SVT rapporterade · Vad har du för funderingar om coronaviruset? Ställ dina frågor till smittskyddsläkaren

14.40
Har tänkt åka till vårat fritids hus i Dalarna i Påsk jag är 70 och har åldersdiabetes bra inställd är frisk för övrigt
Hej, om du håller för dig själv och inte träffar andra mer än på 2 meters håll så ska det gå bra. Viktigt att du har möjlighet att åka hemåt ifall du skulle bli sjuk eftersom väldigt många åker till Dalarna i Påsk och sjukvården kan få mycket att göra i Dalarna.
14.40
Har varit hemma i en och halv vecka nu pga snuva, huvudvärk, ont i kroppen, feber första veckan. Är fortfarande nästäppt. Jobbar på äldreboende när kan jag återgå till jobbet igen? Varför inte testa oss också?
Hej, vi arbetar med frågan och tar redan prov på vård och omsorgspersonal. Vi kommer att öka antalet prov enligt vissa prioriteringar. Vi måste prioritera de svårt sjuka som behöver inläggning. Vi måste prioritera att vi har analysmöjlighet. Alla kommer inte att kunna provtas men så många som möjligt.
15.01
Hej!
Har hört att man inte ska använda Tex ibumetin, stämmer detta och varför i så fall??
Hej, Enligt Läkemedelsverket så ska det gå bra att använda ibumetin.
15.01
Ang materialbrist i sjukvården
Är det otänkbart att desinficera viss skyddsutrustning? Tänker t ex på vissa plast/gummi som handskar, förkläden mm
Mvh
Hej, Ja material rengörs och desinfekteras.
15.01
Det verkar som om somliga missuppfattat ordet riskgrupp, man tror att 70+ är farliga att träffa, smittbärare.
Har man varit otydlig i informationen?
Hej, Alla personer som får infektionen med viruset är smittbärare och kan smitta andra. Att vi inte ska träffa äldre 70+ beror på att de kan bli svårt sjuka och behöva avancerad sjukvård. Om många äldre behöver avancerad sjukvård exempelvis respirator så blir det svårt att upprätthålla bra sjukvård för dem och för alla andra.
15.01
Jag är kallad till Synrehab på Sundsvalls sjukhus för kontroll som ej är akut. Både jag och min man tillhör riskgrupp och är över70 år. Är det lämpligt att besöka mottagningen? Tack för råd!
Hej, möten som inte är akuta bör man avstå ifrån.
15.01
Av alla smittade i Sverige, hur många av dessa har tillfrisknat?
Tack på förhand.
Tony
Hej, många! Men då vi inte har kapacitet att följa alla i nuläget så kommer statistiken att bli haltande. Dessutom så vet vi med stor säkerhet att flera personer i ett hushåll kan vara smittade utan att de är provtagna. Dessa personer får vi aldrig in i någon statistik.
15.01
Jag är 65 år har kol.astma,allergi.Kan jag gå och handla med folk i butiken?Vågar jag träffa barn,barnbarn?
Hej, om dina barn och barnbarn är friska och bor i närheten så ska du kunna träffa dem.
15.06
Hej!, Har högt blodtryck, binjurebarkssvikt och psoriasisartrit som jag medicinerar med biologisk medicin och arbetar som förskollärare, hur ska jag göra/tänka kring mitt arbete? På fritidÄr jag i karantänhemma.BB
Hej, enligt de studier som presenterats för mig så förefaller friska barn inte smitta vuxna. Det verkar som om vuxna medarbetare lätt smittar de som man är i närheten av. Det viktiga är att alla är friska på arbetsplatsen.
15.08
Hej jag har Lungfibros Hade även Lunginflammation före jul och jag har svårt att Andas vad ska jag göra
Hej, vore bra att du försöker undvika kontakt med förkylda personer oavsett vilket förkylningsvirus de bär på. Försök se hur du kan ordna din vardag så du kan få inköp, mat och annat gjort på ett sätt som minskar risken för dig att träffa infekterade personer.
15.11
Tycker du att vi kan åka till en stuga i Sälen med våran dotter och hennes familj och åka lite längdskidor på söndag i 4 dagar. Vi är 73 och 64 år friska och tränar regelbundet. Dotterns familj har varit förkylda men är friska nu ålder 45, 42 och 13 år.
Hej, som jag skrev tidigare så bör 70 + undvika kontakt med andra. Jätte bra att ni är friska men tyvärr så påverkas alla organfunktioner så de blir långsamt lite sämre. Jag föreslår att du avstår. Det finns personer med covid-19 där och om ni skulle insjukna så kan sjukvården i Dalarna bli överbelastad.
15.11
Har varit jättesjuk..feber 38.6-39 grader i 8 dagar...huvudvärk..lätt hosta...ont i halsen...ont i kroppen..smak å lukt bortfall...är mycket piggare nu..symtomen är borta nu..jag har bara 1 lunga så min fråga är...Ska jag fortsätta vara hemma eftersom jag är i riskgrupp...jobbar på en förskola..Hälsningar C
Hej, det är ju viktigt att du undviker alla förkylda oavsett virus. covid-19 ska du ju också undvika. Vore väl klokt att diskutera din situation med din chef ifall du är orolig för att några kommer till arbetsplatsen och har en luftvägsinfektion.
15.11
Hur många som är smittade med covid-19 har vårdats/vårdas på intensivvårdsavdelningen i Gävle?
Hej informationen ges en gång om dagen till media klockan 09 varje dag. Om jag kommer ihåg rätt är det 3 personer hittills.
15.12
Hej! Är ögoninflammation hos barn ett sådant symptom som gör att barnet ska vara hemma från skolan i dessa tider? Normalt sett kan ju barn gå till skolan om det inte är så allvarlig inflammation (enligt 1177.se). Men ska man tänka annorlunda nu?
Hej, ögoninflammation är inget som har beskrivits om covid-19 vad jag har sett. När det gäller synen på om man ska vara på skolan så håller jag med om att det inte brukar vara orsak att stanna hemma.
15.12
när man har kronisk borrelia räknas det som riskfaktor ,blir man sjukare.WHO ICD 11 Borrelia
Hej, borrelia har inte beskrivits som en riskfaktor. Vad gäller diskussionen om kronisk borrelia så är det ju en ifrågasatt diagnos.
15.12
Är det olämpligt att ta emot besök från Stockholm nu, även om alla är friska och inte tillhör någon riskgrupp?
Hej, Friska personer ska man ju kunna träffa. Det här med resor från storstäder innebär också att man inte får besök av någon som är smittad och insjuknar när de kommer på besök. Man har beskrivit att det händer just nu i Åre. Personer som kommer dit från storstäder är friska när de åker men insjuknar när de kommit fram. Du förstår att det blir svårt att svara på frågan på något annat sätt.
15.14
Hejsan!
Eftersom jag är astmatiker och väldigt känsligt mot all förkylningar och pollen så känner jag mej tveksam att jobba igen, särskilt när jag jobbar med äldre och vi tar hand om dem. Ska jag avstå från arbetet sä länge jag har symtom eller är det inga fara?!
Pollenallergi smittar inte. Skulle du däremot bli förkyld ska du hålla dig hemma under sjukdomsperioden och två dagar till innan du går tillbaka till jobbet.
Allergi besvären känner du säkert igen och kan prova om du blir bättre med din ordinarie behandling. Diskutera med din chef så ni är överens om detta.
15.14
Kan det vara idé att vaccinera sig mot lunginflammation nu om man inte gjort det, d v s kan det ha någon förebyggande effekt i fall men blir sjuk av coronaviruset och får lunginflammation ?
Hej, vi smittskyddsläkare har diskuterat detta. Vi har också diskuterat med Folkhälsomyndigheten. Vaccin mot lunginflammation ger inget skydd mot den problematik som orsakas av covid-19.
Vi rekommenderar inte influensavaccination eller pneumokockvaccination under våren. Det blir istället sannolikt ett onödigt besök i primärvården just nu. Däremot kan vaccination till hösten bli aktuell igen.
15.14
Är coronaviruset mer smittsamt än influensavirus ?
Hej, eftersom ingen människa är immun mot coronaviruset så kan alla som kommer i närheten av en person med viruset att bli smittad. På det sättet kan man ju i nuläget säga att fler blir smittade och kan insjukna av coronaviruset än av säsongsinfluensaviruset.
15.16
Hur reagerar viruset på värme och varmt/hett vatten? Skulle det bli bättre eller sämre med varma bastu bad?
Hej, det dör säkert om man kokar viruset, problemet är att det gör ju vi också.
När viruset kommit in i våra celler och börjat producera mer virus så kan vi inte påverka viruset om vi inte får fram läkemedel. 
15.16
När ni talar om blodtryck som riskgrupp vad
menas?
Hej, När kineserna följt sina patienter med covid-19 så har de sett att personer som fått behandling mot högt blodtryck löpt en större risk att dö om de blivit svårt sjuka och behövt respirator vård. Varför det varit så i Kina känner vi inte till.
15.27
Vågar jag gå ut på promenad, är 44 år, har nedsatt lungkapacitet och muskelsjukdom.
Hej, jag tycker att alla vågar gå ut på promenad. Håller man två meters avstånd till andra än hushållskontakter så är det bara bra för kropp och själ.
15.27
Jag har en inflammation i en fot, brännande känsla. Hur är det med att äta Ipren? Jag har läst nånstans att man inte ska ta det nu i Corona tider, eller är det ok?
Ewa
Hej, titta på läkemedelsverkets hemsida. Senast jag tittade så sade de att det går bra med ibumetin (ipren).
15.27
Genomgått influensa typ A maken legat inne så det är väl antagligen detsamma för mig är nu på bättringsvägen. Finns risk för att få corona
Hej, Att man haft influensa skyddar inte mot coronavirus infektion. Det är ovanligt med två virussjukdomar samtidigt.
15.35
Hej!
Jag har gjort test för Corona och influensa vilket inte visade något. Min läkare vill ändå inte att jag jobbar inom förskolan eftersom jag har tydlig symtom ( hostar, andningspåverkan)och att proverna inte är tillräckligt tillförlitliga. Vad innebär det? Mvh Elvira
Hej, ´rent allmänt tycker vi att man inte ska vara på arbetsplatsen om man är förkyld om det går att undvika. Onödigt att smitta barn och medarbetare. Vad gäller provernas tillförlitlighet så ska man inte ta provet för tidigt i förloppet. Om man tar prov någon dag efter första symtom så räknar vi med hög tillförlitlighet. Skulle man ha kvar misstanken på någon som är svårt sjuk så tar man om provet.
15.36
Hej! Precis kommit hem ifrån Spanien där många var smittade, håller mig själv i karantän och har enormt ont i halsen, hosta och täppt i näsan. Febern kommer och går, tillhör inte riskgruppen så håller mig i självkarantän så långt det går. Mina symptomer stämmer in, men i dagsläget kan jag inte testas enligt riktlinjerna, bidrar inte det här till ett enormt mörkertal på antalet smittade i Sverige?
Hej, En eloge till dig! Ja Spanien resenärer är i hög grad smittade. Vad gäller statistiken så har vi ett stort mörkertal i Sverige. Om du skulle bli svårare sjuk så kan det inträffa andra veckan och då ska du ringa 1177. I annat fall var hemma tills du varit frisk i två dagar och den tredje friska dagen kan du träffa andra igen.
15.36
Hej jag fick för 12 år sedan min Mjälte bort opererad men har fått vaccin för 1 år sedan som ska "fyllas" på om 4 år, Jag går även på behandlig för min Psoriasis och har Humira injektioner sedan 3år tillbaka och har nedsatt imunförsvar... bör Jag vara extra försiktig och klassas som "Riskgrupp" ??
Hej, det där med humira injektioner påverkar ju immunsystemet vilket gör att en infektion oavsett vilken ju kan vara besvärlig för dig. Detsamma gäller nog covid-19. Den största riskfaktorn för svår sjukdom är åldern enligt den erfarenhet vi fått från andra länder. Det är därför vi talar om 70+.
15.38
Hej!
Kan man ha viruset utan att veta om det dvs vara smittbärare utan symtom?
Hej, ja vi vet att personer kan ha viruset utan symtom eller i det närmaste symtomfria. I kina var det en liten andel. De förefaller inte var spridare av viruset men har blivit smittade exempelvis av hushållskontakter.
15.38
Är det okej att gå ut och gå även fast man har symptom?
Hej, ja om man tar en promenad och inte träffar någon annan utan håller minst två meters avstånd till alla andra. Andra personer kan köpa mat och liknande.
15.44
Har bronkiektasier sedan början 90-talet. Är för övrigt frisk och aktiv med gymnastik skidåkning o gympass. Vad ska jag tänka på
Har nyss fyllt 70 år.
Hej, följ råden att undvika kontakt med andra.
15.47
Jag var mycket sjuk från den 14 februari och i ett par tre veckor. Insjuknade tre dagar efter tågresa Göteborg- Stockholm.
Kan nu konstatera att de symptom som Corona-smittade (och nu friskförklarade) vittnar om stämmer mycket väl med de bekymmer jag hade under min sjukdomstid.
Jag misstänker därför att jag haft Corona-flunsan.
Undrar om jag kan få bli testad i Gävle?
När i så fall - och var?
Hej, de tester vi har nu visar om man har virus baktill i näsan och i svalget. Efter 14 dagar finns viruset oftast inte där. För att veta om man haft coronavirus så behövs blodprov. Det forskas just nu för att ta fram sådana blodprov.
15.47
Räcker det med att skölja exvis äpple i kallvatten
Hej, vi räknar inte med att frukt och livsmedel smittar. Att sköljs frukt ska räcka.
15.49
Har stora problem med min rygg och skulle omedelbart behöva besöka kiropraktiker eller naprapat för behandling. Tillhör riskgruppen p g a 70+. Finns ökad smittorisk att besöka sådana inrättningar ?
Hej, under transport och möte med andra människor så kan man ju råka ut för någon som hostar eller insjuknar. Samtala med din naprapat eller kiropraktor och se om de är friska, inte har några andra där och rengör britsar och allt material ordentligt ifall du måste få hjälp.
15.49
Hej, läste just att tecken på Corona kan vara att man tappat lukt och smak. Stämmer det?
Hej, en tanke kan vara att den inflammation som infektionen ger kan påverka lukt och smaknerven. Det behöver inte vara covid-19 specifikt.
15.49
Ser man en allmän smittspridning i Gävleborg i nuläget?
Hej, ja vi ser spridning i samhället och den ökar.
15.49
Hej!
Ingår person med nedsatt immunförsvar (pga medicinering med biologiskt läkemedel och cellgift) i riskgrupp och bör hålla sig hemma?
Tack för fina svar :-)
15.57
Tack för alla era frågor och funderingar. De var ytterst intressanta och relevanta. Tyvärr har jag inte möjlighet att svara på alla som trillat in.
Med vänlig hälsning, Signar Mäkitalo. 
15.59
Nu är frågestunden slut för denna gången, och vi får se om det kan bli aktuellt med en ny sittning med Signar senare.
Responsen har varit otroligt stor, det är superkul!
Återigen, tack för alla era frågor!