SVT rapporterade · Hur länge skulle du klara dig i hemmet om du isolerades?

Tack för engagemanget - nu stänger vi chatten! Du kan fortfarande läsa alla kommentarer som godkänts för publicering.
12.32
Chatten är öppen! Det är slut på torrmjölk och ansiktsmasker och handsprit säljs dyrt på nätet. Hur länge skulle du klara dig om du isoleras i ditt hem? Dela gärna med dig av dina tankar här i chatten!
12.38
Jag skulle klara mig för alltid
Hej Erik! Hur gör du då?
12.47
Har sedan många år mat, vatten och bränsle lagrat hemma så jag klarar mig ganska länge. Lätt flera veckor. Längre med mer svårigheter.
Har även solceller, batterier, vapen, komradio, satellittelefon, inverter, vattenfilter, elverk, 12 v kylar o.likn. så jag är relativt väl förberedd.
Det låter verkligen som att du är väl förberedd! Vad har du bunkrat upp med för typ av mat?
13.02
Man kan beställa mat på nätet. Det kommer finnas vatten, el och internet antar jag.
13.13
På vår Facebooksida skriver Peter Bockholm: "Med alla förnödenheter för mig och katten, internet, telefon och en shitload med böcker bör nog två månader inte vara något problem till att börja med. Det är lättare för mig som inte är extrovert, som introvert frodas jag i mitt eget sällskap. Jag tycker att det är trevligt med vänner men klarar mig utmärkt med ett par så jag behöver inte umgås om jag inte vill, för mycket folk gör mig trött."
13.19
Med hjälp av goda grannar som kan handla klarar jag mig länge. Svisch är fantastiskt!
Ja, visst är det smidigt om man kan använda den appen! Så du har inte bunkrat upp med något för att kunna klara dig ett tag?
13.22
Jag vet inte...är orolig för viruset. Vad ska jag göra?
Hej Lisen! Titta på filmklippet i artikeln ovan. Den handlar om hur man minskar risken att bli smittad!
13.33
Konserver, torrvaror o.likn är det jag förlitar mig mest på i en krissituation. Sådant som kan lagras länge.
13.34
Googla på "preppers", så kommer det upp en del bra sajter om vad man bör ha hemma.
13.36
Carola Lättman skriver på vår facebooksida: "Förlitar mig på att grannar, vänner, släkt kan ställa saker utanför. Vi var isolerad över 1 v då vi fick vinter kräksjuka på julafton. Har son i riskgrupp och oroar mig mer för hans mediciner mm ev importproblem. Insulin datum vara sen alla hjälpmedel.."
13.37
Har inhandlat ett litet lager med pasta, bönor, linser, havregryn osv för att kunna laga mat några veckor.
Utöver det har jag köpt nödvändiga saker som toapapper och tvål.
13.46
Minst 8 veckor i hemmet.. Vi är 2 vuxna och 2 barn. Vi har allt från hygienprodukter till konserver, pasta, ris, nötter, vatten.. vi har även stormkök, knivar, rep, sovsäckar, tält och liknande om vi behöver lämna hemmet av någon anledning.
13.53
Lite svårt o förbereda sej när jag nu är på Filippinerna
får väl se när jag kommer hem i början på maj hur läget är då.
13.53
Har någon av de smittade i Sverige blivit friskförklarad ännu? Tänker bla på det första fallet i Jönköping?
Karl
Enligt uppgift ska en kvinna som insjuknat i Jönköping nu vara symptomfri. Klickar du här finns mer information om den senaste händelseutvecklingen gällande coronaviruset!
14.06
Från det vi börjar ta av lagret så klarar vi cirka tre månader helt isolerade. Än så länge, när det inte råder allmän smittospridning, så köper vi mat och förnödenheter som vanligt. Blir det allmän smittorisk så stänger vi in oss.
14.06
Vi har bunkrat för ett halvår. Nu väntar vi bara på att slippa köra barnen till skolan.
14.09
Skönt att vara bonde nu. Vi har grödor, jakt och fiske och klarar oss för alltid.
14.18
Vi klarar nog ett halvår, snuset blir största problemet :)
14.35
Tror man skulle klara ganska länge hemma, ca 2-4 veckor. Det enda som tar slut är väl toapapper.
14.35
Jag skulle lätt klara mig i 3 veckor! Kanske till och med längre. Svårt att veta exakt, då detta är en så ovanlig situation.Har i alla fall bunkrat rejält...
14.46
Hur vettigt är det att spä på denna "prepper"-hetsen till folk med denna chatt? Vi bor i Sverige. I Kina kan man beställa matvaror med en app i karantänområden som sedan levereras till dörren. Har ännu inte hört om någon som dött av svält i Kina. Man kan absolut vara förberedd men man behöver inte överdriva.
15.02
Har fem portioner spagetti och köttfärssås i frysen. 10 ägg, saltgurka, inlagda rödbetor, 1liter apelsinjuice och en halvfull förpackning Lätta i kylen och ett STORT paket Spelt Dinkel hårt bröd. Så typ 10-12 dagar behöver jag inte svälta.. Men snus i frysen så det räcker i månader ! I will surwive.
15.03
Jag skulle nog inte klara mig länge då alla bunkrar lite onödan just nu känns det som och det tar slut i affärer innan en kris ens har uppstått... Skulle en varning för kris komma så skulle jag förbereda mig och bunkra för att klara mig, men som det ser ut nu: nej.
16.01
Max en vecka skulle jag klara mig med maten hemma sen skulle jag ut och fiska var och varannan dag..
16.01
Angående att det är slutsåld på munskydd vill jag peka på att munskyddet kan ge en falsklänsla av säkerhet. Det kan även öka risken för smittan eftersom då man rör ansiktet oftare än vanligt.
16.02
Klarar oss i en månad eller två. Har i flera år köpt extra av sådant vi använder, typ potatismos, pasta, ris, krossade tomater, färdigblandad lättdryck m.m. och roterar i matkällaren så att vi alltid har ett lager. Sedan är ju frysen full av frysta grönsaker, köttfärs, kycklingfile och en massa rester i matlådor... Vi har också all tänkbar utrustning för utomhusliv, spritkök, fotogenlampor, sovsäckar m.m. Vedkamin i huset och 6 kubik ved. Vatten blir det stora problemet om den stora krisen kommer, där har vi bara 30 liter i dunkar...
Det jag saknar är ett par extra paket Alvedon... Tänker köpa det idag.
16.02
Ica online och hemleverans. Så var de löst.
16.02
Jag gillar att alltid ha framförhållning och beredskap om något skulle hända. Har levt i områden som är hotade av jordbävningar och där lärde jag mig att alltid ha dels ett överlevnadskit som räcker för ca tre dygn, och sedan ett annat kit som räcker upp till tre veckor. Vill poängtera att kontanter är mycket viktigt att ha tillgång till. Glöm inte heller läkemedel. Sedan är det ett plus om man har ett litet överskott av både mat, varma tröjor, filtar, ljus, konserver mm. Då kan man dela med sig till en mindre lyckligt lottad medmänniska. Hur överlever man mentalt? Det är ett plus om man haft motgångar som man bemästrat tidigare. Det kommer mer till användning än en klämkäck attityd.
16.10
Klarar kanske ett par tre veckor, varav hemlagat i frysen räcker max en vecka, sedan blir det konserver och "man tager vad man haver" av övriga livsmedel. Frukostfil och färskpressad apelsinjuice blir det svårare med, för att inte tala om färska grönsaker.

Jag vet inte om det är någon idé att bunkra. Jag vill helst undvika smittan helt och då behövs det ett matlager som räcker minst ett år, d.v.s. till dess det finns ett tillförlitligt vaccin att tillgå eller viruset försvunnit för gott...
16.59
"Ica online och hemleverans. Så var de löst." vad händer om de som levererar behöver också isoleras?
17.00
Några veckor bara
17.00
Klarar månader.. Har motordrivet elverk.. Ved till pannan om elen slås ut.. Torrvaror och frysen full (elverket håller fryst) värmeljus och 12v lampor..
Det som begränsar är om vatten eller macken stänger.. Behöver ngr liter bensin /dygn..
Lådvis m torkad frukt i skyddsrum..
Bunkrar vatten och ved samt bensin till motorsåg/elverket. Vid ev kris.. Mvh survivoal
17.00
Om man är vaccinerad mot svininfluensan har man bättre skydd då?
17.00
Det är sjukvården som behöver munskydd o handsprit. Det räcker att tvätta händerna NOGA med tvål och vatten,så det kommer man långt med. Saknar en vedspis i mitt hus,skulle va toppen å kunna laga mat om elen ryker😯.
17.40
Räcker inte två veckor för 4 fao personer familj.
17.41
Klarar mig tre veckor.
17.41
Brukar storhandla när lönen kommer, men skulle något hända dagarna före lön får jag problem.
17.53
Såg på Rapport 16:00 idag. Bedrövligt och skamligt av SVT att sprida panik bland Svenska folket med att skrämma upp människor genom nyheter.

Att visa tomma hyllor på några utvalda matbutiker och skrämma folket, som om det är Syrienkriget på väg hit. Hamstra, hamstra..
Har Ni på SVT ingen skam i kroppen?
Vill Ni skapa allmänna panik i Sverige?
Ska Ni bli Sveriges svar på Foxnews?

Vad händer med de människor som inte har pengar över att hamstra mat ? Ska Ni hipsters på SVT låna dem pengar?
Ni borde skämmas allihopa på SVT som beter er så lågt. Det säger allt om eran uppfostran och era föräldrar. Om Ni har några.
@SkamligtavSVT - SVT:s uppdrag är att spegla och rapportera sakligt om det som sker i samhället. Att vi berättar om att varor just nu tar slut i butiker och på apotek är en spegling av något som nu sker i samhället. Varorna har dessutom tagit slut innan SVT rapporterade om de tomma hyllorna.
17.53
Hur kan man bli isolerad i hemmet, sätter myndigheter en vakt så att man inte kan gå ut?
17.54
Blanda inte ihop förnuftig beredskap med hamstring. Att ha en liten buffert med förnödenheter är ett sätt att ta ansvar och vara redo för nödsituationer. Att köpa på sig stora mängder av sådant det är ont om är däremot hänsynslöst mot alla andra som också behöver.
17.55
Jag räknar med att varor kan ta slut i affärerna om de som tillverkar och levererar blir sjuka. Har mat för kanske två veckor, frukt och grönsaker är svårast. Man bör inte glömma plåster, febernedsättande och batterier.
18.48
Om man blir skrämd av nyheterna är det inte rapporteringen som är orsaken. Det är verkligheten. Och för att kunna hantera svårigheter så bra som möjligt behöver man saklig infirmation. Tack SVT!
18.48
Blöjor och bindor vill man inte vara utan, även om jag nog minns hur man viker en tygblöja. Tvål, såpa och tvättmedel måste finnas för hygienen. Räknar med att el och vatten kommer att funka.
18.48
Att anklaga de som lugnt och sansat förbereder sig för det oväntade, för panik och hysteri blir fel. Panik uppstår när man blir överraskad och förstår att man är oförberedd.

Har mat för några veckor, ska köpa hostmedicin och alvedon i morgon.
18.48
4 veckor mat, nödelverk för att kunna ta upp vatten ur egen djupborrad brunn, 20 l varmvattentank på den vedeldade bastu kaminen, två gasol kaminer, eget hus på landet är väl den tryggaste boende formen. Värre för boenden i lägenheter där finns ingen backupp på el, vatten, eller värme. Blir personalen på bostadsbolagen sjuka blir det kaos.
19.09
Brädspel, korsord, sudoku och böcker för sysselsättning. Konserver för ett par veckor, senan behöver jag handla.
19.10
Tips till de som inte har någon buffert och begränsat med pengar: köp inte speciell "överlevnadsmat", köp sådant du brukar, men lite extra. Fyra falukorvar i stället för tre t ex. Behöver du det inte nu kan du äta det senare och då går det åt mindre pengar då.
19.10
Skulle klara mig till nästa år skulle jag tro!