SVT rapporterade · Coronaviruset i Örebro län

15.27
I Lindesberg kommun kommer vårdcentraler att samlokalisera sin primärvård till Lindesbergs vårdcentral. Det kommer att gälla från och med fredag den 17 april och längst fram till och med september i år. Det innebär att patienter som annars söker sig till Freja vårdcentral och Storå vårdcentral kommer att hänvisas till Lindesbergs vårdcentral för sina fysiska besök. Det berättar områdeschefen för närsjukvårdsområde norr, Elisabeth Liljekvist, i dagens presskonferens.
15.18
Ingunn Granum, verksamhetschef på akutkliniken, berättar att tälten utanför akutkliniken där misstänkta smittade kommer till ska ersättas av det nya ambulansgaraget från och med imorgon.
15.11
Vidare berättar Claes-Mårten Ingberg att det denna vecka kommer stora leveranser av munskydd och visir.

"Det finns inom ramen för vanliga beställningar men också enskilda medborgare eller företag som ansträngt sig så att vi ska kunna få det", säger han. 
15.09
Chefsläkaren Claes-Mårten Inberg berättar att det efter påskhelgen konstaterats att det varit ganska kontrollerat inom vården. Många har avstått från att resa, och det har märkts inom hälso- och sjukvården. Det har inte inträffat några stora händelser som belastat sjukvården.
15.06
Smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen säger att resandet har minskat under påsken, och tackar alla för det. Däremot påpekar hon att det kommer fler högtider.
14.56
Region Örebro län meddelar på sin presskonferens att det nu är 439 bekräftade coronafall i länet. 20 intensivvårdas och 12 har avlidit.
13.52
Vårdtagare inom hemtjänsten i Laxå har avlidit
Laxå kommun meddelar att en person med hemtjänst har avlidit efter covid-19 smitta. Det finns ingen vidare information om ålder, när personen ska ha avlidit eller om personen haft bakomliggande sjukdomar. 

Laxå kommun har i nuläget tre konstaterade fall av covid-19 hos personer med hemtjänst. Inget konstaterat fall på kommunens omsorgs- och äldreboenden.

Kommunen skriver att endast enstaka av cirka 200 i personalen inom omsorgen har i dagsläget konstaterats smittade. Flera medarbetare inom hemtjänsten som varit sjukskrivna med symtom har testats negativt för covid-19 och kan därmed återgå i tjänst.
12.01
Karlskoga Energi & Miljö lånar ut personal till vården
För att stötta sjukvården i Karlskoga erbjuds nu alla anställda med sjukvårdsutbildning att hjälpa till i vården, skriver Karlskoga Energi och Miljö i ett pressmeddelande.

De som anmäler sig får tjänstledigt och löneersättning om det inte går jämnt upp med den vanliga lönen. Erbjudandet gick ut strax före påsk och flera anställda har anmält sitt intresse. 

- Det här är ett steg för att kunna bidra i den svåra situationen. Det finns fler företag i Sverige som har liknande erbjudanden till sina anställda och vi hoppas att fler följer efter så att det blir en snöbollseffekt, säger Peter Jarl som är kommunikationschef på Karlskoga Energi & Miljö, i pressmeddelandet.

Gratis luncher
De skriver också att man ska börja bjuda vårdpersonal på lunch en gång i veckan under en period. Det gäller i första hand personalen på IVA och Covid-19-avdelningen på Karlskoga lasarett. Maten köps från olika restauranger i Karlskoga för att stötta två hårt utsatta branscher. 
11.38
Intersport ansöker om rekonstruktion: "Tungt beslut att fatta"

I dag lämnade företaget Intersport in en ansökan om företagsrekonstruktion till Göteborgs tingsrätt. Företaget har drabbats hårt av den minskade handeln under coronakrisen, skriver bolaget på sin hemsida.

Tanken med rekonstruktionen är att skydda bolaget från konkurs och rädda verksamheter och jobb.

Intersport har 2000 medarbetare i Sverige. Företaget driver 100 butiker, bland annat två stycken i Örebro, en i centrum och en i Marieberg.

"Det är ett tungt beslut att fatta, men i den extrema situation vi just nu befinner oss i så är det nödvändigt när alla andra alternativ är utforskade. Detta är en extraordinär åtgärd som vi nu tvingas till och jag beklagar att fordringsägare kan komma att drabbas, men vi gör det här för att rädda jobb och för att verksamheten ska överleva på lång sikt. Vi vill fortsätta kunna vara en viktig inköpare för leverantörer, arbetsgivare för medarbetare, hyresgäst för fastighetsbolag och den bästa sportkedjan för våra kunder", säger Marcus Wibergh, vd för Intersport i en kommentar.
10.35
Begränsade öppettider på fritidsgård i Nora
Fritidsgården på Karlsängskolan i Nora kommer endast att ha dagverksamhet från 14 april till 30 april, med eventuell förlängning. Övrig verksamhet på fritidsgårdarna är tillsvidare stängd. Det skriver Nora kommun på sin hemsida. 

Antalet besökare på fritidsgårdarna har minskat, men som en åtgärd för att ytterligare minska smittorisken begränsas nu öppettiderna beroende på utvecklingen. Det kan bli aktuellt med nytt beslut om att förlänga tidsperioden.
10.15
Vårdtagare inom hemtjänsten i Hällefors kommun smittad
På påskafton meddelade Hällefors kommun att en ur personalen inom hemtjänsten konstaterats vara smittad med covid-19. På påskdagen meddelade de att även en vårdtagare inom hemtjänsten konstaterats vara smittad. 
Kommunen skriver att aktuell hemtjänstpersonal är informerad och hemtjänsten arbetar nära tillsammans med smittskydd i Region Örebro län, för att förhindra vidare smittspridning.
09.47
Antal fall i Örebro län: 14 april
Region Örebro län meddelade på tisdagen att antal bekräftade fall nu är 430 stycken, vilket är 35 fler än på annandagen.

Antal covidpatienter som vårdas på vårdavdelning är 67 (+9)
Antal covidpatienter som intensivvårdas på IVA är 20 (+2)
 
12.21
Antal fall i Örebro län: 13 april
 
Region Örebro län meddelade under måndagen att antal bekräftade coronafall nu är 395 stycken, vilket är 10 fler än på påskdagen.

Antal covidpatienter som vårdas på avdelning: 58 (+7)
Antal som intensivvårdas, IVA: 18 stycken (-2)
11.37
Antal fall i Örebro län: 12 april

Region Örebro län meddelade under söndagen att antal bekräftade coronafall nu är 385 stycken, vilket är 15 fler än på påskafton.

Antal covidpatienter som vårdas på avdelning: 51 (+3)
Antal som intensivvårdas, IVA: 20 stycken (0)
15.37
Personal inom hemtjänsten i Hällefors kommun smittad med coronavirus
 
På påskafton meddelade Hällefors kommun att en ur personalen inom hemtjänsten konstaterats vara smittad med covid-19.
Personen var inte i tjänst då denne känt symptom kopplade till viruset och därför sjukskrivit sig. Prover togs och det visade sedan att personen var smittad.

Smittskyddsenheten har kopplats in i fallet för att kartlägga eventuell smittspridning.
14.24
Antal fall i Örebro län: 11 april

Region Örebro län uppdaterade sina siffror för antal bekräftade coronafall på påskafton. Siffran är nu 370, vilket är 36 fler än på långfredagen.
 
Antal covidpatienter som vårdas på avdelning: 48 stycken (-5)
Antal som intensivvårdas, IVA: 20 stycken (+3) 
15.11

Antal fall i Örebro län: 10 april

Region Örebro län meddelade under långfredagen att det nu finns 334 bekräftade fall. Det är åtta fler än igår. 

Covidpatienter på vårdavdelning 53 (+8)
Covidpatienter på IVA 17 (+1)


Källa: Region Örebro län

10.30
Hällefors kommun behöver personal till samhällsviktiga jobb

På grund av den rådande coronasmittan meddelade Hällefors kommun i veckan att de nu behöver tillfälliga timvikarier till samhällsviktiga yrken.

Verksamheter som kommunen behöver förstärka är hemtjänst, vård- och omsorgsboende, gruppboenden för personer med olika funktionsnedsättningar, personlig assistans, måltidsverksamheten, skola och barnomsorg.
 
19.32
Lägesrapport i Laxå - ny skyddsutrustning har levererats


Laxå kommun har skickat ut en lägesbild om hur hantering av corona går i kommunen:
  • Det finns tre konstaterade fall av coronasmitta hos personer som har hemtjänst. Berörd hemtjänstpersonal har informerats och extra försiktighetsåtgärder genomförs, uppger kommunen.
     
  • Ett stort personalbortfall inom hemtjänst gör att bemanningsläget blir "allt mer bekymmersamt", skriver kommun. Dessutom ökar vårdbehovet när personer som har hemtjänst smittas av corona.

    "Vi befarar stor risk för att fler personer med hemtjänst kommer att insjukna under påskhelgen. Vidare risk för att även personal insjuknar.", skriver kommunen i sin informationen.
     
  • Det finns ingen bekräftad smitta på något av kommunens vård- och omsorgsboenden.
     
  • Under torsdagen har skyddsutrustning levererats, och det finns också ett lager som ska täcka behovet för nästa vecka. Utrustningen kommer att räcka om den används enligt smittskyddsläkarens riktlinjer, bedömer kommunen.
17.26
City Örebros cykelbud fortsätter jobba

Verksamheten med cykelbud som levererar varor till dörren som City Örebro startade för ett par veckor sedan kommer att finnas kvar till sista april. Det meddelar Stina Storm, vd på City Örebro. Runt 20 verksamheter har hakat på, och fler är på väg in.

– Jag tror att det här kan vara början på någonting nytt. Att man e-handlar men gör det lokalt, säger Stina Storm.

De letar nu efter en partner för att kunna skapa en långsiktig lösning av verksamheten.

Här kan du läsa en tidigare artikel om cykelbuden:
 
16.01
15.02
Mobilt sjukhusteam ska ge vård i hemmet

Nu har Karlskoga lasarett tillsammans med kommunerna i västra länsdelen skapat ett så kallat mobilt vårdteam. Tanken är att läkare och sjuksköterskor ska kunna ge vård i hemmet, och samtidigt skydda äldre från att smittas i vården. Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

"Vi vill på detta sätt stärka upp vården av denna patientgrupp, och vi anser att detta arbetssätt är det bästa för dessa patienter", säger Birgit Wennberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Karlskoga kommun, i pressmeddelandet.

Det mobila teamet består av personal från närsjukvårdsområde västers palliativa enhet och närsjukvårdsteam, och ska kunna utföra hembesök på dagar och kvällar. Det är teamet, som tillsammans med vårdcentralerna bedömer om det är möjligt för en person att få vård i hemmet.
Åsa Sporre Dufva, sjuksköterska palliativa enheten, Åsa Helene Karlsson , sjuksköterska Karlskoga kommun och Mats Breiwald, överläkare palliativa enheten. Foto: Karlskoga kommun.
12.31
Alla Örebro kommuns naturguidningar ställs in
Örebro kommun meddelar att alla naturguidningar under våren och försommaren ställs in med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Kommunen ger istället tips på platser man själv kan besöka. Läs tipsen här samt vilka guidningar som berörs.
10.40
Fortsatt ökning av coronasmittade i länet - 32 nya fall rapporterade sedan i går
Region Örebro län meddelar  på torsdagsförmiddagen att 326 bekräftade fall av coronasmitta finns i regionen, vilket kan jämföras med  294 dagen innan.
45 är inlagda på vårdavdelning (41 i går) och 16  på intensivvårdsavdelning (14 i går).
09.54
Fjärrundervsining på Stadsskogskolan i Lindesberg
I måndags införde Stadsskogsskolan (årskurs 7-9) i Lindesberg fjärrundervisning på grund av personalbrist.

- Många är hemma med förkylningsymptom och vi följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det gäller ett 20-tal, både pedagoger och assistenter, som är hemma, säger rektorn Elizabeth Falk. 
Eleverna har påsklov nästa vecka och är tillbaka i skolan 20 april. Då räknar man med att återgå till undervisning på skolan. 
 
- Sedan kan det givetvis komma andra direktiv under påsken och då får vi förhålla oss till det. Men just nu gällde beslutet med fjärrundervisning enbart denna vecka, säger Elizabeth Falk.
09.39
Marknadsafton flyttas fram
Med anledning av smittspridningen av det aktuella coronaviruset har City Örebro beslutat att flytta fram Marknadsafton till hösten. I vanliga fall anordnas Marknadsafton alltid den första torsdagen i juni.
– Det är en över 50 år gammal tradition och jag tror att det är första gången man flyttar på den, säger Stina Storm, vd på City Örebro.
08.25

Besöksförbud i Nora kommuns administrativa lokaler

För både besökare och kommunens anställda införs nu besöksrestriktioner i kommunens administrativa lokaler, det skriver Nora kommun på sin hemsida.


I första hand sker möten genom digitala lösningar: telefon, e-post eller inbokade möten via digital teknik. Personliga möten genomförs bara när alla deltagare är helt utan förkylningssymptom.

18.08
17.24
Laxå kommuns lägesrapport - inga praktikanter i sommar

I Laxå kommun bedömer man att det finns tillräckligt med skyddsutrustning på kort sikt. Det gäller munskydd, visir, skyddsrockar och handsprit. Nu arbetar kommunen för att se till att det finns tillräckligt med skyddsutrustning på lång sikt.

Laxå kommun har tagit beslut om att inte ta emot praktikanter inom äldreomsorgen under sommaren.
16.57

I den nya informationen som Länsstyrelsen gick ut med nu under eftermiddagen finns också mer detaljerad information om situationen med skyddsutrustning:
 

  • Länsstyrelsen uppger att behovet av skyddsutrustning i länets tolv kommuner är stort, och att det råder brist på skyddsutrustning i samtliga kommuner.
     

  • Munskydd, handsprit och masker efterfrågas av flera kommuner.
     

  • Eftersom smittspridning finns på flera särskilda boenden och inom hemtjänsten, finns det ett stort behov av att se till att det finns tillgång till skyddsutrustning. 
     

  • "Kommunerna signalerar att situationen gällande tillgång på skyddsutrustning snabbt kan förändras och bli kritisk om smitta kommer in på deras särskilda boenden och inom hemtjänsten." Det skriver Länsstyrelsen i sitt pressmeddelande om corona-situationen. 

16.55

Nu ska behovet av skyddsutrustning i länet kartläggas


Tidigare i dag höll Länsstyrelsen en presskonferens där landshövding Maria Larsson berättade att behovet av skyddsutrustning i Örebro län ska kartläggas (se artikeln ovan).

16.48
Länsstyrelsen rapporterar om corona-läget

Länsstyrelsen kommer att gå ut med en lägesbild av corona-situationen i Örebro län varje onsdag från och med i dag. Här är en sammanfattning av dagens information.

Länsstyrelsen bedömer hur olika samhällsviktiga verksamheter påverkas. Det finns fem nivåer av påverkan; ingen, måttlig, betydande, allvarlig och kritisk.
  • Handel och industri - stor påverkan. Många har blivit varslade, framförallt de som jobbar på hotell och restauranger eller inom rese- och bemanningsbranschen. I mars varslades 360 personer i länet, enligt Arbetsförmedlingen.
     
  • Hälso- och sjukvård och omsorg - betydande påverkan (förväntas öka). Corona-smitta finns på flera boenden i länet och inom hemtjänsten.
     
  • Transporter (ingen påverkansnivå har angetts). Minskade tågavgångar och indragna turer i kollektivtrafiken i länet.
15.32
13.22
Jag frågade Maria Larsson om det är aktuellt att skapa ett eventuellt förråd av skyddsutrustning i länet. Maria Larsson svarade:

– Det är saker som vi nu undersöker och samarbetar med kommunen om. Det kan bli aktuellt, sa hon och berättade att det pågår samtal mellan Länsstyrelsen, Örebro kommun och Region Örebro län angående detta.

Var skulle ett sådant lager kunna placeras?

– Det har funnits lite olika förslag. Vi har inte satt ner foten. Samtal pågår i den frågan, säger Maria Larsson.
 
13.16
Kommunernas behov av skyddsutrustning

Maria Larsson om kartläggningen som gjorts av behovet av skyddsutrustning i länet:

– Kommunerna har berättat att de har en smittspridning på äldreboenden. Det gäller några kommuner. För dem är det naturligtvis väldigt viktigt att veta att det finns tillgång till skyddsutrustning för personalen.

Redan förra veckan så gjorde Länsstyrelsen en första beräkning av behovet av skyddsutrustning . Men eftersom läget hela tiden förändras så är den inte relevant längre, förklarar Maria Larson.

– Vi gör en ny behovsinventering och kompletterar, säger hon.

Tanken är alltså att kommunerna själva ska fylla i någon form av digitalt verktyg för att man ska få en överblick över hur behovet av skyddsutrustning ser ut.
 
13.05
Det är två delar Länsstyrelsen ska jobba med:

1. Ta fram ett underlag från kommunerna, deras behov av skyddsutrustning nu och framöver.
2. Leta efter skyddsutrustning som saknas i länet.
 
– Det kan dels handla om någon som har skyddsutrustning till salu, säger Maria Larsson och säger också att det också kan vara företag som till exempel inte använder skyddsutrustningen på grund av en minskad verksamhet.
13.02
Maria Larsson pratar om bristen på skyddsutrustning.  Nu har Länsstyrelsen fått i uppdrag att bistå socialstyrelsen med att samordna arbetet kring skyddsutrustning.

– Vi har en arbetsgrupp som är tillsatt från Länsstyrelsen som är insatt.
13.01
Maria Larsson säger att hon haft möte med regeringen, MSB och civiliminster Lena Micko via Skype under dagen.
13.00
Landshövding Maria Larsson håller i pressträffen.
13.00
Nu håller Länsstyrelsen presskonferens om läget, och vi följer den via telefon.
11.19
Klockan 13:00 idag har Länsstyrelsen kallat till presskonferens för att berätta hur man ska hantera frågan om skyddsutrustning till vårdpersonal. Den kommer att sändas via Skype och vi återkommer med det intressantaste efter att presskonferensen är klar.
09.28
294 bekräftade fall i Örebro län
Region Örebro meddelar att det nu är 294 bekräftade fall i Örebro län. 41 personer är inlagda på vårdavdelning och 14 på intensivvårdsavdelning.
17.00
Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen kommenterar det senaste om corona-läget i länet, efter dagens presskonferens. 
15.35
Fler har dött av covid-19

Vi har tidigare berättat att tre personer avlidit till följd av covid-19 i Örebro län. Det senaste dödsfallet rapporterades i fredags.

Nu under presskonferensen sa smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen att totalt nio personer avlidit i Örebro län.
15.15
Nu avslutas presskonferensen. Vi återkommer med enskilda intervjuer från vårt team på plats.
15.11
Bland annat ersätts fysiska läkarbesök med digitala besök, förklarar Ewa-Lena Sjöberg
15.10
Ewa-Lena Sjöberg som är chef för närsjukvården:

– Det är verkligen en omställning. Det är fantastiskt att se hur medarbetarna är med på det här som kräver mycket av alla, säger hon.
15.06
Claes-Mårten Ingberg säger att det är viktigt att inte utsätta sig för farliga situationer som att till exempel av grenar i ett träd nu under påsken. Detta för att man inte ska behöva belasta den redan hårt belastade vården om man nu skulle skadas.
15.05
– Det vi gör nu är en av de största omställningarna vi gjort inom hälso- och sjukvården, säger Claes-Mårten Ingberg.

Han säger att situationen ställer stora krav på vårdpersonalen.
15.04
Claes-Mårten Ingberg säger att ett ökat antal patienter vårdas inom sjukvården. Han säger att de skalat upp, och är beredda att göra det mer om det behövs.

Claes-Mårten Ingberg pratar om förberedelser inför påsken.

– Vi arbetar särskilt med att säkerställa att vi har tillräckligt med vårdplatser inför den stundande helgen, säger han.
15.02
Gunlög Rasmussen säger att en fråga som ofta ställs är om man kan smitta utan att ha symtom.
– Det finns studier som visar att man kan testas positivt för covid-19 innan man har några symptom, säger hon.
15.00
Gunlög Rasmussen om siffrorna i länet:
  • 275 bekräftade coronafall har hittills konstaterats.
  • 41 personer vårdas på sjukhus
  • 15 personer intensivvårdas
  • 9 personer har avlidit
14.57
Medverkande vid presskonferensen:
  • Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.
  • Claes-Mårten Ingberg, chefläkare
  • Ewa-Lena Sjöberg, chef närsjukvården
14.46
Nu klockan 15.00 håller Regionen presskonferens om corona-läget i länet. Du kan följa sändningen live via spelaren ovan, eller via denna artikel.
14.29
Coronasmittade hemtjänsttagarei Laxå

Det är konstaterat att två personer som har hemtjänst i Laxå kommun är smittade av coronaviruset. Det uppger Laxå kommun i ett pressmeddelande.

Kommunen har gått ut med information till den hemtjänstpersonal som berörs, och det genomförs extra försiktighetsåtgärder. Anhöriga till de drabbade har också informerats, uppger kommunen.

"Jag känner med de drabbade och förstår de anhörigas oro. Antalet fall av covid-19 förväntas öka, trots alla de ansträngningar som görs, och jag uppmanar därför alla invånare att verkligen följa Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer för att begränsa smittspridningen", säger  säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.
13.21
Så vill Länsstyrelsen hjälpa företagen

Länsstyrelsen i Örebro län vill underlätta för de företag som kommer i kontakt med länsstyrelsen i sitt arbete. Landshövding Maria Larsson har fattat beslut om följande åtgärder:
 
  • Handläggning av stödutbetalningar till företag ska skyndas på. Gäller bland annat Landsbygdsprogrammet, Klimatklivet, kulturmiljö och bostadsstöd.
     
  • Betalning till Länsstyrelsens olika leverantörer skyndas på.
     
  • Länsstyrelsen skjuter upp tillsynsbesök och kontroller som inte är nödvändiga. På grund av smittspridningen av corona genomförs bara tillsynsbesök i akuta fall.
     
  • Avgifter för tillstånd och tillsyn skjuts på framtiden.
     
  • Länsstyrelsen prioriterar ärenden som handlar om utökning i produktion av nya verksamheter.
     
  • Det går bra att skicka in rapporter som inte är kompletta. Företagare får mer tid för att komplettera prövningar som gäller miljöfarlig verksamhet.
     
  • Underlätta för entreprenörer som arbetar med naturturism. Länsstyrelsen ser om det går att tidigarelägga upphandlingar för att genomföra skötseluppdrag. Länsstyrelsen arbetar för att få fler att ta hemester och besöka naturområden i länet.
09.04
Antal fall i Örebro län
Region Örebro län meddelar att det nu är 275 bekräftade fall varav 39 personer är inlagda på vårdavdelning och 15 på intensivvårdsavdelning.
06.57
Starta klippet för att höra psykologen Maria Marklund berätta om varför vi mår bättre av att hjälpa varandra.
06.08

Hon startade hjälpgruppen vars engagemang växer i takt med virussmittan

Coronaviruset drabbar allt fler, både de som blir sjuka och de som måste hålla sig hemma i karantän. Men något annat växer också och det är människors vilja att hjälpa drabbade. Det konstaterar grundaren till en av hjälpgrupperna som finns i länet.
17.07
 
En person i hemvården i Karlskoga corona-smittad

Karlskoga kommun uppger nu att en person som arbetar inom hemvården i kommunen har konstaterats vara smittad av coronaviruset under helgen.

"Personen följde rutinen och gick hem direkt när denne kände av symptom, personen har provtagits och provet visar alltså på att personen är smittad", säger Eva Persson, tillförordnad socialchef i en kommentar.

Kommunen och smittskydd har kartlagt alla personer som varit i kontakt med personen som insjuknat.

- Kartläggningen visar att personen har varit i kontakt med sammanlagt sju brukare dagarna innan personen kände symtom. Berörda brukare och personal har fått information. Personer som inte fått information är inte berörda, säger Eva Persson.

Ingen av de sju personerna som varit i kontakt med den smittade har haft några symtom, enligt Karlskoga kommun.

Kommunen har förstärkt med mer skyddsutrustning på grund av smittan. Personalen får till exempel använda visir och andra skyddskläder när det finns en risk för smitta.
16.19
Inga äldre nämndemän i tingsrätten

Örebro tingsrätt uppger nu att rätten ändrar sina rutiner på grund av corona-spridningen. Från och med nu kallas inte längre nämndemän som är över 70 år till förhandlingar. Det berör knappt 30 procent av alla nämndemän, uppger Petra Skoglund som är administrativ chef på Örebro tingsrätt.

"Just nu går det ändå att få tag på nämndemän men det kan bli besvärligt i längden." skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter Örebro.

Örebro tingsrätt har inte behövt ställa in förhandlingar på grund av sjukdom hos personalen.
15.09
Inga marknader i Kumla och Askersund

Vårmarknaden i Kumla som skulle hållits den 8 maj ställs in, rapporterar NA. Knallar som bokat plats får pengarna tillbaka.

Det ska vara första gången någonsin som marknaden ställs in, säger Alf Sandh på Lions club i Kumla till tidningen.

Även vårmarknaden i Askersund ställs in, meddelar arrangören Lions på sin hemsida.

 
15.04
Invigning av naturreservat ställs in

Den 9 maj i år skulle naturreservatet Björkön invigas. Men nu ställs invigningen in på grund av corona-spridningen. Även båtturerna till Björkön som var planerade under sommaren ställs nu in tills vidare, meddelar Örebro kommun på sin hemsida.

Så snart det är möjligt kommer kommunen att planera en ny invigning och nya båtturer.
 
14.38
Kumla efterlyser påskkort till äldre

För att skapa påskstämning för äldre på vård- och omsorgsboenden vill nu Kumla kommun få in påskkort och påskbilder. Dessa kommer sedan att läsas och visas upp på de olika boendena under en gemensam fika, skriver kommunen på sin hemsida.
14.19
Så många har varslats

Arbetsförmedlingen kom i dag med nya siffror om hur många personer som varslats om uppsägning under corona-pandemin. Det gäller från den 1 mars till den 5 april.

I hela Sverige har drygt 49 500 personer blivit varslade om uppsägning. I Örebro län är siffran 406 personer. De som berörs mest är personer som arbetar inom hotell- och restaurangbranschen, uppger Arbetsförmedlingen.

Siffrorna gäller personer som registrerat sig som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen.

"Varseltakten är fortsatt hög och nu ser vi att antalet nyinskrivna arbetslösa också börjar stiga markant", säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.
14.06

Han är de oroliga och ensammas kompis i coronakrisen

Två händer på ratten och blicken stadigt på vägen hindrar inte Mathias Roos från att hjälpa ensamma att prata bort en stund och vara sällskap för den som är orolig.
13.21
Allt fler går med i Handels
Under mars månad i år ökade antalet inträden i fackförbundet Handels i Örebro län, jämfört med samma månad förra året. 152 personer gick med i fackförbundet - vars stora områden är butiker, lager och frisörer.
Det kan jämföras med 47 inträden 2019. Enligt Handels i Örebro län är det fackhandeln som drabbats hårdast, som klädbutiker, men även frisörer.
 
13.00

Örebro slott håller öppet under påsken

Örebrokompaniet meddelar att Örebro slott håller öppet under påsken trots coronatider. Däremot ser aktivitetsutbudet helt annorlunda ut jämfört med tidigare år. Några guidade turer kommer till exempel inte att arrangeras. 

- Slottets stora salar kombinerat med att vissa aktiviteter kan genomföras utomhus, gör att vi fattat beslutet att hålla öppet trots allt, säger Björn Fransson, chef för destinationsutveckling på Örebrokompaniet i ett pressmeddelande.

LÄS MER OM PÅSKAKTIVITETER I ÖREBRO HÄR.

12.54
Inställda cykellopp

Nu ställs Hjälmaren runt och Vänern runt in på grund av corona-spridningen. Det meddelar Örebrocyklisterna på sin hemsida.

"Beslutet, att ställa in våra lopp baseras givetvis på hälsoläget i landet och gällande förbud mot sammankomster. Vi som alla andra behöver ta vårt samhällsansvar för att minska smittspridningen.", skriver föreningen på sin hemsida.

Cyklister som har anmält sig kan antingen skänka pengarna de betalat för startplatsen för att hjälpa klubben Örebrocyklisterna att överleva, eller flytta startplatsen till Hjälmaren runt eller Vänern runt 2021.
 
Hjälmaren runt år 2013. Foto: Liv Fahlén.
12.41

Uppdateringar från Laxå kommun

• Särskild bevakning av arbetsmiljön görs inklusive framförhållning av skyddsutrustning

• Inventering av sjukvårdsutbildade kommunanställda genomförd och reservstyrka finns nu i händelse av en fördjupad kris

• Integrations- och arbetsmarknadsenheten undersöker förutsättningar för en 4-veckors omsorgsutbildning

• Servicelaget (Integrations- och arbetsmarknadsenheten) fortsätter handla åt äldre och man förmedlar också en privat lösning för apoteksärenden

• Integrations- och arbetsmarknadsenheten hjälper ett lokalt företag att hitta material för tillverkning av munskydd. Det finns också möjlighet att starta lokal tillverkning av skyddskläder/arbetskläder om behov uppstår

• Integrations- och arbetsmarknadsenheten har kontinuerlig kontakt med Arbetsförmedlingen och man har hjälpt skola/barnomsorg med rekrytering

• Kultur & Fritid har beslutat att föreningar som är stöd- och bidragsberättigade ges anstånd med att skicka in årsmöteshandlingar och verksamhetsberättelser. Beräkningar för LOK-stöd, de grundbidrag som baseras på föregående år verksamhet, kommer för 2021 års utbetalning baseras på 2019 års verksamhet

• Plan för hur feriepraktikanter kan placeras i sommar pågår
12.39
Torpkonferensen 2020 ställs in

Den årliga Torpkonferensen som arrangeras utanför Kumla av Evangeliska frikyrkan kommer i år att ställas in för första gången någonsin.
Det skulle ha blivit den 134:e i ordningen och på måndagen meddelades det som ett historiskt beslut.
– Vi insåg att vi behöver ställa in, säger Ingemar Forss, missionsdirektor för Evangeliska frikyrkan.

Torpkonferensen är ​en allkristen konferens som varje år lockar omkring 10 000 deltagare. Evenemanget skulle ha ägt rum mellan den 15-21 juni och alla som har betalat i förtid kommer att få sina pengar tillbaka.
– Vi tror att årets tema, ”Ge helande och hopp vidare”, är mer aktuellt än någonsin och lever i allra högsta grad, säger Ingemar Forss.
11.18
247 bekräftade fall i Örebro län på måndagen 
Antalet smittade av coronaviruset fortsätter öka i länet. På förmiddagen den 6 april meddelade Region Örebro län att antalet 
247 bekräftade fall. 35 personer är inlagda på vårdavdelning och 11 på intensivvårdsavdelning.
11.40
234 bekräftade fall i Örebro län
På söndagen 5 april meddelar Region Örebro län att det nu är 234 bekräftade coronafall i länet. 28 personer är inlagda på vårdavdelning och 9 på intensivvårdsavdelning.
11.39
De kommuner i länet som enbart haft besöksrestriktioner på vårdboenden har nu besöksförbud, efter att regeringen beslutat om besöksförbud på samtliga äldreboenden i landet från 1 april. Det innebär att även Askersunds, Ljusnarsbergs, Degerfors och Kumla kommun nu har besöksförbud. 
16.30

Åtgärder i Laxå kommun

Från och med måndag vecka 15 finns möjlighet för anhöriga att ha kontakt via videosamtal med sina närstående som bor på äldreboendet Ramundergården i Laxå kommun, det skriver kommunen på sin hemsida

"På det viset går det att ses, trots att det är stängt för besök på boendet. Om en anhörig vill komma i kontakt med en av de boende via videosamtal, kontaktas enhetscheferna på boendet för instruktioner och bokning av en samtalstid. Än så länge finns lösningen enbart på Ramundergården."

Kommunen skriver också att en Covid-19-avdelning färdigställs inför nästa vecka på äldreboendet Ramundergården.

Demensdagvården stänger från och med nästa vecka, vecka 15.

12.34
214 bekräftade fall i Örebro län
Region Örebro län skriver på sin hemsida idag 4 april att det nu är 214 bekräftade coronafall i länet, varav 28 inlagda på vårdavdelning och 8 på intensivvårdsavdelning.
08.50
På fredagskvällen kom uppgifterna om att ytterligare en person har avlidit till följd av covid-19. Det är en man som bott på ett äldreboende i Örebro kommun. Dödsfallet är det tredje i Örebro län.
19.26
Flera regioner i landet uppger nu att de är oroliga för att läkemedelsbrist ska uppstå.
– Vi vet att under nuvarande situation så råder det på sina håll brist på läkemedel. Vi och andra aktörer arbetar för att lösa det här och att på alla tänkbara sätt mobilisera fram mer läkemedel, säger Thomas Lindén, chef för avdelningen kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård på Socialstyrelsen.
18.00
Flera av nattklubbarna i centrala Örebro har vidtagit åtgärder på grund av coronaläget. Vissa av uteställena kommer inte alls ha öppet under kvällen, medan andra är restriktiva med antalet gäster. Några har dock slagit upp portarna till sina uteserveringar.
13.24
Pressträffen är nu avslutad.
13.15
Vi har stora permitteringar, men än inga stora varsel, men det väntas, säger Arneback.
13.15
Det finns även en företagsjour ditt företag kan höra av sig för att veta var de ska vända sig för att få rätt stöd.
13.14
De kommer även ha ekonomiska insatser och råd gentemot olika sektorer.
13.13
Insatserna som Region Örebro län gör är bland annat att matcha olika sektorer som kan ha nytta av varandra. De satsar även på längre kompetensutveckling.
13.12
Delar av industrin går förhållandevis bra, det är snarare en brist på leveranser utifrån. Även byggbranschen går okej.
13.12
Vad gäller näringslivet så ser det väldigt tufft ut, det säger Petter Arneback som är chef för regional utveckling inom regionen. Butiker, frisörer och trafiktjänster går det sämst för. De har tappat uppemot 90 procent.
13.11
Vilka skydd som ska användas i olika lägen framgår i riktlinjerna.
13.10
Hon pratar också om hur viktigt det är med riskbedömning inom vårdkedjan.
13.10
Riktlinjerna förändras över tid, i och med att man lär sig mer om viruset. Det är en droppsmitta som smittar via bland annat hosta och nysningar. Det är därför viktigt att följa basal hygien.
13.09
Folkhälsomyndigheten har kommit ut med riktlinjer för hur man ska skyddas från smitta. Hon lyfter att de är experter på området och att regionen följer riktlinjerna.
13.08
Johanna Furberg, hygienläkare, ska prata om skyddsutrustning.
13.08
Hon betonar att det är ett jättejobb där flera olika roller finns med i kedjan. Både vårdpersonal, personal i kommunerna och kommunikatörer, bland annat.
13.07
Det är ett massivt och ovärderligt arbete som pågår nu, säger Adolfsson.
13.06
Det finns anpassade provtagningsrutiner för både boenden på vårdboenden, men också inom hemsjukvården. Det finns även provtagningsrutiner för personal.
13.05
Hon lyfter också vikten av att snabbt sätta in behandlingsåtgärder där det behövs.
13.04
Adolfsson betonar att samarbeten nu är viktiga. Det är även viktigt att se till att information sprids och att minska smittspridningen.
13.04
Lena Adolfsson, områdeschef, säger att det finns bra samarbete mellan kommuner och regionen. Det sker ett mycket, mycket bra samarbete just nu, säger hon.
13.03
Rasmussen lyfter att det ligger ett ansvar hos allmänheten att följa de riktlinjer som finns.
13.02
De som behöver vård provtas. Vad gäller personal så sker en prioritering. Runt 15 procent av de som misstänks vara smittade visar positivt, färre bland personalen.
13.02
Regionen tar ett ökat antal prover, nu runt 200 prover per dag av både patienter och personal.
13.01
Smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen börjar med att berätta att vi har 187 bekräftade fall, 26 personer vårdas på vanlig vårdavdelning och 7 på intensiven. Två personer i länet har avlidit och smittspridning finns på fem vårdboenden.
12.59
SVT Nyheter Örebro sänder nu direkt från presskonferensen som Region Örebro län kallat till för att uppdatera om läget vad gäller coronasmittan i länet.
10.43
172 bekräftade fall i Örebro län 
 
Region Örebro län har kommit med uppdaterade siffror för antal bekräftat smittade personer med covid -19 i länet. Det är nu (fredag den 3 april) 172 bekräftade fall varav 33 är inlagda på vårdavdelning och sju på intensivvårdsavdelning.
10.38
Medarbetare på Nerikes Allehanda tvingas gå ner i arbetstid
 
En stor del av medarbetarna på Nerikes Allehandas redaktion kommer att korttidspermitteras från och med måndag. Orsaken är att annonsintäkterna störtdykt under mars månad.

– Det är väldigt tråkigt för vi har ökat med 600 prenumeranter bara den senaste veckan, det finns ett jätteintresse för vår journalistik. Men läsarintäkterna är inte i storlek med reklamintäkterna, det är därför vi gör det här. Vi vill vara tidigt ute och sänka kostnaderna nu istället för att hamna en akut situation senare, säger Anders Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare.
Personalen kommer att gå ner 20 procent i arbetstid till och med den 30 juni, men tack vare den statliga ersättningen förlorar de bara fyra procent i lön. Nerikes Allehanda ägs av Bonnier News och korttidpermitteringen görs inom hela bolaget för att sänka kostnaderna.
15.00
På torsdagen kom beskedet att årets Vätternrundan ställs in på grund av coronapandemin.
– Det är ett tungt beslut. Men vi ser inga möjligheter att gå vidare och planera för ett arrangemang i nuläget, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson i ett uttalande.
13.11
155 bekräftade fall av coronasmitta i Örebro län
 
Region Örebro län har uppdaterat sin information om antalet personer som smittats av covid-19 i Örebro län. Den siffran är nu 155 bekräftade fall (den 2 april). 24 personer av dem är inlagda på vårdavdelning och sex personer vårdas på intensivvårdsavdelning. 
12.33
Gymnasieelever som studerar på distans i Örebro kommun får hämta matlåda
Elever som studerar på gymnasieskola i Örebro kommun kommer själva få göra en aktiv beställning och sedan hämta en kyld matlåda på ett urval av grundskolor runt om i kommunen under eftermiddagstid. Tanken är att detta ska införa efter påsklovet. 

"Mätta magar ger bättre förutsättningar att klara skolan. De allra flesta familjer har löst luncher på egen hand, men vi vet att det inte är en självklarhet att få lagad mat hemma för alla elever. Efter överväganden väljer vi nu att rikta det här erbjudandet brett", säger Marlene Jörhag (KD) ordförande i programnämnd Barn och utbildning, i ett pressmeddelande från Örebro kommun. 
Foto: Jessica Gow/TT
10.42
Laxå kommun färdigställer avdelning för Covid-19 på äldreboende
En covid-19 avdelning färdigställs inför nästa vecka på äldreboende Ramundergården i Laxå, det skriver kommunen i ett pressmeddelande. Kommunen meddelar även att demensdagvården stänger från och med nästa vecka. 
21.33
Hundratals kunder som var och en kan bära på den osynliga coronasmittan har gjort att livsmedelsbutiken Hemköp på Storgatan i Örebro gjort som många andra och hängt upp plexiglas vid kassorna. Åtgärden är lika mycket för att skydda kunder som den egna personalen. Hör mer om detta i klippet nedan.
16.55

Habiliteringsavdelningen fryser all gruppbehandling

Sedan den 23 mars har Barn- och ungdomshabiliteringen i Örebro län ställt in alla gruppverksamheter i behandlingsprocessen på grund av den pågående coronasmittan. Ännu har inte gruppmomenten ersatts med andra insatser men enligt verksamhetschefen Kenneth Karlsson är det något man ser över hela tiden.

– Vi får titta på det enskilda barnet och se vad som händer nu när den delen av behandlingen stannar upp. 

Det var enligt honom inget svårt beslut att ta då de precis som andra verksamheter vill minimera den allmänna smittspridningen. 

– Vi har inte fått några reaktioner och jag tror att man generellt känner att det var ett klokt beslut, säger Kenneth Karlsson.  

Den individuella behandlingen fortsätter som vanligt och de kommer fortsätta att hålla en öppen verksamhet. 

– Det finns inga planer på att stänga ned här. Om vi inte får några direktiv uppifrån, att personalen behövs någon annanstans. 
12.19
Ytterligare en person har avlidit till följd av covid-19 i Örebro län

Det är det andra dödsfallet i covid-19 i Örebro län. I ett pressmeddelande från Region Örebro län står det att personen var i medelåldern, vårdades på sjukhus och hade bakomliggande sjukdom. Dödsfallet inträffade under tisdagen. 
 
12.04
139 bekräftade fall av coronasmitta i Örebro län

Region Örebro län har idag den 1 april uppdaterat informationen om antalet personer som bekräftats smittade av det nya coronaviruset. Det finns nu 139 bekräftade fall i länet, varav 23 är inlagda på vårdavdelning. Sex personer är inlagda på en intensivvårdsavdelning. 
11.46

Midnattssolsrallyt i Örebro skjuts upp

Midnattssolsrallyt skulle ha körts i Örebro i juli i år, men organisationen bakom den stora tävlingen för klassiska tävlingsbilar har beslutat att skjuta fram det till 2021.

Midnattsolsrallyt kördes ursprungligen mellan 1950  och 1964 och återupptogs 2006 och är nu en av Europas största rallytävlingar för historiska tävlingsbilar och körs i tre etapper med cirka 200 ekipage.

10.14
Karlskoga kommun ger presentkort till alla anställda 

Kommunen skriver i ett pressmeddelade att samtliga anställda i Karlskoga kommun får ett presentkort till ett värde av 300 kronor. Det gäller såväl tillsvidareanställda som personer med kortare anställningar, inklusive timvikarier. Kortet gäller på samtliga köpställen som är anslutna till Marknadsplats Karlskoga, cirka 60 stycken. 

 "Vi gör det här för att stärka och underlätta för lokala näringsidkare i den här extrema situationen som vi alla är i och samtidigt visar det på uppskattning till de anställda i Karlskoga kommun", säger Tony Ring, kommunstyrelsen ordförande, i informationstexten på kommunens hemsida. 

Kostnaderna beräknas landa på en miljon kronor för kommunen. 
09.18
Ringsvets AB i Bångbro, Ljusnarsbergs kommun, permitterar sju av sjutton maskinoperatörer och en av sex tjänstemän. Ringsvets producerar ring- och rörämnen, till bland annat Scania (som permitterade nära 19 000 anställda för en vecka sedan).
22.24
Flera skidanläggningar har på tisdagskvällen beslutat att stänga i förtid, med anledning av coronapandemin. Det gäller Skistar med anläggningar i bland annat Sälen och Åre samt värmländska Branäs och Hovfjället i Torsby.
19.13

Efter inlägget på sociala medier – hemtjänsten i Örebro har blixtanställt 30 personer

Ett inlägg på Instagram löste Örebro kommuns akuta behov av hemtjänstpersonal. En av fyra på vård- och omsorgsförvaltningen är sjukskrivna och för att få ihop bemanningen behövde kommunen hjälp. Och det fick de. Responsen på deras inlägg blev över förväntan.
18.54

Covidsmitta konstaterad på fem av länets äldreboenden

En person som vårdats på ett äldreboende i Örebro län var den första som föll offer för covid-19. Sammanlagt finns det smittade personer på fem äldreboenden i länet, något som man velat undvika in i det längsta.
17.54

Nyfödda barn kan separeras från coronasmittade mammor

För att inte riskera allvarliga komplikationer kommer barn som är för tidigt födda eller sjuka vid födseln att separeras från sina mammor, om mammorna sedan tidigare är smittade av coronaviruset.
17.10
Smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen har flera gånger den senaste tiden påtalat att vi har en samhällsspridning av coronaviruset i länet. Till P4 Örebro säger hon att både läkare och sjuksköterskor i länet har konstaterats vara smittade.
16.52

Corona-avdelningar öppnas på alla länets tre sjukhus

Ett stort omställningsarbete pågår nu för att vården ska kunna klara av att behandla alla coronasmittade patienter. På USÖ har en avdelning gjorts om för att behandla coronapatienter – och totalt planeras det för 32 nya vårdplatser på Karlskoga och Lindesbergs lasarett.
15.44
Nya avdelningar för coronapatienter

Avdelning 38 på USÖ har omvandlas till avdelning för coronapatienter, berättade chefläkare Claes Mårten Ingberg under Regionens presskonferens. Några patienter vårdas redan på avdelningen.

I morgon öppnas en ny avdelning för coronapatienter på Karlskoga lasarett.

–  Det är en ortopedavdelning som görs om till covid-avdelning, där man kommer kunna vårda åtta patienter redan vid starten och efter en tid kommer man kunna vårda 16 patienter där, säger Claes Mårten Ingberg.

Även på Lindesbergs lasarett kommer en sådan avdelning öppnas, med samma kapacitet som den i Karlskoga.
15.21
Nu avslutas presskonferensen.
15.20
Åtgärderna är för att minska smittspridning, och Hanna Östling ber om förståelse för åtgärderna.
15.20
Vid förlossning får en person medfölja. Inga andra besök tillåts, till exempel får inte syskon besöka sjukhuset.
15.18
Alla kvinnor som ska föda bör kontakta förlossningsavdelningen innan förlossningen. Gravida som har symtom kommer att få ta prover när de kommer till förlossningen.
15.16
Hanna Östling är ansvarig för förlossningsverksamheten. Hon säger att verksamheten får många frågor från gravida och deras partners.

Hittills har det inte framkommit några uppgifter om att gravida löper större risk att drabbas av coronaviruset jämfört med andra i samma åldersgrupp som dom.

Gravida räknas inte som en riskgrupp, säger Hanna Östling.
15.13
HR-chefen i Region Örebro län Åsa Thor pratar om bemanningsläget.
–  Vi gick ut med en annons i slutet av förra veckan där vi söker läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, säger hon.

Antalet sökande var 137 stycken i går kväll, uppger Åsa Thor. Hon säger att rekryteringen är öppen, och Regionen välkomnar också läkarstuderande att söka.
15.10
Det handlar om veckor och månader som coronaarbetet kommer att pågå, förklarar Claes Mårten Ingberg.

–  Vi har särskilt fokus på den kommande påskhelgen, säger han.
15.09
Ett stort antal organisationer och företag hör av sig och vill göra insatser, säger Ingberg.

– Det kommer att skapas någon särskild form av organisation för det. Det kommer spikas i eftermiddag så vitt jag vet, säger han.
15.08
Coronasmittade kommer att kunna behandlas på Karlskoga lasarett, säger Claes Mårten Ingberg.
15.06
Claes Mårten Ingberg som är chefsläkare pratar om att Regionen står inför ett stort omställningsarbete på grund av coronasmittan, framför allt vården.

Planerad vård som kan skjutas upp utan risker för patienterna gör det.

– Det är viktigt att man gör individuella bedömningar så att inte några patienter kommer till skada på grund av det här, säger Claes Mårten Ingberg.

Anledningen till att planerade besök skjuts upp är dels att man vill frigöra personal, men också för att frigöra lokaler.
15.03
Fem äldreboenden i länet har konstaterad coronasmitta, uppger Gunlög Rasmussen.
15.03
Rasmussen säger att det tas prover på äldreboenden och på vårdpersonal.
– Här försöker vi skala upp och öka kapaciteten så mycket man kan, säger hon om provtagning på vårdpersonal.
 
15.01
Gunlög Rasmussen som är smittskyddsläkare kommenterar läget:

131 bekräftade fall
19 personer vårdas på en vanlig vårdavdelning
5 personer behöver intensivvård
14.59
14.55
Coronasmitta på äldreboende - avdelning isoleras

På äldreboendet Skebäcksgården i Örebro har minst en person bekräftats vara coronasmittad. Det uppger NA.

En avdelning på äldreboendet har isolerats.

Samtidigt bekräftar förvaltningschefen Annika Roman för vård och omsorg i Örebro kommun att det finns coronasmitta på fler äldreboenden i kommunen. Hur många framgår inte.

"Ja, vi har bekräftade fall i våra verksamheter, men få, inte ens en handfull", säger Annika Roman till NA.

Vi söker Annika Roman för en kommentar.
13.58
Nu klockan 15.00 kommer Region Örebro län att hålla en presskonferens för att informera om corona-läget i länet. Vi kommer självklart att vara på plats och bevaka presskonferensen.

Som det ser ut nu har Regionen valt att ha stående presskonferenser på tisdagar och torsdag varje vecka. 
13.44
Regeringen går ut med nya restriktioner. Under en presskonferens kom beskedet att besöksförbud införs på samtliga äldreboenden i landet. Här kan du följa presskonferensen.
13.35

Kopparbergs bryggeri permitterar 40 anställda i Kopparberg

Kopparbergs bryggeri deltidspermitterar cirka 40 av 186 anställda i Kopparberg.
– Man är ju obotlig optimist och därför hoppas jag att det här ska vända snart, säger vd:n Peter Bronsman.
13.07
Förlängd betalningstid för Nora-företagare

Från och med i morgon, den 1 april, kommer Nora kommun att införa nya fakturarutiner för företagare. Näringsidkare som fått en faktura från kommunen kommer kunna förlänga betalningstider för fakturor, skriver kommunen på sin hemsida.

Kommunen kommer också att tidigarelägga betalningsdatum på leverantörsfakturor.

"Vi kan inte garantera att kommunen generellt kan förkorta sina betalningstider genom att göra avkall på attestrutinerna. Men vi har ambitionen att hanteringen ska bli så effektiv som möjligt", säger Peter Warman, ekonomichef Nora kommun.

De nya rutinerna gäller under två månader, men det kan bli aktuellt med en förlängning.

Den som vill flytta fram betalningsdatumet ombeds att kontakta Nora kommuns ekonomiavdelning, via kommunens växel. Det går också att kicka e-post till kommunen på följande adress: efaktura@nora.se
12.42

Glest bland gästerna på restaurangtorget – då drabbas även fastighetsägaren

Det ekar tomt i Saluhallen i Örebro där ett tiotal restauranger normalt lockar både lunch- och middagsgäster. Coronapandemin innebär att betydligt färre vågar sig hit. Men det vikande kundunderlaget drabbar inte bara restaurangägarna utan även fastighetsbolaget som hyr ut lokalen.
12.39
Corona-fallen i länet

Det är fortfarande samma antal som igår som testats positivt för coronaviruset, 110 personer. Det uppger Region Örebro län på sin hemsida. Av de smittade har antalet som är inlagda på en vårdavdelning ökat från 18 personer i går till 19 personer i dag.

Fortfarande får fem av de smittade personerna intensivvård.
12.38
Färre tågavgångar
Tåg i Bergslagen ändrar sin tidtabell från och med den 2 april. Orsaken är den rådande pandemin och att tågresandet minskat drastiskt.

– Detta känns oerhört tungt då vi under de senaste åren, och då främst 2019, sett en kraftig ökning av resande inom Tåg i Bergslagen och övriga landet. I nuläget går flertalet tåg mer eller mindre tomma. I långa loppet är det inte hållbart. Vi agerar nu snabbt för att anpassa trafiken till situationen. Vi gör dock anpassningar för att kunna återgå till normalläge när fler kan och vill återvända till tågen, säger Martin Drakenberg, Affärschef SJ i ett pressmeddelande.

19.01

Första dödsfallet i Örebro län

En person som testats positivt för covid-19 har dött. Det är det första dödsfallet kopplat till coronaviruset i Örebro län. Det meddelar Region Örebro län på måndagskvällen.

Det är en äldre person som avlidit på ett vårdboende, skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande. Personen avled under måndagen.

"Personen testades positiv för covid-19. Precis som för de personer som är inneliggande på sjukhus prioriterar vi att provta de personer som insjuknar på äldreboenden", säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, i pressmeddelandet.

Regionen meddelar också att det på boendet vidtas åtgärder för att minimera risken för smittspridning.

Regionen kommer inte att lämna någon mer information om fallet, utan hänvisar till den presskonferens som hålls på USÖ under tisdagseftermiddagen.

17.08
Så förstärks vården för coronasmittade i Regionen

För att klara av coronautbrottet förstärks nu intensivvårdsavdelningen och andra nyckelverksamheter nu med personal från Capio Läkargruppen. Allt för att kunna behandla corona-patienter.

"Som en följd av pandemin har vi fattat beslut om att aktivera den klausul i avtalet med Capio som innebär att de ställer alla sina resurser till Region Örebro läns förfogande. Beslutet gör att vi får ytterligare resurser i kampen mot Covid-19, så att vi på bästa sätt kan möta det stora omvårdnadsbehov vi har och som vi kommer att ha framöver", säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller så länge behovet av vård finns.
Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande. Foto: Jesper Mattsson/SVT
15.48
Lena Boström som är rektor vid Karl Johans skola, kommenterar beslutet om att införa fjärr- och distansundervisning för elever i årskurs 7-9:

Det är utifrån personalbrist som vi tvingas vidta den här åtgärden. Fram tills nu har vi lyckats bedriva undervisning. Nu har vi för lite lärare för att klara av det.

Vi har gott hopp och känner att vi kommer kunna ge våra elever god och kvalitativ undervisning även om den kommer att ske under på distans under en kort period.
14.47
Fjärrundervisning införs på Karl Johans skola

Nu på eftermiddagen har skolledningen på Karl Johans skola tagit beslut om att tillfälligt införa fjärr- och distansundervisning för elever i årskurs 7-9. Till att börja med gäller det under denna vecka.

Beslutet är fattat på grund av att 40 procent av lärarna på skolan är sjuka.

"Vi kommer att fatta beslut för en vecka i taget och planerar att återgå till undervisning på skolan så snart vi har tillräckligt många lärare tillbaka i tjänst", skriver skolans rektor Lena Boström i den information som skickats ut till berörda vårdnadshavare.

Elever som går i årskurs 4 till 6 kommer även i fortsättningen att få undervisning på skolan. De elever som är hemma får göra sina uppgifter på distans.
Foto: Berit Roald/TT
14.41
Fortsatt behov av skyddsutrustning i Laxå

Det finns ett behov av att få in mer handsprit, munskydd och annan skyddsutrustning inom äldreomsorgen i Laxå kommun. I ett pressmeddelande skriver kommunen att man behöver fortsatt hjälp från allmänheten och företag. Den som vill kan lämna in skyddsutrustning på Postgatan 2-4 i Laxå.

För att säkra bemanningen inom äldreomsorgen kommer det att finnas tre semesterperioder. Kommunen uppger också att det pågår ett brottsförebyggande arbete som bland annat gäller risken för att missbruk och våld i nära relation ökar om många blir arbetslösa.
14.34
Nära 300 varslades i länet i mars

I dag kom nya siffror från Arbetsförmedlingen som visar att rekordmånga varslades om uppsägning under mars månad. Totalt varslades 36 800 personer, vilket är den högsta siffran någonsin i Sverige.

I Örebro län var det 291 personer som varslades mellan 1 mars och 29 mars.
14.03
Just nu har Folkhälsomyndigheten sin dagliga pressträff. Här kan du se den live.
13.54
Fler bekräftade coronafall

Nu har antalet bekräftade coronafall i länet ökat. Totalt är det nu 110 fall, uppger Region Örebro län på sin hemsida. Av de personerna är det 18 stycken som är inlagda på en vårdavdelning och fem personer vårdas på en intensivvårdavdelning.

13.53
Konfirmation i S:t Nicolai kyrka tidigareläggs
På grund av rådande situation kommer konfirmationerna att tidigareläggas, och ske redan den 4:e och 5:e april för konfirmander i S:t Nicolai kyrkan. Vid tillfällena kommer endast konfirmanderna och ledarna delta.

En stor fest som brukar äga rum i maj, för årets konfirmander och ungdomar som ska börja i årskurs åtta till hösten, flyttas fram. 
13.30
Regionpolitiker kan mötas på distans

I dag beslutade regionstyrelsen i Region Örebro län att det ska vara möjligt för politikerna att ha möten på distans. Förslaget gäller vid fullmäktige-, styrelse- och nämndsammanträden. Nu är det upp till regionfullmäktige om förslaget ska godkännas.

"Vår ambition är inte att ersätta fysiska möten med distansmöten. Beslutet innebär snarare ett reservalternativ som säkrar det demokratiska beslutsfattandet när det av en eller annan anledning inte är möjligt att samla tillräckligt många ledamöter på plats för ett fullmäktige- eller nämndsammanträde, säger Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen i ett pressmeddelande.

Dessutom har samtliga partier i fullmäktige kommit överens om att reducera antalet ledamöter som måste delta i omröstningarna i fullmäktige.

Regionstyrelsen skjuter också upp planeringen för nästa verksamhetsår på grund av coronapandemin. Arbetet kommer att skjutas fram till i höst.
11.03
Över hundra smittade
102 personer är nu bekräftat smittade i Örebro län av coronaviruset.
Totalt är 23 personer inlagda för sjukhusvård efter att de insjuknat. Sju av dem vårdas på IVA, övriga behöver inte intensivvård. 

Siffrorna är från igår, söndag, och är de senaste siffrorna från Region Örebro län.
10.42

Professor Jonas Ludvigsson från Örebro medverkar i Vetenskapens världs specialsändning om coronapandemin måndag 30/3 kl. 20.00 i SVT2. I den här artikeln kommenterar han att få barn verkar drabbas av viruset. 

Forskare: Få barn drabbas av coronaviruset

Bara mellan en och fem procent av de som blir sjuka i det nya coronaviruset är barn, visar en sammanställning av vetenskapliga studier från Kina, Italien och USA på nästan 100 000 smittade. Endast ett fåtal barn avled i covid-19, de flesta får en mycket mildare variant av sjukdomen och det kan bero på att deras immunförsvar inte är fullt utvecklat.

09.45
Karl Johan skolan tvingas lägga om undervisning
40 procent av lärarna är sjuka på Karl Johan skolan i Örebro och friskolan måste nu hitta alternativ till hur undervisningen ska genomföras. Redan idag har skolan både fjärrundervisning och undervisning i skolan. 
– Förra veckan hade vi 20 procent av lärarna borta och det fungerade ganska bra, men idag smällde det till med så här många sjuka och lärarna som är friska räcker inte till, säger Lena Boström rektor på Karl Johan skolan.

Skolan tittar nu på flera alternativ för att lösa den akuta situationen och kommer att fatta beslut under dagen och meddela vårdnadshavare under eftermiddagen.
– Undervisningen stängs ju inte ner och vi tittar dag för dag hur vi bäst ska lösa det här, säger Lena Boström. 
08.22

Allt färre besökare på biblioteken i Örebro kommun

Antalet besökare på biblioteken i Örebro kommun har nästan halverats den senaste tiden. Allt färre skolbarn och äldre tar sig till biblioteken, medan fler gymnasieelever nu behöver någonstans att studera i lugn och ro.
15.06

Resultat · Beställer du hem mer mat på grund av coronaspridningen?

  1. Ja. Vill stötta restauranger i ekonomisk kris.
    16 %
  2. Nej. Jag lever som vanligt.
    20 %
  3. Ja. Vad ska man annars göra i hemkarantän om inte äta?
    4 %
  4. Nej. Har inte råd.
    13 %
  5. Nej. Jag lagar min egen mat.
    47 %
15.03

Allt fler använder hemkörningsföretagen i coronatider

Hemarbete, självvald karantän, högre sjukfrånvaro och distansstudier är nog alla anledningar till att hemkörningsföretagen ser en ökning av försäljningen och antalet anslutna restauranger. 
12.46

Musikstudenten Lukas om distansundervisningen: ”Man får mer tid för pluggandet”

Bara i Örebro kommun tvingas 4800 elever plugga hemifrån resterande delen av terminen på grund av spridningen av coronaviruset . En av eleverna är Lukas Parkow, som tycker att distansstudierna har fungerat bra trots en del tekniska svårigheter.
12.45

Gymnasiechefen om distansstudierna: "Blir trängsel i nätet"

Coronavirusets spridning tvingar elever att plugga hemifrån. Men trots omständigheterna anser rektorer och lärare på gymnasieskolorna i Örebro kommun att det fungerar bra.
10.49

Coronaviruset har hittills slagit hårt mot hotell, restauranger, rese- och mötesindustrin i länet. Och framöver kan det slå brett tror Sari Harju.

– De företag som jobbar med export är sårbara men även företag som är beroende av varor som man inte får till sig på grund av restriktioner, säger hon.

 
15.17
Med SVT:s Se-och-le-generator får du chansen att tänka på något annat för en stund: Se och le-generatorn

14.04

Här svarar smittskyddsläkaren på tittarnas coronafrågor

Hemmajobb och färre sociala kontakter, coronaviruset väcker många frågor. SVT Nyheter Örebro lät invånare i länet dela med sig av sina funderingar – och ställde frågorna vidare till smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen.
11.22

Coronaoron: Färre anhöriga på begravningarna i Örebro

Oron för coronaviruset påverkar nu alla områden i samhället.
– Vi förbereder olika scenarior, säger Per Gustafsson, kyrkogårdschef i Örebro Pastorat, där en krisledningsgrupp nu träffas tre gånger i veckan.
10.49

Örebroare fast i karantän i Indien

Örebroarna Amarvir Brar och Rupinder Kaur sitter fast Indien utan möjlighet att återvända till Sverige. I väntan på att få resa hem berättar de för SVT om livet i karantän.
08.45
KIF Örebro korttidspermitterar: "Finns inga alternativ"

Personal, ledare och spelare i KIF Örebro korttidspermitteras nu, meddelar laget i ett pressmeddelande. Det gäller klubbpersonal, A-lagsspelare och ledare i A- och F19-laget.

Enligt pressmeddelandet är klubbens situation "enormt pressad" på grund av coronasmittans framfart. Tävlingsmatcher har blivit uppskjutna, och publikintäkter och partnerintäkter påverkas.

"Beslutet att korttidspermittera var inte svårt att fatta överhuvudtaget – det finns liksom inga alternativ. Vi bedömer det som avgörande för klubbens överlevnad att permittera. Verksamheten går ned på 40 procent av ordinarie omfattning, vilket såklart får effekter men det här är direkt nödvändigt", säger Fredrik Stengarn, ordförande i KIF Örebro.

Den verksamhet som fortsätter som vanligt är ungdomsverksamheten. 
06.58
För att minska spridningen av coronaviruset förbjuder nu regeringen alla allmänna sammankomster med fler än 50 personer.
Vad tycker örebroarna om det nya förbudet?
Vi gick ut på stan för att höra efter. 
18.21

Förbud mot sammankomster över 50 personer – detta gäller

SVT NyheterRegeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att sammankomster med över 50 deltagare förbjuds från och med söndag för att minsta smittspridningen av coronaviruset. Men gäller det för privata fester, föreläsningar eller idrottstävlingar? Det här innebär den nya förordningen.
16.18

Ovako i Hällefors permitterar anställda


Det är SR P4 Örebro som uppger att Ovako i Hällefors börjat permittera personal och det skall i första läget handla om deltidspermitteringar. På anläggningen i Hällefors finns idag cirka 460 anställda.
15.38

Gågata i Nora öppnar tidigare i år - kommunen slopar avgift för uteserveringar
 

Det är med anledning av rådande läge för handeln i Nora och den stundande turistsäsongen som kommunen i samråd med köpmannaföreningen bestämt att tidigarelägga införande av gågatan i centrum.

– Det handlar dels om att hålla igång handeln, men även erbjuda service gentemot kunder. Men givetvis följer vi myndigheternas rekommendationer och är försiktiga, säger Fredrik Sandberg, ordförande i Nora köpmannaförening.

Affärsgatan Prästgatan löper genom hela Nora, från kvarteret Bryggeriet ända ner till Norasjön. Gågatan ska börja vid Kungsgatan och sträcka sig till korsningen Skolgatan.

- Vi öppnar upp Nora utomhus för att möjliggöra handel och servering på öppna ytor, säger Solveig Oscarsson, kommunalråd (S).

Under vanliga år brukar gatan vara gågata från mitten av maj men i år blir det redan 1 april efter ett möte som hållits mellan kommunen och köpmannaföreningen.

– Ett lokalt samarbete när det är som bäst, säger Fredrik Sandberg.

– Vi har lyssnat på Köpmannaföreningen, tagit initiativ och tillsammans kommit fram till den här lösningen, säger Tom Rymoen, kommunalråd (M)

Kommunen kommer även slopa avgiften för ansökan om uteserveringar i år.

15.01
LSS-boende stängs i Lindesberg

Från och med måndag stängs korttidsboendet LSS Björkstugan, meddelar Lindesbergs kommun på sin hemsida. Boendet kommer vara stängt tillsvidare.
14.39
Inga nya konstaterade coronafall i länet har rapporterats från Folkhälsomyndigheten i dag. På deras hemsida kan du se en grafik över hur många som drabbats, hur många som intensivvårdats och hur många som avlidit i Sverige.
14.13
Besiktning av elnätet i Lindesberg skjuts upp

På måndag skulle Linde energi påbörjat en besiktning av elnätet. Arbetet skulle ske med hjälp av en helikopter. Men nu ställs besiktningen in på grund av sjukdom.

"Vi fick precis veta att piloten drabbats av förkylning och med hänsyn till spridningen av coronaviruset tar vi inga onödiga risker", säger Fredrik Klingvall som är kommunikationsansvarig på Linde energi i ett pressmeddelande.

Helikopterbesiktningen kommer att genomföras efter påsk, eller senare.

 
14.08
Folkhälsomyndigheten och socialstyrelsen har hållit sin dagliga pressträff. Här kan du se den.
13.35
Regeringen stoppar sammankomster med fler än 50 personer.
13.26
Nu klockan 13.30 håller statsminister Stefan Löfven (S) och bland andra rikspolischefen pressträff. Här kan du se presskonferensen live.
13.12
Epiroc inför arbetstidsförkortning för tusentalet anställda i Örebro

Epiroc har beslutat om arbetstidsförkortning för cirka tusen anställda i Örebro. De som påverkas kommer jobba fyra dagar i veckan. Eftersom företaget verkar i en bransch som ofta går upp och ner har arbetsgivaren många färdigförhandlade paket med facket. Bland annat har de anställda så kallade konjukturskonton som nu kommer användas för att de som får gå ner i tid ska få 100 procent av sin lön. Men pengarna räcker olika länge beroende på hur länge man arbetat inom företaget. När pengarna på konjukturskontot är slut får man 90 procent av lönen.

Det är inte bestämt hur länge arbetstidsförkortningen kommer gälla.
Enligt Jonas Albertson på Epiroc är produktionsenheterna undantagna och distributions- och ovanjordsenheterna kommer fortsätta som vanligt.
Han säger också att det är en besvärlig situation för företaget.

- Vissa marknader stänger ner helt, bland annat Sydafrika och Indien som i princip stänger hela länderna. En annan dimension är förhöjd sjukfrånvaro på personal men mest besvärande är att vi inte får material från Sydeuropa.
12.37
Praktikertjänst permitterar all personal inom tandvården

3 200 anställda inom affärsområde tandvård permitteras på Praktikertjänst. Permitteringen gäller i sex månader, de anställda kommer arbeta 40 procent och få 92,5 procent av sin vanliga lön.

Företagets presschef, Erik Magni, säger att coronaviruset slagit hårt mot den privata tandvården eftersom deras patienter har en hög medelålder. Eftersom äldre personer nu rekommenderas att minska sina sociala kontakter så är det många mottagningar och patienter som avbokar besöken.

Praktikertjänst finns på många platser i landet och permittering på 40-60 är en rekommendation från centralt håll. Lokala avvikelser kan därför förekomma.
12.11
Omkring 400 luncher från trettio krögare i länet levererades idag vid lunchtid gratis till anställda vid Universitetssjukhuset i Örebro.  Det är krögarnas sätt att säga tack till vårdpersonalen. 
11.12
Anställda i Laxå kommun bjuds på lunch

Fram till den 12 april kan anställda i Laxå kommun utnyttja två lunchkuponger, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Kupongerna gäller på restauranger i kommunen.

"Medarbetarna gör just nu storartade insatser för att möta alla utmaningar som följer med Covid-19. Jag har därför tagit initiativ till att Laxå kommun ska visa hur mycket vi i den politiska ledningen uppskattar alla ansträngningar som görs. Att bjuda på lunch tycker jag är ett trevligt sätt att visa uppskattning på", säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå kommun.
10.35
Örebroportens besked efter corona

För att kunna hålla igång samhället under coronakrisen vidtar fastighetsbolaget det kommunala fastgighetsbolaget Örebroporten flera åtgärder. Bland annat tidigarelägger man arbetet med att utöka kapaciteten i Conventum arena. I höst kommer lokalen att vara extra rustad för olika typer av arrangemang.

Fastighetsbolaget startar också ett samarbete med Ung företagsamhet, UF. Bolaget vill bidra till att det ska satsas på entreprenörskap. "När denna tuffa tid är över behöver Örebro ännu fler entreprenörer", skriver Örebroporten i ett pressmeddelande.
10.20
Det är viktigt för oss alla att vi i Örebro har ett livskraftigt näringsliv även efter coronaviruset. Vi som kommun behöver, utifrån de frågor vi hanterar, göra det vi kan för att underlätta situationen. Hela kommunkoncernen arbetar löpande fram åtgärder och det som presenteras nu handlar framför allt om åtgärder inom bla myndighetsnämnderna. Åtgärder som det med snabb handläggningstid kan fattas beslut om av ansvariga nämndordföranden. Berörda förvaltningar fortsätter arbetet för att kunna ge mer konkret information om hur och var du kan höra av dig.
  Ullis Sandberg (S) som är kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor kommenterar kommunens åtgärder i ett pressmeddelande.
10.16
Örebro kommun vill främja näringslivet

För att hjälpa näringslivsidkare på traven har Örebro kommun nu fattat beslut om att ge dem anstånd för kommunala taxor och avgifter. Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Kommunen har också fattat beslut om att möjliggöra handel och servering på öppna ytor "i lämplig omfattning". Näringsidkare kan också få anstånd när det gäller hyror.

Fler beslut som fattats av Örebro kommun:
  • Tidsfristen i tillstånd- och tillsynsärenden förlängs i de fall som det är möjligt
  • Verksamhetskritiska tillstånd- och tillsynsärenden ska prioriteras
  • Markreservationsavtal kan förlängas gratis, om det är tydligt att coronaviruset haft inverkan
  • Man ser över bygglovsprövningar som kan underlätta för det lokala näringslivet

 
10.00

Så ska polisen skydda sig mot corona: "Vi är duktiga på att hantera kriser"

Antalet poliser som är sjukskrivna eller borta från jobbet på grund av covid-19 har ökat. Polisen planerar just nu hur verksamheten ska hållas igång.
09.43
En bild från Vårruset 2017 i Örebro. Foto: SVT.
Vårruset ställs in

Den 27 maj skulle tusentals delta i motionsloppet Vårruset i Örebro. Nu blir det inte så. Arrangören ställer nämligen in alla lopp med anledning av coronautbrottet, och regeringens förbud om att samlas fler än 500 personer.

​Totalt ställs 20 lopp in.

Förra året sprang 4000 tjejer loppet i Örebro.
08.23
Örebro hockey levererar gratis matlådor 
Från och med tisdag kommer Örebro hockey leverera gratis matlådor till personer över 70 år som befinner sig i riskgruppen. Klubben skriver så här i ett pressmeddelande: 
"Örebro Hockey kommer garantera 5 stycken hemkörda lunchlådor för 50 personer i stan. Rent praktiskt innebär det att Örebro Hockey köper 250 matlådor från restauranger i partnernätverket. Spelare, ledare och övrig personal bildar sedan en bilpool där matlådorna hämtas från restaurangerna och levereras till mottagarens hem.

– Vi har en viktig roll i samhället och med det här initiativet vill vi vara med och hjälpa till. Vi kan inte hjälpa alla men kan vi vara med och underlätta för några så är det en bra start. Vi gör detta för att hjälpa till att förhindra smittspridningen genom att människor i riskgrupper inte behöver ge sig ut och handla. Samt att vi är med och stöttar restaurangbranschen som är hårt drabbad just nu, säger Örebro Hockeys VD Mikael Johansson." 
20.12

ÖSK Fotboll korttidspermitterar heltidsanställd personal


På torsdagskvällen meddelade ÖSK Fotboll att de nu tvingas genomföra åtgärder för att rädda ekonomin. Så här skriver de i ett pressmeddelande: 

”ÖSK Fotboll korttidspermitterar all sin heltidsanställda personal. Detta är en del i den handlingsplan vi arbetar med för att hantera följderna av Coronapandemin. ÖSK har involverat samtliga personalgrupper i beslutet och permitteringarna omfattar såväl all kontorspersonal som spelare och ledare i A-laget. Alla har ställt sig bakom beslutet för att hjälpa klubben under de omständigheter som råder.

Coronapandemins effekter på ÖSK Fotboll är stora. Allsvenskan är framskjuten och det ekonomiska läget är av flera anledningar väldigt ansträngt. ÖSK jobbar med en handlingsplan för att både spara kostnader och säkra så mycket intäkter som möjligt.

Idag blev det helt klart att ÖSK korttidspermitterar sin personal. För den sportsliga personalen, spelarna och ledarna i A-truppen, gäller korttidsarbetet initialt till den 3 maj och för kontorspersonalen till den 31 maj. Detta innebär att personalen under denna period går ner i arbetstid och lön i enlighet med de nya reglerna runt korttidsarbete.

– Vi har jobbat aktivt med frågan om permitteringar sedan ett par veckor. Efter att ha löst allt med kollektivavtal och lokala fackliga förhandlingar så är det nu vår rätt som arbetsgivare att fatta beslut om detta. Men för oss har det varit viktigt att involvera våra personalgrupperingar i frågan och göra detta i gemensam dialog. Det har inte varit någon tvekan, utan alla har räckt upp handen och sagt att det är en självklarhet att ställa sig bakom detta för att hjälpa klubben, säger Simon Åström, vd på ÖSK Fotboll.”

19.24

Indianerna: ”Risk att hela säsongen går bort”

Nån kris för klubben blir det inte om säsongen ryker - men riktigt närkingskt träligt.
16.39
 Fall av smittade med coronaviruset finns nu i hela länet och från regionens sida ökar man nu insatserna att nå flera, bland annat genom en informationskampanj på flera olika språk, berättar smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.
15.54
Lindesberg öppnar upp vissa fritidsverksamheter efter råd från Folkhälsomyndigheten


Badhuset och arenan kommer från och med den 30 mars att öppna för vissa verksamheter, uppger kommunen i ett pressmedelande:
 
”Vi följer de råd och anvisningar Folkhälsomyndigheten ger och anpassar nu vår verksamhet efter dessa samt efter den efterfrågan som finns på tillgänglighet i våra verksamheter. Vi arbetar nu med att ta fram nya städrutiner för att säkerställa att vi har en så säker miljö som möjligt.


Lindesberg Arena
I samråd med föreningarna öppnar vi upp till viss del för träningsverksamhet. I princip har all tävlingsverksamhet lagts ner av idrottsförbunden vilket innebär att behovet av tider i arenan minskat.


Badhuset Energikällan och Actic
Vardagar 06.15-21.00 Helger 09.00-18.00
Bassängerna stänger alltid 30 minuter innan hela anläggningen.”
15.17
Presskonferensen avslutas.
15.17
Endast förköpta biljetter tillåts.
15.17
Det ska inte bli några problem med trängsel då endast hälften så många åker buss.
15.16
Man inför snart sommartidtabell för att kunna hantera situationen.
15.15
”Det är ingen bra situation, vi skapar en beredskap”, säger Eliasson.
15.15
Läget för den regionala trafiken är ansträngd men trafiken kan rulla som planerat. Han råder resenärer hålla koll på uppdaterade tidtabeller.
15.14
Fredrik Eliasson berättar att kollektivtrafiken har akut personalbrist i stadstrafiken i Örebro. Därför ställs bussavgångar in, idag har cirka 100 resor ställts in. Imorgon kommer ännu fler ställs in.
15.13
Man jobbar tillsammans med länets kommuner. Sjukvården har mobila resurser som kan åka på hembesök eller vårdboenden.
15.12
Cancerkirurgi och liknande kommer fortfarande ske.
15.12
Operationer och besök som kan skjutas fram kommer senareläggas.
15.11
Eva Slätmo säger att det pågår ett omfattande arbete för att få fram personal och vårdplatser till coronapatienter.
15.10
Regionen skjuter upp inflyttningen på nya akuten som skulle ske i juni.
15.09
Ingberg berömmer sjukvårdspersonalen.
15.09
För att frigöra personal och lokaler kommer patienter med cancersjukdomar behandlas på annat sätt än normalt. Ingberg understryker att vården av dessa patienter inte kommer bli sämre.
15.07
Vården av coronapatienter ställer stora krav på personal inom sjukvården eftersom man inte är van att arbeta på nuvarande sätt.
15.06
Claes Mårten Ingberg säger sjukvården befinner sig i en ansträngd situation.
15.05
Kravet på bordsservering gäller även skolor och personalmatsalar.
15.05
Rasmussen säger att det är viktigt att gå till jobbet och skolan om man är frisk.
15.04
Regionen riktar mycket energi och resurser för att nå personer som inte har svenska som modersmål.
15.03
Smittspridning finns i hela länet, säger hon.
15.03
Gunlög Rasmussen säger att man har 80 bekräftade fall.
14.56
15.00 börjar Region Örebro läns presskonferens.
Medverkar gör Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, Claes Mårten Ingberg, beredskapsansvarig, Ewa Slätmo, områdeschef och Fredrik Eliasson, chef kollektivtrafiken.
14.22
Ytterligare nya fall

Antalet rapporterade fall av coronasmittade i Örebro län var 66 på torsdagseftermiddagen. 
14.20
Tolv nya intensivvårdsplatser i vården 
På ett dygn har Region Örebro län fått ihop tolv nya intensivvårdsplatser på Örebro universitetssjukhus. De står nu färdiga och kan tas i bruk redan inatt eller så fort de ska komma att behövas, uppger regionen. 
14.00

Laxå kommun bjuder alla medarbetare på lunch

Kommunanställda i Laxå kommer att få lunchkuponger av kommunen uppger de i ett pressmeddelande:
 

”Alla anställda i Laxå kommun får två lunchkuponger, var och en värd motsvarande en dagens lunch. Kupongen kan lösas in på restauranger i Laxå kommun. Kupongen är giltig till och med 12 april.
 

- Medarbetarna gör just nu storartade insatser för att möta alla utmaningar som följer med Covid-19. Jag har därför tagit initiativ till att Laxå kommun ska visa hur mycket vi i den politiska ledningen uppskattar alla ansträngningar som görs. Att bjuda på lunch tycker jag är ett trevligt sätt att visa uppskattning på säger Bo Rudolfsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Laxå kommun.
 

- Restaurangerna i kommunen har det mycket tufft, speciellt de vid E20 som har tappat 50-90 % av omsättningen på drygt en vecka. Miljöförvaltningen har sedan tidigare beslutat senarelägga betalningar och skjuta på tillsyn där det är möjligt. Lunchkupongerna är ytterligare ett sätt att göra vad vi kan för att hjälpa till säger Hans Traav, utvecklingschef och näringslivsansvarig i kommunen.”

13.58

Presskonferensen är avslutad och vi återkommer med mer detaljer i vår övriga rapportering.

13.25
Men parallellt med det har man öppnat en företagsjour dit företag kan ringa med alla frågor. Företagare kan senare slussas vidare dit de kan få konsulthjälp.
13.24
Dahlén menar att det bästa kommunen kan göra för företagen är att det kommunala grunduppdraget fungerar, till exempel barnomsorg, infrastruktur och äldreomsorg.
13.22
Näringslivsdirektör Göran Dahlén säger att kommunen nu har speciell information till företagare på verksamt.se
13.19
2500 personer har anmält att de behöver hjälp med omsorg om grundskolan tvingas stänga. Som läget ser ut nu går det att tillgodose.
13.18
Samma sak gäller vid inskolning, om rektor ber föräldrar skjuta upp inskolning kan man göra det utan att riskera sin förskoleplats.
13.18
Om rektor ber om att man ska hålla sina barn hemma kan man göra det utan att behöva betala för förskoleavgiften.
13.17
Skolan kämpar hårt för att hålla igång verksamheten. Man förbereder en personalfrånvaro på 60 procent. Man förbereder också distansundervisning på grundskolan.
13.16
Mikael Carstensen, programdirektör på Barn och utbildning uppmuntrar vårdnadshavare att stötta barn med skolarbetet.
13.14
Vård och omsorgen har skyddsutrustning just nu. De har även byggt upp ett tillfälligt lager med sjukvårdsmaterial.
13.13
På Tullhuset öppnas ett tillfälligt boende där personer med coronasmitta kommer vårdas.
13.12
Tillsammans med komvux kommer personal snabbutbildas för att kunna arbeta inom vård och omsorg.
13.11
Förvaltningen snittar 25 procent i sjukfrånvaro hos personalen.
13.11
Roman efterlyser unga volontärer. Vill man hjälpa till kontaktar man kommunens servicecenter.
13.10
Kommunen erbjuder videosamtal mellan boende och deras anhöriga. De som inte kan tekniken kommer få hjälp.
13.09
Roman ber folk respektera besöksförbudet på kommunens boenden.
13.09
Annika Roman på vård och omsorgsförvaltningen säger att de är förberedda som situationen ser ut idag. Förvaltningen har coronafall i sina verksamheter. Alla anhöriga är kontaktade. Hon vill inte berätta var smittan finns.
13.05
Imorgon kommer kommunen presentera insatser som ska underlätta för företagare.
13.03
Handberg säger att kommunens stab är i fas med arbetet. Han tillägger dock att stabens läge endast är i en inledande fas. Han poängterar att det är viktigt att kommunen och medborgare har uthållighet ifall rådande läge kvarstår eller förvärras.
13.02
Kenneth Handberg säger att kommunen befinner sig i en historisk tid. För första gången har man haft möte med krisledningsnämnden, som nu aktiverats. Inga beslut togs, men de kan komma att kallas in om normala politiska strukturen inte kommer fungera framöver.
12.58
Klockan 13.00 håller Örebro kommun presskonferens.
Medverkar gör kommunstyrelsens ordförande, Kenneth Handberg (S), förvaltningschef vård och omsorg, Anna Roman, näringslivsdirektör, Göran Dahlén och programdirektör barn och utbildning, Mikael Carstensen.
12.45

Örebro länsteater ställer in alla föreställningar

Länsteatern meddelar via ett pressmeddelande att de nu ställer in samtliga föreställningar och publika evenemang under våren:
 

"Med omtanke om publikens och medarbetarnas hälsa och i förhållande till Coronasituationen i Sverige och utvecklingen just nu har Örebro länsteater beslutat om att ställa in samtliga föreställningar av Rött och Edward Albees Vem är rädd för Virginia Woolf?
 

Även Konstnärligt talat 29 mars, Klubb Bubbla 7 april och konserten med Britta Persson 1 maj ställs in. Vi har inget sjukdomsfall på teatern. Bakgrunden är fortsatt försiktighet och att teatern vill bidra till att hindra smittspridningen. Av omtanke för vår publik men också våra medarbetare.
 

Vi följer noggrant utvecklingen och uppdaterar oss dagligen på förhållningsregler och restriktioner. Alla med biljetter kommer att bli kontaktade för att få fortsatt information."
 

Teatern uppger vidare att de ser över möjligheterna att spela "Vem är rädd för Virginia Wolf?" under nästa säsong.

12.39

Journalerna för samtliga patienter som vårdas hemma eller på något av Örebro kommuns vårdboenden gås just nu igenom och bedöms av personal.

I takt med att allt fler insjuknar i covid-19 gör sig hemvården redo för att klara av sitt uppdrag med mindre personalstyrka än normalt.

Det kan innebära färre hembesök av personal och fler insatser för anhöriga för de patienter som inte bedöms ha det största vårdbehovet.

Medicinering och sådana åtgärder som bedöms som katastrofala om de uteblir för patienten går först medan andra som enklare såromläggning som anhörig kan klara och träning hamnar längre ner på listan.

Arbetet med att gå igenom patienterna inleddes i slutet av februari i år och görs i samråd med patienter och anhöriga.

Under tisdagen konstaterade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen att vi har en samhällsspridning även i länet, det vill säga att nu smittas även personer som inte varit ute och rest eller träffat personer som varit utomlands.

09.42

Både Örebro kommun och Region Örebro län kommer att hålla presskonferenser under torsdagen.
Örebro kommun har kallat till information 13:00 där man kommer att uppdatera nuläget och berätta om hur man arbetar för att säkra stödet till medborgarna och förhindra smittspridning.
Regionens presskonferens startar 15:00 och där medverkar bland annat smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.
Vi rapporterar fortlöpande om den information som kommer från både kommun och region.

07.01
Sex personer på intensivvården

Siffran för hur många som intensivvårdas eller har intensivvårdats för coronaviruset i Örebro län fortsätter öka. Under torsdagsmorgonen var siffran uppe i totalt sex personer. Fyra på IVA och två på thorax-IVA.
Det finns i nuläget ingen statistik över hur många som för tillfället kräver intensivvård.

Region Örebro län vill inte svara på frågor om intensivvårdsfallen, utan hänvisar till en presskonferens klockan 15.00 idag.

Enligt beräkningar från Folkhälsomyndigheten kommer 30 personer i Örebro län behöva intensivvård samtidigt när smittspridningen är som störst här i länet. Sjukvården säger att de kommer klara av att ta fram intensivvrådsplatser till alla, men att det blir en utmaning att hitta bemanning. 
19.52
Sammanfattning onsdag:
 
• Elite stänger ett av sina hotell i Örebro tillfälligt
• Fyra personer intensivvårdas nu i Örebro län
• Personer i daglig verksamhet får ersättning - trots sjukfrånvaro
Örebro hockey tömmer kioskerna - skänker slutspelsgodiset till USÖ
Kopparbergs bryggeri deltidspermitterar personal i Europa
• Lekeberg hjälper personer över 70 år med att handla i mån av tid
Boende måste dela badrum under Öbo:s renoveringsarbete i Brickebacken
 
19.41

Kommunerna befarar personal- och materialbrist under coronapandemin

Flera av länets kommuner uppger att de ser personalsituationen och materialresurserna som de största riskområdena för tillfället. En av kommunerna som följer utvecklingen är Lekeberg.

– Jag sysslar nästintill enbart med coronafrågor, säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Monika Gustavsson.

16.24

Lekeberg inför handlingsstöd åt äldre

Personer som är över 70 år och bor i Lekebergs kommun kan nu få hjälp med att handla livsmedel och andra viktiga varor, uppger kommunen i ett pressmeddelande: 
 

– Äldre personer som saknar stöd från närstående och anhöriga kan ansöka om att få hjälp av kommunen att handla mat och andra förnödenheter, säger Gustav Olofsson, kommundirektör.
 

Kommuninvånare kan ansöka om handlingsstöd via ett webbformulär på hemsidan eller via telefon till receptionen på Avdelningen för Näringsliv, Integration och Arbetsmarknad (NIA).
 

Anledningen till beslutet är att äldre enligt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten ska undvika sociala kontakter för att undvika smitta.
 

– Den här insatsen är otroligt viktig för kommunens äldre invånare. I och med detta kan våra äldre följa rekommendationen att undvika sociala kontakter i största möjliga mån, säger Johan Niklasson, kommunstyrelsens ordförande.
 

Beslutet om handlingsstöd åt äldre gäller fram till den 1 juni, men kan komma att förlängas vid behov. Stödet är kostnadsfritt och utförs i mån av tid.

14.51
Bryggeriets verksamheter i Europa påverkas
 
Kopparbergs bryggeri har deltidspermitterat 13 anställda. Detta till följd av covid-19:s påverkan på restaurang- och pub-livet runtom i Europa. 

Hittills har Kopparberg stängt 19 av sina pubar och man uppger att försäljningen till restauranger har minskat. 
Men, än så länge har ingen på bryggeriet i orten Kopparberg deltidspermitterats. 

- Normalt sett planerar man tre år i förväg, nu planerar vi för kommande timmar. Det är så jäkla mycket som händer ute i världen som vi måste vara med på. Än så länge har vi inte behövt justera något i produktionen, säger vd Peter Bronsman till SVT Nyheter Örebro. 
13.06
Nora snabbutbildar vårdpersonal

Nora kommun söker nu personal som efter en snabbutbildning kan börja arbeta inom vård och omsorg med kort varsel. Personalen ska arbeta inom hemtjänsten, funktionsstöd eller på olika boenden.

"Du ska stötta ordinarie personal och frigöra tid för kommunens undersköterskor som arbetar med omvårdnad. Arbetsuppgifterna kan variera utifrån din erfarenhet och utbildning", skriver kommunen.

Utbildningen är på fyra till fem dagar och ges av vårdlärare på Komvux och därefter en introduktion av personalen som redan arbetar i verksamheten.
12.43
Vårdpersonalen på USÖ bjöds på hockeygodis.
Örebro hockey tömmer kioskerna - skänker godiset till USÖ

Örebro hockeys säsong avslutades hastigt på grund av coronapandemin. Det betyder bland annat att klubben nu står med kiosker fulla med godis som skulle sålts under slutspelet. 

Men istället för att spara, slänga eller ge godiset till spelarna så valde klubben att leverera det till personalen på USÖ. 

Lagkapten Christopher Mastomäki och Mattias Bromé var under dagen på sjukhuset och lämnade över godiset till personalen.
11.37
Personer i daglig verksamhet får ersättning - trots sjukfrånvaro
Örebro kommun har beslutat att den som går på daglig verksamhet och måste vara hemma på grund av sjukdom ska få sin habiliteringsersättning utbetald.

Anledningen är att deltagaren annars förlorar pengar på att vara hemma, vilket politikerna i programnämnden tycker skickar en felaktig signal utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer att den med mycket lindriga symptom ska vara hemma, och efter att riksdagen beslutade att karensavdraget tillfälligt ska tas bort.
11.26
Fyra personer intensivvårdas nu i Örebro län

Ytterligare en person vårdas nu på intensiven till följd av coronaviruset. Personen ligger på thorax-IVA. Region Örebro län vill inte svara på fler frågor om patienten utan hänvisar till sin pressträff imorgon, torsdag.
09.52
Elite stänger ett hotell i Örebro

Hotellkedjan Elite har två hotell i Örebro, Stora hotellet och City hotel som ligger mittemot Rudbecksskolan. Nu meddelar de att de stänger City hotel tillsvidare. Kedjan stänger ett hotell i alla städer som de finns på två platser, bland annat Örebro.

Men City hotel i Örebro stänger inte för gott, berättar kedjans vd, David Halldén.

– I dagarna tar vi ett antal nya initiativ för att fylla hotellen. Vi erbjuder långtidsboende för dem som söker bostad, tanken är att man ska kunna bo i en till två månader till förmånliga priser. Vi kommer öppna igen så fort vi kan fylla rummen, säger han. 
09.17

”Jag tror att det blir jobbigt snart för jag har ju inget socialt liv”

Här i Sverige har ju gymnasieskolorna och högskolorna stängts för att coronasmittan inte ska spridas mer i samhället. Det vill säga utbildningen sker på distans. En som pluggar hemma är Filippa Hellöre. Hon går andra året på gymnasiet. Här i videoklippet berättar hon hur hon upplever att det är att plugga på distans.
20.13
Sammanfattning tisdag:
• Kumla kommun genomför flera åtgärder för att hjälpa företag ta sig genom krisen.
Restaurangägare i Örebro har sagt upp all sin personal - Svenskt Näringsliv föreslår reformer.
• Under dagen har det cirkulerat information från skolor och media i Örebro som kunnat missuppfattas. Regionens smittskyddsläkaren fick gå ut med pressmeddelande och förtydliga att barn med allergiska besvär kan gå till skolan, men om man är osäker på om det är allergi eller annan sjukdom ska man stanna hemma.
17.58
Ljusnarsbergs kommun meddelar via sociala medier att de från och med onsdagen 25/3 håller öppet mellan klockan 9 och 10 på vardagar enbart för personer över 70 år samt för personer i riskgrupper.
17.02
Under tisdagen höll Region Örebro län presskonferens. Här hör du smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, om det senaste gällande coronaviruset i länet. 

Smittskyddsläkaren: ”Vi kommer snart vara i samma situation som andra större regioner”

SVT NyheterPå tisdagen höll Region Örebro län presskonferens om hur corona-smittan påverkar regionens olika verksamheter. – Vi har också en samhällsspridning nu, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.
16.17
 Ewa Slätmo som är områdeschef för medicin och rehabilitering vid Region Örebro län och berättar att det behövs mer personal för att bemanna vårdplatserna.
16.14
Kumla kommun meddelar via ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen vilka åtgärder de nu genomför för att underlätta för företag som drabbas av följderna av coronavirusets spridning:
 
  • Vi kommer att skjuta upp debiteringen av kontroll- och tillsynsavgifter för livsmedelskontroller, miljötillsyn och serveringstillstånd till senare under året.
     
  • Vi erbjuder lokala leverantörer möjlighet till snabbare betalning av leverantörsfakturor, än de normala 30 dagarna.
     
  • Vi erbjuder företagare möjlighet till avbetalningsplaner vid likviditetsproblem. 
     
  • Vi uppmanar lokala företag och kommuninvånare att gynna kommunens företag. Vi handlar i så stor utsträckning som det går lokalt, utifrån gällande regler och upphandlingar.
     
  • Vi kommer att tidigarelägga vårstädningen av torg, gator och vägar under vecka 13 för att på så sätt underlätta inför öppningen av uteserveringar till den 1 april.

    – För oss i Kumla kommun är näringslivet oerhört viktigt. Vi har stora utmaningar framför oss och vi arbetar på bred front för att motverka de negativa effekterna av covid-19. Vår förhoppning är att detta åtgärdspaket ska underlätta i en svår tid, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson.
15.15
Folktandvårdens chef Ola Fernberg säger att folktandvården inte tar emot de som är 70 år eller äldre, eller patienter med symptom.
Gäller alltså rutinbesök. 
15.13
Ewa Slätmo som är områdeschef för medicin och rehabilitering pratar om att det behövs mer personal för att bemanna vårdplatserna.
15.08
- Vi har redan vidtagit en del förändringar. Ett exempel på det är att patienter över 70 år inte kallas till vården, säger Claes Mårten Ingberg. 
 
Han pratar alltså om planerade sjukvårdbesök som inte rör corona-patienter. 
15.06
Ingberg pratar också om att det kommer många förfrågningar från civilsamhället om hur man kan hjälpa till.
15.05
Claes Mårten Ingberg är chefsläkare. Han berömmer sjukvårdspersonalen som sliter med coronaviruset.
15.02
Enligt Rasmussen rustar nu vården för när smittspridningen kommer att nå sin kulmen.
15.01
Smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen säger att det nu finns 57 bekräftade coronafall i länet.
 
– Nio av dem vårdas på sjukhus och ytterligare två intensivvårdas. Båda dem är personer i medelåldern som har riskfaktorer. Ytterligare en person intensivvårdas, men det är en person hemmahörande i ett annat län, säger Rasmussen 
14.58
Medverkande vid presskonferensen är fr v:
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare
Claes Mårten Ingberg, chefläkare
Ewa Slätmo, områdeschef
Ola Fernberg, chef Folkvandvården
14.26
Klockan 15.00 i dag håller Region Örebro län en presskonferensens för att informera om läget i länet. Vi närvarar självklart. Återkommer med uppdateringar därifrån.
14.15
Nu finns det 48 konstaterade corona-fall i Örebro län, rapporterar Folkhälsomyndigheten på sin sajt. Två personer vårdas på intensivvårdsavdelningen på USÖ.
13.29
Apotek kör ut medicin till riskgrupper

Apoteket vid Svampen i Örebro erbjuder hemleverans av mediciner till riskgrupper och personer med misstänkt coronasmitta.

- Vi har erbjudit utkörning sedan förra veckan, men vi märker att informationen inte nått alla. Till exempel ringde en äldre person som frågade om den kunde skicka en taxi som kunde hämta min medicin. Det är synd eftersom en del har liten pension och då är taxi en stor kostnad, säger Mona Lahdo Kåre Apelqvist, som driver Apoteket vid Svampen.

För att beställa mediciner ringer man till butiken.
13.24
Förvirring kring information om skolbarn med allergi - detta gäller

Barn med allergiska besvär kan gå till skolan, men om man är osäker på om det är allergi eller annan sjukdom ska man stanna hemma. Under dagen har det cirkulerat information från skolor och media som kunnat missuppfattas. Så här säger regionens smittskyddsläkare i ett förtydligande pressmeddelande.
 

- Vad som gäller är Folkhälsomyndighetens riktlinjer att personer med även milda luftvägssymtom ska stanna hemma från arbete och skola. Detta gäller även de som har en allergi, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

- I början kan det vara svårt att avgöra vad som är en allergi och vad som är en luftvägsinfektion. Då ska man ta det säkra före det osäkra och stanna hemma.

- Om man tar medicin för sin allergi och symtomen avtar eller försvinner – då kan man dra slutsatsen att det är allergi man har, och inte en luftvägsinfektion. Då kan man gå till skolan.

11.22
Örebrokrogar skänker matlådor till vårdpersonal
Örebrokrogar gör nu en insats för att peppa personalen på USÖ. På fredag kommer de leverera luncher till de anställda på sjukhuset, något som P4 Örebro och NA rapporterar om.

Krogarna får göra så många matlådor de klarar av, från en till tio stycken säger riktlinjen. På fredag kommer sedan en transport samla ihop maten och köra den till USÖ där anställda får hämta sina matlådor.
06.53
Bion i Kopparberg håller stängt

Bio Malmen i Kopparberg tvingas stänga ner verksamheten ett tag på grund av coronapandemin. Så här skriver de på sin facebooksida:
 
"Bio Malmen håller stängt från och med idag med tanke på världsläget. Tio kommande filmer som varit schemalagda här har flyttats fram, så vi har inte mycket att visa"
20.17
16.34
Karlskoga kartlägger föräldrar med samhällsviktiga arbeten

Karlskoga kommun förbereder sig nu på ett kritiskt läge inom skola och förskola. För att vara beredda ifall skolor och förskolor behöver stängas så kartlägger kommunen nu vilka elever som i en sådan situation behöver gå till skolan eller förskolan ändå, på grund av att vårdnadshavarna har samhällsviktiga arbeten.

Därför ska nu vårdnadshavare till barn i förskoleklass och upp till årskurs fyra nu anmäla behov av barnomsorg.

Kommunen ger exempel på att samhällsviktiga jobb är "verksamheter som är nödvändiga för att samhället ska fungera, att vi ska ha el, vatten, sjukvård och så vidare, men också för att finansiella sektorn, datatrafik, transporter, livsmedelsförsörjning och annat ska fungera".

Även elever med behov av omsorg på grund av psykiska, fysiska eller sociala skäl kommer att få omsorg.
16.08
Två personer intensivvårdas nu i Örebro
En till person intensivvårdas nu på USÖ, något som P4 Örebro var först med att berätta om. Enligt Sten Lundberg, presstalesperson på Region Örebro län, så kommer den personen inte från Örebro län.

Han kan inte svara på varför personen vårdas i Örebro län eller om det beror på att USÖ avlastar en annan region.
14.56

300 varsel i Örebro län under mars – ”siffrorna kan vara i underkant”

Sedan den 13 mars har 185 personer varslats om uppsägning i Örebro län. Under hela månaden har 300 personer varslats. Men dessa siffror visar inte hur många som faktiskt förlorat arbetet på grund av coronaviruset.
14.41

Nationella proven ställs in

SVT NyheterAlla nationella prov i grund- och gymnasieskola ställs in under våren med anledning av coronapandemin, det bekräftar Skolverket på Folkhälsomyndighetens presskonferens.
12.15

Flera kommuner stöttar äldre med att handla

SVT NyheterDe som är över 70 år och bor i Örebro kommun kommer att få hjälp med att handla livsmedel och andra viktiga varor. Det har ordföranden i programnämnd social välfärd beslutat efter samråd med övriga partier. Även Laxå kommun stöttar de äldre.
10.21
Samhällsbyggnad Bergslagen uppger i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen att de tillsammans med kommunerna nu genomför en rad insatser för att stötta företag i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg som drabbas av coronakrisen.

Bland annat genom uppskov av årsavgifter för tillstånd kring livsmedel, folköl, tobak och receptfria läkemedel. Dessutom senareläggs fakturering av avgifter för miljötillsyn och serveringstillstånd.

Även tillfälliga bygglov för ökade lagervolymer kan prioriteras för företag samt uppskov med avfalls- och VA-avgifter efter individuell prövning heter det.

 
09.15
Företaget RNB Retail and Brands AB med dotterbolagen Brothers, Departments&Stores och Polarn O. Pyret uppger att de ansökt om företagsrekonstruktion. En bidragande skall vara orsakad av händelserna kring coronaviruset.
 
"Traditionell detaljhandel och handelsplatser har under en lång tid varit under stor press från en ökad konkurrens från e-handel. I närtid har Bolagens likviditet försämrats snabbt sedan den globala Coronapandemin (COVID-19) bidragit till minskad turism och snabbt ändrade konsumentbeteenden.", skriver bolaget i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.
09.00
I centrala Örebro har en av restaurangerna på Stortorget börjat bygga upp sin uteservering på måndagen. Foto: Jonas Kraft /SVT
Från och med tisdagen har kommunen gett tillstånd för restaurangerna i Örebro att öppna utomhus för säsongen.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/tidigare-uteservering-for-krogare-i-orebro
07.37
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵
Godmorgon! Vi fortsätter nu får rapportering om coronavirusets följder i Örebro län. 
Ikväll skulle kommunfullmäktige haft sammanträde i Hallsbergs kommun - men mötet är inställt. 

Kommunfullmäktige i Hallsberg inställt på grund av coronaviruset

SVT NyheterPå måndag kväll var kommunfullmäktige i Hallsberg inplanerat. Men liksom mycket annat i coronakrisens spår är mötet inställt. Flera politiker i Hallsberg är själva är sjuka eller frånvarande.
06.39

Snabba ryck för att stötta butikerna i centrala Örebro

SVT NyheterNu ska handlarföreningen City Örebro börja hjälpa till att leverera varor till dörren. Allt för att hjälpa de som inte kan ta sig till butikerna samt stötta butiksinnehavare i centrala Örebro under pågående coronapandemin.
16.42

Experterna: ”Är du rökare är det här ett bra tillfälle att sluta”

SVT NyheterRökare och före detta rökare löper högre risk av att försämras allvarligt vid smitta av det nya coronaviruset, visar en kinesisk studie. – Det lönar sig alltid att sluta röka. Immunförsvaret och lungornas kapacitet förbättras snabbt, säger Soo Aleman, docent och överläkare, och Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi.
14.33

Första coronafallet att vårdas på intensiven i Örebro

SVT NyheterUnder söndagen kom den första rapporten om att en coronasmittad patient i Örebro län vårdas på intensivvårdsavdelningen.
13.08
Samhällsbyggnadsförbundet och Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen kommer, tillsammans med länets norra kommuner(Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Hällefors), sätta in en rad insatser för att stötta företagen i området.
  • Samhällsbyggnadsförvaltningen kommer ge möjlighet till uppskov för det företag som redan fått faktura gällande årsavgifter för livsmedel, folköl, tobak och receptfria läkemedel. Årsavgifter som ännu inte skickats ut för miljötillsyn och serveringstillstånd senareläggs.
  • Företagare kan också be om förlängning av tidsfrister i tillstånds- och tillsynsärenden. 
  • Samhällsbyggnadsförbundet kan ge uppskov av betalning för VA- och avfallsavgifter för företag som är i behov av det. 
19.45
Totalt 47 bekräftade coronafall har hittills konstaterats i länet, det meddelade Region Örebro under lördagseftermiddagen.
16.13

Tygbutik märker av oron för corona – ”Kunde inte drömma att det skulle bli såhär”

SVT NyheterI garn- och tygbutiken i Laxå har man märkt av en ny kundgrupp den senaste veckan, till följd av oron för coronaviruset. – Kunder kommer in och efterfrågar tyger som passar som munskydd, säger Peter Örbo som jobbar i butiken.
14.48

Akutuppdraget: Hundratals ansiktsvisir till sjukvården

SVT NyheterI röda korsets lokaler i Lindesberg arbetar frivilliga med att sy visir till sjukvråden av overhead-papper. Det är en önskan från både intensivvårdsavdelning samt ambulansen, om totalt 500 ansiktsvisir.
12.03
WHO till unga: Ni är inte odödliga

Ungdomar bör inte ta för lätt på coronaviruset sars-cov-2 – "ni är inte odödliga". Det budskapet kommer från Världshälsoorganisationen (WHO) i Genève.

- Även om äldre är de som drabbas hårdast så är unga inte förskonade. De siffror vi sett från drabbade länder visar att de under 50 utgör en betydande andel av de som kräver sjukhusvård, sade WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens på fredagen.

Unga människor bör fortsatt undvika kontakt med äldre och immunnedsatta personer för att förhindra att sprida smittan till de utsatta grupperna.

- Mitt budskap till er unga är att ni inte är odödliga, det här viruset kan göra er mycket sjuka och till och med döda er. Men även om inte ni själva blir sjuka, så kan de val ni gör vara skillnaden mellan liv och död för någon annan, fortsatte han.

WHO-chefen sade under fredagens presskonferens att varje dag är "en ny tragisk milstolpe" för smittan.

Tedros Adhanom Ghebreyesus lyfte dock den positiva nyheten att kinesiska Wuhan tidigare i veckan rapporterade noll nya fall, för första gången sedan smittan utbröt i slutet av förra året:

- Det är hoppingivande för resten av oss. Man kan återhämta sig, även från en sådan svår situation, sade han.

(TT)
19.47

Sammanfattning fredag:
• Ytterligare åtta bekräftade coronafall idag - totalt 39 smittade i länet
Tidigare uteserveringspremiär i Örebro
Volvo i Hallsberg permitterar 370 anställda. Meritor i Lindesberg korttidspermitterar.
Region Örebro län avråder från vårdbesök för äldre
• Elsparksföretag stoppar verksamhet tillfälligt
Örebro kommun förbereder för barnomsorg om skolorna stängs

18.55

Yrkesgrupperna som garanteras barnomsorg om grundskolor och förskolor stänger:  

I en ny förordning som regeringen beslutat om listas tolv sektorer som särskilt samhällsviktiga. Föräldrar i dessa yrken ska garanteras omsorg om sina barn om förskolor och grundskolor stängs.


Dessa sektorer är: energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, hälso- och sjukvård samt omsorg, information och kommunikation, kommunalteknisk försörjning, livsmedel, militärt försvar, offentlig förvaltning, skydd och säkerhet, socialförsäkringar, och transporter.

17.39

Örebro Fältrittklubb pausar skötarverksamheten och all fritidsverksamhet för att minska de sociala kontakterna. Ridlektionerna hålls däremot som vanligt. Man uppmanar också var och en ta sitt ansvar och stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. 

17.35

Örebro kommun förbereder för eventuell skolstängning

SVT Nyheter
Nu förbereder Örebro kommun för ett nationellt beslut om stängning av förskolor och grundskolor. Kommunen kommer att erbjuda förskola och fritidsverksamhet för de barn vars föräldrar har samhällsviktiga yrken.
17.13

Region Örebro län avråder från vårdbesök för äldre personer

SVT Nyheter
Region Örebro län kommer att se över alla återbesök och planerade besök för personer över 70 år. Om besöket inte bedöms vara nödvändigt just för stunden kommer det skjutas på.
15.56
Meritor i Lindesberg korttidspermitterar sina anställda

850 anställda berörs när Meritor i Lindesberg väljer att korttidspermittera från och med måndag 23 mars. Det kommer att innebära en minskad arbetstid till 40 eller 60 procent under minst fem veckor. 

"Under perioden kommer vi att ha minimal produktion för att fortsätta leverera till våra kunder utanför Europa som fortfarande har verksamheten igång. Beslutet är taget i samförstånd med de lokala fackliga klubbarna", skriver Meritor i ett pressmeddelande. 


Vid sidan av korttidspermittering har man även låtit avsluta drygt 60 visstidsanställningar, det skriver Lindenytt. 

15.42
Karlskoga kommun sätter in insatser för att hjälpa företag 
 
Kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga kommun Tony Ring och kommundirektören, Johan Harryson har under dagen gått ut med ett riktat brev till kommunens företag.
Brevet är publicerat på kommunens hemsida.
"Karlskoga kommun vill med detta brev betona att vi har full beredskap för allt som kan tänkas påverka vår vardag" skriver dem i brevet.
 
I brevet så meddelar kommunen flera insatser som har satts in för att avlasta för de lokala företagarna. 
 
Bland annat så gäller följande: 
Avgiftsfri parkering i hela centrum. Gäller Karlskoga kommuns parkeringar. Och Slopad avgift för hyra gällande uteserveringar och torghandel.
Tillsyn vid verksamheter kommer enbart ske vid behov.
 
Företagen har också möjlighet att få anstånd/förlängda betalningstider på sin hyra, ifall de hyr lokal från Karlskoga kommuns eller Karlskogahem AB:s 
15.10
Elscoterföretaget Voi stoppar tillfälligt sin verksamhet i 30 av 40 städer 

Tech tartup föetaget Voi som har elsparkcyklar utplacerade runt om i hela Örebro har nu valt att pausa sin tjänst på grund av Coronaviruset. 
 
Detta betyder att kunder i Örebro som idag har konton hos Voi inte kommer kunna använda elsparkcyklarna framtills företaget upptar tjänsten igen. 
Tjänsten är nu pausad på oplanerad framtid 

"Vi kommer att  fortsätta vår verksamhet i Stockholm och Göteborg så länge situationen tillåter för att kunna stötta personal inom vård och livsmedel med ett säkert transportmedel", skriver Kristina Hunter Nilsson, kommunikationschef på Voi i ett pressmeddelande från företaget. 

Företaget hoppas att vara igång igen så fort situationen tillåter. 
15.10
Hittills har minst 100 förhandlingar i Sveriges domstolar fått ställas in till följd av coronaviruset.
Örebro tingsrätt uppger att man den gångna veckan kunnat genomföra utsatta förhandlingar i princip som vanligt.
- Än så länge har vi lyckats få tag på nämndemän till de förhandlingar som är inbokade. Vi har några äldre nämndemän som hört av sig och velat boka av. Det har vi kunnat löst med andra än så länge, säger Petra skoglund, som är administrativ chef på Örebro tingsrätt. 
14.33
Förskolor och grundskolor får fortsatt hålla öppet
Vid en samlad presskonferens med Folkhälsomyndigheten och MSB så meddelades det att förskolor och grundskolorna kommer att fortsatt hålla öppet. 
Folkhälsomyndigheten menar att konsekvenserna som en stängning just nu skulle skapa inte är motiverade då effekterna av en sådan stängning inte skulle minska den totala smittspridningen något avsevärt och därför anses det viktigare att hålla skolorna och förskolorna öppet. 
14.25

Besöksförbud och restriktioner i Nora

Nora kommun inför nu besöksförbud på kommunens två äldreboenden Hagby ängar och Tullbackagården. Tidigare hade man besöksrestriktioner, där man uppmanade besökare att undvika besök, men sedan igår råder det alltså totalt besöksförbud. 

"Du som trots besöks­förbudet behöver besöka din närstående kontaktar i förväg enhets­chefen för boendet", skriver Nora kommun på sin hemsida. 


Individ- och familjeomsorgen i Nora kommun inför besöksrestriktioner. Besök ska inte ske för den som har symtom. Läs mer här på Nora kommuns hemsida.

14.00
Örebroregionens infrastruktur och transportdag inställd 
Den föreläsning som skulle ha hållits idag den 20 mars är inställd på grund av Coronaviruset 
Infrastruktur och transportdagen hölls första gången 2010 och dagens föreläsningen skulle ha bjudit på tillbaka blickar och framtidsplanerna för infrastruktur och transportdagen. 
Region Örebros projekt vägval 2030 som regionen har jobbat med över tre år skulle också ha presenterats. 
13.51

Smittskyddsläkaren om läget i regionen och vad som är viktigt att tänka på nu

13.47

Så här skriver Laxå kommun om läget just nu:

• Fortsatt ansträngd personalsituation i äldreomsorgen. Många i personalen är hemma för lindriga förkylningsbesvär eller för vård av barn. Befintlig personal arbetar övertid för att klara verksamheten. Ledighet beviljas inte under april för personal i äldreomsorgen.

• Äldreboenden fortsatt stängda för besök. Träffpunkt 18 och Återbruket stängs från och med måndag och tillsvidare. Björkhagens buss till Laxå centrum ställs in tillsvidare. Familjecentralen är öppen tillsvidare men kan komma att stängas på grund av personalsituationen.

• Daglig verksamhet tillverkar enkla visir som en eventuell framtida nödlösning.

• Kultur & Fritid kommer att ställa in all programverksamhet under april månad som författarbesök, sagostunder, påskpyssel med mera. Biblioteket minskar öppettiderna till måndag 14.00-18.00 samt tisdag till fredag 10.00-15.00. Skolbiblioteken öppna som vanligt tillsvidare. Biblioteken i Sydnärke beslutade gemensamt igår att tillsvidare ta bort förseningsavgiften för boklån, lånetiderna kommer att förlängas från fyra till sex veckor samt öka budgeten för e-boklån på grund av ökad efterfrågan.

13.13
Fler bekräftade coronafall

Nu klockan 13 meddelade Region Örebro län att totalt 39 personer i Örebro län har testats positivt för coronaviruset.
13.04
Ikea stänger 20 restauranger

Ikea-restaurangen i Marieberg berörs när företaget väljer att stänga samtliga restauranger i alla 20 varuhus i Sverige. Beslutet gäller från och med i dag och på obestämd tid.

- Vi befinner oss i en unik situation och märker att våra medarbetare måste stanna hemma med sina familjer i allt högre utsträckning och att besökarna minskar, säger Sandra Jakob, presskontakt på Ikea Sverige till SVT.

Bistron utanför kassorna kommer fortsätta hålla öppet och sälja bland annat korv och glass.<
En av Ikeas restauranger i varuhuset i Oslo. Arkivbild: Heiko Junge/TT
12.48
Sjöängsskolan i Askesunds kommun avslutar praoperioden för elever som är ute på prao i kommunen i förtid på grund av Coronaviruset
 
Eleverna som är ute och gör sin prao i kommunen kommer att få gå tillbaka till skolan efter denna veckan. Detta då den kvarvarande tiden av praoperioden, vilket var vecka 13-14, ställs in.
 
Skolan hoppas på ett fortsatt samarbete med kommunens arbetsplatser igen till hösten, då ett nytt gäng elever ska ut på prao. 
12.47
Volvos fabrik i Hallsberg berörs när koncernen stoppar produktionen i Sverige 

Fabriken i Hallsberg har 370 anställda. Under dagen kommer man att sitta i fackliga förhandlingar, uppger platschef Tommy Bengtsson. Han säger till SVT Nyheter Örebro att ambitionen är att ta hem alla anställda, men att man kommer behöva skjuta på det till slutet av nästa vecka eller veckan efter. 
- Att bara stänga medans det är massor med gods på väg hit är att skjuta sig själv i foten. Vi stänger på ett kontrollerat sätt och tar hand om våra leveranser på ett snyggt sätt. 
 
12.22
Lekeberg,Laxå och Askesunds kommun har gått ihop och för att erbjuda stöd till kommunernas företagare
 
Förvaltningarna Sydnärkes byggförvaltning och Sydnärkes miljöförvaltning kommer bland annat att erbjuda företagare senarelagda fakturor. Miljöförvaltningen är också i kommunikation med de företag som skulle ha haft sin tillsynskontroll inom en snar framtid. I vissa fall kommer tillsynen att kanske behöva skjutas upp till ett senare tillfälle. I andra så jobbar man med företagen för att tillsynen ska påverka företagen så lite som möjligt. 
 
Fler åtgärder kan även komma framöver. 
11.58
Storloppis i Hasselfors inställd

Den loppis som hasselfors byalag arrangerar, som skulle ha hållits imorgon den 21 mars har ställts in till följd av Coronaviruset 
Loppisen skulle ha ägt rum på sporthallen i Hasselfors.
11.53

AB Volvo stoppar samtliga fabriker i Sverige – permitterar 20 000 anställda

Följderna av coronaviruset fortsätter slå mot Volvokoncernen. Nu har ledningen beslutat att från och med måndag stoppa produktionen i samtliga fabriker i Sverige på obestämd tid. Samtliga 20 000 anställda permitteras.

Volvo har bland annat en fabrik i Hallsberg.
10.54
Örebro kulturskola har också bestämt att skjuta fram öppet hus som skulle hållas den 28/3. Nu skjuts det fram till i höst i stället. Det uppger Elin Sundblad som är administrativ samordnare för Kulturskolan i ett mejl till SVT Nyheter Örebro.

Förra året hade öppet hus cirka 1000 besökare, enligt Sundblad.
10.37
Bekräftade corona-fall i länet

Just nu finns 37 bekräftade fall av coronaviruset i Örebro län. I går var siffran 31, så vi har alltså sex nya fall.

Viktigt att komma ihåg är dock att eftersom sjukvården inte längre testar alla misstänkta fall så vet vi faktiskt inte hur många som faktiskt har smittats.

Antalet fall uppdaterades nu klockan 09.00 på Region Örebro läns hemsida.
 
09.41
Örebro kulturskola minskar verksamheten

Från och med i dag pausar Örebro kulturskola delar av verksamheten. Det här påverkar dansgrupper, orkestrar, ensembler, teatergrupper, musikal och bild- och formgrupper, samt evenemang, föreställningar eller konserter.

Individuell musikundervisning kommer bedrivas på distans eller successivt övergå till distansundervisning. Lärarna på kulturskolan kommer att höra av sig med mer information till deltagarna.

Beslutet gäller fram till den 8 april.
 
09.33
Örebro kommun kommer också att se över vilka möjligheter det finns att ge företag anstånd för kommunala taxor och avgifter. Enligt kommunen kommer de åtgärderna att presenteras inom kort.
09.30
Tidigare uteserveringspremiär i Örebro

Den politiska ledningen i Örebro och förvaltningarna har nu tagit beslut om att tidigarelägga premiären för uteserveringarna för att restaurangerna ska ha större möjligheter att klara corona-krisen. Normalt sett brukar uteserveringarna få slå upp den 1 april.

Redan nu på måndag får restaurangerna tillåtelse att slå upp sina uteserveringar, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Politikerna kommer snarast att fatta beslut om att ge restauranger som fått uteserveringstillstånd anstånd för betalningen.

"Det här är en unik situation och nu är det viktigt att vi i möjligaste mån lokalt stöttar våra företag genom konkreta åtgärder. Om vi exempelvis får igång uteserveringar tidigare så underlättar vi för flera underleverantörer, allt från producenter, distributörer och restaurangägare", säger Per-Åke Sörman (C) kommunstyrelsens vice ordförande.
08.29

Agneta Blom (S), kommunfullmäktiges ordförande:

"För att vi hela tiden ska ha en tillräckligt hög andel närvarande ledamöter för att vara beslutsmässiga, är inriktningen för sammanträden under mars, april och maj att de begränsas till förmiddagar. Syftet är att begränsa risken för smittspridning samt visa respekt för att den personal som krävs för att administrera sammanträdena under rådande stabsläge behövs för andra uppgifter."

Arkivbild: Anneli Ström.
08.28
Restriktioner i kommunfullmäktige i Örebro

Under vårens kommunfullmäktigemöten i Örebro kommer det finnas särskilda restriktioner för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. I nuläget ser dock mötena ut att genomföras enligt plan.

Kommunens rekommendation är partierna i KF enbart närvarar med ledamöter eller tjänstgörande ersättare. De ledamöter som inte är i tjänst rekommenderas att följa mötena via webben, skriver kommunen i ett pressmeddelade.

Tanken är helt enkelt att det ska vara full representation från alla partier även om ledamöter och ersättare blir sjuka.
07.12
Inga påsklovsaktiviteter i Ljusnarsberg

Fritidsgården i Ljusnarsberg stänger, och även Kulturskolans dansaktiviteter är sedan i onsdags inställda. Kommunen kommer heller inte att erbjuda några påsklovsaktiviteter.
07.01
Studieförbundet ställer i fysiska träffar

På grund av spridningen av coronaviruset pausar Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro län all verksamhet som kräver fysiska träffar i förbundets lokaler. Det här gäller från och med i dag till och med den 15 april, då man tar ett nytt beslut.
06.57
SJ gör undantag i ombokningsregler

Folkhälsomyndigheten avråder nu från icke nödvändiga resor inom Sverige. Därför kommer SJ att låta resenärer som köpt biljetter som inte är ombokningsbara att boka av biljetterna och få ett värdebevis på beloppet.

Det här gäller för resor som skulle påbörjats efter klockan 14.00 i går, skriver SJ i ett pressmeddelande. Beslutet gäller till och med den 19 april.
 
06.22
Inställd föreläsning i Lindesberg

Föreläsningen "Föräldrar emellan" som skulle hållits den 21 april är inställd, meddelar Lindesbergs kommun.
06.21
Nora kommun och företagen

Godmorgon! Nu drar vi igång rapporteringen för dagen. I dag kommer Nora kommuns ledningsgrupp att ha ett möte om vilka åtgärder som kan bli aktuella för att hjälpa företag i corona-krisen. I eftermiddag kommer kommunen att meddela vilka åtgärder det blir.

"Vi kommer titta på företagens "egen lista" som redovisats av org Företagarna, hur andra kommuner gör och rekommendationer från Sveriges Kommuner och regioner (SKR) samt diskutera utifrån Noras förutsättningar.", skriver kommunen på sin hemsida.
19.54
Sammanfattning torsdag:
• Två nya konstaterade fall senaste dygnet – 31 bekräftat smittade i Örebro län
Frivilligorganisationer får tänka om när äldre uppmanas stanna hemma – söker yngre volontärer
• Servicelag i Laxå erbjuder äldre och personer i riskgrupper hjälp med att handla livsmedel
• Gymnasium i Örebro skänker munskydd till Geriatriska kliniken på USÖ
18.16

Örebro Stadsmission går samman med andra aktörer för att stötta coronautsatta

Örebro Stadsmission, Röda korset och Örebro kommun kraftsamlar för att se hur man på bästa sätt ska stötta personer som uppmanats att stanna hemma på grund risken att smittas av coronaviruset.

Organisationerna konstaterar att behovet av yngre volontärer är stort.
17.51
Antalet bekräftade fall som smittats av coronavirus i region Örebro län är nu 31, enligt den uppdatering regionen gjort på sin hemsida på torsdagseftermiddagen.
15.48

Hemtjänsten vill snabbanställa varslade från hotell- och restaurangbranschen

Företag inom bland annat hotell- och restaurangbranschen varslar och permitterar personal på grund av coronapandemin. Samtidigt behöver den kommunala vård- och omsorgen snabbt anställa mer personal för att hantera sjukfrånvaro bland personalen. Nu vänder sig Örebro kommun till personer som gått miste om arbete i skuggan av coronaviruset.
13.48
Folkhälsomyndigheten har hållit sin dagliga presskonferens. Socialminister Lena Hallengren medverkade också. Här kan se presskonferensen.
13.37

Rekommendationen: Kortare öppettider i centrala Örebro

Handlarorganisationen City Örebro rekommenderar sina medlemsbutiker att minska öppettiderna.

De nya tiderna som rekommenderas är 12-18 på vardagar, 12-16 lördagar och stängt på söndagar. 

Anledningen är att butikerna ska kunna minska sina kostnader eftersom antalet kunder minskat ordentligt till följd av coronaviruset. En orsak är även att allt fler butiksanställda är sjukskrivna eftersom man inte ska arbeta med lindriga symtom. Kortare öppettider ska underlätta bemanningen. 

“Nu är det viktigare än någonsin att stötta citys lokala näringsliv”, säger Stina Storm, vd för City Örebro. 

De minskade öppettiderna har efterfrågats av flera butiker. Dock är de endast en rekommendation och butikerna väljer själva hur de vill agera. Alla butiker i centrum är inte heller medlemmar i City Örebro.
 
Ordinarie öppettider är vardagar 10-19, lördagar 10-17 och söndagar 11-16.
13.19

Polisen väntar sig fler fall av coronabedragare

Antalet fall av coronabedragare som försöker lura äldre personer väntas enligt polisen öka. Nu går polisen ut med en varning, och uppmanar äldre att inte ta emot hjälp från okända personer. – Den här krisen riskerar att ge bedragarna öppet mål, säger Evert Norberg, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägericenter.

Polisen i Region Bergslagen känner dock inte till något bedrägerifall där bedragarna utnyttjat rädslan för coronaviruset.
12.40
Familjecentralen i Nora stänger

Tillsvidare håller Familjecentralen i Nora stängt. Nora kommun kommer att meddela på sin hemsida när familjecentralen kan öppna igen.
12.38
Högstadieelever får hemundervisning

Eleverna som går i årskurs 7 till 9 på Viktoriaskolan i Örebro kommer under torsdag och fredag att få hemuppgifter, uppger skolans rektor Anette Frank i ett mejl till SVT. Eleverna kommer att få stöd via videotjänsten Google Meet.

Genom åtgärden blir det färre elever på plats, och personalstyrkan som är på plats kommer att hjälpas åt med att undervisa de yngre eleverna.
11.52
Länstrafiken ställer in två busslinjer i Örebro stad

Från och med idag, torsdag, ställer Länstrafiken in två busslinjer i kollektivtrafiken i Örebro stad.

Länstrafiken uppger i ett pressmeddelande att det handlar om linjer 10 som går mellan Lundby - Våghustorget - Universitetet och line 78, som trafikerar Vivalla centrum - Örebro Resecentrum - Risbergska skolan. Orsaken är minskat resande efter rekommendationerna att stänga vissa skolor. 

De linjer som nu ställs in är så kallade förstärkningslinjer, vilket betyder att de går i sådana stråk där det finns gott om alternativa busslinjer som resenärer kan nyttja istället, står det i pressmeddelandet. 
11.29
Laxå kommun erbjuder äldre hjälp med inköp 

Laxå kommuns Servicelag erbjuder äldre och personer i riskgrupper hjälp med att handla livsmedel. 

"Det kan finnas äldre som har isolerat sig i hemmet på uppmaning av myndigheterna och som inte själva klarar att handla livsmedel online". Alla har inte anhöriga eller grannar som kan hjälpa till med att handla och vi vill gärna hjälpa till", säger Jessica Vidberg på Laxå kommun, i ett pressmeddelandet. 

Mer information kommer att läggas ut på Laxå kommuns hemsida, meddelar kommunen. 
11.29
Runt 900 personer varslas från Actic

I går hade gymkedjan Acticts ledning ett extrainsatt styrelsemöte, där man tog beslut om att varsla cirka 900 medarbetare i Sverige.

I dag har företaget anläggningen Energikällan i Lindesberg. I Örebro finns det fem anläggningar;
  • Brickebacken
  • Eyrabadet
  • Hagabadet
  • Kompassen
  • Slottsgatan
Än så länge finns inga detaljer om hur anläggningarna påverkas.

Dagens Industri rapporterar att ökade åtgärder från myndigheterna på grund av coronaviruset har lett till "en försämring av affärsläget."
  Arkivbild: TT.
11.18
Boulebar korttidspermitterar samtliga anställda i Sverige

Företaget Boulbebar Sverige, som bland annat har verksamhet i Örebro, har nu tagit beslut om att korttidspermittera 95 personer.

Totalt har företaget åtta restauranger, bland annat den som ligger i Örebro på Norrcity.

"Vårt mål är att kunna behålla så många som möjligt kvar i bolaget. Lösningen från svenska regeringen känns klok och ger oss mer utrymme i en enormt svår situation.", säger Erika Nilsson, vice vd i moderbolaget Pied Tanca Group AB i en kommentar.
11.09
Tipsa oss om corona-relaterade nyheter

Kom ihåg att du alltid är välkommen att tipsa oss om nyheter, stort som smått. Om du har tips på corona-relaterade nyheter eller tycker att vi borde titta närmare på något särskilt kan du höra av dig på följande sätt:
09.35
Praktiska gymnasiet skänker munskydd till sjukvården

Geriatriska kliniken på USÖ har fått ett tillskott av munskydd från Praktiska Gymnasiet i Örebro. "Eleverna får klara sig utan munskydd när vi kör teoretiska uppgifter på distans",  skriver Praktiska gymnasiet på sitt Instagramkonto.

NA var först med att rapportera om initiativet.
Skärmdump från Praktiska gymnasiets Instagram.
08.50
Ulf Rohlén, vd på Öbo om de hyresfria månaderna för företagare:

Vi står inför en unik situation och den här insatsen är något vi normalt inte skulle drömma om att göra. Men, nu står vi här med en stor grupp företagare som är i en akut ekonomisk kris och om vi stöttar dem nu så har vi igen det senare, när vi slipper leta nya lokalhyresgäster, riskerar att få långvariga hyresförluster och kanske behöver anpassa våra lokaler till nya ägare. Vi tror att åtgärden i det långa loppet kommer att gynna både oss, företagarna och örebroarna.
Ulf Rohlén, vd för Öbo. Foto: SVT.
08.49
Öbo ger företagare två hyresfria månader

Det kommunala bostadsbolaget Öbo har tagit beslut om att ge två hyresfria månader för 161 företagare som drabbas ekonomiskt av coronakrisen. Det gäller för lokaler som hyrs av Öbo och Västerporten under april och maj månad, enligt ett pressmeddelande.

Tillsammans med City Örebro och olika branschorganisationer har Öbo gjort en bedömning om var insatserna behövs mest. Det ska röra restauranger, kaféer, blombutiker och klädbutiker.
08.14
Uppskjutna fika/musikkvällar i Vretstorp

På grund av coronaviruset skjuts planerade fika/musikkvällar i Folkets hus i Vretstorp upp. Folkets park skriver på sin Facebook-sida att man hoppas kunna köra på som vanligt till sommaren igen.
08.07
Kyrka ställer in tisdagsträff

Saronkyrkan i Hallsberg ställer in Saronträffen som brukar hållas klockan 14-16 på tisdagar, meddelar kyrkan på sin hemsida. Även sopplunch och bibelstudier ställs in.
06.55
Pålsbodamarknaden ställs in

Pådsbodamarknaden skulle hållas den 25 april. Men nu blir den inte av på grund av coronaviruset och de restriktioner som införts, rapporterar Sydnärkenytt.

"Vi beklagar detta men i den situation vi befinner oss i så är detta det enda rätta att göra", skriver arrangören Pålsboda Lions klubb på sin Facebook-sida.
06.36
Självskattningstest för covid-19

Godmorgon! Vi börjar med att berätta att Region Stockholm igår lanserade ett självskattningstest för coronaviruset. Syftet är att se om du behöver vård, eller om du kan ta hand om dig själv i hemmet. 

Regionen uppger att 200 000 personer hittills har provat testet.

Här kan du göra testet.
 
19.39
Sammanfattning onsdag: 
• Fyra nya coronafall - totalt 29 bekräftat smittade i länet
Örebros grundskolor förbereder för stängning. Även Nora kommun förbereder sig. 
• Lindesbergs Arena, badhuset Energikällan och gymmet Actic i Lindesberg stänger
• Inställda föreställningar på Örebro länsteater, Lerbäcks teater och Stadra teater
19.14
Fyra nya coronafall i länet har registrerats. Totalt är det nu 29 bekräftat smittade.
18.48

Läget i Laxå kommun
Laxå kommun skriver följande i ett pressmeddelande på onsdagen: 

"Personalsituationen inom äldreomsorgen är ansträngd men fortfarande hanterbar. När det gäller skyddsutrustning har läget förbättrats något. Återbruket samt demensdagvård har tillfälligt stängt på grund av sjukfrånvaro.

Många barn är hemma från skolan och flera pedagoger är sjukskrivna vilket gör att verksamheten i skolor och förskolor omorganiseras löpande för att hantera situationen.

Administrationen arbetar på distans där det möjligt för att minimera smittspridningen. Respektive chef fattar beslut om distansarbete"

17.55
Även Örebros grundskolor förbereder sig för att hantera en eventuell stängning av grundskolor, samt om stora delar av personalen smittas av covid-19. 
17.09

Nora kommun förbereder sig för ett eventuellt regeringsbeslut om allmän stängning av grundskolor och förskolor. Skolchefen informerar vårdnadshavare om läget, läs mer här.


"Om en allmän stängning av skolor och förskolor skulle bli aktuell har skolkommunen i Nora redan upprättat en handlingsplan för hur verksamheten ska kunna fortgå på distans och hur omsorg för framförallt yngre barn, i förskoleålder och lågstadieålder, ska organiseras. I handlingsplanen ingår också hur barnomsorgsbehov hos vårdnadshavare med samhällsviktiga funktioner snabbt och enkelt ska kunna identifieras", skriver skolchefen Henric Lundberg. 

15.39
Besök Linde stänger verksamheter
Idag beslutade Besök Linde att tillsvidare stänga Lindesberg Arena, Badhuset Energikällan och Actic.

"Då våra verksamheter är platser där många människor möts så är det också platser där smitta riskerar att spridas. Vi är måna om alla våra gäster och vår personal och tar nu det tråkiga men ansvarfulla beslutet att stänga. Beslutet gäller tillsvidare och vi har en tät bevakning och följer myndigheternas råd och rekommendationer. Vi kommer under dagen att lägga ut mer information på respektive verksamhets hemsida", skriver Besök Linde AB i ett pressmeddelande. 

Krydda Restaurang och Bowling påverkas inte av beslutet då de har en egen ingång.
15.07
Kommunfullmäktige i Örebro genomförs med restriktioner
Örebro kommuns fullmäktigemöten kommer att genomföras under våren på de datum som tidigare fastställts men med restriktioner, det uppger kommunen i ett pressmeddelande.
 
"För att vi hela tiden ska ha en tillräckligt hög andel närvarande ledamöter för att vara beslutsmässiga, är inriktningen för sammanträden under mars, april och maj att de begränsas till förmiddagar. Syftet är att begränsa risken för smittspridning samt visa respekt för att den personal som krävs för att administrera sammanträdena under rådande stabsläge behövs för andra uppgifter", säger Agneta Blom (S), kommunfullmäktiges ordförande, i pressmeddelandet. 
13.59
Lindesbergs kommun har publicerat en lista över verksamheter som påverkas av coronasituationen:
  • Dagrehab/Träffpunkt Storå, Bergsparken, Frövi och Fellingsbro är stängda tillsvidare.
  • Demensdagverksamheten Bofinken på Källgården är stängd tillsvidare.
  • Familjecentralen är stängd från och med 17 mars tillsvidare.
  • Fjärr- och distansundervisning på gymnasieskolan och vuxenskolan (Masugnen) från 18 mars tillsvidare.
  • Fritidsbanken stänger 19 mars och tillsvidare.
  • Fritidsgårdarna är stängda tillsvidare, för att minska risken för smittspridning.
  • Lunchserveringarna på Grönboda och Ekgården är stängda för allmänheten tillsvidare.
  • LSS-boenden Källängen och Näsgården är stängda för besökare från 16 mars tillsvidare.
  • Tallens restaurang hålls stängd för allmänheten tillsvidare.
13.55
Nu håller Folkhälsomyndigheten och kungen presskonferens. Här kan du följa den.
13.53
Vi återkommer med mer information och enskilda intervjuer från Örebro kommuns presskonferens.
13.50
Lindedagen flyttas fram

Årets Lindedag flyttas från den 13 maj till den 26 augusti, framgår det av att pressmeddelande från Lindekultur.

"Vi hoppas att alla restriktioner har upphört och viruset är under kontroll till dess - då kan Lindedagen bli en bra start på hösten", säger Leif Ohlsson i Lindesbergs Rotaryklubb.
13.45
Det är brist på skyddsmaterial uppger Johanna Viberg som är förvaltningschef för förvaltningen för sociala insatser. Inom verksamheten finns en medarbetare som har smittats av coronaviruset, uppger hon.
13.44
Margareta Borg som är skolchef säger att kommunen förbereder distansundervisning för grundskoleleverna, om det blir aktuellt.

– Just nu kör vi ett otroligt högt tempo, och det finns inget val, säger hon om coronasituationen.
13.42
Två medarbetare har testats positivt för coronaviruset i vård och omsorgs verksamheter, säger Annika Roman som är förvaltningschef för vård och omsorg. Hon säger att hon inte vill kommentera i vilka verksamheter personerna arbetar.
13.36
Örebro kommun kommer berätta hur kommunen arbetar för att säkra stödet till medborgarna och förhindra smittspridning.
13.34
Medverkande vid presskonferensen i rådhuset

Per-Åke Sörman (C), vice ordförande kommunstyrelsen

Anne Andersson, kommundirektör

Helena Gullberg, stabschef

Margareta Borg, förvaltningschef förskola och skola

Nima Poushin, förvaltningschef för utbildning, försörjning och arbete

Annika Roman, förvaltningschef vård och omsorg

Johanna Viberg, förvaltningschef förvaltningen för sociala insatser

13.31
Örebro kommuns ledande tjänstemän och politiker håller just nu presskonferens i rådhuset.
13.29
Håkan Enock, biografansvarig i Karlskoga:

Det värsta är att inte veta hur länge det här kommer att pågå.
13.28

Bion i Karlskoga testar nytt koncept under coronakrisen

De små biograferna drabbas allt hårdare av coronakrisen. Bion i Karlskoga testar nu ett nytt koncept för att rädda vad som räddas kan. Med start på fredag får biointresserade själva önska när de vill komma och titta på film i lokalerna.
 

13.11

Klart: Digital undervisning införs för Örebrostudenter

Från och med fredag kommer all undervisning vid Örebro universitet, där möjligheten finns, skötas digitalt.

– Det här ställer stora krav på vår personal, men också på studenterna, säger rektorn Johan Schnürer.
13.00

Stordalens hotell varslar 7 500

SVT Nyheter
Hotelljätten Nordic choice varslar 7 500 personer, varav 4 500 i Sverige, rapporterar Dagens Industri. Det kan komma att påverka de två Nordic choice hotellen i Örebro - Clarion Hotel Borgen och Clarion Hotel. 
12.52
Stadra teater ställer in föreställningar
Stadra teater utanför Nora ställer in serien "Nyfiken på", som skulle varit i april och gästats av riksbankschef Stefan Ingves, chefredaktören Amelia Adamo och fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm.

"Istället arbetar vi oförtrutet med att vår uppsättning av Hjalmar Bergmans komedi Dollar, med premiär 3 juli, ska bli av. Eller som publiken säger - Ingen sommar utan Stadra", skriver Magnus Wetterholm, konstnärlig ledare av Stadra Teater, i ett pressmeddelande. 
11.47
Leos stänger 49 lekland

Nu kom beskedet att Nodens största leklandskedja Leos stänger alla sina anläggningar från och med i dag på grund av coronaviruset. Anläggningen i Marieberg drabbas alltså.

Företaget har cirka 1800 anställda. Nu pågår fackliga förhandlingar om vad som ska hända med personalen.

Totalt driver kedjan 49 lekland i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Tyskland. I Sverige finns 27 anläggningar.

"Vi beklagar för detta och ser fram emot att välkomna er till oss när vi öppnar igen", skriver företaget på sin hemsida.
11.22
Ljusnarsbergs kommun

Efter att regeringen under gårdagen gick ut och rekommenderade att vuxenutbildningar bedrivs på distans har Ljusnarsbergs kommun beslutat att följa rekommendationen. Från och med i dag bedrivs ingen undervisning i Kopparhyttans lokaler, och skolans lärosal och elevkaféet stänger, uppger kommunen på sin hemsida.
11.17
16 av 75 bankanställda är hemma
 
En stor del av Swedbanks personal i länet är just nu hemma. Därför tvingas banken stränga kontoret i Hällefors tillfälligt, rapporterar NA.

I Hallsberg kan banken endast ta emot besök som bokats på förhand.

"Vi väljer det på grund av flera sjukdomsfall. Vi har inget coronafall. Men många är hemma av säkerhetsskäl. Det är snuva och andra orsaker", säger Peter Sundkvist, bankchef för Swedbank i Örebro län till NA.
10.06
Inga föreställningar på Örebro länsteater

Samtliga föreställningar av "Rött" och "Vem är rädd för Virginia Woolf?" som skulle spelats på länsteatern i Örebro ställs nu in. På sin hemsida uppger teatern att det rör sig om försiktighetsåtgärder, och man skriver också att ingen anställd har insjuknat.

Så sent som i lördags hade föreställningen om Virginia Woolf premiär.
Scen ur pjäsen "Vem är rädd för Virginia Woolf?". Foto: SVT.
09.30
Låg bemanning i kommunens växel

Den som ringer till Örebro kommuns växel nu på morgonen får ett meddelande om att bemanningen i växeln är väldigt låg i dag på grund av coronaviruset.

Det går fortfarande att ringa till växeln. Kommunen hänvisar också till sin hemsida för kontakt.
09.06
Godmorgon! Vi fortsätter självklart att rapportera kring corona-läget i Örebro län. På nationell nivå håller Folkhälsomyndigheten och flera andra myndigheter en presskonferens klockan 14.00.
19.51
Sammanfattning tisdag: 
• 25 bekräftade coronafall i länet - tre smittade inom vården
• Inga biljettköp med bankkort ombord på bussarna från och med imorgon 
• Länets gymnasieskolor inför distansundervisning 
• Tåg i Bergslagen ställer in flera turer 
• Filmstaden stänger sina biografer
18.42
Från och med i morgon onsdag den 18 mars kommer nya rutiner att gälla för kollektivtrafiken i Örebro län, för att minimera kontakten mellan föraren och resenären. Dessa är följande:
• Sätena närmast föraren spärras av
• Inga biljettköp genom betalkortsterminalen hos föraren kommer genomföras på bussarna. Endast förköpta biljetter kommer att gälla, det vill säga via app, ombud, reskassa eller periodbiljetter. Dessa biljetter ska i vanlig ordning valideras i biljettmaskinen alternativt visas för föraren. 
17.16
Hjälp att handla i Nora
Du som är äldre, infektionskänslig eller lever nära någon som är infektionskänslig kan få hjälp med att handla matvaror och med apoteksbesök från Svenska Röda Korset i Nora, det skriver Nora kommun på sin hemsida. Hjälpen är till för dig som inte har närstående på nära håll och inte har ett biståndsbeslut från kommunen som omfattar inköp.
16.51

På tisdagseftermiddagen höll regionen en pressträff om läget med anledning av Corona-pandemin. Totalt är 25 personer smittade i Örebro län, och så här säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen om vad man vet om de smittade. Se mer om läget här. 
16.47

Örebro kommun inför distansundervisning på de kommunala gymnasierna - men onsdagen blir en undervisningsfri dag

Sent på eftermiddagen tog Örebro kommun beslut om regeringens rekommendation om att inför distansundervisning på gymnasier och vuxenutbildning.
- Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendation och inför distansundervisning, säger gymnasiechefen i Örebro, Mokhtar Bennis. 
 
Under onsdagen kommer dock kommunens gymnasieskolor att ha en undervisningsfri dag för elever, detta för att lärare och personal ska kunna  komma i ordning med den som teknik som krävs för att distansundervisningen ska fungera. 
16.30
Tre av de senast fem bekräftade coronafallen arbetar inom sjukvården, det meddelar Gunlög Rasmussen på presskonferensen. Verksamheterna är informerade och man kommer göra smittspårning i de fall det bedöms nödvändigt.
15.44

Även Lindesbergs kommun inför distansundervisning i gymnasieskolan 
 

Under tisdagseftermiddagen meddelade Lindesbergs kommun att man beslutat att gymnasieskolan och vuxenutbildningen (Masugnen) övergår till fjärr- och distansundervisning from 18 mars. Detta gäller tillsvidare.
15.36

Totalt 25 smittade i länet

På en pressträff med smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen på tisdagseftermiddagen berättar hon att det finns 25 bekräftade fall av coronavirus i Örebro län.

15.34

Efter brand och corona: Lekeberg vädjar om att barn med 15-timmars placering stannar hemma
 

Efter både utbrottet av Coronaviruset och tisdagens brand i förskolan Tulpanen vädjar nu kommunen på sin hemsida: 


"Lekebergs kommun vädjar till de vårdnadshavare som har barn med 15-timmars placering i förskolan, att de har sina barn hemma om det är möjligt. Detta för att vi har en ansträngd situation i förskolan till följd av covid-19 och branden på Tulpanens förskola."

15.29

Distansundervisning i Hällefors från onsdagen

På Pihlskolan införs distansundervisning från och med onsdagen, meddelar Hällefors kommun på sin hemsida.

"Då regeringen idag har gått ut med en uppmaning till landets gymnasie­skolor och vuxen­utbildningar att övergå till distans­undervisning under en tid, kommer Pihlskolans elever från imorgon att ha distansundervisning istället för vanliga lektioner.

Detta innebär att eleverna har lektioner enligt schema med samma tider som vanligt, förutom att lektionerna sker på distans. Elever och vårdnads­havare måste anmäla frånvaro som vanligt och precis som vanligt kommer de att få frånvaro om de inte deltar under lektionen.

När det gäller SFI kommer vi inte att kunna genomföra lektioner för A och Alfa. Vi återkommer med specifik information till elever på SFI.

Vi arbetar för fullt med att försöka genomföra under­visningen på ett så bra sätt som möjligt och ni är välkomna att höra av er, i första hand till er mentor, om ni har frågor."

14.35

Corona påverkar Tåg i Bergslagen – ställer in flera turer

Färre resenärer och fler sjukskrivningar i personalen gör att Tåg i Bergslagen agerar. Från och med den här veckan ställer de in flera turer. – Skulle det bli så att fler väljer att vara hemma, då kommer vi behöva ställa in fler turer, säger företagets vd, Hugo Oljemark.
13.53
Bowling i Kopparberg stänger
Kajsa & Pinnens bowling i Kopparberg meddelar att bowlinghallen kommer stänga från imorgon onsdag 18 mars, på grund av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
"Vi kommer att följa utvecklingen varje dag och återkommer så snart vi kan öppna igen. Finalen i halligan kommer att spelas så snart vi öppnar igen", skriver de på sin hemsida. 
13.33
Fem nya bekräftade coronafall i Örebro län
Ytterligare fem coronafall har registrerats i Örebro län. Totalt är 20 personer nu bekräftat smittade. 
12.47
Hyresgästföreningen stänger kontor

Hyresgästföreningens regionkontor på Karlslundsgatan i Örebro stängs nu på grund av corona-pandemin. Alla Sverigekontor håller stängt fram till den 3 april, meddelar Hyresgästföreningen på sin hemsida.
12.28
Filmstaden stänger sina biografer

Nu tar filmstaden beslut om att stänga samtliga biografer i Sverige, vilket inkluderar biografen i Örebro. Biograferna stängs i morgon onsdag, och håller stängt tillsvidare.
Filmstaden i Örebro. Foto: Jesper Mattsson/SVT.
11.45

Besked om det blir distansundervisning för Lindeskolans elever väntas komma under dagen, rapporterar Lindenytt.

11.27

Nora slopar bufféserveringen för barn och skolelever

För att minska spridningen av Coronaviruset har Nora kommun från och med idag stoppat bufféserveringen för barn.

Kommunen skriver på sin hemsida:

"Förskolorna där det har varit bufféservering, Marstrandshagen och Sagoskatten, övergår nu till karottservering

På skolorna samverkar kökspersonal och pedagogisk personal kring genomförandet, till exempel att kökspersonal och pedagogisk personal hjälper till att lägga upp mat för eleverna, så långt det är möjligt.

Kökspersonalen arbetar aktivt med att byta ut serveringsskedar i kantinerna för att minimera risken för smittspridning samt ha mindre mat i kantinerna och byta ut hela kantinerna oftare."

11.21
Möckelngymnasiet i Karlskoga och Degerfors

Från och med i morgon inför Möckelngymnasiet i Karlskoga och Degerfors distansundervisning för eleverna.

– Personalen har redan haft i uppdrag att förbereda en eventuell stängning. Nu har vi fått ett skarpt läge. Nu förbereder vi för att eleverna från och med i morgon ska arbeta på distans, säger Jan Strid som är gymnasiechef i Karlskoga kommun.

Jan Strid är inte överraskad över regeringens rekommendation om att införa distansundervisning för gymnasieelever.

Totalt berörs knappt 2000 elever av beslutet om distansundervisning på Möckelngymnasiet i Karlskoga och Degerfors, uppger Jan Strid.

– Många saker får vi ta hand om i efterhand och lösa under tiden. Hälsan är viktigare, säger Jan Strid.
11.20

I Hallsbergs kommun kommer man att följa regeringens rekommendationer gällande distansundervisning. Det berör Alléskolans runt 1450 gymnasieelever och Allévux mellan 800 och 900 elever, som kommer följa planerat schema.

Undervisningen kommer ske på distans från och med imorgon onsdag. 

10.50
Så resonerar gymnasiechefen i Lindesberg

Gymnasiechefen Staffan Hörnberg i Lindesbergs kommun efter regeringens uppmaning om att införa distansundervisning:

– I nuläget så är det ett huvudmannabeslut. Det betyder att staben och förvaltningschefen vill resonera om det här. Kanske blir det så att man bestämmer sig för att fatta ett gemensamt beslut för alla länets skolor.

Staffan Hörnberg säger att man har en bra läroplattform och har redan tagit höjd för distansundervisning.

– Det viktiga nu är att tänka rätt och inte tappa huvudet. Vad vi känner till har vi inget coronafall på skolan och det är viktigt att eleverna får en fungerande undervisning, säger Staffan Hörnberg.

På Lindeskolan går 850 elever, och 120 lärare jobbar på skolan.
10.48

Gymnasiechefen i Örebro, Mokhtar Bennis, säger att regeringens rekommendation att införa distansutbildning både var väntad och oväntad. Väntad eftersom det funnits en press, men oväntat att den ändå kommer nu. 

– Det är ju bara en rekommendation, vi kommer att träffas i eftermiddag och prata igenom vad det innebär för Örebros gymnasieskolor, säger han.

– Vi har redan börjat gå över till distansundervisning, då elever och lärare inte är på plats, men vad det innebär att hela skolorna skulle gå över till det har vi inte klart för oss, säger Mokhtar Bennis.

Mer besked kommer att komma senare under dagen. 

I Örebro finns fem kommunala gymnasieskolor som han är chef över - det är Virginska gymnasiet, Rudbecksgymnasiet, Karolinska gymnasiet, Tullängsgymnasiet och Kvinnerstagymnasiet. 

10.41

Ännu oklart hur regeringens rekommendation om distansundervisning påverkar länets skolor

SVT NyheterSVT Nyheter Örebro ger dig de senaste nyheterna från Örebro län.
10.27
Familjecentral och fritidsgårdar stängs

Från och med i dag stängs familjecentralen nya Bergsparken och samtliga fritidsgårdar i Lindesbergs kommun, rapporterar NA.
09.54
Regeringen rekommenderar distansundervisning

Just nu hålls en presskonferens där statsminister Stefan Löfven (S) rekommenderar alla gymnasieskolor, vuxenutbildningar och universitet att införa distansutbildning från och med i morgon.

Här kan du följa presskonferensen, där även utbildningsminister Anna Ekström deltar.
09.52
Inställda föräldraträffar i Hällefors kommun

För att hindra spridningen av coronaviruset ställs fyra familjeträffar i Galaxen Hällefors in. Det handlar om "Alla barn i centrum".

Även familjeverksamheter i Kulturskolans lokaler ställs in. Det rör sig om totalt sex tillfällen, skriver kommunen på sin hemsida.
08.27
Alsalamskolan stänger i två dagar

Under tisdagen och onsdagen kommer Alsalamskolan att hålla stängt. Anledningen är att en anställd på skolan har "exponerats för smitta inom sin familj", skriver skolan på sin hemsida.

Skolan kommer att saneras och man räknar med att skolan kommer köra ordinarie verksamhet på torsdag.
08.20
Inställd presskonferens i Örebro

Moderaterna och Vänsterpartiet i Örebro skulle haft en gemensam presskonferens i dag, som nu ställs in. Det meddelar partierna i ett pressmeddelande nu på morgonen.

"Fokus ligger nu istället på att samla politiken för att lösa den svåra situation som uppstått", står det i pressmeddelandet.

 
08.13
Caprice i Lindesberg flyttas fram

På grund av coronaviruset flyttas Caprice föreställning med Mello-stjärnan John Lundvik till den 31 oktober. Köpta biljetter gäller, meddelar arrangören på sin hemsida.

Samma gästartister medverkar vid showen i höst och det blir också samma innehåll.
  John Lundvik vann hela Melodifestivalen förra året med låten ”Too late for love”. Foto: TT.
07.41
Förhandlingar i tingsrätten

Örebro tingsrätt kommer att genomföra förhandlingar i rätten som planerat, skriver Petra Skoglund som är administratör vid Örebro tingsrätt i ett mejl till SVT.

"Vi har gått ut med samma information som myndigheter i övrigt och ber de som är sjuka att stanna hemma och att alla övriga följer de råd som finns. Är det lämpligt kan deltagande ske per telefon.

Det samma gäller de stora pågående målen, i dagsläget kör vi enligt plan."
07.29
Ingen teater i Lerbäck just nu
Godmorgon! Vi börjar med att berätta att Lerbäcks teater ställer in alla förställningar i en månad. Det var NA först med att rapportera.

"För att kunna ta vårt samhälleliga ansvar och samtidigt kämpa för teaterns överlevnad har vi idag beslutat att flytta fram alla planerade föreställningar under perioden 19 mars-25 april", skriver Lerbäcks teater på sin hemsida.
19.43
Sammanfattning måndag:
• Årets UF-mässa hölls utan besökare
• Två nya bekräftade coronafall i länet - totalt 15 smittade
• Lekebergsskolan inför distansundervisning
• Flera verksamheter stänger tillsvidare och evenemang ställs in eller flyttas
• Svartå skola öppnar igen efter felaktiga uppgifter om coronasmittad

Tack för att ni följt oss idag!
18.16
Örebro Jazz & Blues Club ställer in konserten med Orakel, som skulle hållas på Konserthuset på onsdag.  
"Pga rådande omständigheter till följd av coronaviruset och rekommendationer av tillförlitliga myndigheter så ställs denna konsert in. Vi hoppas kunna återkomma med nytt datum för denna spelning", skriver styrelsen för Örebro Jazz & Blues Club.
18.04

Svartå skola öppnar igen på onsdag – ingen smittad av corona

Under måndagsmorgonen meddelade Degerfors kommun att Svartå skola skulle hållas stängd för sanering efter att en medarbetare på skolan smittats av Covid-19. Nu meddelar kommunen att det efter smittspårning uppdagats att det inte finns någon smitta och att det inte finns någon anledning att hålla skolan stängd.
16.04
Idrottslektioner i Hällefors hålls utomhus
Idrottsundervisningen i Hällefors kommun kommer från och med imorgon 17 mars att hållas utomhus, så långt vädret tillåter, meddelar Hällefors kommun. Alla kontaktsporter kommer undviks.

Dessutom kommer inga studiebesök, besök utifrån eller resor att tillåtas. Även måltidsverksamheten kommer att anpassas. Man ser också över möjligheten att öka avståndet mellan elever i barngrupper och klassrum. 
15.21
Lekebergsskolan inför rullande distansundervisning
Varje skoldag ska en årskurs stanna hemma och få undervisning på distans på Lekebergsskolan. Det beslutade förvaltningschefen för kultur- och bildningsförvaltning Monica Skantz tillsammans med nämndens ordförande Berth Falk på måndagen. 

Anledningen till beslutet är att många lärare är frånvarande på grund av sjukdom eller vab.
"Genom ovanstående åtgärd frigörs pedagoger för att säkerställa undervisningen i de två årskurser som varje dag finns på skolan", skriver Lekebergs kommun i ett pressmeddelande. 
 
15.02

Transportstyrelsen beslutar om undantag
Transportstyrelsen har idag beslutat att göra undantag från förordningen om kör- och vilotider med anledning av coronaviruset. 

- Den pågående covid-19 pandemin utgör en extraordinär omständighet och för att underlätta för transportföretagen har vi beslutat att tillfälligt medge undantag från regelverket under en period av 30 dagar, säger avdelningsdirektör Petra Wermström, Väg och järnväg, i ett pressmeddelande. 

Beslutet ger vissa lättnader i regelverket för buss och gods och en kopia av beslutet ska medföras i fordonet och kunna uppvisas vid en kontroll.

14.16
Degerfors Filmklubb ställer in filmvisning
Två filmvisningar i Degerfors har ställts in. En film skulle visas igår 15/3 och en annan nu på torsdag 19/3. 
"Folkhälsomyndigheten har gått ut med rekommendationer att begränsa sammankomster med mer än 500 personer. Våra filmvisningar brukar besökas av 200-300 personer och vi har i samråd med Degerfors kommuns säkerhetssamordnare beslutat att ställa in två filmvisningar", skriver Folkets Hus Degerfors på sin hemsida.
13.54
Konserter med Svenska kammarorkestern ställs in eller flyttas fram 
Länsmusiken i Örebro meddelar nu att konserter med Svenska Kammarorkestern påverkas av coronakrisen. 
"Abonnemangskonserter med Svenska Kammarorkestern under perioden 16 mars - 12 april 2020, flyttas till annat datum längre fram i tid alternativt ställs in", skriver Länsmusiken i ett pressmeddelande. 
13.29
Inställda föräldragrupper

Region Örebro län meddelar via sin Facebook-sida att alla föräldragrupper och stora gruppföreläsningar ställs in för att minska spridningen av coronaviruset. Blivande föräldrar hänvisas till FIN (Föräldraförberedande information på nätet), som nås via 1177:s hemsida.
12.18
Ytterligare två fall av coronasmitta har registrerats i Örebro län. Idag måndag, uppger Region Örebro län att antalet bekräftade fall i Örebro län är 15.
12.06
Laxå fokuserar på att skydda kommunens äldre
Läget i Laxå kommun beskrivs så här klockan 9:00 på måndagen den 16 mars i ett pressmeddelande: 

Inga kända Covid19-fall i Laxå kommun. Fortsatt fokus på att skydda kommunens äldre. Vi har infört extra städning av kök och gemensamma serveringsutrymmen.

Dagvårdsverksamheter och Träffpunkt 18 håller öppet som vanligt. Fortsatt besöksförbud på särskilt boende men inte på dagverksamheter.

Äldreomsorgen har arbetat fram en plan för vilka arbetsuppgifter som är absolut nödvändiga och hur dessa ska prioriteras om det skulle bli ett stort personalbortfall. Skyddsmaterial är begränsat och arbete pågår för rätta till bristerna. Flytten av Tivedsgården till Ramundergården skjuts framåt.

Skolan i Laxå kommun har möjligheter för distansundervisning med den utrustning och programvaror som redan finns i skolan om det skulle bli aktuellt. Skolan har också arbetat fram en plan för ett eventuellt stort personalbortfall. 

10.54
Färre platser på Lindesbergs biograf 
Från och med igår så har Lindesbergs biograf begränsat antalet platser till 20 % av salongens kapacitet, vilket betyder högst 51 besökare/film (normalt 255 platser).
Orsaken är att besökarna ska ha möjlighet att sitta helt åtskilda åt, enligt Lindesbergs Biograf.
10.51
Fritidsbanken i Nora stänger

På grund av coronaviruset stängs Fritidsbanken i Nora tillsvidare. Det betyder att det inte går att låna någon sport- eller fritidsutrustning. Däremot går det att lämna tillbaka utrustning. Här kan du läsa mer.
 
Foto: SVT.
09.17
Restaurang i Kopparberg stänger

Treskillingens restaurang i Kopparberg håller tillsvidare stängt för allmänheten som en försiktighetsåtgärd, skriver Ljusnarsbergs kommun på sin hemsida. Man vill förhindra spridning av coronaviruset.
09.00
Finansminister Magdalena Andersson håller pressträff nu klockan 09.00. Ministern ska presentera nya budgetåtgärder med anledning av corona-krisen. Här kan du följa pressträffen.
07.48

Degerforsprofilen Toivonen i karantän

Toivonen i karantän – men ligan spelar vidare

Ola Toivonen och hans Melbourne Victory är satt i 14 dagars karantän. Men den australiensiska ligan kommer spelas vidare. – Vi har en nyckelroll i att bibehålla australiernas hälsa och välmående. Vi gör det genom att låta spelarna spela, säger fotbollsförbundets ordförande James Johnson.
07.40

Resultat · De senaste dagarna har hyllor i matbutiker runt om i Sverige gapat tomma. Har du bunkrat upp med extra mat eller andra förnödenheter på grund av coronautbrottet?

  1. Ja. Man måste vara redo att sätta sig själv och familjen i karantän.
    9 %
  2. Nej. Det är överdrivet att hamstra på sig en massa.
    64 %
  3. Ja. Har handlat lite extra för att känna mig redo.
    27 %
07.27
Skola stänger efter coronafall

Degerfors kommun har tagit beslut om att stänga Svartå skola, efter att en medarbetare testats positivt för covid-19. Skolan kommer att vara stängd under måndag och tisdag till att börja med.
07.26
Godmorgon! Vi fortsätter att liverapportera kring corona-situationen i Örebro län under dagen. Påminner om att vi inte har möjlighet att ta emot frågor. Däremot kan ni ställa era frågor i SVT riks liverapportering.
07.15
I dag skulle mässan Ung Företagsamhet ha genomförts i Örebro men regeringens riktlinjer mot sammankomster med fler än femhundra personer gör att arrangörerna har tänkt om och ställt in den offentliga mässan.
Däremot kommer man fortfarande använda lokalen Conventum Arena, som inte går att boka av, för att genomföra tävlingsdelen för UF-företagen men alltså utan besökare utifrån. 
 
19.27

Örebro hockey: ”Helt rätt beslut”

SVT NyheterSvenska ishockeyförbundet meddelade under söndagen att säsongen för all elithockey avslutas i förtid på grund av risken för Coronavirusets spridning. – Helt rätt beslut, säger Mikael Johansson, vd för Örebro hockey.
12.57
Bra att vara förberedd men ibland kan man behöva ta ett djupt andetag och inte svepas med i den allmänna oron.

Livsmedelsverket om tomma hyllor i matbutiker: ”Livsmedel är inte på väg att ta slut”

SVT NyheterPå sociala medier sprids bilder på tomma hyllor i matvarubutiker, detta eftersom människor handlar massvis med varor som konserver, pasta och mjöl på grund av en oro av det nya coronaviruset, Covid-19. Enligt Livsmedelsverket är inte livsmedel på väg att ta slut.
08.48
Region Örebro län rapporterade under söndagen att  totalt 13 personer i länets testats positiva för Coronavirus. Nu har dock rutinerna ändrats och bara personer i riskgrupperna testas för viruset.
Såhär ser det ut i hela landet:
https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/
08.06

Åsas insats hjälper de mest utsatta för coronasmittan

SVT NyheterAtt handla och bära hem en kasse med mat till någon som är äldre och multisjuk är ett enkelt men viktigt sätt att hjälpa de mest utsatta för coronaviruset. Nu hoppas Åsa Karlström i Karlskoga att fler ska engagera sig.
21.22

Här ska akutpatienter bedömas innan de får komma in på USÖ

SVT NyheterUnder fredagen sattes ett gult tält upp utanför akutmottagningen på Universitetssjukhuset i Örerbo. Där ska en första bedömning och sortering göras av patienter innan de hänvisas vidare.
20.51

Åsas insats hjälper de mest utsatta för coronasmittan

SVT NyheterAtt handla och bära hem en kasse med mat till någon som är äldre och multisjuk är ett enkelt men viktigt sätt att hjälpa de mest utsatta för coronaviruset. Nu hoppas Åsa Karlström i Karlskoga att fler ska engagera sig.
10.17

Barnläkaren tipsar om hur du pratar om coronaviruset med ditt barn

SVT NyheterI takt med att allt fler åtgärder sätts in för att förhindra spridningen av coronaviruset ökar också oron. Barnläkare och professor Jonas Ludvigsson på USÖ möter dagligen oroliga föräldrar som ställer många frågor.
19.55
Sammanfattning fredag:
• Besöksförbud på alla sjukhus i länet
• Ett bekräftat fall på Örebro universitet – personal ombeds arbeta hemifrån
• Besöksnäringen drabbas hårt
• Barn- och ungdomsmatcher i en rad idrotter ställs in helt resten av säsongen
• Friskola inför onlineundervisning för elever i 6-9 på måndag
Tack för att ni följt oss idag! 
19.44
Coronasmittad på Örebro universitet – personal ombeds jobba hemifrån
En person på Örebro universitet har bekräftats smittad av coronaviruset, enligt uppgifter på universitetets hemsida nu på fredagskvällen.
 
Universitet råder nu de anställda som har möjlighet att arbeta hemifrån. Rekommendationen gäller även de som är helt symptomfria.

Åtgärder kommer också att sättas in för att underlätta för studenter att få undervisning och skriva tentamen i mindre grupper. 

16.21
Hannaskolan i Örebro, som är en friskola, inför onlineundervisning på måndag till och med onsdag nästa vecka för elever i årskurs 6-9. Orsaken är att man vill glesa ut antalet elever på skolan och bland annat skapa mer utrymme i matsalen.

De yngre eleverna kommer att gå som vanligt, men skolan utesluter inte en stängning. Fritidsverksamheten kommer att ske utomhus så långt det är möjligt med tanke på vädret. Det här enligt ett utskick till vårdnadshavare, lärare, elever och övrig personal.
15.20

Ungdomsmatcher i länet stoppas – olika besked från idrottsförbunden

Med anledning av att regeringen förbjuder alla samlingar över 500 personer har flera sportförbund fattat egna beslut för säsongen. För ungdomsserierna i länet innebär det att alla ungdomsmatcher i innebandy, bandy, basket och handboll ställs in. Inom fotbollen bedömer man att man fortfarande kan spela.
14.54

Besöksförbud på alla sjukhus i Örebro län

Nu inför Region Örebro län besöksförbud på alla länets sjukhus. Det betyder att anhöriga inte får besöka patienter.
14.25
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-1px; border-radius: 0px 0px 2px 2px;">↵

Gustavsvik undantaget från besöksgräns – men begränsar ändå antalet badgäster

Simhallar är undantagna från regeringens beslut om max 500 personer på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Ändå väljer Gustavsvik i Örebro att hålla sig under den gränsen i helgen. – Ja, vi kommer att se till att besökarna inte blir fler, säger platschefen och vd:n Ylva Axell.
12.01
En medarbetare på Anicura djursjukhus i Kumla har bekräftats vara smittad av coronaviruset, meddelar företaget i ett pressmeddelande. 
De skriver: 
"Medarbetaren har inte uppvisat några sjukdomssymptom på arbetsplatsen och djursjukhuset har varit i kontakt med ansvarig smittskyddsläkare som bedömt att risken för vidare smittspridning varit minimal. Medarbetaren har under arbetspassen haft mycket begränsad kontakt med djurägare men har vistats i samma undersökningsrum som tre olika djurägare som nu är vidtalade."
Den smittade medarbetaren ska efter omständigheterna må bra och har inte behov av sjukhusvård. 
Djursjukhuset meddelar också att djurägare med inbokade tider som är oroliga kan höra av sig och boka om sina besökstider. 
 
11.06

Örebros turistchef: ”Hårdaste smällen någonsin mot hotellnäringen”

SVT Nyheter
Coronaviruset slår nu hårt mot allt fler branscher, inte minst mot den lokala hotellnäringen.
- De jag pratat med säger att det här är den hårdaste smällen någonsin mot branschen, säger Björn Fransson, turistchef i Örebro.
10.15
09.49
Så agerar Marieberg galleria
Marieberg galleria håller öppet som vanligt. De har inte märkt av färre besökare under veckan.
För att minska smittspridningen har de valt att förstärka rengöringsrutinerna, bland annat genom att desinficera handtag och greppytor oftare.
De har även valt att höja ventilationen för att öka nivån av frisk luft i gallerian.
Man har också ställt upp informationsskyltar vid ingångarna och på toaletterna. Skyltarna informerar om att hålla god hygien, särskilt handhygien. Skyltarna informerar även om att man inte ska besöka gallerian om man känner sig sjuk.
07.05
Region Örebro län ändrar riktlinjer för coronaprover
På torsdagen meddelade regionen att man hädanefter endast kommer provta personer som tillhör någon riskgrupp. Övriga personer som har lindriga besvär med luftvägssymtom ska i stället stanna hemma tills man tillfrisknat. Det gäller oavsett om man har varit i ett riskområde eller inte, eller om man har blivit utsatt för känd smitta eller inte.

- Vi vill i stället rikta in resurserna på dem som är äldre och har andra sjukdomar och därmed riskerar att få en allvarlig sjukdomsbild, säger smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen.
16.40

Jonas Claesson som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län kommenterar den nya sjukvårdsledningen. I ett pressmeddelande säger han:

Vi gör det här för att kunna planera för ett större inflöde av patienter som är smittade med covid-19. Det handlar också om att kunna hantera den ökade belastningen på sjukvården och säkra tillgången på personal i ett dynamiskt snabbt förlopp. Vi vill på bästa sätt samverka med regionledningen och med övriga vårdgivare i regionen.

Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län. Foto: SVT.
16.39
Ny ledning inom sjukvården ska hantera corona-frågan

Region Örebro län meddelar att man skapar en särskild sjukvårdsledning och går upp i förstärkningsläge. I sjukvårdsledningen finns representanter från olika verksamheter inom regionen, skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Regionen meddelar också att ingen av de corona-smittade i länet vårdas på sjukhus.
16.23
Sammanfattning torsdag:
• Nytt corona-fall i länet. Totalt är det åtta bekräftade coronafall i Örebro län
• Region Örebro län skapar särskild sjukvårdsledning
• Äldreboenden i länets kommuner inför besöksrestriktioner
• Drop in på vårdcentraler i länet stoppas
• Flera evenemang ställs in eller flyttas 
15.37
Fredagsbönen delas upp

För att minska risken för spridning av coronaviruset och för att minska antalet besökare delas fredagsbönen i Örebro moské upp i två omgångar. Det skriver Örebro moské på sin Facebook-sida.

Bönetiderna är 12.15 samt 13.15 i morgon.
Örebro moské. Foto. Thomas Wedin.
15.28
Tandundersökningar för vissa patienter skjuts upp

Folktandvården i Örebro län väntar med att kalla in patienter som har en grundsjukdom på rutinkontroller. Det säger tandvårdsdirektören Ola Fernberg.

– Vissa äldre som har särskilt tandvårdsstöd avvaktar vi med att kalla in på rutinmässiga undersökningar tills det här är över. Det är personer som har sjukdomar i bakgrunden som vi känner till. Det är viktigt att vi tänker lite extra på riskgrupperna, säger han.

Annars tar Folktandvården emot patienter som vanligt.
  Foto: TT.
14.56
Örebro konserthus informerar om arrangemang

Konserthusets verksamhet påverkas av regeringens beslut att stoppa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 500 personer. Konserter i Konserthuset kommer därför att spelas i konsertsalen inför högst 500 personer.

Den som har köpt biljetter till evenemang som äger rum i närtid i konsertsalen kommer att få mer information via mejl. Vid inställda konserter får besökarna pengar tillbaka, skriver Konserthuset på sin hemsida.
Svenska Kammarorkestern under en konsert i Konserthuset i Örebro. Foto: SVT.
14.46
Universitetet aktiverar krisgrupp och genomför åtgärder

För att stoppa smittspridningen av coronaviruset har Örebro universitet beslutat om en rad åtgärder kring resor och möten som börjar gälla i dag. Universitetets krisgrupp har också aktiverats.
Bland annat ställs alla internationella tjänsteresor in, och universitetet avråder från tjänsteresor inom Sverige.
14.38
Restriktioner på äldreboenden i Lindesberg
 
Lindesberg beslutade idag att införa restriktioner på alla äldreboenden i kommunen från och med i eftermiddag. 
- Det innebär att man inte kan besöka sina nära och kära på äldreboende, säger Jessica Öhlund som är tf förvaltningschef på Socialförvaltningen i Lindesberg.

Dessutom stängs dagrehab Träffpunkten i Storå, Lindesberg, Frövi och Fellingsbro samt demensdagverksamheten i Lindesberg från och med måndag. 

14.32

Studenter om Örebro universitets nya åtgärder som införs från och med idag: "Bra med tidiga åtgärder"

14.29
Det åttonde corona-fallet i länet

Vi kan nämna att den senaste personen i länet som testats positivt för coronaviruset drabbades av symptom i fredags, och sökte vård under onsdagen. Personen är inte hemmahörande i länet.

Sjukvården har utfört smittspårning. Personen har haft närkontakt med familjemedlemmar i sin hemregion, och två nära kontakter här i länet.
14.20
Statsepidemiologen Anders Tegnell säger att det är osäkert vilken effekt en stängning av skolorna i Sverige kan få på smittspridningen.
14.16
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten säger att myndigheten inte har några planer på att stänga skolorna i Sverige.
14.13
Risken för störningar vid försörjning av samhällskritiska varor är låg just nu, informerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
14.02
Just nu håller Folkhälsomyndigheten presskonferens tillsammans med MSB och socialstyrelsen om corona-läget i Sverige.

Här kan ni följa den.
13.54
Region Örebro läns smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen sa följande i ett pressmeddelande i går:

I det här läget ska man vara vaksam på hur man mår. Det är viktigt att ingen i samhället går till jobbet eller skolan när de är sjuka. En del kanske ignorerar symtomen, tar en alvedon och ändå går till jobbet. Så ska man inte göra. Därmed inte sagt att man ska skicka hem helt pigga barn från förskolan för att de har lite snuva. Det är också viktigt att samhället, inte minst sjukvården, fungerar. Man kommer att behöva göra individuella bedömningar på verksamhetsnivå kring enskilda fall.

13.46
Enligt Laxå kommun har finns inget konstaterat fall av coronaviruset i kommunen.
13.36
Läget i Laxå kommun

I Laxå kommun diskuteras frågan om hur skolan och äldreomsorgen ska klara verksamheterna om många ur personalen blir sjuka. "Skolan  planerar också för eventuell distansundervisning om det skulle visa sig nödvändigt", skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Som vi tidigare berättat har äldreboendena i kommunen stängts för besök från och med i dag. Kommunen publicerar löpande information om corona-situationen på sin hemsida.
12.53
Möte om skolorna i Sverige

Klockan 14.00 ska utbildningsminister Anna Ekström ha ett möte hur coronaviruset påverkar skolornas verksamhet. Frågan är om skolorna i Sverige kommer behöva stängas.

Danmark har redan tagit beslut om att stänga alla skolor, förskolor och universitet, och nu kom precis besked om att alla skolor och förskolor stängs i Norge.

Vi kommer självklart rapportera om hur det blir för länets skolor.
12.30
Folkhälsomyndigheten

Vill du ha mer information om coronaviruset? På Folkhälsomyndighetens hemsida finns svar på många frågor. Informationen uppdateras löpande.
12.21
Michael Marchal, vd för SHL kommenterar det uppskjuta SM-slutspelet. Han säger följande i ett pressmeddelade:

"Nu när beslutet om att begränsa publika evenemang har tillkommit väljer vi i enighet med samtliga 14 klubbar och i samråd med hockeyförbundet att skjuta på slutspelet för att förhoppningsvis kunna spela med publik framöver"
12.19
Region Örebro län meddelar att den smittade personen mår bra. Personen vårdas inte på sjukhus utan befinner sig i sitt hem, dock med särskilda förhållningsregler.
12.19
SM-slutspelet i SHL skjuts upp
SHL har i samråd med Svenska Ishockeyförbundet fattat beslutet att skjuta fram SM-slutspelet i SHL till den 24 mars. Det innebär att Örebro Hockeys matcher skjuts fram.
12.11
Nytt fall av corona i länet
Ytterligare en person har testats positivt för coronaviruset. Det är en person i 20-årsåldern som varit på resa i Österrike, skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande.
11.42
Även Laxå kommun inför besöksförbud på samtliga äldreboenden. Kumla kommun uppmanar till att undvika onödiga besök på äldreboenden och de som har luftvägssymtom ska aldrig göra besök. Ljusnarsberg kommun inför inget förbud men uppmanar till att vara restriktiv med besök.
11.37
Örebro universitets rektor Johan Schnürer om universitetets nya riktlinjer.   
11.13

Nora kommun inför besöksrestriktioner på kommunens två äldreboenden Hagby ängar och Tullbackagården.

"Utifrån Folkhälsomyndighetens råd, rekommenderas du som besökare att undvika besök på din anhörig eller väns boende om du har någon anledning att befara att du kan vara smittad eller smittbärare. Nora kommun erbjuder därför dig som är anhörig eller vän att hålla kontakten via telefon. Samtliga avdelningar har direkttelefon och personalen hjälper till med kontakten​" skriver kommunen på sin hemsida. 

https://www.nora.se/kommunpolitik/sakerhetochkris/informationomcovid19coronavirus.4.1439baf0170be12339be1e3.html

11.12
Degerfors kommun gick upp i stabsläge igår förmiddag, på grund av oro och många frågor från allmänhet och anställda kring coronaviruset. Stabsläget innebär att kommunledningen är i beredskapsläge för att följa utvecklingen och snabbt ta beslut om nödvändigt. 
- Vi begränsar också tjänsteresor för medarbetare i kommunen och har ställt in bland annat simundervisning, säger Timmie Falk, kommunikatör. 

Kommunen meddelar också att ordförande i kommunfullmäktige i Degerfors, Marianne Högberg (S), är fast i karantän på ett hotell i Cypern.
- Det är olyckligt men hon mår bra och kommer att stanna där i 14 dagar. Antagligen blir det vice ordförande Patrik Rhenberg (S) som får ta sammanträdet 23 mars, säger Timmie Falk. 
11.04
Helgen konsert med Molly Sandén på Conventum i Örebro är framflyttad.  "Som följd av regeringens beslut angående folksamlingar är det inte möjligt att genomföra Molly Sandéns konsert i Örebro lördag 14 mars utan konserten kommer att flyttas fram. Nytt datum kommer meddelas inom kort." skriver Conventum på sin hemsida. Biljetterna kommer att gälla för det nya datumet.
11.02
Ung Företagsamhet har beslutat, i samråd med styrelse och Ung Företagsamhet Sverige, att årets UF-mässa på Conventum arena på måndag ställs in för allmänheten och besökare. Däremot kommer tävlande utställande UF-företag med lärare, jury och UF-personal att finnas på plats.
10.31
Flera regioner inför besöksförbud på vårdavdelningar. Redan i tisdags införde Region Värmland besöksförbud och igår även Region Uppsala. Region Dalarna meddelar att man vill införa besöksförbud.
I Örebro län finns ännu inget besöksförbud på vårdavdelningar, men det kan komma att ändras om regionen bedömer att det är nödvändigt.
- Däremot ska personer med luftvägssymtom aldrig besöka anhöriga på sjukhus. Man ska också tänka på att begränsa antalet personer vid besök, och undvika onödiga besök, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.
10.25
Filmskaparen och mångsysslaren Lasse Åberg skulle ha kommit till Lindesberg på lördag, men besöket är inställt med anledning av Corona-viruset. "Lasse tillhör riskgruppen", skriver arrangörerna i ett pressmeddelande. 
Syftet med besöket var att vara med vid en vernissage med verk skapade av Lasse Åberg, samt hålla en föreläsning. Vernissagen kommer genomföras utan Lasse Åbergs medverkan, medan föreläsningen skjuts fram till hösten. De som redan köpt biljett kan lösa in den på Stadsbiblioteket, hälsar Kulturenheten vid Lindesbergs kommun.
08.38
I den här liverapporten samlar vi den senaste informationen vi har om det nya coronaviruset och hur det påverkar Örebro län. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på frågor här. Har du frågor hänvisar vi till den här liverapporteringen som handlar om hela landet. 
Antalet insjuknade i Örebro län är 453 personer (uppdaterad 15 april) enligt Region Örebro län.
09.31

Alla drop-in mottagningar på länets vårdcentraler stängs

SVT NyheterVårdcentralernas drop-in mottagningar stängs från och med fredag den 13 mars, det meddelar Region Örebro län på torsdagen.
09.31

Örebro universitet stoppar utrikesresor och flera stora sammankomster

SVT NyheterIgår införde Örebro universitet en rad nya åtgärder för att minska spridningen av coronaviruset. Bland annat ställer man in alla tjänsteresor utomlands och undervisningen kan komma att ske på distans.
08.48

Örebrostudenten Moa i karantän i Rom: ”Känns väldigt absurt”

SVT NyheterNär hela Italien sattes i karantän drabbades Örebrostudenten Moa Jedar.Hon och en annan student från Örebro universitet har stannat inne och följt nyhetsrapporteringen i svenska medier. – Det känns väldigt absurt att vara på det stället i Europa där det är störst framfart, säger Moa Jedar om coronasituationen.
08.48

Örebro Hockey spelar inför tomma läktare på torsdagen

SVT NyheterSHL meddelade på onsdagskvällen att alla matcher på torsdagen kommer att ske inför tomma läktare. Det efter regeringens beslut om att stoppa alla sammankomster med fler än 500 deltagare.
08.48

Platschef på Conventum: ”Vi kommer med säkerhet flytta fram eller ställa in evenemang”

SVT NyheterPå onsdagskvällen kom beskedet om att alla evenemang med fler än 500 deltagare stoppas. Här i länet är det stora evenemang som kan komma att påverkas.
08.47

Matmässa i Örebro ställs in

SVT NyheterKonferensen Food Tech, som skulle ägt rum imorgon 12 mars på Konserthuset, ställs in med anledning av coronaviruset.
08.47

Två nya coronafall i länet

SVT NyheterYtterligare två personer i länet är smittade av det nya coronaviruset, det meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande. Sammanlagt har sju personer testats positivt för coronaviruset i Örebro län.