SVT rapporterade · Chatta med allergiläkaren

17.27
Hej och välkommen till kvällens chatt med allergiläkaren Victoria Strand!

I vårt temaprogram hittar du många vanliga frågor och svar om astma och allergi – kolla gärna där om din fråga fått svar: Till programmet på SVT Play
18.46
Hej!
Jag är en vuxen man som är allergisk mot häst, hund och katt. Nu funderar vi i familjen på om vi ändå skulle kunna ha en kanin som mestadels bor i en utebur och ibland - under vintern - i en bur i tvättstugan i källarplanet. Eller är kanin en veritabel allergibomb även på avstånd?
Hej, är nog risk att du blir allergisk mot kanin, pälsdjuren är lika. Om du håller dig borta från den kan det gå bra. Men barnen kanske bär med sig allergen in i hår och kläder? Man kan prova men redan från början tala om att det kanske inte går och det kanske inte märks förrän efter månader
18.46
Mitt barn på två år får röda fläckar i framför allt knävecken, särskilt om man inte smörjer varje dag. Har förstått att det är atopiskt eksem. Kan man bli av med det, eller kommer det följa med henne resten av livet, i någon form?
Väldigt vanligt och försvinner för många då man blir äldre. Smörj gärna med mjukgörande dagligen och alltid efter vatten.
18.47
Har SHR (fick det sedan 20 år efter kikhosta i vuxen ålder. )Får astma mediciner som inte hjälper. Hostar dygnet runt. Läkarna säger att jag har astma och samtidigt att det inte är det?? Räknas det som astma. Vad kan man få för hjälp? Finns det något för det här tär både fysiskt och psykiskt.
Man kan ha SHR OCH astma samtidigt. Astmamedicin hjälper inte för SHR, finns inga mediciner. Är jobbigt men trösterikt är att det inte förstör lungorna eller kan ge farliga attacker.
18.47
Hej! Jag har Hassel, Al och Ek allergi. Får andnöd när jag är ute och går om det är höga halter men det går över när jag kommer inomhus. Kan man anstränga sig utan medicin ändå trots att man får svårt att andas, eller är det farligt i längden? Det brukar inte vara så många dagar i taget. Finns det något annat än kortison, antihistamin och astmamedicin som kan hjälpa?
Om du får besvär tyder det på att du redan har en inflammation i luftrören och den försvinner inte när du går in. Kan göra att du blir känslig för annat också. Bästa att ta inhalationskortison under pollenperioden för att skydda luftrören. För allergin; kombinera antihistamin och näskortison. Skölja näsan är bra också.
17.58
18.54
Grön snuva,, kan det vara allergi??
Allergisnuva brukar inte vara grön, tyder mer på en infektion
18.54
Har ofta ont i halsen den här årstiden, har funderat på om det kan vara allergi. Känner mig inte dålig i övrigt. Får inte heller snuva, utan sätter sig just som lite svidig hals. Kan det vara allergi tro?
Låter inte som allergi, brukar vara mer klåda i hals än sveda - och besvär från näsa och ögon.
18.54
Kan ni reda ut förkylnings astma till skillnad från ”vanlig” astma. Jag får ofta höra när jag är förkyld att jag ha just förkylnings astma.
Astma är alltså känsliga luftrör som reagerar på olika saker. Ibland är den allergisk (pollen, pälsdjur) ibland mer vid infektioner, kroppsansträngning och kyla. Och ibland både och. Många som har lite pollenallergi med bara besvär ögon och näsa har också infektionsastma på vintrarna med långvarig hosta. Inhalationskortison när du blir förkyld kan lindra och göra att du inte får besvär
18.55
Hej! varmt tack gör att ni finns där! Vad är Quinködem? Allergibetingat? Hat inte allergi. Svullnade upp i munnen, tungan låg i en svullen grop, chockad men lugn, läkarbesök. 3 år sedan. En äldre läkare visste vad det var. Deslokapron. Ingen tydlig användning. Händer ibland, svullen på överläppen, under ögonen, ena kinden..så håller det på. De säger stt jag har ett sviktande immunförsvar. zär multisjuk; sköldkörteln, PMR... Mycket tacksam för svar, ett råd.
Sällan allergibetingat. Kan bero på läkemedel, infektioner, nedsatt immunförsvar. Du kanske kan hitta ett mönster i att det kommer när du är extra trött och sårbar.
18.55
Hej.. Vad anser ni om att man som jag som allergiker emellanåt, dvs väldigt sällan, tar 2 sprutor med cortison (med 3 veckors mellanrum) i skinkan och därigenom slipper rinnande och svullna ögon, rinnig näsa och trötthet av tabletter likt Aerius?
Inte bra. Kortisonet i sprutan motsvarar stora mängder kortison som utsöndras under flera veckor och kan ge bieffekter. Ta i stället näskortison dagligen (kan dubblas) tillsammans med Desloratadin som man inte ska bli trött av (extremt ovanligt) och ögondroppar. Lokalbehandling ger inte bieffekter på hela kroppen
18.57
Hur kan man vara allergisk mot vissa skaldjur - t ex tål vi inte räkor men kräftor och inte löjrom men övrig rom ??
Man kan utveckla specifika antikroppar mot enskilda födoämnen men oftast tål man då inte hela gruppen med skaldjur. Vi tar upp detta i programmet. Kan det vara färgämnen eller annat i löjrom du reagerar på?
18.59
Hej! Jag har på senaste två åren utvecklat en svår astma som inte är under kontroll. Den utlöses av infektioner, ansträngning och kyla. Jag är även allergisk mot björkpollen. Blir väldigt påverkad av pollen i år. Tung andning (har all tänkbar medicinering mot astma) och blir helt slut i kroppen och orkar inget. Tar antihistamin receptfri. Är det pollen som påverkar mig så? Finns det något mer jag kan göra?
Tala med din läkare om att gå vidare till specialist. Finns nya medel vid svår astma som ges i injektionsform, kanske passar dig? Mot pollen kan vi vaccinera med injektioner eller tabletter
18.59
Hej ! Jag har blivit utredd för allergi men dom hittar inget . Jag blir så sjuk , känns Som kroppen stänger ner . Känns som jag får jätte hög feber , svettningar , det kliar å rinner i ögonen , nyser , snorar , blir röd och kliar i hela ansiktet och blir sen sängliggande ! Det är så jobbigt och jag vet inte vad jag ska göra .
Hittar man inga antikroppar så är det inte allergi som är orsak till dina besvär. Vid allergi märker du efter ett tag vad som utlöser dina besvär. Fortsatt utredning för att hitta orsak till dina besvär.
19.00
Hej,
Jag är 58 år, har aldrig tidigare varit alergisk men torrhosta som började för tre-fyra år sedan visade sig vara allergi mot vissa gräs som gråbo och även kvalster. Torrhostan har i princip upphört men ögonen har börjat rinna okontrollerat sedan några veckor. Det svider inte och jag har ingen irritation, det bara rinner mängder med vatten ur ögonen. Är det allergin, eller vad kan det vara?
Vänliga hälsningar
Rosa
Rinnande ögon är ett vanligt problem med åren när slemhinnorna blir mer känsliga. Vid allergi mer klåda, rodnad, svullnad.
19.00
Min smak och lukt har varit borta sedan 1 år tillbaka efter en långvarig förkylning kan det vara allergi?
Troligen nässlemhinnan eller polyper som orsakar. Inte allergi
19.02
19.03
Man säger att jag får "påslag" inte allergi av chili och cayenne. Hur skall jag hantera detta? Jag får förfärlig hjärtklappning och hela kroppen blir riktigt påverkad., ringer ambulans. Vad göra. Mvh
Har mer att göra med SHR sensorisk hyperreaktivitet. Finns ingen behandling, du får bara se till att undvika.
19.03
Hej! Jag är gravid i v.27. Har både astma och allergier, även pollen. I tre dagar har jag varit andfådd precis hela tiden. Så illa att jag uppsökte akuten. Dom kollade lungorna och såg inget och blodet syresatte sig till 100%. Har fortfarande samma problem och har höjt min dos på giona 2 gånger under graviditeten och är nu uppe på 3 puffar vid morgon och kväll. Samt buventol, nasonex och loratadin.
Är det astman och allergierna som spökar?
Kan jag göra något mer?
Kan vara pollenallergin som spökar men antar att du tar allergimediciner och näskortison. Tala med din läkare om att kanske byta från Giona till annat. Om andfåddheten fortsätter bör du kontakta 1177 och få råd om du ska kontrolleras igen med tanke på corona.
19.04
Är astma och allergier genetiskt betingat, så att mina barn kan ärva mina allergier och astma?
Ja. Särskilt om båda föräldrar är allergiska.
19.05
Hej! Min dotter är gravid och vi undrar om det finns någon sorts allergitablett hon kan ta under pollensäsongen nu?
Hon kan ta näskortison (mometason t.ex) och desloratadin eller loratadin som är moderna icke-tröttande antihistamin . Och har hon astma ska hon ta sina vanliga mediciner.
19.05
Jag äter medicinen telfast mot allergi. Men finns det någon annan tablett jag kan ta?Jag blir trött av den. Kan man ta tabletten vid sänggåendet?
Föreslår t.ex Desloratadin (Aerius) eller Loratadin (Clarityn) Inte tröttande. Du kan ta tabletten till natten. Har 24 timmars effekt.
19.06
Kan man ha feber, ganska låg feber, vid pollenallergi? Känner mig febrig, trött och har hosta. Tar Desloratadin, en tablett per dag. Kan jag öka den dosen? Tycker inte att medicinen hjälper.
Hälsningar Eva
Jo, man kan känna sig lite febrig. Du kan dubbla desloratadin men glöm inte näskortison varje dag - den är lika viktig!
19.06
Hej
Hörde nyss att det finns medicin mot överkänslighet. Stämmer ej..
Jag har sensorisk hyperreaktivitet /shr
Det kallas även doftöverkänslighet.
Mot detta finns ingen medicin enligt mina allergiläkare och lungläkare.
Ni får rätta till detta under direktsändningen.
Hälsningar dan
Det vi talar om är överkänslighet i näsan eller luftrören t.ex damm, partiklar, kyla mm. Där hjälper kortison. Men inte vid SHR, det sägs också i programmet.
19.07
Va är Sarkoidos för något?Har de i båda Lungorna!
Sarcoidos är en lungsjukdom, en inflammation med oklar orsak som inte beror på bakterier eller virus. Lungmedicinare vet mer.
19.07
har problem med halsen sedan mitten i mars och tills nu, Var förskylld i februari och har fått antibiotika mot mina bihålorna och det gick bra för behållarna. Men halsen var bara värre, har varit hos läkare och tog proverna mot halsfluss och bakterie och båda var negativ. Jag kämpar fotförande känner svullnad och känsla att jag har brett mig i halsen. Vad kan vara, är det någon allergi?
Du har nog en infektion, öron-näsa-halsläkare bör bedöma. Inte allergi.
19.08
Om ett barn är allergisk mot hästar ska barnet undvika eller utsätta sig för dem?

Om ett barn tar allergimedicin mot hästar, kan detta ge negativa konsekvenser i framtiden?

Är det att rekommendera att barnet slutar att rida?
Tyvärr blir man nog bara mer allergisk om man fortsätter att ha hästkontakt och allergin riskerar att bli värre och gå över i astma. Rådet är nog att sluta rida. Medicinerna har inga farliga långtidseffekter.
19.09
Hej!
Jag är en 68-årig gubbe som har dragits med ett problem genom hela mitt vuxna liv, nysningar.
Jag får anfall där jag nyser mellan 20 – 30 gånger där det är 10 – 15 sekunder mellan nysningarna. När jag var yngre hände detta någon gång i månaden men nu sker det flera gånger i veckan. Även om denna min egenhet ofta skapar stor munterhet i familjen (där t o m betting förekommer om antalet nysningar) så blir jag helt utslagen efter ett anfall.
Jag har funderat mycket över vad som utlöser detta. Det kan starta var som helst, i bilen, på jobbet, i skogen, i trädgården, på tåget, hemma eller var som helst och när som helst sommar som vinter. Jag kan inte koppla det till någon särskild kost eller damm men märker att slemhosta kan trigga nysningarna men också när jag blir bländad av solen.
Jag har inte sökt vård för detta men inser att ju äldre jag blir desto hårdare tar varje omgång på kroppen. Finns det inte något sätt att bryta ett anfall när det börjar? Sprej eller liknande? Jag har ingen allergi i släkten.
/Lars i Skövde
Troligen icke-allergisk rinit eller överkänslig näsa. Typiskt att reagera på damm och solen men även andra irritanter. Svårt att bryta attackerna med något men har du provat näskortison regelbundet en gång per dag. Kan nog göra slemhinnan mindre känslig och vara förebyggande. Finns receptfritt.
19.09
Vad betyder icke inflammatorisk astma.
Vet inte riktigt vad du syftar på. Finns icke-allergisk astma - men astma är per definition alltid inflammatorisk dvs inflammation (inte infektion) i luftrören
19.10
Jag va superallergisk som barn o ändå upp till30 års ålder sen efter barnafödande 3 ggr försvann i stort sett all exem o i dag vid 79 års ålder så är det enbart direkt allergi kvar ex klappa katter o hundar nickel o lite annat men låter jag bli djuren så finns inga besvär i stort sett Hur kan det försvinna Jag led verkligen när jag va ung o full med exem ?
Inte så ovanligt att det kan avta med åren. Kroppen har ibland stor förmåga att utveckla tolerans mot det den tidigare reagerat på.
19.10
Hej. Äter aerius hela året, men tycker att jag har besvär iallafall. Finns det någon annan medicin som är bättre. Tack för svar.
Aerius eller desloratadin är bra för man blir inte trött. Om du har besvär hela året kanske det inte är allergi och det är kanske därför Aerius inte hjälper?
19.15
Min son har tidigare fått kraftiga allergiska reaktioner. Enligt läkare skulle det kunna vara att han är allergisk mot acetylsalicydsyra. Kan det stämma? Vad ska han undvika?
Om man har utrett och konstaterat detta så är han allergisk eller överkänslig mot alla läkemedel med Acetylsalicylsyra men också på gruppen med antiinflammatoriska värktabletter som t.ex Ipren. Alvedon (paracetamol) brukar gå bra
19.16
Jag reagerar otroligt starkt på myggbett, får jättestora bulor med blåsor tillsammans med feber. Bulorna kliar våldsamt ca 2 veckor. Kan knappt vara ute på sommarkvällar. Vad beror detta på? Är det nån form av allergi?
Histamin i huden frisätts och orsakar svullnad och klåda. Prova att ta antihistamin förebyggande.
19.16
Varför får man atopiskt exem i vuxen ålder?
Svårt att svara på, ovanligt om man inte haft det som barn. Ibland för att t.ex händerna utsätts för mycket vatten när man har spädbarn, jobbar i vården osv. 
19.16
Hej! Jag har nyligen fått diagnosen Bronkiektasier med ständig hosta. Jag väntar på att få komma till lungmottagning. Jag undrar vad jag ska göra för att må bättre? Är jag i riskgrupp nu i coronapandemin?
Hälsningar
Maria Arner
Du bör nog fråga en lungmedicinare. Om du har fått inhalationskortison eller andra mediciner är det viktigt att du tar detta med tanke på corona. Astma är inte riskgrupp vad man har sett hittills men jag kan inte svara på bronkiektasier.
19.17
Dricker Björksav varje dag under tidig vår säsong tycker det minskat mina symtom finns det forskning som styrker det.
Inte vad jag känner till
19.18
19.25
Hej! Är mjölkproteinallergiker. Finns det något antihistamin mot det?
Hälsn Carina
Om du har en födoämnesallergi räcker sällan antihistamin, du bör undvika det helt. Barn med mjölkallergi kan med tiden utveckla tolerans och kunna dricka mjölk men detta brukar testas hos barnallergimottagningen.
19.25
Hej där,
Jag är allergisk mot ägg och törs därför inte vaccinera mig mot influensa.
Några tips?
Hälsningar
Lennart Johanssob
I samband med svininfluensan vaccinerade vi alla hos oss under övervakning. Ingen reagerade. Studier från Sverige och USA visade att det gick bra. Andra influensa vacciner har troligen inte mer ägg i sig. 
19.19
19.31
Jag har björkpollenallergi. Får väldigt ont i magen av mango. Kan det vara en korsallergi ? Ofta tål man ju inte kärnfrukter om man är björkpollenallergiker.
Ja, mango korsreagerar med björk. Men man kan också ha en separat mangoallergi.
19.35
Kan stress orsaka allergi reaktion?
Det är inte ovanligt vid t.ex urticaria (nässelutslag) men även annan allergi att man blir mer känslig när immunsystemet är påverkat av stress. Allergi är del av immunsystemet. Om man är trött, stressad, sovit dåligt, haft infektion osv så är man känsligare,
19.38
Hej

Jag undrar om jag uppfattade det rätt att det finns ett nytt sätt att se om man är allergisk mot något specifikt. Jag har tuff allergisk astma sedan jag var liten och har fått veta att jag är björk gräs, gråbo och korthåriga pälsdjur. Men nu denna vår har jag varit mycket dålig i min allergiska astma även fasten den delen av våren som jag är känslig för inte kommit igång ännu.
Kan jag ta reda på vad jag är allergisk emot utan att ta pricktest igen?
Det vi talade om i programmet var nya test för födoämnen. Är du björkallergisk så reagerar du också på andra lövträd som kommer igång redan i februari, al, hassel, alm osv. Kanske därför du är sämre? Många påbörjar eller ökar medicinerna redan januari/februari.
19.46
Jag vet inte vad jag är överkänslig emot men jag nyser och det kliar i näsan året om. Jag sprayar med receptfritt spray mot allergi och tar tablett ibland. Kan man hålla på med spray året om utan uppehåll?
Har du pälsdjur hemma? Eller kvalster? I så fall kan du ha utvecklat allergi. Annars kan det vara överkänslig näsa, du reagerar på damm, partiklar, irritanter, kemikalier t.ex. Ta kortisonnässpray dagligen och när du mår bättre kan du minska till varannan dag eller lägsta dos som håller dig besvärsfri. Inte ovanligt att det tas året om.
20.16
Stort tack för alla frågor till allergiläkaren Victoria Strand. Nu avslutar vi chatten och hoppas att ni är många som fått svar på era funderingar. Ha en fortsatt trevlig kväll önskar Fråga doktorn!