SVT rapporterade · Kejsarsnitt – ska kvinnan själv få bestämma över förlossningen?

12.08
Vem ska egentligen ha sista ordet när det gäller hur förlossningen ska gå till? Är det vården, som har den medicinska kunskapen, eller är det kvinnan, som ska föda, som ska bestämma? Välkommen att dela med dig av dina synpunkter och funderingar i vår chatt.
12.10
Kvinnan ska få bestämma över sin egna kropp. Punkt.
Tack för ditt inlägg. Varför är det självklart för dig?
12.25
Självklart att kvinnan ska få bestämma över sin kropp och sin förlossning
12.26
Om vården alltid hade styrts av den samlade medicinska kunskapen hade jag absolut tyckt att vården skulle bestämma. Det kan inte vara en mänsklig rättighet att föda barn på vilket sätt man vill. Men tyvärr är så sällan fallet, förlossnings- och mödravården styrs mer än någon annan vård av individers förutfattade meningar, trender och ”gamla sanningar”. Det gäller från enskild vårdpersonal hela vägen upp till vårdutbildningar och myndighetsutövande och informationsspridning.
12.26
Kvinna ska få bestämma själv, hennes kropp hennes val. Sluta försöka styra oss kvinnor hela tiden. Börjar bli sjukt tröttsamt att alla andra ska bestämma över kvinnans kropp!
12.27
Sjukvården ska bestämma. Barnet är inte kvinnans kropp utan är sin ett egen kropp, är man inte redo att prioritera sitt barns liv över sin egen kropp ska man inte skaffa barn från början. Barnet har lika mycket värde som kvinnan, och om kvinnan vill utsätta barnet för massa onödiga risker pga. att hon "har rätt att välja" så blir man ingen bra mamma. Punkt.
12.30
Det är en intressant diskussion om vem som ska bestämma. Hur resonerar ni kring de medicinska risker? Det är ju trots allt en bukoperation som kvinnan går igenom vid ett kejsarsnitt.
12.31
Kvinnor ska själva få bestämma i samråd med sin läkare.
12.31
Efter konsultationer med vården ska det alltid vara kvinnans beslut.
Men kan patienten alltid tillräcklig kunskap för att kunna fatta ett väl genomtänkt beslut i frågan?
12.34
Om det inte är medicinskt motiverat skall man givetvis inte utföra en operation.

Om kvinnan av kosmetiska eller andra personliga skäl vill ha kejsarsnitt så får hon själv bekosta det hela. Pengarna behövs uppenbarligen till annat (om man betraktar vårdköerna)
Hej Lasse! Hur ser du på förlossningsrädsla - är det skäl nog för att få ett kejsarsnitt på det allmännas bekostnad?
12.37
Jag tycker att det viktigaste är att man blir informerad om vilka konsekvenser olika val har. Kejsarsnitt blir ibland "glorifierat" i debatten som det bästa, men en operation kan ju också ha konsekvenser (blödning, infektioner, annat). Sen tycker jag att det borde finnas mer ordentlig förlossningsförberedelse i vården, här tänker jag att sjukgymnaster kunde kopplas in och samarbeta med barnmorskor för att verkligen prova andningsteknik, övningar, optimala förlossningsställningar för att undvika skador (i största utsträckning). Och sen är vi bara olika. Olika kroppar, olika förutsättningar. Men en ordentlig förberedelse borde vara det minsta vi erbjuder.
12.39
Pga brister i sjukvården och allt som kan hända om man spricker hela vägen tycker jag att kvinnan har all rätt att välja kejsarsnitt i alla situationer. Naturlig födsel är naturligt men vi lever i ett samhälle där vi kan resa till månen och flyga jorden runt på 24 timmar. Ska vi inte kunna ge alternativet till varje kvinna som vill agera ugn och fortplanta sig? Frågan handlar självklart om pengar. Det är dyrare för samhället att utföra kejsarsnitt än att ha en barnmorska som assisterar. Jag själv vill inte bli gravid och föda barn och känner hellre att jag vill adoptera.
12.39
Självklart är det kvinnan som ska bestämma över sin egna kropp. Inget annat är mänskligt.
12.40
Tycker att vården ska bestämma men att de verkligen ska lyssna på kvinnan - då ska både medicinska grunder och kvinnans känslor/rädsla väga tungt. Kanske färre kvinnor varit rädda om förlossningsvården kändes tryggare och skador efter förlossning forskades på, skannades och uppmärksammades, att alla förlossningsskador hade diagnoskoder och att kvinnor fick jämnlik behandling över hela Sverige.
Hej Rebecka! Vården jobbar på minska förlossningsskador, bland annat genom att barnmorskor kan använda ett särskilt grepp för att förebygga bristningar när bebisen kommer ut. Bristningar kodas i en skala utifrån hur svåra de är. 
12.44
Finns risker med en vaginal förlossning också. Otroligt många kvinnor som lider i tystnad efter sin förlossning. Har haft båda och ska säga för min del så väljer jag kejsarsnitt alla dagar i vecka då min vaginala var hemskt. Hade en komplicerad förlossning och extrema smärtor efter i över 1år. Som tur är så är jag helt återställd idag men finns många kvinnor som lider livet ut av smärtor i underlivet.
Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. 
12.47
Det finns alltid risker med ett kejsarsnitt en operation. Att föda är en naturlig process. Sen finns det givetvis situationer som kräver kejsarsnitt.
12.50
Frågan om vem som ska bestämma över förlossningen - vården eller kvinnan - är en vattendelare. Läs gärna artikeln nedan.
12.52
Vården givetvis. Annars får väl kvinnan betala det själv. Jag vill inte betala andras onödiga kirurgiska ingrepp.
12.53
Jag tror att det behövs en bättre förberedelse och en bättre kommunikation om till ex smärtlindring. Innan och medan förlossningen. Epidural till ex är inget svärord.
Om kvinnan kan inte tänka sig att föda ett annat sätt än med kejsarsnitt, har vården misslyckats tycker jag.
Tack för dina synpunkter.
12.54
Ja, kvinnan bör bestämma själv. Det handlar om individens självbestämmanderätt över sin egen kropp och liv. Precis som rätten till abort. Visligen kan man argumentera att individen i frågan inte har medicinskkunskap för att fatta ett säkert beslut. Det kan man åtgärda genom att berätta om riskerna för den havande. Inte bara det, man bör också ge personen information om rekommendationer, och vara transparent med beslutförloppet. I vissa avseenden kan det handla om patient kommunaktion, och det kan sätta högre krav på vårdpersonalen.
13.00
Det är klart att det är kvinnan själv som ska få bestämma.
13.04
Sjukvården bör avgöra kejsarsnitt eller ej.
Det finns argument som talar för vaginala födslar om ingen komplikation finns med och som man vet om under graviditeten.
Vilka är de starkaste argumenten för vaginal förlossning, som du ser det?
13.07
Professionen behöver stärkas organisatoriskt men även hierarkiska strukturer behöver ifrågasättas. Hade förlossningsvården före, under och efter förlossningen haft högre förtroende tror jag inte att lika många kvinnor varit tveksamma inför en vaginal förlossning.
Men även den gravida kvinnans förväntningar på förlossningen spelar in. Här måste professionen ta sig tid med att lyssna in och informera. Ibland har patienten för orealistiska förväntningar och avsteg från dessa förväntningar innebär en känsla av obehag och misslyckande..
Tack för ditt inspel. Det är också väldigt svårt att föreställa sig hur förlossningen kommer att bli, innan man har upplevt en.
13.16
Tack för att ni är så engagerade. Fortsätt att dela med er av era erfarenheter.
13.33
Självsklart är det den födande som ska bestämma. Sen är det väldigt viktigt att det framförs information så att det går att fatta ett adekvat och genomtänkt beslut. För mig lika självklart som aborträtten
13.52
Anser att kejsarsnitt är en akut åtgärd eller vid särskilda omständigheter. Kanske åtgärden har ökat med andelen förstföderskor s blir allt äldre. Graviditet och förlossning är naturligt och alla operationer innebär en risk.
13.55
Titta gärna på vår korta film om hur kejsarsnitten har ökat över tid och vad det beror på.
13.57
Om det föreligger problem från det/de ofödda så ska det kejsarsnittas annars vaginalt.
13.59
Kejsarsnitt är en nödlösning och skall så förbli.
Kvinnan är skapt att föda vaginalt.
7,5 miljarder människor på jorden de flesta är födda av kvinnor vaginalt.
Vad är problemet????
Tack för din synpunkt. 
14.37
Med tanke på att fler och fler vittnar om svåra förlossningsskador såsom
t ex inkontinens och ett förstört samliv, och att dessa är djupt begränsande skador i en tid som ska vara den bästa i livet, så tycker jag det. Särskilt innan vården har börjat ta dessa problem på allvar på riktigt. Att gå med sådana skador i flera år är inte ok!
14.37
Det är väl en självklarhet
@Ivan.brouer - Vilket är självklart? Att kvinnan ska få bestämma? Eller att vården ska bestämma?
14.37
Set bör vara den gravidas kvinnas rättighet att välja hur vill hon bli förlöst.
Den är bara hon som kan avgöra vad är tryggast och bäst för henne och barnet
Det är absurt att det är en barnmorska eller en läkare som ska fatta denna beslut och köra totalt över kvinnas beslut / önskemål och rättighet .
Vem kan hjälpa föräldrar när vårdpersonal fattar en beslut och kör total även gravidas beslut och föds ett barn med hjärnskador eller död ?

Så lägg av ni Vissa barnmorskor och vissa läkare att ni vet om vilket är det bästa sättet att förlösa en kvinna .
Ni har inte rätt att ifrågasätta kvinnas känslor 🙌
14.43
Ska vi låta det mest naturliga i världen ske på konstgjord väg? Vad händer sen? Uppfödning utanför kroppen i maskiner på BB? Vilken kvinna vill inte ha barn men slippa besväret med att bära på barnet och må dåligt i 9 månader? Sen då? Barnfabriker utomlands där det sker billigare och effektivare? Kanske man kan välja egenskaper mm.? Kanske man kan skapa barn helt utan kön? Inga män. Inga kvinnor. Inga könsorgan. Bara människor och reproduktion genom fabrik. Där har vi framtiden om detta nu eskalerar.
14.58
"Kvinnan är skapt för att föda vaginalt" "Ska vi låta det mest naturliga i världen ske på konstgjord väg" "Vad är problemet???" Problemet är att min, enligt vården, helt LYCKADE förlossning ledde till PERMANENT analinkontinens, PTSD och depression. "Det är naturligt" - ja, hade vi låtit alla kvinnor föda helt naturligt hade det vart det dödligaste en kvinna kunnat göra. I alla andra delar av vården ses smärta och permanenta följdverkningar som någonting som ska undvikas. I alla andra delar av vården ser man till patientens önskemål först. 10 år senare bär jag fortfarande blöja och går till en psykolog varje vecka. Men min förlossning var ju en lyckad en, enligt vården.
15.00
Hela frågeställningen känns föråldrad. Det borde vara en självklarhet att en kvinna ska bestämma över sin egen kropp.
15.01
Ja men då får kvinnorna betala för extra kostnaderna som kejsarsnittet innebär.
15.02
Fortsättning... Tänk om de encelliga organismerna som levde i havet evolutionärt hade utvecklats till att kunna "tänkt" och tycka naturlig celldelning och reproduktion inte var något för dom. Då hade allt stannat där. Inga djur. Inga människor. Ingen verklighet. Vad är universum och jorden och allt liv utan livet självt? Tänk er att det finns ett helt universum utan något liv. Där hamnar vi om vi börjar "leka gud" med alla födslar och samlivet mm. Nej tekniska hjälpmedel ska användas i nödfall. Inte bli standard. Då gör vi med oss själva som med hundar. Vi skapar varelser som knappt kan andas själva och som absolut inte kan födas naturlig längre. Tänk om vi förlitar oss till 100% på "onaturlig födsel". Vad händer om det blir krig eller miljökatastrof och vi går tillbaks till stenåldern? Då är det slut med oss, för alltid.
15.18
Jag var väldigt rädd innan jag födde mitt första barn pga allt man hört gällande förlossningsskador osv. Man ska nog komma ihåg att de flesta inte får några sådana och det mest är kvinnor som har haft jobbiga förlossningar som känner ett behov av att berätta det (gärna för de som är gravida:P). Jag är glad i efterhand att jag gjorde en vanlig förlossning. Har full förståelse för kvinnor som inte vill men tycker det är rätt av sjukvården att iallafall göra sitt bästa för att övertyga kvinnan. Det är det mest naturliga och säkra för båda parter. Är man rädd för smärta kan man få smärtstillande och är man rädd för själva förlossningen borde man få terapi som vid alla andra fobier. Tycker inte att det är absurt att läkare/barnmorskor bestämmer vad som är bäst, man kan ju anta att de har lite utbildning/erfarenhet i ämnet. Förstår som sagt att kvinnor kan vara rädda och känna saker men det har dessvärre inte sin grund i vetenskap.
Tack för ditt inlägg. 
15.19
Förutsättningar förändras och möjligheter som nu finns fanns inte "back in the days" när 100% av alla födslar skedde vaginalt. Att göra på ett visst sätt för att "så har vi alltid gjort" håller inte som argument tycker jag. Tiderna förändras och vi med dem. Klart kvinnan ska få bestämma över sin egen förlossning när möjligheten finns. Speciellt om det kan föreligga problem eller anledningar som gör att kejsarsnitt kan vara ett säkrare alternativ.
Däremot bör man vara påläst om riskerna och de eventuella biverkningarna som kan följa av de båda alternativen. Att genomgå ett kejsarsnitt är inte på något vis ett helt riskfritt eller problemfritt alternativ till vaginal födsel. Det ska man också vara medveten om. En sak som är säker är i alla fall att det inte är surgubbar i kommentarsfällt som ska bestämma vad som är rätt och fel x)
15.19
Självklart ska vården bestämma. Om kvinnan vill ngt annat än vad vården bestämt så bör hon erbjudas betala för den extra kostnaden ett kejsarsnitt innebär.
Man ska kanske också tänka på att det är ont om personal. Då är det viktigt att personalen finns där de behövs bäst. Det är resursslöseri att personal ska operera när det inte är medicinskt nödvändigt.
15.24
Självklart ska kvinnor få bestämma själva. Har fött ett barn ”på naturligt sätt”. Fått ett livslångt lidande som innebär urininkontinens, läckage av avföring och ett förstört samliv.
Fått tre barn därefter med hjälp av planerade snitt. Inga komplikationer eller problem har jag fått av mina snitt. Är du normalviktig och inte har några bakomliggande sjukdomar innebär snitt ingen risk alls. Vården och samhället är bara rädda för de ökande kostnader som ännu fler snitt kommer innebära. Jag var CHOCKAD efter mitt första snitt hur LÄTT det var!
Hade män fött barn hade denna diskussion aldrig ägt rum. Att vi medsystrar inte stöttar varandra i rätt till att få välja är ÄNNU MER obegripligt!!!
15.59
Ja så klart. Men om läkarna tror sig veta att risken är stor för farliga komplikationer måste ju också kvinnan lyssna på läkaren.
15.59
Eftersom man oftast föder barn på sjukhus i vårt land och vi ska ha person centrerad vård anser jag att beslutet bör tas gemensamt. Dvs vårdtagare och vårdgivare tillsammans. Det som känns viktig är att vårdgivare lyssnar till kvinnan och tar rädslor på allvar. Att övertala någon till en vaginal födsel med statistik funkar i de flesta fall inte. Bemötandet är a och o och känner man sig maktlös och nertryckt när man ska föda barn så är det ett väldigt dåligt utgångsläge.
16.03
Som svar på frågan; Vaginal förlossning bör definitivt vara standard. En vaginal förlossning är utan tvekan det bästa både för barn o moder, OM INTE speciella kontraindikationer finns. Felet idag är att inte kvinnorna ges den makt, tilltro och tid det tar att föda barn. Man stressar ofta på allt på sjukhusen. Värkstimulerande är t ex ngt som borde undvikas oftare. När kvinnan känner att ngt inte står rätt till borde också personalen lyssna mer.

Till alla kvinnor som är rädda för en vaginal förlossning, vill jag säga; Gå kursen "Att föda utan rädsla", den är fantastiskt bra! Man tar makten över sin kropp med hjälp av den kursen.

Samtidigt vill jag tillägga till alla som är inställda på vaginal förlossning, LÄS ÄNDÅ PÅ OM KEJSARSNITT. Ibland blir det så fast man inte tänkt sig det och då är det guld värt att veta lite om vad det handlar om.
16.07
Tyvärr så "tävlar" och skryter sjukhusen med varandra om vem som gör minst kejsarsnitt. Min dotter dog pga att läkaren vägrade göra ett kejsarsnitt. Dessutom var detta en IVF som redan hade kostat en massa pengar men det var det ingen som brydde sig om. Det handlar inte om pengar utan om prestige. Nu har jag två döttrar som båda är födda med kejsarsnitt. Nu står det i journalen att jag hotade med att åka till ett annan sjukhus om det inte gjorde ett kejsarsnitt på min fru.
16.58
Jag tycker det är självklart att kvinnan ska få bestämma sin förlossning. Givetvis tillsammans med läkare, men är det en långdragen och krävande förlossning så ska kejsarsnitt erbjudas vid ett betydligt tidigare stadium. Min fru och jag hade en 25 timmars förlossning för att kejsarsnitt aldrig var ett alternativ för läkaren trots våra önskemål. Förlossningen slutade med kejsarsnitt. Som tur var mår båden min fru och dotter bra.
16.58
Nej
16.59
Tänk att det blivit så "farligt " att föda barn
17.00
Vilket är bäst för barnet? Det verkar vara av underordnad betydelse.
17.00
Hej. Behöver man inte snitt så är väl det bästa att föda normalt. För både mor och barn. Däremot borde de satsa mer på att stå på huk och föda... Då födselgången tydligen är rakt öppen. Och minskar risk för klipp och sprickor. Mer bra mödravård under födseln. Avslappning mm.
Och bra eftervård. Då alla får komma på upprepade kontroller och i synnerhet de med skafor så man vet att allt läker och läkt bra.
Finland och Norge är tydligen bra mycket bättre på det än Sverige.

Jag var jätterädd när första barnet skulle komma men ingen tänkte på avslappning. Jag tror rädslan gör att man blir mer spänd och får svårare att göda och därmed bör man klippt mm och får lättare förlossningsskador...Med tvåan begärde jag själv att få duscha varmt och varma vetepåsar. Det gick mycket bättre..
17.02
Givetvis ska kvinnan inte få bestämma! Kejsarsnitt är en operation, alltså är det operatören som bestämmer. Lycka till att hitta en läkare som opererar mot bättre vetande.
Det finns självklart tillfällen då kejsarsnitt är lämpligast och det kan vara både fysisk och psykiska anledningar och vården måste vara lyhörd i denna fråga men oavsett är det vården som måste ha sista ordet.
17.08
Vadå vården eller kvinnan? Barnet då? Det frigörs ju massa hormoner osv vid en förlossning, anknytningen sägs bli bättre, definitivt bättre för alla om det går naturligt, dock skönt med akut snitt vid behov.
17.09
Självklart ska kvinnan avgöra om hon vill föda vaginalt eller med hjälp av kejsarsnitt! Borde ens frågan få lov att existera? Jag födde två alldeles för stora barn, tiggde och bad om kejsarsnitt, ignorerades totalt. Tre dygn per
barn med ständiga värkar, så såg dessa båda förlossningar ut, med skador jag aldrig fått hjälp med att reparera.
Barn nr 3 slutade i ett missfall, barn nr 4 i en tidig abort, därefter fick jag igenom min sterilisering, tack och lov.
Alla kvinnor klarar inte att använda sig av p-piller, p-stavar, spiraler och när mannen vägrar kondom, då blir det oftast ännu en oönskad graviditet. 2020 och fortfarande lever vi i Männens värld, på alla sätt och vis.
17.10
Alla kvinnor ska själv få bestämma över sin kropp och vad som ska hända med den!
Det borde vara en självklarhet. Tyvärr finns det grupperingar i samhället som med sina unkna värderingar vill tvinga kvinnor tillbaka till en tid då olidlig smärta, skador i samband med förlossning, livslång ångest etc. ska anses vara något ’bra’ och ’sunt’. Det är kvinnofientlig hjärntvätt de håller på med, och som syftar till att kontrollera kvinnors kroppar. Kejsarsnitt ska självklart vara ett val som kvinnan själv ska få göra.
17.19
Vad är det för fråga? Väldigt KONSTIG fråga. Det är väl en SJÄLVKLARHET att kvinna ska bestämma över sin egen kropp och förlossning.
17.19
Jag har fött både vaginalt och med kejsarsnitt. Under den första förlossningen höll jag på i två dagar (igångsättning)och det höll på att bli akut kejsarsnitt. Mitt barn drogs ut och det tog en halvtimme innan han gav ifrån sig ljud. Återhämtningen för mig tog lång tid och jag mådde dåligt i ett halvår efter det. Med barn nummer två ville jag slippa oron och lidandet. Jag fick ett planerat kejsarsnitt och det var ett av mina bästa beslut. Skönt att läkarna lyssnade och skönt att jag fick något att säga till om min kropp och mitt barns säkerhet.
17.20
Tycker det är självklart att det är vårdpersonal som bestämmer om det behövs ett kejsarsnitt, vaginal förlossning är bäst för barnet.
17.20
Om det inte är medicinskt motiverat borde
den som ändå vill ha kejsarsnitt själv bekosta detta. Jag vill inte göra det.
17.21
Vilket trams föd som det är tänkt !
17.26
Givetvis ska kvinnan få välja!
17.26
Kan inte alla födslar vara kejsarsnitt? Då blir det lika för alla. Nu beviljas en del förlossningsrädsla tex och en del inte.
17.26
Självklart ska kvinnorna få besluta själv
Många får enorma skador som aldrig läker
Stå på er.
17.26
Det behöver forskas mer på konsekvenser av vaginala förlossningar. Kvinnor som fött med sectio/kejsarsnitt har andra typer av eventuella komplikationer än kvinnor som fött vaginalt och de vaginala komplikationerna är såpass normaliserade att det knappt räknas, dokumenteras eller rapporteras av kvinnan.
Jag har fött mina två barn med kejsarsnitt, och tror inte att jag hade fått bättre anknytning till mina barn efter att ha blivit tvingad till ett förlossningssätt som jag upplevde inte passade mig.
17.28
Irrelevant fråga, hade ni ställt liknande fråga om det varit mannens kropp någon vårdpersonal skulle bestämma över?

Ingen annan ska bestämma över kvinnans kropp än hon själv!!
17.29
Kirurgiska ingrepp skall vara medicinskt motiverade. Det gäller inom all annan vård, varför inte i förlossningsvården? Bestämma över sin kropp får man göra, men man får faktiskt aldrig bestämma över vad någon annan (läs läkare) skall göra med ens kropp.
Eller tänker förespråkarna för valfrihet att man borde få opererat bort exv gallblåsan för att man är rädd för gallsten oavsett om man haft det eller ej?
17.31
Kvinnan ska få bestämma så långt det är möjligt, såvida det inte medför uppenbara negativa konsekvenser för barnet. Ett kejsarsnitt kan minimera återhämtningstid och förlossningsskador. Vad forskningen säger om konsekvenser för barnet vet jag inte, men det verkar spekulera och tyckas en del i kommentarsfältet.
17.32
Jag har fått fyra barn den naturliga vägen. Första barnet hade 38 cm i huvudomfång var 55cm långt och hade armen bakom ryggen. Underlivet brast hela vägen bak. Mitt sexliv fungerar inte som det ska och jag lider av problem från ändtarmen. Är barnet stort borde det vara sjävklart att erbjudas snitt och samtidigt få informaton om vilka komplikationer det kan få senare i livet om man föder ett barn med stort huvud naturligt.
17.35
Vilken absurd fråga. Det är en självklarhet! Självklart så är det upp till kvinnan att bestämma detta själv! Det är hennes förbannade rätt som medborgare i Sverige. Vill hon föda med kejsarsnitt så ska hon få välja att göra det. Punkt!
17.36
Om det var oss män det gällde (risk för förlossningsskador etc) så skulle frågan om rätt till kejsarsnitt inte ens vara en fråga. Då skulle det för länge sedan vara en reglerad rättighet. Självklart ska kvinnan själv få bestämma.
17.36
”ska kvinnan själv få bestämma över förlossningen?“
Dum fråga egentligen. Självklart ska kvinnan göra det. Självfallet ska läkare ge råd och alternativ, men det är fortfarande kvinnans val som ska stå i fokus. Inte f*n bestämmer en försäljare vad jag ska ha för tillbehör eller funktioner när jag köper en bil, etc.
17.36
Jag tycker att ett kejsarsnitt bör vara motiverat. Har man en förlossningsrädsla borde man försöka hantera den exempelvis. Tycker inte man ska kunna göra kejsarsnitt hursomhelst eftersom många studier visar på negativa konsekvenser av kejsarsnitt samt en högre kostnad. Men såklart ska man inte behöva föda med rädsla. Stödda den gravida kvinnan
17.52
Kvinnan ska själv bestämma efter Informations samtal med barnmorska/läkare
17.52
självklart bestämma själv. jag har fått både naturligt och med kejsarsnitt. båda barnen mår bra, har inga allergier, sällan sjuka, och dessutom väldigt mammiga
17.52
Instämmer helt i Peter Oldings skarpsynta inlägg!!!
17.52
Detta borde väl inte ställas som en fråga ens?? SÅKLART - detta hade varit en icke-existerande diskussion om männen födde barn....
17.52
Hej!

Om förlossningsskador (och förlossningsrädsla) hade tagits på större allvar så hade jag yrkat på att läkaren skulle ta beslutet huruvida kejsasnitt är befogat eller ej. MEN eftersom dessa problem inte tas på allvar (så upplever i alla fall jag det) så måste var kvinna få ta beslut om detta själv! Vidare finns där (mig veterligen) inga bevis på att vaginal födsel är bättre eller sämre än kejsarsnitt (för barnet dvs) och då känner jag ännu mer att det är hyckleri att påstå att vaginal födsel är bättre! Låt då istället kvinnan själv få bestämma vad som skall hända med hennes kropp! Själv är jag född med kejsarsnitt - mår inte sämre för detta. Jag själv har inga rädslor för att föda vaginalt och vill föda min barn på det sättet men jag har full respekt för kvinnor som vill göra kejsarsnitt.

För övrigt: var står det att kejsarsnitt är dyrare för skattebetalarna än vaginal födsel? Jag tänker både själva ingreppen, tiden för dem samt eventuella komplikationer - food för thought!

Vänligen,

Alex

17.52
Läs BB Krisen av Lotta Bjurwald! Självklart skall kvinnan bestämma själv!! Att utsättas för dagens förlossningsvåld och som omföderska tvingas till vaginal förlossning efter en första katastrof förlossning med skador som du aldrig har fått lagade är ett obegripligt! Så många barn och mammor har blivit skadade och dött, då ett kejsasnitt hade räddat dem!!
17.52
Självklart ska kvinnan få bestämma. Det finns risker med både vaginal förlossning och kejsarsnitt. Det kvinnan vill borde vara det som man planerar för. Ang kostnad så ser jag inte hur ett inplanerat snitt som tar 1 h kostar mer än en utdragen vaginal förlossning på många timmar/på flera dygn. Med olika igångsättningsförsök etc. De flesta kvinnor vill o önskar föda vaginalt men är man rädd för det, har dåliga erfarenheter av vaginalt sen tidigare etc borde man inte bli så ifrågasatt vården. Många kvinnor beskriver hur vården pratar med dem om naturliga förlossningar, hur de "borde" göra, vara, känna. Hemskt att kvinnor inte lyssnas till...
17.53
Mitt första barn föddes med kejsarsnitt och min andra två på vanligt sätt. Utifrån mina erfarenheter var det en jobbig tid efter snittet, men oerhört mycket behagligare efter de vanliga förlossningarna. Påfrestande att vara vaken på nätterna o amma och samtidigt vara nyopererad. Jag skulle aldrig i livet välja kejsarsnitt frivilligt om jag inte var tvungen. Jag tycker att en diskussion om tiden efter förlossningen helt har saknats i debatten.
17.54
Om män kunde föda barn hade bebisarna garanterat plockats ut mycket tidigare och fått växa färdigt i högteknologiska kuvöser så föräldern kunde slippa riskerade sin hälsa, förstöra sin kropp och t.ex kunna motionera och komma i form istället för att vanka fram med foglossning flera månader. Så ett kejsarsnitt på egen begäran känns som det minsta samhället kan erbjuda.
17.56
Självklart! Har tre fina söner som alla är förlösta med kejsarsnitt. Minst en hade troligtvis inte överlevt utan.
17.58
Det finns många risker och komplikationer med vaginal förlossning som kan påverka kvinnan i åratal som ofta inte tas hänsyn till i dessa diskussioner. Det finns belägg för den rädsla många känner! Låt kvinnan själv välja! Läkare kan självklart coacha och ge råd men i slutänden bör mamman få välja!
18.00
Rent medicinsk är metodens risker acceptabla, men är ändå operation med sina risker. Även för barnet finns nackdelar jämfört med en komplikationsfri förlossning. Att saken ens diskuteras är underbetyg till dagens förlossningsvård. Dags för landtingspolitiker att träda tillbaka och lämna över till fackmän.
18.03
Självklart ska kvinnan bestämma hur hon föder. Missförstå mig inte, jag är mamma till tvillingar (kejsarsnitt), älskar mina barn högst av allt och älskar barn generellt. Men. Att föda barn på ena eller andra sättet, trasar sönder kvinnans kropp. Kejsarsnitt ger sina sår i buken och vaginalt kan trasa sönder underlivet. Så det minsta sjukvården kan erbjuda födande kvinnor, är rätten att välja på vilket ställe och vilket sätt ska mina skador vara!
18.07
Kvinnan ska självklart få välja själv!
18.08
Självklart ska kvinnan få bestämma över sin egen kropp! Det är nästan så man kan tro att vi lever i en diktatur, då någon annan ska bestämma hur barnet ska förlösas. Det finns två alternativ hur barnet ska komma ut, vaginal eller kejsarsnitt, så det borde vara upp till kvinnan att avgöra hur hon vill ha det. Tänk om det var samma restriktioner hos tandläkaren, att det inte är självklart att alla får bedövning?
Jag födde mitt första och hittills enda barn med planerat snitt och är otroligt tacksam för det. Snabb återhämtning och inga som helst komplikationer. Den största anledningen till att det inte blivit något syskon är att jag helt enkelt är rädd att bli nekad snitt och jag har ingen lust att leka rysk roulette med min kropp och välmående.
18.21
Absolut ska kvinnan själv få välja vilket förlossningssätt hon vill genomföra! Det finns risker med båda förlossningssätt - låt kvinnan göra sitt eget val och själv välja vilka risker hon ska utsättas för!
18.21
Ja, kvinnan ska få bestämma över sin förlossning. Allt annat är paternalism, och hör hemma i ett annat århundrade än detta.
18.21
Varför kan inte alla få bestämma själva när, var och hur de skall opereras och medicineras. Läkarna vet väl inte det något bättre, eller...! 🤔
18.21
Tycker inte att man skall få bestämma själv om man skall få göra snitt. Blir man gravid så är det naturen som bestämt att barnet skall födas vaginalt. Är man i en riskgrupp så skall man självklart få snitt.
18.21
Självklart skall kvinnan få välja själv!
18.21
Om hon ändå har 'rätten' att bestämma mellan liv och död är det inte småpotatis hurvida hon har rätten att även bestämma om hon ska föda barnet genom ett snitt eller på konventionellt sätt?
18.21
Om läkare eller barnmorska inte anser det nödvändigt så anser jag att man får betala den reella kostnaden själv. Vi har idag en ekonomiskt pressad sjukvård och då måste vi prioritera vad vi ska lägga pengarna på.
18.21
Varför är det här ens en fråga?? Självklart ska alla som vill få ett snitt- och inte behöva vara oroliga eller ha ångest över att läkare inte följer ens önskan när dagen väl är där.
18.24
Självklart måste det vara upp till kvinnan att avgöra.
18.24
Naturligtvis ska kvinnan själv ha rätt att bestämma över sin kropp och hur hon ska föda sitt barn. Vi hade aldrig ens haft den här diskussionen om det var män det gällde. Extremt ojämställd att man i Sverige faktiskt kan tvinga kvinnor som inte vill till att föda vaginalt när det finns ett alternativ. Självfallet bör kvinnor få all relevant information inför Sitt beslut, och är det så att hon fortfarande med denna information väljer kejsarsnitt så ska ingen lägga sig i det beslutet.
18.24
Kvinnan ska få saklig, uppdaterad och korrekt information om olika alternativ. Inte skrämselpropaganda eller information präglad av "cherry picking" för att få henne att välja det som gynnar vårsgivaren

Detta säger eg hälso- och sjukvårdslagen om all slags vård. Man har rätt att bli upplyst om alternativen, på ett nyanserat vis, och om de har jämförliga men olika risker, får patienten själv välja.

Oavsett ska man ta hänsyn till patientens upplevelse och preferens.

Om det gäller stark handikappande rädsla, alltså ej ett naturligt obehag, tidigare trauman som kan spela in, är det lika självklart att ett kejsarsnitt kan vara bästa alternativet för mor och barn, som att kejsarsnitt kan behövas av vissa medicinska skäl.

En kvinna behöver kunna medverka under en förlossning, och behöver må bra tiden efteråt för att kunna sköta om och knyta an till det nyfödda barnet. PTSD och depression kan ha mycket stora konsekvenser för barnet. Man vet att stark stress under graviditeten och psykisk sjukdom tiden efteråt, inverkar mycket negativt på alltifrån livskvalitet till barnets gener och framtida gensvar på stress.

Sjukvårdens uppgift är att vara så pass lyhörd att man kan bedöma vem som behöver stöd och anpassning utöver det vanliga.

Vill också säga att kejsarsnitt är ett alternativ även när barnet dör i livmodern. Man kan behöva göra det för att moderkakan sitter fel, men man kan också göra de för att en vaginal förlossning inte blir bra, av andra skäl.

Att ljuga och säga att kvinnan inte kan bearbeta sin sorg om man inte föder vaginalt, är djupt okunnigt och ett övergrepp.

Givetvis ska valet inte göras av enkom chock och sorg, utan med trygg och kunnig personal. Men fy vad trött jag är på förlegade attityder, ouppdaterad personal.
18.25
Att blivande mödrar tycker det är så mycket lättvindigare med snitt beror på att ingen har ordentligt förklarat hur mycket komplikationer som kommer efteråt. En förlossningsdepression är mycket vanligt. Den kan stjäla ditt ochditt barns första år tillsammans. Jag hade inget väl då jag var för trång. Men åren efteråt är den värsta perioden i mitt liv! Elizabeth
18.26
Det är väl fint att kvinnan ska få bestämma över sin egen kropp, men har hon rätt att hur som helst bestämma över vilken läkare som ska skära upp buken på henne och sedan stå ansvarig för ingreppet? (Till exempel vid icke medicinskt indikation)
18.27
Kvinnor ska behandlas som vuxna kapabla individer. Saklig information. Sedan val om vilka risker den enskilde vill utsätta sig för.

Allt har risker. Så även vaginal förlossning.

Fruktansvärd att läsa om kvinnor som lovats snitt efter svåra trauman och sedan frångår sjukvården detta! Oetiskt och stora risker psykiskt för kvinnan och det blivande barnet.

Detta förhållningssätt hör inte hemma i en modern sjukvård. Det finns alltid sätt att få till en respektfull dialog.
18.27
Om sjukvårdsresurserna tillåter kan kvinnan bestämma själv. Det är bara att betala vad det kostar.
18.29
Planerade snitt på i övrigt friska kvinnor innebär mycket låg risk. Detta visar svenska stora studier.

Vaginal förlossning har vissa risker för kvinna och barnet.

Planerat snitt andra


Givetvis ska ingen tvingas att föda vaginalt mot sin vilja. Mkt bra att dessa exempel och frågor tas upp. Tack SVT.
18.31
Om kvinnan själv önskar kejsarsnitt, så bör hon betala kostnaden. Våra skattemedel räcker inte till och vården går på knäna, så där vård utan medicinska behov föreligger behöver bekostas av den enskilda.
18.33
Det är klart att kvinnan ska få bestämma!!! Det gör ju så vansinnigt ont, ingen karl skulle vilja gå igenom sådan smärta! Ska de nu bestämma om det? Låt enbart kvinnor bestämma detta, i riksdag, i sjukvården , överhuvudtaget.
18.33
Jag var med om ett akut kejsersnit för 43år sedan, rent helvete, det är årsaken till att jag inte har flera barn, låt oss bestämma själv👍
18.34
Ingen kan säga hur en vaginal förlossning kommer att gå.

Det kan krävas sugklocka, omfattande ingrepp för underlivet. Barnet kan drabbas av syrebrist. Kvinnan kan drabbas av PTSD.

Det är inte så att man kan jämföra "beställa en operation" med det här.

Saklig information om de olika riskerna med de olika alternativen behövs. I NHS i England arbetar man mycket med hur nyanserad information kan ges.

Sedan indviduell dialog.

Ingen ska tvingas. En förlossning är en stor och speciell sak man har med sig hela livet. Snälla. Jämför inte det med att själv "beställa en blindtarmsoperation".

I de allra flesta fall är det INTE den attityden en gravid kvinna har.
18.34
Skulle varje kvinna få samma vårdpersonal som kungahuset så skulle det definitivt bli färre snitt. Men med tanke på att man kan få föda i bilen, hemma ect eller på förlossningen utan barnmorska i rummet. Eller att bli nekad att komma in till förlossningen och bli skickad runt mellan sjukhus som ett av Post nords paket.
18.34
Oj! Det märks att många är väldigt opålästa kring vad ett kejsarsnitt innebär. Jag skulle önska att gemene man utan en medicinsk utbildning inom området utgår ifrån vetenskap istället för, vilket är rätt uppenbart, egen upplevd erfarenhet.
Det är bra att kejsarsnitt finns att tillgå i situationer som kräver men NEJ kvinnor kan inte få välja att utsätta sin kropp för en stor och riskfylld bukoperation utan att ha fått all information och rådgivning från en obstetriker.
18.34
Kvinnan ska själv få bestämma. Det finns allt för många nyhetsartiklar på senare år där kvinnan nekats, och både kvinna och barn lidit skada under långvarig förlossning
18.34
Det är kvinnans kropp och kvinnans rätt att välja. Oavsett förlossningsmetod så finns det risker och jag anser att vården och samhället borde komma ur sin ålderdomliga syn och låta kvinnor ta beslut själva vilken vård de vill ha. Vi har lagar som reglerar detta i övrig vård så varför innefattas inte heller förlossningar i detta? I ett i land som Sverige borde detta vara en självklarhet!
18.35
Hej ja det skall de utan tvekan om hon för bestämma o styra över detta sparar det mycket oro o ångest o rädsla det är 40 år sedan våran yngsta son föddes av 3 pojkar o vi hadde tur o fick fantastiska läkare all heder åt dessa det är det mest underbara o fantastiska i livet o familjen när jag ser det så här 6 barnbarn senare värna o hedra o hjälp o lyssna på alla kvinnor det är de som bygger ett starkt o livskraftigt samhälle o land tack
18.35
Självklart ska kvinnan själv besluta!
18.42
Läkaren bestämmer huruvida ett medicinskt ingrepp ska erbjudas patienten. Man har faktiskt inte rätt att som patient kräva vård som läkaren inte tycker är passande. Med det sagt så kan snitt vara befogat av psykiska orsaker hos modern. Men läkaren är ansvarig för vården och måste också vara den som tar sådana beslut.
18.42
Det här handlar om att det är för dyrt med kejsarsnitt. Inget annat. Kvinnor borde få välja själv.
18.42
Blir så beklämd när jag hör kvinnorna i SVT:s reportage berätta.

Oj!! Kan ingen höra och se att de är traumatiserade? De beskriver INGEN "normal" rädsla. Utan ångest på en nivå som påverkat dem i det dagliga livet, varje dag under graviditeten. Som hindrat dem från att skaffa barn.

Två av kvinnorna hade redan tagit sig igenom varsin mardrömsförlossning. Med andra ord så var det inte så jättelätt och trevligt, det heller!!

Dessa kvinnor behöver solklart mer stöd, psykologsamtal och givtevis är snitt indicerat om detta kan skapa trygghet och tillit.

Skäms ni som blandar samman det här med att "beställa bukoperationer".

//psykolog med lång erfarenhet från MVC och BVC
18.42
Självklart ska man få bestämma över sin egen kropp. Det är inte upp till någon annan att göra. Finns lika mycket risker med en vaginal förlossning. Man vet pch känner sig bäst själv på alla plan. Ingen har rätt att komma och bestämma hur jag ska föda MITT barn. Får inte kvinnan som hon vill kallar jag det övergrepp och det är precis vad det är. Vi alla är olika. Finns dem som inte kan tänka sig föda på något annat sätt en vaginalt så låt dem få göra det men låt dem som vill föda med kejarsnitt föda med just kejsarsnitt. Svårare en så är det inte. Det är 2020 nu och dax för läkare att vakna. Hade det varit en man oj vad det skulle tagits hänsyn då!!!
18.42
Givetvis ska doktorn ha sista ordet. Är man rädd för att skaffa barn så skaffa inga. Barnet mår mycket bättre av vaginal födsel.
18.42
Efter att ha blivit informerad om alla eventuella risker så, ja. Kvinnan ska inte bli tvingad till vaginal förlossning om hon inte vill.
18.43
Att vara kvinna innebär inte att man har den medicinska kompetens som krävs för att själv fatta det beslutet.
18.43
Ja, självklart ska kvinnor få bestämma själv! Typiskt att män uttalar sig att kvinnor ska betala kejsarsnitt själv 😏
18.47
Kvinnans kropp, kvinnans val. Bara man är informerad om risker med både vaginalt och med kejsarsnitt och kan ta ett välavvägt beslut, man bör inte tillhöra riskgrupp.Tyvärr får man bara information om hur bra vaginalt är ur alla aspekter och hur dåligt kejsarsnitt är från vården. Väldigt vinklad information! Gällande kostnad så är kejsarsnitt dyrare än vaginalt. Men ca 10% av alla vaginala slutar med snitt, vilket ger kostnad för både vaginalt och snitt. Man räknar inte heller med all den dyra eftervård/operationer, psykologhjälp många kvinnor behöver efter en "normal" vaginal förlossning som resulterat i analinkontinens, urininkontinens,levatorskador, felsydda muskler i underlivet. Så i det långa loppet så blir nog kostnaderna detsamma. Men viktigast av allt, det ger trygga kvinnor! Vilket helt glöms bort i debatten.
18.48
Min sambo fick kejsarsnitt dels pga av önskan men även pga av tidigare ryggoperation. Men jag anser att det bör vara upp till kvinnan att bestämma detta efter överläggning med läkare/barnmorska. Det finns komplikationsrisker och bestående skador från både vaginal och kejsarsnittsförlossning. För de som menar att kvinnan själv ska betala för ett kejsarsnitt om det inte föreligger medicinsk anledning. Psykiskt välmående är ett väsentligt medicinskt skäl, det visar flera studier. de män, för det är nästan uteslutande män som tycker kvinnan ska betala för sitt kejsarsnitt, så är skillnaden mellan vanlig förlossning och kejsarsnitt ca 15.000kr om den vaginala förlossning går som utan komplikationer, vid svåra/långa förlossningar kostar den ibland dubbelt så mycket som ett kejsarsnitt, ca 60.000kr. Pengarna här är det lilla i problematiken, viktigare är att vi har för få platser på förlossningsavdelningarna. Så de som inte förstår hur vården fungerar ska nog inte uttala sig baserat på hur skattemedel "slösas" på kejsarsnitt.
18.48
Naturen har väl menat att de skall ut där de kom in.
18.49
Jag bad om snitt. Fick inte det. Blev akutsnittad istället. Efter frågan: Vill du att vi stoppar droppet ett tag så bebis får vila sig -eller vill du att vi tar ut honom. Då sade jag, fullständigt utpumpad efter igångsättning och flera (4) timmars krystarbete, att: Det kan inte jag bestämma.
Hade jag fått som jag hade velat från början hade så mkt lidande besparats mig. (Fick stora sviter efter den förlossningen). Man litar inte på att kvinnan kan sin kropp. Det sitter en Gubbe med ”erfarenhet” och hög utbildning och ”vet” saker utifrån sin samlade kunskap. Men han litar inte på kvinnans Samlade kunskap om Sin kropp.
18.51
Finns inget jämförbart med vaginal födsel i modern tid. Vi smärtlindras för allt tänkbart, får preventiv och förebyggande vård inom många områden, men ska genomgå långa smärtsamma mardrömmar med osäker högst utgång för både mamma och barn.

Varför ska kvinnan lida??

Varför inte kontrollera och säkra upp allt man kan när det gäller det viktigaste vi har. Självklart ska kvinnan få välja.
De flesta kommer vilja föda naturligt oavsett så vad är egentligen problemet.
18.52
Men, "Rebecka" kl 18.34, när skulle kejsarsnitt någonsin genomföras utan information från sjukvårdspersonal? Alla jag läst om som efterfrågat kejsarsnitt har blivit bombarderade med just information (helst bara den negativa)!

Jag skulle önska att kvinnor också informerades om de negativa effekterna av att plågas i timtal bara för att förlossningen ska vara "naturlig"!
18.54
Nej, det tycker jag absolut inte. Det är kvinnans kropp, ja visst men att föda barn är inte något som är sjukt eller fel. Det är helt normalt. Ett kejsarsnitt är en rätt stor bukoperation med alla de risker det för med sig.

Det gör ont att föda barn, det kan ta lång tid men i dag med den övervakning man har över både det ofödda barnet och mamman är det mycket få fall där det inte går bra. Ett av problemen i dag är att allt fler kvinnor är så förlossningsrädda. Jag tror att en av förklaringarna är att människor i dag, speciellt välutbildade kvinnor i storstäderna, har kommit allt längre från det som är jordnära, naturligt, kroppsligt.

Det är komplext, men någonstans tror jag att förklaringen till rädslan är att allt fler unga kvinnor är så rädda att tappa kontrollen över sin kropp. Inte bara kroppen, över sitt liv och över sina planer. Vi tror att vi ska kunna kontrollera allt och har svårt att ge oss hän, låta naturen och kroppen sköta sitt och vi litar inte på att vi klarar av det mest naturliga i världen. Om vi låter den.
En rädd och spänd födande kvinna är inte en bra utgångspunkt för en fin och okomplicerad förlossning så här finns mycket att jobba på.

Det allra bästa för både mor och barn är en normal förlossning, så är det bara och det är hitåt vi måste sträva. Det gör ont men så länge barnet mår bra och mamman är friskt och mår bra så är det helt okej. Det finns en hel del smärtlindring att tillgå för den som väljer det.

Jag är barnmorska och jag har fött två barn på normalt vis. Att föda barn är fruktansvärt smärtsamt och jobbigt men också oerhört fantastiskt. Vi måste fokusera rätt i den här debatten.
18.54
Kvinnans kropp, då ska kvinnan självklart få välja. Mår kvinnan dåligt kan det drabba barnet negativt.
18.54
@Anna

Så om naturen ska bestämma så ska vi låta alla sjuka och handikappade klara sig bäst de vill utan hjälp från modern medicinsk vetenskap? Vad ska vi med modern sjukvård till? Vi kan väl återgå till jordemödrar och föda hemma i sängen, så är vi tillbaka till hur naturen hade tänkt sig.

19.18
Självklart skall kvinnan bestämma hur hon skall föda. Detta har varit och är en ren ekonomisk fråga, fast läkarna säger något annat. Skamligt 2020! Stå på er kvinnor!
19.18
Ja, kvinnan ska absolut själv få välja förlossningssätt själv. En läkare ska informera om tillvägagångssätt och risker, men inte ta beslut i frågan.
19.18
En del kvinnor har inget val då de inte har möjligheter att föda vaginalt p g a olika omständigheter dels olika graviditetskomplikationer som omöjliggör vanlig förlossning och innebär direkt livsfara för både henne o barnet. Dels kanske hennes egen förutsättning att orka med eller kunna föda vanligt. ..men har då möjligher tack vare kejsarsnitt. Jag tror inte att alla väljer kejsarsnitt om det valet finns.
19.18
Men ja! Det är ju ändå kvinnans kropp det handlar om, så hon måste ju själv få bestämma! Självklart kan man ha samtal med aurora innan om läkaren tycker att en vaginal förlossning ändå skulle vara det bästa för just den personen, men i slutändan borde det ändå vara kvinnan själv som ska få avgöra hur hon vill föda! Ingen skulle behöva vara tvungen att föda vaginalt mot sin vilja. Det gynnar varken mamman eller bebisen.
19.18
Läste ett inlägg om tiden efter förlossningen är lättare efter vaginell förlossning. Tro mig, det är inte garanterat! Jag har haft ett akut snitt och en vaginal förlossning och jag kan fortfarande inte, ens flera år, efter min vaginala förlossning fungera normalt medan jag inte hade några problem att ta hand om mitt barn efter snittet.

Kvinnor ska bestämma själva och ges tydlig och verklighetsbaserad information om båda sätten att föda hur det kan påverka dem och barnet under OCH efter själva förlossningen.

19.18
Har fött 2 barn vaginalt, ett katastrofsnitt och ett planerat. Vid första tog inte ryggbedövningen där den skulle. Den tog höger knä. Fick höra att jag var kinkig. Förlossning nr 2 gick bra. Förlossning nr startade v42 och hjärtljuden blev sämre så ungen var ute på 7 min vid ett katastrofsnitt. Han mådde bra. Inför 4 förlossningenge begärde jag snitt. Och fick det. Har mått så mycket bättre efter snitten än efter de vaginala förlossningarna.
19.18
Kvinnan själv ska få bestämma!
19.18
Ja, efter information - om tid finns för det......
Men vaginalförlossning och sectioförlossning är två helt olika lösningar, där stor bukkirurgi - som sectio faktisk är - kommer med en uppsättning problem, som kan sträcka sig långt ut i framtiden.
Är det trods allt det, den blivande mamma önsker, bör hon få det.
19.18
Både kejsarsnitt o "vanlig" naturlig förlossning innebär risker för både barn och moder och någon lite rädsla är för många naturligt oavsett...komplikationer som innebär bara kejsarsnitt kan också framkalla rädsla...finns det resurser och möjligheter för kvinnan att få påverka och bestämma ang kejsarsnitt utan medicinska grunder så är det nog det bästa för henne...men många BB och KK har väl begränsade resurser så att kräva utan medicinska skäl kan nog vara olika beroende på men önskemål måste hon kunna få göra ändå😊
19.19
Ja klart en kvinna ska få bestämma över sin kropp själv!
Självklart med information om riskerna och fördelarna med både snitt och vaginal förlossning. Men sen är det upp till individen själv hur man vill att barnet ska komma till världen. Fullständigt självklart!
19.19
Rent biologiskt och för att skapa bästa immunförsvar för barnet ska alltid vaginala födslar komma i första hand, finns mycket ny forskning på det. Vid hälsorisker ska kejsarsnitt användas. Många blir skrämda av skräckhistorier som sker sällan. Varje förlossning har sin egenhet, upplevelse och historia.
19.19
Kvinnor i västvärlden kämpar betydligt mer med förlossning till skillnad från kulturer där födseln inte sker på en lika klinisk plats. Kvinnor är rädda och att komma till sjukhusmiljö är stressande, vilket kan leda till komplikationer under förlossningen. Att låta kvinnor bestämma själva vad som passar just dem (för alla vill ha sin födsel på olika sätt!) är betryggande. Är situationen livshotande, så visst, då bör en läkare ta beslut om vilken åtgärd som är passande. Skulle vilja se fler hemfödslar eftersom det är mindre risk för komplikationer och traumatiserade mammor.
En viktig poäng är att den här diskussionen aldrig skulle existerat om män födde barn. Men kvinnors kroppar och vad som ska hända med dem tycks alla få ha en åsikt om.
19.19
Kvinnan ska ha rätt att bestämma över sin egna kropp och ska då kunna välja kejsarsnitt, men under förutsättning att hon och/eller sin partner står för kostnaden om landstingen inte kan finansiera detta.
19.19
Till Anna m fl:

NEJ. Vetenskapliga fakta visar att fler kvinnor som VARIT MED OM en vaginal förlossning har svår förlossningsrädsla.

Det handlar alltså INTE om att man kommit ifrån det naturliga. Kvinnor mår dåligt, på riktigt.

Förklaringen kan vara mycket: stress, många olika barnmorskor under förlossningen, bli lämnad ensam utan närvarande personal som har tid att trösta och stötta. Mer invasiva åtgärder som ökar den medicinska säkerheten, men som samtidigt kan vara påfrestande psykologiskt att utsättas för.
19.19
Självklart ska kvinnan själv få bestämma över förlossningen!
19.19
Jag tycker inte att man själv skall få bestämma ifall ett kejsarsnitt skall utföras. Det är upp till vården att avgöra vad skatteresurserna skall läggas på. Om man vill bestämma detta själv får man söka sig till en privat klinik och betala för detta själv.
19.19
Kvinnan ska bestämma själv!
19.20
Undrar om folk vet att det nu finns barnmorskor som inte tillåter varken att kvinnan skriker av ångest och smärta vid förlossning, samt att den födande tvingas att välja vaginal förlossning för att ’det är naturligt med smärta’? Jag tycker att detta är att jämföra med övergrepp och att det ska kunna prövas i domstol om en barnmorska därmed bidrar till förlossningsskador både fysiskt och psykiskt, alt. tortyr. Om jag vore ung idag skulle jag aldrig våga föda barn med tanke på de kvinnofientliga värderingar som cirkulerar, i synnerhet kring barnafödande och moderskap. För mig innebar en påtvingad vaginal förlossning för ca 30 år sedan, att jag fick svåra skador och livslång ångest. Jag beslöt att aldrig mer föda barn och gjorde två aborter - har aldrig ångrat det. Aborterna var en direkt reaktion på hur jag behandlades vid min förlossning. Jag blir mörkrädd när jag läser vissa kommentarer här, och ser hur vissa förordar att kvinnor skall uthärda olidliga smärtor vid förlossning som en slags ’test’ på sin kvinnlighet. Det är vidrigt och visar bara på hur farligt det är att åter ge spelrum för kvinnofientliga värderingar som också genomsyrar delar av förlossningsvården.
19.20
Kvinnan ska inte behöva argumentera för det ens. 100% kvinnans val.
19.20
Ville ha kejsarsnitt och fick det efter mycket bråk, blev förlöjligad av alla barnmorskor och män som skulle motbevisa oss... fick gå en vecka med havandeskapsförgifning, sen störtförlossning som gick på nån timme utan bedövning.....blir inga fler barn och litar aldrig mer på sjukvården!!!! Borde vara mer info om för- och nackdelar med alternativen men det märks att det handkar mest om pengar i slutändan.....
19.20
I-landsproblem..?
19.20
För många här jämför och blandar samman jobbiga men bra förlossningar med situationer där kvinnan blivit traumatiserad.

En fråga är om kvinnor alltid ska ha sista ordet eftersom vaginal förlossning och planerat snitt har risker, på ungefär samma nivå, men gällande olika saker.

En helt annan fråga är de kvinnor som i SVTs reportage HAR FÖTT vaginalt och mår enormt dåligt efter det. Något som påverkat dem och deras barn.

Att neka en sådan kvinna korrekt stöd och trygghet har enorma konsekvenser.

Visa mig det vetenskapliga stödet för att de mår bra under graviditet och tiden efteråt, så kan vi snacka!

Vaginal förlossning kan också leda till många komplikationer. Sugklocka, levatorskador, PTSD, syrebrist för barnet, är några av dem.
19.21
Självklart skall kvinnan bestämma! Hur många gånger skall det behöva sägas: Lyssna på kvinnan! Hon känner sin kropp bäst själv.
En god vän bad om planerat kejsarsnitt pga tvillingar, blev lovad det, men det löftet hölls inte och hon förlorade ett av barnen när det sedermera blev ett akutsnitt. Då var det för sent. Hade man lyssnat på henne hade båda barnen levt idag, men läkaren tyckte hon skulle vara tacksam för det barn hon fick...
19.21
Mycket bra skrivet av Helen 18:47!! Håller med dig till 100 %!
19.21
Absolut inte! Sådana beslut ska tas av läkare och kejsarsnitt nekas om det inte finns medicinska skäl.
19.21
Kejsarsnitt är ett medicinskt beslut som ska fattas av en läkare!!!
19.22
Självklart ska kvinnan få bestämma över sin egen kropp. Det gäller såväl befruktning som förlossning. Stöd till den som är rädd, absolut. Men kvinnan måste få bestämma själv.
19.22
Läkaren ska bestämma vilken typ av behandling som är bäst för patient(erna) - dvs även barnet.
Så funkar det för alla andra medicinska ingrepp inom vården. Så tycker jag iallafall.
19.22
Nej, jag tycker inte det. Jag har fött vaginalt och även med kejsarsnitt pga medicinska skäl. Vaginal förlossning måste vara utgångsläget. Det medför minst risker för barn och mamma och det kostar sjukvården mindre pengar och färre sjukvårdspersonal. Jag vill hellre att sjukvårdens resurser går till cancersjuka barn än förlossningsrädda kvinnor. Lika lite som att jag kan kräva att få ett visst läkemedel utskrivet eller kräva att få någon annan operation genomförd, kan jag inte heller kräva få ett kejsarsnitt. Det är ingen som tvingar en kvinna att bli gravid (hoppas jag) och om man absolut inte vågar föda vaginalt finns faktiskt alternativet - hör och häpna - att avstå från att skaffa barn på det viset och kanske istället välja att adoptera. Att få egna barn är ingen mänsklig rättighet. Och sjukvårdens uppgift är inte heller att alltid tillmötesgå patienters önskningar och krav. Ska vi även bekosta estetiska plastikoperationer med offentliga medel för att ”individen har rätt att bestämma över sin egen kropp”?
19.24
Jag har fött både vaginalt och med kejsarsnitt. Så otroligt tacksam för att jag fick föda 'själv' en gång! Det är ju faktiskt det naturligaste. Smärtan är ju produktiv!
19.24
Självklart
19.24
En sak som fascinerar är att man önskar kejsarsnitt och samtidigt önskar ha många barn, fattar inte människor att den ekvationen inte går ihop? Att man kan inte operera på samma ställe 5 gånger utan några riskfaktorer?? Det är 2020 , sjukvården får lösa det problemet, den attityden visar hur mycket okunskap det egentligen råder bland många i samhället.
19.27
Det verkar inte som om någon blivande mamma tar min varning om komplikationer efter snitt på allvar. Allt fokus är på förlossningen . Men att efter hemkomsten inte kunna ta hand om sitt barn p g a depression är en förtvivlad upplevelse. Elizabeth
19.27
Nej, bara för att man är kvinna besitter man inte den medicinska kunskapen på för- och nackdelar för vaginal födsel kontra snitt. Vet man med sig att man absolut inte kan tänka sig att föda barn vaginalt bör man nog verkligen ta sig en funderare på varför och jobba på det eller helt enkelt inte ska skaffa barn. Vaginal födsel är i majoriteten av gångerna bäst för både mamma och barn, finns inte en barnmorska eller obstetriker/gynekolog som skulle säga emot det och det är inte för att de är män som många verkar tro utan för att evidensen och vetenskaplig forskning säger det. Sen finns det absolut fall då snitt är det bästa, men då ska detta gå via utbildade i ämnet som faktiskt vet vad de pratar om.
19.28
Vid födseln av vårt andra barn kom jag till förlossningen i vecka 40 med värkar. Då upptäcktes att vårt barn inte levde längre. Min första reaktion var ”ge mig en spruta, ta bort mig härifrån, ge mig kejsarsnitt”. Så blev det inte och det är jag innerligt tacksam för. Det är min innersta övertygelse att det är meningen att vi ska föda våra barn, naturligtvis med medicinsk hjälp om det är fara för liv, och att det är allra bäst för oss både fysiskt och psykiskt. Hur märkligt det än kan låta för den som inte varit med om något liknande är detta en förlossning som berikat mitt liv och gett mig styrka i flera avseenden.
19.30
Självklart att man ska man bestämma över sin egen kropp.
19.30
En liten andel gravida önskar kejsarsnitt utan medicinsk indikation. Låt dom få det. De allra flesta vill föda vaginalt. Det här borde inte vara en stor diskussion, kvinnan måste få bestämma över sin egen kropp så långt det är möjligt. Följ GÄRNA @alltserfintut på instagram för att få del av vaginala förlossningar som många gånger bedöms ha varit komplikationsfria men som lett till livslånga besvär. Det är fanimej orimligt att någon ska tvingas till en vaginal förlossning när det inte är tvunget. Gäller det kvinnovård är det liksom norm att allt bara ska stås ut med. Vi ska föda ungar efter 42 veckors graviditet genom underlivet. Vi ska leva med endometrios och pmds och få husband-stitches och det är bara så det ska vara. Det ska göra ont och blöda när man ammar. Stå ut bara, för du är kvinna.
19.32
Tycker att man ska bestämma i varje enskilt fall vilket som blir bäst både för kvinnan och barnet ifråga . Själv har jag fött vaginalt två ggr. Var inne på kejsarsnitt andra gången men efter diskussion med läkare bestämde vi i samråd att vaginalt vore bäst.
19.33
Tänk om alla som önskade snitt skulle få vara med på en. Tror att många skulle få panik av tanken sen. Alla lager de skär, drar i och att det dessutom skärs i själva livmodern. Har alltid tänkt på hur man kan uppleva att man har kontroll i den situation när man ligger med öppen buk och inte kan röra kroppen med totalt överlämning till andra människor. Men men vi människor är olika.
19.37
Visst ska vi bestämma över våra kroppar! Absolut. Dock...Jag kände under graviditeten ett obehag att tänka på själva förlossningen, ville inte ta in detta. Vid vårt studiebesök på förlossningsavdelningen var jag mycket reserverad, min man var jätteintresserad och tittade på allt, provade lustgas osv. vilket jag absolut inte gjorde. I slutet av graviditeten ändrades rädsla och obehag till att känna detta som ett naturligt avslut och att få vara med om något som kändes som en upplevelse jag inte ville vara utan. Det som hjälpte var att tänka på att de flesta människor faktiskt kommit fram på detta sätt. Min mamma hade fött åtta barn, då tänkte jag att även jag ska klara av detta. Jag klarade av det två gånger och har goda minnen kvar trots att det nu har gått många år.
19.38
@Annika
”Förlossningsrädsla” som det kallas alldeles oavsett varför man vill ha snitt har nog snarare ökat för att de planerade snitten blivit så säkra.

När man jämför planerade snitt med planerade vaginala förlossningar finns det ingen skillnad i andelen mammor som behöver intensivvård, får en kraftig blödning, drabbas av en infektion eller blodpropp. Vid planerade snitt dör färre barn än vid planerade vaginala förlossningar. Färre barn får hjärnskador till följd av syrebrist, drabbas av infektioner och får förlossningsskador, men något fler barn får neonatala andningssvårigheter.

Man kan drabbas av sammanväxningar i buken vid ett kejsarsnitt, men vid en vaginal förlossning kan hela underlivet trasas sönder och aldrig bli sig likt igen #alltserfintut

Att vilja ha ett planerat snitt är ofta ett rationellt och genomtänkt val i en värld där de som arbetar inom vården systematiskt blundar för och förnekar de skador som uppstår vid vaginala förlossningar.
19.43
För tjugo år sedan förlossades min första dotter med kejsarsnitt i 43 veckan pga att min kropp inte kunde ”få ut henne” på annat sätt. Detta efter att desperat försökt att få igenom en naturlig förlossning i nästan ett dygn tillsammans med barnmorska och gynekolog. Min andra dotter föddes med ett planerat kejsarsnitt. Visst hade jag hemskt gärna velat uppleva en naturlig förlossning, och blev till slut stoppadesMen inte till priset av mina döttrars hälsa. Det viktigaste är ju att de föds friska utan förlossningsskador.
19.44
Självklart!

MEN kvinnan måste vara informerad om alla risker. På ett neutralt sätt. Nu är det så att majoriteten av oss kvinnor önskar att föda vaginalt. De som önskar snitt, måste lyssnas på av vården och inte viftas bort. Det är risker med båda förlossningssätt. Jag upplever att den vaginala förlossningen målas upp som i ett rosenskimmer (#alltserfintut) och att kejsarsnitt är livsfarligt...

Jag själv fick slåss för mitt snitt i över ett halvår. Hade flera anledningar till min önskan om snitt, varav sexuellt övergrepp och sviter därav vägde tyngst. Läkaren menade på att snitt enbart är en risk men om jag födde vaginalt skulle mitt sexliv bli fenomenalt!? Fick tillslut en ”deal” ca en vecka innan beräknad födsel, jag skulle slippa gå över tiden. Detta för att min bebis beräknades väga runt 5kg... Om hon kom tidigare än BF så var det vaginalt som gällde. Det blev snitt. Och det var fantastiskt, för mig. Jag hade mått bättre under graviditeten om jag hade blivit lyssnad på.
19.44
Kvinnan ska absolut få vara med och bestämma över hur förlossningen ska gå till. Det räcker att få höra eventuella risker med de båda förlossningssätten och bli erbjuden terapi om man har förlossningsrädsla, för att sedan få bestämma själv. Tycker att detta ska ske tidigt och inte så sent som det gör på många ställen idag.
19.45
Jag fick kejsarsnitt p.g.a. ett misslyckat vändförsök då min dotter låg i säte. Min dotter är nu 10 år och jag kan räkna på fingrarna hur många dagar vi vabat. Hon har inte varit sjuk överhuvudtaget i stort sett. Jag har väninnor som fött vaginalt, ändå har deras barn varit sjuka i stort sett hela småbarnstiden.

19.50
"Ska man få bestämma själv?"
Ja vi är väl vuxna....eller ?

Vårdpersonalen informerar föräldrarna om de olika alternativen och de blivande föräldrarna tar vad de upplever är rätt beslut för sin situation.
19.52
När jag läser alla åsikter här nu tänker jag en stilla tanke att alla som ännu inte fött barn än "bli inte alldeles avskräckta från någon av födslometoderna" för glädjen och lyckan att få sitt barn på armen efter rätt många jobbiga timmar är lika stor som glädjen att vakna upp efter narkosen och sköterskan säger allt har gått så jättebra...m m har fött två barn som gått bra och det kan jag säga att det var barnmorskan och förlossningsläkaren förtjänst helt klart....jag glömmer aldrig dom....underbar personal betyder så mycket!
19.54
Gullvivan - jag har samma erfarenhet. Mitt första barn dog också i magen, i vecka 38. Jag tänkte exakt det samma som dig - kejsarsnitt under narkos. Men är precis som du evigt tacksam för att jag inte fick bestämma det. Även om hon var död är den förlossningen det största jag upplevt i hela mitt liv. Både den fina upplevelsen det var att få föda, och att få känna någon form av mästrande uppe i det fruktansvärda är jag så tacksam för. Ett år senare födde jag ett levande barn med kejsarsnitt, det var fruktansvärt, men då hade jag inget annat alternativ eftersom hon låg på tvärs. Så jag är tacksam för att det var en möjlighet, men själva upplevelsen var allt annat än kontroll för mig. Jag är osäker på vad jag tycker. Å ena sidan bör man väl få välja själv, men samtidigt fick jag det bevisat vid dödfödseln att mitt val inte hade varit det bästa. Då är jag glad att jag lyssnade på dem som vet. Svåra frågor.
19.57
Jag förstår inte hur man kan få bestämma själv att man ska genomgå en operation, det är väl alltid en läkaren som ska ta det beslutet. Bara för att ett fåtal har tjatat till sig en operation ska det väl inte det bli standard för alla som jagar upp sig för sprickor i underlivet?
19.58
Hej allihopa, nu stänger vi ner den här chatten för denna gången. Stort tack för era kommentarer och ert engagemang!

Nellie Erberth, SVT Nyheter Skåne