SVT rapporterade · Hur fungerar välfärden i din kommun?

10.12
Hej och välkomna till SVT:s chatt om besparingar och kommunekonomi. Var tredje kommun drar ner på budgeten inom välfärden i år. Dela gärna med er av era tankar nedan.
10.12
Sämre och sämre för varje månad ..... .
10.26
Här kan du ta del av SVT:s kartläggning:

Kartläggning: Var femte kommun befarar försämringar i välfärden

SVT NyheterVar tredje kommun drar ner på budgeten inom välfärden i år jämfört med förra året, det visar en kartläggning som SVT gjort. Var femte kommun i undersökningen svarar att det leder till sämre kvalitet i välfärden.
10.29
OK, nu är det tydligen dags för ett rejält omtag! Välfärden ska väl ändå ha högsta prioritet när det gäller fördelning av skattemedel? Sedan får vi se hur mycket det blir kvar till annat? Jag gillar inte uttrycket egentligen, men "Gör om, gör rätt", passar bra här!
10.37
Välfärden fungerar för mig så länge jag inte blir sjuk, blir utsatt för
brott eller är beroende av äldrevård eller hemtjänst.
10.51
Att kommunerna (de flesta) skulle få svårt att klara sitt uppdrag de kommande åren talade jag om för en 3-4 år sedan. Det skulle inte gå utan att staten bidrog med ytterligare medel. Nu är vi där. Nu får man hoppas att de styrande tar sitt ansvar.
10.58
Jobbar på en enhet på stort privat vårdbolag. Bemanningen minimal. Samtidigt skickas stora pengar varje dag härifrån till skatteparadis. Våra skattepengar som kunde använts till vårdpersonal i offentlig verksamhet. Tror inte folk fattar hur stor den här omfattningen verkligen är. Media granskar inte detta tillräckligt mycket. För få tuffa frågor ställs. Kritik kommer i vågor i debatten, men hala medietränade företagsrepresentanter lyckas släta över när enstaka händelser inträffar. Tänk om polisen hade fått avstå stora summor från sin budget till privata vaktbolag? Media hade då inte gett sig förrän folkstormen gett politikerna mod att ta bort vansinnigheterna.
@Anna - Hej Anna! Tack för din kommentar.
Jag kan bara tala för SVT och ser att vi har gjort flera reportage om skatteflykt. Bland annat detta:
10.59
I Tingsryds kommun har det dragits ner ordentligt på stöd till elever med särskilda behov. Antalet elevassistentet har minskat kraftigt. Detta drabbar alla elever då situationen på skolorna i kommunen inte är hållbar. Barnen drabbas av psykisk ohälsa då de inte orkar. Vi föräldrar blir utmattade efter den dagliga kampen mot skolan. Vi ser hur trötta våra barn är. Hur ska vi kunna se våra barn i ögonen och säga till dem att skolan är till för alla?
10.59
Så här säger Anna Werner, förskollärare i Ljungby, om besparingarna.

Ljungby vill spara 2,5 miljoner på förskolepersonalen

SVT NyheterBarn- och utbildningsförvaltningen i Ljungby måste spara över sju miljoner i år. Förslaget att skära ner 2,5 miljoner på personalkostnaderna i förskolan väcker kritik från flera håll: – Det är inte okej. Det kommer att slå hårt tillbaka tror jag, säger Anna Werner, förskollärare.
11.00
Alldelse för mycket av skattemedlen går till fel prioteringar av både politiker och tjänstemän. Man sattsar oftast pengar på organiserade av ineffektivtet i stället för att på ett riktigt sätt skapa dynamik och ett sant värde för skattepengarna. Om ett företag hade skötts som politiker och tjänstemän sköter en vanlig Svensk kommun hade företaget varit konkursmässigt efter en dag. Det kvittar vilket som styr eller om man har ett gott sammarbete med tjänstemäne eller inte.
Det behövs en riktig priotering där det är lika viktigt att tjäna det allmäna som att jobba i ett globalt företagande,prio ett måste vara att tillsätta riktiga chefer som kan leda och peka i stället för mumla på ett möte. Dessutom måste man som politker slutar att bete sig som en bilförsäljare för att kunna vinna val, utan det viktigaste i politken måste vara ledarskapet inte ideologin i sig, för ideologi fördummar alltid en organisation. Och man måste ute i kommunrena våga kapa banden till sina moderpartier för att kunna bedriva realpolitk och för att på så sätt kunna slå vakt om det närma demokratiska kapitalet och lokalinvånarnas skattemedel.
11.02
Egentligen har jag som man aldrig utnyttjat välfärden men jag förstår den behövs för alla svaga i samhället. Är bekymrad att vi trots så höga skatter inte får ihop det. Någonstans har vi snyltare?
11.04
Jobbar i en kommun som är ganska exakt dubbelt så stor som Ljungby. Jobbar på en liten enhet i ett stort privat vårdbolag. Bara vår lilla enhet skickar mer pengar till skatteparadis varje år än den besparing som Ljungby vill spara på sin förskolepersonal. Rimligt? Förmodligen blir jag inte trodd. Eller att jag överdriver. Men för den som vill är sånt här lätt att kolla upp.
@Anna - Hej Anna! 
Om du tror att det kan vara intressant för oss att granska så får du gärna skicka ett tips till oss på smaland@svt.se.
11.05
Det första vi skulle göra för att minska barngrupperna är att inte erbjuda förskoleplats till barn som har förälder som är hemma och är föräldraledig. Skulle vara intressant och veta hur många barn det handlar om i Ljungby kommun.
11.10
Det är väldigt enkelt! Räcker inte inkomsterna till för att behålla, eller förbättra skola, vård och omsorg, måste givetvis skatten höjas. Om det blir en, två eller tre kronor spelar ingen roll.
11.12
Katastrofal

strutskommunen vägrar ta ansvar för sina invånare. man ökar klass storleken och nu planeras att ha mellan/högstadieklasser med 40 elever i varje klass.


man lär ut till lärare hur man ska fylla i anmälningar så de inte sticker ut
Rektorer som kritiserar kommunens beslut får sparken.
Tystnadskultur hos lärarna

Detta är något som redan är känt i skolor och kommuner. Fråga dom inte medborgarna

11.25
Ett stort problem är att man inte vågar använda sig av kommunalskatten. Den höjs sällan eftersom den återverkar på möjligheterna till omval.
11.26
Inte nog med att de privata vårdbolagen är en fet gökunge i vår välfärd. De bryter också mot arbetstidslagen. Dumheterna på mitt jobb upphörde inte förrän Arbetsmiljöverket kopplades in. T ex löneavdrag om man inte gick på möten som var lagda fyra timmar efter nattpass. Tråkigt att mina inlägg inte publiceras. Helt relevanta inlagor kopplad till offentlig ekonomi och hur skattepengar används till att spöa sin befolkning - både mot användare och personal.
@Anna - Hej Anna! Vi har publicerat båda dina tidigare kommentarer. Du borde kunna se dem i chatten.
11.38
Ju högre skatter desto mer svinn i form av feta löner, minska antalet övergödda chefer och inför tjänstemanna-ansvar!
@RuneLjungströmmer - Hej Rune! Tack för att du delade med dig av dina tankar. 
11.41
Välfärden är ett minne blott när 40 talisterna och 50 talisterna är borta. Då är pengarna slut. Dom nya som kommit har inget kapital att ta av. Pratade med en kille på en av storbankerna häromdagen. Han var riktigt orolig. Sverige är ett av dom mest skuldsatta länderna i världen. Ca 6000 miljarder kronor. Det behövs inte mycket för att allt är slut. Med välfärdsstaten alltså.
@Sven-Erik - Hej Sven-Erik! Tack för att du delar med dig av dina tankar.
11.52
Höjda skatter löser ingenting.
Vad stat kommun och landsting ska göra är att använda pengarna på kärnverksamheten och tjänstemannaansvaret ska åter införas.
Sedan är det ju tabu att säga att invandringen kostar.
Finns det pengar till att köpa elcyklar och subventionera bilköp ja då finns det inga pengaproblem raden av slöseri är lång och den fortsätter.
Sedan måste varje kommunpolitiker säga ifrån när pappa staten tvingar på dem saker som de inte klarar av att hantera och heller inte efterfrågat.
Det finns en gräns för allt.
Och hur mycket skatt vill vi betala, här nedan finns ju de som kan tänka sig stora höjningar men när man nått 100% och det ändå inte går ihop vad blir då nästa steg.
@peraxberg - Hej Per! Tack för att du delar med dig av dina tankar. 
12.11
Bor i Lindesbergs kommun och har Freja vårdcentral. Ser hur den fungerar sämre och sämre. Nu finns ingen kassa längre och ibland är den helt utan personal. Alla finns i fikarummet.
@Biggan - Hej! Tack för att du delar med dig av dina tankar!
13.02
Därmed sätter vi stopp för dagens chatt. Tack till alla som har delat med sig av sina tankar och åsikter.