SVT rapporterade · Tycker du att din kommun ska slås ihop med någon annan - vilken skillnad skulle det göra?

17.15
Ja gå gärna över länsgränser jag bor i Hedemora och skulle vilja att vi slår ihop med Avesta, Norberg, Fagersta i västmanlans län och sedan Hofors i Gävleborgs län allt ligger inom 8 mil från Avesta.😀😀😀denna samanslagning skulle spara in på mycket som går och samköra och inte minst besparingar i politikerarvoden. Det skulle samtidigt ge ett större urval av kompetenta politiker.
Intressant tanke! Undrar om en storsammanslagning varit på ”bordet” någon gång?
17.16
Kanske mera kompetenta miljömedvetna politiker och chefer än nuvarande i Falu kommun?
19.13
Att slå samman kommunerna löser inte utmaningarna automatiskt. Det som krävs är samordning av verksamheter, tjänster, system, lösningar osv vilket kan göras utan kommunsammanslagningar. Det finns mycket som kommunerna borde kunna samverka kring, det är samma verksamhet och samma lagstiftning men ändå verkar de flesta kommuner bestämt sig för att de är helt unika vilket är märkligt. Behöver kommunerna olika ekonomisystem? Behöver de olika personalregister? Lönehanteringssystem? Lärplattformar?... Behöver varje kommun en egen organisation för att sköta sådant som skola, barnomsorg, miljö & bygg, kultur, fritid?...
20.48
...och tänk vad många landstingsråd vi skulle slippa avlöna! Vi har ju ett gigantiskt antal politiker i landstingrådet p g a alla små kommuner.
@Linda - Om du menar regionråd så har den inget med kommunerna att göra. Att det är många regionråd i dag handlar om att det är många partier som ingår i den allians som styr. Men du kanske tänker  på något annat?
06.09
Nej tack
06.09
Att slå ihop kommuner löser inte problemet med att det tydligen i Sverige ska vara så att alla ska flytta till storstäderna. Titta på hur många av de skattefinansierade myndigheterna som är placerade i Stockholm. Så klart det alstras jobb av det.
Ska sedan ett verk utlokaliseras till en annan ort kallas det att det inte finns kompetens nog. Kom ihåg Östersund och Försäkringskassan. Att inte politikerna skäms!!
06.09
Självklart Leksand + Rättvik kanon.
06.10
@bodil_ljungberg
En rapport som SKL gjorde för något år sedan visar att Dalarna har en högre andel politiker per invånare än genomsnittet för landet i övrigt på såväl kommun- som landstingsnivå. Samtliga kommuner har rätt till representation i fd landstinget (nu region Dalarna) - om jag inte är helt ute o cyklar. Färre kommuner borde således rimligtvis innebära färre (landstings-) regionpolitiker
06.10
Storlek löser inga problem utan tvärt om skapar enorma demokratiproblem och centrerar makt och inflytande ännu längre från medborgarna, se iställe till att staten tar sitt ansvar gällande skola, vård och bostadsbyggandet
06.10
Det som händer är att det blir ändå sämre i den före detta lilla kommun för alla skatter från den lilla läggs då i den större centralorten och äldreboenden och omsorg , skolor försvinner ! Så nej tack till såna här socialistiska idéer
06.21
Nej....dåligt förslag...Känns som det skulle vara en räddare i nöden?? Gör om och gör rätt istället.....
06.22
Nej, jag tycker inte att sammanslagningar skall ske. Problemet med skulder måste kunna lösa på något annat sätt. Och sedan gäller att den här situationen då välfärden urholkats kraftigt under några år år, får aldrig hända någon mer gång. Då krävs skarpa politiska beslut, och helst av en annan sorts regering. Välfärden ska vara garanterad, men den ska också vara kvoterad.
10.19
Inget bra förslag, se hur det gick för Furudal efter Ore kommun.