SVT rapporterade · Har du ändrat dina resplaner på grund av Coronaviruset

06.11
Vi kommer att resa, en resa avbokades till Asien men till Spanien behöll vi.
Var i Asien skulle ni åka? Hur resonerade ni när ni valde att behålla Spanienresan?
/Marilén Karlsson
webbreporter
06.47
Vi kommer inte att åka på vår skidresa till norra Italien imorgon. Det känns för oroligt, inte bara under resan utan även vid hemkomsten ( om man inte är kvar i karantän) när vi ska gå till jobbet. Jag är så övertygad om att det är rätt beslut, i alla fall för oss. Semester handlar om positiva känslor och alla dessa har släckts.
Alla måste fatta sina egna beslut kring sina semestrar. Jag förstår att det känns tråkigt, men ni kanske kan resa någon annanstans och åka skidor istället?
/Marilén Karlsson
webbreporter
06.47
Vi kör vår sedvanliga tidig-vår resa till Asien. Planen var Hong Kong först men känns något riskabelt trots Tegnells påståenden att det fortsatt ska vara OK. Återstående 6 länder som vi besöker skall inte avbokas.
Vilka andra länder ska ni åka till?
/Marilén Karlsson
webbreporter
06.49
Vi ska åka till London. Men nu vet vi inte längre. Kan vi åka eller inte?
Ni får fundera om ni vill åka eller inte. Har ni frågor angående coronaviruset och resande så finns det information om just det i den här artikeln https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset
Utrikesdepartementet beslutar om avrådan från resor till andra länder och när de gör det finns den informationen på deras hemsida. Just nu avråder de inte från att åka till England, men om ni ska åka eller inte är upp till er. 
/Marilén Karlsson
webbreporter
07.00
Vi tänkte flyga till värmen i vår men nu åker vi ingenstans.
07.05
Vi har bokat resa till turkiet. Ska vi åka?
Ni får fundera om ni vill åka eller inte. Har ni frågor angående coronaviruset och resande så finns det information om just det i den här artikeln https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset Utrikesdepartementet beslutar om avrådan från resor till andra länder och när de gör det finns den informationen på deras hemsida eller i appen Resklar.
/Marilén Karlsson
webbreporter
07.24
Gieseckes råd är kloka, åk inte någonstans just nu:
www.svt.se
07.25
Marilén Karlsson
webbreporter,
I ett tidigt skede av Coronautbrottet avrådde vår vän i Thailand för resor till Asien, då var inte viruset i Spanien men efter övervägande så behåller vi resan till Spanien och åker.
Då önskar jag er en trevlig resa! :) 
07.25
Det blir Thailand, Vietnam, Kambodja, Indonesien, Japan och avslutar resan I Malaysia. Totalt strax över 4 veckor.
Vi skall bära mask på flygplatserna och under flyget men utöver det kör vi hårt. Vad tror du Marilén, hade du avbokat något land? Statistiken visar väldigt få dödsfall i dessa länder i relation till Kina. Trafiken är nog värre =/
Ni får fundera på vilka länder ni vill eller inte vill åka till.  Har ni frågor angående coronaviruset och resande så finns det information om just det i den här artikeln https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset Utrikesdepartementet beslutar om avrådan från resor till andra länder och när de gör det finns den informationen på deras hemsida eller i appen Resklar.
08.03
Hej! Jag ska snart åka till Japan och ska vara där i 2 veckor ungefär. Men har UD utfärdat något avrådan? Min kompis som jag ska åka med är INTE nervös inför detta och inte viruset också. Jag skulle också gå på en animemässa där men de har valt att ställa in. Ska jag åka eller inte?
Hej
Du måste själv avgöra om du ska åka eller inte. Har du frågor angående coronaviruset och resande så finns det information om just det i den här artikeln https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset Utrikesdepartementet beslutar  mycket riktigt om avrådan från resor till andra länder och när de gör det finns den informationen på deras hemsida eller i appen Resklar. Informationen kan ändras, så du får hålla koll. Även om UD avråder eller inte avråder är det du själv som måste fatta beslutet. 
08.22
Ändrat ; ingen utlandsresa i år och ev nästa år .
08.39
svt.se
08.39
svt.se
08.40
Hej!
Vi har bokat, innan viruset dök upp, nu funderar vi på vad som gäller ur ett konsumentperspektiv. Har vi rätt att få tillbaka pengarna som vi betalat om vi ändrar oss el om det blir reseförbud?
@Anna-Lena - Vad som gäller beror på vilken typ av resa du bokat, dvs om du bara bokat flygbiljetter eller om du bokat en så kallad paketresa, tex charter. Du har större rättigheter som konsument att få tillbaka dina pengar om du bokat en paketresa. Om UD avråder från att åka till den plats du ska till så får du alla pengarna tillbaka om du bokat paketresa. Det bästa är att höra av sig till flygbolaget eller researrangören och höra vad som gäller. 
08.53
Jag funderat åka någonstans i mitten av mars men jag är orolig nu, bättre att jag stannar här i Sverige. Ja, jag är väldigt rädd ..
10.14
Många har frågor om vad som gäller om man vill avboka sin resa. Vi kollade med rådgivarna på Konsument Europa och Hallå Konsument - se deras svar här: 
10.44
Inte aktuellt för mig med utlandssemester förrän nästa år, och då borde det nog ha lugnat ned sig. Men sen finns ju smittan redan i Sverige, så det finns ju risk med att resa inrikes också och även att gå och handla på typ ICA.
11.42
Vi har bokat en resa i mitten av aug men inte alls sugen på att åka. Vill helst isolera mig hemma med barnen tills allt lugnat ner sig. Kommer beställa hem mat och inte vistas ute alls. Myndigheterna tar ju inte detta på allvar. Ett nytt plan landar i Sverige imorgon - från IRAN! Vakna!!
13.05
Varför tillåts folk åka på rena nöjesresor till särkilt utsatta länder? Det är ju personflygen som sprider virus.