SVT rapporterade · Jobbar du hemifrån på grund av coronaepidemin?

Här är de tips, förslag och upplevelser av hemarbete som ni skickat till oss under dagen.

Tack för alla inlägg. Nu stänger vi chatten för denna gång.

08.10
Jag är konsult inom IT. Våra jobb trummar på som vanligt. Varken mer eller mindre jobb. Inom våran sektor är det ju inte heller ovanligt att sitta hemma och jobba. Skulle lika gärna kunna sitta var som helst bara det finns internet
@Micke - Vad bra att det funkar för dig!
08.11
Vi får inte gå in till kontoret om vi inte har särskilt tillstånd från krisgruppen, så nu sitter vi alla hemma - flera hundra personer - var och en sitter på sin egen pinn-stol hemma i köket eller var vi nu kan sitta och jobba online. Varje dag, på eftermiddagen, har vi grupp-fika genom Skype och pratar lite strunt. Det stora samtalsämnet igår var förstås "Corona" och inte minst alla butiker och restauranger som stänger, vilket är så ledsamt. Cheferna tar ett stort ansvar för att höra sig av till alla och höra hur det är och hur det går, och de gör det de kan för att underlätta. Det mesta arbetet fungerar alldeles precis som vanligt, bortsett att vi inte går in i konferensrummen utan istället kopplar upp oss på Skype. Kaffet får man koka själv, så företaget kommer nu att spara in stora summor på det uteblivna kaffedrickandet på kontoret. Men det är inte utan att man tänker på alla de, som nu är på väg att förlora sina arbeten... och på vilken omställning det här kommer bli i samhället framöver. Vi gör vad vi kan för att stödhandla luncher hos våra lokala restauranger, men lunchrestaurangerna runt kontoret måste ha det svårt nu.
@E. - Tack för att du delade med dig av din vardag! 
08.13
Tyvärr tar vår arbetsgivare viruset inte på allvar. Ingen tillåts att jobba hemifrån. Vi är 30 personer som jobbar i kontorslandskap samt 20 till i huset totalt. Någon som vet vad vi kan göra åt detta?
08.14
Japp, jobbar hemifrån! Funkar bra, men saknar dagliga möten med kollegor! Men vi håller kontakt via Skype och WhatsApp
08.16
Hej! Jag har arbetat hemifrån i flera år innan som student och har redan rutinerna och disciplinen i bagaget nu när det var dags att göra det igen. Det tar dock extra mycket tid att försöka nå kollegor man kunde tala med direkt och dessutom tycker jag att arbetsrelationerna sätts på prov. Min partner däremot har haft svårt att göra ett lika bra arbete hemma och längtar tillbaka till kontoret. De har kört enhetsfikat över videosamtal i ett försök att hålla god kontakt.

Det är helt ok att göra detta en kort tid. Men jag tänker så klart på alla de som ej kan jobba hemifrån eller kanske jobba överhuvudtaget. Lidande i vardagen och stress över tid. Hur många miljoner människor ska lida innan detta är över? Det är svårt att ställa lidande mot lidande men Sverige är ett föregångsland som låter de delar av samhället som kan gå på som vanligt gå på som vanligt med ”frihet under ansvar” för smittspridningen.

Heja Sverige!

Med vänlig hälsning, Elin R
08.18
Här kommer lite tips från experter, som kanske kan vara intressant för er som jobbar hemma. 

Experternas fem tips för att lyckas på jobbet – i hemmet

SVT NyheterAllt fler jobb sker nu hemifrån för de som kan göra det, under coronakrisen. Men att hålla fokus kan vara en utmaning. Här följer därför experternas tips på hur du jobbar i hemmet.
08.19
Jobbar som läkare på vårdcentral och sitter i karantän sedan 2 veckor på grund av förkylning. Jobbar med patientsamtal över telefon och chatt. Detta fungerar relativt väl, men misstänker att vi när det här lägger sig kommer upptäcka en del saker som vi missat, framför allt hos äldre, eftersom vi inte kunnat undersöka och träffa dem.
@Sara - intressant att få höra hur det fungerar i olika branscher. Om du vill berätta mer får du gärna skicka ett mail till oss orebro@svt.se. 
08.23
Hej,
Jag har arbetat från hemmet i snart 2 veckor, står inte ut länge till. Sitter helt paralyserad och tittar tomt på min datorskärm. Ut med Corona tester så att alla som inte är smittade kan återgå till arbete.
08.23
Jag jobbar hemifrån eftersom jag har lite luftvägssymptom. Det är både bra och dåligt. Det är svårt att få en ergonomiskt riktig arbetsmiljö och svårt att variera arbetsuppgifter. Men riktigt bra för att det är mycket lättare att koncentrera sig och få bra flyt i arbetet.
08.23
Dötrist att vara isolerad..
08.23
Är teknisk specialist inom fordonsbranschen. Det mesta flyter på som vanligt men kan dock känna att admin-spöket kommer krypande, på något vis kan det bli lite mer telefonsamtal, mail etc än under en vanlig dag på jobbet.
08.51
Jag är arbetslös, så för mig är det ingen större skillnad. Behöver inga människor runt om mig. Jag har hundarna och bättre sällskap kan man inte ha!
08.51
Kan inte göra det då simhallar fortfarande är öppna. Visst dödar klor i vattnet viruset, men vi kan inte hålla 1m till eleverna. Det är ganska hands-on när man lär de vissa moment som flyta eller när man ska korrigera tekniken. Blir orolig, men har ingen annan inkomst.
@Simlärare - om du vill får du gärna skicka ett mail och  berätta mer. orebro@svt.se. 
08.51
Jobbar med transport, märkt avsevärd minskning.. men svårt att jobba hemifrån.
08.51
Är arbetslös
09.13
Studerar heltid på universitet, och förväntas fortsätta med det hemifrån. En omöjlig ekvation med små barn som inte får gå på förskola pga lite snuva. Studiero = noll.
09.14
Jobbar statligt och arbetar numera hemifrån. Visst blir dagarna lite trista. Men jag tar gladeligen mitt ansvar gentemot mina medmänniskor och folkhälsan. Tillsammans tar vi oss igenom det här. En stor eloge till alla er som rapporterar dygnet runt. Vill också passa på att tacka alla inom vården för ert enorma arbete. Tack för allt ni gör för oss! Ni är fantastiska!
09.15
Sitter hemma och planerar en konferens i Virtual Reality för 400 personer. Ska bli intressant att se hur virtuella miljöer kan användas för att förbättra interaktion och socialt samspel på distans!
09.23
Har jobbat som konsult hemmifrån i många år. Strukturera dig. Skriv upp de 6 viktigaste uppgifter för dagen. Ta det tråkigaste först och roligaste sist för att undvika uppskjutasjukan. Ät på bestämda tider och ta en promenad på 30 -45 min som bensträckare för att inte bli för stillasittande
09.23
Arbetar hemifrån men pendlar till kontoret någon dag per vecka då jag måste eftersom jag inte kan utföra allt hemifrån. På kontoret har jag en 27 tums skärm, nu sitter jag med en 15 tummare. Kommunens nätverk är överbelastat av distansundervisningen så det går riktigt segt att ladda allting.
09.23
Nästan alla beordrade hemarbete på obestämd tid. Jobbar inom IT så vi har en viss vana att jobba individuellt och på distans via videomöten och telefon men i längden kommer det att bli trist.
Mitt största problem för stunden är närheten till kylsåpet (slinker ner aldeles för många mackor till kaffet) och att gymmet är stängt så det blir ingen träning heller. Morgonpromenader får bli lösningen tills vidare.
09.23
Jag har 2 gymnasieelever som jobbar hemifrån. Det funkar hur bra som helst! Fattar inte varför inte grundskolan stänger så att vi inte får en smittspridning bland barn och deras lärare! Det nämns inget om hur utsatta lärarna och annan skolpersonal är!
09.23
Jobbar inom IT i en sektor som fortfarande går bra i dessa tider. Vi har bra infra i Sverige så tekniskt funkar det bra. Personligen trivs jag bättre att jobba hemifrån än i ett högljutt kontorslandskap med många störmoment. Normalt sett är det inte acceptabelt annat än tillfälligt, men skulle personligen kunna fortsätta med detta permanent. För den sociala biten har vi "digital fika", dvs telekonferens där vi pratar annat än jobb - ett mycket bra initiativ. Vi pratar mer nu med dom som inte jobbar på samma ort än vi gjorde innan, även om samtalsämnet många gånger är Corona.
09.24
Då jag lider av sviterna efter utmattningssyndrom och ME så är det för mig väldigt skönt för mig att nu kunna jobba ännu mer hemifrån än jag vanligtvis gör. Det sparar lite på mina krafter att slippa ta mig till och från jobbet med den jobbiga kollektivtrafiken😵 samt den sociala biten, som i och för sig är väldigt trevlig men framförallt utmattande. Jag är ju van att jobba hemifrån och tycker dessutom att jag får gjort mycket mer hemma än på kontoret där man hela tiden distraheras av nåt. Mina pauser brukar bestå av en promenad i dagsljuset, lite yoga eller meditation😇👌 Och det är så himla skönt att slippa förbereda matlådan vareviga dag 👌 Tummar upp för mer hemarbete!👍👍
09.24
Arbetat hemifrån nu snart 2 veckor. Funkar jättebra! Jobbar i öppet kontorslandskap vanligen och det kan ofta bli högljutt och stökigt pladder bland kollegorna. Kan fokusera så mycket bättre nu märker jag och får jättemycket gjort! Vi har chatt och videokonferenssystem så möten och fikaprat har fått flytta över där istället.
Ett plus i kanten är att jag slipper pendla fram och tillbaka till jobbet och därmed frigör mycket tid till annat när jobbet är slut. Ett minus är bristen på vardagsmotion.
09.24
Vi som arbetar som järnvägskonsulter arbetar på som vanligt. Vi har kontrakt med stora beställare som Trafikverket och har inte märkt att vår bransch har blivit påverkad.. förutom att många arbetar hemifrån.
09.24
Vi får inte jobba hemifrån i Jönköpings län trots att våra elever på gymnasiet är hemma. Man utsätter varje dag för smittan, när kan man undvika det. De arbetsgivare är sjuka för makt och manipulation. De tror att vi inte gör något vettigt hemma. VAKNA SVERIGE! TITTA PÅ ITALIENS OCH SPANIENS SITUATION. Hur många måste dö för att fatta ett klockt beslut? Bryr ni er bara om pengar, är det bara dem som spelar roll för er? Folkhälsomyndigheten rekommenderar att folk stannar hemma och vad gör arbetsgivare? De tvingar folk att utsätta sig för smittan. Sjuka människor! :(
09.28

”Jag tror att det blir jobbigt snart för jag har ju inget socialt liv”

Här i Sverige har ju gymnasieskolorna och högskolorna stängts för att coronasmittan inte ska spridas mer i samhället. Det vill säga utbildningen sker på distans. En som pluggar hemma är Filippa Hellöre. Hon går andra året på gymnasiet. Här i videoklippet berättar hon hur hon upplever att det är att plugga på distans.
09.44
Andra veckan jag sitter hemma och jobbar. Haft olika europeiska projektmöten och videokonferenser. Levererat som planerat och pratar ofta med mina medarbetare. Bättre tidsekonomi och produktivitet. Annars jätte tråkigt utan fysiskt umgänge!
09.44
Hej!
Det fungerar helt okej att utföra arbetsuppgifter hemifrån men efter två veckor börjar den psykiska hälsan att bli lidande, känner mig isolerad och deppig. Alla små pratstunder med kollegor som du går miste om, saknas verkligen. Den psykosociala arbetsmiljön är verkligen urusel här hemma i karantänen.
09.44
Har snart jobbat hemifrån i två veckor på företagets inrådan. Fördelarna är att jag slipper pendla, vilket kortar min dag och gör mig piggare. Har en del nya rutiner som jag gillar. T ex joggingtur på lunchen. Nackdelen är att jag är rätt isolerad och saknar mina kollegor. Dessutom är min sambo lite less på att känna sig tvungen att visa hänsyn för att jag sitter och jobbar. Nu vill jag också hellre lämna hemmet när jag ledig än sitta hemma.
09.44
Ja, Vi fick restriktion att jobba hemifrån för dem som kan.
10.22

It-säkerhetsexpert: Svenskar mer sårbara för cyberattacker när många jobbar hemifrån

SVT NyheterFlera företag har vidtagit åtgärder för att begränsa spridningen av coronaviruset genom att låta anställda arbeta hemifrån. Men det finns risker med det, menar it-säkerhetsexperten David Jacoby som varnar för att det kan utnyttjas av cyberkriminella. – Kriminella skräddarsyr sina aktiviteter utifrån det som händer runt om i världen just nu med coronaviruset, säger it-säkerhetsexperten David Jacoby.
Jag ser att vi är många som arbetar hemma de här dagarna. Här är något som kan vara värt att tänka på.
11.36
Det är som att vara på jobbet.
Kollegorna på skype och vännerna på messenger.
Inga konstigheter alls faktiskt.
Man saknar dynamiken på kontoret lite, men hemma kan jag ju ha bra musik på, och man slipper automatkaffet
@A - Vad skönt att det funkar bra för dig.
12.57
Efter att ha hämtat skärm och docka från jobbet och satt upp ett litet skrivbord i gästrummet så funkar det rätt bra. har lyxen att kunna sitta precis bredvid balkongen med mycket ljusinsläpp och riktigt gott kaffe att tillgå. Sen saknas det spontana samkvämet men med Teams så får man lite social kontakt åtminstone.
17.46
Många hos oss har redan tidigare jobbat hemma ett par dagar i veckan i många år och varit glada och tacksamma över den möjligheten. Tekniken fungera bra, man håller kontakt via skype, mail och telefon.

Folk var gladare, friskare och hemarbetarna hade till och med en högre produktivitet. Win-win alltså. Förra året bestämde arbetsgivaren dock plötsligt att alla skulle arbeta på kontoret igen 5 dagar i veckan.

Nu jobbar de flesta av oss hemma igen pga corona och önskar att arbetsgivaren skulle tänka om igen även efter corona. I Nederländerna finns det till och med en rätt till hemarbete. Varför inte här i Sverige där många har långa pendelvägar? Det skulle inte bara gynna de anställdas hälsa utan även miljön.

Tänk hur många ton co2 vi skulle kunna spara in per år och hur många tusenlappar i sjuklön och sjukpenning?