SVT rapporterade · Coronasmittan i Stockholmsregionen
Räddningsdykare får dykförbud efter covid-19
De smittade fick även lungförändringar och har nu fått dykförbud,
-Det finns en risk när man är så många meter under vattnet som gör att lungfunktionen kan sluta fungera, säger Peter Arnevall, tillförordnad förbundsdirektör på Storstockholms brandförsvar, till P4 Stockholm.
Fler tester av de smittade har tagits och man inväntar nu testresultaten. Enligt Peter Arnevall kommer räddningsarbetet inte att påverkas.
Läkare: Omöjligt att jobba bort vårdskulden
Hittills har 44 000 operationer ställts in i Sverige på grund av coronapandemin, berättade SVT Nyheter tidigare i veckan.
Att kompensera för detta blir oerhört svårt för Region Stockholm, menar Akil Awad, läkare på Södersjukhuset i Stockholm och medgrundare till Stockholms sjukvårdsupprop.
-Det vi sade före krisen är ännu viktigare nu. Återigen drabbas äldre och multisjuka hårdast. Man måste sluta flytta resurser från sjukhus och vårdcentraler till närakuter, vårdval och digitala läkarappar, säger Akil Awad.
Han vill nu att Region Stockholm ändrar beslutet om besparingar som bland annat innebär varsel och anställningsstopp.
-Vi kan inte gå ner i personal. Med så mycket vård som kommer att krävas är det sista vi behöver tänka på effektiviseringar. Folk jobbar dag och natt. Vi är många som är oroliga, men vi är trötta och kan inte ens demonstrera.
Enligt Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, har regionen "under denna pågående kris klarat av att arbeta på nya sätt i sjukvården".
"Slutsatserna av detta får vi dra senare. Vi är ännu mitt i en kris med rekordstort vårdbehov", skriver hon i en kommentar till TT.
(TT)
Osäkert om andelen smittade i Stockholm
Enligt Folkhälsomyndighetens matematiska modell skulle 17 procent av befolkningen i Stockholm ha smittats av coronaviruset den 11 april. Men enligt myndighetens nyligen presenterade antikroppsstudie hade endast 7,3 procent av stockholmarna smittats runt den perioden.
- Det finns fler förklaringar till att man inte ska gräva ned sig i siffran, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
Dels är det inte helt klarlagt hur lång tid det tar att utveckla antikroppar, dels är det inte klarlagt om alla som smittas faktiskt utvecklar antikroppar, säger han.
- Dessutom måste man ta hänsyn till att det här är prover från vårdcentraler, under en period där förmodligen ganska många undviker att gå till vårdcentralen.
Det finns med andra ord eventuellt problem med representativiteten i urvalet i antikroppsstudien, säger Anders Tegnell.
- Det är nog mest de ganska allvarligt sjuka som kommer till vårdcentralen. Dessa blodprov som normalt sett räknas som ganska representativa är nog inte det på samma sätt i dag
Folkhälsomyndigheten diskuterar nu om man ska komplettera antikroppsstudien.
Enligt Tegnell låg andelen smittade i Stockholm vid början av april förmodligen någonstans mellan prognosen och antikroppsstudien
(TT)
Gotland runt ställer in. Världens största havskappsegling, Gotland runt, med fler än 200 segelbåtar och tusentals seglare är inställt.
- Under våren har vi undersökt olika möjligheter att genomföra tävlingen, då vi är övertygade om att idrott utomhus ger positiva värden för människor. Men med dagens situation är det viktigt att vi tar ansvar och inte bidrar till ökad smittspridning eller belastar samhällsresurser, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.
- Vi har fört en intensiv dialog med vår tävlingsorganisation och KSSS samarbetspartners för att försöka hitta alternativa lösningar. Men sammantaget är osäkerheten kring hur pandemin utvecklas och effekterna i samhället för stora för ett stort arrangemang som Gotland Runt.
Sjukvård för äldre. Det har varit mycket diskussion om vilken vård de som ligger på äldreboende får i samband med coronaepidemin. Dödstalen för äldre på äldreboende har varit mycket höga. Region Stockholm gör nu nytt regelverk för att förtydliga hur vården ska fungera för de äldre i olika instanser, skriver regionen på sin hemsida.
Man konstaterar att de som bor på äldreboende är mycket sköra personer och alla klarar inte att flyttas. Därför har man stärkt möjligheten att flytta sjukvården till patienten istället för tvärtom.
- Att flytta från sin invanda miljö till ett akutsjukhus eller geriatrisk klinik kan ofta vara en stor belastning för patienten. Men läkare ska alltid göra en individuell bedömning så att patienten får sin vård där det bäst gynnar patienten, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Bland annat har avancerad sjukvård i hemmet fått ett utökat uppdrag för att förstärka och stödja basal hemsjukvård och läkarinsatser i äldreboenden. Husläkarmottagningarna ska också kunna öka kapaciteten i hemsjukvården.
- Den patient som bäst gynnas av syrgasbehandling, andra behandlingar och/eller utökad övervakning bör flyttas till geriatriken eller akutsjukhusen. Det finns lediga vårdplatser och det är alltid patientens bästa som ska styra beslutet, säger Björn Eriksson.
Regelverket berör Husläkarmottagningar inklusive basal hemsjukvård, Hemsjukvård kvällar, nätter och helg, ASIH, geriatrik, jourläkarbilar samt akutsjukhusen. Regelverket påverkar även kommunala verksamheter så som biståndsbedömning samt verksamheter inom särskilt boende för äldre, LSS-boende, hemtjänst samt personlig assistans.
Ännu en krog i Stockholm har stängts av Smittskydd Stockholm. Anledningen är trängsel i lokalen enligt smittskyddsläkarens beslut. Sällskap har suttit med "mindre än en armlängds avstånd" till varandra.
Beslutet om stängningen av The Doors på Odengatan fattades på torsdagen.
Totalt har 511 inspektioner genomförts av miljöförvaltningen i Stockholm, och man har lämnat 138 anmärkningar sedan arbetet inleddes.
I Stockholm har sedan tidigare flera krogar stängts, men de har fått öppna kort därpå efter att bristerna åtgärdats. Detta gäller även i andra städer där krogar stängts av smittskyddsskäl, bland annat i Göteborg och Linköping.
Både i Stockholm och i Göteborg har man aviserat att fler kontroller väntar under Kristi himmelsfärdshelgen.
-Vädret är kanske på väg att bli lite bättre, och då kan det bli mer folk som rör sig ute på stan. Då finns behov att också öka tillsynen, sade Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholms stad, tidigare till TT.
TT
Skyddsförkläden tillverkas på Arlanda. Större delen av Arlanda står tomt eftersom så få flyger nu, och därför ska man tillverka skyddsförkläden till vården i lokalerna. Det är fortsatt mycket stor efterfrågan på skyddsmaterial. Det hela är ett samarbete mellan Swedavia som driver flygplatsen, Samhall och Alfapac.
Råmaterialet kommer i form av utstansade förkläden i plast. Därefter arbetar cirka 40 Samhallmedarbetare med att svetsa ihop ärmarna till färdiga skyddsförkläden inne i Arlandas tomma lokaler.
– Vi är givetvis mycket glada för att vi på Swedavia genom samarbetet kan bidra och stötta tillverkningen av skyddsutrustning till vården. Samhalls medarbetare står för arbetskraften, Alfapac för materialet och vi har lokalytorna. Med tanke på de stora resursbehov som nu finns i vården var det naturligt att vi skulle samverka kring detta initiativ, säger Anna Ericsson, avdelningschef passenger experience, terminal och landside operations, Stockholm Arlanda Airport på Swedavia.
Totalt väntas 35 000 skyddsförkläden produceras i veckan.
– Till följd av coronaviruset har antalet arbetstillfällen inom Swedavias ordinarie verksamhet minskat drastiskt. Det här är en snabb och effektiv lösning som kommer vården och därmed hela samhället till gagn. Vi är mycket stolta över att så många av våra medarbetare kan hjälpa till och bidra i en svår situation, säger Theres Oppagård, distriktschef Samhall Uppsala.
Tekniska öppnar igen. Efter att ha varit stängt i nästan tio veckor öppnar Tekniska museet igen helgen 30-31 maj. Men det blir inga visningar eller programaktiviteter som riskerar att skapa folksamlingar. Enligt ett pressmeddelande så görs öppnandet helt i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Museet uppger att deras 12.000 kvadratmeter bidrar till att det är lätt hålla avstånd, och att de vidtagit flera åtgärder och nya rutiner för att undvika trängsel.
Med öppningen kommer också en nystart för Hyper Human – utställningen som bara hann hålla öppet i två dagar innan museet stängdes.
Återkallade skydd kan användas i vården
Då gjorde Region Stockholm ett test som visade att skydden inte var säkra och de återkallades. Men nu visar nya tester att skydden fungerar alldeles utmärkt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Därmed kan de inom kort kanske börja användas i vården.
- De testerna som kom i fredags visade att de höll de krav som de ska göra utifrån specifikationerna. Det här kan säkerligen komma till nytta, säger Erik Magnusson, inköpschef på Socialstyrelsen till radion,
Myndigheten har låtit det ackrediterade institutet Rise testa skydden igen, vilket har kommit fram till att andningsskydden uppfyller alla krav för FFP2-masker.
Fotografiska blir 3D-museum
Fotografiska museet öppnar igen efter att ha varit stängt i över en månad. Samtidigt öppnar museet även en utställning i 3D-version som kan att upplevas gratis hemifrån, dygnet runt.
Fotografiska är ett av de första museerna i världen att omvandla hela huset till en 3D-upplevelse. Projektet påbörjades när museet stängdes på grund av coronavirusets spridning men öppnar nu medan restriktioner fortfarande råder. Alla fysiska besök på museet måste förbokas, skriver TT.
Det pågår en antikroppsstudie i hela landet. Blodprover samlas in från laboratorier i flera regioner, däribland Stockholm.
Insamlingen pågår under åtta veckor och varje vecka samlas cirka 1 200 prover in.
Analyserna för vecka 18 (27 april– 3 maj) som nu presenterats visar att Stockholm har störst andel positiva antikroppstester: 7,3 procent, vilket kan jämföras med totalt 4,2 procent i Skåne och 3,7 procent i Västra Götaland, enligt Folkhälsomyndigheten.
Siffrorna speglar det läge som var i epidemin tidigare i april, eftersom det dröjer några veckor innan kroppens immunförsvar utvecklar antikroppar.
- Kollektivtrafiken går en coronasmäll till mötes. Om krisen fortsätter i samma takt som i dag riskerar kollektivtrafiken i Sverige att förlora upp till 10 miljarder kronor i biljettintäkter till årsskiftet. Bara SL:s förlorade biljettintäkter äter upp hela det aviserade statliga stödet till landets kollektivtrafik, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.
Stockholmarna reser fortfarande betydligt mindre än normalt. Men de senaste veckorna har åkandet ökat något. Förrförra veckan låg resandet på 44% av normala nivåerna. SL går nu ut och uppmanar stockholmarna att undvika att åka med kollektivtrafiken under Kristihimmelfärdshelgen.
– Stockholmarna har varit duktiga på att följa vår uppmaning att undvika kollektivtrafiken för att minska risken för smittspridning, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör vid SL i ett pressmeddelande. Men nu ser vi att resandet tenderar att öka. Den som planerar utflykter, resor till lantställen eller ut i skärgården kommande långhelg uppmanas därför att inte åka kollektivt.
Fotografiska i Stockholm öppnar igen, efter att ha varit stängt i drygt en månad. Alla pågående utställningar förlängs samtidigt över sommaren.
Fotografiska stängdes för allmänheten med anledning av coronaviruset den 15 april. Nyöppningen sker lagom till institutionens tioårsjubileum den 21 maj.
För att uppfylla coronarestriktionerna har man skaffat ett bokningssystem som gör att antalet besökare alltid överensstämmer med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det betyder att man som gäst måste boka i förväg på hemsidan, skriver Fotografiska i ett pressmeddelande.
(TT)
Ensamhet och brist på rutiner slår mot eleverna som mår sämst
SVT NyheterFör elever som brottas med psykisk ohälsa har pandemin gjort situationen än mer allvarlig. Social isolering och färre rutiner kan få dem att må ännu sämre.Så här utvecklas epidemin i Stockholm – dag för dag
SVT NyheterUnder måndagen hade Stockholms 59 nya fall av bekräftat smittade och ytterligare 18 personer har avlidit. Över 100 personer har skrivits ut från sjukhus under helgen.Grönt ljus för läger och kollo i sommar
SVT NyheterSommarlediga barn och ungdomar kommer att kunna åka iväg på läger och kollo, enligt ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten. – Så länge det ligger lokalt tycker vi att det ska genomföras, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.Kollo och liknande lägerverksamhet för barn och ungdomar kan hållas i mindre grupper och genomföras i närområdet.
Barnen ska hålla avstånd, helst vara utomhus, ha goda möjligheter att tvätta händerna och kunna tas hem om de blir sjuka.
Dödligheten sjunker i Stockholm. Ny statistik från Statistiska centralbyrån visar att april var den dödligaste månaden i Sverige på 20 år. Senast var i december 1993 då det dog fler personer. I förhållande till folkmängden dog det däremot fler personer i januari år 2000 än i april i år. Men den så kallade överdödligheten, det vill säga att det dör fler personer än normalt, har sjunkit och det antalet dödsfall minskar.
I Stockholms län däremot fortsätter dödstalen att sjunka efter toppnoteringen vecka 15. Under vecka 19 har 414 dödsfall inrapporterats, vilket är 363 dödsfall färre än under vecka 15, uppger SCB.
Efter tre igenbommade månader välkomnar Moderna Museet återigen publik från den 16 juni, i Stockholm och Malmö. Till sommaren väntas de flesta stora museer göra likadant, bland andra Nordiska museet och Vikingamuseet. Moderna och Nordiska är 2 av 13 centralmuseer, museer med statlig finansiering, som har signalerat att man öppnar igen till den varma säsongen – även om det blir med restriktioner. Nordiska museet skriver på sin hemsida att öppnar "på glänt" 1 juni. (TT)/SVT
Efter ett års förberedelser – nu är bröllopet inställt
SVT NyheterVictoria Knaller och hennes fästman hade precis skickat ut inbjudningskorten till det efterlängtade bröllopet. Två veckor senare var coronakrisen ett faktum – och festen fick ställas in. – I början gick luften ur oss, det kändes jättetråkigt, vi hade verkligen sett fram emot det, säger Victoria.Färre vill gifta sig i coronatider
SVT NyheterFärre hindersprövningar och inställda vigslar – fler avstår från att gifta sig under coronapandemin. Enligt församlingar som SVT Nyheter har pratat med är det Folkhälsomyndighetens begränsningar som är orsaken. – Vi har bara ett par vigslar som inte är avbokade, säger Håkan Toresson på Frösö kyrka.Så här utvecklas epidemin i Stockholm – dag för dag
SVT NyheterUnder fredagen hade Stockholms län 123 nya fall av bekräftat smittade och ytterligare 47 personer har avlidit. Allt färre läggs dock in på sjukhus och fler skrivs ut.Ny lag ska skärpa kontroller på restauranger och barer
SVT NyheterRegeringen föreslår en ny lag som ska skärpa tillsynen och kontrollerna av serveringsställen. – Trängsel på serveringsställen är fortfarande ett problem, säger socialminister Lena Hallengren (S) under en presskonferens.Om regeringens förslag att kommuner ska kunna stänga restauranger utan att gå via smittskyddet:
- Det har visat sig vara tungt för smittskyddsläkarna att ta det ansvaret, så det är bra att det här nya alternativet kommit fram, säger Anders Tegnell
Anders Tegnell fortsätter att ta upp de vanliga råden om att man ska hålla avstånd mellan varandra och understryker att det är fullt möjligt att gå ut.
- Vi hör tyvärr att många stannar inne och isolerar sig helt. Det behövs inte. Man får skydd utomhus också om man håller avstånd till varandra, säger han.
- Vi vet att många äldre mår dåligt av den här isoleringen. Vi är inte beredda att säga att man kan krama sina barnbarn, men man kan träffa dem ute i trädgården på behörigt avstånd, säger Anders Tegnell.
En ny lag ska tydliggöra vad som gäller för restauranger, barer och kaféer i coronatider, föreslår regeringen.
-De smittskyddsåtgärder som måste vidtas skrivs in i en lag, säger socialminister Lena Hallengren.
Enligt lagförslaget, som ska ut på remiss, ska ansvaret för kontroller och beslut om åtgärder helt att läggas på kommunerna.
-De har mer vana och organisation, säger Hallengren.
/TT
Sveriges museer: ”De flesta öppnar till sommaren”
Så här utvecklas epidemin i Stockholm – dag för dag
SVT NyheterUnder torsdagen hade Stockholms län 190 nya fall av bekräftat smittade och ytterligare 44 personer har avlidit. Stor del av de nya fallen är vårdpersonal.19 teatrar gör monologer om osäkra tider
SVT NyheterDramaten har startat ett samarbete med 19 teatrar över hela landet – som alla ska skriva en monolog om den tid vi befinner oss i: ”Osäkerhetens tid”. Nationalscenen gestaltar också sjuksköterskor och städares erfarenheter av coronapandemin, tillsammans med europeiska teatrar.Stockholms Seriefestival flyttar till nätet. Ännu ett evenemang blir digitalt på grund av coronaviruset när Stockholms Internationella Seriefestival – den tjugoandra i ordningen – flyttar ut på nätet. Det ställdes in tidigare i vår och flyttades fram till hösten, men på grund av det osäkra läget lanseras nu en digital version.
Den digitala festivalen följer man på Kulturhuset Stadsteaterns webbplats och facebook-sida 30-31 maj. Det blir både livesända och förinspelade inslag där både svenska och internationella serieskapare medverkar.
– Det här är oprövad mark för oss men för oss var det självklart att få till festivalen i någon form. Vi vill locka vår vanliga publik som är utspridd i landet och världen. Vi hoppas också att den som inte är så inläst på nutida tecknade serier ska bli intresserad av vår digitala festival, säger Ola Hellsten, festivalarrangör och konstnärlig ledare för Serieteket på Kulturhuset Stadsteatern.
- Det handlar främst om att man ska kunna ta hand om sig själv och kunna ta sig tillbaka till sin region. Regionerna behöver veta hur många de ska kunna ta hand om i sitt område. Det är ju pressat i vården. Men man måste inte stoppa bilen exakt efter två timmar om man sitter fast i bilkö, säger hon
Stopp för studentflak. Det blir inga studentflak i år, Transportstyrelsen har nu på begäran från Folkhälsomyndigheten tillfälligt upphävt bestämmelserna som tillåter firande på studentflak, karnevalståg eller motsvarande.
Det tillfälliga stoppet gäller från från och med den 15 maj och året ut. När det gäller frågor kring avbokning av studentflak hänvisar Transportstyrelsen till Konsumentverket.
Så påverkar coronakrisen ekonomin i Stockholms län
SVT NyheterStockholms län bedöms nu enligt länsstyrelsen vara i en recession och konjunkturen är på en historiskt låg nivå. Under torsdagen berättar länsstyrelsen, region Stockholm och Stockholms stad om det ekonomiska läget och vad som krävs för att få igång ekonomin igen. SVT Stockholm sänder direkt.Socialsekreterare tror på ökat våld och missbruk
95 procent av socialsekreterarna i Stockholm tror att våld i nära relationer kommer att öka under pandemin, 96 procent tror på ökande psykisk ohälsa eller social oro och 79 procent tror att missbruket kommer att öka. Det visar en enkät som Akademikerförbundet SSR har gjort och som DN tagit del av.
- Utöka sommarskolan kraftigt för de elever i årskurs 8 och 9 samt gymnasiet som är i behov av extra stöd
- Varje stadsdel ska säkerställa att sommarskolan bedrivs i elevernas närområde för att minska behovet av resor
- Gymnasieelever som är i behov av sommarskola ska få en ersättning av kommunen. Det gäller vid full närvaro vid sommarskolan
- Eleverna ska ha tillgång till fri internetuppkoppling via staden
- Eleverna ska erbjudas kostnadsfri lunch
Tvärnit för frisörbranschen under coronakrisen
Frisörbranschen tvärnitade i mars, och uthålligheten på frisörföretagen är inte längre än några månader. Det visar en ny undersökning bland frisörer som gjorts under coronakrisen.- Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd. Att inte samlas med fler än de som bor tillsammans i hushållet, undvika att åka i kollektivtrafiken och för de som har möjlighet att fortsätta distansarbeta. Det allra viktigaste är att undvika att besöka äldre och andra riskgrupper som behöver vara beredda på att isolera sig ytterligare ett antal veckor framåt, säger smittskyddsläkaren Per Follin i ett pressmeddelande.
Lockas till vården när deras branscher dör
SVT NyheterSöktrycket till den nystartade snabbutbildningen i Åkersberga är stort. På tre dagar ska personer med helt andra yrkesbakgrunder bli redo att jobba inom vård och omsorg. Och de kan ha lockats in i vården på lång sikt.Trots att inget vaccin finns än har regionens hälso- och sjukvårdsförvaltning nu fram till efter sommaren att utreda hur en vaccination i stor skala bäst kan gå till.
Arlanda har tappat 98 procent av resandet
SVT NyheterArlanda flygplats hade under april månad 98 procent färre resenärer än samma tid förra året.Regeringen och samarbetspartierna C och L presenterar nu ett tillfälligt riktat bidrag på tre miljarder kronor till kollektivtrafiken i landet. Stödet ska mildra effekterna av minskat resande med anledning av covid-19.
Pengarna kommer att gå till regionerna, bland annat Region Stockholm. Hur mycket varje region får ska baseras på biljettintäkternas storlek i respektive region. Enligt Miljöpartiet kommer Region Stockholm att få runt 900 miljoner av de tre miljarderna.
Nordiska museet sommaröppnar – litegrann
Nordiska museet i Stockholm öppnar för publik verksamhet till sommaren igen. Men man går varsamt fram med ett begränsat antal besökare per dag.
"Vi ser fram emot att välkomna våra besökare till en stor upplevelse under trygga former. Nordiska museet har generösa ytor, imponerande rymd och utställningar i fyra våningsplan. Vi hjälper våra besökare att hålla två meters avstånd och ge varandra utrymme att i lugn och ro utforska museet", säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet, i ett pressmeddelande.
Den 1 juni påbörjas en stegvis öppning för ett begränsat antal besökare per dag. I Stora hallen visas "Arktis – medan isen smälter". Senare i sommar öppnar även Nordiskas bakgård med kaféverksamhet samt den ny interaktiva storsatsningen "Tidsvalvet" där besökare mellan 8–12 år kan utforska barns vardagsliv i andra tider.
(TT)
Allt färre dör, framför allt i Stockholm, även om det är fler än normalt
Toppnoteringen är fortfarande vecka 15 som nu justerats till 2 554 dödsfall, vilket är det högsta antalet döda under en vecka som rapporterats på hela 2000-talet.
"Minskningen är tydlig i Stockholms län. Men överdödligheten där är fortfarande hög. Vecka 18 låg överdödligheten i Stockholms och Östergötlands län på över 50 procent, jämfört med 2015–2019", säger Linus Garp, utredare på SCB i ett pressmeddelande.
SCB jämför den preliminära statistiken över hur många som dör varje vecka med ett genomsnitt för motsvarande perioder 2015–2019. De nivåer som är högre än detta snitt är det som SCB beskriver som en överdödlighet. /TT
Förra året hade festivalen 1,2 miljoner besökare.

Materialet ska bevaras för framtida generationer och kan komma att användas i utställningar, publikationer och till forskning.
Hälften av alla döda över 70 år med coronasmitta bodde på särskilda boenden
SVT NyheterDet senaste dygnet har 87 nya dödsfall med bekräftad covid-19-sjukdom rapporterats in till Folkhälsomyndigheten. Samtidigt har Socialstyrelsen gått ut med ny statistik som visar att hälften av alla döda över 70 år bodde på särskilda boenden.Här kan man se hur kurvan över vårdade på intensiven ser ut och hur epidemin utvecklats i Region Stockholm.
Så här utvecklas epidemin i Stockholm – dag för dag
SVT NyheterStockholms län närmar sig 9 000 bekräftat smittade, och 1524 personer har nu avlidit. Men nästan 3 000 personer har skrivits ut från sjukhusen.Folkhälsomyndigheten om syrebristlarmet: ”Något vi får titta på”
SVT NyheterFolkhälsomyndigheten öppnar för att ändra rekommendationerna till allmänheten efter uppgifterna om dold syrebrist. – Det är klart att vi måste följa kunskapsläget, säger Anders Wallensten, biträdande statsepedemiolog vid Folkhälsomyndigheten.Många covid-patienter som är livshotande sjuka är ändå förhållandevis oberörda, pigga och klara i huvudet. Trots att syremättnaden kan sjunka ner till 60 procent och därunder.
– Häromdagen la vi en patient i respirator som i princip satt och smsade medan vi förberedde allting. Det är vi inte riktigt vana vid, säger Gustav Edgren, specialistläkare på Södersjukhuset.
Vad förklaringen är vet man ännu inte. En teori är att covid-patienterna inte samlar på sig koldioxid i samma utsträckning som andra patienter med luftvägsbesvär.
Resor till sommarstället ökade men minskade i city. Stockholmarnas resor till sommarställena i Norrtälje ökade under Valborg, det visar siffror från Telia Crowd Insights som analyserar mobildata. Där ser man att resandet till en del populära lantställen ökar. Antalet stockholmare som tog sig till Norrtälje under Valborgshelgen ökade med 44 procent jämfört med förra året. Resandet inom storstäderna var däremot betydligt
- Generellt sett minskade resorna inom städerna, samtidigt som övernattningsresorna till lantställen ökade på en del håll. Det verkar som fler valde att åka till sina sommarstugor istället för att fira hemma och gå ner till den lokala majbrasan, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområde Dataanalys på Telia, i ett pressmeddelande.
Stockholmarna avhöll sig från att åka till klassiska Valborgsstaden Uppsala, dit minskade resorna med 65 procent.
– Här har arbetsgivaren en viktig roll. Att se till att personal inte går till jobbet av lojalitet till sina kollegor. Utan att det är lojalitet till brukaren som gäller.
Covid-19 har fram till idag drabbat 212 av länets 400 äldreboenden, enkäten från Smittskydd Stockholm som länets äldreboenden bidragit till ska nu ge underlag för fler åtgärder för att färre äldre ska drabbas.
Verksamhetsansvariga på 227 äldreboenden har svarat på enkäten och om vad för åtgärder de har gjort, men också vilka problem och brister de ser. Ett problem som många såg var alltså att det är svårt att skapa säkra avstånd mellan de boende, eftersom många äldre har svårt att minnas och förstå instruktioner.
I enkäten frågade man också om medarbetare fast de haft luftvägsymptom och/eller feber och svaren visar att det förekommit oftare vid de SÄBO som hade konstaterad smitta, något som visar hur viktigt det är att personalen inte är på plats utan håller sig hemma vid minsta symptom.
De åtgärder som nu vidtagits på äldreboenden har bidragit till att minska smittspridningen vilket visar sig i att fallen minskar, enligt Region Stockholm. Folkhälsomyndigheten påpekar också att basala hygienrutiner är mycket viktiga.
Hela kartläggningen finns på Region Stockholms hemsida.
71 personer konstaterade med covid -19
Ytterligare 129 personer konstaterats med covid-19
Astra Zeneca ska hjälpa till att utveckla vaccin mot corona
SVT NyheterLäkemedelsföretaget Astra Zeneca kommer att tillsammans med universitetet i Oxford att utveckla ett vaccin mot coronaviruset. Det uppger läkemedelsföretaget i ett pressmeddelande.Smittskyddsläkarens fem råd under Valborgshelgen för att stoppa viruset:
1. Träffa bara de du bor med
2. Hör av dig minst en gång till dina nära och kära. Att umgås digitalt hjälper fler att orka stanna hemma.
3. Håll två meters avstånd till andra både ute och inne
4. Utöka skärmtiden. Passa på att se om dina favoritprogram eller slösurfa.
5. Stanna i Stockholm. Res inte till andra platser i Sverige.
Så här stoppar dina åtgärder viruset:
Åtgärd: Håll två meters avstånd till alla andra än dem du bor med, både inomhus och utomhus.
Effekt: Om någon smittad skulle hosta eller nysa faller viruset ner mellan er på gatan eller golvet och oskadliggörs.
Åtgärd: Om du känner dig lite sjuk ska du välja att stanna hemma för säkerhets skull och inte träffa någon annan än de du bor med.
Effekt: Viruset blir kvar hemma hos dig och kan inte nå någon annan som i värsta fall skulle kunna dö av sjukdomen.
Åtgärd: Inga kramar eller handskakningar utan istället ett vänligt leende.
Effekt: Du gör någon annan glad utan att viruset kan sprida sig från en person till en annan.
Åtgärd: Tvätta dina händer i 30 sekunder. Tvätta ofta och alltid efter att du kommit hem, innan måltid och efter toalettbesök.
Effekt: Om du har virus på dina händer kapslas det in av tvålen och spolas ut i avloppet och oskadliggörs.
Åtgärd: Så långt det överhuvudtaget är möjligt träffar du bara de som du bor med. Alla andra har du tät kontakt med digitalt eller via telefon.
Effekt: Om du eller dina närmaste är sjuka begränsas smittspridningen i alla fall till er krets och viruset hindras från att spridas till fler.
Svenskarnas resande ökar trots uppmaningar
Svenskars rörelsemönster är på uppgång trots Folkhälsomyndighetens uppmaningar om att hålla sig hemma, enligt ett pressmeddelande från Telia. Förra veckan ökade resandet med tio procent jämfört med veckan innan. Det visar siffror från Telia som analyserar anonymiserad och aggregerad nätverksdata.
Störst var ökningen i Västmanlands län där resandet ökade med 25 procent. Jämtland var det enda län där resandet var lägre än veckan innan och där var minskningen 2 procent.
Exakt vad trenden beror på är svårt att se utifrån datan som visar rörelsemönster på över minst 500 meter. Men i Stockholm tyder siffrorna på att allt fler åker till jobbet.
TT
Sjukvårdsdirektören: ”Viktigare än någonsin att man följer riktlinjerna”
SVT NyheterDet har aldrig varit viktigare att följa myndigheternas riktlinjer än under årets valborgshelg. Det menar Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör. – Det viktigaste är att vi inte få mer smittspridning under valborg, säger han.Stillsam mösspåtagning rekommenderas. Traditionellt är det idag, Valborgsmässoafton, som det är mösspåtagning i Stockholms gymnasieskolor. En ceremoni som brukar efterföljas av mycket festande på stan, något Stockholms stad nu vädjar till alla studenter att avstå ifrån. Redan förra helgen var det mycket studenter på Medborgarplatsen på Södermalm
- Låt bli att trängas på krogen, vi måste fortsätta hjälpas åt att minska risken för smittspridning. Det finns en framtid på andra sidan pandemin. Håll ut, uppmanar skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).
I år kommer dock mösspåtagningen i Stockholms gymnasieskolor ske digitalt eller klassvis, beroende på klassens storlek.
- Jag tycker att studenterna ska ta på sig mössorna och bära dem stolt. Efter 13 års flit i skolan och månader med distansundervisning så förstår jag att många önskar att de kunde fira storslaget tillsammans, tyvärr måste det undvikas i år, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.
Här kan man se hur Blackebergs gymnasium skötte sin strikta mösspåtagning.
Larmet: 27 av 96 har dött på äldreboende i Solna
SVT NyheterMer än var fjärde boende har dött på Berga äldreboende i Solna, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. Enligt skyddsombudet arbetar personalen under mycket svåra förhållanden med brist på utrustning och otillräckliga hygieniska förutsättningar.Thomas Lindén på Socialstyrelsen påpekar att vården är belastad, och kommer vara fortsatt belastad även efter att smittokurvan går ner, eftersom människor behöver vårdbehov långt efter att de smittats. Men han säger också att det är viktigt att de som behöver vård söker den.
- Vård finns och fungerar, ingen är bortprioriterad. Det är viktigt att söka vård när man behöver för akuta tillstånd och annat för att hålla sig frisk, och gå på de besök man kallas till, säger Thomas Lindén.
Eftersläpningen i rapporteringen av dödsfall är sämre nu än tidigare. 90% av fallen är rapporterade inom nio dagar och det ligger stabilt där.
- Nästan två och ett halvt tusen avlidna totalt i Sverige. Det är en väldigt hög siffra och en siffra som vi inte sett med någon annan sjukdom under väldigt lång tid, säger Anders Tegnell.
Gravida med riskfaktorer bör vara extra försiktiga
SVT NyheterGravida och i synnerhet gravida med riskfaktorer rekommenderas att vara extra försiktiga och inte utsätta sig för risk att smittas av covid-19, enligt Folkhälsomyndigheten.KI ska forska om distansundervisning. Ett internationellt nätverk av forskare i ett tiotal länder ska nu undersöka hur skolundervisning på distans fungerar under den pågående covid-19-pandemin. Forskare vid Karolinska Institutet i Solna leder arbetet med att samla in informationen via webbenkäter på de olika språken. Syftet är att titta på de utmaningar som familjer möter, men också att ta fram rekommendationer och nya arbetssätt för distansundervisning för barn.
– Vi går ut brett till alla föräldrar med barn eller tonåringar som får distansundervisning och hoppas att de vill hjälpa till. Vi är även intresserade av svar från familjer där barnet behöver extra stöd i skolan eller det finns andra svårigheter. Vi vet från kontakter med patientföreningar och egna kliniska erfarenheter att vissa individer är särskilt utsatta vid denna typ av samhällsförändringar, säger Lotta Borg Skoglund, läkare och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, och en av initiativtagarna till projektet, i ett pressmeddelande.
Även om olika länder har väldigt olika strategier när det gäller undervisning och stängda skolor under pandemin menar forskarna att det är ett unikt tillfälle att studera hur distansundervisning i hemmet fungerar för barn och tonåringar.
Förutom Sverige ingår för närvarande forskare från Tyskland, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Irland och Kina i projektet, även om alla ännu inte har öppnat sina enkäter. Forskare från Brasilien, Italien och Spanien förbereder sig för att ansluta till projektet inom kort.

27 av 96 har dött på äldreboende i Solna
SVT NyheterMer än var fjärde boende har dött på Berga äldreboende i Solna, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. Enligt skyddsombudet arbetar personalen under mycket svåra förhållanden med brist på utrustning och otillräckliga hygieniska förutsättningar.Upplands-Bro satasar på hämtmat. Upplands-Bro kommun drar igång en kampanj för att stötta kommunens lokala serveringar. Under två veckor erbjuder en rad matställen i kommunen rabatterade matlådor för avhämtning.
– Restauranger, matställen och serveringar är företag som drabbas när färre personer rör sig utomhus. Därför initierar vi den här kampanjen för att stödja våra lokala matställen, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförand, i ett pressmeddelande.
Kampanjen pågår i två veckor och startar på måndag.
Restauranger öppnar efter coronastängning
Två restauranger som tvingades stänga efter att ha brutit mot de nya reglerna för att minska spridningen av coronaviruset har fått öppna igen.
Baren Carmen och restaurangen Raw Sushi & Bowl bedöms efter en uppföljande kontroll i måndags ha åtgärdat de brister som påpekades, enligt restaurangerna.
"Carmen öppnar i kväll. Det har vi fått tillstånd för", skriver Carmens ägare Ümit Pektas i ett sms till TT.
Raw Sushi & Bowl har tejpat pilar och rutor på golvet och bord har tagits bort. På Facebook skriver restaurangen att de öppnat igen och en anställd bekräftar för TT att de nu har öppet.
80-90 procent av beställningarna är nu take away, säger den anställda.
Charles Dickens, The Central Bar och International Bar är de tre andra barerna i Stockholm som fick stänga. (TT)
Statsminister Stefan Löfven kommenterar den svenska strategin och dödsfall:
"Alla dödsfall är en tragedi. Vi har valt en strategi som bygger på att sjukvården inte överbelastas på en kort tid så vi inte kan vårda de sjuka. Den fantastiska personalen i sjukvården har lyckats fördubbla intensivvårdsplatser så vi har marginal, men hade inte det skett och hade vi fått en dramatisk ökning då hade vi haft en sjukvård som kollapsar."
"Huvudstrategin, att plana ut kurvan, det menar jag är rätt. Där det inte har gått rätt är i våra äldreboenden."
Vi kommer få leva med konsekvenserna av coronaviruset för en lång tid framöver, säger Löfven.
Löfven pratar om trängseln på restauranger och barer och upprepar att smittskyddsläkare kan stänga restauranger, barer etc som inte håller sig till reglerna.
"Det här gäller i hela vårt land."
När kan vi se resultaten från de utökande testerna?
- Vi börjar se resultaten redan eftersom det är mer personal inom sjukvården och äldrevården som provtas redan nu. Vi ser på våra siffror att det är yngre personer man kan se med sjukdomen. Det är en upptrappning och det händer lite mer varje vecka, men inte så snabbt som vi hade velat tyvärr, säger Anders Tegnell.
- På det hela taget är det fortsatt ett väldigt högt tryck på intensivvården i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
- Andelen av den nyinlagda på IVA börjar minska i Stockholm medan det ökar i andra delar av landet, Västra Götaland till exempel.
- Att få se sitt eget gosedjur uppleva roliga saker kittlar barnens fantasi. Det ger också en tröst om att i en parallell värld är allt som vanligt, och snart är vi alla tillbaka i den världen. Vi är glada över att kunna välkomna många, ludna - och kanske luggslitna - gäster till oss, säger Eva Blomkvist, pedagogisk chef på Junibacken, i ett pressmeddelande.
Kraftig minskning av coronasamtal till 1177 Vårdguiden
SVT NyheterI mars kom larm om att 1177 Vårdguidens telefontjänst var rejält överbelastad till följd av den ökade coronaoron i samhället. Men tack vare ökad personalstyrka och färre som ringer, har nu antalet samtal minskat kraftigt den senaste månaden. I Stockholm får den som ringer till den särskilt inrättade ”coronalinjen” i dag vänta i snitt 30 sekunder för att komma fram. – Det är helt outstanding, säger Björn Arkinger, på Medhelp som sköter 1177 i Stockholm.Experten om stockholmarnas corona-beteende: ”Jag är inte förvånad”
Ett skäl till att folk inte håller 2-metersreglen kan vara att reglerna är för komplexa, menar filosofen och beteendevetaren Erik Angner.Så ser stockholmarna på den sociala distanseringen
Sol och sommartemperaturer har fått många stockholmare att lämna sina hem och ta sig ut till stadens parker och uteserveringar. Men känns det verkligen bra att trängas på en uteservering? Och hur tydliga är myndigheternas rekommendationer? SVT Nyheter Stockholm tog sig ut på stan för att ta reda på vad några soldyrkande stockholmare tänker kring social distansering.- Just nu ligger vårt fokus på två saker: Att ge patienter med covid-19 bästa tänkbara sjukvård, och att se till att människor med andra sjukdomar som inte bör vänta, kontaktar sjukvården. De svårast sjuka måste nu prioriteras, oavsett om det gäller covid-19-patienter eller andra allvarliga sjukdomar, säger Björn Eriksson, chef Regional särskilt sjukvårdsledning och hälso- och sjukvårdsdirektör.
Tegnell om antalet smittade: ”Vi ligger på lite högre nivå”
SVT NyheterVi börjar se en uppgång igen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell när han kommenterar Folkhälsomyndighetens senaste statistik över antalet döda. Totalt har 2 152 personer avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, det är en ökning med 131 inrapporterade dödsfall det senaste dygnet.
Barnen sjöng och vinkade till de äldre som svarade med hejarop, visslingar och applåder, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Efteråt fick barnen med sig svar på några av breven.
Österåker startar coronateam inom hemtjänsten: För att undvika att sprida smittan mellan de som får hemtjänst i kommunen har Österåker inrättat en separat grupp inom hemtjänsten som bara besöker hemtjänstkunder med bekräftad covid-19.
Teamet står redo från och med måndag. Kommunen har också erbjudit alla privata hemtjänstutförare att tillfälligt ta över smittade kunder och alla har tackat ja.
- Det är viktigt att alla samarbetar i den här väldigt ansträngda situationen, vi behöver alla hjälpas åt att ta hand om våra äldre. Som kommun vill vi ta ansvar, säger Hedda Odell, enhetschef hälso- och sjukvårdsenheten, i ett pressmeddelande.
Inspektioner av restauranger utökas – ”Nu är det skarpt läge”
SVT NyheterInspektioner av krogar, caféer och restauranger kommer utökas och skalas upp. – Nu är det skarpt läge, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).Trots Folkhälsomyndighetes rekommendationer har det varit fullt på vissa restauranger och krogar i Stockholm. Regeringen går nu ut till samtliga kommuner för att be om en redovisning om ökade inspektioner på restauranger om hur de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
-Det är inte tips som delats ut, det är riktlinjer som ska följas, annars kommer verksamheter att stängas, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff tillsammans med Stockholms stad och Smittskydd Stockholm.
Människor som ser trånga och fullsatta restauranger uppmanas att rapportera det till sin kommun.
Så här såg det ut i helgen, enligt nyhetsbyrån TT.
Stockholm: Under lördagen gjorde miljöförvaltningen i Stockholm kontroller, bland annat efter rapporter från polisen, på 29 krogar, restauranger och caféer. Fem av dem fick anmärkningar.
Sedan den 7 april har miljöförvaltningen gjort totalt 210 kontroller, av dem har 33 fått anmärkningar.
.
- Många stockholmare har hanterat situationen väl, säger inrikesminister Mikael Damberg.
- Men läget kan förvärras ytterligare.
Symptomfria på äldreboende testade positivt
20 av 54 symptomfria personer på två äldreboenden i Stockholm har testat positivt för covid-19, rapporterar
Sveriges Radio Ekot.
-Det är väldigt viktigt att man undersöker det här närmare för att man inte ska få smittspridning på enheter som hittills har klarat sig från covid-19, säger Stefan Amér, verksamhetschef på Familjeläkarna, som ansvarar för läkarvården och testerna på ett par hundra äldreboenden i Stockholm.
Det är inte känt om de äldre som var symptomfria har smittat någon.
Hon vårdar de sjukaste covidpatienterna: ”Jag är inte lika rädd längre”
Tolv timmar i sträck jobbar sjuksköterskan Anna Thunell på covidintensiven inne på Nya Karolinska sjukhuset i Solna. Här hålls patienterna vid liv med hjälp av respiratorer och mänsklig kraft. SVT Stockholm har följt med in i hjärtat av pandemivården.- Om gäster och krögare inte efterlever myndigheternas corona-föreskrifter om avstånd och mot trängsel behövs tydligare restriktioner. Vi föreslår därför att Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina föreskrifter och sätter en gräns på max fyra personer per sällskap på restauranger, säger Anna Starbrink (L), gruppledare och hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.
– Dagens besked understryker vikten av vi måste göra allt som krävs för att stoppa smittspridningen av detta hemska virus. Vi vill därför att en insatsgrupp inrättas med uppdrag att i samverkan med kommunerna se över alla åtgärder som krävs för att motverka att vissa bostadsområden drabbas särskilt hårt av pandemin. Informationsspridning är där en viktig del men det behövs även åtgärder för att minska trångboddheten såsom tillfälliga evakueringsbostäder i fler stadsdelar och kommuner, säger Talla Alkurdi, oppositionsregionråd (S).
Se hela regionens sammanställning här:
23 april: Antal avlidna med covid-19 per kommun och stadsdel
- När man tittar på antalet avlidna måste det ställas i relation till folkmängd, antal provtagna personer, ålder, förekomst av underliggande sjukdomar och under hur lång tid smittspridningen pågått i området. Även om det funnits smittspridning i äldreboenden påverkar antalet avlidna eftersom äldre oftare får ett mycket allvarligt sjukdomsförlopp, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm.
Vårdförbundet beklagar det tragiska dödsfallet djupt, skriver de i ett pressmeddelande.
– Vårdförförbundets medlemmar bär en gemensam sorg denna tunga dag. Det som hänt är fruktansvärt och oacceptabelt: En sjuksköterska, vars yrke är att vårda och hjälpa covid 19-sjuka patienter, har själv drabbats av smittan och fått sätta livet till. Våra tankar är givetvis med den avlidna sjuksköterskans familj, anhöriga, vänner och kolleger i denna svåra stund, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.
Coronasmittad sjuksköterska på Karolinska avliden
En medarbetare på Karolinska universitetssjukhuset som visat sig positiv för covid-19 har avlidit. Dödsorsaken är ännu inte helt fastställd, men sjuksköterskan hade tidigare sjukskrivit sig för covid-19-symptom.Så här utvecklas epidemin i Stockholm
Antalet nya fall per dag i Stockholm ökade under torsdagen för tredje dagen i rad. Antalet avlidna var fler än dagen innan.– Den som är i karantän på grund av corona ska inte tvingas utanför dörren bara för att flytta på bilen. Det är för tidigt att ta bort möjligheten att få parkeringsanmärkningar återbetalda redan nu, därför förlänger vi detta till som längst 31 augusti, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.
Det är endast felparkeringar på parkeringsförbud under servicedag eller servicenatt som återbetalas.
Under torsdagen 22 april hade 142 ansökningar om återbetalning godkänts.
En fjärdedel i Stockholm kan snart ha smittats
Mer än 2 000 personer har avlidit i sviterna av coronaviruset i Sverige. I Stockholm inträffade toppen av smittsamma personer den 8 april och snart kan en fjärdedel av länets invånare ha smittats, enligt Folkhälsomyndigheten.Totalt 16 755 har bekräftats smittade i Sverige efter att 751 nya fall registrerats det senaste dygnet,
- De som rapporterats idag är ett ganska högt värde som vi får titta närmare på, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, under presskonferensen.
- Stockholm står för ganska många av de nya fallen men det är ju bara en dag. Men vi ser absolut ingen nedgång, fortsätter han.
- Man har hittat en variabel som ställts på fel värde som påverkat hela analysen.
Svenonius: ”Jag känner inte igen den bilden”
SVT NyheterEnligt Region Stockholm finns det gott om lediga IVA-platser under coronapandemin. Trots detta görs alldeles för hårda prioriteringar där äldre sorteras bort inom intensivvården. Det uppger flera läkare som SVT Nyheter varit i kontakt med. – Jag känner inte igen den bilden. Alla patienter som behöver intensivvård och bedöms klara intensivvården ska ha det, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm.Andelen äldre covidpatienter har minskat kraftigt
SVT NyheterI slutet av mars kom nya riktlinjer för prioriteringar inom intensivvården under coronapandemin. Sedan dess har andelen covidpatienter över 70 år mer än halverats i region Stockholm. SVT Nyheter har pratat med oroade läkare som menar att det hänger ihop.- Södertäljes kommunalråd Boel Godner (S) berättade om hennes kommuns situation. Informationskampanjen har varit massiv för att nå ut brett i Södertälje.
- Ulf Johansson, polisregionschef berättade om den ökade polisiära synligheten runt om i Stockholm. Brottsligheten har inte förändrats markant, förutom bostadsinbrotten och fickstölderna.
- Landshövding Sven-Erik Österberg berättade om att nu 66 000 arbetare är korttidspermitterade. Samtidigt var 24 000 personer varslade i mars.
Finansregionrådet Irene Svenonius (M) valde att under sitt tal trycka på att faran är långt ifrån över. Hon varnade för att ändra sina restriktiva beteenden nu när vårvärmen kommit till Stockholm.
Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad berättade om smittspridning inom äldreomsorgen och kampen för att minska denna.
Sex veckor efter coronavirusets spridning i Stockholm – pressträff om konsekvenser och framtid
SVT NyheterDet har gått sex veckor sedan coronavirusets spridning klassades som en pandemi av WHO. Hur har arbetet gått med att begränsa smittan i Stockholms län? Länsstyrelsen, Region Stockholm och Stockholms stad och polisen håller pressträff klockan 10.00.Följ med in på Karolinskas intensivvårdsavdelning under coronakrisen
Under torsdagen publicerar SVT Stockholm ett exklusivt reportage inifrån IVA på Karolinska: Trots att strömmen av patienter till Karolinskas IVA-avdelningar börjat mattas lite är läget fortsatt ansträngt. Personalen börjar bli sliten efter flera arbetsintensiva veckor samtidigt som allt fler stockholmsbor tar sig ut i vårvärmen. – Beroende på hur folk beter sig i samhället så påverkar det någon vecka senare belastningen inom intensivvården, säger Björn Persson verksamhetschef på NKS i Solna.Folkhälsomyndigheten drar tillbaka rapport
Enligt rapporten, som presenterades under tisdagens presskonferens, skulle det finnas tusen gånger fler covidsmittade personer än det antal som har bekräftats vara smittade, vilket ger helt orimliga resultat. "Tyvärr upptäcktes detta för sent och vi jobbar därför med en ny version av modellering och rapport", skriver Folkhälsomyndighetens analyschef Lisa Brouwers i ett mejl till Dagens ETC.
Enligt Folkhälsomyndighetens presstjänst kan analyschefen Lisa Brouwers först under torsdagen uttala sig om hur felet uppstått./TT
Smittskyddsläkaren oroad: ”Kan bli mer restriktioner”
SVT NyheterSmittskyddsläkaren i Region Stockholm Per Follin är bekymrad över det ökade antalet nya fall av coronasmittade i länet. Han säger att om stockholmarna inte blir bättre på att följa myndigheternas rekommendationer och avstår från restauranger och middagar kan det bli mer restriktioner.- Den 1 maj bedöms ungefär en tredjedel av invånarna i Stockholms län ha varit infekterade.
- Beräkningarna tyder på att det finns ungefär 1 bekräftat fall på 1000 fall totalt.
- Det handlar i grund och botten om en hyresrabatt för att säkerställa att nödvändig service ska finnas kvar på våra sjukhus både under, men även efter Corona-pandemin. Vi riktar in stödet mot den service våra medarbetare mest använder som kiosker och restauranger, säger Charlotte Broberg, (M) fastighets- och serviceregionråd.
På det här viset hoppas man att undvika konkurser bland hyresgästerna med påföljande hyresbortfall och bristande service vid sjukhusen. Det handlar dels om att betala hyra i efterskott och en månad i taget, men även rabatt. Rabatt på hyran med högst 50 procent under kvartal två med möjlig förlängning under kvartal tre.
Kommuner drabbade av arbetslöshet: Stockholms Handelskammare har analyserat data från Arbetsförmedlingen om antal nyinskrivna för varje kommun i landet. I Stockholms län har Sigtuna (228%), Lidingö (215%) och Nacka (211%) högst ökningstakt. Ökningen gäller mellan vecka 10 och vecka 16 i år jämfört med motsvarande period föregående år.
Sammantaget har totalt 120 kommuner en ökning som ligger på över 100 procent och genomsnittet i hela landet landar på 111 procents ökningstakt.
Stockholms stad ger hyresnedsättning till drabbade kulturverksamheter. Det handlar om en tillfällig nedsättning av hyran för kulturverksamheter hyr lokaler av Stockholms stad och som omfattas av det statliga hyresstödet. Staden får sedan tillbaka hälften av de förlorade hyresintäkterna av staten.
– Jag uppmanar alla kulturaktörer att söka stödet och övriga fastighetsägare att haka på och erbjuda stödet. Det är förödande för alla parter om våra scener och teatrar som inte klarar av ekonomin försvinner från staden, kulturen utarmas samtidigt som staden får intäktstapp. Om stadens kulturella infrastruktur går förlorad, kommer den att ta lång tid att bygga upp, säger kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C).
Verksamheter som omfattas är filmvisning, artistisk verksamhet, stödtjänster till artistisk verksamhet, litterärt och konstnärligt skapande, drift av teatrar, konserthus o.d. samt nöjes- och temaparksverksamhet.
Upplands-Väsby öppnar korttidsboende för äldre med covid-19
Korttidsboendet har nio platser och är till för äldre som har vårdats på sjukhus för covid-19. Det handlar om de som skrivits ut från sjukhuset för att de bedömts som färdigbehandlade men som är för svaga att klara sig hemma med bara hemtjänsten. Boendet riktar sig till äldre som har biståndsbeslut om hemtjänst eller kommer att få det med vården på boendet som start.
- Vissa äldre kommer att återhämta sig och kunna återvända till sina hem, men det finns också svårt sjuka patienter som behöver en värdig vård i livets slutskede. Båda uppdragen är lika viktiga för oss, säger Mona Lindgren som är avdelningschef för äldre och funktionsnedsatta.
- Rummen är stora och ljusa med egen toalett och dusch, och har fönster mot natur och grönska utanför. Det viktiga är att vi nu ger dessa äldre en trygg och säker omvårdnad med bemanning dygnet runt, säger omsorgsnämndens ordförande Margareta Hamark (L).
Tegnell: ”Vi får oroande rapporter om utelivet”
SVT NyheterPå måndagen rapporterades 40 nya dödsfall i covid-19 i Sverige – totalt har 1 580 personer nu avlidit. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är kurvorna i landet fortsatt flacka, men han inskärper vikten av att fortsätta följa regler och riktlinjer för hålla talen nere. – Vi börjar få en del oroande rapporterar från runt om i landet att utelivet börjat bli trångt igen, säger han vid dagens pressträff.Nyinskrivningarna hos Arbetsförmedlingen fortsätter öka:
Föregående vecka skrev 3 729 personer in sig hos Arbetsförmedlingen i Stockholms län. Det innebär totalt sett till hela landet att 95 445 att nyinskrivningar skett sedan 1 mars och av dessa lokaliseras 27 375 till Stockholms län, enligt Stockholms handelskammare som analyserat siffror från Arbetsförmedlingen.
Antalet varsel uppgår nu sammantaget till strax över 60 000 och av dessa kan 30 887 härledas till Stockholms län.
– Rekommendationerna är inga tips utan regler som ska följas. Jag förutsätter att både allmänheten och krögarna tar sitt ansvar, har han tidigare sagt.
Damberg betonade att smittskyddsläkarna har mandat att omedelbart stänga ned de krogar som missköter sig.
– De kan inte räkna med att få ha öppet om de bryter mot reglerna. Det är allvar nu och många kommer kontrollera dem.
Miljöförvaltningen: ”Gästerna sitter för nära”
SVT Nyheter”Undvik trängsel och håll en armslängd avstånd” är Folkhälsomyndigheten uppmaning till stockholmarna när allt fler njuter av vårsolen. Under lördagen kontrollerades 29 restauranger och caféer av miljöförvaltningen i Stockholms stad. Av dessa fick fem anmärkningar. – Bilden vi får är att gästerna sitter för nära, säger Peter Brådenmark, enhetschef miljöförvaltningen Stockholms stad.Av de 5 387 som konstaterats smittade i länet har nästan en fjärdedel testats på Särskilt boende för äldre, SÄBO. Av totalt 313 SÄBO i länet är det 181 som har någon boende med positiv diagnos av covid-19, skriver Region Stockholm på sin hemsida. Av de 816 personer som har avlidit i regionen av covid-19 så är det nästan hälften, 350 personer, som är provtagna på ett SÄBO, skriver Region Stockholm
- Studien är för liten för att säga något säkert. Men det var några symtom som stack ut. Lukt- och smakbortfall tycks vara signifikant. Så även diarré, säger Tegmark Wisell och förtydligar att de symtomen även förekommer i andra infektioner och sjukdomar och inte ska ses som en bekräftelse av covid-19.
Ny rapport från Folkhälsomyndigheten: Alla smittade hade symtom
SVT NyheterFolkhälsomyndigheten testade 773 personer i Stockholm i början på april. Testresultaten visar nu att alla som testades positivt för covid-19 hade symtom. Det symtom som tydligast skiljer smittade från andra var smakbortfall, luktbortfall och diarré.– Utbildning och forskning står också tillbaka och måste komma ikapp.
Starbrink nämner också att de digitala vårdtjänsterna har varit till stor hjälp och har nu fått ett genombrott.
Hon påminner ännu en gång om att pandemin inte är över, och att det är en mycket allvarlig tid. Även om vi närmar oss en topp så kommer den inte vara spetsig utan många kommer behöva vård länge.
– Vi måste hålla ut, hålla avstånd och hålla ihop, avslutar Anna Starbrink pressträffen.
Anna Starbrink om corona-effekterna på Stockholmsvården
SVT NyheterHälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) håller just nu pressträff. Hon säger att vi bygger upp en välfärdsskuld med all vård som skjuts upp i framtiden.– Det är väldigt dramatiskt att vi nu har över 1000 personer som vårdas på sjukhus.
Hon pratar också om att vi nu får en välfärdsskuld, eftersom mängder med operationer skjutits upp till framtiden. Det blir som en välfärdsskuld som någon gång måste betalas tillbaka.
– Som ett exempel, nästan 2000 kataraktoperationer genomförs i vanliga fall i månaden, och nu ställs nästan samtliga in.
Hon nämnder också cellprover och mammografi som vård som skjuts upp.
– Många av oss känner nu någon som blivit drabbad och det är för deras skull vi alla måste fortsätta tvätta händerna och hålla avstånd, säger Anna Starbrink.
Hon säger också att pandemin kommer att pågå i månader, men att efterverkningarna kommer märkas i många år.
Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) håller pressträff klockan 11. Hon förväntas berätta om ett nytt uppdrag till förvaltningen med anledning av coronapandemin.
– Jag vet att många jobbar hårt under väldigt tryck. Och jag vet att många far illa, säger Anna Starbrink om de höga dödssiffrorna.
Riktlinjerna från utbildningsförvaltningen innebär att:
• Gemensam samling av skolans alla elever får ej genomföras
• Vårdnadshavare ej kan delta i de avslutningsceremonier som genomförs
• Förslagsvis genomförs avslutningen i respektive klassrum, det vill säga klassavslutningar eller liknande, eller utomhus om vädret tillåter.
• Skolbaler genomförs ej.
Region Stockholm: ”Avstå från kollektivtrafiken”
SVT NyheterAntalet smittade i covid-19 i Stockholm fortsätter att öka. Under torsdagen rapporterades 216 nya fall. Region Stockholm kommer under torsdagseftermiddagen att berätta om läget i vården.- Men smittan kommer inte försvinna och det kommer finnas grupper i samhället där man inte har så mycket immunitet och därför behövs ett vaccin.
Så ni vet inte hur ni ska åtgärda det?
- Drygt hälften av alla som avlidit i landet kommer från äldreboende. Det är absolut en miljö vi behöver bli bättre på att skydda, säger han.
-Coronakrisen slår oerhört hårt mot kulturlivet i vår region och Sverige i stort. Jag är ödmjuk inför sektorns stora behov och förstår att denna insats inte kommer att lösa de utmaningar som finns men är självklart glad att vi kan bidra med ett extra stöd, säger Cecilia Elving (L) kulturnämndsordförande i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.
Sedan tidigare har kulturnämnden beslutat att inte återkräva utbetalda stöd för konst- och kulturprojekt som inte blir av på grund av coronaepidemin. Artister och konstnärer som hade engagemang i vården som nu ställts in ersätts ändå enligt tidigare överenskommelse.
50 av Stockholms vård– och omsorgsboenden samt servicehus har nu konstaterad smitta av covid-19 i Stockholms stad, vilket innebär en liten ökning under senaste veckan.
Sedan den senaste rapporteringen som kom den 8 april har tre vård– och omsorgsboenden blivit smittfria, samtidigt som fyra nya boenden har rapporterat att man nu har fått in smittan.
– Att ett ytterligare boende tillkommit på en vecka visar ändå på att läget har stabiliserats och att vi har en minskat smittspridningstakt. Därmed inte sagt att vi fortsatt gör allt för att ta detta på största allvar och begränsa smittspridningen, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.
I regionen har dessutom 172 av regionens 313 särskilda boenden för äldre minst en boende som bekräftats smittad, enligt Region Stockholm.
Vården rustar för psykisk ohälsa efter epidemin:
Region Stockholm räknar med att flera psykiatriska tillstånd kommer att öka i coronavirusets spår. Därför förbereder man sig nu för att inom kort kunna ta emot fler fall av depression, ångestsyndrom och PTSD, samtidigt som man planerar för de långsiktiga effekterna.
-Vi påverkas alla fundamentalt av det som händer omkring oss nu, antingen vi drabbas av viruset eller inte. Många kommer att behöva hjälp för att bevara sin psykiska hälsa, säger Susanne Nordling, (MP) ordförande för psykisk hälsa och psykiatri.
Regionen har tagit fram en prognos där en rad risker pekas ut. Bland annat löper både covid-19-patienter och vårdpersonal hög risk att traumatiseras och människor som redan har psykiatriska tillstånd riskerar att försämras, isolering ökar dessutom risken för psykisk ohälsa. På längre sikt ser man arbetslöshet och ekonomisk kris som en stor risk för psykologiska effekter, skriver Susanne Nordling i ett pressmeddelande. Redan utsatta grupper, som barn och socialt utsatta, löper särskild stor risk att fara illa.
Den som behöver akut krishjälp ska i första hand söka sig till sin vårdcentral.
Äldreboenden granskas efter smittspridningen
SVT NyheterEn tillsyn av äldrevården i Stockholmsregionen och region Sörmland har inletts av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, rapporterar Dagens Nyheter. Tillsynen görs med anledning av den utbredda spridningen av coronaviruset på äldreboenden.– Vi ser att det fortfarande är ett för stort flöde av äldre människor som är ute och handlar. Det här samarbetet med Röda Korset är ett bra exempel på hur vi kan hjälpa våra äldre med att exempelvis handla mat och hämta ut mediciner, säger Ben Mahmuti, säkerhets- och beredskapssamordnare på Lidingö stad.
Här finns information vart man vänder sig, både för den som vill ha hjälp och för den som är frivillig.
https://www.svt.se/nyheter/dodstalen-skjuter-i-hojden
-I Göteborg är det en helt annan sak, där kan man bara gå innanför väggarna om det behövs. I Älvsjö vore det en stor affär med transporter och så vidare och det är alltid en patientsäkerhetsrisk.
Även i Älvsjö är det dock frågan om något äldre respiratorer, berättar Björn Eriksson.
-När vi startar i Älvsjö är det i en lokal som inte är ordinarie sjukvård, inte ett akutsjukhus. Däremot finns det utrustning för både intensivvård och vanlig vård på plats, säger han.
-Det viktigaste för oss är att de är fullgoda och välfungerande. Men jag tror inte att det är de nyaste, säger han.
Region Stockholm startar gåvofond: Allt fler hör av sig till Region Stockholm och vill skänka pengar i kampen mot covid-19. I vanliga fall har Region Stockholm som skattefinansierad verksamhet en restriktiv hållning till penninggåvor men den speciella situation som råder nu har gjort att regionen gör ett undantag, skriver de på sin hemsida. Därför har regionstyrelsen beslutat inrätta en fond för just penninggåvor för att dessa ska kunna hanteras på ett korrekt sätt enligt kommunallagen, med tydliga processer och rutiner.
Gåvorna till fonden kan handla om bidrag till inköp av utrustning, inventarier eller läkemedel. De penninggåvor som tas emot till gåvofonden tillfaller Region Stockholms verksamheter och inte till enskilda patienter eller medarbetare.
- Det är det man håller på att göra nu. Man ska vara försiktig att hitta enkla lösningar, säger Anders Tegnell.
Det är viktigt att samla in information om vad som hänt så man kan sprida den till andra delar av landet för att det inte ska bli lika stor smittspridning på äldreboenden där som i Stockholm, säger Tegnell.
- Vi måste försöka förstå varför det hänt på vissa ställen och inte andra.
Astra Zeneca testar om cancerläkemedel kan minska dödligheten i covid-19
SVT NyheterLäkemedelskoncernen Astra Zeneca inleder en klinisk prövning av ett läkemedel för behandling av patienter som är allvarligt sjuka i covid-19.Det är första gången som miljöförvaltningen i Stockholms stad genomfört ett liknande samarbete med Smittskydd Stockholm.
– Det här är inte slutet - men kanske slutet på början, beskriver han för TT.
Medarbetare på Danderyds sjukhus testas. Sjukhuset blir först med att utvärdera KTH:s serologiska test för antikroppar mot Covid-19, ett test för att se om man haft sjukdomen covid-19.
- Samhället har ett stort behov av en effektiv serologisk metod för att säkerställa om individer har haft sjukdomen Covid-19 eller inte. Genom att analysera en liten droppe blod hoppas vi kunna avgöra om en person har varit smittad av viruset eller ej, informerar läkaren och forskaren Charlotte Thålin som är ansvarig för studien på Danderyds sjukhus.
Testet som är under utveckling på KTH kommer nu att användas för att undersöka hur stor andel av personalen på Danderyds sjukhus som har haft sjukdomen och därmed, delvis eller helt, utvecklat immunitet genom att provta personalen över en längre tid. Arbetet genomförs av forskare på Danderyds sjukhus samt KTH-forskare på AlbaNova och SciLifeLab.
Vasamuseet riskerar att upphöra: ”Situationen är ohållbar”
SVT NyheterVasamuseet är vanligtvis Skandinaviens mest besökta museum. När besökarna nu uteblir så står museet inför både akuta och långvariga ekonomiska problem. Som yttersta konsekvens kan museet behöva upphöra med sin verksamhet, det meddelar Vasamuseet i ett pressmeddelande.Sjuksköterskor snabbutbildas på Karolinska: Legitimerade sjuksköterskor på Karolinska Universitetssjukhuset går en tre dagars snabbutbildning för att rycka in som assisterande intensivvårdssjuksköterskor och hjälpa intensivvården med patienter med covid-19. Snabbutbildningen är ett samarbete mellan Mälardalens högskola och Karolinska Universitetssjukhuset.
Sjuksköterskorna kommer från flera olika verksamheter på Karolinska och ambitionen är att utbilda ca 15 sjuksköterskor per vecka. De första ska hoppa in redan i veckan på Karolinska Huddinge.
- Coronaepidemin har orsakat ett väldigt högt tryck hos oss på intensivvården. Vi har tvingats mångdubbla antalet intensivvårdsplatser på väldigt kort tid och bemanningen av dessa platser är tungt och slitsamt för våra medarbetare. Att få hjälp av dessa erfarna sjuksköterskor som redan har en värdefull kompetens och nu har snabbutbildat sig till assisterande intensivvårdssjuksköterskor är oerhört värdefullt för oss, säger PMI:s (Perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska) funktionschef David Konrad.
- Det är ansträngt. Vårdplatser, framförallt IVA-platser, är ansträngt. Väldigt mycket personal är hemma eftersom de inte vet om de är sjuka eller inte, fortsätter Johan Styrud.
- Det är en tragedi för vårt samhälle att man som gammal inte ska ha ett tryggt boende. Det är en skandal att det har blivit på det här sättet.
Går det att säga varför?
- Det är lätt att vara efterklok. Men det är viktigt att vi provtar personalen så att de är friska. Sedan får inte smittan gå från person till person. De som går emellan måste ha skyddsutrustning så de inte sprider det här.

- Men vi har diskuterat tält för att bedöma patienter utomhus. Om det skulle vara så att vårdcentralerna ser ett behov av det så finns alltid möjligheterna.
Södertälje sjukhus tar emot coronapatienter från Sörmland
SVT NyheterSödertälje sjukhus kommer stötta hårt coronadrabbade Region Sörmland genom att erbjuda platserKonkursvågen kan bli ännu värre
Inte oväntat är det framförallt storstadsregioner som Stockholm och Malmö som drabbats värst.
-Vi hade 22 000 konkurser och rekonstruktioner något år under 90-talskrisen så förmodligen har vi bara sett början, säger Lars-Henrik Andersson, vice ordförande i konkursförvaltarkollegiet Rekon.
På Region Stockholm säger man att man har ökat kapaciteten så mycket att det fortfarande finns gott om intensivvårdsplatser och vårdplatser vid akutsjukhusen och därför kan hjälpa Region Sörmland.
- Vi är vana att hjälpas åt över regiongränserna och när vi har ledig kapacitet är det självklart för oss att hjälpa Region Sörmland i det här läget. Vi har dessutom Älvsjö sjukhus som är klart och beredda att ta hand om patienter om det skulle behövas, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Men trots detta fortsätter utbyggnaden av vårdplatser i Stockholm eftersom prognoserna visar på ett fortsatt ökat behov av sjukhusvård, enligt Region Stockholm.
"Sverige är i en svår tid och det är viktigt att vi inom sjukvården hjälps åt att ta hand om patienterna. Även om trycket är hårt även i Stockholm så gör vi nu bedömningen att vi kan avlasta Sörmland", säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande från Karolinska.
Det rör sig om totalt 20 patienter, varav fem intensivvårdspatienter och 15 patienter som är i behov av slutenvård som kommer att flyttas till Karolinska Universitetssjukhuset från Region Sörmland.
TT
Trafikregionråd: ”Biljettkontroller pausas i kollektivtrafiken”
SVT NyheterSL ha fått hård kritik för att de utfört biljettkontroller i kollektivtrafiken under pågående pandemi. Nu backar SL och pausar kontrollerna på obestämd tid. Istället kommer biljettkontrollanter att få nya arbetsuppgifter. – Biljettkontrollanter kommer få ny uppdrag i kollektivtrafiken och istället hjälpa resenärerna i trafiken, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och högst ansvarig politiker för SL.Högst andel smittade i Rinkeby-Kista
SVT NyheterRinkeby-Kista är den stadsdel som har flest covid-19-smittade i relation till befolkningen. Där har 47 fall per 10 000 personer rapporterats smittade, visar nya siffror från Region Stockholm.Här kan du läsa mer: https://www.svt.se/sport/friidrott/sollentuna
– Det smärtar att varsla många fantastiska medarbetare som arbetar för barnkulturen. Vi har gjort de besparingar vi i nuläget kan. Vi har korttidspermitterat så gott som alla medarbetare och avslutat provanställningar. Vi har till och med sänkt värmen i huset, säger Kajsa Medin Hansen, VD på Junibacken.
Stabil ekonomi i Region Stockholm. Det oberoende kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's låter Region Stockholm behålla sitt höga kreditbetyg. Enligt Standard & Poor har regionen stabil ekonomi och de anser att Region Stockholm kommer att klara av utmaningarna relaterade till spridningen av COVID-19, både när det gäller att upprätthålla vårdverksamheten och effekterna på regionens arbetsmarknad.
- Standard & Poor’s kreditbedömning är ett oerhört gott betyg på Region Stockholms finansiella ställning, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i ett pressmeddelande.
- Det känns extra viktigt i dessa oroliga tider att vi bedöms klara den återhämtning som kommer efter den direkta Coronakrisen,
I ett pressmeddelande konstaterar arrangören Stockholm International Water Institute (Siwi) att det skulle kunna vara riskfyllt att genomföra konferensen som planerat.
"Våra deltagares bästa kommer i första hand. Att organisera världens ledande vattenkonferens är ett stort åtagande för alla inblandade. Vi anser att ett tidigt beslut är bättre än att vänta och se för alla berörda", säger Torgny Holmgren, vd för Siwi, i ett pressmeddelande.
Hushållens syn på bostadspriserna är nattsvart i spåren av coronapandemin.
Aldrig tidigare under 17 års tid har SEB:s boprisindikator rasat så mycket som nu.
-I viss mån är sådana här uppfattningar lite självuppfyllande, säger SEB:s privatekonom till TT.
Ingen region skonas utan raset är markant över hela landet med störst minskning i Stockholm och Skåne.
TT
Flygbolaget BRA hotas av konkurs
SVT NyheterInrikesflygbolaget BRA Flyg som flyger från Bromma flygplats ansöker om rekonstruktion, uppger företaget enligt ett pressmeddelande. All personal är redan permitterad."Just nu finns det fortfarande gott om lediga intensivvårdsplatser och slutenvårdsplatser inom Region Stockholm", skriver Region Stockholm i söndagens uppdatering.
För att avlasta Danderyds sjukhus, S:t Görans sjukhus och Södersjukhuset, som har färre lediga intensivvårdsplatser än Karolinska universitetssjukhuset, tar ambulanser nytillkomna patienter till Karolinska i första hand.
2 849 personer konstaterats smittade.
- Det är med blandade känslor vi släpper kulturnatten i digitalt format, men vår ambition är att sprida glädje, andrum och inspiration med hjälp av kultur även i osäkra tider. Vår digitala kulturnatt är ett experiment som vi skapat tillsammans med aktörerna på kort tid och vi är nyfikna och spända inför att få dela det med publiken och få deras reaktioner, säger Kulturnattens projektledare Eva Widgren.
Programmet kommer bland annat innehålla krokiworkshop, robotyoga, flamencodans, en Beethovensonat från Konserthuset, livepyssel från Cribble Craft, Cullbergbaletten på Nordiska Museet samt en livevisning av Gyllene Salen i Stadshuset.
- Avstå från att åka ut i skärgården om inte resan är absolut nödvändig.
- Är du över 70 år eller tillhör en riskgrupp ska du inte resa ut i skärgården.
- Tänk på att om du blir sjuk ute i skärgården så får du inte ta båten hem.
"Flera delar av stadens arbete kring corona har varit effektivt, men när det gäller äldreomsorg så ser vi en mycket oroväckande utveckling. Statsepidemiologen pekade ju särskilt på att det finns så många smittade på stadens boenden som en mycket allvarlig sak", säger Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S), i ett pressmeddelande.
Det är Socialdemokraterna som begärt det extrainkallade mötet och en fråga som partiet bland annat vill lyfta är så kallad kohortvård, som går ut på att isolera den smittade.
"Min förhoppning är att vi nu tillsammans kan besluta om ytterligare åtgärder", säger Wanngård vidare.
TT

– Vi kommer att gå ut med ett meddelande till våra löpare klockan 07.00 på fredag. Vi vill att de får veta rakt från oss, säger Marathongruppens marknadschef David Fridell till SVT Sport.
Det här innebär avtalet:
- Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.
- Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.
- Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.
- Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor.
- En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.
- Anpassade regler för dygns- och veckovila.
– Vi tittar på det nu. Vi redovisar inte något som avslöjar individen. Hittills har vi inte haft så stora volymer att det varit rimligt att göra detta utan att identifiera individen, säger Anders Tegnell.
Hundratals smittade av covid-19 på äldreboenden i Stockholmsregionen
SVT NyheterNu kommer nya uppgifter om spridningen av coronaviruset på många äldreboenden. Ett vårdföretag uppger nu att de har 230 äldre på boenden i Stockholmsregionen med covid-19, varav 50 har avlidit.Frågetjänsten besvarar i vanliga fall frågor om samhällets stöd vid funktionsnedsättning men under april utökas tjänsten till att också innefatta stöd och rådgivning i vardagen.
Järvaveckan ställs in i år
SVT NyheterPolitikerveckan i Järva kommer inte att hållas i år till följd av coronaviruset, meddelar grundaren Ahmed Abdirahman.– Vi ställer inte in utan flyttar alla bokningar från 2020 till 2021, säger han.Han betonar dock att han inte har några uppgifter om att det utförts vård av äldre utan utrustning.
(TT)
Det ena boendet ligger i Bromsten och det andra boendet i Farsta.
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger att det kan bli ett snabbt sjukdomsförlopp hos äldre som är smittade.
-Region Stockholm har ett stort behov av sjukvårdsplatser för äldre, säger hon.
Stockholms stad kommer att utöka platser i korttidsvård och hemtjänsten samt ställa lokaler och viss personal till regionens förfogande. Tillgången till skyddsutrustning är avgörande för att personalen ska vara säkra och kommunen får för få leveranser av skyddsutrustning, fortsätter Jerlmyr.
-Det efterfrågas internationellt och nationellt och här har Socialstyrelsen en viktig roll.
- Form/Designcenter
- Föreningen Svensk Form
- Kungliga Dramatiska Teatern
- Kungliga Operan
- Stiftelsen Carl och Olga Milles Lidingöhem
- Stiftelsen Dansmuseifonden för Dansmuseet
- Stiftelsen Nordiska museet
- Stiftelsens Prins Eugens Waldemarsudde
- Stiftelsen Skansen
- Stiftelsens Strindbergsmuseet
- Stiftelsen Tekniska museet
- Stiftelsen Thielska galleriet
- Voksenåsen AS
Kriminalvården har fått sitt första bekräftade fall av covid-19. Kriminalvården har nyligen fått tillgång till snabbtester och nu testas intagna som uppvisat symptom. Antalet bekräftat smittade kan öka i takt med att fler testas.
– Vi har ett bekräftat fall i Stockholmsregionen i dagsläget. Men vi har också ett antal intagna med symtom, säger Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, till TT.
Sjukvårdspersonal i Stockholm smittade – fem fått intensivvård
SVT NyheterTre läkare och två sjuksköterskor i Stockholm har fått intensivvård på grund av covid 19. – Det känns oroväckande, säger Clara Strömberg, överläkare och huvudskyddsombud för läkarna och akademikerna på Södersjukhuset i Stockholm, till SVT Nyheter.Kasinot och bolagets huvudkontor i Stockholm bemannas normalt av runt 450 personer.

Inom hemtjänsten kan stadsdelsförvaltningarna vid behov tillåtas att prioritera omvårdnadsinsatser som köp av mat och mediciner, före andra mindre akuta insatser som t ex städning. Akuta placeringar i vård- och omsorgsboenden kan behöva ske vid sidan av ordinarie kö.
Personlig assistans enligt LSS ska också kunna utökas vid t ex karantän eller stängning av skolor.
Skansen konkursmässigt
SVT NyheterSkansen är i akut ekonomisk kris. Enligt ledningen går stiftelsen omkull före sommaren om inte regeringen skjuter till pengar. – När pengarna är slut, då förlorar man befälet över skutan, säger vd Johan Brattmyr.Mer om den kurva allt detta handlar om här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-maste-vi-platta-ut-kurvan
Lastbilsjätten Scania permitterar i stort sett alla anställda i Sverige, runt 19 000 anställda, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.
- Det beror på att förutsättningarna för att bedriva vår verksamhet har försämrats kraftigt. Vi måste vidta de här åtgärderna för att klara den här krisen som corona har lett till, säger Hans-Åke Danielsson, presstalesperson på Scania, till Ekot. (TT)
-Första maj är ju en högtidsdag för vårt parti, så det är klart att det aldrig är ett enkelt beslut. Men å andra sidan har vi hört statsministern i sitt tal till nationen att det är viktigt att vi alla tar ansvar för det läget som är. Då behöver vi självklart göra det som parti också, säger Lena Rådström Baastad till radion.
Beskedet från Socialdemokraterna och LO är att första maj kommer att firas utan demonstrationståg och fysiska möten. Detta skriver TT.
Tre miljoner kronor är reserverade för att stödja besöksnäringen i länet.
Två miljoner kronor ska bland annat gå till att utöka bemanningen för rådgivning och hantera lån - och amorteringsärenden.
Dubbla budskap om virusläget: Coronastorm eller stabilt läge?
SVT Nyheter”Stormen är över oss”, sade Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör, Björn Eriksson, på en hastigt sammankallad presskonferens i går med anledning av att 18 personer dött i Stockholm det senaste dygnet på grund av coronaviruset.- 18 coronapatienter har avlidit i länet det senaste dygnet.
- Totalt har nu 37 dött till följd av corona i Stockholms län.
- 65 personer vårdas på intensiven, vilket är 17 fler än under gårdagen.
- En kraftig ökning av smittade personer över 70 år.
- Regionen ber om alla möjliga leveranser av material till sjukvården.
- Regionen uppmanar nyblivna pensionärer och deltidsarbetare inom vården att göra sig tillgängliga
- Vi behöver alla leveranser vi kan få till Stockholmsregionen, säger Björn Eriksson angående materialbristen inom sjukvården.
Från och med den 23 mars är följande allmäntandvårdskliniker öppna för akuttandvård:
- Folktandvården Akuten
- Folktandvården Brommaplan
- Folktandvården Handen
- Folktandvården Huddinge
- Folktandvården Jakobsberg
- Folktandvården Sickla
- Folktandvården Skärholmen
- Folktandvården Sollentuna
- Folktandvården Södertälje
- Folktandvården Täby
Med anledning av coronaviruset har Jensen grundskola årskurs 6 till 9 gått över till fjärrundervisning. Det har även Jensen gymnasium, Jensen komvux och Jensen yrkeshögskola gjort.
– Beslutet bygger på låg närvaro i klassrummen både bland lärare och elever på grund av rekommendationer som folkhälsomyndigheten gått ut med, säger Ulf Johnson, operativ chef.
Jensen grundskola årskurs F till 5 samt Jensen förskola hålls öppet som vanligt.
– Vi drar ner på allt vi kan dra ner på, utan medicinska risker, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukhusdirektör på Region Stockholm, till P4 Stockholm.
Bristande smittskydd på Karolinska: Vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset har slagit larm om bristande smittskydd kring coronasmittade patienter, något som SR Ekot var först med att rapportera. Avikelserapporter från både Nya Karolinska i Solna och Karolinska i Huddinge visar hur personal vid upprepade tillfällen larmat om hur smittskyddet har skötts runt patienter med misstänkt eller konstaterad coronasmitta. Ett exempel handlar om en patient som blev liggande på akutmottagningen i åtta timmar trots att hen testat positivt för covid-19.
Så här kan man hjälpa till
SVT NyheterSjukvården är mycket tungt belastad just och regionen uppmanar alla som kan och vill att hjälpa till. Så här hittar man var man anmäler sitt intresse.Systembolaget ändrar sina öppettider i samtliga butiker i Stockholms län från och med måndag 23 mars. Butikerna kommer att öppna klockan 12 på vardagar istället för klockan 10. Orsaken till ändringen är personalbrist till följd av de allmänna råden i samband med covid-19. De nya öppettiderna gäller tills vidare.
Nytt test kan avgöra om man behöver söka vård eller inte
SVT NyheterPressen på sjukvården ökar på grund av viruset. Men de flesta som söker sig till vården kan klara sig själva med egenvård, menar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Därför har ett nytt digitalt självtest lanserats av Region Stockholm. Testet kan avgöra om man behöver söka vården eller inte. – Har du ingen andnöd, sök inte sjukvård, säger Johan Styrud, överläkare Danderyds sjukhus.- Det är högst beklagligt för oss som arbetsgivare att behöva genomföra dessa drastiska åtgärder och förlora stora delar av våra duktiga medarbetare. Tyvärr har vi inget annat val då detta beslut fattats med anledning av den kraftiga nedgång i flygtrafik som sker, säger David Larsson, vd för Avarn, till SVT Nyheter Stockholm.
Bolaget har drygt 800 anställda på Arlanda flygplats.
Så här går trafiken under vardagar från och med 23 mars:
- Tunnelbanan och pendeltågen påverkas inte utan kör med ordinarie turtäthet.
- Busstrafiken i hela länet justeras med färre avgångar under vardagar. Resorna kommer att vara sökbara på sl.se och i SL-appen. Under morgon- och eftermiddagstrafik körs förstärkningsavgångar som inte alltid kommer att vara sökbara.
- Roslagsbanan, Lidingöbanan, Saltsjöbanan, Tvärbanan och Nockebybanan justerar trafiken med färre avgångar under vardagar. Under morgon- och eftermiddagstrafik körs förstärkningsavgångar som inte alltid kommer att vara sökbara.
- Spårväg City justeras med färre avgångar under vardagar.
- Pendelbåtarna går som vanligt, med undantag för linje 80 som får en justering av trafiken med färre avgångar.
Källa: SL
– Vi befinner oss i en helt unik situation där personalläget är ansträngt i hela samhället. Det gäller även hos våra trafikentreprenörer. Det är mycket viktigt att stockholmarna kan resa till och från sina arbeten men vi behöver hantera och ta höjd för att även kollektivtrafikens medarbetare behöver vara frånvarande från jobbet. Utvecklingen avseende personalläget innebär att vi behöver göra justeringar för att kunna hålla igång trafiken, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör vid SL, i ett pressmeddelande.
All föreställnings- och programverksamhet på Kulturhuset Stadsteatern är inställd månaden ut med undantag för kundtjänst och bibliotek.
– Vi måste alla hjälpas åt för att upprätthålla så många samhällsfunktioner som möjligt. Vi jobbar febrilt för att justera och omfördela på olika sätt för att tillgängliggöra kultur för alla i samhället även i denna svåra tid, säger Jesper Larsson, VD, i ett pressmeddelande.
Finansborgarrådet om coronaläget: ”Stockholm har aldrig varit med om något liknande”
SVT NyheterStockholm förbereder sig för vad som kan bli en ”enorm pandemi”. Staden har aldrig varit med om ett liknande scenario, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M)."För att minska spridningsrisken har beslut fattats att enbart kvinnan är välkommen till sin planerade ultraljudsundersökning. Det gäller även besök på specialistmödravården, BB-mottagningen och amningsmottagningen." skriver Sös presstjänst till SVT.
Det meddelade region Stockholm via sin hemsida under tisdagskvällen.
Stoppet ska gälla fram till och med den 13 april och resenärer som berörs av de inställda avgångarna kommer att kontaktas av bolaget.
- För att trygga försörjningsberedskapen mellan Finland och Sverige bibehåller vi trafiken på linjen Åbo – Åland – Stockholm. Likaså har vi kvar en tur till Tallinn från Helsingfors sex dagar i veckan, säger Jan Hanses, vd, Viking Line.
- Vi har laboratorieverksamhet som man måste göra för att klara av sin utbildning. Det finns möjlighet att skjuta upp det momentet, men exakt hur det ska gå till är fortfarande ett arbete som pågår, säger Nellie Grenius, säkerhetschef vid Stockholms universitet.
- Vi värnar framför allt om människors hälsa.Vi vill att smittspridningen av corona ska komma under kontroll, därför genomför vi det här, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line.
Med anledning av det pressade läget har bolag inlett fackliga förhandlingar med sina anställda i Finland.
Polisen varnar för coronabedragare
SVT NyheterI helgen knackade två män i skyddsutrustning på hos en man i 70-årsålderna i Farsta. De utgav sig för att vara från sjukvården och ville komma in för att testa boende för covid-19. Den äldre mannen fattade dock misstanke, stängde dörren och kontaktade polis.Anders Tegnell: Stockholmare bör jobba hemifrån
SVT NyheterDe som bor i Stockholmsregionen och som kan jobba hemma bör göra det, rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Det finns en samhällsspridning i Sverige, konstaterar statsepidemiolog Anders Tegnell, och då framför allt i Stockholmsområdet.Äldre person död i coronavirus på Karolinska sjukhuset
Läs mer om det andra konstaterade dödsfallet i regionen via länken ovan.-Staten måste prioritera var behovet är som störst så att inte vi 21 regioner sitter och hamstrar och ruvar på olika lager utan att utrustningen kommer till användning, säger Regionstyrelsernas ordförande Irene Svenonius (M) till TT
- Vi har under en tid arbetat med förberedelser i stabsläge och övergår nu till förstärkningsläge för att på bästa sätt fortsätta vårt arbete för att hantera situationen med nya coronaviruset, säger vd Yvonne Haglund Åkerlind i ett pressmeddelande.
Hammarby IF stoppar all ungdomsverksamhet tills vidare med anledning av coronaviruset. Beslutet omfattar samtliga ungdoms- och akademilag, skriver fotbollsklubben på sin hemsida.
"Vi eftersträvar en så trygg miljö som möjligt för våra spelare och ledare, och många föräldrar vill inte släppa i väg sina barn till träningarna. Därför väljer vi att vidta den här åtgärden" säger föreningschef Peter Kleve.
Svenska simförbundet meddelar att man med hänvisning till coronaläget beslutat att inte genomföra Swim Open Stockholm och Masters-SM i Stenungsund.
När det gäller Masters-SM tittar simförbundet och arrangörsklubben S77 nu på möjligheten att senarelägga tävlingen till hösten 2020.
"Det är förstås tråkigt att vi inte har möjlighet att genomföra dessa arrangemang som planerat. Men i dagsläget vill vi naturligtvis medverka till att försöka förhindra ytterligare spridning av Coronaviruset, och då är beslutet att ställa in det enda rimliga", säger förbundschef Mikael Jansson enligt ett pressmeddelande.
Det är en äldre patient med underliggande sjukdom som vårdats vid intensivvårdsavdelning och där diagnosticerades med covid-19 som nu avlidit.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/en-person-har-avlidit-av-coronaviruset
Här är svenska idrottsevenemangen som hotas
SVT SportMånga länder har infört förbud mot sammankomster med mer än 500 eller 1 000 åskådare. Ett liknande svenskt beslut skulle drabba idrotten som skulle kunna få ställa in evenemang eller stoppa publiken under en period där vinteridrotterna går in i avgörande fas och sommarsporterna drar igång.Hittills visar sammanställningen fortfarande att majoriteten av personerna smittats i Italien eller varit i direkt kontakt med personer som smittats i Italien. Några fall har smittats i Iran eller varit i direkt kontakt med personer som smittats i Iran.
Igår kom dock beskedet att det kan finnas samhällssmitta i Stockholmsområdet eftersom det finns fall som inte har anknytning till riskområden eller andra bekräftade fall. Två av de 233 smittade är i behov av intensivvård
-Äldreförvaltningen har tittat på det men bedömt att det inte är juridiskt möjligt eftersom det rör sig om äldres hem. Det är rådande bedömning just nu, säger Carl Smitterberg, presstalesperson vid Stockholms stad.
Stockholms stad betonar i stället det individuella ansvaret.
-Sedan en tid har vi anslag uppe på äldreboenden om att inte arbeta eller besöka boendet om det inte är så att man är helt frisk, säger Carl Smitterberg.
I studier har man sett att äldre och personer med underliggande sjukdomar drabbats hårt av viruset.
På tisdagen inskärpte Folkhälsomyndigheten att anhöriga bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och att det är särskilt viktigt att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symtom på luftvägsinfektion, även lindriga sådana.
Besöksförbud på flera äldreboenden
Nu skärps rutinerna på landets äldreboenden. På flera håll i landet införs besöksförbud med anledning av coronaviruset.
-Det är för att begränsa risken för smittspridning, säger Carina Andersson, ansvarig för krisorganisationen på Attendo till TT.
-Det är många anhöriga som är oroliga och vi har bara fått positiva reaktioner. Man tycker att det här är en bra åtgärd som ökar tryggheten, säger Carina Andersson.
– Vår uppfattning är att det finns indikationer på samhällssmitta, framför allt i regionerna Stockholm och Västra Götaland, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten och utvecklar:
– Det kan naturligtvis finnas utanför, och det kan också vara så att det här inte utvecklas till en allmän samhällssmitta. Det får vi se de närmaste dagarna.
Här är en sammanfattning av dagens pressträff:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/risken-for-coronaspridning-i-sverige-hojs-till-mycket-hog
"Efter dialog med publik, föreningar samt internationella artister och gäster har Riksteatern fattat beslutet att ställa in Eldfesten 2020. Årets Eldfest skulle ha ägt rum den 17 mars i Stockholm, Göteborg och Malmö men ställs nu in med anledning av coronaviruset och den oro det skapar." skriver de på hemsidan.
– Vi har ett cirka 20-tal medarbetare som vi nu utreder huruvida de har varit nära de här två patienterna det rör sig om, säger chefläkare Christian Kylander.
Under tiden utredningen pågår är den berörda personalen tagen ur tjänst. Utredningen bedöms gå fort att genomföra, enligt Kylander.
De två patienterna vårdades på en avdelning tillsammans med andra patienter men sjukhuset bedömer risken att andra patienter kan ha smittats som minimal.
– De kom in som patienter med infektion och har hanterats som det. Och då ska man inte ha samband med andra patienter, säger Christian Kylander.
(TT)
- Man kan tolka det som att det kan vara det första inhemska smittfallet, men vi vet inte ännu, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, till TT.
- Vi har varit och är fortsatt beredda på att få fler bekräftade fall av det nya coronaviruset och vi ökar hela tiden vår kapacitet för att kunna ta fler prover, säger Per Follin, smittskyddsläkare på Smittskydd Stockholm.
Hittills visar regionens sammanställning att majoriteten av personerna som smittats vistats i de utsatta områdena i Italien. Totalt har omkring 2 000 personer testats för covid-19 i regionen.
Se hela listan på de smittade här.