SVT rapporterade · Är korridorboende något för dig? Varför, eller varför inte?

Vi har nu stängt chatten, och tackar för alla era åsikter idag!
07.42
Att dela kök är en plåga som sällan fungerar bra i korridorerna som jag bott i
07.55
Jag bodde på korridor 2 år i Göteborg för många år sedan, på slutet av 70-talet Då var det en så annorlunda ton. Men otroligt smutsigt i köket, därför lagade jag aldrig mat.. Badrummet höll jag rent. Mina söner har bott 5 år i Göteborg, i varsina studentlägenheter. Något annat var otänkbart. Räcker med hur det sett ut i i hissar mm..Trist att en del unga vuxna förstör för andra, men kanske mest för sig själva.
Blir svårare klara av studierna för de som inte sköter sig. Och de stör dem som vill studera.
En kompis till min son tackade nej till utbildning pga av korridorboendet..

08.18
De flesta studentboende har egen dusch och toalett. Redan på 70 talet var det så
08.18
Har bott tre år i korridor på 90-talet - mycket positivt. Det var visserligen på två landets Vårdhögskolor, om nu det skulle vara en orsak till att köken såg bra ut.
Gjorde det också under 5 månader i Uppsala 2001, vilket fungerade utmärkt, i samband med jobb.
Ett mycket bra sätt att träffa kurskollegor, från Sverige och övriga världen.
09.12
Egen toalett var inget som jag och mina kursare hade tillgång till. Inte mina andra vänner heller. Det var en utmaning, men som sagt, det var en annan mentalitet då. Det fungerade trots allt.
Tydligen finns det korridorboenden än i vår tid, uppenbarligen...annars hade denna chatt inte funnits idag.
09.12
Korridor är helt ok så länge man har eget badrum. Tyckte det var helt ok att bo så som student.
09.13
Nej det är det verkligen inte.
Hela riket är fullt med vackra och rejäla kåkar byggda av god kvalitet i naturliga material av generationer svenskar före oss. Många hus på landsbygden står tomma, inte sällan med kulturhistoriskt viktiga inslag, med stora tomter eller marker och ekonomibyggnader till.

Det finns gott om bostäder där man kan vara fri och reda sig själv, i gemenskap med närboende i byalag. Varför tränga ihop sig i en låda i stan, och behöva anpassa sig efter andras rutiner och tider när man istället kan leva i frihet på landet?
09.13
Bodde i studentkorridor i Umeå, Ålidhem 1978.
Det var bra på ett sätt, det fanns alltid någon man kunde prata med i det gemensamma köket. Men köket var det äckligaste stället för att ingen (utom jag) följde reglerna. Det luktade ruttet och det var smutsigt.
Min dotter bodde på samma område i likadan korridor för 6-7 år sedan! Ingenting hade hänt! Minnerna från min korridorsliv kom tillbaka när jag kände precis samma "dofter". Jag kunde bara blunda och se in i mitt forna liv över 30 år tillbaka.
Socialt bra sätt att bo men hygieniskt katastrofalt!
Jag förstår att studenterna vill ha eget kök!
09.13
Bodde i liten studentlägenhet 2010-2015 men hade många kompisar som bodde i korridor, dock alla med egen toa, tror knappt det finns några med delad toalett? Känner inte till nån i Göteborg i alla fall. Har hur som helst haft kompisar som hatat det och kompisar som älskat det, allt verkar handla om vilka man delar köket med. Korridor tror jag ofta är ett mellansteg innan man hittar lägenhet då köerna är kortare för att få ett rum. De som "hamnar" där är då ofta de yngsta, de som går första året på universitet, de som troligtvis flyttat rakt från föräldrahemmet. Så hur de hanterar att bo ensamma, hur de sköter de gemensamma utrymmena etc. verkar variera väldigt väldigt mycket."Mamma städar" attityden verkar i alla fall vara stark hos många fortfarande.
09.14
Bodde 3 av 4 år i studentkorridor under mina universitetsstudier - Bara positiva upplevelser ifrån den tiden. Gjorde upp ett gemensamt städschema ifrån dag ett på höstterminen, och skillnaden mellan våran och andra identiska korridorer var enorm efter nån termin. Kanonstämning, och väldigt socialt - Blev som en liten familj till slut. Dessutom träffade man en massa skönt folk ifrån andra instutioner via grannarna :)
09.45
Skulle bo på campus när jag skulle läsa på universitet runt 2008.
Har aldrig sett ett så smutsigt och sunkigt kök i hela mitt liv. Sopor överallt, och fanns inte ens en ren fläck som man kunde börja sanera, och göra till en hälsosam plats för stunden, till att laga mat på. Kanske om man ställt alla kokplattor på högsta effekt och bränt av alla bakterier, och sen använt en kokplatta som yta för tillagning.
Flyttade ut samma dag som jag flyttade in. Aldrig upplevt sådan ångest förr haha. Fruktansvärd känsla då, men kul i efterhand. Egen toa och egen kokplatta är nog mer min grej
09.45
Har bott i korridor de senaste åren och allt handlar om vilka man bor med och vilken inställning man har. Du kan få en korridor med bra stämning, man pratar med varandra osv och då vill man sköta de gemensam ytorna så allt är rent och fräscht. Eller så kan du få en korridor där ingen riktigt bryr sig, kontakten är minimal och ingen går ut med soporna.
09.45
2003 I Eskilstuna fanns det riktiga lägenheter till studentpris! Bodde man X antal kilometer från skolan fick (!) man en cykel.
Fick känslan av att man kunde välja och vraka mellan lägenheterna då.
Behov av korridorer fanns nog inte...?
09.45
Bodde på korridor i ett år i Göteborg. Det var fruktansvärt. Det som ärrat mig mest var när jag kom tillbaka efter att ha firat jul med mina föräldrar. Visade sig att ingen hade tömt varken sopor eller kompost under tiden, utan bara tryckt in så många fyllda påsar som möjligt under diskhon. Det luktade som ett dött kadaver av alla påsar som möglat och ruttnat. Jag fick andningsproblem när jag slängde det, och behövde använda ett andningsskydd doppat i ättika för att blockera stanken.

Många av mina kompisar har haft liknande problem på korridor, med både bristande (eller icke existerande) hygien och stölder av mat och utrustning. Att bo på korridor är något man verkligen vill undvika.
09.45
Det här är en typisk nyhet som saknar djup och spets. Frågan varför har inte penetrerats tillräckligt av den skivande journalisten. Jag som bott i tre år i korridor och senare besökt dessa som egentligen är en bra boendeform för de flesta vet detta.
Hej! Anledningen till att vi rapporterar om detta är att det kostar bostadsbolagen mycket pengar att korridorsrum står tomma. Kommunala Bostaden i Umeå säger till exempel att de inte har råd med de kostnaderna.
10.34
Vad är det inte bostadsbrist i Umeå, även för studenter. De står utan boende och är desperata (?!) Börja i korridorboende, sen kan du söka annat boende.
10.34
@Michael

Du verkar missat poängen helt va? Varför trängas i en studentkorridor när man kan bo i ett hus på landet? Varför studera när man kan sitta arbetslös mitt ute i ingenstans?
10.34
Det är perfekt boende när man flyttar hemifrån första gången. Man får lära känna några direkt så man blir mindre ensam, man får lära sig av andra och att ta hänsyn. Jag rekommenderar alla som flyttar hemifrån för första gången att välja korridor, sen om nåt år kan man såklart söka sig till egen lägenhet. Det jag tror kan påverka nu är de långa kötiderna, den enda anledning jag kan komma på då jag inte tror det är så stor skillnad på hur människor är nu jämfört med för 10 år sedan. Folk kanske har samlat upp en del kötid och har de någon gång planerat att flytta till egen lägenhet så kanske det inte känns värt att lägga den på ett rum i korridor då man kanske inte ens kan få lägenhet efter man har gått en treårig grundutbildning.
10.35
Som många säger så beror det väldigt mycket på vilka man bor med. Men det är nog väldigt viktigt att man tidigt lägger tid och energi på att bygga bra relationer till sina korridorsvänner. Folk är nog mycket mer benägna att städa och hålla rent om man delar utrymmen med folk man tycker om.
11.59
Dela kök och dusch är bland det värsta saker som finns...
12.00
Bodde i korridor i två omgångar (sammanlagt ungefär två terminer) när jag pluggade fem år vid Umeå universitet. Det kan vara roligt att bo i korridor med rätt grannar, men det är en ganska stor omsättning på grannarna i och med att det är flera som söker tillfälliga lösningar på boende vilket påverkar såväl standard som regler i korridoren. Märkligt nog kände i alla fall jag mig mer ensam och isolerad när jag bodde i korridorsrum än när jag flyttade till lägenhet sedan.
12.03
Öppna upp korridorboende för andra än studenter. Då kommer vakanserna vara fyllda på nolltid. Studenterna ska fortfarande ha förtur men ingen tjänar på att bostäder står tomma.
Det finns en samhällsvinst i att unga flyttar hemifrån oavsett om de studerar eller arbetar.
12.23
Studenter är bortskämda. När jag studerade på 60-70-talet bodde man antingen omodernt i andra hand med toa i uppgången eller korridor med gemensamt kök. Vi hade inte råd med annat.
12.24
Jag gillar att bo i korridorer. Finns så många dörrar man kan gå in i. Oändligt med möjligheter. Bodde i en korridor som var 25 m bred och 25 m lång engång. Det var tider det.
12.29
Korridorrum eller egen lägenhet? Så här tycker några studenter vi pratat med:
12.30
På min tid, -70 tal tog man ansvar för att köket var snyggt och rent. Det gör man inte idag enl mina barn.
12.45
Studenter är vuxna människor, inte barn på kollo! Allt korridorboende måste byggas bort och ersättas med små kompletta enrumslägenheter!
12.45
Jag bor i korridor och tycker att det är fantastiskt. Jag hade nog aldrig haft lika roligt som student om jag valt att bo ensam i lägenhet under hela min studietid. Visst kan köket vara lite skitigt ibland, men då får man reda ut det tillsamman och lära sig att sammarbeta kring vardagliga frågor, så jäkla komplicerat är det faktiskt inte. Under tiden jag har bott i korridor (ungefär 3 år) har jag mött människor från hela världen, kunnat träna min engelska och fått underbara vänner för resten av livet! Jag tycker att alla studenter borde ge korridorslivet en chans!
12.46
Har så många gånger tänkt på att andra än studenter borde kunna bo i korridor! Jag hade älskat den formen av boende! Lite lagom mängd socialicerande när man lagar mat på kvällen men sitt eget rum och toalett till en facil kostnad jämfört med vanlig lägenhet.
12.47
Boendet på korridor i mitten på 80talet var en av mina bästa perioder i livet. Korridoren var centralt belägen i Stockholm, mina grannar var extremt trevliga och sociala människor, tröffade också min livskamrat där.
13.06
Jag bodde i korridor i 2-3 år under min studieperiod! Det bästa sättet att bo på! Blanda studenter med andra som också vill bo i korridor, exempelvis ensamstående eller äldre som saknar sällskap!
13.06
Har bott i korridor med delat kök och badrum nästan hela min studietid, detta för att jag inte har fått tag på något annat. Städning och renhållning har varit ett problem på alla ställen, jag har alltid varit den som fått städa efter alla (eller leva i skiten). Ibland har det varit mer eller mindre sanitär olägenhet redan vid inflytt med skadedjur och liknande. Hyresvärdarna tar inte boendemiljön på allvar när det är bostadsbrist och de får rummen uthyrda oavsett.
13.32
Bodde i korridor under en termin som utbytesstudent. Sjukt härlig upplevelse som verkligen bjuder in till att socialisera med sina grannar. Varje rum hade egen toa och dusch och delade vardagsrum och kök. Visst var det problem ibland då det var typ stökigt i köket men då fick man reda ut det tillsammans.
13.34
Hur hög hyra har de egentligen för rummen för att det ska bli "många hundratusen kronor" för 50 rum? I Linköping är hyran på ett korridorsrum 3300-3300 kr vilket då skulle motsvara ca 165 000, vilket inte direkt kan kallas "många hundratusen kronor".
13.54
Jag bodde i korridor under studietiden på 90-talet och det var mycket trevligt! Jag hade tur och hamnade i en bra korridor där vi umgicks med varann och hjälptes åt att hålla rent och snyggt, men jag hörde talas om andra som var missnöjda med sitt korridorsboende.
14.04
Bulligare att anställa någon som städar och håller ordning i korridoren. Till och med kan handla mat åt studenterna. Det kan ingå inhyran och det är en service som generar jobb samt billigare än att göra om lägenheterna. Gemenskapen i student korridoren är viktigare så om hyresvärden är klocka då erbjuder dem service istället av att isolera studenterna.
14.04
En god poäng Jonas! (Jonas som skrev en kommentar längre ner i chatten) Om man räknar högt på 59 tomma rum ("ett femtiotal") och månadshyra på 3500 kr i månaden så blir det alltså 59*3500 kronor=206 500 kronor.

Dessutom är det inte en kostnad, det är en utebliven intäkt! Att säga att det "kostar" pengar med uteblivna intäkter är dålig koll och begreppsförvirring tycker jag.

Om de har några indirekta kostnader för tomma studentrum utöve ruteblivna hyresintäkter är det något de gärna får utveckla!

Sedan är det väl också så att många flyttar vidare från korridorer men bor där ett tag och om man istället byggde studentlägenheter som folk vill bo kvar i skulle man inte få det problemet. Alla vill inte bo så kollektivt med delat kök. Och VILL man bo kollektivt är det väl trevligare att dela på en fyra eller femma med några kompisar än att bo i en korridor med 7-9 andra personer. Dock är korridor en metod at få nya kompisar eftersom man bor så nära varandra. Men samtidigt inte ett boende som passar alla, eller ett boende som alla vill bo i i flera år. Men första terminen skulle det väl kunna vara okej (min personliga åsikt).

Det finns för övrigt korridorer med eget badrum så att man måste dela badrum stämmer inte. Men det är nog olika. Jag har bott i korridor i Göteborg, där var det gemensamt kök men eget badrum.
14.22
Jag gillar att bo kollektivt. En sådan gemenskap utvecklar oss människor positivt och ger mycket livserfarenhet och kunskap. Har gjort det under en stor del av mitt liv. Om folk har svårt med att dela kök, anställ då folk på lönebidrag och nystartsjobb och låt dem städa de gemensamma utrymmena och ta ut soporna. Det skapar nya jobb.
14.28
Tog mig bara 8 månader att få egen bostad i Stockholm via studentkorridor. Det finns olika slags korridorsbostadsformer i Stockholm men en vanlig är delat kök (8-16 människor) eget sovrum med var sitt badrum. Toppen! Vi förlorar ködagarna men det gör ju inget, hyran är låg i en sådan liten bostad så det har jag utnyttjat genom att bo kvar tills jag flyttat ihop med sambon med de nya ködagar jag sparat sedan. Dessutom hyresfritt på sommaren. Jag har bara positiva erfarenheter. Men så är det ju Stockholm ... Bostäder är guld värt.
14.45
Jag har bott i flera olika korridorer och kollektiv och trivts bra. Men i en korridor med delat kök hade den som bott där längst som ”mål” att ha det så ostädat och smutsigt som möjligt i köket. Så fort någon ny student flyttade in och försökte röja upp satte han stopp för det. Kollektiv har fungerat bättre än korridor, är min erfarenhet. Då har alla tagit ansvar på ett annat sätt.
14.49
Minns med värme min gamla studentkorridor. Fantastiskt rolig tid! Rekommenderar alla som ska vara student att i alla fall bo i korridor ett år så att man inte missar den viktiga delen av studentlivet. Det sagt så bodde jag i en mindre korridor, 6 personer. Tror det är ungefärligt max på hur många man ska vara i en korridor, blir man fler än så blir det svårt att hålla det rent och folk börjar smita från sina ansvar.
15.20
Jag minns med goda minnen min gamla studentkorridor, BC2 på Delphi i Lund. Det var en dubbelkorridor med runt 26 studentrum. Den gemensamma städningen var usel men gemenskapen var goda och rolig. Det som var trist var just städningen och de som inte tog ansvar i köket.
15.21
Bodde i korridor i 4 år via bostaden. Varje termin var ett gamble beroende på vilka som flyttade ut och vilka nya som flyttade in. Vissa terminer var fantastiska, vi var som en stor familj och alla gjorde sitt. Andra terminer var hemska, någon söndercurlad 19-åring som aldrig hållt i en diskborste förut flyttar in och genast börjar skiten byggas på. (Varken jag eller någon annan är så värst sugen på att städa efternannat folk)
Blev själv anmäld för "trakasserier" av en person som tyckte jag tjatade för mycket på denne att städa efter sig.
15.23
Jag bodde i ett drygt år i korridor och det var helt okej, mycket tack vare att jag hade egen toa och dusch. Efter ett tag tröttnar man dock och det var oerhört skönt att flytta till lägenhet med eget kök. Det enda jag kan sakna att det alltid fanns någon att umgås med i korridoren men efter ett par år som student har jag skaffat mig vänner på annat håll och har inte samma behov av att kunna umgås med någon hemma.
16.27
Har precis lämnat mitt rum i studentkorridor för egen lägenhet. Det är som en ny värld öppnat sig. Att bo i studentkorridor är säkert jättekul ifall man lyckas få bra grannar men att varje dag gå in i ett delat kök där ingen utom du själv diskar och håller rent är inte kul. Att behöva diska bort andra människors äckliga veckogamla matrester från tallrikarna innan du själv kan äta är inte kul. Jag avskydde mina tre terminer i studentkorridor och skulle aldrig någonsin rekommendera någon att välja att bo så ifall annat alternativ är möjligt. Det handlar inte om att vara curland eller bortskämd det handlar om att de delade utrymmena ofta blir sanitära olägenheter
16.31
Bodde i korridor 2 månader och jag blev tokig på folk som inte plockade undan efter sig i köket och att det försvann saker ur kylen. Nä, aldrig mer! Folk är totalt respektlösa!
16.31
Bästa studentlivet får man bara uppleva om man bor i en välfungerande korridor. Alla festerna (pedagog- och fysikgränd), de fantastiska vännerna som man fortfarande håller kontakten med (Rullstensgatan)- och självfallet närheten till IKSU och campus området (ålidhöjd). Att man dessutom slapp betala hyra på sommaren.. wow alltså!
16.49
Tyvärr fungerar inte korridorlivet längre. Söndercurlade ungdomar
vägrar plocka undan eller diska. Säger man till får man en riktigt
saftig kommentar slängd i ansiktet.
Nej -aldrig mer. Nu hyr jag ett rum i villa med kök och tillgång
till tomten.
16.49
Jag bodde på ett sk studenthem när jag var yngre och studerade på ett program. Jag hade eget rum, med egen dusch och toalett. Köket var gemensamt. Det gick bra, då i vart fall. Kanske beror det också på sammansättningen av de som bor där. Men i korridor med enbart rum utan eget badrum, det skulle jag inte fixa. Man behöver ett ganska stort mått av integritet, det är mycket viktigt. Jag har också erfarenhet av att bo på internat under högstadium och gymnasium, det ger en bra erfarenhet. Men bäst är ändå att ha en egen liten lya.
16.50
Att dela kök är ok, lunch.. äts ändå oftast inte i korridoren, men att tvingas dela toalett borde inte vara ok idag!
16.52
Många gånger beror de stökiga korridorerna på bristande disciplin hos de inneboende. I min korridor delar vi kök och det är stenhårt gällande städning och regler. Det skickas bilder i chatten direkt när någon inte städar efter sig.
Våga ta konflikterna för ett få ett renare kök. Detta kan underlättas igenom att lära känna varandra och göra saker tillsammans. Att bo i en korridor är grymt kul men kräver även hårt arbete!
16.54
Men varför klaga på diskning och städning? Gå samman och hyr in någon som diskar/städar. Inte dyrt! Då kan man njuta av samvaron. Det gjorde vi! Voilà.
17.02
Bodde i studentkorridor, 8 personer med delat kök (två spisar/ugn, två diskhoar, två kylskåp o frys, eget över o underskåp) och det var inga problem. Alla hade egna tallrikar, bestick o även panna o kastrull. Om någon inte diskade sitt efter sig så lades det i personens skåp eller slängdes. En gång varannan månad var det ens tur att städa kök o slänga sopor. Det är väldigt lite städning jämfört med vad du får göra om du har eget kök.