SVT rapporterade · Hur har din ekonomi påverkats av coronaviruset?

09.59
Hej och välkomna till SVT Nyheter Skånes chatt. Hur har coronavirusets framfart påverkat dig och din ekonomi? Dela gärna med dig av dina tankar, tips och funderingar.
10.06
Vi har en resebyrå med kontor i malmö. Sedan 1 månad är det helt dött och inga förfrågningar vilket innebär att vi får lämna lokal och i princip stänga. 3 tjänster borta. ..
10.13
Jodå som massör har man väldigt få som vågar komma och företagsmassagerna är lagda på is, samt att de som har mig också blir ekonomiskt drabbade., så det är inte säkert att de vill ha en extra kostnad på ett tag , såmin framtid ekonomiskt är minst sagt ansträngd. Sökte jobb idag, och det verkar se bra ut.
Tack för ditt inlägg.
10.15
Jag och 18 kollegor fick hot om uppsägning i förrgår så nu har man en klump i magen och får hålla i pengarna. Har jobbat på företaget i nästan 20 år så det känns overkligt.
10.22
Som vårdpersonal blir man aldrig arbetslös och min ekonomi har faktiskt på påverkats positivt, får jobba extremt mycket
10.23
Hur kommer framtida pensioner för de som idag är pensionärer.
10.23
Det har verkligen påvärkat min ekonomin dock jobbar jag inte. Men det kostar massa bensin för att kunna ta oss 30 mil och få tag i mjölkersättning till min son. Så tycker man ska få extra ekonomi under den här hemska tiden för när man lever under minimum så räcker inte pengarna till alla extra utgifter man får...
10.24
Har sagt upp mig inom vården men det är ok för jag spar hela lönen ändå. Hade tänkt jobba till 62 men med dagens läge och mina underliggande risker stannar jag hemma. Vi har en pension och inga skulder. Förstår att det är många som får det kämpigt .
10.24
Omsättningen dök 50% på ingen tid alls och fortsätter nedåt. Blev uppsagd i måndags efter nästan 10 års anställning pga denna ekonomiska tvärnit. Jag undrar stilla hur arbetslösheten ser ut när det är dags för mig att plinga på hos arbetsförmedlingen....
10.27
Det har inte förändrats, jag jobbar i vården och maken jobbar på ett företag som har fullt upp att göra. Så man är tacksam för det.
Förstår att ni har bråda dagar just nu.
10.41
Får sjukpension från Norge och omregnet fra NOK til SEK ble det nesten 2000 mindre på en måned. Min mann har blitt uppsagd, han jobbade innom bilindustrin.
Tråkigt att höra.
10.41
Självklart jag drabbas ,får använda mina besparingar från tidigare år.
Bedriver man rörelse borde man ha en buffert för dåliga tider.
Alla ber om pengar både de som har och inte har och förväntar sig att staten skall betala det vill säga vi skattebetalare .Det är nu man skall ta fram sina besparingar ,fonder mm.
I kriser finns det alltid vinnare och förlorare .
Ny omstart när krisen är över
Bra att du har en buffert. Det är högst olika hur stora reserver människor har. 
10.42
Inte påverkats när det gäller löpande utgifter. Det är snarare långsiktiga investeringar i indexfonder där värdet dykt. Men är optimistisk till att då går upp igen på sikt.
Skönt att du är optimistisk. Så småningom lär väl börsen återhämta sig, men ingen vet ju i dagsläget hur lång tid det kan ta och hur stora konsekvenser för världsekonomin det blir. 
10.43
Jag arbetar inom musik och teater. Årets arbeten är inställda.
Jag slår en tärning två gånger om vilka 2/6 räkningar som kan betalas - resten får Kron-Olle kräva in.
Bil och andra ägodelar säljs av för att kunna överleva. Hade gärna snabbutbildat mig till sjukvårdare under denna apokalyps.
Tack för ditt inlägg. Man kan alltid försöka begära anstånd med att betala räkningar. Det är bättre än att bara låta bli att betala. 
11.09
Jobbar i butik i Lund. Har hosta och ont i halsen och ville stanna hemma men chefen gick inte med på det utan sa rakt ut att om jag sjukskrev mig så skulle jag få sparken. Det känns verkligen inte bra att jobba med tanke på smittspridning men som det är måste jag. Måste betala hyra och räkningar och sådant.
11.16
Glad att jag varken har besparingar eller aktier i dessa Corona tider.Inte ens ett jobb längre.Är fattigpensionär.Vand att leva under små omständigheter.Värre för många andra med stora lån
11.16
Blev anställd för drygt en vecka sedan av ett företag som förser vården med olika läkemedel och utrustning. Övertid varje dag sedan dess. Ingen risk för varsel än på ett tag.
11.17
För egen del som både är företagare och anställd så är det bunkerläge, minimera utgifterna samt ta av reserverna jag sparat. Minskar min konsumtion rejält dvs enbart medicin och mat samt bensin. Jag klarar mig ett par år på besparingarna men får kanske förklara bolaget vilande och börja stämpla för det är inte hållbart.
11.17
Det är redan tufft som
Studien och när jag är klar till sommaren kommer det att påverka min ekonomi eftersom jag inte får jobb . Det kommer att krascha ekonomiskt ’!! Man får förbereda sig på något som inte går !!’ Skulle väl bli politiker så man slipper oroa sig för sin lön .
11.18

Den skånska tillverkningsindustrin riskerar att bli nästa coronaoffer

Först drabbades hotell, restauranger och annan besöksnäring. Nu är det företag som verkar på den globala marknaden som drabbas av coronakrisen. Sydsvenska handelskammaren ger en dyster framtidsprognos.
11.18
Blev uppsagd innan kortidpermittering kom från regeringen. Många företag utnyttja Corona oavsett om de är trabbat eller ej.
11.29
Tjänstepension sänkt med a 1000 kr o det är säkert bara Örjan!
11.33
Katastrof innan med 5 i hushållet å endast en som timarbetar. Så det enda jag kan göra är att hoppas att jag kan arbeta de få timmar jag har...Men med riskgrupper i familjen blir det nästintill orimligt i en redan katastrofal situation...
11.34
Fortfarande är det ingen som kan svara på hur lönen beräknas vid korttidspermittering? 92,5 procent på vad? Med ändrade öppettider i butik och ändrat grundschema. Om man inte räknar in ob-tillägg så blir det ju en katastroflön...
Så här skriver regeringen på sin hemsida:
Där talas om månadslön. Förstår att det här är en superviktig fråga för anställda som är beroende av Ob-tilläggen. 
11.45
Har A kassa, så jag är van vid en låg inkomst.
Tillhör en riskgrupp så det blir inget bussåkande eller att äta ute för min del.
Läser, tittar på film och löser korsord.
Har tid att laga maträtter som kräver lite tid, men som i gengäld är billiga. Håller kontakt med nära och kära per telefon.
Det låter som du har en bra strategi.
12.23
Hej är långtidssjukskriven + tillhör riskgruppen med hjärt/kärl, diabetes och astma. Sitter hemma bortsett från en skogspromenad om dagen, läser mycket böcker. Min dotter går o handlar till mig, lånar böcker osv, ringer när o kära men trivs faktiskt med att sitta hemma.
12.24
Jag och alla 8 i personalen skrev just på nytt avtal om korttidspermittering för att kunna skicka in ansökan om stöd. Pengar till lön, hyra etc. Allt kommer vara slut i juni annars
12.24
Oro över att bli smittad på arbetsplatsen då vi arbetar mycket nära varandra. Inga semesterdagar kvar, så det blev tjänstledigt. Tappar inkomst för varje vecka som går.
13.23
Jag är student, sedan i höstas, känns som ett bra läge att hålla sig undan arbetsmarknaden. Pluggar på distans för tillfället som alla andra vilket innebär att kostanader osm lunch på restaurang någon enstaka gång och resekostnader minskat. Har alla besparingar på börsen, hann dock i ett tidigt skede av pandemin sänka risken och har "bara" tappat 10% på totalt kapital i dagsläget.
13.23
Förlorat ca 30% av mitt sparande på börsen men annars lever och jobbar jag i princip som vanligt.
13.23
Jag jobbar som redovisningskonsult. Vi kommer att få mer att göra på min arbetsplats med att hjälpa småföretagare som är våra kunder. För många i vår bransch blir det nog mer övertid. Vi har stora möjligheter att jobba hemifrån så vi kan hålla oss friska. På längre sikt kan vi dock förlora många kunder om de går i konkurs.
13.23
Jobbar inom socialtjänsten, så ekonomin är opåverkad för mig personligen. Dock är arbetsbelastningen i taket med nya ansökningar (våld i nära relation och försörjningsstöd) som ett resultat av uppsägningar, karantän och social isolering. Vi förbereder oss på att det kommer bli värre. Tyvärr börjar kommunens pengar ta slut, och det kan bli problematiskt.
Arbetsbelastningen är verkligen ojämnt fördelad just nu i samhället. 
13.51
Är arbetslös sen i höstas. Går på A-kassa. Än så länge klarar jag mig ekonomiskt. Ska på jobbintervju om ett par veckor. Räknade inte med denna pandemi så jag hoppas det inte påverkar mig på längre sikt, dvs. större konkurrens om jobben när fler blir arbetslösa.

Tack för ditt inlägg.
13.59
Småföretagare, vi kommer inte klara oss så länge till om det inte kommer krishjälp för oss från regeringen inom snar framtid som inte innebär att vi skall betala alla avgifter och skatter senare & därmed skuldsättas hos myndigheter inför en ovis framtid. Hoppas nytt förslag snart klubbas igenom det är vårt enda hopp, detta skulle hjälpa en hel del då är vi på fötter igen om ca. 3-4 månader.

Vill gärna jobba & älskar mitt jobb men lösningen är absolut inte att skuldsättas hos myndigheterna som är den hjälp vi får nu. Då blir vårt enda hämska alternativ att bli arbetslös och där sitter vi sedan fast när företaget tvingats att lägga ner. Detta blir ju så mycket dyrare för Sverige än 3månaders äkta hjälp under denna nationella kris. Hur kan vi betala i så många år ca.52% skatt och sedan inte få samma hjälp som man får i många andra länder? Men hoppet finns där att hjälpen bara är försenad.
14.18
Jobbat inom restaurangbranschen i 15 år. Klättrat och hittat mitt drömjobb där jag dagligen har kontakt med krögare och hjälper dem till bättre avtal och priser. Blev uppsagd för en vecka sedan och ser hur nästan alla i branschen varslar, korttidspermitterar eller säger upp personal. Jag är försäkrad med akassa och inkomstförsäkring så jag klarar mig.

2 veckor till och allt kommer vara kört för många tyvärr.
14.49
Tack för alla era inlägg! Nu stänger vi chatten för idag.