SVT rapporterade · Hur påverkar coronaviruset din vardag?

Just nu rapporteras det mycket om coronaviruset i media. Hur påverkar viruset dig i din vardag? Har du ändrat några rutiner? Dela med dig här i vår chatt!
Vi får in många åsikter och frågor om coronaviruset och hur det svenska samhället agerar.
De frågorna ställs bäst i denna  chatt: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset
Här vill vi veta hur viruset påverkar dig i din vardag! 
15.05
Jag har ett internationellt och nationellt jobb med mycket kundkontakt. Allt är nu restriktioner på. Arbetar hemifrån och får ej lov att besöka kunder eller egna kontor. Möten sker via Skype eller liknande. Mässor i närtid kommer ej att hållas och är framflyttade till efter sommaren.
15.05
Är högrisk pga nedsatt lungfunktion så det påverkar oerhört mycket. Arbetar hemma och avvaktar kommande dagar för att se åt vilket håll detta går. Italien är ett skrämmande exempel som får en att tänka till och inse hur illa det kan bli.
15.08
Extra noga med handtvätt och spritar händerna ofta.
15.09
Jag har förlorat tilltron till våra makthavare. De verkar handlingsförlamade. Ser ni inte vad som händer i Italien!? Stäng skolorna nu, uppmana folk att stanna hemma! Ekonomin är inte det viktiga den här gången!
15.10
Är lugn och fin👍😊
15.17
Inte alls...orka oroa sig...
15.17
Det påverka inte mig på något sätt, om jag skulle blir smittad så hoppas jag att jag dö då livet ändå inte ger mig något. // Johan
15.18
Extra noga med handhygien.
15.18
Vem har
Tid för Corona?...
15.20
Ofattbart att flygplan från Iran, Kina och övrigt drabbade länder fortsätter att landa i Sverige. Stäng även skolor tills läget är under kontroll. Kommer ej sätta barnen i skola på måndag och handlar mat via nätet. Hur tänker regeringen? Pengar framför människoliv...
15.28
Har cashat in bigga pengar på den 😎🥂🎩
15.28
Orolig. Om det kan få så stora konsekvenser av att någon äter vilda djur i Kina, vad kan det bli nästa gång. Ibland är världen liten
15.28
Vore skönt att få ledigt från skolan om det sprider sig till Sverige. Är egentligen inte orolig, då jag vanligtvis tvättar mig (för?) ofta.
15.29
Funderar som konstruktör och sjuksköterska att i närtid ta egna beslut om våra liv eftersom inga restriktioner eller handlingar för allvaret gör sig gällande. Nu senast skall "ni" avråda flygresor "till" Iran. Det är så hånfullt mot oss det bara går att komma. Det är Från Iran till Sverige det skall vara.
15.34
Jeg kom hjem til Tianjin fran Helsinki sondags og har varet i karantan sedan. Har redan gaat upp 2 kg grundet immobiliteten. Internettet funkar fortfarende her, aven om dom svenska nodes ar lite sluggish. Kanske har dom faat en virus?
15.50
Åker mycket tåg och där finns stora risker med att smittas. Dålig städning på tågen i Sverige, som gör att smuts, virus och bakterier lätt får fäste. Jag ska säga vad jag är mest rädd för: allt miljötrams som gör att städning, hygien och sanitet sätts på undantag i offentliga lokaler och på hotell, restauranger med mera. Man använder utspätt diskmedel som rengöringsmedel där det behövs klorin, man sparar in på handtvål så att hotellgäster inte kan tvätta händerna efter toalettbesök etc. Det om något riskerar smittospridning. Jag är extremt noga med handhygien hemma och tvättar också av alla matvaror jag köper, med handsprit utanpå förpackningar, innan jag sätter in dem i kylskåp och skåp. Varukorgar ute i affärer använder jag aldrig pga smuts och smittorisk. Jag tycker det är särskilt äckligt att behöva använda gemensam tvättstuga och sparar till egen tvättmaskin. Hoppas det blir tydligare och strängare regler för städning och hygien i offentliga lokaler, att det krav på att använda riktiga rengöringsmedel.
15.50
Funderar mer på varför myndigheter och företag är så oroliga, samtidigt som folkmyndigheten uppger för oss medborgare att vi inte behöver vara oroliga!!!!
15.50
Tycker svenska myndigheter är för naiva, lär av utvecklingen/spridningen i andra länder. Sätt folk i karantän när de kommer hem från länder där coronaviruset är utbrett. Istället säger vi varsågoda, sätt er på tåget/bussen och passa på att smitta så många ni kan. När ni blir sjuka så försöker vi hitta de ni kanske smittat innan ni väl blir tillräckligt sjuka att fatta misstanke om corona... Känner ingen tilltro till myndigheterna för detta och därav ökar oron och spekulationer.
15.50
Läser nyheterna och tvättar händerna oftare än vanligt.Tycker att passagerare på flyg som landar från de hårdast drabbade länderna skulle genomgå något slags extra kontroll innan de släpps in i Norden.
15.50
Känner mig orolig för hur snabbt Coronaviruset sprids. Tänker på det hela tiden och ger mig inte ut i folksamlingar eller handlar där det är mkt folk. Tänker på hur vår redan ansträngda sjukvård skall hantera detta. Många jag känner är oroliga och har ångest.
15.53
Försöker hålla mig från folksamlingar. Lite försiktig för att jag har astma och för att inte smitta andra. Jag har arbetat på viruslabb i 40 år. Vänta och se hur det utvecklas.
16.01
Hur kan det vara effektivare och mer ekonomiskt och medmänskligt försvarbart att lägga ner mycket tid och resurser på att försöka spåra människor som blivit smittade av att komma i kontakt med smittade i vårt öppna samhällssystem och på arbetsplatser och vänta in smittade och utbrott hellre än att ta prover direkt på flyg och andra transportvägar från väl kända smittoområden och begränsa smittspridningen genom karantän, vilket ju bl a tillämpas på djur?

Hur kan det vara försvarbart att skicka mycket skattepengar och utrustning till andra länder för deras arbete med detta och inte ha resurser kvar till de närmaste medmänniskorna/invånarna?

Det finns tydligen en övertro på sin egen fullkomlighet, vårt sjukvårdssystem, andra myndighetssystem och teknik i vårt land och en förbluffande okunskap om en verklighet där inte alla människor lever efter samma regler, riktlinjer och förhållningssätt. Vi har strävat efter och välkomnat mångfald och öppenhet i många sammanhang och har ledare och ansvariga som verkar tro att alla gör som de gör. Hur enfaldigt är inte det?
16.12
Med Ms och medicin som sänker immunförsvaret blir man helt klart orolig.Undviker stora folksamlingar men vad mer ska man göra?
16.12
Myndigheternas sätt att försöka lugna allmänheten genom att säga att "det är ingen fara" är det som sprider mest rädsla och panik. Om myndigheterna gjorde så som många företag gjort och tagit det säkra före det osäkra skulle i alla fall jag känna mig betydligt mindre orolig. Om vi tar till krafttag medans det fortfarande går att stoppa så kan vi kanske stoppa virusets framfart. Istället säger man till de som varit i drabbade länder att de kan leva som vanligt. Kan faktiskt inte förstå denna nonchalans från samhällets sida, den gör mig uppgiven och rädd!
16.21
Jag är väldigt orolig. Kämpar med ångest och allmän oro just för att vi inte kan sia om vilken väg detta kommer ta. Jag håller med flera föregående talare att de som nyligen anlänt från riskområden bör sätta sig själva i karantän i minst 14 dagar för att minimera riskerna för allmän smittspridning.
16.32
Känns väl lite luddigt och stundtals oro. Inte varit utomlands sedan i våras, men verkar ju som de som är och varit på platser där viruset finns, inte alltid bryr sig kontrollera OM de ev är smittade. Borde väl vara en självklarhet, kan ju ställa till det, t ex löste om en person son tog tåget i Sverige, o kom från smittad delar världen, borde väl inte sätta sig i färdmedel med människor runtom. Dåligt! Men går ju inte få alla tänka till, verkar det som. Lite mer regler från de som kan och vet risker, vore inte alldeles fel. / Ann-Sofi
16.43
Varför tas det inte mer på allvar. Nya människor smittas varje sekund och folk dör som flugor.
Reagera nu och stäng gränserna, skicka ut militären och inför utegångsförbud.
16.43
Det hade varit mycket mer effektivt att stoppa alla resenärer på flygplatserna. Nödvändig kontroll sedan direktiv att åka direkt hem för frivillig karantän. Nej istället ska alla bara komma in i landet och fara runt med bussar och tåg. Sedan gå till jobbet, vilket det nu må vara!
Är som att ställa ut hinkar på golven när taket läcker, istället för att laga taket. Lycka till snart läcker hela taket och hinkarna byts ut till badkar osv..
16.43
Det jag undrar också är vad SJ gör med det tåg som en smittad person har åkt med, mellan Stockholm - Göteborg? Kommer man att sanera detta eller är det som vanligt att man på sin höjd tömmer soppåsarna vid sittplatserna?
16.43
Hur går skolplikten ihop med risken för barn? Visserligen är riskerna att barn blir allvarligt sjuka små, men de smittar ju ändå varann i den täta skolmiljön och kan smitta sina föräldrar och den äldre generationen. En vuxen kanske kan jobba hemifrån men barn MÅSTE gå i skolan, även om den kryllar av italiensemesterfirare. Som minst borde regeringen ge grönt ljus för att hålla barnen hemma tills vidare utan myndighetspåföljder.
16.44
Det påverkar mycket, särskilt när läget är så ovisst, ingen vet ju hur det kommer att utveckla sig! Skolan skickar information om att elever som befunnit sig i smittområden ska gå till skolan som vanligt på måndag, så länge de inte visar symptom. SAMTIDIGT kan man läsa att symptomen kan vara lindriga, särskilt gällande barn...och att sjukvården kommer att få problem vid en större smittspridning. Det är mycket oroande!
16.47
Bättre att oroa sig FÖRE än efteråt. Avvisa flyg

Inför landningsförbud m.m krafttag. Löven och myndigheterna visar en skrämmande
feghet mot oss/folket Handlingsförlamning. Okunskap. Möte först på Måndag!?.... Bara det! Märklig och trist Regering vi har. Skäms.
16.51
Vilket tåg var den coronasmittade personen på? I en demokrati bör väl invånarna få veta det. Tycker ni inte det?
16.51
Hade jag haft barn hade jag hållit dom hemma om det varit möjligt. Påföljden skulle jag struntat i.
16.55
Det hetsas mkt i media. Lägg av för helvete.
16.55
Kanske kommer "tjäna" en "hacka" på coronaviruset då det avskräcker mig från att gå och fika..,
16.55
Vilket tåg var coronasmittad på? Vill veta för att kunna minska egen oro och öka vaksamhet i syfte att minska risk för smittspridning.
16.55
Tack Leif och den här chatten! Det här var det bästa jag hört: "Hade jag haft barn hade jag hållit dom hemma om det varit möjligt. Påföljden skulle jag struntat i."
17.00
...och till Daniel...jag tror inte att oron grundar sig enbart på media utan på sunt förnuft och medmänsklighet.
17.03
Folkhälsomyndigheten är alldeles för långsam i sitt agerande, fråga vilken veterinär som helst: så hade man agerat kraftfullt för minst en månad sen. Man tror att 1400 vårddygn är mycket - det är oerhörd respektlös mot gamla och sjuka. Dödligheten totalt verkar vara 30 gånger högre än för influensa - ser politikerna detta som en framtida besparing?
17.11
Jag är trött på alla egoister som sätter sig själv främst. Vi har många med kroniska sjukdomar o många äldre som riskerar att dö i detta. Vi har en sjukvård som redan går på knäna. Vi måste värna de svaga. Alla måste vara solidariska, stanna hemma i karantän i 2 veckor om du varit o rest, stanna hemma om du har minsta tecken till förkylning oavsett, undvik att vistas i stora grupper mm.
17.27
Jag vill ge en stor eloge till alla kloka företag! Företagare blir ofta beskyllda för att vara egoistiska kapitalister. Men nu sätter företag självmant sina anställda i karantän trots att det kommer att kosta en rejäl slant för företagen. Stor tack! Och till Folkhälsomyndigheten: se och lär!
17.38
Storm i Ankdammen! Med knappt 3 % dödlighet är Coronaviruset COVID19 i det närmaste ofarligt för andra än multisjuka åldringar! MERS däremot är den dödliga kamelvarianten med 40% dödlighet som cirkulerar okontrollerat i Mellanöstern.
17.39
Vänd på steken
Istället för att sätta massa arbetsföra personer i karantän som då ger mindre skatteintäkter till sjukvård borde alla över 70 och andra utsatta grupper sätta sig i karantän. Vi yngre tar smällen
17.48
Tag på dig handskar eller vantar när du tar i kundvagnar, dörrhantag eller i annat offentligt
t ex toalettdörrar.
18.01
Jag undviker publika sammankomster såsom teater, bio m.m. och ser till att hålla en mer noggrann handhygien än vanligt med tvål och vatten.
18.01
Tillhör riskgruppen men tänker fortsätta leva mitt liv som vanligt såvida ingen beordrar mig annat. Har även lärt mig att oro inte skyddar mot någonting. Kolar jag vippen har jag iallafall levt innan dess!
18.26
Hej, hur går det för stackars 20 åring i Jönköping? Som varit sjuk i snart 4 veckor. ..?!
18.41
Jag är inte alls orolig för viruset . Det känns mycket tryggt och jag är inte rädd för att bli drabbad av det .
18.41
Alecca... Kan även vara bra för hälsan då! Att inte gå och fika
18.41
Burka och egen korg i affären
18.50
Tydligen lät SJ snabbtåget som den smittade personen åkte med mellan Stockholm-Göteborg 26/2, åka flera sträckor innan det togs ur trafik. Fruktansvärt dåligt. Och vad har hänt med tåget sedan dess? En riktig sanering innebär att man byter tygklädsel på stolarna, gör rent med sprit och röksanerar hela tåget med desinfektionsmedel. Nu är det sådana tider att alla trafikföretag måste redovisa vad man gör för att hålla ordentligt rent på tåg, flyg, bussar och båtar. Myndigheterna bör införa ett hygiencertifikat som alla dessa trafikföretag måste visa upp, och där noggrann städning och desinficering måste redovisas.
19.10
Jag är inte speciellt orolig. Det har blivit lite hysteriskt.
20.32
Resor borde stoppas för att minska smittspridning.
Då jag själv är i riskgrupp är jag orolig.
21.07
Jag är inte orolig för egen del men pappa fyller 80 om två veckor och vi har köpt en resa åt honom och rädd att han vägrar att åka trots otroligt liten risk.
21.31
Håller mig borta pga att jag tillhör riskgruppen
21.37
Hej!

Jag är rädd att vården kommer inte kunde vårda alla de människor som insjuknar när det redan råder brist på vårdplatser och personal. Nedskärningar. Jag tror personalen är välförbered och kan hantera smittan men inte mängden människor som kan tänkas behöva vård.

Varför säger man aldrig vilken kapacitet vi har när de gäller vårdplatser på sjukhus, hur många människor kan vi ta hand om som behöver livräddande insatser såsom respirator ...
07.32
Om du åker utomlands och sedan kommer hem och smittar andra som har valt att stanna hemma pga risken

Det är ju brottsligt och några kommer ju att dö

Varför är människoliv inget värt

Nöjen och ekonomi går före liv
07.32
Det känns så otroligt nervöst för alla med lungsjukdomar. Jag är en av dem. Skall jag dö nu? Så går mina tankar. Blir det denna sjukdom som gör att vi med lungsjukdomar lämnar in? Hör inga särskilda instruktioner till hur vi skall göra. Skall man isolera sig i hemnet? Eller är det bara att förbereda sig inför det som komma skall. 😞
07.52
Ganska orolig vår familj har bokat en resa till Paris så är lite rädd att den ska bli inställd så en kort .🦠🦠🦠
08.49
Tvättar händerna oftare...reflekterar på allt som kan smitta...mobilen..Hur får jag den den?
08.49
Undviker folksamlingar och kollektivtrafiken. Promenerar till jobbet, äter hemlagat, tvättar händerna och använder handsprit. Jag får mer motion och sparar pengar, en får vara glad för det lilla.
08.49
Egentligen borde man inte vara så orolig, än så länge är det ju en bagatell jämfört med hur många som drabbades av de stora pandemierna under 1900 talet.

Men jag kommer ändå att undvika större folksamlingar och evenemang. Som pensionär, om än nybliven, och f.d. rökare anar jag att jag är lite mer känslig. Är trots allt mest orolig för min särbo som medicinerar för sin obotliga lungcancer. Vi har klarat dryga fyra år nu, vore förfärligt om jag eller någon annan skulle smitta henne med Corona!

"Vår beredskap är god?"
08.50
När SVT publicerar gissningar och rena felaktigheter i en chatt bidrar man till hysterin.
Hej Bosse! Poängen med chatten är att människor ska få berätta om hur de påverkas av coronaviruset och dess spridning, inte att bidra till en hysteri. Vilka felaktigheter och gissningar är det du syftar på?
 
08.50
Jag tycker att skolor i Göteborg åtminstone ska ge direktiv till sina anställda och elever, ssmydlräldrar om att man stannar hemma i karantän om man varit i något av de mest drabbade länderna. Så är är det inte just nu vad jag vet. Jobbar på en skola i Göteborg och inga direktiv har getts, inte heller från mina barns skola. Vi måste tänkte förebyggande men verkar inte som att vi i Sverige är så snabba på att agera. Tycker också att vi definitivt behöver stoppa flygtrafiken från de drabbade länderna in till Sverige tills det har lagt sig.
09.05
Det är viktigt att myndigheter håller sig till
fakta och inte mörkar något för annars blir
det bara massa spekulationer och det leder
panik för vissa personer.
Ta fram siffror på hur många som brukar dö
vid en vanlig influensa och jämför det med Coronaviruset så tror jag allmänheten lugnar sig. Sedan har våran journalistkår en
förmåga och elda på nyheterna om viruset
varje dag och det gör inte saken bättre.
Allmänheten vet också att vår sjukvården redan före detta virusutbrott går på knäna
och det skapar också oro.

09.11
Jag jobbar också på en skola i Västsverige och vi känner en stor oro för att de som varit i utsatta områden inte behöver sitta i karantän när de kommer hem. Även om det inte varit fall just där de varit är resan hem väldigt utsatt med många byten och kontakter... Och att de som varit iväg bara tänker att de är unga och inte så känsliga, ingen oro över att de kan smitta när de kommer hem!!
10.17
Känner igen myndigheters missvisande information från alla lögner om Västlänken. Man tonar ner för att lugna, samtidigt så släpper man in det ena planet efter det andra med förmodligen flera smittade på varje plan från Iran. Fel tid nu för kortsiktighet och politiskt korrekthet. Stoppa flygen. Rekommendera karantän för alla som varit i Italien Iran och Kina, oavsett om dom har symptom eller ej. Agera Nu !
Hej Roger! Enligt WHO finns det finns mer effektiva sätt att minska risken för smittspridning än att stoppa flygtrafik. I dagsläget bedömer man att det är personer med symtom som kan smitta. Det kan dock röra sig om milda symtom, från personer som inte upplever sig som särskilt sjuka. Värt att tillägga är att det är vissa regioner i exempelvis Italien där smittspridning pågår. Inte hela landet.
10.53
Känner mig mycket orolig över personers vårdslösa resande och slappa attityd. Finns många riskgrupper som har svårt att skydda sig, samtidigt reser folk hej vilt och verkar inte ens ha en tanke på att stanna hemma. Mycket oroande!
11.02
Jag blir alltid förvånad att folk åker till platser där smittor finns. Har myndigheterna någon möjlighet att stoppa folk från att resa till sådana platser för att minska risken att smittan sprids eller gör de öppna gränserna i EU att det är hopplöst att kunna hejda smittspridningen?
Hej Jan-Åke! Enligt WHO finns det finns mer effektiva sätt att minska risken för smittspridning än att stoppa flygtrafik. Dels handlar det om att informera inresande till Sverige om vilka symtom de ska vara uppmärksamma på, och dels hur man ska kontakta sjukvården vid symtom.
11.50
Med en bebis hemma undviker jag stora folksamlingar.
11.51
Tycker det är tvetydigt att folkhälsomyndigheten säger å ena sidan att det inte lönar sig att stoppa flyg från drabbade länder och sen i nästa mening säga att de som är smittade i sverige kommer från Corona drabbade länder tex Italien. Vart finns logiken? Hårdare regler för resor och inkommande flyg borde vara en självklarhet. Alla personer som varit i de områdena skulle testas regelbundet samt hållas i karantän i 14 dagar efter hemkomst. Klart man är orolig när WHO klassar risken som hög för spridning. Ingen vill ju ha detta virus.
12.53
Varför väljer man inte att sätta personer som varit i riskområdena i Italien i karantän på lik linje som man gjorde med de som man flög hem från Wuhan i Kina?
12.53
Är orolig att man inte kan få sjukvård då jag har emfysem. om/ när många blir sjuka o behöver sjukvård samtidigt. kommer bara gå ut när jag behöver handla o besöka vården. Detta gör mej orolig/ rädd o många med mej kan jag tänka. Tack för eran info
12.54
Inte alls. Patetisk jäkla hysteri om detta. Miljoner människor dör av andra sjukdomar så som diabetes, malaria, ALS och cancer. Detta virus är bara löjligt i jämförelse. Dödligheten är väl typ 5% eller något? Så sitt ner i båten och tat lugnt... :)
12.58
Läser vad andra kommenterat... Sammanfattning verkar vara; stoppa flyg från drabbade områden, och stäng skolor .. Ifrågasättande av "tågmannen" som kom från Milano och hostade sig igenom tågresa till Gbg.. Hur fungerade det som skulle fungera här undrar många? Följden blir i vart fall tydlig tack vare detta slarv får de äldre sjuka och handikappade samt vården ta smällen... Inget var genomtänkt och alla åtgärder kommer försent.
13.33
Jag skulle bara vilja säga att om det var 5% dödlighet så är det 350 miljoner människor som skulle stryka med. Tack för mig och sitt lugnt i båten Pelle.
Hej Johanna! Om jag förstår din uppgift om 350 miljoner människor rätt, så bygger den på att hela jordens befolkning skulle smittas, och att fem procent dör. I dagsläget är drygt 83 000 smittade, varav cirka 79 000 i Kina. Dödligheten beräknas i dagsläget vara lägre än fem procent. Snarare runt två procent. Enligt Folkhälsomyndigheten visar erfarenhet också att nya sjukdomar brukar ha en omfattande underrapportering, vilket kan innebära att dödligheten kommer att sjunka. 
13.33
Det är skrämmande hur ett litet virus kan påverka oss människor och våra liv.
Man får sig en riktig tankeställare,Hur små och sköra vi är.
Låter konstigt,men man blir ödmjuk och inser hur lättsårade vi är.
Jag tar en dag i taget och följer regler och sunt förnuft.
Är inte pessimist utan realist och litar på
dom kunniga på området.
Mvh Joel. .
13.56
Tänkvärt... Alla barn i Sverige finns i förskolor och skolor. Allt för många barn och ungdomar går eller körs av föräldrar till förskola och skola trots de känner sig sjuka. Det har varit sportlov då många familjer har rest utomlands. Förskolor, skolor och personal har inte fått några särskilda direktiv än, förutom denna information:
www.skolverket.se
Varför agerar inte Svenska myndigheter med krafttag och FÖREBYGGER stor smittspridning?
13.57
For the past month, tens of thousands got infected in China and lots of travellers came from China to Sweden without any restrictions at Sweden airports. Still, there was almost 0 cases found in Sweden except for the woman who self-quanranteed at home. Her way of treating this virus should be learned by everyone who came from those affected areas!!! But this week, the number of infections in Sweden suddenly increased. Shouldn't the public health authority consider the reason behind that and reassess the risk??? Shouldn't people being to those affected areas self-quanrante themselves for 14 days before going to schools and offices???

Public heath should be treated with an abundance of cautionary measures!
14.28
Det minsta man kunde göra från Sveriges sida vore ju att avråda från resor till Italien (eller åtminstone norra Italien). Det skulle ju ge dem som bokat en resa dit möjlighet att avboka sin resa, istället för att behöva åka dit fastän man hellre stannat hemma, och på så vis riskera att smitta fler i Sverige vid hemkomsten, bara för att man inte kan avboka.
14.28
SARS folkhälsomyndiheten: "Dödligheten är hög (över 50 procent) bland äldre patienter och hos personer med svåra underliggande sjukdomar, men mycket låg bland yngre, tidigare friska personer. (coronavirus)
MERS internetmedicin: "2019 har drygt 2300 fall rapporterats varav drygt 800 avlidit." (coronavirus)

Slutsats: Det är sjukt att en del av er kan vara så nonchalant mot alla människor som faktiskt är oroliga p.g.a de anses vara i riskgruppen, det är kanske våra syskon, farmor, morfar, mamma eller sambo det handlar om. Det är väl tidigt att säga att detta virus har en dödlighet likt säsongsinfluensa när det upptäcktes för TVÅ månader sedan. LITE mer respekt och medmänsklighet FOLKET! Du som är frisk var tacksam istället.
Hej! Jag vill förtydliga att siffrorna du hänvisar till inte gäller covid-19, alltså det nya coronaviruset. Enligt WHO:s senaste siffror är det totalt 78 961 bekräftade fall i Kina, varav 2791 har lett till dödsfall. Utanför Kina har 4691 fall av covid-19 bekräftats, varav 67 har lett till dödsfall.
14.29
Håller med Helen och skolsköterskan helt och fullt. Vad kostar det att sätta sig själv i karantän i 14 dagar om man så bara kan förhindra att EN till blir smittad. Det är väl inte hysteri när vi står med facit i hand och ser vad som händer och håller på att utvecklas i världen. Många rycker på axlarna och menar att det är som en vanlig influensa, men för många är det en svår och smärtsam sjukdom som inte går över på ett par dagar. Allt för många DÖR. Om vi kan förhindra att BARA EN slipper lida, är det för kostsamt att stanna hemma i 14 dagar? BETTER SAFE THAN SORRY
14.38
Situationen skärps. Jag tycker händelsen i Norge nu gör tydligt hur snabbt det kan gå fel och hur katastrofalt det blir. Liknande utvecklingar finns i Tyskland o Danmark, och i Italien o Sydkorea förstås. Jag tror folk har lite svårt att förhålla sig till vad som gynnar viruset och vad som missgynnar dem själva. Undvik folk och folksamlingar. Res inte. Tänk även på andra, inte bara på er själva. Tänk på att barn säkert smittar, men inte blir sjuka själva. Viruset har minst två veckors försprång.

Det som kanske är mest skrämmande är nog att resurserna troligen inte kommer räcka på många håll vad gäller provtagning, kontaktspårning, isolering, skyddsutrustning och kanske sjukhussängar. Och att många verkar likgiltiga till virusets dödlighet mot folk som har andra besvär och bekymmer. Sjukhuset i Oslo liksom lokala myndigheterna i Nordrhein-Westfalen var tämligen uppgivna inför den kontakspårning och de övriga insatser som krävdes för att handskas med så många misstänkta fall samtidigt. För då två-tre individers initiala insjuknande. Blir fallen många så kommer det där inte fungera.

Kommunikationer o förflyttning i Europa är viktigt men det slår tillbaka såna här gånger. Och blottar hyckleri o arrogansen i att viktigpettrar studsar omkring mellan olika hörn av kontinenten för banaliteter som kunde skötas per tfn, eller i Nacka slalombacke, i en ond cirkel av flygmil, fläskfilé och löneförmåner. Det är då man ska glädjas åt och utnyttja det faktum att Sverige är ”isolerat”, uppe i norr. Sitt ner i båten. Det kommer fler år.
15.30
Min oro kring viruset kretsar inte kring mig själv, 30 år och frisk i övrigt. Utan jag vill se till att inte bli sjuk för att under inkubationstiden riskera att smitta folk i riskgrupperna. Det borde ligga i allas intresse att ta det lugnt med resandet med mera främst i det för tillfället drabbande områdena för att minska risken för att folk måste dö till följd av detta.
Hej Åsa!
Så här skriver Folkhälsomyndigheten om smittorisk under inkubationstiden: 
"Tillgänglig fakta visar att det nya coronaviruset smittar när patienten är sjuk och i samband med insjuknandet. Den kunskap och erfarenhet som vi har just nu visar också att personer inte smittar under inkubationstiden,"
15.53
Jag tänker lite extra på vart jag vistas då jag har en svag kropp, men jag låter mig inte hindras från att göra saker.
16.56
Hur påverkar Coronaviruset min vardag?

Som multisjuk med nedsatt immunförsvar och redan nedsatt lungfunktion är jag rädd att dö om jag skulle få viruset så ja, det ”påverkar min vardag”. Om dom får fram ett vaccin kommer jag inte få ta det så jag är helt beroende av att andra som kan skyddar sig och ser till att inte sprida smitta vidare.

Jag kommer undvika att röra mig bland människor så mycket det bara går den närmsta månaden. Särskilt trängsel inomhus som rusningstrafik i tunnelbanan, affärer, apotek, väntrum på vårdcentralen mm.
Har också hämtat ut viktiga mediciner och köpt hem mer mat om jag skulle behöva isolera mig hemma en period.
16.56
Ps. Vill tacka Åsa nedan och andra som tänker på att skydda sig så vi som inte kan det har en chans
07.59
Jag har haft ett antal lunginflammationer o min make likaså, som dessutom har en nedsatt lungfunktion. Detta gör att jag/vi får tänka oss noga för innan vi företar oss något.
09.44
Varför vill man inte gå ut och säga ngt om fallet i Västra Götaland? Att inte informera ökar ju bara oron & spekulationerna! Kön, ålder och grad av smitta är ju inget som avslöjar personens identitet!
Hej Anna! 
Peter Ulleryd, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen, berättar att regionen har bestämt att inte gå ut med det på grund av patientsekretessen, vilket du kan läsa kort om här
10.15
Mycke hysch-hysch kring denne femte person, först att inte bekräfta ens att hen är smittad sen mer sekretess än kring övriga smittade, som ålder å kön, känd politiker?
Hej Sandra! 
Förvirringen kring det femte fallet i Västra Götaland berodde på att det först rörde sig om ett preliminärt besked, där Folkhälsomyndigheten och regionen gjorde olika bedömningar. Här berättar Folkhälsomyndighetens generaldirektör om vad det var som hände. 
Vad gäller informationen om de smittade så har regionen beslutat att inte ge någon sådan på grund av patientsekretess.
12.34
Hänvisa till patientsekretessen är inget annat än missbruk för undvika förklara sig. Ju mer sekretess desto mindre förtroende för myndigheterna.
12.52
Jag blir skrämd av Folkhälsomyndighetens agerande. Redan tidigt i utbrottet i Kina gjordes en mängd åtgärder, ofta påtvingade, många frivilliga för att stoppa att folk reste bort från områden som var drabbade. Detta har förmodligen räddat väldigt många personer från att smittas och kanske dö i andra delar av världen. Nu går myndigheten i Sverige ut och påstår att det inte behövs vare sig kontroller eller begränsningar för inresande från det hårt coronadrabbade Iran. Nej, resenärerna tar inte bara andra vägar för att på några timmar föra smittan från det hårt coronadrabbade Teheran direkt till tåg, bussar, tunnelbanor och förmodligen vidare till de mer invandrartäta förorterna i Stockholm, Göteborg och andra svenska städer osv. Ett stopp för dessa flyg är motiverat.
14.27
Varför sådan plötslig tystnad från SVT? Har myndigheterna vädjat till media om att sluta rapportera kring corona för att inte skrämma upp folket inför skolstarten? Gällande hälsovårdsnämnden som går ut med att friska barn som vistats i drabbade områden inte smittar och därför ska till skola... Vad jag läst får barn en mildare form av corona, de kan alltså vara smittbärare trots att de bara är lite snoriga som de flesta barn är så här års. Otroligt ansvarslöst att uppmana folk som just anlänt från semester i riskområden att slänga sig ut i samhället.
@Alexandra - Hej! Jag vet inte vad du menar med "plötslig tystnad", just nu har vi nyheter om coronaviruset i topp på vår site. SVT agerar dessutom självständigt och inte på uppdrag av myndigheter.
14.29
Viktigaste uppgiften verkar vara att lugna massorna, tycker inte att det funkar. Det senaste är att barn inte smittar och att "inga" barn har dött. Men hur är det med multisjuka barn? Finns det någon ambition och ansvar att skydda dem?
@KB - 
Hej!
Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande att det är osannolikt att friska barn skulle orsaka smittspridning.
”Det finns inte säkra vetenskapliga belägg för att avstängning av friska skolbarn eller stängningar av skolor skulle minska risken för smittspridning i samhället även om skolbarn var smittade”, skriver Folkhälsomyndigheten.
Här kan du läsa en artikel utifrån pressmeddelandet. 
Om barn uppvisar symtom, eller har varit i kontakt med ett känt smittofall ska de dock sättas i kontakt med sjukvård för en bedömning. Exakt vad som gäller för multisjuka barn kan jag tyvärr inte hitta några uppgifter om i nuläget. 
14.43
Varför inte flyg stop från Iran, trots att många sjuka i Iran och det är direkt flyg..??
@Sam - Hej! Folkhälsomyndigheten har uppgett att det enligt WHO finns mer effektiva sätt än flygstopp för att förhindra smittspridning. De syftar då på information till inresande om symtom, och information om hur man kommer i kontakt med sjukvården.
15.08
Min dotter har ett autoimmunt fel som gör att hon blir väldigt dålig när hon får feber. Nu ska hennes klasskamrat åka till Italien, och pga skolplikten måste min dotter dela klassrum med henne när hon återvänder. Jag begriper inte att det inte görs följande enkla åtgärder för att hejda smittspridningen:

1. Stäng flygtrafik till och från Italien, Iran, Kina och Sydkorea.
2. Stäng skolorna tills vidare, uppmana folk att stanna hemma.

Regeringen ska vara folkets representanter. Vad vill folket se nu? Jo, handling. Att de gör allt för att hejda detta. Men vad gör de? INGENTING.
@Arg - Hej! Vi får många frågor och åsikter om hur myndigheter och samhället i stort ska agera i och med spridningen av covid-19. Vi hänvisar inlägg av den typen till följande chatt: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset