SVT rapporterade · Senaste nytt om coronaviruset för Norrbotten

16.40

Sjukvården i Norrbotten ska vårda coronapatienter från andra regioner

SVT NyheterRegion Norrbotten är nu redo att ta emot intensivvårdspatienter med covid-19 från region Sörmland.
">https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sjukvarden-i-norrbotten-tar-emot-coronapatienter-fran-andra-regioner
13.42
Nu är dagens presskonferens avslutad
13.30
Regiondirektören berättar nu att Sverige ska hjälpa Finland om de behöver hjälp med covid-patienter. Region Norrbotten är också beredd att hjälpa Sörmland och ta emot några av deras patienter i Norrbotten, då det finns lediga platser inom intensivvården.
13.28
Anders Nystedt ska nu prata om munskydd då många undrar om det skyddar.
-Om man har något som täcker munnen så har det en funktion om jag hostar så stannar de i masken men ett munskydd skyddar inte bäraren på samma sätt. Tvärtom kan mikroorganismerna fastna i munskyddet.
- Och är man sjuk så ska man vara hemma istället för att gå omkring med munskydd. 
13.23
Vi har försökt samla patienterna med covid-19 till Piteå och när de kommer från Malmfälten flygs de med helikopter., Han berättar att Försvarsmakten hjälper till med helikoptrar.
13.21
Per Berglund, chef för länssjukvården, pratar nu. Han berättar att intensvivården har vårdat 17 patienter med covid. Inte 30, som det finns uppgifter om.
13.20
Sjukvården har störst brist på just skyddsmasker.
13.19
Hon berättar att sjukvården fått en större mängd skyddsmasker som fördelats till bland annat IVA . Vidare berättar hon att Försvarsmakten hjälper till med ambulans.
13.16
- Det vi gör för att stötta upp är att jobba nära kommunal omsorgspersonal så att vi kan ge vård på boendena.
13.15
Chefsläkaren Pia Näsvall ska nu berätta hur Region Norrbotten jobbar med hemtjänsten och äldreboenden.
13.15
vi får inte slappna av. Andledningen till att det fungerar är att  vi är noga med handhygienen och att de som är förkylda stannar hemma. Fortsatt med socialdistansering och gå inte på dans på stadshotellet, ja, ni fattar grejen, säger Anders Nystedt.
13.13
I första hand testas vårdpersonal och sedan andra grupper.
13.12
- Precis nu har vi börjat göra tester på labbet i Sunderbyn där man tar blodprov på folk som haft infektionen och jämför med gamla prover i ifjol när covid inte fanns och så ser man vilka som bildat antikroppar.
13.09
Anders Nystedt visar många olika grafer, bland annat  på hur smittspridningen ser ut både i Sverige och i andra länder.
13.07
Både på Sunderby sjukhus och sjukhuset i Piteå ligger det ett 20-tal covid-patienter inlagda.
13.06
Anders Nystedt berättar att man nu har större resurser att testas fler och att det också syns i statistiken.
13.05
- Det är ett tecken på att åtgärderna i alla fall inte funkar jättedåligt.
13.05
Anders Nystedt visar grafer som visar att smittan är på väg ner.
13.04
Han betonar att smittan är mycket allvarlig för de äldre och att det inte går att sänka garden.
13.03
-Alltid otäckt att prata om avlidna i siffror. Eftersom många har barn och barnbarn. De flesta drabbade är äldre, säger Anders Nystedt.
13.02
I Norrbotten har 164 personer smittats  och 15 personer har avlidit.
13.02
Han berättar att trenden är godartad. Smittspridningen har minskat något.
13.01
Hon lämnar ordet direkt till smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
13.00
Regiondirektör Anna Stina Nordmark Nilsson inleder presskonferensen.
12.48
Regionansvariga ska väl förstås ``Först drabbas själv!!??´´ Innan ett krisavtal ska skrivas på!!?? eller!?? Inte klokt,och inte snällt heller, medtanke på Huur många timmar de stackars Iva anställd får utsätta sig för och med att jobba ``12 timmar!!??´´!!??
12.40
Från klockan 13 sänder vi Region Norrbottens presskonferens med aktuell information kring coronaviruset i länet. De medverkande på presskonferensen är  Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör, Anders Nystedt, smittskyddsläkare,. Per Berglund, chef division Länssjukvården och Pia Näsvall, chefsläkare.
10.47
Ytterligare fyra dödsfall i corona har skett enligt Region Norrbottens uppdatering idag, 15 april.
Det betyder att totalt 15 personer nu avlidit i Norrbotten till följd av smittan.
09.53

Coronasmittan ökar kraftigt inom Gällivares äldreomsorg

SVT NyheterInom hemvården och särskilda boenden i Gällivare ökar antalet personer som misstänkts ha insjuknat i covid-19.
14.12

”Inte så illa som vi fruktat” säger smittskyddsläkaren om påsken

SVT NyheterSmittskyddsläkaren Anders Nystedt säger att antalet patienter med covid-19 som är inlagda på sjukhus ligger på en ganska jämn nivå, likaså de som får intensivvård.
14.10

Vissa grupper ska garanteras barnomsorg i Luleå

SVT NyheterOm coronapandemin leder till beslut att stänga skolor. förskolor och fritidshem ska föräldrar som deltar i samhällsviktig verksamhet få omsorg för barn i åldrarna 1 till 13 år.
12.28

Antalet personer som varslas i Norrbotten ökar. Varsel mellan 1 mars och 12 april är nu uppe i 827 i länet. Det uppger Arbetsförmedlingen i ett pressutskick.

–  Läget på arbetsmarknaden är allvarligt och fortsätter utvecklingen kan vi nå en topp under sommaren med runt 10 procent inskrivna arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

10.29

Boden kan få uteserveringar – redan under vårvintern

Igår berättade vi att uteseveringarna i Boden kan komma att öppna snart. 
Kommunfullmäktige i Boden tog nyligen ett unik beslut för att underlätta för näringslivet under coronapandemin.
10.17
Detta vet vi just nu:
• 164 personer är den 15 april konstaterat smittade av coronaviruset i Norrbotten.
42 av dem vårdades den 15 april på sjukhus, 10 får intensivvård.
• Totalt 15 personer i Norrbotten med bekräftad covid-19 har avlidit sedan coronautbrottets början.
• Region Norrbotten kunde 20 mars bekräfta att det finns samhällssmitta i länet, det vill säga att smittan sprids mellan invånare.
• Regeringen har beslutat om att begränsa folksamlingar som överstiger 50 personer.
• SVT Nyheter kan inte svara på vilka exakta orter eller stadsdelar de smittade är hemmahörande på, då regionen och sjukvården inte går ut med den informationen. Det handlar om patientsekretess.
• Region Norrbotten håller presskonferenser varje vecka för att informera om läget.
19.10
De planerade operationerna på sjukhusen i Norrbotten minskade med 65 procent i coronapandemins spår. Det visar en sammanställning gjord av SVT. Se mer här: https://www.svt.se/datajournalistik/corona-uteblivna-operationer/
18.20

Skidanläggningarna drabbade av fjällskam?

SVT NyheterDet tycks vara många som har hörsammat uppmaningen att skippa fjällresan den här påsken. Bara ett tjugotal skidåkare klev av tåget i Björkliden på skärtorsdagen.
18.19

Regionledningen väntar med krisavtal i vården

SVT NyheterAtt aktivera krislägetsavtalet för vårdanställda inom Region Norrbotten är inte aktuellt i nuläget.
18.18

Smitta skapar oro bland hemtjänstpersonalen i Gällivare

SVT NyheterAtt tre brukare på ett äldreboende i Gällivare avlidit under den senaste veckan i misstänkt eller konstaterad covidsmitta oroar anställda.
13.59
Gällivare kommun vill hindra spridningen av Corona viruset. 🤔 det skulle ni tänk på tidigare. Vi måste vara rädd om dom äldre på boende 🥰
10.55
Tänk vad Kalix kommun är driftig. Först maten på olika matställe åt ungdomarna. Nu boende för Corona epidemin. Bra goo i Kalix. Det skulle vi också ha i Gällivare tex. 🤔👍
10.45

Många valde bort flyget – stort tapp av flygresenärer

SVT NyheterDet var i början av mars som coronaviruset fick spridning på riktigt i Sverige. Vilket syns tydligt i Swedavias nya flygplatsstatistik.
09.15
Piteå kommun startar nu upp en ny stödlinje tillsammans med FRG (Frivillig resursgrupp) för de som inte kan eller ska vara ute i samhället. I första hand samordnas information kring transporter av mat, läkemedel och praktiska lösningar på problem. FRG samarbetar även med kyrkan och övriga frivilliga försvarsorganisationer.
09.13

Två hotell och tre stugbyar blir ”coronaboende” i Kalix

SVT NyheterTvå hotell och tre stugbyar ska bli ett slags ”coronaboende” i Kalix när kommunen hyr boende för att klara en coronaepandemi.
08.21
På torsdagsmorgonen meddelade Region Norrbotten att ytterligare två personer har avlidit. Det här betyder att totalt åtta personer har dött i sjukdomen covid-19. 12 personer har konstaterats ha sjukdomen, vilket innebär att totalt 128 personer är konstaterat smittade i Norrbotten. 54 vårdas just nu på sjukhus och nio av dem får intensivvård.
06.41
De äldre äldre idag är ju dom som faktiskt byggt upp vårt land!! Hjälp våra äldre äldre som har de svårare att röra sig,att få bra hemlagad god mat! Där kan ju skolans matbespisningar gå in och göra jobbet!
06.41
Att en kommun mörkar covid 19 fall på ett boende för personalen som jobbar där är inte ok. Detta sker just nu i Luleå. Hur hanterar man en sån fråga?
@Orolig - Hej! Du får gärna mejla oss på norrbotten@svt.se om du har ett tips att lämna. Allt gott och håll avstånd!
06.40
Såg idag att det produceras munskydd och annan utrustning i Gällivare på en firma. Är det säkra munskydd, som uppfyller kraven? Likaså med annan utrustning dom producerar.
06.39
många stannar nu hemma och börjar nu städa huset och trädgården i stor skala. Här bör du också vara uppmärksam på sorgfeber, sjukdomens gång är nästan likadan, även här arbetar du bara med en ansiktsmask.
06.38

Stor press på vårdpersonalen – jobbar 12 timmar i sträck

Intensivvårdspersonal från Luleå och Kalix sjukhus har flyttats till Piteå sjukhus samtidigt som arbetspassen har förlängts till 12,5 timmar. En situation som innebär hög press på personalen.
19.55

Tre har avlidit på samma äldreboende i Gällivare

SVT NyheterTre brukare från samma äldreboende i Gällivare har avlidit undet den senaste veckan i misstänkt, eller konstaterad coivd-19 smitta.
18.43

Coronatopp i Norrbotten i början av maj

SVT NyheterCoronapandemin förväntas nå sin topp i Norrbotten i början av maj och smittskyddsläkaren Anders Nystedt avråder starkt från sociala aktiviteter. – Stanna hemma i stället och ägna er åt navelskåderi, säger han.
18.43

Här bjuds det på smörgåstårtor till vårdpersonalen

SVT NyheterLions i Luleå delade under onsdagen ut smörgåstårtor till vård och larmpersonal. Både ambulansen och sjukhuset i Sunderbyn fick besök. Smörgåstårtorna ges i klubbens arbete mot coronapandemin.
18.43

Hemtjänstpersonal i Kiruna jobbade utan skyddsutrustning med covid-19 smittad

SVT NyheterDet första covid-19 sjukdomsfallet har konstaterats i ett hem som hemtjänsten i Kiruna besöker dagligen. Nu finns oron att personal kan ha smittats av coronaviruset.
15.05
Människor är väldigt dåliga på att hålla säkerhetsavståndet till varandra i Luleå. Ingen verkar bry sig om Corona viruset. Krävs hårdare regler. På Storheden håller ingen avstånd till varandra?
15.05
Om smittspridningen "stack iväg" i Singapore, hur skulle man beskriva situationen i Sverige då?
15.05
Fint gjort av Kalix kommun. Dom andra kommunerna gör som strutsen Tänk på att det är många ungdomar som inte har det så förspänt hemma. Och inte i dess tider. Vakna upp och tänk på dom unga. Det är inte något roligt att gå hungrig 😋
15.05
Varför förstår inte andra kommuner att vi måste vara rädd om våra ungdomar. Dom behöver mat. Och många har det inte lätt nu. Bravo Kalix
13.43
Så här kan man sammanfatta presskonferensen från onsdag 8/4:
  • Ytterligare en person har avlidit i covid-19. Detta innebär att totalt sex personer har dött hittills. Alla har varit äldre med bakomliggande sjukdomar.
  • 116 fall har konstaterats bära på coronaviruset.
  • Region Norrbotten har tillräckligt med skyddsutrustning under påsken.
  • Smittskyddsläkaren uppmanar alla äldre att stanna inomhus så mycket de kan
  • Intensivvårdsplatserna kommer att räcka, enligt prognoserna
13.33
Nu är presskonferensen avslutad och journalisterna kommer att göra enskilda intervjuer. Vi tackar för att ni har följt vår livesändning och hoppas vi ses nästa onsdag!
13.32
Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson berättar att UD avråder utlandsresor fram till 15 juni. Med detta önskar hon alla norrbottningar en glad påsk trots att den blir annorlunda.
13.31
- Det kommer vara en annorlunda påsk, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör. Våra planer har säkert förändras och igår talade vår statsminister om att våra sommarplanen måste vi vara förberedda på att förändra.
13.30
Region Norrbotten kommer också att kunna erbjuda bostad i Sverige. Men nu är det upp till regionen att se till att detta uppfylls. Finland säger att detta när som helst kan återkallas.
13.29
De har även fått ett ansvar för att se till att de från Finland har godkänd skyddsutrustning.
13.28
Anna-Stina Nordmark Nilsson, regionråd, säger även att de kommer att testa de finländska arbetarna för covid-19.
13.28
Anna-Stina Nordmark Nilsson pratar nu om situationen kring finska gränsen. Hon säger bland annat att det kommer att krävas arbetsintyg som anses nödvändig, endast deras arbetsuppgifter kan göras på en arbetsplats i Sverige.
13.27
Intensivvårdsplatserna kommer att räcka, säger Per Berglund. Men säger att det hänger mycket på oss alla, om vi sköter oss och följer alla rekommendationer eller om vi struntar i dem.
13.26
Han säger att prognosen är ungefär som de räknat på men att vi måste tänka på hur vi rör oss i samhället.
- Vi kan verkligen göra skillnad om vi tänker på det. Nu under påsken men egentligen alltid, för att inte sprida smittan, säger Per Berglund.
13.26
Han pratar om hur vi alla måste ta ansvar för varandra och att covid-19 kan ge allvarliga lungskador.
13.25
Han börjar att berätta om alla långa vårdtider då människor med covid-19 behöver vård under lång tid. Det kommer snart att bli fullt på Piteå sjukhus, men då flyttas dessa patienter till Sunderby sjukhus i första hand.
13.24
Nu är det Per Berglund, chef division Länssjukvård, tur att prata.
13.24
Nu pratar hon om fjällen och påsken. De uppmanar alla att undvika fjällen då skaderisken ökar betydligt, speciellt då många gärna dricker alkohol. Hon vill rekommendera alla att låta alkoholen stå denna påsk.
13.22
Detta gäller kommun och region, säger Näsvall.
13.22
Nu pratar Pia Näsvall, chefsläkare. De har skyddsutrustning under påsken, bekräftar hon. De använder även utrustningen som uppfyller kraven.
13.21
- Det finns inte en plan i världen att vi rekommenderar munskydd när  man går på stan i Sverige. Går ni ut och råkar hosta, hosta i rockärmen, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt.
13.21
Nu pratar Nystedt om munskydd. Har man munskydd och hostar är det som att hosta i armvecket. Men de skyddar inte dig själv, poängterar Anders Nystedt.
13.19
Han skickar även med en skarp uppmaning till alla äldre att hålla sig inomhus: "Förstå att det här är skitfarligt. Det är många som dör". Han säger att det kommer hålla på ett tag till, men inte så länge som man trodde.
13.18
- Men alla som inte har symptom måste också tänka på detta. Då är förhållningsregeln armlängsavstånd, håll er undan från puben och restaurangen. Det är fortfarande en pågående pandemi och - smitta inte ner era äldre. Det är de som drabbas och råkar illa ut.
13.17
Han säger också att de som bär på covid-19 utan några som helst symptom inte smittar på ett lättsamt sätt utan att man behöver till exempel tungkyssas (Anders Nystedts exempel).
13.17
Anders Nystedt har tidigare pratat om 5000 till 10 000 smittade norrbottningar. Men då har han räknat människor med förkylningssymptom. Men om man ska räkna in alla utan symptom så kan det vara runt 50 000, men är såklart omöjligt att säga.
13.15
Han pratar nu om fallet i Linköping där massvis av vårdpersonal bar på covid-19 men utan att visa några symptom. 
13.13
Han kommer nu att prata om vart i epidemin vi är och hur vi gör nu. Han berättar hur svårt det är när man fått en samhällssmitta att lyckas hitta var viruset startat.
13.13
- De prognoser vi gjort stämmer än så länge och vi har möjlighet att bromsa mer. Jag tror inte vi kommer hamna i läget där vi stänger skolor. Jag inbillar mig att vi är lagomt på spåret.
13.12
Nystedt berättar nu om var Sverige och Norrbotten vill vara, alltså en mer långsam utveckling. Detta kommer att kosta då epidemin blir längre men det blir inte en situation som i Italien.
13.11
Nystedt pratar nu om Singapore då de fick mycket beröm då landet lyckades stoppa smittspridningen eftersom de stängde ner hela samhället. Sen öppnade de upp igen och då stack smittspridningen iväg.
13.09
Anders Nystedt berättar nu om epidemikurvorna och hur viktigt det är att inte alla blir sjuka samtidigt då landet riskerar att "gå sönder", många dör och sjukvården kan inte hantera alla fall, samt stora konsekvenser i det vanliga samhället.
13.07
Anders Nystedt säger att de flesta dödsfall är äldre med multisjukdomar men att man kan bli allvarligt sjuk som ung, men att det är väldigt ovanligt.
13.06
- Vi är dock långt fram i epidemikurvan.
13.06
Han visar nu Sveriges siffror och säger att Stockholm är på väg att nå toppen av sin epidemi. Nystedt säger att man rustar sig för värre än prognosen. Det är dock veckor kvar tills Norrbotten är i sin "topp", säger Anders Nystedt.
13.04
- Det känns än så länge bra i dessa eländiga tider, säger Nystedt, smittskyddsläkare.
13.04
Tio stycken på IVA i Piteå och 11 på vanlig vårdavdelning. Sedan finns det enstaka covid-19-fall i Piteå och Gällivare. Detta följer Region Norrbottens prognos, enligt Anders Nystedt.
13.04
Antalet konstaterade smittade är just nu: 116 fall. Elva av dem vårdas på IVA. Ytterligare en äldre person har avlidit i coronaviruset. Alla sex som har avlidit i covid-19 är äldre med många konkurrerande sjukdomar.
13.02
Anders Nystedt inleder presskonferensen och börjar med att beskriva läget i Norrbotten.
13.01
De som medverkar på dagens presskonferens är:
  • Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör
  • Anders Nystedt, smittskyddsläkare
  • Pia Näsvall, chefsläkare
  • Per Berglund, chef division Länssjukvård 
13.00
Kommer det någon länk till Region Norrbottens presskonferens?
@Pia - Nu ska det fungera!
13.00
Klockan 13.00 ska presskonferensen börja. Det är Region Norrbotten som varje onsdag bjuder in media.
12.39

Piteå Summer Games ställs in

SVT NyheterDen internationella fotbollstävlingen Piteå Summer Games ställer in sin stora turnering i sommar. – Det känns jättejobbigt, säger styrelseordförande Christer Norberg.
12.25
Bra skrivet om skolmaten. Men våra andra kommuner verkar inte bry sig. Våra tonåringar behöver ju få äta. Vakna upp ni på kommunerna
09.39
Jag bor hos mitt vuxna barn, jag är multisjuk och 70 +. Jag likställer det med att bo på ett äldreboende vad gäller besök. Hen jobbar varje dag inom sjukvården och kommer naturligtvis hem varje kväll. Som att besöka mormor inom äldrevården varje dag alltså. Jag undrar nu om jag kan ha haft en lindrigare variant av corona. Jag har haft torrhosta och nyst väldigt mycket, dessutom jättetrött. Lite andningssvårigheter också men inte mer än att jag klarat av det. Kan dessa symtom vara en lättare variant av corona? Nämnas bör att jag i vanliga fall sällan blir förkyld, jag har kanske varit det max tre gånger under min levnad inte mer.
@Moment22 - Hej! Det är tyvärr omöjligt för oss att svara på en sådan fråga. De här symptomen är vanliga vid coronaviruset:
  • snuva
  • halsont
  • huvudvärk
  • värk i muskler och leder
  • feber
  • torrhosta
  • andningsbesvär.

    Krya på dig!
09.35
I dag testar högstadieelever på Stadsöskolan distansundervisning. Anledningen är att man vill testa detta inför en eventuell skolstängning.
– Vi gör det här för att testa utrustningen och tekniken. Det blir också ett sätt för personalen att prova sitt pedagogiska upplägg, säger Per Lindberg som är rektor vid Stadsöskolan i Gammelstad på Luleå kommuns hemsida.
07.20
Man skäms för att man är fattig. Men våran familj är det. Ingen mat skolan stängde. Sen kan man inte gå och äta hos våran snälla mormor för dom får inte träffa oss. Snälla kommuner tänk på oss ungdomar som går hungriga. Gör som Kalix kommun. God ide👍
07.19
Kära norrbottningar: De (vården, polis, matsäljare,...) stannar på jobbet för er/oss, ni/vi stannar hem för dem! Vi ses igen nästa år i fjällen!
06.36
Hej! Har blivit sjuk i feber och halsont, finns det någon möjlighet att jag får testa mig? Tillhör inte någon riskgrupp. Läste att personer ska få börja testa sig mer.
@Anna - Hej Anna! I nuläget testar inte Region Norrbotten gemene man, men det stämmer att de planerar att låta fler förkylda testa sig. Än så länge har de inte satt igång det projektet, men det kan komma lite senare!
19.37

Vädjan från Region Norrbotten: ”Åk inte till fjällen i påsk”

SVT NyheterRegion Norrbotten går ut med en direkt vädjan till norrbottningarna att i år undvika påskfirande i fjällen.
18.45

Johanna får fortsätta att pendla över gränsen

SVT NyheterFinland skärper nu gränskontrollerna mot Sverige ytterligare. Däremot får vårdpersonal fortfarande röra sig fritt över finska gränsen utan krav på karantän i fjorton dagar. Det betyder att vården i Tornedalen räddas.
18.45
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-1px; border-radius: 0px 0px 2px 2px;">↵

Stopp för vikarier och timanställda när Finland skärper gränsreglerna

SVT NyheterDet är företag med många timanställda eller vikarier som är de stora förlorarna när Finland skärper reglerna för arbetspendling över gränsen. Permanent anställda inom pendlingsområdet kan fortsätta jobba i grannlandet.
15.00
Det som Kalix kommun har gjort. Det skulle alla kommuner göra. Vet många som inte äter pga att skolan är stängd. 💐
14.13
De senaste siffrorna visar att 591 personer har hittills dött i Sverige, enligt Anders Tegnell statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
13.27
Bra gjort Kalix kommun. Det skulle dom andra kommunerna också tänkt på. Låta eleverna äta och samtidigt gynnar man restaurangerna 👍
13.20
Fint gjort Kalix kommun. Många av våra elever har inte alltid middag hemma. Det räknas med att dom äter på skolan. Det skulle dom andra kommuner tänka på. Eleverna får mat och matställena kanske överlever
13.18

Nya beslut i Kalix för att stimulera näringsliv och kommunal verksamhet

SVT NyheterIdag tog krisledningsnämnden i Kalix kommun beslut som ska stimulera det lokala näringslivet men också gynna gymnasieelever och delar av socialförvaltningens verksamhet.
12.15
Tack Finland för det ni gör för Norrbotten. Och tack all vårdpersonal för att ni orkar dag efter dag samt till skolpersonal både till dom stora och små barnen. 👍 all kärlek till er 🥰 hoppas ni får en fin påsk 🐣
12.14
Ytterligare en person har avlidit på sjukhus med bekräftad covid-19. Region Norrbotten uppger också att ytterligare 12 personer har konstaterats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 101 personer är konstaterat smittade i Norrbotten. 42 av dem vårdas på sjukhus, tio av dem får intensivvård.
07.45

Finland skärper gränsreglerna – vårdpersonalen berörs inte

SVT NyheterTidigt på tisdagsmorgonen meddelade den finska regeringen att de kommer att skärpa gränsreglerna ytterligare. Däremot får vårdpersonal fortfarande röra sig fritt över gränsen och utan karantän, som tidigare.
06.32
Jag var på Storheden o gjorde några ärenden idag. Bla besökte jag en matvaruaffär. Några tejpremsor utan förklaring fanns på golvet. Människor stod precis lika nära varandra som vanligt i kön o när man sedan packade varorna. Flera äldre var oxå där. Hur lever vi upp till att ta ansvar och vem kollar butikerna? Borde vi inte visa att vi kan fixa råden utan att det måste bli förbud?
@Anna - Hej! Det är säkert olika på olika butiker men de två senaste butikerna jag varit på i Luleå har tydligt markerat "Håll avstånd" och tejpat upp markeringar där kunderna ska stå. Sen är det ju såklart upp till var och en att följa detta och verkligen hålla avstånd.
06.31
Tyvärr har inte alla upptäckte Corona viruset. Var på affären men snacka om folk. Och en himla trängsel i kassan. Vakna upp Norrbotten 🦠
06.31
Har vi i Norrbotten att man får ha aprilskämt hela april? LKAB och Boliden anställda till vården 👍🐣
12.41

LKAB-anställda till vården

SVT NyheterLKAB planerar att göra som Boliden och ge anställda tjänstledigt med full lön för att jobba inom vården. Enligt gruvbolagets ledning kommer beslutet att fattas inom några dagar.
11.22

Bolidenanställda förstärker sjukvården

SVT NyheterBoliden har beslutat att alla anställda i Sverige som vill jobba inom sjukvården under coronakrisen ska få tjänstledigt. Bolaget kommer också att betala ut gruvlöner till de som tillfälligt byter jobb. – Vi vill ta vårt ansvar för samhället, säger områdeschefen Hans Jönsson.
09.53
Ett immunitetstest blir mest troligt verkligt veckan efter påsk, uppger Anders Nystedt, smittskyddsläkare. Ett sådant test är viktigt för att se vem som haft coronaviruset eller inte. Här kan du läsa mer om testet som SVT Norbotten rapporterat om tidigare.
07.17
89 personer har nu konstaterats smittade av coronaviruset i Norrbotten, enligt Region Norrbottens statistik. Från fredag förmiddag till söndag har det rapporterats in elva nya fall.
06.43

Coronasmittan försenar samhällsomvandlingarna

SVT NyheterSamhällsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare kommer att försenas på grund av att utländska byggjobbare inte kan komma till byggena i Malmfälten. Orsaken är de stängda gränserna.
12.10

Nästan alla norrbottningar kommer att drabbas av covid-19

SVT NyheterNästan alla norrbottningar kommer att drabbas av coronaviruset i någon form innan flockimmunitet uppstår, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt. – Vi måste skydda våra sköra, våra gamla, säger han.
12.12

Region Norrbotten överväger att testa förkylda personer för covid-19

SVT NyheterSmittskyddsläkaren Anders Nystedt meddelar att Region Norrbotten överväger att låta hundratals förkylda människor i Norrbotten testas för coronaviruset.
12.07
Vi har svårt att hinna gå igenom och svara på frågor under helgen, men titta gärna på svaren på vanliga frågor som SVT har skrivit om här:  

Guide: Här besvaras de vanligaste frågorna om coronaviruset

SVT NyheterHjälper munskydd mot coronaviruset? Vad är skillnaden på corona och covid-19? Här sammanfattas den mest efterfrågade informationen om coronaviruset och dess spridning.
11.34
Vart kan man se hur många som ligger inne på Iva runt i Norrbotten? Kiruna, Kalix, Gällivare och Sunderbyn?
@Humlan - Det finns inte sådan information som är offentlig - Region Norrbotten rapporterar inte uppgifter på sjukhusnivå.
11.28
Enligt DN:s grafik så vårdas 43 personer på sjukhus i Norrbotten för Corona. Det är mer än hälften av alla som är konstaterade som smittade (78 st). Vore intressant att höra smittskyddsläkaren kommentera varför det ser ut så?
@Ann - Från den 13 mars provtas bara de som behöver sjukhusvård, och de som jobbar i sjukvården eller med äldre och som har symtom på smitta. Folkhälsomyndigheten skriver:
"Denna sjukdom där många har mycket milda symtom medför en omfattande underrapportering. Det finns alltså betydligt fler fall än vad som har rapporterats. Punktinsatser görs för att undersöka hur sjukdomen är spridd i landet, till exempel testas insamlade influensaprover även för covid-19." https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/
10.23
Läste frågorna som frågeställaren Helen skrev kl 13.01. Upplever att frågorna är klart relevanta. I den situation Sverige befinner sig i borde alla samhällsinstanser som media, polis, regioner, länstyrelse, och kommuner samordna informationen så den når alla, speciellt när man aviserat om samhällsviktig information. Detta borde länstyrelsen och polisen känna till eftersom det ligger i deras uppdrag. SVT avfärdade frågan och hänvisade till P4, varför? Ert ansvar borde ligga i att lyfta detta som en fråga till länstyrelsen gjorde ni det?
@Meal - Hej! Såväl SVT som SR rapporterar extremt mycket om coronaläget lokalt och på riksnivål, så det är inte svårt att ta del av vad som händer för publiken. Då det är presskonferenser sänds dessa rutinmässigt live via webben, och i de mobilappar som SR och SVT har. Nyhetssändningarna och webbsidorna uppdateras från tidig morgon till sen kväll. Det betyder att när de lokala nyheterna sänds i eterkanalerna så finns det senaste av nyhetsutvecklingen med, och i P4 är det nyheter lokalt regelbundet från morgon till sen eftermiddag. Men i de etersända kanalerna bryts inte de normala sändningarna av för en presskonferens som hålls dagligen. De specialsändningarna läggs på webben där en stor del av befolkningen kan ta del av dem.
09.39
Hejsan, fick rådet att ta ut mina pengar från banken och köpa guld som säkerhet. Känner stor oro runt ämnet pengar när korthuset nu ser ut att rasa?? Har ni några rekommendationer om detta som komplement till alla hälsofrågor?
@Josefin - det är omöjligt (och vore olämpligt) att ge några rekommendationer. Följ gärna rapporteringen om ekonomi, diskutera med din bank eller annan ekonomisk rådgivare, vad som är bäst för just dig. Det råder stor osäkerhet just nu. Här skriver SVT:s ekonomikommentator om detta: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/analys-ingen-sitter-pa-facit
09.36

Många ensamma när Arvidsjaurs föreningsliv försvinner

SVT NyheterI Arvidsjaur är i princip alla arrangemang som arrangeras av föreningar inställda. Det här innebär att många äldre blir socialt isolerade. ”Många är oroliga”, säger Mats Åhman, ordförande i PRO i Arvidsjaur.
09.31
Hej och godmorgon!
Hoppas mitt inlägg kommer med
Jag försöker nu i dessa tider gynna den lokala
”Kvartersbutiken” det vill säga handla så mycket jag kan
lokalt för att stötta våra företagare som jag vet har det svårt.
Känner själv flertalet företagare som tvingats säga upp personal etc.
Vill här skicka en uppmaning att handla lokalt i stället för att beställa online.
Är du i riskgrupp så kolla om någon kan handla åt dig.
Önskar alla en trevlig helg och tack för SVT-s rapportering som jag följer dagligen :)
///Fredde
@Fredde - det är många verksamheter som är i kris nu, fin uppmaning av dej Fredde!
09.22
Hur många % av Sveriges befolkning räknar man bli smittade denna säsong och hur många % av dessa beräknas inte överleva?
@Laila - Jag har inte hittat någon sådan prognos för Sverige men pandemins omfattning beror mycket på hur effektiva motåtgärderna är. WHO skriver att sannolikheten att smittas av covid-19 beror på VAR man är och OM det pågår smittspridning där. Smittan går att stoppa, som man lyckats med i Kina, men den kan bryta ut igen. Därför är det viktigt att följa myndigheternas uppmaningar och restriktioner. 

Dödligheten har beräknats till 1-2 procent, se vår fråga-svar-artikel om detta.
 
08.58
Men hur sega kan Norrbotten vara på att rapportera dödsfall till folkhälsomyndigheten?
Det finns bara ett inrapporterat fall där!
@Nicke - Region Norrbotten har aktuell siffra på sin hemsida. Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida: Det förekommer en viss fördröjning i rapporteringen och kompletteringen av uppgifterna om antalet avlidna."
08.39
Många Norrbottningar som är bosatta ute i landet är nu på väg "hem" för att fira påsk. Kanske inte alltid på en fjällanläggning men för att träffa familjer och kanske besöka stugor. Man ser det som en självklarhet att om man är född här så är det OK att resa tillbaka hit trots alla rekommendationer. Speciellt om man kommer i egen bil.
Tänker att det är samma i Västerbotten och andra län. Varför vänder man sig inte till dem speciellt och säger att de ska stanna i den region där de är skrivna?
@Åsa - Uppmaningen från Folkhälsomyndigheten är mer generell: avstå från onödiga resor. Det är upp till var och en att fundera på sitt resande. 
08.32
Jag tycker att det är konstigt att man inte får veta vilken ort eller stadsdel som har insjuknat i covid-19 därför att det är sekretessbelagt men det verkar ju underligt är det viktigare än att människor dör. Man kanske skulle kunna minska mycket lidande och död om man fick veta var den största smittan finns.
@TomKarlsson - Smittspridningen klassas sedan en tid som samhällssmitta, och det är bara de som är i behov av vård eller läggs in på sjukhus som provtas nu. Det är alltså omöjligt att säga var smittan finns eftersom den bedöms spridas i samhället. Här är en artikel om att man nu fokuserar på att skydda riskgrupperna främst. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-nationell-strategi-farre-coronatester 
17.11
EU-bidrag kan rädda företag i Norrbotten. Något som är mycket ovanligt, enligt landshövdingen. Läs mer om det här: 

EU-bidrag kan rädda företag i Norrbotten

SVT NyheterEU-bidrag kan användas för att stärka norrbottniska företag som håller på att gå omkull, enligt landshövding Björn O. Nilsson. – Vi kan inte vara formella, nu är det kris, säger han.
16.39

Finländare erbjuds boende i Norrbotten under coronakrisen

SVT NyheterFlera kommuner i Norrbotten erbjuder nu boende åt finsk arbetskraft i Sverige, om de stannar och arbetar i Norrbotten under coronakrisen.
">https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/finlandare-erbjuda-boende-i-sverige-under-coronakrisen
15.48
Bra SAS. Vissa vet inte ens vars Norrbotten är. ⛄️
15.44
"Jag har all förståelse för att flyg utan flygresenärer är svårt att hålla igång i denna Coronakris. Men som norrbottning är jag oerhört glad över att SAS - Scandinavian Airlines i detta allvarliga läge förstår vikten av och tar ansvar för att upprätthålla samhällskritisk infrastruktur till och från Norrland.
Det har en helt avgörande betydelse för gods, sjukvård och passagerare med de avstånd vi har. Men ett nära på nedsläckt inrikesflyg i ett avlångt land som Sverige kräver också att vi framöver gemensamt säkerställer fungerade stomflyglinjer om marknaden inte kan upprätthålla samhällsstrukturen."

Detta skriver socialdemokraterna Norrbottens ordförande Fredrik Lundh Sammeli i ett pressmeddelande.
15.01
SAS meddelar nu att de endast kommer behålla ett inrikesflyg. Sträckorna som kommer trafikeras är Umeå, Kiruna, Luleå och Visby. Här kan du läsa mer om beslutet: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sas-fortsatter-trafikera-kiruna-och-lulea.
14.06
Dagen 💐till alla som jobbar mot Corona viruset. Och polisen i Gällivare trots det låga bensinpriset har jag fått sova flera nätter. Inga tok gasande bilar till 4 på morgonen Trevlig helg och glad påsk 👍🥰🥰
14.06
Vi får in många kommentarer kring att vi skulle rapportera in fel dödsantal och coronasmittade. Men detta är dock inte sant, utan vi följer Region Norrbottens statistik och siffror. Däremot verkar Folkhälsomyndigheten släpa efter med sina siffror över Norrbotten, vilket Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt bekräftat. Han förstår inte heller varför FHM är sena med sina uppdateringar.
13.39
Ni luras ju 1 avliden Ej 4 st för Norrbotten 😢
Enligt Region Norrbotten är fyra avlidna. Följ deras uppdateringar här:
13.15
Nu är dagens presskonferens över. Vi ber om ursäkt för att ljudet föll bort vid vissa frågor och var stundtals knaggligt. Hoppas ni kunde höra och se någorlunda bra!
13.13
Man hör inte frågorna
@BPettersson - Hej! Vi vet, tyvärr vet vi inte varför det blir så.
13.11
Nils-Olov Lindfors, regionråd, Region Norrbotten, pratar återigen om situationen i Finland.
- Att det har dragit ut på tiden ser jag som mycket positivt.
Han nämner också att många på den finska sidan tycker att det vore helt fel om arbetspendlingen lades ner.
13.05
Så här kan man sammanfatta presskonferensen som länsstyrelsen i Norrbotten bjudit in till: 
 
  • En coronasmittad patient har nu fått lämna intensivvårdsavdelningen för att istället vårdas på vårdavdelning. Det var den första coronasmittade patienten.
  • Elva personer vårdas på intensivvårdsavdelning. 32 patienter är inlagda på vårdavdelningar.
  • Antalet händelserapporter och brott har sjunkit, enligt polisen.
  • Nästan alla medverkande pratade om vikten av arbetspendlingen från Finland. I vissa kommuner bor 50 procent av sjuksköterskorna i Finland.
  • Norrtåg har tappat hälften av sina resenärer den senaste tiden.
13.01
Idag har länsstyrelsen i Norrbotten kallat till presskonferens. Vad är anledningen till att jag som norrbottning inte kan ta del av denna och andra presskonferenser gällande länet via radion?
Informationen borde väl gå ut till alla norrbottningar?
I så fall vilken kanal?
@Helén - Hej! Det får du fråga P4 Norrbotten om. Vi jobbar för SVT Norrbotten och du kan se presskonferensen här. 
12.59
- Inget problem kring gränsfrågan mot Finland i polisen. Vi har kontakt med finsk polis och övervakningsväsendet, säger Håkan Karlsson, polisområdeschef.
12.58
Han nämner att polisen har god resursförmåga förtillfället, låg sjukfrånvaro, att de prioriterar om i verksamheten och ställer in utbildningar och annat. Antalet händelserapporter har även sjunkit något samt antalet brott.
12.56
Nu pratar Håkan Karlsson, polisområdeschef i Norrbotten. Han säger att polisen följer utveckling noggrant och även han pratar om att det finns en bra samverkan mellan kommuner och myndigheter i Norrbotten.
12.55
Nu pratar Myrberg om skatteintänkter och att kommunerna kommer få minskade skatteintäkter. Hon nämner att det finns företagsakuter som kan hjälpa en del företag.
12.53
Myrberg pratar också om Finland och vad som händer om de förbjuder arbetspendling.
- I en del kommuner bor 50 procent av sjuksköterskorna i Finland, säger Kajsa Myrberg.
12.50
Nils-Olov Lindfors, regionråd, Region Norrbotten berättar att Norrtåg har tappat 50 procent av sina passagerare.
12.47
Väldigt många företag är berörda och riskerar att gå i konkurs, säger Nils-Olov Lindfors och säger att det är viktigt att man hjälper dem med kapital.
12.47
Han säger att detta är en kris som kommer drabba samtliga branscher men i olika omgångar. Han säger att det är fantastiskt att man i stort sett kan göra vad som, trots alla regelverk, vilket underlättar.
12.46
Nu kommer Nils-Olov Lindfors, regionråd, Region Norrbotten att prata.
- Den kris vi står nu inför är en kris vi aldrig upplevt tidigare. Vi har inte hunnit förbereda för denna kris, utan den kom som en bomb.
12.45
Region Norrbotten hoppas att länsstyrelsen får uppdrag i att rapportera situationen kring skyddsutrustningen till socialstyrelsen.
12.44
Regiondirektören pratar nu om Finland och om de kanske stänger gränsen. - Det som är viktigt för oss är att vi kan få använda våra medarbetare i Finland. Klarar vi inte det påverkar det hela vårdstrukturen i Norrbotten.
12.43
- Vi känner att vi kan laga efter läge, säger Nordmark Nilsson.
12.42
Nu är det regiondirektören Anna-Stina Lundmark Nilssons tur att prata. Hon säger att 32 patienter är inlagda på vårdavdelningarna i anledning av smitta, 11 stycken finns på intensivvårdsavdelningar. 
- I går var glädjens dag för oss för igår lämnade den första patienten som kom in på IVA avdelningen.
12.39
Länsstyrelsen hoppas att grundskolorna och förskolorna inte kommer att stängas då det blir väldigt stor påverkan på samhället.
12.39
Länsstyrelsens fokusområden i nuläget:

*Bromsa smittspridningen
*Arbeta för att öka tillgången till skyddsutrustning
*Säkra möjlighet till arbetspendlingen mellan Sverige och Finland
*Säkra kommunikationer via flyg till länet
*Samverka för att klara eventuell stängning av förskola och grundskola
*Stöd till näringslivet
*Samordna kommunikationer
*Samverka för att minska de sociala konsekvenserna
12.37
- I nuläget finns det en allvarlig påverkan på hälsa- och sjukvård samt omsorg. Det finns även en stor påverkan på handel och industri, säger Börjesson.
12.36
Nu pratar Karin Börjesson, avdelningschef på länsstyrelsen. Hon berättar att de har fokus på elva olika faktorer som energiförsörjning, transporter och så vidare.
12.34
Landshövdingen menar att det finns ett bra samarbete mellan alla myndigheter och kommuner i Norrbotten. "Vi har svart bälte i det". Han trycker också på devisen "Tvätta händerna, håll hjärtat varmtoch huvudet kallt."
12.31
Alla som medverkar kommer att ge en bild av coronakrisen. Landshövdingen Björn O.Nilsson är den som börjar prata.
12.30
Nu är SVT:s livesändning igår. Det är länsstyrelsen i Norrbotten som har kallat till presskonferens för att informera om det samlade läget angående coronaviruset. De som medverkar är:
  • Björn O. Nilsson, Landshövding, Länsstyrelsen
  • Karin Börjesson, Avdelningschef, Länsstyrelsen 
  • Nils-Olov Lindfors, Regionråd, Region Norrbotten
  • Anna-Stina Nordmark Nilsson, Regiondirektör i Norrbotten
  • Kajsa Myrberg, Förbundsdirektör, Norrbottens kommuner
  • Håkan Karlsson, Polisområdeschef, Polisregion Nord 
11.08
Västerbotten får Corona stöd. Får Norrbotten detsamma?
@Klas - Hej! Norrbotten får också stöd. Vi har sammanställt hela listan, kommun för kommun: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sa-mycket-far-lanets-kommuner-i-coronastod
09.03
I dag har länsstyrelsen i Norrbotten kallat till presskonferens klockan 12.30. SVT Norrbotten kommer att sända live från presskonferensen med start 12.25. Länsstyrelsen kommer tillsammans med Region Norrbotten, Norrbottens kommuner och polisen ska ge en samlad bild av läget i länet med anledning av coronakrisen och hur den påverkar samhällsviktig verksamhet. De som medverkar på presskonferensen är:
  • Björn O. Nilsson, Landshövding, Länsstyrelsen
  • Karin Börjesson, Avdelningschef, Länsstyrelsen 
  • Nils-Olov Lindfors, Regionråd, Region Norrbotten
  • Anna-Stina Nordmark Nilsson, Regiondirektör i Norrbotten
  • Kajsa Myrberg, Förbundsdirektör, Norrbottens kommuner
  • Håkan Karlsson, Polisområdeschef, Polisregion Nord 
Länsstyrelsen uppger också att de från och med denna vecka kommer att redovisa en samlad lägesbild av utvecklingen i länet regelbundet.
08.59
Nu har ytterligare åtta personer konstaterats med sjukdomen covid-19 i Norrbotten, vilket innebär att totalt 78 personer är konstaterat smittade i länet. Fyra personer har avlidit på sjukhus på grund av coronaviruset.
21.57
Ledningsgruppen för Lapland Resorts har beslutat att inte stänga skidanlägngingarna i Riksgränsen och Björkliden:
16.23
Det finns ett ställe som heter dundret Gällivare kommun. Vad händer där öppet eller stängt 🥰
@Benjamin - Vi har ringt dem upprepade gånger idag utan att ha fått något svar. Håller tummarna på att vi får det imorgon!
15.46

Överkalix kommun har bestämt att stänga flera anläggningar till följd av coronaviruset.

Stängningen gäller:

  • Badhuset
  • Sporthallen
  • Omklädningsrummen på Storlappberget

Skidanläggningarna på Storlappberget har fortfarande öppet, det är bara omklädningsrummen som stänger där.

15.19
Hej! Smittskyddsläkaren i Norrbotten uppmanar oss att stanna hemma i påsk d.v.s i vårt hem.
Samtidigt har en kommun en drive med hemester där olika näringsidkare erbjuder specialpriser för boende och spa upplevelser.
Jag har förståelse för att dessa företag måste överleva men går inte detta mot det råd som nu gäller?!

Mvh
Marie
15.19
Hur går det med skidbackarna här i norr. Blir dom öppna över påsk 🐣
@Benjamin - Hej Benjamin! Ledningsgruppen, som har hand om Björkliden och Riksgränsen, sitter i möte idag och har ännu inte fattat något beslut kring hur de ska göra. Kåbdalis har sagt att de ska köra på till 19 april. Om du kollar nedåt i vårt flöde hittar du mer information om skidanläggningarna i Västerbotten.
14.50

150 frivilliga vill hjälpa till inom sjukvården

SVT NyheterOmkring 150 intresseanmälningar för att jobba som extraresurs, i samband med coronavirusets spridning i länet, har hittills kommit in till Region Norrbotten. 
13.43
I dag blev det klart att Almedalsveckan på Gotland ställs in. Region Norrbotten, som har haft arrangemang i Almedalen de senaste fem åren, kommer alltså inte att delta.
– Beslutet var väntat och egentligen det enda som gick att fatta i ljuset av Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Anna Lindberg, regional utvecklingsdirektör på deras hemsida.
11.25
En sak med Corona viruset. Vad tusan gör folk med sitt toapapper?? Dom hamstrade ju så hyllorna gapade tomma. Men sen då?? 🤔🥰
Ja det kan man verkligen undra! Men nu går det att köpa som vanligt igen, i alla fall på de flesta ställena i Luleå.
10.35
Den statistik som Tony Berglund hänvisar till finns på SVTs huvudsida. De hämtar den i sin tur från FHM.
@Linn - Hej! Det verkar som att FHM eftersläpar med sin statistik. Men vi utgår från Region Norrbottens.
10.23
SVT Nyheter Norrbotten har varit i kontakt med Lapland Resorts och de har inte tagit något beslut kring att stänga ner skidanläggningarna i Björkliden och Riksgränsen. Ledningsgruppen sitter i möte om detta under dagen, men det är än så länge oklart när ett beslut fattas. När ett beslut tagits kommer man att meddela alla i sociala medier, enligt Christopher Risenius, marknadschef. Skidanläggningen i Kåbdalis säger att de planerar att hålla öppet fram till 19 april. SVT Nyheter Norrbotten söker nu en företrädare för Dundrets skidanläggning för att höra hur de resonerar.
09.49
Vilhelmina/Dorotea: Kittelfjäll och Borgafjäll stänger backarna, som VK var först med att berätta. Borgafjäll stänger för säsongen på söndag 5 april, säger Magnus Nilsson, vd för Borgafjällsbackarna till SVT. Kittelfjällsbackarna stänger för säsongen samma dag, 5 april. 
09.01
Ytterligare fem personer är konstaterat smittade av coronaviruset meddelar Region Norrbotten under torsdagsmorgonen. Totalt är siffran nu 70 personer.
08.16
Frågan är:Varför lönerna inte följer med det extra jobbet?
Här är vår artikel från idag i ämnet. 
16.40
Folkhälsomyndigheten har sammanställt nya allmänna råd för att minska smittspridningen av covid-19 i Sverige:

 * Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.

 * Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.

 * Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

 * Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.

 * I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.
Källa: Folkhälsomyndigheten
 
16.07

Den första april höll Region Norrbotten en pressträff med anledning av covid-19. På pressträffen informerade man om följande punkter. Det är Region Norrbotten själva som sammanställt dem:

  • Region Norrbotten tar de beslut som krävs för att se till att rätt utrustning och kompetens finns där den behövs mest. 
  • Region Norrbotten uppmanar norrbottningar och övriga turister att ställa in planerade resor till fjällen för att minska trycket på hårt belastad sjukvård. 
  • Just nu får tio personer med covid-19 intensivvård i Norrbotten. Region Norrbotten har kapacitet för att klara Folkhälsomyndighetens prognos för hur många personer som kommer att behöva intensivvård. 
  • På Sunderby sjukhus finns en ny vårdavdelning som också kan vårda svårt sjuka patienter med covid-19. 
  • Ingen i Norrbotten har nekats respiratorvård på grund av brist på respiratorer. 
  • Drygt 150 personer har anmält att de vill göra en insats i vården. Det är både undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och andra yrkesgrupper. Region Norrbotten kontaktar personer som hört av sig löpande. 
  • Gensvaret på efterlysningen av skyddsutrustning har varit stort. Både stora företag, små företag och privatpersoner lämnar in utrustning. Så mycket som möjligt kommer att komma till användning.
16.05
Varför uppdateras inte SVTs statistik per län med aktuella siffror? I Norrbotten står det fortfarande att det är 1 avliden och eftersom det är så utgår jag ifrån att det är direkt felaktiga uppgifter även från andra län vilket betyder att det är betydligt fler döda i landet än vad som framkommer av er statistik tyvärr. Skärpning tack!
@TonyBerglund - Hej! Vi utgår från Region Norrbottens statistik och enligt dem har fyra avlidit i covid-19. Jag vet inte var du sett siffran "1 avliden", men enligt Region Norrbotten är det fyra.
16.01
Jag tog ett Covid-19 test förra veckan, men har ej fått testresultatet.
Var kan man ringa för att kolla ifall man har Corona eller ej?
@Elvira - Hej Elvira! Det är nog bäst om du tar kontakt med din hälsocentral eller där du gjorde det helt enkelt. Lycka till!
14.09

Smittskyddsläkaren: Undvik skidanläggningar i påsk

Region Norrbotten uppmanar nu alla norrbottningar att inte åka till fjällen i påsk. – Fira påsk bakom huset istället. Gräv en grop och sola där, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten.
13.57
Hur lång tid tar det för en testad person att få ett besked om den personen är smittad med viruset. Från test till besked. Timmar, dagar ???
@LasseNilssoniKiruna. - Hej Lasse! Vi har kollat din fråga med en som jobbar med analyser i Norrbotten. Analysen tar cirka 2,5-3 timmar. Sedan beror det på var provet tas då det ska transporteras. Men patienterna bör få svar inom ett dygn.
13.25
Livesändningen avslutades, men rapporteringen kunde ju fortsatt?
@Vadhändermedskolan - Vi hade tyvärr ingen reporter på plats som kunde liverapportera i skrift.
12.35
Tyvärr har vi fått tekniska bekymmer vilket innebär att vår livesändning nu måste avslutas.
12.34
Region Norrbotten ifrågasätts nu om utrustningen och varför personalen ska tvingas lita på företag och privatpersoner. Myndigheten svarar att de jobbar med detta, följer lagersaldon och tar frågan på största allvar.
12.32
Anna-Stina Nordmark Nilsson säger att två av deras viktigaste frågor är sjukvårdsutrustningen och att personalen ska hålla och må bra.
12.26
Anna-Stina Nordmark Nilsson säger också att alla helikoptrar är beroende av flygplatserna.
12.26
Nordmark Nilsson säger också att alla flyg som ställs in påverkar Norrbotten. Enligt rykten diskuterar även SAS om hur deras flygrutter kommer att gå upp till Norrland.
- I Gällivare är vi till exempel i stort behov av personal.
12.25
Anna-Stina Nordmark Nilsson säger att man kommer att flytta vården från Tornedalen till andra kommuner om gränsen stängs. Inom vården jobbar runt 90 personer från Finland, enligt Nordmark Nilsson.
12.23
12.22
Anna-Stina Nordmark Nilsson säger att det är ett stort hot att finska regeringen förhandlar om arbetspendlingen.
- Vi förstår att man är nära att ompröva delar av beslutet. Finska regeringens sida säger att något kommer att ske. Vi är väldigt tacksamma att alla norrbottniska riksdagsledamöter engagerar sig kraftfullt i frågan, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.
12.21
Nu pratar Näsvall om sjukvårdsutrustning igen och berättar att de får mycket får företag och privatpersoner.
- Vi kommer behöva allt vi bara vi kan, säger Pia Näsvall, chefsläkare och verksamhets Digitalen.
12.20
150 personer har hört av sig från olika yrkesgrupper och vill jobba inom vården. Region Norrbotten ser nu över inflödet och var de kan jobba och med vad. De tackar för alla som vill bidra och att alla händer och fötter behövs.
12.19
- Om man blir svårt sjuk ska man inte stanna hemma. Man behöver inte vara rädd att man smittar andra, för vi delar upp alla. Självklart ska man söka vård. Så sök vård om du är dålig, säger Pia Näsvall, chefsläkare.
12.19
Man behöver inte ha alla saker på sig samtidigt, säger Pia Näsvall, utan bara rätt saker när de behövs. Detta vill Region Norrbotten förtydliga.
12.18
Nu pratar Pia Näsvall, chefsläkare och verksamhetschef Digitalen. Hon börjar med att inleda om sjukvårdsutrustningen och den oro som finns bland personalen.
- Det som också hänt under dessa månader är att man har lärt sig allt mer. Man har lärt sig att det är droppsmitta och inte luftburen.
12.16
Sunderby sjukhus har byggt om sin uppvakningsavdelningen så att svårt sjuka patienter som är för sjuka för en "vanlig" vårdavdelning men inte så sjuk att de behöver respirator kan vårdas där. Detta skedde igår.
12.14
Nu är det Per Berglund, chef division Länssjukvård, tur att prata. Han börjar att prata om intensivvården och att vi följer kurvan väl, den som säger att vi mest kommer ha 25 patienter inom intensivvården.
12.13
Anders Nystedt säger att en stor del av norrbottningarna kommer att behöva gå inom covid-19, men att det är bra om det sker utspritt så att vården inte ska krascha.
12.11
Det kommer inom kort att komma ett test som gör att man kan se om någon haft covid-19. Någonting som SVT Norrbotten rapporterat om tidigare.
- Ta det här på allvar, säger Anders Nystedt och ber människor att begränsa sociala möten och inte springa på till exempel en klädrea.
12.07
Region Norrbotten i smittskydd uppmanar alla att fira påsk bakom huset. "Gräv en grov och sola där". De vill alltså att man ska undvika skidanläggningar.
12.06
- De fall vi känner till är toppen av ett isberg. De flesta fall finns odiagnostiserade ute i länet.
12.04
"Vi har fall i alla kommuner i Norrbotten", säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.
12.03
Den fjärde personen som avled på tisdag var en äldre person som bor på ett äldreboende.
12.03
I Norrbotten finns det 65 konstaterade fall, 34 utav av dem är inlagda på sjukhus och åtta ligger på IVA.
12.02
Först ut är Anders Nystedt, smittskyddsläkare. Han kommer att börja berätta om situationen i Sverige och sedan Norrbotten. Alla siffror är från igår då de publiceras kring 14.00 varje dag. Just nu är det drygt 4000 konstaterade fall, de allra flesta i Stockholm. Precis som SVT Norrbotten berättade igår ligger Norrbotten lite fram i epidemikurvan.
12.01
Nu inleder Region Norrbotten sin presskonferens. SVT sänder live från 13.00. De som medverkar är: Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör. Anders Nystedt, smittskyddsläkare. Pia Näsvall, chefsläkare och verksamhetschef Digitalen och Per Berglund, chef division Länssjukvård.
09.27
Hemavan/Tärnaby: Hemavan och Tärnaby Alpint stänger sina skidanläggningar från och med söndag 5 april klockan 16.00. Anledningen är att värna om regionens sjukvård till följderna av coronapandemin. Beslutet togs under tisdagskvällen. Den som har en resa till Hemavan eller Tärnaby bokad mellan 28 mars och 3 april kan boka om sin resa till nästa vintersäsong, skriver anläggningarna på sin hemsida. 
09.14
Ytterligare en person har avlidit av covid-19 på sjukhus, rapporterar Region Norrbotten. Totalt har fyra personer dött. Ytterligare sex personer har också konstaterats med coronaviruset, vilket innebär att totalt 65 personer är konstaterat smittade i länet.
09.04
Är du småföretagare i Norrbotten och orolig över framtiden. Ställ dina frågor i dagens chatt med Almi Nords vd Niklas Jonsson. 
Frågorna kan ställas redan nu och besvara mellan 13 och 14 idag.

Tufft för företagare i coronakrisen – ställ dina frågor till Niklas Jonsson

SVT NyheterDet är tuffa tider för många företagare i coronakrisen. Är du företagare och orolig för framtiden? Har du frågor kring din situation hur du kan få stöd? På onsdag mellan 13 och 14 svarar Niklas Jonsson, vd för Almi Nord, på frågor. Du kan skicka in din fråga i förväg.
08.07

Ambulanspersonal kan få använda skyddsmask 90

SVT NyheterOm skyddsmaskerna tar slut kommer ambulanspersonalen i Luleå/Boden att använda sig av Skyddsmask 90 för att skydda sig mot coronasmitta. Masken var tidigare inte tillåten men är det nu efter beslut från Arbetsmiljöverket.
08.02
Skansen fick ju in 3 miljoner så gott folk 👍. Skramla nu till STF. Och dom flesta som springer i fjällen är ju vi sörlänningar 🦠🥰
08.02
SVT har att du kan skicka in frågor. Men dom tar inte med någon 🤔. Bara Norrbotten SVT gör det👍👍bra jobbat norrbotten
16.44

Svenska Turistföreningen riskerar att gå i konkurs

SVT NyheterCoronasmittan slår hårt mot företagare och föreningar. Svenska Turistföreningen (STF) som har funnits i 135 år är en av dem som befinner sig i en svår ekonomisk situation.
16.43
STF får göra som Skansen. 🥰👍👍
16.41

Arjeplogs kommun har nu infört besöksförbud på sina särskilda boenden samt boendet Lugnet från och med 1/4.

16.38
Positivt här i Gällivare blåser då Corona viruset iväg 🦠🥰 hadet gott
16.37
Svenska Turistföreningen drabbas, som många andra företag och föreningar, hårt av coronaviruset. STF Abisko Turiststation säger att de varslar alla säsongsarbetare och kommer att permittera de som är fast anställda. Och om sommaren går dåligt riskerar föreningen konkurs.
15.43
Men ni har ju det mesta från kusten. Det finns ju ställen Kiruna Gällivare Pajala mm. Men annars bra jobbat 👍🥰
15.32
Gav tips till nsd dom skulle ha sin sida gratis. Många äldre är ju som vi vet hemma. Då kan dom gå in och läsa vad som händer i norra Sverige och världen 👍🥰
@Ville - Fint tänkt av dig! Samtidigt måste de ju också få betalt för sitt journalistiska arbete. Men jag vet att de har haft många artiklar om coronaviruset som är öppna för alla. Annars kan man alltså läsa/titta på oss! 
15.30
Dom plockade bort min fråga hos Yngve Gustavsson tråkigt vi jag och mina barnbarn och vänner hade velat veta. Fult gjort SVT 👎🏾🥰
@Myfammomm - Hej! Det kommer in väldigt mycket frågor så vi kan tyvärr inte svara på alla.
15.29
Dom ratade min fråga 😢😢
@My - Det kommer in otroligt mycket frågor till våra chattar, så ibland hinns tyvärr inte alla med. Tack för att du ställde din fråga ändå!
15.28

Smittskyddsläkaren: ”Norrbotten långt fram i epidemikurvan”

En relativt hög andel av de som provtas i Norrbotten har testat positivt för corona den senaste veckan. Smittskyddsläkare Anders Nysted säger att länet troligen ligger något längre fram i epidemikurvan än man tidigare trott.
15.04

Besöksförbud införs på Sveriges äldreboenden

SVT NyheterFrån och med onsdagen införs besöksförbud på alla Sveriges äldreboenden, meddelar vice statsminister Isabella Lövin (MP) vid en pressträff. Samtidigt tillkännagjorde regeringen att Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningar för covid-19.
13.16
Hur påverkar detta arbetspendling över gränsen?
” möjligheten att passera landgränserna till Norge och Sverige inskränks ytterligare.”
11.45
Enda säkra området är nog att gräva ner sig i snön Riksgränsen har 505 cm 👍⛄️ 🥰ville
11.45
Fråga till Yngve Gustavsson om jag blir sjuk i Corona viruset och blir sjuk i lunginflammation kan jag då få lungfibros?? 🥺 svar tack / mvh My. Ingen verkar veta🤔🥰
Ställ din fråga i chatten 13:00!
11.38
Tillhör du själv riskgruppen 70-plus? Eller har du frågor om hur din pappa eller mormor borde tänka och bete sig i coronatider? Idag tisdag mellan klockan 13 och 14 kan du chatta med Yngve Gustafson, som är professor i geriatrik vid Umeå universitet.

Ställ dina frågor om äldre och coronaviruset

SVT NyheterTillhör du själv riskgruppen 70-plus? Eller har du frågor om hur din pappa eller mormor borde tänka och bete sig i coronatider? Idag tisdag mellan klockan 13 och 14 kan du chatta med Yngve Gustafson, som är professor i geriatrik vid Umeå universitet.
09.30
Tittar man på www.norrbotten.se så står det:

Aktuellt läge i Norrbotten
Dagens rapport visar att 6 ytterligare personer har konstaterats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 59 personer är konstaterat smittade i Norrbotten. Totalt 3 personer med bekräftad covid-19 har avlidit på sjukhus.

Siffrorna vad gäller antal fall avser tiden från klockan 08.30 föregående vardag till klockan 08.30 idag.

Uppdaterat 31 mars.

Alltså är totala antalet konstaterade fall 59 nu och ytterligare en person avlidit.
09.29

Ytterligare en person död i coronaviruset

SVT NyheterRegion Norrbotten meddelar nu att ytterligare en person har dött i covid-19 i Norrbotten.
08.17
Det finns inga säkra områden 🦠 det finns överallt nu går det inte att ducka 🥰
08.17
Iva platser är inte många och respirator är tyvärr få😢🦠
16.15
Hur många IVA platser finns det i Norrbotten?
@Mimmi - Det vet vi tyvärr inte. Vi har frågat upprepade gånger utan att få ett konkret svar.
16.12
Varför har ni slutat rapportera om Norrbotten?
@Undrande - Hej! Vi rapporterar om Norrbotten när någonting nytt dyker upp. Under helgerna kan det vara lite lugnare då vi har väldigt begränsat med folk.
16.11
Varför är region Norrbotten så försiktig att informera om läget? Skapar bara mer oro. Andra regioner o andra lokala nyhetsredaktioner berättar mer. Kom igen SVT i norrbotten och Kom igen Regionen. Vi vill oxå ha data.
@Eva - Hej Eva! Vi kan bara svara för vad vi går ut med och jag förstår inte riktigt vad mer du vill veta. Vi har rapporterat/rapporterar om hur många som avlidit, hur många som är konstaterat smittade, hur många som smittskyddsläkaren uppskattar är smittade i länet osv. På onsdag 1/4 är ytterligare en ny presskonferens inplanerad.
16.09
Varför får vi inte veta vilka regioner som är säkra i Norrbotten
@BirgitNilsson - Hej Birgit! Jag vet inte vad du menar med säkra, men Region Norrbotten går inte ut med personernas adress och hänvisar till patientsekretess. Sedan är det ju endast konstaterade fall de går ut med, men de räknar med att flera tusen har smittats.
15.35
Efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten väljer Luleå kommun att stänga caféet på Hertsö miljögård tillsvidare för att minska smittspridningen av Coronaviruset. Utemiljön är öppen för allmänheten som vanligt.
- Vi håller fortfarande utemiljön öppen som vanligt och vill gärna att människor kommer hit och besöker miljögården. Vi har placerat ut bord och bänkar så besökare kan ta med eget fika och äta här, säger Björn Jonsson, verksamhetsansvarig.
12.12

Coronasmittad på äldreboende i Piteå – avdelningen är isolerad

SVT NyheterPå ett av Piteå kommuns särskilda boenden för äldre finns ett bekräftat fall av covid-19. Att en av de boende smittats upptäcktes i helgen och avdelningen är isolerad och boendet har infört besöksförbud.
12.04

Här reser Försvarsmakten upp det första ”test-tältet” utanför Sunderby sjukhus

På måndagsförmiddagen restes ett triagetält utanför Sunderby sjukhus. Tältet är till för att testa psykiatripatienter för coronaviruset och särskilja eventuellt smittade.
10.01

Finsk infektionsläkare vill att pendeltrafiken över gränsen stoppas

I finska Lappland misstänker man att coronaviruset har spridits från Sverige till Finland. Därför vill en infektionsläkare på Lappland centralsjukhus stänga all arbetspendling mellan Finland och Sverige, rapporterar svenska Yle.
10.09

Galtis skidanläggning i Arjeplog stänger idag

Skidanläggningen Galtis i Arjeplog stängs från och med idag på grund av spridningen av covid-19. Ägaren av anläggningen säger att han inte kan ta sitt samhällsansvar om skidanläggningen hålls öppen under påsk.
14.45

Försvarsmakten sätter upp tält vid Sunderby sjukhus

Region Norrbotten har tilldelats 10 respiratorer samt ett militärtält av Försvarsmakten som ska användas för corona-patienter. Tältet ska sättas upp i anslutning till en sjukhusbyggnad i Sunderbyn.
10.54

”Blir enklare att fördela regionens resurser inom länet”

Det säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson om det höjda beredskapsläge som Region Norrbotten nu aviserat. Det höjda beredskapsläget innebär att personal, vårdplatser och utrustning kan omfördelas inom länet för att ge bästa möjliga vård till patienter under corona-pandemin. 
10.14
Nu höjer Region Norrbotten beredskapsläget. Det innebär att personal, vårdplatser och utrustning kan omfördelas inom Norrbotten för att vård ska kunna bedrivas på bästa sätt under corona-pandemin. Enligt Region Norrbotten beräknas 3000 - 5000 personer i länet vara smittade och man räknar med att antalet svårt sjuka patienter som behöver vård på sjukhus också har ökat.
17.49

Hör rekryterna i Bodens egen coronasång

Lite fredagsmys kan det väl bli trots dessa coronatider. Hör hur det lät när några uttråkade soldater från A9 i Boden fick tag på en gitarr.
17.08
NSD skriver att fyra läkare är smittade av viruset? Stämmer det? Och är det i Norrbotten?
@Laila - Hej Laila! Det stämmer. Vi har precis publicerat en artikel om detta.
17.07

Fyra läkare i Norrbotten har smittats av corona

Fyra läkare i Norrbotten har blivit smittade av viruset covid-19. Nu är totalt 44 personer konstaterat insjukna i coronaviruset. – Vårdpersonalen är i riskzon när de behandlar patienter med covid-19, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.
15.12
Har du svårt att hålla koll på alla restriktioner? SVT har sammanställt en lista du kan ta del av här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lista-har-ar-restriktionerna-som-galler-i-sverige.
15.02

Region Norrbotten går nu ut och meddelar att det är brist på skyddsutrustning i sjukvården i länet. Regionen ber alla företag och privatpersoner att se över möjligheten att sälja eller ge munskydd, andningsskydd, skyddsglasögon och visir till vården.

Skyddsutrustningen används av de som jobbar i vården och behövs så att vårdpersonalen inte blir smittade av covid-19.

– Vi gör allt vi kan för att få tag på material från våra vanliga leverantörer, men just nu räcker det inte. Därför både köper och tar vi emot från företag och privatpersoner, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör i ett pressmeddelande.

14.58

Följ med in i Luleås "coronaambulans"

I Luleå och Boden har två ambulanser avsatts enbart för misstänkta coronapatienter.
14.52
Hej! Ni skriver att 11 personer intensivvårdas i länet. NSD har nyss lagt in en artikel om läkare som smittats. Där står det att 6-8 personer intensivvårdas. Vad gäller?
@Pia - Hej Pia! Vi utgår från Svenska intensivvårdsregistret. De uppdaterar ofta och enligt dem vårdas 6 personer på IVA i Sunderbyn och 5 personer på IVA i Piteå. Här är länken: https://portal.icuregswe.org/siri/report/inrapp-corona
14.48
14.48
Gymnasieskolan Hornavan i Arjeplog väljer nu att stänga. Från och med den sjätte april kommer skolan att övergå till fjärr- och distansundervisning. Elevhemmet kommer att hållas öppet både före och efter det. Sista skoldagen med klassrumsundervisning blir den tredje april.
13.40
Allmänna sammankomster med fler än 50 personer förbjuds i Sverige, uppger statsminister Stefan Löfven vid en pressträff. Detta är alltså lag och därmed straffbart. Den som struntar i detta kan få böta och riskerar fängelse upp till sex månader. Du kan följa pressträffen här. 
12.14
Går det att se Landshövdingens tal någonstans?
@Jenny - Det går tyvärr inte att se hos oss. Men jag vet att NSD har livesänt det, så ett tips är att kolla där.
07.23
40 % av alla konstaterade smittade får intensivvård i Norrbotten. Hur ska platserna räcka?
07.23

Nattåg till fjällen körs som vanligt i påsk – trots coronaviruset

SVT NyheterSvenskar uppmanas av Folkhälsomyndigheten att begränsa sina resor inom landet. Trots det går nattåg till populära skidorter som vanligt under påsklovsveckorna. Då finns risk att coronaviruset sprids – när flera personer sover i samma kupé, enligt Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog.
19.33

Nytt immunitetstest på väg till länet

Snart kommer sjukvårdspersonal att kunna testa patienter – och sig själva – om de haft coronaviruset eller inte.
- I nuläget finns det inga sådana här tester, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
18.33
Två personer har blivit friskförklarade och utskrivna från Sunderby sjukhus. De vårdades på sjukhusets infektionsklinik och inte intensivvårdsavdelningen.
18.32
Skicka ut en folder 😒 men ingen kan väl ha undgått Corona viruset 🦠🦠 vi är ju inte helt insnöad här i norr 🤔🥰
@Abbe - Ja, fast många har nog många frågor som de kanske vill ha svar på. Och då är det inte alla som kan ta upp en mobiltelefon eller dator och söka rätt på det.
18.31
Hur många är det som är smittade i norrbotten?
@Anna - Smittskyddsläkaren har uppgett att man uppskattar att runt 3000 till 4000 personer i Norrbotten bär på smittan. Enligt Region Norrbottens statistik finns det 41 konstaterade fall.
16.13
Luleå kommun skickar ut en folder till alla som är 70 år och äldre. Foldern kommer att finnas på svenska, finska, meänkieli och nordsamiska, som är Luleå kommuns förvaltningsspråk. Foldern kommer att innehålla information om vad målgruppen ska tänka på kring covid-19 och vilken hjälp kommunen erbjuder. Kommunen gör detta för att försöka nå den grupp i samhället som ofta saknar tillgång till kommunens digitala kanaler.
15.26

Coronaviruset – ytterligare fem konstaterats vara smittade

SVT NyheterKlockan 08:30 under torsdagsmorgonen rapporterade Region Norrbotten att ytterligare fem personer har konstaterats ha sjukdomen covid-19.
14.05
Pridefestivalen i Luleå som skulle ha hållits i juni flyttas fram till september, beslutade styrelsen för RFSL Luleå under onsdagen på grund av covid-19.

– Vi har avvaktat och följt utvecklingen men nu har vi kommit till ett läge där vi inser att vi inte kan fortsätta att planera för en festival i juni. Därför bromsar vi och siktar framåt istället, säger Joakim Isaksson Markström, ordförande för RFSL Luleå på Luleå kommuns hemsida.

13.38

Så har gruvrestaurangen ändrat sina rutiner efter coronaviruset

En av Kirunas största restauranger Magnetiten på LKAB:s industriområde har, precis som många andra restauranger, vidtagit åtgärder efter de skärpta reglerna.
13.10
Positivt i Corona tider jag gör potatispalt hadet gott och var rädd om varandra där ute 🥰⛄️
@Palt - Det lät gott. Var rädd om dig också!
13.09
Alla första maj-tåg ställs in, meddelade Socialdemokraterna idag. Arrangemanget kommer i stället att flyttas över till digital plattform.
12.43
Från och med måndag stänger två bibliotek i Luleå medan tre får ändrade öppettider på grund av coronaviruset. Anledningen är att man måste bemanna Råneå och Stadsbiblioteket som prioriteras att hålla öppet. De bibliotek som stängs är Porsöns och Bergnäsets bibliotek. Kvinnobiblioteket Björkskatan samt biblioteken på Hertsön och Gammelstad håller öppet måndagar kl 15-19, tisdagar, onsdagar och fredagar kl 9-13 samt torsdagar kl 13-16.
Biblioteken i Luleå erbjuder även människor över 70 år eller de som tillhör en riskgrupp en speciell service under corona-pandemin. Låntagare kan höra av sig till sitt bibliotek så kan personalen plocka ihop en bokpåse efter önskemål. Påsen kan sedan hämtas utanför biblioteket, antingen av låntagaren själv eller av ett ombud. Lånekort eller legitimation krävs när påsen hämtas.
11.21

Droppsmittskydd på mataffären ska skydda kassapersonal och kunder

SVT NyheterI en matvaruaffär i Överkalix har droppsmittskydd installerats vid kassorna för att skydda personalen och kunderna från coronaviruset. – Vi vill bidra till att minska smitthastigheten i vår by och i hela Sverige, säger handlaren David Larsson.
09.54

Överkalix kommun kritisk till beredskapen: ”Vi har fått olika riktlinjer ”

SVT NyheterÖverkalix har dålig kapacitet att klara coronakrisen inom äldreomsorgen. Det visare en riksomfattande enkät till de medicinska ansvariga i landets kommuner som SVT Nyheter gjort.
09.34

Stig, 79 år: ”Jag måste få gå ut”

SVT NyheterVar fjärde innevånare i Överkalix är 70 plussare och sitter nu i frivillig karantän. För kommunen är det en utmaningen att ordna med hemtjänst och äldreboende om en stor del av den egna personalen blir sjuka i coronaviruset.
09.27
Nu kommer snart massor med extra sjukinläggningar från påskfirande turister från fjällen och belastar såklart våra sjukhus häruppe i norrbotten ännumer!! De är inte riktigt klokt nånstans!!
Varför tillåter regeringen med dess sk virusexperter detta!!!
Finland däremot är ett land med mkt mer hjärna och förstånd!! Ett land som dessutom varit i krig en ggn i tiden,och och vet vad kris är och innebär!!
09.26

Corona i intensivvården

SVT NyheterHär kan du följa utvecklingen för patienter som hittills har vårdats på intensivvårdsavvdelningar med Covid-19 på grund av Coronaviruset. Siffrorna kommer från Svenska Intensivvårdsregistret och visar inte hur många som intensivvårdas just nu - utan hur många som har skrivits in för intensivvård på grund av Covid-19.
09.23
Snälla svara! Varför står det i Svt:s grafik att 10 intensivvårdas i Norrbotten? Det sades 5 igår. Har det ökat med 100% eller är det fel i grafiken?
Vi uppdaterar detta!
09.23
Piteå kommun väljer att från och med fredag 27 mars införa hårdare restriktioner på äldreboenden. Besök får endast ske mellan 13 och 15 och speciella entrévärdar ska hindra besökare med förkylningssymptom att komma in. 
– Om du har förkylningssymtom ska du inte besöka våra boenden överhuvudtaget utan stanna hemma. Jag vill också vädja till alla anhöriga att avstå från besök om det inte är absolut nödvändigt. Många som bor hos oss hör till någon av riskgrupperna och kan drabbas extra svårt vid smitta, säger Magdalena Jonsson, avdelningschef särskilt boende, Socialtjänsten, Piteå kommun.
16.29

Stödpaket för näringslivet i Luleå och Boden

Luleå och Bodens kommuner sätter nu in stödpaket för att hjälpa det lokala näringslivet och stimulera konsumtionen. Men den stora frågan om sänkta hyror eller uppskov med hyrorna är fortfarande inte avgjord.
16.11

Se hela presskonferensen med Region Norrbotten

SVT NyheterUnder onsdagen höll Region Norrbotten presskonferens för att berätta om hur coronavirusets spridning hittills har drabbat Norrbotten. Bland att annat framkom att en person dött och att fem personer vårdas i respirator. I klippet ovan kan du se hela presskonferensen.
15.33

Regiondirektörens skarpa uppmaning: Sluta fota patienter

SVT NyheterSunderby sjukhus väljer nu att bygga upp insynsskydd för att förhindra folksamlingar och fotografering av patienter.
15.31

Fem personer vårdas på intensiven i Norrbotten

SVT NyheterI dag höll Region Norrbotten en presskonferens i regionhuset. På presskonferensen kom det bland annat fram att fem personer vårdas på intensiven i respirator, samt att flera sjukvårdsanställda blivit smittade.
14.28
Is there a possibility to have the text of the Region Norrbotten presskonferens? The reason is that I cannot understand Swedish so well, and if I have the text then I can use an online translator. Thank you so much!
@Foteini - We are sorry, but we are unfortunately unable to text our live broadcasts.
14.27
På Region Norrbottens presskonferens onsdag 25/3 informerades bland annat detta:
  • En patient i Norrbotten som var sjuk i covid-19 har avlidit. Den avlidna är en äldre person med bakomliggande sjukdomar.
  • Nu säkrar Region Norrbotten att patienter, personal och utrustning finns på rätt ställe för att kunna ge den vård som behövs.
  • Patienter som blir försämrade på grund av coronaviruset kommer att kunna tas emot på alla sjukhus. 
  • Region Norrbotten bedömer att kapaciteten finns för att kunna hantera det antal svårt sjuka som Folkhälsomyndigheten beskriver i sitt scenario för Norrbotten. 
  • Alla akutmottagningar har redan eller kommer att skapa separata ingångar där patienter som har feber, hosta eller andningssvårigheter väljer en ingång och övriga patienter en annan. Alla patienter får vård. 
  • Följ vårdpersonalens anvisningar, för din och andras säkerhet.
  • Fota aldrig personer på väg in eller ut från sjukhus. Fota inte heller när patienter lastas in i ambulanser. 
  • Du som är förkyld stannar i första hand hemma och söker råd om egenvård via 1177.se. Om du blir så pass sjuk att du inte längre klarar dig hemma ringer du 1177 Vårdguiden eller kontaktar vården via Digitalen.
14.09
Varför har man beslutat att ha öppet skidanläggningarna i Norrbotten när man vill att den egna befolkningen ska hålla sig hemma utan onödiga resor? Stor risk för smittspridning!
@Elisabet - Region Norrbotten rekommenderar alla att undvika resor och Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att verkligen fundera om de måste resa. Men man har dock velat hålla skidanläggningarna öppna då flera åtgärder tagits som att stänga after ski och bara ha bordsservering. Det finns inte heller några kabinliftar i Norrbotten.
13.29
Nu är presskonferensen från regionhuset avslutad.
13.29
Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör, passar även på att ryta ifrån ordentligt och säger att alla måste sluta fota och filma patienter med covid-19. Hon trycker på att patienterna måste få bevara sin integritet och att detta är oacceptabelt. På Sunderby sjukhus bygger man nu upp insynsskydd för att hålla nyfikna norrbottningar utanför.
- Vi vädjar med skarp röst att detta inte ska kunna ske fler gånger, säger Anna-Stina Lundmark Nilsson, regiondirektör.
13.23
Per Berglund, chef division Länssjukvård, säger att vårdens bedömning är att man kommer att klara av läget. Anledningen är att man följer de beräknade kurvorna.
- Vi kommer att kunna ge alla patienter vården de behöver, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård.
13.18
- Åk inte med anhöriga när de söker vård, utan var så få som möjligt när du åker in, säger Pia Näsvall, chefsläkare och verksamhetschef Digitalen.
13.17
Pia Näsvall, chefsläkare och verksamhetschef Digitalen, vill sända ut budskapet att all vård som inte är akut måste vänta. Hon poängterar också att alla som har symptom som feber, hosta och så vidare ska stanna hemma och inte komma till hälsocentralen. Istället är det bättre att kontakta 1177 eller Digitalen.
13.16
Enligt Anders Nystedt har var femte-tionde norrbottning förkylningssymptom, det vill säga mellan 30 000- 40 000 personer. "Jag tror att en äkta uppskattning är att 10 procent av dessa är smittade med covid19"
13.08
Anders Nystedt, smittskyddsläkare säger såhär om läget med konstaterade fall av coronasmittan: 
 
  • Fem fall på intensiven, alltså fem personer vårdas i respirator
  • 15 intagna för vård
  • 1 död
  • Flera fall av vårdpersonal som blivit smittade. De ska dock ha lindriga symptom och kan vårdas på hemmaplan.
13.05
Anders Nystedt, smittskyddsläkare berättar att den person som avlidit i Norrbotten är en äldre person född i början av 30-talet med konkurrerande sjukdomar. "Förvånande var det inte men inte desto mindre tragiskt".
13.02
Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson inleder med orden: "Vi är i ett svårt läge. Vi är i en början av en epidemi i Norrbotten."
12.54
Klockan 13.00 sänder SVT Nyheter Norrbotten från Region Norrbottens presskonferens i regionhuset. De medverkande på presskonferensen är: 
  • Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör
  • Anders Nystedt, smittskyddsläkare
  • Per Berglund, chef division Länssjukvård
  • Pia Näsvall, chefsläkare och verksamhetschef Digitalen
11.22

En person i Norrbotten har avlidit på grund av covid-19

SVT NyheterEn person i Norrbotten har avlidit på sjukhus på grund av covid-19.
10.01

Flera av Luleås nöjesplatser och restauranger i konkurs

SVT NyheterNöjesgruppen Luleå AB och Arenarestaurangerna i Luleå AB sätts i konkurs på grund av corona-pandemin.
07.48
Detta vet vi just nu:
• 78 personer är konstaterat insjuknade i coronaviruset i Norrbotten. Hur många som intensivvårdas är just nu oklart.
• 4 personer har avlidit på sjukhus.
• Region Norrbotten kunde 20 mars bekräfta att det finns samhällssmitta i länet, det vill säga att smittan sprids mellan invånare.
• Regeringen har beslutat om att begränsa folksamlingar som överstiger 50 personer.
• SVT Nyheter kan inte svara på vilka exakta orter eller stadsdelar de smittade är hemmahörande på, då regionen och sjukvården inte går ut med den informationen. Det handlar om patientsekretess.
• Region Norrbotten håller presskonferenser varje vecka för att informera om läget. 
07.17
Enligt Region Norrbotten finns det gott om blod på blodcentralerna i Norrbotten. Detta trots att många blodgivare inte får ge blod när de är sjuka.
 – Våra blodgivare säger att de passar på att ge blod medan de är friska, säger Erik Zetterström, undersköterska på blodgivningen på Stadsviken i Luleå.
– I vanliga fall kan det vara okej att man har varit lite snuvig, men nu är vi hårdare. Det är egentligen inget konstigt eftersom våra blodgivare är vana vid att de ska vara friska.
18.02
Norrbotten kommer att få ytterligare tio respiratorer, rapporter Norr Media.
- Detta har beviljats av Socialstyrelsen. Vi vill ha dem så snart som möjligt, eftersom det är en viktig planeringsförutsättning. Vi bygger för ett sämre läge, förbereder oss så gott vi kan, säger Petter Nordqvist till tidningen.
16.22

Här får Lapland Resorts beskedet om skidanläggningarna

Idag meddelade Folkhälsomyndigheten att landets skidanläggningar får fortsätta att hålla öppet då de redan genomfört flera åtgärder för att minska risken för smittspridning av coronaviruset.
14.51
Hittills vårdas tre coronasmittade personer i Norrbotten i respirator, enligt Region Norrbotten.
14.27
Peter Dahlin från Luleå är en av gästerna i Björkliden. 
Han var orolig ifall de skulle kunna bo kvar i sin stuga tills på söndag som planerat. 
- Ja, faktiskt. Beslutet var bra för egen del. Vi är trygga och håller oss till de regler som är uppsatta, säger han. 
14.27
Peter Dahlin från Luleå är en av gästerna i Björkliden. Han var orolig ifall de skulle kunna bo kvar i sin stuga tills på söndag som planerat. 
- Ja, faktiskt. Beslutet var bra för egen del. Vi är trygga och håller oss till de regler som är uppsatta, säger han.
14.16
Beskedet från Folkhälsomyndigheten togs emot med lättnad vid Lapland Resorts som driver anläggningarna i Björkliden och Riksgränsen. 
- Vi är glada men vi följer alla rekommendationer. Det var viktigt för våra gäster och för vår personal, säger marknadschefen Christophe Risenius. 
13.45

Skidanläggningarna får hålla öppet

SVT NyheterSkidanläggningarna kommer att få hålla öppet under påsken, meddelar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten vid en pressträff. Han varnar dock för onödiga resor till påsken.
13.38
På en presskonferens idag kom det fram att Folkhälsomyndigheten nu beslutar om nya åtgärder som kan påverka caféer, restauranger och nattklubbar. - Endast bordservering kommer tillåtas. berättar Lena Hallengren, socialminister (S).
11.49

Allt fler personer konstaterade med coronasmitta i Norrbotten

SVT NyheterUnder tisdag förmiddag finns det 29 personer i Norrbotten som är konstaterat coronasmittade. Det uppger Region Norrbotten.
11.20
Varför är det så dåligt om information om läget i Norrbotten?
Vi är i kontinuerlig kontakt med Region Norrbotten och de har väldigt mycket att göra och svårt att svara på frågor. På torsdag, 25 mars, klockan 13:00 har de kallat till presskonferens för att berätta om läget. Denna presskonferens kan du följa här på vår sajt.
10.05

Frisören Siv: ”Kan inte betala hyran – vi glöms bort”

SVT NyheterNu vill småföretagarna i Norrbotten att kommunerna ställer upp eller att fastighetsägarna pausar hyrorna i tre månader.
09.48
Jag arbetar på ett äldreboende som enhetschef och tycker att jag blir motarbetad vad gäller skyddsåtgärder och restriktioner för min personal där högre chefer har en ganska nonchalant hållning och tycker att då vi inte har smittan så stor här i Norrbotten att man ändå ska vara med på alla möten och träffar. Gör jag rätt eller fel som värnar om mina brukare som alla är i hög ålder?
09.22
Varför ska dom sätta upp tillfälliga Sjukhus ...som jag har uppfattat det så är ju bara 10 % av dom intensivsvårdplatserna som finns som används...och som jag uppfattat det så finns dessa 600 platser änkomt om det skulle bli Pandemi eller liknade....
09.13
Det är extremt undermåligt med information från Norrbotten... "Smittspridningen går fort" vad innebär detta? Och vars finns smittan, äre i kusten eller inlandet eller överallt. Det skulle vara värdefullt att veta. Gräver ni något i detta?
09.11
Hur många fall idag i Norrbotten?
Det vet vi tyvärr inte. Folkhälsomyndighetens uppdatering släpar efter men vi uppdaterar så snart vi vet. Dessutom redovisar de bara konstaterade fall, mörkertalet bland smittade är stort.
09.11
Fler kommuner i Norrbotten stoppar barnomsorgen för föräldralediga, sjukskrivna och arbetslösa. Bland annat Luleå, Boden och Kiruna.

Barn till arbetslösa och föräldralediga portas på förskolan

SVT NyheterFör att minska trycket på personalen har flera kommuner beslutat att stoppa barn till arbetslösa och föräldralediga från att gå i förskolan under coronaviruspandemin. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.
16.43
Är alla operationer inställda?
@Jane - Hej! Det vi vet är att all planerad kirurgi med lägre medicinsk prioriterat är inställda. Här kan du läsa mer om det: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/region-norrbotten-staller-in-planerad-kirurgi
16.37

Kiruna Lapplands vd om kommande beskedet: ”Försiktigt hoppfull”

SVT NyheterUnder måndagen meddelade Folkhälsomyndigheten att det kommer ett nytt besked kring råd och anvisningar som berör Sveriges fjällanläggningar först på tisdag. – Vi vågar vara försiktigt hoppfulla, säger Monika Rissenius, vd på Kiruna Lappland.
15.32

Skidanläggningarna kan stängas – ödesbesked på tisdag

SVT NyheterDet har varit stora diskussioner kring fjällanläggningar – och om man bör besöka dem – i och med coronaviruset. På tisdag eftermiddag kommer besked om råd och anvisningar kring landets fjällanläggningar.
18.17
Hur många smittade har varje kommun i Norrbotten?
Hej Johan! Det finns inga sådana siffror, tyvärr. Totala antalet konstaterade fall är dock 22 stycken.  
16.04
Under söndagen meddelade Region Norrbotten att det totala antal konstaterade fall nu är 22 personer, varav 5 av de vårdas på sjukhus.Nu manar smittskyddsläkare Anders Nystedt till alla Norrbottningar att ta sitt individuella ansvar för att sakta in smittspridningen. 
 – Smittspridningen går snabbt nu. Det enda som kan bromsa in den är att varje norrbottning följer hygienreglerna och myndigheternas instruktioner. Vi är väl förberedda men för vården är ändå det en enorm skillnad om smittspridningen sker snabbt eller långsamt. Här kan alla norrbottningar hjälpa till genom att ta sitt ansvar, säger Anders Nystedt i ett pressmeddelande. 
15.42
I klippet nedan svarar smittskyddsläkaren Anders Nystedt på många av de frågor ni ställer till oss på SVT Nyheter Norrbotten.
15.42
15.16
Nu har Folkhälsomyndigheten ändrat så det står att Norrbotten har 16 konstaterade fall. Spelar kanske ingen roll men någonstans blir det tokigt. Vad gäller?
Hej @Anki! Region Norrbotten hänvisar till Folkhälsomyndighetens statistik. Därmed gäller 16 konstaterade fall.
14.17
Då region Norrbotten slutat rapportera statistik om konstaterade fall av covid-19-smittade så hänvisar de nu till Folkhälsomyndighetens statistik. Enligt pressavdelningen på region Norrbotten har inte deras siffror hunnit ändras och därför står det 13 där, trots att regionen gick ut med 17 fall under fredagen.
13.48
Alla jobbskatteavdrag som alliansen och senare moderaterna har genomfört har utarmat vården och välfärden! Vi har den välfärd vi förtjänar
Allas vår välfärd betalas med skatter! Inget parti har vågat höja skatterna,medans vissa vill ständigt sänka! Vill vi ha en fungerande vård så måste statusen höjas i vårdyrkena,med kraftigt höjda löner via höjda skatter.Vi ser nu vilka yrkeskategorier som är viktigast i skarpt läge.
13.09
Undrar om tanken fr sjukvåren är att försöka samla alla misstänkta coronafall på samma avelningar sålångt det är möjligt?El. kommer misstänkta fall placeras på andra olika avdelningar? De bästa vore väl att samla alla misstänkta inlagda patienter som inte till en början visat behöva intensivvård,el. ens behöver intensivvård på en och samma avdelning fr att sålångt det är mjligt elliminera risk för smittspridning till andra patienter med anra sjukdomar på en avdelning!?
@Undrande? - De som vårdas för corona isoleras från andra avdelningar för att minska spridningen av smittan.
10.27
Hur många ligger med resperator i Luleå?
Hej Fundersam! Enligt ett pressmeddelande från Region Norrbotten är totala antalet konstaterade fall i Norrbotten 17 personer. Av dem vårdas tre på sjukhus, varav en i respirator. Ytterligare några är friskförklarade och övriga har lindrig symtom och är fortfarande hemma. Du kan läsa mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/nu-finns-spridning-av-coronavirus-i-samhallet
10.19
Varför står det 17 bekräftade fall här men i sammanställningen för landet 13? Har diffat flera dagar nu. Och när beräknas smittan ta fart här i Norrbotten /Lulea?
Hej Laila! Jag blev lika fundersam som du när jag läste hur sammanställningen ser ut för hela landet. Senast igår stod det på regionens hemsida, där de uppdaterat alla konstaterade fall, att det fanns 17 stycket i länet. Idag när jag skulle uppdatera stod det att de från och med nu hänvisar aktuellt antal konstaterade fall i Norrbotten till Folkhälsomyndighetens statistik. Detta ska jag naturligtvis försöka reda ut under dagen och återkoppla. 
08.23
Min dotter, 5 år, har skällande hosta & 39,1 graders feber (hostan har kommit smygandes sen i förrgår). Det sägs ju att barn inte ska bli så sjuka av detta virus - men det hade ju vart bra att få veta om hon bär på smittan.
Det innebär ju isf att hela hennes förskola har samma virus eftersom 80% av alla barn är hemma.
10.44
Om de äldre och andra i riskgrupper för exponering av smittan håller sig inne/el.är väldigt försiktiga? Kan då inte alla andra gå ut och jobba på som vanligt så att samhället fungerar!??
För det går ju inte forsätta stänga ner allt,för då kommer ju massor av människor fara illa pga. av nedstängningarna istället!? eller?
10.44
Är det inte läge NU om nånsin?? Att all vårdpersonal och & då speciellt sjuksköterskor, och Undersköterskor får upp sin lön kraftigt!? Som då med fortfarande USLA LÖNER NU ska jobba OMÄNSKLIGT HÅRT med nu ökande behov av både dubbla arbetspass ,men också övertidspass pga. tidigare nedskärningar som innan denna virusspridning redan gjort att personalbrist råder!! De stackare som nu är kvar kommer gå in i väggen,eller kanske rent av ger upp för att de inte orkar längre!! Och DÅ blir det änvärre!! Och de är enbart REGERINGENS FEL!! Men de låtsas om inte om!! Märkligt!?? Metanke på hur mkt. pengar dom visat sig gömt i laorna!??Annars hade sjukvåren funkat fitforfight!!
10.08
Kan inte dom som vet med sig att dom har nån slags flunsa,och då måste på afärrn för sitt livsuppehälle då ``SJÄLV´´ ta på sig ett munskydd för att skydda andra ifall hostattacken kommer oförhappandes.Och då slipper ju hostbacillerna hamna på andra! Kommunerna/vårcentralerna kan väl dela ut munskydd? Eller en scarf kanske funkar lika bra? Hahaha ;P alla ser ut som rånare med en scarf runt munnen! Nä de kanske inte va nån bra ide,och tyvärr vill nog människor i allmänhet inte ens visa att dom har flunsa på t.ex. affärn!
Då blir väl andra som är friska i panik! Nä men,skämt å sido!Nu måste iaf.samhället på fötter igen å de fort!!annars går vi under!
Folkhälsomyndigheten har gått ut med att man ska stanna hemma om man har någon slags symptom. Om man behöver handla ska man använda sig av anhöriga som kan ställa maten utanför dörren.  
09.20
Hej! Testats alla personer i Norrbotten som har Corona-liknande symtom eller är det enbart riskgrupper som testas?
Hej. Tidigare i veckan sa Region Norrbotten att man inte testar alla personer med misstänkt coronasmitta. Om man har lindrig symptom uppmanas man att stanna hemma. Men i nuläget vet jag inte hur de kommer göra i fortsättningen.
09.16
Har varit sjuk nu i 3 veckor o då börja det med feber,efter ett par dar kom hostan,trodde först det var influensa men läst symtomen på förkylning,influensa o corona. Liknar mer det sista o jag e fortfarande dålig men inte så jag anser jag behöver ligga inne men det jag ställer mig till är:Hur i hela fabian har jag blivit smittade o det enda jag kan komma på är affären. Har ändå hållt mig "isolerad" . Bor i en by där det nu har kommit detta virus o vet att dem människorna är isolerad men det e ju tydligt att det finns dem som bär på det o smittar förutom dessa o anser att det ur hälsosynpunkt är viktigt att det talas om i vilka kommuner/byar smittan finns. Har ju dessutom mina barn att tänka på.
09.04
Var har de nya fallen blivit smittade? Utlandet eller visar det en allmän smittspridning?
Region Norrbotten har gått ut med information om att vi har en allmän smittspridning i länet.
09.03
På SVTs riks-hemsida och på FHM har man färre fall än hos NLL och SVT Norrbotten. Bara 9 jämfört med 13. Verkar som om regionens rapport inte når fram till FHM.
Jag kan inte svara på varför de har andra siffror än oss. Men vi tar informationen från Region Norrbottens sida där de uppdaterar om de aktuella läget i länet. 
07.53
Jag undrar om sekretessen omfattar också ålder på patienter som vårdas för corona på sjukhus i Norrbotten. Hur gamla är de drabbade nortbottningarna?
@Maria - sjukvården har varit försiktig med att gå ut med någon information kring de som blivit smittade. 
07.52

Nu finns spridning av coronavirus i samhället

SVT NyheterNu har det första fallet av covid-19 där smittan spridits mellan medborgare i Norrbotten konstaterats.
07.49
Har vi allmän smittspridning i Norrbotten? Någon som behövt sjukvård av de 10 fallen?
@Isabelle - ja, nu är det allmän smittspridning i Norrbotten och här kan du läsa om det samt om de som vårdats på sjukhus:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/nu-finns-spridning-av-coronavirus-i-samhallet
07.45
Hmm!?? Smittan upptäcktes enligt nu senare rapporter första ggn.i Kina redan i början/el.mitten av december??
Och massor av människor har ju rest kors och tvärs genom världen och så också Sverige sedan dess!?? Och enligt rapporter så anses Covid-19 väldigt smittsamt!? Och NU FÖRST går rapporter ut med att smittan pågått sedan december i KIna!?? Och eftersom Covid-19 anses vara väldigt smittsamt? Så har nog många sedan länge gått med nåt dom trott varit vanlig flunsa! Virusexperterna borde ju ha vetat om smittan redan sedan december,men inget sagt känns det som,el.!?
07.26
Varför kan ni inte säga vilken stad som nu allmän smittspridning råder? Jag har astma, och vet inte hur riskabelt det är att gå ut..
@Orolig - då myndigheterna säger att det råder allmän smittspridnig menar de att det finns överallt. Du får ta det försiktigt och tänka efter före innan du går ut.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/nu-finns-spridning-av-coronavirus-i-samhallet
06.44
Hej! Varför är det så att man bara testar riskgrupperna och inte alla andra? Då kan väl sjukdomen sprida sig om folk inte vet om att dom bär på viruset?
@Anonym1 - här kan du läsa anledningen till det:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-nationell-strategi-farre-coronatester
06.41
Minska belastningen på 1177. Du kan även ringa telefonnummer 113 13.

Från webbsida 1177.se
"Du som har allmänna frågor om covid-19
Läs mer på Folkhälsomyndigheten eller Krisinformation.se om du har allmänna frågor om covid-19. Du kan även ringa telefonnummer 113 13. På Krisinformation.se finns också teckentolkad information om covid-19 och råd om hur du pratar med barn om coronaviruset. "
06.41
Verkar inte som att skolorna kommer att stängas men om situationen förändras och skolor/förskolor stänger helt och barnomsorg inte erbjuds. Vem ska ge en inkomst? Om barnet inte är sjukt eller smittat får man inte vab/tfp och alla har inte någon barnvakt som kan ta hand om barnet. Ett litet barn kan inte vara ensam hemma. Om jag inte har möjlighet att jobba hemifrån heller. Jag har ingen semester eller föräldrapenning att ta ut. Vad ska man då göra? Kommunen är ju enligt lag tvungen att erbjuda barnomsorg då barnets vårdnadshavare arbetar men om allt stänger, vem står för den förlorade inkomsten för hushållet?
@Stina - prata med din chef om detta, det kanske går att lösa på något sätt? Detta sa MSB igår kring detta:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/presstraff-krishanteringsradet
06.13
de står att man ska stanna hemma om man visar symptom, även lindrig. alla som har hostat och varit snuvig i stort sett hela året med återkommande och även konstanta symptom - gäller dessa rekommendationer även dessa personer? har man varit på arbetet flera veckor med lite hosta som knappt är märkbar så ska man ju tydligen nu vara hemma, men då anser alla omkring en att man bara använder detta som ursäkt för att lata- för sjuk kan man ju inte vara om man redan haft så flera veckor..
06.13
Vill uppmana ALLA: Sluta hosta & nysa rakt ut på människor och oskyddade livsmedel i affärer. Det går att böja sig ner eller nysa i armvecket. Droppsmittan når flera meter och virus kan leva upp till 5 dagar på vissa ytor. Låt nån annan handla.
15.44

Scania Ferruform korttidspermitterar 400 anställda

SVT NyheterScania Ferruform korttidspermitterar 400 anställda som jobbar i själva produktionen.
15.30
Har någon i Norrbotten friskförklarats ?
Inte vad vi vet i nuläget
14.59
Hej, jag ser nu att vi har 12 fall i Norrbotten.
Är dom nya fallen smittade utomlands, i Sverige eller lokalt smittade?
Jag undrar för att jag skulle vilja veta hur bra vi Norrbottningar lyckas att minska spridningen tillsammans. Till er som är smittade och era anhöriga - vi tänker på er och hoppas på snabbt tillfrisknande!
14.58
Enligt NLL-s hemsida är det numera 13 fall
Mvh Fredrik
Nu är det uppdaterat (fredag eftermiddag)
14.42

Tufft för turistföretagare i Kiruna – ”Vi har inte en gäst framöver”

SVT NyheterPå bara några dagar försvann bokningarna för resten av säsongen. Slädhundsföretagaren Mats Pettersson i Karhuniemi utanför Kiruna upplever det många i turistbranschen går igenom just nu.
14.42
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵

Person smittad med coronavirus låg inlagd på sjukhus

SVT NyheterUnder torsdagseftermiddagen uppdaterades siffran med konstaterat smittade fall i Luleå. Det efter att en äldre patient som vårdas på ett sjukhus i Norrbotten visat sig vara smittad av coronaviruset.
10.47

Kyrkan stängs – gudstjänsten sänds live via prästens mobiltelefon

SVT NyheterI dessa coronatider får man ibland tänka i nya banor. Det gör Jean Claude Marclay, präst i Vittangi, som provar nya grepp för att fler ska kunna ta del av gudstjänsterna.
10.47

Norsk militär vid gränsövergången till Sverige

SVT NyheterHemvärnet insatsstyrka i Norge är nu stationerade för att bevaka gränskontrollen vid Björnfjell nära Riksgränsen.
16.30

Ferruform stoppar tillverkning

SVT NyheterProduktionen vid Ferruform i Luleå kommer att påverkas när Scania nu stänger all tillverkning i Europa från och med nästa vecka på grund av brist på komponenter.
14.05

Leos stänger samtliga 50 lekland i Sverige – all personal varslas

SVT NyheterPå grund av coronaviruset väljer Leos att stänga samtliga lekland i Sverige. Samtliga anställda på leklanden varslas. Sedan tidigare är leklanden i övriga Norden samt Tyskland stängda.
14.04
Nu är Region Norrbottens presskonferens slut och vi avslutar härmed vår rapportering från den.
13.39
Här är en sammanfattning över vilka beslut Region Norrbotten fattat på grund av coronaviruset.

Region Norrbotten ställer in all planerad tandvård för riskgrupper. Riskgrupperna är:

  • Omsorgspatienter
  • Äldre patienter över 80 år
  • Äldre patienter över 65 år med underliggande sjukdom
  • Hjärt-kärlsjuka
  • Patienter med högt blodtryck
  • Patienter med lungsjukdom som till exempel KOL
  • Patienter med cancerbehandling
  • Svårinställda diabetiker

Region Norrbotten ställer in en del av cellprovskontroller. Detta görs för att man ska kunna fortsätta med de planerade besöken för gravida.

Region Norrbotten ställer in all planerad kirurgi med medicinskt lägre prioritet från och med nästa vecka. Exempel på planerad kirurgi med låg prioritet är:

  • Gråstarr
  • Ljumskbråck
  • Halsmandelsoperationer
  • Framfall och urininkontinens
  • Höft-och knäplastik
  • Prostataoperationer, cancer undantaget
13.30
Per Berglund, chef divison Länssjukvård, säger att alla behandlingar som gäller till exempel knä-och höftled och liknande ställs in till vidare. Det finns just nu inga nya datum inplanerade för dessa patienter. Han säger också: ”Ring inte - vi hör av oss till er.”
13.28
Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör, säger att man också försöker hitta lösningar kring till exempel sjukvårdsmaterial med både Norge och Finland. Trots att de har stängt sina gränser fungerar detta.
13.27
Stora problemet är alltså att få in vårdmaterial till Sverige. Men sammanfattningsvis är läget bra just nu i vården. Sjukvården vill trycka på att de menar just nu, då bilden kan förändras inom kort.
13.26
Problemet är dock att många länder har stängt sina gränser och att man då inte får tag i vissa produkter. Det finns även ”skumma” och okända företag som försöker lura vården och sälja på dem dyra produkter. Alla dessa fall anmäls till Socialstyrelsen.
13.24
Ett exempel på hur mycket en produkt används i coronatider är att det i vanliga fall finns runt 1500 av en produkt. Just nu har man runt 6000 av samma produkter.
13.23
Nu kommer vi till materialfrågan inom sjukvården. Läget kring material som munskydd och förkläden ser ganska bra ut i Norrbotten. Just nu håller man på att inventera alla lager för att få en samlad bild.
13.22
- Just nu finns det också provsvarsmöjligheter i alla kommuner, säger Anna Alm Andersson, chef divison Närsjukvård.
13.21
Den senaste tiden har trycket på alla hälsocentraler minskat, vilket gläder sjukvården. Istället har det blivit högre tryck på 1177 och nya vårdchatten Digitalen. Det är dock längre svarstider där just nu, men sjukvården stärker upp de tjänsterna.
13.20
Verksamheterna kommer också att förändras. De minskar bland annat på cellprovskontrollerna, alla som är berörda kommer att få veta det.
13.19
Hon berättar att man bland annat jobbar med att minska stora samlingar i väntrummen. Man kommer också att börja använda nya lokaler för provtagning av coronaviruset för att inte smitta andra. Det kan även bli tältlösningar i framtiden när det kommer till provtagningar.
13.18
Nu är det dags för Anna Alm Andersson, chef divison Närsjukvård, att prata.
13.18
Per Berglund, chef division Länsjukvård, säger att de stuvar om intensivvården och vill få fram fler platser. De har valt att rikta in sig på Piteå sjukhus för att man vill skydda ”den vanliga” intensiven på Sunderby sjukhus i Luleå. Anna-Stina Nordmark Nilsson vill inte svara på exakt hur många intensivvårdsplatser som Region Norrbotten kan skaka fram, men säger att det är positivt att vi har fem sjukhus och därmed stora utrymmen.
13.15
— Vi förväntas få stora ökningar i de akuta behoven. Därför måste vi hushålla våra resurser, säger Per Berglund, chef division Länssjukvård.
13.14
Nu är det Per Berglunds, chef för divison Länssjukvård, tur att prata på presskonferensen.
13.13
Rådet från smittskyddet i Norrbotten är att när du känner dig frisk - stanna hemma två dagar extra. Sen går du tillbaka till jobbet. Och gå inte och jobba om du har förkylningssymptom!
13.11
Nystedt förklarar att vi just nu är i förkylningstider så runt 25 procent av alla i Norrbotten har en vanlig förkylning. Därför måste man jobba med generella riktlinjer när man inte vet om det är corona eller en vanlig förkylning. Han uppmanar alla att stanna hemma om de är förkylda.
13.09
Detta betyder alltså att alla bekräftade fall av corona till exempel är smittade utomlands.
13.07
Nu är det Anders Nystedt, smittskyddsläkare, tur att prata. Han säger att man i nuläget inte har några bevis på samhällsspridning av coronaviruset i länet.
13.07
— Vi känner att vi varit tidigt ute. Men i en sådan här situation kommer vi självklart hitta delar vi kunde gjort ännu tidigare eller ännu senare, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör
13.06
Anna-Stina Nordmark Nilsson säger också att man "scannat av" marknaden och för att veta var vårdpersonal går att finna i länet vid en akutsituation.
13.05
— Vi har också varit tidiga med praktiska saker. Som att sätta besöksförbud på vårdavdelningar, besöksförbud på OBS-platser. Vi har också jobbat internt med personalfrågor och noga inventerat hur vår personalstab ser ut.

13.04
Nordmark Nilsson säger att Norrbotten var snabbt ute med sina åtgärder - som att gå upp i stabsläge tidigt. När man går upp i stabsläge kan man även agera och förbereda sig på ett annat sätt. Hon säger också att man jobbat med olika scenarion för att kunna förbereda sig så mycket som möjligt.
13.03
— Läget i Norrbotten är än så länge under kontroll i våra verksamheter. Men vi förbereder oss för ett ansträngt läge, säger regiondirektören.
13.02
Anna-Stina Nordmark Nilsson inleder och berättar att de vill berätta om läget angående coronaviruset i länet.
12.57
Om bara några minuter börjar presskonferensen. De som är här är Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör. Anders Nystedt, smittskyddsläkare. Per Berglund, chef division Länssjukvården och Anna Alm Andersson, chef division Närsjukvård.
12.56

I natt begränsas trafiken till Finland – intyg krävs för arbetspendlare

SVT NyheterFinlands beslut om begränsningar vid sina gränser från och med i natt får stora konsekvenser för Haparanda, säger kommunalrådet Sven Tornberg.
11.25
Navet, Luleås mötesplats för unga mellan 16-20 år, flyttar från i dag över sin verksamhet till den digitala världen för en tid framöver. Detta som en följd av beslutet att Luleås gymnasieelever, Navets målgrupp, ska gå över till distansundervisning.

– Vi kommer tills vidare stänga våra fysiska lokaler och istället flytta till våra digitala kanaler. Där kommer vi bland annat lägga ut utmaningar och idéer på aktiviteter, säger Jenny Ekerljung, verksamhetsledare Navet.

Redan nu finns tankar på grejer som kan inspirera ungdomar som fotoutmaning, digital konstutställning och tips eller utmaningar gällande fysiska aktiviteter.

– Det känns otroligt tråkigt att inte få träffa våra fantastiska unga på kvällarna. Men vi stänger eftersom vi inte vill att vår verksamhet ska underminera gymnasieskolans syfte med att lägga om till distansundervisning, säger Jenny Ekerljung.

10.57
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵
Hornavanaskolan, gymnasiet i Arjeplog, har beslutat att inte följa rekommendationen att stänga skolan. Tills vidare.

Hornavanskolan håller öppet trots myndigheternas uppmaning

SVT NyheterNär många skolor väljer att stänga och låta eleverna göra skolarbetet hemifrån för att minska spridningen av Coronaviruset – så väljer Arjeplogs kommun att låta Hornavanskolan vara öppen tills vidare.
09.34
Alla föreställningar på Norrbottensteatern ställs in från och med onsdag 18 mars till 19 april. Även turnén Var god dröj kommer att ställas in. Norrbottensteatern skriver på sin hemsida att man har ett ansvar gentemot både publik och medarbetare. Om du har en biljett till en inställd konsert blir ersättningen ett presentkort med motsvarande summa.
09.19
Region Norrbotten kallar till pressträff idag onsdag 13.00 i Regionhuset angående coronaviruset.
Medverkande är:
Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör.
Anders Nystedt, smittskyddsläkare Norrbotten.
Per Berglund, chef division Länssjukvård.
Anna Alm Andersson, chef division Närsjukvård.
Vad som kommer presenteras är fortfarande oklart. Följ rapporteringen direkt i vårt flöde här!
08.52
Nu är vår rapportering runt coronaviruset i Norrbotten igång igen. Följ den här i flödet.
07.57
Klockan 11:00 på onsdagen kan ni ställa era frågor till smittskyddsläkaren Anders Nystedt här på vår sajt:

Ställ dina frågor om coronaviruset till smittskyddsläkare Anders Nystedt

SVT NyheterCoronavirusets spridning väcker många frågor och funderingar. Mellan 11 och 13 på onsdag kommer smittskyddsläkare Anders Nystedt att svara på frågor kring viruset.
07.56
Har vi samhällsspridning i Norrbotten? Relevant fråga.
19.43
Kan ni ta reda på om man har kunnat se en allmän smittspridning nu även i Norrbotten? Det är inte speciellt mycket uppdatering om läget från smittskyddsläkarens sida.
Du kan själv ställa den frågan till smittskyddsläkaren imorgon på en chat vi kommer att hålla på SVT Nyheter Norrbotten.
19.02
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-1px; border-radius: 0px 0px 2px 2px;">↵

Problem för yrkeslinjerna: ”Det går inte att svetsa hemma”

SVT NyheterTrots regeringens rekommendation att stänga gymnasieskolor väljer Piteå kommun att delvis avvakta när det gäller de yrkesförberedande programmen vid Strömbackaskolan.
">https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/pitea-avvaktar-med-skolstangning-trots-rekommendation
18.58
Hur är det tänkt med utbildning som tex fordons bygg blir lite svårt och fixa det hemma 🤔
I Piteå väljer kommunen att avvakta när det gäller yrkesförberedande program på Strömbackaskolan eller som kommunchefen säger - "Det går inte att svetsa hemma".
16.33
hur ser försvarsmaktens resurser och stöd ut till samhället?
Vi vet inte mycket om detta men Region Norrbotten har begärt stöd från försvaret i form av sjukvårdstält och fordon i början av veckan. 
- Vi är inte där ännu, men vi vill ligga långt fram i vår planering och har därför skickat in en begäran om att få låna två sjukvårdstält med personal och två stycken fordon för sjuktransport och personer som kan köra dem, säger Petter Nordqvist, säkerhetsstrateg på Region Norrbotten. 
16.33
Om dom stänger av grundskolan blir det inget sommarlov😉
15.43
Någon info om vad kommer att ske med de elever som har praktik i sin utbildning? Tar universitetet något ansvar för ifall dessa elever blir smittade?
Vi kan tyvärr inte svara på de närmare frågorna runt detta, utan måste hänvisa till LTU
15.43
När kommer information om de tentor som skulle skrivas imorgon?
15.09

LTU uppmanar studenterna till hemstudier

SVT NyheterLTU uppmanar nu 15 000 studenter att studera hemifrån för att undvika att coronaviruset sprids.
">https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ltu-1
14.45
Om skolan är stängd länge är ju sommarlovet hotat!🤢
14.29
Inom kort kommer en längre intervju med LTU:s rektor
14.12
Det är alltså inte 1500 studenter utan 15500 studenter....
Ursäkta! Rättat nu.
14.12
15000 studenter, inte 1500 ;)
14.02
- Sen vill jag också säga att det här är en fråga vi följt. Vi har haft en arbetsgrupp som gått igenom dessa frågor. Vi har också varit noga med det är Folkhälsomyndighetens rekommendationer vi följer, säger rektorn Birgitta Bergvall-Kårneborn LTU.
Hon tror att detta kan pågå enda fram till sommaren och i vissa fall året ut.
14.00
LTU uppmanar studenterna att studera hemifrån. Enligt rektorn Birgitta Bergvall-Kåreborn är det viktigt att upprätthålla kvaliteten, man ser inte heller några direkta problem med att ställa om vissa utbildningar. Alla studenter berörs, alltså drygt 15000 stycken.
13.59
- Vi behöver ställa om till distansutbildning, säger rektorn vid LTU.
13.35
Verkar vara långt mellan uppdateringar om vad som händer i Norrbotten, känns som att även om inga nya fall hade det varit skönt att veta detta.
Det är Region Norrbotten som uppdaterar nya fall där personer smittats med coronaviruset. Vi har ingen insyn i det.
13.31
Hej! Läste i går på er hemsida att persontågen från och till Narvok var inställda Men SJ säger att tågen går över gränsen men med restriktioner som karantän för norrmännen när det kommer från Dverige
Det var som du kanske läste i vår artikel väldigt oklart med vad som exakt gäller när Norge nu stänger (skärper gränskontrollerna) men länsstyrelsen ska utreda det. Vad gäller tågen så lär de eventuellt måste gå över till norska sidan och Narvik för att vända lok och vagnar. Det som var klart igår var att godståg samt arbetspendlare skulle få passera gränsen. Någon om norrmän och karantän vet vi inget om i nuläget.
13.29
Vi som är en riskgrupp med underliggande sjukdomar - ska vi åka buss till Piteå för dagkirurgi?
Det måste du höra med sjukvården om - är det lämpligt att åka buss eller finns andra alternativ.
13.23
Min dotter som är 15 år säger att hon har hört att grundskolan ska stänga i två veckor och dom kommer att få två veckor kortare sommarlov.
Detta måste ju vara falsk ryktesspridning.
/E
Vi har inte hört något om att sommarlovet kommer att kortas.
12.44
Har ni någon information ang hur LTU tänker kring den nya informationen om stängning av högskolor/universitet? Enligt den själva tänker de köra på som vanligt.
Klockan 14:00 har LTU pressträff om läget. Följ träffen här i flödet.
12.20
Vet ni något om av LTU kommer prata om?
Nej, de har bara kallat till träffen för att prata utifrån den nya rekommendationen.
12.18
Var kan man se LTU:s pressträff?
Vi kommer uppdatera direkt från presskonferensen här i vårt liveflöde
11.44

Så oroliga är norrbottningar för coronavirus

SVT NyheterSVT har frågat norrbottningar i Luleå centrum om de är oroliga för att smittas av coronavirus.
11.42

Skolchefen i Luleå om stängningen av gymnasieskolan

SVT NyheterUnder tisdagen kom beskedet att bland annat landets gymnasium går över till distansundervisning på grund av coronaviruset. Hör hur gymnasieskolan i Luleå påverkas av beskedet.
11.14
Luleå tekniska universitet har precis meddelat att de håller pressträff klockan 14.00 under tisdagen för att ge svar på hur de agerar efter Regeringens besked.
10.59
Hur länge ska skolorna vara stängda? Hur blir det med studenten?
Det är fortfarande oklart. Beskedet om att övergå till distansundervisning har precis kommit.
10.50
Besked från Regeringen idag. Gymnasium, högskolor och universitet rekommenderas distansundervisning från och med onsdag.

Senaste nytt om coronaviruset

SVT NyheterCoronaviruset är nu en pandemi med Europa som epicentrum, enligt världshälsoorganisationen WHO. SVT Nyheter rapporterar direkt om den senaste händelseutvecklingen.
10.05
Tågen till Narvik kommer gå under tisdagen. Resenärerna är informerade om att de kan bli karantän när de kommer fram. Enligt SJ:s pressavdelning är tågen inställda till Oslo, men i dagsläget vet de inte hur tågen kommer gå över gränsen till Narvik framöver. Mer information om detta kommer i eftermiddag.
09.35

Nu måste bussresenärer kliva på längst bak i Luleås bussar - LLT vill skydda sina chaufförer

Så gör du för att åka buss – nya regler gäller om du åker med LLT

SVT NyheterRisk för coronasmitta har fått LLT, Luleås Lokaltrafik, att införa nya regler som gäller omgående för alla som åker buss.
09.26
Region Norrbottens pressansvarige Emma Bergström Wuolo uppger att tio fall av konstaterad smitt nu finns i länet. Men att mörkertalet är stort. 
Endast svårt sjuka och vårdpersonal testas.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och därför har det har varit lättare för oss att vara tydliga på vad som gäller denna vecka. Det är många som är förkylda och har du symptom så ska du hålla dig hemma.

Hur stort kan mörkertalet vara?

– Det är väldigt svårt att säga. När man slutar testa så finns det självklart fler. Men vi vet inte om det är så i Norrbotten då vi inte har samma spridning här som i tillexempel Stockholm, där det inte bara är de som varit ute och rest som blir smittade.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/10-personer-smittade-i-lanet

09.19
Luleå tekniska universitet meddelar på sin hemsida att samtliga publika arrangemang i Vetenskapens hus i Luleå ställs in.
09.08

Två nya fall konstaterade – tio personer smittade covid-19 i länet

SVT NyheterUnder tisdagsmorgonen uppdaterade Region Norrbotten på sin hemsida att det nu finns tio konstaterade coronasmittade personer i länet.
09.05
Här kan du ställa dina frågor till psykologen om du är orolig för corona:

Är du orolig för coronaviruset? Ställ dina frågor till psykologen Mattias Lundberg här!

SVT NyheterMånga är oroliga för coronavirusets verkningar, vilket märks bland annat genom längre kötider till 1177 Vårdguiden. Mellan 13 och 14 på tisdag svarar Mattias Lundberg, psykolog vid Umeå universitet, på frågor om detta och ger tips på hur du kan hantera oro och ångest.
09.02
Hej.
Nu öppnar vi vår direktrapportering runt utvecklingen av coronaviruset igen. Följ händelserna i flödet här.
21.40
Snälla ni sprid inte rykten om vars dom smittade bor!!
19.18
Jag vädjar till alla oss i Norrbotten att bryta trenden i Sverige.
Kan inte vi tillsammans visa hur hur starka Norrlänningar är?
Kan inte vår gemensamma historia om när corona kom till Sverge vara hur vi enades solidariskt?
Vi kan försöka undvika rykten om vem och var någon är smittad så slipper vi vara rädda för att bli utpekade och våga vara ärliga om att det är en vanlig förkylning, men jag tar det säkra före det osäkra. Kan vi hjälpas åt att skydda ekonomin genom att göra vårat bästa för att minska smitta. TVÄTTA HÄNDER, HOSTA I ARMVECKET, STANNA INNE OM DU ÄR SJUK och sprid medmänsklighet istället för rädsla. Belasta inte vården i onödan. Köp inte mer än du behöver. Erbjud andra hjälp och låt oss dela detta med varandra.

Vi kommer klara detta om vi gör det tillsammans! Låt oss visa världen varför Norrbotten är bästa platsen på jorden!

Till er som jobbar inom handel och vård - tack!
18.01
SAS tvingas permittera runt 10 000 anställda – ungefär 90 procent av arbetsstyrkan. Det uppger flygbolagets vd Rickard Gustafson vid en pressträff.
17.45
8 konstaterade fall tror jag inte stämmer,har just fått veta att det finns 3 i min kommun o det är utöver dessa 8. Vilka kommuner det finns i underlättar så man kan skydda sig o det kan man tala om utan att patientsäkerhet bryts.
@Anonym - Regionen har åtta bekräftade fall och går inte ut med info om vilken eller vilka kommuner det handlar om. 
17.00
Finns det några restriktioner mellan Sverige och Finland.
Vi är några som arbetar på bägge sidor och vissa medverkar i möten ?
@Leif - Jag har inte hört något speciellt om Finland, men allt ändras snabbt. UD uppmanar att man inte ska resa alls: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/det-har-galler-om-du-bokat-en-resa-1
Hittade en artikel som Västerbotten skrivit ang färjan mellan Umeå och Vasa. Kanske inte ger alla svar, men även resor mellan Sverige och Finland påverkas. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/farre-passagerare-pa-vasafarjan-inleder-besparingsforhandlingar
16.59
Tyvärr har en till dött🦠
15.24
Varför 1177 har inte parallel öppen telefon till vanliga patienter? En till corona en till vanliga patienter?
@Masi - Ingen aning! Kanske är en fråga om resurser. Men har man frågor om viruset kan man ringa 113 13.
15.23
Om en person insjuknat i hosta i hemmet, vilka restriktioner gäller för övriga familjemedlemmar? De övriga familjemedlemmarna har inga sjukdomstecken och vi vet ej om hostan är annat än Covid-19...
@Sara - Hej Sara! Det har jag tyvärr inget svar på. Det enda jag vet är att länsstyrelsen uppmanat alla som är friska att gå till sina jobb/skola.
15.21
hej, ska man isolera sig om man kommer hem från spanien idag även om man inte har symptom?
@busmoffa - Hej! Det vågar jag inte svara på. Men länsstyrelsen i Norrbotten har uppmanat alla att gå till jobb och skola så länge man är frisk.
15.20
Har du stadsstatistik i Norrbotten ?
@Abdel - Hej! Det vi vet just nu är att det finns åtta bekräftade fall i Norrbotten.
15.19
Är de i luleå?
@KhalilAhmad - Vi vet inte var de är på grund av sekretess.
15.18
Coronaviruset får även stor påverkan på sporten. Idag beslutade Svenska Ishockeyförbundet att ställa in SM-slutspelet i ishockey. Här kan du läsa mer om beslutet och hur Luleå Hockeys vd, Stefan Enbom, ser på saken:
11.49

Smittskyddsläkaren Anders Nystedt om de två nya coronafallen i Norrbotten: ”Par som varit i Italien”

SVT NyheterI lördags meddelade Region Norrbotten att ytterligare två personer testats positivt för coronaviruset. – Det är ett par som varit i Italien, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
21.53
Nu tar vi en paus över natten. Tack för ikväll! Vi hörs imorgon igen! På svt.se kan ni få information även under natten. Ta hand om er alla!
21.52
Räkna hur många sjukhus vi har gånger 3-4st 🤔
21.51
Hur många platser du det vill du inte veta dom är inte många sorry👎🏾😷
21.51
Om man håller på med cancerbehandling kan man då få prover tagna i hemmet innan cellgiftsbehandling på sby lasarett?
@Kurt - Kan inte svara på det, kolla vad sjukvården säger! 
21.17
Hur många intensiv vårdsavdeling plaster (ICU) finns där i Norrbotten?
@Patrick - Jag vet faktiskt inte, ber mina kollegor kolla på det imorgon! 
21.15
Ska barn som tillhör riskgrupp fortsätta gå i skola som vanligt?
@Neo - Jag måste nog hänvisa dig vidare. Prata med 1177 och skolan i första hand. 
21.05
Låt bli och jaga smittskyddsläkare vi struntar om det är vad smittade!!sjuka har dom blivit trevlig lördagkväll🥰
21.05
På Icehotell i Jukkasjärvi har de inga restriktioner betr Corona. Fullt med turister i alla affärer mm.
21.05

Coronaviruset – UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder

UD avråder nu från icke nödvändiga resor till alla länder. Flera resebolag kommer att låta sina kunder avboka sina resor. – Det är en exceptionell situation. Vi vill skicka ett tydligt budskap till svenska resenärer att det inte är läge att flyga just nu, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef på UD.
20.02
Här kan ni ställa mer frågor och läsa det senaste om vad som gäller i Spanien, Norge och Frankrike: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset
20.00
Hej. Är det fortfarande 8 konstaterade fall i norrbotten?
@Sebastian - Japp! Ber om ursäkt för felaktig rubrik tidigare.
19.52
Finns det någon information om dom nya fallen? Är det inhemsk smitta eller från utlandet?
@Anna - Jag har sökt smittskyddsläkarna för att ställa den frågan men inte fått svar. Hoppas kunna återkomma! 
19.51
Är det nu elva personer som är smittade i Norrbotten?
@Lisa - Nej, åtta, ber om ursäkt för förvirringen! 
18.20
Norges statsminister Erna Solberg meddelar att landet stänger alla flygplatser och hamnar från och med måndag, skriver NRK. Landet inför också stränga gränskontroller.
17.47
Ingen mer information har lämnats från region Norrbotten. Det är oklart om personerna som smittats har varit utomlands. SVT har sökt smittskyddsläkaren för att få veta mer, men ännu inget svar.
17.16
Åtta personer har nu konstaterats smittade av coronaviruset i Norrbotten. https://www.norrbotten.se/Halsa-och-sjukvard/Smittskydd-i-Norrbotten/Information-om-nya-coronaviruset/
13.31

Kräver spel trots virusmisstankar

SVT SportTvå innebandyspelare i division 1-klubben IBK Luleå misstänks vara smittade av coronaviruset. Men Svenska innebandyförbundet vägrar att skjuta upp lördagens match mot Gimonäs. – Vi står så klart solidariskt bakom Luleå och vi vill skydda våra spelare, säger Gimonäs tränare Johan Westerlind.
10.33

Nu förbereds Piteå sjukhus för coronavård

Nu ska det bli lättare att ta emot svårt sjuka patienter som är smittade med covid-19. Region Norrbotten har beslutat att bygga en sluss för att skydda personal och patienter från smittspridning.
09.26
Det populära "fiket" på ön Gråsjälören i Luleå håller stängt i helgen (14-15 mars) på grund av risk för spridning av coronaviruset. Enligt Lions Club Luleå kommer man att hålla stängt tills vidare. Det går såklart bra att ta sig ut till ön och ta med eget fika.
Såhär såg det ut på lördagsförmiddagen. Trots sol och låga temperaturer var det få som hade hittat dit.
09.21
Nu har Arvidsjaur kommun beslutat om besöksförbud på sina boenden i kommunen. Kommunen hänvisar till Folkhälsomyndigheten och att myndigheten ser indikationer på att äldre löper större risk att bli svårt sjuka av coronaviruset. Vi har tidigare berättat om att både Boden och Arjeplog infört besöksförbud eller restriktioner på sina boenden.
09.09
Cellprovskontrollerna för alla kvinnor i Luleå och Råneå ställs in på grund av coronaviruset, rapporterar P4 Norrbotten. 
 
- I Luleå och Råneå har vi bestämt att vi skjuter upp alla planerade cellprover under de närmaste två månaderna. Anledningen är att vi behöver personalen som tar cellproverna på andra ställen i vården, säger Emma Bergström Wuolo, pressansvarig på Region Norrbotten till Sveriges Radio.
09.04
Inga nya smittade som sökt vård?🤢
@My - Hej! Nej, inte vad vi vet i nuläget.
07.28
Så typiskt svenskt att prata om sekretess. Det är nog bara vi svenskar som är så extrema kuturmachoister att vi hellre låter människor fara illa än att bryta en lag. Givetvis bör det finnas en annan lag som står över sekretessen i coronatider.
07.28
När det inte skriver var personerna bor blir det med engång diskussioner och rykten sån är svensken⛄️
07.20
Skulle vara bra att få veta var dom smittade bor,pga min nedsatta lungfunktion.. (Kol)
Hej! Jag förstår din oro. På grund av sekretess får inte regionerna gå ut med närmare detaljer var de smittade personerna bor. I det här klippet förklarar en smittskyddsläkare: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/darfor-far-vi-inte-veta-var-en-smittad-personer-bor-smittskyddslakaren-svarar
07.19
Det är nog inte möjligt att stoppa spridningen av Corona som är en variant på ett vanligt förkylningsvirus /SARS. Det kanske inte ens är möjligt att få fram ett vaccin heller då det inte finns vaccin mot förkylningsvirus utan bara mot influensavirus. Det man kan göra är försöka sprida ut sjukdomsfallen över tid så inte sjukvården blir överbelastad. www.bbc.com
07.18

Apoteket: Äldre och sjuka bör hålla sig borta

Apoteket uppmanar äldre och personer i riskgrupper att hålla sig borta från apoteken, till följd av coronapandemin. I stället ska man låta yngre personer hämta ut deras läkemedel via fullmakt.
19.26
Sex personer har bekräftats smittade av covid-19 i Norrbotten. Nu avslutar vi direktrapporteringen för ikväll. Vi kommer att fortsätta rapportera direkt på lördagen om händelseutvecklingen kräver det.
18.52

Före detta Luleåbo isolerad i Milano med sin familj

SVT NyheterÖver 1000 personer har hittills dött till följd av Corinaviruset i Italien. För fem dagar sedan sattes hela landet i karantän och alla uppmanas att hålla sig hemma. Före detta luleåbon Therese Storc är tillsammans med sin familj isolerad i sin lägenhet i Milano sen drygt två veckor tillbaka.
">https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/fore-detta-lulebon-isolerad-i-milano
18.22
17.26

”Vi hade roligaste matcherna kvar så det känns tomt”

SVT NyheterIgår kom beskedet att basketsäsongen avslutas på grund av coronavirusets spridning och regeringens beslut om förbud mot evenemang med fler än 500 personer. Det innebär att Luleå Basket som var serieledande koras till svenska mästare.
14.38
Socialförvaltningen i Luleå har idag, fredag 13 mars, beslutat om besöksförbud i allmänna utrymmen på Luleå kommuns särskilda boenden. Dessutom gör mötesplatsen uppehåll med gruppaktiviteter fram till första maj.
- Vi genomför de här åtgärderna för att skydda våra riskgrupper. Vi följer expertmyndigheternas rekommendationer och bevakar händelseutvecklingen, säger Henric Barsk presskontakt för socialförvaltningens krisledningsgrupp med anledning av Covid-19.
14.19

Ingen SDHL-final i kväll – spelare är sjuka

SVT SportI kväll kunde HV71 ha säkrat SM-guldet. Men så blir det inte. Kvällens final ställs in. Anledningen: Spelare i båda finallagen har blivit sjuka. Om det handlar om coronaviruset är dock oklart.
14.10
Kalix kommun har under fredagen bestämt sig för att ta till ytterligare åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset.

– Kalix kommun tar coronaviruset på allvar och vidtar de åtgärder som behövs. Vi följer myndigheternas rekommendationer, och jag känner mig trygg med de åtgärder som görs. Tänk på att inte sprida rykten utan kontrollera källor, säger kommunalråd Tommy Nilsson (S).

14.06
Inga nya fall av coronasmittade har rapporterats från Norrbotten under fredagen.
- Det betyder att det under dygnet från igår torsdag till idag fredag inte konstaterats några nya fall i länet, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
19.42
Nu avslutar vi direktrapporteringen för ikväll. Vi kommer att fortsätta rapportera direkt på fredagen om händelseutvecklingen kräver det.
19.32
Tack för att ni har följt oss under dagen. Kommer det nyheter och viktig information under fredagen så fortsätter vi vår direktrapportering.
19.26

Kiruna kommun har beslutat att införa besöksförbud på särskilda boenden som en extra säkerhetsåtgärd då flera av dem som bor på särskilda boenden hör till riskgrupperna som kan drabbas extra hårt vid smitta. Beslutet gäller från och med i dag och i första hand till 26 mars för att sedan omprövas.

19.08
Region Norrbotten har inte rapporterat om några nya fall av coronasmittade i Norrbotten.
19.06
Är det inget nytt fall idag, förutom det fall som kom imorse?
19.05
Flera olika arrangemang har ställts in i Norrbotten för att stoppa spridningen av coronaviruset. Till exempel spelar Luleå Hockey för tomma läktare och Kulturens Hus i Luleå ställer in arrangemang. En del funderar på om skolorna ska stänga i Sverige men det tycker inte Folkhälsomyndigheten, se länken.
18.56
Region Norrbotten måste ta ansvar att det inte sprids i Norrbotten. Stäng skolorna och all offentliga byggnader. Nu när det fortfarande är möjligt att stoppa spridningen.
18.05
Jag tycker att man nu kan börja tala om i vilka städer smittan finns, Sverige är långt och speciellt här uppe i Norrbotten är det långa avstånd . Det är ju rena idiotin att hemlighålla städerna, samt stäng skolorna på alla nivåer!!
17.43
SVT Nyheter Norrbotten har idag gjort en intervju med smittskyddsläkare Anders Nystedt där vi bland annat frågar var de smittade bor och han förklarar också vad som gäller kring sekretessen.
17.39
När dom inte skriver var dom smittade är ifrån blir det så väldigt mycket rykten om vars dom är ifrån lite tokigt 😜
17.33

Just nu är det svårt att komma fram till 1177

SVT NyheterAtt komma fram på telefonen till 1177 Vårdguiden kan vara svårt i nuläget då många ringer och är oroliga över coronaviruset. – Var god försök senare, är det svar man får om man ringer 1177.
">https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/just-nu-ar-det-svart-att-komma-fram-till-1177https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/just-nu-ar-det-svart-att-komma-fram-till-1177
16.45
Törs ni inte skriva att det blir så mycket rykten när inte folk vet vars dom smittade är ifrån 🤔
Om du kollar på den här intervjun med Anders Nystedt så får du svar på frågan varför Region Norrbotten inte går ut med information om var de smittade bor: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/smittskyddslakaren-tre-par-har-smittats-pa-resa
16.36

Spelar inför tomma läktare – vill ändå slå publikrekord

SVT NyheterUnder torsdagen gick Luleå hockey ut med att man under kvällens hemmamatch mot Skellefteå kommer att spela inför tomma läktare, på grund av coronaviruset.
16.25
Kalix kommun ställer in flera evenemang med anledning av spridningen av coronaviruset. Det handlar om Seniordagen, Barnfesten och Ungdomens vinterspel.
16.23
Sverigedemokraterna i Norrbotten ställer in eller skjuter på alla planerade öppna möten på grund av den pågående spridningen av corona, det skriver partiet i ett pressmeddelande. Beslutet kommer att gälla så länge spridningen av viruset pågår.
16.23
  • Arjeplogs kommun inför besöksbegränsningar på äldreboendena Vaukagården och Tallbacken.
  • Även Bodens kommun inför vissa restriktioner gällande besök på kommunens äldreboenden. Du får inte besöka äldreboende om du inom de senaste två veckorna besökt riskområden där coronavirus har konstaterats, och har symtom från luftvägarna som hosta, andningssvårigheter eller feber. 
16.14
Var i länet finns de smittade?
Det vet vi inte på grund av patientsekretessen. Läs mer om varför Region Norrbotten inte går ut med den informationen här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/smittskyddslakaren-tre-par-har-smittats-pa-resa
16.12
Kommer skolorna att stängas??
Det finns ingen information om att några skolor i Norrbotten kommer att stängas i nuläget. 
16.00
Det kommer nu besked om att Tornedalsskolan i Haparanda , som hållit stängt i dag, öppnar igen på fredag.
15.58
Är de smittade såna som varit utomlands, eller i kontakt med människor som varit utomlands?
Ja, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt har samtliga varit på resa i Italien eller Tyrolen.
15.58
Har dessa fallen anknytning till varandra, eller finns tecken på att smittan sprids från flera håll i Norrbotten nu?
Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt handlar det om tre par, som inte har koppling till varandra som smittats på resa i Italien eller Tyrolen. 
15.58
Var bor dessa personer, ort o län?
Var de smittade personerna bor kan inte Region Norrbotten gå ut med på grund av sjukvårdens sekretess. Hör mer om orsakerna till varför här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/smittskyddslakaren-tre-par-har-smittats-pa-resa
15.58
Vi som har dåligt immunförsvar efter transpartationer borde få veta var smittade finns
Jag fattar att det är extra oroligt om man tillhör en riskgrupp. Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt är det dock inte de som bekräftats smittade som är problemet, de är isolerade och smittar inte andra, utan de som inte vet om att de bär på smittan. Hör mer här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/smittskyddslakaren-tre-par-har-smittats-pa-resa
15.58
Varför talar inte regionen om VART dessa bekräftade fall har konstaterats,bra om man kan undvika potentiell smitta,ni journalister måste trycka på stenhårt!
Det handlar om sjukvårdssekretess i första hand, i andra hand om att de som är smittade inte utgör någon fara eftersom de är isolerade och alltså inte smittar.
15.58
Det känns verkligen relevant och veta var i länet smittade befunnit sig så man kanske själv kan fundera över om en luftvägsproblem kan vara Corona o då agera ännu bättre. Pga att vi inte haft fall förrän nu så tänker man ju att det är omöjligt att en luftvägsinfektion som kom förra veckan kan vara Corona men det kanske är fel tänkt?
Det är många som vill veta just det, var i länet de smittade bor men enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt är det inte dessa personer som är problemet då de är isolerade, utan de personer som eventuellt bär på smittan utan att känna till det.
15.56

Smittskyddsläkaren: Tre par har smittats på resa

Sex personer i Norrbotten har hittills smittats av coronaviruset. De smittade bor i fyra olika kommuner i länet.
– Det är tre olika par som har koppling till varandra, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt, Region Norrbotten.
15.07
Region Norrbotten förstärker nu den digitala vårdchatten Digitalen. Detta på grund av hårt tryck på 1177.

Under gårdagen hade Digitalen toppnotering med över 100 patienter som var i behov av att chatta.

– När 1177 vårdguiden på telefon blev överbelastat så var det många som istället vände sig till Digitalen, berättar Pia Näsvall, Region Norrbotten.

– Tyvärr hann vi inte med alla igår innan stängning men vi har givetvis fortsatt med dem i dag. Vår ambition är att de som hör av sig när tjänsten är bemannad ska få svar samma dag därför känns det skönt att vi nu får tillskott med fyra medarbetare. Det visar att vi har engagerade medarbetare som är beredd att hugga i när det behövs.

14.05
Pajala kommun aktiverar sin övergripande pandamigrupp. Här är några av åtgärderna:
  • Tjänsteresor utanför Norrbotten får inte ske utan kommunchefens godkännande.
  • Tjänsteresor inom Norrbotten ska godkännas av respektive chef.
  • Rektorer rekommenderas att överväga att alla "15-timmars barn" ska stanna hemma på grund av den ansträngda personalsituationen inom förskolan.
  • De medicinskt ansvariga sjuksköterskorna ska överväga besöksförbud på äldreboenden.
13.52
Boden Handboll meddelar nu att de kommer spela sista seriematchen inför tomma läktare. Matchen spelas på fredag i Boden och genomsnittspubliken för laget brukar ligga på 800 åskådare.

- Det är givetvis ett tråkigt att spela i en tom arena, vårt publikstöd är oerhört viktigt för oss både ekonomiskt och sportsligt. Vi har tidigare kommunicerat det kritiska ekonomiska läget och detta påverkar givetvis ekonomin ytterligare, säger Boden Handbolls ordförande Alina Maglic.

- Vi har alla ett samhällsansvar att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder, allt annat vore vårdslöst.

13.34
SVT:s reporter Nellie Andersson på plats utanför Tornedalsskolan i Haparanda som stängts efter att en person smittats av coronaviruset. Foto: Stig Holmfrid 
12.55
Förutom att Tornedalsskolan hålls stängd i dag har kommunen tagit en rad andra beslut kopplat till det nya coronaviruset.
Det handlar bland annat om reserestriktioner för kommunanställda och besöksförbud inom LSS och äldreomsorg, med undantag för vid livets slutskede.

- Jag vågar inte säga hur länge det kommer vara, det beror på utvecklingen, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda.
12.51
Skidloppet Dundret runt i Gällivare ställs in. Loppet skulle ha genomförts den 4 april.
12.48
Vår reporter träffade Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda, på torsdagen. Han säger såhär om Tornedalsskolan:
- Inriktningen är att skolan ska vara öppen som vanligt i morgon.
12.28
I Kiruna har socialförvaltningen beslutat om besöksförbud på särskilda boenden. Anledningen är att flera av de som bor där tillhör riskgrupperna. Beslutet gäller från och med torsdag 12 mars till i första hand 26 mars, därefter kommer beslutet att omprövas.
12.21
Världens längsta skidlopp, Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk, ställs in pga coronasmittan.
 
Så här skriver arrangören: "Som arrangör är vi naturligtvis väldigt ledsna över att ställa in. Men det känns viktigt att respektera både den allmänna oro som finns och att hörsamma regeringens önskan att minimera resande till evenemang inom landet och från omvärlden."
 
I enlighet med den policy som svenska skidförbundet har tagit fram betalas halva startavgiften tillbaka till deltagarna. Som alternativ erbjuds deltagare att skjuta på sin start till nästa års tävling.
 
Loppet skulle genomförts 28 mars.
12.09

SHL skjuter upp slutspelet

SVT SportPå lördag skulle herrarnas SM-slutspel inledas – men så blir det inte. I stället har SHL i samråd med Svenska ishockeyförbundet valt att skjuta upp SM-slutspelet till den 24 mars. Ligan har förhoppningar att kunna spela slutspelet med publik.
12.08
I Haparanda har en person vid Tornedalsskolans verksamhet konstaterats smittad. Skolans ledning har beslutat att skolan ska hållas stängd under torsdagen 12 mars i väntan på svar från Smittskydd Norrbotten och först därefter kommer man att ta ställning till om skolan ska vara fortsatt stängd eller öppnas. 
Övriga skolor håller öppet som vanligt.
Kommunen har även från och med torsdag beslutat om besöksförbud på alla äldreboenden och gruppboenden.
12.06
Haparanda kommun inför under torsdagen besöksförbud på äldreboenden och gruppboenden där många av de boende hör till riskgrupperna som kan drabbas extra hårt om de blir smittade av viruset.
12.05
Vår reporter Nellie Andersson är på plats i Haparanda vid Tornedalsskolan som håller stängt i dag.
12.03
I Boden har kommunen beslutat att inga tjänsteresor utanför länet ska genomföras. Beslutet gäller även för elever i Bodens kommuns skolor. Beslutet gäller för samtliga medarbetare och elever från 2020-03-11 och är beslutat av kommunchefen i Bodens kommun i samråd med förvaltningscheferna."För tjänsteresor inom länet för medarbetare avgör chef om de ska genomföras. Bodens kommun rekommenderar en restriktiv hållning. Allt för att förhindra och begränsa smittspridning."
12.02
I Pajala ställs ett antal utbildningsdagar för anställda in. Även arrangemanget Kvalitetsdagen den 3 april ställs in.
Så här motiverar kommunen sitt beslut: "En folksamling på ca 100 personal är en allt för stor riskfaktor och vi måste eliminera alla sådana tillfällen så långt vi kan för att skydda våra brukare samt vår personal för risken att bli smittad."
11.59
Socialförvaltningen i Övertorneå uppmanar alla anhöriga att begränsa besök just nu och de avråder besök vid luftvägssymtom, feber eller hosta. Detta som extra försiktighetsåtgärd för de riskgrupper som kan drabbas extra hårt av coronasmitta.
11.57
Så här har Arvidsjaur förberett sig:
  • Översikt och uppdatering av samtliga pandemiplaner.
  • Risk- och konsekvensanalys avseende nyckelpersoner. Främst inom skola och omsorg. Men även inom viss service, exempelvis "kost".
  • Kommunen har beslutat om reserestriktion utanför Norr- och Västerbotten.
  • Restriktioner finns även för besök i kommunens äldreboenden (läs mer nedan).
    (Källa: Arvidsjaurs kommun)
11.49
Gällivare har vintermarknad nu gäller ju inga stora folksamlingar hur går det ihop??
Gällivare vintermarknad i helgen ställs in. Detta uppger Gällivare kommun på sin hemsida. Inställda blir även en rad kulturevenemang i Gällivare i helgen.
11.48
Jag ser att andra regioner som inte kunnat analysera prover i egen regi, har en åtgärdsplan för att kunna ta proverna själva. Är den frågan ställd till NLL?
Hej Johanna. När jag pratade med smittskyddsläkaren Anders Nystedt tidigare i veckan så ställde jag frågan kring detta. Han berättade då att man i dagsläget inte kan analysera provsvaren i Norrbotten och att proverna skickas på analys till Umeå. Därför tar det cirka ett dygn innan man får svar. Men skulle det vara riktigt bråttom skulle det kunna ta restiden plus sex timmar för att analysera. Däremot får vi återkomma kring hur åtgärdsplanen ser ut och om de kommer kunna ta hand om proverna själva. /Jenny
11.44

SVT ställer in SM-veckan

Ett av Sveriges populäraste idrottsevenemang, SM-veckan, ställs in på grund av coronaviruset. Evenemanget skulle avgjorts den 25–31 mars i Luleå och Boden med SVT som sändande tv-bolag.
11.28
Var i Norrbotten har vi smittan, vore bra att veta.
Som sagt så lämnar Region Norrbotten ingen information om var i länet de smittade finns. Däremot vet vi att en person på Tornedalsskolan i Haparanda är smittad eftersom skolan själv gått ut med den informationen.
10.24

Tornedalsskolan stänger på grund av coronasmitta – tre dagar efter besök av prins Daniel

Efter att det bekräftats att en person på Tornedalsskolan i Haparanda bär på coronavirus håller skolan stängt tills vidare. Skolan besöktes i måndags av bland annat Prins Daniel.
10.22
Nu kommer ett pressmeddelande angående coronaviruset från Kulturens Hus i Luleå som kommer att flytta fram alternativt ställa in föreställningar. Vissa evenemang kommer dock att genomföras med en begränsad publik i Stora salen. Evenemang i övriga lokaler i huset påverkas inte då de rymmer färre än 500 personer.
10.01
Det kommer jättemånga frågor om var i länet de smittade finns och varför inte skolor och offentliga lokaler stängs. Vi söker smittskyddsläkare Anders Nystedt men av uppenbara skäl är han inte så lättillgänglig just nu. Vi hoppas att vi kan återkomma med svar på era frågor.
09.52
Kan man inte lyfta fram till region norrbotten om vikten av att berätta var bekräftade fall finns? Det känns ju faktiskt som att det är väldigt relevant.
09.41
Vart i norrbotten är dessa fall konstaterade? Tycker det är oerhört viktigt att detta kommer ut då det är långt mellan städer här uppe och man behöver veta hur nära en eventuell smittohärd är och vad man ska ta för försiktighetsåtgärder inom kommunen.
Hej Josefin!
Idag framkom det att en person på Tornedalsskolan i Haparanda är smittad av coronaviruset och att skolan stänger tills vidare. Vad gäller smittade av viruset i övrigt i länet så går Region Norrbotten inte ut med information var de finns och därför kan vi inte redovisa det.
09.30

På torsdagsmorgonen kom beskedet att ytterligare en person i länet är smittad av coronaviruset. Det innebär att det i nuläget finns sex personer i Norrbotten som smittats av viruset. Det är tre par som har smittats på en resa.

16.02
Idag gick alltså Region Norrbotten in i stabsläge men inte för att vi befinner oss i en kris nu utan i förebyggande syfte säger Anna Pohjanen.
Nu är presskonferensens slut! Tack och hej/Erica och Nellie
15.47
Hej, tack för att ni deltagit i SVT:s scribble om coronaviruset i Norrbotten. Nu ska vår reporter Erica Larsson intervjua bland annat smittskyddsläkaren Anders Nystedt.
15.40
Inlägget kunde inte hämtas ???
Vi hade problem i början, hoppas att du kan se flödet nu.
15.39
- Vi kan inte svara på hur många respiratorplatser vi har, säger Anna Pohjanen.
- Jag kan väl säga att vi inte är rustade för att ha 100 IVA- patienter i Norrbotten men de flesta är ju inte IVA-patienter i det här, säger Anders Nystedt
15.34
- Det vi ser och lägger krut på nu är att vi har personal att använda oss av, säger Anna Pohjanen.
15.33
- Vi kan inte svara på hur många vi tror kan bli sjuka, precis som Folkhälsomyndigheten, säger Anna Pohjanen.
15.32
- Vi har en plan B och en plan C som det ser ut nu, säger hon.
15.31
- Vi har tät kontroll på hur vi får våra leveranser och material och som det ser ut i dag har vi tillräckligt, säger Anna Pohjanen med anledning av frågan om ett eventuellt stabsläge.
15.30
Igår hade länsstyrelsen bland annat en samverkanskonferens där man sammanställde alla Norrbottens kommuners frågor.
Han säger även att han uppfattar att de flesta kommuner redan nu har en mycket bra framförhållning och planering framåt.
15.28
Länsstyrelsen jobbar hårt med att skapa en plattform för detta men har inget operativt uppdrag. Man rapporterar även till regeringen osv säger han.
15.27
Anders Öhlund vid länsstyrelsen pratar om vikten av att alla länets aktörer får samma info gällande coronaviruset.
15.26
Sedan en dryg vecka tillbaka ska alla tjänsteresor utanför länet granskas av säkerhetschef när det gäller anställda vid regionen, berättar Anna Pohjanen.
15.25
Nu tar Anna Pohjanen vid, hon säger att man vidtagit vissa egna åtgärder i Norrbotten för att ta det säkra före det osäkra med sjukvårdspersonal. Region Norrbotten har ställt in bland annat en AT-läkarkonferens i Riksgränsen och vissa andra resor.
15.23
I länets epidemiplan har man höjt till stabsläge i delar av regionen.
15.22
Anders Nystedt talar nu om att man börjat använda sig av uttrycket om "smittan finns på byn" i och med att Folkhälsomyndigheten höjt risken för smittspridning. Men där är vi inte i Norrbotten. Det är tur i oturen att första smällen med viruset skett på annat håll än i Sverige för då hinner vi förbereda oss bättre, vilket görs både i Sverige och Norrbotten.
15.20
Inga dödsfall i Sverige ännu.
Inga nya fall i Norrbotten sedan i går men man inväntar nya svar vid 17-tiden i eftermiddag. Av de senaste norrbottningar som provtagits så är ingen särskilt sjuk enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt, de har i princip kunnat köra fram med bilen själva till Sunderbyn för att bli provtagna.
15.18
Han påkekar också hur jättefarligt viruset är för just gamla.
Han nämner också i jämförelser hur bra de unga sportlovsfirarna i Europa klarat sig.
15.17
Nu startar presskonferensen. 
Anders Nystedt inleder kort om världsläget där han nämner 4000 dödsfall i världen och drygt 15000 konstaterade fall.
15.12
Man vill inte börja förrän exakt 15:15 så att all press är på plats eftersom det sas i pressmeddelandet att det skulle börja då. 
15.11
Presskonferens om coronaviruset i Norrbotten. Medverkar gör Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, Anna Pohjanen, chef division Närsjukvård Luleå och Boden och Anders Öhlund, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Norrbotten.
15.06
Nu är vi alla på plats och de som kommer hålla i presskoferensen är Anders Nystedt,  Anna Pohjanen och Anders Öhlund.
15.00
Hej...Nu börjar personal från smittskydd och Region Norrbotten trilla in så det ser ut som att presskonferensen blir av enligt vad som sagts 15.15.
Smittskyddsläkare Abders Nystedt gick just förbi in mot styrelserummet vid regionhuset där presskonferensen ska äga rum. Och vi från SVT är förstås på hugget att få ställa våra frågor./ Erica Larsson och Nellie Andersson
09.38
Två personer i Norrbotten har hittills konstaterats smittade av coronavirus – det första fallet rapporterades den 9 mars och dagen därpå konstaterades det andra fallet. Här kan du följa rapporteringen kring coronaviruset.
09.17

Varannan svensk känner stor oro för att Coronaviruset ska få spridning i Sverige, enligt en undersökning från Novus.
Frågan är: Hur rädda är Luleåborna?
08.57
På en av de större matbutikerna i Luleå märker man av att folk börjar hamstra mat. Man märker också att en viss ölsort har ökat rejält i försäljning. Hör mer i klippet nedan!
15.07
mb
Så här svarar Robert Granström ordförande i SPGA på frågan om biltestverksamheten drabbats av coronaviruset. 
10.42
I Willys butik på Södra Hamn har man märkt av att hamstringen av torrvaror tagit fart sedan i fredags.
- Det handlar om ris, pasta, nudlar och konserver. Sådant som folk, så att säga, kan ”hålla sig levande på”, säger butikschefen Urban Winther.
Han säger att inga hyllor gapar tomma och att det fortfarande  går att beställa hem mer av dessa varor från matvarukedjans centrallager.
10.28
SVT har pratat med de två stora matvarubutiker i Kiruna – Stora Coop och ICA Kvantum – och cheferna på båda affärerna säger att kunderna inte har börjat hamstra matvaror.
10.08
På Kvantum i Luleå märks det tydligt att kunderna har börjat hamstra konserver, torrmjölk, pasta och ris. Mindre förpackningar av torrmjölk är slut liksom handspriten.
Köpmannen Daniel Andersson får sälja en hel del extra på grund av folks oro för coronaviruset men han tycker att hamstringen är överdriven:
-  Jag tycker att folk ska besinna sig, säger han.
09.59
Vi ringer runt till matbutiker i Luleå och frågar om  kunderna har börjat hamstra mat.
08.06
08.00
Hej, vår reporter, Viktor Lundmark, ska i dag träffa en person inom biltestbranschen och vi kommer att ställa frågor om detta.
07.45
Har man koll på Arjeplog? Här har vi ju en väldigt massa biltestare från norra Italien (Turin och Milano) och Sydkorea. Så även om vi här inte varit ute och rest, så är väl risken att det börjar spridas här lite förhöjd, då vi hyr ut våra hus.
07.44
Hej Maria. Vanliga frågor om viruset kan du läsa om på SVT:s direktrapportering HÄR
07.43
Min familj på 2 vuxna och 2 små barn ligger hemma däckad i någon sorts influesa. Hög feber och fruktansvär hosta. Minstingen som insjuknade först har fått svårt att andas och vi fick åka in till akuten 3 gånger. Där fick vi höra att de testar enbart personer som har varit i de drabbade områden. En dag senare låg vi alla med samma symptom och undrade om det var en "vanlig" säsongsinfluensa eller ett coronavirus och man måste tjata sig fram till att testas, enligt det senaste beslutet från folkhälsomyndigheten. Barnens förskola har varit hårt drabbad av sjukdom och de flesta barn har fått samma symptom som vi dvs våra barn har smittats på sin förskola. Det går så klart inte veta vem på förskolan tagit in smittan, om den familjen har varit utomlands i coronadrabbade områden, eftersom Norrbottens kommuner signalerar till skolor och förskolor att man inte behöver stanna hemma i karantän vart man än varit utomlands. Smittspridningen bekymrar mig både som privatperson, förälder och lärare som hela tiden träffar på halvsjuka barn. Det är också en fråga till Region Norrbotten om deras rekommendationer till förskolor och skolor ang ett feberfritt dygn hemma innan återgång till skolan är tillräckliga nu när coronaviruset sprider sig.
19.43
Om man haft feber i minst en vecka och en fruktansvärd hosta i 5-6 veckor från slutet av dec till början av febr kan man då nu få testas för Coronaviruset? För det låter ju mycket likt det!
Det skulle ju vara skönt att veta om om redan haft virusen och överlevt! Obs! Blev förmodligen
smittad hos släkten i Barkarby!
16.55
Förstår att inget fall finns än för människor som varit i riskområden inte går och testar sig när dom kommer hem
16.32
Hej Janne! 
Vanliga frågor om viruset kan du läsa om på SVT:s direktrapportering HÄR
16.27
hur länge klarar viruset covid-19 utanför kroppen i -30 gradet?
Det har vi tyvärr inget svar på, janne!
16.12
Så påverkas Norrbottens företagare av Coronaviruset: "Har fått en mängd följder"
- Vi följer utvecklingen av Coronaviruset och har sett att några bolag i Norrbotten påverkats, säger Linda Nilsson, vd på Norrbottens handelskammare.
Hon berättar att vissa företag märker att det börjar bli tomt i lagret. Det handlar bland annat om företag som säljer reservdelar.
- Hur man drabbas beror helt på vad man har för avtal. Har man bara avtal med leverantörer i Asien kan det bli svårt, säger Linda Nilsson och berättar att världens största rederi fått ställa in två stora containerfartyg till Sverige eftersom det inte går att leverera från kina.
- Det här har fått en mängd följder, säger hon.
15.54
Viktiga länkar för att läsa mer om covid-19
15.46
Det här gäller i Luleå kommuns skolor

Barn- och utbildningsförvaltningen i Luleå kommun har gått ut med information om coronaviruset covid-19 till alla föräldrar i kommunen via en app som föräldrar har för att anmäla frånvaro för barnen i skola och förskola.

Enligt bedömningen från Folkhälsomyndigheten finns det i dagsläget ingen anledning att friska barn, elever och personal som kommer hem från en resa ska stanna hemma från skolan. Detta gäller oavsett vilka områden de har rest i. Luleå kommun har valt att följa dessa rekommendationer.
- Vi följer rådet myndigheterna har gått ut med, säger Helena Jensen, HR-chef på Barn- och utbildningsförvaltningen.
Oroliga föräldrar ringde Barn- och utbildningsförvaltningen i början på veckan för att få råd.
- Det var många oroliga vårdnadshavare som hörde av sig i måndags om hur dem skulle agera och då valde vi att gå ut med information i vårdnadshavandeappen. Nu har det lugnat ner sig, men vi är medvetna om att det är sportlov nu och att fler kan höra av sig nästa vecka, säger Helena Jensen, HR-chef på Barn- och utbildningsförvaltningen.
15.23
På Swedish Lapland har man inte märkt att turismen i norr påverkats. 
- Vi har inte direkt sett stora effekter av viruset. Det handlar om enstaka avbokningar och vi hoppas att det dämpas i närtid, säger Andreas Lind på Swedish lapland.
15.22

Region Norrbotten har en särskild samordningsgrupp som leder arbetet med förberedelser inför en eventuell smittspridning i Norrbotten. I gruppen ingår representanter från alla divisioner, för att säkra att allt från engångshandskar till hur patienter tas emot och att rätt rutiner för städning finns på plats. 

– De symtom man får av covid-19 är bekanta för vården, vi vet hur vi ska ta hand om patienter med feber och luftvägsbesvär. Det som är utmaningen med viruset är att i de länder där utbrott finns har många blivit smittade samtidigt. Här i Norrbotten tar vi situationen på allvar även om vi inte vet om viruset kommer hit. Idag har vi totalt testat ett 30-tal personer i Norrbotten och ingen har varit smittad, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt i ett pressmeddelande.
14.05
Region Norrbotten har infört besöksförbud på alla vårdavdelningar för att minska smittrisken i influensatider. Läs mer här!
14.03
Här kommer vi publicera information om den beredskap som finns i Norrbotten ifall coronaviruset bekräftas i länet. Här kommer du också att hitta viktiga länkar som kan ge svar på dina frågor.