SVT rapporterade · Tycker du att det borde vara förbjudet att använda hörlurar i trafiken?

Hej! Idag diskuterar vi hörlurar i trafiken. Tycker du att det borde vara förbjudet? Tyck till här!
06.29
Absolut. Nästa gång någon traskar över gatan utan att va uppmärksam framför min bil kommer jag att TUTA rejält. Om alla gjorde det hade vi kanske kunnat vända trenden.
06.29
Samma straff som att prata i mobilen.
06.29
Borde absolut vara förbjudet med hörlurar i trafiken.
06.29
Ja farliga man hör inte vad som händer runtomkring
06.29
Visst ska hörlurar inte användas av fordonsförare, cyklister m fl. Att inte höra kan vara förenad m livsfara.
06.29
”Inte lyssna i hörlurar!” Förbjudas!
Hur är det med streamade musik i bilens ljudanläggning, eller att lyssna på radio för den delen? Visst ska vi ha uppmärksamheten på trafiken runt oss, men det börja gå väl långt i förbud.
Kan nästa steg kan det vara att det är förbjudet att prata med bilens passagerare?
06.50
Hur är det med hörlurar när vi åker buss ?
07.22
Ja, om inte lurarna har medhörning, typ peltorlurar.
Man måste skilja på arbets redskap och vanliga lurar.
07.48
Borde inte vara förbjudet. Finns tillräckligt med förbud.
07.48
förbjud allt som stör koncentrationen i trafiken behövs bara ett ögonblick så är olyckan där,
anne-marie

07.48
Att lyssna på radio eller musik genom bilens högtalaranläggning borde vara likställt med vanliga hörlurar?
08.05
Ja som med mobilen när du kör bil, förbjudet!
08.23
Absolut förbjudet!! Man hör inte fordon som närmar sig typ utryckningsfordon!
08.23
Ja absolut. Dom som använder hörlurar när dom cyklar varken hör eller ser. Likadant med dom som använder mobilen är en stor fara, har varit med om att nästan bli påcyklad. Fram för ett mobilanvändande även vid cykling
08.23
Visst ä det inte bra när man har saker som stör sinnes närvaron i trafiken. Men när man har "störande" moment är det "bara" störande när man missbrukar dessa. Precis som fåfängs spegeln på föra sidan och massage i föra sätet. Att folk in hör är ju för att det är för högt ljud i "lurarna" och en orespekt mot sig själv & sunt förnuft.
Lär alla hur farliga de är i trafiken med alla sinnes störande ting. Ha upplysnings dagar för ALLA, Liten som stor. Sen är det vem som ska kolla att men inte bryter mot "reglerna"? Som "smart-fånen". Har ju för få resurser redan så att många skitter i den regen nu.
09.23
Självklart.
09.23
Ja
09.23
Nej!
Ett förbud för konstlad hörselnedsättning måste för logikens skull ge ytterligare förbud t ex:
-Förbud för hörselskadade/döva att röra sig i trafiken utan tydliga varningsskyltar.
-En decibelgräns för ljudnivå inuti fordon inklusive musik - lagstadgad maxgräns på högtalarna.
Med mera.
Vi har nog med förbud!
10.11
Nej. Håller med BAP. Ett sådant förbud vore ännu ett löjligt övertramp från förmyndarstatens sida. Grattis till försäkringsbolagens lobbyister som kommit så här långt.
11.50
Absolut.&
11.50
Nej inte förbjudet, men jag önskar att människor förstod betydelsen av att lyfta blicken utanför sin egen lilla zon. Det startas upprop och demonstrationer när allvarligare saker skett - men att bry sig om sina medmänniskor handlar i grund och botten om att visa respekt i vardagen, att se varandra; och att inte irritera i onödan. Att röra sig ute bland folk, i mataffären och i trafiken och SE sina medmänniskor är något många behöver öva upp, det skulle kunna bidra till ett vänligare samhälle!
11.50
Vet av egen erfarenhet att man knappt hör omgivningen, gör ej om ngn tutar mm när man använder tätomsittande hörlurar. Så det är farligt.
Mycket bättre med vanliga högtalarna i bilen. Där kan man spela högt om man vill men ändå höra omgivningen på ett bättre sätt.
11.50
"Vanliga" öppna hörlurar ser jag inget problem med.

Problemet är slutna hörlurar och framförallt brusreducerande modeller som effektivt blockerar allt ljud från omgivningen.
11.50
Om de man intervjuat säger att man inte hör andra ljud, behöver man väl inte vara Einstein för att förstå! Eller ? Framförallt borde de småbarnsföräldrar som går rakt ut i trafiken med barnvagnen framför sig fatta !
12.47
Ja, naturligtvis ska det vara förbjudet, och inte bara i trafiken. Även på jobbet inomhus så går folk med hörlurar och missar att de har, besök, telefonsamtal, kolleger som söker dem etc. Hörlurar är enbart för hemmabruk och i privata livet där man inte riskerar skada någon med sin likgiltighet för omvärlden.
13.02
Absolut inte! Hörlurar/hörselskydd är en förutsättning för att jag ska kunna röra mig i trafik öht. Ljudnivån och stressen som trafiken orsakar påverkar min hjärna väldigt negativt och leder till farliga situationer eftersom jag inte hör vart ljuden kommer ifrån eller hur nära eller långt bort de är. Oväntade ljud gör att jag hoppar till och tappar fokus och får ångest, fastnar på platsen eller tappar tålamodet och bara går för att komma vidare dit jag ska. Den upplevelsen gör mig stressad och vinglig och därför är det tryggare för mig och för andra om jag stänger ute ljudnivån och bara fokuserar på det jag ser med ögonen. Det är dumt att diskutera detta utifrån att alla har samma hörselupplevelse.
14.21
Skall förbjudas i trafiken
Mobilsamtal är förbjudet, om det ej fina handsfree att tillgå
15.03
Det borde vara lag på att man har minst ett öra fritt.
Folk märker ju inte vad som sker runt omkring, livsfarligt.
15.03
Hörlurar som stänger ut ljud borde förbjudas eller regleras medan hörlurar som inte stänger ute borde vara tillåtet
15.25
Hörlurar ska definitivt förbjudas i trafiken. Hur ska man annars kunna vara uppmärksam på ljud utifrån? Konstigt att det inte är förbjudet.
15.51
Var har man sin uppmärksamhet, om man lyssnar i hörlurar i trafiken...? Jag använder aldrig hörlurar i trafik.
17.06
Nästan varenda gång som jag går på stan ser jag och möter jag någon som går med hörlurar och samtidigt tittar ner i sina mobiler. De har noll koll på sin omgivning! Ibland väjer jag avsiktligt inte för personen utan låter dem krocka med mig, då blir de alldeles ställda och jag säger åt dem att se sig för. Går de sedan ut i trafiken med samma inställning förstår jag att de blir påkörda. Ett förbud mot hörlurar i trafiken borde vara självklart.
17.06
Det borde snarare vara förbud mot folk som inte kan utföra bilkörandet eller gåendet med diverse "störobjekt". Det är inte som i detta fall - hörlurarna - som är problemet, det är människorna som inte kan hantera det som är problemet. Dem borde bort från tex vägarna.
17.22
Till er som använder hörlurar i trafiken.
Ta ut lurarna ur öronen när ni är i trafiken!
Hör ni inte när utryckningsfordon närmar sig är det dags att tänka om.
17.39
Givetvis handlar det om gående eller cyklister ute i trafik, som är helt koncentrerade på att ta in diverse "info" i hörlurar. Där är det, som alltid, upp till varje person att ha förstånd med att både lyssna och vara uppmärksamma på vad som sker runtomkring, oavsett vad man gör i trafiken. Lätt att missa om koncentrationen är vänd inåt. Förbud? Vad hjälper det..
18.20
Om ingen trafikant ska ha hörlurar så borde alla typer av störningsmoment så som radio uteslutas ifrån bilar. Även döva borde inte heller isf vistas i trafik då de heller inte hör något. Sen om en person är ouppmärksam i trafiken är en helt annan femma.
18.20
Självklart att inte andvända hörlura i någon form i trafiken, varför diskutera självklarheter
18.20
Döva personer får väl vara ”i trafiken”?
18.20
Det är förfärligt vad egotrippat vårt samhälle blivit! Tänk om vi kunde se varandra när vi är ute bland folk istället för att vara så fokuserade på våra mobiler!
18.45
Jag tänker på när man kör bil och det kommer utryckningsfordon , som ambulans , brandbilar och polis. Om man inte hör sirenerna kan man vara i vägen . Alltså inga hörlurar med hög trafik tycker jag.
18.54
Hög musik ska det vara
20.38
Nä varför skulle det vara förbjudet. Skulle alla som inte har ngn hörsel alls förbjudas att visas ute i trafiken. Men å andra sidan har dom nog mer uppmärksamhet i trafiken än hörande med hörlurar på sig
22.06
Absolut.