SVT rapporterade · Ställ dina frågor till ansvariga om vägskicket i Örebro kommun

09.46
Hej. Nu öppnar vi chatten.
Mvh
/Philip, reporter. 
09.58
Snälla, kan ni göra något NU åt den provisoriska gropiga asfaltläggningen vid busshållplatsen vid Teaterplan. Nu vill inte bussförarna köra längst fram vid hållplatsen utan stannar 5 meter längre bak så att ofta Järntorgsgatans utfart till Storgatan blir helt blockerad när flera bussar kommer in!
Hej. Om vädret tillåter kommer återställning påbörjas under vecka 9.
Mvh
/Anna-Britha, tekniska förvaltningen.
10.00
Hej. Om vädret tillåter kommer återställning påbörjas under vecka 9
Mvh
/Anna-Britha, tekniska förvaltningen.
10.01
Bor i Västhaga. Fick en liten chock igår när en traktor i full vintermundering kommer och SANDAR isfria cykelbanor. Tala om slöseri.
Hej. Det är en förebyggande åtgärd på vissa utsatta platser inför det väderomslag som är på väg under dagen.
Med vänlig hälsning Anna-Britha, tekniska förvaltningen.
10.12
Hej. Tekniska förvaltningen håller på att formulera ett svar.
Mvh
Philip, reporter
10.14
Skicket på gatorna i Örebro är uselt. Hertig Karls allé, övergången vid CV-rondellen mot Rynninge, vägen ut mot Näsby och vidare mot Ormesta är exempel där jag kör dagligen. Bor på landet så buss och cykel är omöjligt.
Förutom gatuskicket är trafiklösningarna på vägen ut förbi Ormesta förskräcklig!
Hej. När det gäller Hertig Karls allé så har det under flera års tid varit planerat att vägen ska byggas om, men det är nu uppskjutet. Just byts VA-ledningar där och i samband med återställningen kommer vissa delar att asfalteras.
Angående CV-rondellen så var det planerat att göra ny beläggning i höstas, men då upptäcktes att tätskiktet på bron över Lillån också måste bytas. Det ska göras under året. I väntan på det lagar vi potthål.
I Ormesta är det en tillfällig lösning just nu, men permanent ombyggnation är planerad under 2020.
Mvh
/Jens, tekniska förvaltningen
10.29
Jag flyttade till Örebro i somras och har aldrig någonsin varit med om att vägarna är i så dåligt skick som här. Att köra bil har gått från ett nöje till ett riktigt stressmoment, speciellt på regniga kvällar då belysningen inte är en höjdare och vägarna saknar målade linjer på flera ställen och gropar och hål finns överallt. Hur stor är budgeten egentligen för vägunderhåll i Örebro? För invånarnas säkerhet och bekvämlighet måste något verkligen göras!
Hej. Förra året var budgeten för asfaltsunderhåll cirka 22 miljon kronor och den är ännu inte fastställd för i år. Det vi vet är att den kommer att bli mindre. Vi måste därför anpassa oss efter detta. 
Mvh
Jens, tekniska förvaltningen
10.34
Hej
Kan ni förtydliga ert uttalande om att allt är bra och att underhållet är helt i sin ordning? Finns det en standard eller kvalitetmått som ni grundar er bedömning på, och inte då en egen hitta på standard.
Uppfyller ni anläggnings lagen med ur det ser ut i dag? Hur lång tid tycker ni att det är rimligt att en vägskada som kan orsaka olycka med materiell skada eller personskada, ska vara åtgärdad?
Mvh
Tommy
Hej. Så här fungerar det: Tekniska förvaltningen tar fram ett beläggningsprogram. I progamet så finns fler ytor medtagna än vad som det är budgeterat för. Programmet går sedan ut på remiss till bland annat de grävande verken och stadsbyggnadskontoret. Efter svar från dem så fastställs sedan åtgärderna utifrån årets budget.
Med vänlig hälsning Jens, Tekniska förvaltningen
10.38
Hej!
Tack för att ni tar er tid med denna chatt!
Vi som tränar landsvägscykling kan snart bara åka på de bästa vanliga vägararna då skicket på cykelvägar och vanliga vägar är dåligt.
Det är dessutom en ganska ny lag som tillåter cyklister att cykla på vägen även om det finns cykelbana bredvid.
Är ni medvetna om risker och konsekvenser kring detta?
Hej och tack för din fråga. Självklart är vi medvetna om att det är en risk. När det kommer till underhåll av landsvägar så har inte kommunen särskilt många av dem utan det är Trafikverket som ansvarar för dem.
Med vänlig hälsning
Anna-Britha och Jens, Tekniska förvaltningen.  
10.40
A haj A-B, läget?
Du jag har en fråga vettu, seltorpsvägen är lite hålig vettu o ja skrapar i moppebilen om ja åker ner i hålorna. Skulle du kunna lösa det? A vi hörs, Haj!
Hej. Seltorpsvägen drivs av en vägförening och ingår därför inte i det ordinarie vägunderhållet utan föreningen får själva begära medel för detta.
Mvh
Anna-Britha, Tekniska förvaltningen
10.49
Hej!
Det är ju inte bara beläggningen som är dålig på Örebros gator, även vägmarkeringarna.
Jag har bevittnat allvarliga missförstånd trafikanter emellan där avsaknad av just vägmarkeringar varit.
Hur kommer det sig att skicket på vägmarkeringarna har så som jag upplever det försämrats markant dom senaste fem åren?!
Hej. Vi har cirka en miljon kronor budgeterat till vägmarkeringar och vi underhåller så gott det går utifrån den budgeten. Hertig Karls allé är lite speciellt eftersom vi inväntat en ombyggnation. Är det någon annan speciell plats du tänker på är välkommen att inkomma med en felanmälan till tekniska förvaltningen.
Med vänlig hälsning
Jens, tekniska förvaltningen. 
10.53
Hej hur många hundra miljoner har Örebro i underhållsskuld innan gatuunderhållet är ikapp och alla dåliga gator är renoverade med ny asfalt ? Är det mer än kulturkvarteret eller BRT bussarna?
Hej. Den här typen av prioriteringar är en politisk fråga och det är därför svårt för oss att svara på den.
Med vänlig hälsning
Jens och Anna-Britha, tekniska förvaltningen 
10.59
I tv-reportaget pratade ni om att genomfartsvägarna är bättre än övriga vägar. Det stämmer inte. Varför är det så svårt att regelbundet inspektera vägarnas beskaffenhet och sedan genast åtminstone åtgärda alla potthål och mindre skador?
Hej. Vi har en kontinuerlig tillsyn av beläggningen och lagar skadorna vi ser, i den mån vi har teknisk möjlighet. Under vintern stänger asfaltverket vilket innebär att åtgärderna vi utför under perioden jul till mitten av april blir tämligen tillfälliga.
Mvh
Anna-Britha, tekniska förvaltningen
11.03
Jag såg inlägget på de lokala nyheterna och instämmer helt. Skicket på vägarna i Örebro är så otroligt mycket sämre än i grannkommunerna och det är inte bara ”sidogator” utan alla gator som inte är nyasfalterade. Det känns som man aktivt har gjort besparingar i flera år så nu är underhållsbehov helt osannolikt stort. På flera ställen är slitaget tom. nere genom det andra och ger spår på över 5 cm djupa.. Jag undrar var man vänder sig för att få ersättning på sin skadade bil pga av det dåliga vägarna?
Hej. Vi har gjort en publicering idag om hur bilister ska göra om bilen skadas pga vägskicket. Den går att läsa här:
Mvh
Philip, reporter 
11.06
Jag undrar varför man inte gör något åt Hertig Karls Alle? Den är i dåligt skick, dåligt utmärkta cykelbanor som gör att folk cyklar och kör vespor på trottoaren. Det blir en döds fälla för oss som går på trottoaren.
Hej. Prioriteringen är en politisk fråga. Det finns en utformning planerad och när Hertig Karls allé byggs om kommer vägen se annorlunda ut.
Mvh
Jens och Anna-Britha, tekniska förvaltningen.
11.13
Trots flera anmälningar av potthålen på P-platsen efter Svartå Bangatan och mitt emot Södra station åtgärdas de inte. Det är stora kraterhål, både där det är asfalt och där det är annat material. Äldre personer kan lätt ramla omkull om de går där sent på kvällen i mörkret. Ska det vara så?
Hej. Svårt att svara på precis hur det ser ut på de här platserna, men generellt så ignorerar vi inte anmälningar utan tittar på allt som kommer in och gör bedömningar vad som behöver göras. I vissa fall är det ett större underhåll som behövs och det kan ta tid. Är ytorna dåliga så lagar vi ett hål och då kan det dyka upp två nya dagen efter. Då kan det uppfattas som att vi inte varit där. 
Mvh
Anna-Britha, tekniska förvaltningen.
11.18
Jag tycker att ni glider undan medborgarnas synpunkter gällande vägnätets skick och svarar bl a att "de brukar vara i ett sådant skick" på andra ställen! Ska vi som skattebetalare nöja oss med ett sådant svar.? Jag själv har inte varit i någon Svensk stad med liknande dåligt skick på vägarna. Jag vill veta vad som ska göras och hur kommunen ska använda mina skattepengar för att på sikt förbättra vägnätets skick. Någon form av plan måste finnas eller också är det läge att skapa en där ni även samordnar era grävinsatser i kommunen.
Hej. Vi har i en tidigare kommentar förklarat hur det fungerar kring prioriteringar av vilka vägar som specifikt ska lagas varje år. Övriga prioriteringar är en politisk fråga.
Mvh
Jens och Anna-Britha, tekniska förvaltningen. 
11.21
Hej! Jag undrar varför det finns så få rondeller i Örebro jämfört med andra städer? Trafiken flyter ju inte, snarare hackar sig fram med många rödljus. Har man oflyt så får man stanna 4-5 ggr på en rätt kort sträcka mellan t ex Herige Karls allé och Behrn arena. Under all kritik. Cykelbanor är heller inte tydligt markerade. Folk i den här stan har usel koll på trafikreglerna och det underlättar heller inte när det inte syns tydlig var man går och var man cyklar. Det känns som att det brister stort i underhållet av det mesta; cykelbanor och bilvägar med gropar, dåliga markeringar, dålig belysning etc. Var felar det?
Hej. Angående rondeller så är det en fråga för stadsbyggnadskontoret.
Mvh
Anna-Britha och Jens, tekniska förvaltningen. 
11.24
Jag skrev tidigare om det här, jag körde ner i ett hål i vägen, infarten rondellen mot ikea och Willys, höger fjäder fram gick av, kan man få ersättning från vägverket eller någon annan ställe. Det kostade mig 4000 kr och reparera
Hej. Vi gjorde en publicering idag där du kan läsa mer om hur bilister ska göra om de fått skador på bilen pga av vägskicket:
Mvh
Philip, reporter SVT
11.31
Är det väldigt svårt att en försöka att laga vägarna? Att ni har en tvist med NCC ska inte hindra er från att ta in andra offerter att laga upp vägarna väl?
Ni säger att ni inte har medel att laga alla potthål och förslitningar men varför har ni en uppsjö av trafik-gupp att sätta upp i tid och otid. Så sjukt sämst att dom ens finns. Hur prioriterar ni?
Hej. Under 1,5 års tid hade vi ett tillfälligt ramavtal. Sedan i oktober har vi ett nytt ramavtal för justering och beläggning av vägar. Arbetskapaciteten har ökat eftersom vi har fler leverantörer, men vi har fortfarande en budget att förhålla oss till.
Mvh
Anna-Britha och Jens, tekniska förvaltningen. 
11.39
Har undrat länge , vad gör ni med alla pengar ni tar in på P - BÖTER ?? Det är hur mycket pengar som helst. Laga alla vägar och hål och elände som har sönder våra bilar , för dessa pengar.
Hej. Hur pengarna fördelas är en politisk fråga och den får ställas till tekniska nämnden.
Mvh
/Jens och Anna-Britha, tekniska förvaltningen.
11.41
Hej. Det kommer in många frågor nu. Jens och Anna-Britha svarar så gott de hinner.
Mvh
Philip, reporter SVT. 
11.43
Vad gör kommunen åt alla andra som gräver sönder våra gator som tex EON och Telia?
Hej. Sedan 2017 är det de grävande verken som ansvarar för sin egen återställning, men kommunen ställer kraven för hur dessa ska utföras. 
Mvh
Anna-Britha, tekniska förvaltningen.
11.52
Det talas om att Örebro ska växa och bli en Storstad...hur blir det då med underhåll av gator och vägar då det ser så illa ut nu? Mvh
Hej. Skatteunderlaget borde på sikt bli större i takt med att staden växer, men hur detta kommer påverka budgeten för vägunderhållet är en politisk fråga.
Med vänlig hälsning
Anna-Britha och Jens, tekniska förvaltningen. 
11.54
1995 satsade staten nästan 24 miljarder kronor på vägnätet (omräknat till 2016 år priser). I fjol hade anslaget minskat till drygt 18,5 miljarder kronor, enligt Trafikverkets egna beräkningar.
Ett annat sätt att mäta är att jämföra hur mycket pengar staten lägger på vägarna i förhållande till trafikmängden. 1995 satsade staten 365 kronor per fordonsmil (omräknat till 2016 år priser). 2016 hade anslaget minskat till 224 kronor. Undrar hur läget är 2020? Mvh
Hej. Din fråga berör Trafikverkets vägnät, alltså inte de kommunala vägarna, och därför kan vi inte svara på frågan.
Mvh
Jens och Anna-Britha, tekniska förvaltningen. 
12.00
Upprätthålls vägkapitalet på ett effektivt sätt?
• Har Kommunen tillräcklig kunskap om vägnätets tillstånd för effektiv planering
och prioritering av underhållsåtgärder?
• Möjliggör Kommunens planeringsprocess effektiv prioritering och effektivt
genomförande av underhållsåtgärder? Mvh
Hej. Som tjänstemän kan vi framföra de underhållsbehov som vi ser till politiken, igen är det de som bedömer och prioriterar.
Med vänlig hälsning
Anna-Britha och Jens, tekniska förvaltningen.  
12.02
Nu har klockan passerat 12 och vi stänger därför chatten. Tack för engagemanget och alla frågor!
Mvh
Philip, reporter SVT