SVT rapporterade · Vad har du för erfarenheter av nyproduktion?

Hej! Nu är chatten öppen för alla som vill diskutera nyproduktion av bostäder i Stockholms län. Snart kommer vi även att få hjälp av en expert som du kan ställa frågor till här.
11.28
Det byggs en hel del i Stockholms län. Här är kartan på allt som skulle färdigställas förra året:

Här är alla bostadsprojekt som färdigställs 2019

SVT NyheterDe senaste åren har byggtakten ökat rejält i Stockholmsområdet. Under 2019 förväntas drygt 16 000 bostäder färdigställas, en minskning jämfört med 2016 och 2017. Men fortfarande är byggandet kvar på en hög nivå historiskt sett. I kartan syns alla projekt på över 100 bostäder som kommunerna i början av året bedömde att de skulle kunna få klart.
11.48
Vad behöver spekulanten tänka på? Så här säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/det-ska-du-tanka-pa-om-du-koper-nyproduktion
11.57
Jag tycker det är jättesvårt att veta hur man ska värdera nyproduktion när man ska köpa. Risken är att man köper för dyrt, och så går priset ner när man flyttar in. Har du några bra tips?
Så här svarar Claudia Wörmann:

Hej,

Så är det ju alltid när man köper bostad, oavsett om man köper nyproducerat eller begagnat. Ingen kan med exakthet veta hur prisutvecklingen blir. De som bygger och sätter priser gör det utifrån vad man betalar på begagnatmarknaden för en motsvarande bostad  i ett visst område.  Men med ett fast pris riskerar du inte att bostaden sticker i väg i pris i en budgivning. Gå in på andra liknande projekt för att jämför den bostad du är intresserad av med andra. Du kan också kolla slutpriser på begagnatmarknaden i ditt område.

12.09
Jag köpte en nyproducerad lägenhet i Nacka, men det tog så lång tid att bygga den att avtalet slutade vara giltigt. Så vi flyttade aldrig in.
12.13
Nu finns Claudia Wörmann här. Hon är boendeekonom på SBAB, där hon också bloggar om bostadsfrågor och bostadsmarknaden. Välkommen!

12.16
Varför inte fler kan bygga för att hyra? Prisvärd bostader som erbjuder folk chans för sitt eget hem, särskilt vad unga eller enskilda människor har råd med?
Så här svarar Claudia Wörmann:
Den här frågan diskuteras ofta. Och är helt relevant.  Att det inte går att bygga billigare är en kombination av att priset för marken (där husen ska stå) är dyr och att löner och material också kostar. Diskussionen om att bygga väldigt billigt, oavsett om det är bostadsrätt eller hyresrätt, handlar ofta också om det skulle påverka standarden på bostäderna. Det finns dock de som försöker bygga billigare utan att det påverkar standarden, till exempel de företag som bygger efter principen prefabricerat. Att hela fastigheter byggs i stor moduler blir billigare. Men även dessa företag måste ta hänsyn till lönekostnader och markpriser.
12.30
Ibland kan man få erbjudande när man ska köpa nyproduktion, en matkasse och inredningshjälp, sänkt hyra under tre månader mm. Vad tycker du om det? Jag tycker att det verkar lurigt.
Så här svarar Claudia Wörmann:
Ibland förekommer det att de som säljer bostäder erbjuder den typen av extra bonusar,  i vissa projekt för att sälja slut på bostäder och i andra för att få igång intresset och försäljningen.  Dessa mer tidsbegränsade erbjudanden kan kännas lyxigt, som en matkasse när man precis flyttat in.  Men dessa erbjudanden ska  inte ska vara det avgörande för om du köper i ett visst projekt eller inte. Du ska vilja bo där ändå.  Samma sak med rabatterad avgift, räkna på vad det kommer att kosta utan rabatten.
13.00
Hej!

Hört att nyproducerat ofta är övervärderat. Kan man säga så?
Så här svarar Claudia Wörmann:
Nej. Men man kan säga att det som byggts inte alltid motsvarat det som hushållen har råd att betala. Det handlar snarare om en missmatchning.
13.06
Är det inte mkt som reas ut nu?
Så här svarar Claudia Wörmann
Rea vet jag inte om jag kan kalla det. Men visst finns det projekt där priserna har justerats ned. I vissa projekt finns det osålda bostäder som man vill bli av med.
13.06
Hur ska man göra om tillträdet ligger långt fram i tiden men lånelöftet man får från banken bara gäller till exempel tre månader?
Så här svarar Claudia Wörmann:
Det är viktigt att göra ett nytt lånelöfte innan det börjar närma sig tillträdet. Bor du i en ägd bostad idag som du tänkt sälja, är det viktigt att hålla koll på värdet av din nuvarande bostad. Gör en ny värdering närmare tillträdet och planera för försäljningen av din befintliga bostad i god tid innan.
13.12
Hej, vilka risker finns med att köpa nyproduktion jämfört med andra bostäder?
Så här svarar Claudia Wörmann:

En uppenbar skillnad mellan att köpa nyproduktion och begagnat ligger i att du köper något som du inte sett. Allra vanligast är att du köper med ritningar och områdesskisser som underlag, det gör risken för att du kanske inte kommer att trivas lite större. Var därför så noggrann du kan innan du bestämmer dig. Åk till området där det ska byggas, känn dig för, kolla väderstreck och storlek och när solen kommer till din lägenhet. Minst lika viktigt är att kolla kommunikationerna till och från ditt nya bostadsområde.

En risk finns i att det är långa processer mellan det att du bestämmer dig och till dess du flyttar in. Risken ligger i att värdet på din nuvarande bostad kan gå ned, och att kalkylen för din nya boendeekonomi därmed ändras. Håll dig därför uppdaterad med värdet på din bostad.

13.12
Om man vill göra ett " klipp" på nyproduktionsmarknaden -hur ska man göra då?
Så här svarar Claudia Wörmann:

Ok, med klipp menar du kanske att köpa billigare och sälja dyrare. Det är väldigt svårt att svara på. Ingen vet exakt hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas prismässigt. Det finns dock de som köpt nyproducerat och varit med om en värdeökning, för att nämna några, till exempel de som köpte i Hammarby sjöstad precis i början och som sålde många år senare. Bostäderna var svårsålda till en början.

Du kan aldrig helt veta hur ett område ska utvecklas. Nu vet jag inte var du vill bo men ett tips är att titta på områden där kommunikationerna är lite sämre idag, men som på sikt ska förbättras. Kan du acceptera att bo i en byggarbetsplats i området (där många nya bostäder ska byggas blir det ofta bygg stök under lång tid) utan optimala kommunikationsmöjligheter kan du få igen det om du sen säljer när det är färdigbyggt och kollektivtrafiken är upp an rundning. Då brukar fler vilja bo där. Och priserna stiga.

13.12
Har en polare som allti klagar på sitt hus. Är det vanligare med "fuskbyggen" idag jämfört med förut?
Så här svara Claudia Wörmann:

Hej,

Nu vet jag inte vad din kompis klagar på så svaret blir lite generellt. Nej jag skulle inte säga att det är vanligt med fuskbyggen. Det är klart att det förekommer och jag tror att det mer handlar om att man uppmärksammar dessa projekt i media, alla kan ta del. Och det är bra att det kommer till allmän kännedom. Men generellt skulle jag säga att svensk nyproduktion håller en hög standard.

13.25
Hej Claudia,
Är nyproduktion bättre klimatmässigt? Vad är fördelarna och nackdelarna om man tänker grönt?
Så här svarar Claudia Wörmann:
 
Ett nyproducerat flerbostadshus är bättre klimatmässigt än ett som redan finns på plats, när det väl är färdigbyggt.  Det är i princip alltid mer energieffektivt än ett äldre hus. En negativ faktor är dock att själva produktionen skapar klimatpåverkan.
13.35
Hur ska jag tänka kring den risk som uppstår när jag idag vet vad min nuvarande bostad är värd på marknaden men det är lång tid till inflyttning i en nyproducerad bostad som jag vill köpa?
Så här svarar Claudia Wörmann:

Hej,

Det är en helt relevant fråga för den finns som en  riskfaktor. Den bästa rekommendationen är att bygga in en buffert från början. Att när du tecknar dig för en ny bostad inte anstränger din budget så att du måste få ett visst pris precis den dagen du säljer. Du kanske inte behöver utnyttja hela ditt lånelöfte utan kan gå ned lite. På så sätt har du en buffert och kan fullfölja köpet även om priset på din nuvarande bostad sjunker.

14.02
Nu avslutar vi chatten för i dag. Tack för alla frågor!