SVT rapporterade · Chatta om äldre och coronaviruset

Tack för alla frågor, hälsar Yngve Gustafson, som varit på plats i TV-huset i Umeå! Nu stänger vi chatten.
 
11.20
Hej och välkomna till chatten! Här kan du ställa frågor till Yngve Gustafson, professor i geriatrik. Yngve svarar från 13:00 på tisdag, men du kan skicka in din fråga redan nu!
12.45
Jag äter eliquis. Är det en nackdel om jag får convid19?
Eliquis minskar risken att du får blodproppar om du blir sängliggande i en coronainfektion. Risken bör vara minimal med behandlingen.
12.45
är över 70 går till garaget hämtar bilen åker runt en stund och stannar i skogen fikar lyssnar på fåglar njuter av solen åker hem gör jag fel då .med tanke på smittorisk? givetvis är frugan med.tack.
Hoppas många följer ditt exempel! Naturen kan ge mycket glädje!
12.45
Vad är det största eller vanligaste misstaget som de som är pigga 70+ gör, tror ni? T.ex. felaktiga antaganden om det egna immunförsvaret eller bibehålla olämpliga beteenden som handslag?
Pigga 70-åringar underskattar ofta risken att bli svårt sjuk av coronainfektionen och inser inte att deras solidaritet gentemot andra människor i samhället är mycket viktig.
12.47
Hej! Vad kul att det är så många som har frågor till Yngve – det har redan kommit in en hel del. Snart är han på plats och svarar på så många frågor som han hinner med.
12.48
Hur ser du på att man inom äldrevården fortsätter med att ha korttidsplatser?
In- och utflyttning på korttidsplatser kan öka smittrisken och de personer som behöver korttidsplatser hör som regel till riskgrupper. Alternativet att ligga kvar på sjukhus kan också vara en stor risk. Kan därför inte ge något säkert svar på din fråga.
12.54
Hej, jag undrar om jag och min familj ( småbarn) helt ska avstå från att träffa äldre släktingar? Tänker ffa på mormor över 70, utan underliggande sjukdom i annan stad, bor isolerad på landet. Idagsläget har vi inte vågat ses. Tänker vi rätt?
Jag lider själv av att jag inte kan träffa mina barnbarn, åtminstone de närmaste månaderna. Prata med dem via telefon eller FaceTime och hoppas att det går att träffa dem till sommaren!
12.54
Jag är 75 år och min man över 80 år. Jag skulle verkligen behöva klippa mig. Är det ok att gå till frissan? Vad kan jag göra för att det ska kännas säkrare?
Du bör avstå från att gå till frissan, då det är en smittrisk för dig och även din man.
12.54
Jag är76 år och har tagit bort mjälten i oktober. Har också leukemi sen 16 år så jag antar att jag är i riskzonen. Vet inte om jag är smittad, men mår bra. Ingen feber, torrhosta ibland. En inte dagligen. Ska jag söka hjälp?
Har man opererat bort mjälten har man ett sämre immunförsvar och riskerar att bli allvarligare sjuk om man blir smittad. Du bör hålla noggrann karantän. Får du feber bör du kontakta 1177.
12.54
Kan jag träffa mitt barnbarn om vi håller oss utomhus ?
Små barnbarn kan nog tyvärr vara svårt att hålla 1-2 meters avstånd ifrån. Så tyvärr bör man nog behålla sin karantän, särskilt om man tillhör någon riskgrupp.
12.54
Hej!
Vår pappa är 94 år och frisk. Han bor på ett boende och det är så långsamt för honom när han inte får besök. Vi har föreslagit personalen att de kan klä på pappa och följa honom till ytterdörren. Där tar jag eller min syster emot honom och vi går en kortare promenad ute i friska luften runt 10 min. Vi håller ett avstånd på 2 m till pappa och vi båda är helt friska. Vår bedömning är att det här är helt riskfritt och snarare hälsobringande för pappa. Vad säger du?
Jag håller med om er bedömning, men tyvärr bryter det troligen mot de regler som man har infört i många kommuner med besöksstopp.
12.54
Jag bor i Malmö, min mamma bor i Boden, hon är 86 år, bor själv och har hemtjänst. Hon har inga underliggande sjukdomar. Jag har en planerad resa med tåg upp till henne, veckan efter påsk, något som hon ser fram emot väldigt mycket, vi har inte träffats på snart fyra månader, hon behöver min hjälp och mitt stöd i vissa speciella saker. Bör jag avstå från att åka?
Ja, tyvärr. 
12.54
Jag är en 70 + tant som är ensam, kan jag gå och hälsa på en 70+ tant som bor ett kvarter bort. Jag ver att det är många som undrar. Skelleftebo
Tyvärr måste alla 70-åringar ta samma ansvar som andra grupper i samhället. Jag tycker att du i första hand har kontakt med din väninna via telefon, FaceTime eller liknande. Ni kan ju ses utomhus om ni undviker närkontakt.
12.54
Min mamma har nyss fyllt 70 år. Har bronkiektasier sedan flera år tillbaka. Är för övrigt mycket pigg och rask. Motionerar med styrkepass, promenader och gymnastik. Hur ska hon tänka? Jag vet att hon vill åka till sitt ställe i södra Lappland under påsk. Kan hon göra det. Stället ligger i en liten by.
Har man mycket bronkiektasier innebär det en ökad risk för en coronainfektion. Att hon åker till sin stuga om hon där kan isolera sig borde det gå bra. Om man åker från ett område med många infekterade bör man hålla sig isolerad från befolkningen i den lilla byn, helst i minst två veckor.
12.55
Hej! Arbetar inom Hemtjänsten, ett yrke där man, bokstavligen, arbetar väldigt nära vårdtagarna. Det sägs att vi skall skydda våra sköra från att få Corona viruset, samtidigt testas ingen såvida inte symtom uppvisas. Tänker att när symtomen väl kommer är det lite sent att agera, då risken är hög att man redan smittan någon/några. Tror du att det finns bättre sätt att arbeta på/skydda våra sköra inom just Hemtjänsten?
Människor med hemtjänst har ofta flera riskfaktorer. När man arbetar i hemmet hos någon är det svårt att ha säkra hygienrutiner. Vid minsta symptom bör man avstå från att göra hembesöken och förhoppningsvis kommer man öka möjligheten för provtagning. Med tanke på situationen inom äldreomsorgen borde många efter en kort intesivutbildning kunna rekryteras från grupper som nu blir friställda.
12.55
72år diagnos kol behanlas med seebri breezhaler o bufomix o symbicort. är man lika känslig mot smitta.
KOL är en riskfaktor för ökad smittrisk och sämre prognos om man blir smittad. Det är viktigt att KOL-sjukdomen är välbehandlad men ibland kan kortisonbehandling försämra immunförsvaret, men detta gäller i första hand dom som får en hög dos kortison i tablettform.
12.55
Är de som friskförklats från Corona immuna ? Kan de tänkas arbeta med de som fortfarande är sjuka utan avancerad skyddsutrustning ? Finns det personer som sedan tidigare är immuna ?
Hittills vet man inte om eller i vilken utsträckning man blivit immun mot coronaviruset, forskning pågår. Troligen har man även efter detta virus byggt upp en immunitet som gör att man troligen inte insjuknar igen och skulle då kunna arbeta med sjuka personer. Det finns troligen inga personer som sedan tidigare är immuna, då detta virus är nytt.
12.55
Ska jag som har en 70+ diabetiker hemma bara jobba hemifrån? På jobbet träffar jag många i riskgrupperna och det har funnits (eller finns )smitta på ett av mina arbeten.
Bor man med någon med ökad risk bör man om möjligt undvika fysisk kontakt med andra människor i samhället.
12.55
Hej!
Mina föräldrar är 73 och 75. De vill att vi barn och barnbarn ska ses ute på en lekpark för att minska smittrisken. Det yngsta barnbarnet är 2 och det äldsta 20. Är det inte lika stor risk att smittas ute? Tänker att det är svårt att undvika närkontakt med de minsta.
Det är mindre smittrisk utomhus, men även utomhus bör man hålla cirka 2 meters avstånd, vilket troligen är svårt med en 2-åring!
12.55
Jag har fått sjukdomen ME som oxå är autoimun är det bra att vaccinera sig mot lunginflammation o är jag oxå i riskgruppen
Har man ME är det klokt att vaccinera sig mot lunginflammation. Man vet hittills för lite om ME ökar risken för dålig prognos vid coronasjukdom.
12.55
Diabetes typ 1 eller typ 2
Vilken typ.är mäst "farligt " när det gäller Coronavirus ett ???
Typ 2 diabetes anses vara farligare då den oftare hänger ihop med hjärt- kärlsjukdomar.
12.58
Hej, jag är 70-plussare, äter inga mediciner, i god form, normalviktig. Löper jag ändå större risk om jag blir smittad.
Hälsningar Göran
Den kronologiska åldern är mindre viktig än den biologiska åldern när det gäller risken att bli allvarligt sjuk. Dock avtar immunförsvarets kapacitet med stigande ålder. Även om man är en pigg 70-åring är det en ökad risk jämfört med en 20-30-åring.
13.15
Varför tog ni bort min fråga. Var det därför jag ej skrev 90+
@My - Vi pausade lite i publiceringen av frågor då det kommit in så många – din fråga finns kvar och svaras på om det hinns med. 
13.24
Hej! När det pratas om att högt blodtryck är en risk, då är det väl fråga om obehandlat blodtryck? Är 76 och ligger "rätt" med hjälp av blodtrycksmedicin. Är i övrigt helt frisk.
Om man har haft högt blodtryck länge leder det till påverkan på hjärta och blodkärl, vilket kan innebära en viss ökad risk, trots att blodtrycket nu ligger bra.
13.24
Hej. Min pappa är 93 år och bor på ett äldreboende i Kronobergs län. Han är pigg och uppegående och sköter det mesta själv. Han har högt blodtryck, dåligt hjärta( men har inte haft infarkt eller opererats). Ingen övervikt, han är den seniga typen. Han andas tungt och flåsigt men hans lungor är bra enligt senaste röntgen i februari. Jag tror att hans chanser att överleva är små om det kommer smitta till äldreboendet. Är det bättre om han flyttar ”i karantän” till min 70-åriga syster som bor i eget hus?
Tyvärr en omöjlig fråga att ha ett säkert svar på. Kanske att en karantän hos din friska syster skulle vara säkrare.
13.29
Opererat bort sköldkörteln och bisköldkörtlarna (vid 18 års ålder) - nu 69+.
Kan man klassa det som en underliggande sjukdom?
// Ann
Om du har fått lämplig behandling för bristen på de hormoner som dessa organ bildar bör du inte ha någon högre risk.
13.32
Gå till tandhygienisten, är det ok?, kvinna 65 år.
Vid behandling hos tandläkare eller tandhygienist är smittrisken kraftigt ökad. Har du någon riskfaktor bör du absolut undvika tandbehandling.
13.40
Är det lämpligt att jag som är 81 år och har har haft by pass operation för några år sedan går ut och handlar åt min vän som är 97 år? Undrande...
Om du är hjärtopererad har du en kärlsjukdom som innebär en ökad risk för dig. Även om risken inte behöver vara särskilt hög. Helst bör du avstå och din vän i första hand beställa matleveranser från affären. Skulle du själv gå till affären bör du hitta en affär som öppnar mycket tidigt så att du kan undvika kontakt med andra människor.
13.41
Tänkte bjuda farmor och farfar på grillad korv i helgen, vi håller oss utomhus och håller avstånd.
Är det ok?
Om man inte åker i samma bil och verkligen håller ordentligt avstånd, samt undviker att använda samma grillpinnar etc, bör risken vara liten. Har farmor och farfar riskfaktorer bör man dock undvika att grilla tillsammans.
13.42
Jag är 75 år, ryggmärgsskadad med nedsatt lungfunktion och därför hjälp av hemtjänst.
Hur ser min prognos ut vid coronasmitta?
Du har sannolikt en något sämre prognos på grund av din nedsatta lungfunktion. Min bedömning är dock att du har en stor möjlighet att överleva om du blir smittad. En viktig åtgärd för att stärka ditt immunförsvar är att du äter särskilt näringsrik mat.
13.46
Hej jag är 70+ och hade tänkt att bjuda hem två andra i min ålder, vi har inte några symtom , vad tycker du?
Ni bör avstå. 
13.46
Hej. Är 73 år har 63% lungförmåga, efter strålbehandling 1981. är i övrigt frisk. Kan jag träffa mina barnbarn 7, 10 o 13 år. Håller mig på 2 meter avstånd och inte kramas, bara pratar?
Du bör prata med dina barnbarn via telefon eller motsvarande. Strålbehandling av lungor, även om det var länge sedan, innebär en ökad risk om du blir smittad.
13.48
Hej,
Mina föräldrar är 80+84 och bor hemma med daglig hemhjälp. Jag antar att personalen inom hemtjänst också är noggranna med att inte besöka de äldre om de har minsta symptom, men det känns ändå lite osäkert när det är flera olika personer som kommer varje dag.. Vet du om det finns några generella regler där?
Detta är tyvärr äldreomsorgens dilemma idag och innebär en ökad risk att gamla människor blir smittade. Det är särskilt viktigt att hemtjänsten, så långt det är möjligt, begränsar antalet olika personer som kommer hem till dina föräldrar och att de dessutom är extra noggranna med hygienen etc.
13.48
är 60 med diabetes, högtblodtryck hypothyresos
ska jag vara barnvakt ? som sonen önskar han säger jag är inte gammal
Tyvärr är inte en kronologisk ålder under 70 ett skydd mot att bli smittad med allvarliga konsekvenser om man har, som du, flera riskfaktorer. Du bör undvika att vara barnvakt.