SVT rapporterade · Senaste nytt om coronaviruset i Kronobergs och Kalmar län

Den här tråden är till för att samla information om coronaviruset i Kronoberg och Kalmar län.
Vi har tyvärr begränsade möjligheter att hinna svara på några frågor – men ska försöka hinna med om frågan har en tydligt lokal koppling.
Har du generella frågor ska du i stället ställa dem här.
09.17
På flera håll försöker handlare hjälpa personer ur riskgrupperna att handla mat och annat utan att behöva trängas med folk. Vi hälsade på i Liatorp i Älmhults kommun, där vi bland annat träffade 80-årige Torsten som uppskattar tilltaget.
09.22
När kommer coronaviruset på allvar till Kronoberg och Kalmar län? Ingen vet säkert, men pensionerade smittskyddsläkaren Arne Runehagen säger att Småland brukar ligga ungefär två veckor efter Stockholm när det gäller vanligt influensa.
09.38

Berättarfestivalen ställs in

Ljungby Berättarfestival & Musik i Sagobygd - som skulle ha ägt rum 11-14 jun - ställer in.
Förhoppningen från arrangören är att kunna återkomma i någon form under hösten, skriver man i ett pressmeddelande.

09.43
Flygbolaget BRA ställer in sina flygningar från Växjö och Kalmar till Bromma med start på måndag. Småland Öland airport meddelar på sin hemsida att SAS däremot dagligen flyger från Kalmar till Arlanda för att ”upprätthålla en flyginfrastruktur i Sverige”.
09.51

Oskarshamn halverar sitt kommunfullmäktige

Samtliga partier i Oskarshamns kommunfullmäktige undertecknade på torsdagen en överenskommelse som innebär att antalet ledamöter i fullmäktige minskar från 49 till 29.
Partiernas platser fördelas utifrån fullmäktiges ordinarie mandatfördelning och valresultatet. Överenskommelsen gäller till och med sista juni i år.

10.43

Krismöte för restaurangnäringen i Kronoberg

SVT NyheterTake away, take away och take away. Och permitteringar av personalen. Så ser det ut för en del av restaurangerna i Kronobergs län.
11.56

Region Kalmar höll presskonferens på fredagen

Under pressträffen uppdaterade smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin om coronaläget i Kalmar län.
De två senast konstaterade smittade av Corona i länet har inte varit utomlands.
– De senaste fallen har inte varit utomlands själva men vi har hittat flera möjliga kontaktvägar där smittan kan ha kommit ifrån. Alla övriga hittills är smittade utomlands, säger hon.
Idag, fredag, är två coronasmittade patienter inneliggande men ingen har behövt intensivvård.
12.09

70-årigt Öländskt bussbolag hotas att slås ut av coronakrisen

Bussbranschen är hårt trängd när gränser stänger och resenärer bokar av sina resor till följd av coronakrisen. Dessutom är det oklart vilket ekonomisk stöd som kan gynna bussnäringen.
12.41

Ljungby kommun delar ut tidig julklapp

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Ljungby beslutade idag att tidigarelägga utdelning av julklapp till Ljungby kommuns medarbetare. Den kommer att delas ut under våren och består av presentkort. Syftet är att stimulera näringslivet.
13.48

Regionteatern ställer in vårens föreställningar

Regionteatern Blekinge & Kronoberg meddelade under fredagen att man ställer in vårens föreställningar på grund av coronapandemin.
"Det är med stor sorg och tungt hjärta", skriver regionteatern i ett pressmeddelande.
14.59

Samtliga anställda på Volvo i Braås permitteras

Idag meddelade Volvo att samtliga anställda i Sverige permitteras. Det handlar om cirka 20 000 i landet, och cirka 800 i Braås.
16.33

Tung tid väntar för Kalmar flygplats – bara en avgång kvar om dagen

På måndag slutar flygen helt att gå i Växjö, och i Kalmar lyfter ett flyg om dagen. Vi har pratat med båda flygplatserna om läget.
21.26

Vimmerbys största privata företag permitterar 450 anställda

Ljunghäll AB i Vimmerby permitterar 450 av sina anställda med start på måndag.
10.08
Hej min fråga gäller bemanningsföretagen. När t.ex Volvo i Braås permiterar all personal, hur går det då för bemanningspersonal ? Har de rätt att få permiteringlön eller gäller andra regler ? Det finns nog många från bemanningen på alla företag som nu varslar eller säger upp personal.
@Lena - Tack för din fråga! Det är mycket som är ovisst just nu, tyvärr vet vi inte just nu hur det ser ut för dem som är anställda via bemanningsföretag men vi tar med oss frågan inför nästa vecka. 
10.19
Finns det siffror på antal bekräftat smittade i Kronoberg? Finns samhällsspridning även här?
@Love - Hej, tack för din fråga! Enligt region Kronoberg har 18 personer testats positivt för corona-viruset i länet. Ingen av dessa personer vårdas på sjukhus just nu och några av dem har tillfrisknat. Enligt Folkhälsomyndigheten finns tecken på samhällsspridning i Sverige, men hur det ser ut i Kronobergs län är oklart. 
10.26
Att 7 (igår) personer i Kalmar diagnostiserats med ”Corona”, innebär det att det är 7 som får vård på sjukhus?
@Kalmarbo - Hej, tack för din fråga! Den 20 mars konstaterades det tionde fallet i länet. Hur många av dessa som får sjukhusvård är är oklart, men jag kan däremot se att den tionde patienten inte ansågs behöva sjukhusvård och det kan säkert gälla fler av dem.
14.01
hej hu ser det ut i växjö stad, skall man vara navös för att gå ut att hanla??
@växjöbo - Hej! Tack för din fråga. Vi har inga uppgifter om hur det ser ut just i Växjö men här hittar du svar på de vanligaste frågorna:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset
14.12
Gäller Folkhälsomyndighetens uppmaning om att i möjligaste mån jobba hemifrån även Kalmar län?
@Gustav - Hej! Tack för din fråga. 
Enligt Folkhälsomyndighetens hemsida så är rådet att den som har möjlighet ska jobba hemifrån, så klart i samråd med arbetsgivaren. En rekommendation för hela landet med andra ord. 
14.16

Rekordmånga nya blodgivare i Kalmar län – efter regionens vädjan

Rädslan för coronaviruset fick många blodgivare att avbokat sina besök. I veckan gick regionerna ut med en vädjan med ett tydligt budskap: ”Kom tillbaka!” Och det fick en snabb effekt.
14.46
Så dåligt att inte få konkreta siffror ang växjö varför mörklägga dom riktiga siffrorna
@Oroväxjö - Hej! Tack för din fråga. 
Jag vet inte vem du syftar på skulle mörklägga siffror men de enda siffrorna som finns är de som respektive region gått ut med. För Kronobergs län handlar det om 18 personer som testat positivt för coronaviruset. Var de personerna finns i länet går regionen däremot inte ut med. 
16.00
Finns några fall i norra Kalmar län
@Kjellå - Hej! Tack för din fråga. Regionen går inte ut med var i länet fallen finns. Det enda vi vet är att det tionde bekräftade fallet kom igår fredag. 
16.46

Under lördagseftermiddagen kom uppgifter från Region Kalmar att ytterligare en person smittats av coronaviruset. Det handlar om en man i 80-årsåldern som upptäckts via kontaktspårning kopplat till tidigare fall. Mannen vårdas på infektionskliniken men mår förhållandevis bra. Totalt handlar det nu om elva fall i Kalmar län. 

15.09

Assistansbolag i Kalmar i kris på grund av corona – sökte hjälp via sociala medier

Ett assistansbolag i Kalmar sökte hjälp på sociala medier för att klara av personalbristen. Responsen blev stor, och nu tror vd:n Lena Petersson att de ska klara påfrestningarna.
16.44

Kommunchefen: ”Vi kommer inte stänga Ölandsbron”

I Borgholms kommun märks det av att allt fler säsongsinvånare har öppnat upp sina sommarhus tidigare än vanligt, men kommunchef Jens Odevall är inte orolig för att detta ska leda till en ökad smittspridning.
16.58
Idag har ytterligare ett fall av covid-19 bekräftats i Kalmar län. Personen har blivit smittad utomlands och får nu sjukhusvård. Det innebär att det totalt är tolv bekräftade fall i Kalmar län, fyra av de insjuknade personerna vårdas på sjukhus.
06.26
I Erupa stängde alla skolor och förskolor.
Varför inte i Sverige ?
@Laila - Hej. Detta är en mer generell fråga kring coronahanteringen, så jag hänvisar dig till våra kollegor i Stockholm
06.29
Hur stor är risken att stockholmare smittar oss på landsbygden när dom nu kommer till sina sommarstugor. Hur ser ni på detta problem? Vår bygd består till stor del av äldre. Orolig öläning!/
Är de inte smittade själva så finns det ju ingen risk. Om det däremot kommer personer till Öland som bär på smittan så är det klart att de kan smitta andra.
Här kan du se hur Borgholms kommun ser på saken:
06.34
Vågar man att gå med försiktighet handla i norra Kalmar län eller finns det många fall där?
Det finns inga rekommendationer som säger att man inte kan gå och handla. Än så länge finns tolv bekräftade fall av covid 19 i Kalmar län (inte så många alltså) och enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin så finns de flesta fallen i södra Kalmar län.
10.19

Länstrafiken Kronoberg betalar tillbaka 30-dagarsbiljetter

Som ett resultat av coronavirusets spridning har länstrafiken Kronoberg beslutat att den som vill kan få återbetalning på kvarvarande dagar på sina 30-dagarsbiljetter.
Återbetalningen fås ut som ett värdebevis som sedan kan användas för att lösa nya biljetter framöver.
Inga sjukintyg behövs för den som vill lösa in sin biljett, kontakten tas med kundcenter.
10.21
Vågar man att handla i Växjö ??
@Wille - Hej. I nuläget finns inga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som säger att man inte kan gå och handla
13.00

Många varsel i Kronoberg och Kalmar senaste veckan

Den senaste veckan har antalet varsel i Kronoberg och Kalmar län stigit kraftigt. Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att antalet varsel i Kronoberg ligger på 127 för mars månad - 88 av dem kom förra veckan.
I Kalmar är utvecklingen ännu värre om man tittar på mars. Där gick antalet varsel från 0 till 111 under den senaste veckan.
13.32
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-1px; border-radius: 0px 0px 2px 2px;">↵

Kraftig ökning av varsel senaste veckan i Kronoberg och Kalmar län

Här finns fler siffror ur Arbetsförmedlingens veckorapport som släpptes idag. Vi kommer fylla på med kommentarer under dagen.
14.04
Blir besviken på personer som kommer hem från smittade områden och springer ut i affärer efter bara några timmar hemma eller smittade men som påstå sig inte har symtom, de tänker inte på oss med underligande sjukdomar vet att vi ska isolerar oss men ibland måste man ut för att får sin behandling och medicin vi vill också leva.Skulle de inte hålla sig i karantär ett tag?
14.06
Kräver att myndigheterna ska rapportera fallen kommunvis.
I Norge gör man det för att inte orka mer än nödvändigt.
14.06
Vore intressant att veta hur många barn 0-9
Som har konstaterats ha Covid 19 i Småland/Sverige
14.12
Finns det några siffror på antal tillfrisknade i Kalmar län? Tack för att turister avråds att åka till dina sommarstugor i påsk!
Hej Katarina
Vi har inte just den informationen på rak arm. Men när det gäller Kalmar län kom dessa uppgifter från Region Kalmar län idag:

"Vi har nu 13 bekräftade fall av covid-19 i Kalmar län. Det senaste fallet gäller en man i 90-årsåldern, som nu vårdas på sjukhus.Total vårdas för närvarande fem personer på sjukhus, ingen av dem är i behov av intensivvård."

Ny uppdatering från Region Kalmar län. 14 bekräftade fall, Sex personer vårdas på sjukhus.
14.48
Alla som har symtom på luftvägsinfektion eller är över 70 år ska avvakta med sina vårdbesök om de inte är akuta, meddelar nu Region Kalmar län.
Här en länk till ett pressmeddelande med mer information:
19.24
Finns det någon statistik på om de smittade äldre trotsat råden att undvika sociala kontakter eller har de blivit smittade av anhöriga i dess närhet som varit på resa?


19.24
Varför får inte sjukvården i regionerna gå ut med upplysning om var det finns coronasmittade i länet? Det skulle underlätta för alla om man kunde känna sig lite mer säker eller om man ska sätta sig själv i karantän?
Jag förstår att du känner så, men på grund av patientsekretess kan regioner inte gå ut med på vilken ort de smittade finns. 
07.13

Krisledningsnämnden startar upp i Kalmar län

Regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou har beslutat att regionens krisledningsnämnd ska träda i funktion på tisdagen (24/3).
Covid-19 och utvecklingen i samband med spridningen av det nya coronaviruset är en allvarlig störning i Region Kalmar läns verksamhet.
Krisledningsnämnden ger möjlighet till snabba och koordinerade beslut när situationen kräver det. Krisledningsnämnden består av regionstyrelsens arbetsutskott.

07.16

Ölandsturismen hotas – oro för högsäsongen i sommar

På Öland kryper den viktiga sommaren närmre. Nu växer en oro för vad som ska hända med Ölands alla småföretagare om turisterna inte kommer.
10.19

Kalmar Öland Airport inför korttidspermittering

Som en effekt av kraftigt reducerad flygtrafik till och från Kalmar Öland Airport, har flygplatsen beslutat korttidspermittera all operativ personal med 60 %. Beslutet träder i kraft den 24 mars och gäller fram till den 7 juni.
11.20
Självfallet måste i detta läge antalet smittade kunna offentliggöras kommunvis utan hinder av patientsekretess. Det är ju en fråga om statistik som inte går att koppla till individer. Vi är ju nu dessutom i en nationell nödsituation.
@PeterSkoglund - Hej, många undrar samma sak. Vi jobbar för att få fram ett bra svar under dagen.
11.28
Norrmännen rapporterar på kommunnivå.
Dom gör det för att folk ska få relevant information.
Varför får vi inte motsvarande information i Sverige ?
@Kjellå - Hej. Hej, många undrar samma sak. Vi jobbar för att få fram ett bra svar under dagen.
11.56
Skrämmande att se hur pensionärerna trängs i affären för att handla. Verkar inte som informationen gått fram att man inte ska vistas i trängsel. Information och hur den tolkas är märkligt. Det är nog dags att peka med hela handen.
Ja, tack för att du och ni andra delar med er av tankar och åsikter.  Här är i sammanhanget en påminnelse om vad Folkhälsomyndigheten säger om riskgrupper:

"Personer över 70 år utgör därmed den främsta riskgruppen. Personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes är överrepresenterade bland de svåra fallen. Extra utsatta för att drabbas av allvarlig sjukdom är personer med flera underliggande sjukdomar"

14.26
Åter igen varför ingen pratar om vilka åtgärder finns för riskzon patienter som ändå är i arbetsmarknaden?
14.27
Instämmer med förgående inlägg. Det handlar väl om säkerhet i nödläge att få information i vilka kommuner som civid-19 finns. Det har ju inget med sekretess att göra, för det går inte att spåra drabbade personer i varje kommun. Då finns det ju större anledning att sätta sig i självkarantän och vara försiktigare.





14.27
Lägget är allvarligt,varför inte stänga skolor och förskolor?
Här är vad Folkhälsomyndigheten säger om skolorna:
Folkhälsomyndigheten bedömer att det i nuläget inte är en betydelsefull åtgärd att stänga för- och grundskolor i Sverige. Det finns inga vetenskapliga studier som visar att en sådan åtgärd skulle få någon större betydelse. Det finns inte heller några uppgifter som pekar på någon större spridning av covid-19 i skolor någonstans i världen.
14.43
hej vill vara bra om man fick redo på hur manga där är av dom 19 fall i Kronoberg Län som kommer från växjö ,och om man kan vistas i Matt butiker för att köpa livs ,??
Ja, just varför Regionerna inte informerar om vilka kommuner det handlar om är en av de vanligaste frågorna här i chatten. Vi hoppas kunna få svar på den frågan.
14.47

Bidragstagare i Växjö ska tillverka skyddsmasker

SVT NyheterVäxjö kommun utreder just nu hur arbetet ska kunna genomföras. Tanken är att bland annat bidragstagare i Växjö kommun ska tillverka skyddsutrustning åt vården.
16.45

Oklart om egentillverkad skyddsutrustning behövs

SVT NyheterVäxjö kommun ska börja tillverka skyddsutrustning till vården. Men i dagsläget finns inget behov av egentillverkade skydd, uppger regiondirektör Martin Myrskog.
17.05
Hej finns det tecken på samhällsspridning i Kronobergs län?
17.05
Påverkar det verkligen patientsekretessen om man får upplysning om var i regionen de registrerade smittade finns i länet? Jag kan inte förstå att någon person skulle bli utpekad eller utsättas för negativa reaktioner! Är det någon skam att ha blivit smittad? Egendomligt att man kan tänka så!
09.35

Första kvinnan i Kalmar län diagnostiserad med corona

SVT NyheterAnledningen till fördelningen mellan könen är oklar, men en bidragende orsak i det här fallet är slumpen.
09.42

16:e fallet av covid-19 i Kalmar län

På onsdagen kom det 16:e bekräftade fallet av covid-19 i Kalmar län. Det rör sig om en kvinna i 55-årsåldern som enligt Region Kalmar har en koppling till ett riskområde.
Kvinnan vistas hemma med förhållningsregler.
Totalt vårdas sex personer på sjukhus i Kalmar län, ingen av dem behöver intensivvård.
09.44
Inget rapporterat om smittade igår, inget inlägg på 16 timmar.
Är det direktrapport tycker ni???
@Lisa - Hej. Vi gör så gott vi kan. Tyvärr har vi inte samma resurser som i Stockholm. 
11.12
Astrid Lindgrens värld och Astrid Lindgrens Näs kommer att skjuta upp sina premiärdatum på obestämd tid på grund av osäkerheten kring coronautbrottet. Det meddelar företrädare under en pressträff idag. Sagoparken och museet skulle ha öppnat för säsongen den 15 maj.
11.14
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵

Regionen svarar: ”Därför redovisas inte coronasmittade per kommun”

Ni är många som frågar varför regionerna inte redovisar vilka kommuner de coronasmittade finns i. Enligt Per-Åke Jarnheimer, som är hygienöverläkaren i Region Kalmar län, är det för att skydda enskilda individer.
"Vi tycker inte det tillför någonting", säger han.
12.20
Har Corona kommit till Öland?
Birgit
@BirgitBerglund - Hej. Eftersom fallen inte redivisas per kommun så har vi ingen sådan information.
13.01

En avliden i Jönköpings län

En person som bekräftats smittad av coronaviruset har i dag avlidit i Jönköpings län. Det är det första coronarelaterade dödsfallet i Småland. Enligt ett pressmeddelande från Region Jönköpings län är den avlidne en äldre person med flera allvarliga underliggande sjukdomar.
14.04

Praktiska utbildningar står stilla efter skolstängningarna

Vad händer på de praktiska utbildningarna nu när gymnasier och högskolor är stängda?
Inte mycket visar det sig, nu funderar skolorna på hur de förlorade utbildningstimmarna ska hämtas igen.
14.15
Hej
Undra hur många blir testat - dagligen?
I Kronoberg och hela Sverige?
@Tina - Hej. Hur många som testas dagligen är svårt att svara på, det beror ju på hur många som behöver sjukhusvård från dag till dag. Däremot är den senaste uppgiften från Folkhälsomyndigheten att cirka 24 000 personer testats i Sverige sedan starten.
14.44
Kan säga att inte ens vårdpersonal blir testad i Kronobergs län.. och då jobbar hen inom äldreomsorgen??
Blev sjuk efter utlandsresa och har alla symtom, har vart i kontakt med sjukvården 2 ggr men får inget test.
@U - Hej, har personen i fråga jobbat under tiden/efter hen haft symptom? Oavsett en fråga som kan utredas mer, vi tar den vidare när vi har möjlighet.
14.53

Tegnell: Möjligt för vårdpersonal att testa sig själva

Som ett delsvar i föregående fråga om coronatester för vårdpersonal lägger vi in denna artikel från kollegorna i Stockholm.
16.01
Hej
Jag undrar om det finns någon föreskrift i hur man gör med hemtjänstbesök i hem där det även vistas personer i karantän. Är det upp till kommunen att bestämma hur de besöken ska utföras eller finns det några direktiv.
Mvh Uskan
@Uskaihemtjänsten - Bra fråga, vi tar den vidare och ser om vi kan få något svar.
16.25

Covid-19 konstaterat på särskilt boende i Kalmar län

Under gårdagen inledde infektionskliniken vid Länssjukhuset i Kalmar på uppdrag av Smittskydd och Vårdhygien slumpmässiga regelbundna provtagningar på särskilda boenden och äldreboenden i länet för att snabbt kunna upptäcka smitta innan den hunnit spridas bland de boende.

Under onsdagen kom svar tillbaka efter tisdagens provtagning. Det visade sig då att två personer vid ett särskilt boende i länet var smittade av det nya coronaviruset. Det gäller dels en man i 85-årsåldern och dels en kvinna i 90-årsåldern.

18.18

Två personer på särskilt boende smittade 

En man i 85-årsåldern och en kvinna i 90-årsåldern har smittats i Kalmar län av covid-19. De upptäcktes efter slumpmässig provtagning. Det är oklart hur de smittats. Smittspårning pågår, men beräknas ta några dagar.
18.22

Region Kalmar: ”Vi skulle vilja testa väldigt många fler”

Sjukvården i Kalmar län skulle vilja testa betydligt fler personer för covid-19 än de gör idag. Men bristen på utrustning begränsar.
19.00
Hej. Jag har hostat och snorat i snart 1vecka. Ingen feber inga andningsproblem. När kan jag gå och jobba? Arbetar som lokalvårdare på en hälsocentral.
@SusanneLundkvist - Jag rekommenderar att du ringer informationsnumret 113 13, men enligt Folkhälsomyndighetens senaste riktlinjer ska du stanna hemma om du har förkylningssymtom som snuva och hosta. 
07.32

Växjö DFF permitterar spelare

Allsvenska fotbollslaget Växjö DFF permitterar sina spelare och tränare på 60 procent på grund av coronakrisen. Beslutet fattades i styrelsen sent på onsdagskvällen, rapporterar Smålandsposten. Enligt styrelseordförande Jan Fors kommer laget att fortsätta träna på de resterande 40 procenten, men några matcher är i dagsläget inte aktuella.
08.20
Hej ni har publicerat min fråga men utan svar - finns det tecken på samhällsspridning i Kronobergs län?
@Loveigen - Det finns inte några sådana tecken ännu, men enligt Per-Åke Jarnheimer som är hygienöverläkare på region Kalmar så finns antagligen ett stort mörkertal.
09.34

Borgholm köper konst för att stötta konstvärlden

Borgholms kommun har ett stort antal företag som bedriver konstnärlig verksamhet. Många av dessa drabbas nu, på grund av coronapandemin, hårt av inställda vernissage, utställningar och färre galleribesökare.

För att stötta konstlivet utökar nu Borgholms kommun konstinköpen med 75 000 kronor. Inköpen av verk kommer att ske så snart som möjligt. Inköpen gäller konst av lokala konstnärer. Budget för konstinköp ligger normalt på 50 000 kronor per år men utökas nu till 125 000 kronor.

10.39

Speedwaysäsongen skjuts upp

Idag meddelade samarbetsorganisation Elitspeedway Sverige (ESS) att premiären för Bauhausligan (före detta elitserien i speedway) skjuts upp. Till en början flyttas de fyra första omgångarna fram. Skulle restriktionerna när det gäller publik kvarstå efter det finns ett antal olika scenarion redo att sjösätta, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande i ESS i ett pressmeddelande.
10.50

Coronapatient inlagd på infektionskliniken i Växjö

SVT NyheterYtterligare tre personer har konstaterats sjuka i covid-19 i Kronobergs län. En av dessa är inlagd på infektionskliniken på Centrallasarettet Växjö.
11.08
VARFÖR STÄNGER MAN INTE NER ALLA SKIDAN-LÄGGNINGAR INFÖR PÅSKHELGEN??
@Karin - Hej. Det är nog inte en fråga för en lokal redaktion i Småland att svara på. Vänd dig gärna till våra kollegor i Stockholm.
11.26
Den ena läkaren säger att det är samhällspridning och den andra säger att det inte är det. Vad är det som gäller?
@Katarina - Det är olika på olika platser i landet.
11.27

Region Kronoberg: ”Vi kan behöva fördubbla våra intensivvårdsplatser”

Regiondirektören i Kronoberg - Martin Myrskog - räknar med att peaken i Kronoberg kommer inom några veckor.
11.35

Dubbla budskap om virusläget: Coronastorm eller stabilt läge?

Angående tidigare fråga om förvirringen kring frågan om samhällsspridning.
11.54

Här vägrar de gamla låta corona stoppa musiken

Allt är inte mörker i coronatider. I Västervik portades den populära trubaduren Roger "Ragge" Davidsson från äldreboendena - det vägrade åldringarna acceptera. Det här blir man glad av att titta på.
16.35

Samhällsspridning av coronavirus i Torsås

Flera äldre i Torsås kommun har smittats av det nya coronaviruset. Smittskyddet konstaterar nu att det råder samhällspridning i kommunen.
16.35
Hej
Hur många smittade i Kronobergs län??
Står olika på alla ställen??
@A - de senaste uppgifterna vi har från Region Kronoberg är 23 fall.
16.36
Olika bud om samhällspridning i Kalmar län från olika läkare. Vad är det som gäller?
@Katarina - det finns misstankar om spridning överallt, men konstaterad samhällsspridning har man bara i Torsås kommun än så länge.
07.21

Östers IF permitterar spelare

Nu väljer även fotbollsklubben Östers IF, baserade i Växjö, att permittera spelare, det skriver Smålandsposten. Samtliga spelare permitteras på 60 procent, detsamma gäller för nästan alla andra anställda. Några ledare i den yngsta ungdomsverksamheten berörs inte av beslutet som togs under torsdagen. 
08.17
För två dagar sedan var det brott mot seretesslagstiftningen att redovisa fall i
de olika kommunerna.Idag redovisas smitta i Torsås ( en kommun)och inte nog
med det man anger ett äldreboende.

Det är sådant agerande som resulterar i att folk misstror myndigheter och
SVT journalister.
Ni är bara PK informatörer och inget mer.
Ni vet inget om saklighet och objektivitet.
@Kjellå - Vi rapporterar det vi har kännedom om. I fallet med Torsås förändrades förutsättningarna i och med att regionen gick ut med uppgifterna att det nu är allmän smittspridning. Då rapporterade vi också att så är fallet. Innan dess hade vi inte de uppgifterna.   
09.07

Efter coronalarmet – krisledningsnämnd aktiveras i Torsås

SVT NyheterTorsås kommun aktiverar nu en krisledningsnämnd efter att Region Kalmar län under torsdagen larmade om att det råder allmän samhällsspridning av covid-19 i kommunen.
09.59
Planerar man någon ytterligare stickprovtagning i Kronoberg/Kalmar nu när det konstaterats att det kanske finns allmän smittspridning i Torsås? Finns det där är ju sannolikheten att detsamma gäller även på andra platser.
@Malin - region Kalmar har en presskonferens klockan 11:00 idag, vi kommer ställa frågan där.
10.53

Populär löptävling ställs in

Vårruset, som skulle ha gått av stapeln den 4 maj i Växjö ställs in. Det rapporterar vxonews.se. Även loppet i Kalmar den 11 maj blir inställt. Arrangören jobbar nu med att hitta ett sätt att kompensera anmälda deltagare. 

10.56

Lokala fotbollsserier skjuts upp

Vetlanda-Posten rapporterar att Smålands fotbollförbund nu har beslutat att skjuta upp alla lokala serier. Berörda serier är division 2, 3 och 4 på damsidan samt division 4, 5, 6 och utvecklingsserier på herrsidan. Planerad start blir likt de nationella serierna i mitten av juni.  

11.05

Första dödsfallet i covid-19 i Kalmar län

Det senaste dygnet fick Kalmar län sitt första dödsfall i covid-19. Det gäller en man i 85-årsåldern som avlidit, skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande.
11.37

Västerviks sjukhus ställer om för coronapatienter

SVT NyheterEfter larmet om samhällsspridning av coronavirus och det första bekräftade dödsfallet i Kalmar län, ställer Västerviks sjukhus nu om för att ta emot coronapatienter.
11.38

Första dödsfallet i covid-19 i Kalmar län

SVT NyheterDet senaste dygnet fick länet sitt första dödsfall i covid-19. Det gäller en man i 85-årsåldern som avlidit, skriver Region Kalmar i ett pressmeddelande.
13.37

Nya sändningstider för Lokala nyheter under coronapandemin

På grund av nyhetsläget under coronapandemin har SVT Nyheter lagt om tablån. Från och med måndagen 30 mars utgår Sporten och Kulturnyheterna vilket innebär att alla kvällsändningar av Lokala nyheter tidigareläggs.

Sedan tidigare har de lokala nyheternas morgonsändning 9.05 utgått. detta för att riksnyheterna vill ha möjlighet att sända från presskonferenser på morgonen.

Lokala nyheters sändningstid måndag – torsdag:​

SVT 1: 18.15 – 18.25 ​

SVT 1: 19.55 – 19.59​

SVT 2: 21.39 – 21.49​
Lokala nyheters sändningstid fredagar:​

SVT 1: 18.15 – 18.25​

SVT 1: 19.55 – 19.59​

13.48

Nya lösningen: Klamydiapinnar används vid coronatester

SVT NyheterVårdpersonalen i Region Kronoberg höll på att få slut på provtagningspinnar till coronatesterna. Egna lösningen: stickor för klamydiakontroller.
15.21

Kalmar kommun satsar på coronainformation till utlandsfödda

Kalmar kommun gör nu flera insatser för att nå ut med information till utlandsfödda på deras modersmål. I ett pressmeddelande skriver de:

"Många utlandsfödda vet inte var de ska vända sig för att hämta rätt information. Kunskapen om covid-19 och hur smittspridningen kan motverkas är därför låg och måste öka inom målgruppen."

16.33
Kan man få veta vilka ytterligare kommuner i Kalmar län som har samhällspridning?
@Katarina - Så fort vi vet så får ni veta - vi lovar.
16.49

Coronafallen i Torsås – ”Vi har inte hittat smittvägen”

SVT NyheterFlera äldre personer i Torsås kommun är smittade av det nya coronaviruset. Hör Region Kalmars smittskyddsläkare kommentera situationen.
16.52
hej jag läser att en är på int.vård här från länet ,kan man berätta om personen ort? vill vara bra att vita för skall köpa in matt för helgen som kommer i växjö om det kan vara bra
@viki - Hej. En person med coronasmitta vårdas på sjukhus i Växjö, men personen vårdas inte på intensivvårdsavdelningen. Uppgifter om personens hemort lämnas inte ut av regionen.
09.08

Säsongsöppningen av Astrid Lindgrens Näs skjuts upp 

Det är för att bidra till minskad smittspridning av Covid-19 som öppningen, som var planerade till den 9 april, skjuts upp tills vidare. Astrid Lindgren föddes på den gamla prästgården, som idag är ett kunskapscenter som inviges 2007. Varje sommar besöker omkring 40 000 personer Astrid Lindgrens Näs. 

09.22

Teaterföreställningar i Kalmar ställs in under våren 

Kalmar teaterföreningen har beslutat att ställa in samtliga föreställningar under hela våren 2020 med anledning av coronaviruset. I ett pressmeddelande skriver de att alla som köpt biljett kommer erbjudas återbetalning, men man kan också ha kvar sin biljett till en föreställning längre fram. 

09.45

Sjukhusen efterlyser utbildad vårdpersonal – många har svarat

Det finns ett stort behov av olika yrkesgrupper, främst är det legitimerade sjuksköterskor och läkare som behövs. Intresseanmälningar har trillat in till både Region Kalmar och Region Kronoberg från personer som vill hjälpa till, men fler behövs. 
10.10

Biskopen: Ställ inte in gudstjänster - fira fler 

Efter fredagens regeringsbeslut att förbjuda evenemang för personer med fler än 50 personer uppmanar biskop Fredrik Modéus till fler gudstjänster. Detta för att alla som vill ska kunna fira gudstjänst, bara inte samtidigt. I ett brev till Växjö stifts kyrkoherdar uppmanar han också till digitala andakter, telefonandakter och andra kreativa lösningar. 

12.38
Region Kalmar meddelar att elva personer nu är inlagda i Kalmar län med konstaterad covid-19 smitta. Det är en mer än igår. Ytterligare en person vårdas i intensivvård.
14.00

Sjukhuschefen: “Det är en specifik situation”

SVT NyheterNästa vecka kommer Västerviks sjukhus börja att ställa om för att kunna ta emot coronapatienter och det innebär annat kommer en kirurgavdelning kommer att göras om till coronavdelning.
16.42

Störst andel 70-plussare i Borgholm

SVT Nyheter70-plussare har pekats ut som en extra utsatt riskgrupp i den pågående coronapandemin och den högsta andelen i landet finns i Borgholm på Öland.
08.21

Campingägare på Öland hoppas på en normal sommar

Stängd reception, incheckning i förväg och servicehus som städas mer frekvent, det är några av lösningarna som Saxnäs camping tar till för att kunna välkomna sina gäster när säsongen drar igång.
10.39

Fem coronasmittade vårdas på sjukhus  

I Kronobergs län är det nu totalt 29 bekräftade fall av covid-19 och fem personer är inlagda på sjukhus, det meddelade Region Kronoberg vid 10-tiden på söndagen. 

11.55

Här skapas 3D-utskriven skyddsutrustning till vården

Det är stor brist på skyddsutrustning till vården och för att hjälpa till i kampen mot coronaviruset pågår nu tillverkning av skyddsvisir med hjälp av 3D-skrivare i Växjö.
13.06

14 personer vårdas på sjukhus i Kalmar 

I Kalmar län är det nu totalt 28 bekräftade fall av covid-19. 14 vårdas på Länssjukhuset i Kalmar och en av dem på intensivvårdsavdelningen, IVA. En man i 85-årsåldern har avlidit.

14.14

Alma-priset tillkännages utan publik i år

I år kommer tillkännagivandet av litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne inte bli någon stor tillställning på grund av coronapandemin. Istället kommer tillkännagivandet ske i Astrids hem, utan publik. 
15.27

Tre nya dödsfall i grannlänet 

Tre nya dödsfall på grund av covid-19 har i helgen inträffat i Jönköpings län. En av de döda är  en man i 30-årsåldern. 
07.38
Finns de några dödsfall i Kronobergs län??
Samt några som intensivvårdas??
@P - Inga dödsfall har rapporterats ännu. Fem personer är inlagda på sjukhus i Kronoberg, men ingen vårdas i nuläget på intensivavdelningen.
07.40
Hej!
Jag har kallelse för vårdnsats på länssjukhuset i nästa vecka. Hör de av sig om tiden är ändrad? Jag måste bli a åka kollektivt till sjukhuset. Vad gäller?
@JoB - Vi har inte hört att sjukvården skulle sluta höra av sig vid förändringar, men om du är osäker så ring ditt sjukhus och fråga.
07.41
Hej
Finns det några dödsfall i Kronoberg el nån som intensivvårdas??
@T - Inga dödsfall har rapporterats ännu. Fem personer är inlagda på sjukhus i Kronoberg, men ingen vårdas i nuläget på intensivavdelningen.
10.29

Kalmar FF permitterar spelare och personal

Kalmar FF korttidspermitterar samtliga spelare, tränare och all anställd personal från och med den 1 april. Detta på grund av minskade intäkter när coronautbrottet stoppar allt seriespel.
– Vårt ekonomiska läge är väldigt ansträngt med tanke på allt som nu händer i vår omvärld. Våra anställda inom sporten och på sportkontoret har haft stor förståelse för beslutet att införa korttidsarbete och på ett föredömligt sätt öppnat upp för att vara med och hjälpa Kalmar FF, säger Lucas Nilsson, klubbchef i ett pressmeddelande.
11.37

Coronafallen ökar i Kronobergs län

I Kronobergs län är har man under måndagen totalt 33 konstaterade fall av covid-19. Fem vårdas på sjukhus, vilket var lika många som igår. Ingen av dessa patienter intensivvårdas.

– Vi har nu flera fall där smittspridningen verkar ha skett i Kronobergs län. Nu börjar antalet fall och antalet inläggningar öka även i vårt län, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

13.51

Andreas löparlinnen ska minska spridning av corona

Andreas Lindholm designade om sitt linne som används i en insamlingscampanj för cancer. Nu vill han påminna alla om att hålla avstånd i löparspåret.
– Det har varit en diskussion när man är ute och springer med andra, är det okej att vi springer så här och hur långt ifrån ska jag stå i kassan, folk är lite osäkra så det är i alla fall en påminnelse, säger han.
17.49

Första fallen av corona i Växjös äldreomsorg

SVT NyheterTvå personer som har hemtjänst i Växjö har drabbats av covid-19 och vårdas på sjukhus. Nu ändrar kommunen på rutinerna inom äldreomsorgen.
17.50

Hon återvänder till sjukvården: ”En självklarhet”

SVT NyheterNär sjukhusen förbereder sig för ett ökat antal coronasjuka patienter uppmanas civila med vårdutbildning att hjälpa till. Nu börjar vårdpersonal som tidigare har lämnat yrket att komma tillbaka till länssjukhuset i Kalmar.
07.34

Spel på träningsmatch i Växjö omsatte miljoner

En träningsmatch mellan division fyra-laget Ingelstad och division fem-laget Sandsbro i Växjö förra veckan rönte oväntat stort publikintresse. Matchen är en av få som spelas i coronatider, och 31 spelbolag världen över erbjöd odds på matchen – som tros ha omsatt över 10 miljoner, rapporterar P4 Kronoberg.
10.15

Västerviks-tidningen permitterar personal

Mediebolaget NTM som bland annat äger Västerviks-tidningen och Vimmerby tidning korttidspermitterar personal på marknads- och annonsavdelningarna, skriver Västerviks-tidningen. Orsaken är att tidningskoncernen tappat 30 procent av sina annonsintäkter under mars månad, kopplat till coronakrisen. Permitteringarna berör 19 personer inom Öst media där Västerviks-tidningen och Vimmerby tidning ingår. Beslutet berör bara personal på den kommersiella sidan av tidningarna, och inga journalister.
10.57

Växjö låser sina äldreboenden

För att skydda äldre från smittspridning har Växjö kommun infört nya besöksrestriktioner på sina äldreboenden. Dörrarna till boendena är från och med den 30 mars låsta. Undantag för besöksrestriktionerna kan vara exempelvis ett farväl vid livets slutskede.

- Vi har beslutat om nya besöksrestriktioner för att värna om våra äldre och de personer som är i en riskgrupp. På så sätt följer vi också Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att minska smittspridning av coronaviruset, säger Carina Yngvesson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Växjö kommun.

18.34

Nya fall av coronasmitta i äldreomsorgen i Småland

SVT NyheterEn patient som skickats hem till ett äldreboende i Nybro efter att ha varit inlagd på sjukhuset i Kalmar har konstaterades vara sjuk i covid-19. Även i Alvesta har en äldre med kommunal omsorg bekräftats vara sjuk.
08.17

Studentkorridoren tömdes efter coronalarmet

SVT Nyheter– Många är stressade och rädda över situationen, säger Chia-Hsun Tsai, utbytesstudent vid Linnéuniversitetet i Växjö. Efter coronavirusets ökade spridning i Sverige har allt fler internationella studenter lämnat landet.
12.02

Hyresvärdar uppmanas ha överseende med försenade hyror

SVT NyheterHyresgästföreningen i region sydost har skickat brev till hyresvärdar med uppmaningen att ha överseende med försenade hyresinbetalningar i corona-tider.
12.04
hej är där fara för att gå ut och att köpa matt på ica/citygross mm
Hej. Det finns handlare som valt att hålla extraöppet för riskgrupper, för att göra det lite lättare för dessa att trots allt gå till affären.
Här är ett exempel, i det här fallet från Liatorp i Älmhults kommun. Men finns säkert i många samhällen runtom i vår region.
12.05
Är op för hjärncystor. Har shunt. Epelepsi och högt bltr. Jobbar inom vården. Är jag i riskzonen? Hur ska jag förhålla mej. Det är många som jobbar som är i riskzonen som jobbar. En stor fråga för oss.
Tacksam för svar.
Hej Ina.
Du är en av flera som funderar över risker. Av din beskrivning förstår vi att du funderar över just din situation. Tyvärr har vi på SVT Nyheter Småland inga möjligheter att söka svar i specifika fall. 
Kanske kan du och ni andra som funderar kring risker få en första vägledning via länken till Folkhälsomyndighetens fråga/svar-sida här: 
13.54

Kommunalrådet om take away luncher till elever: ”För dyr lösning”

SVT NyheterGymnasieelever studerar just nu på distans på grund av coronapandemin och därför får de ingen lunch på skolan, men i Västervik och Kalmar erbjuds eleverna skollunch i form av take away från restauranger. Flera kommuner har hakat på konceptet, men i den största kommunen i vårt område Växjö med över 3000 elever finns inga sådana planer.
15.32

Två nya dödsfall i covid-19 på boende i Torsås kommun

SVT NyheterYtterligare två personer som med hög sannolikhet var sjuka i covid-19 har avlidit vid ett särskilt boende i Torsås kommun. Det handlar om två män i 80- respektive 95-årsåldern. Därmed har tre dödsfall i covid-19 inträffat vid boendet.
17.24

Personal på länssjukhuset i Kalmar smittad av corona

Både personal och patienter på en avdelning på länssjukhuset i Kalmar har smittats av corona.
18.09
Det sägs att man kan vara smittad utan att visa symptom. Hur kan man då smitta, när smittan
är s.k. Droppsmitta?
Hur mår patienter som tillfrisknat efter att har legat i respirator? Psykiska men? Finns det någon
studie?

Hej @Ingegerd-lundin@tele2.se. Enligt Folkhälsomyndigheten smittar covid-19, precis som du säger, vid så kallad droppsmitta. Alltså via droppar och sekret från luftvägarna, som sprids när någon hostar eller nyser. Men sjukdomen kan också smitta vid så kallad direkt kontaktsmitta, alltså nära kontakt mellan personer. 

Anders Tegnell som är statsepidemiolog nämnde respiratorvården på dagens presskonferens. Enligt honom kan personer behöva ligga en längre tid i respirator men kan efter det tillfriskna och leva ett helt vanligt liv. 

SVT har samlat svaren på de vanligaste frågorna om coronaviruset här.

09.51
Min fråga gäller tester av tillfrisknade personer. Vore det inte bra att skyndsamt ta fram dessa test för då kan ju fler personer återgå till normalt liv och få igång samhället.
@MargaretaMoberg - 

Hej Margareta. Det görs studier om antikroppstester som ska visa om en person har haft covid-19 eller inte på flera håll i världen så också i Sverige.  

Det verkar som att det inte är så lång tid kvar innan testerna skulle kunna användas i större skala, Det kan du läsa om här

09.54
Är imunitets test snart här hos oss? Känns viktigt så man kan hjälpa andra som är sjuka.
@LenaFransson - Hej Lena. Det verkar som att vi snart ska kunna testa immuniteten i större skala i Sverige. Vi har skrivit om frågan här.
11.21

Här är skydden som vården använder

SVT NyheterMunskydd, andningsskydd, visir och förkläden. Vårdpersonalens skyddsutrustning har varit en fråga som debatterats den senaste veckan.
11.30

Vårdförbundet: ”Vissa är oroliga för att smittas”

SVT NyheterRegion Kronoberg har ändrat sina rutiner för vilken skyddsutrustning som personalen behöver vid särskilda tillfällen när de vårdar coronapatienter. Anna Seiborg Kidell, Vårdförbundet Kronoberg, berättar att deras medlemmar är delade kring de nya rutinerna.
16.22
Hej
Hur många smittade på äldreboende/hemtjänst finns nu i Växjö??
@R - Hej, vi vet inte hur många smittade som finns på just äldreboenden/hemtjänst i Växjö. Men antalet kända fall av covid-19 i Kronobergs län var igår 39.
08.03
Gör man något i Kalmar län för att förhindra smitta? Man hör hela tider att det blir värre och att vi ligger några veckor efter Stockholm. Det upplevs som om man inte gör något utan bara väntar på stormen.
@Oroliglänsbo - Hej oroliglänsbo
Tänker du på Sverige i stort eller Kalmar län specifikt när du säger "inte gör något"? De restriktioner/råd som gäller i resten av landet gäller även i Kalmar län men hur arbetet med att förhindra smittan i detalj bedrivs i Kalmar län vågar vi på SVT inte bedöma, av risk för att det kan bli fel.
Är du orolig för att för lite görs? Är det något du tänkt på som du tycker borde göras men inte görs? 
08.13
Hello Smaland, we are thinking about you and your situation...healthy greetings form Hamburg/Tyskland to Björnhult/Lindshammar och höglandet
Manfred
09.17
Kalmar kommun skjuter till fem miljoner kronor för att lindra effekterna av corona för föreningslivet i Kalmar. En miljon är ett elitstöd riktat till elitklubbar. Bland dessa får Kalmar FF och FBC Kalmarsund mest. Läs mer om stödet här

13.55
I mitt tidigare inlägg syftar jag på Kalmar län att inget eller väldigt lite görs för att dämpa eller förhindra smittspridning utan att vi ligger några veckor efter storstäderna och att det bli likadant här om några veckor som det är i Stockholm . Som gott föredöme är Skåne som hittills har före inneliggande covid patienter än Kalmar län, trots att det är mycket mera tätbefolkat.
Ja, det skulle kunna vara intressant att se om Skåne gjort något annorlunda än Kalmar län som gjort att det blivit så, eller vilka faktorer som spelat in.
14.00

Här är lite information om läget i Kronobergs län under fredagen

Konstaterade fall av covid-19:  47

Inlagda på sjukhus : 5

Ålder och kön, konstaterade fall: medelålder 57 år, andel kvinnor 64 procent

Antal testade: Ca 950

Antal friskförklarade: 13

18.26
Hej
Några som intensivvårdas i Kronoberg??
@Mm - Hej! Nej, enligt de siffror som Region Kronoberg publicerade 09:55 idag så vårdas ingen patient på intensivvårdsavdelningen till följd av covid-19. Fem personer vårdas dock på sjukhus.
20.56
Från och med måndag 6 april ställer Växjö kommun in simundervisning och resor till simhall inom skolans verksamheter. Syftet är att minska smittspridning, undvika onödiga sociala kontakter och resande i kollektivtrafiken för skoleleverna, skriver Växjö kommun på sin hemsida.
13.49

Coronasmittad patient vårdas på intensiven i Växjö

SVT NyheterRegion Kronoberg meddelar under söndagen att en patient som konstaterats ha covid-19 nu vårdas på intensivvårdsavdelningen. Det är den första iva-patienten i Kronobergs län till följd av corona-viruset.
15.04
I region Kalmar finns det söndag eftermiddag  49 bekräftade fall av coronaviruset. 24 personer ligger inlagda på sjukhus varav 4 vårdas på intensivvårsavdelning.Region Kalmar har sedan tidigare tre dödsfall.
17.17
Kalmarsunds gymnasieförbund, där kommunerna Borgholm, Kalmar, Mörbylånga och Torsås ingår, kommer att öppna skolor för ett mindre antal elevgrupper under tisdagen, rapporterar Barometern.
– Vi öppnar inte skolan för alla, bara för de som ska ha sin examen i praktisk utbildning och yrkesvux. Det finns även skäl att plocka in vissa elever som behöver särskilt stöd, det prövas i varje enskilt fall, säger Joachim Håkansson, förbundsdirektör, till tidningen.
Elever som berörs kommer att bli kontaktade av sin skola.
06.42

Söndagens siffror gällande covid-19 för Region Kalmar län:

Bekräftade fall: 49

Antal inlagda på sjukhus: 24

Varav på intensivvårdsavdelning: 4

Det har hittills varit tre dödsfall, vilket vi har skrivit om här.

09.31
Varför syns bara ett dödsfall i Kalmar län i statistiken? Det var ju tre som dog på äldreboende i Torsås??
@Katta - Hej. Antar att du menar statistiken på Folkhälsomyndighetens sida. Anledningen kan vara att statistiken släpar efter. FHM har vid presskonferenser sagt att redovisade fall ibland kan vara upp till en vecka gamla.
09.31
Varför är de tre dödsfallen i Kalmar län inte med på hela Sveriges översikt....där står bara 1 död?
@Heike - Hej. Antar att du menar statistiken på Folkhälsomyndighetens sida. Anledningen kan vara att statistiken släpar efter. FHM har vid presskonferenser sagt att redovisade fall ibland kan vara upp till en vecka gamla.
09.32
För några dagar sen konstaterades att det avlidit fler än 1 i Kalmar län. Varför uppdateras inte den siffran?
@Bertil - Hej. Antar att du menar statistiken på Folkhälsomyndighetens sida. Anledningen kan vara att statistiken släpar efter. FHM har vid presskonferenser sagt att redovisade fall ibland kan vara upp till en vecka gamla.
10.29

Äldre person död av corona i Alvesta – första dödsfallet i Kronoberg

SVT NyheterEn äldre omsorgstagare har dött i covid-19 i Alvesta kommun. Personen bodde på en avdelning där det tidigare konstaterats coronasmitta, skriver kommunen på sin hemsida.
10.40
Inrikesflygbolaget BRA Flyg, som tidigare flugit både till Växjö Airport och Kalmar/Öland Airport, ansöker om rekonstruktion. Anledningen är coronakrisen som slagit hårt mot flygbranschen och BRAs biljettförsäljning, som har minskat i en aldrig tidigare skådad takt, det skriver företaget i ett pressmeddelande. Den 19e mars meddelande bolaget att flygtrafiken skulle dras ned till ett minimum och att all personal skulle permitteras.
- Efter noggranna överväganden väljer företagets styrelse att ansöka om rekonstruktion och frysa verksamheten helt. Detta kommer ge oss andrum för att ta fram en långsiktigt hållbar affärsplan. Jag beklagar innerligt hur detta påverkar anställda och kunder, säger Geir Stormorken som är flygbolaget BRAs vd, i pressmeddelandet. 
13.23

Varselvågen fortsätter i Kronoberg och Kalmar län

Sedan 1 mars har antalet varsel i Kronoberg och Kalmar län ökat kraftigt. Sammanlagt  har 439 personer varslats i Kalmar län, varav 137 den senaste veckan. I Kronoberg har 366 personer varslats om uppsägning sedan den 1 mars, varav 109 den senaste veckan.  
Trenden är densamma i hela landet. Sammanlagt i riket har 49 500 personer varslats om uppsägning sedan den 1 mars, vilket är historisk höga siffror.
13.31
Hej!
Jag tycker att man har för lite info om Växjö, alldeles för mycket koncentrerat på Kalmar med omnejd. Vi som bor i Växjö vill veta vad som händer där.
@Nettan - Hej! Vår rapportering styrs av rådande nyhetsläge och nyhetsvärdering. Ibland innebär detta att det rapporteras mer om vissa kommuner än om andra. Över tid strävar vi däremot alltid mot att få en så rättvis bevakning av våra kommuner som möjligt, sett till storlek och invånarantal. Tack för din kommentar, vi tar den med oss i vår fortsatta rapportering.
13.41
Hur många är testade i Kalmar län och hur många är friskförklarade. Ålder, kön på konstaterade fall?
@oroliglänsbo - Hej! Dessa uppgifter har Region Kalmar län inte gått ut med, men om du är intresserad av fördelningen ålder/kön på konstaterade fall i hela Sverige hittar du dessa uppgifter på folkhälsomyndighetens hemsida.
13.49
Hur många IVA platser finns i Kalmar län? Har man ökat kapaciteten på vissa?
Mvh
@Viktigtfråga - Vet inte på rak arm hur många möjliga platser de har men de har angett att de som mest räknar med att de kommer att behöva 36 stycken. Idag vårdas fyra coronapatienter på intensiven i Kalmar län, mot noll i Kronobergs län.
@Viktigtfråga - Hej! Sedan tidigare finns det tolv intensivvårdsplatser i Kalmar län. Region Kalmar län har sagt att dessa kan komma att bli fler om så skulle behövas men vi har ingen information om att detta ännu skett.
Här har vi skrivit mer om länets intensivvård, och här har vi skrivit om hur länets sjukhus anpassas.
13.53
Hur är det med smittspridning på Kalmar sjukhus?
@Nika - Hej! Både personal och patienter ska ha smittats av det nya corona-viruset på länssjukhuset i Kalmar, här har vi skrivit mer om det.
14.36

Första dödsfallen inom slutenvården i Kalmar län

SVT NyheterTvå män har avlidit på Länssjukhuset i Kalmar efter hatt ha vårdats på intensivvårsavdelningen. Den ena var 55 år och saknade underliggande sjukdomar.
07.34
Hej
Hur många dödsfall finns det i kronobergs län??
@O - Region Kronoberg rapporterade sitt första dödsfall under måndagen. En äldre person från Alvesta kommun.
07.38
I Kalmar visar ni att 5 personer nu avlidit. I Folkhälsomyndighetens rapport står att 1 person avlidit. Varför? Känns inte som man kan lita på totala antalet avlidna om detta gäller för fler regioner.
@Vemskamanlitapå - Folkhälsomyndighetens statistik släpar lite efter då de inte hinner uppdatera i samma takt som regionerna. Region Kalmar skickar ut uppgifter dagligen till oss. Fem personer har avlidit i Kalmar län som en följd av covid-19. Tre av dem med bekräftad smitta, två med tydliga symtom på covid-19.
07.41

Nu har Silverlinjen mellan Kalmar och Stockholm stannat

Nyligen begärde bussbolaget Tomas buss sig själva i konkurs. Nu har samarbetspartnern Silverstrands på Öland ställt av sin sista buss och därmed rullar det inte längre några bussar på Silverlinjen mellan Kalmar/Öland och Stockholm. Sedan den 23:e mars trafikerar inte heller Bergkvarabuss sträckan Kalmar-Stockholm.
11.39

Besöksförbud på LSS-boenden i Emmaboda

Emmaboda kommun inför besöksförbud med omedelbar verkan på LSS-boenden där äldre och personer i riskgrupper bor. Beslutet är ett tillägg på Krisledningsnämndens beslut den 13 mars 2020 då samtliga kommunala äldreboenden/servicehus stängdes för besök på grund av coronaviruset Covid-19.
11.41
Jag och min familj bor här i Älmhult, Kronoberg. Därför tänkte vi åka på fredag till Öland med vår husbil men är oroliga om vi ens får köra över Ölandsbron och om vi får ställa oss på en ställplats i några dagar på Öland nu när det ändå är påsk eller måste vi stanna hemma?
@KarlJohodu - Vad vi vet finns inga förbud, men rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att inte ge sig ut och resa i påsk. Under måndagen gick även Borgholms kommun ut med en vädjan där man skrev: ”situationen är allvarlig och det finns en stor oro i samhället. Nu är det inte läge att resa till Öland eller för oss själva att resa. Men vi måste komma ihåg att vi är i det här tillsammans, vi ska inte peka ut grupper och vi måste hålla en god ton i debatten. Tillsammans hjälps vi åt!”
11.43
Hej, jag är 71 och min make 77 (Kalmar län). Vi läste ofta att äldre personer ska inte få intensivvård eftersom att det är sannolikt att de inte överleva sådana vården. Vi vill inte bara få palliativ vård. Hur ska vi tänka då?
@Oroligapensionärer - Förstår att du är orolig. Jag tycker du ska vända dig till sjukvården om du är osäker på ditt specifika fall.
14.07

Ytterligare en avliden i Kalmar län - samhällsspridning i Vimmerby

Ytterligare en person har avlidit av covid-19 i Kalmar län. Det rör sig om en kvinna i 75-årsåldern med bakomliggande sjukdom som avlidit på länssjukhuset i Kalmar.
Därmed har 4 dödsfall i bekräftad covid-19 inträffat i länet. Utöver det finns två dödsfall som med stor sannolikhet rör sig om covid-19. (tidigare rapporterat 27/3, 1/4 och 6/4).
Under tisdagen konstaterades dessutom att samhällspridning av covid-19 förekommer i Vimmerby kommun.
15.45
Finns det bekräftad samhällsspridning i Västervik?
@T - I Kalmar län har man än så länge bekräftad samhällsspridning i Torsås, Kalmar och Vimmerby kommun.
07.10

Fall av covid-19 på särskilt boende i Växjö

En omsorgstagare på ett särskilt boende i Växjö kommun har bekräftats smittad av covid-19, det skriver kommunen i ett pressmeddelande. Det är okänt hur personen smittats, men smittspårning är påbörjad och man undersöker om andra boende eller personal på boendet kan vara smittade. Omsorgstagaren bor kvar på boendet och anses inte behöva sjukhusvård, utan vårdas isolerad i sin lägenhet.
07.58

Kritiskt läge i Uppvidinges äldreomsorg – efter vanlig influensa

SVT NyheterEtt influensautbrott på två äldreboenden hade en ”kritisk påverkan” på äldreomsorgen i Uppvidinge – det visar en sammanställning från förra veckan. Detta trots att kommunen inte haft några coronafall.
09.10
Erik Nielsen svarade till signatur "T" att det finns "bekräftad samhällsspridning i Torsås, Kalmar och Vimmerby kommun". Vart har ni rapporterat om den bekräftade spridningen i Kalmar kommun?
09.24

Äldre med hemtjänst i Borgholm bjuds på restaurangmat

Borgholms kommun kommer bjuda hemtjänsttagare som har insats med matlagning (lunch) på fem luncher från restauranger i hela kommunen. Lokala restauranger ska tillverka luncherna och lokala företag anlitas också för att leverera maten.
”På det här sättet stöttar vi restauranger i hela kommunen och våra transportföretag. De här gratisluncherna ger våra äldre lite guldkant samtidigt som våra medarbetare inom hemtjänsten - som nu har ett ansträngt läge och gör stora insatser - får återhämta sig och fokusera på social samvaro”, säger Ilko Corkovic (S), kommunstyrelsens ordförande.
12.07

Södra i Mönsterås hamn permitterar personal

Södra Skog inför korttidspermittering vid hamnverksamheten i Mönsterås. Detta mot bakgrund av minskad efterfrågan i Storbritannien och Irland relaterad till den pågående pandemin.

Södra Skogs hamnverksamhet kommer kortsiktigt att reduceras med 40 procent och berör cirka 30 anställda vid hamnen. Verksamheten kommer revideras löpande.

12.33

Därför provtar Region Kronoberg inte symptomfri vårdpersonal

Idag rapporterade Sveriges radio om att 50 vårdanställda på en avdelning på Linköpings universitetssjukhus testats för Covid-19. Det visade sig att hälften var smittade – trots att flera av dem inte hade några symptom alls. Men att testa all vårdpersonal vore fel anser smittskyddet i Kronoberg.
Klicka på länken för att höra smittskyddsläkare Christian Romin Blomkvist förklara varför.
12.33
Vilken är skillnaden på särskilt boende och äldreboende. Corona finns nu på särskilt boende.
Skillnad i ålder, eller.
@IngegerdLundin - Hej, särskilt boende och äldreboende är samma sak. Olika kommuner väljer bara att kalla det olika saker, exempel som förekommer är vård- och omsorgsboende, servicehus, sjukhem, demensboende, ålderdomshem, omsorgsboende, omvårdnadsboende och gruppboende. 

 
13.22

Tiotal smittade av corona på äldreboende i Alvesta

I måndags rapporterades det första dödsfallet till följd av covid-19 på ett äldreboende i Alvesta. Nu har totalt ett tiotal personer på samma avdelning bekräftats smittade.
13.47
Hur många smittade har vi i Kronobergs län??
@R - 70 fall av covid 19 har hittills bekräftats i Kronobergs län. 7 personer är inlagda på sjukhus varav 0 vårdas på IVA. 1 person har avlidit. (De senaste siffrorna finns alltid överst i den här direktrapporteringen)
18.21

Kalmar läns museum i kris - permitterar 15 anställda

Kalmar läns museum korttidspermitterar 15 anställda på grund av sviktande besökssiffror under coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar. Museet har ställt in alla sina programpunkter under våren och kommer att hålla stängt under helgerna framöver. Även öppettiderna på vardagar påverkas av beslutet.
06.40

Gymnasieskolor i Växjö öppnar efter påsk

Gymnasieelever runt om i Sverige sitter sedan några veckor hemma framför en dator och får sin utbildning på distans. Nu har Växjö kommun beslutat att gymnasieskolorna ska öppna igen efter påsk, det rapporterar P4 Kronoberg. Undervisningen kommer delvis återgå till det normala. Framförallt gäller det den praktiska undervisningen.   
 
09.16

Region Kronoberg tar emot två patienter från Sörmland

Region Kronoberg har tagit emot och vårdar två Sörmländska patienter med covid-19. De vårdas nu på intensivvårdsavdelningen på centrallasarettet i Växjö.
- Just nu behöver Region Sörmland vårt stöd och självklart ska vi hjälpa till, nästa gång kan det vara vi som behöver hjälp, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M).
09.41
Hör på radion att Region Kalmar län erbjudit sig att ta emot patienter från Stockholm. Räknar man inte med att antalet patienter från länet kommer att öka närmaste tiden? Det har ju hela tiden sagts att det vi har nu är bara början och att antalet kommer att öka markant inom några veckor.
@oroliglänsbo - Trycket kommer vara olika på olika platser vid olika tidpunkter. Förhoppningen är väl att Stockholm i sin tur ska hjälpa till om situationen förändras. Idag tog till exempel Region Kronoberg emot två patienter från Sörmland.
09.50
Hej! Varför testas fortf inte personer som kommer in med andnöd där akuten i Växjö dessutom misstänker Corona?
@Milla - Sjukvården prioriterar provtagning för följande två grupper:

- Personer som är i behov av vård på sjukhus.

- Personal inom sjukvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19.

Även om du misstänks vara smittad så kommer du alltså inte testas om du inte bedöms behöva sjukhusvård.

Det är smittskyddsläkaren i varje region som vid behov samordnar regionala och lokala anpassningar av provtagningar.

10.00
Har blodgrupp RH - O , bättre motståndskraft mot Virus än andra
@BirgittaAndersson - Studier har gjorts i Kina som tyder på att vissa blodgrupper skulle kunna vara mer motståndskraftiga, men forskarna säger att studierna måste följas upp innan några slutsatser kan dras.
11.00
Hej i Kalmar Län, vårdar man covid19 patienter på Oskarshamns Lasarett också?
@Nettan - I nuläget vårdas ingen patient med covid-19 på Oskarshamns sjukhus. Men förberedelser finns och om behov uppstår kan platser öppnas även där. 
Covid-19 patienter vårdas främst på sjukhuset i Kalmar men det finns också patienter som får vård på Västerviks sjukhus.
13.51
Hur många vårdas i Kalmar resp Västervik för covid-19 förnärvarande?
@Kalmarlän - Se faktarutan i toppen av denna liverapporteringen, där hittar du alltid de senaste siffrorna som vi tagit del av från både Kronoberg och Kalmar län.
16.54

Regiondirektören om vårdplatserna: ”Vi känner oss rätt så trygga”

Folkhälsomyndigheten har skalat upp sin prognos över antalet vårdplatser som regionerna kan behöva när coronapandemin når sin kulmen i Småland. Men trots ett utpekat behov av över 100 fler slutenvårdplatser än tidigare beräkningar är varken Region Kalmar och Region Kronoberg oroliga.
19.35

Ännu inga coronasmittade på äldreboenden i Kalmar

Än så länge har äldreboenden i Kalmar kommun varit förskonade från bekräftade coronafall, skriver kommunen i ett pressmeddelande på torsdagen. Ett fåtal omsorgstagare inom hemtjänsten har dock bekräftats med covid-19, varav en kunnat återvända från sjukhuset. Efter påsk kommer kommunen öppna den evakueringsenhet som man förberett för smittade äldre omsorgstagare som behöver isoleras från andra. I nuläget finns fyra lägenheter redo, men kapaciteten kan ökas upp till 16 lägenheter.
19.41
Fler och fler fall inom äldreomsorgen i Växjö, aktuellt med krav på att all personal bär mask och visir? För att skydda sig själva och vårdtagare. Tegnell menar att uppemot 10% av befolkningen kan vara smittade, många utan symptom.
@Sara - Hej Sara! Äldreomsorgen följer regionernas riktlinjer som säger att man använder skyddsutrustning endast när man har misstänkta eller konstaterade fall av covid-19. Annars gäller basala hygienrutiner. Angående att en del är smittade men inte har symptom så frågade vi smittskyddläkarna här i Småland om exempelvis masstestning, och de flesta anser att om man inte uppvisar symptom så är man inte heller särskilt smittsam. Du kan läsa mer om det här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/smittskyddslakare-symtoms-fria-cronasmittade-ar-inget-nytt
19.42

Cancerdrabbade Ridvan skulle opereras i april – tvingas vänta till hösten

Coronapandemin har gjort att ett stort antal planerade operationer ställs in på landets sjukhus. Ridvan Trepca från Växjö skulle snart få lämna en tuff cancerbehandling bakom sig – men nu skjuts hans operation på framtiden.
19.44

Ölänningarna splittrade gällande påskgästerna

Debatten har varit hård, och ilska har riktats mot enskilda grupper. SVT tog en tur på Öland för att lyssna av stämningen och ställa frågan: ”Är det okej att åka till Öland över påsk?”
14.30

Biblioteket i Mörbylånga kör hem böcker till riskgrupper i coronatider

De ser det som ett sätt att skydda äldre och de som ingår i riskgrupper från att smittas av covid-19.  
14.45
VAD gäller för oss gamla (65 år)och multisjuka???
Enligt min vårdcentral SKA jag jobba,jag håller INTE med. Jag har skrivit många gånger,snälla ge mej svar.Anser att Vc missuppfattat myndigheternas rekommendationer, kanske för att gruppen multisjuka inte längre nämns i media. Jag VET att jag INTE skulle klara mej om jag skulle drabbas. För mej känns det som en dödsdom att säga att jag MÅSTE tillbaka till jobbet när min förkylning är över. VAD gäller för oss
@Orolig - Hej! Vi har nog inte svarta på din fråga tidigare, eftersom vi inte kan avgöra om du kan jobba. Jag förstår att du är orolig. De vi vet idag om covid-19 genom det kinesiska smittskyddsinstitutet är att risken att dö i sjukdomen är större ju äldre du är och att dödligheten i Kina även var större för multisjuka personer. Störst var risken för hjärt-och kärlsjuka. Du måste vända dig till din arbetsgivare och din läkare för att få reda på vad som gäller för dig.  
14.50

Nya träningsformer startar upp under coronakrisen

Flera gymkedjor i landet har valt att stänga sina anläggningar, men samtidigt har det dykt upp andra alternativ. Följ med på Pop up träning i Växjö.
16.51

Anhöriga i Kalmar får hjälp med videosamtal

Många äldre får inte träffa sina anhöriga eftersom barn och barnbarn avråds från att besöka dem. Nu vill Kalmar kommun underlätta för anhöriga att kommunicera med sina nära och kära via videosamtal.
16.57
Finns corona på äldreboenden i västerviks kommun?
@AnnChristineJonsson - Inte vad vi känner till. Vi har rapporterat om bekräftade fall på äldreboenden i Torsås, Växjö och Alvesta.
17.11

Gunilla blev frisk från corona: ”Som att bli körd i en torktumlare”

Det blev en drygt veckolång sjukhusvistelse för Gunilla Petri i Kalmar. Hon och hennes man smittades av coronaviruset och behövde sjukhusvård, båda två. – Det känns som om vi åkt i en torktumlare, säger hon.
17.33
Region Kronoberg meddelade på påskafton att ytterligare en person har avlidit av coronaviruset.
19.07

Turistchefen på Öland: ”Bekymmersamt läge nu”

Samtidigt som vissa ölänningar vill stänga av Ölandsbron för att minska smittspridningen av coronaviruset, är en stor del av öns företag beroende av turismen för att överleva.
09.23
Hej! Jag undrar om ni vet nått om Ljungby kommun? Allmänt om smitta, inlagda,äldreboende mm.
Tacksam för svar!
Va rädda om er och varandra!
@Martina - Hej! Vi har inga uppgifter om att viruset tagit sig in på äldreboenden i kommunen, och någon allmän smittspridning har inte konstaterats i Ljungby kommun. Region Kronoberg har inte gått ut med i vilka kommuner länets coronasjuka bor, så inte heller om några kommuninvånare är sjuka i covid-19 vet vi. Såvitt vi vet vårdas däremot alla insjuknade som behöver sjukhusvård i Växjö.
09.47

Fällor placeras ut för att bekämpa granbarkborren

SVT NyheterÅrets svärmning av granbarkborrar väntas komma inom kort. För att bekämpa de angripande granbarkborrarna sätter nu Skogsstyrelsen för första gången ut fällor i skyddade områden.
13.02

Andra dödsfallet till följd av covid-19 i Kronoberg

SVT NyheterYtterligare ett dödsfall till följd av coronaviruset har konstaterats i Kronobergs län. Det rör sig om en äldre person med bakomliggande sjukdomar som har vårdats på Centrallasarettets infektionsavdelning i Växjö.
16.58

Påskmässan hölls utan besökare – brukar locka närmare 600 personer

SVT NyheterPåskdagens högmässa i Kalmar domkyrka brukar vanligtvis locka mellan 500 och 600 besökare. I år genomförs den utan åskådare på plats i kyrkan och med låsta dörrar, för att istället sändas på sociala medier.
12.47
Hur ser läget ut i Kalmar län. Antal inlagda, antal på iva? Infon uppdaterades för dagar sedan, medans ni alltid har aktuella siffror för Kronobergs län. Kan ni inte försöka uppdatera båda?
@Bertil - Hej! Nu har vi fått uppdaterade siffror från Region Kalmar. Totalt är 20 patienter inlagda på Länssjukhuset i Kalmar och på Västerviks sjukhus. Sju av dem vårdas på intensivvårdsavdelning.

En av patienterna som vårdas på IVA i Kalmar är en patient från Region Sörmland som sjukhuset tagit emot under påskhelgen. Totalt antal bekräftades smittade av Covid-19 i Kalmar län är nu 68.

13.37

Arbetsförmedlingen redo för det höga trycket

SVT NyheterArbetsförmedlingen har de senaste veckorna fått dubbelt så många nyinskrivna jämfört med samma period förra året. Men Peter Andersson, enhetschef på Arbetsförmedlingen, tror att man ska kunna klara av att hantera alla ärenden och menar att de är bättre digitalt rustade nu jämfört med hur det var vid till exempel finanskrisen.
15.00

En patient från Sörmland vårdas i Kalmar

Region Kalmar sammanfattar påskhelgen som lugn och att läget är ungefär detsamma som innan påsk. Under en presskonferens i slutet av förra veckan berättade hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist att de fått en förfrågan om att ta emot en patient från Sörmland. Just det fallet löste sig på annat sätt. Men under påskhelgen uppstod situationen igen.  
Sju personer med covid-19 vårdas nu på intensivvårdsavdelning i länet. En av dem som vårdas i Kalmar är en patient från Region Sörmland.
17.12

Högsby kommun ska snabbutbilda personal till vården och omsorgen

Än så länge har Högsby kommun inte haft några bekräftade fall av covid-19 inom omsorgsverksamheten. Men kommunen vill vara beredd om många blir sjuka och inte kan gå till jobbet, därför söker de nu extra personal.
07.20
Tack för många bra svar, men jag skulle uppskatta om man även kunde få en daglig redovisning om antalet insjuknande/diagnostiserade, antalet som vårdas på varje sjukhus i region Kalmar (Kalmar och Västervik), antal som iva vårdas och antal som avlidit.
@Undrande - De senaste siffrorna finns alltid i toppen av denna direktrapporteringen
07.52
Hej
Hur många smittade i Kronoberg??
@S - Hej! De senaste uppgifterna om antalet bekräftade fall i båda länen hittar du högst upp på denna sida. Just nu är det 98 bekräftade fall i Kronobergs län och 68 i Kalmar län. 
07.55
Om jag tror jag har Corona, hur snabbt smittar jag andra? Ska jag åka till sjukhuset?
@Anders - Hej! Om du tror att du är sjuk i covid-19 ska du stanna hemma, mer information och om hur - och när - du ska kontakta vården hittar du på 1177.se och på folkhälsomyndighetens hemsida.
09.55
Varför inte ett ord om hur påsken avlöpte med tanke på turismen på Öland? Höll sig "stockholmarna" hemma?
@Gunnel - Hej, vi kollar på det idag, tills vi har fått våra svar så finns det lite information här https://www.svt.se/nyheter/se-hur-resandet-minskade-under-paskhelgen
09.59
Är astmatiker en riskgrupp
@Torsten - Så här skriver Folkhälsomyndigheten: 

”Vissa grupper rapporteras ha ökad risk för allvarligare symtom vid smitta. Eftersom viruset är nytt vet vi fortfarande inte tillräckligt om vilka grupper som riskerar svår sjukdom. En genomgång av tillgängliga studier av covid-19 visar dock att hög ålder är den främsta riskfaktorn och personer över 70 år utgör därmed den främsta riskgruppen.

Personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes är överrepresenterade bland de svåra fallen. Extra utsatta för att drabbas av allvarlig sjukdom är personer med flera underliggande sjukdomar.

Vi har idag inte kännedom om andra riskgrupper för covid-19. Det är möjligt att personer med allvarlig njursjukdom, leversjukdom och personer med nedsatt immunförsvar efter transplantation eller till följd av medicinsk behandling också har ökad risk för ett allvarligare sjukdomsförlopp. Om du har en sjukdom som generellt innebär ökad risk för allvarlig sjukdom vid luftvägsinfektioner, även om du är yngre än 70 år, bör du rådgöra med behandlande läkare kring behandling och vad du kan göra för att minska risken kopplad till sjukdomen covid-19.

Studierna visar inte att personer med astma, eller njursjukdom är riskgrupper för covid-19, det är dock oklart i vilken utsträckning dessa grupper har studerats och därmed är det svårt att helt utesluta att personer med dessa sjukdomar inte har ökad risk.”

10.00
Hur många coronasmittade finns rapporterade i Älmhult?
@Malin - Hej! Eftersom Region Kronoberg inte redovisar i vilka kommuner de sjuka bor i så vet vi inte det. Det totala antalet smittade i Kronoberg är 98 enligt regionens senaste siffror.
10.38

Även Kalmar län tar emot coronapatient från Sörmland

SVT NyheterUnder påskhelgen har Region Kalmar län tagit emot en patient sjuk i covid-19 från Sörmland. Patienten är en av sju som vårdas på intensivvårdsavdelning i regionen.
10.38

Ytterligare tre dödsfall i Kronoberg till följd av covid-19

SVT NyheterUnder tisdagen meddelar Region Kronoberg att totalt fem personer nu avlidit i länet till följd av covid-19.
10.47
Hur stor är samhällssmittan i Vimmerby i dagsläget? Ökar antalet smittade dramatiskt eller har det lugnat ner sig?
@oroliglänsbo - Hej! Det finns konstaterad samhällsspridning i Vimmerby kommun, men mer än så vet vi inte eftersom det inte redovisas någon statistik för de enskilda kommunerna. De senaste siffrorna för Kalmar och Kronobergs län hittar du längst upp på den här sidan, statistik för hela riket hittar du på folkhälsomyndighetens hemsida där du också kan se hur det utvecklats över tid. 
14.58

Kapaciteten av coronatest dubbleras i Kronoberg

Från och med i slutet på veckan kommer Region Kronoberg mer än fördubbla sin kapacitet när det gäller att testa personer med misstänkt covid-19. Detta tack vare en ny leverantör av tester.
14.59

Över 900 personer har varslats på sex veckor

Den pågående coronapandemin fortsätter att påverka arbetsmarknaden. Varseltal och nyinskrivna arbetslösa fortsätter att öka. 
15.01
Kan man räkna med att antalet insjuknade ökar om 14 dagar efter påskhelgen, då en del storstadsbor vistats i sina sommarstugor?
@Oroliglänsbo - Det finns inget som pekar på det i nuläget. Många valde att stanna hemma i påsk. Enligt siffror från mobiloperatören Telia, så minskade till exempel Malmöborna sinar resor till Mörbylånga på Öland med 96 procent. 
15.27
Tycker det är illa när nyheterna säger att bl.a stockholmarna stannat hemma . Sverige är mer än fjäll och Gotland . Fråga runt i resten av landet . Det är många campingar och fritidsboenden som varit fulla av resande . Inte ens smålandsnytt tar upp de här sakerna . Tycker det är uselt . Alla har sett bilder från krogar och restauranger , där man skulle kunna gå in och stänga om regler inte följdes. Tycker myndigheterna verkligen att det har skötts ordentligt ? Ni vågar väl inte ta in en sådan här insändare .
@AnnChristineJonsson - Visst vågar vi! När det gäller resande i påsk så kan vi ju bara gå på den statistik som finns, och den redovisas här https://www.svt.se/nyheter/se-hur-resandet-minskade-under-paskhelgen
Gällande krogar och uteserveringar så sade regeringen i förra veckan att kontrollerna skulle skärpas då det fanns exempel där reglerna inte följdes. Dock viktigt att poängtera att det inte är förbjudet att gå på restaurang så länge reglerna följs. 
15.37

Samhällsspridning av covid-19 i hela Kalmar län

Totalt har nu 80 personer i Kalmar län bekräftats vara smittade av covid-19. Nu konstaterar smittskyddsläkaren att det finns en samhällsspridning i hela Kalmar län.
18.55

Tre döda på samma äldreboende i Alvesta

De två senaste dödsfallen inträffade under påskhelgen. Provtagningar har dessutom visat att ytterligare ett flertal personer bland både de äldre och personalen smittats av viruset.
07.29

Affischer och föreningar – Växjö kommuns strategi för att nå ut med information

SVT NyheterFöreningar och kommunala verksamheter spelar en viktig roll för att sprida information om coronaviruset i Växjö kommun. Det är genom dessa som kommunen når ut till alla grupper – även dem som inte förstår svenska.
10.56
Finns det någon kommun i Kalmarregionen som inte har någon smitta ?
@RoyBranting - Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och hennes kollegor bedömer att det nu finns en samhällsspridning av covid-19 i hela Kalmar län. Tidigare har de konstaterat att det finns en samhällspridning i enskilda kommuner men nu är fallen så många att de bedömer att smittan finns i hela länet.  
11.33
Hur många testas /vecka i Kalmar län?
@Undrande - Det är nog lite olika, men igår (tisdag) sade smittskyddsläkaren att knappt 900 personer hade testats i Kalmar län fram till nu.
11.42

Nybokningarna står helt stilla – men campingarna vägrar låta sig nedslås

Påskhelgen blev ingen uppstart för Ölands campingar - bokningarna står stilla - men Ölands campingar tror ändå att säsongen kommer att blir bra.
- Jag tror ändå att det kommer igång, flera kommer att välja camping istället för något annat i sommar, många vill ju nu mer än någonsin vara ute, säger platschefen Emma Drott på Möllstorps camping.
13.23

Mörbylånga går upp i stabsläge

Stabsgrupperna kommer kontinuerligt att rapportera till krisledningsgruppen. Målbilden med stabsarbetet är att minska och begränsa smittspridningen, att medarbetare och medborgare ska känna sig trygga och välinformerade i kommunens situation och arbete, att samhällsviktig verksamhet upprätthålls inom det kommunala uppdraget samt att skyddsutrustning, lokaler och transporter fungerar som de ska.
– En viktig punkt för oss är personalförsörjningen. En av stabsgruppen kommer att genomföra en kartläggning av befintlig arbetskraft och planera för nyrekrytering. De kommer även att planera för introduktion av nya medarbetare och stötta verksamheterna att genomföra sitt grunduppdrag vid måttligt eller stort personalbortfall, säger kommundirektören Ann Willsund.
14.30

Här är en liten faktauppdatering kring läget i Kronoberg och Kalmar län. Siffrorna uppdateras också dagligen i toppen av denna direktrapporteringen.

Region Kronobergs län

Bekräftade fall: 111

Inlagda på sjukhus: 12 (varav 2 på IVA )

Ålder och kön, konstaterade fall: medelålder 57 år, andel kvinnor 60 procent

Antal testade: ca 1500

Antal friskförklarade: 32

Hittills har 5 personer avlidit i bekräftad covid-19 i länet.

Region Kalmar län

Bekräftade fall: 83

Antal inlagda  på sjukhus: 25 (varav 7 på IVA)

Antal testade: ca 900

Hittills har 5 personer avlidit i bekräftad covid-19 i länet

16.13
Vart i Kronobergs län finns smittan??
Vilka kommuner osv??
@Å - Den finns med säkerhet överallt, men de kommuner där region Kronoberg bekräftat smitta på äldreboenden är Växjö, Alvesta och Älmhult.
16.21
Hej
jag har noterat att dödligheten i procent är c:a 10 %
på antalet bekräftade fall, hur ser det ut i Italien, Spanien
@Peter - Uppgifterna ändras hela tiden, men som det ser ut nu är dödligheten i Spanien cirka 10 procent och Italien cirka 13 procent av de bekräftade fallen. Viktigt dock att dödsfall rapporteras olika i olika länder. I Italien till exempel rapporteras bara dödsfall som inträffat på sjukhus, medan Sverige också räknar personer som avlidit på till exempel ålderdomshem. 
16.21
hej hur stor samhällssmittan är där i Växjö? kan man gissa på det ?
@viki - I läget som råder är det ingen som vill gissa.
17.57
Är det bara yngre som får lindriga symtom vid covid-19 smitta eller kan äldre också få det lindrigt?
@Undrande - Enligt Folkhälsomyndigheten kan också äldre personer få lindriga symptom. Dock ökar risken för att bli allvarligt sjuk med åldern. Myndigheten brukar nämna att 80 procent av alla smittade får just lindriga symptom.
07.30

”Ingen som vågar komma hit på grund av corona”

SVT NyheterVärdshuset i Grimslöv hade stått tomt i fyra år när Ingela Karlsson i början av året köpte det. Men kort därefter kom krisen och ingen ville längre varken hyra rum eller komma och äta. En ljusglimt dock är att matserveringen med dagens rätt rullar på som vanligt.
09.45
Emmaboda kommun utökar avhämtning av matlådor på fler tätorter.
Med anledning av distansundervisningen för gymnasieeleverna erbjuder Emmaboda kommun sedan den 30 mars matlådor till eleverna på Vilhelm Mobergsgymnasiet. Utökningen som sker gäller elever som studerar på annan ort och hämtning ska kunna göras från flera tätorter.
10.36

Ytterligare två dödsfall i Kronobergs län till följd av covid-19

Under torsdagen meddelade Region Kronoberg på sin hemsida att två äldre personer som inte låg på sjukhus har avlidit sedan den 15 april. Totalt har nu sju personer i Kronobergs län dött till följd av det nya coronaviruset.
Runt 1 500 personer har blivit testade och av dem har 122 bekräftats vara smittade.
Just nu vårdas 13 patienter på sjukhus, två av dem får intensivvård, båda är patienter från Sörmland.
Hittills har 32 personer blivit friskförklarade.
11.38

Två nya dödsfall i Kronobergs län till följd av covid-19

SVT NyheterYtterligare två personer har dött i Kronobergs län till följd av covid-19. Totalt har nu sju personer i Kronobergs län och fem personer i Kalmar län avlidit i bekräftad covid-19.
13.44
Trenden i Växjö upp eller ner i antal nya fall
@Jörgen - 
Hej Jörgen. Vi har inte info här hos oss när det gäller utvecklingen över tid, tyvärr. Men så här är läget i Kronobergs län just nu:
122 fall av covid-19 har hittills bekräftats i Kronobergs län. 13 personer är inlagda på sjukhus varav 2 vårdas på IVA (båda två patienter från Sörmland). 7 personer har avlidit. 
13.46
Vad görs för att förhindra smittspridning bland yngre? Medelåldern är inte längre 80år med
underliggande sjukdomar. Vi behöver många i arbetsför ålder efter Corona.
@IngegerdLundin - Vi vet på rak arm inte heller något som är speciellt riktat mot yngre, mer än de allmänna riktlinjerna. Är det någon annan här i chatten som vet?
06.43
varför publiceras det inte hur smittan sprids i kommuner i kalmar län? -det skulle underlätta smittspridningen om man viste då skulle man avstå att köra ditt
@hn - Smittskyddsläkarna bedömer att det nu finns en samhällspridning av covid-19 i alla kommuner i Kalmar län. Det går inte längre att peka ut enskilda kommuner. Fallen ökar hela tiden och i flera fall finns inte någon tydlig smittkälla. 
09.42
Hur stor är testkapaciteten i länet just nu? Jobbar inom äldreomsorgen och har varit sjuk med värk i kroppen och feber från och till under 9 dagar. Känner stor ångest inför att gå och jobba utan att bli testad först.
@Orolig - Hej. Vet inte vilket län du finns i. Både Kalmar och Kronobergs län jobbar dock för att kunna göra fler tester. I Kronoberg ska antalet tester kunna dubbleras från slutet av denna veckan. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/kapaciteten-av-coronatest-dubbleras-i-kronoberg
09.44
Vill gärna veta hur stor smittspridning det är i Nybro, för man vill ju vara säker när man är ute.
@Eva - Smittskyddsläkarna bedömer att det nu finns en samhällspridning av covid-19 i alla kommuner i Kalmar län. Det går inte längre att peka ut enskilda kommuner. Fallen ökar hela tiden och i flera fall finns inte någon tydlig smittkälla. 
10.50
Hej
Påminner man i Kronobergs län om att stanna hemma tvätta händerna och ha distans till varandra??
Känns som man slappnar av lite, och de är väl de värsta som kan hända just nu??
Folk går nära om man är i en affär och följer INTE uppmaningarna.
Hur ser läget med smittade ut i de olika kommunerna i Kronoberg??
@U - Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten gäller alla oavsett var i landet man bor. Sen finns ju information och påminnelser från regionerna och kommunerna. De flesta butiker har också satt upp egna uppmaningar till sina kunder. Sen är det ju upp till varje individ att följa rekommendationerna. Några kommunsiffror på smittade redovisas inte.
12.49

Coronaläget i Kalmar ”är ganska stabilt”

SVT NyheterAntalet nya coronafall i Kalmar län ökar med jämn takt, berättade Region Kalmar på en presskonferens på fredagen. Hittills har 89 personer bekräftats sjuka, sex har avlidit. – En sammanfattande bild är att läget är ganska stabilt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.
13.04

Smitta har upptäckts på äldreboende i Ljungby kommun

SVT NyheterAntalet bekräftade fall av covid-19 ökar hela tiden i Kronobergs län. I Ljungby kommun finns nu ett antal personer som är smittade, både på särskilt boende och inom hemtjänsten.
15.58
Hur många smittade finns nu i Kronoberg??
@R - 141 fall av covid-19 har hittills bekräftats i Kronobergs län. Om man kollar per capita blir det 69,5 konstaterade fall per 100 000 invånare i länet.
16.19
I programmet efter 5 på tv 4 står det att antalet smittade inte ökat sverige efter påsk . Är inte det väldigt tidigt att dra de slutsatserna ? Det tar väl 10 - 14 dagar efter smlttotillfället ?
@AnnChristineJonsson - Folkhälsomyndigheten pratar om att fallen inte ökade lika mycket som man förväntade sig efter påsk. Kurvan har den senaste tiden beskrivits som en jämnare platå. Inkubationstiden bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar. De flesta insjuknar cirka 5 dagar efter att man smittats.
19.29

Vädjan från coronadrabbade äldreboendet: ”Testa oss!”

SVT NyheterTrots att flera äldre har dött på äldreboendet i Torsås får personalen inte testa sig för corona. I dag meddelade regeringen att antalet coronatester ska öka kraftigt – något som undersköterskan Barbro Martinsson efterfrågar.
16.40
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵

Länsstyrelsen samordnar arbetet mot coronaviruset

Länsstyrelserna i varje län har ett av ett av de viktigaste uppdragen under en kris som till exempel ett utbrott av en pandemi. Deras arbete sker både lokalt och nationellt och SVT Nyheter Småland fick följa med in i rummet där mycket av arbetet leds.
16.54

De skänker bort en stugsemester till coronadrabbade

Johan och Sophie Rålin i Växjö frågade sig själva vad de kunde bidra med under coronapandemin. Svaret blev: Sommarstugan mitt i den småländska idyllen.
06.39
Antal smittade och avlidna i kronoberg??
@Y - De senaste siffrorna som Region Kronoberg har publicerat visar att 156 fall av covid-19 har bekräftats hittills. 15 personer är inlagda på sjukhus och 8 personer har avlidit. 
07.37

Digitalt mötesrum för samman äldre med sina anhöriga i Kalmar

SVT NyheterNu startas projektet ”Hälsa på digitalt” i Kalmar. Projektet ska hjälpa dem som inte har teknik hemma att koppla upp sig mot internet och se sina nära och kära som sitter isolerade på äldreboenden.
07.39
Hej!
Hur stor är smittorisken när vårdtagare kommer från sjukhus och ska hem till äldreboende?
@Tommy - Flyttas de från sjukhuset så har ju vården gjort bedömningen att de inte ska smitta andra.
07.39
Har ni möjlighet att redovisa hur sjukdomsfallen är fördelade geografiskt i länen? Om exvis någon ort/några orter är hårdare drabbade än andra? Nu kan vi se fördelningen länsvis, men hur ser det ut per kommun?
Tack på förhand!
Ewa
@Ewa - Den statistiken redovisas inte så det kan vi tyvärr inte. 
13.39

Emmaboda förlänger stängningen av gymnasieskolan men öppnar för vissa sistaårselever

Emmaboda kommun håller fortsatt stängd gymnasial utbildning, vuxenutbildning eller motsvarande från och med den 21 april och till vårterminens slut.

Det har inkommit synpunkter från bildningsförvaltningen gällande möjlighet att fullfölja sina studier för läsåret och ta sin examen.

Därför beslutade krisledningsnämnden att göra undantag för elever som utför praktiska moment samt elever som ska genomföra betygs- och examenskritiska moment.

14.21

Covid-19 på äldreboende i Uppvidinge

Provsvar visar att en omsorgstagare på ett särskilt boende i Uppvidinge kommun har testats positivt för coronavirus/covid-19. Personen bor på ett särskilt boende men vårdas nu på sjukhus. Anhöriga, personal, övriga boende på avdelningen och anhöriga till dem har informerats.
- Våra medarbetare har gjort allt de kan för att undvika att coronaviruset skulle drabba våra boende. Nu ser vi en allmän smittspridning i samhället och då finns tyvärr en risk att även våra verksamheter drabbas, säger Annie-Lie Jarhult, förvaltningschef på socialförvaltningen.
Personalen jobbar nu enligt rutiner som är framtagna tillsammans med smittskyddsläkare och vårdhygienisk expertis för att minimera risken för smittspridning på boendet
18.45

Här byggs kylcontainern om – för att förvara döda i Växjö

SVT NyheterPå innergården till sjukhuset i Växjö står nu en kylcontainer som inreds för att kunna förvara avlidna. Antalet som dör under coronapandemin kan bli så många att bårhuset blir fullt.
18.58

”Risk för ökning av covid-19 de kommande dagarna”

SVT NyheterAntalet personer med luftvägsinfektion har ökat på flera orter i Kalmar län de senaste dagarna. Nu befarar Region Kalmar att fler sjuka med covid-19 kommer behöva sjukhusvård.
11.53
Kronoberg har åkt upp mkt i listan över smittade och ligger högt över Kalmar tex!!
För ett tag sedan hade man färre smittade än Kalmar..
Finns det någon förklaring till detta??
@T - En förklaring kan vara att Region Kronoberg testar fler.
11.57

Emmaboda kommun erbjuder videosamtal i omsorgen 

Nu kan personer som har stöd av hemtjänst i Emmaboda kommun få hjälp att ha kontakt med närstående och vänner via videosamtal. I varje hemtjänstområde finns en surfplatta som omsorgstagare kan låna för att kunna prata och se nära och kära som de inte kan träffa på grund av covid-19.
Om någon vill ha ett videosamtal kan personalen som brukar komma till omsorgstagaren hjälpa till att boka en tid.
15.44
Hur många är testade i Kalmar län??
@Y - 1161 hittills i Kalmar län.
15.45
Hur många dödsfall i Kronoberg??
@O - 11 rapporterade dödsfall är hittills rapporterade i Kronoberg.
06.52
Hur kan det komma sig att Östetgötland lämnar ut hur många smittade det finns i varje kommun. VARFÖR gör inte Kalmar län det?
@Undrande - Vi ställde den frågan till Per-Åke Jarnheimer som är hygienöverläkare i Region Kalmar län. En av anledningarna är att det inte ska kunna gå att identifiera enskilda individer.
Han berättar mer i det här klippet: 
09.24
På svt nyheter står att Sveriges lokalredaktioner uppdaterar om länens corona . Tillexempel smålandsnytt tar inte upp något i sina sändningar om detta . Tycker det behövs skärpning , Sverige är mer än Stockholm . Är det inte i smålandsnytt intresse att hålla oss uppdaterade på ett vettigt sätt ?
@AnnChristineJonsson - Förstår inte riktigt vad du menar? Våra sändningar de senaste veckorna består nästan uteslutande av nyheter om corona i Kronoberg och Kalmar län. Dessutom uppdaterar vi vår sajt dagligen och har dessutom den här liverapporteringen.
13.23

Patienter på Oskarshamns sjukhus får bara ha en person med sig  

I fortsättningen kommer entrévärdarna vid Oskarshamns sjukhus ställa frågor till besökarna som kommer dit. Syftet är att begränsa antalet så att det bara är personer med bokade besök som är där. Samtidigt begränsas antalet medföljande till en person per patient. Det är samma regler som gäller vid de andra två sjukhusen i Kalmar län. 
Precis som vanligt är entrévärdarna också på plats för att hjälpa till att lotsa direkt till rätt avdelning och svara på eventuella frågor.
07.25
Varför uppdateras inte antal fall i region Kalmar? Skulle också vara intressant att få veta antal smittade och döda på Öland.
@Charlotte - Hej! Siffrorna högst upp på sidan är nu uppdaterade med de senaste uppgifterna vi har tillgång till, som är från gårdagen. Vi gör vårt bästa för att uppdatera löpande så fort nya siffror för våra regioner finns tillgängliga. Region Kalmar har valt att inte redovisa i vilka kommuner de smittade bor, vilket gör att vi inte vet antalet smittade och avlidna till följd av covid-19 på Öland. 
10.39

Ytterligare dödsfall i Kronoberg - avled inte på sjukhus

Ytterligare en person i Kronobergs län har avlidit till följd av coronaviruset. Det rör sig om en äldre person som inte dött på sjukhus enligt Region Kronoberg. 
07.53
Hur ser smittokurvan ut i kronoberg??
Hittar ingen sån info, nationellt sett så verkar bara Stockholm existera men de finns fler orter i vårt avlånga land...
@O - Nej vi har inte heller sett några regionala kurvor och funderat i samma banor. 
07.56
Antal smittade i Kronoberg senaste dygnet??
@A - Hur många som som smittats senaste dygnet vet vi inte på rak arm. Antal konstaterade fall hittills i Kronoberg är 211.
07.57

Läkare fick skulden för coronasmittan i Torsås – hängdes ut i sociala medier

SVT NyheterDistriktsläkaren Kjell Johansson i Torsås drabbades av covid-19 efter att han smittats av coronaviruset under en skidresa till Italien. När det blev känt startades en ryktesspridning på sociala medier och allt eskalerade då tre äldre på ett särskilt boende i kommunen dog i sjukdomen.
09.37
Utför kommuner i Kronoberg o Kalmar kontroller hur många det är på uteserveringar osv, eller är det bara i Stockholm?
@P - Ja, som vi förstått saken kontrollerar varje kommun "sina" uteserveringar.
10.17

Två döda och 26 smittade i Kronoberg senaste dygnet

Sedan igår har ytterligare två personer rapporterats avlidna till följd av coronaviruset och ytterligare 26 personer har konstaterats smittade, enligt Region Kronobergs senaste statistik. 
10.42
Flera har frågat hur situationen är i Kronbergs län just nu, när det gäller smittade de senaste dagarna m.m. 
Här är aktuell info. 211 ovan är totalt antal konstaterade fall av smitta. 12 döda.
Via länken här nås information om hur läget är i olika regioner i Sverige.
10.44
Hur utbredd är smittspridningen i Ljungby. Hur många är konstaterat smittade?
@SANNAJÖNSSON - Vi vet inte hur situationen ser ut i olika kommuner. Regionerna går inte ut med den informationen. 
211 fall i Kronobergs län totalt. 71 av dessa konstaterade de senaste 7 dagarna.
14.38

Coronakurvan går uppåt i Kalmar län

SVT NyheterAntalet insjuknade i covid-19 i Kalmar län fortsätter att öka och kurvan fortsätter att peka uppåt. – Vi ser en liten ökning över de senaste dagarna och veckorna. Min känsla är att det börjar ta lite fart, om än långsamt, säger smittskyddläkare Lisa Labbé Sandelin.
16.10

Torsås öppnar egen stödlinje för invånarna

SVT NyheterTorsås kommun startar en egen stödlinje för att stötta kommunens invånare under coronakrisen. – Det är en del i kommunens arbete för att förebygga oro och ångest, och även suicid i den här situationen, säger Anna Wägbring som är folkhälsosamordnare i kommunen.
17.36
Sen igår har antalet bekräftade fall av coronasmittade i Kronobergs län ökat från 211 till 251. Sammanlagt är det nu fyra patienter som vårdas på IVA. En av dessa är hemmahörande i Sörmland. Totalt vårdas 14 personer på sjukhus. Antalet avlidna personer i Kronobergs län är 14.
19.14
138 personer är bekräftat smittade i Kalmar län, därmed ingen ökning jämfört med igår. 34 personer är inlagda på sjukhus, varav 5 på intensivvårdsavdelning. 10 personer har hittills avlidit i bekräftad covid-19-infektion.
13.34

Linus tillhör riskgrupp för covid-19 – blev sjukskriven av oron över smitta på jobbet

SVT NyheterOron över att smittas av det nya coronaviruset ledde till att 26-åriga Linus Ottosson blev sjukskriven. Han är en av alla de personer som tillhör en riskgrupp och inte har rätt till ersättning för att kunna stanna hemma och undvika smittan. Men snart kan det förändras.
09.35
Hur kan det komma sig att region Kronoberg har så många fler fall, men färre inlagda och färre som iva vårdas jämfört med region Kalmar?
Hej, Region Kronoberg gör fler tester än Region Kalmar, det kan vara en förklaring till att fler sjuka upptäcks där. Mörkertalet skulle alltså kunna vara större i Kalmar, men hur stort mörkertalet verkligen är i de två regionerna man inte.
09.48
Sluta servera alkohol på uteställena då uppstår ingen trängsel!
Kommunerna ska göra kontroller så Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs, när det gäller trängsel på uteserveringar. Läs gärna mer om det här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/varvarme-och-lonehelg-kan-leda-till-trangsel-pa-uteserveringarna
09.50
Hur blev det för oss i riskgrupperna. Beslut skulle ju tas den 21 april. Får vi vara hemma med smittbärare peng?
Regeringen arbetar med att ta fram ett förslag som gör det möjligt för den som tillhör vissa riskgrupper att få ekonomiskt stöd för att stanna hemma. Men när det kommer att presenteras är ännu inte klart. Vi har intervjuat Linus som stannar hemma - för tillfället utan ersättning: https://www.svt.se/nyheter/linus-tillhor-riskgrupp-for-covid-19-blev-sjukskriven-av-oron-over-smitta-pa-jobbet
11.01
Tre nya dödsfall i covid-19 har rapporterats i Region Kronoberg under helgen. Det handlar om två äldre personer som inte vårdats på sjukhus och en äldre person som vårdats på sjukhus som har avlidit. Hittills har 17 personer dött av coronaviruset i länet.
I Kalmar har inga nya dödsfall rapporterats. Hittills har tio personer avlidit i bekräftad covid-19-infektion i Kalmar län.
07.16

Första fallet av covid-19 i Mörbylånga kommun


Under måndagen den 27 april bekräftade kommunen att en äldre person inom hemtjänsten blivit smittad av corona. 
– Det rör sig om en person som nu har bekräftad covid-19. Den här personen befinner sig just nu på länssjukhuset vilket innebär att vi ännu inte vårdar någon som smittats. När detta blir aktuellt har vi tydliga rutiner för hur vi ska hantera situationen. Hemtjänsten följer myndigheternas rekommendationer och använder full skyddsutrustning hemma hos den här brukaren, skriver Ann-Katrin Ståhl, socialchef, på kommunens hemsida. 
10.36
Hej
Är det några kontroller på restauranger i Växjö??
@R - Hej! Kommunen för dialog med restaurangerna om föreskrifterna sedan påskhelgen, både i centrum och på Samarkand. 
10.40

Inget Muskelrock 2020

Festivalen Muskelrock som brukar gå av stapeln på Tyrolen utanför Alvesta tvingas ställa in. Det meddelar arrangören på sin Facebook-sida. Nästan samtliga bokade band kommer i stället uppträda 2021 skriver man också, samt att man ser över möjligheterna att genomföra något slags digitalt arrangemang i år. 
10.51

Ytterligare två dödsfall i Kronoberg

Region Kronoberg meddelade under tisdagen att ytterligare två personer har avlidit i sviterna av covid-19. Det rör sig om två äldre personer, varav en vårdats på sjukhus och en inte. Ytterligare en person vårdas dessutom på IVA.
12.05

Öland Roots ställer in

SVT NyheterFestivalen Öland Roots ställer in sommarens upplaga, meddelar man på sin hemsida. Det är inte säkert att det går att genomföra festivalen 2021, då den anordnas av en ideell förening.
13.40

Ytterligare dödsfall i Kalmar

Det senaste dygnet har ytterligare en person avlidit i covid-19. Det rör sig om en man i 85-årsåldern som vårdades på sjukhus, rapporterar Region Kalmar. 
11.41
Har tidigare skrivit ang att jag är äldre (65 i nov)är multisjuk med alla de sjukdomar som nämns i corona sammanhang (+ännu fler) jag är i arbete men har varit hemma sedan mitten av mars (förkylning)samt isolerat mej, har pratat med min Vc att jag som multisjuk INTE kan och inte VÅGAR gå tillbaka i jobb när min nuvarande sjukfrånvaro är över och att jag då behöver något slags intyg för att inte utsättas för viruset,fick till svar att
VÅRDCENTRALEN INTE FÅTT NÅGRA REKOMMENDATIONER OM VAD/VILKA INTYG SOM KRÄVS FÖR ATT VI MULTISJUKA SKA KUNNA FÅ VARA HEMMA FRÅN ARBETET MED NÅGON FORM AV ERSÄTTNING FÖR INKOMSTBORTFALL. Detta innebär således att ansvariga myndigheter anser att vi multisjuka SKA vara bland folk och riskera att exponeras för viruset,detta trots att Tegnell står å säger att äldre och vi med underliggande sjukdomar ska hållas skilda från kontakt med andra, vad gäller? Jag kommer INTE VÅGA gå tillbaka i jobb,vilket gör att jag kommer stå utan inkomst vilket jag inte kan klara. Hur ska jag komma vidare, denna oro gör att jag mår mycket sämre än vad jag skulle behöva
@Orolig - Hej! Tyvärr är det inte mycket vi på SVT kan göra åt det. Om det är som du säger så låter det som en väldigt jobbig situation. Dessvärre kan jag bara rekommendera att fortsätta försöka få ett intyg, så att du kan stanna hemma.
11.53

Nya siffror för Kronoberg

Under onsdagen har Region Kronoberg rapporterat att dödssiffran i länet nu är 22.
Totalt har 294 fall av covid-19 konstaterats.
26 personer vårdas på sjukhus, varav 5 är i intensivvård. En av de fem är inte ifrån Kronoberg, utan har tagits emot från Sörmland.
Cirka 2550 personer i länet har testats för covid-19.
Här kan du läsa mer om siffrorna i Kronobergs län:
09.24
Hur stor är smittspridningen i Ljungby kommun och Ljungby stad. Vågar man gå ut.
Sanna
@Sanna - Hej Sanna! Det finns inga siffror på hur stor smittspridningen är över landet. Direktiven är att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.
10.07

Nya siffror för Kronoberg

Under torsdagen rapporterar regionen att ytterligare 2 personer dött i covid-19. Sammanlagt har region Kronoberg nu 24 dödsfall.
311 personer har bekräftats smittade. 20 personer är inlagda på sjukhus varav 5 vårdas på IVA.
Här kan du läsa mer om siffrorna i Kronobergs län:
11.08

Nya siffror för Kalmar

Under torsdagen rapporterar region Kalmar att 39 personer vårdas på sjukhus för covid-19. Fem av dem får intensivvård. Enligt sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist ser man en stadig men långsam ökning av antalet bekräftade fall. 
12.57

Efter kritiken – Arbetsmiljöverket tvingar KLT att stänga dörrarna

SVT NyheterEfter beslut från Arbetsmiljöverket backar nu KLT från det tidigare beslutet att inte stänga framdörrarna på länstrafikens bussar. Från och med 5 maj kommer passagerare endast kunna stiga på genom bussarnas mitt- och bakdörrar.
16.18

45 000 andningsskydd kan tas i bruk i Kalmar

Efter att RISE, Research Institues of Sweden, som bistår företag och samhälle under coronapandemin, genomfört en extra kvalitetskontroll kan äldreomsorgen i Kalmar nu börja använda de 45 000 CE-märkta FFP2 vätsketäta andningsskydd som har köpts in. 
‒ Att vi kan använda maskerna är förstås jättebra. Det är otroligt viktigt för oss att vi kan säkra våra medarbetares arbetssituation, säger Mattias Ask, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen i ett pressmeddelande. 
12.15

Hundratals kommersiella lokaler under luppen i Ljungby

Omkring 200 lokaler som restauranger, livsmedelsbutiker och caféer ska kontrolleras för att säkerställa att Folkhälsomyndighetens föreskrifter efterlevs.
12.16

Sjukhusclownerna gör succé på sociala medier under pandemin

Även sjukhusclownerna har behövt anpassa sin verksamhet till följd av coronakrisen. Clownerna Mike och KaBom sänder numera sin show på nätet, istället för att för att besöka länens barnkliniker.
13.07
Dagliga siffrorna från Region Kalmar visar att antalet inskrivna patienter på sjukhus minskat med tre personer sen igår, medan antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelningen ökat med en person. 

Totalt är 179 personer konstaterat smittade med covid-19 i Kalmar län, vilket är 13 fler än gårdagens siffra. Antalet dödsfall (12) är oförändrat.
07.48
Tack för att ni även rapporterar om hur många som blivit utskrivna i region Kalmar län. Det kan behövas med lite positiva nyheter också. Hoppas ni fortsätter med det.
07.49
Ni kan väl ändra efter hand, står alltid idag, fast det är ett par dagars gammalt inlägg.
@Lisa - Det skulle tyvärr ta för mycket resurser för oss. Men datum står ju på varje inlägg.
07.50
Hej! Jag undrar hur många smittade som finns i Älmhult. Viktigt att veta om man kan åka till affären utan att vara rädd, eller om man ska vara extra försiktig i de olika kommunerna tycker jag.
@Marianne - Hej! Smittskyddsläkaren har konstaterat att det finns allmän smittspridning i hela länet. Om du är i riskgruppen så är det bäst om du kan be någon annan åka till affären åt dig.
07.51
Hur många smittade finns i Åseda?
@StephanMüller - Hej! I nuläget går inte regionen ut med några siffror för enskilda kommuner eller orter. Det kan dock bli ändring på det längre fram.
07.52
Hej
Finns det nya siffror för Kronoberg??
@Å - Hej! På den här sidan uppdaterar Region Kronoberg siffrorna varje dag:
http://www.regionkronoberg.se/halsa-vard-tandvard/coronavirus/
08.00

Ljunghäll AB varslar 200

Vimmerby kommuns största arbetsgivare, metallgjuteriet Ljunghäll AB, varslar 200 av sina 600 anställda, skriver Dagens Vimmerby. Anledningen ska vara att marknadssituationen har försämrats av covid-19.
– Jag hoppas att det ska gå fort och målet är att vi ska ha det klart denna vecka, men vi är inte ensamma i det här. Alla förhandlingar har skett under gott samförstånd, säger företagets VD Olle Björk till Dagens Vimmerby.
11.34

Uppdaterade siffror i Kronoberg och Kalmar län

Två nya dödsfall har rapporterats det senaste dygnet, ett i Kronoberg och ett i Kalmar län.
Sammanlagt har nu Kronoberg 27 bekräftade dödsfall i covid-19, i Kalmar län är det 13 personer som avlidit.
Sammanlagt har 568 personer bekräftats smittade i länen.
Statistiken uppdateras dagligen i faktarutan i toppen av den här liverapporteringen.
15.38

Latitud 57 ställer in – kraftsamlar inför 2021

SVT NyheterMusikfestivalen Latitud 57 i Oskarshamn ställer in årets upplaga till följd av coronapandemin. – Det känns jävligt tungt och tråkigt, säger festivalgeneral Christian Åberg.
11.24

Oskarshamn vill sända skolavslutning på youtube

SVT NyheterPå grund av coronapandemin är anhöriga inte välkomna på grundskolans skolavslutning i Oskarshamn. I stället kommer de kunna se avslutningen digitalt.
17.06

Två nya dödsfall i covid-19 i Kronoberg

SVT Nyheter29 personer har nu död i covid-19 i Kronobergs län. De två senaste dödsfallen rör två äldre som dött på sjukhus. I Region Kalmar har sammanlagt 13 personer dött, bekräftat smittade av covid-19.
10.48

Fem nya dödsfall i covid-19 i Kronoberg

SVT NyheterPå ett dygn har ytterligare fem personer har dött av covid-19, rapporterar Region Kronoberg. Totalt har nu 34 personer avlidit av viruset i länet.
16.23

Coronavirusets spridning i Småland – kommun för kommun

SVT NyheterEfter att en domstol beslutat att antalet smittade av coronaviruset i varje kommun ska vara offentliga har Region Kronoberg och Kalmar släppt siffror på bekräftade fall uppdelat per kommun.
16.23
Jag saknar information kommunvis. I takt med att sjukdomsläget förändras och skillnader uppstår mellan olika regioner och kommuner, blir det viktigt att också informera om hur det ser ut. Detta inte minst med tanke på att det är kommunerna som är ansvariga för äldrevården. En viktig fråga är exempelvis vilka skillnader det finns i utrustning, kompetens och långsiktig personalplanering mellan olika typer av boenden i kommunerna. Jag har inte sett någon sådan redovisning eller undersökning i varken Kalmar eller Kronobergs län.
@LennartAxelsson - siffrorna för kommunerna kom idag.
19.02

Få smittade omsorgstagare i Kalmar kommun 

I nuläget är det ingen omsorgstagare på kommunens vård- och omsorgsboende som är bekräftad smittad av covid-19. Inom hemtjänsten finns det i nuläget tre omsorgstagare med bekräftad covid-19.
Tidigare har två personer avlidit inom äldreomsorgens verksamheter i Kalmar kommun. I båda fallen flyttades omsorgstagarna till evakueringsboendet i Björkenäs. Provtagningar har genomförts på det aktuella boendet men alla provsvar har varit negativa.
Enligt Mattias Ask, chef på omsorgsförvaltningen, är läget väldigt ansträngt på vissa enheter. Den senaste veckan har korttidsfrånvaron pendlat mellan 12-16 procent. 
Men äldreomsorgen har fått extra händer. Personer som jobbar på andra förvaltningar har frivilligt anmält sig att tillfälligt arbeta inom äldreomsorgen.  
12.10

Sommarfarsen på Krusenstiernska teatern flyttas till nästa sommar 

Arrangörerna har beslutat sig för att inte köra sommarens föreställningar på scenen i Krusenstiernska trädgården i Kalmar. Istället kommer farsen Pappor på prov visas sommaren 2021. Då med samma ensemble och samma regissör.
De skriver att beslutet är taget med bakgrund av att den allvarliga samhällsutvecklingen som håller i sig och att de känner ett stort ansvar gentemot biljettköpare och alla som arbetar med produktionen på olika sätt.
Alla biljetter kommer automatiskt att flyttas till motsvarande dag nästa sommar. Alla som köpt biljett kommer bli kontaktade för mer information.
16.16
Man redovisar spridning av Corona i Kalmar och Kronobergs län. Men redovisning kommunvis redovisas i Småland och då hamnar kommunerna på Öland utanför. Ölands kommuner borde redovisas som alla andra kommuner i Kalmar län trots att inte Öland tillhör Småland.
@MargaretaEngstrandWallin - Det är regionerna som redovisar kommunerna i sitt område, och Ölands regioner ingår i region Kalmar.
16.19
Varför finne det inte inlägg, bara gamla. Orkar ni inte mer?
@Britta - Jodå, vi orkar (vissa dagar har vi tyvärr lite mindre resurser dock), men det händer inte lika mycket som för två veckor sedan.
Sedan lade tyvärr liverapporteringsverktyget av en stund, och då flyttades alla inlägg om vilket var förvirrande. Men nu ska det vara på banan igen.
15.48

Ännu ett dödsfall i Kronoberg till följd av covid-19

Under lördagen rapporterade Region Kronoberg att ytterligare en person avlidit i sviterna av covid-19. Det rör sig om en äldre person som inte vårdades på sjukhus, enligt regionen.
08.50

Ny studie från Kalmar: Så är sista tiden för äldre som dör i corona

SVT NyheterI Svenska palliativregistret, med säte i Kalmar, finns världsunik fakta om hur vården av döende människor ser ut, den allra sista tiden i livet. Nu har de sammanställt hur flera hundra äldre personer avlidit i covid-19.
09.03
Hur kan det komma sig att antalet smittade i region Kalmar är samma idag som igår (200 st) ? Har man inte testat några personer eller har smittspridningen avstannat?
@Undrande - Hej! Region Kalmar har flera gånger sagt att man fortfarande ser en ökning av antalet patienter som insjuknar i covid-19 (vilket vi bland annat rapporterat om här) och sedan din fråga ställdes har antalet ökat från 200. Anledningen till de oförändrade siffrorna mellan de två dagarna i fråga vet vi tyvärr inte.
16.59
Jag undrar om det inte görs några provtagningar på helgerna i Kalmar län eftersom det inte är några registrerade nyinsjuknade då? Stänger de laboratoriet då?
@Undrande - Hej! Om provtagning görs i en annan utsträckning under helgen än på vardagar vet vi inte, men Region Kalmar län uppdaterar sin statistik senare på lördagar (senast kl 17 istället för vid kl 10 på vardagar) och inte alls på söndagar, vilket påverkar vår rapportering om nya fall och även statistiken i stort.
17.07
Hur stor är egentligen dödligheten för Covid 19 om det inte finns tillgång till IVA vård ?
@Maria - Hej! Jag förstår inte riktigt vad du menar. De flesta som insjuknar i covid-19 får milda symptom och behöver inte sjukhusvård alls, än mindre intensivvård. Än så länge är inte IVA-platserna fulla i varken Region Kalmar län eller Region Kronoberg, och Region Kronoberg har sagt att om de egna platserna inte skulle räcka till skulle man flytta patienterna till regioner där det finns plats. Det har vi rapporterat om här. För mer information om sjukdomens dödlighet, se Folkhälsomyndighetens hemsida.
17.11

Kritiskt läge för Sveriges länsmuséer – risk för varsel och konkurs på flera håll

SVT NyheterSveriges länsmuséer hade det tufft redan innan coronakrisen. Nu beräknas landets länsmuséer tappa tre miljoner besökare till följd av pandemin, och flera av landets länsmuséer riskerar nu att gå i konkurs. På länsmuséet i Kalmar vädjar man om mer pengar för att slippa varsla personalen.
07.59
Vad hände med patienterna som flyttades till Kronoberg/Kalmar från Sörmland? Blev de bättre/sämre/flyttade igen?
@Undrar - den 21 april berättade vi att en av patienterna från Sörmland lämnat IVA. Vi har inga uppgifter om den andra patienten.
08.00
Hej
Hur många har insjuknat senaste dygnet i Kronoberg??
Har precis tittat påFHM på tv.... inget om Kronoberg?? Konstigt med tanke på att det verkar dra iväg i länet??
@Trött - Vi uppdaterar dagligen de siffror som rapporteras från regionerna. Du hittar dem i faktarutan i toppen av denna artikeln.
08.01
Hej!
Så dåligt med rapporteringar i Småland.... uppdatera er...!😴😴😴
@Barbro - Vi har haft det lite tufft de senaste dagarna, lovar att bättra oss.
08.02
De sista dagarna har man äntligen fått tillgång till antalet smittade kommunvis. Det är många av oss som bor i mindre samhällen utanför stora städer som nu suttit i frivillig karantän i ca 2 månader. För oss skulle det vara mycket värdefullt att få reda på om smitta finns i det lilla samhället, det räcker således inte med kommunvis rapportering. Detta för att man ska vara mer motiverad att ha uthållighet och även ta till ytterligare åtgärder för att skydda mot smitta om smitta finns i det lilla samhället! Det är lätt att tappa motivationen om man upplever att man isolerar sig i onödan!
@Cecilia - regionerna har satt en gräns på 10 smittade i en kommun för att det inte ska riskera att röja identiteter. Att de skulle rapportera i mindre kretsar än så verkar därför ganska osannolikt i dagsläget.
08.02
hej! vart skall jag vända mig för covid 19 antikropps och immunitets test? har varit i spanien mitten på januari och insjunknat efter nån dag,liknande lunginflamation med feber och ihållande torr hosta.Nu är jag symtomfri men orkeslös.Vill testa mig
@Anonymous - Ring sjukvården.
08.05
Hur tänker man? I Älmhult stoppar man simskolan i sommar. Att man måste vara nära är ett skäl. I förskolan sitter samma barn i knäna på personalen och hostar och snörvlar. Det känns än mer nära. Var finns logiken i det?
Vilka åtgärder görs för att hindra viruset att nå allt fler i samhället? Det personliga ansvaret håller på att naggas i kanten.
@Orolig - Barn som hostar och snörvlar ska skickas hem. Däremot anses nog barnomsorgen vara en mer samhällskritisk verksamhet än sommarsimskolan.
11.07
Det rapporteras nu in ,antal smittade i covid 19 på kommunnivå...men de siffrorna uppdateras inte.Resultaten är fortfarande från den 7 maj.
Hur ofta är det tänkt att dessa uppgifter ska uppdateras?
@Undrande - De ska enligt regionerna uppdateras med en veckas mellanrum, nästa gång borde alltså bli på torsdag.
11.23

Tre nya dödsfall det senaste dygnet

Det senaste dygnet har två personer avlidit i Kronobergs län, och en i Kalmar län enligt regionernas senaste uppdatering. I Kronoberg handlar det om äldre personer som avlidit utanför sjukhus.
Sammanlagt har 39 personer avlidit i covid-19 i Kronoberg och 17 i Kalmar län.
11.54

Så blir studentfirande i Markaryds kommun

Utbildnings- och kulturförvaltningen har tillsammans med de stundande studenterna tagit fram ett alternativ till det traditionella studentfirandet. Dagen kommer startas på KCM med en skolavslutningscermoni med förtäring, fotografering och betygsutdelning.
Allt detta sker klassvis, med anledning av Folkhälsomyndigheten riktlinjer inför studentexamen 2020: ”större gemensamma ceremonier, samlingar eller parader för samtliga avgångselever eller hela skolan får inte anordnas”. Studenterna kommer efter det att springa ut klassvis vid KCM:s skolmatsal.
Transport hem ombesörjer respektive familj efter utspringet då följande rekommendationer gäller ”skolklasser på lastbilsflak eller liknande bör inte förekomma” och transportstyrelsen kommer inte godkänna lastbilsflak i år.
12.24
Blev sjuk den 15 mars och var dålig c:a 4 veckor. När och hur kan man testa immuniteten? Kan man vara med i någon forskning om hur länge immuniteten varar?
@Kronobergare70+ - Immuniteten är något som många forskare tittar på just nu men det finns inga säkra svar än. I klippet här nedanför reder läkaren och forskaren Petter Brodin vid Karolinska Institutet ut frågor om antikroppar.  
13.56

Ljungby kommun söker extra personal 

Just nu vet inte Ljungby kommun hur covid-19 kommer att påverka deras verksamheter. Men de vill vara förberedda om läget blir akut. Runt 130 personer har redan anmält sitt intresse men de vill gärna få in fler intresseanmälningar. De kan framöver behöva hjälp med exempelvis lokalvård, vaktmästeri eller i förskolan och på skolorna. 
Den som anmäler sig kan ha avgörande betydelse för att undersköterskor, sjuksköterskor och andra yrkesroller ska kunna prioritera sina arbetsuppgifter och behöver vara beredd på att hugga i där det behövs.
15.47

Barnkliniken satsar på hemsjukvård i coronatider

Eftersom barn inte drabbas av covid-19 i samma utsträckning som vuxna tar barn- och ungdomskliniken chansen att stuva om resurserna. Bland annat styrs mycket av barnsjukvården om till en mer omfattande hemsjukvård för regionens sjuka barn och unga.

– Meningen är att barnen ska få en så fin vård som möjligt, samtidigt som vi minskar risken för smittspridning och använder våra resurser på bästa sätt, säger Anna Bärtås, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken.

Enligt Anna Bärtås har hemsjukvården på kliniken ökat med 175 procent under det första kvartalet – en upptrappning som uppskattas av såväl personal som patienter och deras familjer.

– Det är en jättestor ökning. Och även om det främst handlar om sjuksköterskebesök så finns det även en tydlig ökning av läkarbesök i hemmet.

– Barnklinikens hemsjukvård är ett bra exempel på hur även sjukhusvården kan erbjuda nära vård. Det gagnar i barnklinikens fall inte bara patienten utan hela familjer, säger Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

19.56
Varför uppdateras inte den kommunvisa redovisningen av antalet smittade? Nu finns endast talen från 7 maj!
@Cecilia - Enligt regionerna kommer kommunsiffrorna uppdateras med en veckas mellanrum, nästa gång borde alltså bli på torsdag.
10.43
Det låter så bra att testkapaciteten höjs till det dubbla. Hm men att t ex Älmhult har 4 tester om dagen är ju katastrof! Socialstyrelsen har skarpt rekommenderat att börja testa stort via ex drive in. 100 000 tester på vecka finns tillgänglig som inte utnyttjas. Är inte det absurt?
Här en artikel kring ämnet. Labben verkar har kapacitet för 100 000 tester i veckan.
10.44

Brister med hygienrutiner – nästan hälften gör fel

SVT NyheterDe vanliga basala hygienrutinerna är viktigast för att förhindra smittspridning inom vården. Vi har träffat hygienläkare Charlotta Karlsson och hygiensjuksköterskan Susanna Lundvall som jobbar med att förhindra smittspridning i Region Kronoberg.
13.13

Patienter kan ha smittats av corona på sjukhuset i Ljungby

SVT NyheterRegion Kronoberg utreder om patienter som varit inlagda på lasarettet i Ljungby kan ha blivit smittade med covid-19 på sjukhuset. – Vi tar det på stort allvar, säger sjukhuschefen Maria Wiltz.
15.42
Finns Coronaviruset på alla äldreboenden i Ljungby kommun
@Sanna - Hej Sanna. Vi vet inte tyvärr. Regionerna och kommunerna går inte ut med information vilka äldreboenden i en viss kommun där smitta hittats.
19.06

Region Kalmar planerar för fler coronatester ”Testerna kommer successivt att gälla alla som arbetar inom vård och omsorg”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

11.09
Kommer det redovisning kommun för kommun idag på antalet fall?
@Ola-Johan - Det tror vi att det ska göra
11.29
Ska alla som redan flyttat till sina sommarstugor
resa hem??????
@IngegerdLundin - Det är upp till varje enskild individ att avgöra. Som statsministern sade på presskonferensen:
"Det här innebär inte att allt är som vanligt. Under sådana här resor gäller fortfarande sunt förnuft, stor försiktighet och ännu större eget ansvar så att risken för smittspridning i samband med den här typen av resor minimeras. Det beror på hur ni tar er dit, vilka ni umgås med och hur ni rör er i samhället ni besöker."
12.34

Initiativ i Ljungby ska ge rätt covid-19-information på arabiska

Invandrade som hämtar information om den pågående pandemin från sina hemländer riskerar att agera felaktigt.
– Det skapar en krock här hemma, säger undersköterskan Hanin Mshenesh.
14.22

Nya biljettlösningar i länstrafiken Kalmar

Från i dag går det att köpa både enkelbiljetter och 30-dagarsbiljetter i Kalmar länstrafiks app.

- Vi har skyndsamt tagit fram nya möjligheter för våra kunder att köpa sina biljetter då det på grund av covid-19-pandemin inte längre går att använda framdörrarna på de stora bussarna. Vi hoppas att detta kommer underlätta för dem som har långt till exempelvis biljettautomater och fasta försäljningsställen säger Christer Holmgren, trafikdirektör vid Kalmar länstrafik.

14.31
Idag kom uppdaterade siffror på hur coronasituationen ser ut i Kronoberg och Kalmar län - kommun för kommun.

Coronavirusets spridning i Småland – kommun för kommun

SVT NyheterEfter att en domstol beslutat att antalet smittade av coronaviruset i varje kommun ska vara offentliga har Region Kronoberg och Kalmar släppt siffror på bekräftade fall uppdelat per kommun.
10.49

Två nya dödsfall i Kronobergs län

Det senaste dygnet har två nya dödsfall rapporterats in i Kronobergs län. Enligt regionen handlar det om två äldre personer, där den ena avlidit på sjukhus, och den andra utanför sjukhuset.
Sammanlagt 591 personer har testat positivt i covid-19 sedan pandemin bröt ut i Kronoberg.
25 personer vårdas i nuläget på sjukhus i länet, varav 3 personer på IVA.
14.18

Inga nya dödsfall i Kalmar län

Även Kalmar län hr nu uppdaterat sin coronainformation för fredagen. Inga dödsfall har rapporterats.
243 personer har bekräftats smittade i Kalmar län. 38 personer är inlagda på sjukhus, varav 2 på intensivvårdsavdelning.
19.22

Därför är sifforna olika i covid-19 redovisningarna

18, 25 eller 31 dödsfall? Det förekommer olika uppgifter om avlidna i covid-19 i Kalmar län, men det betyder inte att någon av siffrorna är fel.
19.45

Ingen smitta på äldreboenden i Emmaboda – äldre arbetsmodell kan vara bidragande

På kommunens äldreboenden i Emmaboda har det hittills inte påträffats ett enda fall av covid-19. En bidragande orsak kan vara deras 30 år gamla arbetssätt inom omsorgen.
15.58

Oskarshamn får en egen kulturkanal med livesändningar

Näst på tur att erbjuda sina invånare underhållning i coronatider och samtidigt stötta kulturarbetare är Oskarshamns kommun. Den 22 maj är det premiär för Kulturkanalen, med programmet Freda freda. Dagen efter, på lördagen, sänds en livekonsert med The Quill.

Enligt kulturchefen Peter O Ekberg kommer kanalen också fyllas med humorporgram, talkshows med och för barn, pysselprogram och konserter. 

Oskarshamns kommun kommer betala ett gage till lokala artister och medverkande som uppträder i programmen.

16.35

27 nya bekräftade fall av covid-19 i Kronobergs län

Under lördagen uppdaterade Region Kronoberg sina siffror. Hittills har 618 fall av covid-19 bekräftats i Kronobergs län. Det är 27 fall fler än dagen innan. Totalt är 24 personer är inlagda på sjukhus, tre av dem vårdas på en intensivvårdsavdelning.
08.49

Hemtjänstanställd nära att åka till covid-sjuk utan skyddsutrustning

SVT NyheterTorsås kommun hade tidigt bekräftade fall av covid-19 inom äldreomsorgen. SVT Småland har varit i kontakt med en person som arbetar i hemtjänsten och som är orolig över att information om smitta inte är tillräckligt lättillgänglig.
17.00

Ett nytt dödsfall i Kalmar län

Det senaste dygnet har ett nytt dödsfall rapporterats in i Kalmar län. De uppdaterade siffrorna från Region Kalmar visar att 250 personer har bekräftats smittade av covid-19. Just nu är 32 personer inlagda på sjukhus och två av dem får intensivvård. Hittills har 19 personer från Kalmar avlidit på länets sjukhus med bekräftad covid-19 diagnos.  
08.57
Är det 100% säkert att Corona viruset endast smittar genom droppsmitta?
@IngegerdLundin - Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser. Dropparna faller snabbt ner genom luften och når som regel inte längre än någon meter.

Viruset kan också överföras via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta. Man kan därför inte utesluta att smitta sker även från föremål. Det är dock ännu inte klarlagt hur länge viruset kan överleva på ytor och föremål. Material och förhållanden så som luftfuktighet, temperatur och solljus påverkar hur länge viruset överlever. Fortsatta studier får visa om spridning via ytor och föremål har någon betydelse för spridningen av covid-19.

08.59

Kyrkans 850-årsjubileum skjuts upp

Denna sommar skulle Växjö stift fira 850-årsjubileum: med 850-årskalas för barn, pilgrimsvandring från England till Växjö, Tegnérspelet: Esaias utanför Östrabo och jubileumshögmässa i Växjö domkyrka. Men firandet skjuts nu upp till nästa år.
Nya datum: 
  • 850års-kalaset planeras istället till lördagen den 8 maj 2021
  • Tegnérspelet ”Esaias” till de två första veckorna i augusti 2021
  • Jubileumshögmässan till den söndagen 26 september 2021
12.01
Kollar man restauranger även i Kronobergs län??
Tycker det ärfruktansvärt att se trängseln när man är ute. Inte konstigt att siffrorna i Kronoberg skenar.
Skärpning nu!!!!!
@Pop - Hej. Ja, kommuner kontrollerar även restauranger i Kronobergs län. I vilken utsträckning kan vi dock inte svara på.
12.55

Tre nya dödsfall i Kronoberg under helgen

När coronastatistiken uppdaterades efter helgen visade den att tre nya dödsfall inträffat i Kronobergs län. En person har avlidit på sjukhus och två utanför sjukhus. I Kalmar län har ingen person rapporterats död i covid-19 sedan i fredags.
19.52

Ny metod rengör ambulanser – efter att coronapatienter körts

För att förhindra spridning av coronaviruset måste ambulanserna städas noggrant efter varje körning. Ambulanssjukvården i Region Kalmar län är först i landet att använder en ny maskin som underlättar städningen. De använder sig nu av väteperoxid-dimma för att desinficera ambulanser.
07.23
Läste i VT att det är en familj från Tyskland som är på sem i Vimmerby, hur är det möjligt?
@B - Hej. För EU-medborgare finns i nuläget inga regler som säger att man inte får åka in i Sverige.
07.27

Visfestivalen i Västervik firar 55 år med bantad festival

Trots de restriktioner som Covid-19 innebär kommer festivalkvällar att genomföras torsdagen den 9:e och fredagen den 10 juli.  De få publikplatser som finns kommer att delas ut till vård- och omsorgspersonal i Västervik kommun skriver festivalarrangören i pressmeddelande.

Festivalen kommer också streamas ut gratis till alla som vill se och höra.

Biljetter som är köpta till årets festival kommer att gälla nästa år.

10.46

Person i yngre medelåldern död i covid-19

SVT NyheterEn person i yngre medelåldern har avlidit av covid-19 i sitt hem. Personen ska ha varit i kontakt med sin vårdcentral innan hen avled.
16.06

18 patienter på avdelning i Ljungby smittade av corona – fyra döda

SVT NyheterEn utredning som Region Kronoberg gjort visar att Ljungby lasarett drabbats av spridning av coronaviruset inne på sjukhuset. 18 patienter på en och samma avdelning har drabbats på ett sätt som gör att det inte går att utesluta att de smittats på sjukhuset. Fyra av patienterna har senare avlidit.
10.58

Provtagningar för covid-19 utvidgas

Från nästa vecka kommer personal inom hälso- och sjukvård, kommunal vård och omsorg samt personlig assistans att kunna testas vid misstänkt covid-19, meddelar Region Kalmar i ett pressmeddelande.

15.46

Nya siffror: Så många är smittade av corona – kommun för kommun

SVT NyheterSedan några veckor redovisar sjukvården i Kronoberg och Kalmar län antalet bekräftade fall av covid-19 i varje kommun. Här är senaste uppdateringen.
15.54
Jag hoppas Corona får stå tillbaka, när det gäller kollovistelse för alla barn, som såväl behöver
något roligt att se fram emot.
@IngegerdLundin - Så blev det. Läs här.
16.02
Sanningen 10 gg fler smittade 800 minimum. Har själv haft alla typiska simptom utan att bli registrerad!
@M.R. - Nu har Folkhälsomyndigheten presenterat resultaten på deras första antikroppstester. Siffrorna visar att färre personer än man tidigare trott som har utvecklat antikroppar. Detta kan du läsa om här

Men det behöver inte betyda att det är färre än beräknat som kan ha immunitet. Det kan du läsa mer ingående om här

06.43
tack för fin update i kalmar län,vet man hur många är smittade i Emmaboda kommun?
@halinanilsson - Hej! Regionerna redovisar inte antalet fall i de kommuner som har färre än tio bekräftat smittade och Emmaboda är en av de kommuner som regionen inte redovisat någon statistik för.
07.03
Är det fortfarande bara patienter som blir inlagda som testas för Corona ?
@Åsa - Hej! Nej, inte bara patienter som sedan blir inlagda testas för covid-19. Region Kronoberg uppger exempelvis att de har testat cirka 4500 personer varav 677 (20/5) har konstaterats smittade. 
07.08
Kan ni inte plocka bort alla gamla löpsedlar ? Antar att det måste finnas mycket nytt att fylla på med eller ?
@ACjonsson - Hej! Vet inte riktigt om du menar i detta flöde eller på vår vanliga sida. Här samlar vi corona-relaterade artiklar för att läsare och tittare lätt ska få en överblick över utvecklingen i vårt område. Vår vanliga sida uppdateras löpande med nya artiklar och inslag, vilka vi ibland länkar samman med äldre artiklar som berör samma ämne. Även det för att underlätta för läsare/tittare som vill läsa in sig på ämnet.
10.03

Sex nya dödsfall i Kronobergs och Kalmar län

Region Kronoberg rapporterade under fredagen att ytterligare fem personer avlidit i sviterna av covid-19 i länet. Enligt regionen rör det sig om fem äldre personer, varav fyra avled när de fick sjukhusvård och den femte avled utanför sjukhus. Även region Kalmar län uppger under fredagen att ytterligare en person avlidit till följd av coronaviruset. 
Totalt har 56 personer avlidit i Kronobergs län och 20 personer i Kalmar län i sviterna av covid-19 (22/5). 
De senaste uppgifterna om antalet bekräftat smittade och avlidna finns alltid högst upp på denna sida.
11.39
Om covid19 finns kvar för gott hur ska våra liv då bli? Ska vi som tillhör högriskgruppen fortsätta att leva i karantän till ett vacin kommit?
@MichaelW - Exakt hur framtiden kommer att bli är ju svårt att svara på, det är ju upp till myndigheterna att bestämma hur restriktionerna och rekommendationerna ska förändras vecka efter vecka.
13.32
Är det okej att gå till frisören? Där kan man ju inte hålla avstånd.
@Gustaf - Hej! Det får du själv avgöra. Rekommendationer och restriktioner finner du på Folkhälsomyndighetens hemsida. 
13.55
Varför kommer inte region Kronoberg igång med en bredare provtagning trots att det gång på gång riktas kritik mot regioner som inte ökar!! Svar av smittskyddsläkare önskas.
16.40

Coronasjuka patienter vårdades utan skyddsutrusning

SVT NyheterPatienter med covid-19 inom Region Kronoberg har hanterats av sjukvården utan rätt skyddsutrustning. Ett par händelser är kopplade till den coronadrabbade avdelningen på Ljungby lasarett.
07.29
Vad hände med infon om smittade kommun för kommun
@PetraOlsson - Hej! Regionen släpper den informationen en gång i veckan, nästa gång antalet fall rapporteras kommunvis borde vara på torsdag. Här har vi rapporterat om förra veckans statistik. 
07.37

Alvesta kommun öppnar upp – äldre får träffa anhöriga igen

SVT NyheterFrån och med idag ska Alvesta kommuns äldre kunna träffa sina anhöriga igen. Kommunens äldreboenden upprättar nämligen så kallade säkra träffpunkter som anhöriga ska kunna besöka. Man bryter på så sätt de äldres ofrivilliga isolation som uppstått till följd av besöksförbudet på landets äldreboenden.
07.39
Hej! Bor i Kronobergs län vågar jag gå till frisören är 80år?
@Erik - Hej. Eftersom du är i riskgruppen så borde du enligt FHM inte besöka frisören just nu.
07.40
Nu har smittan börjat krypa in hos barnomsorgs personal, hur gör vi för att skydda oss? Har ju ingen skyddsutrustning och ettåringar kräver ju att man bär på dem. Totalt kaos.
@Linda - Hej. Personer som har symptom ska ju inte vara på jobbet. Barn som har symptom ska inte vara i barnomsorgen.
09.35
Varför har inte hemtjänsten munskydd? Trodde det var rekommendationer som gällde nu.
@Anna - Hej! Omsorgspersonal ska använda munskydd om de vårdar äldre med misstänkt eller bekräftad smitta, men det finns inga restriktioner som säger att de alltid ska göra det. Frågan har däremot diskuterats, vilket SVT rapporterat om här bland annat. Du kan läsa mer om restriktioner och rekommendationer på Folkhälsomyndighetens hemsida.
11.18

Sju vårdas på IVA i region Kronoberg

Ytterligare två personer vårdas nu på intensivvårdsavdelning i Kronobergs län till följd av covid-19, det visar region Kronobergs senaste statistik. Ingen person har rapporterats avliden i sviterna av covid-19 i regionen under helgen, men ytterligare 24 personer har bekräftats smittade.
11.28

Ytterligare dödsfall i Kalmar län

Under helgen har ytterligare ett dödsfall rapporterats in i region Kalmar län, det visar regionens senaste statistik. 
Totalt vårdas 25 personer på sjukhus med anledning av covid-19-infektion och 274 personer är bekräftat smittade.
Antalet bekräftade fall av covid-19 för respektive kommun i Kalmar län är under måndagen:
Kalmar: 117
Västervik: 26
Mönsterås: 25
Torsås: 21
Oskarshamn: 20
Nybro: 19
Mörbylånga: 17
Borgholm: 12
(Kommuner med färre än tio fall redovisas ej.)
De senaste siffrorna om bekräftat smittade och avlidna till följd av coronaviruset i både Kalmar och Kronobergs län hittar du högst upp på denna sida.
09.44

Region Kronoberg rapporterar in två nya dödsfall

Under tisdagen rapporterar region Kronoberg att ytterligare två personer har avlidit i sviterna av covid-19. Det rör sig om två äldre personer, varav den ena avled på sjukhus.