SVT rapporterade · Direktrapportering om corona 4

Några ljusglimtar i kampen mot corona: 
 
  • 26 mars: WHO säger att man ser uppmuntrande tecken i Europa, även om situationen är fortsatt allvarlig. 
  • 25 mars: WHO säger att Italien kan nå toppen av smittkurvan på söndag 29/3 och därefter vända nedåt, baserat på de senaste dagarnas siffror.  
  • 24 mars: Italiens första kända coronapatient har skrivits ut från sjukhuset efter en månad. Mannen är nu återställd. 
  • 24 mars: Delar av kinesiska muren öppnas efter en nedstängning på grund av coronaviruset.
  • 24 mars: Kina meddelar att reserestriktionerna för invånare i Hubeiprovinsen, där coronautbrottet startade, kommer att lättas från och med 25 mars.
  • 28 mars: En 101-åring som smittats av corona har blivit frisk. "Herr P" har nu återförenats med sin familj sedan han skrivits ut från sjukhuset i Rimini i Italien.
Några av lördagens viktigaste händelser: 
 
  • Totalt 102 personer har nu dött till följd av coronaviruset i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.
  • Över 100 000 personer har konstaterats bära på coronaviruset i USA. Inget annat land har fler bekräftade fall. 
  • Det senaste dygnet har 832 dödsfall kopplade till coronaviruset registrerats i Spanien. Det är den högsta dygnsnoteringen hittills i landet.
23.10
Några av onsdagens viktigaste händelser:
 
• Regeringen presenterar nytt krispaket till småföretagare. Läs mer här.
• 18 nya dödsfall i Region Stockholm det senaste dynget. Läs med här. 
• Spanien går om Kina i antalet dödsfall. Bara Italien har fler. Läs mer här.
• Helsingforsregionen isoleras i kampen mot coronaviruset. Läs mer här.

Totalt har minst 42 personer dött till följd av coronaviruset i Sverige. 2 510 personer har bekräftats smittade och cirka 24 000 har testats.
23.11
Det nya coronaviruset har nu orsakat över 20 000 dödsfall globalt, visar statistik från Johns Hopkins University.
23.15
Hej och välkomna till direktrapporteringen om corona! Hoppas att ni mår bra. Jag kommer att rapportera om de största nyheterna under natten, men först i morgon torsdag svarar vi på frågor igen.
23.15
Mindre folksamlingar i Danmark
Danska TV2 rapporterar att Danmarks regering planerar för att ytterligare begränsa folksamlingar – till max två personer. Uppgifterna kommer från ett brev från statsminister Mette Frederiksen som TV2 har tagit del av. Sedan tidigare har Danmark ett förbud för folksamlingar på fler än tio personer med anledning av coronaviruset.
23.15
Fjällstugor stängs
Svenska Turistföreningen (STF) stänger sina 44 fjällstugor för att följa myndigheternas regler för att minska spridningen av covid-19.
– Stugorna saknar tillräckligt goda förutsättningar för långvarig isolering av gäster och vägsjuktransport, skriver STF i ett pressmeddelande.
Läs mer här.
23.56
Uppdatering omröstning av stödpaket i USA
 
USA:s enorma nationella stödpaket till förmån för landets coronadrabbade väntas röstas igenom imorgon, torsdag, i representanthuset. 
Överenskommelsen har förhandlats fram mellan Demokraterna och Republikanerna i senaten och president Donald Trumps regering. 
Totalt antas paketet omfatta runt 2 biljoner dollar, motsvarande över 20 000 miljarder kronor.
Pengarna ska gå till företag, delstater och privatpersoner. Bland annat ska A-kassan stärkas rejält. 
Om det går igenom är det största stödpaketet i USA:s historia, det vill säga större än exempelvis stödpaketet som Obama-administrationen genomförde under finanskrisen 2008. 
00.34
Tusentals intensivvårdas i Frankrike
Det senaste dygnet har minst 230 människor dött i corona och totalt 1 331 i Frankrike. Fler än 2 800 personer intensivvårdas i Frankrike. Fler än 25 000 är smittade. 
01.12

NHL-draften skjuts upp

Nu meddelar NHL att den årliga draften, där lagen tingar spelare, skjuts upp. Den var planerad att hållas den 26-27 juni. Här kan du läsa mer. 

02.47

Omfattande förändringar i lungorna hos svårt sjuka coronapatienter

De som blir svårt sjuka av corona kan få förödande akuta skador på lungorna. Det finns också rapporter om patienter som har fått ärr på lungorna. Men det är fortfarande oklart hur många som får en permanent skada. Läs mer här

04.23
Blandat på asiatiska börserna
Tokyobörsen tog ett kliv tillbaka vid torsdagens öppning, när investerarna plockade hem vinster från de senaste dagarnas uppgångar. Nikkei 225 backade 3,1 procent i den tidiga handeln, medan det bredare Topix backade 2,6 procent.
"Stigningen hos amerikanska aktier efter Trumpregeringens stimulanspaket värt två biljoner dollar är en positiv faktor, men Nikkei 225 har stigit i en snabb hastighet den här veckan"; skriver Okasan Online Securities i en kommentar.
Hongkongs Hang Seng steg 0,3 procent, medan Shanghais och Shenzhens respektive kompositindex höll sig kring nollan efter en halvtimmes handel. (TT)
 
04.47
1 000 döda i USA
Minst 1 000 personer i USA har dött av coronaviruset, enligt Johns Hopkins University. Totalt har fler än 68 500 personer bekräftats smittade i landet. USA har det tredje största antalet bekräftade fall i världen, efter Kina och Italien.
 
04.59
USA:s senat har nu godkänt ett stödpaket på 2 biljoner dollar, motsvarande över 20 000 miljarder kronor. Det innehåller enligt medier i Washington bland annat utbetalningar till de flesta familjer i landet, ett låneprogram för företag, delstater och städer, plus ytterligare stöd för mindre företags löner. Nu skickas förslaget till representanthuset, som väntas rösta om det senare i veckan. Därefter behöver president Donald Trump underteckna det för att det ska träda i kraft, något han har lovat att göra direkt när förslaget hamnar på hans bord. Här röstas stödpaketet igenom. Foto: AP/TT
06.20
Är flockimmunitet en del av Folkhälsomyndighetens strategi för att bekämpa coronaviruset – eller inte? Kristdemokraternas ledare Ebba Busch vill veta.
Experter anser dock att flockimmunitet aldrig kan vara en strategi i sig. I stället är det en oundviklig konsekvens när ett virus drabbar en befolkning.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har kritiserat hur Folkhälsomyndigheten kommunicerar myndighetens strategi för att möta coronaviruset.
– Framför allt är jag bekymrad över att Folkhälsomyndigheten inte förmår förklara för befolkningen hur strategin för att bekämpa coronasmittan ser ut, har hon sagt.
Framför allt har hon funderingar kring fenomenet flockimmunitet, huruvida den är en del av myndighetens strategi eller inte.

Flockimmunitet är ett epidemiologiskt begrepp om det fenomen som uppstår när en tillräckligt stor andel av befolkningen är immun mot ett visst smittämne. För om en viss andel av befolkningen är immun, kan de "skydda" de som inte är immuna, eftersom smittämnet inte längre kan orsaka långa och spretiga smittkedjor.
(TT)
06.38
– Nu börjar den besvärliga perioden i den här epidemin. Vi har nu kommit en tredjedel av vägen upp till toppen på smittkurvan, tror jag, säger den tidigare statsepidemiologen Johan Gieseckei SVT:s Morgonstudion.

I Morgonstudion medverkade även Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Stockholm. Under onsdagen avled 18 människor i regionen till följd av covid-19.

– Nu ser vi att den äldre delen av befolkningen framför allt är de som blir sjuka – de över 70 år, men framför allt de som har underliggande sjukdomar, sade han.
06.45
Region Stockholm ska dubbla antalet intensivvårdsplatser. Det som oroar Björn Eriksson är främst bemanningen.

– Det här är en medarbetarintensiv verksamhet, man behöver många som hjälper till att upprätthålla en intensivvårdsplats. Det som begränsar oss just nu är tillgången till sjukvårdsutbildad personal, säger han.
06.55
Röda Korset öppnar en telefonlinje för de som är känner oro över coronakrisen. Dit kan den som vill ringa och prata med Röda Korset-personal och volontärer som är utbildade i krisstöd och psykologisk första hjälpen.

"Den här situationen innebär en enorm omställning i allas liv och det är helt normalt att känna oro. Vi vet att människor mår bättre av att få prata om situationen med andra och det är därför vi nu startar stödtelefonen", säger Sara Hedrenius, tematisk rådgivare för krisstöd på Röda Korset.

Syftet med telefonlinjen är inte att göra medicinska bedömningar – sådana samtal hänvisas fortsatt till 1177 – utan att bidra till lugn och trygghet. De som ringer kan även bli hänvisade till säker information om pandemin.
Telefonen kommer till en början att vara öppen mellan 12 och 16 varje vardag.
(TT)
07.02
Snart gästar finansminister Magdalena Andersson Morgonstudion för att prata om hur regeringen hanterar ekonomin till följd av coronakrisen.
Se intervjun på SVT Play eller stanna i vår chatt för att höra finansministern!
07.10
Finansminister Magdalena Andersson i Morgonstudion om nya krispaketet till småföretagen:

- Många företag är väldigt drabbade. Många hotell och restauranger står i princip utan kunder. Vi kan lindra effekten av den här svåra krisen, men vi kommer inte kunna rädda alla företag.
07.12
- Möjligheten att kunna få tillbaka inbetald skatt på sitt skattekonto, det ärendet har riksdagen snabbehandlat, så de pengarna bör kunna komma in redan i april, säger Magdalena Andersson.
07.16
- Vad gäller arbetsgivaravgiften så har vi slopat den i fyra månader, men nu gör vi det så snabbt som möjligt, så när man ska betala in mars månads arbetsgivaravgift i april, det kommer man inte behöva göra, säger Magdalena Andersson och fortsätter:
- De riktigt små företagen som bara betalar moms en gång om året, de skulle egentligen betala 2019 års moms men det kommer vi skjuta upp ett helt år till.
07.17
Vilken tid lägger ni upp hållpunkter för dagen? Mest intresserad av huruvida någon presskonferens utöver de dagliga är aviserad?
@Nina - I dag är det än så länge bara den vanliga pressträffen klockan 14 som gäller. Ska se till att fästa ett inlägg.
07.23
Magdalena Andersson om den statliga lånegarantin för företagare som garanterar 70 % av nya lån:
- Det ser väldigt olika ut för olika företag och därför har vi lyft av direkta kostnader men sen har vi också korttidspermitteringen som gör att människor inte behöver bli av med jobben utan ändå kan jobba kvar och staten kan ta stora kostnader.  
07.27
Magdalena Andersson pratar om hur företagare hanterar bortfallet av gäster:
- Man möter företagare som funderar kring hur man kan jobba med hämtmat och take away och även de som har haft gäster jobbar med olika sätt att ställa om sin verksamhet.
- Läget är ju än mer allvarligt i andra länder där man har vidtagit tuffare åtgärder. Där har jag diskussioner med mina kollegor i andra länder om att vi behöver fundera på vad vi ska ha för plan för att komma tillbaka till ett normalläge.
07.31
Magdalena Andersson säger att vi inte ska vidta onödiga åtgärder med dålig effekt på att minska smittspridningen:
- Vi ska inte tveka om att vidta tuffa beslut för att hindra smittspridningen men vi ska så klart inte hitta på onödiga beslut som inte är effektiva. Det är viktigt att ta de åtgärderna som är effektiva mot smittspridningen men skadar ekonomin så lite som möjligt.
07.31
Finansministerns uppmaning till alla äldre:
- Det viktiga är nu att 70 plussare håller sig inne nu, både för att skydda dem men också för att sjukvården inte ska bli överbelastad.
07.35
- Det är inte rätt tid för utdelningar eller bonusar. Nu behöver vi pengarna för att stötta ekonomin och alla de tusentals anställda som jobbar i småföretag, säger Magdalena Andersson.
07.35
– Nu börjar den besvärliga perioden i den här epidemin. Vi har nu kommit en tredjedel av vägen upp till toppen på smittkurvan, tror jag, säger den tidigare statsepidemiologen Johan Giesceke i SVT:s Morgonstudion.

Han står fast vid sin liknelse av virusutbrottet med en "svår influensasäsong".

– Dels är influensan mycket farligare än man tror. Vid en svår influensa dör ett par tusen svenskar varje gång. För det andra har vi en viss immunitet mot influensan – de olika stammarna från år till år liknar varandra lite.

Giesecke tror att den svenska vården kommer att kunna uppbåda tillräckligt med sjukvårdspersonal och intensivvårdsplatser för att hantera utbrottet.

– Jag tror det kommer att räcka, men det kommer att bli tufft.
07.49
Rysslands regering har beordrat lyftfartsmyndigheten att stoppa internationell flygtrafik till och från Ryssland som en del i nya åtgärder mot coronaviruset.

Beslutet träder i kraft på fredag och gäller alla reguljär- och charterflyg, med undantag av särskilda flygningar för att hämta ryska medborgare.
(TT)
07.50
Myndigheterna rekomenderar oss äldre att stanna hemma. Betyder det att vi ska börja ta ut våran pension?
07.50
inlägget 07,12 ang skatten. Vilka har möjlighet att få tillbaka i april?
@nina - 
Hej!
Magdalena Andersson pratar i det här fallet om småföretagare.

 
07.53
Många påpekar att det i vår grafik anges två olika dödssiffror för Sverige. Grafikavdelningen är inkopplad och det kommer att ändras.
07.56
Jag vill inte klaga men trots massor av inlägg jag har skrivit har aldrig min fråga tagits upp.
Den är ganska viktig som gäller förhållningssätt om någon i familjen insjuknar i covid19 och det finns äldre personer (69+) i samma familj. Snälla svara mig!
@Ruth - 
Hej Ruth!

De generella riktlinjerna är att om du känner dig minsta sjuk så ska du undvika kroppslig kontakt i den mån det går och undvika icke nödvändiga besök till äldre släktingar och vänner.
Om du eller någon i familjen har symptom - kontakta sjukvården för mer information.
Du kan även läsa Folkhälsomyndighetens rekommendationer här:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/
08.18

Sjukvårdsdirektören: ”Det som begränsar oss just nu är tillgången till personal”

Det senaste dygnet avled 18 personer i region Stockholm. Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson ser en kraftig ökning av smittade i Stockholms län och nu är det de äldre som blir sjuka. Utmaningen blir att hitta personal till vården.
08.26
I Storbritannien har nu 560 000 invånare anmält sig till hälsomyndighetens volontärregister, rapporterar Reuters.
08.28

Pressat Airbnb vill förlänga lånelöfte


Bostadsuthyrningstjänsten Airbnb, vars intäkter nu pressas av det kraftigt minskade resandet under coronapandemin, har haft ett möte med sina banker om en förlängning av en lånefacilitet på en miljard dollar, motsvarande cirka tio miljarder kronor. Det uppger en källa som deltog i mötet för Reuters.
Faciliteten, som ännu inte har utnyttjats av Airbnb, tecknades 2016 med en rad banker och löper inte ut förrän om ett år. Det är av försiktighetsskäl som Airbnb nu vill förlänga den, enligt källan, som påpekar att bolaget har motsvarande cirka 30 miljarder kronor i kassan.
Airbnb, som har aviserat en börsnotering under 2020, ökade sina intäkter med 35 procent i fjol. Men både externa bedömare och bolaget självt har uppgett att coronakrisen nu påverkar bokningarna.
Enligt ett tidigare uttalande räknar Airbnb med att de hyresvärdar som hyr ut sina bostäder genom tjänsten ska få del av det krispaket på motsvarande drygt 20 000 miljarder kronor som nu godkänts av senaten i USA. (TT)
 
08.36
Alla butiker i Rysslands huvudstad Moskva, förutom de som säljer mat, kommer att stängas från och med den 28 mars. Det uppger stadens borgmästare enligt Reuters.
08.44
"Stormen är över oss", sade Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör, Björn Eriksson, på en hastigt sammankallad presskonferens i går med anledning av att 18 personer dött i Stockholm det senaste dygnet på grund av coronaviruset.

Bara fyra timmar dessförinnan hade statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten konstaterat att läget är "stabilt".

TT: Varför dessa dubbla budskap?

– Jag har inga kommentarer på det. Vi måste först få kontakt med Stockholm för att få bättre koll, säger Anders Tegnell.

TT: Är stormen över oss eller inte?

– Vi måste få kontakt med Stockholm först, för att ta reda på vad de ser som inte vi ser. Så att vi inte vacklar fram och tillbaka. Det skulle bli jättekonstigt.

Vid dagens presskonferens klockan 14 ska Folkhälsomyndigheten berätta mer om läget, lovar Tegnell.
(TT)
08.47
Allt fler studier görs för att utreda vilka det är som löper störst risk att drabbas hårt av coronaviruset. En spansk studie visar att de som drabbas hårdast är män över 80 år med underliggande sjukdomar, i synnerhet hjärt- och kärlsjukdomar. Studien baseras på 16 000 fall, inklusive 566 dödsfall, och gjordes vid Instituto de Salud Carlos III. Enligt studien drabbas något fler män än kvinnor av smittan, men bland de 566 dödsfallen var 376 män och 190 kvinnor, skriver El Pais.
09.00
Flera skriver hur många gånger de försökt få svar på frågor... Jag har skrivit mer än tjugo gånger... Blodgrupp A sägs drabbas något svårare än övriga blodgrupper. Hur förhåller det sig med det?????

Samt krisjour... för att få råd vägledning beträffande stark oro osv. Vart vänder man sig?????

Snart tar jag inte denna "möjlighet" att få svar, på allvar. Uppenbart skall man älta frågor som otal gånger givits svar.

@HannaGyllensparre - Den uppgiften bygger på en enskild kinesisk studie med ett förhållandevis litet statistiskt underlag, som inte referentgranskats (alltså granskats av andra forskare inom samma fält). De experter jag läst säger att det krävs ett större underlag för att kunna dra några säkra slutsatser.

Jag har tyvärr inte kännedom om någon särskild krisjour för coronaoroliga – jag föreslår att du ringer 113 13 så kanske de kan peka dig i rätt riktning.
09.05
För fjärde dagen i rad minskade igår antalet nya bekräftade smittfall i Italien, rapporterar italienska nyhetsbyrån Ansa. 
Onsdagens siffra var 3 491, tisdagens 3 612, måndagens 3 780 och söndagens 3 957.
Antalet döda följer dock inte samma raka nedgång.
På söndagen var siffran 651, på måndagen 601, på tisdagen 743, på onsdagen 683.
Antalet nya friskförklarade var på onsdagen 1 036, på tisdagen friskförklarades 894 personer. 
09.20
Coronaviruset kan leda till vapenvila i Jemen
De stridande parterna i Jemen uttrycker sig försiktigt positivt om en uppmaning från FN om en vapenvila med start under torsdagen.
Regeringssidan och den saudiskledda militärallians som strider på dess sida har ställt sig bakom initiativet. Det välkomnas även av de Iranstödda Houthirebellerna, som dock till tillägger att de inväntar tecken på att det börjar tillämpas i praktiken.
FN:s generalsekreterare António Guterres vädjade under onsdagen om ett globalt tystande av vapen så att världen kan fokusera på att bekämpa coronaviruset. Han manade också specifikt de stridande parterna i Jemen att komma överens om en vapenvila och bygga vidare på de trevande första samtal som hölls i Stockholm i december 2018.
Striderna i landet har skördat över 100 000 människors liv och lett till en akut humanitär kris med miljontals människor på randen till svält. Ännu har inget bekräftat fall av det nya coronaviruset konstaterats i landet. Men en kommande smittspridning lär få förödande konsekvenser i ett land med ett kollapsat sjukvårdssystem och som redan härjas av kolerautbrott. (TT)
 
09.21

KI: Ökad pessimism om ekonomin

Både företag och hushåll har fått en betydligt mer dyster syn på ekonomin den senaste månaden, enligt Konjunkturinstitutets (KI) mätning. Den så kallade barometerindikatorn föll med drygt sex enheter från 98,7 i februari till 92,4 i mars och ligger nu på den lägsta nivån sedan maj 2013.

"Nedgången förklaras främst av dystrare signaler från tjänstesektorn och hushållen", skriver KI i ett pressmeddelande.

Undersökningen är gjord mellan den 28 februari–18 mars (företag) och mellan den 1–15 mars (hushållen). KI påpekar att en klar majoritet av företagen besvarade enkäten i början av perioden, utan vetskap om senaste tidens effekter av coronapandemin. Hushållens svar är däremot jämnt fördelade över insamlingsperioden. (TT)

09.26
Till Hanna Gyllensparre som skrev ett inlägg om krisjour, den här informationen har jag hittat:
"Röda Korset öppnar en telefonlinje för de som känner oro över coronakrisen.
Syftet är inte att göra medicinska bedömningar – sådana samtal hänvisas fortsatt till 1177 – utan att bidra till lugn och trygghet.
Telefonen kommer till en början att vara öppen mellan 12 och 16 varje vardag. Telefonnumret är 0771-900 800."
09.27
Italienska civilförsvarsmyndighetens chef Angelo Borrelli, som igår inte kunde hålla sin vanliga presskonferens om läget i Italien på grund av feber, har inte coronaviruset. Civilförsvarsmyndigheten säger att han har milda influensasymptom och kommer att jobba hemifrån.
09.39
I Storbritannien har en fånge dött för första gången på grund av coronaviruset. Det handlar om en 84-årig man som tros ha haft underliggande sjukdomar, rapporterar Guardian.
09.43
De spanska nödåtgärderna kommer att vara på plats fram till 12 april, rapporterar El Pais. 
09.56
Vietnam inför en begränsning på 20 personer för offentliga sammankomster. 
10.02
Turkiet begränsar sin export av viss medicinsk utrustning för att inte bli utan på hemmaplan. 59 personer har dött av coronaviruset i Turkiet, landet har 2 433 bekräftade smittfall.
10.04

Egen masktillverkning har blivit en massrörelse

SVT NyheterDe senaste veckorna har världens ledande modemärken börjat göra munskydd åt sjukvården. Och de är inte ensamma.
10.09
Nästan var femte coronasmittad i Singapore har rest in till landet från Storbritannien, rapporterar Guardian. 
10.38

Danmark förbereder hårdare restriktioner

Den danska regeringen förbereder nya skärpningar av lagar för att motverka spridningen av coronaviruset. Det rapporterar flera medier i Köpenhamn.

Lagändringarna ska ge regeringen möjlighet att vid behov snabbt strama åt de nuvarande restriktionerna om folksamlingar på högst tio personer. Det visar ett brev från statsminister Mette Frederiksen (S) till folketingets talman Henrik Dam Kristensen (S), enligt DR.
Dessutom ska polisen få möjlighet att i preventivt syfte stänga offentliga platser. I lagförslaget ingår även högre böter för dem som bryter mot lagarna.
Enligt danska TV2 ska samlingar med fler än två personer, förutom om de är från samma hushåll, kunna förbjudas.
Lagändringarna väntas antas på tisdag.
För en vecka sedan beslutade Danmark att stänga förskolor och skolor, restauranger, frisörer och liknande affärsrörelser. I måndags förlängde regeringen restriktionerna till den 13 april.
Under en presskonferens i onsdags sade justitieminister Nick Hækkerup (S) att han även förbereder ett förslag om att kraftigt skärpa straffen för brott där de misstänkta har utnyttjat coronapandemin och dess effekter på samhället. Det kan gälla allt från stöld av handsprit till bedrägeribrott.
- Straff handlar också om att markera samhällets avståndstagande till handlingar. När vi upplever att någon missbrukar situationen för att berika sig själv vill vi markera att vi som samhälle tar avstånd från det, sade Hækkerup. (TT)
 
10.39
Dödstalet i Iran har stigit till 2 234, uppger den iranska hälsomyndigheten enligt Reuters. Totalt 29 406 smittfall har bekräftats i landet.
10.41
Det verkar som att coronakrisen får folk att lyssna på mindre musik. Enligt en uträkning av Musikguiden i P3 minskade lyssningen på de 200 mest spelade låtarna på Spotify med 11 procent förra veckan jämfört med tidigare.

Och trenden märks i flera länder. I Italien, som drabbats hårt av Coronaviruset, har lyssningen på Spotifys topplåtar minskat med 23 procent sedan landet sattes i karantän, enligt nyhetssajten Quartz.

– Jag tror det rena musiklyssnandet sker till stor del när man är ute och rör på sig i offentliga miljöer, eller när man åker kollektivt. En minskning tror jag därför hänger samman med att vi rör oss mindre än vi gjort tidigare, säger musikforskaren Alf Björnberg till Musikguiden i P3.
(TT)
10.43

Fler varsel väntas när underleverantörer till krisbranscher drabbas

SVT NyheterDe stora svenska fordonstillverkarna stänger fabriker, permitterar och varslar anställda – nu drabbas underleverantörerna till bilindustrin. För Ystads största privata arbetsgivare, Polykemi, med över 200 anställda är framtiden oviss.
10.45

Nordea: Risk för lägre bostadspriser


Coronaviruset kommer att påverka bostadspriserna, spår Nordeas chefsekonom Annika Winsth. I en ny boränteprognos skriver hon att det finns en tydlig risk för sänkta bostadspriser även om Riksbanken tros hålla nere styrräntan.
"I den miljön lär hushållen bli mer försiktiga. Sannolikheten för att bostadspriserna ska stiga i närtid är i stort obefintliga, medan risken på nedsidan är påtaglig", skriver Winsth.
Nordea spår nu att reporäntan kommer att ligga kvar på 0,00 procent till och med slutet av 2021, så långt fram som banken i nuläget gör en prognos.
"Vi har redan sett stress i finansmarknaderna där bland annat räntan på bostadsobligationer har stigit. Det fick Riksbanken att agera och öppna upp för stödköp av dessa. Allt för att hålla nere bostadsräntorna för hushållen. Att bostadsräntorna skulle börja stiga i detta läge skulle vara mycket illavarslande", skriver Winsth. (TT)
 
10.56
Italiens premiärminister Giuseppe Conte säger att han förväntar sig en "allvarlig recession" i spåren av coronaviruset. Samtidigt kommer det uppgifter från Tyskland att landets ekonomi kan krympa med 10 procent i värsta fall, enligt det tyska forskningsinstitutet IW-institutet.
10.59

Coronasmittad avliden på boende i Blekinge

SVT NyheterEn hyresgäst på ett omvårdnadsboende i Karlskrona har avlidit efter att ha testats positiv för coronaviruset. Enligt kommunen ska personen ha fått vård, men avlidit tidigt på torsdagsmorgonen.
11.01
Onsdagen var den dödligaste dagen i USA, med 233 rapporterade dödsfall. Kaliforniens antal smittfall fördubblas med bara några dagars mellanrum, rapporterar CNN.
11.04

Första maj-tåg ställs in
Socialdemokraterna ställer in årets första maj-demonstrationer på grund av spridningen av corona, rapporterar Sveriges Radio.

11.20
Japan fick igår den största uppgången av smittfall under en dag sedan viruset började spridas, med 98 nya smittade. Två personer dog under onsdagen. Totalt har nu landet 2 003 smittade och 55 dödsfall. I förra veckan meddelade Japan att man kommer att tillåta skolor att öppna i början av april efter att ha varit stängda i en månad. I tisdags gav utbildningsministern riktlinjer om hur undervisningen ska hållas för att undvika spridning - klassrummen ska ventileras ordentligt, eleverna får inte samlas i klungor, elever och lärare ska undvika närkontakt, bära ansiktsmask och ta tempen ofta. Upptäcks nya sjukdomsfall på skolan kan den påverkade klassen skickas hem eller så kan man stänga skolan tillfälligt. 
"Situationen har inte förbättrats. Vi vill att skolorna ska förbereda sig på att öppna utan att bli mindre försiktiga", sa utbildningsministern Koichi Hagiuda under en pressträff.
En del av Japans skolor öppnade redan 16 mars efter att ha hållit stängt i två veckor. I framtiden kan enskilda skolor komma att stänga beroende på hur läget ser ut lokalt, rapporterar japanska Mainichi. 
11.21

Resor förbjuds efter nyår i Iran

Efter det persiska nyåret, noruz, inför Iran reseförbud inom landet. Rapporter om resande kors och tvärs i Iran har väckt förskräckelse internationellt, med tanke på att landet är bland de svårast drabbade av coronaviruset sars-cov-2.
- De som är ute på resa i samband med noruz-semestern bör omedelbart återvända till sina samhällen, utan att göra uppehåll på vägen, säger Hossein Zolfaghari, talesman för den nationella virusbekämpningen.
På torsdagen meddelar regimen att ytterligare 157 dödsfall registrerats i landet i covid-19-pandemin. Därmed är den officiella dödssiffran i Iran 2 234. Det gör landet till det fjärde värst drabbade hittills, efter Italien, Spanien och Kina. Dessutom misstänker många att Teheran-regimen underdrivit statistiken. (TT)
 
11.23

Ytterligare en person har avlidit efter coronasmitta i Jönköpings län

SVT NyheterEtt andra dödsfall där en patient som smittats av convid-19 har inträffat i Jönköpings län.
11.29

Tredje dödsfallet i covid-19 i Skåne

SVT NyheterÄnnu en person har avlidit i sviterna efter covid-19 i Skåne. Det var en äldre man som avled under onsdagskvällen. Därmed har antalet döda i länet till följd av smittan ökat till tre.
11.53
655 personer har dött i Spanien det senaste dygnet. Dödstalet är nu på 4 089 personer. Antalet bekräftat smittade är 56 188.  
12.16
Smittskyddsexperten Johan Giesecke tycker att Sverige har en bra strategi för att hantera coronaviruset. Att strama åt reglerna tycker han inte är nödvändigt.
– En orsak till att det går bra här är att folk gör som myndigheterna säger, säger han till TV4. 
– Men att sätta Stockholm i karantän skulle nog ha effekt.
12.24

Ytterligare en person har avlidit av coronaviruset i Dalarna

Totalt har två personer i Dalarna dött till följd av coronaviruset.
12.29
USA har nu blivit det sjätte landet i världen med över 1 000 bekräftade dödsfall i covid-19, rapporterar amerikanska medier. De fem övriga är, i fallande ordning, Italien, Spanien, Kina, Iran och Frankrike.
12.35

Corona i familjen – hur gör man? Hör smittskyddsläkarens råd

Hur agerar man om en eller flera i en familj blir smittade av coronaviruset? Smittskyddsläkaren Hans Boman ger sina bästa råd.
12.53
Hej! Det står mycket om att de med diabetes är i en riskgrupp. Men det står ingenting om det är typ 1 eller typ 2. De är olika sjukdomar med väldigt olika ålderspridning och orsak så vore bra om det kunde förtydligas. T.ex. tillhör ett barn med typ 1 en riskgrupp? Tillhör en 40-åring med typ 1 utan komplikationer en riskgrupp?
@JakobAlmqvist -  Hej! Detta är nog inte ett exakt svar på din fråga (eftersom de olika typerna inte nämns), men här kanske du kan hitta något matnyttigt:  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/corona-riskgrupperna-kan-komma-att-andras
12.58
Världshälsoorganisationen ser tecken på ljusning i Europa.
- Situationen är fortsatt allvarlig, men vi ser vissa uppmuntrande tecken, säger Hans Kluge på WHO, enligt nyhetsbyrån AFP.
Han varnade också att åtgärderna mot viruset kan bli långvariga.
12.59
Läser i spanien 442 döda ? inte 655. Ni kan kolla vilket som rätt.. Kämpa på ni kämpar på bra .. kram
@Stefan - 655, enligt t.ex. Guardian och Sky News som citerar spanska hälsodepartementet. 
13.00
I Schweiz har nu antalet bekräftade smittfall stigit till 10 714 och dödstalet till 161, uppger landets hälsomyndighet enligt Reuters.
13.09
Hur är läget i Iran nu?
@Helena - Information om Iran finns längre ned i denna direktrapportering. 
13.11
Är det inte lite fel att jämföra USA:s statistik med övriga världens enskilda länder? Alltså att jämföra en världsdel med andra världsdelars enskilda länder. Statistiken för USA borde delas på femtio stater.
@Fia - Vi utgår från att vår publik vet att USA är ett väldigt stort land och tar med det i beräkningen när de ser siffrorna. 
13.12
Hej finns det någon annan presskonferens för regeringen än den klockan 14
@Tania - Inte just nu. Presskonferensen kl 14 är med myndigheter.
13.16
Vi vill återigen påminna om att vi inte kan svara på frågor om specifika sjukdomstillstånd. De bör ställas till sjukvårdspersonal.
13.20
Var rapporterar ni om totalt döda i Sverige????
@Sofia - Hej! Här uppdaterar vi siffrorna en gång per dag: https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/, efter att Folkhälsomyndigheten redovisar sin dagliga rapport. Under rubriken "Nuläget i Sverige" ser du antalet dödsfall. I går eftermiddag, när siffrorna senast uppdaterades, var det totalt 42 dödsfall i landet – men vi vet att fler har avlidit i dag. I eftermiddag uppdateras alltså siffrorna på nytt.
13.26
Är 70+ och isolerad. Är i behov av min medicin på recept. Går det på något sätt att få den hemkörd eller måste jag - och alla andra - bryta isoleringen för att hämta medicinen på ett apotek eller i en butik?
@MG - De flesta – om inte alla – apotek i dag har någon typ av hemleverans. Ring till ditt lokala apotek och fråga.
13.29
Scania permitterar nästan samtliga anställda i Sverige. Det handlar om närmare 19 000 personer.
13.34
På Johns Hopkins sidan (deras dashboard) står det att 62 personer har avlidit i Sverige pga COVID-19. Detta stämmer alltså inte? Det står 42 på Folkhälsomyndighetens sida.
@P - Folkhälsomyndigheten rapporterar nya dödsfall klockan 14 varje dag - med andra ord är siffran 42 troligen inte aktuell just nu. När vi fått den nya siffran för i dag uppdaterar vi här: https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/. Vi livesänder också den dagliga pressträffen.
13.36

Sverige ett steg närmare antikroppstester för nya coronaviruset

SVT NyheterSvensk sjukvård kan vara ett steg närmare svaret på om en befolkning kan utveckla flockimmunitet mot det nya coronaviruset. Genom att analysera blodet från patienter som har haft covid-19 har forskare på Sahlgrenska universitetssjukhuset kunnat se att patienterna utvecklat antikroppar mot viruset. – Förhoppningen är att de också har utvecklat immunitet mot viruset, säger forskaren Jan-Åke Liljeqvist.
13.39
3,3 miljoner amerikaner ansökte om ekonomiskt stöd på grund av arbetslöshet i förra veckan, efter att företag fick stänga ned som en åtgärd mot coronaviruset. Veckan innan det var siffran 282 000, rapporterar CNN.
13.44
Vietnam har skickat tiotusentals människor till särskilda karantänläger för att stävja coronasmittans spridning.
Det handlar om vietnameser som återvänt till hemlandet efter utlandsvistelse i högriskområden. På torsdagen satt drygt 40 000 personer i sådana läger.
- Alla passagerare genomgår en snabb testning. De som visar symtom skickas till karantänlägren där de får dela rum tio till 20 andra personer från samma flight, säger en tjänstman vid Noi Bai-flygplatsen i Hanoi.
Enligt hälsomyndigheter har Vietnam så här långt bara registrerat 148 fall av coronasmitta och inget dödsfall. (TT)
 
13.48
Onsdagens siffror från Italiens hårdast drabbade region Lombardiet "ser inte särskilt bra ut", uppger regionens guvernör enligt Reuters. Det senaste dygnet har runt 2 500 nya smittfall konstaterats i regionen.
13.51
Hej, vad betyder ”permitterar”? Är det uppsägning av personal eller vad?
@Loai - Det betyder att personalen skickas hem, antingen på deltid eller heltid, utan att deras anställningar upphör. Den anställde är skyldig att komma in till arbetsplatsen igen om arbetsgivaren begär det. Huruvida man får lön eller inte under permitteringen varierar.
13.53
Regeringen föreslår en tillfälligt rabatt för fasta hyreskostnader i utsatta branscher som ett sätt att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet. Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
13.55
Om fem minuter börjar Folkhälsomyndighetens, MSB:s och Socialstyrelsens dagliga pressträff. Se den i SVT1, på SVT Play eller i videospelaren högst upp på denna sida.
14.00
Nu börjar dagens pressträff.
14.02
"Det händer mycket i USA", säger Anders Tegnell i början på pressträffen. 
"I Sverige börjar det nog nu se ut så att vi börjar komma i fasen när det går snabbt uppåt. Det har sett hyfsat ut i helgen och veckan innan, vi får se hur det blir de närmaste dagarna."
14.03
"Den äldre gruppen ökar", säger Anders Tegnell. 
De allra flesta patienter på IVA är i Stockholm. 
Han påpekar att siffrorna uppdateras ständigt och "flödar på olika sätt", så saker och ting förändras från timme till timme.
14.04
"Vi måste komma ihåg att de som avlider är de som smittades för kanske fyra veckor sedan."
Det vill säga innan de lite skarpare rekommendationerna kom. 
14.05
Anders Tegnell berättar igen att man måste få kurvan att plana ut. "Det kommer att bli jättejobbigt, inte minst för sjukvården, men ju bättre vi kan hålla den nere, desto mindre tryck och desto bättre sjukvård kommer vi få."
14.06
"Vi har en relativt lugn utveckling, men vi måste fortsätta så här. vi kan inte sluta stanna hemma när vi blir sjuka, vi kan inte sluta jobba hemifrån."
14.07
"Det vi nu gör för att få ännu mer efterlevnad är att vi går ut med en stor informationsinsats till äldre. Vi har signaler om att man där inte alltid följt de rekommendationer vi gått ut med."
14.12
"Vi fortsätter att få in mycket begäran om stöd, från region Stockholm och andra regioner. Framförallt om skyddsmateriel, men också om att förstärka med vårdplatser. Vi jobbar aktivt med att samordna de stöden som kommit in om intensivvårdspersonal och sjuktransporter", säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.
14.12
Sverige har i nuläget 66 dödsfall och 2 806 bekräftade smittfall, uppger statsepidemiolog Anders Tegnell vid en pressträff. 178 patienter har hittills intensivvårdats.
14.14
Det akuta behovet av skyddsmateriel är säkerställt, anser Socialstyrelsen. "Vi får oerhört fin hjälp från försvarets materielverk, som gör ett enormt jobb",  säger Taha Alexandersson på Socialstyrelsen.
14.18
Många av er kanske har väntat på en kommentar om de 18 döda i Stockholm det senaste dygnet. Det som sas om detta är att det handlar om personer som troligen blev smittade innan vi hade de rekommendationer vi nu har och åtgärder som att högskolor och gymnasier är stängda och barers/klubbars/caféers/restaurangers verksamheter begränsades. Det kan betyda att myndigheterna hoppas att detta var en tillfällig brant lutning av kurvan som fortfarande kan planas ut med de rekommendationer vi nu har på plats.

Mer om den kurva allt detta handlar om här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-maste-vi-platta-ut-kurvan
14.22
"Priotieringar är något som görs dagligen i intensivsjukvården. De principer vi ska utgå från är de inarbetade som vi länge som vi har haft. Vi har nu valt att förtydliga dem", säger Tomas Lindén på Socialstyrelsen.
Sammanfattningsvis handlar den första principen om att alla människor har lika värde –ingen prioritering får utgå från till exempel social ställning, funktionshinder eller ålder.
Den andra principen är behovsprincipen – den som har mest behov åtgärd ska få  företräde till den. Den tredje principen är att åtgärder ska ges till den som har störst nytta av den.
14.24

UD tar hem svenskar från Peru 

Utrikesdepartementet planerar för att hjälpa hem svenskar från Peru. Det uppger utrikesminister Ann Linde vid en frågestund i riksdagen.
- Nu planerar vi för att se hur vi kan hjälpa hem framförallt de i Peru, men det finns också andra länder där läget är så svårt så att UD måste gå in mer aktivt, säger Linde.
Hon uppger att UD får 1 500 samtal om dagen om resenärer.
- Så det är ett hårt tryck, säger Linde. (TT)
 
14.26
Vi en skolstängning ska man inte anmäla till kommunen att man bedriver samhällsviktig verksamhet, säger MSB. Det behöver bara styrkas om kommunen önskar ett intyg.
14.29
Anders Tegnell får en fråga om den förvirring som kan ha uppstått efter att Folkhälsomyndigheten igår sa att läget är lugnt, medan sjukvården i Stockholm larmade om att "stormen är över oss".
"Det ligger ett ansvar på media att förmedla att det här är ögonblicksbilder. Vi ska komma ihåg att vi också pratar om två saker. Vi pratar om epidemin som den sprids och sjukvårdens situation i Stockholms som är en annan sak. De är kopplade till varandra, men de befinner sig inte i samma läge. Vi har ett gemensamt ansvar att inte skapa oro i onödan."
14.31
Tegnell får också frågan om Stockholm är på dag 0. Dag 0 är alltså den dagen då kurvan börjar gå brant uppåt och när man kanske måste ta till mer drastiska åtgärder.
"Det är inte helt otroligt att vi är det", säger han och tillägger att man behöver avvakta ett par dagar till för att kunna fastslå detta.  
14.31
"Vi ser olika scenarior. Vi tog fram våra priroriteringar för ett sämre scenario. Vi har ett ökande vårdbehov just nu. Vi ser inte att vi behöver prioritera så skarpt som dokumentet anger just nu", säger Thomas Lindén på Socialstyrelsen.
14.32
Anders Tegnell: "Det är framförallt personer över 80 som avlider. Det är något mer män än kvinnor. Än så länge har vi rätt små tal i Sverige, men det följer det internationella trenden."
14.33
Tegnell får även frågan om man kan tänka sig att sätta Stockholm i karantän som man har gjort med Helsingfors i Finland. Han svarar att det skulle kunna hända. För att det ska vara effektivt behöver smittan vara begränsad till en liten del av landet. Finland har en liten spridning i landet. Tegnell säger också att det handlar om vad för lagstiftning man har. 
14.34
Anders Tegnell: "Stockholm ligger en vecka eller två före Göteborg och Malmö."
Han säger dock att alla städer inte behöver följa samma kurva. 
14.35
Tegnell: "Stannar alla hemma så fort de är sjuka, skyddar vi våra äldre, jobbar man hemifrån, så får vi effekter och ju längre vi får effekter desto bättre."
14.40
Kan vi förvänta oss de siffror man såg i Italien även i Sverige när det gäller dödstal? frågar en journalist.
Anders Tegnell säger att vi har bättre förutsättningar och är bättre förberedda samt att man behöver jämföra per capita. 
14.41
Folkhälsomyndigheten är inte med i några diskussioner med Stockholmspolitiker kring att sätta Stockholm i karantän, säger Tegnell.
14.51
Anders Tegnell får frågan om man verkligen inte smittar innan symptom bryter ut. Han svarar att man möjligen smittar sent under inkubationstiden, dvs någon timme eller ett dygn innan man känner av symptom: "Det finns inget land, möjligen med undantag för Korea, som har lyckats stoppa smittspridningen. Det gäller att försöka få ned antalet som smittar så mycket som möjligt så att vi får en långsam smittspårning och att vi hamnar på den långsamma kurvan så att sjukvården hela tiden hinner med. I det arbetet är frågan om man smittar kort innan man insjuknar, den är inte viktig längre, den styr inte några beslut, den styr inte några strategier."
15.03
Hej! Jag undrar varför det ska vara ok att samlas på skidorterna från olika delar av Sverige. Anledningen till att alla evenemang över 500 pers inte får göras ska väl vara just för att minska smittspridning mellan olika platser i Sverige. Vad är skillnaden här?
@Sanna - Så här sade Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten på en pressträff: "Vi bedömer att med de åtgärder som vi vidtar innebär skidåkning och liftåkning i sig inte några påtagligt större smittrisker än när man rör sig i samhället i övrigt."
Gränsen för folksamlingar, max 500 personer, gäller såklart också på afterskierna, vilket har gjort att vissa anläggningar skippar dem, då de inte anser att de kan ha kontroll på antalet besökare.
15.20

Två coronasmittade döda i Halland

Två coronasmittade personer, i 75- respektive 95-årsåldern, har avlidit. Det är de första coronadödsfallen i Halland.

15.22
Rumäniens hälsominister Victor Costache har avgått efter ett uttalande om att alla i huvudstaden Bukarest skulle testas för coronaviruset med team som går från dörr till dörr för att leverera testerna. Ministern ska ha blivit ombedd att avgå av premiärminister Ludovic Orban, enligt lokala medier. 
Enligt brittiska Guardian kom uttalandet mitt i en växande oro för brist på medicinsk utrustning i landet och bristande möjligheter att testa för corona. Rumänien har hittills gjort 2 000 tester om dagen. 
Rumänien har haft 17 dödsfall på grund av coronaviruset. Ytterligare elva rumäner har dött utomlands.
15.48
Tre coronasjuka personer har dött det senaste dygnet i Sörmland. Två av dem var över 70 år och en under 70. Alla tre ska, enligt regionen, haft underliggande sjukdomar.
Totalt har tolv personer i Sörmland dött till följd av viruset. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/senaste-nytt-om-coronaviruset-i-sormland
15.53
104 sjukvårdare från Ryssland har anlänt till Bergamo i Italien för att hjälpa till med vården av coronapatienter, rapporterar La Repubblica. 
15.58
En 101-årig man som fått coronaviruset har friskförklarats i Rimini, Italien.
16.12
Utrikesminister Ann Linde uppger att utrikesdepartementet får omkring 1 500 samtal om dagen om resenärer.
Hon säger att UD förhandlar med flera flygbolag om att kunna få plan att hämta hem strandsatta svenskar från utlandet. Utöver Peru tittar UD på hur man kan få flyg till bland annat Indien och Indonesien. Men de restriktioner som införs i flera länder försvårar och någon prognos för när svenskar kan tas hem ger utrikesministern inte.
Huvudregeln är dock att det åligger resenärerna själva att försöka boka in sig och betala för hemresor.
- Men vi försöker hjälpa till att ordna med flyg där det inte går på något annat sätt, säger Linde.
Enligt henne har SAS, tills i dag, inte gett några ordentliga offerter eller "konstruktivt" diskuterat möjligheten att ta hem svenskar med sina plan.
Utrikesministern råder också svenskar att ha appen Resklar för att få pushnotiser om nyheter.
Staten kan inte finansiera flyg och hotell dock, säger Linde. Det systemet finns inte i Sverige. (TT)
 
16.14

Tegnell tonar ner riskerna med mindre skyddsutrustning

SVT NyheterPersonal på Sahlgrenska sjukhuset har fått höra att man inte behöver munskydd när man jobbar med covid 19-patienter, något som går mot rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Men statsepidemiologen Anders Tegnell tonar ner faran.
16.18
Myndigheter och medborgare förbereder nu sig inför att Finlands huvudstad Helsingfors och landskapet Nyland sätts i karantän och delvis isoleras för att hindra spridningen av coronaviruset.
Polisen upprättar bland annat 40 vägspärrar för att övervaka landskapets gränser.
Karantänen för boende i Nyland – där bland annat Helsingfors, Borgå, Esbo, Hangö och Vanda ligger – ska träda i kraft på fredagen och gälla i tre veckor, fram till den 19 april, rapporterar Hufvudstadsbladet.
Restriktioner och resebegränsningar gäller både från och till Nyland, där det bor närmare 1,7 miljoner människor. Men alla ska få resa tillbaka till sin hemort, vissa arbetsrelaterade resor ska tillåtas, förtroendevalda och myndighetspersoner ska kunna resa i tjänsten, vårdnadshavare ska få resa till och från sina barn och även tungt vägande personliga skäl som begravningar ska gälla som undantag. Polisen ska kontrollera tåg- fartygs- och flygtrafiken. (TT)
16.27
Spaniens hälsominister Salvador Illa säger att den senaste statistiken från Spanien indikerar en "stabiliseringsfas".
- Toppen på kurvan närmar sig, sa Illa, men tillade att man måste avvakta ett par dagar till innan man slår fast att det är så. 
Under onsdagen gick dock Spanien om Kina i antalet döda, men ministern menar att antalet nya smittade nu skulle kunna stabiliseras, rapporterar CNN.
16.50
Hur kan medianåldern på döda vara 64 år om dom flesta som dör är över 80 år?
@Eva - Det är medianåldern på personerna som intensivvårdas i Sverige som är 64 år, inte på de som avlider. Det har vi ingen mediansiffra på eftersom alla regioner inte rapporterar åldrarna på de som avlider. 
16.53
Kina hindrar tillfälligt de flesta utlänningar från att komma in i landet, uppger nyhetsbyrån AP.
16.59

Netflix pausar samtliga inspelningar av sina svenska produktioner – och HBO stoppar alla inspelningar i Europa, skriver TT.
Serierna på Netflix som berörs är Red dot och Kärlek och Anarki. Den svenska HBO-serie som berörs är Björnstad.
 

17.05
Kommer Stockholm isoleras
@Vickan - Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell är det inte aktuellt i nuläget att sätta Stockholm i karantän.
17.26
Kan det bli brist på mat i Sverige då så mycket av vår föda produceras i andra länder och transporter till oss kan stoppas vid gränserna?
@SissiNilsson - Här om dagen sade Axfood, Coop och Ica att det inte är någon brist på varken toalettpapper, tvål, torrvaror eller andra livsmedel.
17.31
Afghanistans regering har beslutat att släppa uppemot 10 000 fångar för att undvika att coronapandemin får fäste i landets fängelser.
– Det är ett ansvarsfullt beslut för att skydda folkets hälsa, sade justitieminister Farid Hamidi när han meddelade beslutet på torsdagen.
De flesta som ska friges är unga och sjuka, och en majoritet är kvinnor.
– Dekretet rör inte dem som är skyldiga till brott mot nationell eller internationell säkerhet, sade Hamidi.
(TT)
 
17.49

Försäkringskassan släpper krav på sjukintyg

Försäkringskassan släpper från i morgon på kravet på läkarintyg från dag 15 fram till dag 21 för den som är anställd och sjukskriven. Det uppger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan för SVT.
Sedan tidigare har regeringen sagt att arbetsgivare inte ska kräva läkarintyg under de första två veckornas sjukskrivning, något som arbetsgivarna kommer att få ersättning för i efterhand.
Däremot kommer arbetsgivare att fortsätta göra karensavdrag – men de pengarna kommer den sjukskrivne att kunna ansöka om senare efter att regeringens aviserade lagändring kommit på plats.
Ett stort antal ansökningar om slopad karens har redan kommit in till Försäkringskassan, uppger Cecilia Udin, men de ligger vilande i väntan på riksdagens lagändring. Anställda på Försäkringskassan har uppgett för SVT att många sjukskrivna reagerat starkt när de förstått att regeringens aviserade förändringar med slopad karens och avskaffat krav på läkarintyg, inte redan gäller. För anställda står arbetsgivaren för sjuklön de första 14 dagarna. Kostnaden för de 14 dagarna har regeringen föreslagit ska tas över av staten.
18.14
18.21
Hur kommer det sig att man kan gå till arbete och skola trots att man har en Coronasmittad familjemedlem hemma? Det finns ju ingen resistens mot viruset. Risken måste vara hög att man blir smittad själv och smittar andra dagarna innan man ev. själv får symtom. Många länder kräver 14 dagars karantän när man kommer från ett annat land. Är de okunniga eller Sverige oansvariga?
@Katerine - Här kan du höra och läsa hur smittskyddsläkaren Hans Boman tycker att man bör agera om en familjemedlem blir smittad. 
18.23
Wall Street lyfte Stockholmsbörsen
 
Stockholmsbörsen pendlade upp och ned på torsdagen, liksom de stora Europabörserna. Vid stängning stod dock de ledande indexen på plus.

Efter de senaste dagarnas kraftiga uppsving skedde först en tillbakagång i Stockholm, där OMXS-index tappade drygt 2 procent. Men en kraftig uppgång på New York-börserna i den inledande handeln där – trots svaga arbetslöshetssiffror – ledde till att de europeiska börserna, inklusive Stockholmsbörsen, återhämtade sig.


OMXS-index stängde på plus 2,0 procent. Storbolagens utveckling på OMXS30-index var blandad, men en majoritet av aktierna gick upp.
(TT)
18.26
Italien rapporterar i dag 6 153 nya coronafall. Det gör att det nu globalt är över 500 000 som är bekräftat smittade. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.
Enligt TT är antalet döda i Italien nu uppe i 8 215, varav 712 har dött det senaste dygnet. 
18.38
Datumet för bilsporttävlingen Indianapolis 500 skjuts upp från 24 maj till 23 augusti. Sett till antalet åskådare på plats är det världens enskilt största idrottsevenemang. 
19.22

Samtidigt som många begravningar avbokas, för att skydda riskgrupper och respektera myndigheternas råd att undvika folksamlingar, väntas trycket på bårhusen att öka. Nu utreder kyrkogårdsförvaltningar i Göteborg och Stockholm om ishallar kan användas för att förvara döda i väntan på begravning. Det skriver Dagens nyheter.

19.40
Kan ni klargöra vilken slags diabetes som är störst riskfaktor vad gäller Corona viruset. Typ 1 (som tidigare hette ”barn och ungdomsdiabetes”) eller typ 2 (som många överviktiga eller äldre eller numera även medelålders drabbas av). Stor skillnad på dessa två typer. Har inte fått nåt bra svar från experterna.
@Lena - Det har kommit in många frågor liknande din, vad som gäller för de olika diabetestyperna. Tyvärr har jag inget bra svar just nu – men det verkar vara något vi får kolla upp.
19.48
Jag har fått TVÅ vaccinationer mot lunginflammation.
Har jag nytta av det vid ev Corona smitta?
@Ingegerd - Så här svarade smittskyddsläkare Anders Nystedt när han fick frågan i en tidigare chatt: "Vaccination mot lunginflammationsbakterien Pneumokocker skyddar inte mot covid-19-infektion. Men det skyddar ju mot att man får lunginflammation som komplikation efter en luftvägsvirusinfektion - till exempel efter influensa. Jag tror att det är toppen att du är pneumokockvaccinerad även nu när vi pratar coronavirus."
19.49
FN varnar för fler än 25 miljoner arbetslösa
Antalet jobb som kan försvinna på grund av coronapandemin kan komma att klart överstiga de 25 miljoner som FN-organet Internationella arbetsorganisationen (ILO) i Genève tidigare beräknat.

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters befarar Sangheon Lee, chef för ILO:s arbetsmarknadssektion, en högre siffra än den som angavs för en vecka sedan. ILO sade då att antalet arbetstillfällen som kan gå förlorade kunde vara mellan 5,3 miljoner och 25 miljoner på grund av pandemin.


Sangheon Lee säger att antalet som sagts upp tillfälligt och antalet som söker arbetslöshetsstöd är högre än vad ILO förväntat sig.
-Vi försöker att väga in en tillfällig, massiv chock i våra beräkningsmodeller. Magnituden av rörelser är mycket större än vad vi räknat med.
ILOS: nästa beräkning offentliggörs om en vecka. I jämförelse resulterade finanskrisen 2008-2009 i 22 miljoner jobb som försvann.
(TT)
19.57
20.06
Egypten rapporterar nu 39 nya fall av covid-19 och tre dödsfall till följd av sjukdomen. Totalt är landet uppe i 495 sjukdomsfall och 24 dödsfall, enligt the Guardian.
20.14
Snälla: Fråga Anders T om varför vi inte stänger Stockholmare från att åka ut i landet och ta mig sig smittan där det ännu är lugnare. Skulle vi inte ”Platta ut kurvan”?
@Ann - Rekommendationen just nu är att man ska undvika inrikesresor om det inte är absolut nödvändigt just för att begränsa smittspridningen. Här kan du läsa mer om vilka restriktioner som gäller just nu - obs att de kan komma att ändras. 
20.17
Costa Ricas hälsominister bekräftar att landet har 30 nya fall av covid-19 i landet. Totalt har 231 människor i landet smittats av coronaviruset, uppger Reuters.
20.30
Som hjälp till frågor om diabetes typ 1 och 2, från diabetsförbundets hemsida:

"Att diabetes räknas som en risk vid Corona beror på i huvudsak två anledningar:

Svårigheten att behålla ett stabilt blodsocker vid infektion och hög feber. Samma som kan inträffa vid alla infektioner och vid varje influensa. Det är oftare ett problem vid typ 1 diabetes då insulin måste tillföras utifrån och att det är svårt att beräkna doser. Personer med typ 2 diabetes har insulinproduktion kvar även om man behandlas med insulin. Det gör det ofta lättare att hålla nivån på blodsockret.

Det andra skälet är att en av komplikationerna till diabetes är hjärt- kärlsjukdom som hjärtsvikt, kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke. Ofta är dessa komplikationer kopplade till ålder, antal år med diabetes och hur blodsockerkontrollen har sett ut. Sammantaget gör det att den med typ 2 diabetes oftare har komplikationen men att dem också förekommer vid typ 1 diabetes."
20.45
Hej, har en fråga om varför det endast pratas om att vi vill ha en flack utdragen kurva på smittade? Jag tolkar detta som att vi inte vill stoppa spridningen, genom striktare åtgärder.
Vill gärna få en förklaring på detta.
@LasseKern - Såhär uttryckte sig Anders Tegnell idag under Folkhälsomyndighetens pk.  "Det finns inget land, möjligen med undantag för Korea, som har lyckats stoppa smittspridningen. Det gäller att försöka få ned antalet som smittar så mycket som möjligt så att vi får en långsam smittspårning och att vi hamnar på den långsamma kurvan så att sjukvården hela tiden hinner med. " Här finns mer information om varför man strävar efter att "platta ut kurvan".
21.01

Dödsiffran i Frankrike närmar sig nu 1 700, med 365 nya dödsfall rapporterade under torsdagen. Totalt har 1 696 personer dött och 29 155 har smittats. I sammanställningen av dödsfallen ingår i nuläget bara de personer som dött på sjukhus, men de franska myndigheterna uppgav under en presskonferens på torsdagen att uppgifter om dödsfall på ålderdomshem snart kommer att ingå i underlaget.

21.02
Armani syr skyddskläder för coronavård
 
Klädtillverkaren Armani styr om produktionen i alla sina italienska fabriker för att sy upp overaller och skyddskläder för vården av coronapatienter.

Företagsgruppen, som inkluderar märken som Giorgio Armani och Emporio Armani, ska skrädda för "individuellt skydd för de som arbetar i kampen mot coronavirusets sjukdomar".

Grundaren Giorgio Armani har tidigare donerat 2 miljoner euro, drygt 220 miljon kronor, till sjukhus i Italien och där hårt drabbade Bergamo och Piacenza.
Det framgår inte hur stor konfektionsproduktion Armani har kvar i Italien, då mycket har förflyttats till länder där tillverkningen är billigare än i Italien.
(TT)
 
21.15

Arbetslösa riskerar att dö i förtid

Arbetslösheten väntas i år öka kraftigt på grund av åtgärderna kring coronasmittan. Samtidigt visar forskning från tidigare ekonomiska kriser i Sverige att ett stort antal arbetslösa riskerar att dö i förtid.
21.41

Statsepidemiolog Anders Tegnell deltog i kvällens Aktuellt och svarade på frågor om coronaviruset. I studion lyftes frågan om uppgifter från Italien som gör gällande att många av de som hamnade i intensivvård var rökare och överviktiga.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell har dessa två grupper inte framkommit i de större studierna från Kina och Italien som riskgrupper vad gäller covid-19, men han utesluter inte att de kan vara det.

- Det är mycket troligt att rökare blir sjukare i det här. Det finns lite småstudier som talar för det.

Och överviktiga?

-  Är man överviktig har man oftast lite sämre lungfunktion, och har man sämre lungfunktion har man större risk att bli riktigt sjuk när det gäller den här typen av infektioner, säger Anders Tegnell i Aktuellt.

21.44
 Trots att ECDC inte sett några bevis för att viruset inte klarar värme utan tvärtom klarat sig bra i länder med tropisk värme och hög luftfuktighet vidhåller Anders Tegnell vid sitt tidigare uttalande att vi kommer att se en effekt under den svenska sommaren.
- Det enda man har tittat på som en variabel här är luftfuktigheten. Det vet vi att det är väldigt mycket mer som skiljer vintern från sommaren i Sverige. Alla experter på coronavirus och luftvägsvirus är inne på att vi kommer att se en effekt under sommaren.
- ECDC tittar på en väldigt liten del av förklaringen till varför det blir skillnader och jämför delar av världen som inte har samma årstidsvariationer som vi har i Sverige. Därför kan man inte dra slutsatser för Sverige utifrån det underlaget.
21.54

- En promille av befolkningen kommer att hamna på intensiven – så risken för individen är väldigt låg, säger Anders Tegnell i Aktuellt.

22.00
22.03
Sydafrika sällar sig till de länder i Afrika som vidtar åtgärder i hopp om att stoppa spridningen av coronaviruset. Vid midnatt inleds en 21 dagar lång nedstängning av landet och där 57 miljoner invånare måste stanna hemma, skriver AFP.

Det kommer inte vara tillåtet att motionera eller gå ut med hunden. Landet har i nuläget 927 bekräftade fall av smittan.
22.07
Irland har ytterligare tio personer dött under torsdagen. Totalt har nu 19 personer dött till följd av covid-19. 255 nya fall av bekräftad smitta har tillkommit under dygnet och totalt är 1 819 personer smittade av coronaviruset. 
22.08
Guvernör larmar om vad som väntar i New York

Antalet personer som avlidit sedan de insjuknat i covid-19 har passerat 1 100 i USA, enligt en sammanställning av Johns Hopkins University.

Värst drabbad i landet är delstaten New York. Där har nu 385 smittade personer dött sedan ytterligare 100 avlidit under det senaste dygnet, enligt guvernör Andrew Cuomo.
Totalt har 37 258 personer bekräftats smittade i New York och Cuomo lyfter varningsflagg för vad som väntar.
-Alla scenarier som är realistiska kommer att överväldiga sjukvårdssystemet, säger han.

Cuomo varnar för att bristen på sjukvårdsutrustning är enorm och att antalet sjukhusplatser behöver utökas till ungefär 140 000, från dagens cirka 53 000.
I USA i stort har 79 785 personer bekräftats smittade av viruset. Antalet döda har stigit till 1 124 personer. USA har det tredje största antalet bekräftade fall i världen, efter Kina och Italien 
(TT)
22.12
Jag vill se aktuelltsändningen som var kl 21.00 ikväll på Svtplay men den är bara 2 min 37 sek lång. Varför?
@Mikael - Det uppstod ett tekniskt fel och SVT play jobbar med att lösa problemet så fort som möjligt. 
22.16
Hosta på brittisk polis kan kosta två år
Alla som säger sig vara smittade av coronaviruset och medvetet utför handlingar som gör att blåljuspersonal eller butiksanställda i Storbritannien riskerar att smittas, som att hosta på dem, kan fängslas i två år.

"Utryckningspersonal är mer väsentliga än någonsin när samhällets samlas för att tackla coronaviruset", säger Max Hill, en av landets högst rankade åklagare, i ett uttalande.

Enligt Hill kan sådana handlingar juridiskt likställas vid ett överfall.
Flera fall av liknande händelser har rapporterats under senare dagar. På onsdagen erkände en 45-årig man tre sådana handlingar i London sedan han gripits för brott.
I Blackburn i norra England har en 40-årig man satts bakom lås och bom sedan han i måndags hotat med att spotta på poliser.

"Låt mig vara mycket tydlig: detta är ett brott och måste upphöra", skriver Hill.
(TT)
 
22.26
Nu har USA gått om Kina i antalet bekräftade fall - över 80 000 personer. Det skriver New York Times. 
22.31
22.44
EU-toppmötet: "Ingen kan vinna slaget ensam"

-Vi har haft en extremt djupgående diskussion, konstaterar permanente rådsordföranden Charles Michel på sin presskonferens efter dagens sex timmar långa toppmöte.
-Inget land kan vinna det här slaget ensam. Vi måste arbeta tillsammans, säger Michel.


-Vi behöver en intelligent strategi som skyddar våra medborgars hälsa men också håller ekonomin igång, säger i sin tur kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
I det gemensamma uttalandet meddelas att euroländernas finansministrar nu får två veckor på sig att arbeta fram nya förslag.
"De här förslagen bör ta hänsyn till den tidigare aldrig skådade chock som covid-19 medfört för alla våra länder", heter det bland annat i uttalandet.
 
(TT)
22.45

”Inga tecken på att det håller på att ta slut”

De senaste dagarnas siffror från Italien har visat på en liten nedgång i antalet smittade. Men nu ökar de i Lombardiet igen.
23.12
Hej alla! Hoppas det är bra med er. Nu har kvällspersonalen gått hem och jag kommer uppdatera om de stora coronahändelserna i natt. Dock svarar vi först på frågor först i morgon bitti.
23.44

Tegnell: ”Vi är övertygade om att det här är rätt väg”

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarade på frågor i Aktuellt. Han säger att det i dagsläget inte finns någon anledning att följa Finlands exempel. Landet har satt hela regionen Nyland (som bland annat rymmer Helsingfors) i karantän.

– Jag är inte så säker på att de har nått så mycket längre än oss. Det finns inget som tyder på det. Jag tycker det är viktigt att man fortsätter använda de medel som man vet fungerar, i andra länder har man andra traditioner där det kan vara nödvändigt att använda sig av exempelvis lagar.

Här kan du läsa artikeln. 

00.05
Stort militärt sjukvårdsfartyg skickas till NY
Under en presskonferens berättade USA:s president Donald Trump att ett stort militärt sjukvårdsfartyg ska komma till staden New York på måndag. Det är fartyget "The comfort". Där finns 1 000 vårdplatser och operationssalar. Tanken är att fartyget ska ta emot andra patienter än just coronasmittade, för att avlasta den övriga sjukvården.Donald Trump under presskonferensen. Foto: Yuri Gripas!EPA/TT
00.37
Barcelona sänker löner
Barcelona sänker lönerna för alla fotbollsstjärnor och anställda i klubben under karantänen. 
"Arbetsdagarna har förkortats av omständigheterna och de genomförda åtgärderna. Som en konsekvens blir det en proportionerlig minskning av ersättningen som föreskrivs i respektive kontrakt", säger Barcelona i ett uttalande.
Spanien har varit satt i karantän i knappt en och en halv vecka och är det europeiska land efter Italien som har drabbats hårdast av viruset. Hittills har drygt 56 000 personer testats positivt för viruset och fler än 4 000 har dött.
01.39
Kuba skickar läkare
Kuba har skickat läkare och sjuksköterskor till länder som Italien, Venezuela, Nicaragua, Grenada, Surinam, Jamaica och Belize för att hjälpa coronadrabbade. Landet är känt för sina vårdutbildningar och har redan i dag fler än 30 000 läkare som arbetar i 61 länder.
01.51
16-åring död i Frankrike
En coronasmittad 16-årig flicka har dött i Frankrike. Men enligt Jérôme Salomon, vid hälsodepartementet vill man inte lämna några ytterligare detaljer om henne. 
02.14
IMF klubbar sitt första coronalån
Internationella valutafonden, IMF, har godkänt en första utbetalning för ett nödlån sedan coronautbrottet startade. Centralasiatiska Kirgizistan får 120,9 miljoner dollar för att kunna täcka de kostnader som uppstått till följd av viruset. 80 länder har bett IMF om hjälp. 
 
03.23
Uppåt på asiatiska börser
Tokyobörsen stiger kraftigt på handelsveckans sista dag. Nikkei 225 ökade 3,4 procent i den tidiga handeln, medan det bredare Topixindexet tog sig över 3-procentsstrecket.
Vinnare var bland annat Toyota, Sony och Uniqlo, som alla steg flera procent.
Även i Kina stiger börserna. Hongkongs Hans Seng ökade 1,8 procent i öppningen. Shanghais kompositindex klättrade 1 procent, medan Shenzhens kompositindex höjdes 1,25 procent. (TT)
 
05.07
OS-klara behåller platser 
De som har kvalat in till OS får behålla sina platser – trots att sommarspelen flyttats till nästa år.
Sveriges olympiska kommitté (SOK) har bekräftat att de som tagits ut hittills kommer att vara kvar i den blågula truppen.
Sveriges OS-trupp
Brottning: Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.
Judo: Tommy Macias, 73 kg, Anna Bernholm, 70 kg.
Friidrott: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, stavhopp, Kim Amb, spjut.
Gång: Perseus Karlström, 20 km.
Kanot: Linnea Stensils, K1.
Simning: Sarah Sjöström, fjäril, frisim, Erik Persson, bröstsim, Louise Hansson, fjäril.
Skyttesport: Stefan Nilsson, skeet.
Segling: Max Salminen, finnjolle, Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470, Josefin Olsson, laser radial, Jesper Stålheim, laser.
Bordtennis: Mattias Falck, singel, lag herrar.
Ridsport: Lag i dressyr, fälttävlan och hoppning.
Fotboll: Lag, damer.
Fotnot: Brottaren Jenny Fransson, 68 kg, togs ut till OS i november men har testats positivt för dopning och missar OS. (TT)
 
06.35
I Tyskland har antalet bekräftade smittfall stigit till 42 288 och dödstalet till 253, rapporterar det federala smittskyddsinstitutet enligt Reuters.

Samtidigt har Indien sett den största ökningen av nyupptäckta fall på ett dygn – 75, uppger landets hälsomyndighet enligt CNN. 724 smittfall och 17 dödsfall har hittills rapporterats i Indien. Landet har nu förlängt förbudet mot inresande flyg till den 14 april.
06.44
Kinas och USA:s presidenter Xi Jinping och Donald Trump har konverserat om virusbekämpning och samarbete.

"Hade just ett mycket bra samtal med Kinas president Xi. Vi diskuterade i detalj coronaviruset som härjar över stora delar av vår planet. Kina har gått igenom mycket och har utvecklat stor kunskap om viruset. Vi har ett nära samarbete. Mycket respekt!" skriver Trump på Twitter.

Xi Jinping säger att Kina är villigt att samarbeta med alla, inklusive USA, och att de står redo att bidra med stöd till landet. Ett kinesiskt-amerikanskt samarbete är det "enda rätta valet", enligt presidenten. Han uppmanar Trump att vidta "praktiska och effektiva" åtgärder för att skydda kinesiska medborgare i USA och stärka de kinesisk-amerikanska relationerna, rapporterar Reuters.
07.29
– Det är tomt på gatorna dit vi kommer. Närmare 200 miljoner människor befinner sig i någon slags karantän i det här landet, så det får en enorm konsekvens, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i Morgonstudion.

– Människor är oroliga. Den naturliga kraften hos amerikanerna – självförtroendet, tron på framtiden – finns inte just nu. Bara en tung oro. Folk vill ha ett datum för när livet kan återgå till det normala. Många ställer sig bakom Donald Trump – man är beredd att chansa för att få tillbaka det liv man en gång hade, och för att inte skada ekonomin alltför djupt.

USA är nu det land som har flest konstaterade smittfall i världen – över 85 000.
07.37
Vilka är hålltiderna idag? Och , var kan man se WHO:s presskonferenser?
@Sandra - Ska lägga upp dem nu – det är de sedvanliga, vi har inte kännedom om något extrainsatt. WHO:s presskonferenser kan ses på deras Youtube-sida.
07.47
Danska karantänregler kallas orättvisa

Medan hemvändande semesterdanskar sätts i karantän kan utländsk arbetskraft, exempelvis svenskar, fortsätta röra sig fritt in och ut ur Danmark. Detta tycker flera partier är orättvist, och arbetsmarknadsministern funderar på åtgärder, rapporterar DR. Bland de kritiska partierna finns Socialistisk Folkeparti och Dansk Folkeparti.

– Detta kryphål ska stängas omgående, säger DF:s rättspolitiskt ansvarige Peter Skaarup.
– Det kan ju inte vara rätt att man inte sätter utländska medarbetare i karantän när danskar som varit i utlandet sätts i karantän.

Arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard (S) betonar att det är viktigt för Danmarks försörjning att både varor och arbetskraft kan passera gränserna, men förstår också kritiken.
– Jag kommer att snarast prata med arbetsmarknadens parter och andra ministrar för att hitta rätt balans, säger han till DR. (TT)
07.55
Över 5 000 personer i Region Stockholm har anmält sig för att stärka vården, rapporterar Dagens Nyheter. Antalet har gått upp med 3 000 efter presskonferensen med hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson i onsdags kväll.
07.59
Börsfest i Tokyo

Torsdagens kraftiga uppgång på Wall Street fick Tokyobörsen att göra detsamma under handelsveckans sista dag.

Uppgången på 3,9 procent för Nikkei 225-index betydde att för veckan som helhet har index rusat drygt 16 procent, den bästa utvecklingen någonsin under vecka enligt Reuters. För det bredare Topix-indexet blev uppgången på fredagen 4,3 procent. Bland vinnarna märks Toyota med en uppgång på 4,6 procent medan Sony steg 4,5 procent.

I Sydkorea stängde samtidigt Seoulbörsens Kospi-index på plus 1,8 procent medan Hang Seng-index i Hongkong är upp 1,1 procent inför sluthandeln och kompositindex i Shanghai pendlar kring en uppgång på 0,8 procent. (TT)
08.04
Sydafrika rapporterar sina två första dödsfall i covid-19. Samtidigt stiger antalet bekräftat smittade i landet över 1 000, rapporterar Reuters.
08.26
Australien kommer sätta alla resenärer som kommer in till landet i karantän på hotell i två veckor. Regeln träder i kraft på lördag. Staten kommer att stå för kostnaden. 85 procent av Australiens smittade har fått viruset utomlands eller av någon som har blivit smittad utomlands, rapporterar nyhetsbyrån AP.
08.47
Bunkringen under coronapandemin har de senaste veckorna fått grossistpriserna på ägg i USA att trefaldigas till den nya rekordnivån 3:09 dollar per dussin, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till analysföretaget Urner Barry.
Prisrusningen kan bli kännbar för konsumenterna: Ägg är en relativt billig proteinkälla och en stapelvara i lejonparten av hushållen i USA. Än så länge har dock inte priserna i kundledet ökat lika mycket som grossistpriserna.
Enligt Urner Barry rapporterar äggleverantörer i USA att efterfrågan för närvarande är fyra till sex gånger högre än normalt. (TT)
08.49

Borgholms kommun köper konst för att stötta lokala konstnärer

SVT NyheterKonstnärer i Borgholms kommun drabbas hårt med inställda vernissage, utställningar och färre besökare på gallerierna. Nu har Borgholms kommun bestämt sig för att hjälpa till.
08.50
Hej! Tack för en jättebra rapportering!
Finns det något liknande för Sverige fast på engelska? Har flera kollegor som bor här i Stockholm och just nu översätter jag alla presskonferanser och viktig info. Bara så jag inte missar att det finns något sådant
@Robin - En av SVT:s dagliga Rapportsändningar textas på engelska. Här är länk till SVT Play, där även tidigare engelsktextade sändningar kan ses.
09.05
Tyska sjukhus kommer ta emot åtminstone 47 italienska coronapatienter för att avlasta den italienska sjukvården.
09.17
Antalet bekräftade smittfall i Ryssland har stigit till över 1 000, rapporterar Reuters.
09.19
Efter den senaste tidens kraftiga uppgångar vänder nu Stockholmsbörsen ned. I den inledande handeln backar OMXS-index 1,1 procent med större delen av storbolagen på minus. Sämst går SKF som backar drygt fem procent följt av Atlas Copco som i sin tur sjunker drygt tre procent. Även på de ledande Europabörserna märks nedgångar. CAC40-index i Paris är till exempel ned 2,4 procent. (TT)
09.29
Vad innebär det när man skriver att Stockholm nu kanske är vid nollpunkten ? Gäller alltså smitt situationen och inte börsen
@Lasse - Den så kallade dag 0, eller nollpunkten som du skriver, är den dagen då smittkurvan börjar gå brant uppåt. Målet med alla åtgärder är att få smittkurvan att bli så platt som möjligt. Ju senare dag 0 kommer desto plattare kan kurvan bli. Om kurvan är tillräckligt platt kommer sjukvårdens kapacitet inte att överstigas, vilket betyder att fler kan få bra vård. Vi skjuter på dag 0 genom att försöka bromsa smittspridningen, t.ex. genom att inte träffa andra människor lika mycket. Är vi vid dag 0 kan det också bli läge att införa striktare restriktioner. Mer om kurvan och varför den ska plattas ut här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-maste-vi-platta-ut-kurvan 
09.37
"Allt har förändrats på två veckor", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande om sin nya företagsundersökning.

"Coronapandemin har påverkat storföretagen kraftigt och situationen har försämrats exceptionellt snabbt. Företagen drabbas på tre olika fronter: genom produktionsstörningar, minskad efterfrågan och finansieringssvårigheter. Det visar de intervjuer Riksbanken gjort med storföretagen de senaste veckorna."
09.39
I Hongkong har 65 nya smittfall upptäckts det senaste dygnet. Det är den hittills största ökningen på ett dygn, rapporterar Reuters.
09.46
Fråga/Önskemål: Redovisar ni även antalet utskrivna från Intensivvården? Så det inte blir en nettosiffra, t.ex 12 in o 2 ut blir 10 in. Bättre att man även få se att folk skrivs ut för moralens skull.
@Ulf - Det vore bättre, men tyvärr är det inte så de siffror vi själva får redovisas. Siffran anger antalet människor som just nu vårdas på intensiven eller som har vårdats. Det betyder att den siffran bara kommer att bli högre, trots att patienter skrivs ut. 
09.46
Tänkte åka till Stockholm i påsk men blir lite tveksam. Bör man hålla sig i från storstäder ett tag fram över?
@Viola - Det är storstäderna som är hårdast drabbade av coronaviruset. 
09.47
Facket: Ingen brist på busschaufförer

Storstockholms Lokaltrafik (SL) har angett stor sjukfrånvaro som en orsak till att antalet bussturer minskat i Stockholm, vilket lett till att människor fått trängas och riskerat att smitta andra. Men bilden från facket är inte att det råder personalbrist.
– Vi känner inte igen beskrivningen att det skulle råda så stor personalbrist. Man kunde ha behållit den här turtätheten, har Kommunals förbundsordförande Mario Gavran sagt till Dagens Nyheter.

En busschaufför som tidningen talat med bekräftar bilden och kallar beslutet från SL och operatörerna "helt jävla barockt".
– De har skitit i det blå skåpet när de tog det här beslutet. Ja, vi har sjukskrivna. Men vi har massor med behovsanställda att ringa. Det finns hur mycket chaufförer som helst, säger personen till DN.

Det talas om chaufförer som vill jobba men som inte rings in.

SL:s kommunikationschef Suss Forssman Thullberg säger att som situationen såg ut under måndagen med de förändrade tidtabellerna så har det inte fungerat bra. (TT)
09.52
Hej, vi vill köpa hämtmat från lokala restauranger och har uppfattat att det vore bäst att köpa hem mat som man kan värma en extra gång hemma. Kan det finnas vissa typer av maträtter man ska undvika ifall de har tillretts av en person som kan ha symptomer? Tex kallmat, sallader, sushi mm?
@J - Forskaren Emma Frans sa i en av våra sändningar att man kan värma på mat en gång till när man får hem den om man vill vara extrasäker, baserat på det låter det som att varm mat är att föredra i det här läget. Mer här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/coronaspecial-ar-fardiglagad-mat-pa-restaurang-smittsam
Men man får hoppas att människor med symptom stannar hemma som vi har blivit ombedda att göra och inte lagar mat åt andra på restaurang.
09.55
Hi, I saw a few questions about people looking for news about Coronavirus in Sweden in other languages. You may suggest them to use the translation function in the browser (e.g., Chrome+ google translate, they may need to install a plugin), and it generally works well to read your dirktrapport and know the update.
09.56
Flera av er har skrivit om problem med att nå vår grafiksida i vissa webbläsare. Problemet tycks gälla Internet Explorer och Microsoft Edge. Vi arbetar med att lösa problemet. Om möjligt, prova en annan webbläsare.
10.04
Vi tipsar återigen om denna förklarande video med forskaren Emma Frans som berättar om vilken skillnad det blir om smittan sprids långsamt - det vill säga om kurvan är platt. Ju plattare kurva desto fler får en bra vård. Emma Frans förklarar också vad du kan göra för att bidra till att kurvan blir platt, eller med andra ord: för att sjukvårdens kapacitet inte ska överskridas. 

Därför måste vi platta ut kurvan

SVT NyheterNär en ny smitta som coronaviruset sprider sig i befolkningen är det viktigt att dra ut på förloppet så att alla inte blir sjuka samtidigt. Forskaren Emma Frans förklarar varför vi måste platta ut kurvan och vad den betyder.
10.06
Transportstyrelsen förlänger giltighetstiden för förarprov, behörighet B, med sex månader på grund av coronaviruset. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
10.07

Tid är allt som räknas, vi blöder varje dag.

Citat från ett av storföretagen som Riksbanken intervjuat i sin företagsundersökning
10.09
"Reseföretag, hotell och restauranger rapporterar om ett extremt stort tapp i försäljning de senaste veckorna. Om situationen inte ändras snart befarar man att verksamheter behöver stängas ner", skriver Riksbanken.
10.14
Ryssland: De restriktioner som införts i huvudstaden Moskva bör även införas i andra regioner, säger premiärminister Michail Misjustin enligt Reuters. Han uppmanar alla medborgare att stanna hemma och undvika resor. Antalet bekräftade smittfall i landet passerade 1 000 det senaste dygnet.
10.17
Malmö stad uppger på en presskonferens att kommunen fortfarande har bra förutsättningar för att förbereda sig inför en värre situation som smittspridningen av coronaviruset väntas skapa.

– Vi är fortfarande i ett tidigt skede när det gäller Malmö och Skåne. Bedömningen är att vi ligger 4-5 veckor efter Mälardalsregionen och Stockholm, säger Per-Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg på Malmö stads stadskontor, om smittspridningen i regionen. (TT)
10.18
Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten syftar till att få en smittkurva som ser ut som den nedre bilden. Det vill säga att smittan sprids så långsamt att sjukvården hinner med.
10.27
Norsk myndighet ville öppna skolor – fick nej

Norska Folkehelseinstituttet (FHI) ville inför påsk att regeringen skulle överväga att öppna förskolor och lågstadier igen, men regeringen sade nej, rapporterar Dagens Næringsliv.

FHI tog bland annat upp Finland som exempel. Där har lågstadier och dagis öppnat igen, men det är inte obligatoriskt att gå dit.

Effekten av att stänga skolor och förskolor är osäker och bör bara övervägas när smittan är utbredd i samhället, argumenterade FHI i likhet med svenska Folkhälsomyndigheten.

FHI anser också att det så kallade hytteforbud som införts – förbudet mot att åka till sitt landställe – inte ska upprätthållas genom hela virusutbrottet. Det måste värderas tillsammans med andra rörlighetsinskränkande åtgärder, anser myndigheten. (TT)
10.34
Antalet bekräftade smittfall i Iran har stigit till 32 332 och dödstalet till 2 378, uppger landets hälsomyndighet enligt Reuters.
10.50
Nyhetsmorgon nämnde att Västra Götalandsregionen skulle ha någon typ av pressträff nu kl 11:00 som skulle sändas på svt.se, jag ser inte den bland hållpunkterna för dagen, är den inte med längre, ska den inte hållas?
@Pierre - Den kommer att hållas och direktsändas av oss. Länk kommer strax.
10.55

VG-regionen håller pressträff om coronaläget

Kl. 11.00: Västra Götalandsregionen håller pressträff om det aktuella coronaläget i regionen. Medverkar gör bland andra Johnny Magnusson, (M), ordförande regionstyrelsen, Helén Eliasson, (S), vice ordförande regionstyrelsen och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.
11.03
Västra Götaland har 297 bekräftade fall av covid-19, säger Thomas Wahlberg vid regionens smittskydd. Runt 60 procent av dessa är i Göteborgsområdet. Man ser dock en ökning på flera håll i regionen, och de flesta smittas nu inom Sverige. Allt fler äldre insjuknar, och regionen har fall på flera äldreboenden.
11.06
56 patienter vårdas på sjukhus för covid-19 i Västra Götaland. 21 av dessa kräver eller har krävt intensivvård, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.
11.09
Regionen arbetar nu hårt med att bemanna sjukvården, enligt Ann Söderström.
11.11
– Nu har vi lärt oss att det här är en droppsmitta. Den smittar som influensa smittar. De skydd man behöver är heltäckande visir, förkläde och handskar, säger Söderström.
11.13
– Vi kommer att se det här viruset i samhället under en lång tid framöver. Det gäller för oss att hitta åtgärder för att skydda de mest sårbara, och det är äldre med kroniska sjukdomar.
11.22
Västtrafik kör "i princip det som vi ska köra, med några undantag", säger vd:n Lars Backström. Vissa reduceringar i buss- och tågtrafik råder.
11.24

Första dödsfallet i covid-19 i Kalmar län

En coronasjuk man i 85-årsåldern har avlidit i Kalmar län. Det är det första dödsfallet till följd av viruset i länet.
11.30
Regeringen förbereder lättnader i a-kassan

Regeringen kommer inom kort, "i närtid", presentera förslag som ska göra det lättare att få ersättning från a-kassan. Bland annat handlar det om att ensamföretagare ska kunna göra företaget vilande och få a-kassa på andra villkor nu.

– Vi återkommer med fler åtgärder, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff med näringsminister Ibrahim Baylan (S).

Pressträffen sker efter att de och statsminister Stefan Löfven (S) haft möte med arbetsmarknadens parter. Eva Nordmark varnar för vad som väntar på arbetsmarknaden, bland annat vilka varselsiffror som kommer för hela mars i nästa vecka.

– Vi har inte sett något liknande, inte under finanskrisen och inte under krisen på 90-talet, säger Nordmark.
– Vi hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta, tillägger hon. (TT)
11.45
Två dödsfall har konstaterats i Dalarna under fredagen. Totalt har fyra coronasjuka personer avlidit i länet. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/coronavirus-sa-paverkas-dalarna
11.47
Hej!

Tittade precis på VG regionens information.

Vet att detta är lite petigt av mig, men att en av tjänstemännen påpekar att det är 8 miljoner som lever i Västra Götalands regionen, och att ingen annan bland journalisterna påpekar detta uppenbara misstag blir för mig väldigt underligt.

Men i övrigt så verkar det vara klara kort från VGR.

Godförmiddag!

@GustavFägerqvist - Flera har skrivit samma sak – hon sade dock 1,8 miljoner.
11.54
Antalet dödsfall per dygn i Spanien fortsätter att klättra. 769 personer har avlidit det senaste dygnet – den högsta siffran hittills, rapporterar landets akutvårdschef enligt Reuters.

7 871 nya smittfall har konstaterats i landet – totalantalet är nu 64 059.
12.03
Hej, kan ni hjälpa till att klargöra vad som faktiskt gäller för sjukintyg nu för de första 14 dagarna, krävs det eller krävs det inte?

Det verkar som knappt försäkringskassan själva vet det ens gång och igår var svaret att det inte fanns något beslut om detta utan enbart ett förslag fån regeringen men som ännu inte införts.

Sjukvården har dock tolkat det som att intyg inte krävs och i går gick det ju att läsa i Er rapportering att FK fått många upprörda samtal från folk som upptäckt att det visst krävs intyg?

Med tanke på risken att bli utan sjuklön de första 14 dagarna så känns det som viktigt att få svar på detta?

Från och med när krävs det läkarintyg och från vilket datum gäller detta?
@Robert - Från och med idag behöver du inte lämna in ett läkarintyg de första 21 dagarna när du är sjuk. Om du fortfarande är sjuk efter 21 dagar måste du lämna in ett läkarintyg när du ansöker om sjukpenning. Här kan du läsa mer hos Försäkrinskassan: https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler
12.15
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har testats positivt för coronaviruset, skriver han på Twitter.

Premiärministern säger att han har milda symptom och kommer att sätta sig i karantän. Han kommer dock att fortsätta leda den brittiska regeringens kamp mot viruset via videokonferenser.
12.16

För varje månad en stor ekonomi är nedstängd på grund av smittskyddsåtgärder innebär det en minskning i årlig BNP-tillväxt på två procentenheter, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

"Enbart turismsektorn står inför ett produktionsbortfall uppemot 70 procent. Många ekonomier kommer att gå in i recession", säger Angel Gurria, generalsekreterare för OECD, i en kommentar. (TT)

12.17
Jag undrar om de som behandlas för coronaviruset får malariatabbletter och om det inte kan ges i förebyggande syfte
@Monika - Vi skrev en artikel förra veckan om att coronapatienter behandlas med malarialäkemedel. Jag förstår det som att de behandlas först när de blivit sjuka – men det kan förstås ha förändrats sedan dess. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/malarialakemedel-satts-in-hos-coronapatienter
Vi skrev en artikel förra veckan om att coronapatienter behandlas med malarialäkemedel. Jag förstår det som att de behandlas först när de blivit sjuka – men det kan förstås ha förändrats sedan dess. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/malarialakemedel-satts-in-hos-coronapatienter
12.25
Påve Franciskus donerar 30 respiratorer till sjukhusen i de mest drabbade områdena, rapporterar La Repubblica. Om respiratorerna enbart ska fördelas på sjukhus i Italien eller även andra länder framgår inte.
12.34
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff kl. 13.30 tillsammans med bland andra Folkhälsomyndigheten och rikspolischef Anders Thornberg. SVT Nyheter sänder direkt i videospelaren ovan.
12.44
Visst har USA fler fall än Kina? Hur är läget i USA?
@Anonym - Ja, det stämmer. Det är nästan 86 000 smittade i USA. I Kina är det närmare 81 900. Då har jag utgått från John Hopkins siffror.
12.56

Nya lösningen: Klamydiapinnar används vid coronatester

Provtagningspinnarna till coronatesterna höll på att ta slut – då kom personalen på klinisk mikrobiologi i Kronoberg/Blekinge på en egen lösning.
– Vi hade tusentals i lager, säger Oskar Ekelund, verksamhetschef på klinisk mikrobiologi.

13.32
Nu talar statsministern.
13.34
– Vi har många tuffa veckor och månader framför oss. Det här kommer bli utdraget, fler kommer bli sjuka. Företag kommer gå i konkurs. Människor kommer mista sina arbeten, och fler liv kommer gå förlorade.
13.36
– Följ myndigheternas rekommendationer. Håll dig uppdaterad. Har du möjlighet att hjälpa en person i en riskgrupp, gör det. Respektera besöksförbud på sjukhus och äldreboenden.
13.36
Nu socialminister Lena Hallengren.
13.37
– Regering, regioner och myndigheter jobbar stenhårt för att minska smittspridningen, säger Hallengren.

Hon säger också att Sverige nu kommer få 200 nya respiratorer.
13.38
– Jag förstår att många undrar om era planerade högtider och fester kommer beröras. Svaret är ja. Bröllopsfester, examensfester och begravningar kommer beröras, säger Hallengren.
13.39
Nu inrikesminister Mikael Damberg, (S).
13.41
Allmänna sammankomster med fler än 50 personer förbjuds från och med 29 mars. Det är ingen allmän rekommendation, utan den som bryter mot det riskerar böter eller fängelse.
13.42
Nu talar Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
– Vi tycker att det är dags att vi sätter en ny norm för sammankomster. Med en gräns på 50 personer kommer i praktiken alla sammankomster träffas av regleringen, säger han.
13.43
– Vi kommer successivt gå igenom de olika sammankomsterna som finns. Vi får väldigt mycket uppslag från allmänheten vad vi ska titta på - dop, kolletivtrafik och så vidare. Det ska vi utveckla så tydligt som möjligt, säger Carlson.
13.45
Rikspolischef Anders Thornberg: 
– Redan beviljade tillstånd kommer inte att dras in. De gäller med den nya begränsningen. 
13.46
Den som bryter mot begränsningen riskerar böter eller fängelse i högst sex månader, säger polischef Anders Thornberg.
13.47
Stefvan Löfven igen: 
– Alla vi som individer måste ta vårt ansvar. Vi kan inte lagstifta och förbjuda allt. Det handlar om folkvett.
13.49
Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten får en fråga om siffran på max 50 personer. Gör det någon skillnad om det är 50 eller 45 personer? 
– Vi har lagt det på en nivå där skolor, arbetsplatser ska fungera och så vidare. 
13.51
– Det är finns ett stort ansvar hos individen, där man får fundera på om man ska åka iväg, säger Carlson angående fjällresor.
– Mycket talar för att man ska fundera på att vara hemma.
13.53
Stefan Löfven: 
– Vi är beredda att fatta de beslut som behövs, så att löntagare inte ska behöva förlora jobben och företag ska vara kvar.
13.54
Stefan Löfven säger att han inte testats för coronaviruset.
13.55
Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten fyller i: 
– Det finns ingen idé att testa sig om man inte har några symptom.
13.58
Johan Carlson får en fråga – kan man rekommendera att gå på en middag med cirka 10 personer? 
– Det viktiga är att man gör en riskvärdering. Hur reser jag dit? Vilka är där? Fundera på hela situationen.
13.59
I Sverige pågår ingen diskussion om någon isolering, likt Helsingfors.
13.59
– Gymverksamhet och restauranger omfattas inte av regleringen av offentliga tillställningar. Allmänna sammankomster är kommersiella, privata tillställningar. Vi vill ha en ny norm på 50 personer, men där vi också avser komma ut med riktlinjer hur man ska tänka, säger Johan Carlson.
14.00
Storbritanniens hälso- och sjukvårdsminister Matt Hancock har testats positivt för coronaviruset, säger han enligt Reuters.
14.00
Nu pressträff med Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen.
14.01
Europa har nu runt 232 000 bekräftade fall och 13 700 döda. Världen har runt 468 000 fall och 21 000 döda, enligt ny statistik från WHO.
14.02
Sverige har nu 3 046 bekräftade smittfall och 92 dödsfall. 209 patienter vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelning.
14.03
I Sverige, liksom i världen, är det främst äldre som dött.
14.03
Ingen person under 50-årsåldern har dött i Sverige.
14.05
– Vi jobbar väldigt mycket på att plana ut kurvan. Just nu finns det en hel del som talar för att vi följer den lite mer flacka kurvan och håller tummarna för att det fortsätter vara så. Det är pressat i Stockholm men det finns kapacitet kvar, och det finns gott om kapacitet i resten av landet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
14.06
– Nu är det en väldigt kritisk fas, säger Anders Tegnell.

Han uppmanar svenskar att absolut inte besöka äldre.
14.07
Nu Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
14.08
– Vi och regionerna arbetar stenhårt för att vi ska ha den kapacitet som krävs, säger Sandwall.
14.09
– Vi har tecknat ett avtal med företaget Getinge om 200 respiratorer under de närmaste månaderna, säger Sandwall.

Under april kommer också 200 000 andningsmasker börja fördelas till regionerna.
14.11
Försvarsmakten kommer i dag få en hemställan om personal och material, såsom ambulanser och helikoptrar, för att hjälpa regionerna.
14.11
Nu Svante Werger på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
 
14.12
– Den lägesbild vi visat för regeringen nu visar inga överraskningar.
14.14
– Inom många samhällssektioner brottas man med en ökad frånvaro, men har agerat proaktivt, tidigt och det har fungerat.
14.16
– Därför är viktigt att alla som ansvarar för samhällsviktig verksamhet 
fortsätter se över sina kontinunitetsplaner, för olika scenarior, till exempel personalbortfall. Det finns verktyg på detta på vår hemsida msb.se, säger han.
14.17
– Händelsen påverkar vår psykologiska sårbarhet. Det finns mycket berättigad oro. Många blir engagerade, upprörda, ledsna. Man kan agera snabbt och i affekt inför flödet av inromation.
14.18
– Jag vill mana till viss eftertänksamhet och vaksamhet. I allt detta sprids vissa rykten och falsk information som syftar till att störa och skada samhället. Var källkritisk och håll huvudet kallt. Om du ser något som du blir extra euforisk eller upprörd över, tänk: Var hittade du informationen? Vem är källan? Vem kan tjäna på att sprida informationen?
14.20
– Det är inte jättemånga tillståndspliktiga sammankomster mellan 50 och 500 personer idag.
Men vi ser ett starkt signalvärde i detta. Vi ska ta fram ett allmänt råd som gäller för alla sammankomster, säger Anders Tegnell.
14.23
– Vi har en ganska plan kurva just nu, som mer liknar den flacka vi vill ha. Fallen kommer definitivt fortsätta stiga, det är mer en fråga om i vilken takt.
– Saker vi gör nu har effekt på antalet fall om en vecka ungefär, på IVA-patienter om två veckor och på dödligheten om cirka tre veckor.
14.24
– Det kan hända att vi skärper till något igen. Om det blir möten eller något annat då, det får vi, säger Tegnell.
14.27
Det kommer in en tsunami av frågor om vilka miljöer, verksamheter och platser som omfattas eller påverkas av det nya förbudet mot allmänna sammankomster över 50 personer – vad som gäller i skolmatsalar, kollektivtrafik med mera.

Vi undersöker givetvis detta för fullt och kommer rapportera så fort vi vet mer.
14.29
– Det skulle vara konstigt om just den här luftvägsinfektionen inte uppförde sig som andra. Hur stor effekten blir, det får vi se, säger Tegnell, angående förhoppningen om att viruset ska avta till sommaren.
14.36
Så här definieras allmänna sammankomster enligt ordningslagen (1993:1617):

"Med allmän sammankomst enligt denna lag avses
   1. sammankomster som utgör demonstrationer eller som annars hålls för överläggning, opinionsyttring eller upplysning i allmän eller enskild angelägenhet,
   2. föreläsningar och föredrag som hålls för undervisning eller för att meddela allmän eller medborgerlig bildning,
   3. sammankomster som hålls för religionsutövning,
   4. teaterföreställningar, biografföreställningar, konserter och andra sammankomster för att framföra konstnärligt verk, samt
   5. andra sammankomster vid vilka mötesfriheten utövas."
14.36
Betyder det att de kommer att stänga skolan?
@Ewa - Nej.
14.39
Mer detaljerad information om vad förbudet innebär väntas senare under fredagen, enligt Folkhälsomyndighetens presstjänst. Ärendet ligger under eftermiddagen hos myndighetens jurister.
14.45
Hur blir det med bröllop?
@Hej - Folkhälsomyndigheten ska gå igenom vad som gäller för olika sammankomster, t ex dop och bröllop, och uppdatera senare i dag.
14.53
Stena Recycling varslar

Återvinningsföretaget Stena Recycling varslar om uppsägning av fler än 500 anställda. Dessutom korttidspermitteras omkring 670 anställda.
- Större delen av våra kunder gör omfattande neddragningar i sina verksamheter, säger Fredrik Pettersson, vd för Stena Recycling, till Göteborgs-Posten.
Bolaget ingår i Stena Metall och sköter bland annat återvinning, farligt avfall och rivning för företag. (TT)
 
15.01
Verksamheter som skolor, kollektivtrafik, privata evenemang och besök i affärer omfattas inte av det nya förslaget till förbud av sammankomster över 50 personer, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande
15.44
Coronaviruset har spridits snabbt på ålderdomshem på flera håll i världen. I Vila Real i norra Portugal har stadens borgmästare skickat armén till ett ålderdomshem där de flesta boende har fått viruset, för att evakuera och desinficera byggnaden.
I Spanien har soldater som åkt till ålderdomshem för att desinficera dem rapporterat att de hittat övergivna sjuka och avlidna. 
15.47
Har en fråga. De pratar om att Västra Götaland är ca 1-2 efter Stockholm. Hur menar dem? Västra Götaland hade ju bekräftade fall av Covid-19 innan Stockholm.
@Elin - Utvecklingen behöver inte se likadan ut på en plats där smittan upptäcktes tidigt som på en plats där den upptäcktes senare, utan smittan kan sprida sig olika snabbt.
15.55
Gäller begränsningen av 50 personer även livsmedelsbutiker?
@Anna-Karin - Nej, det gör det inte. 
15.56
Finns det data som allmänheten kan komma åt kring vad för ålder personerna som dött och vårdas på intensiven har?
@philipkällström - Vi jobbar på att få ut en sån uppdatering!
16.04
Hej! Det är många har frågor om det förbudet på allmänna sammankomster med mer än 50 personer. Förbudet gäller "tillståndspliktiga allmänna sammankomster och offentliga tillställningar" och gäller från och med söndag. Privata evenemang, kollektivtrafik, skolverksamhet och besök i butiker inte omfattas av förbudet. Folkhälsomyndigheten kommer dock ge ut allmänna råd för alla de tillställningar som inte omfattas av det nya förbudet. Läs mer här.  
16.05
Om skolor, kollektivtrafik, privata evenemang och besök i affärer inte omfattas av den nya regeln, vad omfattas då?
@A - Till exempel demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar och konserter – de faller under kategorin allmänna sammankomster.
Till offentliga tillställningar räknas bland annat idrottsevenemang, danstillställningar, marknader och mässor. Här kan du läsa mer.
16.06
Vad räknas som allmän sammankomst? Gäller det även konferenser som bara är öppna för föranmälda deltagare eller omfattas även dem av förbudet?
@Per-Ove - Exempelvis demonstrationer, föreläsningar, sammankomster för religionsutövning, teater- och biografföreställningar och konserter. Det finns en faktaruta om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar längst ner i denna artikel.
16.15
Tegnell säger att ingen under 50 dött, men det stämmer inte. En 27 åring har väl dött?
@Tobias - Enligt den statistik som finns tillgänglig nu är de yngsta som avlidit i åldersgruppen 50-59 år. Jag tror du tänker på en 27-åring som vårdats på intensiven.
16.17
Finns det något tidsperspektiv på förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer?
@@isa - Det börjar gälla på söndag och gäller tills vidare.
16.23
Hej, som "ljusglimt" tar ni upp "25 mars: För fjärde dagen i rad minskar antalet nya bekräftade smittfall i Italien."
Detta stämmer inte längre om ni ser till vad de rapporterade perden 26 mars. Tack!
@Philip - Det är korrekt. Antalet fall har återigen gått upp. Vi uppdaterar. 
16.25
Var hittar man all denna väl och bra uppdaterade rapportering som ni har här på SVT.se på andra större språk, som arabiska, engelska och spanska?
@Juanita - Vi kan naturligtvis inte översätta all vår rapportering, men Rapports sändningar kl 16 översätts numera till arabiska och engelska. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rapports-16-sandning-oversatts-till-arabiska-och-engelska Sveriges Radio har också rapportering på andra språk.
16.26

Skansen konkursmässigt

Skansen är i akut ekonomisk kris. Enligt ledningen går stiftelsen omkull före sommaren om inte regeringen skjuter till pengar.
16.27
Tegnell inleder med:
"Välkomna hit! Det är ju trevligt att se att ni prioriterar detta möte framför regeringens."
Finns det nåt motsatsförhållande?
Eller är det ännu ett märkligt uttalande?
@Gunnar - De två pressträffarna hölls på olika platser i Stockholm med en halvtimmes mellanrum, så de journalister som var på den ena kunde inte också vara på den andra. Därav uttalandet. 
16.31
Ytterligare två personer har avlidit i Sörmland, vilket gör att totalt 14 personer i länet dött till följd av coronaviruset. De två avlidna hade båda underliggande sjukdomar. En var under 70 år och en över 70 år. 
16.34
vad gäller för fotbollsmatcher? där är det lätt att bli över 50 personer.
@Ali -  Tävlingar/uppvisningar i sport går under kategorin offentlig tillställning och förbudet gäller även utomhus. Däremot räknas inte spelarna in i antalet deltagare, skriver polisen: "Vid ett fotbolls- eller hockeyevenemang och friidrottstävlingar räknas endast publiken, inte idrottare och tränare, som deltagare."
16.40
Klädkedjan H&M ska tillverka 100 000 munskydd för sjukhuspersonal, rapporterar Reuters. Munskydden ska levereras den 2 april och gå till Spanien och Italien. Läs mer om klädkedjornas munskyddstillverkning här.
17.00
De flesta som drabbas av covid-19 blir inte allvarligt sjuka. Många visar ingen symptom, andra får lindriga symptom som går över av sig självt. Men en del blir allvarligt sjuka och vissa grupper rapporteras löpa större risk för komplikationer. Vad vet vi om riskfaktorerna? Forskaren Emma Frans förklarar.
 
17.20
Liseberg skjuter upp säsongspremiären och permitterar personal på grund av coronautbrottet. Det nya datumet för öppnandet är 16 maj, men det kan bli ännu senare.
17.24
Viruskulmen ännu inte nådd i Italien
Virusutbrottet i Italien har ännu inte nått sin kulmen. Och myndigheterna varnar nu för att karantänsreglerna, som skulle ha löpt ut den 3 april, kommer att förlängas.
Men trots att antalet nya dödsfall är fortsatt höga finns tecken på smittspridningen kan vara på väg att bromsas in, säger Silvio Brusaferro, chef för högsta hälsoinstitutet.
– När nedgången börjar kommer vårt beteende att avgöra hur brant den är, säger Brusaferro med syftning på hur karantänen efterföljs.
Myndigheterna har inte rapporterat in statistiken för det senaste dygnet.
Förra dygnet avled 712 människor i Italien i sviterna av virussjukdomen. Omkring 3 600 personer intensivvårdades på torsdagen.
Viruset har krävt 8 215 liv i Italien och över 80 500 personer har konstaterats bära på smittan. Drygt 10 300 av de smittade har konstaterats fria från viruset.
(TT)
18.00
Antalet döda i covid-19 i Italien har ökat med 969 fall det senaste dygnet, enligt flera italienska medier. Det är den största ökningen, sett till antalet fall, sedan utbrottets början i landet.
Sammanlagt har över 9 000 människor har nu avlidit i virussjukdomen i Italien.
18.24
Norwegian ställer in allt svenskt inrikesflyg under april månad. Bland annat påverkas flygplatsen i Luleå.
– Det blir tufft för tillgängligheten i regionen. Det är ju långa avstånd här och tillgängligheten försämras när det finns färre avgångar, säger Ann-Christin Viklund, flygstationschef på Luleå airport. 
18.27
Gäller förbudet för privata fester, föreläsningar eller idrottstävlingar? Det här innebär den nya förordningen. 
19.06
Norge blir det första landet att delta i en stor internationell studie som testar ”lovande behandlingsmetoder" för coronasjuka patienter, rapporterar NRK. Behandlingen av den första patienten börjar vid Oslo universitetssjukhus i morgon. Studien genomförs av världshälsoorganisationen WHO. 
19.30

Allt fler planerade operationer stoppas till följd av coronavirusets framfart. Under torsdagen ställdes över 90 procent in i Stockholm.

19.42

Travet fortsätter – trots nya restriktioner

Stora delar av den svenska idrotten är lagd på is efter coronavirusets spridning. Men travtävlingar runtom i landet fortsätter utan publik – trots nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten på fredagen om att sammankomster med över 50 personer förbjuds.

"Många tusentals i Sverige har travsporten som sin verksamhet och arbetsplats. Vi värnar om alla dessa människors möjlighet till försörjning samtidigt som vi förhåller oss till det allvarliga läget samhället befinner sig i", säger Svensk Travsports vd Maria Croon i ett pressmeddelande.

Svensk Travsport menar att travbanan inte är en allmän sammankomst utan en arbetsplats enbart avsedd för tränare och kuskar, hästskötare och banpersonal. (TT)

19.52
Det faktum att både Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hälsoministern Matt Hancock testats positivt för covid-19 har väckt frågor om hur den brittiska regeringen skulle fungera utan dem under en global kris. Enligt experter finns det ingen enkel plan B för det, skriver nyhetsbyrån Reuters. 
Om presidenten i USA skulle dö eller bli oförmögen att utföra ämbetet trappas vicepresidenten upp – men i Storbritannien finns ingen formell vicepresident eller premiärminister som skulle ta över, skriver Reuters.
20.08
Frankrike har rapporterat 299 nya dödsfall till följd av coronaviruset det senaste dygnet, rapporterar The Guardian. Totalt handlar det nu om 1 995 dödsfall i landet.
Det totala antalet bekräftat smittade är nu uppe på 32 964 fall och 3 787 personer vårdas i intensivvård.
20.13
I Grekland har man nu 966 bekräftat smittade, enligt regeringen. Det senaste dygnet handlar det om 74 nya fall. Dock har endast 13 477 personer testats för viruset än så länge. 28 personer har hittills avlidit till följd av det nya coronaviruset i landet.
20.22
Vad menas med allmän sammankomst?
@Lena - Allmänna sammankomster innebär exempelvis demonstrationer, föreläsningar, religiösa sammankomster så som gudstjänster, bio, teaterföreställningar, konserter och andra samlingar där mötesfriheten utövas. Du kan läsa mer om det här.
20.36
Fyra döda på kryssningsfartyg med virussmitta

Fyra passagerare har avlidit på ett nederländskt kryssningsfartyg. Många av passagerarna på Zaandam, som befinner sig i Panamas territorialvatten, har influensasymptom. Och på grund av oro för coronavirus har fartyget hindrats av flera länder att lägga till.
Drygt 50 av de omkring 1 250 gästerna och 85 personer ur fartygsbesättningen har influensasymptom, några av dem har konstaterats bära på coronaviruset.
"I går testade en rad patienter som har respiratoriskt symptom för covid-19, och två personer testade positivt", skriver bolaget i ett uttalande.
Det framgår inte om de avlidna passagerarna, som alla uppges vara äldre, hade sjukdomen. (TT)
20.59
Ordet "merci", "tack" på svenska, kommer att visas över Eiffeltornet i Paris varje kväll mellan kl. 20 och 23. Hälsningen är tänkt som en hyllning till alla de som bidrar för att begränsa spridningen av coronaviruset. Även uppmaningen  "stanna hemma" kommer att visas i två versioner, dels på engelska och dels på franska, enligt Reuters. 
21.12
President Trump beordrar den amerikanska biltillverkarjätten General motors att tillverka respiratorer genom att åberopa lagen "defense production act". 
Han uppger att även om diskussionerna med GM har varit produktiva, så kräver situationen ett mer brådskande agerande, enligt Reuters.
GM "slösade tid" uppger presidenten i ett uttalande. 
21.29
Trampar hårt för att bromsa spansk avskedsvåg
Spaniens regering vidtar åtgärder som ska hindra företag att säga upp anställda med hänvisning till coronaviruset. Två av landets största fackföreningar har varnat för att så många som en miljon människor riskerar att permanent förlora sina jobb på grund av kraschande företag
.
Arbetsmarknadsminister Yolanda Díaz meddelade efter ett extrainsatt regeringssammanträder på fredagen att arbetsgivarna måste följa de regleringar som gäller permitteringar (kallade ERTE i spansk arbetsrätt) i stället för bestående avsked.


Beskedet betyder att arbetsgivare från och med nu inte kan åberopa force majeure på grund av virusutbrottet för att motivera avskedanden.
-I vårt land ska ingen kunna dra fördel av den här hälsokrisen, man kan inte använda covid-19 för att sparka folk, sade ministern.


ERTE-påbudet gäller så länge det nationella nödläget är i kraft. Det senaste dygnet rapporterades 769 coronarelaterade dödsfall och landet närmar sig 5 000 döda.
(TT)
21.35
Hur länge gäller förbudet mot sammankomst med över 50 deltagare? Kan man planera något event för maj t.ex.?
@Lena - Hej! Regeringen kommer att löpande pröva behovet av förordningen och den upphävs när förbudet inte längre behövs.Läs mer här. 
21.53
USA.s president Donald Trump twittrade nyss att han nu skrivit under det stödpaket vars summa på 2,2 biljoner dollar, eller cirka 20 000 miljarder kronor, saknar motstycke efter att det förhandlats fram och antagits i USA:s kongress. Resurserna ska gå både till att stötta sjukvården, företag och privatpersoner som har det kämpigt till en följd av coronavirusets framfart, uppger AP.
21.54
I just signed the CARES Act, the single biggest economic relief package in American History – twice as large as any… twitter.com/i/web/status/1…
22.11
Med tanke på vad ni skrev 19:52 om plan B ifall Johnson inte längre skulle kunna leda den brittiska regeringen. Hur ligger det till i Sverige - vilka personer står på tur ifall statsministern skulle bli oförmögen att leda regeringen?
@Andreas - Någon formell utnämning av statsministerns ställföreträdare har inte skett i regeringen under Löfven och rollen tilldelas då det statsråd som har längst tjänstgöringstid vilket i nuläget är justitieminister Morgan Johansson. Skulle även Morgan Johansson ha förhinder är det näringsminister Ibrahim Baylan som står näst på tur att kliva in som ställföreträdande statsminister
22.21
22.36
Irländarna uppmanades tidigare under fredagen att hålla sig hemma med undantag för att handla mat eller möten som var av absolut nödvändighet. I stort sett alla butiker ska hållas stängda, allmänna sammankomster med folk utanför familjen förbjuds och personer över 70 år uppmanas att hålla sig hemma helt och hållet fram till den 12 april. 
22 personer har hittills dött till följd av covid-19 i landet, och antalet bekräftade fall var under fredagen 2 121. 
22.57
Antalet smittade i USA är nu över 100 000 med 1 500 dödsfall, skriver AP. 
23.00
Jag efterfrågar
1. uppgifter om hur många intensivvårdsplatser som finns i landet (gärna också siffror på antal intensivvårdsplatser i respektive region)
2. rapporter om hur många som är intagna för intensivvård (INTE hur många som är och har varit intagna).
@DavidDickson - Hej! Det finns cirka 530 intensivvårdsplatser i Sverige. Den grafik vi har som tar upp antalet patienter som intensivvårdas utgår från det svenska intensivvårdsregistret. I det underlaget separeras dessvärre inte de patienter som skrivits ut från intensivvården från de som vårdas i nuläget, bland annat för att informationen om de som skrivs ut inte når registret förrän efter ett antal veckor. Ibland släpper dock regionerna egna lägesrapporter där de uppger hur många som intensivvårdas, som exempelvis Västra Götaland här. 
23.06
Imorgon i Helgstudion deltar bland andra Soo Aleman, sektionschef, infektionssjukdomar på Karolinska Universitetssjukhuset och Matti Sällberg, professor Karolinska institutet.
Experterna i studion kommer att svara på tittarfrågor. Programmet kan ses i SVT play och i SVT2 mellan kl. 09-12. 
23.35
Börjar USA närma sig det nya Epicentrumet för covid-19?
@Epicentrum - Ja, flera experter har länge talat om att det kan bli så. Men att USA är det land som har flest bekräftade fall just nu behöver ändå inte betyda att det är det nya epicentrumet. De 100 000 bekräftade falls om finns i USA ännu långt färre än antalet bekräftade fall inom EU.
23.37
Vad är det som avgör hur sjuk man blir?(förutom ålder och om man har andra sjukdomar) Får man milda symptom om man bara blir utsatt för litet antal smittdroppar och mycket sjuk om man utsätts för mycket smittdroppar?
@MammaMia - Det är finns det inget riktigt bra svar på ännu. Det diskuteras men jag har i alla fall ännu inte sett någon rapport som har kunnat slå fast hur det är. Däremot vet vi att människor inom samma familj kan drabbas väldigt olika, oklart varför. Där någon blir allvarligt sjuk och någon annan knappt märker av att den har smittats.
23.44
Ofta hör jag folk säga - i media och på gatan - att snuva inte är symtom på covid-19. Men på Folkhälsomyndighetens hemsida räknas bl a snuva upp, men på andra håll nämns bara problem med luftvägarna - kan informationen vara lite mer tydlig så att alla förstår. Näsan är ju en luftväg.
@Tessa - Snuva är absolut ett symptom på covid-19. Den som hävdar någonting annat säger fel. Vi vet också att många kan få väldigt lindriga symptom. Det här skriver Folkhälsomyndigheten:"De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. En person som insjuknar i covid-19 behöver inte uppvisa samtliga symtom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själva med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis svårigheter att andas och lunginflammation."
23.45
Stämmer det att vårdpersonal - som utsätts mer för coronavirus - blir sjukare? Är det därför som italienska läkare har dött? Eller beror det på underliggande sjukdom eller att de kanske var rökare?
@LéonB - Det är någonting som diskuteras. Men det finns, vad jag har sett, inga klara belägg för att det skulle vara så ännu. 
00.03
Hej Svt Nyheter!
Ni har den mest nyanserade rapporteringen i Sverige och ni gör ett otroligt viktigt jobb!
- Men nu frågar jag för 4e gången den här veckan, varför anses det INTE viktigt att rapportera friskförklarade i Sverige? I ER statistik har det stått att 16 personer är friskförklarade i Sverige i snart en vecka!? Borde det inte vara fler nu? Vad har hänt med övriga frisk förklarade i världen? Har de insjuknat igen? Eller tros de vara immuna? Sådan information ger liksom hopp TILL OSS ALLA!!!
De som är friskförklarade är ju de som kan återgå och bygga upp samhället igen, inte sant?

(Förövrigt lyckas tex Danmark i sin statistik bidra med inte bara FLERA friskförklarade, utan även färre döda per invånare...)
@Mikael - Jag håller med dig! Tyvärr finns det inte en bättre siffra för antalet friskförklarade än så. Vi kan bara utgå ifrån den statistik vi får från myndigheterna.
Statistiken för de svenska fallen ska dessutom ses med vetskapen om att det är långt ifrån alla som testas. Antalet smittade är alltså antalet bekräftade fall - inte det totala antalet smittade. Det finns självklart långt flera människor än så som har både smittats och tillfrisknat.
00.07

- Ja, du har COVID-19. Ånej, trodde du att du skulle få vård på IVA? Du är ju gammal och skröplig.
- Vasa? Kan jag inte - - - jag har ju ändå betalat skatt, länge. Längst. Snälla...
- Men LILLavän, du måste väl ändå förstå: nu är det Det Naturliga Urvalet som gäller.
- Hmm... ättestupan... sopor... Förlåt. Ja-ja. Tack för mig då, tack-tack. Jag ska gå bort -
@RailiInarius(gamling) - Det är nog många som reagerar precis som du på den nyheten. Det vi ska komma ihåg är ändå att det här inte är någonting nytt. Prioriteringar görs alltid i vården och det som nu lyfts fram är alltså principer som instiftades i riksdagen redan 1997. Däremot kan vi nu eventuellt gå mot en situation där de behöver tillämpas mer än vanligt. Kan och eventuellt är viktiga ord där. Ingen vet ännu om trycket på vården kommer bli så stort att det behöver tillämpas.
00.08
Varför stänger gymnasieskolorna, medans högstadiet har öppet?
@Andre - Resonemanget från myndigheternas sida är att föräldrar eventuellt kan behöva vara hemma från jobbet om högstadiebarn och yngre inte får gå till skolan. Därför har man hittills inte gjort några förändringar då det gäller de yngre.
00.34
Många stockholmare tror ju nu att de haft Corona. Kan de nu åter leva mer som vanligt? Eller måste de fortfarande jobba hemifrån och undvika folkmassor?
@Stina - Nej, de kan inte återgå till att leva som vanligt. Att någon eventuellt har haft corona ändrar inte på restriktionerna.
00.47
Min sambo har ont i brösten igen och har svårt att andas. Rakomandera ni att ringa 112 eller 1177?
@Oroligsambo - Jag är inte läkare så jag kan inte bedöma det. Men som medmänniska tycker jag absolut att ni ska ringa 112 om hon har svårt att andas.
01.07
Om coronakrisen förvärras tvingas vården prioritera
Om vilka som får vård
Vilka personer kan tänka så idiotiskt
@Bojohansson - Vården prioriterar alltid om vilka som får vård. Det är inte någonting nytt för just coronapandemin. Regelverket man lutar sig på är från 1997 och används även i andra fall. Skillnaden är att det nu kan bli ett mer extremt läge än tidigare. Det är dock inte säkert ännu om vården kommer tvingas göra de prioriteringarna.
01.31
Jag är 71.
2 strokes, astma, kronisk bronkit, högst blodtryck, blodförtunning (tar medicin).
Jag fick idag veta att jag får hemhjälp en timme per vecka.
Men jag har ingen som kan handla till mig.
ICA var ganska full. Många saker saknades.
Idag var jag tvungen att åka buss och handla hem, buss hem igen.
Bussen var ganska packad.
Enligt vår regering ska jag sitta hemma.
Hur ska jag göra nu?
Jag får inte hop det.

@Mats - Det är svårt för oss att svara på. Restriktionerna tas däremot för din egen skull. Är du över 70 år ingår du i riskgrupperna. Att lösa den situationen är självklart svårt, framför allt för dem som lever ensamma och kanske inte har släktingar som kan hjälpa till. Du har inte grannar eller vänner som du kan be om hjälp med att handla?
01.33
Jag har två frågor:
1. Vi i Sverige har ett högre dödstal relativt än många andra länder, och vi har tills nu haft betudligt yngre insjuknade. Vad beror det på?
2. Vi är många som har halsont och i samband med det heshet/tappar rösten. Kan det vara tecken på Corona?
@Carina - Det är färre som har testats för corona-viruset i Sverige jämfört med andra länder. Det är den troliga förklaringen till att dödstalet, i relation till hur många som är bekräftat smittade, ser högre ut i Sverige. Svaret på den andra frågan är ja. Halsont kan vara ett symptom på coronaviruset och många får väldigt milda symptom. 
01.52
Såg att signatur "Mats" tillhör flera riskgrupper och absolut inte borde handla själv eller åka buss. Prova att kontakta din kommun för hjälp med handlingen. Det finns många frivilliga som gått ihop i grupp för att hjälpa till. Kommunen borde kunna lotsa vidare. Vi har ett par gånger beställt mat ONLINE från både Willys & ICA - finns flera kedjor som levererar den mat + andra hushållsvaror man beställt. Har fungerat bra - förutom viss överhettning i början när många beställde. Man får räkna med att vänta flera dagar innan leveransen kommer - tiden bokas in vid beställningen. Lycka till!
01.57
Kommer folkhälsomyndigheten ha några presskonferenser i helgen?
@Nattugglan - De kommer att hålla en presskonferens klockan 14 även under lördagen om det bedömer att det finns behov för det. Om den blir av eller inte kommer de meddela under dagen. 
02.10
Till @Andreas Söderlund
Tack för ditt svar.
Jag är ensam. Min släkt bor lång här ifrån, Spanien, Mexiko och andra delar av landet.
Min grannar (3 stycken) har jag själv handlat hem till.
Men inte nu längre efter Covid-19 dök upp.
Jag är ganska rädd nu.
Tror jag ska sätta upp lappar vid tvättstugan. Vi har portlås så jag kan inte sätta upp lappar i trapporna.
Jag har ingen Facebook.

Suck... Detta suger tungt. 😷😓

@Mats - Det är många som hör av sig till oss nu som såg vad du skrev till oss och tipsar dig om att det går att beställa hem mat från de flesta stora matvarukedjor. Andra tipsar dig om att ta kontakt med kommunen alternativt hjälporganisationer som t.ex. Röda Korset som ibland kan erbjuda stöd med sådant.
02.14
Frågar igen... Hur många människor räknar Fhm med kommer avlida i Sverige innan flockimmuniteten är ett faktum?
@Morsan - De har inte tagit fram någon sådant siffra. Däremot är de tydliga med att flockimmuniteten inte är något mål, så som de har framställts i en del medier. Flockimmuniteten är något ofrånkomligt som kommer efterhand, konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell härom veckan. Målet är däremot att smittspridningen ska gå så långsamt som möjligt så att vården hinner med att ge den vård människor behöver. Och när fler får vård kan förhoppningsvis flera liv räddas... och dödlighetsprocenten kan då i bästa fall bli betydligt lägre än den har sett ut i en del andra länder.
02.36
Smittar viruset bara via inandning? Det smittar inte via huden eller oralt?
@Anti-Corona - Så här svarar Folkhälsomyndigheten på den frågan: "Coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, smittar via droppar och sekret från luftvägarna, som sprids när någon hostar eller nyser. Det kallas droppsmitta. Viruset sprids också vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta.

Det är inte visat om så kallad indirekt kontaktsmitta, det vill säga spridning via droppar som landat på ytor eller föremål, har någon betydelse för spridningen av covid-19.

Genom att tvätta händerna och undvika att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun) samt att undvika nära kontakt med sjuka människor minskar risken för smitta."

03.12
Frågar igen!
Ska åka hem från Thailand idag!
Ska man vara i karantän när jag kommer till Sverige?
@Johan - Det finns inga formella krav på att du ska vara i karantän. Däremot är rekommendationen, som för alla, att du får hålla dig själv i karantän om du har symptom.
04.26
Hej! Måste tyvärr utelämna många delar i resonemang för att hålla det kort.
Min fråga är, vilka data utgår man ifrån när man talar om en flack kurva för tillfället? Dödsfallsdata, som är relativt säkra, ser inte så flackt ut vad jag förstår. Det är för lite data dock för slutsatser. Bekräftade fall är lite besvärligt enligt tidigare svar (nedan och från myndigheter) sedan man började mäta mera begränsat (man vet inte). Om man har andra modeller så är ju det också intressant. Tack på förhand.
@Isak - Man utgår ifrån hur många som behöver sjukvård pågrund av coronaviruset. Kurvan tar alltså inte hänsyn till det stora mörkertal av eventuella smittade som inte har testats för viruset. 
04.31

Nu har Finland stängt gränserna till landskapet Nyland, där Helsingfors ingår. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer vakta avspärrningarna som har satts upp under natten. Något liknande har aldrig skett i fredstid i Finland.

Fler än tusen personer har bekräftats smittade av coronaviruset i Finland. De allra flesta av dem bor i huvudstadsområdet. Landskapsgränsen ska vara stängd åtminstone fram till och med den 19 april.

04.38
Så, om någon sjuk med viruset SARS-CoV-2 skulle råka nysa på mina händer och jag rör munnen så kan jag få viruset? (sk direkt kontaktsmitta).

Om samma individ nyser på en kall kanelbulle som jag sedan äter så får jag inte viruset? (sk indirekt kontaktsmitta).

Om samma individ nyser på bestick som jag rör med munnen så får jag inte viruser? (sk indirekt kontaktsmitta).

Förlåt om mig ty jag är amatör, men detta ter sig llte märkligt.

Och om man inte har vetenskapliga bevis på att indirekt kontaktsmitta inte finns, var är försiktighetsprincipen?
@Riksrevisiorn - Det Folkhälsomyndigheten säger är att viruset smittar genom direkt kontaktsmitta. Men att det inte är bekräftat att det smittar även genom indirekt kontaktsmitta. Ingen säger däremot att viruset absolut inte skulle smitta via indirekt kontaktsmitta.
04.43
Symptomen är lika, hur vet man vilket man har?
@Influensaellercovid - Det kan du inte veta tyvärr. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att du stannar hemma oavsett vilket ifall du har symptom.
04.46
Jag insjuknade in vad läkarna påstår var säsongsinfluensa i slutet av v 8. Var väldigt dålig. Nu är jag ännu inte helt återställd. Kan det ha varit corona-virus trots att det bröt ut så tidigt?
@5veckor - Det första bekräftade fallet av coronavirus i Sverige kom redan i slutet på januari. Så rent teoretiskt så skulle det kunna vara coronaviruset du har haft. Men det går inte att säga säkert förrän du eventuellt testar dig någon gång längre fram när det är möjligt.
04.50
Hur många kan i landet ges intensivvårdsplatser för närvarande?
@Sven -  Det finns cirka 530 intensivvårdsplatser i Sverige i dag.
04.51
Detta är ologiskt. Om man nu räknar med att flera personer inte ska få berättigad vård då kan inte kurvan vara flack. Då ser man alltså att kurvan redan nu är för brant.
@Flackkurva - Man räknar inte med att personer inte ska få berättigad vård. Tvärtom hoppas Folkmyndigheten på det motsatta. Om du syftar på artikeln om prioriteringarna inom vården så är det alltså ett scenario som kan uppstå längre fram men förhoppningen är att det inte ska behöva bli så illa.
05.00
varför är inte dödsfallet i gävle med i rapporteringen? www.svt.se
@krille - Vi använder oss av de siffror som Folkhälsomyndigheten rapporterar dagligen. De kommer ibland något senare än vad regionerna själva säger men de är korrekta. Alla regioner har olika rutiner för hur de rapporterar det där och det blir lätt fel om vi försöka sammanställa det utifrån vad varje enskild region säger.
05.33
Hej!
Kom hem igår kväll efter ha varit på resa den senaste månaden. Har inga symtomer men undrar om karantänregler. Stämmer det att det är frivilligt? Om jag har förstått det hela rätt så är inkubationstiden 2-5 dagar för viruset. Ska jag då hålla mig hemma dessa dagar för att vara på ”säkra” sidan med tanke på att jag har rest?
Mvh Gun
@Gun - Ja, det är frivilligt! Och du har helt rätt om inkubationstiden. Det är bara du själv som kan avgöra om du behöver stanna hemma eller inte. Har du varit i Italien, Spanien eller någon annanstans där smittspridningen är stor så är det förstås en större anledning att stanna hemma. Och får du symptom är rekommendationen att du stannat hemma oavsett vad.
05.37
Jag är 62 år. Jag har diabetes och högt blodtryck. Bägge behandlas genom medicinering vilket gör att både blodsockernivå och blodtryck är stabilt. Tillhör jag ändå riskgrupp? Hur ska jag då tänka kring att gå på jobbet? Jag arbetar med barn så jag kan inte jobba hemifrån.
@Ingrid - Det här konstaterar Folkhälsomyndigheten: "Eftersom viruset är nytt vet vi fortfarande inte tillräckligt om vilka grupper som riskerar svår sjukdom. En genomgång av tillgängliga studier av covid-19 visar dock att hög ålder är den främsta riskfaktorn och personer över 70 år utgör därmed den främsta riskgruppen.

Personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, eller diabetes är överrepresenterade bland de svåra fallen. Extra utsatta för att drabbas av allvarlig sjukdom är personer med flera underliggande sjukdomar."

Med andra ord utgör du till vissa delar en av dem som tillhör riskgruppen. Om du är osäker på hur du ska göra kan du konsultera din läkare.

06.28
God morgon vänner! Hoppas alla mår bra, jag kommer att hänga med er här ett par timmar i dag.
06.42
Ville bara skriva godmorgon tillbaks, så gulligt att du skrev godmorgon vänner, tack för att ni rapporterar så bra
God morgon på dig också Julia! Tack för att du följer oss och hoppas du får en fin dag!
06.45
En serbisk man har dömts till tre års fängelse för att ha brutit mot karantänsreglerna som införts för att begränsa coronavirussmittan i landet, uppger lokala medier. Enligt reglerna måste alla serbiska medborgare som varit utomlands tillbringa 14–28 dagar i självisolering.
06.45
God Morgon Dante. Är det en strid/tävling eller finns det samarbete i den akademiska världen? Jag undrar eftersom det finns så mycket annorlunda / motstridiga information om Covid19.
God morgon HackerX. Jag har rapporterat om åtminstone en konflikt när det kommer till Sverige. Jag utgår dock från att det är betydligt mer samarbete än bråk mellan akademiker. Här kan du läsa mer:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/experter-kritiserar-anders-tegnell-i-intern-mejltrad-blodigt-allvar
06.48
Medicineras mot högt blodtryck. Kan det vara idé att öka medicineringen?
Hej Thomas! Jag tycker att du ska ringa din läkare och fråga. Må väl!
06.55
Morsning!

Finns det några uppskattningar på hur spritt det är hos allmänheten och inte bara "bekräftade fall"? Eftersom vi testar så lite torde väl mörkertalet smittade vara jättestort?
Morsning Daniel! Du har rätt i att det finns ett mörkertal men hur stort det är kan jag inte uttala mig om.
07.04
Hej
Vad gäller för stora mataffärer? Var på Ica Maxi Värmdö igår vid 17 tiden och det kändes nästan som en vanlig fredag i antal besökare. Dessutom flera uppenbart över 70. Känns inte som invånarna på Värmdö förstått allvaret.
Hej Ulrika, det nya förbudet mot sammankomster på fler än 50 personer förbjuds gäller inte mataffärer och köpcentrum.
07.06
God morgon! Stort tack för fantastisk rapportering. SVT har blivit den första siten jag går till när jag vaknar på morgonen! En trygg följeslagare I dessa oroliga tider.
Nu till min fråga. Varför rapporteras inte antal fall per kommun? Och finns planer på att börja göra det?
Ann
God morgon Ann! Vad fint skrivet, och tack för att du är med oss. Jag vet inte riktigt om det här är svaret du söker men eftersom det här handlar om sjukvård är det regionerna (de gamla landstingen) som äger frågan. Hoppas du får en fin lördag.
07.09
God morgon vänner! Hoppas alla mår bra
God morgon Darwesh!
07.10
Jag har noterat en hel del frågor gällande inkubationstiden för Covid-19. Jag hinner tyvärr inte svara alla men så här skriver Folkhälsomyndigheten:

"Tiden från det att man smittas till dess man blir sjuk (inkubationstiden) bedöms vanligtvis vara 2–14 dagar. De flesta insjuknar cirka 5 dagar efter att man smittats. Enstaka fall kan avvika från dessa mönster."
07.11
Hej!
Myggor?! Hörde nyss detta ljud.
Myggor kan ju sprida en mängd sjukdomar, eller hur? Hur är det med detta virus?
Hälsn Bernt
Hej Bernt! Visserligen kan myggor sprida bland annat malaria men svenska myggor slutade sprida malaria på 1930-talet. Det finns inte heller något som pekar på att Covid-19 sprids av myggor. Däremot kan myggor ju vara tämligen irriterande...
07.17
På Folkhälsomyndigheten finns nu en sida där man kan kolla bland annat antal sjukdomsfall, intensivvårdade och avlidna. Sajten innehåller även uppgifter om ålder, kön och region. Läs mer här:
07.20
Under morgonen publicerade TT en nyhet om att Stockholmare "plötsligt inte duger längre":

Det är med blandade känslor Stockholmsparet Eva-Pia och Anders Isberg inlett sommarsäsongen i Kivik på Österlen. Precis som många andra stockholmare kom de lite tidigare i år, när coronaepidemin accelererat. Men de känner sig inte riktigt välkomna.
- Nu plötsligt så duger vi inte längre. Det är ju det man i princip säger. Jag har ju sett vad man har skrivit i tidningarna, säger Eva-Pia Isberg, som precis har kommit tillbaka till parets gamla fiskarstuga mitt i Kivik efter en promenad med maken Anders.
07.23
God morgon Dante!
Jag har tagit ett viktigt beslut sedan många år, och förberett allt för en helkroppsdonation. Det innebär att min kropp ska doneras för forskning till närmaste Universitetssjukhus.
Min fråga, OM jag skulle drabbas av Corona, är kroppen då smittsam efter min död?
Tacksam för svar.
God morgon Eva! Jag är ledsen men jag kan inte svara på detta, jag tycker att du ska ringa till en läkare och fråga. Hoppas du får en fin dag ändå!
07.27
Under fredagen rapporterade Mexiko att man har 717 fall av sars-cov-2. Hittills har 12 personer dött i landet.
07.33
Godmorgon och tack för er utförliga rapportering ! Ställde tidigare en fråga angående vilka regler som egentligen gäller för oss vid inhandling av mat! Eget ansvar verkar inte alla förstå innebörden i! Tacksam för svar!
Tack själv Gunilla!
07.36
I dag medverkar bland andra Soo Aleman, sektionschef, infektionssjukdomar på Karolinska Universitetssjukhuset och Matti Sällberg, professor Karolinska institutet i vårt program Helgstudion. Experterna i studion kommer att svara på tittarfrågor så passa på att ställa dina frågor här i chatten. Helgstudion kan ses här på sajten, i SVT1 mellan 09.00 och 12.00 samt i SVT Play.
07.38
Tack! Som läkare följer jag denna sida dygnet runt så fort jag får någon minut över. Oavsett om jag tittar en minut när jag hämtar kaffe på jobbet, eller om jag ställer väckarklockan tidigt för att hinna läsa genom senaste inläggen, om jag är hemma med sjuka barn och jobbar hemifrån, eller om jag faktiskt har en enstaka ledig dag.
Tydlig info, superbt fastnålat inlägg med vanliga frågor.
Det märks att de bästa medarbetarna ansvarar för chatten. Alla visar sig pålästa, och verkar ha god logisk förståelse avs allt de svarar på/resonerar kring. Otrolig tydlighet avseende vilka rapporter som har bra, eller mindre bra belägg, samt utrycker sig med väl valda ord i alla lägen.
Fantastisk uppdatering dygnet runt!
Denna sakliga korrekta info har nog bidragit till att lugna många oroliga själar, samt ge allmänheten saklig information för att kunna ta till sig allvaret av situationen vi befinner oss i.

Ni som individer har visat att inget kan mäta sig med Public service! Tack och lov att vi i vården kan bidra till att människor som ni, får jobba med sånt här, via vår skatt!

Ni behöver inte spamma tråden med detta inlägg, men ta åt er! Bästa rapporteringen jag sett, och långt mer matnyttig, och uppdaterad, än många andra mer officiella informationssidor!
Det var verkligen fint skrivet Dr, stort tack för att du följer oss. Hoppas du får en fin helg!
07.40
Hej! Är det troligt att man blir immun efteråt om man insjuknat.
Hej Cecilia! Det finns för lite forskning kring detta just nu men troligtvis får du en viss immunitet. Hur långvarig den blir vet man dock inte.
07.44
Instämmer med Dr. (inlägg kl. 07.38)
Grymt bra jobbat!
Ni är bäst!
Tack snälla du och tack för att du följer oss!
07.46
Hej! Jag har hittills inte sett någon endaste fråga eller kommentar angående hur personalen i förskolan ska förhålla sig till coronasmittan!???
Vad tror du det beror på?? Jag har ställt frågan så många gånger till experterna på Coronaspecial, här på sidan.
Vi arbetar utan möjlighet att hålla skyddsavståndet på 1,5-2 meter, blir hostade och nysta rakt i ansiktet, i maten vid måltider, etc... Barn får diffusa och väldigt små symptom när de har Covid19, men smittar ändå. Ibland lämnas krassliga barn, trots förbud.
De flesta av oss som arbetar bland denna smitta är väldigt rädda, eftersom vi utsätts för risker!
Hej Ewa! Jag förstår att känner dig orolig. Föräldrar ska absolut inte lämna barn som är sjuka på förskolan, det är två symtomfria dagar som gäller! Och detta gäller så klart även personalen. Folkhälsomyndigheten har en del råd på sin sajt om hur man kan tänka om man arbetar på skola eller förskola: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-skola-och-forskola-om-den-nya-sjukdomen-covid-19/

Det är så klart viktigt att ha en dialog mellan förskolan och föräldrar. Jag hoppas att du kan vara lite mindre orolig på jobbet framöver. Ha det fint!
07.50
Hej jag har varit ganska sjuk i två veckor, först med feber och kraftig djup hosta men den sista veckan har jag bara hostat lite. Måste jag verkligen vänta tills hostan är helt borta innan jag går ut? Det verkar väl som att smittrisken är störst i början?
Hej Anna! Det allmänna rådet är att du ska vara hemma tills du är helt symtomfri samt ytterligare två dagar. Krya på dig!
07.52
Några pressträffar idag?
Hej Thea, Folkhälsomyndigheten har eventuellt en pressträff vid 14.00 om behovet finns. Vi har ännu inte fått något besked om huruvida det blir av eller inte men lovar att meddela här så fort vi vet!
07.54
Får man gå på en frisörsalong för att fixa ögonfransar?
Hej Hej! Det finns inga förbud mot att gå till frisören, men du ska så klart inte gå om du känner dig sjuk. Hoppas ögonfransarna blir fina!
07.58
En liten ljuspunkt så här på lördagsmorgonen. TT rapporterar att en 101-åring som smittats av corona har blivit frisk. "Herr P" föddes när spanska sjukan härjade och ett drygt sekel senare smittades han av coronaviruset. Men nu har 101-årige "herr P" alltså återförenats med sin familj sedan han skrivits ut från sjukhuset i Rimini i Italien.
08.07
TT rapporterar att Brasiliens president Jair Bolsonaro ifrågasätter den egna regeringens statistik över coronarelaterade dödsfall, som han menar överdrivits för att tjäna "politiska intressen". Enligt hälsodepartementet har 68 människor i delstaten São Paulo mist livet i utbrottet, men Bolsonaro säger sig misstänka att siffrorna är uppblåsta.

São Paulo är hårdast drabbat i hela Latinamerika av virusutbrottet. Samtidigt har en konflikt brutit ut mellan Bolsonaro och delstatens konservative guvernör João Doria. Medan Doria efterlyser nationell kraftsamling har Bolsonaro jämfört coronaviruset med "en liten influensa" och kritiserar karantänsåtgärderna som införts i São Paulo.
08.12
Hej! Jag är singel och dejtar. En del vågar inte träffas nu. Men smittar viruset även om man inte har symptom? Eller ska man låta bli hångel ett år nu?
Hej Silvain! Det stämmer att du kan smitta även om du har symtomfri, de flesta som får viruset blir ju lindrigt sjuka. Känner du några förkylningssymtom ska du inte gå på dejt men att låta bli att hångla i ett år låter lite väl drastiskt. Lycka till!
08.22
Hej! Jag skulle vilja testa om mina inlägg och frågor kommer fram. Jag har full förståelse för att ni inte hinner med alla frågor, men jag har skickat många frågor och inte fått in en enda. Så skulle vara intressant att veta om ni ens får mina frågor.

Så till frågan får man anordna gudstjänst om det är mindre än 50 deltagare?
Hej Lovisa! Svenska kyrkan i Malmö skriver på sin sajt att de kommer att fortsätta anordna gudstjänster men att de är noga med att se till att antalet personer inte överstiger 50.
08.22
Svenska fjällräddares riksorganisation har en uppmaning inför påskens anstormning av turister: befinner du dig i ett nödläge var ärlig och berätta för larmoperatören om du har symtom.
- Vi har haft två misstänkta fall av corona. De hade varit ute på tur ett par dagar när de insjuknade samtidigt. Men de agerade precis som vi vill och berättade för larmoperatören att de kanske var smittade, säger Rickard Svedjesten, som är fjällräddare i Oviksfjällen i Jämtland, till TT.

För fjällräddarna är det viktigt att få information om nödställda misstänks vara coronasmittade för att kunna förbereda sig. Fjällräddarna har nu med sig både handskar och andningsmasker.
08.26
Är det sant att drottning Elizabeth har blivit smittad?
Hej Julia! Det finns inga uppgifter om att drottning Elizabeth är smittad av Covid-19. Däremot har både prins Charles och premiärminister Boris Johnson testat positivt för viruset.
08.32
Vänner, jag vill återigen bara säga att ni är väldigt många som ställer frågor i chatten. Jag försöker svara så mycket jag hinner (och kan – jag är ju trots journalist och inte läkare). Ni är en del som har specifika frågor om ert hälsotillstånd, min rekommendation är att ni ringer 1177 Vårdguiden.
08.35
TT rapporterar nu att biografer i Kina återigen börjat stängas:

Hundratals biografer i Kina har den senaste tiden åter slagit upp dörrarna för allmänheten i takt med coronavirusets tillbakagång i landet. Nu stänger samtliga biografer i landet igen efter nya beslut från högre instans, skriver The Guardian. En officiell förklaring till varför biograferna i landet stänger ännu en gång saknas, men industriexperter spekulerar i att det kan handla om rädslan för en andra våg av coronasmittade.
08.46
Om 15 minuter börjar vårt program Helgstudion där Soo Aleman, sektionschef, infektionssjukdomar på Karolinska Universitetssjukhuset och Matti Sällberg, professor Karolinska institutet svarar på frågor. Programmet går att se här på sajten och jag kommer också att rapportera om vad som sägs här i chatten.
08.52

Kondombrist hotar i coronans spår

En global brist på kondomer hotar, enligt världens största producent Karex, som tvingats hålla sina tre fabriker stängda i en vecka till följd av coronavirusets framfart. Malaysiska Karex tillverkar var femte kondom i världen och ungefär en veckas stopp innebär 100 miljoner färre gummin i världen, av märken som exempelvis Durex.

- Vi kommer att se en global brist av kondomer överallt, det kommer att bli läskigt, säger vd Goh Miah Kiat, som mest oroar sig för hur bristen kan slå mot olika hjälpprogram i Afrika.

- Bristen kommer inte att bara vara två veckor eller en månad. Bristen kan pågå i månader.
 

På fredagen fick företaget tillstånd att starta sina fabriker i Malaysia igen, men bara med halva arbetsstyrkan, under ett specialundantag för viktiga industrier.

(TT)

08.52

Fredagskvällen och natten blev ovanligt lugn på flera håll i landet, rapporterar TT. Flera polisregioner uppger att de har haft färre ärenden än normalt.

- Det brukar vara betydligt mer drag på stan en löningshelg, säger Mathilda Borgström vid polisen i Bergslagen till TT.

08.54
DN rapporterar i dag att 22 000 svenskar kan behöva vård i den första vågen av det nya coronaviruset. Så här säger Anders Tegnell om det i en intervju med Ekot:
- De baseras på de siffror som vi har tagit fram till de olika regionerna. Det är ett planeringsunderlag. Hur pass korrekta siffrorna är få vi se. Vi hoppas att olika saker vi gör ska kunna göra siffrorna bättre.
08.59
I går rapporterade flera medier att Rammsteins sångare Till Lindemann drabbats av corona. Det tillbakavisas nu av bandet, som dock bekräftat att Till Lindemann vårdats på intensiven.
09.00

Det minskade resandet och utbredda isoleringen i Europa och världen har bidragit till renare luft. Föroreningarna har halverats i delar av Europa, främst i de större europeiska städerna, enligt Europeiska rymdorganisationen ESA. Samma sak ser man även i USA och Kina, rapporterar CNN. 

09.03

Djurparker kan tvingas avliva djur

Parkerna har trillat mellan stolarna i de statliga stödpaketen till näringslivet och kan inte längre täcka sina kostnader när besökarna uteblir, enligt Helle Hegelund Knudsen, ordförande för föreningen Daza som representerar de 15 största djurparkerna och akvarierna i Danmark.

- Det verkar som att de (stöden) är riktade till kulturinstitutioner där man kan släcka lyset, skruva ner värmen och gå hem, men vi har att göra med levande djur och kan inte skicka hem vår personal, för djuren ska hållas vid liv, även om vi går på nödberedskap, säger Helle Hegelund Knudsen till Kristeligt Dagblad.

I den danska regeringens stödpaket ersätts inte uteblivna entréintäkter och skötseln av parkerna räknas inte som en fast utgift, trots att en väldigt liten andel av personalen kan skickas hem.

- Den yttersta följden blir att vi måste avliva djur, för att tala klarspråk, säger Helle Hegelund Knudsen.

I Sverige är Skansen i Stockholm i akut behov av ekonomiskt stöd, vilket SVT Nyheter rapporterade om under fredagen. Djurparken och friluftsmuseet har förlorat stora pengar på att besökarna uteblivit och riskerar likvidation i månadsskiftet maj–juni.

(TT)

09.04
Soo Aleman är sektionschef, infektionssjukdomar på Karolinska Universitetssjukhuset:
- Personligen tycker jag det är väldigt välkommet, säger Soo Aleman om förbudet mot sammankomster med mer än 50 personer, säger hon i Helgstudion.
09.05
Rederiet Viking Line har ställt in all persontrafik mellan Kapellskär och Mariehamn på Åland på grund av coronakrisen. Men från och med tisdag nästa vecka återupptas trafiken för frakttransport, bland annat med mat och mediciner. Det rapporterar TT.
09.13

Turkiet stoppar alla intercity-tåg och begränsar inrikesflygen, rapporterar Reuters. Turkish Airlines kommer från midnatt endast att flyga mellan Ankara och Istanbul. På fredagen uppmanade även landets president Recep Tayyip Erdogan befolkningen att sätta sig i "frivillig karantän", och bara gå för att köpa mat och andra nödvändigheter. 

Turkiet har hittills 5698 bekräftade fall av Covid-19 och 92 dödsfall. 

09.17
Stämmer det att de som avlider nu är de som blev sjuka för 4 veckor sedan?
- Ja, det här kan hålla i sig i 3-4 veckor för de som blir svårt sjuka, säger Soo Aleman.
09.18
Till de som undrar: Folkhälsomyndigheten kommer inte att hålla någon presskonferens i dag.
09.19
Angående att Sverige har fler dödsfall än våra grannländer i Skandinavien, säger Matti Sällberg:
- För det första är vi faktiskt det största landet i Norden. Vi har större befolkning och det är sannolikt många fler som är smittade.
09.21
Smittrisk använda hiss ??
, bor 5 tr.
Hej Ritva! Mitt spontana råd är: dela inte hiss med någon och var noga med att tvätta händerna ordentligt så fort du kommer hem.
09.22
Är det säkrare att träffas inomhus eller utomhus? Utomhus är det ju större luftomsättning som borde minska smittspridningen men samtidigt kan vind kanske förvärra droppspridningen?
Hej Peter! Det är säkrare att träffas utomhus. Och se till att hålla ett avstånd på 1 meter!
09.25
Angående skillnaderna mellan sars, mers och sars-corona-2:
- Det här är det enda coronavirus som blivit en riktig pandemi i modern tid. Det är ingen som har immunitet mot det här, det är därför vi måste upp i den berömda flockimmuniteten. Det är först när 60 procent har haft Covid-19 som flockimmuniteten kan bromsa och få bort den här infektionen, säger Matti Sällberg.
09.27
- Vi kan inte isolera bort det här viruset för det är ingen som har haft det här tidigare. För att lugna spridningen är det precis så här vi ska agera, säger Matti Sällberg om social distansering.
09.33
Över 4800 coronaviruspatienter har nu friskförklarats i Sydkorea, rapporterar CNN.
Det är första gången som antalet återhämtade har överskridit antalet personer som vårdas sedan det första fallet bekräftades i landet 20 januari. Cirka 4500 befinner sig fortfarande i isolering under behandling.
 
- VI har fortfarande en lång väg att gå men att återhämtningsgraden nu ligger på 50 procent är ett litet framsteg som alla i vårt samhälle borde fira, säger Yoon Tae-ho, generaldirektör vid departementet för hälsa och välfärd. 
09.35
Dagens Nyheter har intervjuat utrikesminister Ann Linde (S) om varför Sverige går sin egen väg i kampen mot det nya coronaviruset:
- Vi har fortfarande väldigt stor tillit, till varandra och till politiker och myndigheter, säger hon.
09.38
 Soo Aleman och Matti Sällberg uppmanar alla att höra av sig till släktingar och vänner som är isolerade. Detta för att minska risken för psykisk ohälsa.
- Man behöver inte ta på dem, vinka till mamma genom fönstret, säger Matti Sällberg.
09.39

Luleåstudent fast i USA – flygavgångarna har ställts in

Luleåtjejen Matilda Jönsson studerar på Montana State University i Bozeman i USA. De flesta andra utländska studenter vid universitetet har lyckats ta sig till sina hemländer. Men Matilda sitter fortfarande fast i Bozeman.
09.39
Måste bara skicka en ros till Dante Thomsen, vilken stjärna du är på att svara, med glimten i ögat! Trevlig helg.
Men vad fint skrivet Sofia! Tack för att du följer vår rapportering och jag önskar även dig en mycket trevlig helg!
09.43
Social distansering anser jag vara helt fel uttryck. Vi gamla behöver SOCIAL NÄRHET även om det sker PÅ DISTANS dvs via mobil, internet etc. Gäller inte 1-2 m utomhus för oss. Vi gamla behöver både att röra oss och se och tala med andra. Risken är annars stor för att vi blir så fysiskt och psykiskt nedgångna att vi inte klarar en infektion överhuvudtaget. Varför inte: ut och gå, träffa människor MED MED LUFTSPALT!
Bra poäng Kerstin, vi behöver väl alla lite närhet? Det viktiga är bara att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Trevlig helg på dig!
09.43
Varför säger ni att man skall undvika sociala kontakter? Man smittar väl inte via ett telefonsamtal. Det handlar väl om att undvika fysisk kontakt?
Exakt Robert, du kan inte bli smittad av att prata i telefon! Precis som du skriver betyder social distansering inte att du inte får prata med nära och kära utan att du ska undvika fysisk kontakt. Trevlig helg!
09.46
Vi får många frågor om att diabetes nämn som riskfaktor:
- Man ska komma ihåg att även de flesta med diabetes kommer klara sig. Sedan är det så att man sett i olika studier att diabetes är en riskfaktor. Varför det är så vet vi inte i nuläget. Men vi vet att ju äldre man är desto större risk är det att man har diabetes. Sedan kan man spekulera i att om man har diabetes beror det ofta på övervikt. Har man väldigt stor övervikt har man svårare att klara respiratorvård. Kroppsvolymen gör att man har svårt att få in syre i lungorna. Är man ung och frisk och har bra lungkapacitet är det mindre risk även om man har diabetes, säger Soo Aleman.
09.52
Vid vilken temperatur dör coronaviruset?
- Man avdödar de flesta virus runt 50 grader. Jag skulle tro att det är någonstans där omkring, säger Matti Sällberg. 
09.56
Här kommer ett förtydligande angående att diabetes är en riskfaktor.

Att diabetes räknas som en risk vid Corona beror på i huvudsak två anledningar:
  1. Svårigheten att behålla ett stabilt blodsocker vid infektion och hög feber. Samma som kan inträffa vid alla infektioner och vid varje influensa. Det är oftare ett problem vid typ 1 diabetes då insulin måste tillföras utifrån och att det är svårt att beräkna doser. Personer med typ 2 diabetes har insulinproduktion kvar även om man behandlas med insulin. Det gör det ofta lättare att hålla nivån på blodsockret.
  2. Det andra skälet är att en av komplikationerna till diabetes är hjärt- kärlsjukdom som hjärtsvikt, kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke. Ofta är dessa komplikationer kopplade till ålder, antal år med diabetes och hur blodsockerkontrollen har sett ut. Sammantaget gör det att den med typ 2 diabetes oftare har komplikationen men att dem också förekommer vid typ 1 diabetes.
Källa: Folkhälsomyndigheten
09.58
Kom just in i sändningen, kanske denna fråga redan varit på tapeten!? Men hur ser läget ut va gäller stängning av grundskolorna? som jag förstår de, så kan barn vara en stor smittspridare då de verkar som dom ofta får lindriga symptom, kanske rent av likt en vanlig rinnig vinternäsa.
Hej Tommy! Sedan den 21 mars har regeringen möjlighet att stänga landets grund- och förskolor. Skolor kommer dock inte att stängas så länge Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar det. I nuläget har man bedömt att det inte är nödvändigt.
10.00

Thomas 14-årige son fick corona – då började ryktesspridningen

SVT NyheterThomas Bennets 14-årige son var det första bekräftade coronafallet i regionen där de bor. För familjen fick det oanade konsekvenser när ryktesspridningen tog fart i det lilla samhället. – Mina föräldrar, som jag inte hade träffat på flera veckor, fick inte ens besöka tandläkaren, säger Thomas.
10.02
Angående att många i sjukvården i Kina och Italien dött av viruset:
- Det här stärker teorin om att större dos kan leda till att du bli sjukare, säger Soo Aleman.
10.05
Just nu är ni många som ställer frågor om smittspridning via hosta och nysningar. Självklart är det så att man – precis som alltid – ska nysa och hosta i armvecket och inte rakt ut i luften. Men det här är väl gamla nyheter för er? :)
10.07
Tack för en saklig och nyanserad rapportering. Hoppas ni på redaktionen får en fin helg och får vara friska.
Detsamma Frederik, tack för att du följer oss!
10.08
1,6 miljoner tillhör riskgruppen 70-plus

70-plussare har pekats ut som en extra utsatt riskgrupp i den pågående coronapandemin. I Sverige finns över 1,6 miljoner personer över 70 år, eller för att vara exakt 1 627 250, visar statistik från SCB. Det motsvarar 16 procent av Sveriges befolkning. "En tredjedel av Sveriges befolkning över 70 år återfinns i de 20 befolkningsmässigt största kommunerna", säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem på SCB, i ett pressmeddelande.

Källa: TT
10.09
Jag har inte läst allt om viruset, men baciller och virus ingen nyhet det har alltid funnits, folk måste tänka sig för och stanna hemma om man är sjuk eller besöka läkaren..
Hej L. K! Visst kommer man långt på sunt bondförnuft! Trevlig helg!
10.10
Angående att viruset dör vid 50 grader, då borde bastubad rekommenderas, vad vet man om det?
Finnarna är ju experter på bastubad och så här skriver Svenska Yle:
 
Kan jag skydda mig mot coronavirus genom att bada bastu ofta?
Överläkare Asko Järvinen, HUS: Nej. Virus överlag dör i temperaturer över 60 grader. Det här betyder inte att en bastuvärme på 60 grader eller mer skulle ta död på viruset, eftersom din kroppstemperatur inte stiger till 60 i en bastu med den temperaturen.
10.15
Hejsan. Hur långt ifrån varandra bör man vara när man är utomhus? Räcker 2 meter? Hälsar en 70plussare
Hej Majvor! Två meter räcker gott och väl, givet att ni båda är friska och symtomfria så klart! Hoppas du får njuta av en fin promenad i vårsolen!
10.20
Rökning är ju mer utbrett i Italien än i Sverige. Har det påverkat - har de äldre mer KOL osv?
Hej Knut, vet inte om det är svar på din fråga men det finns studier som visar att rökning är en mycket stor riskfaktor om man drabbas av Covid-19. Man löper alltså större risk att bli allvarligt sjuk eller dö om man röker, enligt studien.
10.24
Dagens, helgens, veckans ros till Herr Thomsens korta och koncisa svar med sund information och goda råd!
Vad fint skrivet! Tack för att du följer oss och jag önskar dig en trevlig helg!
10.27
Vilket land har flest coronafall? Hur många har smittats där?
Hej Anonym. USA har flest coronafall just nu. Här kan du läsa mer:
10.28
När virus pandemin lugnar sig. Kan det bli ett eventuellt bakslag senare i tiden?
Hej Lennart! Vet inte exakt vad du menar med bakslag men det finns ju experter som oroar sig över att det kan ta lång tid för ekonomin att återhämta sig.
10.32

Två stora elsparkcykelföretag – Voi och Lime – drar ner på sin kapacitet i och med coronavirusets framfart, rapporterar TT. I många städer har företagen valt att pausa verksamheten helt. Voi gör undantag för Nordens största städer där de enbart valt att minska antalet elsparkcyklar som finns till förfogande. För Sveriges del betyder det att de fortsatt finns tillgängliga i Stockholm och Göteborg.

10.38
TT rapporterar att det är en oklar framgång för Norges tuffa virusåtgärder:
"Det är de mest dramatiska åtgärder som Norge har tagit till under fredstid. Men hur har de fungerat för att bromsa coronavirusets framfart? Det är för tidigt att säga, enligt norska Folkehelseinstituttet", rapporterar TT.
10.58

En svensk man i 70-årsåldern har avlidit på ett coronadrabbatfartyg som befinner sig utanför Panama, bekräftar UD:s presstjänst. Mannen är hemmahörande i Svealand och anhöriga är underrättade.

11.03
Hej. Sociala medier svämmar över av exempel där Kina och Sydkorea har använt intravenöst C-vitamin för att behandla Covid-19-patienter. Är verkligen alla dessa inlägg från läkare och sjukvårdsinrättningar lögn? Mvh
Hej Marcus! Det finns inga belägg för att c-vitamin stoppar sars-cov-2-viruset. Just nu sprids många bluffar kopplade till coronaviruset på sociala medier. Här kan du läsa mer:
11.04
Rökning, påverkar det sjukdomen?
Har en bild av att många män i medelhavslönderna röker. Kan detta påverka att flest äldre män avlider?
Hej Maria! Det finns studier som pekar på att rökning är en stor riskfaktor när det kommer till Covid-19. För att tala klarspråk: enligt studien ökar risken för att bli allvarligt sjuk eller dö om du röker.
11.13
Hej, jag undrar om det blir någon pressträff med folkhälsomyndigheten eller en annan pressträff idag
Hej Maria! Det blir ingen pressträff med Folkhälsomyndigheten i dag.
11.20
En liten klackspark så här i coronatider:

I karantän – då härmar han klassiska filmscenen

SVT SportFörre tungviktsmästaren i boxning Joseph Parker sitter just nu i karantän hemma på Nya Zeeland. Då passar han på att sprida glädje genom att härma en klassisk filmscen. ”Till alla världen över som håller sig hemma, ta hand om varandra och kom ihåg att ha kul!”, skriver han i sociala medier.
11.27
Nu går jag på lunch men min eminenta kollega Felicia Nordlund kommer fortsätta bevakningen här i direktrapporteringen.
11.39

Det är inte aktuellt att sätta Stockholm i karantän i nuläget, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TV4 Nyhetsmorgon.

- Det är inget som diskuteras men man kan aldrig utesluta det om det skulle bli en väldigt svår situation, säger Löfven.

- Stockholm är så hopknuten med Uppsala och Södertälje så det skulle vara oerhört svårt att hålla koll på en sådan bestämmelse, säger han. 

11.43
Det senaste dygnet har 832 dödsfall kopplade till coronaviruset registrerats i Spanien. Det är den högsta dygnsnoteringen hittills i landet. Totalt 5690 personer har nu dött och 72 248 har smittats (från 64 059 på fredagen), skriver El País.
11.57

Earth hour blir av - men digitalt

Det blir digitala möten och konserter men man kan fortfarande umgås och släcka ljusen. Årets Earth Hour blir inte som vanligt, men budskapet består.

- Klimatfrågan engagerar fortfarande och hänger med. Men det är rätt naturligt att den inte har första prioritet just nu, säger Cecilia Stenström på WWF.
 

Earth hour är världens största manifestation för klimatet, då alla lampor släcks under en timme som en uppmaning till beslutsfattare att agera. Manifestationen sker i vanlig ordning den 28 mars klockan 20.30 – men i ovanlig ordning uppmanar Världsnaturfonden (WWF) människor i år att delta digitalt.
(TT)

12.14
Smittar viruset via livsmedel?
Hej Susanne! Enligt livsmedelsverket finns i dag inget som tyder på att man blir sjuk om man äter mat som det finns coronavirus på. Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen. Risken för att bli smittad med coronavirus när man tar på eller äter frukt och grönt bedöms vara mycket liten. 
12.14
Italiens premiärminister Giuseppe Conte uppmanar EU att utarbeta en plan för hur medlemsländerna ska återhämta efter coronakrisen, rapporterar Reuters. Conte vill ha en form av gemensamma euroobligationer genom den Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM), vars syfte är att trygga stabiliteten i euroområdet i sin helhet, som sedan ska låna ut pengarna billigt till de drabbade länder. 

- Om inte EU visar vad det går för i denna historiska utmaning riskerar hela samarbetet att falla samman i invånarnas ögon, säger han. 
12.22
Antalet dödsfall kopplade till coronaviruset i Iran har stigit till 2 517 efter att 139 nya dödsfall registrerats under de senaste dygnet, det uppger en talesperson för landets hälsodepartement, rapporterar Reuters. Antalet smittade ligger nu på 35 408 efter en ökning med 3076 nya fall. 
 
12.23

Två nya dödsfall i corona i Skåne

Ytterligare två personer i Skåne har avlidit i sviterna av corona. Samtidigt så ökar antalet konstaterade fall långsamt.

12.43
Finns det några diskussioner om att pausa amorteringar på studielån?
Hej G, intressant fråga som jag inte sett i flödet i dag. Så här skriver CSN på sin sajt:

"Du får behålla ditt studiestöd från CSN även om skolan stänger på grund av coronaviruset. Det finns även trygghetsregler för dig som betalar tillbaka på dina studielån, ifall din ekonomi påverkas och du får svårt att betala".

Här kan du läsa mer: https://www.csn.se/om-csn/aktuellt/nyhetsflode/2020-03-23-med-anledning-av-coronaviruset.html
12.53

Se och le-generatorn

SVT NyheterMed SVT:s Se och le-generator får du lite andningsrum - tryck på knappen och låt maskinen välja ett klipp som garanterat får dig att dra på smilbanden.
12.58
Angående dödstal: vi uppdaterar dem så fort vi får en officiell bekräftelse. Hittills ligger den bekräftade siffran på 94 dödsfall med de två dödsfall som Region Skåne gått ut med i dag.
13.00
Går det inte att brrätta om åldersfördelning på de som har dött i Sverige
Hej Mimmi, Folkhälsomyndigheten har data gällande ålder, kön etc. Här kan du kolla själv:
13.25
för sjätte dagen i rad :
Finns det ett förbud för svenskt media, att nämna Tysklands coronastatistik??
Dygnetrunt rapport om Spanien och Italiens utveckligskurva av konstaterade insjuknade samt avlidna.
Inte ett PIP om Tyskland, som ligger närmare Spanien än Frankrike i antalet konstaterad smittade.
Hej Susanne!
Varför skulle det finnas ett sådant förbud? Här finns statistik för hela Europa:
Hoppas du får en fin helg!
13.29
Som flera av er har noterat finns det en liten differens i dödsstalen. Här är förklaringen till varför:
Den översta delen av artikeln som visar nya fall i Sverige uppdateras en gång om dagen när Folkhälsomyndigheten släpper sin dagliga rapport - runt klockan 14:00.

Resten av grafiken uppdateras en gång per dygn – när Johns Hopkins CSSE släpper sin dagliga fil med data.

Vi har valt att använda Folkhälsomyndigheten som källa för Sverigedelen - eftersom de till skillnad från Hopkins redovisar fall per region. Men: Det faktum att vi använder två olika källor gör att siffrorna i Sverigedelen och Världendelen inte alltid stämmer överens.

Ibland kan alltså Sveriges siffra i Världendelen vara högre än den i Sverigedelen av artikeln. Vi tror att detta beror på att Folkhälsomyndigheten rapporterar sina siffror till WHO (där Johns Hopkins hämtar sin data) senare på dagen än kl 14:00, när de lägger ut sin dagliga rapport i Sverige.

13.33
Virus sätter kriget i Jemen på paus, rapporterar TT. Detta då de stridande parterna i Jemen har gått med på att tillfälligt lägga ner sina vapen i samband med att FN:s vädjan om en global vapenvila så att världen kan fokusera på att bekämpa coronaviruset.
13.41
Schweiz rapporterar att man nu har 235 dödsfall kopplade till Covid-19. Landet har 12 213 bekräftade fall av smittan.
13.52
Hej!
Dante Thomsen, är du snäll och lägga ut länken om den studien du skrev ang. rökning och covid-19.
14.01
Staten kan behöva ta 100 procent av lönekostnaden för korttidspermittering i vissa branscher. Det kravet har IF Metall ställt i möte med regeringen och besked kan komma nästa vecka.
- Det kan finnas branscher eller företag där det är så akut att man behöver ta hela kostnaden under en begränsad tid, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.
I fredags framförde hon och parternas företrädare kravet till bland andra statsminister Stefan Löfven (S), arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Jag tror att det kommer i början på nästa vecka, man portionerar ut det här för att inte öppna alla kranar på en gång, säger Nilsson.
Korttidspermittering innebär i praktiken att anställda går ner i arbetstid under en period samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd, ungefär hälften av lönekostnaden. Syftet är att undvika varsel.
(TT)
14.01
Enligt Folkhälsomyndigheten har vi nu 102 dödsfall i Sverige kopplade till Covid-19.
14.10
Hejsan och tack för allt ni gör, SVT!

Har en fråga; skulle ni möjligen känna till något samordningsorgan i Sverige dit civila kan vända sig för att stötta landet och dess invånare.

Ex genom samtal (telefon/FaceTime/Skype osv)med ensamma, människor som behöver hjälp med inköp eller att någon springer förbi Biblioteket och lånar böcker åt dem som sitter isolerade?

Finns det någonstans man kan vända sig som medmänniska för att hjälpa till?
@Strumpan - Vad fint att du vill hjälpa till! Du skulle kunna höra av dig till exempelvis Röda Korset, Svenska Kyrkan eller Sveriges Stadsmissioner som stöttar kommunerna med hjälp till personer över 70 år och andra riskgrupper. Kolla med din lokala organisation så kan de säkert matcha dig med lämpligt uppdrag. 
14.11

Experterna: ”Är du rökare är det här ett bra tillfälle att sluta”

SVT NyheterRökare och före detta rökare löper högre risk av att försämras allvarligt vid smitta av det nya coronaviruset, visar en kinesisk studie. – Det lönar sig alltid att sluta röka. Immunförsvaret och lungornas kapacitet förbättras snabbt, säger Soo Aleman, docent och överläkare, och Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi.
14.14

Virus sätter kriget i Jemen på paus

De stridande parterna i Jemen har gått med på att tillfälligt lägga ner sina vapen. FN har vädjat om en global vapenvila så att världen kan fokusera på att bekämpa coronaviruset. FN:s Jemensändebud Martin Griffiths välkomnar gensvaret från regeringssidan och Huthirebellerna.

"Jag förväntar mig att parterna kommer att hålla sina ord och sätta det jemenitiska folkets intressen främst", skriver han i ett uttalande och kräver ett möte om hur parterna ska omsätta sina åtaganden i praktiken.

Det jemenitiska inbördeskriget har rasat i över fem år och orsakat det som FN menar är världens värsta humanitära kris.

"Även om det är positivt att vapenvilan kom till som en överenskommelse för att stoppa covid-19 i Jemen, så måste det också ses som ett första steg mot att förhandla fram en hållbar fred", skriver hjälporganisationen Rädda barnen i en kommentar.

(TT)

14.26
Om och i så fall när kommer UD med en förlängning om avrådan från utrikes resor? Vi ska resa i maj och avboka senast 5 april.
@Birgitta - Hej Birgitta! Enligt UD gäller avrådan från icke-nödvändiga resor till och med 14 april och sen kommer en ny bedömning. Läs mer här.
14.31
Nu är det dags för mig att koppla ner och låta eminenta kolleger ta över. Vi ses klockan 06.00 i morgon bitti igen, tack för att ni fortsätter att hänga med i vår direktrapportering!
14.48
Antalet smittade i Nederländerna stiger till 9 762 personer, rapporterar Reuters.
Även dödstalet har stigit till 639 personer.
14.50
Hej jag känner min kropp och är säker på att jag bara är lite småförkyld. Kan jag gå till jobbet som vanligt?
@Magnus - Hej Magnus! Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som känner sig sjuka att stanna hemma, även om det är lindriga symptom. Läs mer här. Krya på dig!
14.59
Funderar på alla kort maskiner hos handlare. Är inte detta en potentiell smittspridare?
När man trycker in sina pinkoder ..
@Dante - Hej Dante! Det är inte faställt ännu hur länge coronaviruset kan finnas kvar på hårda ytor men en teori är några timmar till flera dagar. Det är därför man rekommenderar god handhygien och att inte ta på ansiktet. Länk till WHO finns här.
15.05
Förenade Arabemiraten fortsätter arbetet med att desinficera allmänna platser i landet.
 
Arbetet kommer pågå fram till den 5 april och hälsomyndigheten uppmanar befolkningen att stanna hemma varje dag mellan klockan 20.00 till 06.00 under den här perioden, skriver Reuters.
15.11
Vad tror man om mörkertalet? Hur många är smittade i Sverige utan att ingå i statistiken?
@Elisabeth - Hej! Så här svarade Anders Tegnell på frågan om mörkertal:
 
"Något som vi vet säkert är att det finns ett stort mörkertal av oupptäckta fall, för varje person som söker vård finns det ytterligare tio personer som är smittade.. Därför handlar vår strategi om att stanna hemma när du känner av symptom."
 
Artikeln går att läsa här och publicerades den 18 mars.
15.13
Dödssiffran i Storbritannien har stigit till 1 019 personer, rapporterar Reuters.

 
15.19
Hej Gilda
Har man sätt någon påverkan på klimatet ännu? Då både konsumtionen och produktionen globalt måste ha minskat rejält.
@Petter - Hej Petter! Här kommer ett par länkar på ämnet:
15.20

Virus sprider sig på fartyg fast till havs

Hamn efter hamn stänger. Och kvar på haven finns kryssningsfartyg fyllda med tusentals passagerare som inte får gå i land på grund av rädslan för att de ska ta med sig coronaviruset.

Kryssningsfartyget Zaandam har varit strandat i dagar sedan Chile vägrade att låta det lägga till på den ursprungliga destinationen San Antonio den 21 mars. Nu sitter det fast i Panama. Fyra personer har dött ombord, däribland en svensk man, och över 130 personer har influensaliknande symtom.

- Vi är isolerade. Vi är fast på det här fartyget, säger kanadensaren Chris Joiner, som har tagit en selfie med nödropet för att få mediers och sin regerings uppmärksamhet, till nyhetsbyrån Reuters.

Zaandam är bara ett av flera kryssningsfartyg som fortfarande sitter fast utanför länder i Amerika och Italien sedan land efter land beslutat att stänga sina hamnar, enligt en sammanställning av The Guardian.

(TT)

15.21
Finns det någon förteckning på vilka stadsdelar ex inom Göteborg som smittan ökar. Nu visas region Västra Götaland och det är stort.
@Anita - Hej Anita! Regionerna går inte ut med uppgifter på hur fördelningen ser ut inom kommuner och stadsdelar.
15.22

Nils från Lit bor i Spanien: Två veckor sedan de stängde allt

Nils Gustafsson är uppvuxen i Lit utanför Östersund men bor sedan flera år tillbaka i Spanien- ett land som är hårt drabbat av coronaviruset.
– För två veckor sedan stängde man ner i princip allt, säger han.
I klippet ovan kan du se Nils egna bilder från ett öde Madrid.
15.25
Var hittar man länken till Folkhälsomyndighetens statistik över döda och ålder etc? Har ni den fastnaglad någonstans? Om inte, var hittar man den på myndighetens sida?
@Linda - Hej Linda! Här uppdaterar Folkhälsomyndigheten uppgifterna dagligen klockan 14.00.

SVT Nyheter har gjort grafik som också uppdateras kontinuerligt.
15.30
Ryssland stänger gränserna från och med den 30 mars, rapporterar Reuters.

Tidigare har Ryssland ställt in alla internationella flyg men nu kommer även fordon, tåg och fartyg att påverkas av beslutet. Diplomater och godstransporterar kommer dock inte att omfattas av det här.
15.41
Varför säger WHO mfl att ansiktsmasker inte hjälper fast man i länder som Sydkorea som faktiskt hanterar situationen bäst av alla. Säger att dessa hjälper väldigt mycket?
@Peter - Hej Peter! Länkar här till en artikel som Time har skrivit på ämnet och som är väldigt informativ och redgörande om hur diskussionen om munskydd skiljer sig mellan länder i väst och öst. 
15.43

Palermos borgmästare: ”Vi riskerar en maffialedd revolt”

SVT NyheterDödstalen fortsätter att stiga i norra Italien och samtidigt växer frustrationen i landets södra delar snabbt. Polis har fått posteras vid matbutiker och på Sicilien fruktar inrikesministeriet en maffialedd revolt.
16.11
Sri Lanka rapporterar första dödsfallet av coronasmitta, skriver Reuters.
16.12
Fysisk bokförsäljning störtdyker
 
Coronapandemin har orsakat ett rejält tapp för den fysiska bokhandeln, som förra veckan gick ned 36,5 procent jämfört med motsvarande vecka i fjol.

I internetbokhandel och bokklubbar minskade försäljningen med 8,0 procent jämfört med motsvarande vecka förra året.
Statistiken omfattar enbart försäljning av fysiska böcker, inte digitala.

(TT)
16.16
Hej ja hörde på tv de ska sänka från 500 till femti pers e detta sant varför skriver du inte om de mannen får man inte gå ti jobb längre eller?? Snella svara asså staten säger ingenting
@Jompe - Hej Jompe! Det stämmer, beslutet togs i går fredag. Du kan läsa mer om det här samt vad det innebär här.

Arbeten och skolor omfattas inte av de nya restriktionerna. 
16.27
Hörde någon som Ni intervjuade nämna att på ett fall som kommit till Sjukhus går 1000 fall ute i samhället.
Stämmer det?
@Elisabeth - Hej Elisabeth! Vet inte om du tänker på intervjun med Anders Tegnell. Det han har sagt är att för varje person som söker vård finns ytterligare 10 smittade. Inte tusen. 
Artikeln går att läsa här och publicerades den 18 mars.
16.48
Varför redovisar man inte andel dödsfall i förh till befolkningsstorlek. Är inte detta ett bättre mått än antal?? det säger ju mer!!
Om jag räknat rätt har UK och Sverige ung 1 död på 100 000 invånare
@anonym - Hej! Du kan se antal döda och smittade per 1 000 000 invånare i varje land i SVT:s grafik.
Hej igen, hade missat en nolla i mitt första svar, detta är nu korrigerat. 
17.12
Många ställer frågor angående smittade och döda i de nordiska länderna, i synnerhet skillnaden mellan Norge och Sverige.

Nedan bild går att hitta i SVT:s grafik.

Enligt NRK har över 80 000 personer testats för coronaviruset i Norge. I Sverige är det ungefär 24 500 - en siffra som väntas ökas när Folkhälsomyndigheten publicerar rapporten för vecka 13. 
Foto: SVT
Siffrorna uppdaterades den 28 mars 2020 klockan 00:55 och är från Johns Hopkins-universitetet.
17.16
Dagliga siffrorna från Region Stockholm visar att ytterligare 227 personer har konstaterats smittade av corona i Stockholmsregionen under det senaste dygnet, skriver SVT Stockholm.

1 538 personer har smittats av covid-19 i Stockholm totalt och 63 personer har avlidit. 410 smittade personer vårdas på sjukhus i regionen under lördagen och 85 patienter med covid-19 vårdades på intensivvårdsavdelning.
17.24
Jag har suttit i hemkarantän i elva dagar efter att ha visat typiska Coronasymptom . De senaste två dagarna har jag varit symptomfri’ är det då ok om jag går ut nu bland folk och tex handlar mat själv?
@Ahmed - Hej Ahmed! Folkhälsomyndighetens rekommendation är att man ska stanna hemma två dygn efter att man blivit frisk och symptomfri innan man kan återvända till arbetet eller skolan. Sedan finns det ytterligare rekommendationer att ta hänsyn till om man tex är en riskgrupp eller inte. Läs mer om det här och avgör vad som gäller för dig. 
17.44
Guvernör i New York meddelar att delstaten skjuter upp primärvalen från april till juni, rapporterar AP.
17.45
New Yorks guvernör Andrew Cuomo meddelar att antalet smittade har stigit till 52 318 personer och 728 döda i delstaten.
17.56
Snälla, snälla, snälla - kan ni svara på om man måste förbereda sig på att inte träffa sina nära och kära innan ett vaccin finns - eller att man själv har varit sjuk och är immun...? Jag har frågat hela dagen.
@Charlotte - Hej Charlotte! Ledsen att du har fått ställa frågan flera gånger, som du säkert förstår får vi in mängder av frågor som vi försöker svara på samtidigt som vi även följer och uppdaterar om nyhetsläget.
Det kan bli så att fler restriktioner införs, men det beror på hur läget med smittspridningen utvecklas. Att minska så kallade onödiga sociala kontakter har uppmanats för alla och särskilt för de som äldre och/eller är i riskgrupp. De som kan arbeta hemifrån uppmanas till att göra det till exempel. Läs mer här
17.59
Varför tar ni inte med frågor och inlägg från folk i norra Sverige 👎🏾👎🏾👎🏾⛄️
@Hugo - Hej Hugo! Vi kan inte se var ni som ställer frågor befinner er rent geografiskt. 
18.19
Antalet döda i Italien har överstigit 10 000.
Totalt är det nu 10 023 människor som hittills avlidit, skriver Reuters.
Under det senaste dygnet har dödssiffran ökat med 889 människor.
18.23
Det senaste dygnet har antalet smittade i Italien ökat till 92 472 personer.
Under fredagen hade totalt 86 498 smittats i landet, rapporterar Reuters.
18.25
I Turkiet har antalet döda till följd av coronaviruset ökat till 108 personer. 
Antalet smittade är 7 402.
Hittills har 55 464 personer testats i Turkiet. (Reuters)
18.29
Hej. Hur trivs detta virus tillsammans med snus.
@Kg - Hej! Det finns i dagsläget ingen forskning som tittat på snusandet. Men något som gäller både snusare och rökare är bland annat att man för händerna till munnen och ansiktet oftare än andra personer. Det är tex en av uppmaningarna, att inte röra vid ansiktet och att hålla god handhygien. Mer om detta här.
18.38
Talas ibland om typiska Coronasymptom. Haft en ”förkylning” som ”kommit och gått” under några veckors tid. Är det något som förekommer vid lindrigare fall av Corona?
@Carl - Svårt att säga. De som insjuknat med milda symptom blir friska efter två veckor, skriver Folkhälsomyndigheten. Och har man symptom uppmanas man till att stanna hemma till och med två dagar efter att man blivit frisk. 
18.41
Hej. Har hört att samlingar över 50 personer är förbjudna från igår. Betyder det att man kan pendla med tåget? skolorna och förskolorna blir stängda? eller vad som gäller?
@Joanna - Hej Joanna! Här kan du läsa mer om vad för tillställningar som kommer att påverkas. Kollektivtrafik, skolor och arbetsplatser omfattas inte av de nya restriktionerna. 
18.43
Behöver man vara orolig att köpa tårta och bakelser i dessa tider?
@Anonym - Hej! Det finns i dagsläget inget som tyder på att sjukdomen kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten. Läs mer här.
18.48
Hej,
Kan ni inte fästa en sammanställning överst på denna sida över dödsfall och smittade i olika länder?
@MatsJohansson - Hej Mats! Om du går in via appen så ligger det en sådan länk under den första videon, dvs rätt så högt upp. Läser du direktrapporten på datorn så finns denna länk i sammanställningen högst upp till höger.
18.59
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-1px; border-radius: 0px 0px 2px 2px;">↵

Social distansering - hur fungerar det?

SVT NyheterMed hjälp av simuleringar och påhittad data försöker vi förklara hur social distansering kan hjälpa till att minska eller bromsa spridningen av ett virus.
19.15
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez meddelar att alla som inte har samhällsviktiga yrken måste stanna hemma i två veckor, rapporterar Reuters.

Sanchez meddelar samtidigt att samtliga kommer få behålla sin lön som vanligt. 
19.22
Hej.
Finns det statistik på hur stor andel av de som testas som är positiva.
Vorre intressant att se om det är stor skillnad mellan olika länder.
Om det inte finns global statistik kanske det i varje fall finns statistik i Sverige?
@BennyAnderson - Hej Benny! Den informationen kan du hitta på bla Folkhälsomyndighetens hemsida, observera att datumen och tidpunkterna för de olika siffrorna skiljer sig åt. Fram till klockan 14.00 i dag var det 3 447 personer som har bekräftats smittade i Sverige. Totalt har drygt 24 500 prover analyserats - denna siffra gäller till och med den 25 mars kl 08.40.
19.35
Även i Frankrike har antalet smittade och döda ökat under det senaste dygnet.
Det är nu totalt 37 575 bekräftade fall av coronasmitta i landet samt 2 314 personer som avlidit, jämfört med 1 995 på fredagen. (Reuters)
19.42
Om man ser till antalet döda per 1 000 000 invånare så ser vi att våra grannländer samt Tyskland bland annat har lägre andel döda än Sverige. Dessa länder har ju striktare restriktioner än Sverige. Kan det vara ett mått på att svenska modellen med frivillighet inte sänker den berömda kurvan?
@Petra - Hej Petra! Folkhälsomyndigheten har tidigare svarat att det fortfarande är för tidigt och finns för lite data för att dra några slutsatser över de olika strategierna och åtgärderna som olika länder vidtagit.
19.46
"Vi har förstått att människor snarare tycker att det både är roligare och säkrare att vara i fjällen än att stanna hemma, och vi vill gärna förklara varför detta resonemang inte är hållbart.", skriver åtta läkare i Region Jämtland Härjedalen i en debattartikel.

Debatt: Åtta läkare i Region JH: Därför ska inga skidturister resa till fjällen i påsk

op.seSedan 19 mars avråder Folkhälsomyndigheten från resor inom landet för att minska takten i...
20.24

Kyrkor kan fyllas till restriktionsgränsen

SVT NyheterHellre ställa om än ställa in. Det innebär att kyrkor som vill ha gudstjänst – eller bröllop och dop – kan fylla lokalen till restriktionsgränsen. – Man släpper in 49 personer, sen stänger man dörren, säger Daniel Bramsell, på Svenska Kyrkans kommunikationsavdelning.
20.28
Can teachers have meetings at school? We are more than 50 members in the weekly staff meeting.
@Elisa - Hi Elisa! Schools and workplaces are not affected by the new restrictions. Here you can read about it in English.
20.35
Hej.
En 70+ fråga, Agnes Wold sa att 79+ skall vara helt isolerade!
Om jag känner mig frisk och symptomfri och vill hälsa på min 70+ kompis som också känner sig symptomfri, är detta något som FHM rekomenderar, all jag läst och hört om 70+ är total isolering!
@Björn - Hej Björn! Äldre personer uppmanas att begränsa sina nära kontakter, men man kan till exempel gå på promenader utomhus. Läs mer här.
20.45
Hej ! Undrar om det blir någon pressträff imorgon
@Malin - Hej Malin! I nuläget ser det ut som att nästa pressträff är på måndag kl 14.00.
20.49
Varför pratar man inte om antalet tillfrisknande? Det vore skönt som en motvikt och kanske glädjande siffror i eländet.
@LarsStrömqvist - Hej Lars! Folkhälsomyndigheten rapporterar inte antalet tillfrisknade, liksom flera andra länder. Men de siffror som John Hopkins-universitetet samlat in så är det hittills 137 283 personer som tillfrisknat. Majoriteten av de som smittas av coronaviruset blir friska, skriver Folkhälsomyndigheten.
20.56
Hej,

Jag har typiska symptom för Corona men enligt 1177 får jag inte testa mig! Norge t.ex har testat nästan fyra gånger fler än Sverige, då undrar jag varför vi inte testar fler i Sverige? Är det inte en väldigt stor risk att Sveriges mörkertal är enormt och att många kan vara smittbärande utan att veta om det?
@Stefan - Hej Stefan! Folkhälsomyndigheten la om strategin för några veckor sen, och där beslutade man att: Sjukvården ska prioritera provtagning för följande två grupper:
• Personer som är i behov av vård på sjukhus.
• Personal inom sjukvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19.
Syftet är att skydda de mest utsatta grupperna i samhället från smitta, skriver Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt pågår en undersökning nu i Stockholm för att mäta förekomsten av covid-19 i samhället. Läs mer om det här.

 
20.57
Om man går hem från jobbet pga snuva, hur länge bör man vara hemma tills man kan jobba igen? Hur länge ska man vara symtomfri?
@Anna - Hej Anna! Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten är att stanna hemma två dygn efter att man blivit frisk. 
20.58

Analys: Bolsonaro kan bli coronakrisens första politiska skalp

SVT NyheterAntalet coronafall ökar snabbt i jättelandet Brasilien och sjukvården riskerar att hamna under svår belastning inom kort. Samtidigt håller viruset på att skapa politisk kris. President Bolsonaro avfärdar riskerna med coronaviruset, anklagar media för att sprida panik och vägrar införa åtgärder som bromsar ekonomin. Därför vänder sig nu många forna allierade mot presidenten.
21.00
Hur länge kan man ha symptom tills man är frisk? (om det är Corona jag har fått)

Jag började känna mig dålig ca. den 17:e. Först med hosta, huvudvärk, ont i bröstet och ledvärk och andnöd. Sedan har de symptomen minskat, men nu har sedan några dagar öronvärk, snuva och halsont istället. Så det har alltså gått mer än en vecka. Det känns oroande, som att jag aldrig kommer bli frisk. Men jag kanske ska räkna med 2 veckor minst?
@Anonym - Hej! De som får lindriga symptom kan vara sjuka upp till två veckor. Läs mer om det här. Krya på dig!
21.04
Hej! Jag bor i Stockholm och min pojkvän i Göteborg. Planen var sedan länge att han ska kommit hit till påsk, är det en dålig idé med tanke på läget?
@Lovisa - Hej Lovisa! Folkhälsomyndigheten avråder från alla icke-nödvändiga resor. Läs mer i denna artikel som publicerades den 19 mars.
21.05
Såg på rapport hur mobilföretag kan följa personer geografiska i coronatider. Vad hittar jagcdenna nyhet
@LarsEricsson - Hej Lars! Var det denna du tänkte på:
21.10
Varför skriva att vi skall ha en social distansering då det handlar om att vi skall ha en fysisk distansering för att minska smittspridningen! Vi kan ju fortfarande ha kontakt via telefon, sms, e-post m m där det minimerar risken att smitta ngn annan. Detta i en värld där många människor redan känner sig ensam och isolerade.
@Stig - Hej Stig! Det stämmer som du säger att det är fysiska kontakter som man uppmanas distansera sig från. Begreppet "social distansering" har översatts från engelskans "social distancing". Men såklart kan man tala i telefon och använda sig av andra digitala hjälpmedel för att hålla kontakt med nära och kära..
21.15
Det rapporteras så få fall i Afrika. Östafrika t.ex. Kan det vara möjligt? Har resa till Zanzibar 31maj. Väntar på avrådan från UD.
@Åsa - Hej Åsa! UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller tills vidare fram till 14 april och efter det kommer en ny bedömning att göras. Läs mer här.

Den senaste siffran från WHO för den afrikanska kontinenten är: att coronaviruset spridit sig till dussintals länder och att det finns 2 650 bekräftade fall och 49 döda, rapporterar Reuters.
09.00
Flera skriver hur många gånger de försökt få svar på frågor... Jag har skrivit mer än tjugo gånger... Blodgrupp A sägs drabbas något svårare än övriga blodgrupper. Hur förhåller det sig med det?????

Samt krisjour... för att få råd vägledning beträffande stark oro osv. Vart vänder man sig?????

Snart tar jag inte denna "möjlighet" att få svar, på allvar. Uppenbart skall man älta frågor som otal gånger givits svar.

@HannaGyllensparre - Den uppgiften bygger på en enskild kinesisk studie med ett förhållandevis litet statistiskt underlag, som inte referentgranskats (alltså granskats av andra forskare inom samma fält). De experter jag läst säger att det krävs ett större underlag för att kunna dra några säkra slutsatser.

Jag har tyvärr inte kännedom om någon särskild krisjour för coronaoroliga – jag föreslår att du ringer 113 13 så kanske de kan peka dig i rätt riktning.
08.47
Allt fler studier görs för att utreda vilka det är som löper störst risk att drabbas hårt av coronaviruset. En spansk studie visar att de som drabbas hårdast är män över 80 år med underliggande sjukdomar, i synnerhet hjärt- och kärlsjukdomar. Studien baseras på 16 000 fall, inklusive 566 dödsfall, och gjordes vid Instituto de Salud Carlos III. Enligt studien drabbas något fler män än kvinnor av smittan, men bland de 566 dödsfallen var 376 män och 190 kvinnor, skriver El Pais.
08.44
"Stormen är över oss", sade Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör, Björn Eriksson, på en hastigt sammankallad presskonferens i går med anledning av att 18 personer dött i Stockholm det senaste dygnet på grund av coronaviruset.

Bara fyra timmar dessförinnan hade statsepidemiologen Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten konstaterat att läget är "stabilt".

TT: Varför dessa dubbla budskap?

– Jag har inga kommentarer på det. Vi måste först få kontakt med Stockholm för att få bättre koll, säger Anders Tegnell.

TT: Är stormen över oss eller inte?

– Vi måste få kontakt med Stockholm först, för att ta reda på vad de ser som inte vi ser. Så att vi inte vacklar fram och tillbaka. Det skulle bli jättekonstigt.

Vid dagens presskonferens klockan 14 ska Folkhälsomyndigheten berätta mer om läget, lovar Tegnell.
(TT)
08.36
Alla butiker i Rysslands huvudstad Moskva, förutom de som säljer mat, kommer att stängas från och med den 28 mars. Det uppger stadens borgmästare enligt Reuters.
08.28

Pressat Airbnb vill förlänga lånelöfte


Bostadsuthyrningstjänsten Airbnb, vars intäkter nu pressas av det kraftigt minskade resandet under coronapandemin, har haft ett möte med sina banker om en förlängning av en lånefacilitet på en miljard dollar, motsvarande cirka tio miljarder kronor. Det uppger en källa som deltog i mötet för Reuters.
Faciliteten, som ännu inte har utnyttjats av Airbnb, tecknades 2016 med en rad banker och löper inte ut förrän om ett år. Det är av försiktighetsskäl som Airbnb nu vill förlänga den, enligt källan, som påpekar att bolaget har motsvarande cirka 30 miljarder kronor i kassan.
Airbnb, som har aviserat en börsnotering under 2020, ökade sina intäkter med 35 procent i fjol. Men både externa bedömare och bolaget självt har uppgett att coronakrisen nu påverkar bokningarna.
Enligt ett tidigare uttalande räknar Airbnb med att de hyresvärdar som hyr ut sina bostäder genom tjänsten ska få del av det krispaket på motsvarande drygt 20 000 miljarder kronor som nu godkänts av senaten i USA. (TT)
 
08.26
I Storbritannien har nu 560 000 invånare anmält sig till hälsomyndighetens volontärregister, rapporterar Reuters.
08.18

Sjukvårdsdirektören: ”Det som begränsar oss just nu är tillgången till personal”

Det senaste dygnet avled 18 personer i region Stockholm. Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson ser en kraftig ökning av smittade i Stockholms län och nu är det de äldre som blir sjuka. Utmaningen blir att hitta personal till vården.
07.56
Jag vill inte klaga men trots massor av inlägg jag har skrivit har aldrig min fråga tagits upp.
Den är ganska viktig som gäller förhållningssätt om någon i familjen insjuknar i covid19 och det finns äldre personer (69+) i samma familj. Snälla svara mig!
@Ruth - 
Hej Ruth!

De generella riktlinjerna är att om du känner dig minsta sjuk så ska du undvika kroppslig kontakt i den mån det går och undvika icke nödvändiga besök till äldre släktingar och vänner.
Om du eller någon i familjen har symptom - kontakta sjukvården för mer information.
Du kan även läsa Folkhälsomyndighetens rekommendationer här:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/
07.53
Många påpekar att det i vår grafik anges två olika dödssiffror för Sverige. Grafikavdelningen är inkopplad och det kommer att ändras.
07.50
inlägget 07,12 ang skatten. Vilka har möjlighet att få tillbaka i april?
@nina - 
Hej!
Magdalena Andersson pratar i det här fallet om småföretagare.

 
07.50
Myndigheterna rekomenderar oss äldre att stanna hemma. Betyder det att vi ska börja ta ut våran pension?
07.49
Rysslands regering har beordrat lyftfartsmyndigheten att stoppa internationell flygtrafik till och från Ryssland som en del i nya åtgärder mot coronaviruset.

Beslutet träder i kraft på fredag och gäller alla reguljär- och charterflyg, med undantag av särskilda flygningar för att hämta ryska medborgare.
(TT)
07.35
– Nu börjar den besvärliga perioden i den här epidemin. Vi har nu kommit en tredjedel av vägen upp till toppen på smittkurvan, tror jag, säger den tidigare statsepidemiologen Johan Giesceke i SVT:s Morgonstudion.

Han står fast vid sin liknelse av virusutbrottet med en "svår influensasäsong".

– Dels är influensan mycket farligare än man tror. Vid en svår influensa dör ett par tusen svenskar varje gång. För det andra har vi en viss immunitet mot influensan – de olika stammarna från år till år liknar varandra lite.

Giesecke tror att den svenska vården kommer att kunna uppbåda tillräckligt med sjukvårdspersonal och intensivvårdsplatser för att hantera utbrottet.

– Jag tror det kommer att räcka, men det kommer att bli tufft.
07.35
- Det är inte rätt tid för utdelningar eller bonusar. Nu behöver vi pengarna för att stötta ekonomin och alla de tusentals anställda som jobbar i småföretag, säger Magdalena Andersson.
07.31
Finansministerns uppmaning till alla äldre:
- Det viktiga är nu att 70 plussare håller sig inne nu, både för att skydda dem men också för att sjukvården inte ska bli överbelastad.
07.31
Magdalena Andersson säger att vi inte ska vidta onödiga åtgärder med dålig effekt på att minska smittspridningen:
- Vi ska inte tveka om att vidta tuffa beslut för att hindra smittspridningen men vi ska så klart inte hitta på onödiga beslut som inte är effektiva. Det är viktigt att ta de åtgärderna som är effektiva mot smittspridningen men skadar ekonomin så lite som möjligt.
07.27
Magdalena Andersson pratar om hur företagare hanterar bortfallet av gäster:
- Man möter företagare som funderar kring hur man kan jobba med hämtmat och take away och även de som har haft gäster jobbar med olika sätt att ställa om sin verksamhet.
- Läget är ju än mer allvarligt i andra länder där man har vidtagit tuffare åtgärder. Där har jag diskussioner med mina kollegor i andra länder om att vi behöver fundera på vad vi ska ha för plan för att komma tillbaka till ett normalläge.
07.23
Magdalena Andersson om den statliga lånegarantin för företagare som garanterar 70 % av nya lån:
- Det ser väldigt olika ut för olika företag och därför har vi lyft av direkta kostnader men sen har vi också korttidspermitteringen som gör att människor inte behöver bli av med jobben utan ändå kan jobba kvar och staten kan ta stora kostnader.  
07.17
Vilken tid lägger ni upp hållpunkter för dagen? Mest intresserad av huruvida någon presskonferens utöver de dagliga är aviserad?
@Nina - I dag är det än så länge bara den vanliga pressträffen klockan 14 som gäller. Ska se till att fästa ett inlägg.
07.16
- Vad gäller arbetsgivaravgiften så har vi slopat den i fyra månader, men nu gör vi det så snabbt som möjligt, så när man ska betala in mars månads arbetsgivaravgift i april, det kommer man inte behöva göra, säger Magdalena Andersson och fortsätter:
- De riktigt små företagen som bara betalar moms en gång om året, de skulle egentligen betala 2019 års moms men det kommer vi skjuta upp ett helt år till.
07.12
- Möjligheten att kunna få tillbaka inbetald skatt på sitt skattekonto, det ärendet har riksdagen snabbehandlat, så de pengarna bör kunna komma in redan i april, säger Magdalena Andersson.
07.10
Finansminister Magdalena Andersson i Morgonstudion om nya krispaketet till småföretagen:

- Många företag är väldigt drabbade. Många hotell och restauranger står i princip utan kunder. Vi kan lindra effekten av den här svåra krisen, men vi kommer inte kunna rädda alla företag.
07.02
Snart gästar finansminister Magdalena Andersson Morgonstudion för att prata om hur regeringen hanterar ekonomin till följd av coronakrisen.
Se intervjun på SVT Play eller stanna i vår chatt för att höra finansministern!
06.55
Röda Korset öppnar en telefonlinje för de som är känner oro över coronakrisen. Dit kan den som vill ringa och prata med Röda Korset-personal och volontärer som är utbildade i krisstöd och psykologisk första hjälpen.

"Den här situationen innebär en enorm omställning i allas liv och det är helt normalt att känna oro. Vi vet att människor mår bättre av att få prata om situationen med andra och det är därför vi nu startar stödtelefonen", säger Sara Hedrenius, tematisk rådgivare för krisstöd på Röda Korset.

Syftet med telefonlinjen är inte att göra medicinska bedömningar – sådana samtal hänvisas fortsatt till 1177 – utan att bidra till lugn och trygghet. De som ringer kan även bli hänvisade till säker information om pandemin.
Telefonen kommer till en början att vara öppen mellan 12 och 16 varje vardag.
(TT)
06.45
Region Stockholm ska dubbla antalet intensivvårdsplatser. Det som oroar Björn Eriksson är främst bemanningen.

– Det här är en medarbetarintensiv verksamhet, man behöver många som hjälper till att upprätthålla en intensivvårdsplats. Det som begränsar oss just nu är tillgången till sjukvårdsutbildad personal, säger han.
06.38
– Nu börjar den besvärliga perioden i den här epidemin. Vi har nu kommit en tredjedel av vägen upp till toppen på smittkurvan, tror jag, säger den tidigare statsepidemiologen Johan Gieseckei SVT:s Morgonstudion.

I Morgonstudion medverkade även Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Stockholm. Under onsdagen avled 18 människor i regionen till följd av covid-19.

– Nu ser vi att den äldre delen av befolkningen framför allt är de som blir sjuka – de över 70 år, men framför allt de som har underliggande sjukdomar, sade han.
06.20
Är flockimmunitet en del av Folkhälsomyndighetens strategi för att bekämpa coronaviruset – eller inte? Kristdemokraternas ledare Ebba Busch vill veta.
Experter anser dock att flockimmunitet aldrig kan vara en strategi i sig. I stället är det en oundviklig konsekvens när ett virus drabbar en befolkning.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har kritiserat hur Folkhälsomyndigheten kommunicerar myndighetens strategi för att möta coronaviruset.
– Framför allt är jag bekymrad över att Folkhälsomyndigheten inte förmår förklara för befolkningen hur strategin för att bekämpa coronasmittan ser ut, har hon sagt.
Framför allt har hon funderingar kring fenomenet flockimmunitet, huruvida den är en del av myndighetens strategi eller inte.

Flockimmunitet är ett epidemiologiskt begrepp om det fenomen som uppstår när en tillräckligt stor andel av befolkningen är immun mot ett visst smittämne. För om en viss andel av befolkningen är immun, kan de "skydda" de som inte är immuna, eftersom smittämnet inte längre kan orsaka långa och spretiga smittkedjor.
(TT)
04.59
USA:s senat har nu godkänt ett stödpaket på 2 biljoner dollar, motsvarande över 20 000 miljarder kronor. Det innehåller enligt medier i Washington bland annat utbetalningar till de flesta familjer i landet, ett låneprogram för företag, delstater och städer, plus ytterligare stöd för mindre företags löner. Nu skickas förslaget till representanthuset, som väntas rösta om det senare i veckan. Därefter behöver president Donald Trump underteckna det för att det ska träda i kraft, något han har lovat att göra direkt när förslaget hamnar på hans bord. Här röstas stödpaketet igenom. Foto: AP/TT
04.47
1 000 döda i USA
Minst 1 000 personer i USA har dött av coronaviruset, enligt Johns Hopkins University. Totalt har fler än 68 500 personer bekräftats smittade i landet. USA har det tredje största antalet bekräftade fall i världen, efter Kina och Italien.
 
04.23
Blandat på asiatiska börserna
Tokyobörsen tog ett kliv tillbaka vid torsdagens öppning, när investerarna plockade hem vinster från de senaste dagarnas uppgångar. Nikkei 225 backade 3,1 procent i den tidiga handeln, medan det bredare Topix backade 2,6 procent.
"Stigningen hos amerikanska aktier efter Trumpregeringens stimulanspaket värt två biljoner dollar är en positiv faktor, men Nikkei 225 har stigit i en snabb hastighet den här veckan"; skriver Okasan Online Securities i en kommentar.
Hongkongs Hang Seng steg 0,3 procent, medan Shanghais och Shenzhens respektive kompositindex höll sig kring nollan efter en halvtimmes handel. (TT)
 
02.47

Omfattande förändringar i lungorna hos svårt sjuka coronapatienter

De som blir svårt sjuka av corona kan få förödande akuta skador på lungorna. Det finns också rapporter om patienter som har fått ärr på lungorna. Men det är fortfarande oklart hur många som får en permanent skada. Läs mer här

01.12

NHL-draften skjuts upp

Nu meddelar NHL att den årliga draften, där lagen tingar spelare, skjuts upp. Den var planerad att hållas den 26-27 juni. Här kan du läsa mer. 

00.34
Tusentals intensivvårdas i Frankrike
Det senaste dygnet har minst 230 människor dött i corona och totalt 1 331 i Frankrike. Fler än 2 800 personer intensivvårdas i Frankrike. Fler än 25 000 är smittade. 
23.56
Uppdatering omröstning av stödpaket i USA
 
USA:s enorma nationella stödpaket till förmån för landets coronadrabbade väntas röstas igenom imorgon, torsdag, i representanthuset. 
Överenskommelsen har förhandlats fram mellan Demokraterna och Republikanerna i senaten och president Donald Trumps regering. 
Totalt antas paketet omfatta runt 2 biljoner dollar, motsvarande över 20 000 miljarder kronor.
Pengarna ska gå till företag, delstater och privatpersoner. Bland annat ska A-kassan stärkas rejält. 
Om det går igenom är det största stödpaketet i USA:s historia, det vill säga större än exempelvis stödpaketet som Obama-administrationen genomförde under finanskrisen 2008. 
23.15
Fjällstugor stängs
Svenska Turistföreningen (STF) stänger sina 44 fjällstugor för att följa myndigheternas regler för att minska spridningen av covid-19.
– Stugorna saknar tillräckligt goda förutsättningar för långvarig isolering av gäster och vägsjuktransport, skriver STF i ett pressmeddelande.
Läs mer här.
23.15
Mindre folksamlingar i Danmark
Danska TV2 rapporterar att Danmarks regering planerar för att ytterligare begränsa folksamlingar – till max två personer. Uppgifterna kommer från ett brev från statsminister Mette Frederiksen som TV2 har tagit del av. Sedan tidigare har Danmark ett förbud för folksamlingar på fler än tio personer med anledning av coronaviruset.
23.15
Hej och välkomna till direktrapporteringen om corona! Hoppas att ni mår bra. Jag kommer att rapportera om de största nyheterna under natten, men först i morgon torsdag svarar vi på frågor igen.
23.11
Det nya coronaviruset har nu orsakat över 20 000 dödsfall globalt, visar statistik från Johns Hopkins University.
23.10
Några av onsdagens viktigaste händelser:
 
• Regeringen presenterar nytt krispaket till småföretagare. Läs mer här.
• 18 nya dödsfall i Region Stockholm det senaste dynget. Läs med här. 
• Spanien går om Kina i antalet dödsfall. Bara Italien har fler. Läs mer här.
• Helsingforsregionen isoleras i kampen mot coronaviruset. Läs mer här.

Totalt har minst 42 personer dött till följd av coronaviruset i Sverige. 2 510 personer har bekräftats smittade och cirka 24 000 har testats.