SVT rapporterade · Marmorstein svarar - 13 februari

15.00
Kommer S att samarbeta med V överhuvudtaget?
@Janne - Hej Janne, det de inom S som tycker att man behöver bjuda in V till förhandlingar igen för att på så sätt desarmera oppositionen. Men det säger som bekant C och L som bekant bestämt nej till. Det står ju också i januariöverenskommelsen så det skulle isf vara ett brott mot den. Dessutom så skulle ju V ändå inte acceptera C och L:s reformer som förändrad arbetsrätt eller marknadshyror, alldeles oavsett om de satt med vid förhandlingsbordet eller inte. Hur det blir efter nästa val kan vi inte veta. 
15.05
"Det är mycket förvånande att Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt går medvetet in i ett samarbete och söker stöd från SD" säger Stefan Löfven TV4:s Nyhetsmorgon.
Hur ställer sig Nooshi Dadgostar till fortsatt samarbete med SD?
@Fredrik - Hej Fredrik, vänsterpartisterna samarbetar inte med SD men de behöver SD:s stöd för att stoppa/förändra januaripartiernas reformer. Nooshi Dadgostar står helt bakom den mer offensiva oppositionsstrategi som V har slagit in på. 
15.09
Ser du några andra frågor där moderater, kristdemokrater, vänsterpartister och sverigedemokrater skulle kunna bilda enad front och fälla regeringen?
@Olof - Hej Olof, de skulle ju kunna göra det vid varje budget men man ska komma ihåg att partierna står väldigt långt ifrån varandra i den ekonomiska politiken. De har flaggat för att försöka göra gemensam sak när det gäller arbetskraftsinvandringen men vad de lyckas enas om är ännu så länge högst oklart. Det är inte omöjligt att de hittar fler, mindre frågor att göra gemensam sak i. Den stora frågan är hur M och KD kommer agera när den förändrade arbetsrätten och marknadshyror i nyproduktion läggs på riksdagens bord i början av nästa år. De gillar ju förslagen i sak samtidigt som de sagt sig vara beredda att fälla regeringen när som helst, på vilken fråga som helst. Det som kommer avgöra är läget för partierna då, om de har något att vinna på att göra gemensam sak med V även här kommer de försöka göra det. 
15.19
Vad är det viktigaste för en ny relativt okänd partiledare att göra för att nå ut? Blir det svårare att skilja ut sig om man står ganska nära sina föregångare?
@Cecilia - Hej Cecilia, eftersom det går bra för V nu och uppslutningen är stor kring den inriktning partiet slagit in på så är behovet av något nytt och att skilja ut sig mindre i V än vad det vanligtvis är när partier byter ledare. Men i och med att Jonas Sjöstedt har ett så stort förtroende bland väljarna så är det förstås inte helt enkelt att efterträda honom. Sedan tar det alltid tid att bli känd bland väljarna, något knep för att det ska gå undan har jag inte men det gäller väl som alltid att göra bra ifrån sig i debatter och andra framträdanden och väcka engagemang. 
15.26
S säger att de är bakbundna av januariöverenskommelsen och kan inte driva sin ideologi. Varför säger de så när de sökt samarbete med C och L sen 2013?
@Micke - Hej Micke, jag tror inte de brukar säga att de är bakbundna. Däremot vill de gärna berätta vad de hade gjort om de hade regerat själva, dvs vad de egentligen vill. Men det är alltid knepigt att säga en sak som parti och sedan göra något annat som regering. Men du har ju helt rätt i att S och Löfven velat samarbeta med C och L väldigt länge, att spräcka alliansen var ju hans viktigaste strategiska mål. För att uppfylla det var S tvungna att betala en hel del. Men nu ser det ju ut som att de kan slippa en del av den notan eftersom oppositionen stoppar/förändrar en del punkter i avtalet. 
15.27
Är det i princip klart att det blir Dadgostar som tar över efter Sjöstedt?
@Kalle - Klart är det först på kongressen i slutet av maj men i och med att den ena potentiella kandidaten efter den andra hoppar av så lutar det åt en promenadseger, i alla fall i dagsläget. 
15.30
Hej! Vad betyder det att Jomshof slutar som partisekreterare för SD? Vad ligger bakom hans uppsägning tror du?
@Elise - Hej Elise, han ska ju inte sluta med politiken så det bever inte betyda så mycket. Men visst, han blir ytterligare en person i trojkan “de fyras gäng” som tar ett kliv bakåt. Han har ju också kritiserats en hel del på sistone där kritikerna menat att han styr vilka som utesluts, vilket han förnekat. Men jag tror inte det ligger så mycket mer bakom beslutet än att han suttit i fem år, det är ett slitsamt jobb, kanske särskilt i SD och han vill ägna sig mer åt politiken. Sen vet vi ju inte om han ändrar sig före nästa val, sådant har ju hänt förr.
15.32
Vilka är likheterna och skillnaderna mellan Jonas Sjöstedt och Nooshi Dadgostar avseende politisk inriktning?
@Bengt - Hej Bengt, jag skulle säga att likheterna överväger.  Dadgostar är som bekant vice partiledare och står helt bakom Sjöstedts inriktning som väldigt förenklat kan sammanfattas med att vara en illrödare variant av Socialdemokraterna. Hon står också helt bakom den här nya, offensiva oppositionsstrategin där man gör gemensam sak med högeroppositionen för att förändra januaripartiernas förslag. Det har ju också gått bra i opinionen på sistone. Sen vill hon bredda partiet, locka fler LO-män och bli det stora partiet för arbetarrörelsen men där har hon lite att jobba med kan man säga, både S och SD är som bekant betydligt större i LO-kollektivet. Sedan är hon ju en annan person med andra erfarenheter än Sjöstedt så det är klart att det kan innebära förändringar på sikt. 
15.35
Hur stor chans tror du på för ett extraval innan sommaren eller under året, och vad skulle krävas?
@Rikard - Hej Rikard, det är liten chans eller risk för det. Det är Stefan Löfven som kan utlysa extraval och att han skulle vilja utlysa det i det här läget är osannolikt.  Alternativet är att han fälls i en misstroendeomröstning, då får vi nya talmansrundor där talmannen har fyra försök på sig att vaska fram en statsminister som accepteras av riksdagen. Och i dagens riksdag är det fortfarande majoritet för de partier som inte vill se en M/KD regering med stöd av SD. Därmed är det inte sannolikt i år. Det kan bli ett annat läge nästa år när förändringen av arbetsrätten och marknadshyrorna läggs på riksdagens bord.
 
15.40
Vad kommer närmast att hända med Innovationsrådets anslag framöver - som du noterade och tog upp i Morgonstudion för några veckor sedan?
@LarsThurberg - Hej Lars, i det finansieringsförslag som oppositionen fått igenom för den extra ändringsbudgeten drar man in 100 miljoner på innovationsrådet och det var vad som var öronmärkt för rådet per år 2020-2022. Men det här är ju en hjärtefråga för Stefan Löfven så min gissning är att man tillför pengar igen framöver. 
15.42
Varför har S i alla tider officiellt vägrat alla former av samarbete med VP?
Så även LO?
Är det K ordet som spökar?
Alla vet ordet men vill inte uttala det?
Kanske VP är politikens Voldemort

@Tomas - Hej Tomas, vet inte riktigt vad du menar, S har samarbetet mycket med V, senast under förra mandatperioden då man hade ett långtgående budgetsamarbete. Däremot har man inte velat släppa in dem i regeringen. Men det kan ju möjligen förändras framöver när till och med M nu samarbetar med V. 
15.46
Hur länge tror du att Löfven sitter kvar som partiledare för S? Kör han en mandatperiod till?
@Jonna - Hej Jonna, mitt stalltips är att han sitter över nästa val av den enkla anledningen att ett partiledarskifte skulle kräva en statsministeromröstning och det tror inte jag att S vågar riskera. Den nya vänsterledaren skulle sannolikt ha svårt att göra om manövern från januari och hur Liberalerna skulle agera är också osäkert. Alltså tror jag han sitter över valet och avgår en tid därefter, då har han suttit i över tio år. Men säker är jag inte och förbehållet är att S inte fortsätter tappa i opinionen, skulle de falla ner till 20 procent eller därunder hamnar vi i ett annat läge. 
15.47
Hej!
Kommer V att fortsätta driva välfärdsfrågorna med 0 vinst för bolagen?
@Birgitta - Hej Birgitta, allt annat skulle förvåna mig mycket. 
15.56
Varför vill ingen mer än Nooshi Dadgostar kandidera till partiledarposten i V?
@Viktor,Märsta - Hej Viktor,  det är nog fler som hade kunnat tänka sig att ställa upp men stödet för Dadgostar verkar vara kompakt så det kan vara svårt att utmana.  Dessutom är det ingen lätt uppgift att ta över efter Jonas Sjöstedt som ju är den partiledare som har högst förtroende bland väljarna och har lyckats få partiet tangera de nivåer som Gudrun Schyman hade, så alldeles oavsett så kommer ju V att initialt med största sannolikhet att backa när nästa partiledare tar över rodret. Man hade ju kunnat tänka sig att någon mer kandiderade trots dåliga odds för att ändå flytta fram den egna positionen och få prata om sina hjärtefrågor men än så länge är det tomt i startfältet utöver Dadgostar. Vi får väl se om det dyker upp en dark-horse, kongressen är ju inte förrän 21-24 maj. 
16.00
Hej!
Om V profilerar sig som ett arbetstagarparti precis som S varför väljer man konfrontation! Media vill väldigt gärna
försöka få fram den bilden. Hur kommer V att hantera det?
@Birgitta - Hej Birgitta, V:s främsta möjlighet att växa har ju länge varit att locka missnöjda vänsterlutande S-väljare och just nu fungerar det relativt bra. V har ett flöde från S på cirka 100 000 sedan valet. Därför tror jag inte att de har något emot konfrontation särskilt inte nu när S samarbetar med C och L och enligt V står "till höger om M" i vissa frågor. 
16.03
Hej!
Vad menar Nooshi D med uttrycket "kollektivt ledarskap" och är det något unikt för Vänsterpartiet?
@Tove - Hej Tove, jag tolkar det som att hon vill att fler än partiledaren ska synas och få utrymme och påverka politiken. Den ambitionen är inte unik för V men det är ofta svårare än det låter. Det har ju funnits intern kritik mot toppstyrning i V de senaste åren och mot att det bara varit Jonas Sjöstedt som synts men inte heller det är unikt för V. 
16.10
Socialdemokraternas försök att fascist- och naziststämpla Sverigedemokraterna har hittills inte haft avsedd effekt i opinionen. Kan du se framför dig att S byter strategi gentemot SD och hur skulle den strategin i så fall se ut?
@Erik - Hej Erik, att S under Stefan Löfven på något avgörande sätt skulle ändra strategi när det gäller SD har jag mycket svårt att se. Det skulle sannolikt inte accepteras internt och man ska också komma ihåg att januariöverenskommelsen och därmed regeringsmakten vilar på det gemensamma intresset från januaripartierna att hålla SD borta från inflytande. Men jag vet att det finns socialdemokrater som precis som du anser att den strategin man hittills haft inte fungerar. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har gett uttryck för det till exempel. Han menar att man ska angripa SD för att vara ett högerparti i ekonomisk politik osv istället. Det gör ju S också utöver att peka på deras historia mm. Man ska också komma ihåg att det starka motståndet mot SD var mobiliserande i valrörelsen senast.   
16.11
Stort tack för era frågor, alltid lika roligt men nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången. Vi hörs igen nästa vecka!