SVT rapporterade · Elisabeth Marmorstein svarade på era frågor

Här kan du ställa dina frågor om de politiska besluten som fattats - och kanske inte fattats - nu i coronatider. SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarar i mån av tid.
17.11
Nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången. Tack för alla era frågor och ledsen att jag inte kunde svara er alla. Väldigt många frågor om smittspridning som jag inte har kunskapen att besvara. Jag kan därför rekommendera att ni fortsätter ställa era frågor i den chatt vi haft om Corona under flera dagar.
17.08
Varför råder inte svenska myndigheter folk att jobba hemifrån om de kan som man gör i Danmark? Då hade man minskat smittspridning i lokaltrafiken och på arbetsplatser.
@Batman - Hej Batman, det är den bedömning myndigheterna gör och varför de gör den kan jag tyvärr inte svara på, jag är inte expert på smittspridning. Men bedömningarna kan förstås förändras beroende på hur det här utvecklar sig. 
17.06
Hej Elisabeth
Jag tycker du är fantastisk och man har ju lätt att förstå det du pratar om. Jag tänkte fråga hur ser det ut om tex Italien eller Sverige begär hjälp från EU? Vad kan medlemsländerna bistå med och vad är medlemsländerna skyldigheter.
Önskar dig en fantastisk torsdag.
@Fadde - Hej Fadde, EU-länderna kan absolut stötta varandra i den här situationen. Så sent som i tisdags beslutade EU-ländernas ledare att upprätta en Coronafond på 25 miljarder euro där pengarnas tas från EU:s strukturfonder. Det ska gå till sjukvård, företag, arbetsmarknad och utsatta branscher. Något gemensamt stimulanspaket har man dock ännu inte beslutat om.  
16.56
Sverige har ju inte ministerstyre, men kan en sådan här speciell händelse som vi nu har legitimera ett temporärt ministerstyre om så beslutas? Det är möjligt?
@J-Å - Hej J-Å, det korta svaret är nej. I Sverige har principen och ansvars-närhets och likhetsprincipen vilken stipulerar att de myndigheter som ansvarar för en verksamhet i normala fall även ska göra det i en kris. Vi har heller inte grundlagsenligt undantagstillstånd som väldigt många andra länder. 
16.49
Karensdag ???
Hej. Blir lite orolig över vår regering och media som talar om slopad karensdag vid sjukdom, borde de inte veta att de redan tagit bort karensdagen den 1. Jan 2019 då den ersattes av ett krångligt system med karensavdrag istället??
Rolf Ahlborg
@RolfAhlborg - Hej Rolf, det har du helt rätt i och rätt ska förstås vara rätt. Jag tror att skälet till att man använder ordet karensdag är att karensavdraget inte är lika allmänt känt. 
16.46
Måste besluten tas på plats i riksdagen? Eller är det hypotetiskt möjligt att riksdag och regering kan samlas och besluta via digital plattform om situationen kraftigt skulle försämras?
@J-Å - Hej J-Å, när det gäller regeringen så måste minst fem statsråd vara närvarande för att regeringen ska vara beslutsför. När det gäller riksdagsledamöterna så går det inte att votera digitalt utan knapptryckningen ska ske i kammaren. 
16.43
Varför vill regering tjäna politiska poäng även under dessa omständigheter?
@DS - Hej DS, jag tror ingen regering önskar en sådan här situation för att tjäna politiska poäng. Men hur regeringen hanterar situationen kan förstås få konsekvenser för väljarnas förtroende, positivt eller negativt beroende på hur man lyckas. Regeringen Persson fick ju skarp kritik efter Tsunamikatastrofen 2004 vilket kan ha haft viss effekt på valet två år senare. Regeringen Reinfeldt ansågs ha hanterat finanskrisen väl 2009 vilket ledde till ett ökat förtroende för den regeringen. 
16.39
Hej vid hur många Coronafall kommer skolorna stängas.
@KevinAslan - Hej Kevin, det kan jag tyvärr inte svara på. Folkhälsomyndigheten ser inte det som nödvändigt i dagsläget och menar att det sannolikt skulle ha begränsad effekt. Men den bedömningen kan förstås förändras. 
16.38
Vad är du för expert??? När det gäller coronavirus???
@Ofelia - Hej Ofelia, du har helt rätt, jag är inte expert på vare sig Corona eller smittspridning. Det jag kan svara på handlar om politiken till följd av det här utbrottet. Om du vill veta mer om viruset rekommenderar jag dig vår andra chatt samt en direktsändning med smittskyddsläkaren Jan Albert kl 17.  
16.35
Kommer skolorna att stängas ner i Sverige? Och hur kommer det då påverka vårt som,Mario. Med vänlig hälsning, en sommarlov fantast.
@Viggo - Hej Viggo, det kan inte jag svara på tyvärr. Frågan diskuteras naturligtvis men än så länge tycker inte Folkhälsomyndigheten att det är nödvändigt och de menar också att det sannolikt skulle ha liten effekt. Det här kan förstås förändras. Så skedde ju exempelvis när det gäller större folksamlingar. 
16.33
Hur ska max-taket på 500 personer på ett evenemang egentligen tolkas? Folk som är sjuka brukar inte ta sig ut för att springa, speciellt inte i corona- tider.
@Atlet - Hej Atlet, förstår inte riktigt hur du menar. Gränsen på 500 personer gäller allmänna sammankomster vilket definieras som något som allmänheten har tillträde till och offentliga tillställningar som idrottstävlingar, mässor och marknader osv. Men privata fester, företagsevenemang, bibliotek, simhallar och liknande berörs inte. Det här regelverket kan förstås förändras. I Danmark beslutade man igår att sänka gränsen från 1000 till 100 deltagare. 
16.28
Varför ligger Sverige så långt efter i alla restriktioner. Våra nordiska grannar verkar mycket handlingskraftiga än Sverige. Det förekommer mycket motstridig information, tv-experten igår, då ändrades direktiven på mindre än en halvtimme. Detta inger inte det minsta förtroende.
@Ulla - Hej Ulla, vi har olika system för beslutsfattande i de olika länderna. I Sverige har vi ansvars- och närhetsprincipen som innebär att de myndigheter som i normala fall ansvarar för en verksamhet också ska göra det i en kris. I Danmark tex har man istället ministerstyre vilket innebär att statsråden kan och förväntas fatta beslut utan begäran från myndigheterna. Men självklart rådgör även den danska regeringen med sina expertmyndigheter.