SVT rapporterade · Borde vegansk kost serveras i skolan?

Hej! Förskoleförvaltningen har beslutat att barn inte längre kommer att erbjudas vegansk kost i Göteborgs förskolor. Tycker du att vegansk kost borde serveras i förskolan? Varför? Varför inte? Tyck till här i vår chatt!
UPPDATERING: Nu meddelar förskoleförvaltningen i Göteborg att man backar från sitt tidigare beslut att sluta servera vegansk mat i Göteborgs kommunala förskolor. Först sköts de nya rutinerna upp från april till augusti, men nu rivs beslutet alltså upp helt. Läs mer här:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/forskoleforvaltningen-backar-fortsatter-servera-veganskt
Hej! Tack för era kommentarer. Nu stänger vi chatten för idag.
06.51
Att ha vegansk kost rakt igenom är svårt att hålla och kräver näringstillskott, eftersom människan inte är skapad för en sådan kost. Därför bör ett beslut om att hålla vegansk kost vara något som individen får fatta efter 18-årsåldern. Alltså; nej.
06.51
Förmodligen en kostnadsfråga där berikad veganmat som innehåller alla näringsämnen blir för dyra relativt maten de andra får.
06.51
Absolut inte!
Övertygelsekost skall inte bekostas med skattemedel. Vegansk kost kan dessutom vara en hälsofara för barn.
06.52
Den veganska maten kan ge barnen bristsjukdomar därför är vegetarisk mat bättre, lyssna på experterna
06.52
Att ta hänsyn till alla typer av önskemål och vanföreställningar är inte skolans uppgift. Det räcker att ta hänsyn till allergi och sedan är det normal mat som bör erbjudas. Vill någon ha något annat kan de få betala detta själva eller ta med lunchlåda.
06.52
Ingen I min skola skulle då äta och redan nu när vi har vegetarisk en dag i veckan så äter ingen så.
Inte mer än en dag per vecka.
07.16
- N E J ! -
07.17
Självklart ska det finnas den möjligheten även på förskolan! Vad är det för löjlig kommentar om att det är vanföreställningar att äta vegansk kost? Äter man bra vegansk kost så får man i sig rätt näringsbehov, det är en förlegad tanke att kostcirkeln är det enda som räknas. Ge familjer en fortsatt möjlighet att äta efter den etiska övertygelse man har, i många fall så handlar det om att tänka på vår miljö. Borde inte det vara något vi alla borde göra, istället för att se det som nån slags rättighet att äta kött?
07.17
Det är så många varianter idag med vad vad barnen skall äta och inte äta. Kanske det bästa vore att var och en skickar med sitt barn en matlåda! Så får ju alla sin vilja igenom. För det är väldigt mycket ego samhälle idag!
07.17
Det har i samhället gått till ytterligheter och jag tycker de har fattat rätt beslut... vanlig och vegetarisk mat. Samt rätt mat till de som uppvisar läkarintyg!
07.17
Nej,det finns fil och som man själv fått tagit vid mat man ej tål.
07.17
Nej det är inte skolan eller förskolans ansvar att servera vegansk mat. Vill föräldrar ha sådan kost får föräldrarna stå för kostnaden själva.
07.17
Med tanke på att den maten är billigare än den andra maten och inte skadlig så ja, den borde erbjudas. Alla som har någon form av utbildning inom kost vet att det inte är skadligt med en vegansk kost som kompletteras med kosttillskott av föräldrarna.
07.18
Allsidig kost gäller för kroppen, kroppen är en gammal maskin som inte följer trender. Äta kött, fisk, grönsaker med potatis, pasta, grönsaker i olika former. Kommuner måste ta ansvar med näringsrik kost. Föräldrar som vill ha specialkost utan medicinska skäl el religiösa skäl kan skicka med mat till skolan el ska vi göra som Norge så är problemet löst.
07.30
Nej
07.30
Ja.
07.30
Ja, självklart. En väl balanserad vegetabilisk kost har enbart fördelar för både hälsa och miljö. Det går att läsa och se i diverse rapporter och även hos Livsmedelsverket. Varför inte göra det enkelt och erbjuda ett vegetariskt mål (inte att förvilla med laktovegetariskt eller ovocegetariskt) och på så vis täcka in minst fyra specialkoster i en; vegetarianer, veganer, mjölkallergiker och äggallergiker. Ett smartare sätt att spara pengar, vilket det här ju handlar om egentligen.
07.41
Kostcirkeln är det som gäller. Dyra grönsaker som innehåller 70% vatten är inte nyttigt och billigt. Man skall ha allsidig kost när man växer.
07.41
Nej! Det är svårt att få resurserna att räcka till inom förskolan. Alla barn erbjuds gratis, näringsrik mat och de som har läkarintyg för specialkost får det. Det är ett stort privilegium vi har i Sverige. Har man speciella krav utöver det får man väl stå för den kostnaden själv. Det krävs personalresurser att laga till specialkost.
Låt barnen äta som andra barn tills de är stora nog att själva välja.
07.42
Nej
07.42
Vi skall vara glada att våra barn får någon slags näring varje dag
Finns barn som svälter ihjäl och här gnäller vi om småsaker.
07.42
Självklart ska det serveras vegansk mat.
08.19
Föräldrars känslighet har blivit ett problem
08.19
Nej, det sparas redan in otroligt massa pengar inom skoöan, så förstår inte varför vi ska ha specialkost a la deluxe till alla elever som menar att det är av etiska skäl. Bättre att antingen göra all lakto-ovo vegetarisk kost vegansk eller all vegansk kost lakto-ovo
08.19
Nej
08.19
Det ena rimliga är att alla äter vegankost i förskola/skola. Bättre näringsmässigt och billigare för kommunen. Sen när har det varit ett problem att barn äter för MYCKET grönsaker?
08.19
Nä. Barnen skall ha nyttig mat. Barn är inte föräldrarnas egendom. Barn skall äta det som är nyttigt, enligt samtida vetenskapliga rön. Vill dom bli veganer när dom e vuxna så är det okey.
08.19
Hell no!
08.19
Nej. Barn kan äta grönsaker och rotfrukter men skippa korv, köttfärs mm.
08.19
Föräldrar bör få betala för extrakostnader själva
08.19
Nej, det daltas alldeles för mycket i Sverige. De som vill ha annan kost än den som serveras får skicka med den mat som föräldrar vill att deras barn ska äta.
08.20
En kost där man behöver ge kosttillskott (i detta fall framförallt vitamin B12 och vitamin D) kan inte räknas som fullvärdig! Kommunen gör helt rätt i att sluta servera vegansk kost och istället servera lakto-ovo-vegetarisk kost.
08.20
Nej. Special kost borde endast serveras av hälsoskäl.
08.20
Absolut inte!
08.20
Absolut inte!
Det här är föräldrarnas behov och påfund, inte barnens behov. Barnen ska få välja när de är vuxna inte pådyvlas deras föräldrars val.
08.20
om jorden ska överleva måstr alla bli veganer det har barnen som ska ta över förstått men inte de vuxna som bestämmer
08.20
Var skall vi dra gränserna? Vad kan föräldrar begära från skolor och förskolor? Vad är rimligt?
Tycker gränsen går vid vegetariskt. Vegan är utanför rimligheten.
08.20
Nej, vill man att barn ska äta vegansk så ska föräldrar laga mat och ge med,
08.21
Självklart inte!
Vi skall servera Svensk husmanskost av kvalité, det som väger in för detta är näring, kostnad, och självklart svenska råvaror.
08.21
År 2020, så självklart!
10.34
Nej! Maten som serveras bör vara utifrån allmänt vedertagen näringsriktig kost. Föräldrars egna önskemål och övertygelser bör rimligtvis stanna inom familjen. Allt annat blir absurt! Jämför även med den ”institutionella” mat som serveras äldre människor på äldreboenden mm, då blir dessa specialkrav från föräldrar helt orimliga!! Basta!
10.34
Absolut inte
Förskolan skall inte ställa upp på föräldrarnas modernt krånglande med maten
10.34
Inte veganskt men däremot vegetariskt.
10.34
Önskar det enbart serverats veganskt och vegetariskt i skolorna.
10.35
Självklart skall specialkost serveras till de som har medicinska behov. Annars får barnen äta det som serveras. I många länder serveras inget alls, så ta emot eller låt vara.
Hur skulle det se ut om jag kom och sa att mina barn bara äter fläskfilé och musslor? Varierad kost är något som människor behöver. Självklart skal det inte överdrivas med kött (och fisk).
10.35
Självklart! Bättre för miljön och för barnen, dessutom billigare och köket slipper specialanpassade sig till många andra allergier så som t.ex mjölk. Kött kan bekostas av föräldrarna vid frukost och middag.
Men nu har ju GBG reviderat sitt förslag så diskussionen är väl inte riktigt lika aktuellt just där längre.
10.35
Barn i förskole -och i skolåldern bör ha näringsrik mat med kolhydrater proteiner och grönsaker!,Enbart vegansk mat -- NEJ!!
10.35
Javisst!
10.35
När SVT belyser frågan från en förälder som tycker att det är dåligt.
Varför får inte en annan förälder frågan??
Hej Stefan,
jag är inte med på vad det skulle tillföra? Vi har gjort en intervju med en förälder som tycker att kommunens beslut är fel och en intervju med kommunen som förklarar varför de tagit det beslutet. 

Sedan finns ju den här chatten som komplement för att fler åsikter ska komma till tals.

Hälsningar,
Per Palmqvist,
SVT Väst
10.38
Året är 2020. Självklart! Tråkigt att Göteborg stad blivit en plats dominerad av bakåtsträvande boomers.
10.38
Normen att äta kött är satt när köttkonsumtionen fortfarande var hållbar. Idag är den inte hållbar. Oavsett om du äter svenskt eller inte.

Att välja veganskt är att ta ansvar. Tyvärr är gemene man inte så ansvarstagande när det har direkt påverkan på ens levnadsvanor.

Självklart ska det finnas veganskt på menyn!
10.38
Jag fick veganmat i skolan när jag var liten. Det var till och med billigare än den vanliga maten. Förstår inte hur det här är ett problem.
11.48
Nej, inte till barn upp till 3 år. Så så barn har stort näringsbehov. Dessutom är det inte barnet som valt vegankosten. Jag har full förståelse för att vuxna väljer åsiktsdieter, men små barn har inte valt.
12.05
Helt rätt. Vill dom ha specialkost får dom stå för det själva. Väldigt egotrippat att någon annan ska uppfylla ens nycker och ideer. Lite tidstypiskt tyvärr.
12.08
Vegansk mat ska finnas på alla skolor och dagis. Människan är ingen köttätare. Anledning till varför man inte vill ha vegansk mat i skolan är för att kockarna har ingen erfarenhet av att laga den sorten av mat. Man är lat om man inte kan göra förändring. Och det är fruktansvärt illa att en person inte behöver äta kött om det har med religon att göra, men om man som person är noga med sin hälsa och inte vill ge sin kropp kött och djur produktion som skadar våran hälsa så enormt mycket, ” då ska skolan tvinga barnen att äta kött ändå? ” pågrund av lathet.
Folk bör ta reda på mer fakta om våran kropp, titta på fina tänder, titta på dina tarmar och matsmältning. Öppna ögonen och se att du blivit lurad hela ditt liv. Sen tycker du att det är konstigt att vi dör av cancer, hjärt/kärlsjukdomar, diabetes... lär er ordentligt kost så kommer ni se skillnad på era liv. Detta behöver få ett stop!
12.09
Ja om våra barn ska få näringsbrist.
12.09
Att små subgrupper skall driva igenom kostsamma önskemål på andras bekostnad är absurd. Låt dem ta med matlåda och blir deras barn undernärda så får samhället omhänderta dem. Det går inte föra dialog med fundamentalister. De kommer skrika och och gapa om denna fråga i oändlighet. De folkvalda bör stå på sig mot subgrupper. Vi står bakom er.
12.09
Passar det inte veganska föräldrar får dom skicka med mat själva.
12.09
Ja dom ska servera vegansk mat.
Har det att göra Om näring Så har det med okunskap att göra. Rätt vegansk mat har mycket mer protein och näring än en kötträtt någonsin kan få. Vegansk mat har heller inte massa antibiotika och annat skit som köttet är förgiftat med.
12.09
Självklart!!!
12.09
Självklart vegansk mat!
12.10
Det är dags för Livsmedelsverket att uppdatera deras kunskap! Det handlar om ren okunskap och ekonomi. Det är självklart att man ge barn upp till tre år vegansk kost, för återigen måste man veta vad som är de näringsrika livsmedel som man ska äta varje dag. Då är det inga problem överhuvudtaget. Man behöver absolut inte äta något animaliskt för att det ska anses som en komplett näringsrik kost. Kom igen! Läs på!
12.10
Självklart inte!
Vi skall servera Svensk husmanskost av kvalité
12.10
Nej det räcker med vegetarisk.
12.10
Alla skolOr skall servera 1 en rätt är den inte tillfreds så får barnen ha eget med sig
12.10
Tur man inte hade sådana föräldrar ungen skall väl äta allt tills den är gammal nog att själv avgöra vad den vill äta
12.10
Inte naturligt med vegansk kost. Dom skriver att dom inte får välja men får den stackars ungen välja!!!! Barn behöver både kött o fisk o tycker att dom får äta vad som serveras. Alternativet är att det blir som i Norge o föräldrarna får göra matpacke
12.10
Absolut borde det serveras veganskt alternativ. Om man får specialkost på religiösa grunder borde man få det också av etiska skäl. Båda har personliga ställningstaganden som grund.
12.10
Nej
Svensk husmanskost ska serveras i skolan
12.10
Det är inte någon självklarhet alls. Rabiata föräldrar ska sluta lägga näsan i blöt för vad en kommun ska göra. Det har gått för långt. Samhällskostnaderna ökar för den lilla gruppen som utan några anledningar än sina egna särintressen pracka på småbarn illusionen om vegansk mat löser alla problem. Skicka med en matlåda då istället för att skuldbelägga kommunerna och den stackars hårt ansatta personalgruppen som ger mat åt våra barn med att planera flera specialmenyer åt barn som inte är i behov av detta!!
12.11
Vegansk borde vara standard för all mat i alla statliga institutioner, inklusive sjukhus och myndigheter (förutsatt såklart att det inte innebär fara för tex sjuka/allergiska människor). Det går absolut att servera vegansk mat med högt näringsinnehåll. Veganska bodybuilders och överviktiga veganer finns det gott om så myten om att det skulle vara en ofullständig kost kan få dö. Man kommer dock näringsmässigt lättare undan med köttkost, därför behövs utbildning i hur man lagar fullständig vegansk kost!

Sen är det inte människans naturliga kost (råveganism är inte möjligt att överleva på och inga vettiga veganer påstår det) men säg något som är naturligt i vårt samhälle idag. I synnerhet inte biffen från den medicinerade, plågade, sojaförätna och sönderavlade kossan.

Vegansk kost borde vara standard då det behövs om vi inte ska förstöra planeten helt (Nej, det finns inget sätt för majoriteten av samhället att konsumera kött/mejeri på ett klimatvänligt sätt förutom genom labbodlat kött/mejeri). Att sätta den som utgångspunkt från statlig håll sänder tydliga signaler om att man tar klimatkrisen på fullt allvar, och skulle onekligen ha ringar-på-vattnet-effekt i resten av samhället och folks hem. Det skulle inte vara någon konstig alternativkost längre.

Vegetariskt/köttkost borde vara specialkost om något, för människor som av någon anledning inte kan tillgodose sina näringsbehov från vegansk mat.
12.11
Självklart borde det serveras vegansk kost i förskolan!
12.12
Ja, absolut. Livsmedelsverket har gett grönt ljus för veganmat till barn, och föräldrarna har (precis som i köttätande familjer) ansvar för att ge sina barn en allsidig och näringsriktig kost. Eller ska barn vara tvungna att äta mat som innebär att djur dödas för att vara välkomna på förskolan? Barn känner för djur; vad skulle de själva säga om de fick veta hur maten kommer till? Skulle nån tycka det var lämpligt att ta med barn på utflykt till ett slakteri till exempel? Växtbaserad mat är hälsosam, god och ett av de viktigaste valen man kan göra för klimatet, för att bidra till en fortsatt beboelig planet. Vi behöver mycket mer växtbaserad mat i offentliga verksamheter, inte mindre!
12.12
Såklart ska barnet få vegansk mat, ett litet barn väljer oavsett inte sin egna kost vare sig det gäller en vegansk kost eller en kost där kött och mejeriprodukter ingår. Att en vegansk kost inte skulle bidra med alla näringsämnen borde alla veta inte är sant.
12.12
Nej det blir för dyrt
12.12
Utan tvekan, i dagens samhälle när det äe viktigare än någonsin att vi är smarta med våra resurser, och forskningen är tydlig med att en västbaserad kost är ett mycket smart sätt, så borde man snarare uppmuntra och stötta människor som väljer vegansk kost. Bra att dom backar!
12.12
Nej, absolut inte vegansk mat om det inte finnns hälsoskäl och läkarintyg. Vegetarisk mat kan serveras
12.12
såklart ! Vi alla bör både i hemmet och skolan börja äta mer växtbaserat !
12.12
Nej!
Låt barnen själva få avgöra om de vill äta veganskt eller ej
12.12
Som ett alternativ ja men ej som ersättning för kött
12.13
Givetvis ska vegansk mat serveras. Allt annat är bakåtsträvande och vegansk kost är fullduglig med berikning eller tillskott enligt livsmedelsverket, i alla åldrar.
12.13
Hela svenska skolan bör inhandla och servera svensk, så långt möjligt lokal mat. Detta både av klimatskäl, rena beredskapsskäl och av hälsoskäl. Lokal mat ger kortare transporter och mindre utsläpp. Om skolan som är en stor pålitlig kund pålitligt köper svensk mat är det bra för svensk odling och ger bättre beredskap för hela landet. Vi har våra miljölagar för att åstadkomma hälsosam mat och vilka viktigare för att äta den än barnen. Svensk mat är mindre besprutad, och om man serverar kött har djuren fått enormt mycket mindre antibiotika. Om man kan åstadkomma svenskodlad vegansk mat, ok. Men mycket vegansk mat är baserad på soja som odlas på röjd regnskogsmark, eller bönor och linser som fraktats per fossildrivna båtar från andra sidan världen, från länder med sämre miljölagar och mer besprutade än svenskodlat.
12.13
Självklart! Vegansk mat är näringsrik! Korv och makaroner är knappast näringsrikt men det är det ingen som klagar på när det serveras. Vegan föräldrar har oftast mer kunskap om näringslära än köttätarna. Finns en anledning att vi väljer vegansk, det är det hälsosammaste alternativet.
12.13
Självklart. De som lagar och förbereder mat i Sveriges kommuner idag, åt förskola och skola, borde givetvis ha kompetens att tillreda näringsrik kost oavsett om den innehåller animaliska produkter eller ej. Ofta upplever dock många av oss som arbetar inom dessa verksamheter att det är mycket halvfabrikat, då är det ju tyvärr ett sämre näringsinnehåll oavsett om det är kött- eller grönsaksbaserat. Så kanske borde frågan gälla om vi vill investera i näringsrik kost eller ej, om den ska vara närproducerad, om den ska vara ekologiskt odlad, osv.
Att ta med egen mat är tyvärr inte en möjlighet idag på grund av allergiskäl och det regelverk som är gällande. (Även om pedagoger ibland gör så ändå) Där har ju barnen och deras vårdnadshavare inte en möjlighet att välja alls.
12.13
Om barnen själva får välja vilket dom vill äta så det inte blir tvång.
12.14
Efter ett sånt här svar: ”I mailet, som SVT tagit del av, framgår också tydligt att förvaltningen inte kommer garantera att vegankosten som erbjuds uppfyller ett fullständigt näringsinnehåll för små barn.”, så skulle jag förespråka vegetarisk kost.

Jag förstår inte hur de kan servera mat som de vet inte uppfyller ett fullständigt näringsinnehåll.
Det är växande barn och växande barns hjärnor som riskeras här!
Ni borde informera om vad B-12 brist kan leda till! Permanenta hjärnskador, bland annat!
12.15
Någon påstår att vegansk ska va på menyn. Förskolor driver inte restaurang verksamhet. Pengarna ska räcka till mycket. Däremot ett vegetarisk alternativ. Det pratas ju också mycket om att inte slänga mat
12.15
Självklart ska vegansk mat erbjudas. All skolmat borde vara vegansk när man ser detta både ur en etisk aspekt men även ur ett klimatperspektiv.
12.15
Självklart! Myten om att vegansk kost inte skulle vara näringsrik känns väldigt förlegad.
12.15
Skolan har ett ansvar att servera barn näringsrik mat, oavsett vad föräldrar tycker om saken. Frågan ligger snarare hos Livsmedelsverket. Att Göteborgs kommun i detta fall tar bort vegansk mat tills dess tydligare riktlinjer tas fram är ett bra sätt att agera på.
12.15
Det räcker gott med bara grönsaker till veganer,dom märker ingen skillnad.
Kött är bra mat.
12.15
Absolut. Vi lever inte på 1900 talet längre
kanske lite off-topic men i Finland, som kanske inte har lika många som äter växt-baserat är en sak som löpe förbjudet. Det är enzym man tar från kalvmagar för att göra ost (vilket gör att de flesta ostar inte är vegetarianska eftersom att man behöver döda djuret). Det finns vegetariskt löpe, ystenzym som går lika bra. Bättring Sverige
12.15
Det borde vara standard, så kan kött vara ett komplement för den som önskar specialkost. Rimmar väl bättre med kostrekommendationerna nuförtiden.
12.15
Nej, vegansk kost bör inte kunna krävas i förskolan.
Två alternativ räcker, kött och vegetariskt. I övrigt bör läkarintyg krävas för specialkost.
12.16
Rätt beslut ! Har barnen behov av specialkost så får väl föräldrarna skicka med det då. Husmanskost borde vara standard.
12.16
Självfallet ska det serveras vegansk kort i förskolan. Livsmedelsverket har rekommendationer och utifrån dessa är det inga konstigheter. Likaså världens största sammanslutning av dietister och nutritionister stödjer en vegabskkost I livets alla stadier. Alltså, inget konstigt alls.
12.17
Ja, så länge djuruppfödningen ser ut som den gör så ska alla få möjligheten att själva välja. Tycker personligen alla köttälskare borde besöka ett slakteri och lyssna på dödsångest-skriken från grisarna just före de slaktas, innan de försöker inkräkta på andra personers val om kost. Sen finns även argumentet om högre utsläpp av växthusgaser...
12.17
ja varför inte barn äter för mycket socker och fett
det är bättre att vänja dom vid vegetarisk mat och gröbsaker
12.17
När det är vegetarisk mat på fsk så äter inte barnen.
12.17
Absolut inte, tummen upp för kommunen.
12.17
Nej, helt orimligt, sluta dalta med alla trend- veganer
12.17
Självklart. All oberoende forskning visar att en växtbaserad kost är hälsosammare och bättre för oss.
12.17
Absolut nej! Inte klokt vilka krav vissa föräldrar har!
Borde tänka om när det gäller barnen.
12.17
Nej och slopa de dagar det bara serveras vegetarisk mat i skolan.
12.18
Sanna Brådinger har gjort flera kokböcker om vegansk mat. Har anammat många goda recept. Hennes barn får i sig alla näringsämnen. Ge skolorna verktyg för att laga. Tycker inte man ska ta bort....
12.18
Ja, pratar vi valfrihet o ansvar?
12.18
Servera vegansk mat som standard. Det är billigare och kan ätas av alla (äggallergiker, mjölkallergiker, laktosintoleranta, alla religioner). Kött kan bli specialkost för de med särskilda skäl. Detta underlättar för köken som nu lagar massor av olika specialkost varje dag. Barnen kan äta kött hemma.
12.18
Absolut inte! Människan och i synnerhet barnen behöver en allsidig kost för att utvecklas väl. Alla extremer är av ondo. Låt inte fundamentalisterna marknadsföra sina ovetenskapliga teorier.
Ytterligare ett sätt att tjäna pengar på människors oro. Låt vetenskap och beprövad erfarenhet råda.
Det allra största problemet är att vi äter för mycket och för ensidigt!

12.18
Med tanke på att det kan vara svårt att hur mycket barnen verkligen äter på förskolan tror jag att de behöver näringstät mat. Det kan kanske vara svårt att få till med vegansk kost. Man har heller inte riktigt tid med alla dieter i skolköket. Har själv haft barn med en vanlig allergi och även då var det svårt att få bra rätter. Blev ofta samma rätter och rätt tråkig mat (men allergifri) för min dotter.
12.18
Det är inte svårt att laga vegansk mat som både är nyttigare och bättre än normen, köttmat. Det är lätt att tro att köttmat alltid är bättre just eftersom det är normen, men det handlar egentligen bara om samhället vi lever i, vi har liksom beslutat att det ska va så när det i andra samhällen ser helt annorlunda ut. De flesta människor på jorden tål till exempel inte komjölk. Vad hade hänt om normen såg annorlunda ut och skolor hade börjat förbjuda köttmat?
12.18
Naturligtvis borde alla former av dieter och önskemål uppfyllas, jag till exempel har alltid gillat kött till varje måltid, gärna fler sorter att välja mellan dagligen
12.18
bruh nej barnen kan ju fan inte välja om de ska ha sån mat för de förstår ju inte bättre. vänta tills de e mer uppväxta innan ni frågar de
12.18
Dessutom så ingår det i en god uppfostran att lära sina barn att äta allt, så de kan bli artiga gäster när de är vuxna. Hur ska det bli om fler och fler vägrar äta olika maträtter? Till slut kan man ju inte ordna middagsbjudningar pga att alla ska ha sina specialrätter?
Det bästa vore att sluta med lagad mat i både förskolor och skolor och göra som danskar och norrmän, låt föräldrarna skicka med sina barn smörgåsar och "mjölk" till skolan så de får precis det som föräldrarna vill ge dem.....
12.19
Nej vi klarade oss på vanlig mat
12.19
Ja såklart. Alla borde äta en vegansk eller växtbaserad diet för att det är hälsosammare för både kroppen och naturen.
12.19
Absolut inte!
12.19
Anser det självklart att detta alternativ inte ska erbjudas i förskolan. Sen är det upp till föräldrar själva att avgöra vad som serveras i hemmet.
12.19
Föräldrarna får väl göra matlåda
12.19
självklart, om några vaknar upp och börjar äta hälsosamt och klimatsmart bör samhället absolut stödja detta
12.19
Vegansk kost bör inte serveras i förskolan.
Barnen kommer behöva äta sjuka mängder mat för att få den näring som behövs.

Inte minst finns det ingen B12 i Vegansk mat, detta måste läggas på tillskott.
Skolan kan inte börja ge ut tillskott till en massa barn.

Se till barnens bästa när dom är i skolan och håll all ideologi utanför.
12.19
Absolut inte!!!!!
12.19
Nej det tycker jag inte, viktigt att barn får näringsrik kost.
12.19
Vegansk kost är billigare och bättre för klimatet. Det finns inga näringsämnen i animaliska produkter som vi måste få i oss som inte finns att tillgå i vegetabilisk form. T.ex. vegetabiliska drycker som mer än väl ersätter all näring från mejerivaror. Om man vill göra ett sådant val finns det ingen som förlorar på att erbjuda det i skolan.
12.19
Jag funderar på om barnen själva får välja vad de vill äta på förskolan. Det känns rimligt att barnen ska få det, men jag gissar att inte många barn väljer vegansk mat om det finns kött. Det känns vettigt att inte servera vegansk kost om man inte kan säkerställa att kosten är näringsriktig, men självklart ska föräldrarna få möjlighet att skicka med lunch till barnen, om de vill.
12.20
Nej! Tillagningen av maten blir väldigt omständig, när man inte kan använda något som har med animaliskt att göra.
Vegetariskt med komplettering hemifrån om man inte kan ange medicinska orsaker.
Förresten, ang. vegansk livsstil:
Vad sker med betesmarkerna om all boskap tas bort? Används konstgödsel i odling av grönsakerna?Miljövänligt?
Hur är det med tillverkningen av syntetmaterial i.st.f läder? Miljöpåverkan?
12.20
Varför krångla till det? Ta istället hänsyn till allas allergier men även etik och moral! Enklast borde väl ändå vara att ge ALLA barn en vegetarisk kost? Då spelar det ingen roll om du är mjölkproteinallergiker, muslim eller vegan. Alla ska kunna äta av samma mat!
12.20
Ja självklart ska det serveras! Att det skulle vara brist på näring i vegansk mat är bara bullshit. Är det bättre att servera halvfabrikat med massa transfetter och andra konstiga tillsatser?
Dessutom billigare för förskolorna att laga vegetarisk och vegansk mat än mat med animalier.

Och vad spelar det för roll om man vill ha det av etiska skäl? Det är väl samma sak som att få specialkost av religiösa skäl kan jag tycka. I så fall borde det endast vara tillåtet med specialkost av medicinska skäl.

Att vuxna människor verkar tro att hela deras tillvaro är akut hotad av att barnen inte skulle serveras kött är bara skrattretande. Läs på lite om näringskunskap och miljökunskap och slå ihop två och två så är man bara dum om man krampaktigt håller fast vid ett extremt överdrivet köttätande. Det räcker med 100-200 g i veckan, men besattheten att äta kött 3 ggr/dagen är bara sjukt. Bidrar till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar bl.a...
12.20
Nej, inte om det sker på bekostnad av andra resurser som behövs inom förskolan. Det räknas på kronor och ören när det kommer till maten som serveras på förskolor, skolor och äldreomsorg. Vi bör vara rädda om den förmån vi har med fri kost i våra förskolor, annars kommer det på sikt säkerligen sluta med att ingen mat serveras och alla får ta med egen mat. Jag har full förståelse för de enskilda föräldrarnas reaktioner, men i det här fallet får de se till den större bilden. Det finns ju alltid ett alternativ att själv ta med helt vegansk kost, havredryck m.m.
12.20
Självklart jo! Man kan inte tvingas äta vad ens etik förbuder. Det kalas tortyr. Var är klimatpolitiken?
12.20
Jag fattar att många tycker att det är ”töntigt” att skolan ska servera vegansk mat OCKSÅ. Men det hade varit bättre för alla om de hade ätit vegansk mat, så varför serverar skolan inte vegansk mat BARA istället ? Och B12 argumentet är inte ens korrekt för att de flesta människor, även om man inte är vegan har också brist på B12. Det problemet är också löst väldigt enkelt med ett tillskott.
12.20
Nej! Barn måste ha näringsrik mat, kött (köttprotein)och fisk, grönsaker. När dom sen blir vuxen så är det deras ensak.
12.21
Tycker som många andra, har man väldigt speciella kost krav, så får föräldrarna skicka med matlåda. Svåraste än så kan det inte vara.
12.21
Självklart veganskt! Enda hållbara alternativet
12.21
Ja, jag tycker att vegansk kost borde serveras i förskolan. Det finns inga nackdelar med en välbalanserad vegansk måltid, däremot fördelar. Exempelvis behöver inte specialmat lagas för barn med allergi mot mjölkprotein eller ägg.
12.21
Eftersom processat rött kött är en hälsofara så borde det definitivt uteslutas ur all kost!
12.21
Absolut inte. Servera vanlig svensk mat, gäller både i förskolan och i skolan. Specialkost ska bara serveras om det finns läkarintyg.
12.21
Ska skolorna börja servera en buffé av olika rätter beroende på vad var och en valt att äta? Vart ska detta sluta? Håller med Peder Erikssons inlägg med reservation att barnen kanske valt sin kost. Följ den vanliga hederliga kostcirkeln och börja rör på er i stället.
Annars får man förankra en rejäl skattehöjning som är öronmärkt med skollunch, helst högre skatt till de hushållen som har studerande. Jag är inte sugen på att betala för alla alternativa lunchmenyer på skolan.
Sen finns andra hälsoaspekter att ta hänsyn till, självklart.
Men bara för att någon valt ”bara för att”. Nej.
12.21
Svensk husmanskost med svenska råvaror så lång möjligt. Föräldrar kan skicka med mat hemifrån om man önskar specialkost. Jag hade med mat hemifrån när jag gick på lågstadiet. Många föräldrar är barnsligt krävande.
12.21
Svenska skolor ska servera husmanskost utifrån tallriksmodellen. Vegansk mat kan erbjudas enskilda dagar, men inte som huvudregel.
12.21
Absolut inte. Daltas redan alldeles för mycket med föräldrar från skolans och barnomsorgens sida. Låt de som vill ge sina ungar vegansk kost bekosta detta själva om det nu är så viktigt. Olika dieter och kostsätt har blivit som en religion i sig, något är fel i samhället. Äter själv vegetarisk kost sedan många år tillbaka men har svårt för den osunda syn veganer ofta ger uttryck för. Mina barn får prova allt, vill de bli veganer så är det upp till dem när de är gamla nog att välja.
12.21
Nej, vegitarisk kost räcker. Skolan mäktar idag inte med detta, kostnader skenar. Resurser skall läggas på pedagoger inte specialkost som är ett eget val.
12.21
absolut inte!
12.21
Nej o åter nej! Alla o inte minst barn som växer måste tillgodose kroppens behov av allsidig kost o värdefulla näringsämne!
12.21
Nej. Sluta dalta.
12.21
Undrar om den här 2-åringen själv valt att inte äta kött???
12.21
Självklart ska det serveras vegansk kost!
12.21
Självklart! Att servera mat helt utan animalier är att gå mot en bättre framtid, både för miljö, samhälle och människa. Känns väldigt bakåtsträvande att ta bort vegansk kost från förskolor. Yngre generationer brukar förstå detta, det är de som är födda 70talet och tidigare som behöver läsa på lite istället för att gnälla om "såhär har man alltid gjort och så ska det alltid vara!!"
12.22
Jag har inget emot den typen av kost om barn får alla vitaminer och näringsämne. Men jag vill inte att mitt barn ska bli påtvingat att äta den kosten eftersom minoritet äter det. Om det kostar staten mycket får föräldrar själva stå för specialkost för deras barn.
12.22
Nej det skall inte serveras, vill han ha specialkost så löser man det själv.
Samma gäller halal osv.
12.22
Barn skall ha näringsriktig kost under uppväxten föräldrar skall inte av etiska skäl förvägra barnen denna viktiga kost.
12.22
Självklart! Kött gör oss sjuka!
12.22
Valfrihet och omställning tar tid. Göteborg borde läsa detta på ett smartare sätt. Dialog med föräldrar, personal och matproducenter kan skapa bra lösningar.
12.22
NEJ! Vegansk kost innehåller för lite näring(bl.a. vitamin B 12) och små barn behöver allsidig
Kost för att utvecklas och växa . Tror inte att kunskap att laga denna finns , det blir mest hel-
och halvfabrikat, tyvärr. Tidsbrist inverkar också,
12.22
Vi skall servera näringsriktig mat som kroppen behöver för att utvecklas
på ett sunt sätt. Det är omväxlande med kött,fisk fågel och ägg.
Salladen till kan gärna vara vitaminintensiv den med.
12.22
Nej, de som ”behöver” särskild kost bör få med sig det hemifrån i egen matlåda.
12.22
Nej, vilket trams. Föräldrar som vill ha extrema special-lösningar åt sina barn får väl själva söka upp lämpliga privata skolor, precis som man får göra med special-pedagogik.
12.22
Nej!
Det är inte förskolans ansvar att se till att barnen får i sig de näringsämnen de behöver då de äter vegan mat.
Vegetariskt mat är det mycket bra alternativ!
12.22
Barn bör ha egen mat med sig.. :)
12.22
Skolorna borde överväga att sluta med mat innan föräldrarna stämmer kommunen. Alla får ta med sig matlåda som innehåller exakt vad föräldrarna kräver att barnet ska äta. Någon form av matpolis kanske skulle införas, så att inte barnet går till kiosken eller snabbmatsställen .
12.22
Nix. Barnen behöver ha de näringsämnen som finns i en allsidig kost. Barnen får bestämma själva när de blir vuxna.
12.23
Vi måste äta vad man kan producera i Sverige. Fisk och kött är viktigt för oss på grund av vårt klimat.
12.23
Sluta - ät riktig mat !
12.23
Absolut inte!! Barn behöver riktig mat!!
12.23
Nej upphör med skolmat i hela landet
12.23
visst hade man kunnat laga vegankost som specialare. strunta i lakto-ovo och kosher/halal och ersätta det med vegansk måltid. näringsargumentet är så konstigt - menas det att falukorv med mos är en komplett måltid näringsmässigt? att det hjälper kommuner komma närmare sina miljömål (om sådana finns) och är faktiskt billigare borde ses som en okontroversiell fördel. men ja, idag finns det alldeles för många olika alternativ varav flera kan och bör reduceras till helveg för enkelhetens skull
12.23
Nej! små barn som växer behöver alla! näringsämnen som en allsidig kost kan ge dom. Det är föräldrarna som har sin kost som vuxna och det står dom fritt att ha valt detta. Låt sedan barnen när de bli stora att själva göra valet av inriktning på kost o hälsa.
12.23
Om mina barn inte kan garanteras att varje dag få animaliska proteiner, varför skall andra, utan medicinska skäl, kunna få välja meny? Om specialkost önskas, då är det fritt att betala själv och skicka med i matlåda. Förskolan driver ingen restaurangverksamhet!
12.23
Föräldrar kan inte tvinga barnen att vara vegan det måste de själva få bestämma när de blir myndiga så fram till dess måste de få äta all sorts mat. Om föräldrarna inte går med på det får de skicka med en matlåda till sitt eller sina barn för egna pengar
12.24
Nej. Föräldrars övertygelse kan inte vara kommunens ansvar.
12.24
Barnen kan ha med egen lunch box om de önskar. Låt föräldrarna rasa.
12.24
Självklart ska det finnas veganska alternativ i förskolan!
12.24
Att växande ungar ska få i sig mat nog för att må bra och växa är en utmaning i sig. Att sätta ytterligare krav som exempelvis vegansk kost utan medicinska skäl är ju vansinnigt. Anser ni att det innebär en för stor miljöpåverkan om ni ska kunna ge näring till era barn kan ni ju låta bli att skaffa dem från första början. Alternativt göra maten själv för ungarna att ta med sig. Knappast en kostnad som man ska lägga på andra.
12.24
Fjanteri. Kravet skall vara ett Läkarintyg innan ett knott erbjuds kaninkäk.
12.24
De flesta skolor serverar utöver ”vanlig” mat även vegetariskt plus specialkost för dem som behöver av medicinska skäl. Mitt svar är nej till vegansk kost.
Sådan kost får vårdnadshavare själva tillhandahålla
12.25
Ja vegan mat bör vara normen, bra för kroppen, djuren och klimatet. Läs på om vegan kost tex på Läkare för framtiden, där finns länkar med övertygande bevis att vegan kost är bra för hälsan.
12.25
nej , vegetariskt ja vill man tvinga barnen på vegansk kost så kan föräldrarna göra det ..
Hur många olika varianter av kost skall skola /förskola behöva servera..
12.25
Nej. Och inte av religiösa skäl heller. Endast hälsoskäl ska respekteras.
12.25
Självklart ska det erbjudas vegansk kost om föräldrarna åberopar etiska skäl. Idag är det ett enormt problem i världen att vi äter så mycket kött och mejeriprodukter. Att i det läget förbjuda vegansk kost i förskolan är galenskap. Enligt livsmedelsverket är vegansk kost med vissa tillskott (b12 med mera) en fullvärdig kost för människor i alla åldrar.
12.25
Självklart! Det är bra för djur, natur och kropp. Det funkar också för alla oavsett religion och för de flesta med livsmedelsallergier. Sedan kan man lägga till animalier till de som vill. Men så mycket enklare för köken att laga en enda måltid än flera olika. Dessutom är det billigare och godare! Folk kan ju äta vad de vill hemma sedan. Jag hr aldrig hört en läkare säga ät mer grönsaker men inte FÖR mycket. Det är för lite grönt som är problemet i dagens samhälle, inte för mycket.
12.25
Ja det borde serveras vegansk mat. Ni som påstår att det inte är nyttigt har tydligen ingen kunskap alls. Läs på innan ni uttalar er. Många föräldrar vill gärna skicka med mat, men det får man inte därför att det är fara för allergi för andra barn. Som om makaroner med falukorv är nyttigare än bönfärs? Löjligt.
12.25
Nej barn ska äta nyttigt, kan välja själva när dom är vuxna!!
12.25
NEJ!! LÄGG PENGAR PÅ STÖD TILL BARN SOM INTE HÄNGER MED I UNDERVISNIGEN !
12.25
Absolut inte, då får man ta med själv//
12.25
Det ska serveras allsidig kost. Men sedan är frågan på om vegankost är dyrare och skapar merarbete än annan mat? Då finns en ytterligare variabel att väga in. Vegetarisk mat har alltid erbjudits.
12.25
Så länge barnen får den näring dem behöver och faktiskt äter så spelar det väl ingen roll om det är kött eller inte i maten.
12.25
Självklart! Det går utmärkt att leva och må bra på vegansk kost även som litet barn.
12.25
Nej! Vegansk mat ska inte serveras i skolan. Människor som tycker att deras barn ska äta specialmat får inte diktera vad som resten av barnen ska äta. Påtvingad specialmat är ett exempel på de intoleranta minoriteternas fötryck av majoriteten. All form av specialmat ska skickas med av föräldrarna och kostnaden för det ska inte ersättas av skattebetalarna.
12.26
Om en förälder vill att deras ungar äter animaliskt kan de skicka med och betala för det själva. En vegetarisk kost kan alla äta då den inte innehåller animaliska produkter alls (dvs inte en lakto-ovo vegetarisk kost). Detta gör så religösa anledningar också tas hand om och ingen har något att klaga på!
12.26
Ja.

Varför inte ta bort kött istället? Och det skulle kunna tas bort från alla offentliga serveringar. Eftersom:

- vi äter för mycket kött (vilket vi inte mår bra av)
- dåligt för klimatet.
- djurhållning

Vill man äta kött kan man göra det på resturang eller hemma. Då kan man välja av högre kvalitet.
12.26
Nej, vanlig mat fördelat på kostcirkelng.
12.26
Nej. Offentlig verksamhet kan, och ska inte tillgodose alla enskildas "behov". Var ska gränsen dras? Medicinska skäl för anpassad kost är rätt nivå.
12.26
Självklart! Det är på tiden vi människor lär oss att kött och mejeriprodukter inte är optimalt för våra kroppar. Vi har så sjukt mycket sjukdomar i världen nu som beror på våran kost. Veganmat är framtiden. Avveckla kött och mejer på barnens tallrikar istället.
12.26
Och alla ”det är föräldrarnas påfund att de ska äta behandlat” - ja jo det är ju köttnormen också. 😘
12.26
Ja. Plantbaserad mat är billigare och passar de flesta dieter. Kanske all mat som serveras i förskolan borde vara vegansk, och animalier borde ses som specialkost.
12.27
Hej!

Självklart ska ett rikligt utbud serveras helst ekologiskt och färskt men det kanske inte alltid är möjligt då är fryst ett alternativ som tillagat det finns vissa olika tillagningssätt för utbuden i kostcirkeln och kan serveras var för sig med ett utbud på en daglig varmrätt (husmanskost alt. vegetarisk och soppa med bröd) och lägga betoningen på ett proteinrikt innehåll samt använda sig av gårdagens utbud i tillagningen av varmrätten till nästkommande dag.

Det skulle inte bara och vara en besparing utan likaväl ett gott varierat utbud ur kostcirkeln och välja av de olika tillbehören efter behag men framförallt att de finns och tillgå vid serveringstillfället.

Hälsning

MH

Ps. Glöm inte mellanmålet med en frukt eller något, Ds.
12.27
Absolut inte. Mode som har tagit över förnuft och inget annat.
12.27
Klart att de ska behålla veganmaten. Och sedan bör de utveckla till att ha en maträtt med mycket paprika och även en med vars en specialkryddad middag för det är våra barn värda....eller så kan föräldrar skicka med mat som duger till deras barn....
12.27
Självklart!
Det finns inget i den sk. traditionella maten som är mer näringsrikt än i den veganska maten. Kött är dåligt för hälsan och naturen, mjölk orsakar infektioner i kroppen. Kalcium och B12 får man från havremjölk, plus att vegansk mat är bättre för naturen. Kom igen, det är inte så farligt med lite mer grönsaker. Och ja, det är billigare att äta veganskt. Det handlar nu bara om lättja. Ge barnen kött hemma om det är så viktigt.
12.27
Det är ju lätt att göra både och. Sluta blanda in mjölk och ägg i all mat. Ägg, mjölk och köttet bredvid. Så väljer man vad man vill ha att äta. Många standardrätter blir på det sättet veganska. Jag har haft både veganer och köttätare i familjen. Funkat väldigt bra. //Eugen
12.27
Endast med läkarintyg på att man inte tål vanlig husmanskost.
12.28
Ja det är klart att vegansk kost borde serveras! Jag anser att förskolan och skolan borde servera god och nyttig vegetarisk mat minst två dagar i veckan, vegansk mat minst en gång i veckan, fisk en gång och kött max en gång i veckan. Kostnaden för skolmaten kommer gå ner (vilket är bra för kommunerna) om man i den vegetariska/veganska maten baserar rätten på baljväxter och rotsaker. Superbra för miljön och bra för hälsan! Alla vinner på detta! :)
12.28
Absolut! Vi betalar alla skatt och då ska alla kunna äta av maten. Om en religion aka stark övertygelse räcker som anledning för specialkost så borde veganism i sig också räknas då det också är en stark övertygelse. Det är ingen diet som tex lchf utan ett djupt moraliskt ställningstagande. Det märks tydligt att alla ni andra som kommenterar har NOLL förståelse. Ni kanske borde tänka ett steg extra och försöka förstå hur det är att gå i någon annans skor? Bara för att ni inte bryr er om att djur dör pga era val så finns det andra som gör det och känner väldigt starkt för det. En fråga att ställa sig är varför vi måste ha köttnorm 2020 när vi vet hur det påverkar klimatet, våra kroppar och djuren. Som skattebetalare måste man kunna välja bort oetiska produkter i offentliga verksamheter.
12.28
Javisst, klart det ska serveras veganmat. Det är miljövänligt, klimatsmart, hälsosamt och etiskt.
12.29
I skolan skall svensk husmanskost serveras. Lär barnen äta ärtsoppa med fläsk och fläskpannkakor.
12.29
Självklart. Gå in på livsmedelsverket och läs vad de skriver om vegankost. Det är inte hälsofarligt att äta vegankost. Tvärtom. Servera endast veganskt så löser det såväl ekonomiska som ideologiska problem.
12.29
Laga all kost vegansk. För t.ex. köttätare och lakto - ovo vegetarianer är det bara att lägga till kött, mjölk och ägg. Det kan sannolikt leda till att mindre kött, ägg och mjölk konsumeras. Självfallet ska det inte kompromissas med näringsinnehållet i den vegansk grunden.
12.29
Vill man att barnen ska äta veganskt så skicka med matlåda.
12.29
Absolut inte. Borde inte förekomma någon specialkost om inte allergier kräver det. Jävla daltande hela tiden.
12.29
Heja vegansk och vegetarisk kost!!
12.29
Nej. Eller ja om vi vill se hur näringsbrist ser ut när barnen blir äldre. Då får vi (samhället) ta kostnaderna för sjukvården.
12.29
Det ligger en stor skillnad i att vara någonting påtvingat eller ett frivilligt valalternativ.
12.29
Självklart, veganskt borde vara standard. Det kan även köttätare äta och det är även det mest hälsosamma och bästa för miljön. Barnen ska ju ha en planet att växa upp på också.
12.29
Nej. Drick mjölk och väx upp!
12.29
@Peter - Det är även "föräldrarnas påfund och behov" att barnen ska äta kött, så ditt argument håller tyvärr inte alls.

Självklart ska en vegetarisk kost, utan animalier erbjudas. Det är bäst för planeten, djuren och ger fullgod näring. Tycker skolorna endast ska erbjuda vegetarisk kost, någonstans måste köttkonsumtionen ner och de flesta Svensson-familjer verkar ju vara allt för egoistiska för att ändra på sig.
12.30
Rimligtvis så får föräldrarna stå för den extra kostnad som flera alternativ på matsedeln innebär. Annars ser jag inga problem med veganskt på menyn.
12.30
Ät vad som erbjuds, eller fixa maten själv.
Örjan
12.30
Definitivt ja!
12.30
Ok foraldrarna betalar extra ja
12.30
Nej!
Det är viktigt att resurserna läggs på huvudrätten.
Hellre EN bra rätt (med kött), än 3-5 olika lågprisalternativ.
Vill föräldrarna något annat, så tycker jag de kan skicka med den specialmaten själva.
12.30
Nej , låt barnen bestämma när dom blir vuxna , om dom vill bli veganer.
12.30
Nej! Allt ifrågasättande av föräldrar som tror sig stå över näringskedjan slutar med små vita piller.Allsidig kost till allätande rovdjur
12.30
Jag tycker absolut att vegansk kost ska kunna serveras. Etiska skäl är lika viktiga som religösa.
12.30
Självklart ska veganmat serveras i skolan. Det bästa för hälsa och miljö, det visar den sammanlagda forskningen tydligt!
12.30
Nej, året är 2020!
Sluta dalta!
12.30
Absolut inget snack om saken
Att slopa den blir ju motstridigt till dagens debatt om hållbarhet
12.30
Självklart! All erfarenhet säger att man mår och presterar bäst av vegansk mat, fråga elitidrottare med erfarenhet! Ägg är föda för virus, även på lab där försök med virus utförs. Komjölk som är slembildande, är skapad för kalvar, som blir fullvuxna på ett år, om de inte slaktas. Människospädbarnets di innehåller inte tillnärmelsevis lite mycket protein, och det under en tid då hjärnan utvecklas med stormsteg. Allt annat är kost på väg ut ur sund kosthållning, trots vanans makt.
12.30
Vi pratar vist en speciell kost som är inte allergi /diagnos relaterad. Varför skulle vi alla betala för detta? Om visa föräldrar och barn väljer att följa någon särskild val av mat får de stå för detta / anordna själva. Ren förnuft.
12.30
Nej! Vegansk kost fattas otroligt många näringsämnen som enbart kan fås ifrån animalisk kost!
12.30
Nej enbart vegansk kost är olämpligt för växande barn då sådan diet ej innehåller alla essentiella aminosyror kroppen behöver.
12.31
Självklart att man inte skall servera vegankost, barn är värda allsidig kost. Skolan har mycket annat att fokusera på.
12.31
Självklart! Rätt sammansatt vegansk mat är det bästa för hälsan, planeten och djuren. Så mycket forskning pekar på detta och bevisen är många! Förstår faktiskt inte hur man kan välja en annan kosthållning.
12.31
Nej! Barn behöver allsidig kost! Sedan är det upp till dem själva när de blir så stora att de kan välja själva!
12.31
nej det tycker jag inte,barnen rör sig så mycket ,behöver näring och energi
12.31
Självklart ska barnen kunna serveras vegansk kost. Det är ingen risk för näringsbrist om man vet hur man ska göra. Jag förutsätter att man kan sin näringslära om man jobbar med barn och mat. Det är också bra för alla att prova på.
12.31
Jag tycker att ett barn ska få prova allt mat och om han vill bli Vegan ska han välja det själv och inte tvingas av föräldrarna

Många barn som är ”veganer” vill äta korv och köttbullar i förskolan men dom får inte prova det efter som deras föräldrar har förbjudit
Eftersom jag själv har sätt så kan jag säga av min erfarenhet att när man säger nej till veganska barn som vill ätt korv eller köttbullar det är att vissa blir ledsna och frustrerade
12.31
Ge barnen näring som de behöver ller miljöfrågan, varför skulle de stå mot varandra?
12.31
Det borde vara självklart att servera vegansk mat till de som vill. Man kan hellre diskutera om icke-vegetarisk mat ska serveras. OM det verkligen skulle vara näringsmässiga problem får man väl ge lämpligt tillskott.
12.32
Frukost och middag äter man hemma. Där kan föräldrarnanstyra. Om man på dagarna serverar vegetariskt mat så borde det inte utgöra något problem.
12.32
Härligt med alla som skriker att barn ska äta nyttigt men helt förbiser att den veganska (helt växtbaserade) kosten är bland den nyttigaste kosthållningen man kan hålla idag med den kunskap vi har i dagsläget om kostens påverkan på våran hälsa. Men det är klart, Livsmedelsverkets experter med lång utbildning har såklart fel och gemene man som växt upp på husmanskost vet såklart mer, den som skriker högst har rätt, sorglig utveckling.
12.32
Självklart ska det finnas vegansk kost, rätt tillagad Och sammansatt kan ju den ersätta vegetarisk och religiös kost vilket är enklare för alla. Av samma anledning borde flygbolagen endast servera vegansk kost, ingen behöver välja och Ingen reser ju med flyg för den goda matens skull ändå.
12.32
Absolut inte.
12.32
Verkar som de flesta inte gör eller förstår distinktionen mellan Vegetarisk och Veganskt överhuvudtaget utan kommenterar/tycker utan att förstå vad ni frågar man skall tycka till om.
12.32
betala-sjælv-så-ok
12.32
Självklart.
12.32
Nej, små barn behöver mycket protein
12.32
För att slippa ”dalta” med specialkost och spara pengar så borde alla serveras en näringsrik vegansk kost (ta reda på hur det fungerar det är inte särskilt svårt, läs på livsmedelsverket t ex). Vill man förstöra miljön, sin kropp, sprida antibiotikaresistens och bidra till onödigt lidande kan man göra det med sina egna pengar. Enda anledningen till att det finns b12 i kött är för att djuren har fått tillskott. De flesta behöver extra d-vitamin, även köttätare. Så ja, självklart ska man kunna äta veganskt i förskolan.
12.32
Absolut det tycker jag!
12.32
Nej absolut inte. Någon gräns får det vara, det offentliga ska inte behöva uppfylla alla sådana krav av
livsstilturister. Bra och näringdriktig mat,även utan kött bör det vara. Skicka med vegamatpacke hemifrån
12.33
Det borde ENDAST serveras det som tillagas för dagen. Om det sedan är någon kötträtt, vegetarisk eller vegansk DEN DAGEN spelar ingen roll.
Om alla skall ha sin variant av kost, blir det en superrestaurang där allt mellan himmel o jord skall serveras den dagen.
Det skall inte finnas några val för diverse föräldrar med olika måltidsåsikter.
Man får äta det som serveras som dagens eller gå hungrig, eller ta med sin egen låda om menyn inte passar. Gäller både veganer och köttätare.
12.33
Absolut! Enligt livsmedelsverket är det helt okej med vegansk kost även till barn. Det är dessutom miljösmart och billigt - win win win!
12.33
På min tid blev jag tvungen att skicka in läkarintyg om Chrons sjukdom varje termin för att få specialkost, detta med motiveringen att ingen "önskekost" skulle serveras. De som ville ha vegetariskt, veganskt eller någon annan önskekost av religiösa skäl kunde emellertid bara klappa med händerna och få det. Löjligt någras idéer ska ta upp resurser från de som faktiskt har medicinska skäl till att behöva specialkost. Vidare är det inte statens sak att finansiera det som faktiskt är önskekost som t.ex. vegansk mat.
12.33
Det är kostcirkeln som gäller. Sen är det bra för naturen att äta allsidig kost. Tänk tex på skövling en av Amazonas för att odla veganmat. Tex alla olika bönor osv.
12.33
Förbjud både veganskt och vegetarisk kost i skola osamt förskola. Ingen vettig människa blir mätt på salladsblad kvistar och löv. Själv äter jag enbart kött, men mina barn får givetvis potatis/pasta eller ris till om dom vill ha det.
12.33
Såhär långt är vetenskapen relativt ense om att långtidseffekterna av vegansk kost i småbarnsåren är okända. Det vore inte ansvarsfullt av skolor/förskolor att experimentera utan vetenskapligt stöd.
Jag vet att många förlitar sig på anekdotiska argument, men för barnens skull vore det fel. Vissa näringsämnen har vi fått i oss via blandkost sedan vi blev homo sapiens. Det går naturligtvis inte att hindra föräldrar att experimentera med sina egna barn, men det är ingen anledning för det offentliga Sverige att göra detsamma.
12.33
Vegansk - Nej då det är svårt med näringsvärdet Vegetarisk - Inga problem
12.33
Självklart ska barnen ha rätt till hälsosam näringsriktig mat. Kött och mjölkprodukter hör inte hemma i skolköket, normen bör vara veganskt. Om en vill äta kött hemma är det ens ensak men vill vi ta ett steg i rätt riktning ska det bort från skolköken.
12.34
Låt föräldrarna bestäm över sina barns mat gör som i Norge och Danmark låt barnen ta med sin egen skollunch så slipper vi de allt mer extrema matkrav från förändrar. Kommunerna spar pengar som behövs till sjukvård äldreomsorg och övriga välfärds behov.
12.34
Någonstans måste en gräns sättas hör alla önskemål om kost som finns. Man kan inte förvänta sig alla varianter på gratis kost som är betald via våra skatter. Det är vegan, halal, korcher, lchf, tallriksmodellen, vegetariskt, osv. Om det nu ärdå viktigt så fixa en matlåda eller cateting till ungen. Jag vill inte betala för alla märkliga krav dom kommer från olika särintressen.
12.34
Ja till de barn vars föräldrar vill det, MEN inte som nåt som alla måste äta.
12.34
Ja! Alla ska ha möjlighet att välja för sina egna barn. Det är ingen annan som ska få bestämma över det. Köttkonsumtion är inte hållbart idag och då måste man kunna få välja att undvika det även på förskolor. En självklarhet att det ska vara valfritt tycker jag då vi lever i ett sådant samhälle.
12.34
Barn måste få äta en alsidig kost från början.I vuxen ålder har de då möjlighet att välja själv.




12.34
Jag finner det fascinerande att drar termer som "hållbart" och "ansvarsfullt" till argument att pådyvla barnen vegansk kost.

Ska vi ta upp det här med hållbart på allvar är detta helt fel forum. Hållbarhet, konsumtion och skaffa barn går helt enkelt inte ihop rent krasst. Enkelt, vill ni leva hållbart och ansvarsfullt skaffar ni inte barn (eller husdjur och annat som driver på konsumtion/produktion).

I det här forumet handlar det dock om barnens hälsa och väl och där hör inte vegansk kost hemma förrän de själva börjar utveckla någon form av kritiskt tänkande. Jag trodde i min enfald att föräldrar borde se till sitt barns väl före sitt egna stora ego..
12.34
All offentligt serverad mat bör vara varierad och ha som mål att vara näringsriktig och mättande. Servering av specialkost ska endas ske p g a hälsoskäl och ska styrkas med sanningsenliga läkarintyg som förnyas årsvis. De som av privata, religiösa eller andra skäl vill undvika viss mat kan givetvis göra det men får då antingen avstå det man inte vill äta eller ha med egna alternativ. Om det går att få tillstånd kan man kanske ha privata veganska förskolor då små barn har svårt för att välja själva och hantera medhavd mat. Att vara vegan eller troende bygger ju på privata uppfattningar om hur man vill leva sitt liv och det är gott så. Dock kan man aldrig ställa krav på att det civila samhället ska ge aktivt stöd eller anpassas till några särintressen.
12.34
Nej, Veganism är ingen sjukdom/allergi. Livsval är inget som samhället dvs andra skattebetalare måste bekosta vare sig det är veganism eller att man tror på Tandfeen. Vegetariskt har sin samhällsnytta - och nödvändighet - utifrån klimataspekten.
12.35
Här barnen hälsoskäl, ska de absolut erbjudas speciell kost. Annars inte!
12.35
Hur är det på äldreboenden och fängelser? Är den frågan aktuell där?
12.35
Vi är ett av få länder som har gratis mat i skolor. Två alternativ varav ett vegetariskt räcker gott och väl. Det går utmärkt att välja typ potatis och sallad av utbudet som serveras om maten inte passar. Det är inga restauranger i skolan. Tänk på personal och kostnader.
12.35
Självklart ska det erbjudas! Alla som äter vegetariskt kan äta veganskt, så behöver de inte ens laga flera rätter.
12.35
Veganskt borde vara normen och vill föräldrar tvinga sina barn att äta döda djur för de har någon form av näringsskräck får de ordna det själva. Kött är avrättade djur du stoppar i munnen, fräscht!
12.35
Nej. Näringsmässigt måste intaget av vegankost näringberäknas över hela dygnet. Detta gör det omöjlgt att kräva veganmat av andra "matlagare"
12.35
Det ska endast serveras svensk husmanskost i skolorna. Det ska alltid finnas ett kött, fisk eller fågel alternativ. Barns hjärnor behöver animalier för att utvecklas.
12.35
Självklart ska man servers vegansk kost i förskolan! Det kan vara den sundaste maten, miljövänligt och vegansk kost kan också vara mycket rimligt. Och om människor väljer vegankost för att djuren inte ska lida, bra för hälsan, bra för miljön, då är det ju bra val som måste respekteras.
12.35
Sånthär bråkade man om i Norrland där jag kommer ifrån på 90 talet, löste det och gick vidare med livet. Om all forskning visar att vi behöver dra ner på mejeri och kött är det ju bara att kavla upp ärmarna och ge barnen bönor och grönsaker
12.35
Svensk näringsriktig husmanskost av god kvalité enl. kostcirkeln. Veganskt kan man äta hemma.
12.35
Nej specialkost av ideologiska skäl kan föräldrarna betala själva.
12.35
Nej!
Om det finns medicinska skäl tycker jag självklart att man ska få specialkost men annars är det generöst nog att man kan få vegetarisk kost som alternativ.
12.35
Vegansk kost ät ett kostnadseffektivt sätt att dra ner på koldioxidutsläppen. Låt de som vill äta vegansk kost göra det, det är bra för oss alla.
12.36
Det är mycket mer rimligt att ha vegankost i skolor och förskolor istället för mängder med olika specialkost. Då kan man för de som äter det lägga till fisk några gånger i veckan. Se bara till att maten är näringsrik och god, så kommer det inte vara ett problem. Billigare och också bättre med näring än falukorv och liknande halvfabrikat.
12.36
Barn i förskolan är ju i regel riktigt små 1-5år de om några måste kunna äta den traditionella mat som serveras! Behöver få i sig alla näringsämnen som ett barn behöver!!
12.36
Tycker man bör anpassa sig till det som erbjuds, passar inte denna maten pga olika skäl som inte är hälsobaserade (allergi exempelvis) bör föräldrarna själva få stå för denna extra kostnad. Om alla vill ha special kost som passar deras skräddarsydda livsstil hade kostnaderna snabbt skenat iväg. Jag har hellre mer pengar på bättre undervisningsmiljö, lärarlöner, osv.
12.36
Finns väl inget att tveka på . Är vegetarian och äter mycket vegansk . Har aldrig mått så bra ! Är en viss kategori av män ( gubbar ) som inte vet bättre . Läs på snälla ni . Med vänlig hälsning, Håkan
12.36
Ja, inte bara av etiska skäl. Vegansk mat är dessutom nyttig och god. Det innebär emellertid en merkostnad för kommunen att tillhandahålla vegansk mat. Vad skall man då istället spara in på? Höja kommunalskatten?
12.37
Mina döttrar äter bara räkmackor, enligt vad jag uppfattar är för miljöns skull. För kött kan man inte äta men räkor tycker de om. De har nu ätit räkmackor två år i rad och skulle inte klara av att äta något annat. Här hemma brukar jag alltid servera mackorna med ett kokt ägg och lite grönsaker så det uppfyller nästan kriterierna för näringsrik kost. Nu vill jag att förskolan tar hänsyn till det här och serverar räkmackor varje dag till mina döttrar. Det ska vara färska handskalade räkor med kokt ägg till. Det är ju ändå 2020 och vi måste ”ta ansvar”. Jag måste väl ha lika mycket rätt som de som kräver veganskt?

Skämt åsido, hoppas alla förstår hur det här låter. Nån måtta måste finnas. Servera gärna era barn vad ni vill hemma men välfärden är inte till för att specialanpassa och bekosta alla verksamheter utifrån föräldrars inställning till olika frågor. Medicinska skäl till specialkost är det enda rimliga undantaget. Och ”oberoende” media, sluta vinkla/få det att låta som att det är synd om dessa familjer. Blir ju kvällstidningsstoff.
12.37
De som gör insatser för att minska riskerna för en klimatkatastrof borde uppmuntras och inte motarbetas. Med kunskap hos dem som lagar maten kan även vegansk kost göras fullvärdig ur näringssynpunkt. Jag ifrågasätter också att man gör skillnad på religion och etik. En stark etisk ståndpunkt borde värderas lika mycket som en religiös.
12.37
Om det är föräldrarnas behov/påfund att barnen ska äta vegansk mat så är det väl lika mycket föräldrars behov/påfund att barnen ska äta icke-vegansk mat.
12.37
Vegansk mat är: halal, laktosfri, kosher. Alla kan äta den, oavsett kost. Den löser därmed problemet med diverse mixtrande med specialkostvarianter. Dessutom är den jämförelsevis väsentligt bättre för klimatet. Om boomers vill injicera baconfett i blodomloppet till varje pris kan de få bekosta det själva.
12.38
1950: Alla äter allt.
1990: Många ska inte äta kött.
2000: Många ska inte äta kött eller fisk
2010: Många ska inte äta kött, fisk, mjök, ägg, honung, gluten, socker, mm.
2020: Lisa ska äta kött men inte fisk. Kalle ska äta socker och potatis och fisk med inte mjöl och ägg. Bengt ska äta mjöl hnoung och ägg men inte kött. Frida ska äta fisk potatis honung och ägg men inte kött. Erik ska äta kött, men inte fläsk och absolut inte ägg och mjöl. Lina kräver ägg och kött men tåg inte mjölk.
2030: 25 barn i klassen har privat kock och varje dag bestämma sin egen måltid.
2040?
12.38
En fullgod måltid är vegetarisk måltid som även innehåller kött, mjölk och ägg.
Sverige har lyckligtvis en stark tradition av användningen av färskvaror. Detta gäller även folk från länder i mellanöstern.
Vi måste dels ta RDI i kombination med färskhet på allvar. Och genmanipulerad växtkost eller dålig industriell jordbrukspraxis och urval som ej baseras på näringsinnehåll bör vi akta oss för. Även hormonbehandling av köttdjur, oetiska slaktmetoder. Ultrafiltrering av mjölk är dåligt, färskmjölk bra, pastörisering räcker. Kroppen behöver fetter såväl som kolhydrater, särskilt hos aktiva ungdomar. Måste se upp med överbehandling av och processad mat, dåliga grejer.
Maten ska barnen lära sig ska inte vara snygg utan god. Rotväxter bra! Uppfostran och mat. Barn ska inte vara alltför petiga heller., Vi måste lära oss att vara kritiska på relevanta sätt, värna tamdjurs hälsa osv. undvika övermedicinering av djur och välja naturligt foder. Kosttillskott är fortfarande outforskad och osäker terräng.
12.38
Ibland eller snarare mestadels fungerar inte sverigemodellen med personcentrerat självbestämmande av den enkla anledningen att det finns för många olika självbestämmanden. Centrala samhällsfunktioner handlar om kompromisser mellan vad som är möjligt och vad som är rimligt. Alla i Sverige känner till ordet lagom, och som i detta fall, skolmat, är lagom ett nyttigt ord som ser till de många i förhållande till vad som är rimligt och inte minst kompetensmässigt. ekonomiskt/ T
12.39
Nej barn ska lära sig äta allt! Barn ska äta allsidig kost för att inte drabbas av bristsjukdommar. Har föräldrarna som ger barnen vegetarisk mat koll på barnens blodvärden? Tror knappast det.
12.39
Självklart ska man få vegansk kost! Inga konstigheter! Medvetna människor bryr sig om hälsa och sina barn och ingen ska tvingas eller ha som enda alternativ att behöva äta/dricka sekret från andra djur eller produkter från deras reproduktionssystem ifall man inte vill!!!
12.39
Nej. det är en livsstil som dess föräldrar tutar i barnen
12.39
Självklart INTE!!
12.39
Detta är en ickefråga av rang. Barnen ska ha mat. Den ska vara näringsriktig och av god kvalitet. Att lyssna på vad föräldrarna har för matvanor hemma är totalt ointressant. Om jag har en strikt kebabdiet hemma med mina barn, ska jag då ha möjlighet att kräva detta på förskolan? Självklart inte!
12.40
All skolmat som serveras borde vara vegansk och alla animaliska produkter som rött kött, mjölk etc tas bort från skolans meny som visats sig inte vara bra för människan att äta och då ska de inte heller serveras med skattemedel. Med det sagt ska nu inte alla behöva bli veganer utan det kan finnas tillbehör till den veganska kosten för de som önskar äta en korv, en bit kyckling eller vegetariskt.
12.40
Jag följer själv en vegankost av hälsoskäl. Det är vidrigt hur mycket missinfornation det sprids om att vegankost skulle vara sämre för hälsan, när det tvärtom är den kost som bäst skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
12.40
Extra kostnader? Vegansk mat är billigare än animalisk. Dessutom är vegansk mat nyttigare för barnen. Finns som sagt B12-berikad mat.
12.40
Föräldrarna får väl skicka med en matlåda
12.42
Inte rimligt att skolorna ska erbjuda vegansk mat. Det är ett personligt beslut som inte samhället ska ta kostnaderna för. Vegetariskt alternativ känns däremot naturligt att man bör erbjuda även i skolorna.
12.43
Hej,

Generellt bör barnen få varierad kost där även en vegetarisk rätt har sin plats men då är det fortfarande samma mat som serveras till samtliga elever.

Det går inte att ta hänsyn till allt vad föräldrar hittar på.

Önskar man att sitt barn skall endast äta en viss typ av mat får dem själva laga maten som barnen får ta med till skolan.
12.43
Vi lever 2020 så absolut självklart!
12.44
Upplägget med vilken kost som erbjuds borde förändras helt för att vara i linje med Agenda 2030. Vegansk kost har minst utsläpp och är fullgod näringsmässigt som kost när den är välplanerad enligt Livsmedelsverket (vilket inkluderar tillskott av B12 och D-vitamin). En kommun borde ha kompetensen att tillhandahålla det (de gör ju välplanerad mat fast på animalier idag). Etiska skäl borde dessutom respekteras lika mycket som religiösa skäl. Kött kan vara ett möjligt tillval någon gång i veckan, enligt vad vi av klimatskäl kan klara av att producera. Jag som vegan kan respektera att det finns de som vill äta kött, men menar att man då anpassar sig till vad som är möjligt ur miljömässig hållbarhet. Man får äta det som serveras, som andra har kommenterat här. Våra gemensamma resurser ska inte gå till något annat än att säkerställa att våra barn får en framtid med så få konsekvenser som möjligt till följd av klimatförändringar. Är en vegansk kost välplanerad, vilket inte är fullt möjligt, kan den bidra till att förebygga många av våra vanligaste livsstilssjukdomar (diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och fetma). Då ger vi våra barn en ännu bättre framtid.
12.44
Naturligtvis ska vegansk mat erbjudas till alla som önskar men det gäller att kökspersonalen lär sig att laga näringsriktig mat utan animaliska ingredienser. Man kan inte bara utesluta kött, fisk, mejeriprodukter och ägg utan att ersätta dem med andra livsmedel som innehåller protein, järn och kalcium. Det går heller inte att ersätta mat som innehåller animaliska råvaror med något i den uppsjö av i-stället-för-produkter som svämmar över affärernas hyllor. I-stället-för-produkterna är dels hårt industriellt processade varor som innehåller en mängd kemikalier och dels är de synnerligen tvivelaktiga rent näringsmässigt.

När man väljer att äta enbart vegetabilier av etiska skäl är det en livsåskådning och då gäller grundlagens förbud mot diskriminering av ett antal skäl.

12.44
Kan vi inte bara ha både och som alternativ så man kan välja? Då blir alla glada.
12.44
Kostplanering bör ske utifrån två perspektiv: Miljömässiga och Häslomässiga. Fokusera på det man bör äta utifrån dessa perspektiven.

Hälsomässiga: välfärdssjukdommar ökar explosionsartat eftersom vi äter allt sämre och inte tar hand om våra kroppar. Att säga att man ska äta så som man alltid gjort håller inte. Exempelvis bör man fokusera att få in mer rotfrukter och grönsaker i måltiden och minska ner på inflammatoriska livsmedel som mejeriprodukter och spannmål (som idag ingår i varje måltid). Animaliskt protein ska ses mer som tillbehör än huvudingrediensen.

Miljömässiga: använd födoämnen som har låg klimatbelastning och är giftfria. Tänk ur ett långsiktigt perspektiv och välj i första hand svenskt och/eller ekologiskt.

Vi måste vara rädda om oss själva och planeten!

12.44
Nej, vuxna veganer är egoister. De har valt själva men tvingar små barn utan deras samtycke. Det liknar fanatisk, religiöst sekt.
12.45
Självklart! Vi betalar skatt och då ska barnen få den mat vi kräver att de ska få!
Allt snack om att vi tvingar i våra barn våra värderingar, haha, hmm. Alla vuxna tvingar i sina barn sina egna värderingar. Barn är inte kapabla att ta egna beslut, så självklart! När de blir vuxna kan de fatta egna beslut som att exempelvis börja äta kött. Det är samma sak som att jag började äta veganskt efter att ha påtvingat kött i 14 år! Så hör upp vuxna, det argumentet om att "tvinga på värderingar" det gäller ALLA!
13.21
Såklart ska barnen kunna få vegansk kost serverad, för miljön, för hälsan och av etiskaskäl. Att det dessutom är mer ekonomiskt för kommunen är ju ett stort plus!
13.21
Självklart ska vegansk mat serveras, borde ligga i kommunens intresse att servera vegansk mat av inte minst miljömässigasjäl. För att nämna något om det näringsmässiga som behöver kompletteras med tillskott så gäller ju samma som för D-vitamin som alla Sveriges barn ska få vilket FÖRÄLDRARNA ansvarar för. Ser inte varför det skulle vara några konstigheter att föräldrarna även ansvarar för eventuella tillskott/näringsberikad produkter i andra fall också, i detta fall vid vegansk kost.
13.22
Jag förstår verkligen inte problemet här. Att vegansk kost skulle vara näringsmässigt bristfällig är inte korrekt, och anledningen till att inte erbjuda detta verkar snarare hänga på att man inte vill utbilda personal i vad det faktiskt innebär. Och att ha okunnig personal som ska ta beslut som påverkar barns hälsa tycker jag är ett betydligt större problem än att ett par ungar inte vill äta djur. För 20 år sedan såg man snett på lakto-ovo-vegetarisk mat, men nu anses det helt 'normalt', det är samma sak men vegansk mat nu. Och alla här som säger att veganism är något som föräldrar 'tvingar' på sina barn, det är väl ändå vanligast att barn följer liknande kosthållning som föräldrarna? Det är väl ändå troligt att man vill göra det man tror är bäst för sina barn? Innebär det att föräldrar som äter animalier 'tvingar' sina barn till att äta ost och kött? Skulle de inte ha några invändningar om barnet ville äta veganskt? Tror knappast det skulle uppskattas. Och hur många av dessa föräldrar är kunniga inom näringslära och har kolla på sina barns blodvärden? Det är knappast ett bra argument mot vegankost. Och nej, man får inte skicka med barn matlådor, det säger skolorna nej till. Barn som inte vill äta djur får hålla sig till salladsbordet och kokt potatis, hur är det näringsmässigt försvarbart? Svenska skolmaten som består av så mycket halv- och helfabrikat, vad ger det för näring? Jag förstår verkligen inte varför utomstående föräldrar ska ha något att säga till om i denna fråga, beslutet påverkar inte deras barn. bara för att vegankost erbjuds till de som vill innebär inta att man kommer tvinga något annat barn att sluta äta animalier.
13.22
Axel... Vegetariskt mat ÄR samma sak som vegansk mat. Inga animalier. That's it.
13.22
Självklart ska det serveras vegansk kost där. Enda rimliga dessutom. Sen får se fortbilda personal så de kan tillgodose normalt näringsintag. Så lätt, billigare och det enda rimliga gentemot djur och miljö. "1,5 grader nånting-nånting..."
13.22
Självklart. Ni borde ställa er frågan varför djur borde serveras i skolan. All forskning visar på att växtbaserad mat är mer hälsosam och näringsrik. Dessutom billigare, bättre för vår planet och lär barnen att kött egentligen likdelar från levande djur och inget annat.
13.22
En övervägande majoritet av växthusgaser från maten som konsumeras i Sverige kommer från kött- och mejeriprodukter. Enl nordiska livsmedelsrekommendationer finns det flera hälsofördelar med vegetarisk och vegansk kosthållning även för barn.
13.22
Med tanke på att vegansk kost är kosher, halal, laktosfri, etc så förstår jag inte vad problemet är. Alla med specialkost kan i princip äta samma och det är billigare än kött. Till de som säger att det kostar skattebetalarnas pengar!
13.22
Självklart inte. De som önskar specialkost, vad det än gäller, t ex fläskfri eller nötfri, får ta med egen mat.
13.23
Det är vetenskapligt belagt att vegansk mat inte är fullvärdig mat, utan det krävs kosttillskott för att undvika bristsjukdomar. Att det sedan finns enskilda föräldrar som har en "religös" tro på att äta vagansk mat har inte så mycket med varken hållbarhet eller hälsa att göra.

Samhället bör inte ställa upp på enskilda föräldrars extrema krav, utan i stället servera näringsriktig och kvalitativ mat till skolbarnen. Det borde inte vara tillåtet för föräldrar att exprimentera med icke fullvärdig mat till barnen. Vi är allätare sedan urminnes tider och att äta allsidig, närodlad och kvalitativt bra mat är det mest hållbara och nyttigaste för barnen.
13.23
Ja självklart! Såväl Livsmedelsverket, Kost & Näring och uppdaterade dietister anser att barn kan må bra på vegansk kost så länge de äter varierat och får tillskott av främst B-12, DHA/EPA och d-vitamin. Det är föräldrarnas ansvar att ge tillskott. Likväl det är föräldrarnas ansvar till barn som äter blandkost att ge d-vitamin under vinterhalvåret och DHA/EPA om barnet inte äter _fet_ fisk 3 ggr/vecka.
Blandkost är inte per automatik lika med näringsrik och varierad kost.
13.24
Mörkrädd av de som inte anser att man ska servera vegansk kost. Känns i hela kroppen, starkt obehag. Låt dom som är så kloka och drivna att de klarar av att äta veganskt (som är både bättre för miljö och hälsa) vara! Önskar jag var lika duktig. Känns som mobbing. Usch känner verkligen vilka vindar som blåser. Gör mig mycket räddare än alla sjukdomar. Det är inte veganer som ska skämmas. Utan vi som är för bekväma för att sluta/ minska på kött och mejeriprodukter när vi vet att det är dåligt för oss och miljön.
13.24
Ja, flera hundra tusen svenskar äter idag vegansk kost. Skolor behöver hänga med i sin samtid, inte vara föråldrade.
13.24
Jag anser att det bästa vore att ha lagom mängd av både Kött och grönt som ska också vara "säsongstyrt". För det är trots allt så vi är byggda att äta och detta är också klimatsmart.
13.24
Läser just att kommunen ändrat sig. Ett tragiskt beslut...…………..våga att stå upp mot tokiga vårdnadshavare till förmån för de små barnen
13.25
Vegansk mat är framtiden. Och enligt Livsmedelsverket är det inte farligt för barn att äta veganmat om man tex äter mat som är berikad med B12.

Problemet är att det inte finns tillräcklig allmän kunskap då det blir ett problem och många ser det som jobbigt.
Man vill/orkar inte lära och ta till sig nya kunskaper.
13.25
Nej! Barn måste få i sig ordentligt med näring (ink proteiner), även de som äter små portioner.
13.25
Nej, det ska absolut vara allsidig kost.
13.25
Jag anser att man bör utbilda kökspersonalen extra i just vegankost. Riskerna att barnen får näringsbrist är idag för höga i många skolor, då de flesta inte har tillräckligt god kännedom om kostlära ur ett veganskt perspektiv.
Med det sagt så önskar jag att samtliga skolor och förskolor runt om i hela landet, inför vegankost som standard.
13.25
Självklart ska barn erbjudas vegansk kost i förskolorna! Det är bra mat och alla barn har rätt till den kost de vill!
13.25
Absolut inte, skolan är inte till för att driva föräldranas påhitt.
13.25
nej kött har människan ätit sedan stenåldern och vi är byggda för att vara allätare. Föräldrarna ska inte bestämma för mycket utan låta barnen välja själva.
13.26
Absolut inte; passar inte maten så låt ungarna lämna bordet. Jag vill inte betala för lyxkrogen.
13.26
Självklart!
13.26
Vegansk kost är både bättre för hälsa och miljö. All forskning pekar mot att kött- och mejerikonsumtionen måste minska för att vi ska kunna klara klimatmålen! De är vår skyldighet att förbereda barnen på en framtid där kött- och mejeriprodukter kommer vara en bristvara. Dom måste få lära sig att få i sig näring på andra sätt. Detta beslut är tagit på fel grunder. Varför ska en hel grupp ställas utan barnomsorg helt plötsligt? Kött och mejeriprodukter borde vara ett tillval. Vegansk kost bör serveras till alla. Då snackar vi hållbart både ekonomiskt, etiskt och för klimatet.
13.26
Vegansk mat innehåller inte ägg, mjölk, fläsk, fisk som är några av grunderna till annan specialkost i skolan. Att erbjuda en vegansk rätt (utöver en kötträtt) skulle spara in pengar och tid för de som lagar all specialkost i våra skolor och förskolor.
13.26
Nej, det är inte fullvärdig kost till barn. Samt önskekost och finns inga bakomliggande medicinska eller religiösa skäl.
13.26
Självklart ska vegansk kost serveras i skolor och förskolor.
13.26
Självklart ska barnen få vegansk mat! Vi lever i ett fritt land och värnar om alla människors lika värde!
13.26
Självklart ska vegansk kost serveras, gärna för alla. Hälsofördelar, bättre för miljön är två bra anledningar. Är det någon som har sin empati nära så är det förskolebarn: visa dem en film från svenska slakterier och fråga dem om de ärligt vill att grisarna/kossorna ska behöva genomlida det för att vi ska äta dem? Det är ju den sanna anledningen till att många väljer vegansk kost, för att undvika djurs lidande.
13.26
Veganskt borde vara det enda man serverar. Vill man som förälder packa på sina barn massa kadaver får man göra det hemma.
13.26
Ja det är rimligt, låt det finnas ett köttalternativ och ett veganskt så kan alla äta det. Att inte göra veganskt utan vegetariskt är bara löjligt, jättelätt att byta ut mjölk och ägg mot alternativ idag!
13.26
Ja absolut vegansk är mycket hälsosammare än en icke vegansk kost och har en mindre miljöpåverkan.
13.26
Ja absoslut vegansk mat innehåller mer protein och näring än kött/fisk kost.
Vegansk kost borde vara en lag.
13.26
Ärligt talat så ger samtliga förespråkare för klimatfrågan sin sak ett dåligt namn. Skriver detta då frågan verkar dyka här. Med sådana vänner behöver klimatet inga fiender.
Mitt tips till er klimatförespråkare vore att lägga bort ilskan och grupptänket och vara mer inkluderande och att tala sak.
14.06
Varför blir veganer så upprörda över att barn serveras mindre vegansk mat, kanske med mjölk, ost etc? Tycker de att barnens kroppar blir besudlade? Som de veganföräldrar i Stockholm som krävde sojamjölksersättning till sin bebis för att den skulle slippa mammans animaliska modersmjölk? Jag förstår oron för antibiotikaresistenta bakterier i framförallt utländskt kött, men i övrigt är det knappast en hälsofråga för barn att få veganskt. Tvärtom är det ofta lättare att ge barn komplett näring om animalisk föda ingår, kompletta aminosyror, B12 etc. Veganskt för barn är en fråga om ideologi, som närmar sig något religiöst. Den typen av ideologi är något för barn att välja eller inte välja när de blir vuxna.
14.06
Jättebra idé , ett alternativ varje dag .
Däremot när det kommer till specialkost
Pga av religiösa skäl, då blir det bisarrt .
14.06
Det finns väsentliga skillnader mellan miljöfrågan och klimatfrågan.
14.07
Såklart! Det gynnar både ekonomi, hälsa och miljö. De som skriver i kommentarerna att de "inte vill betala för Lyxkrogen" borde därför propsa på att kosten istället helt ska vara växtbaserad när den serveras på skolor, förskolor och i andra kommunala rum. Läs gärna handlingsplaner från Göteborgs Miljöförvaltning gällande förslag kring hur staden bör övergå till mer växtbaserad kost offentligt och privat för ovan nämna anledningars skull. Läs "Klimatstrategist program för Göteborg" bland annat. Det som kostar är att laga mkt olika maträtter och det kan enkelt justeras om det skärs ner på kött och mejerier.
14.07
Självklart veganskt! Vi behöver alla äta mindre kött och det är ju toppen att lära sig uppskatta det redan i tidig ålder. Dessutom bättre för hälsa, miljö och djur!
14.07
Servera ett kött/fisk alternativ och ett veganskt och de som vill ha nått mitt emellan pilla på å pilla bort. Win win
14.07
Vegansk mat innehåller inte ner näring å protein än kött mm...
Att det ska va ett alternativ absolut
14.23
Det krävs en del kunskap när man inför "uteslutningskost" som t.ex. vegansk kost. Speciellt för barn. Att man utesluter viss mat i tidig ålder skulle kunna medföra komplikationer längre fram. Att vissa föräldrar har den kunskapen betyder inte att alla har det.
Det är för mycket curlande med önske-kost i Sverige.
14.23
Absolut vegansk mat. Kött borde vara ett tillval!
14.23
Låt staten bestämma vad som är nyttigt och allsidigt, så slipper barnen dålig kost bestämt av föräldrar utan sunt bondförnuft.
14.32
Vad som däremot är skrämmande är att 'vegansk kost innebär en begränsning av utbudet'.
Det innebär att förespråkare vill begränsa och utesluta och minska valmöjligheterna.
Det luktar förbuds-politik och extremism.
14.55
Alla ska ha valmöjligheten att ta ett steg in i framtiden och tänka på både miljön och våra älskade djurvänner!

Frågan borde vara, ska vi utbilda våra kockar och serveringspersonal om bra och hälsosam vegansk kost så barnen verkligen får i sig det dom har rätt till och inte blir undernärda då kökspersonalen inte är tillräckligt utbildade?
14.56
Läser att de backat och ska fortsättningsvis servera vegansk mat. Klokt beslut! Bra för miljön, djuren, hälsan och ekonomin.
14.57
Självklart! vi måste minska konsumtionen av animaliska produkter av både miljö- och klimatskäl men även av djuretiska anledningar. En väl sammansatt vegankost där produkter berikade med D- och B12 vitaminer ingår kan även ätas av småbarn. Jag anser inte det är fel att "påtvinga" småbarn som inte kan göra egna val en vegansk kosthållning utan snare det motsatta, hade varit tacksam om min föräldrar gjort det valet för mig från allra första början eftersom jag ofrivilligt deltog i dödandet av djur och vår planet när jag var liten.
15.13
Om kunskapen kring väl sammansatt växtbaserad kost ökas är det väl bara positiva fördelar med att ha det som utgångspunkt inom skolor och förskolor? Billigare, mer klimatsmart (om rätt livsmedel används), moraliskt mer försvarbart än att lura i barn att kött = "cylindrar, diskar och bollar" som köps i butik..

Är det inte lika elakt att "tvinga" barn att äta djur och djurens mat (ko-mjölk) som att "tvinga" barn att äta veganskt?
15.35
Nej. Innehåller inte tillräckligt med de näringsämnen som barn behöver för sin kropps utveckling.
15.36
Så bra/klokt skrivet "Jordbo" och Emma. Jag "tvingades äta djur men är nu vegan sedan 26 år..
17.00
Nej. Man kan inte tvinga sitt barn att bli veganer bara för att föräldrarna är det.
17.00
NEJ, inte enbart veganskt, ge möjlighet att kunna välja . I en demokrati man ska inte tvinga folk att göra som de vill.
17.00
Frågan är väl om kött borde få serveras (eller bli specialkost)? Det rimmar dåligt med klimatmål, och de som vill kan ändå äta det vareviga dag hemmavid.
17.00
När barnen är stora nog att bestämma själva ska de få välja vilken kost de vill äta. Det kan finnas undantag när de är små, om de är allergiska och har ett läkarintyg. Små barn ska äta allsidig kost
17.00
Stort nej barn ska inte tvingas att äta vegankost husmanskost är alltid bäst. Synd att ni gav med er.👎
17.00
JAAAAAA!!!!!!
17.00
Ja, självklart. Forskningen stödjer övergång till vegansk kost för att minska miljöpåverkan och sjukdomar. Med tillsatser blir kosten fullgod.
17.00
Jag äter sedan flera år tillbaka i huvudsak en växtbaserad kost av hälsokäl. Högt intag av animaliskt protein kopplas i flera stora studier (Harvard) till hög dödlighet i hjärt och kärlsjukdommar. Rakt motsatt effekt ses vid högt intag av vegetabliskt protein.
Dr Michael Greger i USA är en av experterna inom ämnet.
17.00
Självklart ska vegansk kost serveras på förskolan för de som så önskar. Framtiden är vegansk.
17.00
Mindre, eller gärna inget, kött är helt OK och i linje med forskningen. Det som är bekymmersamt är nog snarare alla föräldrar som betraktar det som en självklarhet att de kan kräva alla tänkbara sorters kost till sina barn, långt ifrån enbart veganskt. Utan att fundera alls på de merkostnader som alla skattebetalare står för.
17.00
Jag tycker fokus ska vara på barnen som behöver särskild kost av medicinska skäl. Ofta buntas de barnen ihop med övriga diet-barn av personalen. Det vet jag av egen erfarenhet och man har inte den noggranna koll som man måste på dessa barn. För övriga elever kan man ha två rätter, en med kött och en vegansk. Den veganska kan då alla äta som inte äter kött, fläsk eller inget animaliskt alls. Sen säger man på skolan: detta är vad vi erbjuder! Punkt!
17.00
Absolut! Mindre kött och mjölk är både bra för klimatet och hälsan.
17.01
Självklart inte.
På skattebetalarnas bekostnad skall brister i äldreomsorgen och undermåligt mat för de äldre prioriteras och inte bortskämda föräldrars omotiverade önskemål.
Med all respekt för alla människors lika värde.
Marian Sareck
17.01
Varför skall föräldrar kunna tvinga sin tro på små barn? Det känns lika illa som att utsätta små barn för andra tvång, separera flickor och pojkar, könsstympning osv. Det kan inte vara rätt.
17.01
Absolut inte, vegansk kost är inte fullvärdig och inverkar menligt på barnens utveckling. Djur smakar gott och barnen förtjänar att lära sig det.
17.01
Ja absolut! En växtbaserad kost är bra för djur, natur och hälsa. Barn som inte ätit animalier ska inte tvingas äta animalier. Kan Malmö stad erbjuda en växtbaserad kost så borde det inte vara några problem för andra kommuner att göra likadant.
17.01
Servera en allsidig kost varje dag!
17.01
Människan är en allätare. Vi behöver inte äta kött var dag. Allsidig kost är att föredra. Mer lokalproducerade produkter. T o m vildsvin kan serveras i skolmatsalar.
Jag tycker det är märkligt att man som förälder väljer att bara ge sitt barn veganmat. Eftersom man då måste använda kosttillskott.
Ta er en funderare vad kosttillskott innehåller och vem som tillverkar det....
Det är egentligen bara i ett I land man kan hålla på så här med hittepå dieter. Många föräldrar i andra länder skulle vara oerhört tacksamma om deras barn fick mat i skolan överhuvudtaget!
17.01
kött borde tas bort från förskolan!
17.02
De animalier som kommunala skolor i Göteborg och andra ständer serverar lever i praktiken inte upp till ens Sveriges slappa djurskyddslagars kriterier. Detta då det inte finns tillräckligt med djurskyddsinspektörer och lagbrott i praktiken släpps igenom dagligen på slakterier och när djur stressas och kläms ihjäl i transporterna och djurindustrierna. Kommunen borde sluta servera animalier helt tills dess att de kan garantera att djurskyddslagen följts. Varför ställer aldrig SVT frågor om det när kostpolicyn kommer på tal?
17.02
Att vegansk kost är "bättre för djuren" är närmast en filosofisk fråga.
På vilket sätt är det bättre att inte födas till ett jordeliv för att dö vid okänd tidpunkt, än att inte födas alls?
17.02
Nej! Ska inte serveras. Föräldrarna får skicka med matlådor. Vegetarisk kost är ok, men där går gränsen. Eller ska alla olika trosriktningar bestämma vad som ska serveras?
17.02
Fegt, Göteborgs stad!

Så sorgligt att läsa om att Ni inte har kurage att stå för ert tidigare beslut som faktiskt var bra för barnen.
Det tog några timmar innan Ni gjorde Er själva till allmän åtlöje.
Är detta, en för tidig valfläsk för liten grupp medicinsk okunniga hipster till föräldrar som kan allt om medicin, utan en läkarxamen?

Borde inte försvarslösa barns bästa gå före annat?
Barnen har inget val. De kan inte byta föräldrar som baserad på okunnighet och mode tvingar på sina barn sin egen kost.

Göteborgs politiker kommer aldrig att bli tagna på allvar, tack vare att Ni själva river ert beslut.
Var seriösa politiker eller lämna stolarna till dem som är seriösa. Tragiskt.
17.02
Helt galet. Barn behöver äta varierad mat.
Om någon skall ha vegankost så får väl föräldrarna skicka med matlåda.
17.03
Tyvärr kan barn inte välja föräldrar dom äter vanlig mat det föräldrarnas på hitt blir det riktigt dåliga tider är nog alla glada att våra bönder finna vi kan inte leva på gräs
17.03
de flesta är inte veganer därför bör vanlig husmanskost serveras men föräldrarna kan ju skicka med veganska matbackar om så önskas.
17.10
En vettig anledning att äta Vegansk mat.
17.10
Tycker inte det,barn borde slippa äta kosttillskott,B12 bl a som är viktigt för kroppen och finns i animaliska produkter. Äter själv veg kost och äter för egen del ändå kossttillskott ca 3 ggr/v.
17.11
Egentligen borde ju vegansk kost vara norm. Då den är mest miljövänlig och mycket hälsosam. Vi behöver ta ett kliv framåt för planeten, i samklang med vetenskapen
17.11
Nej, tycker detta är ett välfärdsproblem- att vissa kan rata en del mat. Vegetarisk kost ska absolut finnas och köttkonsumtion bör minska, men näringsmässigt är det svårare med begabbat. Bortskämda föräldrar får väl skicka med matlåda. Tror ingen i t ex Syrien skulle rynka på näsan åt ett vegetariskt mål mat. Och skolan kan väl inte stå till tjänst med allas önskemål. Dagens föräldrar har för lite riktiga bekymmer.
17.12
Möjligtvis som en extra rätt. Varför ska alla barn vara tvingade att äta vegansk mat?
Finns ju faktiskt familjer som tycker det är helt ok att äta både kött och dricka mjölk
19.12
Flera skolor och kommuner har redan tidigare uttryckt problemen med föräldrars krav på specialmat för deras barn. Det är kostsamt både i kronor och resurser räknat. För mig är det självklart att skolan ska servera god och näringsriktig mat. Om föräldrar har krav/önskemål om specialmat så ske det tillgodoses endast om barnet enligt läkarintyg behöver det. Gäller även för krav på veganmat.
19.12
Var går gränsen? Pesterian? Kosher? ekologiskt, närproducerat? Detta är ett i-landsproblem utan dess like. Skäms borde föräldrar som tvingar förskolor att servera deras barn enbartveganskt!
19.12
Det är mycket snack om att vegankost är miljövänligt och att barn ska äta mer grönsaker. Då är vegankost en självklarhet. Alla som tycker att vegetariskt är okej men inte veganskt borde kolla upp vad skillnaden är (det är ingen skillnad).
Laktovegetariskt? Jovisst, då är det skillnad, men finns gott om berikade mejeriprodukter som är minst lika bra. Hur tror ni alla mjölkallergiker överlever?

Tänk också på att detta inte bara handlar om barnen, det handlar även om förskolepedagogernas mat. Hur som helst så går det att äta veganskt i hela livet, både som stor och liten.
19.12
Fegt av politiker och tjänstemän att backa. De gör väl det efter principen ”den som skriker högst”. Och i det här fallet råkar det vara fanatiker som har fått för sig att vegansk mat räddar mänskligheten.
19.12
Eller så serverar man vegansk kost som allternativ till "blandkosten", då får man med i princip all specialkost inom den veganska, med undantag för gluten.
19.13
Klart att det ska. Vegankost är framtiden, av flera skäl. Apropå att behöva äta kosttillskott så äter jag ett dagligen pga en kronisk sjukdom. Är inte direkt särskilt ansträngande ....
19.13
Nej, det tycker jag inte. Vill föräldrarna att barnen ska äta sådan kost får de skicka med matlåda.
19.13
Nej dom får ta med sig egen mat
19.13
Genom evolution har vi förvandlats till dessa som vi är idag, allätare! Vår organisation är genom tiderna anpassad att överleva på all sort mat, men blandad mat. Att utsätta barn att bli veganer är kanske inte enklaste men i längden kommer kroppen vänja sig. Problemet är att under de generationer som krävs att anpassas måste man inta de mineraler o vitaminer på annat sätt.
En annan vinkel är fråga varför ska samhälle anpassas utefter en relativt små grupp? De flesta barn äter blandat mat. Vill Ni förklara till barn varför deras kompisar äter annorlunda mat? Detta har inte med hälsa att göra. Att äta vegans under parollen att det är pga miljöomtanke.. nej, det är fel.
19.13
NEJ! Vegankost är en extrem diet där man behöver var väldigt påläst om näringslära. I övrigt så bör man inte välja vegansk kost och defenitivt inte barn. Detta eftersom det finns vitaminer i kött som inte går att få i sig om man inte äter kött. Kroppen tar inte upp vitaminer lika bra som från en naturlig källa. När jag åt vegankost var min hälsa i väldigt dåligt skick, jag skyllde bort alla symptom på andra orsaker. Testade senare att äta kött igen och livskvaliten förändrades till det positiva snabbt. Köp bra kött, man har alltid ett val som konsument. Men visst kör på, ge barnen vegankost.
19.13
Vegansk mat så klart. Ska barnen tvingas äta kött så kan föräldrarna skicka med matback.
19.13
Vegetarisk mat kan serveras men vegansk är en sorts religion. Tamed mat och kosttillskott till förskolan.om det inte går att äta det som serveras. Samhället behöver inte ställa upp på vad som helst.
19.13
Ni som skriver att vegansk mat inte innehåller tillräckligt med näring, varför säger då livsmedelsverket att små barn kan utvecklas och må bra av växtbaserad mat? Det är läskigt hur lite de flesta här vet om näring och speciellt protein. Protein finns till och med i grönsaker, proteinbrist existerar bara där det är akut brist på mat. Vidga era vyer, köp något veganskt till middag imorn!
19.13
Ur klimatperspektiv tycker jag att vegansk mat ska finnas tillgängligt. Men man bör se över matvanorna så att man har fler dagar med vegetariska maträtter än kötträtter.
19.13
Inte alls till små barn!!!👎😨
19.13
Hur f@n kan ni påstå att ost, smör, komjölk å fisk är vegetariska produkter !?
19.13
Ja självklart så ska vegansk kost serveras. Det verkar helt horribelt att en förskoleförvaltning skulle kunna förbjuda detta. Det är väl så att ’någon’ har tyckt ’något’ i samband med att det bedrivs en viss hetsjakt på både veganer och vegetarianer, från framförallt sjukvårdens sida. Och så drar man in en rättighet från kommunens sida. Så brukar det gå till. Det behövs stärkta rättigheter när det gäller specialkost i förskola, skola och gymnasium. Vi måste komma bort från köttkonsumtionen, den ska inte vara huvudnormen. Att kräva läkarintyg för att få specialkost är också det en slags diskriminering.
19.13
Frågan borde ju vara om kött borde serveras i skolan. Det finns inga vettiga skäl att servera kött.
19.14
Jag vill absolut inte tänka mig en värld utan djur. Vill någon? Vem skulle ta ansvar för alla djuren som veganer antagligen tänker sig ska gå omkring bara som en dekoration??! Det är inte vad som görs med djuret när det är dött. Utan hur djuret har det när det lever.
19.14
Ja, veganskt är ju bra både för klimatet och hälsan. Bra att barnen får lära sig äta grönt tidigt också.
Om någon skall ha kött så får väl föräldrarna skicka med matlåda.
19.14
Det finns mycket bättre sätt att verka för planetens överlevnad än att riskera utvecklingsmöjligheterna för ett växande barn
19.14
Vegankost ska naturligtvis vara norm. Vill någon ha annan kost så ska läkarintyg krävas. Alla kan äta vegankost och det blir minst hantering och kostnad om alla äter samma kost. Det krävs inga tillskott, det räcker att äta berikade produkter.
19.14
Skicka med vegansk mat hemifrån, andra ska inte behöva att äta vegansk!
19.14
Hur många varianter på måltider måste kommunerna tillhandahålla framöver? Halal, veganskt, LCHF? vegetariskt, husman, etc. Små barn har inte själva valt att äta veganskt. Det är övertygade och drivna föräldrar som vill. Människan behöver varierad kost och vill föräldrarna introducera veganskt, borde barnet först nå en ålder där det själv kan ta ställning i en fråga som har otroligt stor påverkan på barnets tillväxt och allmänna hälsa.
19.14
NEJ!
19.14
Självklart ska man kunna äta veganskt på förskolan. Veganskt är gott, nyttigt, billigt och bra för miljön. B12 äter dessa barn hemma, det har inte förskolan med att göra.