SVT rapporterade · Hur orolig är du för matsnusket när du är på restaurang?

Hej, nu drar vi igång chatten om matsnusket i Malmö. Här kan du läsa några exempel från inspektörernas rapporter förra året. Vad har du för erfarenheter? Är du orolig när du går på restaurang? 

11.47
Var kan jag få information om dessa restauranger som fått anmärkningar? Jag vill helst slippa besöka dessa restauranger.
Hej! Rapporterna i sig är offentliga om man begär dem från kommunen. Vi på SVT Nyheter Skåne har valt att inte namnge restaurangerna eftersom de är ganska få sett till den stora mängd krogar i Malmö som sköter städningen. Dessutom har många ägare skärpt sig efter kontrollerna och sköter sig idag. 
12.03
Varför inte införa samma system som i Danmark?
Där skall enligt bestämmelserna senaste protokollet från hälsoinspekrör sättas upp på avsedd plats synlig för gästerna. Den svenska mesigheten är total.
12.03
Jag har alltid varit emot att äta ute p.g.a misstankar när det gäller hur restaurangerna sköter hygienen. Detta inslaget har besannat mina misstankar! Fy! Man måste ju kunna komma åt raportererna så man vet vem man ska undvika. Förekommer samma restaurang mer än en gång för samma anmärkning borde de stängas ner eller finns på en lista!
12.09
Tyvärr har jag ingen lust att äta ute på ett tag, igen. Blev sjuk av en lunch för någon vecka sedan, 10 diarré-omgångar, illamående och frossa. Helt klart att det var den lunchen. Borde ha kontaktat kommunen.
Detta är inte första gången, men det var ett tag sedan sist. Just kanske för att jag undviker vissa ställen och helst inte äter ute. Jag har tappat aptiten, efter diverse olika info om hur det ser ut i köken och andras dåliga erfarenheter. Mer kontroller vore nödvändigt, och att det blir känt vilka som inte har hygien. Varför ska de skyddas? Matgäster blir ju sjuka..med allt vad det innebär.
Hej och tack för ditt inlägg! Det kan vara till hjälp om man anmäler misstänkt matförgiftning. Inspektörerna gör alltid någon form av utredning när de får in sådana anmälningar. /Natalie
12.09
Jag har nog sett för mycket på Kitchen nightmares, jag tror att vartenda matställe har säker något som fallerar.
12.19
Inte det minsta. Renhetshysterin har för längesen passerat gränsen för det rimliga.
12.28
Sedan jag jobbade som chaufför för en restauranggrossist och levererade varor till många av Malmös restauranger och därmed kom in bakom kulisserna, så har jag varit extremt restriktiv i valet av restauranger jag besöker. Den äckligaste och smutsigaste restaurangen där det sprang råttor hela tiden, är en välkänd och populära restaurang mitt i centrum. Det har gått ett antal år sedan jag såg detta och kanske är det annorlunda idag men jag kommer aldrig att sätta min fot där igen. Fullständigt vidrigt.
12.29
Går nästan aldrig till billiga restauranger. Tror och hoppas att det är bättre ordning på de dyrare restaurangerna. På vissa restauranger har de öppet in så man kan se köket och se kockarna laga maten. Det tycker jag visar på en seriös öppenhet. Tittar gärna också på hur personalen är klädd och gärna på skorna. Det tycker jag säger en del om stället.
Om jag mot förmodan ska köpa snabbmat håller jag mig till de stora hamburgerkedjorna. De vet jag iaf har dagliga rutiner och regler kring maten och hygienen. Sen hur det efterlevs det vet man ju iofs aldrig. Pizzerior undviker jag!

12.32
Vi har pratat med några av de restaurangägare och krögare som fått kritik från livsmedelskontrollanterna. En krögare som haft stora problem med råttor sa till mig i telefon att han inte vill kommentera kritiken, annat än att han tog problemen på allvar. En annan menade att kontrollanterna var alldeles för petiga och tittade i vrån som inte användes i verksamheten. 
12.37
...eller; Snusket har passerat gränsen för vad matgäster ska behöva drabbas av.
Eller är det så att det står "Färskfångad råtta" på matsedeln..då kanske de kan springa omkring...
Råttor sprider smitta. De hör inte hemma i kök, varken på fina matställen eller enkla...
12.40
Har undvikit att äta på många ställen i flera år nu med tanke på alla larmrapporter om gammal mat som säljs av grossister. Detta snusk är bara ytterligare en anledning. Det är inte bara restaurangerna som jag tycker är motbjudande i många fall, även många matbutiker verkar vara helt utan tillsyn.
12.57
Förstår ej varför Malmö stad skall hemlighålla vilka restauranger som ej uppfyller normerna för renlighet. Inspektionen är ju på uppdrag av medborgarna ej krögarna.
Offentliggör så slutar det snabbt att vara acceptabelt..med snusk, folk röstar med fötterna....
@PeterGauffin - Hej Peter, Malmö stad hemlighåller inte resultaten av inspektionerna. De är offentliga och går att begära ut.
12.58
Om och när jag väljer att äta ute så väljer jag välrenommerade restauranger. då jag helt enkelt har större tilltro till dem. Gällande snabbmat väljer jag uteslutande de välkända snabbmatsrestaurangerna.
13.01
Det är inte bara snusket utan även fusket. Jag åt för en tid sedan oxfilé på en restaurang. Det varken såg ut som eller smakade som oxfilé. Funderade på att ta med en bit för analys. Var lämnar man in sånt?
Hej. Jag tror det blir svårt att lämna en bit misstänkt oxfilé till miljöförvaltningen för analys. Däremot kan man tipsa kommunen och man misstänker att en restaurang serverar kött av tveksam karaktär.
13.03
Börja alltid med ett besök på toaletten
Köket ser ut som toaletten
Offentliggör alla resultat av inspektioner de bra och dåliga så kan vi avgöra vart vi vill äta
Snusk skall straffas
Renlighet premieras
13.03
Tycker kommunen bör offentliggöra dessa rapporter på kommunens hemsida. Alla bör ha rätt att veta vilket skick restaurangenerna är i.
13.41
Jag äter ofta ute restaurang. Ser man ngn som torkar av borden så är det med en wettexduk. Denna wettexduk används vid alla borden och är ofta väl använd. Ngt rengöringsmedel ser man inte utan det är nog så länge den är våt så kör man på.
Det är ett öppet sätt att visa hur det står till med hygientänket.
Jag har aldrig hört ngn som reagerar på detta.
13.48
Ute i Helsingborg å skulle äta killen som stekte kött blödde på handen å tog margarin på såret. Äckligt å det ser ut att bli värre å värre både med fusk kött å snusket. Även i affärerna.
13.52
Många av er läsare efterlyser ett system som gör att man enkelt kan ta del av den senaste kontrollrapporten. I Malmö fanns ett så kallat Smiley-system mellan åren 2005-2017, men det togs bort. Vi pratar mer om det i inslaget här nedan:
13.54
Man väljer försiktigt vad och var man äter. Försöker undvika snabbmat.
14.10
Jag är mycket orolig för att bli drabbad av magsjuka i samband med att jag måste äta på lunchrestaurang. Har blivit fruktansvärt sjuk av dåligt sköljd sallad en gång, och väljer därför konsekvent bort råa grönsaker. Väljer också bort alltför billiga alternativ. Finns vissa lunchrestauranger som är angelägna om att behålla ett gott renomme’, man får helt enkelt lära sig att hitta dem. En bra indikator är om personalen har en riktig lön (och därmed höga kompetenskrav på sig). Gratis arbetskraft borgar inte för god hygien och noggrannhet. Dessutom är det en fråga om rättvisa och justa arbetsförhållanden, vilket jag tycker är en solidaritetsfråga för oss alla att stödja.
14.11
Gör mer kontroller, inte bara här, även där det behövs,
14.12
Att servera VARM mat är tydligen ett problem för svenska restauranger. Gäller både finare ställen och vanliga lunchhak. När maten kommer in är den oftast knappt ljummen och ska du då stå i kö för att betala är den kall när den ska ätas. Maten ska hålla 60 grader helst mer för att inte vara hälsovådlig och den smakar bättre när den är riktigt varm och du kan sitta och njuta av din mat. Åker du över sundet och ner i Europa så ryker det av maten när den ställs på bordet. Svenska krögare gör om och gör rätt!
14.20
Ni är ju många som undrar varför Malmö inte har ett system likt det i Stockholm, där de senaste kontrollrapporterna enkelt går att komma åt via kommunens hemsida. Vi har ställs frågan till Arvid Nordland, avdelningschef på Miljöförvaltningen.
- Korta svaret på frågan är kopplat till kostnader. Efter avskaffandet av smileyn tittade vi på alternativa lösningar att få ut informationen, säger han. 

Arvid Nordland säger också att Stockholm och Malmö har olika IT-lösningar vilket hade gjort det väldigt dyrt för Malmö att införa ett system som man har i huvudstaden. 

- Vi har till försökt lyfta frågan på en nationell nivå eftersom det borde vara samma intresse i hela landet, och också skulle kunna bli mer kostnadseffektivt att ha ett gemensamt system, säger han.

 
15.38
Det är äckligt när man tänker på att händerna kanske inte är rena
gamla skitiga vispar osv.
16.35
Tack för alla era synpunkter och berättelser i den här chatten. Vi stänger den nu. 
/Natalie