SVT rapporterade · Coronaviruset i Västernorrland – följ med i rapporteringen

14.09

Region Västernorrland rapporterade under onsdagen inga nya dödsfall i covid 19 jämfört med onsdagen. Totalt har 23 personer i länet avlidit. 

Antalet smittade av coronaviruset är nu uppe i 159 personer enligt regionens senaste siffror. Totalt vårdas 18 personer nu på sjukhus, varav 8 på intensiven.

13.45
Skulle ni kunna be myndigheterna att förtydliga att deras vädjan/råd/rekommendationer/osv inte bara gäller stockholm utan att även folk i VÄSTERNORRLAND och här tänker jag på HÄRNÖSAND och Sundsvall ska HÅLLA AVSTÅND! , STANNA HEMMA OM NI ÄR SJUKA, HOSTA/NYS I ARMEN, TVÄTTA HÄNDERNA osv. Här går folk omkring som vanligt, i grupper, visar ingen hänsyn till andra, går nära, hostar rakt ut osv. ☹️
10.17

Pressad situation i förskolan på grund av corona

I en undersökning som Lärarförbundet har beställt av Sifo uppger en majoritet av tillfrågade förskollärare att deras arbetssituation är pressad på grund av spridningen av covid-19.
06.43
Finns det några planer på att stänga Birsta city? Har sett nu i veckan att det är lika fullpackat med folk som vanligt i Birsta och ingen bryr sig om avståndsmarkeringarna i golven vid kassorna. Det blev min sista tur dit nu under coronatiden. Jag blev riktigt rädd av att se nonchalansen hos folket..
14.37

Äldre dör i covid-19 utan sjukhusvård

SVT NyheterI region Västernorrland har 15 personer avlidit i covid-19, minst nio av de personerna har avlidit på äldreboenden och aldrig vårdats på sjukhus trots att det inte saknas platser. En medveten strategi enligt smittskyddsläkaren Hans Boman.
14.37

Vårdelever undervisar hemtjänstpersonal om skyddsutrustning

SVT NyheterSedan förra veckan har blivande undersköterskor snabbutbildat personal inom bland annat hemtjänsten i Härnösands kommun om vilken skyddsutrustning som gäller vid omhändertagandet av sjuka i covid-19. Bara på den korta tiden har riktlinjerna ändrats.
14.36

Kommunal: ”Personalen måste kunna gå till jobbet och känna sig trygg”

SVT NyheterKommer verkligen skyddsutrustningen att räcka? Är det säkert med kortärmade förkläden? Oron är stor bland personal som ska ta hand om coronasmittade inom hemtjänst och på olika boenden. Många hör av sig till Kommunal i Härnösand med sina frågor.
12.49

MQ ansöker om konkurs

Klädkedjan MQ ansöker om konkurs, meddelar bolaget i ett pressmeddelande på torsdagen. Anledningen ska vara att den pågående coronakrisen så kraftigt försämrat försäljningen i butikerna att ägarna såg det nödvändigt att försätta företaget i konkurs. MQ har tre butiker i Västernorrland: Sundsvall, Birsta och Örnsköldsvik. 
09.29

Ställ dina frågor till smittskyddsläkaren Hans Boman

Varför smittestas inte alla som jobbar i äldreomsorgen? Hur länge kommer pandemin att pågå?
Det finns mängder av frågor kring coronapandemin och dess följder. På torsdag klockan 13.30 kan du chatta med smittskyddsläkaren Hans Boman, men du kan ställa dina frågor redan nu.
Ni som ställer frågor om det här i den här tråden - ställ dem direkt till Hans Boman i tråden ovan i stället!
Välkommen med dina frågor! /Redaktionen för SVT Nyheter Västernorrland
11.58
Medelpad FF förlänger tiden då inga träningsmatcher genomförs. Detta meddelade föreningen idag via ett mailutskick. Träningsmatcherna kommer vara inställda till åtminstone till den femte maj.
Preliminärt planerar förbundet att starta ungdomsserierna den sjunde maj och för seniorer den 20-22 maj beroende på dåvarande situation.
17.37
En omsorgstagare i hemtjänsten i Härnösand insjuknade under påskhelgen i covid-19. Fallet uppmärksammandes första gången av allehanda.se.
- Det är klart att det finns mycket oro bland personalen, säger Mats Collin, socialchef i Härnösands kommun.
Enligt honom finns det skyddsutrustning att tillgå när man arbetar med omsorgstagare sjuka i covid-19. Det finns ett baslager och det fylls på eftersom.
- Nu har pandemin pågått ganska länge och informationen hopar sig, så nu ska vi försöka sammanställa den så att medarbetarna ska veta vad som gäller och vad som är nytt, säger han.
16.49
Borde vi redan nu tänka på att ransonera dricksvatten? Eller i vart fall inte låta kranen rinna i onödan?
Vattenbrist som uppstår på grund av att det saknas kemikalier som kan rena vattnet kan beröra kommuner som hämtar sitt dricksvatten från ytvattentäkter (Härnösand till exempel).
De kommuner som hämtar dricksvattnet från grundvattentäkter har inte det här problemet.
I de kommuner som har grundvattentäkter är det inget problem.
Sen är det väl bra att inte slösa på dricksvatten oavsett coronakris eller inte.
12.17
Coronapandemin fortsätter påverka den svenska arbetsmarknaden med höga varseltal. Under perioden 1 mars - 12 april har 277 personer blivit varslade om uppsägning i Västernorrland.  Detta kan jämföras med 2019 då 118 personer varslades om uppsägning under perioden 1 mars - 30 april. Flest varsel i riket sker inom hotell- och restaurang, bemanning och handel, men den senaste veckan har industrin tagit en större andel, enligt Arbetsförmedlingen. 
 
10.06
Alla 70-plussare i Sundsvall kan nu få låneböckerna levererade hem. Det är för att minska risken för smittspridning av coronaviruset som biblioteken i Sundsvall nu erbjuder take away av låneböcker, för personer i riskgrupper. Tjänsten är ett samarbete med stadsbyggnadskontoret, som står för transporterna, skriver kommunen i ett pressmeddelande. Sedan tidigare erbjuder Örnsköldsviks och Härnösands kommuner samma service.
14.28
Under måndagen har det rapporterats fem nya bekräftade fall av covid-19 i Västernorrland, meddelar regionen på sin webbplats. Totalt har 105 personer konstaterats smittade i länet. 19 personer vårdas nu på sjukhus, fyra av dem vårdas på intensivvårdsavdelning.
14.23
När man läser att vi har 9760 Coronafall i Sverige, inkluderar det antalet patienter som återställd? Och varför har vi inte statistik om de som blev friska?
En sist sak, hur länge tar det för att återställa sjukdomen för en genomsnittlig man som har inga kroniska sjukdomar?
Youssef
Bra fråga. Vi får försöka ta reda på det efter helgen!
14.23
Hej. Varför presenteras inga siffror på antalet tillfrisknade människor i länet? Det är väl också en intressant siffra att ta i beaktelse, inte bara det som presenteras nu med insjuknade och avlidna mm
Bra fråga. Vi får försöka ta reda på det efter helgen!
16.12

Facket på Saltvik: ”Kriminalvården försöker undgå ansvar”

En intagen på kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnösand är sjuk i covid 19. Det kunde SVT Västernorrland berätta på skärtorsdagen. Fackförbundet Seko med 180 medlemmar på Saltvik är kritiskt till hur Kriminalvården hanterat smittofrågan rent allmänt.
– Vi fick skyddsutrustning först i går, säger ordföranden Peter Hemström till SVT.
15.27

Ytterligare ett dödsfall i Västernorrland

Antalet avlidna västernorrlänningar till följd av coronaviruset är nu nio personer, uppger Region Västernorrland i en uppdatering på webbplatsen.
13.09

Utsattheten för barn i hemmet ökar vid isolering

I kölvattnet av coronapandemin har trycket ökat på Bris stödlinje för barn. Isolering i hemmet och oro för viruset förstärker många barns oro och ohälsa. – Samtalen handlar dels om oro för smittan i sig och dels om de konsekvenser som uppkommer i takt med olika samhällsåtgärder, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.
12.34

Coronahostade mot polis – misstänks för försök till grov misshandel

En man i 18-årsåldern misstänks för försök till grov misshandel efter att ett flertal gånger ha hostat en polis i ansiktet och samtidigt anspelat på corona.
17.04

Coronasmitta på Saltviksanstalten

En intagen på kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnösand är coronasmittad. Det bekräftas för SVT Västernorrland av flera av varandra oberoende källor.
– En intagen i region nord har testats positivt för covid-19, säger Jörgen From Nordin, chef för Kriminalvårdens nationella stab. Han vill dock inte bekräfta att det rör sig om Saltvik.
15.13
Från och med tisdag den 14 april kommer den främre dörren på Din turs bussar att stängas av med anledning av coronaviruset. Resenärer får både kliva på och av genom den bakre dörren och uppmanas att köpa sin bussbiljett digitalt då bussföraren inte kommer att sälja ombord. Detta skriver Din tur i ett pressmeddelande.
 
15.07

Monica packar mat och levererar gratis åt äldre i Ånge

Varannan dag packar eldsjälen Monica Samuelsson matpåsar på Coop och varannan på Ica. I Ånge kommun får äldre, som ska hålla sig hemma i coronatider, hjälp att handla och kassarna hemkörda utan extra kostnad.
14.34
Två till avlidna i covid-19 i länet, en har avlidit på sjukhus och en på ett äldreboende. Båda är äldre personer, enligt smittskyddsläkare Hans Boman.
14.30

Chatta med smittskyddsläkare Hans Boman

Många har frågor om coronaviruset, kanske särskilt inför påskhelgen som blir annorlunda för många. Har du en fråga du inte har fått svar på? Ställ den till smittskyddsläkare Hans Boman, som just nu chattar med er läsare!
10.54
Samtliga av Byberg&Nordins bussar i linjetrafik ska från och med tisdag nästa vecka ha sina framdörrar stängda, detta för att skydda busschaufförerna från att smittas av coronaviruset.
Det har arbetsmiljöverket beslutat, vilket betyder att man går på samma krav som fackförbundet Kommunal tidigare har lyft fram.
- Detta är ett otroligt viktigt beslut från arbetsmiljöverket och en bekräftelse på att busschaufförerna förtjänar respekt och empati från sin arbetsgivare vad gäller risken för smitta som de utsätts för varje dag i sitt arbete, säger ombudsman Anders Sandström på Kommunal.
09.49
Timrå: Timråbo har beslutat att halvera lokalhyrorna för utsatta företag. Detta på grund av de ekonomiska effekterna av coronaviruset. 
- Timråbo har ett antal kommersiella lokaler i sitt hyresbestånd och flertalet hyrs ut till branscher som är särskilt utsatta från effekterna av coronaviruset, därför har vi beslutat att lämna 50 % rabatt på de företagens lokalhyror för april, maj och juni, berättar Micael Löfqvist, vd på Timråbo i ett pressmeddelande.
09.12

Vändningen: Nu erbjuds gymnasieelever skollunch i Sundsvall

SVT NyheterFörst skulle inte eleverna på Sundsvalls gymnasium erbjudas någon skollunch när de studerade hemmifrån. Nu backar kommunen. Efter påsklovet kommer möjligheten till skollunch att finnas.
19.37
Härnösand: Det kommunala bostadsbolaget Härnösandshus har beslutat att halvera hyran för småföretagare som är hyresgäster i deras lokaler. Hyresreduktionen gäller månaderna april, maj och juni.
– Oron kring coronautbrottet pressar många verksamheter just nu, och vi vill på det här sättet försöka bidra till att fler företag klarar sig igenom krisen, säger Härnösandshus vd Göran Albertsson i ett pressmeddelande.
13.34
Svt ni publicerat ett inlägg vårt 7 minut. Är det värt att ha en chattfunktion??????
@WallinK - Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på frågor i någon större omfattning under denna livesändning. Men vi hänvisar till en chatt som vi kommer att ha imorgon torsdag med smittskyddsläkare Hans Boman kl. 13.30.  
13.33
Varför har inte regionen haft beredskapslager. Socislstyrelsen har ju kritiserat regionen för det återkommande. Senast i december
- Jag vet faktiskt inte, svarar Mats Brännström på frågan.
Efter pandemin är det många strategiska frågor som måste analyseras, säger han.
13.33
Hur ser läget ut när det gäller sjukvårdsutrustning
främst är det andningsskydd som vi saknar, säger Mats Brännström
- Det finns någon veckas förbrukning, så¨vi har ingen långsiktigt hållbar tillgång.
13.23
Hur ser samverkan mellan smittskydd från regionen och vården i kommunerna?
Hans Boman: Vi  har en hel del samarbete  med kommunerna. Dels håller länsstyrelsen i konferenser med alla kommunerna.
smittskydd och vårdhygien möte med medicinskt ansvariga sjuksköterskor i kommunen.
Där kan man ställa frågor och lufta sina problem
Kommer att ha testningsverksamhet under påskhelgen på äldre i äldreboenden.
13.21
Man måste gå ut tydligt med att det är stor samhällsspridning också i Västernorrland, många är naiva och tror inte det finns här i så stor utsträckning, bara för att det inte är så många bekräftat smittade.
13.19
-Liksom smittspridningen så ligger vi på efterkälken när det gäller utvecklingen inom näringslivet, enligt Märta Molin, regional utvecklingsdirektör.
Behovet av snabba insatser och göra insatser som är långsiktigt hållbara.
13.17
- Jag är själv veteran från utlandsstyrkorna, även där finns det sjukvårdare även de kan vara aktuella.
Vi har väldigt mycket plats för hjältar, säger Ewa Strömsten.
13.15
Regionen har fått in 200 ansökningar varav hälften sjukvårdspersonal.
13.14
Ewa Strömsten, HR direktör
Sjukvårdspersonalen kommer också att drabbas.
Vi behöver bli fler som arbetar. Förutom sjukvårdspersonal, behövs också logistiker, kökspersonal och annan personal i stödjande verksamheter.
- Vi tar in studerande, framför allt läkare och sjuksköterskor, säger hon.
13.12
Skyddsutrustning saknas, Sverige har inte haft något beredskapslager.
Ordinarie leveranser av sjukvårdsutrustning fungerar forfarande.
Företag, föreningar och privatpersoner skänker också material.
- Vi är naturligtvis tacksamma för det, säger Mats Brännström, hälso- och sjukvårdsdirektör.
13.10
Pandemin fortsätter. Vi pratar inte om veckor längre utan om månader, säger Mats Brännström, hälso- och sjukvårdsdirektör.
FHM har uppdaterat sina siffror utifrån siffror från Italien.
Drygt 200 vårdplatser kommer att behövas. Det arbetas med i hela länet.
13.07
Varför provtas inte ambulanspersonalen? Flera är hemma och sjuka troligtvis smittade.
13.07
Vi brottas med tekniska problem och där tappade vi tyvärr kontakten.
13.05
Presskonferensen är nu inledd
- Till idag har vi 83 bekräftade fall. 16 personer sjukhusvårdas. Av dem ligger två på IVA.  Vi har sex personer som har avlidit i länet alla över 80 år.
Vi är fortfarande ganska tidigt i epidemiförloppet jämfröt med andra, säger Hans Boman, smittskyddsläkare.
Enligt prognosen kommer 2400 att rapporteras som smittade. utifrån det beräknar vi vårdplatsbehov.
Totalt 800 prover är tagna i länet.
Det är i första hand sjukhusvårdade personer med luftvägsproblem som provtagits.
12.56
Presskonferensen funkar inte digitalt,
Ja, vi har haft tekniska problem, men om du ger dig till tåls i tre minuter till så startar den 13.00
12.50

Vi har tekniska problem med vår utsändning just nu och arbetar med att försöka lösa problemet. Om webbsändningen inte fungerar kommer vi att rapportera direkt genom att skriva här. Kristin, redaktör
 
10.24
Ortvikens pappersbruk i Sundsvall har inlett förhandlingar om möjlig korttidspermittering av personal. Orsaken är coronapandemin som har skapat en stor osäkerhet kring efterfrågan på tryckpapper, som kan leda till att man behöver göra temporära stopp i produktionen, skriver SCA i ett pressmeddelande.
08.51

Hårt tryck på Svensk Handel när Coronakrisen pressar branschen

Egentligen är Anna Wedin och hennes medarbetare på regionkontoret i Sundsvall inriktade på arbetsrätt – men nu ringer oroliga företagare från hela landet och vill ha hjälp och råd.
14.08
Västernorrland har fått fyra nya dödsfall efter att ha insjuknat i covid-19, det skriver Region Västernorrland på sin webbplats. Totalt har sex personer i länet avlidit till följd av sjukdomen.
Länet har just nu 78 bekräftade fall och för närvarande vårdas 14 personer på sjukhus, varav två stycken på IVA. 
11.18

Många vill hjälpa Kerstin med att få hem mat

Efter att SVT publicerade artikeln om Kerstin 92, som tvingas betala 370 kronor för att få hem en matkasse, har många människor hört av sig och vill hjälpa till. Så här skriver en person: ”Bor i Sundsvall och hjälper gärna damen att få hem maten, gratis.”
07.17
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-1px; border-radius: 0px 0px 2px 2px;">↵

Kerstin 92, tvingas betala 370 kronor för att få hem matkassen

Kerstin Hedman, 92 år gammal med hjärtproblem, vill slippa gå till affären och riskera att smittas av covid-19. Men Sundsvalls kommuns avgift för att hjälpa henne att handla gör att matkassen blir i princip dubbelt så dyr. – Då har jag inte råd att äta, säger hon.
19.46

Ingen premiär idag för Gif Sundsvall

SVT NyheterIdag skulle det ha varit premiär för Gif Sundsvall – första matchen i Superettan för säsongen. Hemmaplan, dessutom, mot Västerås SK. Men coronaviruset satte stopp för det.
19.42

Staten säkrar samhällsviktig flygtrafik

SVT NyheterRegeringen har beslutat att upphandla flygtrafik på åtta inrikeslinjer. Syftet är att försäkra sig om att samhällsviktig trafik kan äga rum.
15.58
Det senaste fallet av covid-19 är en person i 55-års åldern som vårdas på sjukhus. Om den smittade har några underliggande sjukdomar vill smittskyddsläkare Hans Boman inte kommentera.
15.45

Corona stoppar inte regionfullmäktige

Regionfullmäktigemötet i slutet av april kommer att genomföras, trots pandemikrisen. Det blir däremot en decimerad samling som möts – och bara under en dag.
14.09
Västernorrland har fått ett nytt bekräftat fall av covid-19 i dag. Totalt har länet drabbats av 69 fall av corona.
13.56
Nya prognoser för utvecklingen av coronapandemin i länet.
I ett mail till SVT Västernorrland skriver Mats Brännström, tf sjukvårdsdirektör, att det förväntade maximala behovet av intensivvårdsplatser kommer enligt prognosen att inträffa ung i mitten av maj.
Det betyder att man tror att coronakrisen blir längre än än man tidigare trott.
Enligt tidigare prognoser skulle toppen nås vid månadsskiftet april-maj i Västernorrland, för att sedan plana ut och minska.
Läs mer om tillgången på intensivvårdsplatser i artikeln nedan.

Här skapas fler intensivvårdsplatser för Covid-19-patienter

SVT NyheterBåde på Sollefteå och Örnsköldsviks sjukhus pågår nu förberedelser för att kunna intensivvårda patienter med covid-19. – Tittar man på resten av Sverige är det ganska stor risk att kapaciteten i Sundsvall inte kommer att räcka – då måste vi vara beredda, konstaterar Elina Einarsson, intensivvårdsläkare i Örnsköldsvik.
12.21
Tidningen Ångermanland rapporterar att Nipyran kommer att ställas in den här sommaren.
– Vi vill inte gå ut till våra företag som läget är idag och tigga pengar. Företagen har betydligt viktigare saker att fokusera på, säger Jan Röhlander på näringslivskontoret i Sollefteå till TÅ.
Men han öppnar samtidigt för att det kommer att bli andra aktiviteter samma vecka som yran skulle varit. Programmet är inte spikat, men arrangörerna kommer att lägga ut mer information på nipyran.se allt eftersom.
10.59
BRA ställer in alla flygningar och ansöker om rekonstruktion. Flygbolaget BRA ställde i mars in sina avgångar till Örnsköldsviks respektive Sundsvalls flygplatser och från och med idag pausar de alla sina flygningar. Planen är att återuppta flygningarna efter sommaren
21.24
Totalt har Västernorrland drabbats av 66 fall av corona. Fem nya fall idag. 
10.42
"Det är så fint" – hör Vilhelmina Jacobson hylla sina lärare 
Vilhelmina Jacobson får sedan drygt två veckor tillbaka undervisning på distans.
19.50

27 permitteras på Örnsköldsviks flygplats

Flygbolaget BRA som flyger mellan Örnsköldsvik och Bromma har redan valt att ställa in alla inrikes resor. Nu väljer flygplatsen att korttidspermittera hela arbetsstyrkan till vidare eftersom Air Leap också valt att tillfälligt lägga ner sin trafik.
19.49

Örnsköldsviks sjukhus rustar för ökning av Covid 19-patienter

Samtliga sjukhus i länet förbereder sig inför ett ökat inflödet av patienter med covid -19. I Örnsköldsvik görs avdelningar om för att kunna vårda coronapatienter och en första bedömning av akutpatienter sker i ett tält utanför sjukhuset.
16.15

Region Västernorrland meddelar på sin hemsida att ytterligare en person i länet avlidit till följd av coronaviruset.

13.56

Chatta med smittskyddsläkare Hans Boman

Det finns ett enormt informationsbehov kring coronaviruset. Har du någon fråga som du känner att du inte fått svar på? På torsdag klockan 13.30 kan du chatta med smittskyddsläkaren Hans Boman.
13.24
Ånge kommun har infört ett hemsändningsbidrag för kommunmedborgare över 70 år samt personer som tillhör riskgrupper. Det är inte alla som har grannar, släktingar och vänner som kan hjälpa till med inköp av såväl dagligvaror som mediciner, resonerar kommunen.
Ett antal livsmedelsbutiker i kommunen har nu tecknat avtal med Ånge kommun kring hemsändning.
 
12.19

Så är läget inom kommunernas vård och omsorg

En rundringning till länets samtliga kommuner visar att både tillgången på personal och skyddsutrusning inom de kommunala omsorgsverksamheterna är ett ökande problem.
12.18

Ansträngt inom äldreomsorgen i Sundsvall- ”Vi knäar personalmässigt”

Coronaviruset bedöms ha en måttlig påverkan på kommunen som helhet just nu, men inom vård och omsorg söker man med ljus och lykta efter vikarier.
09.48

15 nya miljarder i coronastöd till kommuner och regioner

Kommuner och regioner får ytterligare15 miljarder kronor till följd av coronakrisen. – Det är det största krispaketet någonsin till den här sektorn, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
16.47

Akut brist på viktig skyddsutrustning i länet

En sammanställning av kommunerna i länets tillgång av skyddsutrustning från den 26 mars visar på att det råder akut materiell brist på viktig materiel. – Det är både ett globalt och ett nationellt problem att vi inte har beredskapslager för detta, säger Anders Sylvan, tf regiondirektör för Västernorrland
07.21
Västernorrland: Norrdans i Härnösand har fått ställa in alla sina ordinarie produktioner - på grund av coronaviruset. Men det stoppar dem inte från att dansa. Nu har de lanserat ett koncept där de levererar en dansupplevelse hem till privatpersoner eller till äldreboenden. Det gör de förstås på behörigt avstånd - utanför fönstret eller nedanför balkongen.
- Konsten är så otroligt viktig i dessa tider. Den levande upplevelsen är det vi är bra på och jag tror det kan skapa viktiga minnen och hopp, säger Martin Forsberg, konstnärlig ledare.
19.30

Ny satsning på radion: Nyheter på arabiska

SVT NyheterIdag startar Radio Västernorrland ett nytt nyhetsprogram på arabiska. Ett initiativ av Abdullatif Haj Mohammad som tyckte att de som talar arabiska missar mängder av information under den här coronakrisen.
18.12

Regiondirektören: ”Vårdpersonal sannolikt också smittade”

SVT Nyheter / Ledningen för Region Västernorrland bekräftar att en patient på Sundsvalls sjukhus sannolikt blivit smittad av covid-19 inne på sjukhuset. – Jag utgår idag från att det är vårdpersonal som är smittad och kanske inte vet om det, säger Anders Sylvan tf regiondirektör.
17.18
Hur ska ledningen på sjukhusen göra för att skydda och ta väl hand om sin personal? Det talas mycket om vad vården ska göra för smittade men inte vad sjukhusen gör för att trygga sin personal. Dom har inte skyddsutrustning på andra avdelningar än infektion/iva och det är redan personalbrist och hög stressnivå!
16.05

Regiondirektören: ”Det är redan hård belastning på vårdpersonalen”

Anders Sylvan, regiondirektör i Västernorrland, redogjorde för coronaläget i länet i samband med en presskonferens idag. Länet ligger relativt bra till jämfört med andra regioner, trots det är det högt tryck på vården.
16.04
Till er som är 70+Vi i samhället gör stora förändringar i vår vardag för att inte bara skydda er utan även för att de sjukvårdsanställda ska klara av denna situation. Ni kan inte bara tänka att det inte är så farligt om ni drabbas, ni är ju så gamla och levt ert liv. Om vi ska resonera så allihop hela samhället. Då skulle ingen göra uppoffring. Vi åker inte på resor, våra barn missar tävlingar, gymnasieelever för stanna hemma. Anställda väljer att jobba hemifrån. FÖR ATT SKYDDA ER. Det är er skyldighet att inte gå och handla lite varje dag för det är tråkigt hemma. Är tråkigt för min dotter också. Säger åt henne. Du ska bara vara på skolan, din fritidsaktivitet och med kompisar. Du ska inte springa runt på onödig shopping. Följa med på affärer, åka buss. Varför? Är jag rädd att hon ska bli sjuk ? Nej, i solidaritet med de som verkligen måste åka buss på väg till sitt arbete på sjukhus, äldreboende osv Hon ska inte råka smitta dem som måste åka buss eller den som måste handla något och ej fått hjälp som är 70+. Om min dotter ska vara solidarisk för er som är 70+, Se då till att ta ert ansvar. Hjälp till att vården ska klara detta.
14.27
Sverige lade ner våra mobiliseringsförråd under främst 90-talet likaså regementsdöd nu står vi där med tomma lador vi får hoppas på att efter coronan det tas vettiga beslut inför kommande utbrott hurra för alla hjältar som jobbar och sliter
14.16
Under presskonferensen bekräftas det första dödsfallet i covid-19  i länet.
Stor ökning av antalet smittade under det senaste dygnet en ökning från 34 till 46 smittade.
14.13
Glenn Nordlund påpekar att länet ligger bra till än så länge. Det finns en ständig uppmaning att begränsa smittspridningen inte bara för riskgrupperna utan för vårdpersonalen som arbetar med de sjuka, säger han.
14.11
Berit Högman talar om hur ojämlikheten i samhället blir tydligare i tider av kris. En ensamstående mamma drabbas hårdare om skolan stänger jämfört med en familj med många vuxna som kan ta vid, menar hon.
14.08
Berit Högman: Vårt län ligger bra till i förhållande till andra, när det gäller smittspridningen. Men vi vet inte hur det ser ut om några veckor.
- Vi jobbar med att säkerställa samhällsviktiga verksamheter.
Skogsindustrin klarar sig medan det är värre för hotell, restaurang och handel.
Samtidigt finns det stor efterfrågan på arbetskraft inom vård och omsorg. 
14.03
Nu inleds presskonferensen som Landshövding Berit Högman och Region Västernorrland kallat till 
Medverkar gör (fr v) Daniel Gustafsson, länsråd, Berit Högman, Glenn Nordlund (S) regionråd, Anders Sylvan, region Västernorrland.
13.57

Många 70-plussare på stan – trots uppmaningen att stanna hemma

Stanna hemma om du är 70 år och äldre. Det är Folkhälsomyndighetens uppmaning för att färre människor ska bli svårt sjuka av coronaviruset. Men långt ifrån alla följer rekommendationen. SVT:s reporter träffade många 70-plussare på stan.
12.38
Såg på rapporteringen att en patient blivit smittad på Sundsvalls sjukhus. Informera om det !!!! Tycker ni inte rapporterar så tydligt att 70 + ska inte ha några som helst kontakter med andra, att inte vara i butiker osv. Har nyligen varit i svall och blev helt chockad över att det är så många äldre som rör sej ute på ställen där dom inte ska vara just nu. Tror att många lever i förnekelse, därför är det så viktigt att lokala nyheter informerar! Tack för ordet
@Elisabeth - Vi har talat med några 70-plussare om hur de själva resonerar: 
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/manga-70-plussare-pa-stan-trots-myndigheternas-uppmaning-att-stanna-hemma
12.19

Patient smittad med covid-19 på Sundsvalls sjukhus

SVT NyheterAftonbladet rapporterar att en person som är intagen på Sundsvalls sjukhus har smittats med covid-19. Det är uppgifter som Mats Brännström, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Västernorrland bekräftar till SVT Västernorrland.
07.11

Teaterns masker blir smittskydd för vårdpersonal

Kostymmästaren i Sundsvall utmanar teatersverige: hjälp vårdpersonalen, sy skyddutrustning till sjukhusen!
16.00
Det finns en artikel om hur Sundsvall sjukhus rustar. Men för oss som bor mer norrut så är det intressant hur det rustas på andra orter ovk Sd å.
Alla sjukhus i länet rustar för att kunna ta emot patienter med covid-19. Det pågår ett samarbete mellan sjukhusen.
- Tanken är att vården ska ske i Sundvalls i början, men sedan kan patienten flyttas om den till exempel kräver längre vårdtid, säger Hans Boman, smittskyddsläkare.
12.08

Härnösands gymnasium erbjuder skollunch trots stängd matsal

När gymnasieeleverna skickades hem från skolorna innebar det också att de gick miste om skollunchen. Härnösands kommun var snabba med att erbjuda lunchlåda, eftersom de ansåg att det var ett viktigt mål mat för många elever.
11.20
Sundsvall: Gif Sundsvall meddelar i ett pressmeddelande att man korttidspermitterar samtliga anställda i klubben, detta för att minska den inverkan som den rådande coronapandemin har på den ekonomiska situationen hos organisationen. Därför har de anställda valt att gå ner solidariskt i lön och arbetstid.
– På grund av rådande omständigheter ser vi oss tvungna till att införa korttidspermitteringar för att stärka ekonomin, en insats som berör alla anställda. Vi hoppas att det ska gälla för en kortare tid och att livet går tillbaka till det normala så snart som möjligt. Denna åtgärd är tuff för samtliga utav oss men det är en förebyggande åtgärd för vår ekonomiska situation, säger Henrik Lindgren, klubbchef i GIF Sundsvall.
16.00

Lars drabbad av covid-19 – upptäcktes efter hjärtkollaps

SVT NyheterLars Sjödin i Sundsvall var en av de första som testades positivt för coronaviruset i Västernorrland efter att först ha drabbats av hjärtproblem. Nu är han på bättringsvägen och berättar om hur det är att ha sjukdomen covid-19. – Som en tuffare influensa, säger han.
14.59
Västernorrland: Ytterligare två fall av covid-19 har bekräftats i Västernorrland, det säger biträdande smittskyddsläkare Maria Tempé till SVT Västernorrland. Totalt finns 27 bekräftade fall i länet.
09.28

Alla vill hjälpa till för att skydda de gamla mot coronaviruset i Stöde

SVT NyheterNär coronaviruset hotar riskgrupper och äldre i samhället ställer folk i lilla Stöde i Västernorrland upp mangrant. Initiativet ”Stödehjälpen” har på nolltid mobiliserat massor av folk som kan hjälpa de som måste vara hemma. – Det är helt fantastiskt, säger initiativtagaren Ingela Norrby.
16.42

Veckans coronarapportering från Västernorrland

SVT NyheterSmittade på boende, drabbade företagare och digitalt ministerbesök – här kommer ett urval av veckans nyheter om coronaviruset.
15.10

Sänder gudstjänster digitalt: ”Glada för det här initiativet”

SVT NyheterNär folk kan inte ta sig till kyrkan – då får kyrkan hitta andra lösningar. Nu spelar Själevads kyrka bland annat in gudstjänster som de sänder på sin webbplats. – Det är som en enklare gudstjänst, säger Catharina Larsson, präst i Själevads distrikt .
13.24

Betydligt färre tar bussen i Coronatider

SVT NyheterKollektivtrafiken påverkas märkbart av pandemiläget. Antalet resenärer är påtagligt lägre, åtminstone inom stadstrafiken i Sundsvall. Men än så länge kommer inga turer dras in – delvis av smittskyddsskäl.
08.42
Sundsvall: Regeringen beslutade under fredagen att förbjuda allmänna sammankomster med mer än 50 personer. Det får Svenska Spel att agera. Nu har de i sin tur valt att stänga Casino Cosmopols alla fyra casinon - det berör alltså casinot i Sundsvall. Förbudet gäller från från och med söndag den 29 mars.
– Vi följer myndigheternas rekommendationer noggrant och har sett det som en del av vårt ansvar att hålla samhället igång genom att hålla våra casinon öppna. Vi har då följt begränsningen på maximalt 500 personer samt övriga begränsningar som för närvarande gäller för restaurangverksamhet. Med de nya restriktionerna så är det nu nödvändigt att tillfälligt stänga alla våra casinon. Vi hoppas kunna välkomna våra gäster tillbaka så snart situationen förändras, säger Patrik Hofbauer, vd och koncernchef för Svenska Spel.

19.28

Nu rustar Sundsvalls sjukhus för ”coronastormen”

På mycket kort tid har ett stort antal vårdplatser för patienter smittade av coronaviruset skapats på Sundsvalls sjukhus. – Alla har insett att det är extrema omständigheter, så nu jobbar vi hårdare än vi brukar, säger narkosläkaren Erik Svensk på sjukhuset som rustar som för krig.
16.52
Det är skillnad mellan de som själv bestämmer sig för att träda fram och patienter i allmänhet.
Så svarade SVT · Monica Östemark igår kväll.
Har patienterna i Kramfors valt att själva träda fram, eller är de att betrakta som patienter i allmänhet??
Det jag menade är att vi inte får svar om vi frågar smittskyddsläkare var den ene eller andre smittade bor, då hänvisar de till patientsekretessen. Sen har ju inte de smittade i Kramfors "trätt fram" i egentlig mening, utan det är kommuncheferna i Kramfors som väljer att berätta att de har sjukdom på ett av sina boenden.
16.47

Hemtjänstanställd i Sundsvall sjuk i covid-19

Efter ett arbetspass i hemtjänsten blev den anställda sjuk och testades positivt för covid-19. – Man blir ju orolig, det är ju det första fall vi har, säger Annika Backström, tf direktör för Vård- och omsorgsförvaltningen.

16.43

Nya sändningstider för lokala nyheter

Under coronakrisen är lokala nyheter högt prioriterade på SVT. Det innebär några mindre förändringar i tv-tablån. Här är sändningstiderna för dina lokala nyheter från och med måndag den 30 mars.
16.16
Kyrkan i Härnösand skapar direktnummer för själavårdande samtal.
Numret är 0611-288 95 och är öppet alla vardagar mellan 9.00-11.00 och 13.00-15.00.
De som ringer får prata med en präst eller diakon för stödsamtal.
- Våra präster och diakoner tar människors oro på stort allvar, och kan hjälpa till genom samtalsstöd. Det är vår uppgift som kyrka att dela oro, ångest och frågor om liv och död, både när krisen gäller hela samhället och när den är personlig, säger domprost Kent Nordin i ett pressmeddelande. 
15.50
Varför stänger de inte skolorna. Barnen är rädda!
Vi står maktlösa som föräldrar.
15.03
Men det finns också mer optimistiska svar i enkäten. Inom industrin och hos tjänsteföretagen tror fyra av tio att detta kommer att ha en liten eller minimal påverkan på deras verksamhet på lång sikt, säger Oliver Dogo, VD på Handelskammaren Mittsverige i ett pressmeddelande.
 
14.59
Åtta av tio företag i Västernorrland och Jämtland påverkas negativt av Coronautbrottet. Det visar en enkät som handelskammaren har gjort som 1747 företag har besvarat. Svaren bekräftar bilden av att besöksnäringen och små företag drabbats hårdast hittills. Inom besöksnäringen bedömer över 83 procent att krisen kommer att få stora eller avgörande konsekvenser på deras verksamhet.
 
14.04

Länsstyrelsen inför stödpaket till coronadrabbade företag

Lunchlådor från lokala företag och snabbare utbetalning av företagsstöd - det är några av punkterna i länsstyrelsen stödpaket.
11.47
Sänds presskonferensen någon stans? :)
11.47
Från Presskonferensen med Ingrid Klint, medicinskt ansvarig sjuksköterska, Inger Bergström, chef välfärdsavdelningen och Peter Carlstedt, kommundirektör.
11.40
Presskonferensen är över.
11.37
- Jag hoppas att våra beställningar av skyddsutrustning är på väg. Vi behöver fler händer i vården, säger Inger Bergström.
11.36
- Vi har inga misstankar om fler smittade, varken av personal eller de som bor på boendet.
11.35
- Vi har tillgång till skyddsutrustning just nu. Men vi kommer att behöva påfyllning, säger Inger Bergström.
11.34
- Vi vet inte hur smittan har uppsått. Regionen äger frågan om smittspårning, säger Inger Bergström, välfärdförvaltningens chef.
11.34
- Den dag som skulle komma är här nu. Vi har fått smitta i organisationen, säger Peter Carlstedt, kommundirektör.
11.28
Kramfors kommun har kallat till presskonferens klockan 11.30 med anledning av de två fallen av covid-19 på Viktoriagården. Vi kommer att direktrapportera härifrån så gott det går.
09.43
Två personer på ett särskilt boende i Kramfors har bekräftats blivit smittade av covid-19. Kramfors kommun skriver i ett pressmeddelande att läget är stabilt för de båda och är inte i behov av sjukhusvård.
– De människor som bor hos oss får vård och omsorg när de är friska, men även i lägen av sjukdom. Så länge inte situationen förvärras och de behöver sjukhusvård vårdas de smittade av oss, säger välfärdförvaltningens chef Inger Bergström.
07.52

Sundsvallsföretagare: ”Om två månader tvingas vi stänga”

– Som en stor klump i magen, så känns det, berättar Lina Nilsson verksamhetschef och naprapat på familjedrivna företaget Teamed i Sundsvall.
19.51
Nu tar vi en paus över natten - men i morgon är vi tillbaka igen. Tack för allt engagemang!
19.40
Hej!
Är det allmän smittspridning just nu i Västernorrland eller är det fortfarande att de som är smittade har vistats i t ex Norra Italien?
19.40
Varför väljer regionen en annan och mer riskfylld regel vid sjukresor än t.ex Stockholm? En person i en taxi mot två i Västernorrland? Regeringen har utlovat ersättning för merkostnader pga Civid-19. Jag ska resa regelbundet på behandling varje vecka och är inte trygg med delad taxi!
19.40
Arbetar inom vården, vaknar på jobbet med akuta symtom, hög feber, andnöd, extrem värk i kroppen. Får tid på VC, utkastad till karantän i bilen där snabbsänka tas genom nedrullad fönsterruta. Läkaren ringer efter en kvart och säger att sänkan var inte så hög så det är antagligen något virus, kanske influensan. Sedan inget mer. Har svår astma och blir endast rekommenderad att maxa alla astmamediciner av 1177. Hur mycket ska jag orka? Varför blir jag inte testad?
19.39
Skulle inte hela länet kunna följa Sollefteås väg för elever som genomför resor? Dvs 14 dagars hem undervisning vid resa till storstäder eller fjällen ? Kan smittskyddsläkaren besluta om det för att minska smittan i länet?
19.39
Västernorrland har haft få smittade. Har det varit en rimlig åtgärd att gymnasieelever som går sista året haft distansundervisning i Västernorrland? Vad anser smittskyddsläkaren? Har skolorna resonerat med regionens smittskyddsläkare eller utgår de enbart utifrån folkhälsomyndighetens råd?

Tycker att man målat med breda penseldrag när de ger samma råd oberoende av hur stor den allmänna smittspridningen ser ut i området där gymnasieskolan finns och hur stor andel pendlare som finns till skolan.
19.38
Patientsekretess! Flera idrottspersoner träder fram, artister träder fram, prins Charles träder fram. I Västernorrland får vi inte ens veta område/kommun där smitta kan tänkas finnas. Vad är detta???
Det är skillnad mellan de som själv bestämmer sig för att träda fram och patienter i allmänhet.
16.12
Varför testas inte alla smittade? Blev själv covid-19 smittad för två veckor sedan och har alla symtom. men både vårdcentral eller sjukhus vägrar testa mig.
16.10
De som är symptomfria smittar också. Man kan läsa nyheter gällande det.
@Amy - Smittskyddsläkare Hans Boman svarar: – Vår uppfattning i smittskyddet i Sverige är att man inte är smittsam förrän man får symptomen. Det är även den officiella infon från t.ex. WHO. 
Statsepidemiolog Anders Tegnell får frågan om man verkligen inte smittar innan symptom bryter ut. Han svarar att man möjligen smittar sent under inkubationstiden, dvs någon timme eller ett dygn innan man känner av symptom: "Det finns inget land, möjligen med undantag för Korea, som har lyckats stoppa smittspridningen. (ur SVT Nyheter Inrikes - direktrapportering)
16.07
Borde inte Västernorrland ha förbud att resa in och från länet eftersom vi har begränsad samhällspridning? För att vinna tid? Skulle det vara genomförbart?
@Maria - Smittskyddsläkare Hans Boman svarar: – Nej det finns inget lagrum för det, det är fullständigt orealistisk. Det skulle ju i så fall vara nödvändigare med att endast begränsa folk till att åka hit men det är inget som kommer kunna genomföras. 
16.04
Finns det smittade från Kramfors?
@A - Smittskyddsläkare Hans Boman svarar: - Vi har valt att inte gå ut med var de smittade bor 
15.41
De två nya bekräftade fallen har blivit smittade inom länet, en person är i 55-årsåldern och den andra i 60-årsåldern. Tillståndet är stabilt för båda två, ingen har behövt sjukvård men de isoleras i sina hem. 
Nu har det stigit med två bekräftade fall per dag i tre dagar i rad, hur tror du ökningen kommer se ut de dagar som kommer? 
– Vi får räkna med att antal bekräftade fall kommer att öka, och det kommer öka ännu mer om ett par veckor. Tittar vi på de län som ligger före oss i antal bekräftade fall så väntar även vi på en snabbare ökning inom kort, säger smittskyddsläkare Hans Boman. 
15.25
Två nya coronafall har konstaterats i Västernorrland. Det totala antalet smittade är nu 21 varav tre vårdas på sjukhus. En av dem vårdas på intensiven.
11.43
Regiongruppen vårdhygien har tagit fram nya riktlinjer för länets sjuktransporter. Från och med nu får det max sitta två patienter i en sjuktaxi om det inte är ett multifordon då patienterna ska spridas ut. De patienter som uppvisar coronasymtom har rätt att åka i egen sjuktaxi.
- Vi ser fortfarande helst att man håller sig hemma om man har symtom men om det bedöms att man behöver sjuktransport ska man uppge om man uppvisar symtom på Corona. Då får man åka i egen taxi, säger Mathias Sundin, samordnare på trafikenheten för Region Västernorrland. 
11.36
Om det är så smittsam sjukdom. Varför får man inte veta var den finns i tex. Västernorrland. ? Det känns hemskt att de inte vill säga. Som om det vore syfilis eller nåt i den vägen.

Det är ju ett virus. Allvarligt smittsamt. De som blivit sjuka kan ju inte rå för det.

10.36
Hur ska vi runt 60 år och tilhör en riskgrupp förhålla oss till att arbeta nära andra människor och vistas ute i samhället bl a mataffären. Forskare siar ju om möjlig smittspridning via luften eftersom smittspridningen sker så snabbt. Även symptomfria smittar ju. Törs snart inte gå hemifrån
Enligt Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman smittar man inte om man inte har några symtom.
10.30

Trafikverket och flygbolaget Amapola har med anledning av osäkerheten runt spridningen av covid-19 beslutat att pausa flygtrafiken mellan Höga kusten airport och Arlanda.

Stoppet börjar gälla från och med måndag 30 mars och en månad framåt, det vill säga till den 30 april.

Resenärer med bokade biljetter under den aktuella perioden kommer att kontaktas av flygbolaget och erbjudas kostnadsfri ombokning.

Trafiken kommer att återupptas så snart förutsättningarna finns, meddelas det på Kramfors kommuns webbplats.

10.23
I coronakrisens spår erbjuds alla lärare i Kramfors och Sollefteå kommuner gratis hjälp för genomförande av distansundervisning.
Det är Gävle Högskola och kommunalförbundet Akademi Norr som ska stötta lärare och utbildare i 13 inlandskommuner i de fyra nordligaste länen, däribland alltså Sollefteå och Kramfors.
 Det det handlar om är ett erbjudande om gratis expertishjälp till de som behöver omvandla sina analoga kurser till digitala motsvarigheter.
09.15

Corona i familjen – hur gör man? Hör smittskyddsläkarens råd

Hur ska man agera om situationen uppstår där en eller flera i en familj blir smittade av coronaviruset? Smittskyddsläkaren i Västernorrland reder ut hur man ska agera i hemmet och när viruset smittar.
07.27
Hur ser statestiken ut för Sverige av antalet dödsfall per miljon invånare dag för dag jämfört med Italien? Ligger Sverige på samma kurva?
Hittills har 42 personer personer i Sverige dött av coronaviruset. Med 10,3 miljoner invånare i landet innebär det alltså ungefär fyra dödsfall på en miljon invånare.
I Italien har drygt 6000 personer (ingen exakt dagsaktuell siffra finns) avlidit hittills. Italienarna är cirka 61 miljoner. Det betyder att runt 100 människor per miljon invånare har dött där.
Men då ska man komma ihåg att coronautbrottet pågått betydligt längre i Italien. Dock sattes restriktioner och smittbegränsande åtgärder in mycket senare där än i övriga europeiska länder.
Om det nu är svaret på din fråga.
07.23
Kan det finnas smitta via frukt från Italien och Spanien?
Det kan förstås inte helt uteslutas.
10.38
Hej jag är en frisk 60 åring som bor i Sundsvall, kan jag träffa mina barnbarn ?
Min sambo är 70 år
Hm, svår fråga. Även om du och sambon inte bär på smittan, vilket ju är svårt att veta med 100-procentig säkerhet om man inte testats, kan ju barn och barnbarn göra det.
Å andra sidan är ju smittskyddets besked att man inte behöver isolera sig om man inte har symtom. Men, sambon tillhör ju en riksgrupp. Så...
06.40
Jag tycker att det är ansvarslöst mot människor, speciellt de som finns i riskgrupper att Region V-norrland inte säga vilken kommun de smittade har befunnit sig. På detta sätt finns det risk att de hjälper till att sprida smitta. Alla får ju faktiskt enligt studier i Italien symptom eller liten symptom. Kan verkligen patientsekretessen vara viktigare än folkhälsan?
19.27
Kan ni lägga ut info om vilka orter smittan finns.
Hej Lennart,
Så här har smittskyddsläkaren Hans Boman tidigare svarat på den frågan:
- Vi har gjort den bedömningen att för att undvika risk för utpekanden så har vi inte gått ut med i vilka kommuner de smittade bor i. Vi måste vara noga med sekretess och personers integritet. Däremot har vi gått ut med informationen om var de har smittats.
19.23

Utbildningsministern gjorde digitalt besök på Ådalsskolan

SVT NyheterFjärrundervisning, inga problem sade Ådalsskolan i Kramfors. Det har gymnasieskolan lång erfarenhet av. I dag gjorde utbildningsminister Anna Ekström (S) ett digitalt studiebesök på skolan.
16.09
På onsdagseftermiddagen gick region Västernorrland ut med att två nya fall av covid-19 har konstaterats i länet. Det betyder att det nu är totalt 19 fall. En av dem är förmodligen smittad i Åre och är hemma. Den andra personen är sannolikt smittad i länet och inlagd på sjukhus. Totalt är det tre personer som vårdas på sjukhus och de är i åldern 50- till 80-års åldern.
15.13
Är det 19 konstaterande smitta i Västernorrland?
@Ann-Kathrin - Nej det är ännu 17 registrerade fall i Västernorrland varav tre vårdas på sjukhus.
15.09
Ånge kommun har infört åtgärder för att underlätta för drabbade företag. Bland annat har kommunen startat telefonlinjen Näringslivsakuten för att ge företag information och stöd. Näringslivskontoret kommer även att uppsöka företag för stämma av läget, berättar näringslivschef Mats Gustafsson.
13.59
Gävleborgs smittskyddsläkare svarar på frågor kring corona från 15-16. Klicka er in på länken, så får ni mer information om hur ni skickar era frågor till honom.

Signar Mäkitalo svarar på era frågor kring corona – skicka in era frågor till oss

SVT NyheterRegion Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo svarar på era frågor och funderingar om hur man ska tänka kring coronaviruset. Han besvarar era frågor mellan 15-16 i chatten nedan. Hör av er till oss, antingen via gavleborg@svt.se, eller vår Facebooksida.
13.48

Härnösands kommun planerar för en eventuell stängning av för- och grundskolor. Kommunen lovar att ordna med barnomsorg för föräldrar i som tillhör yrkesgrupper viktiga för att samhället ska fungera.

På kommunens hemsida finns nu en enkät som föräldrar uppmanas fylla i för att kommunen ska kunna bedöma föräldrarnas behov. 

Frågor att fundera på innan man svarar på enkäten är:

- Hur viktigt är det att just du kan arbeta?

- Skulle ditt barn kunna vara hemma med en annan vuxen som inte är över 70 år?

Du hittar enkäten här: https://e-tjanster.harnosand.se/oversikt/overview/287

12.28

Region Västernorrland är i behov av extra skyddsutrustning. Nu vänder de sig till företag i länet om hjälp.

Det regionen ser ett behov av nu är:
- operationsrockar,
- C-vätskeskydd
- plastförkläden med lång ärm
- andningsskydd FF2 och FF3
- visir och skyddsglasögon

11.19

Barn i skola och förskola sätts i karantän efter resa

Förskolan och skolan i Sollefteå skyddar sig mot smitta genom att kräva att barn stannar hemma två veckor om de befunnit sig i områden med allmän smittspridning.
10.31
Om två nya fall bekräftats och båda är inlagda på sjukhus, den ena med respirator, så antyder det väl att betydligt fler är smittade? Det är ju statistiskt bara en mindre andel av de smittade som behöver sjukhusvård.
@Anna - Hans Boman, smittskyddsläkare svarar: Vi får räkna med att fler är och kommer bli smittade än vad vi får kännedom om, ja.
10.31
Rykte: Ju mer Covid-19 virus man utsätts för, desto sjukare blir man. Så är man sist i familjen att få det så blir man sjukare än de andra familjemedlemmarna?!
Stämmer ryktet?
@Therese - Hans Boman, smittskyddsläkare svarar: Det finns ingen data alls på det. Det kan jag inte säga då det inte är fastställt.
10.30
Drygt 2000 pers. är nu smittade av viruset i Sverige. Hur många av dessa är nu friskförklarade.
Testerna började ju genomföras i början av februari
TJ
@Tony - Hans Boman, smittsyddsläkare svarar: Det vet jag inte. Det normala är att de allra flesta inte har sjukhusvårdats. Som vi sagt tidigare ska man vara hemma tills man känner sig frisk plus två ytterligare dagar. De verkar ha fungerat då de smittade inte återkommit till vården.
10.01
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵

Barn i skola och förskola sätts i karantän efter resa

Förskolan och skolan i Sollefteå skyddar sig mot smitta genom att kräva att barn stannar hemma två veckor om de befunnit sig i områden med allmän smittspridning.
08.20
Får jag veta vilka kommuner har coronaviruset fall?
Vi har ställt frågan många gånger, men regionen hänvisar till patientsekretess, så vi har inte fått något svar.
08.19
Varför redovisas inte hur många tester som gjorts? 0 nya konstaterade fall i helgen. Av 0 testade eller av 100 testade? Ska siffran ha någon relevans måste väl underlaget också redovisas?
Hej, vi försöker ta reda på det under dagen! Håll utkik här!
08.16
Varför uppger inte Västernorrland sin statistik på smittade, iva osv som alla andra län gör? ( finns en uppdaterad sammanställning på Aftonbladet och där finns inte en siffra från Västernorrland- enda länet som inte gör det!) Det känns ju bra att få lite statistik på länet man bor i tänker jag.
Jenny,
Jag har inget svar på varför Aftonbladet inte har någon statistik från Västernorrland, men aktuell statistik över bekräftat smittade finns på Folkhälosmyndighetens sida. Du hittar den här https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/aktuellt-epidemiologiskt-lage/
19.26

Mittuniversitetet kartlägger sjukvården i Coronatider

SVT NyheterMed anledning av coronavirusets utbredning ska nu Mittuniversitetet titta närmare på vårdpersonalens upplevelser av coronaspridningen.
16.47
Hej, om någon insjuknat i covid-19 görs det då någon smittspårning?
Hej! Ja, det görs det.
16.44
Fråga:

Vad betyder egentligen: - Vi har tagit en bra bit över 100 provtester, varav en liten majoritet var positiva.

En liten majoritet av 100 torde vara drygt 50, eller hur? Stämmer det?
Det är en felcitering från vår sida, det ska förstås vara "minoritet". Tack för att du uppmärksammade detta. 
16.04
Vi har bara 15 konstaterade i V-norrland. Det låter ju bra jämfört med många andra län.Men hur många (ungefär) har man testat här? Har tex alla inneliggande testats?
Västernorrland har 17 konstaterade fall nu. Smittskyddsläkaren Hans Boman uppgav på presskonferensen att man utfört över 100 provtester, runt 120-130. Patienter som har lagts in med luftvägsinfektioner har man gjort provtagningar på, men enligt Hans Boman har det visat sig att det inte är så många som har varit smittade. Men nu kommer regionen att börja utföra fler provtagningar då provtagningsindikationen har ändrats nu när man ser att vi har tecken på smittan i länet.
14.15
Presskonferensen är avslutad, men vi kommer att fortsätta att följa utvecklingen om vad som händer i Västernorrland här i direktrapporteringen.
14.08
Hur ska man agera om en i familjen insjuknar i covid-19?
- De andra får vara uppmärksamma på symtom. Blir de sjuka så får de vara hemma de också, säger Hans Boman.
14.07
En av patienterna som ligger inlagd på sjukhus intensivvårdas med respirator.
14.04
Om varför Västernorrland har så få fall av covid-19 i jämfört med resten av landet:
- Det är slumpens skördar, så är det alla infektionssjukdomar av den här typen. Tittar man på influensa så är det också så att det är olika i olika delar av landet. Det sker inte parallellt över hela Sverige, säger Hans Boman.
14.00
- Det kommer att bli fler tester, provtagningsindikationen har ändrats nu när vi ser att vi har tecken på att vi har smittan i länet.
13.58
- Vi har tagit en bra bit över 100 provtester, varav en liten minoritet har varit positiva.
13.56
- Ena fallet rör sig om att personen har blivit smittad i länet, för den andra pågår smittspårning.
13.54
Om de två nya fallen av covid-19 i länet, som vårdas på sjukhus, säger Hans Boman:
- Det är en person i 50- och en i 70-årsåldern, det finns vissa underliggande sjukdomar. Tillståndet är stabilt för båda.
13.50
- Vi kanske behöver sjukhusvårda upp emot 100 patienter samtidigt när det är som allra högst belastning.
13.48
Hur det kommer att se ut framöver:
- Vi räknar mellan tre och en halv månads förlopp på epidemin. Vi kan nog förvänta oss en topp i slutet av april, vi ligger lite efter storstadsregionerna.
13.46
- Vi har ett par fall där folk med största sannolikhet har blivit smittade i länet, vilket innebär att vi har smittan i samhället men i begränsad omfattning. Vi har inte sett till några större utbrott på skolor eller äldreboende. Det är läget.
13.44
- Vi ligger ett par veckor efter storstadsregionerna och det har ju gjort att vi har haft extra respit för planering och så vidare.
13.43
Han fortsätter:
- Vi ligger långt bak i kön av utvecklingen av det här i länet. 
13.42
Nu smittskyddsläkaren Hans Boman om smittläget:
- Hittills i länet är det 17 bekräftade fall av covid-19. Två sjukhusvårdas, vi har haft en sen tidigare men som nu är utskriven.
13.39
- Vi har en planering där vi kan omfördela inom regionen med våra kompetenser, vi har fått en inströmning från privata vårdgivare och andra som kan ställa upp med åtgärder och med personal.
13.38
- För vår egen personal så räknar vi med, och vi ser redan, att man behöver sjukskriva sig oftare än vad man skulle gjort i en vanlig situation för att inte gå till jobbet för risk för smitta, säger Anders Sylvan.
13.36
- Vi kan dra lärdomar från storstadsregionerna.
13.35
Anders Sylvan tycker att man har koll på läget.
- Vi tror att vi har goda förutsättningar, vi har ett gynnsamt läge att vi ligger sist i Sverige när det kommer till smittspridning. 
13.33
- Inledningsvis så var smittspårning i fokus, men nu har vi kommit i ett läge där vården kommer att vara i fokus. Så att vi kan hålla isär de olika krisgrupperna, säger Anders Sylvan.
13.33
Nej vi direktrapporterar i text. Regionen direktsänder på sin hemsida:
13.30
Sänder ni ingen bild från presskonferensen?
13.28
Alldeles strax drar Region Västernorrlands presskonferens igång från Länssjukhuset i Sundsvall. Medverkande är Hans Boman, smittskyddsläkare, Mats Brännström, tf hälso- och sjukvårdsdirektör och Anders Sylvan, tf regiondirektör.
12.44
Länet har fått ytterligare två fall av covid-19, det skriver Sundsvalls Tidning. Båda vårdas på sjukhus. Totalt har nu 17 personer bekräftats smittade, varav tre stycken vårdas på sjukhus.
12.10

Tomt på alla scener – då söker kulturen sin publik i radion

Om inte publiken kan komma till kulturen, får väl kulturen komma till publiken. Det är tanken bakom ett nytt lokalt samarbete mellan P4 Västernorrland och scenkonsten i länet. Premiär den här veckan – och det är publiken som bestämmer vad som ska spelas.
.
10.46

Regionen ändrar provtagningsrutinerna för covid-19

Region Västernorrland ändrar nu rutinerna för provtagning för cornaviruset. – Vi prioriterar provtagning av personer som är i behov av vård på sjukhus och personal inom sjukvården och äldreomsorgen med misstänkt covid-19, säger smittskyddsläkare Hans Boman på regionens hemsida.
09.26
Region Västernorrland har kallat till presskonferens kl. 13.30 idag tisdag för att berätta om det aktuella Corona-läget och vilka åtgärder man planerar framåt. Vi är på plats och rapporterar. 
 
08.07

Kommuner saknar skyddutrustning till sina boenden

Skulle coronasmittan få fäste i något av kommunernas boenden ska de sjuka i första hand vårdas där. Problemet är att det saknas skyddutrustning, och det finns ännu ingen sammanställning på vad som saknas i vilka kommuner.
06.29
Finns det några ivapatienter som har Corona i Västernorrland?
Inte vad som är känt, nej. Det är fortfarande bara en smittad person i länet som vårdas på sjukhus och det handlar inte om intensivvård.
14.22
Sundsvalls sjukhus kommer från i dag att hållas låst från 17.00 till 06.30 för att minska smittspridning enligt Region Västernorrland.
13.30

Fördubblad sjukfrånvaro i grundskolan på vissa håll

Sjukfrånvaron i grundskolan är just nu dubbelt så stor som vanligt på vissa håll i länet. Men frånvaron beror inte nödvändigtvis på att föräldrarna håller sina barn hemma för att inte smittas. – Vi tror att man är extra noga med att uppmärksamma symptom just nu, säger Urban Åström, skolchef i Sundsvalls kommun.
09.55

Y-buss ställer in alla avgångar

På tisdag ställer Y-buss in all sin trafik. Anledningen är coronaviruset och den minskade efterfrågan på resor.
09.11

Coronaanalyser ska göras i Sundsvall

Inom kort ska analyser av coronatester från Västernorrland göras på Sundsvalls sjukhus, vilket innebär stora fördelar. Framförallt kortas tiden tills man får svar ner avsevärt.
09.10
Vart vänder vi oss i Sollefteå vid misstanke om coeona
Misstänker man att man är smittad ska man ringa sjukvårdsrådgivningen på 1177. Är man sjuk med dåligt hälsotillstånd och läget är allvarligt ringer man 112.
Smittskyddets direktiv är att man INTE ska åka till vårdcentral eller uppsöka akutmottagning vid misstänkt corona. Det på grund av smittorisken.
08.40
Varför redovisas det inte vart coronafallen är?
Stad för stad, by för by!
Så här har smittskyddsläkare Hans Boman tidigare svarat på frågan:
- Vi har lyckligtvis haft så få fall hittills i länet att vi gjort den bedömningen att för att undvika risk för utpekanden så har vi inte gått ut med i vilka kommuner de smittade bor i. Vi måste vara noga med sekretess och personers integritet. Däremot har vi gått ut med informationen om var de har smittats.
16.03

Högmässa firades med annorlunda nattvard

Tuna kyrka firades lördagens högmässa med uppmaning om att hålla avstånd med tanke på coronaviruset och tvätta händerna innan nattvarden.
15.22
Västernorrland har inte fått några nya konstaterade fall av covid-19 under helgen. Det meddelar Regionens smittskyddsläkare Hans Boman. Länet har därmed fortfarande 15 konstaterade fall av covid-19.
14.33

Stefan Löfven håller tal till nationen i SVT

På söndag innan Agenda sänds ett specialprogram av ”Tal till nationen” med statsminister Stefan Löfven (S) med anledning av den pågående coronapandemin som påverkat stora delar av samhället. Det blir ett extrainsatt program som kommer att sändas i SVT2 och SVT Play kl 21.15.
– En extraordinär situation, säger Helena Olsson som är programbeställare på SVT.
13.34
Hej! Dom som är satt i karantän hemma i Västernorrland borde väl ha blivit friska nu.
11.39
I morgon startar ett samarbete mellan Scenkonst Västernorrland och Sveriges Radio P4 Västernorrland. Varje dag måndag till torsdag kommer teater eller musikinslag att livesändas i radion.
- I en tid när kulturutbudet i samhället tillfälligt näst intill eliminerats känner vi att vi i vår smittfria kanal kan bidra med en skärva kultur, säger Susanne Helsing, kanalchef på P4 Västernorrland, i ett pressmeddelande.
Teater Västernorrland är först ut på måndag.
11.15
Många evenemang har ställts in och nya beslut kommer. Timrå kommun väljer redan nu att ställa in Nationaldagsfirandet och återinvigningen av Y:et, två evenemang som skulle ha firats i anslutning till varandra. Något nytt datum för återinvigningen av Y:et är inte bestämt enligt kultur- och teknikförvaltningen.
10.24
Hej,
Diabetiker är ju en riskgrupp vet man om diabetes typ ett eller två är mer utsatta? Är det fler med typ ett eller två som insjuknat?
Hej! Jag kan tyvärr inte svara på den frågan, men testa att ställ den här. Där finns experter nu på plats för att svara på frågor: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset
09.50
Räddningstjänsten Höga kusten-Ådalen har infört besöksförbud på sina stationer. Man har också pausat utbildningar för att minimera smitta hos personalen. Det meddelar länsstyrelsen på sin hemsida.
09.38
Kommunerna i länet gör löpande förändringar i verksamheten med anledning av Coronaviruset. Kramfors stängde i fredags öppna förskolan och från och med i morgon pausas förskolan för barn som går i allmän förskola 15 timmar per vecka. Beslutet gäller även barn till föräldralediga.
Kommunen skriver på sin hemsida att ambitionen är att ha alla förskolor igång så långt det är möjligt, i första hand för de familjer som arbetar.
– Beroende på hur smittspridningen utvecklas kan andra beslut behöva tas, säger Anki Johnson, verksamhetschef för Kramfors kommuns förskolor.
09.01

Polisen förberedd på en krissituation: ”Vi hjälps åt”

Än så länge är bemanningssituationen inom polisen god. Men precis som andra myndigheter räknar de med att en stor del av personalen kan bli borta på grund av coronaviruset.
16.57

All driftpersonal permitteras på Sundsvall-Timrå flygplats

Med endast ett ankommande och avgående plan per dygn kommer nu all driftpersonal på Sundsvall-Timrå airport att bli permitterade.
11.41

Patienter till akutmottagning sorteras i uppställt tält

Från och med lördag morgon ska alla som söker sig till akuten på Sundsvalls sjukhus passera ett tält utanför mottagningen. Där ska en första bedömning göras för att sortera ut patienter som misstänks vara smittade av coronaviruset.
09.44

Varför är coronabevakningen viktigt ur ett lokalt perspektiv?

SVT Västernorrlands bevakning domineras stort av coronaviruset. Varför då, frågar sig kanske vän av ordning? Det förklarar Carola Isaksson, redaktionschef och ansvarig utgivare, i klippet ovan.
19.45

Jacke Sjödins toapapperslåt blev viral succé

SVT NyheterSollefteåsonen Jacke Sjödin åkte till affären för att köpa toapapper, men där gapade hyllorna tomma. Då föddes idén till låten om det märkliga fenomenet att hamstra toalettpapper.
19.38
Som svar till A om hemresande från Italien: även om hemresande från Italien åker direkt till hemmet och självisolerar kan de på flyget hem och resan hem smitta andra. Därför viktigt att de testas och hålls i karantän för att se om de är positiva och för att i så fall kunna påbörja smittspårning.
17.02
Hur vet man att de som kommer hem från tex Italien är smittade när det står att dom gjort allt rätt o åkt direkt till sitt hem i Sverige? Speciellt om dom har lindriga symptom bara, för då borde dom väl inte ens testas
17.02
Berätta var dom smittade befinner sig det måste väll vara det mest viktiga så att mäniskor kan vara mera försiktiga i des närhet....hur mycket sprit som produserats är ointresant i nuläget
16.20

Intensivvårdsavdelning med många ”coronaplatser” skapad i Sundsvall

Under fredagen visade Region Västernorrland upp den intensivvårdsavdelning som man skapat för att ta hand om svårt sjuka covid 19-patienter och det handlar om många vårdplatser.
16.19
Sundsvalls kommun beslutade idag att införa lindringar för företag inom särskilt drabbade branscher. Lindringarna innebär att debiteringar för företagen skjuts upp till och med den 30 september. Beslutet är en överenskommelse mellan Socialdemokraterna och oppositionspartierna. 
 - Vi har haft en dialog med oppositionspartierna sedan några dagar. Det här ska inte vara en partipolitisk fråga utan vi gör det som kommunorganisation för att lindra för företagen i ett tufft läge, säger Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande.
/Jakob Odelstad, SVT Västernorrland
14.40
Timrås kommunstyrelse höll idag ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde där man tog beslut om åtgärder för att underlätta för kommunens företag i skuggan av coronaviruset 
-  Vi har lagt ett förslag om att betalningstiden för företag ska ökas till 150 dagar samt att kommunen ska sträva efter att betala alla sina fakturor inom 15 dagar, säger Marie Zetterlund, Kommunikations- och marknadsansvarig, Timrå kommun. 
Beslut kring åtgärderna kommer tas av fullmäktige den 30 mars.  
/Jakob Odelstad, SVT Västernorrland
13.55
Om man vittnat medveten spridning, var bör man rapportera detta? Frågar därför att jag igår (onsdag) stötte på ungdomar på Alnö som hostade mot mig, spelade corona time-utmanings musik (googla corona utmaning) och höll på med någons brevlåda.
Svar från Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland:
- Det är naturligtvis ett olämpligt beteende, men inget som vi inom Region Västernorrland kan hantera. Det man möjligtvis kan göra om man vill är ju att polisanmäla. Framkallande av fara för annan torde i så fall bli den lämpligaste rubriceringen.
13.52
Hur många tester görs i Västernorrland per dag? Kör man så många man kan efter full kapacitet? Vad är dom begränsande faktorerna för att testa mer? Samt, kommer mängden testning att öka?

Det vore intressant att se statistik, hur många negativa tester som gjorts, etc.
Svar direkt från smittskyddsläkare Hans Boman:
- Ett tiotal personer per dag testas i dagsläget i Västernorrland. Hur många som kommer att testas framöver är svårt att säga, det beror bland annat på utvecklingen och smittspridningens omfattning. Ännu så länge skickas proverna iväg för analys men från och med nästa vecka kommer vi att ha egen analysutrustning i länet. Då får vi i alla fall kapacitet för att göra fler tester om så blir nödvändigt.
13.52

Storproduktion av handsprit i Örnsköldsvik

Sedan utbrottet av coronaviruset råder det stor brist på handsprit i Sverige. För att dämpa bristen har Sekab fått tillstånd att tillverka och distribuera den åtråvärda bakteriedödaren.
12.52
Flygbolaget Bra trycker från och med måndag på pausknappen för tolv av de 18 inrikeslinjer som trafikeras året runt, detta meddelar bolaget på sin webbplats.
Både Midlanda och Örnsköldsviks flygplats berörs av detta beslut.
"Vi förstår att detta blir ett väldigt hårt slag mot landets tillgänglighet men vi har i nuläget inget val. Vi hoppas på att vi snart kan se en ljusning", säger vd Geir Stormorken i ett pressmeddelande.
600 medarbetare kommer att korttidspermitteras och gå ned i arbetstid.
11.59
Blodcentralen på Sundsvalls sjukhus ser ingen större minskning av antalet blodgivare. Anders Henriksson, länsverksamhetschef för laboratoriemedicin,  tror att det beror på att de gått ut med instruktioner om att fortsätta komma och ge blod. 
- Man kan fortsätta komma och ge blod så länge man är frisk. Rådet att inte komma till mottagningar gäller inte för blodcentralen så länge man inte är sjuk, säger han.
/Jakob Odelstad, SVT Västernorrland
11.39

Beslut i Härnösand: Kommunen betalar matutkörning till äldre

Enligt ett beslut av kommunstyrelsens ordförande i Härnösand ska hemtransporter av mat till äldre sponsras med kommunala medel. – Vi vill värna de äldre och bidra till att de inte behöver ta sig till affären och utsätta sig för smittorisk, säger kommunalrådet Andreas Sjölander (S) till SVT.
10.04

Länsmuseet dokumenterar Coronapandemin

Västernorrlands museum har nu startat en insamling för att dokumentera människors berättelser och bilder om corona-smittan.
10.00
Är det sant att förskolebarn inte smittar? Eller handlar det om att barnen inte blir så sjuka men smittar ändå i samma omfattning?
Alla som har symtom smittar oavsett ålder, och alla kan smittas oavsett ålder. Däremot tar coronaviruset inte lika hårt på barn och unga som på äldre. Det är personer över 70 år samt de med grundsjukdomar som till exempel cancer, hjärtproblem, högt blodtryck och diabetes som är riksgrupperna. Men smittskyddets tydliga budskap är att alla som har symtom ska hålla sig hemma.
 
07.39
Region Västernorrland stängde på torsdagskvällen Psykiatrisk avdelning 7 på länssjukhuset i Sundsvall tillfälligt. "Patienter som behöver inneliggande psykiatrisk vård kommer att vårdas på klinikens övriga vårdavdelningar", skriver regionen på sin hemsida. Den psykiatriska jourmottagningen för akuta fall flyttas till andra lokaler. Orsaken är enligt regionen bemanningsproblem då sjukfrånvaron bland personalen är hög. Beslutet gäller för 14 dagar i taget.
 
07.17

”Corona-tomt” i Birsta City – kan tvingas stänga

SVT NyheterCoronaviruset gör sig påmint i köpcentrumet Birsta City utanför Sundsvall. Kunderna lyser med sin frånvaro och många butiker har tvingats korta ned öppettiderna.
15.57

Det kommunala fastighetsbolaget Skifu väljer nu att stänga vänthallen på Sundsvalls centralstation för att minska risken för smittspridning, rapporterar Sundsvalls Tidning. Den ordinarie vänthallen är redan stängd eftersom Skifu håller på och bygger ett nytt resecentrum. Den tillfälliga vänthallen som varit i en barack stängs nu för att minska risken för smittspridning.

– Det är på grund av risken för att smitta sprids. Det var inget svårt beslut att ta. Att vädret blivit behagligare underlättar också beslutet eftersom tågresenärerna inte behöver frysa trots att vänthallen är stängd, säger Urban Simander till Sundsvalls Tidning.

/Jakob Odelstad SVT Västernorrland

15.37
Varför får vi i samhället (Västernorrland). ej reda på vart coronavirus har utvecklats. Vart människor är smittad. Nu går det mycket rykten på Facebook och internet. Många människor är nyfiken vart sjuka(coronavirus) finns i samhället. Är det inte bättre att berätta vilka orter coronavirus finns på.
Svar direkt från smittskyddsläkare Hans Boman:
- Vi har lyckligtvis haft så få fall hittills i länet att vi gjort den bedömningen att för att undvika risk för utpekanden så har vi inte gått ut med i vilka kommuner de smittade bor i. Vi måste vara noga med sekretess och personers integritet. Däremot har vi gått ut med informationen om var de har smittats.
15.31
Hur gör jag nu när jag tillfrisknat efter en sjukperiod med covid-19-liknande symptom och vill veta om det var covid-19 eller något annat. Jag vill ju kunna stötta äldre i min omgivning, barnbarn mfl. utan att utsätta någon för risk. Kan jag få tillgång till test.
- Nej, det är inte tillräcklig anledning till testning i dag. Det är bättre att se till att man tillfrisknat ordentligt från sina symtom. Sedan är man inte någon smittfara för omgivningen, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i Västernorrland.
15.29
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵

Örnsköldsvik trotsar gymnasiestängning

17 mars uppmanade Folkhälsomyndigheten alla gymnasieskolor och vuxenutbildningar att ändra sina verksamheter och istället bedriva distansutbildning. Örnsköldsviks kommunala valde att skicka hem elever men bara i årskurs ett och två.
15.14
Din tur har inför vissa restriktioner när det gäller busstrafiken i länet i coronavirusets spår. Sittplatserna närmast föraren har begränsats och avstigning sker endast genom bakdörrarna, skriver Din tur på sin hemsida.
  Sittplatserna närmast föraren är avspärrade
15.11
I coronavirusets kölvatten pausar nu Y-buss delar av trafiken från och med i dag torsdag. Från och med tisdag 24 mars ställs trafiken in helt fram till och med den 27 april "på grund av minskad efterfrågan på våra resor" som Y-buss skriver på sin webbplats.
De som köpt biljetter för den aktuella perioden kommer att kontaktas av bolaget för information om avbokning och återbetalning.
14.59
Psykiatriska klinikens avdelning 7 vid Sundsvalls sjukhus, psykakuten i dagligt tal, stängs tills vidare på grund av akut personalbrist.
Redan tidigare har man haft vakanser bland sjuksköterskorna.
– Nu har sjukfrånvaron i personalen gjort att läget har förvärrats ytterligare. Därför tog vi redan i tisdags beslut om att dra ner på antalet vårdplatser, säger Kristina Mårtensson, länsverksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Region Västernorrland till Sundsvalls Tidning.
14.54

Partnern portas från ultraljudet – men får fortfarande vara med på förlossningen

Sedan början på veckan måste en kvinna som ska på ultraljud komma ensam. På förlossningen får hon endast ha med sig en anhörig. – Vi gör det för att minska smittspridning, säger Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården i Västernorrland.
13.00

En patient vårdas på Sundsvalls sjukhus med covid-19, uppger Region Västernorrland på sin hemsida. Personen är i övre medelåldern, har varit utomlands och smittspårning pågår. – Vi följer självklart upp detta mycket noggrant nu. Patienten har vårdats enligt de riktlinjer som finns för covid-19 sedan personal fattade misstanke om smittan, men patienten har före det haft viss kontakt med vårdpersonal och varit i samma rum som andra patienter, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare Region Västernorrland.

11.28

Handsprit stals från sjukhuset i Örnsköldsvik

Någon eller några har stulit 20 flaskor handsprit från sjukhuset i Örnsköldsvik. Handspriten förvarades i ett öppet skåp på akuten.
11.27
Ånge kommun har beslutat stänga gymmet på Fränsta Sim- och sporthall från och med idag torsdag, enligt kommunens hemsida.
11.02
Har du frågor kring studielån och studiebidrag i coronatider? I dag mellan 13 och 14 kan du chatta med Klas Elfving på CSN.
11.00

Oroliga studenter: ”Hoppas att praktiken blir av så vi kan ta examen”

Studenter på Mittuniversitetet känner en viss oro för att deras utbildning ska påverkas av coronaviruset. Framför allt kommande praktiker, tentor och examen.
10.01
Hur många sitter i karantän i västernorrland?
Förutom de 14 konstaterade fallen i länet som är kända hos sjukvården är det svårt eller omöjligt att veta exakt hur många länsbor som satt sig själva i karantän så att säga för att de vet eller misstänker att de smittats. De finns ju inte registrerade någonstans.
Så här svarar smittskyddsläkare Hans Boman på frågan:
- Sjukvården sätter inga friska personer i karantän. Så länge man är symtomfri så smittar man inte. Det viktiga är att man håller sig hemma om man är sjuk eller känner symtom.
18.29
Enligt Region Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman så finns det inga nya bekräftade fall av covid-19 att rapportera om under onsdagen.
16.48

Tufft för hotellbranschen i länet

Hotellen i länet har fått det tufft på grund av corona. Men hotellbygget på den gamla Norrmalmsparkeringen i Sundsvall kommer att fullföljas.
16.39
Härnösands kommun tar initiativ till dialoger med näringslivet "för att möta konsekvenserna av coronaviruset tillsammans", som det heter i ett pressmeddelande.
I morgon torsdag hålls ett möte med företrädarna i styrelsen för Härnösands näringslivs ekonomiska förening (HNEF) och senare samma dag bjuds företrädare för Härnösands industriella företag in till en träff. Möten med företrädare för fler branschorganisationer planeras också.

Mötena kommer i första hand handla om coronavirusets påverkan på lokala företags förutsättningar och omständigheter. Kommunen kommer sedan att presentera åtgärder för att underlätta för lokala företag. Förhoppningen är också ett närmare samarbete mellan produktionsföretagen och den offentliga sektorn.

16.26
Klubbcheferna för fotbollens superettanlag, däribland GIF Sundsvall, har suttit i möte i dag och där kommit fram till försöka starta seriespelet i början av juni, alltså två månader senare än vanligt. Allt förstås beroende på coronasmittan.
- Enligt inriktningsbeslutet skulle seriespelet kunna vara klart i slutet av november. SEF (Svensk elitfotboll) jobbar nu med att ta fram ett förslag på spelordning, skriver Giffarnas klubbchef Henrik Lindgren i ett pressmeddelande.
16.18

I morgon torsdag kan riksdagen klubba igenom ett förslag som utbildningsutskottet berett som ger regeringen rätt att stänga landets skolor och förskolor. Samtidigt förbereder sig regeringen för att besluta om omedelbar skolstängning om det anses nödvändigt. Det erfar Dagens Nyheter. 

De nya lagarna ska ge möjlighet att stänga skolorna från och med måndag.

https://www.dn.se/nyheter/sverige/riksdagen-vill-ge-regeringen-ratt-att-stanga-skolorna/

15.21

Brist på skyddsutrustning – hundratals planerade operationer ställs in

Brist på skyddsutrustning gör att Region Västernorrland ställer in mellan 300 och 400 operationer på en månads sikt. Akuta och livsnödvändiga operationer kommer att genomföras som planerat.
15.20

Här lämnar ockupanterna sjukhuset – men inte BB-frågan

Vid lunchtid checkade BB-ockupanterna i Sollefteå ut. Beslutet att gå i coronakarantän är ockupanternas eget – men aktionen fortsätter ändå på distans utanför sjukhusfoajén. – Vi gör som företagens anställda: vi jobbar hemifrån. Men aktionen är inte över, vi kommer tillbaka, försäkrar ockupanten Barbro Mikaelsson. Hör henne här.
12.26

Mahmood i Kramfors vill hjälpa äldre i coronatider

Det är många enskilda som via sociala medier engagerar sig för att hjälpa äldre. Mahmood Al Hameed i Kramfors erbjuder sig att hjälpa äldre och sjuka med att handla.
11.53

Ökat behov att stöd till äldre – hårt tryck på kommunerna

Äldre utan socialt nätverk är väldigt utelämnade under coronapandemin. Kommunerna är, som alla andra, tagna på sängen och i Kramfors arbetar man just nu på en plan för hur man ska kunna stötta kommunens ensamma äldre.
09.54
Örnsköldsviks kommuns beslut om att stänga gymnasieverksamheten för årskurs ett och två men låta sistaårseleverna fullgöra sin gymnasieutbildning har mötts av positiva reaktioner, enligt kommunchefen Magnus Haglund.
- De reaktioner jag fått från elever och via telefon och mail har i alla fall varit enbart positiva, säger han till SVT.
Han tror inte att beslutet och resonemanget kring det uppfattas som inkonsekvent.
- Jag tror att alla förstår att vi vill värna avgångselevernas möjlighet att få sin examen. Men eftersom förutsättningarna och rekommendationerna från myndigheterna uppdateras allt eftersom kan det liksom allt annat som gäller coronasmittan bli så att beslutet omprövas.
09.23
Kramfors kommun pausar nu 15-timmarsförskolan tills vidare från och med måndag 23 mars.
Beslutet gäller även de familjer som har vårdnadshavare som är föräldralediga.
– Beroende på hur smittspridningen utvecklas kan andra beslut behöva tas. Att pausa den allmänna förskolan är ett sådant, säger Anki Johnson, verksamhetschef för Kramfors kommuns förskolor på kommunens webbplats.
I övrigt bedrivs förskoleverksamheten i Kramfors som vanligt ännu så länge.
08.07

Företag i Matfors ska tillverka supermodernt coronavaccin

Företaget Cobra Biologics med fabrik i Matfors har fått uppdraget av EU att tillverka ett vaccin mot coronaviruset. Det handlar om ett supermodernt genbaserat läkemedel som utvecklas av Karolinska Institutet.
07.17
Ja nu har väl svenska folket lärt sig å tvätta händerna!😅 Stackars Thingnes Bö som hade såriga händer efter all tvätt av tvål och handsprit 🤒...
06.12
Omfattningen av skada som nu skapas till följd av Corona kommer att bli en hemsk baksmälla. Oerhört viktigt att alla som är immuna/tillfrisknade snarast kommer in i sin normala verksamhet. Det behövs därför stora mängder tester till alla dessa "friska".
Vi får vara beredda på efterdiskussionen om konsekvenserna kommer bli lång baksmälla innan samhället tillnyktrat och förstått varför det blev som det blev...
06.11
Man rekommenderar distansstudier så gott de går. Men vissa rektorer tror regeringen stänger alla gymnasieskolor. Då har man inte förstått att vissa går yrkesutbildningar de kan man inte alltid plugga på distans. Eller de barn som har rätt resurshjälp i skolan. Som behöver fysisk träffa en lärare.
18.46
Det viktigaste vi ska göra är att stanna hemma om vi är har minsta symtom på luftvägsinfektion för att bryta smittkedjor. Ändå läser jag att förskolor i Timrå tar emot snoriga och hostiga barn och utgår från allmäntillståndet. .
18.46

Även grund- och förskolor över hela landet kan komma att stängas från och med nästa vecka.

En ny lag blixtbehandlas nu och målet är att regeringen ska kunna stänga grund - och förskolor i Sverige från och med måndag, erfar Aftonbladet.

16.53
Modo Hockey har överklagat Svenska ishockeyförbundets beslut om att avsluta säsongen i coronavirusets spår. I sin skrivelse till Riksidrottsnämnden pekar klubben på att "det inte är styrkt på vilket regelverk beslutet är grundat samt att det saknas konsekvensanalyser för hur detta beslut påverkar såväl ligor som klubbar."
Modo Hockey säger sig ha full förståelse för den svåra situation världen befinner sig i kopplat till coronaviruset och att ambitionen inte är att återuppta spel den här säsongen. "Vår önskan är att se över möjligheterna till sportslig och ekonomisk rättvisa för samtliga inblandade parter", skriver klubben på sin webbplats.
Tidigare har både Modo och IF Björklöven från Umeå - som gjorde upp i den allsvenska finalen innan hockeyförbundets beslut fattades och finalserien avbröts - föreslagit att båda lagen skulle kunna flyttas upp i högsta serien SHL  som då skulle utökas från 14 till 16 lag.
15.42
I Härnösands kommun kommer gymnasiet, komvux, lärvux, högskolor, universitet och yrkeshögskolor att bedriva sin undervisning på distans. Kommunen arbetar just nu med att planera hur detta ska gå till, skriver kommunen på sin hemsida.
15.40
Vårdcentralen och akuten öppna? Ska man undvika besök? Ska man avanmäla om man får kallelse?
Sjukvården är igång som vanligt förutom att alla planerade operationer ställts in tills vidare.
Avanmäla tid på vårdcentral kan man förstås göra om ärendet inte är akut och om man själv anser att sjukbesöket kan vänta. I övrigt inga restriktioner.
15.37
Antalet konstaterade fall av coronavirussmittade i länet är nu 13 personer, uppger Region Västernorrland på sin webbplats nu under eftermiddagen. Ingen av de smittade länsborna vårdas på sjukhus.
14.12
Också Kramfors kommun stänger verksamheten inom gymnasieskolornas väggar från och med i morgon onsdag.
- Det blir distansstudier för eleverna i alla årskurser på gymnasiet, säger kommunens säkerhetsstrateg Margareta Fällström.
Alla gymnasieelever har egna läsplattor vilket möjliggör distansstudier.
Samma beslut gäller även yrkeshögskolan, Komvux och SFI (Svenska för invandrare). Däremot undantas gymnasiesärskolan.
- Där finns också ett omsorgsbehov, säger Margareta Fällström.
13.50
Örnsköldsviks kommun väljer en lite annorlunda väg när det gäller undervisningen inom gymnasieskolan. Från och med i morgon onsdag gäller distansstudier för eleverna i årskurs ett och två. Däremot inte för avgångseleverna.
- Vi är angelägna om att sistaårseleverna i så stor utsträckning som möjligt ska kunna fullgöra sin utbildning för att på bästa sätt klara sin skolgång, säger Kristina Rastbäck, skolchef i Örnsköldsviks kommun.
Samtliga gymnasieelever ska gå till skolan på onsdag morgon för att få information om hur distansundervisningen ska genomföras, meddelar kommunen på sin webbplats.
13.48
Även i Sollefteå införs distans- och fjärrundervisning för gymnasiet och vuxenutbildningen från onsdag 18 mars. På gymnasiet går omkring 600 elever.
12.58
Stänger Himlabadet och Sporthallen i Sundsvall i närtid?
Hasse Bergquist, anläggningschef för både Himlabadet och Sporthallen i Sundsvall, meddelar att de vanliga öppettiderna gäller tills vidare. Inga inskränkningar i öppethållandena ännu så länge alltså.
12.28

Gymnasiet stänger – ”Det känns som en lättnad”

SVT NyheterEleverna i Ådalsskolan är rustade mot smittan. Många är beväpnade med handsprit i väskan och andra tycker det är obehagligt med stora folksamlingar. Beskedet att skolan stänger tas emot med blandade känslor.
12.14
Utbildningsnämnden i Ånge har beslutat om fjärr- och distansundervisning för 190 elever på Bobergsgymnasiet och 170 vuxenstuderande från onsdag 18 mars.
11.16
Timrå kommun inför fjärr- och distansundervisning för elever på Timrå gymnasium och vuxenutbildningen. Beslutet gäller från onsdag 18 mars och tills vidare. Omkring 400 elever på gymnasiet och 250 på vuxenutbildningen berörs.
11.02
GIF Sundsvall ställer in alla gemensamma fotbollsträningar. – Vi som klubb vill ta vårt ansvar, så vi sätter spelarna i vår egen karantän. De ska undvika stora folksamlingar och har reseförbud med kollektivtrafik, alltså tåg, flyg och buss. Rekommendationen är att de ska vara kvar i Sundsvall, säger sportchef Urban Hagblom.
11.00

Mittuniversitetet stänger- distansundervisning för 13 000 studenter

Under tisdagsförmiddagen kom regeringens besked att alla gymnasier, vuxenutbildningar och högskolor och universitet bör införa distansutbildning från och med i morgon, onsdag.
10.55
Det finns totalt cirka 9000 gymnasieelever i Västernorrland som berörs av regeringens besked idag.
10.23
Regeringen rekommenderar alla gymnasier, vuxenutbildningar och högskolor och universitet att införa distansutbildning från och med i morgon. Vi är på plats på Ådalsskolan i Kramfors för att tala gymnasieelever där.
07.38

BB-ockupanterna i Sollefteå sitter kvar trots corona – ”Ingen fara för patientsäkerheten”

Under måndagskvällen hade ockupationsgruppen i Sollefteå möte med anledning av coronavirusets spridning, för att bland annat avgöra om ockupanterna kan sitta kvar i entrén till sjukhuset, men i fortsättningen med max två personer per pass.
19.34
Från vilken ålder räknas man vara "äldre" eftersom dom ligger i riskzon och behöver skyddas?
Hej K! Enligt Folkhälsomyndigheten så talar rapporter från Italien att äldre personer över 85 är den mest utsatta gruppen, men personer som är över 70 år räknas också till riskgruppen "äldre".
18.32

Svart marknad för andningsskydd

SVT NyheterDet är stor skillnad på munskydd och andningsskydd. Det ena ger inget skydd mot virus – det andra börjar det bli brist på.
17.41

Sundsvalls kommun vidtar åtgärder i skolan

SVT NyheterMed anledning av coronaviruset inför Sundsvalls kommun från och med idag flera nya rutiner i skolorna i Sundsvall.
16.23
Hur planerar kommunerna för att hjälpa äldre över 70 år i länet att kunna undvika tex att handla som folkhälsomyndigheten på dagens presskonferens betonade var viktigt? Har röda korset någon samordning så frivilliga kan hjälpa till?
Hej Ingrid! Vi ska försöka reda ut detta under dagen. Mvh Kristin Hånell, redaktör
16.04

Oro på gymnasieskola i Sundsvall- kommunen pekade ut misstänkt coronasmittad

Sundsvalls kommun la under söndagen ut information om att man har ett ”troligt fall av Covid-19 i personalen” på en gymnasieskola. Detta skapade oro bland elever och föräldrar, men nu lägger kommunen locket på.
15.45
Västernorrland har fått sitt tolfte fall av covid-19. Det bekräftar smittskyddsläkaren Hans Boman till SVT Västernorrland.
- Det är en person i 40-årsåldern som har varit i norra Italien. Personen är hemma och är inte i behov av någon sjukhusvård, säger han.
Personen, som har lindriga symtom, ska ha kommit hem från sin resa i början av förra veckan och började enligt Hans Boman känna av symtom efter några dagar.
15.07
Coronaviruset har ökat arbetsbelastningen för bildningsförvaltningen i Örnsköldsvik. Det gör att man nu ställer in bildningsförvaltningens sammanträde som skulle ha varit på tisdagen. Nämndens beslut om skolstrukturen i Björnaområdet kommer nu istället att fattas på sammanträdet den 21 april.
15.03
Ja jag förstår inte vitsen o tokhandla vissa varor man kan väl inte förutspå att man ska bli sjuk så länge. Det har blivit hysteri, tycker jag.
11.26
Förskolornas hårdare bestämmelser för snuviga och hostiga barn, har satt myror i huvudet på småbarnsföräldrar. Vid statsminister Stefan Löfvéns presskonferens i går lät det som om hela familjen måste stanna hemma om någon är sjuk, säger en mamma som varit i  kontakt med SVT. Men hennes arbetsgivare godtog inte att både hon och hennes man var hemma. Vad är det som gäller? undrar mamman.
Smittskyddsläkare Maria Tempé Region Västernorrland hinner med ett kort svar:
- Det är vanlig vab som gäller, när barnen är förkylda om man inte misstänker att det är corona. Bara en förälder behöver vara hemma, säger hon.
11.20
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) har satt sig själv i frivillig karantän efter att ha varit på Kanarieöarna, skriver allehanda.se:
10.29

Kalknäs förskola i Sollefteå kommun håller stängt idag. Detta beror på de hårdare riktlinjer som kommunen infört om att all personal som känner förkylningssymtom även lindriga sådan ska stanna hemma, skriver Sollefteå kommun på sin hemsida. Verksamheten kommer att vara igång igen imorgon.

08.02

BB-ockupanterna: ”Orolig att opinionen ska vända”

Ska BB-ockupanterna sitta kvar i sjukhusets entré? Det ska diskuteras i kväll under ett stormöte med anledning av coronavirusets framfart och att regionen infört besöksförbud på vårdavdelningarna. – Vi är lite oroliga att opinionen ska vända sig mot oss om vi skulle vägra om regionen säger åt oss att lämna entrén på grund av smittorisken, säger Lennart Häggkvist, ordförande för ockupanterna.
21.03
Varför tillåts hamstring av matvaror och hygienprodukter? Kan inte myndigheter och livsmedelshandlare sätta upp en gräns för hur mycket man får handla av en viss vara, per familj? Idag söndag skulle jag handla mat och toalettpapper - vanlig veckohandel för några dagars tid, men flera matvaror är slut och toalettpappret har just tagit slut då två familjer framför mig i kassan har lagt beslag på ca 20 förpackningar var. Jag är rörelsehindrad och har svårt att ta mig till affären, men klarar i allmänhet av det. Men vad ska jag göra när varorna tar slut på detta sätt, när några få handlar upp alla varor och inte lämnar något kvar till oss andra. Sätt stopp för hamstringen!!!
@Anna - Trist att höra. Jag tror att många butiker fyller på under veckan som kommer. Hoppas du kan få hjälp med handlingen! Här kan du läsa mer om "hamstringen": 
Och här skriver SVT Gävleborg om problemet: 
18.01
SAS tvingas permittera runt 10 000 anställda – ungefär 90 procent av arbetsstyrkan. Det uppger flygbolagets vd Rickard Gustafson vid en pressträff.
16.16
Sollefteå kommun har under söndagen gått ut med uppdaterad information på kommunens hemsida med anledning av coronaviruset. Kommunledningen skriver bland annat att man arbetar efter två prioriteringar: skydda invånare i riskgrupper samt skydda och bemanna samhällsviktiga verksamheter. Man listar också några av de åtgärder som vidtagits så här långt:
- Besöksförbud på äldre- och gruppboenden.
- Stoppat alla aktiviteter på äldreboenden
- Stoppat alla externa aktiviteter på skolor och förskolor
- Ställt in alla kommunala arrangemang som skulle ägt rum i närtid
14.13

Modo och Timrå kvar i hockeyallsvenskan

Svenska ishockeyförbundet meddelar nu att all elithockey ställs in och inga lag flyttas upp eller ner. Beslutet innebär att Modo hockey och Timrå IK, som bägge kvalade om en plats i SHL, blir kvar i hockeyallsvenskan nästa säsong.
13.09
Det gapar tomt på vissa produkter hos apoteken just nu. Branschorganisationen Sveriges apotekförening konstaterar att vissa efterfrågade varor som handsprit och receptfria värktabletter har fått en hastig åtgång vilket har medfört att dessa tillfälligt är slut på vissa apotek. 
Enligt Läkemedelsverket är en produkt smärtstillande tillfälligt restnoterad, men situationen beräknas vara löst nästa vecka.
12.00
Försäljningen av pasta, toapapper och konserver skjuter i höjden. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill man dock dämpa eventuell oro.
– Samhället kommer inte stanna upp och maten kommer inte ta slut, säger Maria Bergstrand, chef för operativ ledning, på MSB.
11.00
Hockeylandskampen mellan Sverige och Finland som skulle ha spelats i Örnsköldsvik i april ställs in. Det meddelar Svenska ishockeyförbundet. Matchen var en del av Euro Hockey Challenge som inte kommer att arrangeras.
10.53
Höga Kusten Företagsmässa som skulle ha arrangerats i april ställs in, det skriver Kramfors kommun, som är en av arrangörerna, på sin hemsida. Tidigare år har mässan lockat cirka 5000 besökare.
Här finns en lista på fler stora evenemang som är inställda:
 
10.33

Bunkring och tomma hyllor i matbutikerna

SVT NyheterHandlare i Örnsköldsvik ser en förändring i kundernas köpbeteende den senaste veckan. Torrvaror bunkras och nätbeställningarna har tredubblats.
21.57

Coronaviruset – UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder

UD avråder nu från icke nödvändiga resor till alla länder. Flera resebolag kommer att låta sina kunder avboka sina resor. – Det är en exceptionell situation. Vi vill skicka ett tydligt budskap till svenska resenärer att det inte är läge att flyga just nu, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef på UD.
18.23
Norges statsminister Erna Solberg meddelar att landet stänger alla flygplatser och hamnar från och med måndag, skriver NRK. Landet inför också stränga gränskontroller.
18.23
Jag hoppas att inte kommande danser ställs in runt Örnsköldsvik,då blir det riktigt trist. Den sociala biten får inte försvinna..
18.22
Bildtexten står Västerbotten
@Lotta - Tack, jag ändrade det! 
12.14

Här sprider sig coronaviruset

Vill du få koll på hur det ser ut i Västernorrland, och i resten av landet? Den här listan uppdateras löpande. I skrivande stund har Stockholm, Västra Götaland och Skåne län flest bekräftade coronafall.
11.25

Flygbolag ställer in avgångar till Örnsköldsvik och Sundsvall

Förändringen börja gälla om drygt en vecka.
10.48
Arkivbild. Foto: Sandra Pettersson.
Krisledningsgruppen på Mittuniversitetet rekommenderar att all personal som har möjlighet att jobba hemifrån ska förebereda för att kunna göra det. Miun planerar även för övegå till digitala möten när det är möjligt. Dessutom ställs planerade "Öppet Hus"- dagar för gymnasieelever i både Västernorrland och Jämtland in. 
Tidigare i veckan belutade även Mittuniversitetet att ställa in alla tjänsteresor utrikes, om de inte bedöms som nödvändiga. 
Desstutom ska tenterande studenter få en annan examinationsform än i gemensamma salar, 
Tanken är att studenter eller personal inte ska behöva finnas fysiskt på plats för att kunna genomföra en tentamen.
09.55

IFK Timrå har bestämt sig för att ställa in Mid Nordic Indoor Cup i Timrå som var planerad att gå av stapeln nästa helg. 37 lag med pojkar och flickor mellan 8 och 11 år skulle delta.

08.29

I helgen skulle det hållas tävlingar i hästhoppning på Sundsvalls ridklubb. Igår kväll meddelade dock tävlingsledningen att de inte ”kunde kontrollera om vi underskrider 500 personer som är det som Folkhälsomyndigheten angett som gräns.” Tävlingarna ställs därför in. Vidare skriver tävlingsledaren ”Vi vill ta vårt ansvar till att minska smittspridningen i samhället och förhoppningsvis bidra till att bromsa framfarten av viruset.”

08.17

Apoteket: Äldre och sjuka bör hålla sig borta

Apoteket uppmanar äldre och personer i riskgrupper att hålla sig borta från apoteken, till följd av coronapandemin. I stället ska man låta yngre personer hämta ut deras läkemedel via fullmakt.