SVT rapporterade · Chatta med infektionsläkare och psykolog

18.50
Hej! Nu öppnar vi kvällens chatt. Maria Furberg och Per Höglund kommer börja svara på frågor direkt efter kvällens direktsändning.
18.50
Hej! Jag undrar vad som menas med riskgrupp gällande högt blodtryck , är det behandlat blodtryck eller obehandlat högt blodtryck?
Tack!
Hej! VI pratade om just riskgrupper och högt blodtryck i förra veckans program. Titta gärna på SVT Play! https://www.svtplay.se/video/26074172/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-25-23-mars-18-45?highlight=hogt-blodtryck-okad-risk-for-coronavirus&position=2207&start=auto
19.07
Grattis Linda för ett jättebra professionellt inhopp som programledare.
Tack för din fina kommentar!
19.09
Hej! Vad gäller hjälpa äldre m mat så ställer handbollskillarna i Ystads If upp m hemleveranser eftersom det inte spelas boll pga Corona ❤️
Så fint! <3
Heja! Handboll är en lagsport. Som individuell spelare är man chanslös utan man måste röra sig för att ge andra en chans. Ska samhället klara corona pandemin gör vi det tillsammans!
19.10
Jag har medicin för högt blodtryck. Mitt tryck är nu med medicin 130/70 . Är det fortfarande en riskfaktor?
Hej! Titta gärna på förra veckans program där vi pratade om just riskgrupperna för coronaviruset: https://www.svtplay.se/video/26074172/fraga-doktorn/fraga-doktorn-sasong-25-23-mars-18-45
19.33
Jag, 82 år, är vaccinerad mot lunginflammation(pneumokocker)
Är det till någon hjälp om jag blir smittad av coronaviruset?
Det kan det vara. Om man får covid19 har man en viss risk att drabbas av en bakteriell lunginflammation ovanpå och då är du skyddad mot svår sjukdom eftersom du är vaccinerad. 
19.35
Förstår man sjuksköterskors ångest för att bli smittad av coronaviruset?
Sjuksköterskor är som alla människor. Vissa är oroliga att bli smittade och andra känner mindre oro. Desto viktigare att det finns skyddsutrustning för dem som arbetar med smittade. 
19.36
Hej! Jag känner mig obekväm att vistas i skolmatsalen eftersom jag är 50 år med astma och högt blodtryck men min chef tar inte min oro på allvar. Eleverna håller såklart inte rekommenderad distans till andra. Hur ska jag agera?
Jag förstår din oro men jag tror att du kan känna dig rätt lugn ändå. Astma verkar märkligt nog inte vara en riskfaktor för svår sjukdom vid covid19. Se till att DU håller 1-2 meters avstånd till elever och andra lärare så kommer det gå bra. 
19.37
Min pappa är i riskgruppen med lågt immunförsvar och dåliga lungor efter leukemi. Han är i karantän men bor med min mamma som jobbar om dagarna. Borde inte även hon stanna hemma?
Risken finns att mamma tar hem corona till din pappa finns självklart, å andra sidan är det mycket värt för dem båda att vara tillsammans. det är en riskvärdering dina föräldrar behöver göra tillsammans. Har hon möjlighet jobba hemifrån vore det förståss det absolut bästa. 
19.37
Hej! Jag har nyligen fått reda på att en av mina närmaste kollegor från jobbet har fått bekräftat att hon har Corona. Jag mår bra och det var ca. 2 veckor sedan vi hade kontakt. Vad ska jag göra? Ska jag fortsätta jobba eller kan det vara så att jag redan är smittad? (Jag jobbar i förskola)
Tack för din tid.
Du kan lugnt fortsätta jobba. Mest troligt är du inte alls smittad och så länge du mår bra är det bara köra på. Om du får förkylningssymtom bör du stanna hemma tills två dygn efter symtomfrihet i enlighet med rekommendationerna. 
19.37
Tack Linda för din proffsiga ledning av fråga doktorn 🧐
Tack för din fina kommentar!
19.39
Känner man till om man kan få bestående men på andningsorganen av covid-19? Och ska jag vara extra försiktig om jag redan har ärrade lungor, i mitt fall efter en bilolycka för 20 år sedan med omfattande trauma och med kraftigt nedsatt lungfunktion som följd? Jag är i övrigt långt ifrån att ingå i en riskgrupp.
Det finns vissa indikationer på att så kan vara fallet för en del av patienterna men vi vet ännu för lite om långtidseffekter eftersom viruset bara funnits fyra månader. 
19.41
Jag har en bror som hade hjärtinfarkt för två år sedan, han är 50 år. Han medicinerar vad jag har förstått gör man det resten av livet. Är det en riskfaktor.
Hjärtinfarkten är en riskfaktor men han har i detta sammanhang utifrån sin ålder ändå rätt låg risk. 
19.41
Jag är 70+och riskgrupp och har tid hos vc imorgon samt provtagning. Är vc en plats jag bör undvika. Jag har väntat på tiden i fem veckor och vill inte missa den.
De har separata ingågnar för patienter med symtom som kan vara covid 19 och de andra så du kan tryggt gå till vårdcentralen. Titta efter vilken väg in du bör ta på skyltarna på dörren bara. 
19.41
Varför säger Maria Furberg att unga inte drabbas så mycket? Har ju läst och hört om unga och friska som drabbas hårt.
Tycker det ger en felaktig bild om unga tror att de klarar sig.
Den absoluta majoriteten av alla unga har en mild sjukdom. Dödligheten bland personer under 20 år är försvinnande liten men självklart förekommer det att unga blir svårt sjuka. Som GRUPP blir dom inte det i jämförelse med gruppen över 80 år.
19.42
Hej. Kom hem från semester i Thailand för en vecka sedan. Mådde jättebra på semestern. Men dagen efter jag kom hem fick jag feber, huvudvärk. Sedan snuva, trötthet. Tappat smak och lukt. Inte så mycket hosta. Börjar känna mig bättre nu. Har varit hemma hela tiden, isolerat mig. Nu undrar jag, är det covid-19jag har?
Kan mycket väl vara men det går inte säga. Stanna hemma tills du har varit helt symtomfri i två dagar så smittar du ingen annan. 
19.42
Kan man testa och se om en i familjen har haft corona?
Inte ännu, vi håller på att utveckla prover för att testa om man haft infektionen men de kommer först om några veckor och då inte för alla. Om ett halvår kanske vi kan testa alla som vill för att se omde haft covid19.
19.44
Får man alltid feber när man är smittad av covid19?
Inte alltid men ofta. En del personer får mycket milda eller inga symtom alls. 
19.44
Hej undrar om riskgruppen har förmaksflimmer ock haft stroke 2017 har även stomi opererad i november 2019 behöver jag kontakta min läkare. Tacksam för svar tack...
Jag du tillhör riskgrupp. Följ folkhälsomyndighetens råd så går det nog bra. Umgås utomhus, håll avstånd, begränsa ditt umgänge. 
19.45
Hej, är 66 år, jag har kärlkramp som jag medicinerar samt astma och polllenallergi. Tillhör jag då riskgruppen?
Din kärlkramp gör att du tillhör riskgrupp men de flesta personer över 60 år får fortfarande en inte så allvarlig sjukdom och få blir mycket svårt sjuka. 
19.45
Linda är toppen!
19.45
Varför är högt blodtryck farligt om man blir smittad av coronaviruset? Mitt blodtryck ligger mellan 140 och 160 tillhör jag en riskgrupp då? Jag äter inget blodtryckssänkande.
Vi vet inte. Vi har bara sett att bland dom som blev svårare sjuka var högt blodtryck vanligare än bland dom som fick mildare sjukdom men vi vet inte varför.  
19.45
Karin sade i programmet att Covid-19 visar sig med hosta och/eller feber. Läser man på Vårdguiden så listar de fler symptom utöver feber och/eller hosta. Där kan man läsa att det kan visa sig med snuva, halsont, huvudvärk, värk i muskler och leder samt andningsbesvär. Vem ska man lita på?
Det är absolut fler symtom men det var det allra viktigaste symtomen Karin nämnde. ALLA luftvägssymtom skall göra att man stannar hemma tills man är helt bra igen. 
19.46
Tack Linda för så proffsigt o bra inhopp!
Birgit
19.49
Hej! Jag är sjuk i covid-19 men på väg att bli frisk. Vad vet man egentligen om immunitet? Kan jag tex besöka min dementa mamma som är väldigt orolig?
Vi vet mycket lite men de allra flesta virussjukdomar ger mer eller mindre långvarig immunitet och vi räknar med att även covid19 kommer att ge upphov till immunitet, sen får vi se hur effektiv och långvarig den är. 
19.49
Hej, Maria Furberg jag är högriskpatiient pga lungtranspl. 19 år sedan. Behöver syrgas vid ansträngning. ——- Der var 2012 som jag fick pneumococh Vaccinet——- måste jag Få vaccinet så fort som möjligt, om jag skulle bli smittad med Corona-Jag är inte sjuk nu










Det beror på ur många doser du har fått, du kan var helt färdigvaccinerad. Det är inte säkert att du får pneumokockpneumoni bara för att du får covid19 men din vaccination kan skydda dig. Du kan höra med din vårdgivare om du är komplett vaccinerad redan. 
19.51
Hur ser skillnaden ut mellan com-19 och vanlig influensa, vad gäller dödlighet?
Det är svårvärderat eftersom vi inte har säkra data på detta. Jag kan gissa att dödligheten är ungefär samma men att fler yngre dör av influensa än av covid men det är som sagt en gissning. 
19.51
Mina föräldrar är pigga, fullt friska 71-åringar. Vi bor 10 mil från varandra i Västerbottens inland. Kan vi umgås som planerat till påsk eller bör vi undvika det?
Ni bör undvika att umgås inomhus om ni blir en stor grupp. Man skall begränsa sina kontakter. Det innebär inte att man inte kan ha några alls men ju fler personer man träffar desto större risk att man blir smittad. 
19.53
Jag har alltid hört att alkohol inte har någon effekt på virus utan man skall använda tvål och vatten. Vad gäller?
Vissa virus är känsligare för sprit än andra men tvål och vatten är det allra bästa.
19.54
Per, hur skulle vi som arbetsgivare kunna lugna vår personal på ett trovärdigt och fint sätt? Jag är själv inte rädd och jobbar på HR-avdelning.
Det är ju alltid svårt att övertyga någon som är rädd att sluta vara det. Men grunden är ju att arbetsgivaren ska se till att minimera smittspridning genom t.ex. hemarbete om möjligt. I övrgit är det att hålla avstånd även på arbetsplatsen. Det är kanske svårast när personal ska vara sociala (tex raster) då det ofta är då man kommer närmare än två meter. Vissa företag med mycket kundbesök kommer ofrånkomligt i mer konkakt med fler individer. Men att identifiera risksituationer där smitta kan spridas och hitta rutiner är ett viktigt strategiskt arbete som skapar en bra grund för att minimera smittspridning och lugna. På individ nivå kan man behöva hitta lösningar och föra en dialog med den som har stor oro. Större företag kan ju ha tillgång till stödsamtal för de individer som behöver hjälp att hantera oron. 
19.55
Hej; har jobbat hemma i 4v pga trolig corona efter skidresa. Milda symptom men känner lite kvar i bröstet; någon enstaka host under dagen. När vet man man är helt frisk? Hur länge smittar man? / Lisa
Vi vet inte. Det är därför du skall stanna hemma så länge du har några symtom kvar alls. 
19.55
Hej.Jag är 28 år. Jag är maniskt rädd. Jag har panik. Jag går runt och är skitorolig för coronaviruset för att jag har typ1 diabetes. Hur ska jag kunna lugna mig själv?
Jag är frisk i övrig förutom diabetesen, har ett hba1c på 55
Du har ju ett fantastiskt bra HbA1c och du är ung. Du har därför låg risk att bli svårt sjuk i covid19 men du har högre risk att bli svårt sjuk än dina jämnåriga. Oerhört få 28-åringar blir svårt sjuka i covid19 och allt talar för att du inte kommer att blir det. JAG är inte orolig, är 50 år och har haft typ1-diabetes i över 40 år och ligger inte alls lika bra som du gör i HbA1c :D. Om det är nån tröst...
19.58
När kommer det första vaccinet om man är överoptimistisk
Om jag får tokgissa kanske tidigast om ett halvår? gissar gissar gissar
19.59
Man läser om ” nya symtom” och att blodgruppen du har är av betydelse för att bli smittad? Kan ni förklara detta?
Jag har läst studien som anger detta men tror att det inte är sant utan att man mätt andra faktorer som också påverkas av blodgruppen. Jag räknar med att bättre studier framöver kommer att motbevisa den här hypotesen. 
19.59
Hej, det pratas om droppsmitta hela tiden. Hur är det smitta via sex och genom andra kroppsvätskor som svett, tårar, urin, avföring? Hur kan kramar smittas? Det är ju inte ens hudkontakt.
Du smittas i första hand av att andas in en annan människas utandningsluft, som kan ske vid kramar. Dessutom kan man smittas om man får virus på händerna och sedan vidrör sin näsa, mun eller ögon, det kallas droppsmitta och uppstår när nån nyser eller hostar på en yta eller överför virus via egna händer och du sen berör samma yta. 
20.00
Hej! Såg förra veckan ett inslag om att använda en plastslang och blåsa i en vattefylld flaska. Jag har tidigare, för ca 2 år sedan haft dubbelsidig lunginflammation . Kan jag på nåt sätt "träna" lungorna genom att göra detta förebyggande? Är 66 år och äter enalapril 20 mg för högt blodtryck. Gjorde förra veckan 24 timmars test och hamnade på snitt 140/80. Risk??
Vänliga hälsningar Lotta Kullander
Hej! Ja, det går jättebra att göra lunggympa på detta sätt. Tänk på att alltid använda en ren flaska, ren slang och rent vatten. Träna dock inte alls om du har feber. Lycka till! https://www.svtplay.se/klipp/26144280/andningsgymnastik-med-flaska-och-vatten?start=auto
Att använda PEP-flaska är jättebra om du får förkylningssymtom eller om du har t.ex rökhosta eller slem i lungorna av andra skäl. Att göra det om du får covid 19 är också bra men är du helt frisk och symtomfri tror jag inte det gör nån skillnad. Se till att byta vatten varje dag också, blir oerhört äckligt annars :D. Du har en riskfaktor i om ditt blodtryck men generellt har din åldersgrupp inte så hög risk för allvarlig sjukdom. 
20.01
Hur ska jag lindra min hälsoångest? Jag bor ensam och om jag blir sjuk - jag oroar mig för att inte få någon hjälp. Svårt få kontakt med vårdcentral mm. Har ingen nära anhörig som ”kollar upp” hur jag mår.
Våga be om hjälp. Våga närma dig dina grannar och be dem titta till dig emellanåt, de kan kanske ropa genom brevlådan om de inte sett dig på några dagar? De allra flesta människor vill hjälpa sina medmänniskor. Dessutom finns vi i sjukvården där för dig om du blir rejält sjuk, då ringer du bar 1177 eller 112 om du är akut sjuk så tar vi hand om dig. 
Att ha hälsoångest är ju påfrestande även utan Corona. I dessa pandemitider ökar ju ofta oron, vilket leder till mer katastroftankar. Ofta brukar ju den ångest man känner när man får orostankarna göra att man gör ett säkerhetsbeteende, tex. googlar på sjukdomen, ringer hälsocentral, eller att man vill att någon lindrar en oro genom att försäkra en om att man inte behöver oro sig. Ofta ger säkerhetsbeteendet kortsiktigt en lindring, men eftersom vi inte kan hindra oss från att tänka tankar som skapar oro kommer ju ofta obehagen till baka när orostankar kör igång igen. Men i detta läget är det bra om du istället för att oroa dig gör en plan som är genomförbar som tex Maria Furberg ger dig.
20.08
Jag har reflux, är det risk med corona? Känner bröst brännan ibland och kan va lite svårt andas djupt då och då.
Jag känner inte till att reflux är en riskfaktor för covid19. 
20.12
Jag är 44 år, 178 cm och 94 kg. Ingen underliggande sjukdom. Räknas jag som överviktig i samband med Covid-19?
Ditt BMI räknas som övervikt men inte fetma och det är en liten riskfaktor i sammanhanget. 
20.13
Det kommer in väldigt många frågor just nu och vi försöker svara på så många vi hinner.
20.14
Hej, jag har MS! Är väldig orolig, är jag i riskgrupp?
Det beror helt på hur sjuk du är i din MS. Om du har väsentligen normal fysik och inga svårigheter med andningen tror jag att du inte tillhör riskgrupp utifrån din MS. 
20.14
Är det någon fara att gå till tandläkaren och dra ut tänder samt göra en mindre operation i munnen???
Det är det inte. Du kan tryggt gå till din tandläkare.
20.15
Corona verkar vara släkt med det första virus pandemin spanska sjukan eller?
Det är helt olika virus. Spanska sjukan var samma virus som svininfluensa, H1N1 men svininfluensan var tack och lov mindre dödlig än spanska sjukan var. 
20.16
Tack! Ni är bäst! Förstår det är svårt att svara på alla frågor! Tack för toppenbra program :)
20.16
Detta med riskfaktorer är svårt att greppa om man inte är doktor. Vi hittar riskfaktorer genom att jämföra GRUPPEN som blir svårt sjuk med GRUPPEN som blev mindre svårt sjuk och så ser vi vad som var vanligare bland dem som blev svårt sjuka. Detta innebär inte att ALLA med en riskfaktor kommer att blir svårt sjuk, det innebär bara att jag som individ MED högre blodtryck har högre risk jämfört med mig själv UTAN högt blodtryck. Skillnaden mellan grupper är dessutom alltid mindre än skillnaden mellan individer. Den som är över 80 år gammal och har flera riskfaktorer har en mycket större risk att bli svårt sjuk i covid 19 men i den åldersgruppen klarar sig ändå mer än 90 % av de som blir sjuka, sannolikt långt fler eftersom vi inte provtar alla ännu och då överskattas antalet som blir svårt sjuka.
20.17
Spelar det någon roll hur MYCKET virus man utsätts för?
Vi vet inte. Det finns indikationer på att det kanske har betydelse men jag har svårt att förstå hur det skulle kunna påverka hur sjuk man blir. Studier i framtiden kommer att göra oss klokare men nu vet vi inte. 
20.18
Räknas man till riskgrupp som astmatiker?
Det verkar märkligt nog inte vara en riskfaktor med astma utifrån de fall vi hittills sett i världen. 
20.21
Per, tror du att allt kommer "gå tillbaka till det normala"? Tror du att vi kommer att vara mer tacksamma för livet och det vi har?
Man kan alltid hoppas att vi alla kommer ut på andra sidan klokare och mer ödmjuka. Jag tror att livet kommer att gå tillbaka till det vanliga men att corona kanske blir en del av vår vardag framöver. 
Ja, jag tror att vi kommer att gå tillbaka till det normala, men jag tror inte att det kommer vara samma liv. I kriser tar vi med oss nya erfarenheter som både kan innehålla svärta och sorg, men också skapa mening till det liv vi lever. Men just nu är det viktigast att försöka bli bekväm med osäkerheten. Paradoxen är att ju mer vi inte vill acceptera oron, desto mer ökar vår oro. Så öva på att ångesten kan få vara närvarande och påminn dig själv om att det är okej att känna sig orolig. Styr ditt beteende mot det du värdesätter och mår bra av i vanliga fall. 
20.22
Hej Förklara gärna skillnaden mellan rådet att stanna hemma och karantän MVH
Karantän innebär att en frisk person blir isolerad tills inkubationstiden har passerat, dvs den tid det tar att utveckla symtom från det att man kanske har blivit smittad. Att stanna hemma om man har symtom gör man för att då VET man att man är smittsam, mer eller mindre, och av respekt för andra så stannar man hemma. 
20.23
Hej. Vore tacksam för ett svar. Hur kommer det sig att Coronaviruset slår så olika på människor? Yngre utanför riskgrupperna avlider och äldre klarar sig.
Så är det tyvärr med alla sjukdomar, de tar olika. Vissa individer blir svårt sjuka utan att man kan förklara det alls, kanske ska man bara inte ha otur? Vissa personer kan ha okända svagheter i sitt immunförsvar som visar sig när man blir infekterad med ett visst virus eller bakterie. 
20.23
Tillhör riskgruppen 80 år kvinna, men frisk. Kan jag åka o hälsa på svägerskan 76 år ,även frisk. Resa med egen bil några mil. Tänker umgås inomhus ev. övernattning ?
VI ska begränsa vårt umgänge, inte avsluta allting helt. Åk du till svägerskan och njut av varandras sällskap men häng inte med en massa andra människor. Färre är bättre än fler. Är man HÖGHÖGRISK är noll bättre än en att umgås med men lite liv måste man få ha också. 
20.27
Bilden som visas på coronaviruset skulle jag vilja ha förklarad. Folk i allmänhet tror väl att detta är bilden på ETT virus. Men vad är sanningen? Vad är det vi ser?
Bilden tror jag bestämt är en illustration, inte ett foto men jag ska inte svära. Det är EN viruspartikel och de röda plupparna på ytan är ytantigener, såna kännetecken som vårt immunförsvar siktar in sig på. 
20.30
Jag bor ensam och oroar mig mycket för corona eftersom jag förstått att det först kan bli bättre och sedan hastigt sämre. Är livrädd att inte kunna få hjälp. Har grov ångest i vanliga fall som jag är rädd att inte alls kunna hantera i en sådan situation, trots mediciner och terapi. Finns det möjlighet att bli inlagd (på infektionsavdelning eller psyk) om man skulle bli smittad, även om man inte tillhör någon officiell riskgrupp?
Du kommer självklart att få hjälp om du blir svårt sjuk. Blir du svårt sjuk ringer du 112 eller 1177 och så tar vi hand om dig. Men förutsättningen för att vi skall kunna ta hand om dig om du blir svårt sjuk i covid19 är att inte alla sjukhussängar är upptagna av personer som har ångest över att få corona. Därför vill jag vädja till dig att kämpa på med din svåra ångest, jag förstår att det är jobbigt men gör allt du kan. Preventiv inläggning kommer vi inte att kunna tillhandahålla eftersom sängarna inte räcker till. VI klarar det här tillammans!!!  
20.38
Nu avslutar vi kvällens chatt - stort tack för alla frågor ikväll! VI har försökt svara på så många frågor som möjligt. Läs gärna igenom chatten igen för att se om du får svar på din fråga.
20.39
Vi ses nästa måndag! Varmt välkommen då!