SVT rapporterade · Så påverkas Gävleborg - rapportering fram till 2 maj 2020

15.57

Fler smittade och döda i covid-19
Fram till 2 maj har 611 fall av covid-19 konstaterats i Gävleborg. 59 människor har avlidit. I hela landet har 22 082 smittade konstaterats och 2 669 avlidit. Siffrorna kommer från Folkhälsomyndigheten.

15.35
Ytterligare två avlidna i covid-19 i Gävleborg
57 personer har avlidit i covid-19 i Gävleborg. Det är två personer fler än igår torsdag. Det här visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten den 1 maj.
Totalt är 600 personer konstaterat smittade av coronaviruset i länet. Det är 29 fler än igår.
14.15
Johan Färnstrand, regiondirektör:
– Kollektivtrafiken är en samhällsbärande funktion och vi har nära samråd med smittskyddet för att den ska fungera. Vi behöver ha distansering i bussarna, vi har tvingats stänga framdörrarna men hoppas kunna öppna dem igen för att man ska kunna gå av och på genom olika dörrar. Chaufförerna skyddas genom att vi inte tar kontanter, men det är fortfarande möjligt att köpa på andra sätt. Vi ser ett klart ökat åkande och många uppfattar det som en gratistjänst. Vi är tydliga med att det är ett samhällsansvar men blir det för många som åker behöver vi begränsa och jag önskar verkligen att man betalar för tjänsten, även om framdörren är stängd.
14.12
Johan Färnstrand, regiondirektör:
– Arbetslösheten fortsätter att stiga i länet, korttidspermitteringarna ökar också. 350 nya inskrivna på arbetsförmedlingen. Förra veckan var det inga varsel, därmed inte sagt att läget inte är kritiskt. Igår fick vi klart tillsammans med Tillväxtverket om det regionala stödet för försämrade förutsättningar nu är öppet för ansökningar och man kan söka upp till 100 000 per anställd.
14.11
Robert Hill, verksamhetschef Doktorama AB:
– Vi har förståelse för att man inte besöker vården i onödan, men vill verkligen att alla som behöver verkligen söker så gör vi riskbedömning tillsammans. Man kan ju bli sjuk i annat också.
14.11
Helena Bikoff, verksamhetschef, primärvård:
– Primärvården har gemensamt upprättat en plan. Vi har bland annat pausat all dag- och gruppverksamhet, vi har ökat antalet telefonbesök och hembesök och infört en förstärkning i läkarstödet. Vi håller regelbundna möten med sjukvårdspersonal och har provtagning av personal. Samverkan sparar både personella och materiella resurser.
14.10
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare:
– Det är den sociala distanseringen som spelar roll, det är oerhört viktigt håller i den. Det här kommer att dra ut på tiden men det är oerhört mycket bättre att ha 17 personer på iva istället för 34.
14.10
Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör:
– Vi har 17 patienter på intensivvården och 27 på vårdavdelning och det har varit oförändrat i två veckor. Vi håller tummarna för att vi är inne i platåfasen. Det är viktigt att vi håller i och skyddar oss, på jobbet och i samhället.
– 74 procent av de som varit intagna har skrivits ut. Håller det här i sig når vi inte samma höjder som i Kina eller Italien. Vi hade en topp vecka 14, sedan har det varit stabilt och en liten nedgång nu.
14.10
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare:
– För baden ska det komma rekommendationer snart, förhoppningsvis nästa vecka.
14.09
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare:
– Vad gäller gravida så ser vi en viss överrepresentation och här skiljer sig Sverige lite från andra länder som inte har den överrepresentationen. Vi uppmanar gravida från vecka 32–35 att vara väldigt försiktiga. Däremot märker vi ingen mellan dem som jobbar inom vården mot dem som arbetar någon annanstans.
14.08
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare:
– Vi har i snitt 16 nya fall om dagen, det fortsätter som förut. Påsken gjorde att det blev lite fler och jag hoppas att Valborg och första maj inte ska innebära samma sak. Vi ska fortsätta att hålla distans.
14.06

Coronaläget i Gävleborg 30 april

Här följer en sammanfattning av regionens presskonferens idag.

Medverkande är Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör, Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, Helena Bikoff, verksamhetschef, primärvård, Robert Hill, verksamhetschef Doktorama AB och Johan Färnstrand, regiondirektör.

13.42

Inga nya dödsfall i Gävleborg senaste dygnet

Här är dagens statistik från regionen.

Totalt antal inneliggande patienter bekräftade med covid-19: 45 patienter (30 april)

Patienter som vårdas på intensiven i Gävle med covid-19: 11 patienter (30 april)

Patienter som vårdas på intensiven i Hudiksvall med covid-19: 3 patienter (30 april)

Patienter som vårdas på intensiven i Bollnäs med covid-19: 3 patienter (30 april)

Antal prover som tagits totalt: 3 500 prover (29 april)

Antal positiva covid-19 prover totalt: 567 prover (30 april)

Antal avlidna i länet: 55 personer (30 april)

12.59

Studentutspring i Bollnäs och Söderhamn – på nätet

Det blir studentfirande fast i begränsad form på Torsbergsgymnasiet och Höghammargymnasiet i Bollnäs och Staffangymnasiet i Söderhamn. Avslutningarna sänds direkt över nätet.

Studenterna samlas klassvis och firas med både tal, stipendier och en lättare förtäring innan det är dags för ett traditionellt utspring. Dock kommer inga anhöriga att möta upp utanför portarna men väl via skärm. Förhoppningen är att stämningen ska kunna kännas även på det här sättet.

Detaljerad information om tider kommer att publiceras på respektive skolas sajt senast 15 maj.

12.18

Gävleborg bistår grannregion med visir och provtagning

Samarbete över regiongränserna ger snabba lösningar när problem uppstår under pandemin.

Den här gången handlar det om att Region Gävleborg hjälper grannen Västmanland med 10 000 visir och 1 000 provtagningspinnar.

– Det gick enkelt och snabbt att lösa ett akut problem för en grannregion, säger chefsläkare Lars Svennberg. Nästa gång är det vi som behöver hjälp.

Ett par gånger i veckan möts chefsläkare digitalt för att se vilka behov som finns i landets olika regioner. Det var vid ett sådant möte som de akuta bristerna i Västmanland kom fram. Donationen ska inte innebära någon risk för Gävleborg.

- Vi ger bara bort produkter där vi har lager samt en tillförlitlig försörjning av nya produkter. I de fall där vi har ett överlager känns det viktigt att vi delar med oss av det vi kan.

09.47
Är i riskgrupp och 58 år. Låst i hemmet, förutom promenader. Har inget körkort, åker inte buss i dagsläget. Går inte i butik, andra får fixa inköpen.
Tur att våren, solen och väemen kom, mår bra utav detta. Hoppas viruset dör ut snabbt i Sverige och över hela vår värld så vi kan börja leva igen.
09.47
Antikrundan skulle besöka Gävle den 23 augusti i år. Men så blir det inte. På grund av coronaviruset ställs besök in: 
- Vi har nu fattat det tunga beslutet att ställa in årets inspelningsturné. Med tanke på osäkerheten kring den pågående coronapandemin och hur det kommer att se ut i augusti och september, känns det inte realistiskt längre att planera för en vanlig turné med så många besökare på en relativt liten yta. Vi flyttar hela den planerade inspelningsturnén till 2021 istället, säger producenten Pernilla Månsson Colt.
14.50

55 personer har avlidit i Gävleborg

Här är senaste statistiken från regionen.

Totalt antal inneliggande patienter bekräftade med covid-19: 48 patienter (27 april)

Patienter som vårdas på intensiven i Gävle med covid-19: 11 patienter (29 april)

Patienter som vårdas på intensiven i Hudiksvall med covid-19: 2 patienter (29 april)

Patienter som vårdas på intensiven i Bollnäs med covid-19: 3 patienter (29 april)

Antal prover som tagits totalt: 3500 prover (29 april)

Antal positiva covid-19 prover totalt: 542 prover (29 april)

Antal avlidna i länet: 55 personer (29 april)

13.45

Helikopter från försvaret blir extra resurs för Gävleborg

En helikopter står beredd att transportera svårt sjuka covid-19-patienter. Den är placerad i Uppsala men fungerar som resurs även för Region Gävleborg.

Tre helikoptrar har placerats ut i landet och syftet är att hjälpa till när de regional intensivvårdskapacitet inte räcker till.

Det handlar om helikopter 16, även kallad Black hawk, som byggt om med civil sjukvårdsutrustning. Försvarsmakten står för själva flygningen medan civil sjukvårdspersonal har vårdansvaret. Efter varje flygning krävs en timme för sanering innan helikoptern kan lyfta igen.

– Belastningen på intensivvården kan variera över landet och det är viktigt att det finns en möjlighet att flytta patienterna på ett snabbt och säkert sätt, säger Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg.

Gävle och Bollnäs sjukhus klarar av att ta emot den 15 meter långa helikoptern på sina respektive landningsplattor. När det gäller Hudiksvalls sjukhus kommer landning vid behov att ske på flygplatsen några kilometer utanför centrum.

15.58

Inga nya dödsfall i Gävleborg

Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik visade på tisdagen inte några nya dödsfall i Gävleborg. Däremot har ytterligare tre personer insjuknat i covid-19.

Totalt har 52 personer omkommit och 534 sjukdomsfall registrerats i länet.

Motsvarande siffror för hela riket är 2 355 döda och 19 621 insjuknade.

14.58
Från repetitionerna av ”Perplex”. Foto: Tomas van der Kaaij
.

Folkteatern Gävleborg öppnar fönster för publiken

.

Dörrarna till salongen må vara stängda för åskådare men genom Folkteaterns fönster vill man möta publiken ändå. Här kan publiken kika in och få ta del av allt som faktiskt pågår.

Bland annat ger podden ”Bubblan” en inblick i arbetet med föreställningen ”Perplex” som fått premiären framskjuten, medarbetarna delar med sig av personliga betraktelser från då och nu, de grottar ned sig i Shakespeare (som satt i pestkarantän och skrev ”Kung Lear”) och dessutom kan man beställa uppläsning av en favorittext i ”Ring så läser vi”.

– Vi har som alla andra försökt hitta vad vi kan göra för att skapa mening och relevans. Många gör streamade föreställningar och vi ville göra något annat, säger Adam Knapasjö, teaterns verksamhetschef.

Hela personalen spånade idéer och sedan gällde det att genomföra dem så att det blev tvåvägskommunikation för att inte bara kasta ut saker i tomma intet utan också få energi tillbaka från publiken.

Arbetet har bara börjat och Knapesjö lovar mer, medan publiken är med och påverkar.

– Att spännande samtal fortsätter tror jag är jätteviktigt. Ett fönster kan ju också stå för att man får in ny luft, nya intryck.

14.57

Arbetslösheten fortsätter att stiga framför allt inom tjänstesektorn och är nu 8,1 procent.

Antalet personer berörda av varsel om uppsägning. Avser registreringar under perioden 2020-03-01 till 2020-04-26, per län.

Källa: Arbetsförmedlingen 

1 mars - 26 april 2020 Stockholms län 32 135 Uppsala län 867 Södermanlands län 813 Östergötlands län 2 506 Jönköpings län 2 177 Kronobergs län 473 Kalmar län 617 Gotlands län 167 Blekinge län 343 Skåne län 4 362 Hallands län 1 303 Västra Götalands län 9 965 Värmlands län 918 Örebro län 514 Västmanlands län 575 Dalarnas län 1 205 Gävleborgs län 758 Västernorrlands län 330 Jämtlands län 511 Västerbottens län 605 Norrbottens län 1 503 Ingen uppgift 271 Riket 62 918
11.14
- Vi vet inte hur länge den här pandemin håller i sig. Men vi kommer att hänga med och kämpa uthålligt, säger Madelene Lindh, driftledare.
11.13
- Vår tillgänglighet räckte inte till så numera städar vi dygnet runt i Gävle och Hudiksvall. Vi har även börjat städa ambulanser som kört patienter med misstänkt smitta, säger Madelene Lindh, driftledare.
Sedan covid 19-smittan började spridas i länet har Region Gävleborg gått från 160 till 175 utbildade lokalvårdare. 
11.12
- Vi har väl inarbetade metoder. Så på daglig dags hanterar vi smittor och vi har kunskap för det. När pandemin kom så började vår driftpersonal att börja använda skyddsutrustning. Där vi har ett ökat tryck har vi uttökat våran städning - bland annat på intensivavdelningen, säger Madelene Lindh, driftledare.
11.11
- Alla som jobbar med lokavård är utbildade för att städa i en vårdmiljö. VI har uppdaterade rutiner för hur vi hanterar smittor som magsjuka, vattkoppor, mässling och luftburna smittor, säger Madelene Lindh, driftledare.
11.09
 
Göran Angergård uppger att Region Gävleborg hoppas på att kunna visa hur smittan har spridits i länet i jämförelse med övriga Sverige. 
- Vi har hittills hållit oss under kurvan, säger Göran Angergård.
11.08
- Läkemedel är en brist. I Sverige måste vi se till att alla regioner har tillräckligt med läkemedel för att sköta intensivvården, säger Göran Angergård.
11.07
- 14 personer intensivvårdas. Vi har även ett antal patienter som är inneliggande med misstänkt smitta och de måste vi behandla på samma sätt. Vi använder alla sjukhus i länet, säger Göran Angergård.
- Vi har gjort om våra vårdavdelningar och ett par hundra medarbetare jobbar på nya ställen, säger Göran Angergård och uppger att Region Gävleborg dras med bemanningsproblem.
11.06
- Nu har restauranger börjat stänga i Stockholm. Och sköter man sig inte i övriga landet så har man prejudicerande beslut från Stockholm för att stänga restauranger, säger Signar Mäkitalo.
11.04
Signar Mäkitalo uppger att det finns en coronasmitta bland personalen.
- Det är svårt med den sociala distanseringen när man jobbar, säger han.
11.04
- Det var lite färre upptäckta fall förra veckan. Men vi är uppe i 513 bekräftade fall och 48 personer som har avlidit, säger Signar Mäkitalo.
Personalens covid-prover kommer att skickas till statens veterinärmedicinska anstalt för att de lokala testerna ska vara fokuserade på patienterna.
10.59

Coronaläget i Gävleborg 27 april

Välkomna! Region Gävleborg ska återigen redogöra för coronaläget i länet. Förutom allmän information står kommer regionen även att redovisa hur man jobbar med logistik och försörjning – städande och stödjande i vården.

Medverkar gör Madelene Lindh, driftledare, smittskyddsläkare Signar Mäkitalo och Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör.

11.52

Mycket att tänka på om man tänker ordna majbrasa

Så här skriver flera av länets kommuner på sin hemsida om valborgsfirandet:

På grund av coronapandemin kommer årets valborgsmässofirande att bli väldigt annorlunda. För att fortsatt bromsa smittspridningen av covid-19 måste vi alla hjälpas åt, även under vårens olika firanden som valborg.

Det finns ett fortsatt förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och alla behöver se till att hålla avstånd, även utomhus. Det är också olämpligt med större bjudningar även om de hålls i hemmet eller till exempel i en trädgård.

Har du minsta förkylningssymptom ska du avstå sociala kontakter helt. Tillhör du en riskgrupp eller är över 70 år så bör du avstå från alla sociala tillställningar oavsett storlek.

Du som ska arrangera en majbrasa

Under rådande omständigheter är det viktigt att du som planerar att arrangera ett valborgsmässofirande funderar på om det verkligen är lämpligt att hålla årets majbrasa. Om du misstänker att du som arrangör kommer ha svårt att upprätthålla reglerna för ett maxantal på 50 personer bör du avstå från att arrangera majbrasan i år.

Stor brandrisk

Just nu är det stor risk för gräsbränder i skog och mark. Det varma vädret medför att fjolårsgräset snabbt torkar ut. När solen ligger på kan det räcka med en gnista för att elden ska ta sig. Kontrollera därför att det inte råder eldningsförbud under valborg.

Anmäl din majbrasa till räddningstjänsten

Är du ansvarig för en majbrasa, kom ihåg att anmäla det till räddningstjänsten:

Tillstånd från Polisen

Du behöver tillstånd för att anordna en offentlig tillställning såsom en majbrasa. Observera att tillställningar över 50 deltagare i dagsläget inte får hållas och kommer att avslås. Det är du som arrangör som ansvarar för att reglerna följs. En tillställning räknas som offentlig om den anordnas för allmänheten eller om allmänheten har tillträde till den.

14.20
Ytterligare en avliden i covid-19 i Gävleborg
Antalet avlidna i sviterna av covid-19 är nu uppe i 48 i Gävleborg.
Antalet bekräftade fall är 491, av dem så intensivvårdas 30 enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror på lördagen.
09.32
Se den senaste statistiken från Region Gävleborg över coronavirusets spridning: 
 

Så har covid-19 spridits i Gävleborg

SVT NyheterDet finns mycket statistik om coronapandemin. SVT Gävleborg har nu sammanställt den statistik som finns om länet i en lättöverskådlig grafik.
13.20
- Nu har det gått ett tag sen vi fick de första fallen. Vi har minst en 90-plussare som lever över 30 dagar efter diagnos. Det finns även ganska många som blir friska av det här även om rehabiliteringen kan vara lite jobbig. Så det är inte bara negativt, avslutar Signar Mäkitalo med.
13.18
- Vi har beslutat om förstärkt företagsrådgivning - vi hjälper därmed näringslivsenheterna i länets kommuner, säger Kjell Norman.
13.18
- De som varit långtidsarbetslösa hamnar längre ifrån arbete nu när fler skriver in sig. Men det är något vi jobbar på. Det öppnas även en möjlighet att man kan vidareutbilda sig. Här kan vi pusha för att människor som hamnar i arbetslöshet, tar tillfället i akt att utbilda sig och staten tittar på hur man kan öppna upp utbildningar på högskolor och folkhögskolor, säger Kjell Norman, regional utvecklingsdirektör.
13.16
- Vi har färre varsel inom industrin än vad vi hade förväntat oss. Samma med förvärvsarbete och korttidsarbete. I Gävleborg är det hotell- och restaurangbranschen som är överrepresenterade, uppger Kjell Norman, regional utvecklingsdirektör.
13.14
- Totalt är det nu 774 varslade i mars och april, uppger Kjell Norman, regional utvecklingsdirektör
13.14
- Det är tyngre arbete för personalen. Man är inte van med att jobba med skyddsutrustning. Men vi har en väldigt god stämning och vi har en kämparanda och känner att det här går framåt. Vi kommer att fixa det här ur ett personalperspektiv. Slutligen tackar vi för all uppskattning vi har fått, säger Anna Bandert, överläkare IVA.
13.12
- En viktig skillnad för oss är att vi har besöksförbud. Anhöriga kan inte besöka sina närstående och vi förstår att det är väldigt jobbigt att inte kunna besöka någon som är sjuk i den här svåra tiden. Det vi har försökt göra är att vi har dagliga samtal med anhöriga. Det är inte detsamma som att vara närvarande och hålla i handen. Vi håller på att jobba på virtuella samtal, vi gör så gott vi kan i den här svåra tiden, säger Anna Bandert, överläkare IVA
13.11

"Från sex till 19 intensivvårdsplatser i Gävle"

- Det har varit veckor av imponerande arbete från alla medarbetare för att kunna ta emot de covid-smittade patienterna, som är en ny sjukdom för oss. Vi är tacksamma för att vi har mött de behovet som kommit till oss. Vi har inte av resursbrist behövt neka någon som behövt vår hjälp, säger Anna Bandert, överläkare IVA i Gävle.
13.09
- Det är värre att stanna hemma med bröstsmärta än att komma till oss. Vi har rutiner för att andra patienter inte ska komma i kontakt med covid-smittade, säger Göran Angergård som uppger att det är viktigt att söka hjälp.
13.08
"Sjukvårdsmaterialet räcker till i dagsläget"
- Vi har goda resurser, uppger Göran Angergård.
13.07
Göran Angergård, sjukvårdsdirektör, uppger att det vården lär sig nya saker varje dag men att det fortfarande är ganska stor belastning på sjukvården i länet.
- Många i personalen jobbar på nya enheter. Men den resurs vi har räcker till i dagsläget.
13.04
Signar Mäkitalo varnar inför valborgsfirandet och rekommenderar att man ska fira inom familjen. Han fortsätter att varna för att restauranger inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
- Det kan tyvärr bli aktuellt att stänga restauranger men jag hoppas inte det, säger Signar Mäkitalo. 
13.03

Smittskyddsläkaren: "10-20 nya fall per dag"

- Vi har fortfarande 10-20 fall per dag i Gävleborg, säger Signar Mäkitalo.
Men han fortsätter berätta att den sociala distanseringen har gett resultat.
13.00

Coronaläget i Gävleborg 23 april

Välkommen! Region Gävleborg håller återigen presskonferens om coronaläget i Gävleborg. Medverkande vid dagens presskonferens är:

Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare
Anna Bandert, överläkare, IVA, Gävle sjukhus
Kjell Norman, regional utvecklingsdirektör

14.16
44 avlidna i covid-19 i Gävleborg
Det här är de senaste siffrorna från region Gävleborg:
Totalt antal inneliggande patienter bekräftade med covid-19: 48 patienter 
Patienter som vårdas på intensiven i Gävle med covid-19: 12 patienter 
Patienter som vårdas på intensiven i Hudiksvall med covid-19: 3 patienter 
Patienter som vårdas på intensiven i Bollnäs med covid-19: 3 patienter 
Antal prover som tagits totalt: 2665 prover 
Antal positiva covid-19 prover totalt: 436 prover 
Antal avlidna i länet: 44 personer 

Källa: Region Gävleborg

10.15
Fjärran Höjderbadet stänger flera bassänger inomhus 
Fjärran Höjderbadet kommer att stänga flera inomhusbassänger perioden 11 maj – 19 juni 2020. Det meddelar Gävle kommun i ett pressmeddelande. 
Detta på grund av underhållsarbete i badhallen. Innertaket ska bytas ut, och simbassängerna ska fogas om.
– Det är ett underhåll som kanske inte syns för våra besökare men är viktigt för att vi ska ha ett tryggt och säkert badhus med lång livslängd. Vi är glada för att kunna öppna utomhusbadet en månad tidigare i dessa coronatider som gör att besökare kan motionera utomhus, säger Johanna Thorsell, enhetschef Bad Gävle kommun i pressmeddelandet. 
11.14
Presskonferensen är avslutad. En ny kommer att hållas på torsdag klockan 14.
11.13
Region Gävleborg kommer att skicka ut brev till alla invånare i länet som är 70 år och äldre där man informerar om läget och uppmanar de äldre att undvika sociala kontakter.
11.11

Folktandvården koncentrerar antalet kliniker

Folktandvården Gävleborg koncentrerar nu sin verksamhet till färre kliniker i länet. Detta görs med anledning av covid-19 för att kunna erbjuda trygg och patientsäker vård för de som behöver. Det skriver folktandvården i ett pressmeddelande. 

Det är klinikerna i Delsbo, Edsbyn, Ockelbo, Hofors, Valbo, Bomhus och Sätra som inte längre tar emot patienter på kliniken. I linje med den beredskapsplan som Folktandvården Gävleborg arbetar efter kommer nu främst akut tandvård att kunna erbjudas.

– Den akuta tandvården är nu prioriterad i linje med våra ägardirektiv, men vi fortsätter i den mån det finns utrymme att också bedriva all annan tandvård, säger Ann-Christine Larsson Bolle, vd för Folktandvården Gävleborg, i ett pressmeddelande. 

11.09
Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo säger sig vara bekymrad över att han sett stora grupper av ungdomar och unga vuxna umgås på kvällstid.
– Jag kunde räkna till minst 55 ungdomar på en plats i Gävle som stod rätt tätt tillsammans. Även om man inte som ung drabbas speciellt hårt av covid-19, så träffar man vuxna och äldre som man kan smitta och som kan drabbas allvarligt, säger han.
11.06
405 bekräftade fall av covid-19 i Gävleborg
Ytterligare en person har avlidit i länet. Därmed är antalet avlidna 37.
– Läget känns stabilt, men belastningen på vården är hård, säger både Signar Mäkitalo och Göran Angergård.
10.56
Välkomna till dagens liverapportering från Region Gävleborgs presskonferens klockan 11.00 
Medverkande på presskonferensen är:
Göran Angergård, hälso-och sjukvårdsdirektör. 
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare. 
Ann-Christine Larsson Bolle, vd för Folktandvården Gävleborg.
09.28
Studentfirandet ställs in i Hudiksvall
Ledningen för Bromangymnasiet i Hudiksvall har beslutat att ställa in det mesta av studentfirandet i år. Det skriver Hudiksvalls kommun på sin hemsida.
Det innebär att skolans årliga studentfirande i aulan kommer att ställas in och att det inte blir något studenttåg eller bal. Betygsutdelning kommer att ske, men i vilken form är oklart.
– Vi tycker såklart att det är jättetråkigt för alla studenter och anhöriga. Vi ska verkligen försöka göra det bästa av situationen, säger Urban Wickman, verksamhetschef på Bromangymnasiet.
– Studentkommitten och skolledningen diskuterar hur studentfirandet kan bli så bra som möjligt trots omständigheterna.
Mer information kommer att komma den 5 maj.
 
Även sommarpraktiken ställs in
De elever på Bromangymnasiet som skulle ut på sommarpraktik i utlandet drabbas av coronapandemin. Skolledningen och kommunens krisledningsgrupp har beslutat att den också ska ställas in.
 
14.31
Vi får tacka alla er som följt den här liverapporteringen. På måndag väntas det ny presskonferens från regionen, klockan elva.
Välkomna tillbaka då. 
14.30
Lite jobbigt o veta vad dom gäller när Tegnell säger att det är stabilt kanske lite avtrappning medans Mäkitalo pratar upptrappning.
Vad ska man tro?
@Orolig - Hej! Jag förstår den känslan. När det gäller Tegnell så pratar ju han om hela landet, ur ett större perspektiv. När Mäkitalo pratar om spridningen, så är det bara hur det ser ut i Gävleborg. Kan ju vara så att de kurvorna skiljer sig åt. 
14.21
Eriksson säger också att man jobbar för att alla äldre som beställer sjukresor ska åka ensamma i transporten.
14.18
Han betonar också att biljetter fortfarande ska köpas i förväg – annars riskerar resenären tilläggsavgift på 1 200 kronor. Det är alltså inte gratis att åka bussarna i länet.
14.16
Han säger också att man försöker jobba med andra lösningar för att skydda chaufförerna, exempelvis plexiglas. 
– Det blir en bättre service för våra resenärer, säger Andreas Eriksson. 
14.15
Man har försökt lösa det genom att köpa till extra trafik för att inte få människor att sitta så tätt på bussarna vissa turer.
14.14
– Busstrafiken har tappat 50 procent av sitt normala resande totalt sett, säger Eriksson.
14.13
Man har flyttat förare från beställningstrafiken, till linjetrafiken. 
Bussarna körs som vanligt i hela länet, förutom i Gävle stad, där trafiken gått ned med 15 procent, enligt Eriksson. 
14.12
Mäkitalo betonar också värdet av distansering bland personalen inom sjukvården också. Nu tar Andreas Eriksson över.
14.07
Signar Mäkitalo säger att man kan befinna sig i en upptrappningsfas när det gäller smittspridningen.
14.07
Antalet besök i sjukvården minskar drastiskt. Primärvårdens besök har halverats. 
– Det är jätteviktigt att man söker sjukvård om man tror att man behöver det, betonar Göran Angergård. 
14.05
– Man har ett gott läge när det gäller skyddsutrustning i regionen, säger Göran Angergård.
14.03
Just nu ligger 47 patienter inne på sjukhus med coronasmitta, uppger Göran Angergård. 
17 av de ligger inne på intensiven, säger Göran Angergård. 
Man är också uppe i 326 bekräftade fall med covid-19 i Gävleborg. 
13.58
Välkomna till dagens liverapportering från Region Gävleborgs presskonferens klockan 14.00 
Medverkande på presskonferensen är:
Göran Angergård, hälso-och sjukvårdsdirektör. 
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare. 
Andreas Eriksson, enhetschef trafikutveckling på Xtrafik. 
16.04
316 bekräftade fall av corona i Gävleborg
Under onsdagen kom nya siffror från Folkhälsomyndigheten när det gäller antal personer som bekräftats smittade med corona i länet. Nu är siffran uppe i 316 personer. 35 personer har avlidit i Gävleborg till följd av viruset. 
15.48

Ovanåkers kommun skickar brev till alla 70+ i kommunen

I arbetet med att minska smittspridningen arbetar Ovanåkers kommun med olika informationsåtgärder. En åtgärd är att via brev kommunicera direkt till en riskgrupp, personer över 70 år. Det skriver kommunen i ett pressmedelande. 

I arbetet med att informera invånarna om covid-19 och hur man minskar smittspridningen har Ovanåkers kommun information i olika kanaler.

Förutom de digitala kanalerna har det annonserats i lokal gratistidning, information via Edsbyns närradio, kortare informationsfilmer och nu skickas brev hem till personer som är 70 år eller äldre. Breven kommer att delas ut under nästa vecka.

– Vi måste verkligen ta smittspridningen på allvar. Vårt mål med brevet är att nå ut direkt till personer som är 70 år eller äldre, säger Fredrik Pahlberg, kommunchef: 

– Vi har genomfört åtgärder för att underlätta vardagen för våra äldre, bland annat genom att vi tillsammans med livsmedelsbutikerna erbjuder hemsändning för 20 kr/tillfälle. I brevet finns bland annat kontaktuppgifter till företag och organisationer som kan hjälpa till.

11.33

Minskat antal ledamöter i kommunfullmäktige i Ovanåker

De politiska partierna i Ovanåkers kommun har kommit överens om att minska antalet ledamöter i kommunfullmäktige till 23 personer under våren 2020. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande. 

– Det är extra viktigt att fullmäktige även under svåra tider kan fatta de politiska beslut som kommunen behöver men samtidigt måste vi ta ansvar för att både skydda våra ledamöter samt minska risken för spridning av coronaviruset, säger Yoomi Renström (S), ordförande kommunfullmäktige. Jag är glad över att alla politiska partier var eniga i den här frågan eftersom det var en förutsättning för att kunna genomföra det.

10.28

Företagsakut Gävle ska stötta lokala företagare

För att hjälpa företagare i kommunen så öppnar Gävle kommun en företagsakut tillsammans med Nyföretagarcentrum Gästrikland. Från och med onsdag 15 april kan företagare med verksamhet i Gävle få rådgivning. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande. 

– Våra företagare är så viktiga för Gävle, och med hjälp av företagsakuten hoppas vi kunna hjälpa så många som möjligt att hitta en väg genom den här svåra samhällsutmaning. Vi behöver dem alla, även efter krisen, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) i pressmeddelandet. 

– Stödet innebär att vi guidar och coachar företagare kring den enskildes situation för att ta fram en personlig handlingsplan. Vi matchar utifrån situationen och ger rekommendationer kring bland annat vilka statliga stödåtgärder företagarna skulle kunna ta hjälp av, säger Ann-Christin Käll, verksamhetsansvarig vid Nyföretagarcentrum Gästrikland, i  pressmeddelandet. 

18.42
Region Gävleborg minskar antalet ledamöter på fullmäktige. Vid sammanträdet den 21 april kommer 41 ledamöter delta i stället för 75. Det har de politiska partierna kommit överens om enligt region Gävleborgs hemsida. Sammanträdet hålls som vanligt på Bollnäs folkhögskola och med färre på plats blir det lättare att hålla avstånd.
14.28
768 personer varslade i Gävleborg 
Sammanlagt 768 personer i länet har varslats under mars och april. Det meddelade Arbetsförmedlingen i Gävleborg under tisdagseftermiddagen.
Samma period förra året vara det 126 personer som varslades om uppsägning i Gävleborg. 
- Som det ser ut nu så kommer det att fortsätta, vi ser ingen ljusning den närmaste tiden, säger Gabriella Persson Turdell, chef för Arbetsförmedlingen i Gävleborg. 
Det finns branscher där det är helt stillastående, som besöksnäringen och resebranschen. 
- Men nu ser vi också andra branscher som drabbas som till exempel bygg- och bilbranschen, säger Gabriella Persson Turdell. 
 
11.49

”Arbetar för att utöka till 160 vårdplatser”

Från att först ha hänvisats till Gävle sjukhus kan nu covidpatienter vårdas även på Hudiksvalls sjukhus sedan 30 mars och nu senast på Bollnäs sjukhus.

I ett pressmeddelande från Region Gävleborg framgår det att Bollnäs sjukhus har byggt en kapacitet som i nuläget omfattar 18 vårdplatser, 4 platser för intermediär vård (för patienter med något högre vårdbehov) samt 4 intensivvårdsplatser för covidsjuka.

Totalt finns det nu 88 vårdplatser och mellan 30-35 intensivvårdsplatser i länet. Samt ytterligare 28 platser för inermediär vård. 

Enligt Region Gävleborg har Folkhälsomyndigheten räknat ut ett "worst case"-scenario för Gävleborg som innebär att det kan uppstå ett läge med behov av 110 vårdplatser och mellan 30 och 35 intensivvårdsplatser.

– Den kapaciteten har vi säkrat upp. Nu fortsätter vi följa utvecklingen och planera för ett ännu större behov, utöver detta scenario. I vår beredskap går vi högre och arbetar i nuläget med en plan för totalt 160 vårdplatser och ytterligare några IVA-platser, säger Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Så är vårdplatserna fördelade

Bollnäs sjukhus

18 vårdplatser, 4 intermediärvårdsplatser och 4 intensivvårdsplatser. 

Gävle sjukhus

32 vårdplatser, 24 intermediärvårdsplatser och 15 intensivvårdsplatser.

Hudiksvalls sjukhus

38 vårdplatser och 11 intensivvårdsplatser.

11.23

301 smittade i covid-19 – ”Siffrorna släpar”

Under dagens presskonferens uppgav Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare, att det nu finns 301 bekräftat covid-19-smittade i länet.
– Det här är vad som hände för ungefär en vecka sedan. Vad som har hänt i påsk med restaurangbesök och annat får vi reda på om först en till två veckor, uppger Signar Mäkitalo.
11.10
Både sjukhusen i Bollnäs och Hudiksvall rustar för att hantera covid-19-patienter.
– Idag använder vi 16 vårdplatser på Hudiksvalls sjukhus men har möjlighet att skala upp till 38 vårdplatser, säger Roger Westerlund, verksamhetschef internmedicin, på dagens presskonferens.
11.09
Coronaläget i länet 14 april
– Vi har en plan där vi i dagsläget kan utöka från 100 till 160 vårdplatser och 38 intensivvårdsplatser. Men vi följer Folkhälsomyndighetens prognoser noga, säger Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör, under dagens presskonferens.
14.20
27 avlidna i Gävleborg
Totalt antalet laboratoriebekräftade smittade av covid-19 i Gävleborgs län var på annandag påsk 290. 21 personer behandlas av intensivvården och 27 har avlidit. Totalt har nu 919 personer avlidit i Sverige.
09.24
Första fallet av covid-19 inom äldreomsorgen i Ovanåkers kommun
Under torsdagseftermiddagen provtestades en person på ett äldreboende i Ovanåkers kommun och det visades sig att personen var smittad med coronaviruset. Det är det första bekräftade fallet av covid-19 i kommunen.  
- Personalen arbetar utifrån våra väl inarbetade rutiner vid smittsamma sjukdomar. Den brukare som är smittad hålls isolerad och anhöriga är underrättade, säger Marita Lindsmyr, socialchef i Ovanåkers kommun. 
16.50
Vi vill tacka alla som varit med och följt oss och vår rapportering från regionens presskonferens under veckan. 
Vi hörs nästa vecka med nya presskonferenser och direktrapporteringar. 
16.48
Xtrafik stänger framdörrarna på bussar
Från och med den 14 april kommer Xtrafik att stänga framdörrarna på sina bussar i länet. 
Det meddelade företaget under torsdagen. 
Detta efter ett beslut från Arbetsmiljöverket. Anledningen är att man vill säkra busschaufförernas arbetsmiljö och minska risken att drabbas av coronaviruset. 
- Arbetsmiljöverket har beslutat att framdörrarna på bussarna i vissa trafikområden i länet ska hållas stängda för påstigning, säger Marie Nordmark, avdelningschef på Xtrafik till företagets hemsida. 
Beslutet gäller tills vidare. 
14.31
Signar Mäkitalo lyfte också tidigare under presskonferensen att man fortsatt ser problem med att personer rör sig alldeles för tätt på restauranger och uteserveringar.
14.30
- Informationssflödet är en jättestor utmaning, inflikar Marianne Undvall.
Det är jättesvårt att ta in allting som står på Facebook, som hörs i nyhetssändningar till exempel. 
14.28
Enligt Höijer har man fortfarande problem med personer som inte förstår besöksförbudet inom hemtjänsten och vård-och omsorgen.
14.26
- Vi fick ganska raskt en högre sjukfrånvaro från mitten av mars till slutet av mars, säger Magnus Höijer. 
- Men vi har klarat bemanningen sen dess, och ser ut att göra det över påskhelgen också. 
14.25
Söderhamns kommun har jobbat med att utbilda personal och chefer för att möta covid-19, säger Undvall som lämnar ordet till Magnus Höijer.
14.23
På ett boende har man skapat nio platser, för att kunna ta emot någon som förts till sjukhus med misstänkt covid-smitta. Detta för att inte få in smittan på de vanliga boendena.
14.22
- På de särskilda boendena försöker vi plocka fram personer som blir tryggare där, säger Undvall.
14.21
Söderhamn har skapat två covid-team. Ett i sjukvården, och ett inom hemtjänsten, meddelar Undvall.
14.20
Undvall betonar tydligheten internt med vad som gäller. 
Söderhamns kommun fick stora sjukskrivningstal tidigt i pandemin. Men den har förändrats till idag. 
14.18
Marianne Undvall säger att det inte är något alternativ att dra ner på personalen. 
- Vi har personer som behöver vår hjälp. 
14.15
Medverkande i del två är:
Roger Nilsson, biträdande sjukvårdsdirektör i Gävleborg.
Marianne Undvall, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Söderhamn. 
Ulrika Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Gävle.
Magnus Höijer, sektorchef välfärd Gävle. 
14.10
Enligt Angergård samarbetar regionen med andra regioner i Sverige för att få tag i utrustning och läkemedel. 
All planerad vård kommer skjutas upp tills pandemin är över, meddelar Angergård. Men inte all vård som inte har med corona att göra. 
Exempelvis, cancervården kommer fortsätta som vanligt. 
14.08
Enligt Angergård har man en tillräcklig beredskap och bemanning inför påskhelgen, men att läget är fortsatt ansträngt.
14.08
- Det är ett pressat läge, säger Göran Angergård om sjukvårdens situation i Gävleborg.
14.07
Mäkitalo meddelar att man fortsätter testa sjukvårdspersonal för coronaviruset. 
- Man ska stanna hemma, och uppmanar de som jobbar inom vård-och omsorg ska följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. 
14.05
Regionen har gjort en undersökning på 70 intagna personer som inte haft luftvägssymptom. De har testats negativt för coronaviruset, säger Signar Mäkitalo.
14.02
Totalt nitton personer har rapporterats döda till följd av coronaviruset, meddelar Signar Mäkitalo. De flesta har avlidit på sjukhus.
14.01
Presskonferensen kommer delas upp i två delar. 
Medverkande i del ett är Göran Angergård, hälso-och sjukvårdsdirektör och Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i regionen. 
13.58
Några av frågorna som kommer tas upp på presskonferensen är hur Region Gävleborg samarbetar med kommuner i länet. Även status gällande bemanning och skyddsutrustning inom vården, smittskyddsläge, smittspridning och social distansering kommer tas upp.
13.48
Snart liverapporterar SVT
Klockan 14.00 börjar Region Gävleborgs presskonferens om det allra senaste gällande coronaläget i Gävleborgs län. Presskonferensen hålls på Gävle sjukhus. Följ SVT:s live-uppdateringar från presskonferensen här från och med 14.00.  
09.57
09.56
Gävle kommuns tennisplaner öppnar en månad tidigare

Till påskhelgen är Gävle kommuns tio tennisbanor klara för spontanidrott. Banorna har underhållits, sopats av efter vintern och näten har satts upp. Det meddelar Gävle kommun i ett pressmeddelande. 

- Det är många människor ute och använder våra parker och friluftsområden just nu. Vi har fått flera frågor från allmänheten om tennisbanorna. Det fina vädret bidrar till att vi nu valt att öppna tennisbanorna för spel redan en månad tidigare än vanligt, säger Helena Hillnor, driftingenjör gata och park på Gävle kommun i pressmeddelandet. 

- Det är superkul att våra olika aktivitetsytor nyttjas och efterfrågas. Det bidrar till att människor har möjlighet att röra på sig och utföra aktiviteter utomhus, vilket passar extra bra i dessa tider, säger Helena Hillnor.

09.50
hur gamal var de som avlid
@mustafa - Finns ingen exakt ålder presenterad men i de fall vi vet handlar det om äldre personer
09.45
Vart finns dessa smittade personer i Gävleborg? Jag vill vara på mera på gå, därför denna fråga!
@Mats - Enligt smittskyddsläkaren finns smittan i hela länet. De flesta fallen finns i Gävleområdet men de ökar även i Hälsingland
09.39
Kan matvaror från livsmedelsaffären vara smittad.?
09.36
Är jag riskgrupp eller ej? Det är så luddigt att man inte förstår vad som menas. Är det bara 70+ med sjukdomar listade eller gäller det även de något yngre med de listade sjukdomarna?
Är 55 år med diabetes och övervikt är jag riskgrupp så att jag kan nyttja hemkörning av mat från affären tex?
@cattis - Jag skulle föreslå att du vänder dig till din kommun. I Gävle finns till exempel en särskild stödlinje 178700. Det finns också ideella föreningar som kan hjälpa till vid behov.
19.36

Minst två personer på olika äldreboenden i Hudiksvalls kommun har insjuknat i covid-19.  

16.00
30 Kulturskapare i länet erbjuds skildra samtiden under coronapandemin
Kultur Gävleborg är en del av Region Gävleborg och de erbjuder nu 30 kulturskapare i länet att porträttera nutiden som den är under våren på grund av coronasmittan. Detta genom bild, form, dans, rörlig bild, hemslöjd, litteratur och musik. Kravet för att få ansöka om uppdrag är att personen är professionell skapare inom något av konstområdena. Ansökningsperioden är den 7-19 april 2020. 
14.12
Ambulansen i Gävleborg får användas omtvistad skyddsmask
"Ambulanspersonalen i Gävleborg kommer börja använda skyddsmask 90, som saknar CE-märkning för att spara på annan skyddsutrustning", säger Sara Hassanzadeh, vårdenhetschef för ambulansen till P4 Gävleborg.
Det här är möjligt sedan regeringen slopar kravet på CE-märkning på skyddsutrustning som används inom vården.
10.38
En död efter corona på äldreboende i Bollnäs
Enligt helahalsingland.se har en av de två brukare som smittats av på ett äldreboende i Bollnäs nu avlidit. 
Det var under måndagen som tidningen rapporterade att en av brukarna avlidit till följd av corona. 
15.50
Varslen ökar i Gävleborg – Över 80 personer i april
Enligt statistik från Arbetsförmedlingen så stiger arbetslösheten och varslen i länet. 
I april har 87 personer blivit varslade. Totalt har 652 personer blivit varslade mellan första mars och femte april. 
– Det här är tydligt att arbetslösheten stiger, säger Gabriella Persson-Thurdell på Arbetsförmedlingen. Varslen ökar fortfarande. 
– Det är helt relaterat till corona. Innan coronan började hade vi en ganska bra arbetsmarknad. Sen börjar det här, och det märks på en gång. 
13.21
Har försökt lyssna på presskonferensen, men misslyckats på grund av hörselnedsättning. 24,9 % av Gävleborgs befolkning har problem att höra. Kräver att regionen tillser att presskonferensen direkttextas så alla har möjlighet att hänga med. Borde även tillses att de döva får teckentolkning eftersom det är nationell angelägenhet för befolkningen att få reda på vad som händer.
@Carl-EricLarsson - Tack för din synpunkt! Skulle föreslå att du vänder dig till Regionen som sänder presskonferensen med din fråga...
13.16
Synd att vi inom hemtjänst och äldreboende inte får testa oss. Många blir hemma vid minsta symtom som kanske inte är Corona. Sen kan det vara andra som arbetar som kanske har Corona men inte har några symtom alls. Och smittar runt. Det blir så fel med allt och missvisande. Jobbigt för alla när tester inte görs. När testerna kanske kommer igång någongång framöver så har ju allt gått för långt redan. Hur är tänket i Sverige? Se på Tyskland och Finland t ex. Känns hopplöst just nu. Så segt och omständigt med många saker i Sveriges topp med dom som beslutar saker just nu. Mycket krångel, sena beslut och långsamt agerande. Fixa skyddsutrustning, tester och IVA-platser. Ni har vetat om Corona sen årets början. Nu är det April !!!
11.33
Signar Mäkitalo berättar också att Regionen fortsatt att smittspåra och att man sett att det tyvärr är anhöriga och personal som bidragit till smittspridning inom särskilt boende.
11.19
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo säger att det är ett stort problem med att folk arbetar med symtom. Han uppmanar alla att stanna hemma om man har symtom. 
Just nu är det 13 personer som intensivvårdas i länet. 
11.12
Göran Angergård berättar också om att sjukskrivningen i sjukvården ökar.
11.11
Fortsatt gott läge när det gäller tillgång till skyddsutrustning, men litet bekymmersamt med varor från Kina. Det berättar hälso- och sjukvårdsdirektör Göran Angergård på regionens presskonferens
10.39
Hur lång tid innan sjuk känslan lägger sig om man har corona? Är inne på 17:e dagen nu. Ingen hosta, ingen feber men snuvig o halsont o ofattbart trött. Ej konstaterad Corona så prov ej tagits.
@Anneli - Förstår att det är frustrerande. Här kanske du kan hitta någon form av svar. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/
10.00
Dag 21 med förkylning, vårdcentralen sjukskriver mig inte utan min chef måste se till att jag får testas för Corona vilket chefen förhalar och vill skjuta upp till onsdag då jag har lediga dagar till torsdag. Arbetar inom vården. Fler som råkat ut för detta?
09.19
Jag kommer att få kurslitteratur som snart skickas från England till hemmet. Kan det vara möjligt att paketen bär coronaviruset? Är orolig, men oundvikligt. Finns det något tips på detta? Hur jag ska öppna paketen osv.
07.58
Så kan du påverkas av distansarbete. Doktoranden Linda Widar berättar https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/hur-paverkas-vi-av-distansarbete
07.47
Hej, att påstå att ingen insjuknat i Gävleborg sedan i lördags är missvisande då de flesta fall inte ens är i kontakt med vården. Tänk på språkbruket i dessa tider för att inte sprida desinformation.
Mvh/Ngn som haft corona utan att vara ett bekräftar fall.
@Anna - Du har rätt i att formuleringen i rubriken kan vara missvisande. I inlägget framgår det att det handlar om rapporterade fall. Rubriken är nu justerad för att undvika missförstånd
07.33
Hemma i karantän sedan 17 dagar.. Ingen hosta och ingen feber längre men snuvig o ont i halsen o galet trött. Saknar mina barn och mina vänner som jag inte kan träffa och
Självklart är jag orolig över min ekonomi. Men tacksam över naturen som jag ändå kan vistas i.
07.32
Omvården är hjältar. Låter fint. Men verkligheten? Vården har bantats hur länge? Och nu ska det utföras mirakel. Vi jobbar under stor risk för fortsatt omvårdnad av dom äldre. Vi överger inte skeppet. Men mer än ord i denna stund skulle underlätta!
07.32
Är det spridnig i Gävle, hur mange är avlidne i Gävle?
@Abdul - I nuläget är det fyra personer som har avlidit i hela länet
07.27
Var ute på promenad i Hudiksvall idag. Mötte 6 personer som stod och blockerade hela parkvägen utan att ta någon hänsyn till mig och min fru!! Dom flyttade INTE på sig trots att vi sa till att det var läge att hålla avstånd utan fick höra att det var vi som var idioter. Är det här att visa hänsyn i dessa Coronatider? Förstår verkligen tyskarna som bara tillåter 2 personer i taget samlas, då slipper man sådan här ignoranta och egoistiska typer.
07.27
Inne på 3:e veckan i karantän.. börjar bli jobbigt. Då jag arbetar inom äldreomsorgen och vet att jag behövs på arbetet. Jag hade önskat att jag fick testa mig istället för att isolera mig o behöva hjälp med inköp mm. Hade jag fått testas mig hade jag kunnat leva lite friare och sluppit belasta andra människor med inköp om jag bara har "vanlig förkylning. Men självklart varit väldigt försiktig ändå.
16.08
Inga nya insjuknade sedan lördagen
Totalt har 175 personer i Gävleborg bekräftats sjuka i coronaviruset enligt Folkhälomyndigheten. Ingen ny person har rapporterat insjuknad sedan lördagen då 12 nya fall registrerades i länet.
14 personer intensivvårdas och totalt har 4 avlidit.
Antalet sjukdomsfall per 100 000 är 70 i Gävleborgs län just nu.
Statistiken är från Folkhälsomyndighet fram till klockan 11.30 söndag 5/4.
10.14
Nationaldagskonserten är inställd
Gävle Konserthus har nu ställt in, eller flyttat, samtliga planerade konserter under våren. Bland annat Gävle Symfoniorkesters traditionella Nationaldagskonsert den 6 juni.
08.40
Hudik Cup flyttar till augusti
Efter dialog med Smittskydd Gävleborg så har Strands IF fotboll beslutat att Hudik Cup inte kan genomföras i juni som planerat. Cupen kommer därför att flyttas till 14 – 16 augusti.
”Vi har valt detta datum utifrån att vi vill skjuta på cupen så långt det går i förhoppning om att restriktioner kommer lätta men ändå hålla oss till ett genomförande innan skolterminen kommer igång.” skriver man bland annat.
15.37

Alfta simhall stänger lördag 4 april

Från och med lördag 4 april stänger Alfta simhall för säsongen, och personal kommer att placeras ute i andra verksamheter. Edsbyns simhall håller öppet till slutet av april som vanligt. Det skriver Ovanåkers kommun på sin hemsida. 
13.21

Vinterkräksjuka stoppar flytt för riskpatienter i Nordanstig

Nordanstigs kommun ställer in den planerade och temporära flytten av hemtjänstkunder till sina särskilda boenden ställs in. Orsaken är att ett av boendena drabbats av vinterkräksjuka. Det skriver kommunen på sin hemsida. 
– Vi tyckte att det här var ett bra sätt och ett steg för att ytterligare försöka skydda våra mest sårbara inom omsorgen. Nu får vi tyvärr planera om, säger den tillförordnade vård- och omsorgschefen Karin Henningsson till hemsidan. 
09.35
Region Gävleborg får 125 miljoner kronor i coronastöd

Utbrottet av covid-19 medför extra kostnader och ekonomiska konsekvenser. Nu ska landets regioner och kommuner få ytterligare tillskott.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommer att föreslå ett tillskott på sammanlagt 22 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för 2020, som presenteras den 15 april.

– För Region Gävleborgs del räknar vi med ett tillskott på cirka 125 miljoner kronor i år. Hur pengarna ska användas blir en politisk fråga, men de ska användas för att förstärka samhällsviktiga funktioner, säger regiondirektör Johan Färnstrand.

15.44
Sandvikens kommun organiserar stöd för personer i karantän eller riskgrupper. 
Kommunen skriver i ett pressmeddelande att man tillsammans med sökorganisationen FIKK (Frivilliga Insatser vid Kris och Katastrof)
söker personer som kan ställa upp för att hjälpa personer som sitter i karantän eller befinner sig i riskgrupper och vill hålla sig hemma. 
Hjälpen sker via FIKK och kommunens Medborgarservice hjälper dig som har behov, men saknar dator.
– Det här är ett bra sätt att stötta våra medmänniskor i den rådande situationen. Tillsammans hjälper vi personer i riskgrupper eller i karantän att stanna hemma tryggt och säkert. Man kan hjälpa till med att handla mat eller läkemedel, säger Peter Kärnström, kommunstyrelsens ordförande.
14.18
- Vi har skyddsutrustning just nu, men vi har inget lager. Vi letar leverantörer hela tiden, säger Johan Welander, avdelningschef, inköpsavdelningen.
Marknaden är svår just nu eftersom hela världen behöver samma typ av skyddsutrustning. 
- Vi har framförallt kontakt med leverantörer i Asien. Vårt största problem är transporter, det är väldigt långa väntetider på transporter med flyg, säger Johan Welander. Kommer vi i ett akut läge så vänder vi oss till Socialstyrelsen.
14.11
Vi har stoppat all planerad verksamhet, säger Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör.
- Vi har skapat speciella covid-avdelningar på sjukhusen. Totalt 160 vårdplatser finns för covid-patienter i länet.
14.05
Signar Mäkitalo inleder med att säga att det sker en snabb ökning av fall i länet nu. Just nu vårdas 9 personer i respirator och totalt 42 patienter på sjukhus i länet.
13.58
Region Gävleborg håller presskonferens
Klockan 14 startar Region Gävleborgs presskonferens. Deltar idag gör Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör, Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare och Johan Welander, avdelningschef, inköpsavdelningen.
12.44

Bedragare utnyttjar kriser för att luras

1177 meddelar att flera personer runt om i landet har utsatts för bedrägeriförsök av personer som säger att de är från hälso-och sjukvården. ”Det är viktigt att du aldrig ger ut dina bankuppgifter eller mobila bank-id till okända som kontaktar dig”, skriver 1177 på sin webb, och fortsätter: 

Det här kan du tänka på om någon SMS:ar eller ringer och säger att de är från 1177 Vårdguiden:

  • 1177 Vårdguiden på telefon kan inte och får inte hjälpa till att boka om tider över telefon.
  • 1177 Vårdguiden på telefon tar aldrig betalt med Swish.
  • Du behöver inte signera med mobilt bank-id för att ringa 1177.

Om du får SMS från 1177 Vårdguiden kan du behöva logga in med bank-id. Kom ihåg att aldrig ge ut dina bankuppgifter eller mobila bank-id till okända som kontaktar dig.

12.25

Första fallet av corona i Ockelbo

Ockelbo har nu fått sitt första bekräftade fall av covid-19 på ett boende i kommunen. 
Det skriver kommunen på sin hemsida. 
– Vi har varit förberedda på att detta kan hända och arbetar nu efter fastställda rutiner vid konstaterad covid-smitta. Bland annat isoleras brukaren och vi minskar antalet personal som arbetar med personen, samt nyttjar skyddsutrustning, säger socialchef Johan Callenmark till kommunens hemsida. 
11.04

Kommunchef satt i karantän 

Ljusdals kommunchef Niclas Bremefors har satt sig själv i karantän, då han uppvisar symptom på covid-19.
Det skriver kommunen på sin hemsida. 
Tills vidare går biträdande kommunchef Mikael Björk in som stabs- och kommunchef i Ljusdals kommun för att täcka upp för Bremefors. 
10.24

Folktandvården sätter upp trailer för coronasmittade

Folktandvårdens nyligen inköpta trailer ställs upp vid Gävle sjukhus för att kunna behandla patienter med covid-19 i behov av akut tandvård. Det skriver Region Gävleborg i ett pressmeddelande.

Även personer med symptom som är förenliga med Covid-19 sjukdom kommer att behandlas här.

-        Vår nyinköpta trailer passar utmärkt att använda för patienter som behöver tas omhand utan nära kontakt med andra. Vi arbetar tillsammans med regionen och smittskyddsläkare Signar Mäkitalo, säger Ann-Christine Larsson Bolle, vd för Folktandvården Gävleborg i pressmeddelandet. 

10.01

Många nya medlemmar för Handels i Gävleborg

Ungefär 5 500 personer har gått med i Handels sedan 16 mars, då ökningarna kopplat till coronakrisen satte in. 
Det meddelar Handels i ett pressmeddelande. 
I Gävleborgs län har 256 personer gått med i Handels a-kassa och 100 i Handels under mars månad. 
En kraftig ökning jämfört med samma period förra året, enligt Handels. 
17.22
Två personer avlidna av coronaviruset
Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att det totala antalet avlidna i Gävleborg till följd av covid-19 nu är fyra, vilket innebär att ytterligare två personer har dött. Det var Sveriges Radio P4 Gävleborg först med att rapportera. Det finns i nuläget inga uppgifter om omständigheterna kring de nya dödsfallen. Det finns 101 bekräftade fall av Covid-19 i länet. I hela landet är det totala antalet coronasmittade 4947. 
13.13

Brynäs permitterar personal 

Brynäs IF har under onsdagen fattat beslut om att korttidspermittera alla anställda i föreningen upp till 60 procent. 
Det skriver klubben på sin hemsida. 
21.17
Om man är i karantän som riskgrupp och saknar anhöriga hur får man hem mat?
21.08
Kungsberget kommer att stänga skidanläggningen. 
12.15

Parkbadet flyttar ut gruppträning

Parkbadet i Sandviken omfattas inte av det nuvarande beslutet att tillåta högst 50 personer i samband med evenemang och sammankomster, och för att få fler personer att börja träna så planerar nu badet att börja ha sin gruppträning utomhus. 
– Rörelse är glädje och vi behöver mer av den varan idag, säger Eva Andersson, friskvårdsansvarig på Parkbadet.
11.50

Ytterligare en smittad på äldreboende i Bollnäs

Under förra veckan kom det fram att en anställd och en patient på ett äldreboende i Bollnäs hade smittats av corona. 
Nu har ytterligare en patient testats positivt för viruset. Det skriver helahalsingland.se
– Det förekommer mer smitta och det på samma boende som tidigare, säger Eva Lahenkorva, verksamhetschef för äldreomsorgen i Bollnäs kommun till tidningen. 
10.26
Hur många respiratorer finns det på sjukhusen i Hudiksvall, Bollnäs och Gävle för intensivvård?
Hej Jan, 
I normala fall har Region Gävleborg totalt 14 intensivvårdsplatser. Sex platser finns i Gävle, fem i Hudiksvall och tre i Bollnäs. Just nu pågår ett stort arbete med att utöka antalet platser till drygt 38. Hur de kommer att vara fördelade återstår dock att se.
Ha en fin dag!
10.24
Hur många vårdas på sjukhus i Gävleborg?
Hej Elin,
det är lite svårt att svara på. Vi har inga siffror på hur många som totalt vårdas på sjukhus i Gävleborg för corona. Men under måndagens presskonferens uppgav Regionen att fem personer intensivvårdas. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/regionen-oppnar-fler-intensivvardsplatser
15.11

Ytterligare ett coronarelaterat dödsfall i Gävleborg

Totalt har nu två personer avlidit till följd av covid-19. Något som P4 Gävleborg var först med att berätta.
15.05

Från 14 till 38 platser – intensivvården utökar

– Sjukvården i allmänhet och särskilt intensivvården kommer att få stora utmaningar. Vi har förberett oss på att ta emot ett stort antal patienter med covid-19, säger Johnny Hillgren, verksamhetschef för intensivvården 
För att hantera spridningen av covid-19 så utökar nu Region Gävleborg länet intensivvårdsplatser. I normala fall har regionen 14 intensivvårdplatser, fördelade i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs. Men nu ökar man alltså kapaciteten till drygt 38 fullt utrustade platser.
– Vi uppdaterar lokaler med syrgasförsörjning och ventilation, vi säkrar medicinsk-teknisk utrustning och bemanning. Förutom att vi omfördelar personal från operation till intensivvården tar vi också in personal från andra håll inom regionen. De som har intensivvårdskompetens kan gå in och arbeta efter en nyintroduktion, säger Johnny Hillgren.
12.31
Vill bara tro att bussbolagen här uppe stänger framdörrarna precis som man tex.har gjort i Uppland
I den här svåra tiderna respektera förarna och lita på passagerarna att de har betalat
Håll avstånd till varandra ser många äldrie och yngre som träffas
11.12

Operationer skjuts upp i Gävle – ”Personalen är fokuserad på intensivvård”

66 bekräftade covid-19-fall i Gävleborg och fem personer med bekräftad smitta. Det uppger Region Gävleborg under dagens presskonferens.
– Vi arbetar för fullt med att öka antalet intensivvårdsplatser. I nuläget har vi fem intensivvårdspatienter med bekräftad covid-19 som intensivvårdas. Situationen har eskalerat i Gävle under helgen. Under veckan som kommer kommer icke-akuta operationer att skjutas upp. Vi kommer att genomföra canceroperationer och akutoperationer men personalen är fokuserad på att arbeta med intensivvård, säger Johnny Hillgren, verksamhetschef anestesi
11.05
Smittskyddsläkaren om coronaviruset: ”Se till att ni håller avståndet”
Region Gävleborg håller presskonferens om coronaläget i regionen. Signar Mäkitalo vädjar att människor ska hålla avståndet till varandra samt hålla sig inne om de uppvisar de minsta av symptom.
09.15
Under måndagsmorgonen ekar det tomt på flera platser i kommunfullmäktige i Gävle efter beslut om att halvera antalet ledamöter under sammanträdet, till följd av coronavirusets spridning.
Foto: Anders Sundin, SVT. 
09.12
Konstrundan inställd i Ovanåker
Den traditionsenliga konstrundan i Ovanåker är inställd. Det skulle ha varit vernissage den 4 april på Vox Cultura i Edsbyn.
09.09
Kommuner efterlyser mynskydd med beteckning Ffp2 alt. Ffp3 men tycks inte göra besväret att söka i svenska webbbutiker... Andningsskydd med båda beteckningarna finns bevisligen att köpa och få expressleverans från tex. Fyndig.
06.04
Ovanåker vädjar om skyddsutrustning
Vi har tidigare berättat om att det råder brist på skyddsutrustning inom omsorgen i Bollnäs kommun. Nu går även Ovanåkers kommun ut på sin hemsida och vädjar om skyddsutrustning.
– Vi är nu i ett stort behov av munskydd med stänk och partikelfilter (IIR, FFP2 eller FFP3), skriver kommunen på sin hemsida.
06.00
Ljusdal öppnar kristelefon om coronaviruset
Idag, den 30 mars, öppnar omsorgsförvaltningen i Ljusdals kommun en kristelefon för kunder och personal som har frågor kring coronaviruset covid-19 som är öppen på vardagar. Läs mera här.
13.44
Orbaden Spa & resort säger upp två tredjedelar av personalen
24 fast anställda och lika många timanställda sades på fredagen upp av Orbaden Spa & Resort. Tidigare i mars varslade man hälften av personalen om uppsägning.
– Kommer det inte in pengar går det inte att ha personal kvar, säger Helene Åkerström Harman, vd för företaget till Hela Hälsingland.
10.01
13 nya fall av corona i Gävleborg
Ytterligare 13 fall av Corona har konstaterats i Gävleborg fram till söndag eftermiddag. Det visar den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten. Samtliga fall konstaterades under helgen. Totalt är det 66 fall som har laboratoriebekräftats i länet. Av de så får fyra personer intensivvård. Läs mer här!
 
09.16
Söderhamn slås samman förskolor på grund av personalbrist
Förskolorna i Trönö och Kungsgården i Söderhamns kommun slås samman från och med måndag den 30 mars på grund av personalbrist.
– I dag vet vi inte om det kan bli sammanslagningar på fler ställen, men det är inget vi utesluter. I så fall har rektorer handlingsplaner redo och vårdnadshavare kommer att få besked i så god tid som möjligt, säger Agneta Olofsson, förskolechef på kommunens hemsida.
08.27
Ovako vill korttidspermittera personal
Ståljätten Ovako, med bland annat tillverkning i Hofors, vill korttidspemittera sin personal i Coronapandemins spår.
– På tisdag startar de fackliga förhandlingarna, säger Timo Viiperi, ordförande för IF Metall i Hofors, till P4 Gävleborg.
Bruket i Hofors har cirka 1 000 anställda.
15.41
Sandvik skänker andningsskydd till sjukvården
I coronakrisens spår har det uppstått en brist på andningsskydd inom vården. Därför kontaktade Region Gävleborg industriföretaget Sandvik med en förfrågan om de hade skydd att avvara. Och svaret blev ja.
– Vi kollade och det visade sig att vi hade såna lagernivåer så vi kunde skänka 500 andningsskydd, säger Ulrika Porath, pressansvarig på Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken till Arbetarbladet.
Andningsskydden uppfyller de speciella krav de måste för att få användas inom vården.
   
08.56
Hemkarantän övergår till hemundervisning för Bromanelever 
Samtliga elever och personal på Bromangymnasiet har suttit i hemkarantän sedan i mitten av mars. Från och med tisdag den 31 mars upphör karantänen och övergår till hemundervisning.
Inte alla elever kommer att få hemundervisning, skriver kommunen på sin hemsida. Eleverna som går på gymnasiesärskolan ska få undervisning i skolans lokaler. De elever som är ute på praktik (APL) ska återvända till sina praktikplatser om arbetsgivaren anser det möjligt.
Skolan undersöker också möjligheten att bland annat ordna med viss praktisk undervisning på skolan för till exempel bygg- och fordonselever.
16.44
ÖoB utökar öppettiderna för riskgrupper
De nya öppettiderna innebär att butikerna i Hudiksvall och Söderhamn håller extraöppet mellan klockan 9.00-10.00. De nya öppettiderna börjar gälla från och med 30 mars.
Vi följer vad branschen är i nuläget och några föregångare tycker att det är smart att utöka öppettiderna för äldre så vi beslutade att testa det, säger, Fredrik Johanson, kommersiell chef ÖoB. 
De nya öppettiderna riktar sig främst till personer som är 65 år eller äldre.
15.53
Nattklubben Hits for you stänger nattklubb och karaoke
Anledningen är främst de ny restriktionerna kring servering på barer i ljuset av coronapendemin.  
- De nya restriktionerna skulle tvingat oss att ställa in bord och det förtar lite av upplevelsen med att gå ut när man inte kan beställa i baren, säger Henrik Sundström, en av delägarna.
Hur länge nattklubben kommer vara stängd är inte klart men man hoppas kunna komma i gång med shower igen i slutet av april,
- Vi har fått många bokningar till showen och förhoppningsvis är restriktionerna annorlunda då, säger Henrik Sundström
14.46
Vårruset 2020 ställs in
Det årliga tjejloppet Vårruset som skulle ägt rum i Gävle den 26 maj ställs in. Orsaken är de nya reglerna kring allmänna sammankomster.
- Vi har idag tvingats ta det mycket tuffa och ledsamma beslutet att på grund av det rådande läget med coronautbrottet och det tills vidare gällande förbudet mot allmänna sammankomster, ställa in Vårruset 2020, meddelar man på Vårrusets hemsida..
13.51
Stadsminister Stefan Löfven meddelade idag vid en presskonferens att sammankomster med mer än 50 personer förbjuds i Sverige.
13.29
Ovanåkers kommun drar ned på skollunchen
Skolorna i Ovanåkers kommun minskar skollunch alternativen från två till en rätt från och med nästa vecka, rapporterar Hela Hälsingland.
orsaken är en sjukfrånvaro av såväl elever som lärare.
10.41
Gävle bibliotek inför take-away lån
Från och med den 30 mars behöver man inte längre gå in på biblioteket för att låna böcker på Gävle bibliotek. Istället kan man ringa och meddela vilka böcker man önskar på telefon.
- Vi packar ihop böckerna och så får man hämta dem på bibliotekets baksida, säger Lena Jansson, bibliotekarie Gävle bibliotek.
De som är i riskgruppen för corona kan få böckerna hemskickade direkt till dörren.
- Vi har först en telefonkontakt, sen så levereras böckerna av en budfirma som kommer en gång i veckan, säger Lena Jansson.
15.23
Göransson Arena varslar 10 medarbetare om uppsägning
Uppsägningarna är en direkt konsekvens av att evenemangs- och restaurangverksamheten har minskat markant till följd av coronaviruset, meddelar Göransson Arena i ett pressmeddelande. 
- Det är med ett tungt hjärta som vi nu har tagit beslutet att varsla delar av vår personalstyrka, säger Fredrik Granting, VD på Göransson Arena.
14.39
- Varseltakten är högre än under finanskrisen. Det är lika allvarligt i Gävleborg som i landet i stort. Vi ska göra allt vi kan för att stötta företagare i länet, säger Eva Lindberg (s), regionstyrelsens ordförande på regionens presskonferens.
14.21
Regionen avråder från allmänna vaccinationer
Regionen slutar att ge allmänna vaccinationer och gör bara undantag för de som är ordinerade av läkare. Det meddelar Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo under regionens presskonferens. 
14.18
Smittskyddsläkare avråder från resor vid påsk
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo avråder starkt ifrån resor under påsken.
- Det är vIktigt att äldre håller sig hemma. Det är ett risktagande att åka iväg, säger Signar Mäkitalo.
14.14
39 personer smittade med corona i länet 
Under torsdagen är det 39 smittade personer av coronaviruset i Gävleborgs län, meddelar smittskyddsläkare Signar Mäkitalo på regionens presskonferens. 7 personer är inlagda på sjukhus varav 2 får intensivvård.  
08.15
Gävle Taxi varslar sina chaufförer
Det är ett 30-tal tillsvidare anställda på Gävle Taxi som varslas om uppsägning enligt P4 Gävleborg. Orsaken är att färdtjänst- och sjukresor har minskat drastiskt.
07.08
Hofors kommun startar hjälpenhet för riskgrupper
Igår, 25 mars, startade Hofors kommun en hjälpenhet för de invånare som tillhör riskgrupper. Dit kan man höra av sig om man behöver hjälp med livsnödvändiga saker som till exempel att handla mat.
Kommunen har egna resurser med kommer också få hjälp via PRO, ABF och Svenska Kyrkan.
Här finns mer information.
06.46
Världsarvet Hälsingegården Ol-Anders stänger
Från och med 1 april så kommer besökscentret för Världsarvet Hälsingegårdar på Ol-Anders gården i Alfta att stänga. All verksamhet på gården upphör tills vidare meddelar Ovanåkers kommun som ansvarar för driften.
06.42
Bara en rätt till skollunch i Ovanåker från måndag
Det blir bara en rätt vid skolluncherna i Ovanåkers kommun från och med måndag den 30 mars. Orsaken är att kommunen vill förbereda sig inför att personalen på skolköken eventuellt blir sjuka och att antalet elever i skolan blir färre.
Elever med specialkost får sin mat. Elever som äter releigionsanpassad mat får äta vegetariskt.
17.09
X-trafik ställer in turer på grund av personalbrist 
Sedan i måndags är vissa bussturer i Gävle stadstrafik inställda på grund av personalbristen. Från torsdag är även vissa bussturer i regiontrafiken i Gästrikland inställda. Tryckta tidtabeller gäller inte och resenärer uppmanas att titta i den digitala reseplaneraren eller i appen så nära avgången som möjligt. X-tågen kör för närvarande på som vanligt. 
14.01
Gävle kommun stänger alla verksamheter inom Enheten för daglig verksamhet
Daglig verksamhet är sysselsättning för personer med funktionsnedsättningar som utgår från personens förutsättningar och behov. Verksamheterna stänger från och med 30 mars i Gävle kommun, för att undvika smittspridning av coronaviruset. Totalt berörs 450 brukare och drygt 100 medarbetare. 
13.50
Gävle förlänger säsongen för uteserveringar. I vanliga fall pågår den mellan 1 april och 30 september. Samhällsbyggnadsnämnden gör det nu möjligt för caféer och restauranger att förlänga uteserveringssäsongen. Uteserveringar har nu möjlighet att hålla öppet mellan den 25 mars 9 oktober. Det är tänkt som en åtgärd för att underlätta för restaurangverksamheten samtidigt  som man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
12.24
Hoppas ni som inte har fått svar på era frågor om Corona passar på att ställa dem i den chatt som smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo kommer att delta i. Tiden för den chatten är framflyttad till 15.00
11.39
Medverkande på presskonferensen var kommunalrådet John-Erik Jansson (C), Anders Uddén, kultur- och fritidschef på Söderhamns kommun, och Marcus Wågström, projektledare för Schools Out.
11.10
Tanken är att Schools Out ska hållas under tre dagar istället i samband med Kalasdagarna. 
Därmed kommer inte Schools Out vara i Gurkparken som tidigare år, utan utanför rådhuset i stället. 
11.07
Jansson säger också att det I nuläget inte finns några planer på att inte fira nationaldagen i kommunen, men det är oklart på vilket sätt det kommer ske.
11.06
Kungen och drottningen kommer också närvara vid Kalasdagarna, meddelar kommunalrådet John-Erik Jansson (C).
11.04
Schools Out flyttas
Ungdomsfestivalen ska istället hållas i samband med Kalasdagarna i september. 
Detta meddelar Söderhamns kommun på en presskonferens om 400-årsjubiléet just nu. 
11.02
Sverigedemokraterna i Gävle föreslår att parkeringsavgifterna i centrum slopas under perioden 1 april till 31 augusti. Motivet är att man vill stödja drabbade företagare i centrum.
I dag tar man därför upp frågan på Samhällsbyggnadsnämndens sammanträde.
 
10.53
Gävle Symfoniorkester fortsätter att ställa in arrangemang
Inledningsvis är allt fram till och med 26 april inställt.
Information om konserter efter det hålls löpande och biljettinnehavare hänvisas i första hand till stället där biljetten köpts.
Andra konserter i Konserthuset som ställs in eller skjuts på framtiden, bland annat har vårens konserter med Molly Sandén, Magnus Carlsson och Nordman flyttats till hösten.
18.33
Skidanläggningarna vidtar ytterligare åtgärder för ökad trygghet
Under tisdagen stod det klart att skidanläggningar i länet håller öppet för resten av säsongen. SLAO – Svenska Skidanläggningars Organisation har utifrån folkhälsomyndigheten direktiv vidtagit flera nya åtgärder för att öka säkerheten på skidanläggningar. Exempel är ingen after ski, stängda gondolliftar, begränsningar i antal besökare i värmestugor samt organisering av liftköer så att närkontakt undviks.
15.59
Mer än hälften av de som testats positivt har nu smittats i Sverige. Enligt Folkhälsomyndigheten har en del av de som smittats i Sverige fått smittan av personer i sin omgivning som blivit sjuka efter utlandsresa. 945 har smittats i Sverige. Bland de som fått smittan i utlandet har de flesta varit i Italien (467) eller Österrike (259).
15.32
I dag rapporterar Folkhälsomyndigheten att 27 personer i Gävleborg har testats positivt för covid-19. I hela landet är siffran 2 272.
15.23
VARFÖR får inte äädre intensivvård i sjukhus respirator för STT hjälpa sndningen som skutskär .vafför har ni tagit bort den rättigheten för vi som är gamla
@Erkkikipari - En bra fråga. I nuläget kan jag inte ge något svar. Kanske du kan återkomma med den i morgon. Då kommer smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo att svara på frågor i en chatt som börjar 13.30
15.12
Varför svarar ni aldrig på frågor? Varför sätter inte Sverige utegångsförbud som vissa andra länder gör? Hur vet man att Corona smittade tex Inte springer i affärer ?
@Sara - Det är intressanta frågor. jag skulle rekommendera att du ställer dem till smittskyddsläkare Signar Mäkitalo som kommer att svara på frågor i en chatt här i morgon 13.30
11.41

Historiskt fullmäktige i Gävle – halva salen tom

För att undvika en större folksamling än normalt har kommunfullmäktige i Gävle bestämt sig för att begränsa antalet deltagare.
11.27

Påsklovsskolan i Söderhamn inställd

Söderhamns kommun har beslutat att ställa in påsklovsskolan den 14-17 april 2020. Detta görs för att minska arbetsbelastningen för lärarna samt för att inte blanda elever och lärare från olika skolor i nuläget.

Nästa planerade lovskola är i juni och den återkommer kommunen med om.

16.22
Ica Träffen ute på ren i Bollnäs öppnar 07.10 - 08.00 för äldre människor.
16.10
Stämmer det att personal på ett äldreboende i Bollnäs konstaterats smittad?
16.01

Hudiksvalls kommun stänger badhus i Delsbo, Iggesund och Hudiksvall

Hudiksvalls kommuns krisledningsnämnd har beslutat stänga baden i Delsbo, Iggesund och Hudiksvall från och med i morgon 24 mars.

Anledningen är minska risken för spridning av coronaviruset. Stängningen är tillfällig, men eftersom ingen vet hur länge pandemin kommer att pågå går det inte att säga när baden kommer att öppna igen.

13.45
helahalsingland.se rapporterar att en anställd på ett äldreboende i Bollnäs har smittats av corona. 
– I nuläget ser vi ingen smittspridning på boendet, säger Eva Lahenkorva, verksamhetschef över äldreomsorgen i kommunen till Hela Hälsingland. 
Kommunen har sedan slutet på förra veckan försökt upptäcka om den smittade personen kan ha smittat andra på boendet, men enligt kommunen ska inga andra vara smittade. 
– Det har pågått smittspårning på boendet och bedömningen just nu är att det inte är någon större risk för att det ska ha spridit sig någon smitta. Den anställde gick hem så fort det uppkom symptom så det handlar inte om någon som varit på jobbet sjuk.
12.22
Skjuter upp förhandlingar med facket
SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Sobona (De kommunala företagens arbetsgivarorganisation) har enats med de fackliga organisationerna om att skjuta upp avtalsförhandlingarna till i höst. Beslutet tas för att underlätta arbetet mot coronavirusets allvarliga effekter.
12.21
Gävle konserthus stänger biljettkassan

På grund av den rådande situationen med COVID-19 kommer biljettkassan i Gävle Konserthus att stänga till dess att läget har stabiliserat sig. Det skriver Gävle konserthus på sin hemsida. 

11.57
P4 Gävleborg meddelar att två personer i Skutskär avlidit till följd av corona.
11.08
En digital coronamottagning ska öppnas enligt regionen. Den ska hjälpa till att avlasta telefonlinjerna som svämmar över av frågor och patienter. 
– Mottagningen kommer vara öppen vardagar mellan 8-21, säger Simon Nilsson, utvecklingschef hälso- och sjukvård. 
Tanken är att man ska kunna vända sig dit om man har funderingar eller misstänker att man har corona. 
11.06
Sjukvårdspersonal som har jobbat med administrativa arbetsuppgifter ska utbildas för att kunna jobba kliniskt igen. 
– Vi har en del utrustning på väg in, säger Göran Angergård, sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg. 
11.06
Medverkande på presskonferensen är Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör, Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare och Simon Nilsson,  utvecklingschef hälso- och sjukvård på Region Gävleborg.
11.01
Region Gävleborg bekräftar att det finns 24 smittade fall i länet.
10.54
Kommunal går nu ut och kräver att de främre dörrarna ska stängas i alla bussar för att skydda mot coronaviruset.
I förra veckan upphörde kontanthanteringen på bussarna i Gävleborgs län och de främre sätena stängdes av för att skydda föraren från smitta. Men Kommunal kräver nu att även de främre dörrarna stängs.
10.46
Klockan 11.00 håller Region Gävleborg presskonferens med det senaste om coronasituationen i länet. 
Följ vår direktrapportering från presskonferensen här! 
18.24
Finns någon mataffär i Bollnäs som har öppet någon särskild tid för oss över 70?
Hej Eva! Bra fråga. Det vet jag tyvärr inte. Håll utkik på mataffärernas facebooksidor, där kan det säkert finnas sådan information.
17.53
Ytterligare fyra bekräftade fall av coronavirus har konstaterats i länet, enligt nya siffror från Folkhälsomyndigheten. Det innebär att totala antalet bekräftat smittade är 24 personer.
16.38
Hej, jag är 69 år är det för sent att vaccinera sig mot vanlig influensa samt lunginflammation nu?
Har vaccination mot lunginflammation någon förebyggande effekt om man skulle bli sjuk av corinaviruset?
@Margareta - Jag skulle rekommendera att du ringer 113 13 där du kan få relevant information i allmänna frågor kring Coronaviruset 
16.33
Folkhälsomyndigheten har nu under eftermiddagen uppdaterat antalet fall av covid-19 till 24 i Gävleborg. Det innebär att 1% av alla smittade bor i länet. Jämförelsevis är 40% av de smittade hemmahörande i Stockholm. Det totala antalet som bekräftats smittade är nu uppe i 1 906.
13.43
Hur många är friskförklarade i Sverige?
@Lotta - Det finns ingen statistik på det. Varken nationellt eller regionalt. 
13.33
Hur ser beredskapen ut för hälsocentraler i norra Hälsingland?
@Karin - Jag vet inte alla detaljer men länets samtliga hälsocentraler separerar patienter. Det innebär att patienter med förkylningssymptom hänvisas till en separat ingång.  
13.17
På vilket vis fungerar mataffärers utökade öppettider för riskgrupper till att hindra smittspridningen? Det som skulle kunna hjälpa är väl att ge riskgrupper förtur till leveranstider vid onlinehandel istället?
13.13
Hade varit en otrolig fördel för mig som arbetar inom äldreomsorgen att få testas, som Läget är nu är jag hemma med förkylning alt Corona och måste vara symtom fri 48 Tim inban återgång i arbete. Hade jag fått testas o varit neg så hade jag fortare kunnat bidra när mina kollegor går på knäna.
13.04
Hur har ni kunnat missa att ica sätra har öppet 7-8 på morgonen för riskgrupper.
@Jc - tack för din uppmärksamhet! Vi försöker ta del av och sålla i informationsflödet kring viruset. Vi är också människor som inte har koll på precis allt, men vi gör så gott vi kan.
10.22
Finns det någon livsmedelsbutik i Gävle som har öppet enbart för äldre någon timme på morgonen?
@BirgittaAndersson - inte som vi känner till i nuläget, men ring din lokala handlare och fråga om det finns möjlighet till extra öppet en timme på morgonen för de som är riskgrupp?
10.18
Är det verkligen lämpligt att i dagsläget utföra ventilationskontroll med en man som går runt i alla lägenheter i ett Seniorboende i Söderhamn tillhörande Faxeholmen ? Vi över 70 ska ju helst inte gå ut o handla än mindre släppa in folk i våra bostäder ?
@Mim - Det kan verka tveksamt men jag har inte riktigt kompetens att bedöma det. Jag föreslår att du tar kontakt med Faxeholmen och påpekar din oro.
09.52
Antalet positiva prov för Corona-viruset i Gävleborg är nu uppe i 24 personer. Bland dem finns nu två personer som vårdas som patienter på sjukhus. Ingen Corona-patient vårdas enligt Region Gävleborg på intensiven. I nuläget har drygt 165 personer genomgått test.
09.18
Kungsbergets skidanläggning har stängt sin afterski för resten av säsongen för att förhindra spridning av Coronavirus. Dessutom har de bland annat tagit bort buffén och har i stället infört tallriksservering.
08.34
Jag bor i Rotterdam, Holland. Här är allt stängt förutom snabbköp. Här förvånas vi över hur Sverige tycks ta Corona viruset på så litet allvar. Jag är glad att jag bor här där regeringen bryr sig.
06.11
Finns det någon med covid 19 i Sandviken
@EnsomboriSandviken - Sjukvården går inte ut med var den smittade kommer ifrån/bor på grund av patientsäkerheten.
06.07
jag har aldrig sett så mycket bilar och folk som jag gjort nu i en veckas tid från morgon till sen kväll, de passerar mitt hus på väg till matvaruaffärer och centrum! först vid 23,45 blir trafiken glesare...tror inte folk fattar allvaret i detta...dom borde hålla sig hemma istället för att länsa affärer och smitta andra
22.13
Finns det någon med Corona i Gävle?
Hej!
Sjukvården går inte ut med var den smittade bor/kommer ifrån på grund av patientsäkerheten. Vi vet att det är 17 konstaterade fall i Gävleborg.
22.13
Sitter isolerad pga min immunbristsjukdom och autoimmuna sjukdomar.
17.29

Hudiksvall avdelar personal för patienter med symtom

För att skydda äldre och andra sårbara grupper tas nya rutiner fram vid Hudiksvalls sjukhus. Det innebär att bara avdelad personal vårdar personer med luftvägssymptom eller feber och dessutom håller avstånd på minst två meter till övriga patienter och personal.
17.24

Skolor kan slås ihop i Söderhamn

Skolor, förskolor och fritids håller fortsatt öppet som vanligt i Söderhamns kommun, i linje med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men då många elever och lärare är frånvarande kan sammanslagningar bli aktuellt, i första hand av verksamheter som ligger geografiskt nära varandra. Detta kan innebära längre väg för somliga.
17.17

Stabsläge i Ovanåker

Ovanåkers kommun har gått upp i stab för att hantera konsekvenserna som Coronaviruset för med sig. Stabsorganisationen ska samordna och stödja förvaltningarnas arbete och se till att verksamheten fungerar trots stora påfrestningar.
Kommunen följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionens smittskydd och om någon verksamhet tvingas stänga på eget initiativ beror det på omprioriteringar på grund av personalbrist.
16.47

225 berörs när Gävle stänger alla dagverksamheter för äldre

Totalt berörs 225 personer när Gävle kommun stänger alla dagverksamheter för äldre från och med tisdag den 24 mars för att minska risken för smittspridning av det nya coronaviruset. Beslutet gäller tills vidare. Berörda kommer vid behov att erbjudas andra insatser. Verksamheterna finns i Sätra, Bomhus, Brynäs, Valbo, Bergby och vid Fleminggatan och personalen där kommer tillfälligt att uppgifter vid andra arbetsplatser inom Välfärd Gävle.
16.31

Badhus stänger i Hofors

Med anledning av smittspridningen av coronaviruset omfördelar kommunen resurser från och med måndag 23 mars för att upprätthålla samhällsviktiga funktioner.
  • Hoforshallen stänger bad och kafé 23 mars, det vill säga en dryg månad tidigare än vanligt, men håller öppet för grupp- och individuell gymträning. Öppettider för Sportlife gym ändras. Grundskolan har endast idrott utomhus.
  • Ishallen håller öppet men inga ombyten får ske i samband med träning.
  • Stålringen håller konstgräset öppet, men utan värme.
15.31

Stödåtgärder för företagare i Sandviken

Sandvikens Kommun inför en rad åtgärder för att stötta lokala företag som påverkas av coronaviruset. Bland annat ges i ett första steg möjlighet att öppna uteserveringar tidigare, förfallodatum för vissa fakturor flyttas fram och företagslotsfunktionen förstärks.
15.18

Valborgsfirande i Regementsparken i Gävle ställs in

Valborg i Regementsparken är en uppskattad tradition i Gävle. På grund av coronavirusets spridning kommer årets firande att ställas in.
15.12

Ny hjälp till behövande i Hofors

Hofors kommun bildar en ny resursfördelningsenhet med syfte att upprätthålla samhällsviktiga funktioner men också hjälpa invånare vid behov. Enheten är redan igång, under ledning av fritidschef Sarah Winges.
– Vi arbetar för fullt för att se över vilka behov som finns nu och vilka behov som kan bli aktuella framöver. Vi har även startat ett samarbete med frivilliga organisationer där vi ser över hur bland annat äldre och sjuka medborgare ska kunna få hjälp i vardagen. Information kommer att finnas digitalt men vi kommer också att arbeta hårt för att de som inte har tillgång till datorer eller smartphones får aktuell information, säger Sarah Winges.
14.08

Förändrad skolmeny i Söderhamn

När många elever får undervisning på distans är det få som äter i skolan. Men i köken finns stora lager av livsmedel. Det innebär att planerade matsedlar kan komma att förändras den närmaste tiden. Ambitionen är trots detta att i möjligaste mån följa riktlinjerna ”bra måltider i förskolan/skolan” samt att tillgodose behoven av specialkost.
13.56

Krisledningsnämnden kallas samman i Hudiksvall

På måndag sammankallas krisledningsnämnden i Hudiksvalls kommun med anledning av corona-pandemin. Nämndens roll är att fatta beslut av övergripande och strategisk karaktär, men inte att ta över myndighetsutövning från övriga nämnder, och kommer att vara aktiv tills läget är någorlunda normalt igen.
– Anledningen är att vi genom krisledningsnämnden får möjlighet att fatta snabbare beslut, samordna kommunens verksamheter och prioritera resurser i ett läge där det kan uppstå brist, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam.
12.49
Kommer ni sända regionens presskonferens som är idag kl 11.00?
@Sofia - Vi rapporterade det viktigaste som kom fram under presskonferensen här i chatten.
12.48
Hej!
Vissa grupper inom EDV har stängt, varför inte alla?
@Eva - Beslut tas löpande för olika typer av verksamheter och situationen kan förändras snabbt. Här är den information kommunen i dagsläget gått ut med när det gäller omsorg och stöd:
12.43
Jag har Lungfibros vad ska jag tänka på
@AgnetaZinderström - Lungsjukdom är ju en riskfaktor så det gäller i första hand att undvika kontakt med andra för att minska risken att utsättas för virus. För konkreta råd får jag i övrigt hänvisa dig till din läkare.
12.30

Gävle bibliotek ställer in och flyttar fram evenemang

All programaktivitet på stadsbiblioteket och de åtta närbiblioteken är inställda i coronavirusets spår, i nuläget fram till 30 april. Det handlar om allt ifrån författarbesök och uppträdanden till barnrytmik och språkkaféer. Biblioteken är i övrigt öppna som vanligt.
Arbete pågår för fullt för att hitta ersättningsdatum. På måndag skulle exempelvis Karin Smirnoff ha besökt Sätra bibliotek, men hon kommer istället till hösten. Liksom Susanna Alakoski som är ombokad till 27 oktober. Gefle skivmässa, där biblioteket medverkar, är framflyttad till 24 oktober. Preppingprogrammet som, omedvetet om aktualiteten, var planerat till tisdag skjuts också upp till hösten.
- Vi jobbar nu med att hitta olika bra sätt i digitala kanaler för att nå ut med vår verksamhet, det kan till exempel handla om digitala boktips och bokcirklar säger Petra Jonsson.
12.07
Håll era barn och ungdomar hemma på kvällar och eftermiddagar när de inte är i skolan Låt dem inte åka på våra bussar eller vistas i affärer och förvärra smittspridningen
11.40

Fler blodgivare efterfrågas

Region Gävleborg går idag ut med en uppmaning om att fortsätta ge blod.
Just nu ger färre blodgivare än normalt blod. Regionen vill att den som är frisk ska komma och ge blod. 
Om man har förkylningssymtom kan man boka om tiden och komma så fort man tillfrisknat och varit symtomfri i 14 dagar. På geblod.nu kan du se det aktuella blodlagret i Gävleborg.
11.33
155 provtagna, 16 smittade, 13 intensivplatser i länet. Hur många av de provtagna jobbar inom vård och omsorg?
Brukare på boenden, flera sjuka både personal och brukare på ålderdomshem, personal på vårdcentral.. Jag är i flera riskgrupperna, har en förkylning jag dras med, håller mig hemma, har avbokat kommande läkarbesök.. Vi står i en kris och samhället måste agera kraftfullt..
11.28

Ingen coronasmittad person vårdas på intensivavdelning

Ingen person i Gävleborg intensivvårdas, enligt Signar Mäkitalo.
Enligt Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör, är Region Gävleborg väl rustad när det gäller skyddsutrustning.
Det finns 13 intensivvårdsplatser, och den kan fördubblas eller tredubblas om det skulle behövas, säger Göran Angergård.
11.19

16 personer positiva i länet

Enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo är 155 personer provtagna i länet. Av dem är 16 positiva.
11.17

Regionen ser över personalläget

Region Gävleborg har på fredagsförmiddagen hållit en presskonferens om läget i länet.
Just nu ser regionen över personalläget. Man ser bland annat över om det idag finns personer som inte jobbar inom vården, men som har kompetens att kunna hoppa in.
Regionen har idag högre sjukskrivningstal och det är stora variationer mellan avdelningar.
18.48
Kommer Gävle stänga daglig verksamhet inom LSS också? Är inte smittspridningen lika stor där som tex Nygården? Känns inte bra att åka dit nu
@Anna - Vi har tyvärr ingen information om detta i skrivande stund. Här finns kommunens information om begränsningar och förändringar för omsorg och stöd.
16.22

Ljusdals kommun tar fram handlingsplan för skolor

Utbildningsförvaltningen har upprättat en handlingsplan för hur nedstängning av skolor i ett läge där en säker miljö inte längre kan garanteras. Förvaltningen följer riktlinjerna från folkhälsomyndigheten, regeringen och skolverket. Planen aktiveras om rekommendationer om distansundervisning kommer från berörda myndigheter. Detta kommer i så fall att ske i fallande åldersordning och med geografisk samordning.
Exempelvis kommer lärartäthet att prioriteras för årskurs 9 i grundskolan samt årskurs 3 på gymnasiet. Detta för att kunna ge eleverna slutbetyg så att de ska kunna ansöka om fortsatta studier. Vid stängning av övriga enheter får i första hand barn och elever till vårdnadshavare med samhällsviktig funktion omsorg upp till åk 3 i grundskolan, genom samverkan av fritids och förskola vid Galaxens förskola.
Planen definierar också de verktyg som behövs för att säkerställa undervisning på distans.
16.02

Stödpaket till Gävles företagare

Nu har Gävle kommun tagit fram ett antal åtgärder för att minska effekterna av vikande intäkter för lokala företagare som drabbats hårt av coronavirusets spridning. Syftet är att undvika uppsägningar och konkurser.
Bland annat kommer förfallodatum skjutas fram till tidigast 1 september i en rad fall. Exempelvis arrenden på kommunal mark, årsavgifter för miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd och avgifter kopplat till serveringstillstånd.
Arbetet fortsätter samtidigt med att hitta ytterligare åtgärder för att underlätta för näringslivet i kommunen.
– Våra företagare är en viktig nerv för livskraften i vår kommun. Snabba insatser behövs och vi vill göra det vi kan för att hjälpa vårt lokala näringsliv från kommunens sida, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande.
14.38

Järvsö Winter Pride ställs in

Alla aktiviteter under Järvsö Winter Pride som skulle äga rum till helgen 20–22 mars ställs in, även de som skulle hållas utomhus. Samtliga medarrangörer ska ha informerats om det enhälliga beslutet och ekonomiska bidragsgivare har möjlighet att få pengarna tillbaka.
14.32

Gävle kommun begränsar flera verksamheter inom omsorg och stöd

För att minska risken för smittspridning av coronaviruset inför Gävle kommun nu flera begränsningar och förändringar för flera verksamheter inom vård och omsorg.
– Vi försöker så långt det är möjligt att fortsätta att erbjuda stöd på andra sätt, exempelvis genom telefonsamtal och e-post istället för fysiska möten, säger Magnus Höijer, sektorchef Välfärd Gävle.
Förändringarna gäller tills vidare och följande verksamheter:
  • Anhörigstöd – stöd för den som tar hand om en närstående. Anhörigcenter med kaféverksamhet stängs. Stödgrupper, samtalsgrupper och föreläsningar är inställda. Enskilda, bokade samtal sker i första hand per telefon.
  • Nygården – mötesplats för personer med psykisk funktionsnedsättning. Stängs. Vissa aktiviteter genomförs utomhus.
  • Personligt ombud – Fysiska möten begränsas. Kontakt erbjuds via telefon och e-post.
  • Volontär – sällskap och besök av kommunens frivilliga volontärer. Alla volontärbesök på vård- och omsorgsboenden upphör. Övriga besök och kontakter sker i överenskommelse mellan volontär och den som får besök.
  • Våld i nära relation öppenvårdsmottagningen – tillfälligt ändrad kontaktväg. Tills vidare kontaktas Mottagningsenheten på Gävle kommuns socialtjänst för att ansöka om stöd.
14.22

Hudiksvalls bibliotek erbjuder hemleverans till äldre

Eftersom Folkhälsomyndigheten på grund av coronavirusets smittrisk uppmanar äldre att hålla sig hemma erbjuder Hudiksvalls bibliotek nu hemleverans av böcker även till fullt rörliga. Tjänsten erbjuds normalt kommuninvånare som på grund av sjukdom, hög ålder eller funktionsvariation inte själv kan ta sig till biblioteket.
Beställning ska göras till biblioteket senast 3 april och leverans sker 7 april.
13.48
Vi är i Spanien och räknar med att flyga hem 22/3. Vad gäller för oss? Karantän?
@PiaB - 
Är du frisk ska du följa de aktuella rekommendationer som gäller här hemma. Känner du dig sjuk ska du stanna hemma.
Flygkaptenen har informationsplikt om passagerare från riskområde skulle uppvisa symtom.
12.36

Bromangymnasiets elever försattes i hemkarantän – nu vill regionen förtydliga sin information

Att smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo skickade hem elever och personal, sammanlagt 1 600 personer, är unikt. Då regelverket är tämligen generellt får regionen mycket frågor och bad Mäkitalo klargöra vad som gäller i några tydliga punkter.
  • Huvudregeln är att alla som befunnit sig på Bromangymnasiet 9–12 mars ska hålla sig hemma till 30 mars
  • Du kan ta en promenad eller utföra absolut nödvändiga saker – om du kan vara helt säker på att undvika folksamlingar och att vara närmare någon annan person än två meter
  • Vid minsta känsla av symptom ska du inte gå ut
Läs också:

Kommunchefen: ”Jätteallvarligt att stänga en skola på det här sättet”

12.11
Hur många intensivvårdsplatser finns det i regionen, och hur många av dem är upptagna just nu?
Hej Jonas,
efter att ha hört med Region Gävleborg så finns det 13 intensivvårdplatser i länet. Dock är det ingen med coronasmitta som vårdas på någon av dem.
11.55

Region Gävleborg kan nu analysera egna covid-19-prover – ger snabbare svar

Tidigare har covid-19-prover från Gävleborgs län skickats till både Karolinska i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Men nu kan alltså laboratorieverksamheten på Gävle sjukhus analysera proverna.
– Instrument och kunskap har vi sedan tidigare. Men det här är ett nytt virus så vi har jobbat på för att få allt klart för att analysera våra egna prover, säger Tova Johansson Marknell, verksamhetschef, laboratioriemedicin.
Region Gävleborg har tidigare skickat upp till 60 prover om dagen. Men nu har de själva en kapacitet på att analysera 200 prover om dagen. Det innebär att de analyssvar som tidigare kunde dröja mellan en till två dagar nu kan analyseras på fem timmar.
Enligt regionen motsvarar den kapaciteten det behovet som just nu finns i länet.
11.45
Några av de senaste nyheterna i coronarapporteringen
Gävleborg
• Sjukfrånvaron ökar – Region Gävleborg söker personal
• Söderhamns kommun uppmanar invånare att ställa upp inom äldreomsorgen​
Sverige
• Stefan Löfven håller tal till nationen i SVT
10.39

Ljusdal stänger bibliotek och Stenhamreskolans undervisning påverkas av sjukdom

Stenhamreskolan har i samråd med skolchefen beslutat att lägga om undervisningen i årskurs 7 och 8 mellan 17 och 24 mars. Det på grund av sjukfrånvaro från personal. Eleverna kommer att gå i skolan varannan dag och arbeta hemifrån med uppgifter varannan dag.
Biblioteken i Ljusdal
• Järvsö bibliotek håller stängt från och med 19 mars och tillsvidare.
• Färila bibliotek har reducerade öppettider från och med 20 mars och tillsvidare. Öppettider för allmänheten: måndagar, onsdagar och torsdagar kl. 13-15. Tisdagar kl. 13-18. Öppettider skolbiblioteket: måndagar, tisdagar och onsdagar kl. 9-12:30. Torsdagar kl. 10:30-12:30. Fredagar stängt.
• Huvudbiblioteket i Ljusdal håller stängt på lördagar från och med 21 mars och tillsvidare.
• Alla publika evenemang såsom sagostunder, författarbesök och stickcaféer på alla bibliotek i kommunen är inställda. Beslutet gäller till 31 mars.
• Bibliotekens besökare ska inte vistas i lokalerna längre än nödvändigt. Det innebär att du kan göra dina ärenden, men inte använda biblioteken som mötesplats.
• Tillgången till publika datorer är begränsad. iPads för allmänheten är bortplockade.
10.13

Ingen patientavgift för uteblivet besök

Region Gävleborg tar bort avgifter för sena patientavbokningar eller uteblivna besök. Detta gäller retroaktivt från och med den 12 mars och gäller tills vidare.

– Vi vill minska risken att patienter med förkylningssymtom kommer hit för att de inte har hunnit boka av i tid. Därför är det orimligt att i detta läge ta ut en avgift för de som inte kommer till ett bokat besök, säger Göran Angergård, hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Den som inte kan skjuta på besöket uppmanas att först ringa den aktuella enheten för besöket och rådgöra.

Region Gävleborg menar att det är viktigt att meddela mottagningen vid uteblivet besök så att någon annan kan få tiden.

09.54

Regionfullmäktige ställs in på grund av coronaviruset – ”Alla ska känna sig trygga”

Under torsdagsförmiddagen meddelade Region Gävleborg att man ställer in fullmäktigesammanträdet den 31 mars på grund av coronaviruset.
Beslutet fattades under onsdagen.
"Vi har inga ärenden som är så brådskande att de inte kan vänta. Utifrån det osäkra läget ställer vi in så att alla ska känna sig trygga", uppger regionfullmäktiges ordförande Kenneth Nilshem (C) i ett pressmeddelande.
Nästa planerade sammanträde för politikerna i regionfullmäktige är den 21 april. Datumet står fast men det finns diskussioner om att det då kan bli ett kortare möte med de mest brådskande ärendena.
16.39

Inget fortsatt seriespel för SUIF

Det blir ingen SM-semifinal för SUIF den här säsongen. Svenska bordtennisförbundet har tagit beslut att ställa in allt kvarvarande seriespel.
Det skriver Söderhamn Bordtennis SUIF på sin hemsida. Klubben har även ett lag i finalen för Lag-SM för ungdom i Trollhättan som nu skjuts upp på en oviss framtid.
16.07

X-trafik har tappat 50 procent av resenärerna den senaste tiden.

Det rapporterar P4 Gävleborg.
Det betyder att totalt 30 000 resenärer per dygn har slutat åka med länets bussar och X-tågen.
"Hittills har vi inte ställt in några turer men planering för det finns", säger Marie Nordmark avdelningschef vid X-trafik till P4 Gävleborg.
15.32
Galan skulle ha hållits på Göransson arena i Sandviken 7 maj.

Gästriklands idrottsgala ställs in

Den 7 maj skulle idrottsprestationer, ledare och eldsjälar hyllas i Sandviken men med begränsningarna i antalet deltagare för publika tillställningar ställs galan nu in.
Istället blir galan 2021 dubbel och priser för två år kommer att delas ut.
Köpta biljetter kommer att återbetalas.
– Nu hjälps vi åt att stoppa spridningen av coronaviruset och tar nya tag med galan nästa år, skriver arrangörerna på sin sajt.
14.43
Ser att man i Danmark förbjuder sammankomster med fler än 10 deltagare. Vad gäller i Sverige? Har kurs under två dar nästa vecka med 14 deltagare. Ställa in eller inte är frågan?
@Gerd - Om du kan ha kursen online istället är det kanske att föredra? Eller utomhus? Och om du eller någon är förkyld är det smart att inte komma! I Sverige har man stoppat sammankomster på över 500 personer, men personer som kan jobba hemifrån uppmanas göra det. 
14.36
Är det inte lämpligt med ett corona test före inbokat läkarbesök på ögonmottagningen Gävle
@Christer - Det måste nog sjukvården svara på, men på många platser testar man nu bara sjuka och äldre/riskgrupper. Är du förkyld bör du inte gå såklart. 
14.29
Det jag läser om COVID-19 på t ex 1177 är att viruset bara ger lindriga symptom för alla - utom för äldre. Varför då inte rikta alla åtgärder mot att förhindra spridning till just äldre? Att stänga skolor är meningslöst, för där finns inga äldre! Nej, låt samhället rulla på som vanligt med öppna skolor, biografer, konserter osv, men sätt äldre i någon form av karantän. Det borde vara mera ändamålsenligt och försätter inte samhället i kris. Eller har jag missat något?
@TomasFrid - Du har rätt, men anledningen till att man stänger ner mycket är för att förhindra en snabb smittspridning. Det vill man undvika med tanke på vården och resurserna där. Läs mer om vad Tegnell sa på en pressträff nyligen: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset
11.47
Hej, min sjuttioåriga mor bor tillfälligt med mig pga att jag behöver avlastning och hjälp med min bebis som har kolik. Klarar det inte ensam men är orolig för min mamma - bör hon åka hem till sig och isolera sig?
@Nora - Hej! Kan tyvärr inte ge dig råd utan bara hänvisa till Folkhälsomyndigheten. Där skriver man att man ska undvika närkontakt med personer som är 70 år och äldre om det inte är helt nödvändigt.

Som anhörig bör man heller inte träffa sina gamla släktingar om det inte är helt nödvändigt - och definitivt inte om man själv har symtom, uppger Folkhälsomyndigheten.
11.31
Jag är astmatiker och studerar till förskollärare i Gävle, och just nu är vi ute på i en praktik period i 7 veckor på förskolor. Hur kan det komma sig att vi med astma inte tillhör någon riskgrupp? Jag får jätte jobbigt med andningen bara vid en vanlig förkylning! Är jätte rädd att bli smittad av Corona som tycks sätta sig på andningen. Eftersom att jag inte är i någon riskgrupp så måste jag fortsätta att göra min VFU på en förskolan, vilket för mig känns väldigt skrämmande
@Therese - Hej Therese! Jag förstår att det känns jobbigt! Astmatiker tillhör inte riskgrupperna. Men Folkhälsomyndigheten skriver också att det är svårt att helt utesluta att astmatiker kan ha en ökad risk eftersom viruset är nytt och man inte vet säkert  i vilken utsträckning gruppen studerats i studierna som gjorts.
11.29

Mindre närkontakt med förarna på X-trafiks bussar och tåg

Från och med torsdag 19 mars kommer X-trafiks bussar och X-tåg att tillfälligt upphöra att ta emot kontanter vid köp av biljetter. I ett pressmeddelande uppger Region Gävleborg att förändringen genomförs för att i första hand minska förarnas sociala kontakter med resenärerna. 

"Det handlar egentligen inte om smittorisker via kontanterna i sig, men det finns förare som upplever en oro för sin arbetsmiljö. Det är några av trafikföretagen och fackliga organisationer som reagerat och uppmanat X-trafik att sluta med kontanthanteringen under en period.", uppger Marie Nordmark, avdelningschef på X-trafik i ett pressmeddelande.

X-trafik hänvisar sina kunder till att istället köpa biljetter i X-trafiks app, alternativt betala med betalkort eller reskassa.

09.57
Kommer förskolor stänga i Gävle
Hej Marie,
det finns inget sådant beslut ännu. Det finns i nuläget inte heller någon sådan rekommendation från regeringen. Men under gårdagens presskonferens uppgav regeringen att man tittar på ett sådant scenario:
"Folkhälsomyndigheten gör fortfarande bedömningen att grundskolor och förskolor inte ska stängas. De negativa konsekvenserna bedöms bli för negativa.

Men Regeringen vill att samhället förbereder sig på en stängning av grundskolor och förskolor. Regeringen blixtutreder nu en ny lag för att vara redo om grundskolor måste stängas."

I övrigt följer förskolorna i Gävle kommun Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
09.49
Har någon i Söderhamn fått det?
Hej, 
Region Gävleborg liksom flera andra regioner gick i förra veckan ut med beskedet att man drar ned på antalet provtagningar, och därmed kommer det inte att finnas tillförlitliga uppgifter om just hur många som är smittade.
Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/aktuellt-epidemiologiskt-lage/
09.49
Tycker det är oansvarigt att Servicekontoren vid Skatteverket ska hållas öppet när så många nationaliteter kommer på besök varje dag. Inga restriktioner finns förutom att hålla en meter mellan handläggare och besökare. Vissa dagar är lokalen full med folk som kommer med sina ärenden. Det blir dålig luft och vissa hostar och snyter sig. Många kan sköta sina ärenden hemifrån digitalt i dessa tider. Tycker synd om personalen som känner stor oro för smitta!
19.45
Hur många är smittade av coronavirus i Hudiksvall idag?
@Anna - 
Region Gävleborg liksom flera andra regioner gick i förra veckan ut med beskedet att man drar ned på antalet provtagningar, och därmed kommer det inte att finnas tillförlitliga uppgifter om just hur många som är smittade.
Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/aktuellt-epidemiologiskt-lage/
18.33
Kan man besöka Gävle Sjukhus ögonavd för läkarbesök nu? Jag är 73 år
@Kerstin - 
Den allmänna rekommendationen är att alla över 70 år håller sig hemma och undviker kontakt med andra i största möjliga mån. Läkarbesök bör också undvikas men det kan så klart finnas undantagsfall.
Guide: Här besvaras de vanligaste frågorna om coronaviruset: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset
Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/
18.21
En undran:

I Ockelbo tacklas corona så, i Bollnäs så...

Existerar något slag av samordning?

Om inte: är det inte dags?

Riktlinjer behövs (anser u.) inte bara lokalt, regionalt utan i h e l a landet
@NilsHolm - Det finns riktlinjer och rekommendationer, exempelvis den om att gymnasieelever ska undervisas på distans som kom idag. Detta följs och vi valde att här i chatten publicera besluten för respektive ort i den takt de tillkännagavs.
17.12
Jag är hemma från jobbet nu pga feber,hosta mm. Har även börjat få ont i bröstet när jag andas.
Finns det möjlighet att testa sig för corona viruset någonstans eller ska man bara hålla sig inne?
@ante - 
Sedan i fredags är det endast äldre och de som tillhör någon riskgrupp som testas för coronaviruset. Ingår man inte där men uppvisar symptom i luftvägarna ska man isolera sig i hemmet.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/regionen-begransar-antalet-prover-kan-inte-testa-alla
17.03
Jag är en elev i åttan som berörs av Corona väldigt mycket. Mina läkare har bestämt att jag inte fåt gå i skolan längre eftersom jag tillhör riskgruppen.
15.50

Distansundervisning för Hudikgymnasiet

Friskolan Hudikgymnasiet i Hudiksvall skriver på sin hemsida att alla elever från och med onsdagen den 18 mars ska studera på distans.
Under tisdagen den 17:e mars får alla elever hemuppgifter som de skall jobba med under onsdagen.
Från och med torsdag 19:e mars kommer skolan att bedriva undervisningen via digitala klassrum. Det innebär att alla elever ska finnas tillgängliga framför sina datorer mellan 8.55 – 15.10. 
15.45

Distansundervisning även för länets folkhögskolor

Region Gävleborgs tre folkhögskolor, Västerberg, Bollnäs och Forsa, inför undervisning på distans från och med onsdag 18 mars tills vidare för att minska smittspridningen av coronaviruset.
– Vi följer utvecklingen noga och går efter folkhälsomyndighetens rekommendationer vad gäller åtgärder för att reducera smittans spridning, säger Magnus Svensson (C), ordförande för de regionala folkhögskolorna samt ordförande för kultur- och kompetensnämnden i Gävleborg.
15.39

Gävles gymnasieelever får undervisning på distans

Gymnasieeleverna på Borgarskolan, Polhemsskolan och Vasaskolan kommer från och med 18 mars få studera på distans, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Syftet med beslutet är att begränsa spridningen av coronaviruset. Givetvis innebär beslutet utmaningar men jag vet också att alla medarbetare i på våra gymnasieskolor kommer att göra allt för att säkra en god undervisning, säger Evelyn Klöverstedt, ordförande Utbildningsnämnden.
Gymnasiesärskolans individuella program (på Polhemsskolan och Tallbo) och introduktionsprogrammets individuella program, A (IMAA) är undantagna från beslutet och verksamheterna fortsätter inom skolans lokaler.
Vuxenutbildningen inom Välfärd Gävle kommer också att bedrivas på distans, med undantag för de elever som börjar studera måndag 23 mars och har sitt första lektionstillfälle i Vuxenutbildningens lokaler.
Arbetsplatsförlagt lärande samt lärlingsutbildning kommer att bedrivas som vanligt.
15.02

Sandviken: Startar distansundervisning på torsdag

Under eftermiddagen går kommunen ut med information till personal och elever i gymnasieskolan om att det från och med torsdag blir undervisning på distans, enligt ordinarie schema. Undantaget är de praktiska yrkesprogrammen där undervisning kommer att ske i skolan. Onsdagen blir en extra planeringsdag för lärarna då eleverna har möjlighet att hämta litteratur och dator.
– Alla elever har ju en egen dator och är vana att arbeta med den, sedan får vi ju följa upp om det skulle uppstå saker. De nationella proven kan ju bli ett problem men det får Skolverket hantera.
Även vuxenutbildningen flyttar ut på distans, men först på måndag för att ge lärarna lite extra omställningstid.
– Men det beror lite på ämnet, som matlagning eller yrkesförare och om lärare anser det bäst att var på skolan får de vara det. Men inga sjuka får vara på skolan. Vi märker att det är fler som är borta nu än vanligt, säger vuxenutbildningschefen Mats Berglund.
14.53

Ockelbo: Vuxenutbildning och SFI på distans

Från onsdag 18 mars kommer vuxenutbildning och SFI-studier ske på distans i Ockelbo kommun. Även gymnasieeleverna, som normalt åker till Gävle, kommer att få utbildning på distans.
– Det kommer ju som rekommendationer så det är den vägen vi måste gå. Sedan är det klart att det innebär en omställning som vi får hantera och anpassa oss efter, säger Ola Johansson, utbildnings- och kulturchef.
14.52
14.41

Ridgymnasiet i Vallsta stängde under måndagen

Ridgymnasiet Naturlära i Vallsta stängde redan under måndagen. Eleverna och deras hästar har fått åka hem, undervisning kommer att ske på distans, uppger skolan på sin Facebooksida.
14.39

Hofors: Distansutbildning för gymnasie- och vuxenelever

Efter lunch onsdag 18 mars inför Hofors kommun distansutbildning för gymnasieskolor och vuxenutbildning, som rekommenderas.
– Det är hanterbart, vi kommer att lösa de problem som eventuellt uppstår i och med detta, säger Katarina Ivarsson, skolchef.
14.35

”Jag tycker synd om eleverna”

Hälsingegymnasiet i Bollnäs skickade i dag hem sina 298 elever. Distanstekniken har inte provats i skarpt läge innan.
Roger Wallgren, rektor på skolan, tror att distansundervisningen ska fungera, men det har inte testats i den här ofattningen förrän nu.
– Vi hade tänkt köra en testdag nu på fredag för att provköra alla system i skarpt läge, men nu hann Stefan Löfven före oss, säger han.
Distansundervisningen ställer vissa krav på elevernas internetuppkoppling i hemmet.
– Man behöver nog 2-3 megabit i uppladdning, säger Roger Wallgren.
Även lärarna på skolan uppmanas att arbeta hemifrån.
– Jag tycker mest synd om eleverna, särskilt i årskurs tre, som riskerar att missa den sista härliga tiden, säger Roger Wallgren.
14.20

Nytorp skickar hem elever

Lantbruksgymnasiet Nytorp i Arbrå meddelar på sin Facebook-sida att man följer regeringens rekommendationer och skickar hem sina elever. Undervisning kommer att ske på distans.
14.20

Mindre gods i Gävle hamn

Godshanteringen på containerterminalen i Gävle hamn har minskat något de senaste veckorna. Så skedde också i Kina där industriproduktionen minskade kraftigt i virusets spår men nu börjat återhämta sig. Med viss eftersläpning kommer detta att drabba Gävle hamn också men om nedgången nu beror på coronaviruset eller en konjunkturnedgång går däremot inte att slå fast. Handlar det om konjunktur kan en viruseffekt komma senare.
Hamnens övriga terminaler har än så länge inte påverkats nämnvärt. Hårdast drabbas annars persontransporter, en typ av verksamhet som inte finns i Gävle hamn.
13.46

Slottegymnasiet och Komvux i Ljusdal stänger

Undervisningen kommer från och med 18 mars att ske på distans.
Detta sedan Sveriges regering tisdagen den 17 mars meddelat att samtliga av Sveriges högskolor och gymnasieskolor ska övergå till distansutbildning, enligt Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer för att stoppa det pågående Coronaviruset.
Viss praktisk undervisning kommer dock fortgå enligt bestämmelser.
13.36
Torsbergsgymnasiet i Bollnäs och Staffangymnasiet i Söderhamn kommer att följa rekommendationen att stänga gymnasiskolorna.
- Undervisningen kommer att hålla god kvalitet och vi kommer att kunna genomföra digitala prov, säger Ann-Charlotte Låks, som är rektor på Staffangymnasiet.
- Det känns samtidigt overkligt, säger hon. Vi får ta en vecka i taget.
13.32

Ovanåker kommun stänger Voxnadalens gymnasium och vuxenutbildning

Från och med onsdag 18 mars stängs Voxnadalens gymnasium och vuxenutbildning. Eleverna kommer att få utbildning på distans enligt ordinarie schema efter instruktioner från lärare.
Datorutrustning som är kvar på skolan kan hämtas hem även under onsdagen.
Om inget annat meddelas gäller detta till efter påsklovet då gymnasium och vuxenutbildning öppnar igen.
Grundskola, förskolor och fritidshem håller öppet som vanligt i dagsläget.
13.01
Vågar man gå till tandläkaren ?
@Mim - Folktandvården i Gävleborg vill inte ha besök om du har coronasymptom. Läs mer här: http://www.folktandvardengavleborg.se/Om-Folktandvarden/Nyheter/Covid-19/
12.46

Gävle kommun stänger träffpunkter för äldre

På grund av den höga risken för smittspridning av coronaviruset stänger Gävle kommun träffpunkter för äldre från och med onsdag den 18 mars tills vidare, meddelar Magnus Höijer, sektorchef vid Välfärd Gävle.

Träffpunkterna som stängs:

  • Träffpunkt för seniorer, Brunnsgatan 59
  • Träffpunkt för seniorer, Kaplansgatan 10
  • Träffpunkt Moränen, Väpnargatan 19
12.40

Förkylda får separata ingångar på vårdcentralerna i Gävleborgs län

För att ökad tryggheten separeras nu patienterna som söker fysisk kontakt på länets hälsocentraler och de med förkylningssymtom hänvisas till en separat ingång.
Vid de separata ingångarna för dem med förkylningssymtom har personalen särskild skyddsutrustning enligt de rekommendationer som gäller.
– Vi separerar patienter på alla hälsocentraler, både privata och offentliga, så att de som söker vård kan känna sig trygga, säger Roger O Nilsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.
12.37
Även lokaltrafiken i Uppsala, som trafikerar till Gävle, berörs av coronaviruset. 

UL begränsar stadstrafiken – och påstigning bak

SVT NyheterFör att hushålla med begränsade resurser drar UL ned på stadstrafiken. Från måndag gäller främst 30-minuterstrafik. På- och avstigning ska ske bak i bussen.
12.24
Ska man undvika att gå på restaurang?
@Margareta - Jag kan inte se att Folkhälsomyndigheten har berört just den frågan men isolering hemma gäller i första hand för den som känner sig sjuk, är äldre eller tillhör någon riskgrupp.
SVT har sammanställt svaren på de vanligare frågorna här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset
12.13
Hur många i Gävleborg har corona??
Region Gävleborg liksom flera andra regioner gick i förra veckan ut med beskedet att man drar ned på antalet provtagningar, och därmed kommer det inte att finnas tillförlitliga uppgifter om just hur många som är smittade.
Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/aktuellt-epidemiologiskt-lage/
12.05

Över 4700 elever berörs i Gävle – besked väntas under eftermiddagen

Skolledningen i Gävle kommun sitter just nu i möte. Det efter att regeringen under förmiddagen gått ut med nya rekommendationer om att gymnasieutbildningen från och med imorgon ska gå över till distansundervisning.
Både Michael Andersson, rektor på Polhemsskolan med 1547 elever, och Sofia Nordell Kvarnebrink, rektor på Vasaskolan med 1002 elever, inväntar besked under tisdagseftermiddagen.
– Kommunens alla rektorer ska träffas vid klockan 13 för att få mer information om vad som gäller, säger Michael Andersson.
12.01
Jag är 70 och har nedsatt immunförsvar, jag är frisk och går till jobbet.
Jag skulle vilja stanna hemma men det är väl inte försvarbart innan man blir sjuk? Men man ska ju skydda de äldre och svaga?
@EvaP - Vi är ju inga läkare men det låter som att du ska vara försiktig. Det senaste från Folkhälsomyndigheten är: "Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i världen, i synnerhet i Europa. Därför uppmanar vi nu personer över 70 år att begränsa sina nära kontakter med andra de kommande veckorna. Det innebär bland annat att man så långt som möjligt ska undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler."
11.47
Hoppas inte att gymnasieskolorna ska var "duktig" i Ljusdals kommun och hålla öppet.
11.40
Tåg i Bergslagens trafik i Gävleborg påverkas också. 

Flera tåg ställs in – VAB och förkylningssymtom bland personalen

SVT NyheterEfter rekommendationer om att alla med förkylningssymtom ska stanna hemma påverkas personaltillgången på många håll just nu. Bland annat ställs tågtrafik in med anledning av för lite personal.
11.04
Så här påverkas Gävleborgs gymnasieelever av regeringens rekommendationer som kom nu under förmiddagen. 

10 000 elever berörs när gymnasieskolor stänger i Gävleborg

SVT NyheterRegeringen rekommenderar alla gymnasieskolor att stänga och hålla distansundervisning från och med onsdag. I Gävleborgs län berörs sammanlagt drygt 10 000 gymnasieelever.
10.38
Hur är det med smittorisken i kvarterens tvättstugor
@bertil - Svårt för oss att bedöma men så här sprids viruset enligt Folkhälsomyndigheten: "Viruset sprids genom nära kontakt mellan människor och genom droppsmitta, det vill säga hostningar och nysningar."

Här är svar på vanliga frågor: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset
10.19
Coranaviruset har fått Högskolan i Gävle att besluta om att ställa om undervisning till digitala former där det är möjligt.
10.13
Direkt från regeringens pressträff:
  • Regeringen rekommenderar alla gymnasier, vuxenutbildningar och högskolor och universitet att införa distansutbildning från och med i morgon, onsdag 18 mars.
  • Folkhälsomyndigheten gör fortfarande bedömningen att grundskolor och förskolor inte ska stängas. De negativa konsekvenserna bedöms bli för negativa.
  • Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger att regeringen förbereder för ett läge där man kanske måste stänga grundskolor och förskolor. Men att det behövs en lagändring för att stänga grundskolor och förskolor. Lagstiftningen ska även täcka in behovet av barnomsorg för personer med samhällsviktiga arbeten.
09.44
9.45 börjar statsminister Stefan Löfvens (S) presskonferens om coronaläget. Se direktsändningen här: 

Senaste nytt om coronaviruset

SVT NyheterCoronaviruset är nu en pandemi med Europa som epicentrum, enligt världshälsoorganisationen WHO. SVT Nyheter rapporterar direkt om den senaste händelseutvecklingen.
09.34
Från och med i dag drar SJ ned på antalet tågavgångar på grund av coronaviruset. Har du en biljett kan det vara läge att kolla hur det blir med din resa.

SJ ställer in vart fjärde tåg

SVT NyheterSJ ställer in avgångar i hela landet från och med tisdagen. Trafiken kommer att minskas på nästan alla linjer.
09.24
Vem hjälper oss gamla med att handla som inte har barn o släkt i stan, bor i Söderhamn,
Vi avråds ju för att gå ut i butikerna. Finns det adress till några frivilliga ?
@mimmi - Myndigheterna har i första hand hänvisat till att man kan fråga anhöriga eller grannar. Kanske ser någon vänligt söderhamnare ditt inlägg och kan erbjuda sin hjälp.
18.41
Hur många anses vara smittade i Gävleborg exakt just nu, en MYCKET viktig information för oss här
Region Gävleborg liksom flera andra regioner gick i förra veckan ut med beskedet att man drar ned på antalet provtagningar, och därmed kommer det inte att finnas tillförlitliga uppgifter om just hur många som är smittade.
18.39
Vill att Folhälsomyndigheten tar sitt ansvar och stänger skolorna. Skrämmer barnen att de måste gå lördagar eller kortare sommarlov om skolor måste stänga. Det här är ett nödläge. Ni gör så att barnen tror att dom måste gå till skolan fast dom är sjuk annars får dom inget sommarlov. Skärpning Folkhälsomyndigheten och skolor.
15.48
Börjar få mer och mer ångest i skolan. Speciellt när folk hostar
13.34
I Ljusdals kommun ställs två planerade samrådsmöten in. Det gäller den 16 mars och 1 april, beträffande fördjupad översiktsplan för Öjeberget. Detta med hänvisning till åtgärder för att minska risken för spridning av coronavirussjukdomen covid-19.
Det skriver Ljusdals kommun på sin hemsida. 
13.15
Mitt besök till sjukgymnasten blev inställt!
13.00
Här jobbar maken hemifrån och vi håller dottern hemma från förskolan då hon är född i vecka 22 och har bronkopulmonell dysplasi (bpd) samt astma. Vid vanlig förkylning kräver hon ibland akutsjukvård så vi tar det säkra före det osäkra.
12.59
Forskarnas jobb är viktigt, nu är vår familj sjuka i feber hosta, yngsta har astma och on ikroppen liksom halsen. Hur vet vi att regeringen verkligen gör rätt i detta? Folkhälsomyndigheten är till för att informera oss vad som verkligen händer. Varför testas vi inte av sjukvården när vi söker vård? Gör vårt land tvärt om än övriga världen av en anledning? SKÄRP INFORMATIONEN så vi svenska medborgare får möjlighet att värja oss. Det hjälper inte att Bara nån stannar hemma och andra går till jobbet sjuka. För än är det många som inte gått hem och fortsätter utsätta andra som är infektionskänsliga! Det är inte tillräckligt dessa restriktioner som görs.
12.58
Mycket osolidariskt mot andra som har lite pengar,att tömma butikshyllorna.Kanske vissa grupper drabbas (Jag) o andra.Man börjar oroa sig faktiskt hur det ser ut ? när det är dags att ge sig ut och handla.Människans sämsta sidor visar sig allt mer.
11.56
Bra med stängda öppnaförskolor, men har en liten fråga hur tänker ni när ni låter förskolorna vara öppna ? det finns många föräldrar till barn på förskolor som finns i riskgrupper, vi har två diabetiker tex.
@Anna - Vill förtydliga att det handlar om öppna förskolor som finns i samma lokaler som vårdverksamheter stängs. Så här skriver Regionen i sitt pressmeddelande:
       Det är för att minska risken för smittspridning av viruset Sars-CoV-2 till vårdpersonal och patienter i behov av vård, säger Signar Mäkitalo.
11.30
Vi fortsätter att vara hemma hela familjen. Vi har feber,hosta,snuva,huvudvärk mm i omgångar hela familjen. Den i familjen som är frisk stannar hemma ändå. Vi vågar inget annat just nu. Kan jobba hemifrån. Har känslighet fär sjukdomar i familjen. Barnen har inte varit i skolan förra veckan och inte idag. Troligen fortsätter vi att vara hemma tillsvidare. Hör att grannar och vänner inte är så oroliga. Jag och min man oroar oss iallafall.
11.02

Nu rekommenderar smittskyddsläkaren i Gävleborg besöksförbud på omsorgsboenden för äldre och stängning av öppna förskolor, som har verksamhet i vårdlokaler.

Enligt rekommendationen ska det införas med omedelbar verkan och fram till och med det datum då pandemin anses avslutad i Sverige. Endast absolut nödvändiga besök ska tillåtas, till exempel besök i livets slutskede. Det skriver Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg, i ett pressmeddelande.

–   Avsikten med åtgärden är att den minskar risken för att viruset ska spridas till de äldre så de undviker att insjukna i en svår covid-19-sjukdom. Personal och övriga som behöver besöka boendet ska vara friska utan luftvägsinfektion som feber, hosta, eller värk i kroppen när de vistas där, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo, Region Gävleborg.

20.32
Inget alls ja lever precis som vanligt
18.01
SAS tvingas permittera runt 10 000 anställda – ungefär 90 procent av arbetsstyrkan. Det uppger flygbolagets vd Rickard Gustafson vid en pressträff.
12.37
Vi är 6 i familjen. Två hostar och har feber. Astma sedan tidigare. Får inte hjälp på hc och 1177 säger att vi ska bara gå ut i nödfall men att jobba på arbetsplats med över 300 personer och att övrigt som är friska får gå i skolan är okej. Varför tar man inte prover när antalet smittade är så få i Gävleborg?? Frustrerande !!
12.37

Bollnäsföreningar ställer in bingo

Hällbo IF och Arbrå BK som ordnar bingokvällar i Kulturhuset respektive Forumhuset i Bollnäs ställer nu in spelandet under de kommande veckorna.
Rengsjö SK som har bingo i RSK-lokalen kommer att fortsätta som tidigare, uppger Hela Hälsingland.
12.32
Varför kan man inte räkna antalet smittade i gävleborg för? det känns lite läskigt när man inte längre vet hur många det är i gävleborg som vistas med viruset, man vill ju veta senaste nytt!!
12.32
Vad är det vi i Sverige inte förstår!?
Följ rekommendationerna, detta är ett verkligt och allvarligt problem.
08.39
Så här såg det ut i en butik i Gävle här om dagen när Cicilia Segerstierna var där. Hur ser det ut i butikerna idag. Skicka gärna in en bild till oss och berätta.
08.20
Det är USELT att Sverige har slutat testa alla som visar symptom!!! Missvisande statistik om hur och var smittspridning sker och utvecklar sig, samt kan leda till att någon inte kommer till sjukvård i god tid. OKEJ, om den riktiga anledning är att det INTE FINNS tillräckligt med testkits. Men Sveriges ledare måste ha modet att ERKÄNNA det och komma med en godtagbart förklaring. Syd Korea testar ca 22 000 varje dag! Var kommer deras testkits ifrån? Varför var de bättre förberedda och utrustade än Sverige? Folket vill ha svar!
08.20
@Micke Kontanter är också smittspridare.
Det bästa är Swish eller bli på.
08.20
Nu är det Stopp för att resa utomlands!
Bra men konstigt att folk från hela världen kan få fortsätta resa IN i Sverige.
Det borde gå åt båda håll, om syftet med avråda att resa i onödan är att förhindra och sakta ner smittspridningen? Märkligt 🙄
21.04
Svar till SvT Mikael Johansson . Javisst får jag blickar när jag hostar, men det är ok. Just nu iallafall
21.03
Jag tycker det är väldigt fel att sluta räkna antalet testade och smittade i Gävleborg
21.03

Coronaviruset – UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder

UD avråder nu från icke nödvändiga resor till alla länder. Flera resebolag kommer att låta sina kunder avboka sina resor. – Det är en exceptionell situation. Vi vill skicka ett tydligt budskap till svenska resenärer att det inte är läge att flyga just nu, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef på UD.
20.05
Under kvällen kan ni ställa frågor här och få senaste informationen om läget i andra länder: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset
13.27

GD/GIF-olympiaden måste kanske flyttas

Om förbudet mot sammankomster med fler än 500 personer kvarstår i maj kommer den troligen friidrottstävlingen GD/GIF-olympiaden i Gävle att tvingas flytta.
Det här skriver Gefle Dagblad på sin hemsida.
Tävlingen brukar locka cirka 3000 barn och ungdomar som går i klass 3 till 6 sista helgen i maj. Nytt tävlingsdatum blir i så fall första helgen i september.
13.27
Varför har inte regeringen uppmanat svenskarna att betala med kontanter istället. Och undvika dessa kortterminaler som smittan sitter kvar upp till nio dagar på. Måste va en av dom största smittoplatserna i sverige hundratusentals mäniskor trycker på samma kortterminaler i butiker bensinstationer parkeringsautomater mm. Och sedan pillar sig i ansiktet. Med kontanter eller blip miniminerar du smittan vid betalning.
13.17
Jag går och smyghostar. Har en sjukdom som jag medicinerar för och är inte smittsam. Ser att fler som rör sej ute i samhället som smyg hostar här o där.
Känner du att folk tittar snett på dig för att du hostar?
13.15

Orbaden Spa & Resort varslar efter bokningsras

Mellan 40 och 50 anställda varslades på fredagen om uppsägning på Orbaden Spa & Resort sedan anläggningen fått in ett mycket stort antal konferensavbokningar de senaste dagarna. Företaget, som ligger norr om Bollnäs, har 75 anställda.
Det här var P4 Gävleborg först med att berätta.
12.18

Forsa-Högs församling ställer in all verksamhet

Forsa-Högs församling i Hudiksvalls kommun har beslutat att ställa in all verksamhet från och med lördag och hela kommande vecka. Det gäller alla aktiviteter inklusive söndagens gudstjänst.
– Det är dumt att chansa. Vi har ett ansvar för alla i vår församling, säger ANdreas Bernmyr, komminister i församlingen till Hela Hälsingland.
12.03

Ingen försäljning av majblommor

Majblommans riksförbund meddelar att försäljningen av majblommor kommer att skjutas upp till efter sommaren.
11.36
Måste till sjukhus 25 mars sjuktransport kan man vara säker att inte smittas i sjuktransport bilen?
Vi är inga experter. Är du orolig så kontakta 1177.
11.35
Det är delvis svag rapportering vill veta hur många smittade som finns i respektive kommun.
Vi får inte de uppgifterna från region Gävleborg och kan därför inte rapportera om det.
09.19
Hej skulle vara intressant att veta vilka kommuner som är drabbade Gävleborg är ganska stort
Det kan vi inte svara på eftersom Region Gävleborg inte lämnar ut de uppgifterna.
08.27

Bollnäs ställer in alla kommunala evenemang och konferenser

Precis som samtliga kommuner i Gävleborg inför Bollnäs besöksrestriktioner och ställer in evenemang. Hur det blir med de kommersiella evenemangen på Kulturhuset kommer det att fattas beslut under vecka 12.
Läs mer här: http://bollnas.se
07.52
Hur många bekräftade fall finns i Gävleborg?
Du kan följa de senaste siffrorna här:
07.52
Norge och Danmark stänger ner det mesta medans Sverige behöver ha Corona bokstavligen på knuten innan vi får rumpan ur vagnen...
07.52
Borde inte simhallar stängas? Allra helst landstingsdrivna på hälsocentraler där riskgrupper badar/tränar?
07.17

Apoteket: Äldre och sjuka bör hålla sig borta

Apoteket uppmanar äldre och personer i riskgrupper att hålla sig borta från apoteken, till följd av coronapandemin. I stället ska man låta yngre personer hämta ut deras läkemedel via fullmakt.
07.10
God morgon! Nu drar vi igång chatten igen. Var gärna och med och chatta om hur du berörs av coronaviruset.
17.42

Det blir ingen match för Hudik hockey ikväll, anledningen är misstanke om coronasmitta. Svenska Ishockeyförbundet har beslutat att Playoff-matchen mellan Hudik Hockey och Vimmerby fredag 13 mars ställs in.

- Anledningen till beslutet är att en spelare och ledare i Hudik Hockey insjuknade under gårdagskvällen i influensaliknande symptom där coronaviruset (COVID-19) inte kan uteslutas, säger Pär Langer, sport- och klubbchef i Hudik Hockey.

I dagsläget är det oklart om eller när matchen kan spelas.

Det råder en stor oro i vår trupp och vi vill ta vårt ansvar som arbetsgivare där vi inte kan garantera spelarnas hälsa varken våra egna eller Vimmerbys spelare, säger Pär Langer.

17.19
Stäng skolorna omedelbart! Dem är en smitthärd! Barnen åker trångt i buss med massor av passagerare, tusentals lärare, vaktmästare och bespisningspersonal riskerar att bli smittade av och tillsammans med barnen som i sin tur tar hem smittan...agera nu! Historien kommer drömma er hårt!
16.18

Ljusdal: Biblioteket ställer in alla evenemang. Väntrum stängs.

Ljusdals kommun har infört en rad begränsningar inom den kommunala verksamheten. Bland annat kan planerade besök i kommunhuset bli ombokade till telefonmöten. Biblioteket ställer in alla offentliga evenemang och uppmanar besökare att inte vistas i lokalerna längre än nödvändigt.
Läs mer på kommunens hemsida: http://ljusdal.se
 
15.29

Gävle kommun inför besöksförbud på alla boenden

Under fredagen meddelade Gävle kommun att även de, likt andra kommuner, inför besöksförbud på alla boenden i kommunen. Det gäller vård- som omsorgboenden och alla övriga boendeformer.

"Besöksförbudet införs för att skydda de mest sårbara i samhället och undvika att få in smittan i verksamheterna. Beslutet gäller till dess att ansvariga myndigheter ger andra rekommendationer. Undantag kan göras för anhöriga och närstående till kritiskt sjuka personer om besökaren inte har luftvägssymtom", skriver kommunen.

14.50
Hur informeras hemtjänst kunder? De flesta har larm o en del kameror. Kanske endel kan avstå "onödiga" besök. Särskilt de med tidigare lungsjukdom.
14.50
Hej, hur ska man som höggravid tänka? Är det en extra risk med Corona?
Hej Elin,
Coronavirusets påverkan vid en graviditet är ännu inte helt känd. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida vidtar samma försiktighetsåtgärder som med andra smittsamma sjukdomar. 
 
14.50
Kulturveckan ställs in – Hofors kommun går upp i stabsläge
– Utgångspunkten ska vara att vi tills vidare ej deltar i eller arrangerar möten, konferenser eller utbildningar som inte är direkt nödvändiga för samhällsviktig verksamhet. Därför förordar vi att man hittar alternativa lösningar, till exempel telefon eller skype. Med anledning av detta beslutade jag idag att ställa in den planerade Kulturveckan, vecka 16, i övrigt pågår all verksamhet som vanligt. Grunden för kommunens verksamhet är att hålla samhället igång. Detta är, speciellt under kristider, vårt viktigaste uppdrag, säger Jonatan Alamo Block, kommunchef i Hofors.
Under fredagen meddelade Hofors , att man har gått upp i stabsläge med anledning av coronaviruset. "Detta är ingen reaktion på en pågående smittspridning i kommunen utan ska ses som ett verktyg för att effektivt kunna agera om och när situationen ändras", skriver kommunen i ett pressmeddelande.
Hofors kommun har även beslutat att införa besöksförbud på kommunens äldreboenden och boenden enligt LSS. Kommunen uppmanar även att personer med sjukdomssymptom att inte besöka kommunala verksamheter förrän personen är helt frisk.
14.37

Nordanstig inför besöksförbud

Nordanstigs kommun inför besöksförbud på alla sina äldreboenden och gruppboenden. Det gäller alla besökare och även anhöriga.

Detta gäller Bergesta, Sörgården och Hagängsgården samt LSS-boendena Berge och Rösta gruppbostäder.

14.21

Problem med rykten i Hudiksvall

"Var källkristisk tro inte på ryktesspridning", skriver Hudiksvalls kommun på sin hemsida bland annat på grund av rykten kring Bromangymnasiet.
–  Efter en omfattande ryktesspårning kan vi med största sannolikhet dementera detta rykten, säger kommundirektör Bengt Friberg. Rykten kan göra stor skador, inte minst för enskilda personer. Det tar också fokus och resurser från det som är viktigt just nu, att minska smittspridningen och skydda utsatta grupper.
14.03
Om barn får svårt att andas eller så hur går man till väga då om man inte får komma å bli undersökt? Tänk om det är en lunginflammation..
Hej! Vi är ju inga experter. Vid medicinska funderingar kontakta 1177.
13.59

Almi: "Företagare måste vara handlingskraftiga"

– Livskraftiga företag inte ska behöva slås ut på grund av coronavirusets spridning, men företagsledarna behöver vara handlingskraftiga, säger Anna Rosengren, vd för Almi GävleDala i ett pressmeddelande.

– Ett tydligt råd är att ha en tidig dialog med förtagets finansiärer för att se hur vi kan arbeta tillsamman för att säkerställa tillgången till kapital. Här är Almi en viktig samarbetspartner till företagen och deras banker. Vi är gärna med tidigt i dialogen för att hitta de möjligheter som finns, säger hon.

13.49
Regionen har beslutat att endast äldre personer och de som tillhör någon riskgrupp som kommer att få testas för coronaviruset framöver.
De som inte ingår i någon riskgrupp men uppvisar symptom i luftvägarna ska isolera sig i hemmet.
13.40
Kommer region Gävleborg fortsatt testa riskgrupper? Som astmatiker??
13.21
Region Gävleborg
Under fredagen informerade Christian Ehrenborg, Göran Angergård och Signar Mäkitalo, från Region Gävleborg, om coronaläget i länet.
13.14
Det är väl bra att folk hamstrar mat mm. Det är ju ändå ingen brist på mat just nu. Huvudsaken folk inte tar hem sådant som tex behövs inom sjukvården och som det är brist på. Hamstra på men med förnuft. Köp bara sådant ni ändå kommer göra av med. Fortsätt att hamstra även när denna kris är över så har samhället en liten extra buffert i ev framtida kriser.
13.11
Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare rekommenderar att de som har förkylningssymptom ska stanna hemma och undvika sociala kontakter särskilt om man har kontakt med äldre som har grundsjukdomar.
13.11
Region Gävleborg uppger att man bland annat inte kommer att provta folk från utlandet. 
13.10
Det är väl bra att folk hamstrar mat mm så de klarar sig några veckor om det uppstår en kris. Det är ju ännu inte något problem för folk att få tag på mat. Däremot att börja ta hem sådant som tex behövs inom sjukvården och som det är brist på är ju inte bra. Hamstra på men med förnuft. Köp bara sådant ni ändå kommer göra av med. Fortsätt med detta även när denna kris är över så finns det en liten buffert i samhället.
13.08
Region Gävleborg håller presskonferens om coronaläget i länet. 
Signar Mäkitalo uppger att regionen begränsar provtagningen. Bland annat kommer vården inte längre ta prov på människor från utlandet.
– Kan inte ta prov på alla med förkylningssymptom, säger Signar Mäkitalo.
Signar Mäkitalo uppger att regionen därför inte kommer att ha fortsatt koll på hur många som är smittade
13.01
Satsar på friskluft, rena händer och håller ungen hemma från förskolan då han snorar och hostar.
12.31
Harnäs SS ställer in ungdomstävlingen 5-klubb på Fjärran Höjderbadet på söndag för att inte riskera smittspridning i simhallen
12.31
Det finns väldigt lite information om hur Coronaviruset drabbar barn som är för tidigt födda. Vi har 11 veckor för tidigt födda tvillingar som har lungsjukdomen bronkopulmonell dysplasi (BPD). Borde vi vara extra fötsiktiga eller är det bara äldre personer med lungsjukdomar som är i riskzonen?
12.31
Jag lever som vanligt. Har inte bunkrat något speciellt. Är dock extra noga med att tvätta händerna rejält som det första jag gör när jag kommer hem. Undviker även hostande och snörvlande människor, men det gör jag alltid i influensatider.
12.02
Fotboll inför tomma läktare – spelarna kommer inte ta varandra i hand
På lördag möts Gefle IF och Valbo i en träningsmatch på Gavlevallen. Under fredagen meddelade dock Gefle IF att matchen kommer att spelas utan publik. 
– Vi som förening vill och ska självklart följa myndigheternas riktlinje och har ingen anledning eller expertkompetens att i nuläget ifrågasätta dessa. Vi har också ett eget ansvar för de evenemang vi ordnar och också ett arbetsmiljöansvar för anställda, spelare, ledare och funktionärer. Då vi har en liten slimmad matchorganisation, i synnerhet kring träningsmatcher och då våra matchfunktionärer idag består av många ur de så kallade riskgrupperna - bland annat äldre - så behöver vi mer tid på oss för att göra en ordentlig risk och konsekvensanalys, förklarar Malin Rogström, ordförande, i ett pressmeddelande.
Spelarna tar inte varandra i hand
I samma pressmeddelande uppger Gefle IF att man tillsvidare även kommer att avstå från att skaka hand med motståndarlaget. Det efter en rekommendation från bland annat Ettanfotboll. Det gäller inte bara A-laget utan alla spelare i föreningen.
 
11.45
Flera evenemang i länet påverkas av samlingsförbudet

I Gävleborg finns flera exempel på evenemang som påverkas av regeringens samlingsförbud på 500. Ett av dem är dansevenemanget Gävlemaran, som tvingas ställa in helt och hållet.

Arrangören Leif Wibron är bedrövad över beslutet.

– Vi är tvungna. Det är lite halvtomt.

– Vi måste ta vårt samhällsansvar. Det räcker med att få en smittad så blir det inget roligt.

11.45
Det som påverkar mig mest är frustrationen över att se människor hamstra mat o tömma hyllor i vissa affärer. Absolut bra att ha lite att tugga på hemma nån vecka om det blir lite grus i maskineriet , det är aldrig fel. Men "Hamstra"??. Hoppas i såfall att de som hamstrar har intelligens nog att tänka på de stackarna som är äldre och ensamma som inte har en chans att ta sig ut och hamstra,och inte ekonomi till det heller för den delen . Hoppas ni delar med er till dom om det blir aktuellt. Det kommer jag att göra.
11.44
Håller mig mest hemma nu. Tillhör riskgrupp o är dessutom äldre. Kan bli långtråkigt på sikt men varför klaga? Lever ju ej i ett flyktingläger el i utbombad stad....
11.39
Arkivbild
På sin Facebook-sida meddelar Missing People Gävleborg att coronavirusets spridning påverkar organisationens sökinsater. 
"Vi kommer i dagsläget inte att kalla allmänheten till sökinsatser i äldre fall, men kan komma att genomföra interna sök om våra interna resurser är helt symptomfria", skriver organisationen.

Vid akuta försvinnanden kan Missing People kalla allmänheten till sökinsatser men vädjar att alla med symptom på luftvägsinfektion, även lindriga, att avstå från deltagande. Organisationen följer vårdguidens rekommendationer - mm du har haft en förkylning ska du vara hemma minst två dagar extra efter att du blivit symtomfri.
"Misstänker någon av våra insatsledare att du bär på symptom, kommer du att bli rekommenderad att inte delta i insatsen", skriver Missin People.
11.35
Jag tycker att staten/samhället har skött detta bra. Tyvärr har det gått politik i detta. Många tycks samla poäng genom att kritisera. Lyssna och lär.
11.30
Vardagen hos oss är hittills som vanligt med barn i skola, förskola och vi jobbar som vanligt ute hos våra arbetsgivare. Barnen har sina träningar som vanligt också än så länge. Har absolut inte bunkrat något men följer riktlinjerna från folkhälsomyndigheten. Tycker det är konstigt att grannländerna bedömer behov av att stänga skolor förskolor medan Sverige säger att det inte alls har påverkan på smittspridning.
11.29
Coronaviruset drabbar hockeyn – HHC avslutar all ungdoms- och juniorverksamhet för säsongen
I ett pressmeddelande uppger klubben att man tvingas att avsluta den pågående säsongen på grund av coronaviruset.
– Med den utveckling vi ser av pandemin anser vi att detta är ett beslut som måste tas för att minimera risken för ytterliga spridning av Coronaviruset. Det känns tråkigt men nödvändigt, säger Pär Langer, sport- och klubbchef.
Beslutet gäller alla matcher, cuper, poolspel, samt all gemensam träning. Planerade ledarutbildningar kommer i dagsläget att genomföras.
Sedan tidigare drabbas även A-lagets playoff-match under fredagskvällen. Matchen mot Vimmerby kommer att spelas inför tomma läktare.
11.27
  • Hej @Helena! Det är svårt att säga. Det vi vet är att skolorna rekommenderar att barn och ungdomar som känner sig sjuka ska stanna hemma. Hur många det rör sig om vet vi inte i dagsläget. 
11.26
Lever som vanligt men handspritar/tvättar händerna om jag varit någonstans där många människor möts.
11.24
Tycker samhället/staten har skött det hela mycket dåligt då de kommer ut med varningar nästan försent. Tycker Sverige ska ta sitt ansvar och vara ett föredöme. Skydda sina medborgare.
Likasom staten gjorde med broscyren "när kriget kommer", varningar...
Tar folket detta på "allvar"?
11.20
Butikerna börjar få slut på torrvaror när folk bunkrar.
11.24
Barnen har varit hemma från skolan hela veckan eftersom vi har feber,hosta o snuva i familjen. Hur ser det ut på skolorna i vårt område? Är många elever och lärare borta ?