SVT rapporterade · Vad skulle du tycka om din kommun slogs ihop med en annan?

Nu stänger vi chatten - stort tack för ert engagemang! Mvh
16.23
Hej! Kommuner som slås ihop - vad tycker du om det? Och hur skulle det påverka dig? Tyck till här i vår chatt!
16.43
Varför inte, det förstärker kommunen.
16.56
För oss som bor på Hammarö tror jag inte att det skulle bli bättre. Den enda kommunen vi i princip skulle kunna slås ihop med är Karlstad och se hur det har gått för andra kommuner som tidigare ätits upp av Karlstad. De har hamnat i periferin, det läggs mer skolor, badhus m.m. och det blir längre till de demokratiska institutionerna samtidigt som det inte satsas så mycket på just dessa delar. En del säger också att Karlstad dumpar en del av sina problem i dessa delar av kommunen. Så nej tack. Jag betalar hellre ett par kronor extra i skatt än att bli en del av Karlstad.
16.56
Vore bra.

Ex. Storfors och Filipstad kan slås ihop.
17.21
Slå ihop Karlstad med Forshaga istället. Hammarö är alltför misskött.
17.21
Inte före folkomröstning där alla inblandade ska rösta ja till minst 67 procent.
Vid nej från en kommuns invånare blir det nej i minst 20 år.
17.21
Jag tycker ett flertal kommuner i Stockholms län borde slås ihop med Stockholm stad såsom Solna, Sundbyberg, Järfälla, Nacka m.fl. Stockholm är ju i praktiken som en kommun då kranskommunerna ligger närmare Stockholm city än vad ytterstadsdelar i Stockholm stad gör som t.ex Hässelby. Man skulle också vinna mycket på att slå ihop kommunerna då man får en bättre samordning av nybyggnation an bostäder och trafik.
17.56
Håller med om. Hammarö. Finns fler nackdelar än fördelar. Fortsatt egen kommun. Trots allt en av de större kommunerna i Värmland med snart 17 000 invånare. Så det är inga problem
20.55
Finns lite forskning. De som finns ger svagt stöd för kommunsammanslagningar.
18.24
Hammarö borde definitivt verka för att slås ihop med Karlstad. Det finns mycket som är ”dubblerat” i båda kommuner bl.a förvaltningar och kommunpolitiker.
Det skulle i förlängningen gynna samtliga kommunivånare.
Med den senaste skattehöjningen i Hammarö är det ju bevisat att politikern här inte klarar av att hantera en kommunbudget.
19.03
Karlstadborna vill knappast ha en problem-kommun på halsen, det kommunala bostadsbolaget KBAB har +10000 i kö och en inflyttning på ca 1500 personer per år, de hyreslägenheter som finns ska gå till dem som stått i kö i många år inte personer som utnyttjar förturer och går förbi lokalbefolkningen. Karlstad växer så det knakar och behöver inte förstoras , slå ihop avfolkningskommunerna så det blir av med sina skulder.
19.03
Det finns stor nytta med att slå samman kommuner och få nackdelar. Karlstad - Hammarö är givet både utifrån gymnasieskola och lokaltrafik.
19.32
Det är nog ett måste att slå ihop kommuner. Eda o Arvika tex.
20.23
Visserligen inte en kommunsammanslagning, men Säffle och Åmål har en gemensam förvaltning sedan 2011. Teknik- och fritidsförvaltningen, som innefattar Gata, VA, Park, Fritid, Städ, Renhållning, Teknisk planering med bl a GIS, och Administration för dessa enheter. Förvaltningen är dessutom i två olika län.
20.24
Skuldavskrivning eller inte...Värmland måste ta krafttag för att våra kommuner skall kunna få bättre ekonomi. Kommunsammanslagning är därför nödvändigt. Det ger möjlighet till ett mycket effektivare resursutnyttjande när det gäller kommunal administration. Där finns det säkert tusentals tjänster och därmed nån eller ett par miljarder kronor som kan sparas.
20.24
Tycker det låter som ett bra förslag. Behöver nog ha större kommuner för att få ett större utbud av människor som vill ägna sig åt politik så det blir bra beslut i kommunerna. (Förhoppningsvis)
20.54
Kanske dags för lyxfällan?
20.54
Om en kommun kunde gå i konkurs så vore Hammarö det, det enda man inte drar in på här är politikernas egna lönehöjningar, det är så illa att man inte ens har råd med hundlatriner, då är det verkligen illa ställt, dom skulle höjt skatten för flera år sedan så har man kunnat bromsa förfallet, men blinda politiker sa nej, sedan när dom får makten så hade dom ingen aning om att det var så illa, undrar om dom sovit sig igenom alla kommunalfullmäktige möten? ett hoppslagning med karlstad kanske blir av till slut om Hammarö folket säger ja, men vill Karlstad ta över det är frågan?
20.59
För Värmlands del så ska i alla fall inte Karlstad slås ihop med någon kommun, för att den stora kommunen ska bli ännu större. Allt kan inte centraliseras dit.
Det bör istället decentraliseras mera. När det kom på tal att Örebro skulle bli ny residensstad för Värmland (regionindelningen) så ville ju inte Karlstad det. Varför? Vi som bor i andra kommuner vill naturligtvis inte slås ihop med någon annan heller. På samma sätt som Karlstad inte ville det. Inget konstigt med det, så sluta att från storstan försöka förminska oss andra. En stor majoritet av värmlänningarna bor inte i Karlstad.