SVT rapporterade · Ställ dina frågor om huden

18.46
Skillnad på plackpsoriasis och ppp syns tydligt, men vad är skillnaden i orsaken till de två utslagen?
Hej Anita: man vet inte skillnaden i orsaken.Inte klart om det handlar om samma sjukdom.
18.46
Hej,
Hur får man vitiligo och är det ärftligt ?
Mvh Ewa
Hej Ewa, Vitiligo är det man kallar en autoimmun sjukdom, det kan vara ärftligt .
18.46
Hej. Jag fick för ca tre veckor en böld bak på övre delen av låret. Den växte sig snabbt stor som en golfboll nästan, och stod ut så att man såg den. Har aldrig haft en så stor böld. Är 57 år. Gjorde ont när jag satt, och var väldigt varm. Min fråga: jag gick inte till doktorn. Borde jag ha gjort det? Levde jag 'farligt' när jag ej sökte vård? Orsaken var att den såg ut utanpå som en akne-finne, med en liten röd topp, och jag ville ej bli sedd som dum som sökte för 'bara en akne-finne'. Den har nu minskat betydligt av sig själv. Den gick ej att klämma som en finne brukar göra. Ska man gå till doktorn med alla bölder?
Hej Lena ! Man brukar avvakta och se om det blir bättre av sig själv. Men om det blir röd och värmeökat kan det tyda på en infektion och då ska man söka läkaren.
Med vänlig hälsning, Virginia
18.47
Varför finns inte sjukdomen dermatillomani i Sverige. Jag vet många som är drabbade av den!
Hej Linda! Menar du trikotilomani? Det är ovanligt , men det finns i Sverige. Med vänlig hälsning, Linda
18.51
Har fått psoriasis på fötter och händer,har gått på ljusbehandling 20 gånger,har 4 behandlingar kvar,har inte blivit bättre. Vad gör jag sen när behandlingarna är slut och jag inte är bra? Jag smörjer flera gånger om dagen,men vad mer kan jag göra? Fotbad? Besök hos fotvården?
Med vänlig hälsning, Margareta i Luleå.
Hej Margareta!
Det finns många olika alternativ för att behandla psoriasis .Jag tycker du ska höra av dig till din läkare igen och få diskutera andra behandlingar . 
Med vänlig hälsning,
Virginia
18.51
Hej! Jag har haft hudeksem i nio år! Vet ej om det är pga medicin eller hudens känsligheten! Har tagit Ceplion och tar Trilogin intravenöst! Är det en orsak till eksem? Tar Levaxin också!
18.52
Jag har fått små ilsket röda prickar på några ställen på kroppen, dekolletaget, bröstet och, smalbenet och även en på tummen som står upp lätt. De försvinner inte av sig själva och är ilsknare röda vissa dagar medan de är mer hudfärgade andra dagar. Sammantaget är det 4-5 stycken och det jag funderar på är om de kan vara farliga.
Hej Pernilla!
svårt att säga utan att se en bild på dina utslag .Det kan vara det vi kallar angioma cherry , kärlnysta, helt ofarliga.
Med vänlig hälsning, Virginia
18.56
hej huden runt ögonen hur tar man bäst hand om den? Blir lätt svullen under ett öga och o har små ögon som då döljer en del av ögat. När man är svullen, hur minskar man den bäst?
Hej ! Huden i ögonlocken är väldigt tunn och blir svullet lätt. Viktigt att rengöra med mild produkter för att inte irritera mer.Blir det inte bättre får du vända dig till din hälsocentral för att utesluta någon allergi.
Med vänlig hälsning,
Virginia
18.56
Hej! Kan man få för mkt d-vitamin? Ljushyad
Hej Tuoja! inte av solen ! Det enda man ska tänka på ät att inte utsätta sig för mycket så att man bränner sig. 
Med vänlig hälsning,
Virginia
18.56
Hej. Vad finns det för hjälpmedel för HS? Hjälper laser ?
Hej Annika! Det finns många olika behandlingar för HS beroende om omfattningen.Klokt att söka läkaren och diskutera den behandlingen som passar bäst.Laser hjälper i några fall. Med vänlig hälsning, Virginia
18.56
Hejsan ! Hur behandlar man keratosis pilaris ? Ja har skrubbat , peelat med milda rengöringar och smörjt med mjukgörande krämer både på recept , apoteks hudlotion solat men ingenting hjälper. Jag har på överarmarna, ben och lår, skinkor , LIDER och SKÄMS över min hud!!!! Hjälp och råd tack . FM 17 år
Hej FM! Det är svårt att behandla keratosis pilaris. Det bästa är att smörja som du gör med krämer som innehåller karbamid och mjölksyra .Inte skrubba för mycket så att du irriterar mer och blir rödare .... Har du sökt en hudspecialist ? i så fall får du komma tillbaka och diskutera fler alternativ från deras sida. Med vänlig hälsning,
Virginia
19.02
Kan man ta bort acne ärr på ryggen som inte är vanliga ärrbildningar, de är upphöjda och hårda.
Hej Anna!
Javisst. Akne går att behandla både ansikte och rygg. Sök hjälp och få rätt behandling .Med vänlig hälsning, Virginia
19.02
Hej! Har lichen i munnen. Vet man verkligen inte varför lichen uppstår? Mvh Ann
Hej Ann! Som du säger vet man inte varför, man tror att det är en överdriven reaktion av det egna  immunförsvaret. Med vänlig hälsning, Virginia
19.02
Hej, min dottern får röda utslag på underbenen vid vattenkontakt. Har fått kortisonkräm på recept så klådan har blivit bättre men utslagen kommer tillbaka så fort hon varit i kontakt med vatten. Kan det här vara vattenallergi?
Hej! Ibland kan det uppkomma en allergisk reaktion i kontakt med vatten. Har hon provat  med antihistaminer ? Sök gärna hjälp hos din allmänläkare .
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.02
Jag har fått diagnosen PPP för utslag under vänster fot (aldrig på höger), har även haft på fingertopparna. Har fått krämer men inte hur man ska använda dem, annat än vid behov. Har aldrig rökt och är nu 59 år.
Hej Frida! Det är viktigt att du får instruktioner kring din behandling. Tycker du ska ta kontakt med din läkare igen. Förmodligen är det steroid kräm du har fått och du bör använda den dagligen i ca 2 veckor och därefter trappa ner succesivt.Med vänlig hälsning, Virginia
19.11
Hej,

Jag har tio år gamla acneärr från min tonår och lider av mina acneärr som främst är på kinderna. Finns det något beprövat sätt att få bort dem? I så fall, kan man söka sig till sen offentliga vården för det eller måste man gå till en estetisk privatklinik?

Mvh Frida
Hej Frida! Det är svårt att behandla , det finns en del laser som fungerar , det kräver flera behandlingar ! Har du haft någon barnförsäkring får man prova om du kan få ersättning därifrån....
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.11
Jag har schambergs purpura. Kan den sprida sig upp till ansiktet.
Hej Eva! Nej, den håller sig till underbenen.Med vänlig hälsning, Virginia
19.12
Jag har ryckt bort några hårstrån i hakan och fått små märken som inte läker, vad kan jag göra? Tack
Hej Anneli! Låt det vara och använd solskyddskräm på vår och sommar så att du inte får mörk färg på dem.Med vänlig hälsning, Virginia
19.12
Hej. Jag har fått tagit bort en fläck som hade benämningen Cancer in situ. Har jag större risk att få hudcancer fram över i livet?
Hej Ninni! Sammolihet att få fler hudcancer är större men du behöver inte vara orolig. Klokt att vara försiktig i solen ( Sunda solvanor !). 
19.12
Har stora besvär med rosaciera i anskitet. Vad ska jag behandla den med ???
Hej! Det finns fler behandlingar mot rosacea .Solskydd, undvik alla faktorer som triggar igång ditt utslag, det finns också en del ämnen som lindrar ( azelaiksyra / ivermectin) som är receptbelagda och i svårare fall, penicillin.
Med vänlig hälsning, Virginia
19.13
Det kommer väldigt många frågor nu. Virginia svarar så fort hon kan! Kolla gärna längre ner i chatten om en fråga som liknar din har fått svar!
19.17
Hej. När min son 25 år rakar huvudet så får han röda prickar . Och när han inte rakar utan har hår då tar det bara några dagar och han får prickar som kliar och måste tvätta håret för att det ska försvinna. Hur gör man med huden i hårbotten?
Hej! Precis som på andra kroppställe. Bra att använda skonsamma produkter , ibland är det bra att göra hårinpackning med fuktgivande krämer tex som innehåller propylenglikol.
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.17
Jag har sedan ca4 månader besvärande utslag mellan och under brösten. Har från hudläkare fått olika salvor bla mot svamp men ingen hjälper.
Hej Lisa! 
Det viktigaste är att hålla huden i vecken torr. Det finns krämor tex Cicalfate, Cicaplast mm som hjälper till att lindra besvär 
19.17
Jag har fått torr hårbotten, mycket ”snöfall” och det kliar lite grann. Har fått Betnovate som lindrar för stunden. Jag har inte hög stress, läst om att man kan ha psoriasis bara i hårbotten, husläkare säger mjälleksem utan att titta så noga. Finns det något att göra
Hej Catharina! Använd en schampoo som är mild, gärna för torr hårbotten. Betnovat enda korta perioder för lindring av klåda. Bra med hårinpackning med fuktgivande kräm 
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.25
Min dotter fick vid ca 14 års ålder allvarlig acne.
Hon har även fått knölar som läkare säger är keloider.
Dessa sitter mitt på bröstbenet. Detta påverkar henne mycket. Vad kan göras för att avlägsna detta??
Hon har fått sprutor som skulle minska dom i storlek...men hon vill inte fortsätta göra detta. Finns det inget annat sätt??
Mvh
Margareta
Hej Margareta
keloider är svåra att behandla.Jag skulle vända mig igen till läkaren som behandlat henne och diskutera andra alternativ. Ibalnd kan kryoterapi eller laser ha ett viss effekt.
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.25
Jag har perioral dermatit blandat med eksem, behandlingsmetoden för det ena förvärrar det andra. Dvs kortison förvärrar perioral dermatit. Hur behandlar man på bästa sätt? Det sitter runt munnen.
Hej!
Svårt, då tycker jag du kan använda perorrala medel för din perioral dermatiti, alltså tablettform , och för eksemet runt munnen, pimekrolimus kräm och mjukgörande med propylenglikol.
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.26
Hej. Min hud på benen är som melerad. Blå, röd o vit. Framför allt när jag blir kall. Det försvinner aldrig helt. Frågade på vår hudklinik en gång men fick inget bra svar. Kan leva med det bara jag vet att det är ofarligt.
Hej Britt Marie!
det låter som att du har det man kallar Livedo reticularis, en del har det tillståndet medfött.Ingen fara. 
Med vänlig hälsning,
virginia
19.26
Hej. Jag har under en längre tid haft klåda på insidan av låret. Det har inte synts något särskilt just där men sedan någon månad tillbaka har jag fått en ljusbrun fläck där. Den är ca 3x5 cm stor och platt. Den är inte torr eller fjällande. Bör jag vara orolig?
Hej Lena! Fläcken kan vara sekundärt till att du kliat dig i området.Låt det vara och smörj en mjukgörande kräm under en tid. Det bör gå över. Med vänlig hälsning, Virginia
19.26
Hej
Vad kan man göra åt ”svett/värmeutlösande nässelutslag? Kan heta urtikaria? Hjälper ej med allergimediciner? Sitter över hela kroppen.
Hej! ja, det kan vara urticaria som ibland utlöses av värme / fysisk aktivitet.Man kan prova med alleergitabletter ( antihistaminer) just före träningspasset.Blir det inte bättre får du söka hjälp .
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.27
har en massa ploppar runt om påm
kroppen som kliar så så in i .... som min gumma måste klämma på som hon inte vill igentligen men då slutar det klia varför hoppas du kan ge mej nått svar ty jag river sönder mej
Hej Bengt! Svårt att veta . Det bör utredas och ta reda på var klådan kommer ifrån ... Det finns olika behandlingar man kan prova ! Be din läkare om hjälp! 
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.28
Det kommer otroligt många frågor. Kolla gärna längre ner i flödet om en fråga som liknar din redan fått svar!
19.29
Hej finns det någon nya behandlingar för lameller ichthyosis?
Hej Marcus!
olika sorters mjukgörande krämer hjälper att hålla huden mjuk och lindra torrheten. Har du provat och ändå har besvär , vänd dig till din hudläkare för diskussion om andra alternativ.'
Mvh
Virginia
19.32
Har tor hud i under liv smörjamed kräm men får till backa det
@Mj - Prova att tvätta med olja som är gjord för underlivstvätt eller barnolja. Fortsätter problemen bör du gå till vårdcentralen.
19.33
Mynteksem.vad göra?
Hej! En kortison kräm under en period får bort inflammationen och klåda , därefter är det viktigt att hålla huden mjuk med mjukgörande kräm och använda milda produkter för hudhygien .Virginia
19.33
Hej jag har vitiligo och är noga med solkräm 50. Hur blir det då med D-vitamin som är så viktigt? Mvh Inger
Hej Inger! Du kommer att få tillräckligt D-vit eftersom din naturliga skydd är liten, även om du smörjer faktor 50. Med vänlig hälsning, Virginia
19.33
Varför får man milier (?), små hårda vita prickari huden? Har sådana bl a i fransroten under ögat. Kan de ge röda ögonvitor som jag har ibland? Går prickarna att ta bort?
Hej Christin
Milier uppstår av olika anledningar, ibland av irriterande /starka hudprodukter. Det harb inte med röda ögonvitor att göra.En hudterapeut kan enkelt ta bort dina milier genom att punktera dem.
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.33
Hej mitt barnbarn som är 12 år har kronisk urtikaria. Han har ätit tabletter i många år, har inte hjälp särskilt. Ha nu börjat att få sprutor. Min fråga är om han kommer att lida av det i hela sitt liv. Mormor
Hej Jenny! Det är svårt att veta hur länge kommer ditt barnbarn att lida av urticaria. Hoppas behandlingen fungerar så att livskvaliteten inte påverkas.
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.41
Rosacea. Hjälper laserbehandling?
Hej Christina! Man kan behandla rodnande och bristningar( kärl) med laser med bra resultat!
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.42
Hej jag har utslag på stjärten och tar Valaciclovir tabl. 3-4dagar. Då försvinner utslagen men kommer tillbaka efter några veckor. Finns det långtidsverkande tabletter istället som jag kan ta?
Hej Jane! Om du har herpes infektion och fåt återkommande utslag , mer än 6-7 gånger per år, kan du få förebyggande behandling.Vänd dig till din läkare för att diskutera det.
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.42
Jag har herpes på ryggen strax nedan för midjan, har haft det i flera år. Inget hjälper som jag fått rekommenderat och vid fibromyalgins skov eller vid stress så blossar det upp vilket gör ont och kliar. Har inga blåsor någon annanstans.
Finns det ingen hjälp att få?
Hör herpes och Fibromyalgi ihop?
Hej! JAg känner inte till någon koppling mellan herpes och fibromyalgi. Det bör finnas en behandling som hjälper.Ge inte upp och vänd dig till din läkare igen
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.45
Hej jag provar igen om ni vet hur jag ska bli av med Grover disease som jag har i många år klådan uppträder på ryggen som klåda och sår och är otrevligt smörjer in mig med Dermovit vet ni om man kan bota dessa sår klåda
Mvh hans
Hej Hans! Tyvärr finns det inte bra behandlingar mot Mb Grover. Att undvika värme är viktigt och inte ligga länge på ryggen tex. Kortison och andra krämer kan lindra besvären.Oftast försvinner utslagen av sig själv, men det kan ta några år .
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.47
Jag har ingen fråga om hudproblem utan vill fråga om en annan sak som jag har skrivit till programmet om vid flera tillfällen utan att få svar. Senast fick jag dock ett svar att jag skulle kontakta Dr. Karin direkt men då fanns det ingen särskild adress förutom den vanliga. Min fråga gäller elstimulering av vagusnerven för att ta bort besvären vid reumatism. SvT 2 sände får några år sedan ett program (Vetenskapens värld) där man beskrev hur en strömförande metalltråd runt vagusnerven skulle eliminera besvären vid reumatism. I programmet nämndes också att det pågick försök med ett chip som skulle opereras in under huden som skulle ge samma effekt. Min fråga gäller vad som har hänt med dessa försök.
@BertilAndersson - Hej! Det kommer många frågor till programmet och vi kan tyvärr inte svara på alla. Jag skickar din fråga vidare till Karin!
19.47
Jag har urtikaria under långa perioder, vad kan det bero på. Jag är även allergisk mot kortison hur skall jag behandla mig?
Hej Ylva! Oftast är orsaken av Kronisk urticaria okänd, men man måste göra en utredning i alla fall. Behandling består i första hand av antiHistaminer ( allergitabletter ) 
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.56
Hur kan man bli av med en porig och grovt hud på näsan. Jag har stora porer sen tonåren som inte går att sminka över. Slipning av hudlagret?
Hej Maria!
Laser och andra behandlingar som syftar till att skiva bort ytertsa hudlagret kan hjälpa till. Du får söka en bra dermatolog ( privat) 
Med vänlig hälsning,
Virginia
19.56
Jag får ofta förhudsinfektion blir rent röd varm och öm.Har fått olika salvor b.l.a cortison men upplever det blir en värre reaktion då.Har inte fått någon hjälp som jag är nöjd med.Kan få det när som helst utan sex men i princip alltid om jag använder kondom.Finns där någon hjälp och absolut ingen cortison blir bara värre.
Hej Christer!
man borde undersöka och se om det finns en anatomisk orsak till att du får ofta infektioner. Det viktigaste är en bra rengöring , med milda produkter så att det inte blir smetig .
Med vänlig hälsning,
Virginia
20.02
Nu stänger vi chatten! Tack för alla kloka och viktiga frågor. Har du inte fått svar på din fråga så kan du skicka in den till Karin här: https://sverigestelevision.wufoo.com/forms/xxpg2bu1pxg7zw/