SVT rapporterade · Hur hanteras sjukvården i Stockholm under coronapandemin?

Nu stänger vi chatten för idag. Tack för alla frågor! Ni kan läsa mer om hur sjukvården hanteras här:
13.02
Varför har vi högre dödlighet i Sverige jämför med tex. Israel och Norge som har ungefär lika många eller ännu fler drabbade Cov-19 patienter?
Den frågan kan inte jag som politiker svara på, det beror förstås på hur många man känner till av dem som har fått covid-19. Folkhälsomyndigheten kan säkert ge bättre svar.
13.02
Hej!
Det här förut pratats om antalet intensivvårdsplatser i Stockholm och att de på kort tid kunde ökas med 50%.
Hur är läget idag, hur många platser har vi och vad finns det för möjliga eller pågående planer för att utöka kapaciteten? Är vi i nuläget nära en situation då intensivvårdsplatserna inte räcker till?
Hej! Planen är att på kort tid fördubbla intensivvårdsplatserna på akutsjukhusen, i Älvsjö öppnar vi fler i samarbete med Försvarsmakten, och vi förbereder för att öppna ännu fler i våra sjukhus eller andra tomma lokaler vi har tillgång till. Den senaste rapporten är att det fortfarande finns lediga platser tillgängliga.
13.07
Det produceras skyddsutrustning av olika privata initiativ, kan ni inte använda dem nu när allt verkar sina?
Jo, många är med och bidrar och vi ska all den utrustning som den medicinska ledningen anser går att använda. Vi är väldigt tacksamma för all hjälp.
13.08
Varför har ni ansvariga inte sett till att det finns skyddsmaterial i lager för sjukvården?
Hej! Det finns naturligtvis ett lager, vi har ett stort centrallager i Region Stockholm som levererar till sjukhusen när de beställer material. Åtgången har nu varit enorm, en vanlig vecka kanske det går åt 180 ansiktsmasker, men under vecka 10 gick det åt 20 000. Våra medarbetare förutsåg det ökade behovet och lade beställningar i god tid, men leveranserna har inte fungerat eftersom andra länder har slutat exportera. Alla regioner har samma problem och nu samarbetar vi tillsammans och med Socialstyrelsen för att lösa problemen. Det är uppenbart att vi kommer behöva en inhemsk produktion av skyddsutrustning.
13.08
Hej!
Hur prioriterar /tänker ni när det planeras att invånarna i Kista / Rinkeby ska kunna få ta coronaprover men inte anställda inom sjuk- och äldrevård ?
Samma regler gäller för alla, det betyder att de som är sjuka och kommer till sjukhus och kanske behöver bli inlagda som testas. Oavsett var de kommer ifrån.
13.12
Hej hej.
Hur vill ni förändra vården efter denna kris?Framförallt se till att det finns ”luft” i systemet där sköterskor och läkare inte förväntas jobba stenhårt varje arbetspass. Samt locka mer erfarna till storsjukhusen istället för att de arbetar inom kommun där de ofta får mer betalt.
Min kompis är barnmorska- det finns aldrig någon lugn natt där oavsett sjukhus hen arbetat. Näst in till platsbrist varje natt i åratal.
Hej! Vården gör just nu en fantastisk omställning och visar verkligen att man har förmåga att klara kriser. Långsiktigt är det nödvändigt att bygga ut vården, med fler vårdplatser både på och utanför sjukhus, och fler kollegor framför allt för sjuksköterskorna.
13.12
Patienter med COVID-19 som vårdas på sjukhus och där livsuppehållande behandling inte längre är meningsfullt - kommer de att stanna kvar på sjukhus eller kommer de att skickas till SPSV, SÄBO och ASIH för palliativ vård i livets slutskede?
Det måste som i andra fall göras bedömningar utifrån vad som är bäst för patienten, det är en medicinsk och inte en politisk fråga.
13.12
Hur kommer det sig att man under rådande kris, bestämmer sig för att SÄLJA Bromma sjukhus, när det uppenbart SAKNAS vårdplatser och situationen inte lär bli bättre?
Bromma sjukhus är en viktig del av Stockholms sjukvård med många framför allt geriatriska vårdplatser. Försäljningen av sjukhusfastigheten möjliggör att idéburna Stockholms sjukhem får möjlighet att fortsätta driva och utveckla sin uppskattade vård. De planerar för övrigt att öppna en geriatrisk avdelning särskilt för äldre med covid-19.

Region Stockholm har ett stort fastighetsbestånd och slutför just nu investeringar på ca 40 miljarder. Det är viktigt att vi kan använda skattebetalarnas resurser effektivt för att få så mycket vård och så bra vårdlokaler som möjligt. 
13.14
Hur går det rekryteringen av frivilliga som vill bli sjukvårdare, och hur ska de utbildas??
13.16
Kommer ni att fortsätta att slimma vården när den berömda kurvan planat ut och det finns en flockinunitet?
Vården ska inte slimmas utan utvecklas. Utbyggnaden av framför allt den nära vården med t ex avancerad sjukvård i hemmet, geriatrik (specialiserad äldresjukvård), vårdcentraler och öppen specialistvård behöver fortsätta. Liksom arbetet att öppna fler vårdplatser på våra akutsjukhus. Vårdens resurser har ökat med miljardbelopp varje år i Stockholm.
13.20
Hur många vårdplatser finns egentligen i Stockholm och hur många väntas insjukna. Kan sjukvården hantera ett stort antal patienter i behov av intensivvård? Finns en god beredskap?
Vi vet inte hur många som kommer att insjukna eller behöva vård. Vi har i utgångsläget 91 intensivvårdsplatser, för de svårast sjuka, som nu mångdubblas. De flesta som blir sjuka väntas lyckligtvis inte behöva sjukhusvård överhuvudtaget.
13.21
Hur ska ni lyckas med att få läkare att intressera sig av att lämna sina arbeten på sjukhusen och börja jobba i primärvården?
Just nu jobbar vi snarast för att så många i vårdyrken som möjligt ska kunna bidra till vården av corona-drabbade på sjukhusen! Parallellt och för de långsiktiga behoven utbildar vi allt fler specialister i allmänmedicin som kan bli husläkare, men vi ska också erbjuda kompletterande utbildning för läkare
13.23
På nyheterna står att printade delar till ansiktsmasker inte får användas eftersom de inte är CE märkta (Arbetsmiljöverket).
Har ni möjlighet att kringgå detta nu när bristen är så stor?
Vissa restriktioner har Arbetsmiljöverket släppt på, detta är en fråga för avgörande och dialog för vår sjukvårdsledning. Men givetvis måste vi använda allt material som bedöms säkert.
13.26
Stämmer det att timanställda inte ska jobba just nu och alltså endast ordinarie personal för att minska smittspridningen? Gäller det i så fall i hela Stockholms läns landsting?
Nej, det stämmer inte. All personal som behövs ska förstås arbeta, och vi söker efter fler som kan rycka in och bidra.
13.29
Vad prioriterar man just nu? Var ligger fokus?
Intresserad av att veta hur sjukvården nu arbetar för att lösa brist på t.ex. vårdpersonal, material och vårdplatser.
Just nu är fokus på att utöka antalet intensivvårdsplatser och säkra leveranser av skyddsutrustning så att vården kan fungera. Det är också viktigt med informationen till allmänheten om hur man skyddar sig själv och andra. Läs gärna mer här https://www.1177.se/Stockholm/sa-fungerar-varden/varden-i-stockholms-lan/om-corona/
13.31
1. Kommer ni utsätta vårdpersonal för risk att smittas om de inte har fullvärdigskyddsutrustning?
2. Kommer ni ge erkännande till vårdpersonalen genom att ge dem bonuspengar?
Säkerheten för våra medarbetare är naturligtvis central och tillgången på skyddsutrustning är en högt prioriterad fråga att lösa.
Det finns inga beslut just nu om särskilda ersättningar.
13.33
Hej, har vi någon hjälp nu av den digitala vården
Ja, verkligen. Vi ser en stark vilja hos både patienter och vårdgivare att använda digitala tjänster, och har därför både utökat kapacitet och tagit beslut om att vårdgivarna får erbjuda digitala vårdmöten och kontakter i mycket högre grad. Vi får rapporter om att det är mycket uppskattat. 
Ett tips till alla som har symtom och undrar om de behöver söka mer hjälp eller vård, är att göra självskattningstestet på https://www.1177.se/Stockholm/sa-fungerar-varden/varden-i-stockholms-lan/om-corona/sjalvskattning-corona/
13.33
Var kan sjukvårdspersonal som är sjuka nu testas för Covid19 så man är säker på att man inte har det?
I dagsläget testas patienter som ska bli inlagda på sjukhus. Smittskyddsläkaren har gjort bedömningen att det är den rätta prioriteringen eftersom är kapaciteten är begränsad. Det arbetas på att utöka möjligheterna till tester.
13.36
Vilket är ditt bästa råd till oss alla som nu går hemma och oroar oss, eftersom man inte kan prata av sig med kollegor blir det tyvärr så att man oroar sig mer
Ett råd är förstås att söka social kontakt via telefon eller digitala vägar. Många arbetsplatser, däribland vår, använder digitala lösningar för möten och det är förstås bra även för den sociala kontakten. Själv tycker jag att det är skönt att gå ut i vårsolen, men då ska man förstås tänka på att hålla avstånd.
Jag tycker också att oron minskar om man följer den information som kommer från Folkhälsomyndigheten och följer deras råd.
13.41
Kommer ni att öka upp antalet intensivvårdsavdelningar efter denna epidemi? Efter nedskärningar till i dag ca 500-600 intensivvårdsplatser från ca 4600 platser på 90 talet?
Det viktiga är att vi både har rätt kapacitet för patienternas behov till vardags, och en förmåga att snabbt öka kapaciteten vid kriser. Eftersom Region Stockholms invånarantal växer måste vi självklart bygga ut vården, det gäller alla typer av vårdplatser och öppenvård.
13.42
Hur arbetar regionen med att hjälpa patienter som är kroniskt sjuka och eventuellt äldre att få tillgång till rätt vård? Vilka alternativ erbjuder ni till traditionella vårdcentralsbesök, särskilt med tanke på att Corona-epidemin kan bli långvarig samt de restriktioner som finns på landets äldre befolkning att vistas ute?
Via 1177 kan man få vägledning om var man ska vända sig, har man en stadigvarande vårdkontakt i t ex primärvården eller specialistvården så kan man förstås få hjälp och guidning där. Ett viktigt alternativ är förstås digitala vårdbesök, där vi har ökat möjligheterna för vårdgivare och patienter, vilket vi märker att många uppskattar även om vissa tycker det känns lite ovant.
13.44
2015 gav regeringen order till myndigheter, landsting och regioner att börja bygga upp civilförsvaret och förbereda Sverige på krig, katastrofer och epidemier. 2018 vädjade Socialstyrelsen till regioner och landsting att ta detta på allvar! Varför har ni inte följt detta, som faktiskt är lagkrav! Varför finns inte respiratorer, läkemedel och skyddsutrustning lagrat i stor mängd? Som vi hade under kalla kriget!
Självklart följer vården föreskrifter och riktlinjer. Vi har i Region Stockholm ett centrallager och lade i god tid beställningar på mer material när man förutspådde att åtgången av t ex skyddsmaterial skulle bli oerhört mycket större än normalt. Tyvärr har inte leveranserna fungerat, man kunde inte förutse att andra EU-länder skulle införa exportförbud. Vi delar detta problem med alla regioner och en slutsats kan bli att vi behöver mer av nationella beredskapslager av finsk modell, och en inhemsk produktion. I vården är det annars inte lokaler eller teknisk utrustning som är bekymret, utan kompetensen dvs medarbetare som kan bemanna vårdplatserna.
13.45
Tack för svar, detta vet vi redan, och jag tycker att det är helt acceptabelt att bara människor som blir inlagda blir testade, men om man vill ha in personal som sitter hemma med ringa symptom så kanske dessa måste testas så vi får oss personal in till arbetet igen. Har nu varit hemma i 10 dagar med lättare sjukdomsbild, och känner mig maktlös när jag vet att jag behövs ute i vården och inte hemma.
Jag förstår verkligen din frustration. Jag håller med och hoppas att vi kommer kunna utöka testningen, smittskyddsläkaren måste bedöma när det blir möjligt.
13.53
Varför svarar du inte på frågan om behovet av ökning av intensivvårdsplatser efter Corona epidemin?
Förlåt, jag missade den men nu har du precis fått svar!
13.59
Tack för en givande chatt med många bra, viktiga och intressanta frågor! Glöm inte tvätta händerna :) Håll ut, håll avstånd, håll ihop!