SVT rapporterade · Psykologen svarar på dina frågor

10.47
Hej och välkommen!
Det går bra att ställa dina frågor redan nu, så får du svar från Johan Waara från kl.11 och framåt. 
11.04
Ekonomer varnar nu att människor som förlorar sina företag/livsverk kommer att ta livet av sig. Kan man inte starta reportage om hur vi ska klara oss? Det är massor som redan startat vägen att bli självförsörjande tex. Innan alla hade jobb klarade man sig faktiskt ändå. Är det mest personer med höga löner som är rädda, och de som inte är med i a-kassan? Själv har jag aktivitetsstöd och lever på luft efter att räkningarna är betalda. Mat för två för 1200kr per mån.
@Anna - Johan Waara svarar: Det finns absolut en överhängande risk att människor som förlorar allt går ner sig i depression som i värsta fall kan leda till suicid. Vilka personer det kommer att handla om är svårt att säga, men att det endast skulle vara rika håller jag inte som troligt. Snarare de som har en känslighet för nedstämdhet i kombination med att förlora allt som kanske byggts upp under lång tid.
Vidare så låter det klokt att börja lyfta fram hur vi ska ta oss ur detta över tid. Det finns ju mycket som tyder på att vissa branscher kommer vara mer utsatta än andra och då måste personer som befinner sig i dessa få lite extra stöd. Men inget av detta kan vi riktigt göra nu eftersom vi är i den akuta krisen. 
11.12
Här är experternas fem tips till dig som jobbar hemifrån just nu.
11.15
Har du något tips om hur man inte blir alltför less på sin sambo? Jobbar hemifrån båda två och det finns ju inte jättemkt spännande att prata om när arbetsdagen är slut...
@IdaB - Johan Waara svarar: 
I ett "vanligt" läge så har två personer som lever ihop oftast många andra kontakter vilket ger att man har saker att prata med varandra om. Jag skulle här vilja förorda att vara lite extra strukturerad avseende andra kontakter för att få input från andra. Sätt upp tider varje dag där du ringer andra och bollar med dem. Ta t ex en promenad och prata i telefon. När ni sedan är hemma så kan ni efter bästa förmåga försöka skapa ytor så att ni inte skaver för mycket på varandra. Det gäller helt enkelt att försöka återskapa och konstruera det som brukar ske.
11.18
Hej, jag har nyligen fått diagnosen PTSD samt ångest och depression. Ett råd jag fått för dessa tillstånd är att undvika att isolera mig så mycket som möjligt. Jag väntar på behandling men detta kommer blir uppskjutet pga corona epidemin. Nu blir det väldigt socialt isolerade tider istället. Har du några råd till mig ang denna situation?
@A - Johan Waara svarar:
Hej! Att komma ut och aktivera sig (exponera sig) är en viktig del av den PTSD-/ångestbehandling. Läget vi nu är i kommer inte vara för evigt och du kommer kanske redan inom några månader att kunna jobba bättre med dina bekymmer. Tills dess så tycker jag att du ska försöka aktivera dig så mycket som möjligt inom de ramar som föreskrivits (avseende tex social distansering). Sedan så kanske du har någon vän/släkting som kan hjälpa dig med att komma ut samt att undvika isolering. Tänk att du framöver ska "underhålla" behandlingen och att den får ta riktig fart på andra sidan Covid-19.
11.27
Jag känner mig ibland väldigt arg på de som inte följer regeringens riktlinjer vad gäller karantän. Ibland har jag skällt ut folk på jobbet som varit snuviga, så arg blir jag. Hur kan man uttrycka sig så att de fattar att de borde stanna hemma?
@Karl - Johan Waara svarar: 
Att bli förbannad arg, förtvivlad och ledsen är på inget sätt konstigt vid denna händelse. Ingen av oss har riktigt verktyg för att hantera det som sker eftersom vi inte varit med om något liknande tidigare. Din reaktion är nog i stora stycken ett uttryck för rädsla och jag är övertygad om att att du når fram betydligt bättre till dina kollegor eller andra personer om du kommunicerar just den delen. Dvs försöka att förklara din rädsla för personen istället för att bli arg.
11.45
Hej! Undrar om du har något tips på bra verktyg för att inte lamslås av oro av coronaviruset och effekterna av det? När katastroftankarna kommer och man oroas för att förlora nära och kära, bli av med jobbet (och allt det för med sig), hur hanterar man oron där och då?
@H - Johan Waara svarar:
Hej! Oro kommer självfallet som ett brev på posten för många nu avseende alla de delarna som du radar upp. Men lika lite kontroll som du i vanliga fall har avseende att t ex trilla på cykeln eller bli påkörd har du nu. Vi vet inte vad som händer med något runt omkring oss och måste därför försöka acceptera läget samt inte tänka så mycket framåt. Försök att ta en dag i taget och njut av varje liten del. Det är även lätt att man med vänner eller på sociala medier ältar vilket i stunden kan vara skönt, men som i förlängningen leder en åt fel håll. Jag tänkte t ex gå ut och springa när vi är klara här för att på så vis rensa huvudet lite. Därefter strukturerat arbete under eftermiddagen och sedan ta hand om mina tre barn. Mitt fokus får då ligga på varje aktivitet och inte på hur påsken kommer bli eller om jag i höst blir arbetslös. Det är en extremt oviss tid och vi måste alla hjälpa varandra även med de små delarna. Min egna devis är precis som min väggbonad här hemma där det står "Tig och lid". Det finna en hel del att hämta från de orden om man inte tänker på dem som hårda utan som ledord.
11.52
Svenskar är väl generellt ganska duktiga på att hålla ett socialt stort avstånd, sitta på varannan plats i bussen, stå långt ifrån varandra, inte kindpussas etc. Kan det vara anledningen till att vi inte har den kraftiga puckeln av insjuknade här? Ska man vara mer rädd för beröring framöver?
@Kris - Johan Waara svarar:
Hej! Jag är inte läkare eller epidemiolog ska inte trassla in mig för mycket i det biologiska. Men vi vet från alla sjukdomar att beteenden har en avgörande roll för att sprida både det ena och andra. Jag lämnar dock denna fråga vidare till de som bättre kan besvara den.
11.52
Jag är mycket orolig för att livet inte kommer att bli normalt igen. Jag har gamla föräldrar och är orolig för dem. Och har stark rädsla för att jag kanske aldrig kommer att träffa min syster som bor utomlands. Livet verkar inte värt att leva längre.
@Dina - Johan Waara svarar: 
Hej! Du låter väldigt nere och om dessa tankar växer sig ytterligare starka hos dig så rekommenderar jag att du söker kontakt med en psykolog. Rädsla och oro är något som många nu bär med sig och det kan vara bra att få prata med någon om detta. Det finns ju flera digitala lösningar vilket nu är att föredra då du inte i första hand bör besöka en vårdcentral. Sedan så ska vi nog vara inställda på att livet inte kommer bli riktigt som innan Covid-19, men det betyder inte nödvändigtvis att det blir sämre.
12.13
Har mycket ångest nu speciellt över att smitta andra och att åka kollektivt. Har pyttelite ont i halsen men vill gärna ta mig till min pappa (Han är inte gammal.) men har dåligt samvete att tänk om jag har corona och att jag kommer smitta folk. Är också rädd över att bli smittad.
Mvh William 20 år
@William - Johan Waara svarar: 
Hej William! Inte konstigt att du har ångest över flera delar kopplade till Covid-19. Att man själv skulle kunna göra andra sjuka är självfallet också något att brottas med. Jag ska på inget sätt bedöma dina symtom här, men jag tycker det låter som om du kanske ska vänta med att resa och istället kanske höras med din pappa via någon digital plattform. Rör du dig inte ute bland människor med symtom (även om du kanske inte har Covid-19) så behöver du inte ha ångest över att smitta andra. Statsministern gick igår ut med att vi alla måste hjälpas åt och inte chansa. Kanske har det halsonda släppt om bara några dagar och då kan du besöka pappa. 
12.14
Hej, tar examen från en teknisk högskoleutbildning till sommaren, hade flera arbetsintervjuer inbokade i vår och samtliga har nu blivit inställda. Budskapet är generellt att efterfrågan har havererat helt och anställningsstopp råder. Detta tillsammans med antal döda/sjuka runt om i världen gör att jag känner mig fruktansvärt nedstämd och min tidigare så positiva framtidssyn är som bortblåst. Har du något tips på hur man motar dessa destruktiva tankar som upptar all min energi i dagsläget. Mvh
@André - Johan Waara svarar:
Hej! Företag och organisationer har för tillfället satt stop för det mesta då ekonomin är satt på paus. Det behöver på inget sätt betyda att dina positiva framtidstankar är grusade. Lägg nu fokus på en dag i taget och då t ex att bli klar med din utbildning. Ingen vet vad som väntar. Vad det gäller döda och sjuka så är det självfallet hemskt i varje enskilt fall, men om vi hjälps åt så kommer även detta kunna hanteras. Mitt tips är precis som jag skrivit till andra att strukturerat fokusera på en dag i taget, göra saker som du gillar, höras med vänner via digitala plattformar samt att undvika ältande.
 
12.19
Hur pratar man med barnen om detta (8 och 5 år)? Man vill ju förmedla ett lugn som förälder, men samtidigt förklara allvaret i situationen.
@Lson - Johan Waara svarar:
Många barn har i grunden en förväntasoro kring olika saker då mycket i deras liv är nytt för dem. Det kan vara en ny skolklass, en resa eller ett kalas. När det gäller denna situation så är föräldrarnas egna oro nästan det som spökar mest. Det gäller nu att man som vårdnadshavare själv signalerar ett lugn, men samtidigt svarar på frågor och lyssnar till barnen. Några tips är:
1) håll lite extra koll på barnets mående genom att då och då stämma av (utan att nödvändigtvis fråga "är du rätt för Covid-19" var femte minut).
2) Lyssna till barnets tankar och känslor samt validera barnet.
3) Om barnet inte frågar så behöver ni inte fylla på onödigt mycket utan kan ta saker som de kommer.
4) Läs på själv och då från trovärdiga källor så att ni själva har koll på det senaste.
5) Jobba med ert egna mående för att kunna vara trygga med barnen.
6) Passa på att göra skitmysiga grejer i hemmet.
12.26
Jag tycker det är "oansvarigt" att inte ta det myndigheter säger på allvar. Jag ger er rådet att ta ett "eget ansvar" innan det är alldeles försent...
Du skall inte behöva få en anhörig som blir sjuk i coronan eller mycket svårt sjuk o behöver vård innan du reagerar, eller att du själv blir svårt sjuk. Snälla, alla ni där ute respktera de riktlinjer/råd Folkhälsomyndigheten och Regering/Riksdag ger oss alla i vårt land Sverige.
Ber för vår nation och hela vår värld!

@Nette - Johan Waara svarar:
Hej! Beteendeförändringar är svåra även i extrema situationer som dessa. Detta ger att många kör på och agerar "oansvarigt" utifrån ett perspektiv, men kanske inte ifrån hens egna. Alla måste nu ta sitt ansvar och göra förändringar av sina beteenden även om det känns jobbigt. Tänker att vi alla kämpar på lite extra nu för att komma i mål med så små skador på individ- och samhällsnivå som det bara är möjligt. Vi börjar med att göra lite bättre idag än igår och glömmer de eventuella missar vi gjort. Historiken kan vi inte förändra, men idag och framåt kan vi göra mycket bättre!
12.29
Hej, har du något tips om att få kraft till att få vardagen att fungera? Är student och måste nu studera på distans vilket gör att strukturen i vardagen försvinner med att stiga upp och fara någonstans. Istället blir de att man bara sitter hemma och får inte kraft till att göra något alls.
@Rosalinda - Johan Waara svarar:
Hej! Det här blir en prövning för både dig och mig. Jag arbetar som lärare vid Uppsala universitet och jobbar hemifrån med distansundervisning. Självklart så är det lätt för både dig och mig att sova lite längre, kolla filmer, träna eller laga härlig mat istället för att jobba/plugga. Skalman var verkligen någonting på spåren med sin Matochsovklocka. Du och jag samt många andra får leva lite som Skalman nu och försöka ha massor med struktur i våra liv. Gör vi det så kommer vi fixa det här bra och komma ut i fin form på andra sidan.
12.33
Tack för alla era frågor, nu avslutar vi den här chatten och tackar Johan Waara för den här gången.