SVT rapporterade · Direktrapportering corona, del 2

Några ljusglimtar i kampen mot corona: 
  • 21 mars: För tredje dagen i rad har inga nya inhemska fall rapporterats i Kina, det skriver Reuters.
  • 20 mars: Japan meddelar att man inte kommer att förlänga beslutet att hålla skolorna stängda. 
  • 18 mars: 1 084 personer friskförklaras i Italien, en ökning med 37 procent jämfört med dagen innan.
  • Ett möjligt vaccin har testats på människor för första gången. Testet genomfördes 16 mars i USA. Företag i fler andra länder jobbar på att få fram vacciner. 
  • Kina skickar experter och utrustning till Italien och utrustning till Frankrike för att hjälpa till med bekämpningen av coronaviruset.  
Många efterfrågar exakta siffror på antal smittade, men siffrorna är svårbedömda och ger inte hela bilden av läget. Antalet fall som redovisas i Folkhälsomyndighetens statistik är nämligen baserade på laboratoriebekräftade fall – alltså fall där människor behövt söka sjukvård och sen testats. Eftersom många som smittats av viruset får lindriga symptom kan man anta att det totala antalet smittade är större.
20 personer har dött av coronaviruset i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten.
JUST NU: Det senaste dygnet har ytterligare 793 personer i Italien dött av coronaviruset, rapporterar italienska myndigheter. Det är det högsta dödstalet som har registrerats sedan utbrottets början. Tidigare var den högsta siffran 627 personer. Sammanlagt har nu 4  825 personer avlidit i Italien på grund av viruset.
21.59
Hej alla läsare av SVT:s direktrapportering om Covid-19! Vi har haft väldigt många bra frågor och gjort många publiceringar men det har också tyngt ner vårt publiceringsverktyg. För att tekniken ska vara med oss även i fortsättningen öppnar vi därför upp ett nytt flöde. Äldre inlägg hittar du här.
22.04
Skolstängning i Storbritannien
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar nu att Englands skolor kommer att stängas från och med fredag. Man kommer dock att hålla öppet för barn vars föräldrar har samhällskritiska arbeten.
Det är de allmänna skolorna som stänger. De privata uppmanas också stänga. Beslutet gäller tills vidare. 
22.04
Sök inte vård i onödan! Region Stockholm har lanserat en sajt med ett enkelt test som kan ge svar på om du behöver vård eller om du kan ta hand om dig själv hemma. Sajten hittar ni här
22.15

475 virusdödsfall i Italien på ett dygn 

22.15
Afghanistan tar inte mot personer som utvisats eller avvisats från Sverige. Orsaken är det nya coronaviruset, skriver polisen på sin hemsida.
22.15
Apoteken stoppar hamstring av läkemedel
Från och med torsdag får ingen köpa mer än tre förpackningar per gång av febernedsättande läkemedel med paracetamol på apoteken, skriver Dagens Nyheter. Branschen har i samråd med Läkemedelsverket beslutat att begränsa försäljningen av läkemedel som Alvedon och Panodil eftersom de svenska apoteken har märkt en kraftigt ökad försäljning.
22.16
89 döda i Frankrike

Minst 89 människor har avlidit till följd av coronaviruset i Frankrike det senaste dygnet, uppger franska hälsomyndigheter. Det motsvarar en ökning på omkring 50 procent jämfört med föregående dygn. Totalt har 264 människor i landet dött på grund av det nya coronaviruset. Omkring 9 100 personer har bekräftats smittade av viruset. 
22.17
Beredskapen inför akuta kriser och katastrofer har ofta visat sig vara en svensk akilleshäl. Så också denna gång. En av flera åtgärder för att försöka åtgärda detta kan vara att flytta regeringens Krishanteringsråd till statsministerns kansli. Så var det tänkt från början.
22.31
Nytt ras på Wall Street
Tidigt på kvällen, svensk tid, infördes ett tillfälligt handelsstopp i 15 minuter på den amerikanska börsen efter ett kraftigt ras. Vid stängning hade det breda S&P 500-indexet gått ned med 5,2 procent. Dow Jones industriindex hade fallit 6,3 procent och Nasdaqs kompositindex hade backat 4,7 procent
23.06
Hej! Nu gör vi över till nattbemanning och kommer därför svara på frågor mindre frekvent än under dagtid.
23.18
Videon om hur Wuhan börjar vakna till liv igen kan du just nu ser längst upp i vår direktrapportering.
23.23
Qantas ställer in internationella flygningar
 
Det australiska flygbolaget Qantas stoppar alla internationella flygningar fram till slutet av maj. En stor del av bolagets omkring 30 000 anställda kommer tillfälligt att tas ur tjänst, meddelar Qantas.
Beskedet kommer sedan Australien utfärdat en avrådan från utlandsresor med anledning av coronaviruset.
 
23.59
Tack för att ni rapporterar så bra!!
@Emma - Tack för berömet!
00.21
Skulle ni kunna ändra så att man kan klicka sig bakåt kronologiskt dag för dag? Som det är nu så skickas man hela vägen tillbaka till den 24 feb när man väljer att se äldre inlägg.
@Urban - Hej! Ja, som du märkte så är de äldre inläggen publicerade så att det äldsta syns först. Vi har försökt ändra detta men har hittills inte lyckats. 
01.39
Sjukvården behöver hjälp med många produkter för att klara coronakrisen och sprittillverkaren Absolut kommer nu tillverka ren sprit som kan användas till desinficering.
 
01.46
Trump vill kunna använda undantagslagar

USA:s president Donald Trump säger att man för ett krig mot coronaviruset och hänvisar till sig själv som en president i krigstid vid en presskonferens i Vita huset, rapporterar ABC News.
Trump meddelade vid presskonferensen på onsdagseftermiddagen, lokal tid, att undantagslagar ska införas som ger militären rätt att styra företags produktion. Ett uttalande som han senare delvis backade från då han på Twitter skrev att undantagslagarna bara kommer att utnyttjas om det blir absolut nödvändigt.
01.54
Hej
Vill börja med att tacka er för en bra rapportering om COVID-19 Viruset.
Det pratas ju väldigt mycket om vilken negativ effekt som COVID-19 fått på ekonomin men hur har det påverkat Intenethandeln? För det måste ju ändå ha ökat försäljningen för bla olika apotek på internet? Finns det någon uppgift hur mycket deras förpackning stigit med?
Mvh
Nils
@Nils - Ja, det har varit ett ökat tryck på E-handeln. Det säger Coop, Mathem, Axfood (där bl.a. Willys och Hemköp ingår)
Den amerikanska näthandelsgiganten Amazon gick igår ut med att de ska prioritera medicinska tillbehör och hushållsvaror, som snabbt säljer slut. 
02.23
Wuhan i Kina, staden där allt började, har för första gången inga nya fall av bekräftade coronasmittade personer. Det rapporterar Reuters.
02.33
Jag är riskgruppen men måste åka och handla ibland. Var hittar man information om smittorisken på mindre orter. ( statistik över antal smittade) Jag hittar bara uppgifter för hela regionen. Om min hemby, där jag brukar handla har fler smittade än grannbyn, kan man ju välja att handla där istället för att minska risken att bli smittad..
@LarsLndkvist -  Hej Lars! Regionerna rapporterar in smittfall utan att specificera var i regionen personen blivit smittad. 
02.54
Nicaragua har nu fått sitt första bekräftade fall av Covid-19, det rapporterar Reuters.
03.12
Inga nya inhemska coronafall i Kina

För första gången sedan coronaviruset började spridas i slutet av förra året rapporterar Kina att man inte har ett enda nytt inhemskt fall, skriver The New York Times.
Däremot har 34 nya coronafall konstaterats i landet det senaste dygnet, men det handlar om personer som har rest till Kina från andra länder.
Personal städar undan ett tillfälligt sjukhus i den kinesiska staden Wuhan. Arkivbild. Xiao Yijiu/Nya Kina/AP/TT
04.06
Nya ECB-miljarder i coronakrisstöd

Europeiska centralbanken (ECB) lanserar ett stödprogram på 750 miljarder euro i ett ytterligare försök att mildra coronavirusets ekonomiska konsekvenser. Resurserna ska användas för stödköp av stats- och företagsobligationer.

 
04.47
I en publicering i vår direktrapport den 18 mars förekom felaktiga uppgifter om vad som gäller för inresa i Australien.Rätt är att inreserestriktioner gäller för besökare från Kina, Iran, Sydkorea och Italien, besökare från alla andra länder ska självisoleras i 14 dagar. Australiska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd behöver däremot inte alltid isoleras.
 
05.19
Hej! Igår började jag känna mig snuvig och täppt i näsan. Idag har jag även börjat nysa mer. Har inte haft några andra symtom som hosta eller feber. Gissar på att jag har åkt på en vanlig förkylning men ska jag ändå vara hemma från jobbet etc?
@Ellen - Så här säger Folkhälsomyndigheten: Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Du ska inte gå till jobbet eller skolan. 
05.23
Hej! Blir der någon pressträff under förmiddagen idag? Tack!
@Lisa - Hej! Ja, klockan 08.30 håller Stockholms stads grönblåa majoritet pressträff om coronaviruset. Klockan 14.00 hålls den numera dagliga presskonferensen där bland annat Folkhälsomyndigheten deltar.
06.27
Regeringskansliet undersöker just nu en komplettering till regelverket för tillfällig föräldrapeng, enligt uppgifter till Ekot. Detta skulle kunna ersätta föräldrar som måste stanna hemma med sina barn ifall en skolstängning blir av.

Läs mer här. 
06.32
Rekordlåg ränta i Australien

Australiens centralbank har sänkt styrräntan till rekordlåga 0,25 procent. Det är en av flera åtgärder för att motverka de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Bland övriga åtgärder ingår köp av statsobligationer och stöd för banksektorn. (TT)
07.12
Virusexperten och WHO:s rådgivare Johan Giesecke i SVT:s Morgonstudion om åtgärden att stänga skolorna.
- Det är dåligt. Det får enorma effekter med alla föräldrar som måste stanna hemma från sina jobb för att passa sina barn, säger han.
07.14
Du ser ingen risk med att barnen tar med sig smitta hem?
- Nej, barn är inte särskilt smittsamma vad gäller den här sjukdomen, även om risken finns. Men jag tycker konsekvenserna av en skolstängning är större, säger Virusexperten och WHO:s rådgivare Johan Giesecke i Morgonstudion. 
07.17
Ska verkligen äldre behöva vara isolerade hemma om de är kärnfriska?
- Nej. Men om man är orolig så ska man göra det. Men det allra viktigaste just nu är att personer som känner sig det minsta sjuka stannar hemma, säger Virusexperten och WHO:s rådgivare Johan Giesecke i Morgonstudion. 
07.21
- Det här är ofarligt för de alla flesta upp till 50 år, säger Virusexperten och WHO:s rådgivare Johan Giesecke i studion.
Han understryker däremot att han inte ser de åtgärder som vidtagits världen över som en överreaktion.
07.22
Australien stänger gränser för utlänningar
Australien stänger sina gränser i syfte att hindra spridningen av coronaviruset, säger premiärminister Scott Morrison vid en presskonferens.
-Ett reseförbud gäller för alla som inte bor här, icke-australiska medborgare som kommer till Australien, och det börjar gälla klockan 21.00 i morgon kväll, säger Morrison.

Inreseförbudet gäller inte australiska medborgare eller personer med permanent uppehållstillstånd. Sedan tidigare har man krävt 14 dagars isolering av alla utländska besökare och inreserestriktioner har gällt för resande från Kina, Iran, Italien och Sydkorea.

(TT)
 
07.38

Underliggande sjukdom vanligt vid dödsfallen enligt italiensk sammanställning

Mer än 99 procent av 355 dödsfall i Italien hade en eller flera underliggande sjukdomar.

Bara tre av patienterna som dog hade ingen underliggande sjukdom. Nästan hälften av patienterna som dog hade mer än tre underliggande sjukdomar.

Högt blodtryck rapporterades i mer än 75 procent av fallen, 35,5 procent hade diabetes (oklart vilken typ) och 33 procent led av hjärtsjukdom.

Det visar en sammanställning från Italiens hälsomyndighet som Aftonbladet skriver om här.

Två tredjedelar av de döda var män och medelåldern var 79,5 år. Totalt hade landet på onsdagen 2 978 döda och 35 713 smittade. 

07.47
Varför skiljer sig den statistik ni redovisar, från Folkhälsomyndighetens statistik?
@Janne - Vi uppdaterar oftast vår statistik löpande i den mån det går, medan Folkhälsomyndigheten tenderar att uppdatera sin statistik en gång per dygn. 
07.55
Norska kronan kollapsar
 
Den norska kronan kollapsar i valutaturbulensen som uppstått i kölvattnet på coronapandemin och det oljepriskrig som brutit ut och tryckt ned råoljepriset.

Mot euron är kursen nu över 13 norska kronor per euro och mot den svenska kronan ligger kursen på 87 svenska öre mot en norsk krona – den lägsta kursen på årtionden.
Oslobörsen har i krisens spår rasat med 33 procent på en månad till den lägsta nivån sedan hösten 2016.
 
(TT)
08.04
Den tyska finansministern Olaf Scholz, som haft förkylningssymtom, fick svar på sitt coronatest under torsdagen. Han visade sig inte vara smittad av viruset.
08.08
DETTA HÄNDER I DAG:
  • 20.00 Specialprogram om corona sänds i Play och SVT2 
08.22
Kraftigt kursras på Seoulbörsen
Det blev en turbulent torsdag på ledande Asienbörser, inte minst i Seoul där börsens Kospi-index rasade med 8,4 procent.

Det nattliga beskedet om ett nytt stort stödköpsprogram från Europeiska centralbanken (ECB) hade ingen märkbar positiv effekt på de asiatiska börserna.

Råvaruexponerade valutor som den australiska dollarn och den norska kronan pressas hårt i turbulensen.
Den svenska kronan tar också stryk i valutaturbulensen.

En dollar kostar nu 10:35 kronor, medan euron går på 11:31 kronor. Det kan jämföras med onsdagens redan nedtryckta kronkurs på 10:21 kronor per dollar och 11:09 kronor per euro.
Råoljepriset har stabiliserats något under nattens handel efter onsdagens dramatiska ras. Ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad kostar nu 26:20 dollar per fat.
Tokyobörsens Nikkei 225-index sjönk 1 procent, medan det bredare Topix-index gick upp 1 procent.
Hongkongbörsen hade inför den avslutande handeln backat 2,7 procent, medan Shanghaibörsen hade sjunkit 1,2 procent.
 
08.24
OS-guvernören: "Är nödvändigt för ett säkert OS"
 
Tokyos guvernör Yuriko Koike menar att det är nödvändigt att besegra coronaviruset för att kunna arrangera ett tryggt och säkert OS i Tokyo i sommar, men att det fortfarande är för tidigt att diskutera när ett beslut om att genomföra spelen som planerat eller inte kan komma.

Coronavirusets utbrott över världen har gjort att många idrottsevenemang ställts in, något som väckt oro kring huruvida sommarens OS kan börja den 24 juli som planerat.

Koike sade på torsdagen att hon för tillfället inte tänker på att ställa in spelen eller på att anordna dem utan publik, två möjliga alternativ, och lade till att hon har tät kontakt med Internationella olympiska kommittén och landets regering om situationen.
(TT)
08.30
Stockholms stads grönblåa majoritet håller pressträff för att informera om coronaläget i Stockholm nu på morgonen.
08.33
Anna König Jerlmyr, gruppledare (M) i Stockholms stad säger på en presskonferens:
-Vår tanke är att vi ska ha återkommande informationsträffar med anledning av den smittspridning som vi nu ser.
-Vi har en exceptionell situation i Sverige men särskilt i Stockholm. Det beror på att det är många människor, många som rest, vi är en internationell stad och situationen är ansträngd. Vår viktigaste prioritering är givetvis stockholmarnas liv och hälsa.
-Det här är en högst osäker situation.
I går sammankallade Stockholms stad sin krisledningsnämnd, första gången sedan terrorattentatet på Drottninggatan.
(TT)
 
08.34
- Vi står inför en av de största utmaningarna i modern tid, säger Anna König Jerlmyr.
08.38
Viktigt är att upprätthålla skola, förskola och omsorg i Stockholm, säger Anna König Jerlmyr.
-Vi planerar för ett stort personalbortfall och kommer ha beredskap för att möta det.
Det finns en stor brist på material i våra verksamheter, säger hon vidare, och påpekar att det är viktigt att sjukvården och omsorgen fortsatt får sjukvårdsutrustning.
-Vi har stora behov av ytterligare materielförstärkningar.

 
08.38
Jan Jönsson, gruppledare (L) i Stockholms stad:
-Skolans uppdrag fortsätter även om det kanske sker i andra former men vi kanske inte kommer att kunna räkna med att all samhällsservice fungerar som vi är vana vid. Vi vet inte hur länge men det kan ta flera månader, säger han.
Socialtjänsten och socialjouren ska alltid vara verksam och staden ska alltid vara redo att fatta beslut enligt LVU, säger han.
08.39
Stockholms stad kommer inte att säga nej till någon hemlös med förkylningssymtom som söker tak över huvudet. Man håller extra öppet för att hemlösa ska kunna vara inomhus, säger Jan Jönsson, gruppledare (L).
08.40
- Vi kommer behöva utnyttja sommarskola för fler elever, säger Jan Jönsson.
08.41
Ett stort tack till alla livsmedelsbutiker som har öppet extra för enbart pensionärer i riskgruppen! Ett tips från min butik. Om ni kan sätt ut behållare så att man kan sprita händerna innan man handlar.
08.44
I den händelse att förskolor och skolor stänger ska allmänheten ha särskilt fokus på barn som far illa, även grannar som misstänker våld i nära relation ska höra av sig till socialtjänsten i sin stadsdel, säger Jan Jönsson, gruppledare (L).


Stockholms stad har en planering för barn vars föräldrar har samhällsviktig verksamhet så att de ska kunna tas om hand om skolorna stänger.
 
08.47
Kan man utan risk äta grönsaker,sallad och tex jordgubbar från Italien och Spanien?
@Kerstin - Ja.
08.51
Gymkedjan Actic storvarslar
Gymkedjan Actic varslar 900 anställda i Sverige om uppsägning. Samtidigt stryks den planerade utdelningen till aktieägarna. 
Sedan tidigare har bolaget stängt samtliga gymanläggningar i Norge och Tyskland.


"Med den situation som Actic nu befinner sig i har vi inget annat val än att anpassa verksamheten och våra kostnader för att begränsa de negativa effekterna och säkra bolagets fortsatta verksamhet", skriver vd Anders Carlbark i ett pressmeddelande.
(TT)
 
08.53
På grund av coronaviruset ställer alla klubbar i spanska La Liga upp med en spelare var i en onlineturnering i spelet Fifa 20, skriver fotbollssajten Football Espana.
Barcelona skickar Sergi Roberto, Real Madrid Marco Asensio och Atlético Madrid Marcos Llorente.
Idén till turneringen kom efter att 60 000 supportrar kopplade upp sig för att se Borja Iglesias och Sergi Reguilon – Real Betis respektive Sevilla – göra upp i ett virtuellt derby, som vanns av Iglesias med 6–5.
Flera andra välkända namn deltar också i turneringen, som spelas fredag till söndag.
Den spanska ligan är tillfälligt pausad till den 4 april, och cupfinalen mellan Alexander Isaks Real Sociedad och Athletic Bilbao är uppskjuten på obestämd tid.
I Valencia är en tredjedel av truppen smittad av coronaviruset. (TT)
 
08.57
För en del äldre kan uppmaningen till isolering ha stora konsekvenser,säger äldreborgarrådet Erik Slottner.
- Därför värmer det att många ideella initiativ har tagits för att hjälpa till.
08.58
De observationer och inspektioner som sker av äldreomsorgen är i stort sett inställda och sker endast i undantagsvis uppger Stockholms äldreborgarråde Erik Slottner.på pkn.
08.59
Hej, hur fungerar det med post och paket nu när länder stänger gränser. Kan man tex skicka paket till och från usa som svensk?
@Patrik - Så här skriver Postnord. "Postnord kan för närvarande ta emot försändelser för befordran till nedanstående länder. Transporterna av post och paket kommer i många fall att ske till lands eller sjöss och kan komma att ta längre tid än vanligt.
  • Alla länder inom EU
  • Australien
  • Hong Kong
  • Island
  • Japan
  • Kanada
  • Kanalöarna
  • Lichtenstein
  • Norge
  • Monaco
  • Ryssland
  • San Marino
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Sydkorea
  • USA
  • Vatikanstaten
  • Åland"
09.01
 Ingen är allvarligt sjuk på de äldreboenden som drabbats av smitta. Men då risken ändå är hög har man infört besöksförbud på stadens äldreboenden.
- Jag hoppas att det inte blir långvarigt. men det måste till för att skydda våra äldres väl och hälsa, säger äldreborgarrådet Erik Slottner.
09.04
Ryssland har fått sitt första coronarelaterade dödsfall. Det handlar om en 79-årig kvinna i Moskva.
09.04
E-handelsjätten Amazon stänger en lagerlokal i New York sedan en anställd på anläggningen testat positivt för coronaviruset. Alla anställda på lagret har skickats hem med full lön och sanering pågår, enligt Amazon.
Den smittade Amazonanställde befinner sig nu i karantän. (TT)
 
09.05
Staden ser på ett antal åtgärder för att underlätta för småföretagare och kommer att återkomma med ett riktat paket just för dem, uppger Anna König Jermyr.
09.09
I Frankrike säger flera ministrar att man kan komma att förlänga karantänen utöver de ursprungliga 15 dagarna om det visar sig vara nödvändigt. Fransmännen uppmanades stanna inomhus tidigare i veckan. Även i Italien har man sagt att en förlängning kan bli aktuell om kurvorna inte börjar peka nedåt. 
09.10

Stockholmsbörsen inleder uppåt. OMXS-index stiger 0,7 procent i den inledande handeln. Uppgången är bred och ligger i linje med ledande Europabörser.

Utvecklingen följer på en turbulent handelsdag på de asiatiska börserna efter ännu ett ras på Wall Street i onsdags kväll svensk tid.

Den svenska kronan tar rejält med stryk i valutaturbulensen. En dollar kostar nu 10:35 kronor, medan euron går på 11:31 kronor. Det kan jämföras med onsdagens redan nedtryckta kronkurs på 10:21 kronor per dollar och 11:09 kronor per euro.

Verkstadskoncernen Trelleborgs aktie sjunker 1,5 procent sedan styrelsen halverat sitt utdelningsförslag inför årsstämman.

Stockholmbörsen har i coronakraschen sedan toppnoteringen den 19 februari tappat 27 procent av sitt värde. (TT)

09.10
Sjukhusen i Stockholm rustar för stort coronatryck
09.14
Vi som är 70+ och tillhör riskgruppen kan inte resa även inrikes, Hur går det med återbetalning av resekostnader för de som har köpt biljetter som inte återbetalas automatiskt. Några hundralappar betyder mycket för oss pensionärer.
@Britta - Såhär skriver SJ på sin hemsida "Har du en biljett med flexibilitet ”Kan inte ombokas/återbetalas”:
Ingen återbetalning eller ombokning är möjlig.
Vid sjukdom kan 100 % av biljettens värde återköpas mot uppvisande av ett godkänt läkarintyg. SJ godkänner även läkarintyg som utfärdats av nätläkare som Kry, Min doktor med flera."
Vi ringde precis SJ och de tittar på den frågan säger de.
09.18
Angående om de över 70 ska kunna avboka sina SJ-biljetter nu när de får rådet att stanna hemma: SJ:s pressavdelning säger till SVT att man håller på och tittar på den frågan.
09.21
Är du fast hemma utan något att göra? Nordiska museet efterfrågar berättelser och bilder om hur det är att leva i coronatider. Materialet ska bevaras för framtiden. Läs mer här: https://minnen.se/tema/corona
09.26
Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att karantänsperioden kommer att förlängas i landet, rapporterar Reuters. 
09.35
Varför inte ändra TV programmen så de är anpassade för den äldre befolkningen nu när de uppmanas att stanna hemma.
@So - Tablån kan vi på nyhetsredaktionen inte göra något åt, men vi kan tipsa om alla de program som går att titta på genom Öppet arkiv https://www.oppetarkiv.se/program
09.37
Många efterfrågar exakta siffror på antal smittade, men siffrorna är svårbedömda och ger inte hela bilden av läget. Antalet fall som redovisas i Folkhälsomyndighetens statistik är nämligen baserade på laboratoriebekräftade fall – alltså fall där människor behövt söka sjukvård och sen testats. Eftersom många som smittats av viruset får lindriga symptom och inte söker vård ingår de inte i statistiken.  
09.41

Finansborgarrådet om coronaläget: ”Stockholm har aldrig varit med om något liknande”

SVT NyheterStockholm förbereder sig för vad som kan bli en ”enorm pandemi”. Staden har aldrig varit med om ett liknande scenario, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).
09.45
Igår kväll var det svårt att missa rubrikerna om det högsta antalet döda på ett dygn i Italien men det fanns också goda nyheter bland siffrorna som släpptes, så här kommer det igen: 1 084 coronadrabbade italienare friskförklarades på onsdagen. En ökning med 37 procent jämfört med dagen innan. Enligt gårdagens statistik är nu 4 025 personer officiellt friska i Italien. 2 978 har avlidit. 
10.05
Vietnam Airlines slutar flyga internationellt till 30 april på grund av coronaviruset.
10.09
Eventuell skolstängning tidigast måndag
En eventuell nationell skolstängning kan tidigast se måndagen 23 mars.
Det framgår av den lag riksdagen ska besluta om i dag. 

Lagförslaget har i veckan snabbehandlats i utskottet och ska klubbas av riksdagen i eftermiddag.
Med stöd av lagen får regeringen vid extraordinära händelser i fredstid tillfälligt stänga förskoleenheter, skolenheter, fritidshem eller andra verksamheter enligt skollagen.


Lagen ska träda i kraft på lördag den 21 mars "inför ett eventuellt behov av stängning av verksamhet redan den 23 mars", står det i lagförslaget.
(TT)
10.11
Europeiska centralbanken (ECB) lanserar ett stödprogram på motsvarande knappt 8 300 miljarder kronor. Stödpaketet, som ECB kallar Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), är ett ytterligare försök att mildra coronavirusets ekonomiska konsekvenser. Resurserna ska användas för stödköp av stats- och företagsobligationer. De europeiska börserna stiger svagt efter beskedet
10.17
Stämmer det verkligen, det som finansborgarrådet påstår, att Stockholm aldrig varit med om något liknande? I så fall blir jag lite nervös. Man har ju hört att digerdöden var rätt jävlig när det begav sig. Kanske någon historisk kunnig person kan klargöra detta lite mer?
@@Arne - "i modern tid", säger hon. Modern tid räknas från ca år 1500, digerdöden hände tidigare än så. 
10.18
Värnpliktiga på regementet I19 i Boden får permissionen indragen för att inte bidra till spridningen av coronaviruset, rapporterar Piteå-Tidningen. En ytterligare anledning är att upprätthålla den beredskap som behövs när samhället utsätts för stora påfrestningar, skriver Norrbottens regemente på sin Facebooksida.
Som längst kommer de värnpliktiga att stanna på I19 till den 26 april och därefter skickas hem fram till ordinarie utryckningsdatum.
 
10.26
Festivalen Dreamhack i Jönköping flyttas från juni till augusti med anledning av coronaviruset, meddelar arrangörerna.
Nya datum för festivalen, som håller till på mässområdet Elmia, är 6–9 augusti.
 
10.27
Franska experter räknar med att smittspridningen i landet börjar vända nedåt i mitten eller slutet av maj. Beräkningen baseras på hur det har sett ut i andra länder, rapporterar Le Parisien. 
10.37
19 mars: För första gången sedan coronaviruset började spridas rapporterar Kina inte ett enda nytt inhemskt fall. detta är inkorrekt , eftersom kina har inte haft dag utan nya fall, idag har det haft 9, enligt officiella källor
18 mars: 1 084 personer friskförklaras i Italien, en ökning med 37 procent jämfört med dagen innan., samt att det fanns rekord många dödsfall i hella världen just i italien i samma dag 457 döda den 18 mars och rekord många nya fall
@davor - Ja, men i det inlägget du läste samlar vi ljuspunkterna. 
10.37
I Egypten kommer alla kafeer, klubbar shoppinggallerior och och sportklubbar att hålla stängt mellan 19 på kvällen till 06 på morgonen till och med 31 mars. 
10.38
Ska man vara extra försiktig när man är 65 för smitta om man för övrigt är frisk.?
@Stina - Dagens rekommendationer för äldre gäller de 70+.
10.40
Under en presskonferens med Malmö stad meddelas det att man kommer att göra så gott man kan med utbildning på distans, men man kommer inte kunna hålla samma kvalitet som när man möts.
10.42

Apoteken inför en begränsning av hur mycket receptbelagda läkemedel svenskarna kan köpa, skriver DN.

Möjligheten att handla mediciner för ett helt år stryps. Från och med i dag begränsas uttagen till tre månaders förbrukning i taget.

10.44
Gällande inrikesresor med SJ. Har två resor bokade som ej går att omboka utan läkarintyg. Har nu fått hosta och kontaktade SJ kring detta och undrade om jag verkligen ska belasta den redan hårt ansträngda vården för att få ett läkarintyg för lite hosta men fick till svar att det fortfarande krävs läkarintyg för att få pengar tillbaka. Tycker det går emot Folkhälsomyndighetens direktiv med att stanna hemma vid minsta lilla känning. Gör man ett självskattningstest på 1177 får man även där direktiv att hantera symtomen med egenvård. Har ni möjlighet att lyfta detta vore det bra! Tack för er rapportering!
@Linnea - SJ sa tidigare idag till oss att man ser över hur man ska göra med redan bokade biljetter med alla nya besked kring corona. 
10.46
Väldigt många kommenterar siffror som rör hur många som tillfrisknat. Folkhälsomyndigheten har vid flera tillfällen påpekat att denna siffra är mycket osäker och helt ointressant eftersom alla (som inte avlider) blir friska. Väldigt många länder rapporterar inte in antalet friska. Jag tycker att ni bör påpeka detta när frågorna kommer.
@UlfBengtner - Dessutom går många igenom sjukdomsförloppet utan att kontakta sjukvården och ingår då inte i statistiken. 
10.48
Studenter vid flera av landets läkarutbildningar erbjuder sig nu att hjälpa till under den anstormning av coronapatienter som väntas den närmaste tiden.
- Det har varit en helt fantastisk respons, säger läkarstudenten Christoffer Hintze.

Landets alla universitetssjukhus håller nu andan inför det kraftigt ökande behov av avancerad intensivvård som väntas de närmaste veckorna. Utanför flera sjukhus har särskilda tält rests och i Uppsala håller Försvarsmakten på att färdigställa ett komplett fältsjukhus.
Utöver medicinsk utrustning, kommer tillgången till personal vara en kritisk och i slutändan helt avgörande faktor. Det har fått studenterna vid flera av landets läkarutbildningar att gå samman och erbjuda sin hjälp.
- Sjukhusdirektören för Karolinska, Björn Zoëga, har en "frågelåda" dit jag mejlade ett förslag om att vi studenter kanske kan hjälpa till, vilket han tyckte var en lysande idé. Responsen från studenterna har varit helt fantastisk, säger initiativtagaren Christoffer Hintze som läser termin tio på läkarprogrammet vid Karolinska institutet i Solna och Huddinge, till TT.
 
10.57
Ansträngt personalläge – Malmö letar vikarier
Smittspridningen av coronaviruset bedöms inte vara omfattande. Trots det börjar personalläget bli ansträngt i Malmö stad.

-Våra medarbetare har tagit de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten på allvar. Man håller sig hemma om man känner sig krasslig och sjuk, säger Per-Erik Ebbeståhl som är ledningsstrateg på stadskontoret i Malmö under stadens presskonferens.

Ebbeståhl beskriver läget som "ansträngt men under kontroll". Nu letar kommunen efter mer personal inom exempelvis hälsovård och omsorg.

-Det man jobbar med nu är att man målsöker unga pensionärer som slutat i närtid, och hör om de kan tänka sig att komma tillbaka och jobba lite mer.

-Det vi framför allt är intresserade av är personal med olika typer av legitimationsutbildningar – sjuksköterskor och undersköterskor.
 
TT
 
10.59
Återigen angående siffrorna för antalet smittade: Många efterfrågar exakta siffror på antal smittade, men siffrorna är svårbedömda och ger inte hela bilden av läget. Antalet fall som redovisas i Folkhälsomyndighetens statistik är nämligen baserade på laboratoriebekräftade fall – alltså fall där människor behövt söka sjukvård och sen testats. Eftersom många som smittats av viruset får lindriga symptom och inte söker vård ingår de inte i statistiken.  
11.17
Belgien rapporterar 309 nya fall av coronaviruset under gårdagen, vilket är den största siffran på ett dygn i landet sedan viruset bröt ut, skriver Reuters. 
 
11.20
Svenska basketproffs bryter kontraktet och åker hem
 

Basketligan i Turkiet är en av få i hela Europa som fortfarande spelar. Men det blir utan de svenska stjärnorna Farhiya Abdi, Frida Eldebrink och Amanda Zahui. Landslagsstjärnorna bryter nu sina kontrakt och åker hem till Sverige, skriver Aftonbladet.

Eldebrink åkte hem under onsdagen, Zahui under torsdagen och Abdi på fredagen.
För Amanda Zahui är situationen speciell. Så sent som för några månader sedan lämnade hon Kina och virusutbrottet där för att söka en ny klubb i Europa.

-Det har varit jättekonstigt för jag har bara hunnit vara här i två veckor och spelat en match och tränat några gånger. Det har varit jättebra så det var lite jobbigt när jag bestämde mig för att åka. Men man måste tänka på säkerheten och hälsan och coachen och klubben har verkligen stöttat beslutet, säger hon till Aftonbladet.

TT
 
11.23
Planerar regeringen lägga fram en prognos på när gränserna öppnas igen?
@Patrick - Beslutet gäller i 30 dagar, från den dag det fattades. Här kan du läsa mer om åtgärder som vidtagits. 
11.25
Frankrikes två veckors långa karantänsregler som infördes i tisdags kommer "högst troligt" att förlängas för att bromsa coronavirusets framfart, enligt chefen för folkhälsomyndigheten, Geneviève Chêne.
Mellan två och fyra veckor krävs för att hålla tillbaka utbrottet, säger Chêne till radiokanalen Franceinfo, skriver TT. 
11.27
Tyskland planerar för stödpaket för småföretag och egenföretagare som drabbas av coronavirusets negativa effekter på ekonomin. Enligt källan handlar det om ett stödpaket värt cirka 40 miljarder euro (cirka 450 miljarder kronor),  skriver TT.
11.29
EU:s chef för Brexitförhandlingarna med Storbritannien Michel Barnier har testat positivt för coronaviruset, skriver Reuters.
11.32
Ni skriver att det inte finns några nya fall i Kina senaste dygnet men det gäller Wuhan och Hubei provinserna. Det finns nya 34 nya fall i Kina och 8 människor dog senaste dygnet.
@Magnus - Vi skriver att det inte finns några fall av inhemsk smittspridning, vilket de inte har, läser du hela artikeln så står det också att 34 fall har konstaterats. 
11.32
Johan Giesecke tillhör den skara Virusexperter som har en enormt lugnande effekt på den oro som nu sprider sig över landet - jämförelsestatistik med den vanliga är ovärderlig just nu. Hälsa och tacka Johan!
11.36

Fotbollsstjärnor fyller tomrum med Fifa-spel

SVT SportIdrottsproffs fortsätter hitta andra saker att göra när allt spel är inställt. Till helgen spelas en Fifa-turnering där samtliga La Liga-lag representeras av en spelare.
11.45
Antalet döda till följd av coronaviruset i Iran ökar till 1284. Antalet smittade ligger på 18 407, uppger landets myndigheter. Detta enligt Reuters.
11.47
Biografer i Kina öppnar igen
 

Samtidigt som biografer över hela världen stängs för publik med anledning av coronaviruset börjar biograferna i Kina öppna igen – om än i liten skala. Enligt Variety handlar det än så länge om en handfull biosalonger, men alla tecken pekar på att fler kommer att följa i spåren.

-Vår biograf förbereds för öppning, men vi har inte fått veta exakt när vi kan göra det officiellt, säger Yang Yang, anställd på Broadway Cinematheque i centrala Peking.

I onsdags hade 17 kinesiska biografer öppnats – men frågan är om publiken vågar komma till salongerna. Sex av biograferna sålde bara en eller två biljetter var den dagen.

För första gången sedan coronaviruset började spridas rapporterar Kina inga nya inhemska fall, vilket har fått hoppet att tändas om att fler restriktioner kan lyftas.
TT
 
11.58
Storbanken SEB skjuter på bolagsstämman och utvärderar tidigare förslag på aktieutdelning, skriver TT

"För att skapa ännu större utrymme för SEB att agera i kundernas och aktieägarnas intresse kommer SEB:s styrelse att analysera och bedöma situationen för att därefter utvärdera förslaget till utdelning för 2019", skriver SEB i ett pressmeddelande.

Något nytt datum för bolagsstämman är inte beslutat. Ursprungligen var datumet satt till 23 mars.
 
12.01
Hej, måste först och främst passa på att berömma eran liverapport och även berömma de hjältar vi har i detta land som jobbar inom sjukvård, äldreomsorg etc, vilket jobb ni gör!

Nu till min fråga och den avser Storbritanniens riksgruppsbedömning där man man bedömer att gravida är en riskgrupp vilket jag har försökt söka information om, vad jag kan se finns det INGET som tyder på att Covid-19 skall påverka en gravid kvinna eller dess foster, inga studier, ingen statitik eller källhänvisning. Så min fråga, är detta något som Storbritannien bara "graderat" sig mot eller finns det tecken på att gravida är inom riskgrupperna?
@Christoffer - Tusen tack! Precis som med det mesta kring corona finns det lite forskning på hur det påverkar gravida, men i denna rapport från WHO finns det lite om just graviditet och corona, på sida 32.
12.04
Bör gravida kvinnor som en högriskgrupp stanna hemma och avvisa att gå på jobbet om arbetsgivaren inte kan erbjuda dem att arbeta hemifrån? vad är folkhälsomyndighetens rekommendationerna för för gravida kvinnor?
Tack
@Aiman - Såhär skriver folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
"För närvarande finns det endast begränsad information om coronavirussjukdom covid-19 och graviditet. Vi rekommenderar att gravida kvinnor vidtar samma försiktighetsåtgärder som med alla smittsamma sjukdomar."
 
12.05
Kan ni inte skriva antalet smittade fall direkt på sidan i stället för länken som ni börjat med. Den fungerar inte på min telefon och säkert inte heller på många andras telefoner. Det är viktigt att kunna se det direkt!
@LeifGellerfalk - Som vi har skrivit tidigare är det väldigt svårt att uppskatta antalet smittade. De siffror som anges inkluderar även människor som blivit friska samtidigt som många är så pass lindrigt sjuka att de inte ens söker sjukvård och därmed inte hamnar i statistiken. 
12.06
Hej! Om jag misstänker att jag blivit smittad, och håller mig hemma. När är det okej att gå tillbaka till jobbet?
@Adam - Hittills har det sagts att man kan gå tillbaka till jobbet två dagar efter att man blivit symptomfri.
12.08

Restaurangägaren Maria: ”Man ser sitt livsverk att falla som ett sjunkande skepp”

Restaurangbranschen är en av de hårt drabbade branscherna just nu. Maria Sandström Åbom i Mora ser just nu sin verksamhet falla samman i coronavirusets kölvatten.
12.09
Varför inte rekommenderas inte alla pensionärer att hålla sig hemma ,även under 70+ sprider man smitta ?
@Rosmari - Det är de som är över 70 som löper störst risk att dö. 
12.12

Svenska mässan varslar 300 anställda

Svenska mässan och hotell Gothia Towers i Göteborg varslar 300 anställda om uppsägning. En kraftig nedgång i antalet bokningar och evenemang är bakgrunden.

"Vi flyttar evenemang framåt i tiden och arbetar aktivt med lösningar", säger vd Carin Kindbom i ett pressmeddelande.

Svenska Mässan och hotellet, som drivs tillsammans, har mer än 900 anställda.

TT

12.16
Italien flyger hem medborgare som har fastnat i andra länder på grund av coronautbrottet. 
12.23
Italiens premiärminister Giuseppe Conte sa tidigare idag att Italien kan förlänga sin nuvarande karantän bortom 3 april. I samband med det kan det bli aktuellt att förbjuda all utomhusaktivitet. Premiärministern uttryckte förhoppningar om att man har nått toppen på kurvan inom ett par dagar.
12.29

Permission dras in för värnpliktiga på I 19 i Boden

SVT NyheterVärnpliktiga på regementet I 19 i Boden får permissionen indragen för att inte bidra till spridningen av coronaviruset.
12.30
En företagsakut lanseras nu i Ronneby kommun, rapporterar BLT. Det är en del av kommunens åtgärdspaket som ska hjälpa restauranger, kaféer och andra småföretagare som drabbas hårt av coronakrisen. 
12.37
Bör/kan man åka tåg om man tillhör riskgruppen och är 70+.
@DickSjöberg - Man ska dra ned på sina sociala kontakter, det vill säga inte vara nära andra människor i onödan. På ett tåg är man ofta omgiven av andra människor som sitter nära en själv. Under de rådande rekommendationerna bör man alltså inte åka tåg om man är 70+
12.41
Är frågande inför och förvånad över länders vilja att flyga hem medborgare som är i andra länder. Varför gör man detta? (Ärlig och seriös fråga som jag gärna vill ha svar på.) För att slippa betala läkarkostnader till andra länder? Slippa betala för lik som kan komma att fraktas till Sverige? Eller har verkligen stater ansvar för enskilda vuxna medborgare? Det är en ny tanke för mig, då jag aldrig skulle förvänta mig sådan hjälp överhuvudtaget. Men jag har kanske uppfostrats till väl mycket ansvar för mig själv - på gott och ont.
@Maria - I och med att många flygbolag nu slutat flyga och ställt in flygningar, då de har allt färre resenärer, kan det vara svårt att komma hem. De som råkade befinna sig utomlands då är fast där utan möjlighet att komma hem på egen hand.   
12.42
Avenyfamiljen säger upp all personal
Samtliga Avenyfamiljens medarbetare sägs upp efter avslutade fackliga förhandlingar. Uppsägningarna har redan börjat verkställas, rapporterar GP

Många restauranger, kaféer och klubbar i Göteborg påverkas, däribland Yaki-da, Lounges och Kulturarenan.

"Med detta agerande, ihop med ett antal andra kraftiga åtgärder så känner vi oss trygga med att vi kommer att kunna återanställa samtliga medarbetare i framtiden." kommenterar Avenyfamiljens ägare Jonas Järvmarker beslutet.
12.45

Snabbt ökande antal virusdöda i Spanien

Ytterligare 209 personer har dött till följd av coronasmittan i Spanien. Antalet döda hittills uppgår till 767, uppger hälsodepartement. Över 17 100 är bekräftat smittade av viruset, att jämföra med drygt 13 700 under onsdagen.

TT

12.46
Vi har ju knappt några bekräftade fall längre i Sverige, +54 idag bara. Betyder det här att det börjar gå över?
@Martin - Nej. Johan Giesecke, virusexpert och rådgivare till WHO, tror att många i Sverige är smittade utan att veta om det. De med milda symptom kanske aldrig tar kontakt med sjukvården och finns därmed inte med i statistiken.
12.49
Är det rimligt att stänga ned samhället när det verkar som att det bara är äldre människor som påverkas av viruset? Eller finns det risker för yngre människor med?
@E - Yngre kan naturligtvis bli sjuka, men viruset innebär inte en livsfara för unga i samma utsträckning. Däremot kan unga smitta äldre. 
12.50
Hej Alla! Tack för all uppdatering, information! 😷😊
Jag undrar hur man informerar alla hemlösa och var ska de ta vägen? Vem bryr dig om de människor, som redan är så utsatta?
Vad kan en enskild person göra, utan att själv bli smittad?
@Sylvia - Från TT: Socialborgarråd Jan Jönsson (L), säger att Stockholms stad inte kommer att säga nej till någon hemlös med förkylningssymtom som söker tak över huvudet. Boenden håller extra öppet för att hemlösa ska kunna vara inomhus i enskilda rum.
12.54
Hej! Min partner är från, och bor, i Storbritannien (alltså ej svensk medborgare). Med det rådande inreseförbudet, har min partner fortfarande möjlighet att åka hit? Utförs det kontroller på flygplatser annat än passkontroll?

Tacksam för svar, försökt ett antal gånger nu.
@Lars - Så här står det på regeringens hemsida: Inreseförbudet gäller som utgångspunkt för utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz. Det är därmed tillåtet att resa in till Sverige från följande länder: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Förenade Kungariket (Storbritannien), Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Inreseförbudet påverkar inte resor från ett annat EU-land till Sverige, och inreseförbudet gäller alltså inte svenska medborgare.
Det utförs inga kontroller gällande coronaviruset på flygplatserna. 
12.55
Ett centralt EU-lager med bland annat respiratorer, personlig skyddsutrustning och vaccin ska sättas upp inom ramen för EU:s civilskyddsmyndighet, Resc EU, skriver TT
- Det borde nu stå klart för alla att vi sitter i den här båten tillsammans, säger EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic på en presskonferens i Bryssel.
 
12.55
Socialförsäkringsministern: Inte aktuellt med en skolnedstängning
 
-I det här läget är det inte aktuellt med en skolnedstängning. Om vi skulle hamna där så kommer vi att säkerställa att familjer får sin ekonomi tryggad i en sådan situation, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), skriver TT. 
 
12.55
Ännu en resa har ställts in på grund av coronaviruset. Från TT:

Europas nästa stora resa till Mars skjuts fram till 2022, beslutar den europeiska rymdorganisationen Esa och den ryska rymdstyrelsen Roscosmos.

Förseningen av resan med namn Exomars, som egentligen skulle ha genomförts i år, beror på att spridningen av viruset har gjort det näst intill omöjligt för experterna att genomföra nödvändiga resor till samarbetspartner för projektet.

Förutom virusets påverkan hänvisar man även till att ytterligare tester av farkosten behövs.

12.56
Jag är 69 år och frisk. Kan jag åka tåg till barnbarnen i Sala?
@Gullan - Rekommendationerna om att undvika sociala kontakter är riktade till dem över 70.
12.59

Tusentals danskar förlorar sina jobb, bland annat på grund av åtgärderna man har tagit till för att stävja coronaviruset. Från TT:

Med stängda gränser, förbjudna folksamlingar och en rad stängda verksamheter försvinner jobben i Danmark i rask takt. Bara under veckans två första dagar försvann 11 000 jobb, rapporterar Kvällsposten.

På grund av coronavirusets framfart har Danmark beslutat att stänga allt från idrottsanläggningar till frisör- och massagesalonger, nattklubbar, krogar och köpcentrum.

Restauranger får vara i gång men levererar bara mat för upphämtning.

Varslen på arbetsmarknaden började dock innan de hårda reglerna sattes in. Enligt nya siffror från arbetsmarknadsdepartementet förlorade 6 987 danskar sina jobb i måndags. På tisdagen försvann ytterligare 3 995 arbeten.

En del av de arbetstillfällen som nu försvinner kan också drabba svenskar. Tusentals svenskar jobbar i Danmark, många inom service och handel.

13.01
Regeringen ber nu riksdagen om ett bemyndigande att få kunna göra undantag från kraven socialförsäkringslagen om det skulle behövas.

- Vi agerar just nu för att vidta de åtgärder som krävs för att våra socialförsäkringar ska täcka de människor som påverkas av corona så ingen råkar illa ut, säger Shekarabi.

Enligt Shekarabi arbetar man på departementet "dag och natt" med att ta fram en modell för hur ersättningen ska se ut

- Vi kommer att återkomma med detaljerna, men det viktiga här och nu är att meddela svenska folket att vi säkerställer att man har en ekonomisk trygghet om man skulle drabbas av corona, säger Shekarabi till TT.
 
13.02
Vi har en resa inbokad i mitten av maj, till Grekland. Vad kan vi förvänta oss, att UD förlänger reseförbudet? Att Grekland förlänger sina "stängda dörrar"?
@Helen - Det är ingen som vet det just nu. UD:s nuvarande avrådan gäller till mitten av april. Vad som händer i framtiden beror helt på hur situationen ser ut i Sverige, Grekland och övriga Europa då.
13.03

Klart: Allsvenskan skjuts upp

SVT SportSvenska fotbollförbundet har nu formellt skjutit upp premiären för all fotboll i de högsta serierna. Allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan startar allra tidigast i slutet av maj eller i början av juni.
13.14

Sverige tappar 261 miljoner från utländska turister – varje dag, enligt Stockholms Handelskammare. Nästan 100 miljoner berör konsumtion i Stockholm.
 

- Den omedelbara smällen riktas mot företag och anställda inom besöksnäringen. Det här är pengar som måste hämtas ikapp senare och det kommer kräva omfattande hjälp från politiken, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande

13.16
Rekordhög frånvaro i grundskolor, rapporterar Sveriges Radio.

Över hela landet förbereder sig nu också grundskolor för ifall de skulle behöva gå över till en distansundervisning. Redan nu är sjukfrånvaron rekordhög på flera håll.
 

– Jag tror inte att Stockholm stad har upplevt en så pass hög sjukfrånvaro under så lång tid som vi haft just nu, det är unikt, säger Martin Widholm som är rektor på Sturebyskolan, som ligger i söderort utanför Stockholm.
 

På Sturebyskolan, som är en grundskola från förskoleklass till nian är ungefär en femtedel av eleverna borta, vilket är dubbelt så mycket som det brukar vara, säger rektor Martin Widholm.
 

Ändå säger han att andra skolor har drabbats betydligt hårdare, där uppemot hälften av eleverna kan vara borta.
 

Den ovanligt höga sjukfrånvaron bekräftas av Stockholms utbildningsförvaltning, och under förmiddagen sitter de i möten för att diskutera hur de skulle kunna gå över till en distansundervisning om det krävs. Ett förberedelsearbete som nu alltså pågår i skolor över hela landet.
 

– Dels ska man vara noggrann med att läsa information från skolorna. Ofta får skolorna frågor innan man läst den information som redan finns. Det andra är desinformation, att man aldrig ställer frågor i sociala medier om skolan. Då riskerar man att få felaktiga svar. Frågor ska ställas till skolan och besvaras av skolan, säger Martin Widholm, rektor vid Sturebyskolan.

13.20

Toapapperssäljandet rullar på: ”Panikköp helt onödigt”
 

 Toalettpappersförsäljningen har skjutit i höjden när människor bunkrar varor under coronakrisen. Det säger mjukpapperstillverkaren Essity till The Local. Presstalesperson Per Lorentz säger att företaget tillverkar tre miljoner rullar om dagen bara för den svenska marknaden.
 

– Vi upplever ingen brist. Panikköp är helt onödigt, säger Lorentz till sajten, skriver Omni.

13.21
I London har man stängt 40 tunnelbanestationer, men det kommer inte införas några begränsningar på att använda kollektivtrafiken eller resa in och ut ur den brittiska huvudstaden, rapporterar SkyNews. 
13.36
Strax börjar pressträffen med Socialminister Lena Hallengren med anledning av coronautbrottet. Vi sänder direkt i spelaren ovan kl 13.40.
13.42
Jag vill säga till dig som är över 70, att undvika kontakt med andra, på förekommen anledning, säger Lena Hallengren.
13.43
Vi måste tillsammans dämpa smittspridningen. Följ råd och rekommendationer, så klarar vi det här, säger Lena Hallengren.
13.45
Min och regerings bild är klar - hela sverige bidrar. Vi blir starkare tillsammans, säger Lena Hallengren.
13.46
Jag kan presentera att Socialstyrelsen har tecknat ett avlat med företaget Dräger för filtrerande andningsskydd, säger Lena Hallenren.
13.47
Det gäller andningskydd av högsta filtreringsklass, som kommer att börja levereras innan mars tar slut.
13.50
200 000 extra andningsskydd i månaden är en rejäl ökning från leveransen som finns idag (som ligger på runt 100 000 i månaden) och är ett betydande tillskott i den här situationen, säger Lena Hallengren.
13.51
Detta gäller skyddsutrustning till personal inom vård och omsorg, förtydligar Lena Hallengren under pressträffen.
13.52
Kl 14.00 håller Folkhälsomyndigheten sin dagliga informationsträff tillsammans med Socialstyrelsen och MSB. Vi sänder även den direkt i spelaren ovan.
13.55
Vilken mejladress uppgav Lena Hallengren till MSB när det gäller resurssamodning?
@Le - resurssamordning@msb.se
13.56
Min man och jag har bokat biljetter för att resa till Grekland mellan 11 april och 25 april. Vi känner oss förvirrade över vad vi ska göra med våra biljetter. Så vad med resor hittills?
@Emily - UD avråder till icke nödnändviga resor till alla länder till och med den 14 april. Du kan läsa mer här.  
14.04

Vi har väldigt mycket inhemska fall, med samhällsspridning i Sverige, säger Anders Tegnell statsepidemiolog under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens. 

14.05
- Vi måste fortfarande begränsa smittspridningen och skydda de som är sårbara, säger Anders Tegnell.
14.05
- Det viktigaste vi kan göra är att stanna hemma om man känner sig sjuk, det är grundbulten i det vi gör, säger Anders Tegnell.
14.08
Tyskland siktar på att dubbla antalet vårdplatser från nuvarande 500 000 för att kunna hantera coronaepidemin, uppger landets försvarsminister Annegret Kramp-Karrembauer enligt Reuters. Man siktar också på att kraftigt öka antalet intensivvårdsplatser från dagens 28 000 till omkring 50 000. Försvaret kommer att bidra i arbetet, enligt ministern. 
14.10
Tegnell understryker även att det är viktigt för gruppen av människor över 70 år att förhålla sig till de rekommendationer som finns.
14.11
Vi vidtar åtgärder, men regionerna vidtar oerhört mycket åtgärder, säger Taha Alexandersson, socialstyrelsen under pressträffen.
14.14
Det kommer finnas behov av ytterligare vårdplatser om detta eskalerar. Att utöka resurser och flytta på patienter är det första steget,  säger Taha Alexandersson socialstyrelsen.
14.18
USA:s militär uppger att man tillfälligt stoppar nya soldater från att resa till Afghanistan och att man placerar omkring 1 500 soldater och civila som nyligen anlänt till landet i karantän för att hindra dem från att smittas av coronaviruset. Soldater som befinner sig i Afghanistan sedan tidigare kan komma att få förlänga sina uppdrag så att den pågående insatsen i landet kan fortsätta. USA håller redan på att att minska sin militära närvaro i Afghanistan som en konsekvens av fredsavtalet som tecknades med talibanerna i förra månaden.
14.27
- Har man arbete där man kan jobba hemma så är detta ett bra tillfälle att göra det, det gäller hela landet, säger Anders Tegnell.
14.31
Vi tittar på olika möjligheter för att öka testning av sjukdomen. Vi jobbar på alla möjliga sätt för att öka kapaciteten, i nuläget testar vi de viktigaste grupperna, säger Anders Tegnell.
14.32
Spaniens regering kommer att öka insatserna för att skydda särskilt utsatta grupper i samhället, uppger landets andre vice premiärminister Pablo Iglesias. Regeringen kommer särskilt öka resurserna till äldreboenden efter att många nya coronafall har upptäckts på just sådana boenden. I tisdags aviserade den spanska regeringen att man skjuter till ett stödpaket på 200 miljarder euro för att hjälpa företag, anställda och andra drabbade grupper i sviterna av coronakrisen, rapporterar Reuters.
14.34
- Nu befinner vi oss i en situation där mörkertalet är väldigt olika i landet, men det är förmodligen som stört i Stockholmsområdet, säger Anders Tegnell.
14.35
- I nuläget är det inte aktuellt med en karantän runt Stockholmsområdet. Det måste finnas ett mål med att göra det. Att lägga en mur runt staden, det skulle göra mer skada än nytta, säger Anders Tegnell.
14.37
- Vi återkommer i frågan om sportlovsresor. Man bör fundera på var man reser. Det finns en risk för att man bär med sig smittan. Framför allt om någon i familjen har haft symptom, säger Anders Tegnell.
14.37
Klädkedjan H&M permitterar 2 000 anställda i Norge skriver Dagens Näringsliv. Permitteringarna drabbar både butiksanställda och personal som jobbar på företagets logistikcenter. H&M har drygt 3 200 anställda i landet.  
14.38
- Människor över 70 kan behöva stanna hemma i mellan 4-8 veckor, säger Anders Tegnell.
14.40
hur är det med resor inrikes, om jag vill hälsa på en kompis å så?
@Paul - Hej, i nuläget rekommenderar Folkhälsomyndigheten att man bör undvika resor in och ut ur storstadsregionerna. 
14.41
Det svaras på väldigt få frågor???
@Fredrik - Hej, det kommer in massor med frågor och vi är två personer som jobbar med den här chatten just nu. Vi gör vårt bästa och svarar på så mycket vi kan i mån av tid.
14.44
Katja Nyberg (SD) vill att brott som begås under kriser . och i synnerhet när det handlar om personer som utnyttjar det extraordinära läget - ska betraktas som värre, och undrar över möjligheterna se över en särskild straffskärpningsgrund för dessa brott?
 - Jag delar besvikelsen över att dessa brott sker, men just nu är det inte det som är prio ett. Men jag utesluter inte en uppföljning längre fram, säger statsminister Stefan Löfven under en frågestund där han svarar på riksdagsledamöternas frågor. 
14.44
Hej, det är snart dags för en av året stora reshelger - Påsken. Om exakt tre veckor är det skärtorsdag, vilket betyder att många svenskar förflyttar sig inom landets gränser för att besöka släkt och vänner, eller åka till sommarstuga på exempelvis Gotland.

Har folkhälsomyndigheten kommit med några direktiv, restriktioner inför resande i påsk?

Till Gotland reser många sommargotlänningar till sommarstugorna, och öns sjukvård är redan belastad.
@Åsa - Många frågor just nu gäller resor inför påsk. Anders Tegnell sa på dagens presskonferens att man bör undvika resor in och ut ur storstadsregionerna som inte är nödvändiga. Det finns inga tydligare rekommendationer än så i nuläget. 
14.48
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch vill se en nationell sjukvårdsgeneral med mandat att omfördela utrustning och personal mellan regioner vid behov.
-Jag känner en oro för belastningen i vårdorganisationen, säger Busch.
Statsminister Löfven uppger att det inte finns några åtgärder som regeringen utesluter. Han hänvisade dock till att Socialstyrelsen uppgett att det finns en bra dialog mellan regionerna.
 
14.52
Colombia kommer stänga gränserna för alla som inte är medborgare i landet fr.o.m. helgen uppger landets presidenten Ivan Duque. Det gäller även personer med fast boende i Colombia - men utan medborgarskap. Colombianska medborgare kommer dock tillåtas resa tillbaka.
Uppdatering: Gränserna kommer vara stängda även för medborgare, enligt presidenten.
14.54
"Vi kommer att leverera 200 0000 enheter extra per månad. Det är andningsskydd av högsta filtreringsklass. "
Det borde vara 20 000 enheter, ni har skrivit fel.
www.svt.se
@Lage - Tack, det är åtgärdat! 
14.54
Är mitt uppe i en flytt från Stockholms regionen till en annan ort.
Kan det komma att bli så att vi blir nekade utresa från regionen?
Måste ju flytta bohaget för att ha någonstans att bo.
@Orolig - Det finns inga beslut om att man inte får röra sig inom landet i nuläget. Vad som händer längre fram är omöjligt att svara på. 
14.56
Butikskedjan Byggmax styrelse har beslutat att dra tillbaka sitt förslag inför årsstämman om utdelning på motsvarande cirka 71 miljoner kronor.

"Styrelsens beslut har fattats mot bakgrund av rådande omvärldsklimat med osäkerheten kring de eventuellt kommande ekonomiska effekterna av spridningen av covid-19", skriver Byggmax.
Byggmaxaktien har kort efter beskedet gått upp med 3,3 procent, skriver TT. 
 
14.57
Sveriges stora skidanläggningar måste ta ansvar och stänga ner innan påsk för att förhindra ytterligare smittspridning.
@Lo - Region Jämtland Härjedalen har vänt sig till Folkhälsomyndigheten för rekommendationer gällande skidanläggningarnas eventuella status. De säger själva att de hoppas på svar under de närmsta dagarna. 
14.58
Influensasäsongen har nått sin topp

Parallellt med coronavirusets utbrott pågår den vanliga influensasäsongen. Men den har nått sin topp och spridningen väntas avta, enligt Folkhälsomyndigheten.

Tre influensasorter har cirkulerat, men det har varit en mild säsong med få smittade. Att fler i stället skulle ha blivit smittade av coronaviruset är osannolikt, tror AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Men de åtgärder som görs för att stoppa smittspridningen av coronaviruset kan också motverka vanliga influensasmittor.

-Att inte hälsa på våra äldre och att tvätta händerna hjälper ju förstås också för att skydda äldre mot influensa, säger hon till TT.
15.01
Vad innebär egentligen detta? Bör man exempelvis inte resa från Borås till Göteborg? Det är ju inom samma region men från en mindre stad till en mycket större stad?
@Amie - Det Anders Tegnell sade under pressträffen var att man bör tänka efter innan man reser inom landet. Det är i storstadsregionerna som smittan har mest spridning, väljer man att resa mellan en region med mycket spridning till en som inte har någon, så riskerar man att ta med sig smittan. Detta bör man reflektera över innan man reser. 
15.02
I Norge har man rapporterat in det sjunde dödsfallen, skriver NRK. Hittills har 1 552 personer bekräftats vara smittade varav 127 personer det senaste dygnet. Mörkertalet kan dock vara betydligt större eftersom man, precis som i Sverige, inte längre testar alla misstänkta fall. 
15.10
Resa till Mars skjuts fram på grund av corona

Europas nästa stora resa till Mars skjuts fram till 2022, beslutar den europeiska rymdorganisationen Esa och den ryska rymdstyrelsen Roscosmos.

Förseningen av resan med namn Exomars, som egentligen skulle ha genomförts i år, beror på att spridningen av viruset har gjort det näst intill omöjligt för experterna att genomföra nödvändiga resor till samarbetspartner för projektet.Förutom virusets påverkan hänvisar man även till att ytterligare tester av farkosten behövs.
Bland annat skulle det svenska instrumentet Habit, som ska övervaka bildandet av saltlösningar på den röda planeten, ha använts på resan.

"Jag är väldigt ledsen över att Exomars inte sänds upp som planerat efter alla dessa år jag arbetat i projektet", säger Javier Martin-Torres, professor i projektgruppen för Habit på Luleå tekniska universitet, enligt ett pressmeddelande.

Han anser dock att rätt beslut har fattats. Det finns endast ett fönster på tio dagar vartannat år för då förhållandena är optimala för att nå Mars så smidigt som möjligt, varför resan försenas i två år.
TT
 
15.10
Och så en fotbollsnyhet: Brittiska Premier League skjuter på omstarten och slår fast att proffsfotbollen i England tidigast kommer återupptas den 30 april. Planen är i nuläget att spela klart ligan i sommar eller höst. 
15.14
Är det förbud för tyskar o danskar att åka in i Sverige?
@Eva - Nej det är det inte. EU-medborgare får resa in i Sverige. 
"Inreseförbudet gäller som utgångspunkt för utländska medborgare som försöker resa in i Sverige från ett land som inte ingår i EES samt Schweiz.", skriver Regeringen på sin hemsida
15.24
Stefan Löfven håller en pressträff på riksdagen. 
Han får frågan om hur regeringen resonerar  kring stängningar av skolor - och varför man inte fattar beslut om att stänga skolorna.
- Jag hör också många som säger 'stäng inte skolorna'.
- Besluten fattar vi men råden får vi från myndigheterna. Råden vi får nu är att inte stänga skolorna, säger Löfven. 
15.24
Hej! Jag har en resa Gbg-Sthlm, tors-sön. Är det dumt att göra den resan?
@Lisa - Det måste du själv avgöra, men Folkhälsomyndigheten menar att man bör tänka efter innan man reser mellan storstadsregioner.
15.31
Om en halvtimme kommer alltså riksdagen fatta beslut om en lagstiftning som möjliggör en nedstängning av förskolor och grundskolor. Den kan då tidigast börja gälla på lördag. Statsministern säger på en pressträff att man kommer lyssna noga på Folkhälsomyndigheten när det gäller frågan om att eventuellt stänga skolor men att det inte är aktuell i dagsläget:
– Det är inte där smittspridningen är som störst, säger han.
15.32
I morgon ska krishanteringsrådet mötas igen. Statsministern kommer också hålla en telefonkonferens med landshövdingarna under torsdagen.
15.33
Stefan Löfven riktade också en uppmaning till de mest utsatta i samhället, bland annat äldre.
- Var försiktiga, och följ råden. Det är både för er egen skull och för sjukvårdens skull, säger han. 
15.35
Hej! Finns det några tecken på att SJ kommer göra om sina avbokningsregler (så att det t.ex. går att få tillbaka pengarna) som en följd av Folkhälsomyndighetens nya rekommendation om att inte resa mellan regioner?
@Henry - Imorse sa deras presstjänst att de tittar på den frågan. 
15.40
Påven går till attack mot skattesmitare och beskriver dem som medskyldiga till krisen som uppstått i Italien till följd av coronaviruset. 
Virusutbrottet pressar Italiens underfinansierade sjukvård till bristningsgränsen och därmed är landets skattesmitare medskyldiga, anser påven. 
I en intervju med La Repubblica reflekterar Franciskus, som sedan en månad tillbaka håller alla mässor och audienser via videolänk, även över hur italienare kan finna mening i tillvaron trots virusoro och karantän, rapporterar TT.
- I dessa svåra dagar kan vi återupptäcka de små konkreta gesterna av närhet gentemot de som står oss närmast, säger påven. 
15.42
När fler jobbar hemifrån, pluggar på distans eller sitter i karantän som en följd av coronaviruset ökar trycket på internet och dess bandbredd.
EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, uppmanar därför allmänheten att sänka kvalitén på den strömmade videounderhållningen.
"För att säkerställa internetåtkomsten för alla, låt oss byta till standardupplösning när HD (High definition) inte är nödvändigt", skriver han på Twitter, där han också introducerar hasthtaggen #SwitchToStandard.
Thierry Breton skriver även att han för samtal strömningsjättar som Netflix. (TT)
 
15.48
Hej. Jag undrar om det finns kunskap om hur coronavirus påverkar fostret hos en gravid kvinna. Har det betydelse hur gammalt fostret är? Hur farligt är det för en gravid kvinna att insjukna i coronavirus? Orolig farmor
@JolantaWajnberg - Eftersom viruset är så nytt är det fortfarande mycket man inte vet. Sajten Internmedicin.se skriver att det ännu inte är känt om covid-19 kan smitta från mor till barn. Sajten skriver också: "Mammor som haft andra coronavirusinfektionerna (SARS eller MERS) under graviditeten har haft ökad risk för att föda barn för tidigt och/eller med låg födelsevikt. Om detta också gäller COVID-19 är ännu inte känt."
Kort sagt, det är fortfarande mycket vi inte vet när det gäller det nya coronaviruset och dess eventuella följdverkningar. 
15.55
Monacos furste Albert har testats positiv för corona.
16.01
"En av personerna som smittades av coronaviruset på ett äldreboende i Flen har avlidit, enligt ett pressmeddelande från kommunen. Det var det elfte dödsfallet i landet. " Den nyhet som länkas här är från igår och berör ett av de tidigare dödsfallen (inräknat i tidigare 10 st). Är det alltså den fjärde personen i artikeln, som fortfarande var sjuk, som nu också har avlidit? Eller har det blivit dubbelt i rapporteringen (förståeligt)?
@R - Korrekt påpekande, vi länkade till fel artikel. Rätt ska vara att  en person avlidit i Sörmland under dagen, det fjärde fallet totalt i regionen och det elfte i Sverige. Det senaste dödsfallet handlar, likt de andra, om en äldre person med flera underliggande sjukdomar.
16.05
Delar av södra Frankrike har förbjudit människor att vistas vid havet. Anledningen är att det, enligt dem, bildades folksamlingar på stränderna då många fransmän passade på att ta sina dagliga promenader där och var kvar på platserna i flera timmar. 
16.08
I Stockholm drar SL ned på busstrafik och lokalbanor med 35 till 40 procent på måndag på grund av coronaläget, rapporterar DN
Tunnelbanan, pendeltågen och skärgårdstrafiken kommer dock köra som vanligt.
16.15
Riksdagen har röstat för att ge regeringen befogenhet att stänga skolor och förskolor vid extraordinära händelser. Det rådde enighet mellan samtliga åtta riksdagspartier om lagändringarna. De nya reglerna träder träder i kraft lördagen 21 mars.
16.19
Flygbussarna ändrar sina tidtabeller med anledning av coronakrisen. Så här står det i ett pressmeddelande: "Från och med tisdag 17 mars kommer vi att uppdatera vår tidtabell från dag till dag. Vi ber dig därför att kontrollera tidtabellen så nära inpå din resa som möjligt, gärna samma morgon, men tidigast 12 timmar innan din tänkta avresa."
16.21
Hej, tycker att det blir fel när ni i vissa av era artiklar skriver att 1400 personer smittats i Sverige. Betydligt fler lär vara smittade, siffran anger bara konstaterade fall. Det är STOR skillnad.
@Johanna - Vi har påpekat detta många gånger och har ett fastnaglat inlägg om det längst upp i denna direktrapportering. Vi kan inte veta hur många som är smittade eftersom alla inte känner ett behov av att kontakta sjukvården. De fall som anges är positiva svar bland dem som har testats. 
16.21
Gränsen mellan USA och Kanada kommer att stängas sent på fredag/tidigt på lördag, säger den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau. Redan i går twittrade USA:s president Donald Trump att gränsen skulle stängas för "icke nödvändig" trafik. Handeln mellan de två länderna kommer inte påverkas enligt den amerikanske presidenten.
16.23
Här finns aktuell information om hur SJ hanterar coronakrisen. Idag sa presstjänsten att man tittar på hur man ska göra med kunder som vill avboka resor men har icke-avbokningsbara biljetter. 
16.31
Formel 1 skjuter upp ytterligare tävlingar, bland annat Monacos grand prix. 
Sedan tidigare har de fyra inledande grand prix-tävlingarna skjutits upp och nu kommer samma besked för tävlingarna i Nederländerna (3 maj), Spanien (10 maj) och Monaco (24 maj). 
 
16.36
När får vi reda på om skolan stänger eller inte?
@Förälder - Det vet vi inte, regeringen utvärderar situationen löpande. Det har alltså inte fattats något beslut än och vi vet inte heller när ett eventuellt beslut kan komma att fattas. 
16.37
Staden Bergamo är desperat efter sjukvårdspersonal. Stefano Fagiuoli chef på sjukhuset Papa Giovanni XXIII ber om hjälp med att klara krisen. I en video vädjar han till befolkningen att stanna hemma, men säger också att vårdpersonalen på sjukhuset är utmattade efter att ha jobbat med coronapatienter dygnet runt. "Vi är i desperat behov av läkare och sjuksköterskor". Kvalificerade sjukvårdarbetare är välkomna till sjukhuset om de kan hjälpa till, säger Fagiuoli.
16.39
Finns det läkare som blir smittad av patienter
@Ciao - Ja, över 2000 av de smittade i Italien är vårdpersonal. 
16.39
Rådet att inte resa inom Sverige gäller alltså bara storstäder? Snälla kan ni förtydliga detta i programmet ikväll
@AnnaMalin - Folkhälsomyndigheten skriver själva så här på sin hemsida:

"Inför ledigheter och under påsken är det viktigt att tänka igenom om planerade resor inom Sverige verkligen är nödvändiga att genomföra.

– Stora helger brukar vara stora reshelger. Vi vet av erfarenheter från inte minst Italien och Österrike vad semesterresor kan få för effekter på den geografiska spridningen i ett land, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att man ska tänka igenom om resan till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen eller till någon annan populär semesterort där många människor träffas på samma plats, är nödvändig att genomföra."

16.56
Rysslands president Putin och Kinas president Xi har diskuterat coronaviruset över telefon i dag. De båda ledarna enades om att fördjupa samarbetet gällande utveckling av läkemedel, skriver AP. Putin berömde också Kinas hantering av virusutbrottet enligt en sammanfattning av samtalet som publicerades av Kreml, skriver AP. 
17.01
Även Brasilien inför nu gränsrestriktioner för inresande landvägen från Argentina, Bolivia, Colombia, Franska Guyana, Paraguay, Surinam och Peru. Begränsningarna kommer gälla i 15 dagar, uppger Reuters. 

 
17.04
Varför tas inte coronaprov på alla som söker sjukvård för influensaliknande symptom. Genom att få veta om det är Corona eller inte, blir man trygg när sjukdomen är över och kan hjälpa äldre närstående då man har immunitet ett tag framöver???????
@Monica - Det råder brist på provtagningsutrustning. Läs mer här!
17.13
Frankrikes president Emmanuel Macron säger under torsdagen att det är troligt att landet förlänger perioden av begränsad rörlighet. I början av veckan uppmanade Macron alla franska medborgare att stanna i sina hem och enbart röra sig utomhus för absolut nödvändiga sysslor, för att förhindra spridning av coronaviruset.

– Från och med tisdag klockan 12 och minst 15 dagar framöver blir vår rörelsefrihet kraftigt begränsad. Det betyder att träffar utanför hemmet med vänner och familj inte är tillåtna, sa Macron då. 

17.39
Allt fler afrikanska länder stänger sina gränser när viruset sprids i länder söder om Sahara. För tio dagar sedan fanns bekräftade coronafall i fem afrikanska länder. I dag har 35 av kontinentens 54 länder rapporterat fall.
- Det har varit en extremt snabb utveckling, säger WHO:s Afrikachef Dr. Matshidiso Moeti, enligt AP. 
Hon tror inte att stora grupper undgår att bli upptäckta i nuläget men säger att hon oroas över bristen på testutrustning. Hon oroas också över reserestriktionernas eventuella påverkan på möjligheten att få in nödvändiga resurser i drabbade länder, enligt nyhetsbyrån.
Flera afrikanska länder har följt i Kinas spår och infört skarpa resebegränsningar, skriver AP. 
17.44
Stockholmsbörsen gick i dag uppåt efter en skakig vecka. Vid stängning hade det breda indexet OMXSPI stigit med 3,4 procent.
17.54
USA ska godkänna behandling av coronasjuka med läkemedlet remdesivir, säger president Donald Trump vid en presskonferens, rapporterar TT.
Läkemedelsverket i Sverige har nyligen beviljat så kallad beredskapslicens för läkemedlet som ett alternativ vid behandling av covid-19. Remdesivir har tagits fram för behandling av så kallat rns-virus. Det är under utveckling och inte formellt godkänt som läkemedel i Sverige.
 
17.56
Här följer nyheter gällande karensavdraget.
"Det tillfälligt slopade karensavdraget ska inte bara omfatta personer i anställning, företagare och personer med arbetslöshetsersättning utan även personer med aktivitetsstöd, etableringsersättning och utvecklingsersättning. Detta ska även gälla för förslaget om att temporärt upphäva kravet på läkarintyg från och med den åttonde kalenderdagen.", skriver Arbetsmarknadsdepartementet i ett pressmedelande. 
18.06
Alltså: Det slopade karensavdraget gäller nu också för arbetssökande med arbetslöshetsersättning. Dessutom ska samma grupp omfattas av det slopade kravet på läkarintyg från och med den åttonde kalenderdagen i sjuklöneperioden.
18.18
Italien har nu passerat Kina som det land med flest registrerade dödsfall till följd av coronaviruset, skriver AP. Landet registrerade 427 nya dödsfall under torsdagen och har 3 405 registrerade dödsfall totalt. 
18.19
Rumäner som inte hörsammar restriktioner för att bryta virusspridning riskerar upp till 15 års fängelse, meddelar regeringen. Maxstraffet kan bli aktuellt om trotset leder till att någon smittas och avlider.
Att inte respektera karantänbestämmelser innebär att regelbrytaren som mest riskerar tre års fängelse, eller max fem år om någon smittas, skriver TT.
 
18.57
Flygbolaget BRA, som står för 30 procent av inrikesflyget, pausar nu 12 av sina 18 flyglinjer. Från och med måndag (den 23 mars) flyger BRA endast mellan Stockholm och följande städer: Malmö, Göteborg, Ängelholm, Visby, Umeå och Östersund, en eller två gånger om dagen i vardera riktningen.

"Vi förstår att detta blir ett väldigt hårt slag mot landets tillgänglighet men vi har i nuläget inget val", säger vdn Geir Stormorken, i ett pressmeddelande.
19.04

Tågbolaget SJ har beslutat att göra ett tillfälligt undantag från gällande av- och ombokningsregler, med anledning av Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer att undvika ickenödvändiga inrikesresor.

Alla resor som skulle ha påbörjats efter klockan 14.00 den 19 mars kan avbokas oavsett om biljetten är köpt ombokningsbar eller inte. Den som avbokar en resa får ett värdebevis som gäller som betalning vid senare resa, meddelar SJ i ett pressmeddelande. 

19.19
Vad skiljer covid-19 från svininfluensan och vad är anledningen till att man denna gången har så stora och drastiska åtgärder?

Vad skiljer covid-19 från säsongsinfluensan som gör att de är sådan säkerhetspådrag överallt?
Om inte ni kan svara, vart finns info om det? Kan nämligen inte hitta någon info om det i era frågor och svar.
@Sofia - Det som framför allt skiljer coronaviruset från säsongsinfluensan är att det varken finns vaccin eller en immunitet bland befolkningen mot det förstnämnda, som kan bromsa upp smittspridningen. Svininfluensan orsakades av ett helt annat virus och då fanns ett vaccin att tillgå.
19.23

Så här fungerar corona-mottagningen på Södertälje sjukhus

De patienter som uppvisar symptom som kan vara coronarelaterade får först passera ett tält utanför Södertälje sjukhus akutmottagning – där en första bedömning görs av läkare. SVT har pratat med Theo Wilson, en av läkarna som står i mottagningstältet.
19.25

Många anställda vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är just nu hemma med misstänkt corona eller allmänna förkylningssymptom. Men de provtas inte eftersom resurserna inte räcker till.

– Jag tycker det är jättedåligt, för vi behövs ju på jobbet. Nu är det i stället jättemånga som sitter hemma med milda symptom, och det känns väldigt onödigt, säger en läkare som vill vara anonym, till SVT Nyheter Uppsala.

19.29
Netflix sänker videoklvaliteten i 30 dagar för att förhindra att internet går på knäna.
19.32

UD planerar inte att flyga hem svenskar

Coronautbrottet sprider sig över världen och tiotusentals svenskar befinner sig utomlands. Men utrikesdepartementet har för tillfället inga planer på att flyga hem strandade svenskar.

- Vi planerar just nu inte någon assisterad utresa från något specifikt område, säger utrikesminister Ann Linde (S).

TT

19.32
Är det så att smittan sprids via döda föremål såsom metall? Om inte är all handtvätt utan effekt, om man inte rör andra människor.
Varför avråds äldre från att gå till butiken eller restaurangen om man håll en metersacstånd?
@Roland - Det är inte helt klarlagt hur länge viruset överlever utanför kroppen. En forskningsrapport från Tyskland visar att olika typer av andra coronavirus kan överleva upp till fem dagar på bland annat metall. Rent teoretiskt skulle exempelvis lastbilstransporter inom Europa kunna föra smittan med sig. Är man orolig fungerar vanliga desinfektionsmedel för att undvika smittspridning.
19.36
Varför testar man inte sjukvårdspersonal, så att man kan gå in på sjukhuset för att jobba och vara trygg med att man inte förvärrar för osmittade patienter!!
Känns ju väldigt märkligt tycker jag!
@Anders - Det råder stor brist på testutrustning och alla sjukvårdsregioner har helt enkelt inte möjlighet att testa personal alt. prioriterar att testa de mest kritiska patienteterna. 
19.39

SKF stänger fabriker i Europa

Svenska kullagerjätten SKF stänger tillfälligt tre fabriker och drar också ner på personal till följd av coronaviruset, rapporterar TT. 

Det handlar om fabriker som tillverkar lager till fordonsindustrin i Spanien, Frankrike och Italien. Hur många medarbetare som drabbas är oklart.

19.46
Nederländske hälsovårdsministern avgår
Den nederländska hälsovårdsministern Bruno Bruins lämnar sitt uppdrag, en dag efter att han svimmade mitt under en frågestund om coronaviruset i det nederländska parlamentet, rapporterar Reuters
Bruno Bruins säger att han kollapsade av utmattning efter flera veckor av intensivt arbete. 
19.51

The Metropolitan Opera – eller The Met – i New York ställer in resten av sin planerade säsong på grund av coronaviruset. Enligt The New York Times innebär stängningen ett förväntat inkomsttapp på motsvarande 621 miljoner kronor.

19.53
Italien, som nu har flest registrerade dödsfall hoppas att de hårda restriktioner som omfattar alla 60 miljoner invånare snart ska visa sig verksamma när det gäller att få stopp på coronavirusets spridning.
I dagsläget är det är bara tillåtet att lämna hemmet för att jobba, handla mat eller av hälsoskäl. Och de butiker som fortfarande håller öppet stänger allt tidigare om dagarna medan polis jagar promenerande familjer tillbaka in i isolering.
 
- Det viktigaste är att inte ge upp. Det kommer att ta ytterligare några dagar innan vi ser nyttan av åtgärderna, sade Silvio Brusaferro, chef för Italiens nationella hälsoinstitut, på en tv-sänd presskonferens.

 
19.59
Ipren ska enligt uppgift innehålla inflammationshämmande komponenter. De misstänks förvärra corona. Är det enbart de ämnen som finns i Ipren som detta gäller eller gäller det alla ämnen av denna typ?
Diabetiker har ju ofta artros och äter inflammationshämmande naturmedel som gurkmeja, kan dessa också förvärra symtomen vid corona. Finns ju även andra naturmedel med samma egenskaper.
@KåreBäck - Det finns inte tillräckliga belägg för att avråda från antiinflammatoriska läkemedel enligt Läkemedelsverket. I går skrev WHO att man, baserat på den kunskap som finns i dag, inte avråder från att använda ibuprofen. Läs mer här.
20.03
Jag frågar - igen: det är välkänt vid det här laget att det är brist på testmaterial just nu men finns det en AMBITION hos FHM att kunna utöka testningen? Blir det inte ohållbart i längden att hålla kvar folk hemma som behövs på jobbet för att de har lättare förkylningssymptom. Eller kommer det åtminstone finnas möjlighet att många får kolla om de har haft viruset eller inte?
@Anna - Folkhälsomyndigheten meddelade i gå att det inom kort kommer att finnas tester som visar om personer tidigare har varit smittade av corona och därmed byggt upp en immunitet. Läs mer här. 
20.08
FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för att miljontals människor kan avlida om coronaviruset får en okontrollerad spridning. Han tillägger att fattiga länder är särskilt utsatta, rapporterar TT.

- Om vi låter viruset spridas som en löpeld, och då särskilt i de mest utsatta regionerna i världen – kan det döda miljontals människor, säger han.
- Global solidaritet är inte bara en moralisk nödvändighet, det ligger i allas intresse.
 
FN-chefen uppmanar regeringar att ge starkast möjliga stöd åt de åtgärder som Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar.
- Hälsokatastrofen ställer det i klar dager att vi bara är så starka som det svagaste hälsosystemet, säger Guterres.
 
20.28
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade sig vara säger på att landet kan få bukt med spridningen av coronaviruset inom tre månader – om alla följer råden som givits.
Dödstalet är nu uppe i närmare 150 personer till följd av viruset.
20.43
Riksbanken erbjuder lån i amerikanska dollar
"För att mildra effekterna på den svenska ekonomin och motverka den pågående marknadsoron har Riksbankens direktion, på ett extrainsatt penningpolitiskt möte, beslutat om nya åtgärder. Riksbanken kommer att möjliggöra lån i amerikanska dollar så att tillgången till en av de viktigaste valutorna för svenska företag är fortsatt god." skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
 
Riksbanken tar även bort begränsningsregler för bostadsobligationer (säkerhetsställda obligationer). De skriver också att de nu avser att köpa företagspapper. 
 
"Den ekonomiska utvecklingen och läget på finansiella marknader, i både Sverige och andra länder, försämras nu mycket snabbt. Riksbanken står mot den bakgrunden beredd att vidta ytterligare åtgärder och tillföra den likviditet som behövs, även mellan ordinarie penningpolitiska möten", skriver man avslutningsvis.
20.48
Filmfestivalen i Cannes kommer inte att arrangeras i maj som planerat uppger arrangörerna. Man skriver att man just nu överväger flera alternativ, huvudspåret är att skjuta upp festivalen till slutet av juni eller början av juli. Årets upplaga skulle ha ägt rum 12-23 maj.
21.08
Uppåt på New York-börsen
Wall street vände uppåt under torsdagen efter några dagar med tunga ras. Dow Jones industriindex steg med 1 procent, Nasdaqs kompositindex gick upp 2,3 procent och det breda breda S&P 500-indexet hade stigit 0,5 procent vid stängning. 
21.20
Om det blir tal om en stängning av förskolor och grundskolor sades det att barn till föräldrar med samhällsnyttiga yrken skulle få gå ändå. Vilka yrken räknas dit? Jag tänker t.ex. på att lärare normalt inte räknas dit men att vi ändå kommer vara tvungna att finnas tillgängliga och behöver ordna med hemundervisning, något som är svårt med små barn hemma. Finns det någon plan för det från regeringshåll?
@Jenny - Det gör det. Det kommer sannolikt att presenteras någon form av lista under de närmaste dagarna. 
21.24
Kina har 1,4 miljarder invånare, Italien har 60 miljoner. Idag torsdag har Italien redan fler döda än Kina och svensk massmedia hänvisar till att ”Kina har nu noll nya Corona fall”. Är det verkligen rimligt att så okritiskt hänvisa till och lita på statistik från en kommunistdiktatur som Kina?
@Tomas - Det går naturligtvis inte att veta med hundraprocentig säkerhet. Vi refererar till uppgifterna och informerar samtidigt om att de kinesiska siffrorna kommer från regimen. 
21.26
Eftersom det är så mycket vi inte vet om gravida och coronavirus (enligt era tidigare svar), borde inte gravida klassas som en riskgrupp, som flera andra länder gör? Det skulle påverka hur mycket gravida kommer att kunna undvika smitta på jobbet tex. Att det inte skulle vara en risk för fostret verkar vara baserat på ett fåtal studier och desto fler antaganden.
@Lisa - Det stämmer att det råder stor osäkerhet. Här är en utförligare text om de få studier som finns.
21.33
Irland kan komma att hålla skolorna stängda till maj, uppgav landets premiärminister Leo Varadkar under ett möte med partiet Fine Gael under torsdagen.
21.36
Andra länder provtar samtliga misstänkta fall. Andra länder beställer, och tar emot, nytt testmaterial. Det är uppenbart att det går att testa mer, men att Folkhälsomyndigheten inte VILL. Varför följer inte SVT upp deras bortförklaringar med följdfrågor?
@Boris - Det råder brist på testmaterial i stora delar av världen, inte bara i Sverige. EU:s smittskyddsmyndighet har bland annat uppmanat  medlemsländerna att spara på resurserna.
21.47
Marocko har utfärdat ett hälsonödläge och kommer begränsa rörligheten i landet från fredag eftermiddag. Invånare kommer tillåtas lämna sina hem enbart för att köpa mat och medicin. Anställa inom ett antal kritiska branscher kommer dock att undantas reglerna enligt landets inrikesminister, rapporterar Reuters. 
 
21.51
Chile skjuter på grundlagsomröstning som en följd av coronaviruset

Chiles kongress enas om att skjuta fram en folkomröstning om landets grundlag till den 25 oktober, säger senatens talman Adriana Muñoz.
En ny grundlag var ett centralt krav i de omfattande protester som skakade landet i höstas.
Den rådgivande omröstningen rör både frågan om det finns behov av ny grundlag, och hur den i så fall ska utformas.
Ett dekret från president Sebastián Piñera kommer att formalisera ett beslut i kongressen om ett framflyttande av folkomröstningen, som skulle ha hållits den 6 april, skriver TT.
22.08
Norwegian och SAS får norska lånegarantier
De norska regeringspartierna har enats om ett stödpaket till norska flygbranschen om totalt 6 miljarder norska kronor, skriver norska nyhetsbyrån NTB.
 
Stödpaketet handlar om statliga lånegarantier varav 3 miljarder riktas till Norwegian och 1,5 miljarder till SAS. Resterande pengar riktas till det norska flybolaget Widerøe och övriga flygbolag som har drabbats av coronakrisen. (TT)
 
22.18
I Algeriet kommer besked om att all inhemsk flygtrafik ställs in from söndag och två veckor framåt.
22.36
Hej. Såg att man i Italien jagar in promenerande familjer. Borde då också jag, 73, avstå från att gå ut och gå? Vad i själva promenaden skulle vara farligt?
@IngvarOhlin - Hej Ingvar! Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer från i dag kan äldre personer gå ut på promenad, men de ska inte göra det i grupp.
22.36

Det är oklart hur många svenskar som befinner sig strandsatta utomlands. Utrikesdepartementet meddelade i går att man varken har några planer på att kartlägga hur många medborgare det rör sig om eller på att evakuera dem.

Men ikväll i kväll har två Norwegian-plan med svenskar från Marocko landat på Arlanda, skriver Aftonbladet. 

Enligt uppgifter till tidningen har UD tryckt på via sina diplomatiska kanaler för att svenskarna skulle kunna flygas hem.  Biljetterna ska passagerarna själva ha betalat. Marocko har planer på att stänga gränserna vilket har påverkar UD:s beslut att agera enligt tidningens uppgiftslämnare. 

23.29
Kan man fortfarande åka buss eller är det något man ska avstå från?
@Saga - Om du är över 70 år bör du enligt Folkhälsomyndigheten inte åka buss. Annars är ett av myndighetens främsta råd att du ska stanna hemma om du är sjuk. 
23.30
Appelgren coronasmittad: "Som en förkylning"

Handbollslandslagets målvakt Mikael Appelgren har smittats av coronaviruset, covid-19. Det berättar 30-åringen på Instagram.
"Ännu en solnedgång i karantän, reflekterandes över hur livet brukade vara. Som en av de som bär på covid-19 stannar jag här", skriver han och fortsätter:
"För mig har det varit som en vanlig förkylning och jag har nästan återhämtat mig helt. Ta hand om varandra och ta ansvar". (TT)
 
01.04
Spanien stänger alla hotell
 
Alla hotell i Spanien har fått order om att stänga inom sju dagar för att hindra spridningen av coronaviruset, rapporterar El País. Långtidsboenden undantas i de nya reglerna, förutsatt att deras gäster har möjlighet att uppfylla de krav på isolering som gäller i landet.
Spanien, ett populärt turistresemål, är ett av de länder som har drabbats värst av virusets framfart med över 760 avlidna och omkring 17 000 bekräftade fall. (TT)
 
01.18
USA-gränser kan stängas ytterligare

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att landets gräns mot USA kan stängas redan på fredagen.
Hittills har över 800 fall av covid-19 bekräftats i Kanada, i USA är antalet över 11 500.
- Det här är svåra och extraordinära tider då kanadensare tar till svåra och extraordinära åtgärder, säger Trudeau till journalister utanför sitt hem, där han för tillfället håller sig isolerad då hans fru Sophie Grégoire Trudeau har testats positivt för coronaviruset.
Enligt amerikanska källor till Reuters väntas även liknande gränsbestämmelser införas vid USA:s gräns mot Mexiko.
Under 2019 korsade cirka tre miljoner personbilar varje månad gränsen vid San Diego i USA och Tijuana i Mexiko på laglig väg.
 
02.27
BRA ställer in flyg till tolv orter

Flygbolaget BRA ställer in 12 av de 18 inrikeslinjer som trafikeras året runt. Det uppger företaget i ett pressmeddelande. Förändringen sker måndagen den 23 mars. Endast sex linjer till och från Bromma kommer att fortsätta, och då med enbart en eller två avgångar om dagen, i vardera riktning. 600 medarbetare kommer att korttidspermitteras och gå ned i arbetstid.
BRA står enligt egna uppgifter för totalt 30 procent av inrikesflyget.
Foto: Johan Nilsson / TT
Flyglinjer som ställs in
  • Kalmar - Bromma
  • Växjö - Bromma
  • Ronneby - Bromma
  • Kristianstad - Bromma
  • Halmstad - Bromma
  • Trollhättan - Bromma
  • Örnsköldsvik - Bromma
  • Sundsvall - Bromma
  • Östersund - Malmö
  • Östersund - Göteborg
  • Visby - Malmö
  • Visby - Göteborg.

 
03.28
Utegångsförbud i Argentina

Argentinas president Alberto Fernández har utlyst obligatoriskt utegångsförbud i landet. Förbudet, som är en "förebyggande åtgärd" för att hindra virusspridningen, träder i kraft på fredag och ska gälla mars månad ut.
Undantag gäller transport till närliggande mataffärer och apotek, vilka tillåts hålla öppet.
 
03.49
Kalifornienbor måste stanna hemma

Kaliforniens omkring 40 miljoner invånare beordras att stanna hemma. Personer med samhällsviktiga funktioner undantas reglerna och bland annat mataffärer, apotek och banker kommer fortsatt att vara öppna.
Delstaten har omkring tusen bekräftade fall av Covid-19 och nära 20 dödsfall. (TT)
06.19
Johan Syrud överläkare, förklarar att beredksapen ändå är så god den kan bli inför helgen då fler väntas söka vård.
- Vi hade ingen luft innan vi började så läget är ansträngt, men vi hoppas att det ska gå, säger han i Morgonstudion.
 
06.32
Flaskhalsen är mängden intensivvårdsplatser. I landet handlar det om 530 stycken. Det finns rum att omprioritera och ställa om för att göra det till det dubbla, menar Johan Styrud, men bara till en viss gräns.
- Blir det som i norra Italien, då kommer det inte räcka. Då blir det en etisk stress och man måste välja vilka som ska komma till intensivvården.
Och det finns inget facit. Men står du och väljer mellan en 80-åring och en 30-åring tycker jag att det är självklart att yngre går före äldre.
06.37
Historikern Dick Harrison i Morgonstudion.
- Vi har inte upplevt liknande krafttag från myndigheter tidigare vad gäller en enskild sjukdom, säger Dick Harrison om veckan som lär gå till historien. 
06.38
Det närmaste paralleller han kan dra är karantän som införts tidigare vid stora utbrott och även den hamstring som skedde under första världskriget.
06.41
Att covid-19 inte går att jämföra med spanska sjukan bland annat är att det var influensor som befolkningen hade en viss immunitet mot - men det här är en helt ny sjukdom, och därför är det svårt att dra paralleller menar Dick Harrison.
06.44
- Jag tror inte att vi kommer komma ihåg den här sjukdomen för hur många som dog, i det fallet ligger den i lä med tidigare sjukdomar som spritts. Mne myndighetsagerandet, hur länder stänger ner påp kort tid har vi inte varit med om innan.
06.51
Flygbolaget HK Express, som flyger cirka 25 rutter i Asien, uppgav under fredagen att alla flyg ställs in under april ut. 
Även Air Canada vidtar åtgärder i följderna av coronvirusets spridning. 5 100 anställda sägs upp tillfälligt, enligt Reuters. 
06.53
07.01

OS-elden har landat i Japan – nedbantad ceremoni

Förberedelserna inför OS i sommar fortsätter – mitt under den dramatiska spridningen av coronaviruset. 
07.11
Jan Albert, professor i smittskydd på Karolinska. 
- Vi har gjort jättemycket planerinsgarbete inför en evnetuell topp här i Sverige, och det hoppas vi kommer räcka.Det är svårt att säga exakt hur många intensivvårdsplaster som kommer att behövas just nu, säger han i SVT:s Morgonstudion.
07.13
En och en halv månad efter första sjukfallet - hur har landet hanterat situationen?
- Vi har hanterat det bra än så länge - men finns inget facit. Hur bra vi har gjort kommer ses först i efterhand, säger Jan Albert. 
07.15
Jan Albert anser att Folkhälsomyndigheten ligger så rätt man kan göra utifrån de premisser, och den osäkerhet som finns att utgå ifrån.
07.16
Hur ska man tänka kring resor och firande nu när påsken närmar sig?
- Ställ in er på att åka till ett landställe om ni har det och ett mindre firande, umgås inte med en massa människor, säger Jan Albert. 
07.21
Banktvekan inför riksbankens miljardpaket
Riksbanken meddelade den 13 mars att man lånar ut upp till 500 miljarder för att säkerställa kreditförsörjningen till coronadrabbade företag.

Men bankerna kan låna billigare på annat håll. Riksbankens mångmiljardpaket i coronakrisen riskerar att bli ett skott i mörkret för företag som behöver stöd.
-Som det är nu har vi en lägre upplåningskostnad på den reguljära marknaden, säger SEB:s presschef Frank Hojem.

Bankerna är hemlighetsfulla. Och Riksbanken vill inte berätta om det kommit in några anbud från någon bank när de första hundra miljarderna i centralbankens samlade utlåningspaket på 500 miljarder kronor ska bjudas ut i dag – pengar som syftar till att hjälpa företag i nöd.
-Vi avvaktar lite med det, det blir inget besked nu, sade SEB:s presschef Frank Hojem i går.

Han pekar på att villkoren för att låna just nu är billigare på den reguljära finansmarknaden.
Inte heller Swedbank, Nordea eller Handelsbanken ger något besked huruvida de har lämnat in något anbud.
(TT)
07.24
Nu är Ann Linde med i Morgonstudion. 
- Det är ett exceptionellt läge, säger hon.
Konsekvenserna långsiktigt som hon ser just nu är många problem som fortfarande existerar hamnar i skymundan, som klimatarbetet.
07.27
- Vi ser mycket tydligt hur olika länder drar nytta av det här för sitt eget intresse, och då pratar jag inte bara om det här att man ska ha skyddsmasker utan även om spridandet av desinformation. 
Vem går vinnande ur coronapandemin? Där måste vi vara väldigt uppmärksamma när vi ser tendenser till prat om att vi de demokratiska länderna skulle ha svårare än totaitära länder  - en diskussion som förs just nu, säger Ann Linde.
07.28
- Det stämmer helt enkelt inte att Sverige inte gör vad vi kan för att bekämpa detta, säger Ann Linde.
07.33
För svenskar i andra delar av världen just nu rekommenderar Ann Linde:
- Se över din situation - är det säkrast att stanna där du är? Ladda ner UD:s app och håll dig informerad- Du kan skriva upp dig på UD:s reslista - då får du information om det går eventuella transporter hem.
07.36
Kl 14.00 på torsdagen listade Anders Tegnell tre råd som extra viktiga för allmänheten att förhålla sig till. 
 
  • Stanna hemma om du känner dig sjuk 
  • Jobba hemifrån om det är möjligt 
  • Res inte inom landet om det inte är nödvändigt. 
07.39
Saudiarabien förbjuder alla inrikesresor

Från och med lördag förbjuds alla inrikesresor i Saudiarabien i två veckor, rapporterar en statlig nyhetsbyrå som hänvisar till en källa inom inrikesdepartementet.


Draget att förbjuda alla resor, med flyg, buss, taxi och tåg, görs för att hindra spridningen av coronaviruset.
Hittills har landet 274 bekräftade coronavirusfall. Ingen person har avlidit till följd av viruset i landet.
 
(TT)
07.49
Är det presskonferens idag?
@Frågvis - Hej! Ja, klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten sin dagliga presskonferens.
08.00
Brist på nämndemän 
Misstänkta personer kan komma släppas ur häktet i väntan på rättegång, då domstolarna saknar nämndemän.

Orsaken är coronasmittan och rekommendationen att folk över 70 ska begränsa sina sociala kontakter. 47 procent av landets nämndemän är över 65 år, och  många domstolar i framförallt Stockholmsområdet upplever nu ett ansträngt läge. Detta rapporterar Ekot.
08.11
Katrin Hruska, akutläkare, svarar alldeles strax på tittarnas frågor i Morgonstudion.
08.14
Om jag misstänker att jag blivit smittad och håller mig hemma, hur länge ska jag vara hemma?
Katrin Hruska: Rekommendationerna från FHM är att man ska vara helt symptomfri och efter det vara hemma i två dagar.
Helt symptomfri innebär att man ska vara helt frisk. Det kan ta lång tid, säger Katrin Hruska.
08.16
Bris utökar sina samtalstider för barn och unga, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten. Trycket ökar när skolorna är stängda, och nu ringer allt fler barn till Bris.

För många barn är skolan en fristad, men nu tvingas de att vara hemma där kanske miljön är otrygg. Dessutom skapar rapporterna om viruset, med stängda arbetsplatser och skolor, tomma gator, dödsfall och krisande vård, oro hos barnen.


Tidigare har Bris bara haft telefonlinjerna öppna på eftermiddagarna, men nu öppnas de även under förmiddagarna.
-Om skolorna är stängda så ska ju barn ha möjligheter att höra av sig till Bris på förmiddagarna också, säger Erik Nilsson, regionombud på Bris till P4 Västerbotten.
 
(TT)
08.18
Gäller samma regler för sjukhuspersonal? Måste man stanna hemma vid minsta symptom? 
Katrin Hruska: Ja, vi har samma svårigheter som alla andra att veta vad är minsta symptom. Jag har hostat två gånger, ska jag gå till jobbet? Det är ingen som vet, det kanske är så din sjukdom börjar. Då kanske det är så att när du har hostat två gånger, då ska du dra dig undan. Du ska kolla hur det utvecklas. Var det bara att jag satt något i halsen, då går man till jobbet sen. Eller är det så att jag håller på att bli sjuk. Så man ska absolut vara uppmärksam på de första symptomen som kan vara att man bara känner sig hängig, har ont i huvudet, känner sig trött. Stanna hemma då. Blir det inga mer symptom så kan du gå till jobbet på eftermiddagen eller dagen efter.
08.23

Kemikalieinspektionen lättar på reglerna för desinfektionsmedel

Kemikalieinspektionen har i dag beslutat att ge dispens från kravet om godkännande för desinfektionsmedel med ämnena 1-propanol och 2-propanol. Kemikalieinspektionen öppnar också upp för fler företag som vill tillverka och sälja desinfektionsmedel utan hänsyn till den så kallade artikel 95-listan.


- Sverige är i ett extraordinärt läge på grund av coronaviruset och efterfrågan på handsprit och desinfektionsmedel är stor inom bland annat sjukvården. Med dessa tillfälliga regellättnader kan fler aktörer tillverka och sälja de desinfektionsmedel som sjukvården har ett skriande behov av, säger Agneta Westerberg, ställföreträdande generaldirektör på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.
Dispensen gäller omedelbart och fram till den 16 september 2020.
08.23
Hur gör de som jobbar i vården för att skydda sig?
Katrin Hruska: Det är ganska lätt när man vet att en patient är smittad. Vi vet vilken skyddsutrustning vi ska använda. Den skyddsutrustningen finns för dem som tar hand om smittade patienter. Problemet är att folk kan ha väldigt difusa symptom och det drabbar oss i första ledet, i ambulanssjukvården, på akuten, inne på avdelningarna. Det betyder att vi plötsligt måste skydda oss mot alla patienter. 
08.25
Vad skulle det innebära för dem som jobbar i vården om skolor och förskolor stängs?
Katrin Hruska: Vad jag har hört av kollegor är att det blir väldigt, väldigt svårt. Nån måste ta hand om barnen förstås. 
08.28
Hur viktig är närhetsfaktorn? Hur ska man tänka där om man är symptomfri och vad man vet inte varit i närheten av människor som är smittade?
Katrin Hruska: Min princip är att jag håller så mycket avstånd jag kan, en meter, två meter om jag inte behöver vara närmare dem än så. Om man träffas i större grupp ökar risken för att sprida smittan. Man kan träffa färre människor regelbundet, hålla avstånden, försöka träffas utomhus. 
08.34
Även Youtube sänker nu kvaliteten på streamingen för att undvika en överbelastning av internet nu när alltfler människor i karantän jobbar på distans.Detta rapporterar Reuters.
08.40
Verkstadsbolaget Atlas Copco begränsar produktionen i Antwerpen, Belgien, med anledning av nya regler från myndigheterna.En stor del av slutmonteringen tillfälligt stoppas medan produktionen av kompressorelement och distributionscentret fortsätter att vara igång.

Det får som effekt att 900 av totalt 1 400 anställda kommer att vara tillfälligt arbetslösa från och med den 23 mars till den 2 april, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
 
08.43
Tidigare i dag var Moderaternas partiledare Ulf Kristersson med i Morgonstudion.
- Mitt fokus är att göra allt för att hjälpa till. Samarbete är det viktigaste just nu. Vi gör allt vi kan för att fatta så kloka beslut som möjligt, sade han.
Han nämnde också "genuin osäkerhet" kring dels sjukvården, dels hur åtgärderna påverkar ekonomin.
- Just nu är huvudfokus på att se till att sjukvården klarar uppgiften om väldigt många blir svårt sjuka. Men alla förstår också att ett nedstängt samhälle får dramatiska ekonomiska konsekvenser. Det kan låta trivialt med ekonomi, men det handlar om människors löner och företagens överlevnad. 
08.44
Coronavirusets påverkan på produktionen gör nu att Apple begränsar antalet Iphones som kunder kan köpa. I ett flertal länder, bland annat de viktiga marknaderna i USA och Kina möts kunder med beskedet att max två Iphones får inhandlas via Apples nätbutik. Detsamma gäller även i den svenska motsvarigheten när TT testar.
För Apple är det inte första gången man genomför begränsningar, senast var 2007 men då av helt andra skäl, nämligen för att undvika andrahandsförsäljning när telefonen kom ut på marknaden.
Sedan tidigare har coronaviruset gett en rad negativa konsekvenser för Apple. Bolaget har vinstvarnat och tvingats temporärt stänga fysiska butiker. (TT)
 
08.48
Med anledning av coronaviruset säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian att fransmän som bor utomlands bör stanna där.
08.50
Enligt statistiken från folkhälsomyndigheten så ligger medianen på de som hittills fått intensivvård på 66 år. Även om de som avlider i sjukdomen tycks vara äldre så verkar riskgruppen för intensivvård vara även unga. Vet vi något mer om dessa yngre intensivvårdspatienter?
@KerstinForshammar - Under presskonferensen med Folkhälsomyndigheten igår fick Anders Tegnell frågan om en person i 20-årsåldern som vårdas på intensiven och sa då att det alltid finns "udda fall", även vid vanlig influensa. Han ville inte lämna några övriga uppgifter om personen, så man vet inte om det finns andra sjukdomar med i bilden. 
08.52
Vi vill påminna om att vi inte kan svara på frågor som rör specifika sjukdomstillstånd. Dessa bör ställas till Vårdguiden och sjukvårdspersonal.
08.54
Ni skriver aldrig något om hur arbetet för poliserna påverkas. Varför inte? Den yrkesgruppen nämns inte heller av experterna o politikerna som en samhällsviktig funktion som måste vara på jobbet o vara nära människor vid behov och utan skyddsutrustning. Hur förbereds de?
@ElisabethÅkrantz - Vi toppar sajten just nu med en artikel om polisen. Men här kommer den som en länk https://www.svt.se/nyheter/inrikes/coronaprognosen-upp-till-halften-av-landets-poliser-kan-bli-sjukskrivna
08.58
Jag saknar information på andra språk än svenska. Hur ska människor som inte kan svenska hålla sig informerade över åtgärden och FMH information?
09.01
Fråga: Var hittar ni era svar på folks frågor? Sociala medier eller någon annanstans?
@Jan-ErikEnberg - Vi letar inte efter information om coronaviruset på sociala medier. Utan bland forskare och experter inom respektive område.
09.02
Hur många avlider av den vanliga influensan per år i Sverige?
@MikaelEngbom - Här är den senaste artikeln om influensan, från igår https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vanliga-influensan-avtar-toppen-passerad-pa-mild-sasong
09.02
09.03

Volvo Cars stoppar produktionen
Biltillverkaren Volvo Cars stoppar produktionen i Sverige, säger vd Håkan Samuelsson till Ekot. 25 000 anställda berörs.

Även produktionen i USA och Belgien stoppas. I Kina har produktionen börjat rulla igen.

Läs mer här.

09.04
Hör att folkhälsomyndigheten rekommenderar att vi inte ska resa inom landet och hålla social distans även om vi är frisk. På folkhälsomyndighetens hemsida finns inte den informationen. Vart kommer informationen ifrån och är det inte ett problem om muntlig och skriftlig information inte följer varandra?
@Cicci - Det är information som har framförts på presskonferenser som myndigheten håller dagligen kl 14.
09.07
Jag brukar varje morgon titta på er dagsplanering med hålltider för presskonferenser m.m. men idag hittar jag ingen. Har ni slutat publicera den? Den har varit så bra för mig så sköter omvärldsbevakning i min kommun.
@Britt-Louise - Vi har missat att lägga upp den idag. Vi ska genast åtgärda detta. Tack!
09.11
Vad tror vi om prognoser för evenemang i sluten av Maj? Typ Stockholm Marathon..
@LinusMartinsson - Det går inte att säga något just nu. Igår sa Anders Tegnell att de rekommendationer man tillämpar idag skulle kunna gälla i åtta veckor, vilket alltså skulle vara till mitten av maj. 
09.13
Skulle det vara möjligt att ni dagligen sätter dagens tv-tider för ex. Pressträffar och liknande som en höjdpunkt så den är högst upp i detta flöde?
@Uppdaterad - Den är där nu!
09.18
Det här finns fastnålat längst upp i denna direktrapportering, men det tål att upprepas: 
Många efterfrågar exakta siffror på antal smittade, men siffrorna är svårbedömda och ger inte hela bilden av läget. Antalet fall som redovisas i Folkhälsomyndighetens statistik är nämligen baserade på laboratoriebekräftade fall – alltså fall där människor behövt söka sjukvård och sen testats. Eftersom många som smittats av viruset får lindriga symptom kan man anta att det totala antalet smittade är större.
09.20
Hur är det med mobiler, mycket prat om att tvätta händerna men har inte mobilerna väldigt mycket baciller på sig? Tänker att man borde rekommendera att torka av dem regelbundet.
@Frida - Jan Albert, professor i smittskydd på Karolinska, svarade på denna fråga i gårdagens chatt som du kan läsa i helhet här. Han ansåg att det kan vara en bra idé att hålla mobilen ren, men då det är händerna som smutsar ner mobilen är handtvätt första prio. 
09.29
Jag har inte sett ett enda inlägg om alla hemlösa som finns runt om i landet och hur dessa ska få hjälp? De om några behöver extra resurser då de inte kan isolera sig som råden från regeringen nu lägger ut.

Tack på förhand :-)
@Henrik - Vi har svarat på den här frågan för, men här kommer det igen:
Stockholms stad kommer inte att säga nej till någon hemlös med förkylningssymtom som söker tak över huvudet. Man håller extra öppet för att hemlösa ska kunna vara inomhus, säger Jan Jönsson, gruppledare (L).
Här och här kan du även läsa artiklar som vi skrivit om hur situationen ser ut nu för hemlösa i väst och i Halland. 
09.34
Börsen öppnar uppåt
Stockholmsbörsen inleder med ett kraftigt kurslyft, i linje med ledande Europabörser. OMXS-index har efter 15 minuters handel gått upp med 4,7 procent.

Kronan stärks efter det att Riksbanken ingått ett så kallat swapavtal med USA:s centralbank som ökar tillgången till dollarlån i Sverige. En dollar kostar nu 10:26 kronor, mot 10:30 kronor i torsdags: Priset på en euro har samtidigt sjunkit till 11:06 kronor, från 11:13 kronor.
 
09.40
Japans utbildningsminister säger att man nästa vecka kommer vidta åtgärder för att officiellt öppna skolorna.
09.43
När får man reda på om grundskolorna stängs?
@Undrandeelev - Det finns ingen tidpunkt när beslutet ska fattas utan det beskedet kan komma närsomhelst. 
09.45

”Jag är 69 år och frisk, kan jag hälsa på barnbarnen?”

Akutläkaren Katrin Hruska gästade Morgonstudion under fredagen för att svara på några av de frågor om coronaviruset som tittare har skickat in.
09.46
Medan många företag runt om i världen tvingas lägga ned verksamhet och varsla personal i viruspandemins spår går amerikanska Walmart mot strömmen.
Varuhuskedjan planerar att anställa 150 000 personer för att möta den ökade efterfrågan från kunder som hamstrar basala matvaror när delstater runt om i landet inför reserestriktioner och order till invånarna om att hålla sig hemma.
"Dessa tjänster kommer inledningsvis att vara tillfälliga, men många kommer att förvandlas till permanenta tjänster efter en tid", skriver företaget i ett uttalande.
Walmart meddelar att man också kommer att betala ut lönebonus på 300 respektive 150 dollar till heltids- och deltidsanställda för deras arbete under "en tid av nationell hälsokris utan motstycke".
Virusutbrottet leder även till en ökning i inköp över nätet. E-handelsjätten Amazon meddelade nyligen att man planerar att anställa 100 000 personer för att möta den ökade efterfrågan. (TT)
 
09.49
Enligt siffror från nyhetsbyrån AP har hittills drygt 240 000 människor i världen smittats av coronaviruset. Av dessa har över 10 000 dött medan över 85 000 har friskförklarats.
09.56
Japan meddelar att beslutet om stängning av skolor inte kommer att förlängas bortom det kommande vårlovet. 
09.58
Hej, först, tack för ett jättebra jobb ni journalister gör! Skulle ni kunna be Folkhälsomyndigheten att på ett mer tillgängligt sätt informera allmänheten om deras viktiga rekommendationer på deras hemsid? Som deras hemsida är nu får man leta för att hitta info, t ex deras rekommendationer om att undvika inrikesresor. Deras upplägg på hemsidan är inte tydlig nog, tycker många.
10.04
Nice stänger promenadstråket Promenade des Anglais med anledning av coronaviruset. Igår kom beskedet att man i delar av södra Frankrike förbjuder människor att gå ned till stranden eftersom det bildades folksamlingar där då många var ute på promenad. 
10.07
10.09
10.11
Skåne larmar regeringen om nya gränshinder
 
Varsel, stängda gränser och skolor – många av de 19 000 som arbetspendlar över Öresund hamnar i knipa när Danmark tar krafttag för att stoppa coronasutbrottet. Nu larmar Skånes landshövding den svenska regeringen, rapporterar Sydsvenskan.
-Se oss! Det är det budskap vi får fram till regeringen. Vi vill uppmärksamma regeringen på att coronapandemin blir extra utmanande för ett län som Skåne, säger landshövding Anneli Hulthén till tidningen.

(TT)
 
10.12
I Tyskland har nu 31 personer avlidit till följd av coronaviruset.
10.13
Var visas WHO's presskonferens
@Pia - Man kan följa deras uppdateringar och presskonferenser på deras egen hemsida här. 
10.14
Aktien i det norska flygbolaget Norwegian rusar uppåt med 24 procent efter det att den varit handelsstoppad under den inledande handeln på Oslobörsen.
Kursrusningen kommer sedan bolaget har fått en lånegaranti värd tre miljarder kronor i torsdags kväll.
Norwegianchefen Jacob Schram välkomnar stödåtgärden.
"Vi har varit tydliga med att vi behöver likviditet och är tacksamma för att vi nu har fått ett sådant erbjudande. Det här är avgörande för att kunna säkerställa luftfart, kritisk infrastruktur och tiotusentals jobb", säger han enligt ett pressmeddelande från bolaget.
Handelsstoppet infördes av Oslobörsen för att utreda omständigheterna runt prissättningen på aktien.
 
10.16
För den som igår missade informationen om SJ:s icke-avbokningsbara biljetter kommer det här: 

"Folkhälsomyndigheten har idag torsdag 19 mars kommit med nya rekommendationer gällande icke nödvändiga resor inrikes.

Det innebär att vi tillfälligt kommer att erbjuda dig med en ej ombokningsbar biljett för avresa till och med söndag 19 april att avboka och få ett värdebevis på motsvarande belopp. Ombokningsvärdet är giltigt i 180 dagar från tågets ordinarie avgångstid och kan användas för att boka en eller flera nya resor med SJ."

Mer på sajten: https://www.sj.se/sv/om/om-sj/senaste-info-coronavirus-o-tagresor.html

10.18
Det står på en annan sida att 44 personer dött i Tyskland.
@Fia - De uppgifter vi har kommer från Reuters som citerar Robert Koch Institute och publicerades av nyhetsbyrån strax efter 10.
10.29
10.29
Kap Verde har fått sin första coronapatient, rapporterar Reuters.
10.31
Hur är det att ha coronaviruset? Klara-Maria berättar 
10.32
10.38
Storbritannien ber 65 000 pensionerade läkare och sjuksköterskor att gå tillbaka till jobbet för att hjälpa till i sjukvården. Frivilliga kommer att få träning i ett par veckor och sedan placeras ut på sjukhus, säger hälsominister Matt Hancock.
Om de som ombes att gå tillbaka till jobbet är äldre och därmed tillhör riskgruppen, och hur man i så fall ska hantera det, framgår inte. 
 
10.43
10.49
Hej, undrar om det finns/planerad någon extra beredskap inför Påsklovet? Resor inom Sverige? Stockholm regionen är ju värst drabbad. Finns tankar om att sätta Stockholm i någon sort av karantän eller åtminstone skärpa regler under Påsklovet?
@Birgitta - Igår gick Folkhälsomyndigheten ut med information om att man bör tänka sig för innan man reser även inom landet. Risken finns att man sprider smittan till regioner där den ännu inte finns. Alltså, det är bra att avstå från icke nödvändiga resor. 
10.54
Tar Paracetamol ner febern hos Coronasmittade?
@Ann-KristineTurnbullMöller - Ja, WHO råder personer med symptom att använda sig av paracetamol.
10.55
Strax drar presskonferensen med kultur- och idrottsminister Amanda Lind igång. Deltar gör även kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) 
SVT sänder live kl. 10.55.
10.57

Volvo lastbil permitterar 20 000
 

Volvo stoppar all produktion i Sverige och permitterar samtliga 20 000 anställda. Läs mer här

11.01
. Vi alla påverkas av det nya läget - inte minst inom kulturen och idrotte, säger Amanda Lind som berättar att hon mötts av 100 procent förståelse när hon deltagit i möten under veckan om olika åtgärder som behöver vidtas.
11.03
Krispaket till kultur och idrott om 1 miljard kronor
- Kultur- och idrottsvärlden tillförs 1 miljard kronor i krisstöd , säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind under en presskonferens på fredagen.
11.05
Enligt Christer Nylander (L) går 500 miljoner i akut stöd till idrotten och 500 i akut stöd till kulturen.
11.06
- Det har varit viktigt för regeringen att snabbt få till det här stödet, säger Amanda Lind.
- Det här är ett viktigt tillskott. Kulturen och idrotten spelar en viktig roll för männsikor i tider av oro.
11.08
- Det här är en möjlighet för expertmyndigheter  att bedöma var insatserna behövs mest, säger Christer Nylander.
11.10
- Vi måste vara öppna för ytterligare insatser då vi ännu inte vet omfattningen av det här på längre sikt, säger Christer Nylander.
11.12
Vilka principer gäller vid fördelning?
- Det får vi återkomma till - vi ska så snabbt som möjligt återkomma med detaljerna, säger Amanda Lind. 
11.14
Österrike förlänger landets karantän fram till och med den 13 april, rapporterar Reuters. Landet har sedan tidigare förbjudit folksamlingar på fler än 5 personer.
11.14
- Det här är oerhört uppskattat av många - frågan är hur länge det räcker, säger Simon Sarnecki, reporter, i SVT:s studio om krispaketet till kulturen och idrotten.
11.16
- Det är ännu lite oklart hur bedömningarna om vem som ska ta del av pengarna ska gå till, säger Simon Sarnecki.
11.19
Irans Hälsomyndigheter uppger att 1433 personer hitintills dött till följd av viruset i landet, enligt Reuters. 
 
11.20
Har man haft olika typer av evenemang el uppdrag som ställts in pga corona ska man kunna ta del av pengarna - men fördelningsprinciperna är ännu inte klara, säger Amanda Lind till SVT.
11.23
Hur ser det ut med förlorade annonsintäkter för mediekoncerner?
- Det är samma där, även om jag inte har någon konkret besked om det idag men jag för samtal med många som är drabbade av det här, säger Amanda Lind
När ska pengarna komma kulturlivet till dels?
- Så snart som möjligt.
11.29
Minst 20 döda av giftig alkohol i Turkiet

Minst 20 personer har dött och 34 vårdas på sjukhus i Istanbul efter att ha druckit giftig alkohol, rapporterar den turkiska tidningen Milliyet.

Samtliga är turkmeniska medborgare och uppges ha druckit alkoholen i tron att det var en typ av sprit som används i Turkmenistan för att skydda sig mot smittsamma sjukdomar. De ska först ha använt alkoholen på kroppen för att skydda sig mot det nya coronaviruset.

Elva personer har gripits för att ha sålt alkoholen i de drabbade stadsdelarna.
Falska rykten har spridits på flera håll i världen om att drickandet av alkohol kan skydda mot det nya coronaviruset.
TT
 
11.31
Sammanfattningsvis: 
Ett efterlängtat besked om krispaket till både idrott och kultur om 1 miljard kronor ska delas ut. Pengarna ska gå till de som drabbats hårdast, men exakt hur bedömningarna ska ske är i nuläget oklart. 
11.34

Flygbolag ställer in samtliga resor till Halmstad flygplats

SVT NyheterFlygbolaget BRA kommer från och med måndagen den 23 mars inte flyga några sträckor till och från Halmstad flygplats. – Vi har försökt in i det längsta för att hålla uppe minitrafiken men det finns ingen efterfrågan. Det är jättetråkigt men vi är tvungna att göra såhär, säger Anna Soltorp, hållbarhetschef på flygbolaget BRA.
11.47
Ytterligare 149 personer har dött till följd av coronaviruset i Iran, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Iran är ett av de värst drabbade länderna i världen och landets regering har kritiserats för att inte ta viruset på allvar.

Nästan 20.000 personer har nu bekräftats smittade i landet och 1433 personer har dött. 

 
11.54
I Spanien har antalet dödsfall nu stigit till 1002, enligt spanska myndigheter, rapporterar BBC. Bara Italien, Kina och Iran har haft fler dödsfall. Nästan 20.000 personer har smittats i landet och av dem har hittills 1588 tillfrisknat.
11.56
Italienska läkare som har gått i förtidspension kommer att kunna anställas igen för att hjälpa till med arbetet mot coronaviruset, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.  
11.59
Jag MÅSTE ha svar på detta, kan ni snälla fråga någon expert som ni har kontakt med? De säger att Covid-19 sätter sig djupt i lungorna men ändå pratas det inte om astmatiker? Som astmatiker kan ju en förkylning vara tuff för lungorna och då vågar jag inte ens tänka på vad en ”nedre luftvägsinfektion” (som de sade Corona kunde skapa) kan ställa till med.
Jag är lärare och förväntas vara på mitt jobb efter min förkylning gått över men är rädd att bli smittad och att det kommer innebära sjukvård med respirator. Och jag har två barn jag hellre finns där för.. Snälla hjälp mig ställa frågan!
@Lärare - Hej, vetenskapsradion hade ett inslag om detta i morse som det kan vara bra att lyssna på. Inslaget och texten hittar du här
12.00
En tre veckor gammal pojke som hade smittats med coronaviruset i Bergamo, Italien har fått lämna sjukhuset. Pojken konstaterades smittad för sjutton dagar sedan. Även mamman var smittad, medan pappan inte var det. 
12.01
Jag är 55 år, har högt blodtryck och äter två olika mediciner gör det. Tillhör jag riskgruppen?
@Karin - Vi kan tyvärr inte göra några medicinska bedömningar. 
12.02
Två italienska läkare har avlidit till följd av coronaviruset. Båda läkarna var pensionerade men gick tillbaka till jobbet under krisen.
12.06
- Vi måste förbereda oss, mentalt och praktiskt, inför fler sjukdomsfall och att fler kommer att dö till en följd av viruset, säger finansregionråd Irene Svenonius (M) under en pressträff med region Stockholm.
12.06
I Sydafrika har antalet bekräftade coronasmittade stigit till 202, rapporterar AP. Landets största flygplats, OR Tambo internationella flygplats i Johannesburg, har beslutat att inte låta utländska resenärer gå av flygplanen. Istället kommer de att flygas tillbaka till sina hemländer.

Samtidigt har ögruppen Kap Verde, utanför Afrikas nordvästra kust, fått sitt första bekräftade fall av sjukdomen. Totalt 37 länder på kontinenten har nu bekräftade fall av coronaviruset.
 
12.09
Hej vart kan man se presskonferensen med Stockholm region?
@Ebba - På regions Stockholms sajt. Här är en länk. 
12.10

En person avliden av coronaviruset i Östergötland

SVT NyheterRegion Östergötland meddelar att en person har avlidit i av coronaviruset i länet.
12.11
Den australiska delstaten och ön Tasmanien isolerar sig från fastlandet i ett försök att stoppa spridningen av coronaviruset, rapporterar Reuters. Från och med söndag kommer alla som reser till ön, även om de kommer från australien, att sättas i karantän i 14 dagar. 
12.11
En äldre kvinna avled under torsdagen på Universitetssjukhuset i Linköping till följd av coronaviruset.
12.12
- Stockholmare - nu prövas vår gemensamma uthållighet och våra gemensamma  förmågor, säger finansregionråd Irene Svenonius (M).
12.13
Dagens viktigaste händelser 20 mars
  • Storbritannien stänger caféer, barer och restauranger. Åtgärden gäller även gym och biografer.
  • Kultur- och idrottsvärlden tillförs 1 miljard kronor i krisstöd. Lär mer här
  • Volvo lastbil permitterar samtliga 20 000 anställda. Läs mer här
  • Volvo cars stoppar all produktion i Sverige - 25.000 anställda berörs. Läs mer här
  • Regeringen skjuter till ytterligare omkring 125 miljarder i lån och lånegarantier till mindre företag. Läs mer här.
  • En äldre kvinna i Linköping samt en person i Sörmland har avlidit. Det är nu 16 döda i Sverige. Läs mer här
12.15
Kan ni inte skicka dagens presskonferenser i repris på kvällen på 1 eller 2. Gärna när de flesta minsta sover. Alla har det inte så enkelt med ständig uppkoppling och bra mottagning. Eller att få det att funka med när man är på arbetet
@Berit - Våra direktsändningar där presskonferenserna ofta visas går att se i efterhand på SVT Play. 
12.16
- Det går fort med spridningen och läget försämras allt snabbare, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.
- Fortsätter utvecklingstakten står vi inför en medicinsk utmaning vi inte sett förut i modern tid. 
12.19
Hur många personer är nu frisk?
@Magdalena - Det är svårt att säga eftersom vi inte har exakta siffror på hur många som varit sjuka. Det är för att en del inte känner behov av att kontakta sjukvården under sjukdomen då de endast har milda symptom.
12.20
Frankrikes försvarsminister Florence Parly säger att Frankrike kommer använda sig av krigsfartyg för att evakuera coronaviruspatienter på ön Korsika som befinner sig i ett kritiskt tillstånd till fastlandssjukhusen, skriver Reuters.
12.21
Varför är vi inte i lockdown läge liknande det våra grannländer befinner sig i?
Oerhört många som undrar detta.
@Orolig - Den förklaringen som angetts är att det får stora följder för samhället, bland annat ekonomiska, så man behöver fundera över om åtgärderna är så pass effektiva att det är värt det. 
12.21
- Även om jag pratar om covid-19 vill jag trycka på att alla dessa åtgärder görs för att kunna hantera alla sjukdomar och i synnerhet de som är akuta, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm. 
- I början av färden var kunskapen låg och knapphändig men den har växt i och med att pandemin spritt sig över världen
Sen en vecka tillbaka gör vi allt vi kan för att skydda de mest utsatta.
12.23
Björn Eriksson berättar att sjukhusen har fått i uppdrag att öka intensivårdspalsterna med 50 procent - det uppdraget är förhoppningvis klart nästa vecka. Nästa steg är att öka 100 procent, det tar ytterligare lite tid. 
12.23
Nästa steg är att planera för vad som händer om behovet ökar snabbare - vi har börjat planera för en extern avdelning för vård av covid-19 - i lokaler utanför våra sjukhus. 
Han berättar även att fFolktandvårdens verksamhet halveras för att vården ska få skyddsutrustning och för att inte för många ska vänta i väntrum.
12.23

Österrike förlänger tuffa virusåtgärder

Skolor och restauranger är stängda och människors rörlighet har begränsats kraftigt. Nu förlänger Österrike de tuffa åtgärder som landet har vidtagit för att bromsa spridningen av coronaviruset. De ska gälla till den 13 april.

Österrike har i skrivande stund över 2 200 bekräftade fall och sex döda i covid-19, den sjukdom som viruset orsakar.

TT

12.26
Om man vill agera för att hålla landets ekonomi igång, vilken typ av konsumtion hjälper mest?
Elektronik? Restauranger? Frisör?
Kan ni ge konkreta råd?
@Konsument - Det har inte kommit några officiella rekommendationer för det. Däremot har det föreslagits att man kan beställa hem mat från restaurangerna istället och en del företag uppmuntrar till att man ska köpa presentkort hos dem som man kan använda när pandemin är över.
12.28
Kan man träffa far- och morföräldrar utomhus om de är över 70 eller ska man undvika all kontakt med dem?
@Sofia - Man bör undvika fysisk kontakt med dem, enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten.
12.29

I Singapore har ytterligare 40 personer bekräftats smittade av covid-19. Majoriteten av fallen är importerade från Storbritannien, skriver Reuters.

Totalt har 385 personer smittats men inga dödsfall har rapporterats. Regeringen har nu beslutat att förbjuda alla folksamlingar med över 250 personer och uppmanar invånarna att arbeta hemifrån.

12.31
12.35
På måndag kommer kollektivtrafiken i Region Stockholm att anpassas efter läget, det gäller bland annat busslinjer och spårvägar men inte tunnelbana och pendeltåg, säger Sara Catoni, förvaltningschef på trafikförvaltningen.
När trafiken planeras ska man ha fokus på att köra till nyckelpunkter, sjukhus, så att folk kommer till jobbet, säger hon.
-Håll avstånd på tåg och bussar.
 
12.38
Stort som smått behöver nu göras för att vi som stad ska kunna ta sig igenom det här, säger trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M).
12.39

Ikea stänger samtliga restauranger i alla 20 varuhus i Sverige på grund av coronaviruset. Beslutet gäller från och med i dag och på obestämd tid.

- Vi befinner oss i en unik situation och märker att våra medarbetare måste stanna hemma med sina familjer i allt högre utsträckning och att besökarna minskar, säger Sandra Jakob, presskontakt på Ikea Sverige till SVT.

Bistron utanför kassorna kommer fortsätta hålla öppet och sälja bland annat korv och glass. Det gör även Swedish Food Market. 

12.49

Avtalsrörelsen skjuts upp

SVT NyheterAvtalsrörelsen 2020 skjuts nu upp med anledning av coronaviruset, erfar SVT. I dag kommer parterna meddela att industriavtalet skjuts upp till i höst, något som kommer att påverka lönebildningen för miljontals svenskar.
12.52
Varför stänger man inte ner restauranger och affärer i Stockholm över helgen? Jag hör att det är fullbokat på restaurangerna för att man vill stötta branschen. Om det inte fungerar att få folk att frivilligt undvika sociala kontakter, hur tänker man agera då? Och om vi ser att vi kommer hamna där Italien är nu, varför införs inte fler restriktioner för att undvika sociala kontakter?
@Helena - Jag har inte ett konkret svar på varför man inte stänger, men jag kan i alla fall intyga att det inte är fullbokat eller för den delen fullsatt på Stockholms restauranger just nu, utan tvärtom är det relativt ödsligt i stan. 
12.53
Finns det en test som man kan ta som visar om man har haft Convid 19?
@Jerry - Inte just nu, sådana tester kan komma längre fram. 
12.55
såg ert svar till @konsument,
Jätte bra tanke om restauranger kan leverera hem en god lite finare middag men till den vill ju många ha ett glas gott vin eller en god öl, finns det möjlighet inom lagen att tillåta restauranger att även leverera med vin/öl
@bratanke - Vad man kan beställa hem hittar du troligen på respektive restaurangs hemsida. 
På vissa orter kan man även få hemkörning från Systembolagets sortiment. Mer info om det hittar du på deras hemsida.
12.56
12.57
Hur länge ska man vara hemma vid luftvägssymtom? De säger ”symtomfri + 2 dagar” . Jag är pigg men har fortfarande lite halsont och snuva efter nästan två veckor hemma och nu går ju dagarna från Försäkringskassan ut. Hur gör jag då?
@Inger - Du kanske kan prata med din chef om att jobba hemifrån ett par dagar, om du har ett jobb där man kan göra det. 
12.59
Hej! Har en planerad resa till Åre om en vecka. Hur ser man på denna situation? Är det riskfyllt att åka dit vad gäller smittorisk och stängning av skidanläggning?
@Sara - Det avråds från icke-nödvändiga inrikesresor just nu, för att undvika att viruset sprids till delar av landet som inte är lika drabbade som storstadsregionerna. 
13.03

Slumpen avgörande vid smittspridningar

SVT NyheterHur en smitta slår mot en befolkning handlar till stor del om tur – eller otur. Det är en förklaring till att Italien nästan håller på att slitas sönder av covid-19.
13.10

I ett försök att bromsa coronaspridningen stänger den indiska delstaten Maharashtra, där bland annat finansnavet Bombay ligger, alla affärer och kontor, förutom de som tillhandahåller samhällsviktiga tjänster. Reglerna gäller fram till den sista mars, rapporterar Reuters

13.11
13.21
Coronaviruset skapar en del förvirring, här är ett exempel från Danmark
Frågan om friska barn ska få leka med varandra under coronaepidemin har blivit ett diskussionsämne i Danmark, efter motstridiga besked från myndigheterna.
Nu blandar sig statsministern i frågan.
- Om man ska leka tillsammans ska man hålla avstånd till varandra, och man ska inte vara för många på samma gång, säger Mette Frederiksen (S) under en särskild presskonferens för barn om virusutbrottet.
Samtidigt rättar sig restriktiva smittskyddsorganet Statens serum institut (SSI) efter den mer lekvänliga linjen från Sundhedsstyrelsen, motsvarande svenska Folkhälsomyndigheten. "Det finns ingen som förbjuder friska barn att leka tillsammans", säger SSI-chefen Kåre Mølbak i ett skriftligt uttalande.

De som ger sig in i leken måste dock vara överens om att följa Sundhedsstyrelsens råd, betonar han.
"Det vill säga att leken gärna ska ske utomhus, i grupper om två till tre barn, att leken är kortvarig, barnen ska hålla visst avstånd och så måste de vara friska", skriver Mølbak.
Sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm har flera gånger sagt att friska barn får leka tillsammans så länge det sker utomhus och i små grupper. Men förvirring uppstod i frågan sedan Kåre Mølbak i torsdags gav motsatt besked.
- De ska lyssna till vad vår statsminister och drottning har sagt. Man ska hålla avstånd, och det gör inte barn. Så därför ska man inte träffas för att leka, sade Mølbak i tv-programmet Lægens bord. (TT)
 
13.24
Kinas ekonomi börjar visa tecken på normalisering efter den stora chock som orsakades av coronaviruset, enligt Internationella valutafonden (IMF). Men riskerna för bakslag är stora, varnar fonden i ett blogginlägg.
De flesta stora företag i Kina har återupptagit verksamheten och många lokalanställda har kunnat återgå i arbete, men smittspridningen kan ta fart igen då inrikes och utrikes resande fortsätter, enligt IMF.
IMF ser även risk för att det kan uppstå en bromskloss för återhämtningen i Kina när andra länder slås ut av coronaviruset och den kraftiga turbulensen på finansmarknaden får både konsumenter och företag att dra ned på konsumtion och investeringar.
Den inhemska smittspridningen i Kina har enligt myndigheter helt stannat av sedan två dagar, medan det fortfarande kommer smittade personer från andra länder in i landet.
I Fastlandskina har hittills totalt nästan 81 000 personer bekräftats som smittade. Antalet dödsfall har summerats till 3 248 personer. (TT)
 
13.25

IMF: Kinas ekonomi börjar normaliseras

Kinas ekonomi börjar visa tecken på normalisering efter den stora chock som orsakades av coronaviruset, enligt Internationella valutafonden (IMF). Men riskerna för bakslag är stora, varnar fonden i ett blogginlägg.

De flesta stora företag i Kina har återupptagit verksamheten och många lokalanställda har kunnat återgå i arbete, men smittspridningen kan ta fart igen då inrikes och utrikes resande fortsätter, enligt IMF.

IMF ser även risk för att det kan uppstå en bromskloss för återhämtningen i Kina när andra länder slås ut av coronaviruset och den kraftiga turbulensen på finansmarknaden får både konsumenter och företag att dra ned på konsumtion och investeringar.

TT

13.28
13.30 håller LO och Svenskt Näringsliv pressträff med anledning av årets uppskjutna avtalsrörelse.
13.30

De svenska soldater som ingår i den internationella alliansen mot IS i Irak skickas hem till Sverige, uppger Försvarsmakten för TT. Irak har pausat det utbildningsuppdrag som svenskarna ingår i på grund av coronaviruset.

13.30

Avtalsrörelsen skjuts upp på grund av coronaviruset

SVT NyheterAvtalsrörelsen 2020 skjuts nu upp med anledning av coronaviruset. I dag meddelar parterna att industriavtalet skjuts upp till i höst, något som kommer att påverka lönebildningen för miljontals svenskar.
13.32
- Det kommer krävas massiva insatser från företagen och till företagen, annars kommer många tvingas ut i arbetslöshet, säger Jan-Olof Jacke VD svenskt näringsliv under presskonferensen.
13.32
Hjälp!!!!Min man fyller jämnt i morgon.Hans far är 75 med pacemaker å defibrillator. Mor är 78 fullt frisk.De vill att vi kommer hem till dem å firar min man. De vill så gärna pussa på vår dotter (7) som är allt för dem. Deras enda barnbarn.Vi har en 18åring hemma med ordentlig hosta och snuva sedan 9 dagar. Givetvis stannar hon hemma. Svärmor vill att vi ska testa 18 åringen för svärfars skull men 1177 vägrar. Vad ska vi göra. Hjälp!!!!!Med vänlig hälsning Ewelyn
@Ewelyn - Hej! I nuläget rekommenderas personer 70 plus att begränsa sina sociala kontakter då de är extra utsatta om de skulle bli sjuka. Även personer med förkylningssymtom ska undvika att träffa andra och inte gå till jobbet förrän de varit symtomfria i 48 timmar. På en tittarfråga till akutläkaren Katrin Hruska imorse då personen undrade om hon , som var 69 år gammal, fick träffa sina barnbarn blev svaret kort och slätt: Nej. Se klippet här. 
13.33
- Vi gör detta för att rädda så många företag och så många jobb som vi någonsin kan, säger Jan Olof-Jacke VD svenskt näringsliv
13.35
- Vi har fattat beslut om att ställa oss bakom detta förslag och vi rekommenderar alla att följa det, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
13.35
- Vi jobbar för de företag som blöder ekonomiskt av coronakrisen säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson
13.37
- Land efter land gör det mycket svårare för handelsbyte, vilket vi har sett resultatet av idag, med stora svenska företag som varslar tusentals människor, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson
13.38
- Nästa våg av åtgärder måste bli väldigt väldigt kraftfulla, säger Jan Olof Jacke VD svenskt näringsliv.
13.39
- Budskapet idag är att vi prolongerar och rekommenderar samtliga arbetsgivare att prolongera avtalen till den 31 oktober,  säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
13.39
Den iranska regeringens uppmaning till sina invånare att stanna hemma under det persiska nyåret har ignorerats på många håll i landet, rapporterar The Guardian. Fler än 1,2 miljoner personer ska ha gett sig ut på vägarna, enligt iransk polis.
Populära semestermål vid Kaspiska havet har rapporterat att tiotusentals bilar har anlänt från övriga delar av landet. 

Iran är ett av de länder som drabbats värst av coronapandemin med nästan 20.000 smittade och 1433 dödsfall. 
13.43
-Det är ett extraordinär situation för arbetsmarknaden, vi har inte varit med om dess lika, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.
13.46
- Åtgärderna som hitintills har kommit från staten, kommer inte räcka säger, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson
13.48
Över 100 soldater sätts in i den italienska staden Milano för att kontrollera att invånarna rättar sig efter reglerna om utegångsförbud som följer den stora spridningen av coronaviruset i landet, rapporterar tidningen La Repubblica
13.54
Om några minuter håller Folkhälsomyndigheten sin dagliga pressträff kl 14.00. Vi sänder pressträffen i spelaren ovan.
14.00
Nytt krispaket för företag
Regeringen skjuter till ytterligare omkring 125 miljarder i lån och lånegarantier till mindre företag. Läs mer här.
14.03
Över 1 000 döda i Spanien
 
Antalet som dött till följd av coronavirus i Spanien har passerat 1 000 sedan ytterligare 235 personer avlidit under det senaste dygnet, meddelar hälsodepartementet.
Antalet smittade uppgick på fredagen till 19 980, en ökning med 2 833 bekräftade fall. 
(TT)
 
14.04
- Någonting allvarligt om hur vi resonerar, FHM är en myndighet inte bara för smittskydd, utan även för hälsa. Vårt mål är inte att stoppa varje smittotillfälle, vårt mål är att stoppa smittspridningen säger, Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.
14.05
- Vi kan inte vidta drakoniska åtgärder som har en begränsad effekt på ekonomin men som slår ut samhällets funktioner, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten
14.06
- Det är en svår balans att ta hänsyn till, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.
14.06
Nederländerna har nu 2 994 bekräftade fall av coronasmitta, enligt Reuters.
14.07
- åtgärderna som vi tar får inte riskera att slå ut hälso- och sjukvården för andra sjuka människor, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.
14.08
- Detta är en myndighet som arbetar med lägesinformation och expertis, vi har aldrig någonsin fått så positiv respons från samhället. Men samtidigt har det heller aldrig varit en sådan stor våg av kritik mot enskilda personer inom myndigheten som exempelvis Anders Tegnell fått utstå. Det är ovärdigt, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.
14.09
- Stängning av skolor är fortfarande inte aktuellt, effekten skulle vara marginell, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten
14.11
- Det är viktigt att hålla igång verksamheter för barn och unga, säger Johan Carlson
14.12
- Det finns anledning att fundera särskilt på smittspridningar när det gäller resor, nu under den kommande storhelgen. Det är främst fjällresor det handlar om. Spridningen vi har idag beror på hur det spreds i italienska alperna. Man bör fundera på om man verkligen ska åka till turtistområden i fjällen, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.
14.13
- det finns risker med att vistas i trånga miljöer som liftar, afterski, pubar och barer, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten
14.14
- Det är inte acceptabelt att ha evenemang som utsätter medborgare för risk, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.
14.15
- Även vården kan utsättas för stor påfrestning, man kan inte räkna med att få samma vård som man skulle fått i sin hemort. Får man symptom på resan är det hemkarantän som gäller, då riskerar man att bli fast, säger Johan Carlson.
14.16
Storbritannien förbjuder viss export av 80 typer av mediciner inklusive adrenalin, insulin, paracetamol och morfin för att skydda sin lager under coronapandemin, enligt Reuters.

Förbudet gäller en typ av export som sker för mediciner som varit avsedda för patienter i Storbritannien men som säljs vidare till ett högre pris i utlandet, vilket kan orsaka eller förvärra lagerbrist. 
Företag som ägnar sig åt den typen av export kan drabbas av hårda åtgärder.
14.17
- Även om det är trevligt att åka till sitt sommar/vinterboende så måste man veta att man kan ta sig hem utan att belasta samhället. Man måste kunna ta sig hem för egen maskin, säger Johan Carlson.
14.17
14.18
- Vi arbetar aktivt med att säkerställa skyddsutrustning till regionerna, säger Taha Alexandersson, Socialstyrelsen.
14.18
- Större leveranser av skyddsutrustning väntas till början av nästa vecka, säger Taha Alexandersson, Socialstyrelsen.
14.20
Lyssnar just nu på pressträffen på TV.
Blir upprörd över att höra att personer anklagar Tegnell för både det ena och det andra. Jag tycker att han har gjort ett fantastiskt intryck i sina framträdande. Mycket klar i sin redovisning av myndighetens tankar och rekommendationer. Den bästa av dem alla.
14.20
Fotbollsgalan ställs in: "Måste ta ansvar"

Fotbollsgalan 2020 ställs in. Det beslutet fattar Svenska fotbollförbundet redan nu, avslöjar Aftonbladet.

-Det är tråkigt, men naturligt. När allt är så osäkert måste vi ha framförhållning och ta ansvar, även för våra kostnader, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till tidningen.


Anledningen till det tidiga beskedet – galan brukar hållas i november – är coronautbrottet och osäkerheten kring fotbollssäsongen.
-Vi får hitta en bra lösning när det gäller utdelningen av priserna. Exakt hur det ska se ut vet vi inte ännu, säger Sjöstrand..
(TT)
14.22
- Vi stödjer regionerna så att de ska kunna utöka antalet intensivvårdsplatser, säger Taha Alexandersson, Socialstyrelsen.
14.24
- Sedan förra veckan så har situationen från att beröra hälso- och sjukvården till hela vårt samhälle, säger Anneli Bergholm Söder, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
14.27
- Vi ser att det finns ett stort behov av information på andra språk än svenska, säger Anneli Bergholm Söder, MSB
14.29
- Vi ser redan nu att pandemin påverkar ekonomin. Det belastar samhället. Vi behöver begränsa smittan, men samtidigt säkerställa att samhället fortsätter att fungera, säger Anneli Bergholm Söder, MSB
14.29
-Situationen kräver att vi all tar vårt ansvar, säger Anneli Bergholm Söder, MSB.
14.36
Jordanien inför utgångsförbud från och med lördag morgon för att förhindra att folk rör sig ute förutom i nödfall, rapporterar  Reuters.
14.37
Hur hård är rekommendationen att man inte ska resa inom Sverige?
- Det beror på situationen, åker man i privat bil, till ett ställe i skogen kan det fungera. Men om man vill åka till en skidort i fjällen och är beroende av att ta sig hem med exempelvis buss bör man fundera på det, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten
14.39
- Det är inte acceptabelt att arrangera diskotek där man tränger ihop sig på en liten yta, för det är en samhällsfarlig sjukdom, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten om att klubbar och dylikt fortfarande håller öppet i städerna.
14.45
Folkhälsomyndigheten: Det är närmast ovärdigt vad Anders Tegnell utsatts för
14.46
Har stort förtroende för och stolthet över Sverige som samhälle och svenska myndigheters hantering av COVID-19-epidemin.
14.50
Har läst att rökare är en riskgrupp för coronaviruset. Har ni någon information om detta?
@Eva - här kan du lyssna på ett inslag från vetenskapsradion om detta.
14.56
Systemet öppnar först till lunch
Systembolaget i Stockholms län drar ner på öppettiderna i coronavirusets spår. Från och med måndag öppnar butikerna först klockan 12 på vardagar, rapporterar mitti.se.
Det är personalbrist som ligger bakom åtgärden.
Stängningstiden påverkas inte, inte heller öppettiderna på helger.
(TT)
15.01
Uppfattade på dagens presskonferens att det skulle finnas en karta på folkhälsomyndighetens hemsida där man kunde se hur drabbade olika områden i landet är. Stämmer det och kan ni i så fall länka till den?
@Anna - här kan du hitta statistik på folkhälsomyndighetens hemsida. 
15.16
Jordanien går i karantän från och med lördag i ett försök att stoppa smittspridningen, meddelar landets myndigheter, skriver Reuters.
15.18
Schweiziska myndigheter meddelar att från och med nu är folksamlingar på fler än 5 personer förbjudna i landet, enligt Reuters.
15.31
Ytterligare en patient avliden till följd av corona i Sörmland. Det handlar om en äldre patient med underliggande sjukdomar, skriver SVT Sörmland.
 
Folkhälsomyndigheten bekräftar 16 avlidna till följd av viruset i Sverige hitintills. Deras statistik går att hitta här. 

 
15.32
Schweiz ber de i befolkningen som har sjukvårdsutbildning att kontakta myndigheterna. 
15.49

Klart för permittering inom idrotten

Flera idrottsklubbar går på knäna eftersom det nya coronaviruset orsakat ett stort inkomstbortfall på grund av inställda matcher och uteblivna publikintäkter.

För att lindra den ekonomiska smällen ska Arbetsgivaralliansen och fackförbundet Unionen nu ha enats om ett kollektivavtal som gäller både idrottsklubbars spelare och kanslipersonal.

- Vår gemensamma bedömning är att det finns möjlighet till permittering inom all idrott, både när det gäller spelare och kanslipersonal. I slutändan är det ändå Tillväxtverket som avgör vilka som kan använda sig av permitteringar, säger Johnatan Kibebe på Arbetsgivaralliansen till Aftonbladet.

TT

16.04
Hej, va kommer hända med dagis och skolorna? Vet man nånting nytt om det
På presskonferensen kl 14 sa Folkhälsomyndigheten att det inte finns ett nytt beslut där. Men ikväll 18.30 ska FHM hålla pk med Mikael Damberg och Anna Ekström, så kanske kommer det ett nytt besked då.
16.07
Antalet människor som har avlidit i Iran på grund av coronaviruset överstiger nu 1 400. Antalet bekräftat smittade personer närmar sig samtidigt 20 000, meddelar myndigheterna. (TT)
 
16.10

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utfärdat ett dekret som förbjuder alla möten, aktiviteter och evenemang med anknytning till vetenskap, kultur och konst till och med slutet av april. Förbudet gäller träffar som hålls både inomhus och utomhus. Syftet med åtgärden är att bromsa spridningen av coronaviruset. I torsdags hade 359 personer testat positivt för viruset. Fyra personer har avlidit. Omkring 10 000 personer har satts i karantän. Erdogan sade i onsdags att medborgarna bör stanna hemma i minst tre veckor, men han uppmanade dem inte att stanna hemma från jobbet. (TT)

16.23
Kanada tar hem sina medborgare, säger Justin Trudeau.
16.25
Är det inte fullständigt meningslöst och missvisande att rapportera antalet smittande och i stället säga att man inte vet. Jag har själv bett om att bli testad, men nekats, eftersom mina symtom bar för lindriga. Tala om hur många som vårdas och vårdats och hur många som avlidit. Det är bättre.
@KG - Vi har varit tydliga med att det är fler smittade än den officiella statistiken uppger, eftersom en del av de smittade inte har kontakt med sjukvården. Det står bland annat i ett inlägg som är fastnålat här. Siffrorna visar bara hur många som har testats positivt för coronaviruset. Det visar heller inte hur många av dem som nu är friska. 
16.34
Kommer fjällanläggningar och klubbar att stängas och antalet för folksamlingar sättas ner? Kunde inte utläsa ett konkret beslut - verkar bara vara rekommendationer? Ska beslutet fattas av varje individ om man går på klubbar och åker till fjällen? Uppfattningen om smittrisken verkar ju variera stort i befolkningen....
@Kenneth - På presskonferensen idag lät det som att det skulle komma mer information i nästa vecka. Men Folkhälsomyndigheten sa, i samband med att man talade om detta, att det är oansvarigt att hålla inomhusevenemang för många människor just nu. 
16.35
Vet om personer som sökt vård personligen alltså efter blivit ombedda att ta sig till vårdinrättning och där sen antagits ha Corona men nekat test utan bara ha hemkarantän i 2 veckor samt allmänna råd ang hosta, feber etc. Så svenska siffror visar inget längre.
@Vadpågår? - De visar hur många som har testats positivt för corona, men inte hur många som är smittade totalt och inte heller hur många av dem som testats positivt som nu är friska. 
16.49

Swedbank överväger sänkt utdelning

SEB har redan gjort det. Nu överväger även Swedbank att sänka aktieutdelningen samtidigt som bolagsstämman skjuts upp för att ge mer betänketid.

"Den stora osäkerhet som råder kring spridningen av coronaviruset och dess effekter gör att styrelsen anser att det bästa att göra i situationen är att senarelägga årsstämman", skriver ordförande Göran Persson i ett pressmeddelande.

Stämman kommer att hållas senast 30 juni.
TT
17.02
Spanien hoppas kunna "platta till viruskurvan" under de närmsta två veckorna, säger utrikesminister Arancha González, enligt BBC. 
 
- Det är vad vi hoppas på och där vi lägger all vår energi. Men det bygger på samarbete och ansvarstagande från alla våra medborgare, säger hon.

Enligt Arancha González finns det tillräckligt med skyddsutrustning för att klara av den stora spridningen i landet, där nu över tusen personer dött i till följd av coronaviruset.
17.09
Flera kommuner ändrar riktlinjerna för uteserveringar i syfte att underlätta för krögare under virusutbrottet.
Stockholm stad har beslutat om tidigareläggning av öppnadet. Den som har tillstånd att öppna sin uteservering från den 1 april kan alltså få öppna tidigare än så - förutsatt att polisen ger sitt godkännande. I bland annat Göteborg och Karlstad har liknande beslut tagits.
- Vi vet att många företagare redan känner av att många väljer att stanna hemma för att minska smittspridningen. På det här sättet vill vi ge möjligheter för restaurangerna att mildra effekterna, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad. 
17.16

Karantän och stängda arbetsplatser och skolor har används som åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset. Men isoleringen har väckt oro för upptrappat våld i hemmet.
 

- Under denna speciella tid, med covid-19, kan situationen blir extra svår för personer som utsätts för våld i nära relationer, eftersom det ger förövarna ytterligare kontroll, säger Ruth Glenn, vd för National Coalition Against Home Violence, till ABC News.

17.21
Mexiko och USA väntas tillkännage planer på att stänga gränsen för turister i ett försök att begränsa spridningen av coronaviruset. Mexikos utrikesminister Marcelo Ebard berättade under fredagen att man enats om en plan med Trumpadministrationen. Reseförbudet väntas likna det som USA och Kanada tidigare enats om. 
17.30
Katolska kyrkan har garanterat syndernas förlåtelse - under särskilda förutsättningar - för alla som smittats av det nya coronaviruset, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Det nya dekretet från Vatikanen inkluderar även sjukvårdspersonal samt de som som ber för dessas välmående.  
17.31
New Yorks guvernör Andrew Cuomo beordrar nu alla delstatens invånare att stanna hemma, med undantag från dem som har samhällsbärande arbeten, rapporterar flera amerikanska medier. 

- Vi lever inte normala liv just nu. Acceptera det, inse det och hantera det, säger Cuomo. 
 

Hittills har omkring 14 000 människor i USA bekräftats smittade med coronaviruset, varav drygt 200 har avlidit.

17.39
Coronaviruset slår hårt och brett mot många branscher just nu.Utbrottets timing är extra kännbart för holländska blomsterproducenter som normalt sett exporterar stora mängder tulpaner i påsktider. 
"Coronaviruset är en katastrof för den holländska blomsterindustrin [...] 85 procent av omsättningen är borta" säger Michel van Schie, presschef på branschorganisationen FloraHolland, rapporterar AP.
Nederländernas blomsterexporter uppgick till ett värde av 6 miljarder euro förra året.
17.44
USA:s president Donald Trump meddelar att utbildningsdepartementet inte kommer att genomföra standardiserade prov för innevarande skolår. Detta kommer att gälla för alla elever, från grundskola till gymnasium.
17.48
Det brittiska lågprisflygbolaget easyJet kommer att låta majoriteten av sin flygplansflotta stå kvar på marken från och med tisdag. Beslutet är en konsekvens av de många reserestriktioner som införts för att begränsa spridningen av coronaviruset.
17.50
Statistik över dödsfallen till följd av coronaviruset i Italien visar att dödligheten är dubbelt så hög bland män än bland kvinnor, det lyfte Vita husets grupp som arbetar för att stoppa coronosmittan vid en presskonferens i Washington på fredagen.
17.57
När USA:s president Donald Trump under en presskonferens på fredag fick frågan om regeringen överväger en nationell nedstängning på grund av coronaviruset svarade han: 
- Jag tror inte det. Jag tror inte att vi någonsin kommer se att det är nödvändigt. 
18.09
Idag har 40 nya dödsfall bekräftats i Storbritannien. Det är den största ökningen i landet hittills, rapporterar The Guardian. Totalt har 177 personer dött till följd av coronaviruset. 
18.12
Det välkända lyxvaruhuset Harrods i London stänger alla butiker på obestämd tid förutom apoteket och matbutiken, rapporterar The Guardian.
18.15
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar att alla landets caféer och barer och restauranger stängs. Det gör även nattklubbar, gym och biografer. 
18.18
627 nya dödsfall i Italien
Totalt 4032 personer har nu dött till följd av coronaviruset i Italien, efter 627 nya dödsfall har bekräftades på fredagen, rapporterar AP. Det är den största ökningen under ett dygn sedan utbrottets början. 
18.32
Nu håller inrikesminister Mikael Damberg och utbildningsminister Anna Ekström en pressträff tillsammans med generaldirektören för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Dan Eliasson och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Går att titta på ovan.
18.35
Inrikesminister Mikael Damberg upprepar det som sagts många gånger, nämligen att stanna hemma om man är sjuk, tvätta händerna och inte besöka äldre i onödan. 
- Det är viktigt att inse att hur vi som enskilda individer agerar kommer vara avgörande och påverka hur sjukvården kommer att mötas av problem de kommande veckorna framöver, säger han under presskonferensen.
18.36
Jag vill rikta ett stort tack till de män och kvinnor som gör ovärdelig insatser i kamp mot coronaviruset. Det gäller inte minst dem inom vården. Men också alla andra samhällsbärare som får samhället att fungera. Ni är samhällets hjältar i det här läget, säger Damberg.
18.37
- I dagsläget är det inte aktuellt att stänga förskolan eller grunskolan i Sverige, säger utbildningsminister Anna Ekström under presskonferensen.
18.40

Yrkesgrupperna som garanteras barnomsorg om grundskolor och förskolor stänger:  
 

I en ny förordning som regeringen beslutat om listas tolv sektorer som särskilt samhällsviktiga. Föräldrar i dessa yrken ska garanteras omsorg om sina barn ifall förskolor och grundskolor stängs.

Dessa sektorer är: energiförsörjning, finansiella tjänster, handel och industri, hälso- och sjukvård samt omsorg, information och kommunikation, kommunalteknisk försörjning, livsmedel, militärt försvar, offentlig förvaltning, skydd och säkerhet, socialförsäkringar, och transporter.

18.43

- Hälso- och sjukvården är mycket hårt belastad, men den övergripande bedömningen är att de offentliga samhällskritiska funktionerna i stort fungerar, säger Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

18.46
- Många myndighetschefer förespråkar att vi inte ska stänga skolorna, och MSB är en av dem. Det är en stor och omfattade sak att göra och en sådan övning skulle vara en enorm påfrestning för samhället, säger Dan Eliasson under presskonferensen.
18.50

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, riktar sig till personer över 70 år, även de pigga.

- Det är viktigt att förstå att man tillhör en särskilt riskutsatt grupp. Man kan naturligtvis vara ute och röra sig och sporta men det sociala umgänget, vara ute i affärer och träffa människor, ska man undvika.

18.57

Reglerna för sammankomster på max 500 personer efterlevs väldigt väl, enligt Johan Carlson, men det finns fortfarande barer och krogar som inte anpassat sig till det nya läget. 

- Smittspridning i korgmiljö är en viktig faktor. Vi tänker inte tigande se på när man inte hanterar situationen på barer och krogar. Vi kan inskränka deras möjligheter om ägarna inte själva förstår att detta är viktigt, säger Carlson.
19.05

Har ni någon uppfattning om hur många rör det sig om i de här sektorerna? 

- Det kan vara så många som berörs att det här inte blir en så verkningsfull åtgärd i slutändan. Att administrera ett sånt här system med så många som kommer anmäla undantag har jag svårt att se hur det här kommer att fungera. Det måste vara utomordentligt starka skäl och det kan det ju vara om smittan utvecklas på ett sådant sätt som vi inte kan förutse, säger Dan Eliasson.

19.08
I vilket läge kan det bli aktuellt att stänga skolor och förskolor?
- I och med de regler som nu finns på plats har regeringen beredskap att stänga skolor om så skulle behövas. Det som avgör är vad som är motiverat av skälet att hindra smittspridningen, säger Anna Ekström.
19.20
Från och med imorgon kommer resor till de grekiska öarna bara att vara tillåtna för de som bor där, med undantag från vissa nödvändigt transporter av varor, rapporterar The Guardian. Detta efter att invånarna i Aten i allt högre grad börjat boka resor till öarna.

Grekland har 495 bekräftade fall av coronaviruset, de flesta av dem finns i huvudstaden Aten. 
19.25
I och med beskedet att Storbritannien stänger alla caféer, barer och gym samt andra verksamheter som inte anses vara samhällsbärande, meddelar landets finansminister Rishi Sunak att staten kommer stå för 80 procent av lönen för de personer som inte längre kan gå till jobbet.
19.39
Hej, tack för er rapportering. Jag undrar om trängselskatt är en bra idé i dessa tider när lokaltrafik avråds om det kan undvikas. Många jobbar hemifrån eller är hemma och njuter av Netflix. Det är främst personer som måste gå till jobbet som står för den extra kostnaden, utan att så som många andra omfattas av regeringens stödpaket. Tacksam om ni lyfter denna fråga.
@BilKållered - Enligt Aftonbladet, som gjort en rundringning, finns inga planer på att sänka eller ta bort trängselskatterna för att minska trängseln i kollektivrafiken. Enligt Trafikkontoret i Stockholm har frågan inte ens varit uppe för diskussion.
19.47
Det skrivs då och då om olika medicin mot corona, t.ex. läste jag att i Göteborg har man börjat ge vissa patienter Remdesivir, men man har inte rapporterat om utfallet, alltså hur det har gått för de. Australien sägs också ha utveckla någon typ av medicin mot corona, vet ni mer om det?
Snälla svara mig, ni svara aldrig på mina frågor
@Sol - Det stämmer att remdesivir används som behandling i bland annat Sverige. Men vad vi har hört är det för tidigt att säga något om effekterna. Här är tre tidigare artiklar på ämnet: Rekordmånga studier - Så fungerar remdesivir och Medicintyperna som kan dämpa pandemin
19.49
Världshälsoorganisationen WHO höll presskonferens på fredagskvällen. 
 
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus påpekade att även om äldre drabbas hårdast av coronaviruset är unga personer inte på något sätt immuna mot allvarligare symtom. 

- Data från många länder visar tydligt att personer under 50 år är en stor del av de patienter som kräver sjukhusvård, säger han och fortsätter: 
 
- Idag riktar jag mig till alla ungdomar: Ni är inte oövervinnerliga. Det här coronaviruset kan lägga in er på sjukhus i flera veckor eller till och med döda er. Även om ni inte är sjuka kan de val ni gör utgöra skillnaden mellan liv och död för någon annan. 
19.52
Hej, och tack för fantastisk rapportering. Hur kommer det sig att inte lärare finns med bland grupper som garanteras barnomsorg? Om skolan som jag jobbar på stänger helt kan ju jag som pedagog vara hemma med mitt barn, men om skolan jag jobbar på undervisar eleverna via distans så måste jag väl ha rätt till barnomsorg?
@GS - Vi vet tyvärr inte mer än vad som sades på pressträffen. Möjligen inkluderas lärare i kategorin "omsorg". Vi får avvakta MSB:s tillämpning av den nya förordningen innan vi vet exakt vad som kommer gälla. 
19.53

Corona: Läkemedel mot malaria och ebola testas

Läkemedel mot malaria och ebola – Hydroxiklorokin och Remdesivir – ska testas på norska patienter som har smittats med coronaviruset sars-cov-2, rapporterar norska TV 2.

Testningen av läkemedlen sker i samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO) och ingår i en internationell studie som ska kartlägga vilka mediciner som är effektiva mot viruset. Sammanlagt ingår 1 500 personer i studien som leds av forskare vid University of Minnesota i USA.
TT

19.57
Hur många brukar dö en vanlig influensasäsong?
@Sigge - Det varierar. En sammanställning av veckorna 44-03 visade att 65 personer avlidit till följd av den säsongsrelaterade influensan i Sverige i år. Säsongen 2017/18 var talet betydligt högre - drygt 1 000 personer. Läs mer här. 
20.07
Förvirring får Finland att backa om skolor
 

I Finland har regeringen ändrat riktlinjerna gällande skolundervisningen.

I måndags togs beslutet att stänga grundskolorna i hela landet. Det beslutades samtidigt att särskild närundervisning ska ges till elever i årskurs 1-3 vars vårdnadshavare jobbar inom kritiska branscher. Men definitionen av vilka brascher som är kritiska har orsakat förvirring och varierande tolkningar bland de som ordnar undervisningen, skriver YLE.

Framöver kan därför alla grundskoleelever i årskurs 1-3 vid behov få närundervisning. 

20.17
Italien skärper reglerna ytterligare och stänger nu alla parker. Enligt nya regler är det nu enbart tillåtet att motionera i sitt närområde. 
Italien "måste göra ännu mer" för att begränsa spridningen, säger landets hälsominister, skriver Reuters.
20.41
Region Stockholm förbereder för att kunna vårda patienter på Stockholmsmässan i Älvsjö. Enligt vad SVT Nyheter erfar kommer det även att finnas intensivvårdsplatser på mässan.
21.15
New York-börsen avslutar sin värsta vecka sedan finanskrisen i oktober 2008. Fredagen visade återigen röda siffror vid stängning. Dow Jones föll 4,5 procent, Nasdaq gick ner 3,8 procent och det breda indexet S&P 500 föll 4,4 procent.
 
För hela veckan tappade Dow Jones 17,3 procent, Nasdaq gick ned 12,6 procent och S&P 500 föll 15,0 procent.
21.26
Över 1 400 coronadöda i Iran 
Antalet människor som har avlidit i Iran på grund av coronaviruset överstiger nu 1 400.
President Hassan Rohani vädjar till USA att dra tillbaka de ekonomiska sanktionerna som tynger landet.
 

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, hyllar befolkningens "överväldigande uppoffringar" i ett tv-sänt tal vid starten för firandet av det persiska nyåret, noruz.
Smittan har lagt sordin på firandet, i och med att miljontals iranier fått påbud om att stanna hemma. 
TT
21.33
Totalt sju personer med bekräftad covid-19 har avlidit i Stockholms län hittills, uppger Region Stockholm i sitt dagliga pressutskick. Tidigare i dag meddelade Folkhälsomyndigheten att det totala antalet döda i Sverige är 16 personer. 
 
20 patienter med covid-19 i Stockholm får just nu intensivvård vid akutsjukhus, varav en patient från annat län som vårdas i en hjärt- lungmaskin vid Karolinska Universitetssjukhuset.
21.35
Linda Morell, pr-ansvarig på Skistar, säger att företaget i nuläget inte planerar någon påskstängning i Åre trots att vården kräver det. Företaget avvaktar vad Folkhälsomyndigheten kommer fram till i sin dialog med länsstyrelserna och regionerna. 

"Vi hoppas på tydliga besked som kan ge hela turistnäringen vägledning och stöd i hur vi ska agera i denna svåra situation", skriver hon i ett mejl till TT.
 
21.40
Inte heller Branäsgruppen, som bland annat äger anläggningarna Branäs, Kungsberget, Vallåsen och Ulricehamn Ski Center planerar att stänga sina anläggningar.
 
- Vi har öppet 17 veckor och hade planerat att stänga den 13 april. Det är tre veckor kvar och en stängning nu skulle leda till ett tapp på 15 procent, säger vd Anders Källström till TT.
 
- Vi tar folks oro på allvar och har tagit bort lekrum för barn, maskoten som brukar krama barn gör inte längre det och vi har tagit bort bufféer och lösgodis. Vi har också flyttat ut vår afterski utomhus, säger han.
 
21.48
Ni har skrivit vid 21:33 har 7 död fall till
Det fanns redan 16 fall. Det betyder om man räkna rätt finns total 23.
@Maria - Nej det är alltså sju döda i Stockholm sedan utbrottet började. Samtliga ingår i de 16 fallen som utgör det totala antalet döda i hela landet.
21.57
I morgon har Helgstudion premiär på SVT. Programmet innehåller studiosamtal, reportage, intervjuer och senaste nytt om läget i Sverige under coronakrisen. 
Mellan 09.00-10.00 medverkar Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Akaemiska Universitetssjukhuset och Soo Aleman biträdande överläkare och docent vid Infektionskliniken på KI. Förhoppningsvis hinner de besvara några läsarfrågor vi inte hinner med här. Programmet sänder mellan 09.00-15.15
22.47
Eurovision öppnar för alternativ sändning

Eurovision Song Contest skulle ha ägt rum i Rotterdam i maj, men ställdes in på grund av coronavirusets spridning. Nu öppnar organisatörerna i EBU för att sända en alternativ version av programmet – utan någon formell tävling. EBU har postat ett uttalande i sociala medier:
 

"Vi är väldigt medvetna om hur mycket Eurovision kommer att vara saknat i år. Tävlingens värderingar och vår stolta tradition av att fira mångfald genom musik behövs nu mer än någonsin. EBU gör nu efterforskningar om ett alternativt program, men inte en tävling, för att hjälpa till att förena och underhålla människor runtom i Europa."
TT 
22.52
Polen tar till hembränd sprit mot viruset

Ett jättelager av beslagtagen hembränd sprit kommer till användning i det förebyggande arbetet mot coronaviruset i Polen, enligt Nyhetsbyrån AFP.
 

Nästan en halv miljon liter hembränd sprit som tagits i beslag av myndigheterna kommer att användas som desinfektionsmedel i stället för att hällas ut.
Tusentals liter har redan fördelats för att komma till användning i offentliga byggnader och kollektivtrafik. Sjukhus, räddningstjänster och polisen ska också få ta del av förrådet, skriver TT.
23.37
Polarprisceremonin, som skulle ha hållits den 9 juni, skjuts upp till nästa år. Årets pristagare låtskrivaren Diane Warren och operasångaren Anna Netrebko kommer i stället att firas den 22 maj 2021, rapporterar TT.
"Viktigast för oss när det gäller prisceremonin är att den ska vara säker och lustfylld för pristagarna, kungafamiljen, artister, musiker, gäster och all personal som är involverad. Vi planerar nu för – och ser fram emot – ett hejdundrande firande i maj 2021", säger Marie Ledin, vd för Polarpriset, i ett pressmeddelande.
Polarpriset instiftades 1989 av Stig "Stikkan" Andersson, och pristagarna får en miljon kronor vardera. Tidigare pristagare är bland andra Grandmaster Flash, Anne-Sophie Mutter, Max Martin och Ennio Morricone.
 
00.12
Vårdförbundet varnar för att bristen på skyddsutrustning hotar säkerheten i sjukvården, både för personal och patienter. Flera skyddsombud överväger att kräva att arbetet stoppas i enlighet med arbetsmiljölagen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
- Man tvingar våra medlemmar att jobba utan skydd, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Om läget inte förbättras kommer anställda själva att smittas och patienter kommer att dö på grund av att personalen inte räcker till, säger Ribeiro.  
Enligt Vårdförbundet är läget är allvarligast i hemsjukvården, men stora problem rapporteras även från storstadsregionerna.
Arbetsmiljöverket har tagit emot fler ansökningar om skyddsombudsstopp än vanligt och räknar med att fler kommer in under krisen.
- Det är jätteallvarligt om man inte följer de regler som finns på arbetsplatsen för hur och när man ska använda skyddsutrustning. Det skulle absolut kunna ligga till grund för ett skyddsombudsstopp, säger verkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson.
00.21
Det är få som har friskförklarats i Sverige. Vad beror det på?
@Ann - För att bli friskförklarad i Sverige räcker det inte att bli symtomfri. Det får inte heller finnas några virusfragment i luftvägssekret eller avföring, säger Region Jönköpings biträdande smittskyddsläkare David Edenvik i en intervju för Göteborgs-Posten. Det är möjligt att länder med större andel friskförklarade har andra rutiner för detta. 
00.40
Hur ska man förhålla sig till papp/pappersförpackningar ? Här inkluderas brev och reklam som ramlar i brevlådan och paket som hämtas från posten.
@Dorina - Enligt en studie som publicerades i New England Journal of Medicine härom dagen kan viruset överleva på kartong i upp till 24 timmar. Forskarna uppger enligt New York Times att risken för att smittas på detta sätt är liten, men om du vill vara på den säkra sidan kan du tvätta händerna efter att du rört vid försändelserna.
00.46
Nu i Coronavirustider rekommenderas man ju att sprittvätta händerna ofta.
Men det är ju samtidigt brist på den där spriten, den finns ju inte att gå tag på.
Hur är det, är det då tillåtet att bränna spriten själv hemma?
Det gäller ju ett nödläge!
@K.O.Rånah - Tvål och vatten räcker gott, enligt Folkhälsomyndigheten. Har man inte det kan man i stället använda handsprit, minst 60 procent. Alla som köpt jäst för handspritens skull kan alltså köpa tvål i stället.
00.58
En person som arbetar för USA:s vicepresident Mike Pence har smittats av coronaviruset, rapporterar Reuters. Varken Pence eller president Donald Trump har haft nära kontakt med personen, uppger Pences pressekreterare Katie Miller. 
01.10
Kan viruset överleva på tyg eller stolar och i så fall hur länge ?
@Anonym - Jag har inte sett några uppgifter om hur länge viruset kan leva på tyg, men en infektionsläkare säger till USA:s public service-kanal NPR att virus i allmänhet har lättare att överleva på jämna och hårda ytor än på tyg och andra ojämna ytor. Enligt studien jag nämnde tidigare kan viruset leva på plast och rostfritt stål i upp till tre dygn. 
01.18
Men hur gör man om man har symtom som feber och hosta och snuva hur gör man då om man har nationella prov. Ska man gå fast man har symtom.
@Anna - Beskedet från Folkhälsomyndigheten är entydigt: Den som är sjuk ska stanna hemma tills hen känner sig frisk, och därefter i 48 timmar till.
01.20
I ett TV-inslag sades i kväll att 20 % kräver sjukhusvård och 5 % intensivvård. Procent av vad? Av alla som blir sjuka eller av alla som konstaterats smittade?
@Lotta - Det gäller procent av dem som konstaterats smittade. Vi vet ju inte hur stort mörkertalet är, alltså hur många som är smittade utan att ha testats.
01.23
När man läser om symptom på Coronaviruset så står det feber och hosta bland annat. Jag har öronvärk, och huvudvärk, (så som man kan ha vid en kraftig förkylning) en aning påverkad andning men inte jättestor. Det känns ibland som jag har feber, men termometern visar under 37 grader.
Jag hostar ibland men inte så mycket som det verkar som att de flesta gör, kan jag ha blivit smittad av Coronaviruset ändå? Kan symptomen förvärras? Jag är väldigt orolig, då jag har en ensidig diafragmapares och tänker att det kan göra att andningssvårigheter blir än större om jag har /skulle få Coronaviruset.
@Anonym - Vi kan inte göra medicinska bedömningar här, men jag kan tipsa om ett självtest som Region Stockholm har tagit fram. Du hittar det här, och du behöver inte bo i regionen för att göra det.
01.27
är 82 år och frisk och funderar på att åka till min dotter med färdtjänst 25 mil Är det ok att bryta min isolering och göra denna resa?
@ullapersson - Här är Folkhälsomyndighetens råd till personer över 70:
 

Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i världen, i synnerhet i Europa. Därför uppmanar vi nu personer som är 70 år och äldre att begränsa sina nära kontakter med andra de kommande veckorna. Det innebär bland annat att man så långt som möjligt ska undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafiken, affärer eller offentliga lokaler.

Försök att hålla dig hemma, men självklart finns det inget som hindrar att du går ut och promenerar utomhus, men inte i grupp. Be om hjälp för att göra ärenden, t.ex. att handla mat som innebär en risk för nära kontakter med andra människor.

01.45
Fristaden Christiania i Köpenhamn stänger för besökare på obestämd tid på grund av virussituationen. Beslutet togs av invånarna vid ett stormöte och träder i kraft på lördag kl 12, skriver Christiania i ett pressmeddelande.
De senaste dagarna har området översvämmats av nyfikna gäster – inte minst lediga skolungdomar, skriver TT.
-Vi stänger helt med stängsel och vakter, säger Hulda Mader, som är talesperson för Christiania, till nyhetsbyrån Ritzau.
 
01.46
Turister på rundtur i Havanna. Foto: Yamil Lage /TT-AFP


Kuba stänger gränserna

Kuba stänger sina gränser för att bromsa spridningen av coronaviruset, rapporterar TT. Tidigare har landet tillåtit besökare för att hålla liv i den viktiga turistnäringen.

– Vi kommer att reglera inresor vid landets gränser så att bara kubanska invånare släpps in, säger president Miguel Díaz-Canel.

Totalt har 21 fall av smittan bekräftats i landet. En person, en turist från Italien, har avlidit. Landet som redan drabbas hårt av sanktioner från USA är beroende av turistintäkter.

Díaz-Canel säger att alla kubaner som befinner sig utomlands ska få komma in i landet. Inreseförbudet börja gälla på tisdag och ska pågå i 30 dagar. För närvarande befinner sig cirka 60 000 turister på ön.

Landets premiärminister, Manuel Marrero, säger dessutom att så gott som alla hotell i Kuba ska stänga.
 
02.17
Förtroendet för Frankrikes president Emmanuel Macron har ökat markant efter de senaste åtgärderna mot virusspridningen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters
I en opinionsmätning gjord för nyhetskanalen LCI svarade 51 procent att de har förtroende för Macron, en ökning med 13 procentenheter på en månad.
Undersökningen gjordes efter att Macron höll ett TV-tal som sågs av 35 miljoner invånare där han meddelade att alla måste hålla sig hemma i 15 dagar om de inte har särskilda skäl att gå ut, exempelvis för att gå till jobbet eller köpa livsmedel. 
Senast förtroendet gick upp så kraftigt för en president var i samband med terrorattacken mot Charlie Hebdo i januari 2015, säger Jean-Daniel Levy som är chef för politiska opinionsmätningar på undersökningsföretaget Harris.
03.08
Jag är 57 år, har varit rökare och har högt blodtryck som jag tar medicin mot så nu är blodtrycket normalt. Är jag i en riskgrupp?
@MikaelSkönborg - En stor andel av de avlidna i Kina och Italien har haft högt blodtryck, men det är ännu oklart vad det beror på, och om det beror på tillståndet i sig eller på hög ålder. Det har inte heller framgått i vilken utsträckning de medicinerade, såvitt jag vet. Enligt en hypotes kan viss blodtrycksmedicin (ACE-hämmare) vara en riskfaktor i sig, men det är ännu bara en teoretisk misstanke och Läkemedelsverket anser inte att det finns skäl att ändra rekommendationerna, skriver Sveriges farmaceuters medlemstidning Svensk Farmaci.
06.04
Ungdomar bör inte ta för lätt på coronaviruset – "Ni är inte odödliga".
Det budskapet kom Världshälsoorganisationen WHO med på fredagen under en virtuell presskonferens i Genève, skriver TT.
-Även om inte ni blir sjuka, så kan de val ni gör vara skillnaden mellan liv och död för någon annan, sade WHO.s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.
 
06.13
Thailand rapporterar 89 nya smittfall, skriver Reuters. Det är den hittills största ökningen på ett dygn i landet.
06.18
Akutsjukhusen i Stockholm rustar sig till tänderna för att möta den förväntade anstormningen av coronapatienter. Men vad händer med alla annan vård – riskerar patienter att trängas ut och till och med dö på grund av kraftsamlingen?

På Karolinska universitetssjukhuset förbereder sig personalen på att vårdbehovet kan komma att öka kraftigt de närmaste veckorna på grund av coronaviruset. Sjukhuset är på tårna och mobiliserar alla resurser.
Men vad händer med all annan vård – alla hjärt- och höftledsoperationer, för att inte tala om all cancervård?

– Vi får jättemånga samtal från oroliga patienter, säger Kim Sjölund vid sjukhusets presstjänst.
Anders Ahlsson, temachef för hjärta-kärl-neuro på Karolinska universitetssjukhuset, ger lugnande besked såtillvida att all "nödvändig" vård, det vill säga vård som inte kan vänta, fortgår som vanligt.

– Det är viktigt att veta, att vårt vanliga uppdrag finns kvar, och att patienterna kan känna sig trygga, säger han.
Därmed inte sagt att den stundande coronakrisen inte kommer att påverka vården. Inom de verksamheter som Ahlsson ansvarar för kommer 50 till 70 procent av personalen att frigöras till följd av den förväntade krisen.
(TT)
06.24
Hej och hallå hur gick det med frågan om män blir sjukare än kvinnor i Corona viruset 👍🥰
@My - Av de 50 smittade patienter som nu intensivvårdas i Sverige, enligt Svenska Intensivvårdsregistrets senaste siffra från fredagen, är åtta kvinnor och 42 män. I Sverige är det hittills alltså betydligt vanligare att män intensivvårdas för covid-19. Även utländska studier har pekat på att fler män än kvinnor blir svårt sjuka.
06.30
Colombia genomför drastiska åtgärder för att hindra spridningen av coronaviruset. Från och med tisdag sätts landets invånare i karantän som ska gälla i 19 dagar. Ingen person har ännu avlidit på grund av viruset i landet, men 158 personer har bekräftats smittade.

– Under de kommande veckorna har vi möjlighet att kollektivt bromsa virusets framfart, säger president Iván Duque.

Detaljerna kring karantänen kommer att offentliggöras under måndagen, men redan nu finns uppgifter om att bland annat apoteksanställda och de som arbetar i livsmedelsbutiker kommer att undantas.
(TT)
07.01
Öppna uteserveringarna! Det uppmanas nu krögare och kaféägare göra runt om i Sverige.
Kommunerna vill stötta restaurangnäringen – och samtidigt görs en insats för att minska smittspridningen.

Normalt brukar tillstånden att ställa ut stolar och bord i Stockholm gälla från den 1 april. Men redan tio dagar tidigare är det fritt fram att servera ute i friska luften i huvudstaden.

– Det gäller från i dag. Men man behöver först kontakta polisen som utfärdar tillståndet, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret, till TT.
(TT)
07.29
147 nya fall av coronavirussmitta rapporterades under lördagen i Sydkorea. Antalet dagliga smittade har gått ner kraftigt sedan februari men trots det kvarstår oron för nya smitthärdar i landet, inte minst från internationella resenärer.

De 147 fallen av sjukdomen covid-19 innebär en ökning med 87 fall från fredagen. Totalt ligger den officiella smittosiffran i landet på 8 799, och antalet dödsfall har nu tickat upp över 100.

Sydkorea, som har hyllats för sina omfattande tester, har till skillnad från många andra länder inte infört något inreseförbud i nuläget. Myndigheter uppmanar istället folk att hålla socialt avstånd.

– Trots att många upplever att situationen har förbättrats mycket så fortsätter smittan att sprida sig i vissa grupper, bland folk som rest utomlands samt på arbetsplatser, sade Yoon Tae-Ho från landets hälsomyndighet.
(TT)
07.33
Jag har frågat förrut men inte fått nått svar. Anser man att gravida kvinnor i 30-40 års åldern tillhöra riskgrupperna?
@Karl - Världshälsoorganisationen WHO skriver: "Forskning pågår för att ta reda på hur covid-19 påverkar gravida kvinnor. Datan är begränsad, men för närvarande finns det inga bevis för att de riskerar allvarlig sjukdom i högre grad än resten av befolkningen."
07.40
Klockan 09.00 sänds Helgstudion i SVT1, på SVT Play och i videospelaren högst upp på denna sida.

Soo Aleman, docent och överläkare på Karolinska institutet, och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, deltar i programmet.

Vi uppmanar alla er tittare och läsare att skicka in era frågor om coronaviruset via den här direktrapporteringen under programmet, så kommer vi föra vidare så många som möjligt av dem till experterna.
08.12
Att dricka en hutt sprit, typ vodka eller annan stark sprit, kan det hjälpa till att döda viruset?
@Sophie - Nej, viruset sitter i luftvägarna.
08.15

Högt tryck hos Bris i coronatider – telefontiderna har utökats

Det är ett högt tryck på Bris, Barnens rätt i samhället, just nu. Många barn ringer och är oroliga kring coronaviruset. – Det kan handla om oro för sin egen del, men också oro för föräldrar eller mor- och farföräldrar, säger Anna Holmqvist, kommunikationschef på Bris.
08.21
Australiens kanske mest kända strand, Bondi Beach i Sydney, har stängts då strandbesökare inte följer de regler som gäller för större folksamlingar i landet, rapporterar ABC News.

I Australien skärptes i fredags reglerna gällande sammankomster för att bromsa spridningen av coronaviruset. Fler än 500 personer får inte samlas utomhus, inomhus gäller en gräns på 100 personer men då måste även varje person ha ett eget utrymme på minst två gånger två meter.

Under fredagen uppmättes temperaturer på uppemot 35 grader i Sydney och många tog sig till stränderna för svalka.
(TT)
08.24
Hej! Jag är 60 kan jag besöka mina föräldrar 80+?
@Anna - Myndigheternas uppmaning är att inte besöka anhöriga som är äldre än 70.
08.25
Håller Statsministern någon presskonferens under helgen?
@Melker - Vi har ingen uppgift om att han ska göra det, nej.
08.53
Forskare på Luleå tekniska universitet har börjat tillverka ansiktsvisir i plast på 3D-skrivare åt vården, rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten. Forskaren Jakub Haluska kom på idén.

– Det finns säkert mer än tio 3D-skrivare här, och vi kan börja tillverka på en gång, säger han till Sveriges Radio.

Ansiktsvisiren ska gå till både sjukhus och kommuner i Norrbotten, enligt Sveriges Radio.
(TT)
09.02
Nu kan Helgstudion ses i SVT1, på SVT Play och i videospelaren högst upp på denna sida. Ös på med era frågor till experterna så tar vi med så många vi kan.
09.03
Soo o Björn, vad talar för och emot att vi får samma utveckling som i Italien?
09.06
Hej, hur viruset kommer hantera den svenska sommaren?
09.07
Soo o Björn, i Kina har man fått stopp på utvecklingen med tuffa restriktioner. I Italien fortsätter problemen och där kan man inte kontrollera befolkningen lika mycket. Krävs samma ptgärder som i Kina för att få stopp på det eller varför ser vi inte förbättring i Italien?
09.09
Tycker ni att Sverige har tagit tillräckliga åtgärder för att minska smittspridning?
09.10
Har en son på 8 år med svår hjärnskada och epilepsi. Får lätt diverse luftvägsinfektioner. Tycker det har pratats väldigt lite om barn som är sjuka i grunden och känsliga. Finns det inga barn med underliggande sjukdomar som fått Corona? Är de också mindre mottagliga för detta virus som andra barn?
09.12
Sydkorea nämns ibland som ett land son lyckats ganska bra med att hantera coronautbrottet. Vad är det för åtgärder som Sydkorea har vidtagit och går det i det här läget dra några lärdomar därifrån?
09.13
Hej! Vi lärare i grundskolan är oroliga för att bli smittade av corona. Varför pratar man inte om risker som personal i skolan utsätts för. Vi träffar inte bara barnen utan föräldrar i möten och när de lämnar och hämtar sina barn. Svårt för oss att minska på de sociala kontakterna. Vi är många som arbetar i skolan som är äldre, 60 + och en del är även i riskgrupper pga sjukdomar.
Hur kan vi skydda oss?
Orolig lärare
09.15
– Nej. Vi har missat tåget ett par gånger. Vi var för sent ute och gör för lite, och vi har inte en tillräckligt bra beredskap i vården, svarar Björn Olsen på frågan om huruvida Sverige tagit tillräckliga åtgärder för att minska smittspridning.
09.15
@Soo & Björn: Jag har hört att det finns 2-3 olika varianter av coronaviruset som har lite olika egenskaper vad det gäller smittbarhet och hur sjuk man blir. Vet vi något mer om det? Är det olika spridning på dessa globalt sett?
09.16
Är det inte bättre att man bara skyddar sjuka/gamla personerna och låta friska bli smittade och de får en immunitet mot kommande influenser. Nu blir det en ekonomisk katastrof när man stänger ner hela Sverige.
09.19
Dags a fixa det trasiga systemet? Ser inte hälften av era svar på frågor. Ser bara frågorna.
@IT - Just nu släpper vi igenom frågor till Soo Aleman och Björn Olsen i Helgstudion.
09.29
Soo och Björn, visst smittar viruset även utomhus? Varför ses uteserveringar som ett bra alternativ; sjuka personer riskerar att ta i glas etc, gå på toaletten osv.
09.51
Sars kunde ge bestående skador på lungorna. Corona som är släkt med Sars, finns det samma risk för bestående lungskador? Hur vanligt är det och hur många får det, bestående lungskador?
10.04
I Indonesien bekräftas 81 nya fall av coronaviruset. Totalt har landet 450 smittade nu, meddelar hälsoministeriet (Reuters).
10.05
Ytterligare sex personer har dött i Indonesien. Totalt är det 38 personer som avlidit i covid-19. (Reuters)
10.12
Irans president Hassan Rohani säger att uppmaningarna om att distansera sig socialt och att inte resa, kommer gälla i två till tre veckor till, rapporterar Reuters. Rohani räknar med att coronakrisen i landet kommer lättas tills dess.
 
Fler än 1 500 personer har dött och över 20 000 människor har smittats i Iran.
 
10.17
Det finns inga bevis för att personer som medicinerat ned blodtryck till normal nivå är en särskild riskgrupp, säger Soo Aleman.

– Jag skulle inte oroa mig, säger hon.
10.18
Vissa av de yngre personer som intensivvårdas för covid-19 har bakomliggande sjukdomar, men inte alla, säger överläkare Soo Aleman i SVT:s Helgstudion.
Fler svar på era frågor finns i klippet ovan Helgstudion på SVT Play kl 09.00-10.20.
10.30
Tack för era frågor till Björn och Soo. Helgstudion fortsätter med fler diskussioner om coronaviruset under dagen:
• Kl 12.50: Idrottsminister Amanda Lind (MP), Björn Lind på Riksidrottsförbundet och Daniel Almgren, vd för Maratongruppen, om coronas effekt på idrotten.
• Kl. 14.00: Lottie Knutson, journalist och krisexpert, och Jonas Siljhammar, vd på Visita, om påverkan på besöksnäringen.
• Kl. 14.30: Tobbe Blom med flera om hur barn och unga påverkas.
• Kl. 14.50: Psykologen Anna Norlén och Svante Werger vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om hur äldre ska förhålla sig till varningarna.
10.33
123 nya dödsfall har konstaterats i Iran det senaste dygnet. Totalt har nu 1 556 personer avlidit till följd av covid-19 i landet. Antalet bekräftade smittfall är 20 160, rapporterar iranska myndigheter enligt Reuters.
10.57
WHO till unga: Ni är inte odödliga

Ungdomar bör inte ta för lätt på coronaviruset sars-cov-2 – "ni är inte odödliga". Det budskapet kommer från Världshälsoorganisationen (WHO) i Genève.

- Även om äldre är de som drabbas hårdast så är unga inte förskonade. De siffror vi sett från drabbade länder visar att de under 50 utgör en betydande andel av de som kräver sjukhusvård, sade WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens på fredagen.

Unga människor bör fortsatt undvika kontakt med äldre och immunnedsatta personer för att förhindra att sprida smittan till de utsatta grupperna.

- Mitt budskap till er unga är att ni inte är odödliga, det här viruset kan göra er mycket sjuka och till och med döda er. Men även om inte ni själva blir sjuka, så kan de val ni gör vara skillnaden mellan liv och död för någon annan, fortsatte han.

WHO-chefen sade under fredagens presskonferens att varje dag är "en ny tragisk milstolpe" för smittan.

Tedros Adhanom Ghebreyesus lyfte dock den positiva nyheten att kinesiska Wuhan tidigare i veckan rapporterade noll nya fall, för första gången sedan smittan utbröt i slutet av förra året:

- Det är hoppingivande för resten av oss. Man kan återhämta sig, även från en sådan svår situation, sade han.

(TT)
 
11.13
Även i Tyskland ökar antalet smittade och döda.

Sedan i går har antalet smittade ökat med 2 705 personer, vilket innebär totalt 16 662 bekräftade fall. Dessutom har 16 personer avlidit vilket innebär att det hittills är 47 personer som dött av coronaviruset i Tyskland.

(Reuters)
11.14
Man ser ju inga svar från Björn och Soo. Det måste vara en bugg?
@Anna - De svarade på de frågor som hanns med i Helgstudions sändning, inte här i direktrapporten. Här kan du se sändningen. Björn och Soo svarar i flera segment mellan kl 09.00 och 10.20, spola i sändningen så hittar du dem.
11.15
Angola bekräftar sina första fall av coronasmitta. Två personer har insjuknat i covid-19, uppger hälsominister Silvia Lutucuta rapporterar Reuters.
11.41
Här uppmanar spansk polis folk ska stanna inne – på svenska 
11.42
Den kinesiska smittskyddsmyndigheten har publicerat en studie baserad på data från över 72 000 av de runt 81 000 smittade personer som upptäckts i landet, rapporterar CNN.

Den senaste datan från visar att 87 procent av de bekräftat smittade personerna nu har tillfrisknat.

Den tidigare datan visar att 80 procent av de smittade endast fått milda symptom. 14 procent av fallen klassades som svåra, och för fem procent blev hälsotillståndet kritiskt.

En tidigare analys av datan – när runt 44 000 fall hade räknats – visade att män och kvinnor smittas i ungefär samma utsträckning, men fler män dör. 63,8 procent av dödsfallen gällde män.

Inga dödsfall har inträffat i åldrarna 0 till 9. I åldersgrupperna 10–19, 20–29 och 30–39 dog 0,2 procent av de smittade. Sedan stiger siffrorna gradvis – i gruppen 40-49 dog 0,4 procent, i gruppen 50-59 var dödstalet 1,3 procent, och bland 60-69-åringar 3,6 procent.

De allra äldsta drabbas allra värst – bland 70-79-åringar dog 8 procent, och för de över 80 var dödstalet 14,8 procent.
12.16
Just nu deltar idrottsminister Amanda Lind (MP), Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson och Daniel Almgren, vd för Maratongruppen, i SVT:s Helgstudion. Ämnet är coronavirusets påverkan på idrotten. Sändningen kan ses i SVT1, på SVT Play eller i videospelaren högst upp på denna sida.

Ni tittare och läsare är välkomna att skicka in era frågor till idrottsministern via denna direktrapportering. Frågorna publiceras inte här i direktrapporteringen – vi väljer ut ett antal frågor som skickas vidare till studion och besvaras i sändning.
12.21
Vänsterpartiets kongress skjuts fram från maj till den 29 oktober, meddelar partiet i ett pressmeddelande. Det innebär att partiledaren Jonas Sjöstedt, som tidigare sagt att han inte ställer upp för omval, sitter kvar tills dess.

"Jag är kvar tills vi har vår kongress i oktober och Vänsterpartiet väljer en ny partiledare. Nu är vårt fokus på att göra vad vi kan i arbetet mot krisen", säger Sjöstedt enligt pressmeddelandet.
12.29
Över 300 smittade har avlidit i Spanien det senaste dygnet, rapporterar landets hälsomyndighet enligt Reuters. Dödstalet stiger därmed från 1 002 till 1 326.

Antalet bekräftade smittfall ökade under dygnet med nästan 5 000 till 24 926.
12.42
Flygbolaget Emirates slutar flyga till Frankrike, Tyskland, Nigeria, New York och New Jersey men anledning av cornavirusutbrottet. Detta framgår i ett internt mail som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

USA-flygen dras in från den 24 mars, och övriga från den 23 mars. 
 
12.45
Statsminister Stefan Löfven (S) har ringt upp Sydkoreas president Moon Jae-In för att berömma landets hantering av coronaviruset och utbyta erfarenheter, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Sydkorea befinner sig lite länge fram i skeendet när det gäller corona. Det var därför värdefullt att president Moon kunde redogöra för de åtgärder som landet vidtagit, säger Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander till tidningen.
12.49
Här kommer uppdaterade siffror från ECDC:

• 271 364 personer har smittats världen över.
• 11 252 personer har dött.

Siffrorna gäller till och med klockan 10.00 den 21 mars. 
12.52
Vissa av de yngre personer som intensivvårdas för covid-19 har bakomliggande sjukdomar, men inte alla, säger överläkare Soo Aleman i SVT:s Helgstudion.
Fler svar på era frågor finns i klippet ovan eller i Helgstudion på SVT Play kl 09.00-10.20.
 
13.05
– Det är en väldigt allvarlig situation vi befinner oss i. Nu gäller det att värna människors liv och hälsa. Men vi i regeringen jobbar också med att begränsa skadeverkningarna på samhället, och idrotten är en av de sektorer som drabbats väldigt hårt. Den är beroende av att man möts och hejar på sitt lag. Vi har haft en nära dialog med Riksidrottsförbundet och jag är glad att vi kunde presentera den här miljarden till kulturen och idrotten, säger Amanda Lind.
13.19
Dödstalet i Portugal har fördubblats från sex till tolv det senaste dygnet, rapporterar landets hälsomyndighet enligt Reuters. Antalet bekräftade smittfall i landet är nu 1 280.
13.25
Singapore rapporterar 47 nya fall av coronasmitta.
Totalt är det nu 432 smittade personer, rapporterar Reuters.
13.37
Klockan 14.00 kommer det handla om besöksnäringen i SVT:s Helgstudion. Då kommer journalisten och krisexperten Lottie Knutsson vara i studion tillsammans med Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Sändningen kan ses i SVT1, på SVT Play eller i videospelaren högst upp på denna sida.

Ni tittare och läsare är välkomna att skicka in era frågor om hur coronaviruset kan komma att påverka turismen och besöksnäringen via denna direktrapportering. Frågorna publiceras inte här i direktrapporteringen – vi väljer ut ett antal frågor som skickas vidare till studion och besvaras i sändning.
13.45
Totalt har 1 746 personer rapporterats smittade med covid-19 i Sverige, skriver Folkhälsomyndigheten.

53 procent av de smittade är män.
Personerna är mellan 0 och 99 år gamla (medelålder 50).
 
13.48
Majoriteten av det totala antalet fall har smittats utomlands. Även fall som smittats i Sverige har till störst del smittats av personer i sin omgivning som kommit hem från utlandsresa och visats vara smittade, men nu finns även fall som misstänks ha smittats i samhället, skriver Folkhälsomyndigheten
13.58
Är det någon presskonferens idag?
Hej! Som det ser ut nu finns det ingen planerad presskonferens i dag. Det kanske kommer att hållas en i morgon, om så blir fallet kommer vi att berätta om det här.
14.07
Hej! Om man följer länken till Folkhälsomyndigheten är det totalt omöjligt att där utläsa hur många som dött i Sverige.
Hej Lisa! Folkhälsomyndigheten skriver "Nationellt har 20 av fallen rapporterats avlidna."
14.13
Några färska utrikesnyheter från nyhetsbyrån Reuters:

• Vietnam stänger sina gränser för alla utlänningar från och med söndag.
• Antalet bekräftade smittfall i Nederländerna har stigit till 3 631.
• Schweiz är uppe i 6 100 bekräftade smittfall och 56 dödsfall. Situationen är, enligt myndigheter, särskilt svår i kantonen (regionen) Ticino som gränsar mot norra Italien.
14.15
Det första dödsfallet i covid-19 har inträffat i Finland. Det rör sig om en "mycket gammal" person i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, skriver svenska Yle.
14.17
Personer med hjärt- och kärlsjukdom hör till riskgrupperna för coronavirus. Jag är 76 år. Efter min enda hjärtinfarkt för 7 år sedan har jag varken haft andra hjärt- eller andra hälsoproblem. Efter infarkten tar jag dagligen minimal medicin för blodförtunning och mot högt blodtryck och blodfetter, Utöver för min ålder - hör jag ändå till riskgrupperna?
Hej Rolf! För så pass specifika frågor om hälsotillstånd är det nog bäst att du rådfrågar en läkare. Det som gäller är att personer över 70 år ingår i defintionen riskgrupp, med eller utan underliggande sjukdomar.

Folkhälsomyndigheten skriver bland annat så här under frågan "Finns det några särskidla riskgrupper": "En genomgång av tillgängliga studier kopplade till utbrottet av covid-19 visar dock att hög ålder är den främsta riskfaktorn och är därmed en riskgrupp. Personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes är också något överrepresenterade bland de svåra fallen."
14.30
Klockan 14.50 kommer det handla om hur äldre ska förhålla sig till varningarna, i SVT:s Helgstudion. Psykologen Anna Norlén kommer att medverka tillsammans med Svante Werger från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Sändningen kan ses i SVT1, på SVT Play eller i videospelaren högst upp på denna sida.

Ni tittare och läsare är välkomna att skicka in era frågor om hur äldre ska förhålla sig till varningarna under coronautbrottet. Frågorna publiceras inte här i direktrapporteringen – vi väljer ut ett antal frågor som skickas vidare till studion och besvaras i sändning.
 
14.35
Nu handlar det om "Så påverkas barn och unga" i SVT:s Helgstudion.

Sändningen kan ses i SVT1, på SVT Play eller i videospelaren högst upp på denna sida.
Ni kan ställa era frågor på ämnet här i chatten.
15.13
Vi får in många frågor om vilka som omfattas som riskgrupp samt generella och specifika hälsofrågor.

I morgon klockan 09.00 kommer Soo Aleman, docent och överläkare på KI samt Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi gästa SVT:s Helgstudion. Då kan man passa på att skicka ovannämnda frågor.
15.17
Herrarnas ishockey-VM i Schweiz ställs in, bekräftar det internationella ishockeyförbundet på sin hemsida. (TT)
 
15.18
Ishockey-VM 2020, som skulle ha arrangerats i Schweiz mellan den 8 och 24 maj, ställs in, meddelar det internationella ishockeyförbundet (IIHF) på sin hemsida.

"Beslutet har tagits på grund av den pågående coronaviruspandemin (covid-19). Givet de nuvarande omständigheterna har IIHF beslutat att ishockey-VM i Zürich inte kan genomföras", skriver IIHF.
(TT)
 
15.26
Också i Storbritannien vädjar man till befolkningen att inte köpa för mycket mat och att det kommer finnas tillräckligt med mat under dessa tider, rapporterar Reuters.

Samma tongångar hörs i Sverige där myndigheterna menar att maten inte kommer ta slut.

Stor efterfrågan på toalettpapper och konserver

SVT NyheterLånga hyllor i matbutikerna gapar tomma när coronautbrottet tycks ha fått folk att storhandla som aldrig förr. Försäljningen av pasta, toapapper och konserver skjuter i höjden. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill man dock dämpa eventuell oro. – Samhället kommer inte stanna upp och maten kommer inte ta slut, säger Maria Bergstrand, chef för operativ ledning, på MSB.
15.33
Hur gammal är den yngsta patienten smittat med corona, i Sverige?
Hej Lia! Folkhälsomyndigheten skriver så här i den senaste lägesrapporten:
"Totalt har 1 746 personer rapporterats smittade med covid-19 i Sverige (17 fall per 100 000 invånare), 53 % av de smittade är män. Fallen är mellan 0 och 99 år gamla (medelålder 50)"

Vi har ställt frågan gällande hur gammal den yngsta patienten är och ber att få återkomma. 
Hej igen! Det finns spädbarn som har smittats av coronaviruset. De ingår i ålderskategorin 0-9 år och Folkhälsomyndigheten gick inte ut med mer information än 0 år när det gäller spädbarn.
15.44

Armenien stänger ner alla köpcentrum och affärer, förutom matbutiker, från och med i morgon den 22 mars, rapporterar Reuters.
16.07
Var för har ni inga företrädare för kyrkorna i era paneler. Kyrkornas roll i kristider har alltid varit stor.
Hej Thore! Jag för det här vidare till redaktionen. Tack för din synpunkt!
16.15
Hej om man saöker på "coronavirus statistics" så kommer det upp att 41 nya fall har rapporterats i kina stämmer det, ni skruver ju att ingen ny har insjuknat ?
Hej! I Kina har inga nya inhemska fall rapporterats på tre dagar. Men som du säger finns det uppgifter om nya coronafall, men det handlar om personer som har rest till Kina från andra länder.

Det finns en fruktan i Kina för en ny våg av smittspridning i landet, skriver bland annat TT i dag. 
16.21
Varför publiceras ej frågor ang. de "äldre" här på chatten?? Ytterligare ålders-segrering /"diskriminering"!?! Står i feeden att frågor om barn&unga "kan ställas här", men ej frågor om de "äldre"??!... /MvhBN
Hej Barbro! Ledsen för otydligheten. De frågor vi inte publicerade i chatten var de som var riktade till panelen i SVT:s Helgstudion. Det gällde både frågor som handlade om barn och unga, liksom äldre och andra ämnen vi berörde under dagen. Jag tar till mig att vara mer tydlig nästa gång då det kan missuppfattas.
16.24
Omfattas gravida kvinnor som riskgrupper? Speciellt efter fem månader då det blir svårt för de flesta kvinnor att andas ordentligt!

MVH,
Elin
Hej Elin! Gravida uppmanas vara försiktiga då det fortfarande finns lite forskning på ämnet. Så här skriver Folkhälsomyndigheten som svar på frågan:

"För närvarande finns det endast begränsad information om coronavirussjukdomen covid-19 och graviditet. Vi rekommenderar att den som är gravid vidtar samma försiktighetsåtgärder som med alla smittsamma sjukdomar."
16.26
Vi är tre kvinnor,80+ som brukar spela kort tillsammans.Sitter ensamma och saknar det.Kan vi göre det eller inte?
Hej Vera! Personer över 70 år uppmanas av Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällskydd och beredskap att inte gå ut i onödan och avstå från socialt umgänge under en period. 
16.34
Kan man åka tåg som 20-åring? Vilka resor är tillåtna?
Hej! Nu inför påsklov och eventuella skidresor svarade Joahn Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten så här:

- Man bör fundera på om det verkligen är så att man ska åka till turistområdena i fjällen. Det finns en hel del risker. Om man blir sjuk kan man inte sätta sig på ett tåg, buss eller flyg hem. Man måste veta hur man ska ta sig hem utan att belasta samhället och på egen hand, säger han.
Mer om detta här.
16.42
Om de smittade är mellan 0 och 99 år så bör ju den yngsta vara 0 år, alltså en bebis. Så tolkar jag det i alla fall.
Hej Chris! Vi ställde samma fråga till Folkhälsomyndigheten som svarade så här:
- Det finns spädbarn som har smittats av coronavirus i Sverige, säger Maria Axelsson, chef för epidemiologisk uppföljning.

16.46
Många ställer frågor angående ålder på de som har smittats i Sverige. Vi fick denna tabell från Folkhälsomyndigheten över hur fördelningen ser ut:
16.52
SVT Play är jättebra men när en sändning är 9 timmar lång och det inte finns något enkelt sätt att hitta rätt tidpunkt blir det omöjligt att hitta svaren man söker - och då blir era hänvisningar till dessa sändningar här i chatten meningslösa och antalet återkommande frågor om samma sak kommer att dyka upp.
Hej Torbjörn!

Här kommer några hållpunkter från dagens Helgstudion:
• Kl 09:00: Soo Aleman, docent och överläkare på Karolinska institutet, och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.
• Kl 12.50: Idrottsminister Amanda Lind (MP), Björn Lind på Riksidrottsförbundet och Daniel Almgren, vd för Maratongruppen, om coronas effekt på idrotten.
• Kl. 14.00: Lottie Knutson, journalist och krisexpert, och Jonas Siljhammar, vd på Visita, om påverkan på besöksnäringen.
• Kl. 14.30: Tobbe Blom med flera om hur barn och unga påverkas.
• Kl. 14.50: Psykologen Anna Norlén och Svante Werger vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om hur äldre ska förhålla sig till varningarna.
16.56
Ungern vill virusbegränsa yttrandefriheten
 

Medan Ungern kämpar med coronaviruset vill landets regering utöka sina befogenheter – bland annat för att kunna bestraffa spridandet av vad man anser vara falska nyheter med fängelse.

Det undantagstillstånd som införts med anledning av smittan ska kunna förlängas på obestämd framtid, enligt ett utkast till ett lagförslag som lagts upp på regeringens hemsida. Det finns också en formulering om att kunna tvinga parlamentet att ta en paus i sitt arbetsår.

Meningsmotståndare räds att premiärminister Viktor Orbáns högerregering kommer tillåtas styra utefter egen vilja.
Överträdelser av karantänsreglerna föreslås kunna leda till fängelsestraff upp till åtta år, i de fall det orsakat dödsfall. Att sprida uppgifter som bedöms vara falska och stå i vägen för virusmotåtgärder ska kunna straffas med upp till fem års fängelse.

Parlamentet kan rösta om lagförslaget nästa vecka.

Över 100 coronasmittade personer har identifierats i Ungern. Fyra har avlidit.

(TT)
 
16.57
Fyra ministrar i Burkina Fasos regering har insjuknat i covid-19, rapporterar TT.

Utrikesministern, inrikesministern, utbildningsministern och gruvministern har alla bekräftats vara smittade av coronaviruset. Totalt har 64 personer testat positivt för smittan, varav merparten i huvudstaden Ouagadougou.
 
17.25
Den svenska klädjätten H&M stänger sina butiker i Storbritannien, meddelar företaget på sin hemsida. Åtgärden gäller till en början i två veckor. Därefter beslutar företaget om stängningen ska bestå, utifrån vad den brittiska regeringen och världshälsoorganisationen WHO rekommenderar.
I veckan beslutade H&M att tillfälligt stänga alla butiker i Tyskland, USA, Kanada, Portugal och Belgien. I Kina har över 500 av H&M:s 516 butiker kunnat öppna igen.
 
17.34
Finns det någon siffra på hur många som blivit friskförklarade efter att ha lagts in akut på grund av att ha smittats av coronavirus? Eller har blivit så pass friska att de kommit hem?
@Anna - det är en bra fråga, som många ställer sig nu. Det tråkiga svaret är dock: vi vet inte. Förhoppningsvis kommer vården att kunna redovisa de här siffrorna framöver, och då kommer vi självklart att lyfta fram dem. 
17.52
JUST NU: Flera svenska skidorter stoppar nu all after ski med omedelbar verkan med anledning av coronapandemin. Det rapporterar Dagens Nyheter. De skidorter som det handlar om är Åre, Branäs, Sälen och Idre.
19.07
Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar nu att after ski-verksamheten stängs på flera orter. Tegnell säger att det är en bra idé.
-Ja, det tror jag. Det visade sig att man fick väldigt mycket spridning i Alperna då under sportlovssäsongen och det finns det som talar för att det var just after ski som var det stället där smittan spreds mest, säger han till TT.
 
19.12
JUST NU: Förbud för alkoholförsäljning i Oslo. Efter att flera barer och restauranger inte följt myndigheternas uppmaning om smittskydd förbjuds nu all alkoholförsäljning i den norska huvudstaden. Beslutet gäller från 20:30 på lördagen, rapporterar NRK
19.25
I Frankrike har 112 coronasmittade personer avlidit det senaste dygnet, vilket ger en totalsiffra på 562 personer, enligt landets folkhälsomyndighet.
19.31
JUST NU: Senaste dagsrapporten från Region Stockholm. 55 personer har konstaterats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 661 personer är konstaterat smittade i Stockholm. Totalt sju personer med bekräftad covid-19 har hittills avlidit på sjukhus. Drygt 5 000 personer i Stockholm har provtagits för det nya coronaviruset. 
19.32
Mer från Region Stockholm: 23 patienter fick under lördagen intensivvård vid akutsjukhus. Förutom de som får intensivvård är det 158 patienter som vårdas på sjukhus med covid-19. Läs mer här.
19.33
USA:s vicepresident Mike Pence och hans hustru kommer att testa sig för coronaviruset, efter att en medarbetare i vicepresidentens stab testat positivt för viruset.
-Givet den speciella position jag har som vicepresident och som ledare för Vita husets coronavirusgrupp, kommer både jag och min hustru att testats senare i eftermiddag, sa Pence vid Vita husets dagliga presskonferens om coronaviruset.
19.46
Jag undrar varför det är endast från Stockholmstrakten det rapporteras hur läget är på sjukhusen?? Såg precis på Rapport inget alls från resten av landet.
@IngegerdPersson - Hej!
Vi rapporterar om hela landet. Det kan framstå som att det skrivs mer om Stockholm eftersom läget har varit värst där. Senaste dagarna har vi rapporterat mer djupgående om läget på sjukhusen i flera regioner - baserat på de uppgifter SVT har fått in. Mer kan du bland annat läsa härhttps://www.svt.se/nyheter/rubrik-79 och här https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/allt-fler-i-behov-av-intensivvard 
19.51
Hej! 16.26 idag 21/3 skev ni ett svar där det bland annars står att personer över 70 år INTE ska gå ut - menar ni ut på evenemang/köpcenter/restauranger/café/folkmassor överlag eller ut som i inte ens promenader längre?? Tacksam för svar som jag kan förmedla till min mormor och farmor!
@Jennie - Hej!
Det myndigheterna råder är att alla över 70 ska undvika sociala kontakter i den mån det går. Detta för att undvika belastning på sjukvården samt smittspridning. Mer kan du läsa/höra här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/msb-70-plussare-ska-inte-ga-ut-i-onodan 
19.54
Hur blir det med de nationella proven för eleverna?
@ylven - Hej!
Regeringen har beslutat att Skolverket får avgöra om nationella proven ska ställas in. Detta ska meddelas i början på nästa vecka, skriver Skolverket på sin hemsida
20.03
Irland bekräftar 102 nya fall. Totalt har landet 785 konstaterade smittade personer, rapporterar Reuters. 
20.14
40 av de 54 länderna i Afrika har nu bekräftade fall av coronasmittade personer. Totalt finns nu över 1100 konstaterade fall. 
Flera länder inför nu restriktioner, enligt uppgifter till AP: 
Nigeria stoppar alla inkommande internationella flyg i en månad. Detta beslutades kort efter att landet fick sitt första konstaterade fall. 
Rwanda inför förbud av all icke-nödvändig rörelse utomhus och människor uppmanas att jobba hemifrån.
Även Tunisien har tidigare infört utegångsförbud. 
20.16
I en enkätundersökning gjord av Musikcentrum har 1 319 frilansmusiker svarat på hur coronavirusets smittspridning påverkat deras ekonomi.
Enligt organisationen rör det sig om minst 20 000 förlorade arbetstillfällen och ett inkomstbortfall på mellan 17 och 23 miljoner kronor under två månader.
"I ytterst få fall har något gage utbetalats, i något fler fall har konserterna flyttats fram. Musiklivet är i kris och tusentals frilansande musiker och artister har på några veckor förlorat sina möjligheter att försörja sig. Det hot som vilar över hela musiklivet, festivaler, konserthus, klubbar, produktionsbolag är ytterst allvarligt", skriver Musikcentrum i pressmeddelandet, rapporterar TT. 
 
20.21
I England stiger dödstalet till 220, efter att 53 nya dödsfall har bekräftats - yngst var 41 år gammal och den äldsta var 94 år. Alla ska ha haft underliggande sjukdomar, enligt uppgifter till Reuters.
20.28
I Nederländerna beslutar man nu att stoppa alla inkommande flyg från Spanien fram till 4/4 för att minska smittspridningen. Undantag görs för medborgare och sjukvårdspersonal, skriver Reuters.
20.51
21.05
Missa inte Helgstudion i morgon söndag i SVT1! Reportage, intervjuer och senaste nytt från Folkhälsomyndigheten om läget i Sverige under coronakrisen. Fram till klockan 10:00 kan ni dessutom skicka in era frågar till programmet! 
Hålltider:
  • 09.00 I studion: Soo Aleman och Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi (KI).
  • 10.00 Kulturtema med Marika Lagercrantz och Per Andersson, kulturnyheterna.
  • 10.30 Akutläkaren Karin Hruska om läget i helgen.
  • 11.00 Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson och Bergamo-bon Glenn Strömberg i studion.
  • 11.45 Läget i Wuhan.
21.42

Coronaviruset

DOKUMENTÄR: Hur startade egentligen utbrottet och varför reagerade de kinesiska myndigheterna så sent? Missa inte den här australiensiska dokumentären i SVT Play, som tar oss med til smittans epicentrum. 
22.24
Det talas om "mörkertalet", d.v.s. personer som får influensan men har milda symptom eller inga symptom alls och därefter tillfrisknar. Personer som därför inte haft anledning att anta att det rör sig coronaviruset.

Kan det antas att dessa personer då blivit immuna (i den utsträckning som tillfrisknande nu innebär immunitet)? Finns det någon metod att efteråt ta reda på om man haft influensa av coronaviruset?
@Manfred - Bra fråga. Man vet ännu inte säkert. Du kan läsa mer om just det här i vår vetenskapsreporter Therese Bergstedts analys från tidigare i dag. 
22.52
Det kommer många frågor angående ett uttalande som gjordes av chefen för det italienska civilförsvaret, Angelo Borrelli, vid en presskonferens i dag. Många har uppfattat det som att han säger att siffran 793 (döda) avser alla döda, inte enbart döda i coronaviruset. Det är inte riktigt korrekt - det han säger är att de inte gör en åtskillnad mellan de som dött av och de som dött med coronaviruset. Alla de 793 har alltså testats positivt för coronaviruset, och dött. Det Borrelli menar är att det inte är fastslaget att de dött på grund av viruset. Anledningen till att han säger så är - gissar jag - att många av dödsfallen är äldre personer, kanske med underliggande sjukdomar, vilket gör att det är svårt att vara helt säker på dödsorsaken.
 
Ordagrant italienska: Voglio ricordare ancora una volta che noi conteggiamo tutti i deceduti quindi non facciamo distinzione di deceduti per e con il coronavirus.
På svenska: Jag vill åter påminna om att vi räknar alla dödsfall, vi gör alltså inte en distinktion mellan döda av och döda med coronaviruset.