SVT rapporterade · Coronaläget i Värmlands län

06.28
Coronasmittan har nu konstaterats i omsorgsverksamheter i Munkfors och Kristinehamn, enligt kommunernas hemsidor tisdagen den 14/4.
I Kristinehamn har man under helgen konstaterat en smittad person på en gruppbostad inom funktionsstöd. Den som har insjuknat tillhör inte uttalad riskgrupp.
I Munkfors har man under påskhelgen tagit prover på både personal och vårdtagare inom verksamheten för vård- och omsorg. Detta för att personerna har uppvisat symtom på covid-19. Resultatet från de prover visar att det finns konstaterad smitta inom verksamheten. Fler provsvar inväntas under veckan.
10.48

Region Värmland meddelar att det på tisdagen 14/4 finns 82 bekräftade coronafall.
Totalt har 1 500 testats.
 

Region Värmland har 22 inneliggande patienter varav 9 vårdas på IVA. Av dessa är 7 patienter från annan region varav 6 vårdas på IVA.

Centralsjukhuset i Karlstad: 21 patienter, varav 8 på IVA 
Sjukhuset i Arvika: 0 patienter
Sjukhuset i Torsby: 1 patienter, varav 1 på IVA

10.41
Region Värmland meddelar att det på måndagen finns 79 bekräftade covid-19 fall i länet. Totalt har 1465 personer testats för coronasmittan.

På annandag påsk finns det 22 inneliggande patienter, varav sex är från annan region.

Centralsjukhuset i Karlstad:  20 patienter, varav 6 på IVA
Sjukhuset i Arvika: 0 patienter
Sjukhuset i Torsby: 2 patienter, varav 2 på IVA
11.31
Region Värmland meddelar idag söndag att det nu finns 75 bekräftade covid-19 fall. Totalt har 1433 personer testats för coronasmittan.

Under söndagen finns det 18 inneliggande patienter, varav sju är från annan region.

Centralsjukhuset i Karlstad:  16 patienter, varav 7 på IVA
Sjukhuset i Arvika: 0 patienter
Sjukhuset i Torsby: 2 patienter, varav 2 på IVA
11.38
Lägesbilden lördagen den 11 april i Region Värmland är 73 bekräftade covid-19 fall. Antalet personer som testats är 1404 stycken.

Region Värmland har 16 inneliggande patienter varav sex är från annan region. 

Centralsjukhuset i Karlstad, 14 patienter, varav 6 på IVA
Sjukhuset i Arvika: 0 patienter
Sjukhuset i Torsby: 2 patienter, varav 2 på IVA
15.05

Region Värmland meddelade under långfredagen att det nu finns 70 bekräftade covid-19 fall och att antalet personer som testats är 1274 stycken. Totalt har en person avlidit. 

Region Värmland har idag 13 inneliggande patienter som vårdas för coronavirusinfektionen. 

Centralsjukhuset i Karlstad: 8 patienter, varav 5 på IVA (5 patienter på IVA från annan region)
Sjukhuset i Arvika: 2 patienter
Sjukhuset i Torsby: 3 patienter, varav 2 på IVA

Källa: Region Värmland

12.43

Allt fler industriföretag drabbas av coronakrisen, inte minst i Värmlands län där det i merparten kommuner är industriföretag som är den största privata arbetsgivaren. 
Svenskt Näringsliv vill nu se mer kraftfulla åtgärder för att lindra krisen- bland annat ett starkare system för korttidspermittering, likviditetsstärkande åtgärder och räddningsersättning till företag som får ett brant intäktsbortfall. 
 
12.22

Medarbetare i Årjängs kommun kommer få ett presentkort på 400 kronor som kan användas på lokala restauranger och företag i kommunen. Det beslutades på  ett möte i kommunstyrelsen, som ett led att stödja det lokala näringslivet under coronapandemin. 

– Vi fortsätter våra insatser för att stödja företag och invånare. Under kommunstyrelsens möte tog vi beslut om en ytterligare åtgärd. Alla medarbetare och vikarier kommer att få ett presentkort som påskgåva att använda i valfri butik eller restaurang i Årjängs kommun. Det är ett sätt för oss att visa att vi värdesätter våra medarbetares insatser, samtidigt som vi gynnar det lokala näringslivet, berättar Daniel Schützer (S), kommunstyrelsens ordförande.

11.02

Ingen påskhandel vid stängd Norgegräns

Gränshandeln har mer eller mindre upphört sedan Norge stängde riksgränsen för snart en månad sedan. Under påsken säljs i vanliga fall stora mängder alkohol, godis och andra gränshandelsvaror. Nu har leveranserna till butikerna i stort sett upphört.
– Vi brukar köra ungefär 40-50 pall om dagen till Systembolaget i Charlottenberg en vanlig påsk. Nu rör det sig om ett par tre stycken, säger Henrik Gustavsson, logistikchef på LBC frakt i Karlstad.
18.22
I tisdags fick Sunne sitt första bekräftade fall av coronaviruset, och att det rörde sig om en person som är kund inom den kommunala vård och omsorgen. Nu skriver kommunen i ett pressmeddelande att det rör sig om en person på  boendet Hagen och att smittan är begränsad dit. Kommunen vill av sekretesskäl inte gå ut mer hur många eller vilka som har smittan. 
- Smittan finns överallt i samhället och kommunen kan därför inte säga hur smittan kommit in i verksamheten. Vi ser allvarligt på situationen och gör allt för att skydda våra äldre, bland annat genom att all personal måste följa basala hygienrutiner och de riktlinjer vi fått från Smittskydd, säger Jeanette Tillman, verksamhetschef vård och omsorg i pressmeddelandet.
14.26
Västanå teater skjuter upp sin produktion av Körkarlen som skulle spelats i berättarladan i Sunne i sommar. Istället hoppas man kunna spela föreställningen nästa år, sommaren 2021. 
- Västanå Teater är en av de institutionsteatrar i Sverige som erhåller minst ekonomiskt stöd från det offentliga. Uteblivna biljettintäkter slår därför oerhört hårt mot vår verksamhet. Ovissheten som följer i Corona-pandemins fotspår och osäkerheten kring när eller ens om vi kan spela för publik redan i sommar har därför tvingat oss att redan nu dra i handbromsen och fatta beslutet att skjuta upp premiären till 2021, skriver teaterchefen Leif Stinnerbom i ett pressmeddelande. 
14.22

Coronapatienter från andra regioner vårdas i Värmland

SVT NyheterNu har två coronapatienter som intensivvårdats på annan ort anlänt för att få vård på centralsjukhuset i Karlstad. – Vi måste vara beredda att hjälpa varandra, säger Tobias Kjellberg, sjukvårdsledare i Region Värmland.
12.18
Ytterligare sju personer i länet har bekräftats smittade med den nya coronaviruset sedan i går. Antalet bekräftat smittade i länet är nu 65.
11.37

Långtidsarbetslösa i Karlstad kan drabbas hårt av coronakrisen

I Värmland har runt 750 personer varslats de senaste veckorna men på arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Karlstad har man märkt att det är de redan långtidsarbetslösa som riskerar att halka längre bort från jobben. – Vi ser just nu att det är svårt att få till planeringen för de vi är till för, säger avdelningschefen Jessica Granbom.
10.43

Eftersom det just nu är det många som studerar och arbetar hemifrån, ser man från Karlstad kommun en ökad risk för våld och utsatthet i hemmet.

- Jag är bekymrad över att antalet inkommande samtal till oss för råd och hjälp har minskat drastiskt de senaste fyra veckorna, vilket även bekräftas av kollegor runt om i länet. Risken är att de som jobbar eller studerar hemma har mindre möjlighet att kontakta oss, samtidigt som deras våldsutövare har större möjlighet att kontrollera och utöva våld. Jag och mina kollegor på familjevåldsenheten jobbar på som vanligt och kan ta emot alla som behöver stöd och skydd, och säger Sabina Gómez Jansson, enhetschef på familjevåldsenheten i Karlstads kommun, i ett pressmeddelande.

Från kommunen uppmanar man alla att vara lite extra uppmärksamma under den tid som pandemin pågår och höra sig till familjevåldsenheten på dagtid, kvällar eller helger om man är orolig för sin egen eller någon annans situation.

Skolelever kan även vända sig till elevhälsan om man behöver någon att prata med. Elevhälsan har öppet även på gymnasieskolorna som har distansundervisning.

Här finns kontaktuppgifter för dig som har det lite extra kämpigt där hemma just nu, eller är orolig för någon i din närhet.

09.48
Alla idrottsföreningar i länet har nu möjlighet att söka specialstöd från RF-SISU Värmland för att anpassa sättet att träna under coronakrisen. Det handlar om utrustning till utomhusträning, kostnader för annorlunda idrottsverksamhet och ändrat anläggningsbehov på grund av stängda hallar.
07.13

Inga norrmän i Värmland i påsk – tomt i stugor och husvagnar

Till påsk vallfärdar norrmännen normalt till butiker, fritidshus och campingplatser i bland annat Värmland. Nu står det mesta istället tomt, sedan Norge stängt gränsen i ett försök att stoppa coronasmittan.
– Det är oroligt och vemodigt och tomt, säger Helena Henriksson, vd på Torsby camping där norska gäster står för 99 procent av säsongsplatserna.
16.25

Första bekräftade fallet av corona i Sunne

Sunne kommun har fått sitt första fall av Covid-19. Provsvaren kom i söndags kväll och bekräftade att en person var smittad.

13.44

Vädjan till kunderna: Påskhandla i tid

Inför påskhelgen passar många på att storhandla – inte minst på skärtorsdagen. Det hoppas Coop Värmland inte blir fallet i år och därför uppmanar de kunderna att handla påskmaten så tidigt som möjligt under veckan.
11.00
Kyrkorna i Karlstads pastorats kommer ha öppet och gudstjänsterna kommer att genomföras som vanligt under påsken, det framgår av ett pressmeddelande. Pastoratet skriver att riktlinjerna om att samla max 50 personer har inte varit svåra att följa eftersom färre kommer till kyrkornas gudstjänster och att kyrkorummen är så pass stora att det finns plats för folk att sprida ut sig. Dessutom kommer man att sända ut gudstjänsterna på internet och på radio för de personer som inte kan eller vill ta sig till kyrkan.  
– Vi firar gudstjänst både för de som är där och för alla dem som nu inte kan närvara. I gudstjänsten inkluderas vi alla oavsett om vi är där på plats i kyrkan, via internet eller tv, eller bara med genom våra innersta tankar, säger domprost Harald Cohén. 
10.44

Polisen skriver på sociala medier att de kommer ha extra bevakning under den påsk-karavanen mellan Kil och Charlottenberg, som äger rum på påskafton för att se till att inte fler än 50 personer samlas på samma plats och att de har rätt att spärra av platser och upplösa tillställningar.

- Tidigare år har ordningsstörningar och trafikproblem uppstått i samband med karavanen. Därför kommer polisen att jobba hårt med att minska störningarna och uppkomna trafikproblem bl a genom att tömma ut alkohol för dem som dricker samt utförda böter och hantera trafikbrott på plats, skriver polisen i Värmland på sina sociala medier. 

10.07
Alla som jobbat minst 50 procent i Filipstads kommun under mars månad och ska jobba även i april kommer alldeles snart att få ett presentkort på 200 kronor från kommunen. Presentkortet kan användas i butiker och restauranger som är med i Filipstads köpmannaförening.
Beslutet fattades av kommunstyrelsens arbetsutskott under måndagen.
- Vi gör det här dels för att premiera våra anställda som gör ett fantastiskt jobb i coronatider, dels för att stötta de lokala företagen i kommunen, säger kommunalrådet Åsa Håkman Felth (S). 
Presentkorten kommer kosta kommunen cirka 300 000 kronor. 
Det har också fattats beslut om att gymnasieungdomar som är folkbokförda i Filipstad och har distansundervisning får fortsätta att hämta gratis luncher hos några restauranger i kommunen terminen ut. Från början gällde erbjudandet bara april ut. 
- Men vi ser nu att det är lika bra att fortsätta terminen ut, säger Åsa Håkman Felth.  
Under påsklovet får eleverna inga gratisluncher.
10.05

NWT korttidspermitterar 55 anställda

Efter fackliga förhandlingar har NWT Gruppen beslutat att korttidspermittera 55 av sina anställda. De flesta jobbar med annonsförsäljning och annonsproduktionen inom medieverksamheten.
– Vi ser tydligt att många av våra annonskunder nu har det tufft. Det är många företag inom handel, restauranger, resor och hotell som faktiskt kämpar för sin överlevnad. Detta påverkar så klart även oss, säger Mats Muregård, VD i NWT Gruppen AB, i ett pressmeddelande.
06.05
Moa Söderberg och Agnes Stålhammar är båda tredjeårselever vid Sundstagymnasiet i Karlstad. Moa går på teaterlinjen och Agnes på danslinjen och deras sista termin på gymnasiet blev inte riktigt som de hade tänkt sig när regeringen beslutade att all undervisning skulle ske på distans.  
21.36
Wermland Opera ställer in resten av innevarande säsong
Under måndagskvällen meddelade Wermland Opera att de ställer in hela vårterminen 2020 fram till sommarsemestern på grund av covid-19. Höstens industribarockopera Eurydike skjuts på framtiden och i nuläget planeras ny repertoar för hösten 2020.
I pressmeddelandet kommenterar opera och orkesterchef Ole Wiggo Bang beslutet:
”Verkligheten kommer alltid vara viktigare än fantasins verklighet. Jag hoppas därför att höstens verklighet kommer göra det möjligt för oss att kunna bjuda in vår publik till vår värld av musik och teater igen. Vi ser fram mot alla dessa möten med glädje och tillförsikt.”
17.35
En anställd i hemvården i Karlskoga coronasmittad
Karlskoga kommun uppger på sin hemsida att en person som arbetar inom hemvården i kommunen har konstaterats vara smittad av coronaviruset. Fallet upptäcktes i helgen.

"Personen följde rutinen och gick hem direkt när denne kände av symptom, personen har provtagits och provet visar alltså på att personen är smittad", säger Eva Persson, tillförordnad socialchef i en kommentar.

Kommunen och smittskydd har kartlagt alla personer som varit i kontakt med personen som insjuknat. Ingen brukare har ännu uppvisat symptom.
16.18

Regionen satsar på egna nätdoktorer

Efter coronapandemins utbrott har allt fler sökt sig till olika internetbaserade vårdtjänster och nu hakar Region Värmland på. Från och med i dag går det att boka digitala möten med regionens egna läkare på nätet.
12.52
Det gamla familjeföretaget Harry Holms i Munkfors, som bland annat tillverkar hållare för handspritflaskor, går för högtryck just nu i coronatider. Läs mer här
12.27
750 personer varslades om uppsägning i Värmland mellan den 1 mars och 5 april i spåren av coronapandemin. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen. I hela landet har 4​9 500 personer varslats.
-Antalet nyinskrivna förra veckan är något högre än någon enskild vecka under finanskrisen 2008 vilket säger en hel del om det allvarliga läget, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmedelande. 
09.27

Men anledning av det nya coronaviruset har vårdcentralerna i Karlstad kommun utökat sina telefontider för den som behöver rådgivning och har besvär från luftvägarna som hosta, andningsbesvär, halsont eller feber. Man kan ringa sin vårdcentral vardagar mellan klockan 8-17.  För rådgivning och tidsbokning till vårdcentralen gäller den vanliga telefontiden mellan klockan 8-10.

16.48

Pandemin gav rusch i byggvaruhandeln

Många verksamheter går på knäna till följd av coronavirusets framfart, men inom byggvaruhandeln i Karlstad var det under söndagen precis tvärtom.
12.50
När coronakrisen blev ett faktum stoppade regionen alla studenter från att vara i verksamheten, medan kommunen haft studenter hela tiden. En av dem som oroar sig för att missa sin praktik är sjuksköterskestudenten Hanna Motmaen.
12.25
Två nya bekräftade fall av corona har konstaterats i Värmland. Enligt Region Värmland är totalt 55 personer bekräftat smittade.
12.32
Ytterligare en person har bekräftats smittats med coronaviruset i Värmland. Totalt är 53 personer bekräftat smittade. Totalt vårdas två personer på intensivvårdsavdelningen meddelade Regionen under lördagen.
14.20
Värmlands Fotbollförbund meddelar idag att samtliga träningsmatcher ställs in på grund av coronaläget. Detta gäller såväl senior som junior, barn och ungdom. Beslutet gäller från och med idag. Även samtliga utbildningar arrangerade av, eller tillsammans med, Värmlands FF skjuts upp tills vidare.
13.40
Tio av landets flygplatser har skickat en gemensam skrivelse till infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) där de beskriver att coronaläget hotar flygplatsernas existens, det skriver VF. Bland flygplatserna som skrivit under finns företrädare för Hagfors och Torsby flygplatser.
Torsby flygplatschef bekräftar för SVT har man har ett pressat läge sedan linjeflygen dragits in.
- Landningsavgifterna utgör i stort sett hela vår inkomst. Dessutom baseras driftbidraget på passargerarantalet så det är oroande, säger han.
Flygplatschefen beskriver också att flygplatspersonal besitter en speciell kompetens som måste underhållas för att inte tappas. Med skrivelsen hoppas man nu få gehör för att ekonomin kan säkras upp och flygplatserna räddas kvar.
12.24
Hagfors kommun uppmanar sina kommuninvånare att inte resa någonstans i påsk.
- Tillsammans med kommunledningen vill vi samlat från politiken uppmana alla kommunmedborgare att avstå och resa i påsk, säger kommunstyrelsens ordförande Jens Fischer (OR), i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.
12.18
Filipstads kommun erbjuder alla kommunens gymnasieelever att under april månad hämta ut gratis lunch hos tre restauranger i kommunen. Syftet, förutom att erbjuda eleverna lunch, är också att stötta det lokala näringslivet.
 
09.41
"Volontärer i Molkom" heter en grupp personer som nu hjälper till att köra hem matkassar till äldre och personer i riksgrupper. Personerna i gruppen jobbar ideellt och gratis.
- Nu är det viktigt att vi skapar hållbarhet i detta under lång tid, säger Lena Fosselius Peterson och Ulf-Peter Peterson, som är initiativtagare till "Volontärer i Molkom", i ett pressmeddelande.
18.45
Trycket på den värmländska sjukvården är just nu inte lika hög som man hade förväntat sig, det gör att man nu har möjlighet att utföra fler planerade operationer.
Hör Tobias Kjellberg, sjukvårdsledare i Region Värmland, berätta mer i klippet nedan. 
10.09

Karlskoga kommun vädjar nu till alla sina kommuninvånare att inte resa någonstans i påsk.

- Kan du avstå från att resa i påsk så vädjar jag och kommunledningen till alla kommunmedborgare att göra detta, säger Tony Ring, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Kommunen skriver att minimerat resande, både i och utanför landets gränser, minskar risken för smittspridning och belastningen på sjukvården.

08.03

15 nya miljarder i coronastöd

Kommuner och regioner kommer att få ytterligare cirka 15 miljarder kronor till följd av coronakrisen, erfar Sveriges Radio Ekot.
07.34

 

Arlas kosläpp har ställts in som offentligt evenemang i år till följd av coronaviruset.
Men för den som vill se de glada klövdjuren ta sig ut på sommarbete kommer möjligheten att följa släppet via nätet att finnas, lovar mejerikooperativet.
Det rör sig om en "stor direktsändning", enligt Dalarnas Tidningar.
-Vi kommer med hjälp av ett externt produktionsbolag att göra ett program, men sedan kommer även vissa bönder direktsända själva. Det betyder att man kan uppleva kosläppet hemma i sin egen soffa, komplett med mjölk och bullar, säger Fredrik Larm, sponsor- och eventchef på Arla.
TT
 
17.10
Fritidsbanken i Hagfors är stängd från och med i dag, 1 april. Personalen behövs nämligen i andra samhällsbärande verksamheter inom kommunen. Enligt P4 Värmland ska personalen tillverka ansiktsskydd till vården. 
Containrar för Fritidsbanken som står på återvinningscentraler i Hagfors och Ekshärad stängs för inlämning på fredag. 
13.42
​Folkhälsomyndigheten går idag ut med nya skärpta riktlinjer för att minska smittorisken av det nya coronaviruset. Förutom att stanna hemma vid sjukdomskänsla, vara noga med handhygien och hålla avstånd bör större sociala sammanhang undvikas och personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga.
  • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
  • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper och begränsa antalet åskådare.
  • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och liknande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
  • Arbetsgivare bör se till att personal och besökare håller avstånd, att anställda arbetar hemifrån och undviker onödiga resor om det är möjligt.
  • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.
11.24
Region Värmland har uppmanat kommunerna i Värmland att planera för att ta emot fler patienter än vanligt från sjukhuset. Torsby kommun har nu i dagarna börjat genomföra förändringar för att stå redo för detta. Här kan du läsa mer om hur åtgärderna ser ut
11.23
Eftersom färre väljer att åka kollektivt i coronatider kommer Karlstadsbuss att tidigarelägga sommartidtabellen med två månader.
Redan på måndag, den 6 april, går Karlstadsbuss över till sommartidtabell.
- Det handlar om att anpassa utbudet efter den efterfrågan som finns just nu, och att skapa en beredskap om ett större antal förare skulle insjukna. Vi vill kunna genomföra den trafik vi utlovar i våra tidtabeller, säger Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Region Värmland kollektivtrafik.
11.10
Karlskoga kommun ger presentkort till alla anställda 

Kommunen skriver i ett pressmeddelade att samtliga anställda i Karlskoga kommun får ett presentkort till ett värde av 300 kronor. Det gäller såväl tillsvidareanställda som personer med kortare anställningar, inklusive timvikarier. Kortet gäller på samtliga köpställen som är anslutna till Marknadsplats Karlskoga, cirka 60 stycken. 

 "Vi gör det här för att stärka och underlätta för lokala näringsidkare i den här extrema situationen som vi alla är i och samtidigt visar det på uppskattning till de anställda i Karlskoga kommun", säger Tony Ring, kommunstyrelsen ordförande, i informationstexten på kommunens hemsida. 
Kostnaderna beräknas landa på en miljon kronor för kommunen. 
10.50
För att mildra coronautbrottets effekter för kulturlivet öppnar Region Värmland nu för att betala bidrag till ideella kulturarrangörer som tvingats ställa in och förskott på redan beviljade bidrag till kulturverksamheter som riskerar att få problem med likviditeten.
09.09

Tung ekonomisk smäll för klubbar som äger sin arena

SVT SportCoronakrisen innebär stora påfrestningar på ekonomin hos de flesta idrottsklubbar. Men för klubbar som äger sina arenor blir smällen än värre när arenan står tom. – Vi kan inte gå till någon annan och be om hyresfrihet, säger Färjestads VD Stefan Larsson.
08.33

Trots coronapandemin – livet går vidare på gården

SVT NyheterSamtidigt som stora delar av samhället stängs ner som en följd av coronapandemin så fortgår livet som vanligt på sina håll. För bonden Andreas Strandberg i Gunnarskog rullar det mesta på som vanligt.
07.16
Värmlands fotbollsförbund har beslutat att flytta fram seriestarten för division 4-6 herrar och för division 3 damer till första helgen i maj, men att i övrig inleda seniorserierna i stort sett enligt plan. Bedömningen man gör är att matcher inom distriktet ses som lokala medan distriktöverskridande matcher inte gör det. När det gäller barn- och ungdomsserierna delas de in i separata vår- och höstsäsonger där det inte sätts samman någon tabell eller koras någon segrare under våren.Samtliga barn- och ungdomsserier planeras att dra igång under maj månad men spelprogrammen är ännu inte fastställda.  

 
 
22.19
Även Hovfjället i Torsby väljer nu att stänga ner helt för säsongen, enligt ett pressmeddelande från företaget. Hovfjället hade tidigare beslutat att hålla stängt vardagar från och med 29 mars, men på tisdagen beslutade man att gå i samma spår som Branäs och Skistar och stänga skidanläggningen helt. Anledningen är den rådande coronapandemin.
20.19
På tisdagskvällen kom beskedet att Branäsgruppen stänger sina anläggningar på grund av coronaviruset. Sista skiddagen på anläggningen i Branäs blir på söndag 5 april. 
13.54
Lars Lerins museum på Sandgrund i Karlstad stängs från och med i morgon. Det var NWT först med att berätta och uppgiften bekräftas av Sandra Gustafson som jobbar i receptionen på museet. Lars Lerin var själv på plats på museet under förmiddagen för att meddela personalen att man nu kommer hålla stängt på grund av coronapandemin.  Enligt Sandra Gustafson har man sett en stor minskning av antalet besökare den senaste tiden. Museet håller stängt tills vidare.
11.59
Munkfors skriver på sin hemsida att man fått sitt första bekräftade fall av det nya coronoviruset. Det ska vara en en vårdnadshavare till ett barn på Ransäters förskola som har testats positivt. Barnet uppges vara friskt och utan symptom.
11.54
Region Värmland går ut med en förfrågan till sin hälso- och sjukvårdspersonal om att hjälpa till inom vården i Region Stockholm. I huvudstadsregionen är läget mycket ansträngt och en förfrågan om hjälp har gått ut till alla landets regioner.
09.53

För att hjälpa som redan har det svårt i samhället under rådande corona-pandemi jobbar Länsstyrelsen i Värmland med att samordna aktörer och hjälpinsatser i länet - och skänker bland annat luncher till Stadsmissionen.

- Det är fantastiskt att se hur små som stora aktörer ställer upp och hjälper utsatta grupper i samhället. Genom att lyfta goda exempel kan vi inspirera varandra och uppmuntra fler att bidra, säger Tanja Ekegren, utvecklingsledare mäns våld mot kvinnor vid Länsstyrelsen Värmland, i ett pressmeddelande.

08.29

Mini Mässan för inkontinens som skulle ha arrangerats vecka 17 i Värmland är inställd på grund av coronaviruset. Region Värmland meddelar att ett nytt datum för mässan under hösten kommer att planeras in. Nätverksträffarna både för kommunens och Primärvårdens inkontinens ansvariga sjuksköterskor är också inställda.

23.03
Hur ser smittspridningen ut just nu i Värmland? När kommer toppen och hur stort är mörkertalet? Hör smittskyddsläkaren Ingemar Hallén beskriva läget just nu och ge några goda råd, i klippet nedan.  
13.34

Dubblering av antalet varsel i Värmland senaste veckan

SVT NyheterCoronapandemin ger tydliga avtryck på arbetsmarknaden – i hela landet och i Värmland. – Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.
10.24

Med anledning av coronaviruset stänger Värmlands Museum tillfälligt. 
- Vi följer utvecklingen noga. Det är viktigt att vi alla gör det vi kan för att bromsa smittspridningen i detta läge, men vi hoppas kunna välkomna besökare snart igen, säger länsmuseichefen Åsa Hallén i ett pressmeddelande.
07.44

Apoteken skyddar personalen – tejpar upp avståndsmarkörer

SVT NyheterAlla 19 apotek i Värmland som tillhör Apoteket AB tejpar upp avståndsmarkörer i butikerna för att skydda sin egen personal och kunder från coronaviruset.
16.01
Den stora hästtävlingen Wermland Equestrian Games som varje år hålls på Hammarö ställs in på grund av coronarestriktionerna. Svenska Ridsportförbundets styrelse beslutade i går att all tävlingsverksamhet fram till och med sista maj ska ställas in. Wermland Equestrian Games var planerat till den 7-10 maj. "Vi blickar framåt och nya tävlingar kommer, frågan är bara när", säger tävlingsledaren Sophie Wilhelmsson i ett pressmeddelande. 
15.42

Folkhälsomyndigheten uppger på söndagen att det är 48 laboratoriebekräftade sjukdomsfall av covid-19 i Värmland. Vilket innebär 17 fall per 100 000 invånare.

15.40

Gudstjänster tv-sänds efter coronarestriktioner

Sammankomster med fler än 50 deltagare är förbjudna från och med i dag. I Domkyrkan i Karlstad löser man det genom att tv-sända söndagsgudstjänsterna framöver.
15.18
Med SVT:s Se-och-le-generator får du chansen att tänka på något annat för en stund: Se och le-generatorn
11.38
På lördagsförmiddagen meddelade Region Värmland att det nu finns 46 bekräftat smittade i länet.
08.48
Granbergas Äldreboende i Väse ska privatiseras. Mitt i rådande coronakris har intressenter, alltså personer som kanske kommer köpa boendet, inspekterat Granberga, vilket har upprört anhöriga.
– Om de får komma dit borde vi också få det, säger Margareta Larsson, som har sin mamma boende på Granberga. 
13.36
Allmänna sammankomster med fler än 50 personer förbjuds i Sverige, uppger statsminister Stefan Löfven vid en pressträff. Läs mer här.
12.22
Den värmländske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) har, med anledning av att Norge stängt gränsen mot Sverige, ställt en skriftlig fråga till både Norges och Sveriges regeringar om hur man ser på effekterna för gränshandlarna av stängningen. Ottosson efterfrågar också lösningar för företagen att övervintra krisen och önskar få besked till hur de båda regeringarna värderar möjligheten att åter öppna gränsen.
09.56
Vårruset, som skulle ha arrangerats i Karlstad den 28 maj, ställs in på grund av rådande coronaläge. Det beslutet har IF Göta och Marathongruppen beslutat.
"Det är en sorglig stund", skriver föreningen i ett pressmeddelande på sin sajt.
19.09

Försäkringskassan släpper krav på sjukintyg

Försäkringskassan släpper från i morgon på kravet på läkarintyg från dag 15 fram till dag 21 för den som är anställd och sjukskriven. Det uppger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan för SVT.
Sedan tidigare har regeringen sagt att arbetsgivare inte ska kräva läkarintyg under de första två veckornas sjukskrivning, något som arbetsgivarna kommer att få ersättning för i efterhand.
Däremot kommer arbetsgivare att fortsätta göra karensavdrag – men de pengarna kommer den sjukskrivne att kunna ansöka om senare efter att regeringens aviserade lagändring kommit på plats.
19.01

Folktandvården drar ner – ställer in besök

Folktandvården i Värmland kommer avboka alla planerade behandlingar och man kommer endast bedriva akut tandvård fram till 30 april. Orsaken är att man vill säkra upp resurser till sjukvården i form av bland annat skyddsutrustning.

16.49

Företaget Ekman Invest som äger bland annat hotell, konferensanläggningar och restauranger i Värmland har drabbats av förluster i omsättningen som en konsekvens av coronaläget.

Enligt vd:n Patrik Ekman har de tappat nära 90 % av total omsättning sedan krisen började och prognosen för de tre närmaste månaderna ligger på ett tapp på 93%.  Under gårdagen togs beslutet att varsla all personal, över 100 personer.

– Jag har aldrig mått så här dåligt. Det var den värsta dagen i mitt liv, säger Patrik Ekman.

Läs mer om detta på SVT Nyheter Värmlands sajt.

16.47

Nära var tredje elev borta från skolan

Som en konsekvens av coronaviruset har frånvaron bland elever i grundskolan ökat rejält. Under förra veckan var i snitt omkring 30 procent av eleverna borta från skolan i Värmlands två största kommuner. Nu jobbar både Arvika och Karlstad med utbildning på distans för att inte eleverna ska halka efter för mycket.
16.14
Region Värmland har öppnat en jour dit företagare kan vända sig för att få information och vägledning. Företagsjouren bemannas av personal från Region Värmland och från nästa vecka också av fler personer från det företagsstödjande systemet. Alla företagare som är osäkra på vilka möjligheter till stöd och hjälp som finns uppmanas ringa jourtelefonen på 010-831 90 50.
16.09
Den tänkta premiären av Värmlandsstafetten, som skulle genomförts den 22 april, ställs in på grund av omständigheterna kring corona. OK Tyr och IF Göta meddelar att man återkommer med nytt premiärdatum under nästa år istället.
15.07
Länsstyrelsen och Region Värmland ger lägesbild
I morgon, fredag 27 mars klockan 13.30, håller landshövding Georg Andrén och regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson en pressträff om situationen i länet med anledning av Covid-19. Region Värmland och Länsstyrelsen ger en lägesbild av situationen i Värmland, berättar om åtgärder, samt hur man behöver agera för att hantera den situation som råder.
15.00

Sunne kommun stöttar det lokala näringslivet

Sunne kommun inför en rad olika åtgärder med anledning av Corona-viruset. Bland annat kan företag i kommunen få anstånd med betalning eller uppdelning av betalning med fakturor från kommunen. 

Bygglov eller tillsyn inom miljöområdet kommer genomföras med stor förståelse för den ansträngda situationen många befinner sig i och sommarsäsongen för uteserveringar kommer bli flexibel. 

11.28
Med anledning av Corona-virusets påverkan på samhället så ställs årets 1 maj-firande runt om i landet in. Det har Socialdemokraterna tillsammans med LO bestämt. Istället för fysiska arrangemang så planeras det nu för ett digitalt firande, såväl nationellt som lokalt och regionalt.
09.13
Westra Wermlands Sparbank kommer att bidra med 1 500 000 kronor i föreningsbidrag till ideella föreningar som drabbas av extra kostnader i coronavirusets spår.
- Vi vill vara en stöttepelare både i bra och dåliga tider och har tagit ett initiativ som vi hoppas kan underlätta för många drabbade föreningar i denna extrema situation, säger bankens vd Håkan Nordblad.
08.22
Folktandvården Värmland startar idag en akutklinik för patienter som har akuta tandproblem och samtidiga luftvägssymtom.
– Vi gör detta för att kunna hjälpa patienter med akuta luftvägsbesvär och som har behov av akut tandvård, säger tandvårdschef Marie Eriksson.
08.20
Ett företag i Kristinehamn erbjuder nu gratis handdesinfektion till allmänheten under fredagen och lördagen.
– Man kan komma hit och hämta med medhavda kärl i vilken storlek som helst, säger vd:n Patrik Olsson.
Läs mer om det här.

 
06.54
God morgon.
Korttidspermitteringar och varsel står som spön i backen i dessa tider och under onsdagen meddelade bland andra Färjestad BK att de korttidspermitterar nästan all sin personal, spelare, ledare och tjänstemän.
Även Nöjesfabriken tvingas till drastiska åtgärder. De varslar all fast anställd personal om uppsägning. Totalt berörs 23 hel- och deltidsanställda och de har redan korttidspermitteras, skriver länstidningarna.
Förra veckan korttidspermitterade O´Learys i Karlstad en stor del av sin personalstyrka och även Bröderna Olsson, som driver ett flertal restauranger i Värmland, har gjort samma sak.
16.07
Länets kommuner lanserar en efter en åtgärdspaket för sina företag och invånare.
Nu har Årjäng beslutat om ett flertal åtgärder.
I Karlstad hölls i dag en pressträff kring läget.
15.55
Nu har beslut kommit kring när de svenska förbundsserierna i fotboll nedanför allsvenskan, superettan och elitettan ska starta.
Och för Karlstad Fotboll i division 1 kommer det preliminärt att bli seriestart den 21 maj, men den senareläggs ytterligare om samhällsläget förvärras.
Seriestart för division 2 herrar, där Nordvärmlands FF och Karlstad Fotbolls andralag (Karlstad Fotbollsakademi) huserar, division 3 herrar (med FBK Karlstad, Ölme, Säffle, Torsby och Hertzöga) samt division 1 damer (med Säffle, Torsby och Rävåsen) kommer att senareläggas ytterligare och preliminär säsongsstart är nu i mitten av juni.
De tre sistnämnda serierna ska spelas som enkelserier med synkronisering mot distriktsserierna.
Vad gäller förbundsserierna (division 4 och nedåt) låter Svenska fotbollförbundet varje distriktsförbund avgöra frågan. SvFF skriver att de anser att sedvanlig lokal träningsverksamhet och träningsmatcher bör kunna genomföras men att distriktsförbunden bör överväga att skjuta på säsongsstarten.
När det gäller matcher för barn upp till och med 12 år, kan utgångspunkten vara att genomföra de lokala matcherna som planerat, dock alltid med iakttagande av myndigheternas aktuella råd och riktlinjer.
08.29

Den norska gränsen kommer att vara fortsatt stäng, över påsk och i nuläget till den 13 april. Det har norska regeringen beslutat. Nytt är att det nu även tillkommer avspärrningar på flera mindre gränsövergångar.

07.04

Fastighetsägarna vill underlätta för handeln

SVT NyheterMånga butiker och restauranger har redan stängt eller begränsat sina öppettider som en följd av coronavirusutbrottet. Nu vill organisationen Fastighetsägarna dra sitt strå till stacken. Men de åtgärder som föreslås räcker inte, menar drabbade handlare.
18.21
En äldre patient smittad av coronaviruset avled på tisdagen vid Centralsjukhuset i Karlstad. Det är det första dödsfallet kopplat till covid-19 i Värmland.
Det var på tisdagskvällen som Region Värmland meddelade att patienten, som hade underliggande sjukdom, avlidit efter att ha smittats av coronaviruset. Patienten har vårdats på intensivvårdsavdelningen vid Centralsjukhuset i Karlstad.
17.40
– Den stora utmaningen kommer att vara hur vi ska klara av att gå över till normal vårdsituation för vi kommer att dra på oss köer, säger Tobias Kjellberg, sjukvårdsledare i omställningen av sjukvården i Värmland.
Hur många intensivvårdsplatser som finns i Värmland vill inte Tobias Kjellberg uppge.
– Det är en sekretessbelagd uppgift, med hänsyn till rikets säkerhet. Men vi riggar för en kraftig ökning, säger han.
16.24
Nu är antalet bekräftade coronafall i Värmland uppe i 42. Fem personer vårdas på sjukhusen i länet för coronavirusinfektion (covid-19). På Centralsjukhuset i Karlstad vårdas två patienter på intensivvårdsavdelningen, i Torsby vårdas en person på intensiven och i Arvika vårdas två patienter.
Totalt har 517 personer testats för coronaviruset i Värmland.
10.50
Nu meddelar Region Värmland kollektivtrafik att de har beslutat om att kompensera de upphandlade trafikföretagen inom servicetrafiken för uteblivna intäkter i spåren av coronakrisen. Något som de är först i landet med.
– Vi har byggt upp en väl fungerande sjuk- och färdtjänsttrafik under ett antal år och vill inte att samarbetet ska raseras i det allvarliga ekonomiska läge som bolagen befinner sig i, säger Anders Wahlén, servicetrafikchef i Region Värmland kollektivtrafik i ett pressmeddelande.
De upphandlade avtalen med företagen bygger, till skillnad mot upphandlad linjetrafik, på en rörlig ersättning för utförd trafik. Det minskade bokningsläget, runt 40 procent lägre än normalt, innebär att företagens intäkter minskat med
motsvarande belopp.
– Vi vet att det är ett allvarligt läge för våra upphandlade bolag och eftersom det i nuläget är oklart om bolagen kan utnyttja regeln om korttidspermittering har vi beslutat ersätta dem på detta sätt, säger Wahlén.
Det är i nuläget oklart om taxiföretagen kan utnyttja de statliga ersättningarna eftersom verksamheten är baserad på allmänna medel. Ersättningen, som baseras på normalt trafikläge under motsvarande månader förra året, uppgår till en fast ersättning på 75 procent av intäkterna i ordinarie trafik. Det tillfälliga avtalet gäller i första hand från mars till och med juni och är ett av de första i landet av denna typ.
 
09.02

När beskedet att personer över 70 år ska begränsa nära kontakter med andra människor för att undgå att smittas av det nya coronaviruset blev det fart på byalaget i Högboda i Kils kommun. De samlade snabbt en stor grupp volontärer som erbjöd sig att handla åt de gamla och därefter köra ut varorna. Läs mer här:  Här handlar byalaget åt de gamla

18.23
Antalet bekräftade fall av covid-19 i Värmland är nu uppe i 40. Det uppger Region Värmland på sin sajt på måndagen. Totalt vårdas nu fem patienter på sjukhus för coronaviruset, varav två personer är inlagda på intensivvårdsavdelningen. 
Totalt har 478 stycken personer testats i länet. 
16.41
Karlskoga kommun förbereder för ett kritiskt läge i förskola och skola. Information har skickats ut till alla vårdnads­havare som har barn på förskola, grundskola och fritidshem. Via ett formulär på kommunens webbplats ombeds vårdnadshavare med samhällsviktiga funktioner att anmäla behov av plats på förskola eller fritidshem för sina barn.
Just nu finns det inga planer på att stänga förskolor och grundskolor men utskicket görs för att vara väl förberedda, skriver kommunen i ett pressmeddelande.
10.26
Först tog hockeysäsongen slut tidigare än planerat. Nu stänger Löfbergs arena även sin lunchrestaurang The Locker Room.

"I den situation som råder har vi tyvärr tvingats ta beslutet att stänga ner lunchverksamheten tills vidare", skriver Färjestad BK på sin hemsida.

10.18
Uddeholm i Hagfors skänker skyddsutrustning till ambulansen i Hagfors och sjukhuset i Torsby. Det handlar om delar av lagret av ansiktsmasker och engångshandskar, något som det råder brist på inom sjukvården.
”Det är en självklarhet för oss att hjälpa till”, säger Robert Gustafsson, varumärkes- och kommunikationschef på Uddeholm som uppmanar andra verksamheter som har möjlighet att göra likadant.
09.08
Allsvenskan, Superettan och Elitettan i fotboll har redan beslutat att skjuta på sina säsongspremiärer. På söndagen meddelade även division 1-klubbarna på herrsidan, där nya Karlstad Fotboll är ett av lagen, att de vill skjuta på premiären som var tänkt att spelas om två veckor.

Samtliga föreningar i ettan föreslår att seriestarten blir som tidigast i mitten eller slutet av maj och att klubbarna i stället ska spela längre i slutet på säsongen.

I förslaget till SvFF ingår också att man ska se över hur matcherna läggs ut, ge klubbarna möjlighet att flytta matcher till sommaruppehållet, om man kan komma överens om det sinsemellan, samt att se på möjligheten att lag med stor publik – om de vill – kan börja med bortamatcher.

06.46
God morgon! Från och med i dag måndag gäller nya förhållningsregler i kollektivtrafiken. 

Bara bakdörrarna gäller för bussresenärer i Karlstad

SVT NyheterFrån och med måndag får man bara gå på stadsbussarna i Karlstad genom de bakre dörrarna. Det här är ett sätt i att försöka minska spridningen av Coronaviruset, berättar Mathias Lindgren trafikchef för tätort på Region Värmland.
19.35

Galleria Duvan i Karlstad ändrar sina öppettider på grund av följder av coronapandemin. "På grund av rådande omständigheter med Covid-19-viruset ser vi minskade besökssiffror och minskade intäkter i våra butiker och restauranger, precis som övriga i branschen" skriver de på sin hemsida. De nya tiderna gäller från onsdag 18 mars.

Från och med onsdag öppnar gallerian från klockan 11 till 18 måndag till fredag, 12 till 16 på lördagar och kommer att ha stängt på söndagar.

16.54
Enligt Folkhälsomyndigheten är antalet bekräftade fall av Covid -19 i Värmland är nu 39. Det uppger Folkhälsomyndigheten den 22/3.
12.37
Fem personer vårdas i Värmland
Totalt fem patienter som är smittade med covid-19 i Värmland vårdas.
Två patient är inlagda på vårdavdelning på sjukhuset i Arvika, två patienter ligger på vårdavdelning på Centralsjukhuset i Karlstad och en patient är fortsatt på intensivvårdsavdelningen i Karlstad. 
09.56
Statsminister Stefan Löfven kommer hålla tal till nationen i extrainsatt program på söndagen som kommer att sändas i SVT2 och SVT Play kl 21.15.
– En extraordinär situation, säger Helena Olsson som är programbeställare på SVT.
08.58
Övre Frykens Konstrunda ställs in
Den 24:e upplagan av konstrundan ställs in. "...med hänsyn till såväl publik som konstnärer och alla berörda kan vi inte göra annat", skriver arrangörerna i ett pressmeddelande. 
17.36
Totalt vårdas fyra patienter som är smittade med covid-19 i Värmland. 
En patient ligger inlagd på vårdavdelning på sjukhuset i Arvika, två patienter på vårdavdelning på Centralsjukhuset i Karlstad, samt en patient på intensivvårdsavdelningen i Karlstad. 
10.19
Räddningstjänsten i Värmland kommun kommer inte längre åka ut på IVPA-larm, alltså "I väntan på ambulans" om det misstänks att patienten kan vara smittad med covid-19. Det är för att räddningstjänstens personal behöver vara friska så de kan åka ut på bränder och olyckor. Det säger de i ett pressmeddelande. 
Det innebär att räddningstjänsten bara åker ut på IVPA-larm om SOS Alarm gör bedömningen att patienten inte har covid-19.

IVPA innebär att personal på närmaste brandstation larmas ut om tillståndet är livshotande för den som väntar på ambulans. De tre kriterierna som räddningstjänsten kan larmas ut på är:

  • Hjärtstopp, eller misstanke om detta
  • Andningsstopp, eller misstanke om detta
  • svåra trauman

-  Vi får alltså inte dessa larm om det finns risk för coronasmitta. Vi i räddningstjänsten behöver vara friska för att klara vårt grunduppdrag som är att åka på bränder och olyckor. Det finns sjukskrivningar hos oss men vi har normal beredskap, säger brandchef Peter Bergström.

09.46
Just nu ligger det två patienter med covid-19 på vårdplatser i regionen. Dessutom vårdas en person på intensivvårdsavdelning. Region Värmland vill inte gå ut med hur patienterna mår på grund av patientsekretessen.
07.09

Hjälp äldre med inköp – Munkfors vädjar till kommunens föreningar

SVT NyheterMunkfors vänder sig till kommunens föreningar med en vädjan om att hjälpa till med inköp och utkörning av matvaror till äldre. Detta för att personer äldre än 70 år ska kunna följa Folkhälsomyndighetens uppmaning om att begränsa sina sociala kontakter för att undvika att smittas av coronaviruset. – Jag har fått jätterespons, säger Malin Lind, förenings- och folkhälsostrateg.
16.13

Produktionsstopp på Volvo i Arvika

AB Volvo stoppar samtliga fabriker i Sverige – permitterar 20 000 anställda. Produktionsstoppet påverkar också Volvo i Arvika, 850 personer.
13.42

2020 års dragspelsstämma "Bälgaspel vid landsvägskanten"  i Ransäter ställs in på grund av Coronaviruset. Dragspelsstämman som arrangeras av Värmlands dragspelsklubbars förbund lockar en stor publik varje år och skulle ägt rum mellan den 1-5 juli i sommar. Sedan tidigare är det känt att också årets Ransätersstämma ställs in.

13.37
Restauranger och offentliga serveringar behöver inte stänga sina bufféserveringar på grund av coronavirus. Det skriver Livsmedelsverket. Den kunskap som finns tyder enligt dem på att coronavirus sprids genom nära kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Här kan du läsa mer om verkets tips för säkra livsmedel i coronatider.
12.59

Volvo Cars stoppar produktionen

Volvo Cars produktionsstopp påverkar även Volvo i Kristinehamn. Det genom att billeveranser till personer som köpt bilar kan bli upp mot 14 dagar försenade. – Det är väl en acceptabel tid, säger Roger Larsson, vd Finnvedens bil.
12.55
Det är många som hör av sig till Räddningstjänsten och andra verksamheter i Arvika kommun och erbjuder sin hjälp för att stötta i coronatider. På kommunens hemsida finns information om var man kan vända sig både för att hjälpa till och för att få hjälp.
11.20

Volvo Cars produktionsstopp påverkar även Volvo i Kristinehamn. Det genom att billeveranser till personer som köpt bilar kan bli upp mot 14 dagar försenade.
– Det är väl en acceptabel tid, säger Roger Larsson, vd Finnvedens bil.

Men förutom leveransförseningarna märker de av andra saker i svallvågorna efter covid-19. Fram till den här veckan har människor köpt och bytt bilar och de har haft en bra första period på det området.
– Men den här veckan har folk blivit mer tveksamma. Man byter inte en ny bil nu, utan väntar lite, säger Roger Larsson.
Däremot lämnar kunderna in sina bilar för service och däckbyte som vanligt.

10.07
Tingsrätten i Värmland tvingas ställa in förhandlingar med anledning av coronaviruset.
- En uppskattning är att var fjärde förhandling ställs in, säger chefen för Värmlands tingsrätt Lars Holmgård till SVT Nyheter Värmland.
10.01
Regionfullmäktiges sammanträde den 21 april ställs in på grund av coronaläget. Mötet kommer istället att hållas den 3 juni.
- Det vore tråkigt om vi hade möte och folk inte kan närvara på grund av sjukdom eller rädsla för att bli sjuka. Det är mindre bra ur en demokratiskt synpunkt, säger Jane Larsson (C), ordförande i regionfullmäktige.
Enligt henne närvarar ungefär hundra personer på mötet i vanliga fall.
Ett extramöte har planerats in till hösten för att inga demokratiska beslut ska bli lidande av det nu inställda mötet.
09.31
Ännu ett fall av det nya coronaviruset har bekräftats i Värmland uppger Region Värmland. Det bekräftade antalet fall i Värmland är nu 37.
07.13
På grund av rådande läge i samhället med coronaviruset är en del av SJ:s tågavgångar inställda. För ytterligare information hänvisar SJ till tågbolaget man bokat sin resa med.
22.03
I sommar skulle den 50:e Ransäterstämman firats men nu ställer ledningen in, det rapporterar Värmlands Folkblad.
19.20
Nu har också Sven-Ingvars sällat sig till dem som ställer in arrangemang som en följd av coronavirusepidemin. Värmlandsbandets vårturné som skulle ha startat i Stockholm i april och avslutats i Karlstad i maj flyttas fram till i höst. Det uppger bandet i ett pressmeddelande.
18.31
Karlstads kommun ser nu över på vilket vis de kan underlätta för företag och föreningar i kommunen att klara den kris som följt i spåren av coronavirusets utbredning. Bland annat ska samtliga nämnder i kommunen se över regler och rutiner som rör företag och föreningar. Det beslutade kommunstyrelsen under torsdagen. Kommunen har redan beslutat om en möjlighet att skjuta upp betalningarna av fakturor som rör miljötillsyn, livsmedelstillsyn och bygglov.
17.03

Kommunanställda i Torsby omplaceras till äldrevården

Coronapandemin har lett till skyhög sjukfrånvaro inom äldreomsorgen Torsby. Nu omplaceras personal från helt andra verksamheter till äldrevården.
14.58

Antal konstaterade fall i Värmland är nu uppe i 36 enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering (19 mars kl. 14.30)

13.19
Karlstad kommun vill underlätta för personer inom riskgruppen att få hjälp av hemtjänsten med matleverans, inköp och ärenden och sänker därför åldersgränsen för vissa hemtjänstinsatser från 75 till 70 år.
11.53

Polisen: Se upp för coronabedragare

Polisens nationella bedrägericentrum, NBC, har sett ett flertal anmälningar om bedrägerier i smittspridningens spår. Bedragarna utnyttjar coronakrisen för att lura av personer sina bank- och inloggningsuppgifter. Det skriver Polisen på sin hemsida.
" Vi ser hur man utger sig för att komma från Folkhälsomyndigheten och arbeta med smittspårning eller från sjukvården och vill komma in i bostaden och ta prover. Det förekommer också att man utnyttjar de initiativ som tas när äldre och sjuka har svårt att ta sig ut och erbjuder sig till exempel att hjälpa till med inköp" säger Lotta Mauritzson på NBC.
Även företag har drabbats. Bedragarna kontaktar företag och säger att deras leverantör har svårigheter med fakturabetalningar och att företaget måste betala fakturor till andra konton.
11.37

Gymkedjan Actic varslar 900 anställda i Sverige

Det meddelade Actic Group AB i ett pressmeddelande efter ett extrainsatt styrelsemöte under onsdagen.

"Med den situation som Actic nu befinner sig i har vi inget annat val än att anpassa verksamheten och våra kostnader för att begränsa de negativa effekterna och säkra bolagets fortsatta verksamhet ", säger Anders Carlbark, VD Actic Group i pressmedelandet.

En omfattande nedbemanning kommer ske och bolaget kommer använda sig av de regeringsbeslut som tagits när det gäller bland annat korttidspermittering.

Actic driver tre anläggningar i Karlstad.

10.27

Risken för coronasmitta slår mot jobben i Värmland

Nu slår åtgärderna för att minska risken för coronasmitta mot jobben i Värmland. Hittills i mars har företag i Värmland lagt varsel om uppsägningar på 110 personer.
09.10
Karlstads Energi skriver på sin sajt att man kämpar på med reducerad personalstyrka och att om coronaviruset fortsätter att sprida sig kan det innebära att man får vänta någon extra dag på sophämtning.
08.13
Karlstads pastorat erbjuder nu äldre personer, som brukar gå till en anhörigs grav och tända ljus men nu inte kan det, att gå dit och tända ljus åt dem. När det gäller Svenska kyrkans verksamhet i pastoratet meddelas att man fortsätter sin verksamhet men att den sker på lite andra sätt. Mer om hur verksamheten bedrivs just nu kan du läsa här. 
06.56

Region Värmland har beslutat om särskilda åtgärder som påverkar räddningstjänstens uppdrag i hela Värmland. För att minska riskerna att smitta slår ut samhällsviktiga funktioner kommer räddningstjänsten inte att larmas ut på vissa uppdrag. Det innebär att IVPA, I väntan på ambulans, endast når räddningstjänsten om man inte misstänker Covid-19 hos den som söker hjälp. 

Räddningstjänsten i Torsby och Sunne arbetar just nu i stabsläge. Den normala verksamheten som utbildningar, tillsynsverksamhet med mera omprioriteras. Besök på brandstationerna är förbjuden för icke behörig personal.

06.54
Distriktssköterskemottagningen i Deje stängs tillfälligt och viss verksamhet flyttas under en tid från Vårdcentralen Rud. Detta för att säkra bemanningen och en fortsatt god vård meddelar Region Värmland. Berörda patienter hänvisas till andra vårdcentraler.
16.32

Distansundervisning – lärare i skolbänken

Efter beslutet att stänga gymnasieskolor och vuxenutbildningar satt lärarna på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad idag i skolbänken. Imorgon drar distansundervisningen igång på allvar, och tanken är att lärarna bland annat ska kunna direktsända sina lektioner till eleverna.
15.41
SHL stoppar alla värvningar på grund av den ekonomiska osäkerheten i samband med coronavirusets spridning.
- Klubbarna upplever att vi behöver skaffa oss kontroll över situationen, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till TT.
Aftonbladet var först med att rapportera om värvningsstoppet som gäller från och med i dag, med undantag från så kallade rookiekontrakt för spelare mellan 18 och 21 år.
15.17
Bröderna Olsson varslar all sin personal - det skriver VF. Till en början kommer samtliga 80-talet anställda att korttidspermitteras och samtidigt läggs ett varsel på alla anställda.
-  En värre kris har vi aldrig varit i närheten av. Vi har kanske marginaler för ungefär en månad, och tanken är att då stänga ned för att sedan kunna öppna upp igen när alltihop blåst över, säger Mattias Olsson till tidningen.
14.55
Årets upplaga av Eurovision song Contest som skulle ägt rum i Rotterdam den 12 maj ställs in. Danmarks bidrag i tävlingen "Yes", är skriven av svenskarna Linnea Deb och Jimmy Jansson som är från Hagfors.
13.33
Efter Dagens Industris uppgifter om att hotelljätten Nordic choice varslar 4 500 personer i Sverige säger Selma spa:s vd till SR P4 Värmland att det kommer bli uppsägningar på Selma spa. Anläggningen är en av fem i Värmland som ägs av kedjan.     
12.40
Alla Leos Lekland i landet stänger från och med idag på grund av det nya coronaviruset. i Värmland har kedjan ett lekland i Karlstad som påverkas av beslutet.
12.22

Bion i Karlskoga testar nytt koncept under coronakrisen

De små biograferna drabbas nu allt hårdare av coronakrisen och på biografen i Karlskoga testar man ett nytt koncept för att rädda vad som räddas kan. Från och med på fredag får biointresserade själv önska när de vill komma och titta på film i lokalerna.
– Får vi ihop minst sex besökare vid varje tillfälle går vi åtminstone inte minus, säger Håkan Enock, biografansvarig.
11.30
Torsby kommun meddelar att man idag valt att stänga Torsbybadet och Sysslebäcksbadet samt fritidsgårdarna Hole och Tranan.
Personal som badvärdar och fritidsledare ska istället arbeta inom äldreomsorgen. Personal i Sysslebäck ska bistå Dalbygården och de i Torsby ska jobba på Linden och Lövenstrand.
11.24
Kils pastorat har ställt in all sin verksamhet med anledning av corona. För att hålla kontakten med sina äldre medlemmar erbjuder man att hjälpa till med att handla. Pastoratet meddelar också att man gärna har kontakt med medlemmarna via telefon för de som vill prata.    
09.13

Coronabeslut: Utbytesstudenter tvingas resa hem

SVT NyheterMed anledning av Coronaläget har organisationen AFS beslutat att avsluta alla program och skicka hem alla sina utbytesstudenter. Teresa Giuliana som läser natur på Älvkullegymnasiet väntar nu på att ta första bästa flyg hem till norra Italien.
– Det är jättetråkigt och allt har hänt så plötsligt, säger hon.
18.35
Antalet fall av Covid -19 i Värmland är nu uppe i 34. Det uppger Folkhälsomyndigheten. Enligt Nya Wermlands-Tidningen har nu också det första fallet med oklar smittväg dykt upp i Värmland. Det innebär att man inte har kunnat spåra var eller hur personen smittats av coronaviruset.
14.46

Inom Region Värmlands kollektivtrafik görs en rad åtgärder på grund av corona. Som en extra försiktighetsåtgärd begränsas nu antalet sittplatserna närmast föraren.
- Det här gör vi som en första åtgärd, vi kommer fortsättningsvis ha en dialog med våra entreprenörer kring vilka åtgärder som kan bli aktuella. Vi följer givetvis alla rekommendationer som kommer från berörda myndigheter, säger Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Region Värmland kollektivtrafik.
13.50

Gymnasieungdomar i Värmland om skolstängningen

Efter dagens rekommendation att alla gymnasieskolor, vuxenutbildningar och högskolor ska stänga mötte SVT några skolungdomar i länet, som berättade hur de ser på stängningen.
13.43

FI: Corona skäl att lätta på amorteringskraven

Många hushåll utsätts för ekonomiska påfrestningar i form av inkomstbortfall kopplat till coronapandemins effekter. Nu öppnar flera banker för att ge amorteringsfria lån i större utsträckning.
13.41

Fotbolls-EM flyttas till sommaren 2021

SVT SportFotbolls-EM för herrar flyttas från i sommar till nästa sommar 2021. Svenska Fotbollförbundet bekräftar att mästerskapet kommer att äga rum mellan 11 juni till 11 juli.
11.49

Gymnasiedirektören i Karlstad: ”Det kom inte oväntat”

Beslutet att stänga gymnasie- och vuxenutbildningen innebär att ett stort antal elever nu får studera hemma. Bara i Karlstad berörs sextusen elever. 
11.35

På Karlstads universitet började man redan förra veckan arbeta för att ställa om till distansundervisning i de flesta kurser.

- Det är tomt här och inte liv och rörelse som annars, säger Johan Sterte, skolans rektor:

Universitetets rektor: Här är redan ganska tomt

SVT NyheterPå Karlstads universitet började man redan förra veckan arbeta för att ställa om till distansundervisning i de flesta kurser. Rektor Johan Sterte menar att det är rimligt i det läge som råder, och låter inte förvånad över dagens besked att all universitetsutbildning nu ska ske på distans.

11.00
På en presskonferens berättade Hans Karlsson, kommundirektör i Arvika, att en elev på Centralskolan i Arvika med stor sannolikhet är smittad med coronaviruset.
- Vi har gått ut med information till alla vårdnadshavare, säger han.
Eleven var i skolan i fredags och insjuknade under helgen. Men trots det finns det i nuläget inga planer på att stånga skolan.
- Vi får ta ytterligare kontakt med smittskydd innan vi fattar något sådant beslut, säger Hans Karlsson.
Under gårdagen var 500 elever i kommunens grundskolor hemma från skolan.
- Jag tror att de flesta av dem är hemma för att de är oroliga eller för att de har förkylningssymptom och följer de råd och riktlinjer som finns, säger Per-Joel Sewelén, verksamhetschef Lärande och stöd.
10.41

Kommunfullmäktigesammanträde i Karlstad och Grums ställs in

Karlstad kommuns fullmäktigesammanträde på torsdag den 19 mars ställs in då risken för smittspridning av coronaviruset i Sverige bedöms som mycket hög. Torsdagens ärenden kommer flyttas fram till nästa sammanträde den 7 april, meddelar kommunen.

Av samma anledning har också kommunfullmäktiges ordförande i samråd med kommunledningen i Grums beslutat att ställa i torsdagens fullmäktigesammanträde. Mötet flyttas fram till den 7 april.

10.13

Gymnasieskolor och universitet rekommenderas stänga

SVT NyheterPå en pressträff nu på förmiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att alla gymnasieskolor, vuxenutbildningar och högskolor rekommenderas att stänga och att bedriva distansutbildning från och med imorgon.
10.12

SJ stoppar eller glesar ut trafiken

SVT NyheterEfter myndigheternas rekommendationer att vara hemma vid förkylningssymtom väljer nu SJ att ställa in avgångar från och med idag då många av medarbetarna omfattas. Trafiken stoppas helt till Oslo och Köpenhamn och den kommer att glesas ut i princip på alla linjer, meddelar SJ.
19.07
Hagfors kommun meddelade under måndagskvällen att kommunledningen går upp i stabsläge. - Vi ser allvarligt på utvecklingen för spridningen av coronviruset. Därför har vi beslutat att gå upp i stabsläge och kommer att ha dagliga möten, måndag-fredag, med en utsedd stabsgrupp. Vi kommer fortsatt att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och andra berörda myndigheter, säger kommunchef Jan Lilja i ett pressmeddelande. Kommunen ställer också in dagverksamheterna på Skogvaktaren och kommunrehab tillsvidare. Underhållning/aktiviteter med externa underhållare är inställda på särskilt boende och korttidsboende. Verksamheternas egna aktiviteter fortsätter som planerat. Dessa åtgärder görs för att undvika smittspridning av coronaviruset.
17.20

Centralsjukhuset kör egna coronavirustester

SVT NyheterFrån och med i morgon, tisdag, kommer coronavirustester att diagnostiseras på Centralsjukhuset i Karlstad.
16.04
31 personer i Värmland har konstaterats smittade av covid-19 enligt Folkhälsomyndighetens uppdatering 16 mars kl. 14:30.
Det innebär att tre procent av landets konstaterat smittade finns i Värmland.
 
14.04

”Det är nästan värre än under kriget”

Från och med klockan åtta på måndagmorgonen går det inte längre att köra bil fritt in i Norge. För att minska risken för spridning av coronaviruset stoppas alla som inte har giltigt skäl att befinna sig i landet vid gränsen.
13.52

Wermlandsoperan ställer in alla föreställningar

På grund av coronaviruset, ställer Wermland Opera in alla föreställningar och konserter fram till och med 21 april. 
12.43
Flyg stoppas mellan Karlstad och Arlanda
Flygbolaget Air Leap som flyger Karlstad-Arlanda tvingas pausa flyglinjen mellan orterna.
– Det här är en allvarlig period för flygbranschen vilket har drabbat oss hårt på Air Leap, säger vd:en Jon Melkersson.
På grund utav effekten av COVID-19 och de globala reseåtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av coronaviruset, har efterfrågan på flygresor dramatiskt minskat. Flyglinjen stoppas från den 17 mars till och med 10 maj, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.
12.08
Eda kommun söker frivilliga
Eda kommun lanserar nu en e-tjänst där alla som vill vara med och bidra i coronatider kan anmäla sitt intresse. "Konsekvenserna av Coronaviruset är svåra att överblicka. Men vi behöver planera för långvariga påfrestningar som vi tidigare inte varit närheten av.", skriver kommunen i ett pressmeddelande.
Intresseanmälningarna används sedan för att se; om, var och när det är möjligt att erbjuda en tjänst där man får arbeta tillsammans med erfarna personal.
- Kommunens verksamheter för barn, gamla och de med särskilda behov måste fungera även om vi skulle får stora sjukskrivningar bland personalen, säger kommunchef Anders Andersson.
11.30
Räddningstjänsten vidtar åtgärder
Bergslagens räddningstjänst begränsar antalet brandtillsyner under några veckor med anledning av situationen kring Covid-19. 
​- Folk är inte så pigga på att få besök just nu så vi begränsar tillsynen. Men är det akut tillsyn åker vi naturligtvis ut. Men man får gärna hör av sig för rådgivning, säger Peter Backman, räddningschef vid Bergslagens räddningstjänst. 
10.31
Svartå skola i Degerfors stänger efter fall av corona
Degerfors kommun har tagit beslut om att stänga Svartå skola, efter att en medarbetare testats positivt för covid-19. Skolan kommer att vara stängd under måndag och tisdag till att börja med.
09.36
Den tidigare Degerforsspelaren Ola Toivonen sitter i karantän i Australien efter att ha spelat i Nya Zeeland i helgen. Efter matchen i Wellington med laget Melbourne Victory måste hela laget sitta i karantän i 14 dagar.
Den australiensiska ligan fortsätter spela inför tomma läktare.
09.30

Smittskyddsläkaren: ”Viktigt att begränsa hur vi umgås”

SVT NyheterSpridningen av det nya coronaviruset går allt snabbare och nu uppmanar Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare i Värmland, att allmänheten måste ta sitt ansvar.– Det är viktigt att begränsa hur vi umgås, säger hon.
09.29

Akutmottagningarna rustar med tält

SVT NyheterNu tar sjukvården i Värmland nya steg för att förhindra smittspridningen av det nya coronaviruset. Bland annat sätts tält upp utanför akutmottagningarna i Karlstad, Torsby och Arvika.
09.29

Coronapandemin märks tydligt i Karlstads handel

SVT NyheterCoronapandemin får tydliga effekter i många branscher. Bland annat inom handeln. I Karlstads centrum var det under lördagen en märkbar skillnad jämfört med normalt.
14.20
Under dagen har Region Värmland informerat om de tält som sätts upp utanför akutmottagningarna och biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam har kommit med uppmaningar till allmänheten.
Nu är det även helt klart att all elithockey ställs in för resten av säsongen. Det innebär att Färjestads och Bik Karlskogas säsonger är över.
08.38
God morgon! Intensivt på nyhetsfronten i går kväll där bland annat UD meddelade att de avråder från alla icke nödvändiga resor utomlands, Norge stänger flygplatser och hamnar och SHL begär att slutspelet ställs in.
I går kom till slut även besked om att Svenska superligan i innebandy, SSL, ställer in matcherna från och med den 15 mars. Senast den 23 mars kommer ett nytt beslut kring om och när de kvarstående matcherna ska spelas samt om hur ett eventuellt slutspel ska genomföras.
Carlstad Crusaders meddelar också att de ställer in Scandic Bowl på Tingvalla IP den 9 maj. Där skulle Crusaders herrlag ha mött finska Helsinki Roosters.
20.20
Nu kommer nya åtgärder från Region Värmland som skriver följande i ett pressmeddelande:
 
"För att förhindra att patienter med luftvägssymtom riskerar att smitta andra patienter och sjukvårdspersonal sätts nu tält upp utanför akutmottagningarna vid sjukhusen i Torsby, Arvika och Karlstad. Där kommer patienter vägledas genom att de tillfrågas om de har symtom på luftvägsinfektion innan de lotsas vidare in i vården."
18.27
SHL begär att SM-slutspelet 2020 ställs in, meddelar de i ett pressmeddelande.
Svenska Ishockeyförbundet beslutar om frågan i morgon, söndag.
– Vi ser inget annat beslut än att ställa in säsongen, säger Michael Marchal, VD för Svenska Hockeyligan.
 
Såhär säger Färjestads vd Stefan Larsson i ett uttalande på klubbens hemsida:
”Vi är bedrövade, ledsna, förtvivlade. Men vi känner tillsammans att vi inte kunde göra på något annat sätt och vi var eniga i beslutet. Vi känner stor respekt inför det här och hela situationen är beklaglig på alla sätt. 
 
16.59
Nu är det klart att lag Niklas Edin från Karlstad inte kan jaga sitt tredje raka VM-guld i curling i månadsskiftet. VM som skulle ha avgjorts i skotska Glasgow 28 mars till 5 april ställs in.

”Vi följer de skotska myndigheternas rekommendationer”, säger Kate Caithness, ordförande i Internationella curlingförbundet, i ett pressmeddelande.

15.04

Totalt har över 900 personer i Sverige konstaterats smittade av coronaviruset, meddelar Folkhälsomyndigheten i sin dagliga sammanställning. 
Majoriteten har smittats utomlands eller via någon i omgivningen som kommit hem från en utlandsresa.
I Värmland är siffran alltjämt 30 enligt den senaste rapporten från i fredags.
Siffrorna förändras kontinuerligt och mörkertalet stiger då strategin för provtagning förändrades under torsdagen och fredagen i Sverige.

11.47
Apoteket uppmanar äldre och personer i riskgrupper att hålla sig borta från apoteken, till följd av coronapandemin.
I stället ska man låta yngre personer hämta ut deras läkemedel via fullmakt.
– Vi har en väldigt hög trafik nu, och en väldigt hög försäljning – mycket högre än vanligt. Så det är mycket folk i butiken. Så riskgrupperna ska inte ta sig till apoteken, säger Markus Sjöqvist, kommunikationschef vid Apoteket till TT.
11.40
Vill du köpa majblommor i år? Då får du vänta till efter sommaren. Det meddelar Majblommans riksförbund i ett pressmeddelande.
Beslutet har fattats för att minska risken för smittspridning av det nya Coronaviruset.
– Det är ett drastiskt beslut att flytta fram barnens försäljning av majblommor men det är det enda alternativet i denna situation. Nu ber vi alla som kan att bidra till Majblommans verksamhet på andra sätt. Det är jätteviktigt att Majblomman kan dela ut ekonomiskt stöd till barn inför sommaren. Behoven är som störst just då, säger Majblommans generalsekreterare Tove Lindahl Greve.
10.05
Flera evenemang har ställts in i Värmland under helgen medan vissa arrangeras som planerat eller med ett begränsat publikantal. Klart är bland annat att Mallbackens cupmatch mot Piteå ställs in helt och hållet. Planen var först att spela utan publik men så blir det alltså inte.
– Det är i grunden ett initiativ från föreningarna. De vill inte riskera att bidra till en ökad smittspridning, säger Svenska fotbollförbundets tävlingschef Anna Lögdberg till TT.
Ett stort antal övriga idrottsevenemang har ställts in. Här hittar du en lista över de största.
 
09.43
God förmiddag Värmland! Inga större händelser i coronautvecklingen att rapportera om lokalt. Däremot har dessvärre ett nytt dödsfall inträffat i Sverige.
 
21.04
Liverapporten är stängd för kvällen men fortsätter igen på lördagsmorgonen.
13.29
- Det finns inte många människor i Värmland som går omkring och är smittade av Corona utan att veta om det just nu, säger Ingemar Hallén.
Därmed avslutades presskonferensen. SVT fortsätter rapporteringen på vår sajt, i appen och i våra sändningar ikväll klockan 18.30, 19.55 och 21.25.
13.26
Man är som mest smittsam i inledning av sjukdomsförloppet. Två dygn efter att man är helt frisk finns det ingen risk för smitta, enligt Ingemar Hallén.
13.24
Man tittar nu över om administrativ personal med sjukvårdsbakgrund kan gå in operativt i vården. Man kommer troligen också att låta deltidsanställda gå upp på heltid. Det meddelar tf HR-chefen för hälso- och sjukvården, Wolmer Edqvist.
13.21
Det finns ännu inga besked om hur mottagandet av patienter på vårdinrättningarna eventuellt ska förändras. Man ser över om exempelvis planerade operationer ska ställas in.
13.19
Uppmaningen till medborgarna är att man ska vara hemma även om man bara är lindrigt sjuk, och stanna hemma minst ett dygn efter man är symptomfri.
- Förkylningssymptom går inte att skilja från influensan. Rådet är att man stannar hemma även vid lätt förkylning, även om det får samhällskonsekvenser, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.
13.17
Man ser nu över hur patienter ska tas omhand på alla vårdinrättningar i Värmland, enligt th hälso- och sjukvårdsdirektören.
13.17
Smittan finns huvudsaklingen i Karlstadsområdet, men man går inte in mer i detalj av patientsekretesskäl.
13.14
Vården kommer att ställas om för att förhindra att smitta kommer in på sjukhusen, enligt Lena Gjevert, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.
- Åk inte direkt till vårdmottagningar, där andra riskerar att smittas, utan ring 1177. Köerna till 1177 kan vara långa, men det är viktigt att stå kvar i kön, säger hon.
13.12
Ingemar Hallén säger att det inte finns några skäl att ringa 1177 om man har lindriga besvär.
- Är man så svårt sjuk att man behöver söka vård ska man såklart ringa, säger han.
13.11
Man kommer inte längre att ta prov, förutom när man har ett akut insjuknande som kräver vård på sjukhus.
- Det viktiga nu är att begränsa smittspridningen, och skydda de mest sårbara i samhället, människor över 75-80, säger Ingemar Hallén.
13.09
Smittskyddsläkare Ingemar Hallén inleder presskonferensen genom att berätta att det nu finns 30 konstaterade fall i Värmland.
- Epidemin har nu nått ett nytt skede, säger Ingemar Hallén.
12.53
Presskonferensen hos Region Värmland startar klockan 13. Enligt pressmeddelandet kommer den att handla om hur läget är just nu, och den kommer att innehålla information om åtgärder med anledning av coronaviruset.
På presskonferensen deltar Lena Gjevert, tf Hälso- och sjukvårdsdirektör, Ingemar Hallén, smittskyddsläkare och Wolmer Edqvist, tf HR-chef hälso- och sjukvården.

SVT Nyheter Värmland sänder presskonferensen live på webben - se fönstret ovan.
12.29
Två klasser på Gunnarsbyskolan i Charlottenberg har skickats hem eftersom man misstänker coronasmitta hos två elever, det skriver VF på sin hemsida.
08.59
Region Värmland håller pressträff idag med en lägesrapport samt information om åtgärder med anledning av det nya coronaviruset. Vi sänder pressträffen live klockan 13 på vår sajt.
07.05
Bo Forsberg från Karlskoga bor i Turinområdet: "Folk är rädda" Här kan du höra en Skypeintervju med honom
17.22
På grund av hög belastning är det fortsatt svårt att komma fram när man ringer till 1177. Det beror till stor del på grund av den senaste tidens oro inför coronavirusets spridning. 
I ett meddelande på Region Värmlands hemsida värnar de om att inte ringa in med frågor som rör coronaviruset, ifall man inte har några symptom. 
– Jag vill ännu en gång uppmana invånarna att inte ringa 1177 om man inte är sjuk eller har symtom. Alla har ett ansvar för att personer som behöver nå 1177 kommer fram. Har man allmänna frågor eller funderingar finns andra möjligheter att få information, säger Anna Löwenhamn i meddelandet. 
1177s hemsida kan du läsa mer om coronaviruset. 
16.35
En av de nya smittade ska ha koppling till en smittspårning som pågår sedan innan. Två av de nya smittade personerna misstänks ha smittats när de befunnit sig i norra Italien. Smittspårning pågår för att hitta spridaren. I ett meddelande till SVT Nyheter Värmland säger Region Värmland att samtliga befinner sig i hemmakarantän. 
Många hör av sig till oss på SVT Nyheter med frågor om vart de smittade personerna bor. När vi frågar Region Värmland vill de inte gå in närmre på vart de bor eller jobbar någonstans, utan hänvisar till patientsekretess. 
16.03
Karlstads universitet ställer in examenshögtider efter förbudet mot folksamlingar på över 500 personer. Det rapporterar tidningen NWT. Högtiderna skulle hållas den 27-28 mars. Enligt tidningen håller universitetets chefer möte under onsdagseftermiddagen.
Karlstads universitet uppdaterar information till studenter och medarbetare på sin hemsida.
Studenter uppmanas hålla sig hemma även vid enklare förkylningssymptom.
14.13
Mallbackens damer kommer spela för tomma läktare mot Piteå IF i Svenska Cupen den 14 mars efter att Svenska Fotbollförbundet tillsammans med Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitfotboll Dam (EFD) beslutat att alla kommande matcher i Svenska Cupen ska spelas utan publik.
Det gäller också slutspelsmatcherna i Svenska Futsalligan (SFL) herrar och Regionala Futsalligan (RFL) damer.
Funktionärer, myndigheter och media tillåts närvara. Det meddelar Mallbacken IF på sin hemsida.
13.44

Ledningen vid Norrstrandskolan i Karlstad meddelar att de elever och personal som testats för Covid 19 och fått besked, inte bär på Coronaviruset. Ytterligare några provsvar väntas under eftermiddagen. 

13.37

Gårdagens uppmaning av Karlstads kommun att barn, elever och lärare med förkylningssymptom ska stanna hemma har haft effekt i dag. 

- Antalet är märkbart, säger skolirektör Maria Kjellström. Läs vår artikel här.

13.33

Region Värmland meddelar under torsdagen att ytterligare tre personer har testats positivt för coronainfektion, covid-19. Det innebär att Värmland har totalt 27 konstaterade fall.

– Ett av fallen har vi identifierat i den pågående smittspårningen. Två är nya fall där personerna har varit på resa i norra Italien. Vi har med anledning av detta inlett ny smittspårning, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i ett pressmeddelande.

Närmare 300 personer har testats hittills. Testerna utförs på de personer som uppfyller Folkhälsomyndighetens kriterier enligt Region Värmland. Bedömning om personerna ska isoleras hemma eller på sjukhus görs utifrån patienternas behov av vård.

13.33

Svensk travsport meddelande under torsdagen ett beslut om publikstopp på alla travtävlingar efter regeringens förbud mot sammankomster. Ett beslut som bland annat påverkar Färjestadtravet i Karlstad.

– Det innebär att vi kommer förlora massa intäkter, säger travbanechefen Marie Svensson som precis avslutat ett krismöte när SVT Nyheter Värmland når henne.

Långfredagstravet kan också påverkas. Det är inte klart hur mycket pengar som kommer förloras. Loppen kommer än så länge köras som planerat men utan publik, säger Marie Svensson som i nuläget inte vet hur framtiden kommer bli.

– Det vi har fått till oss från Svensk Travsport är att publikstoppet kommer pågå tills vidare. Just nu behöver vi kolla på hur vi kan minska utgifterna. Om det pågår upp till två månader kommer ju Långfredagstravet påverkas, det är ju vår stora tävling.

Marie Svensson har varit nytillträdd travbanechef sedan januari och hade hoppats på en bättre start på året.

– Men samtidigt får man ibland bara släppa pengarna och se till vad som är bäst för folk.

13.32
På torsdagseftermiddagen meddelade länsstyrelsen i Värmland att man har aktiverat sin krisorganisation och gått upp i begränsad stab. Beslutet innebär att Länsstyrelsen har täta kontakter med kommunerna, regionen och övriga aktörer för att skapa och sammanställa en bild över läget på olika håll i länet. 
Myndigheten följer utvecklingen av coronaviruset globalt och nationellt, rapporterar till MSB och Regeringen, är tillgängliga dygnet runt och ser till att relevant information når ut till allmänheten.
13.32
Efter gårdagens besked att allmänna sammankomster med över 500 personer inte får hållas meddelar idag Svenska Cheerleadingförbundet tre distriktsmästerskaper. Något som berör de som håller på med Cheerleading i Värmland då mästerskapen i Nyköping den 21 mars ställs in.
13.32

Nöjesfabriken i Karlstad meddelar på sociala medier att de begränsar insläppet på olika evenemang tills vidare. I helgen ska bland annat en konsert hållas och Nöjesfabriken meddelar att den ska försöka genomföras.

Nattklubben håller öppet och släpper in max 500 personer till följd av regeringsbeslutet.

13.23
I den här liverapporten samlar vi den senaste informationen vi har om det nya coronaviruset och hur det påverkar Värmlands län. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på frågor här. Har du frågor hänvisar vi till den här liverapporteringen som handlar om hela riket.