SVT rapporterade · Vad tänker du om rut-avdraget?

Rut-avdraget är ett ämne som väcker mycket känslor. Här kan du chatta om dina egna erfarenheter och åsikter.
Har avdraget gjort det möjligt för dig att anlita hushållsnära tjänster? Har det hjälpt dig eller någon i din närhet att få jobb? Eller tycker du kanske bara att det är ett dumt påhitt?
Dela med dig av ditt perspektiv här!
09.05
En bisarr subventionering av en bransch som inte behöver den, på bekostnad av saker vi faktiskt behöver. Dags att avskaffa.
09.09
Det är vansinne att vi alla betalar för städning hos ett fåtal. Vården är underbemannad och underfinansierad, skolorna saknar personal och det märks på elevernas kunskaper, de gamla som byggt upp samhället behandlas ovärdigt och personalen får slita hund på ålderdomshemmen. Hur kan det någonsin vara motiverat att staten då ska lägga fem miljarder på att privatpersoner är för lata och rika för att städa sina egna hem? Tvi.
09.11
Sverige är ett toppenbra land för rika.
09.12
Ett extremt bra bidrag som ger jobb och hjälper bra familjen ......
09.14
Ett städbidrag till landets rikaste. Välriktad insats, verkligen.
09.17
Kaos överallt.
09.17
Är det bättre med mera svartjobb .
09.18
Har inte haft råd att nyttja det. Timpriset nästan fördubblades när avdraget kom
Möjligen försvann en del svarta jobb men till vilket pris för staten? Företagen jublade
09.18
Det är bra för oss äldre som kan få hjälp med tekniska prylar i hemmet, städning, trädgården, flytthjälp, m. m.
09.20
Ja är det inte det ˚vänstern” har sagt hela tiden! Till och med jag har gjort konsekvensanalyser, innan beslut ska fattas, så att man ser vad det ger för resultat - nu verkar det vara glada amatörer överallt! 😡
09.20
En sådan tjänst är till för de rika och det kan dom betala själva. Det ska inte vi låginkomsttagare vara med och betala.
09.20
Riksrevisionen är fantastiska som analyserar viktiga frågor och är orädda för att granska olika perspektiv!
09.21
Bättre att lägga de pengarna på hemtjänsten så att äldre och handikappade kan få ett värdigare liv. Fånigt att lägga skattepengar på fullt friska människor som mer än väl skulle kunna städa själva.
09.21
Jag är pensionär och anhörigvårdare till min rullstolsburne särbo. För oss är rutavdraget för städ jättebra. Av kommunen är han beviljad städ var 3:e v och den genomfördes på ca en halvtimme med lite dammsugning. Resten fick jag ta. Nu har vi möjlighet att köpa den tjänsten. Det blir rent och snyggt och jag slipper slita på redan nedsatta krafter. För övrigt vår enda chans till avdrag.....
09.22
RUT ger mig som svårt funktionsnedsatt en möjlighet att få ett rent hem. Kommunen drar in på hemtjänsten. Beviljar en tredjedel av nödvändig städtid och bara var tredje vecka. Vem vill leva i smuts?
09.22
Precis som för ROT kommer branchen att justera sina priser uppåt för RUT. Ta bort RUT o ROT, det är bättre med RÄTT pris och konkurrens.
09.22
Mer till de rika och mindre till de fattiga.
DET är vad som skakar Sverige i grundvalarna.
RUT och ROT är ett misslyckande för Sverige men ett lyckande för de rika.
09.23
Visst är Rutavdraget en bra tjänst, för dom som redan har pengar. Vi fattigpensionärer som skulle kunna få hjälp, har inte råd ändå. Väldigt felriktat bidrag. Alla över en viss inkomst, skulle inte få detta bidrag.
09.23
Det här med konsekvensanalyser. Borde det inte vara lag på det? Eller är politikerna i dagens läge bara så otroligt mycket sämre än förr?
09.24
Avskaffa rotavdraget och rutavdraget. Det gynnar bara dom som redan har råd att betala.
Inför i stället att det lönar sig att spara och sedan handla.
09.24
Tag bort det helt. Tydligt att det blev fel. Jag har ingen lust att betala för andras städning mm
09.24
Jag har förutom en irakisk man (svenskt uppehållstillstånd) som städar åt mig varannan vecka anlitat en kvinna från Ukraina. Tycker det är helt rätt att hon har möjlighet att komma hit och få försörjning samtidigt som jag kan lägga min tid på sånt som genererar skatteintäkter. Är det bättre att stötta fattiga ukrainare med bidrag via EU istället? Skulle det bli billigare? Med full beskattning tjänar jag på att städa själv och arbeta mindre som forskare. Tjänar sverige på att jag gör det? Kommer arbetskraftsinvandrarna verkligen ta ut pension i Sverige i framtiden och ha sina barn i skola här, dvs kostar de verkligen de normala skattepåslagen när de jobbar här?
09.25
Skattebetalarna ska inte finansiera rikas städning 5.4 miljarder kan göra stor skillnad inom vården och utbildning.
09.25
Som fattigpensionär har jag inte råd att nyttja dessa tjänster, istället får jag betala för rikare människors möjligheter. Slopa RUT och satsa mer på hemtjänsten. Där tryter det i kommunernas kassor!!!
09.25
Precis vad vi kritiker har sagt länge! Ännu ett av alla slöseri med skattepengar som Slöseriombudsmannen aldrig kommer att ta upp...
09.26
Rut borde vara riktat till äldre (typ fr. 67år)och sjuka.
09.27
Att leva med psykisk ohälsa blir ofta hygien och städning lidande. Nu har jag möjligheten att få städat varannan vecka och jag slipper ha det smutsigt omkring mig. Jag tror inte att det går att räkna fram samhällsvinsterna/förlusterna. Svårt att prissätta mående.
09.30
Förstår helt och hållet att det kan ses som en avgift låginkomsttagare betalar till de rika. Men vad är alternativ kostnaden? De som jobbar med dessa ingångjobben är ju i stor utsträckning bidragstagare annars, och dess utanförskap som det ger. Och ett sånt klassamhälle är inte heller särskilt positivt. Jag är väldigt positiv till att kunna jobba med mitt tekniska svåra jobb jag kan utföra efter fått gratis skolgång och masterutbildning där 50h veckor är vanligt så städhjälp är välkomnat. Alternativet är att jobba mindre och städa mer
09.31
Kanonbra! Vi har inte städat vårat hus på 10 år och under den tiden har vi haft 1/10 heltidstjänst hemma. Bra för dem som fått jobb och om ni visste hur skönt det är att komma hem till nystädat hus varje fredag? Inte hunnit läsa men hoppas det vidgar sig till att ha privat kock hemma. Så grymt skönt att ha någon som fixar käket. Vi har annat att göra på fritiden än att städa och laga mat. Outsourcing är grejen!
09.32
Skippa RUT!
Du som frisk människa inte klarar av att städa ditt hem, flytta till mindre bostad.
Är det ansträngande?. Jobba i en gruva i Chile 15 timmar om dagen kan vara "ansträngande".
Politiker, dom sitter o fikar och fiser dagarna i ända och kommer på saker som gynnar dom själva
09.32
Ett dyrt och orättvist subvensioneringssystem. Borde ses över!
09.32
Jag vet flera med låg inkomst och låg pension som använder Rut. Framför allt Fönsterputsning och städning.
Så det är inte bara rika som gör det.
09.33
Inte nog med att man genomförde subventionen trots varningar från ekonomer och opposition, just för riskerna med att det skulle bli en direkt omfördelning från mindre bemedlade till överklassen och den övre medelklassen, så gjorde man det i kombination med en onödig liberalisering av arbetskraftsinvandringen. Så nu har vi skapat ännu mer konkurrens om de fåtal enkla jobb som finns och utraderat den arbetsmarknadspolitiska dimension som trots allt fanns i reformen.

Det måste bli ett slut på ideologiskt blind liberalisering av samhället som helt saknar risk- och konsekvensanalys. Grundläggande bör vara att politik ska gynna dom många och inte dom få.
09.33
Det är bra att jobb blir vita för de anställdas skull men det kanske borde finnas en inkomstgräns för att få dra av eller inte.
09.33
Klyftorna i Sverige ökar och de som tjänar mest tjänar ännu mer. RUT bidrar till denna utveckling genom att de redan rika ges mer utrymme att tjäna mer pengar. Det gör hela upplägget absurt och det kan inte motiveras bara genom att det fanns en god tanke från början. Det är istället låginkomsttagare och dubbelarbetande som verkligen behöver hjälp med hemma sysslorna för att få livspusslet att gå ihop. Kära politiker, gå hem, tänk till, gör om.
09.35
Man blir så trött. Finns det kryphål så finner någon det. Sätt igång och tänk, det finns så många högintelligenta arbetslösa. Ta fram åtgärder, förordningar, lagar att ta till när folk fuskar till sig skattepengar. Istället för att avskaffa och lagändra som ändå inte gäller retroaktivt. Eller bara lägg av med jantenyheter. Det är inte fint att vara avundsjuk.
09.37
Min mamma har använt sig av RUT avdrag. Bra men fick en känsla av att hantverkarna saltar notan lite extra för det går ju att dra av.....
09.38
Det behövs personal inom vård, skola och omsorg. Det borde vara mer prioriterat än Rut-avdraget.
09.38
Håller med föregående talare. Slopa RUT och satsa med på sjukvården, hemtjänst. Där det nu på många ställen är krissituation. De rika kan dammsuga själva!
09.42
RUT och ROT är smart av den enkla anledningen att sänkt skatt innebär att flera saker blir utförda. Det är ingen naturlag att allt utfört arbete ska ha samma skattebelastning. Se det därför inte som någon subventionering. Det finns mängder med ytterligare arbetsuppgifter och verksamheter som borde ha en annan skattebelastning.
09.42
Vi hade fönsterputsning i ett par år, dom som kom kunde inte ett ord svenska, tror nog inte dom hade någon hög timlön. Jag är helt övertygad att dom pengarna borde gå till hemtjänsten istället samt inför skattelättnader för småföretagare så dom kan anställa folk och ta ut avgifter som normala.
09.43
Vet inte hur mycket skattepengar som staten tar in via momsen när de här tjänsterna faktureras, men det borde handla om stora belopp. Dessutom gör företagen vinster som beskattas. De som sitter och administrerar har lön som de betalar skatt för. Det görs resor med bilar , som drivs med bränsle som beskattas också. Jag tror att samhället går + på att den här möjligheten finns.
Sedan borde fler svenskar kunna välja sådana här jobb istället för att leva på bidrag !!
09.43
Ytterligare en åtgärd som gynnar höginkomsttagare...och jag har ingen som helst lust att vara med att betala det! Skrota åtgärden!
09.43
RUT är ju konstruerat och genomfört av de som gärna vill ha tjänstefolk men inte vill betala fullt ut. Tyvärr finns våra politiker i den skaran. Nej bort med skiten, vill någon ha hemhjälp ska betalningen komma ur egen ficka inte andras.
09.43
Tycker både Rut och rot är ett dumt påhitt. Lägg pengarna på äldreomsorgen istället.
09.44
Orättvist och bör tas bort! Kostar för mycket och utnyttjas! Våra skatte pengar bör man vara rädd om! För vi som jobbar och betalar skatt, betalar mycket!
09.47
Känns kasst att mina skattepengar går till sånt här (som i de flesta fall INTE behövs) samtidigt som det är köpstopp i skolan där mina egna barn går.
09.47
En återgång till ”pig-samhället”. Den gamla frågan om kortare arbetstid (6-timmar)har blivit stendöd: De lite rikare kan köpa sig fri tid genom RUT i hemmet. De fattigare får jobba mer och längre för attfåvdet att gå ihop. Snart sista spiken i välfärdslandet Sveriges kista.
09.48
Reformen är bra! Det ”enda” som är snett är att Mannheimer täppa till den 1/3 som går till arbetskraftinvandringen! Precis som revision säger! Dessa enkla jobb bör gå till nyanlända i Sverige som behöver komma in på arbetsmarknaden!!
09.48
Emma, du kan betala din egen städning själv så kan du forska hur mycket du vill. Systemet slår fel, det tär på dom som inget har. Det kan inte kännas bra att utnyttja bidrag som tär på de fattigaste i samhället. Men det bryr sig inte rikemansfolket om tyvärr.
09.49
Ruth avdraget är kanon bra. Det gör att många fler hushåll har möjlighet att få hjälp i hemmet med rengöring och får tid över till annat.
Det ger många möjlighet till arbete och starta städföretag istället för att inte ha något jobb.
09.50
Jag kan inte dammsuga golven på grund av ryggskador
09.51
Reformen är i grunden jättebra! Många familjer får sina livspussel att fungera pga detta! Men jag tycker att man behöver rätta till att många arbetskraftsinvandrar pga detta! Rut jobben ska gå till arbetslösa personer som redan bor i Sverige!!!
09.51
Skulle aldrig ha råd med hjälp annars.
09.52
Hemtjänsten städar hos mig varannan vecka. Två ggr per år kan jag byta ut städningen mot fönstertvätt. Det gäller dock inte balkongen. Om jag ska få balkongfönstren tvättade måste jag anlita någon annan för jag kan inte längre göra det själv. Sålänge hemtjänsten inte gör detta anlitar jag en firma med rutavdrag.
09.52
Jag jobbade som städare (anställd) och hade möjlighet att utnyttja rut-avdraget
Jag hade ändå en 4-ställig lön dom flesta månaderna, men rut-avdraget hjälpte mycket
Många av våra kunder var gamla eller sjuka som inte kunde städa själva
Och vad jag hörde var det många städare som på grund av rut-avdraget började jobba vitt istället för svart, vilket hela samhället tjänar på

För all del om man vill revidera rut och hur det ser ut
Men fördomen att det bara gynnar utländsk arbetskraft eller dom rika välbärgade i Danderyd är fel

Inhemsk arbetskraft och utsatta (sjuka och äldre) tjänar mycket på det
Och man kan också argumentera att avdragen inte går till kunderna utan till städarna, eftersom dom har möjligt att ta ut en skälig lön för det arbete dom gör
09.53
jättebra för mig med kroniska smärtor! utan avdraget skulle jag aldrig haft råd att anlita någon.
09.53
Kollektivavtal eller motsvarande borde åtminstone vara ett krav.
09.53
Rut-avdrag otroligt bra för personer m lägre inkomster som kan få den hjälp som egentligen hemtjänsten ska bidra med
09.53
Det folk inte tänker på är att jobben kommer utföras i alla fall. Då många gånger svart. I stället.

Exempel om man driver ett ett eget företag. Då jobbar man oftast 60-70 timmar i veckan och bidrar stort via skattesedeln till samhället. Behöver då lite hjälp med vissa andra saker, så som städning för att orka.

Glöm inte, företagare betalar enorma summor i skatt varje år till det gemensamma.

.
09.53
Satsa på hemtjänst i stället så får rätt personer hjälpen.
09.54
När man slutar städa efter sig själv måste det kosta mer. Inte bara som service men också som inställning: att det ska finnas folk som tar det värsta så att du kan ta det "viktiga". 19-hundratalet är över, tänkte jag
09.54
Detta borde få makthavare att ställa sig några frågor: borde de som tjänar minst betala för städhjälp hos de som tjänar mest? Det var en farhåga när RUT diskuterades och det lovades vitt och brett att så inte skulle vara fallet. Antingen river man upp det, eller så rättar man till det. Pröva, utvärdera och kanske omvärdera. Så borde politik bedrivas.
09.54
Långsiktigt är det urvattning av svensk ekonomi och svenska invånares möjligheter. Kortsiktigt vill i stort sett alla som beställer städning, hantverkare, taxi, frisör o.s.v. att det ska bli så billigt som möjligt. Det har lett till att mängder av okvalificerat folk, ofta helt ointresserade av att bidra till Sveriges välstånd, får jobb som de inte klarar medan mååånga som bor i Sverige och vill bidra här därför INTE får de jobben. Ett långsamt men tyvärr effektivt sätt att sänka Sverige och dess medborgares levnadsstandard...
09.56
Jag hade hemstädning tidigare och tyckte det var bra o billigt samtidigt som känslan fanns av att det var någon mer som hjälpte till att betala för den....
09.56
Stefan, det är de facto en subventionering eftersom staten betalar en del av kostnaden. Det är dessutom i hög grad en subventionering som gynnar de rikaste tio procenten. Att RUT skulle finansiera sig själv var flummigt önsketänkande.
09.59
slopa rut för alla utom för pensionärer och sådana som lever på sjukersättning. Friska kan städa själva eller betala fullt ut vad det kostar. Utöka samtidigt kontrollen så att de som fortsätter att köpa svarta städtjänster sätts dit.
09.59
Positiv till Rut. Är pensionär och bor högt upp på 10:e vån. Rutavdraget betyder att jag kan få fönstren putsade istället för att själv riskera livet.
10.00
Jag har ingen städning trots Rut avdraget men det hjälper många heltidsarbetande småbarnsföräldrar,,,tycker dock att hemtjänsten behöver mycket mera tid och kan också ta städningarna hos brukarna
10.01
Onödigt
10.01
Betydligt fler hade fått jobb om det offentliga hade anställt direkt. Omvägen via Rut och Rot är svindyr. Hade varit bättre att utöka hemtjänstens resurser.
10.01
Utmärkt så länge det inte orsakar arbetslöshet. Vilket den verkar göra vad framgår av artikeln. Men naturligtvis.!
10.01
Har använt en firma som har fskattsedel så de som utför jobbet får chans till schysst lön. Jag är inte ngn rik person och har tack vare Rut möjlighet få hjälp med städning. Tycker att de som vill ta bort Rut borde ta bort Rot också då Rot inte kan nyttjas av alla.
10.02
Lägg ner rutavdraget och satsa pengarna i välfärden i stället. Ett enormt slöseri med skattemedel som ger liten effekt och har spelat ut sin roll.
10.08
precis som hon säger och jag skulle bara säga: '' belastar andra skattebetalare som inte har råd att köpa tjänsten '' .....
10.09
Rut är bra! Det hjälper många familjer att få sin vardag att gå ihop! I synnerhet barnfamiljer mitt i livet!
10.09
Som pensionär - med ett handikapp - har jag genom Rut-avdraget möjlighet att få hjälp med fönsterputs och tyngre städning. Utan Rut skulle mitt hem blir väldigt smutsigt.
Om många tycker att pengarna istället skall gå till hemtjänsten - har haft dem vid några tillfällen efter operationer och det blev väldigt dyrt med avgiften. Dessutom kan inte alla få hjälp av hemtjänsten som normalt klarar sig själva-
10.10
Det gynnar de rikaste i samhället. Varför skall vi som inte är lika rika finansiera deras städning med våra skattepengar. Det är en helt uppenbar blåsning. Ta bort det genast med undantag för pensionärerna.
10.10
Som äldre pensionär och med värk i kroppen så har Ruttjänsten varit min räddning.
10.10
Det är bra för dom som inte kan själva och kan betala, t.ex fönsterputs. Men för dom som inte använder sig av det, blir det delade meningar, såklart
10.10
Ett väldigt onödigt slöseri på skattepengar som kunde ha spenderats på ofantligt mycket mer så som välfärden
10.11
Rut/rot avdrag är väldigt bra för t.ex husägare, annars blir det svart arbetskraft i stället och det gynnar inte samhället.
10.12
Och som utlandsboende pensionär som betalar skatt I Sverige som alla andra som är bosatta i Sverige, så tycker jag att det är alldeles vansinnigt oförskämt att jag ska sitta och betala för något som jag absolut inte kan ha glädje av. Sommarboende i Sverige gäller ej, för det kan man inte utnyttja vare sin ROT eller RUT!
10.12
Rutavdraget är den enda hjälpen dagens pensionärer kan få såvida de inte är dementa eller dödssjuka.
10.12
Har vi problem med svartarbete ska man inte åtgärda detta genom att införa subventioner för vissa typer av tjänster/yrkeskategorier. svartarbete måste bekämpas på annat sätt. Både Rut och Rot bör tas bort helt
10.15
Har ni någon aning om hur många som var arbetslösa innan Rut och Rut reformen ?
Mitt företag har fixat jobb till mig själv och 8 till.
Det låter som det vore lätt att driva företag, det tycker jag inte.
Vi betalar skatt, moms.arbetsgivaravgifter. Ställ det i jämförelse med arbetslöshetshet och bidragsberoende. Tror inte detta är en förlust för samhället utan tvärtom.
Det är en ideologisk fråga, man ska skämmas för att ha städhjälp tycker kritikerna, så gammalmodigt. Det är ok att anlita en hantverkare men inte en stödare.
Man nedvärderar städyrket .
10.17
Gör RUT inkomstprövat, ju mer man tjänar desto mindre får man dra av med rut, tjänar man bra har man råd att betala
10.37
Slopa rutavdraget. Helt fel att skattebetalare skall stå för notan. Fri städhjälp m.m. åt pensionärer och sjuka. Det har vi råd med.
10.37
Väldigt bra med RUT-avdrag!
10.38
Rut- avdraget är bra. Anna Brink har inte inte tagit med alla aspekter.
10.59
Rut o Rot är inte en samhällsnytta.Det bör vara ålder o inkomstbaserat. Hur kan det även gälla för arbeten utförda i utlandet???? Helt galet som mycket annat inom politiken som sjukvård,skola,äldrevård osv. Tack
10.59
Jag har personligen sett så mycket bra som hänt tack vare Rut avdraget. Många som stått utanför arbetsmarknaden och således utanför social samvaro som nu har jobb , självkänsla och intjänad inkomst istället för bidrag. Reformen kostar och jag anser att den är värd varenda öre.
10.59
RUT är mkt bra för äldre som kan köpa sig städning och fönsterputs trots låg pension.
11.01
Sverige behöver fler enkla jobb med tanke på att en majoritet av de arbetslösa har låg eller ingen utbildning. Rut-avdraget är en bra investering.
11.01
Mycket bra med RUT då det skapar arbetstillfällen. Skulle detta tas bort skulle en hel del företag konka och deras anställda bli arbetslösa.
11.01
När jag var sjuk så klarade jag inte av att städa och hade inte Rut-avdraget funnits hade jag bott i en hygienisk misär.
11.01
Håller med Börje J. Borde vara inkomstbeprövat. Kanske det också skulle begränsas på utförarsidan till viss storlek eller omsättning. Idag finns t.ex städbolag som låter underleverantörer utföra jobben för "halva priset" medan man själv tar hand om hela skattebidraget
11.02
Tanken med RUT är bra. Dock tror jag att den används mest av de som ändå kan betala för tjänsterna. Bättre att använda pengarna till att stärka hemtjänsten.
11.02
Alldeles utmärkt för oss som äldre och vill bo kvar i bostäder trots "fattigpensioner". Håller med Sven Hammarberg att Anna Brink inte kan ha tagit med alla aspekter utav denna dynamiska liberala lösning där vi på individnivå själva löser problemen med våra egna pengar.
11.02
Jag är handikappad pensionär med låg inkomst.För mig är rutavdraget en möjlighet att ha rådmed fönsterputs t. ex.
11.02
Både Rut & Rot har skapat många nya företag som betalar skatt, sociala avgifter men framför allt många nya arbetstillfällen. Ta man bort detta är vi tillbaka där vi var innan med svart arbetskraft som lurade staten på både moms och soc avg osv.
Dessutom möjliggör tex städhjälp hemma att fler jobbar (mer timmar) och betalar skatt (dvs istället för att städa hemma så kan man lägga den tiden på sitt arbete istället) - Rut är välkommet för många heltidsarbetande familjer med barn....
Vissa åsikter är rena ”Jantelagen” - kan inte jag så ska ingen annan heller få det...
11.03
Få ihop livspusslet? Mig veterligen finns det ingen människa som jobbar alla timmar på alla veckans dyng, jobbar du 40 timmar i veckan har du la för sjutton tid att städa. Livet handlar inte om att ha roligt hela tiden, man får la dammsuga på helgen om man inte jobbar helg. Allvarligt talat, Rut avdraget skapar större klyftor då det är de med pengar som nyttjar det. Javisst finns det de pensionärer som använder det som får det billigare men det borde finnas en gräns för inkomsten för vem som ska kunna nyttja Rut. Tjänar du över 30 000 så behöver du inget bidrag! Har du en pension på 15 000 så kanske du behöver det. Men friska människor får städa efter sig själv, lathet är ingen sjukdom. Man dör inte av att dammsuga eller putsafönster. Även om man ha småbarn så hinner man städa, man får prioritera och komma ihåg att man inte kan ha roligt hela tiden.
11.03
Helt galet att skatten på min pension skall gå till rika människors städning. Som ett skämt!
11.03
Har man en pension på 10000 per månad anlitar man inte städföretag för att städa hemma. Man gör det själv. Bort med alla onödiga bidrag och avdrag. De kostar mycket i administration och inbjuder till missbruk och fusk
11.04
ROT och RUT är riktade bidrag till framförallt rika svenskar. Svartjobben har enligt skatteverket inte minskat utan står på samma nivå som före dessa bidrag infördes. Lägg dessa pengar på hemtjänsten som går alla svenskar till godo.
11.04
Jag frågade den kvinna som kom och städade hos mig hur mycket hon hade i lön. Hon svara 65;. timmen När räkningen kom från företaget som jag anlitade tog dom 450;. timmen Jag förstår alla som gillar detta system. Men vem tjänar på detta tokiga system
11.05
Tack vare rut avdrag har jag och min man råd med städ hjälp. Vi har inte rätt till hemtjänst
11.05
Att ge ett avdrag (=skattesubvention) till de som redan tjänar mycket pengar är och förblir vansinnigt. De pengarna som läggs på detta borde väl i rimlighetens namn kunna användas bättre hos tex polisen, äldreomsorgen eller skolan.
11.07
Jag är fantastiskt nöjd med RUT-avdraget! Guld värt för att få familjens livspussel att gå ihop. Mer RUT-åt folket!
11.08
Jag tycker som Göran Persson sa att alla ska städa själva. Tom Göran Persson städar själv!
11.09
Håller med om att det ska vara inkomst- eller behovsprövat om det ska finnas. Blir ju ändå bara de rikaste som använder detta och de har råd utan skatteavdrag! Skatten ska gå till att ta hand om våra barn i skolan, sjuka, äldre och integration. Inte för att skapa ett än större klassamhälle (vilket det blir) medan övrig välfärd monteras ner. Använd skattepengarna till rätt saker!
11.10
RUT-avdraget ger mig möjlighet att ha städhjälp och därmed orka jobba heltid och ibland lite till med mitt företag.
11.10
Mycket bra förslag. Slopa rutavdrag och lägg pengarna på hemtjänsten
11.23
RUT-avdraget är bra eftersom det skapar fler lagliga jobb och ger bättre trygghet åt dem som jobbar i branschen. Det gör det också lättare för dem som inte har de högsta inkomsterna att köpa hjälp i hemmet. Sedan är det sant att skatteavdrag brukar vara fördelaktiga för dem som betalar mest skatt, det vill säga höginkomsttagarna. Men alternativet är svartjobb och sämre förhållanden för dem som jobbar i städbranschen. Behåll RUT-avdraget!
11.25
Slopa både Rut och Rot omedelbart och lägg pengarna på sjukvård och äldreomsorgen!
11.25
Visst finns det både nackdelar och fördelar med Rut. Själv har jag "vågat" starta eget inom trädgårdsbranchen, vilket jag troligtvis inte hade gjort utan möjlighet med lägre kostnad, med Rut, för många av mina kunder. Ca 95% av mina kunder är äldre som vill bo kvar i sina hus, men behöver extra hjälp med trädgårdsarbete. De är inga rika pensionärer och skulle inte haft möljlighet att köpa denna tjänst annars.
11.34
Slopa Rut. Lägg pengarna på skola, vård och polis. Jag har inte råd med tjänsten, ensamstående och kommunalanställd.
11.35
Har själv tidigare jobbat som städare med bl.a. hemstädning. Som boende i en kommun med väldigt mycket äldre var det vanligt att uppdragen handlade om att städa mer ordentligt än vad hemtjänsten hade tid för/var villiga att stå för. Jag har för mig att detta då till viss del ibland bekostades av kommunen, men är inte helt säker. De äldre blev glada när man fixade, men grundproblemet med resursbrist hos hemtjänsten fanns ju kvar.

Jag tror det kan bli svårt att få med sig folk på att avskaffa avdraget när det nu väl finns, men nog borde det bli mer behovsprövat. Kanske en skala där ålder/behov ger större avdrag?
11.51
Tack för alla era kommentarer! Nu avrundar vi den här chatten. Fortsätt följa vår rapportering om rut-avdraget här på sajten