SVT rapporterade · Marmorstein svarar

Klockan 14.30 sänder SVT "Marmorstein svarar" om det politiska läget. Redan nu kan du ställa dina frågor till SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
14.54
Hej Elisabeth ...
Jag har tidigare ställt en fråga om varför journalister alltid verkar vilja placera SD längst ut på högerkanten på den s.k ”höger- vänsterskalan”, men inte fått något svar. Som jag ser det är SD i första hand ett nationalistiskt parti, vilket framgår av den s.k Gal Tan skalan, men rent sakpolitiskt - på en höger- vänsterskala - tycker jag att SD hamnar någonstans mellan f.d Alliansen och S?
Hörde intervjun imorse där du själv placerar SD närmare S när det gäller den ekonomiska sakpolitiken - eller missuppfattade jag något?
Frågan är om det är en korrekt beskrivning av SD - som många journalister brukar göra - när de säger att SD är ett ytterkantsparti allra längst ut på högerkanten på den s.k höger- vänsterskalan?
@Lasse - Hej Lasse, jag tror inte att särskilt många journalister beskriver SD som ett yttterkantsparti det brukar däremot en del politiker göra. Men även väljarna placerar dem till höger, 7 av tio ansåg tex att de var ett högerparti enligt en mätning som Novus gjorde åt SVT för ett par år sedan. När det gäller den ekonomiska politiken så har de rört sig mer i moderaternas riktning på senare år men står fortsatt närmare S när det gäller sådant som a-kassa och sjukförsäkring. 
15.04
Kan S inte pressa C och L inför budgetförhandlingarna just nu med det faktumet att SD och V verkar att öka så att i kommande budgetar S ska kunna genomföra mer av sin egen politik? Jag tycker att det är osannolikt att L och framför allt C vill se ett större SD och V.
@Nassreddin - Hej Nassreddin, inget av januaripartierna vill ju se ett större V eller SD men oavsett det så kommer det vara väldigt viktigt för S att visa upp en tydlig seger inför nästa års budget för att visa att man får något för sina eftergifter och försöka hejda väljartappet. Det förstår även deras samarbetspartier. Här är ju mer pengar till välfärden en lågoddsare, liksom höjda pensioner. Sen är det avgörande för S att man får bukt med gängkriminaliteten men det kan naturligtvis ta tid. Med detta sagt har ju varken C eller L något intresse av att frivilligt överge sådant de har fått igenom i överenskommelsen, det skulle vara riskabelt för dem och sannolikt leda till internt missnöje.
15.15



I hur hög grad skulle du säga att det är Stefan Löfvens fel att S tappar? I vilken grad kan man skylla på honom (inkompetens)?
@J-Å - HEj J-Å, det är sällan bara partiledarens förtjänst om det går bra eller dåligt för ett parti. Stefan Löfvens strategiska mål var att spräcka alliansen och få till ett samarbete med C och L och det har han ju lyckats med. Baksidan var att notan för samarbetet blev väldigt högt för S och det har nu bidragit till det tapp vi ser. Men det finns andra, mer strukturella förklaringar också som tex att väljarna, även arbetarväljarna blivit allt mer rörliga, att allt färre definierar sig som arbetarklass, att migrationsfrågans betydelse har gjort att höger-vänster konflikten har förlorat i betydelse mm mm. 
15.19
Hur länge tror du Jimmie Åkesson sitter kvar som partiledare för SD?
@Maya - Hej Maya, jag vågar inte ge något årtal men min gissning är att han sitter kvar åtminstone en bit över nästa val. Det går som bekant bättre än någonsin för SD, de för samtal om politiken med M och KD vilket ju länge varit Åkessons mål. Dessutom ligger Åkesson på tredje plats i förtroendeligan så han vill nog fortsätta. Dessutom riskerar SD förstås att tappa den dag han avgår.
15.23
Kommer Stefan Löfen att kunna sitta kvar som statsminister i detta läge?
@KristinaAhl - Hej Kristina, det korta svaret är ja. Läget är inte tillräckligt allvarligt för att han skulle tvingas bort. Det har höjts en del röster på att han måste bytas ut före nästa val men de är inte av den kalibern att det hotar honom på allvar. Skulle S däremot falla ner under 20 procent någon gång efter höstbudgeten så hamnar vi i ett annat läge. 
15.26
Vad är Socialdemokraternas plan/möjlighet inför valet? Ser i dagsläget inget som pekar på att de försöker bryta den nedåtgående trenden.
@Johanna - Hej Johanna, de försöker lyfta fram vad de egentligen vill, bortom januariavtalet. Men det är alltid knepigt att säga en sak som parti men göra en annan som regering. Sen vill de som alltid prioritera välfärden där en lågoddsare är att de kommer driva på för mer pengar än de hittills lovat i höstbudgeten. Höjda pensioner är ytterligare en fråga de driver. Slutligen menar S-strategerna att det är helt avgörande att de lyckas visa en snar vändning när det gäller gängkriminaliteten men det är något som sannolikt kommer att ta tid. 
15.31
Hur troligt är det att L och Sabuni gör en 180°-sväng tillbaka till de konservativa då de bl.a.
behöver profilera sig?
@Danni - Hej Danni, om du menar tillbaka till M och KD så är det fullt möjligt inför nästa val. Det troliga i dagsläget är att de hoppar av samarbetet någon gång efter höstbudgeten 2021 för att sedan i god tid före nästa val tala om vem de vill se som statsminister där det mesta i dag tyder på att det valet faller på Ulf Kristersson, inte minst för att det skulle kunna ge dem moderata stödröster. Men partiet är som bekant väldigt splittrat där en del av partiet fortsatt tycker att det är helt avgörande att hålla SD utanför inflytande och att de istället ska fokusera på att försöka locka väljare från andra sidan den traditionella blockgränsen. Kort sagt så kommer det där att avgöras av vilket läge partiet befinner sig i då, vilket stöd Nyamko Sabuni då har och hur splittrat partiet då är. 
15.35
Hej!
Jag är förvånad över S.Löfvens självsäkra hållning i alla intervjuer. Vad är det som han vet,,som det stod i tidningen, som ingen annan vet,? Spelar partier dubbelspel som journalister och vi medborgare inte får ta del av? Kan du svara på vad han sitter på för trumfkort,månne?
@SivLind - Hej Siv, nej det kan jag tyvärr inte för jag vet inte riktigt vad du menar. En så väldigt självsäker hållning tycker jag nog inte kännetecknar Löfven just nu. Men att han försvarar sitt vägval och säger att han är säker på att det kommer vända, är självklart, det ingår så att säga i arbetsbeskrivningen. 
15.40
Du säger att S blöder åt båda håll. Sanningen om man ser i stort är att S tappar till V och borgerligheten (samtliga partier) tappar till Sverige"demokraterna".
@BoWidegren,Löderup - Hej Bo, enligt Novus ser flödet från S sedan valet ut enligt följande:
Ca 140 000 till V, ca 100 000 till SD, ca 20 000 till MP och ca 10 000 till M. De har "vunnit" väljare från soffan och förstagångsväljare. Flödet från M till SD är ca 170 000.
15.45
Ang arbetskraftsinvandringen. Vad händer om V, KD och M lyckas enas om ett förslag, men där SD anser att begränsningarna inte är tillräckliga och därför inte ger sitt samtycke?
@Lasse - Hej Lasse, då har de inte majoritet. V, KD och M har 119 mandat. Idag i socialförsäkringsutskottet la de här partierna ett gemensamt förslag i socialförsäkringsutskottet för att skärpa regelverket och SD har ännu inte landat i om de ska stödja det eller inte men säger samtidigt att det inte räcker. 
15.48
S har sen 2013 sökt samarbete med C och L. Löfven bjöd in dessa partier som då tackade nej. Varför har inte S partiet bromsat detta samarbete som partiledningen önskat när konsekvenserna blivit missnöje i de egna leden och så många tappade röster?
@Michael - Hej Michael, man ska komma ihåg att partiet, liksom LO:s högsta ledning stod bakom avtalet när det tecknades. Det innebar ju trots allt att man fick behålla regeringsmakten. Då, för ett år sedan, var det knappast någon som på allvar tyckte att det hade varit bättre att gå i opposition. Med det sagt så var det nog få som kunde förutse att tappet skulle bli så här stort och att V, M, KD skulle göra gemensam sak med stöd av SD som de nu gör. 
15.53
Hur kommer det sig att stödet för socialdemokraterna har sjunkigt som det har gjort?
@Christoffer - Hej Christoffer, flera olika skäl. Man tappar ju också åt två håll. Störst sedan valet är flödet till V som främst beror på januariöverenskommelsen. Sen har du tappet till SD som mer beror på migration och brottslighet. Att Sd aldrig har varit inblandade i att styra Sverige och därmed kan lägga ansvaret för utvecklingen på andra, bidrar också till SDs ökning. Det finns också en allmän misstro mot det politiska ledarskapets förmåga att lösa samhällsproblemen som drabbar det största regeringspartiet hårdast. 
15.58
Hejsan. Vad är det som gör att så få uppskattar att Löfven verkligen lyckades bilda en regering, och är det ingen som reagerar på att restalliansen tar budgeten som gisslan.
@Eric - Hej Eric, det är nog många i de egna leden som uppskattar att Löfven lyckades bilda regering. När det gäller budgetprocessen så har väl samtliga januaripartier reagerat men att vinna väljarsympatier på att angripa motståndaren för att fördärva den är knepigt, det tar inte riktigt fäste vilket även M fick erfara när de angrep S för detsamma hösten 2013.
16.04
Varför är Socialdemokraterna så mån om att samarbeta med Centern. De har ju inget gemensamt alls. Jag rösta inte på Socialdemokraterna för de skulle niga för Centern.
Jag som Socialdemokrat vill inte att Centern ska ha inflytande, de är skadlig för Sverige. Hur kan han tro att man kan rösta på Socialdemokraterna nästa val, när man säger en sak och sen viker sig för C och L som står långt till höger. De saker man fått igenom vill ju de andra partierna också så de kan ju inte varit någon uppoffring för dem. Sen ett parti som Miljöpartiet som är så litet hur kan han ge dom så stor makt om allt. Så här ser jag det, om jag rösta på Socialdemokraterna så lägger jag en röst på Center och Miljöpartiet och då är det ingen ide att rösta på dem nästa val.
@Anna - Hej Anna, frågan är väl vad som är alternativet för den som vill behålla regeringsmakten? Har man inte egen majoritet så måste man samarbeta med andra. I det här fallet nådde ju Stefan Löfven också sitt strategiska mål och spräckte alliansen. Men det är klart att det krävde en hel del dyrköpta eftergifter och det börjar nu också bli tydligt för väljarna. Det är en av orsakerna till att partiet tappar i väljarstöd. Men man fick ju behålla regeringsmakten och det är väldigt viktigt, inte minst för S. 
16.09
Jag undrar om man tar reda på åldern på dem som svarar på partiundersökningen? Jag tycker det borde vara mycket intressant för helhetsbilden hur de som går från S till SD och V grupperar sig åldersmässigt!
@Kriss - Hej Kriss, mätningen kan delas upp i olika väljargrupper, bla kön och ålder men flödet mellan dessa är mer osäkert. I den här mätningen är tex SD största parti bland män mellan 18-29 medan V är största parti bland kvinnor i den åldersgruppen. S har sitt starkaste stöd bland äldre över 65, särskilt kvinnor där stödet ligger på nära 40 procent, medan M och SD är starkare bland män. 
16.14
S är bakbundna av januariöverenskommelsen. Så även Miljöpartiet. Skulle MP inte gynnas av att vara i ständig opposition och vid alla förslag belysa konsekvenserna för miljön? Utnyttja människors ökande miljömedvetenhet och bli ett utpräglat parti för miljön?
@Milla - Hej Milla, det är möjligt men stödet för att fortsätta som regeringsparti var stort inom MP inför och efter valet. Skälet är bland annat övertygelsen att man får igenom mer av sin politik i regeringen än utanför. När det gäller att vara ett utpräglat parti för miljön så var det så man gick till val senast, man fokuserade på sin kärnfråga istället för att försöka bredda sig som inför valet 2014. Nu vill partiet återigen bredda sig, bland annat genom att tala mer om social rättvisa. Men allt detta sagt så är det ju inte alls omöjligt att MP skulle vinna rent väljarmässigt på att göra som du föreslår. 
16.25
När är nästa stora fråga för oppositionen att störa regeringen, frånsett arbetskraftsinvandringen?
@John - Hej John, det kan säkert finnas fler frågor framöver, det är tex fullt möjligt att de agerar gemensamt igen när höstbudgeten kommer. De står som bekant långt ifrån varandra i den ekonomiska politiken men det kan trots det finnas utgifter de inte köper.  Men de stora frågorna då det kan bli skarpt på riktigt kommer sannolikt först i början av nästa år och då handlar det om förändringen av arbetsrätten och marknadshyror i nyproduktion. Här har ju V som bekant sitt "misstroendelöfte" och då återstår det ju att se om M och KD, trots att de håller med om förändringarna i sak, står fast vid sitt löfte om att fälla regeringen "när som helst, på vilken fråga som helst". 
16.30
Är det troligt att M, KD och SD inleder ett samarbete redan innan nästa val?
@I - Hej, det beror på vad du menar med ett samarbete. Redan i dag har de ju ett slags samarbete så till vida att de stämmer av med varandra och diskuterar politiska sakfrågor med varandra. Och att såväl M och KD ser något typ av samarbete med Sd som vägen till regeringsmakt är uppenbart. Men att inleda ett närmare samarbete nu finns det ingen större poäng med, dessutom skulle ett sådant agerande riskera att göra det ännu svårare att locka tillbaka L, vilket fortsatt är M:s målsättning. 
16.35
Finns det någon statistik över hur förstagångsväljare skulle rösta idag?
@Anders - Hej Anders, inte bara förstagångsväljare men enligt den här SVT/Novus mätningen skulle de mellan 18 och 29 rösta på följande vis om de vore val i dag:
M: 21,6
L 4,9
C: 11,2
KD: 4,8
S.12,8
V:15,5
MP: 4,3
SD:21,2
16.40
Det framhålls att SD ökar eftersom de inte behöver ta politiskt ansvar. Detta gäller väl i minst lika hög grad för V.
@GöranE - Hej Göran, V har aldrig suttit i regering så på det sättet har de inte behövt ta regeringsansvar men de har som bekant haft ett långtgående samarbete med S-regeringar, senast förra mandatperioden. Då kunde de ta åt sig äran för de reformer de fick igenom men samtidigt skylla på regeringen för sådant de inte gillade. SD har aldrig varit inblandade i att styra Sverige, det var det jag syftade på. 
16.41
Nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången, stort tack för alla era intressanta frågor. Roligt att ni var så många och jag är ledsen att jag inte hann svara er alla. På återseende en annan gång!