SVT rapporterade · Vad gör du för personer i riskgrupper?

Hej! Vad roligt att så många kommenterar! Jag vill dock påminna om att den här chatten handlar om hur du har engagerat dig för att göra vardagen ljusare för personer i riskgrupper. Mer allmänna frågor om coronaviruset hänvisar vi till den här liverapporteringen.
Tack för ert engagemang! Nu stänger vi chatten.
06.49
Jag avstår sociala kontakter, tränar inte inomhus som jag annars gör 4 gånger i veckan och saknar mycket nu. Hjälper min mamma som är 89 år och bor själv.
Försöker att inte ta in all oro via media. Lyssnar på den dagliga presskonferensen kl 14 på SvT
07.20
Jag har tagit över matinköpen eftersom maken har KOL och närmar sig 70. Men själv har jag tre underliggande sjukdomar och riskfaktorer, så det känns inte helt bra. Jobbar som präst på landsbygden. All verksamhet utom söndagsgudstjänster har stängts ner. Vi ringer varandra i stället, och organiserar matleveranser.
07.21
Jag har eget företag och driver medicinsk fotvård. Vi har många kunder i både riskgrupper och underliggande sjukdomar. Vi informerar om hur vi torkar av alla ytor med sprit mellan kunderna t ex kundstolen, handtag och kortmaskin. Andra regler såsom att inga sällskap följer med in annat än ledsagare. Kunder i riskgrupp kan boka tid först på dagen. Privat handlar jag åt en 86-årig dam samt ringer och mailar dagligen. Ca en gång i veckan går vi promenad utomhus med distans mellam oss. Hon är annars helt ensam. Jag vet inte hur länge mitt företag kommer orka. Över hälften av alla kunder har avbokat och nästan ingen bokar nya tider. Medicinsk fotvård verlar helt bortglömd i media.
07.28
Smittar barn äldre
Eftersom coronaviruset är så nytt så är det mycket som är oklart. Som jag har förstått det är det oklart hur vanligt det är att barn smittar äldre, men det finns studier som visar att barn mer sällan drabbas av viruset: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ovanligt-att-barn-far-covid-19-visar-ny-genomgang
08.25
Jag vet att en granne i huset bredvid har lunginflammation muskelvärk feber.Ej testad för covid 19.Levererar mat.Vet ej om jag vågar passa dennes hund pga smittorisk via halsband koppel.
Trots att jag inte fick för den sjuke så har jag berättat för ett par av mina grannar i vårt hus att vi har en sjuk i området.Min granne i huset har nedsatt immunförsvar.
09.10
Tänk också på alla husdjur och lantbruksdjur som behöver vatten, mat och tillsyn. Ägaren kan vara sjuk. Ring grannen, katthemmet etc och fråga. Kanske kan du göra en insats själv eller åtminstone hinna larma i tid.
09.12
Jag är 55 och hade bröst cancer i höstas. Jag opererade bort bröstet i december men fick ingen efterbehandling. Jag också har mild astma och använder ventoline ibland.
Min fråga är: räknas jag i riskgrupper?
Hej, jag är ingen expert men förstår det som att riskgrupper är äldre personer och de med underliggande sjukdomar. Jag föreslår att du hör av dig till vårdguiden om du har frågor om corona-viruset, den här chatten är mer ämnad till er som vill berätta vad ni gör för att hjälpa personer i riskgrupper.
09.19
Jag ställer kassar med mat och förnödenheter utanför dörren hos min mor, och tar promenader med henne (Men givetvis med distans avstånd.) Så länge jag inte har några symptom så kan vi göra det.
10.14
Äldreboendet i närheten har fått dvdspelare till skänks av någon nu när de inte har så mycket underhållning och brist på umgänge. Jag köpte ett gäng svenska filmer på att ge dem. Stödja handeln och ge något (förhoppningsvis av glädje) åt de äldre. En s.k "Win-Win".

Dessutom handlar jag mat åt mina föräldrar 80+ boende i annan stad för hemleverans via nätet.
10.28
Jag VILL verkligen göra något, men eftersom jag vägras test (har varit sjuk tre veckor med covid19-symptom, har även astma), kan jag inget göra. Vet jag med säkerhet att det är just detta och att jag därmed är immun skulle jag t ex kunna hjälpa sjukvård och forskning med mitt blod (0rh-) som kan ges till alla. Min mamma, 90, är än så länge kry men vem vet...Dessutom är hela min Brf full av boende över 80, lägger gärna lappar till dem och kan hjälpa dem handla, städa eller vad de vill. Mina barn och barnbarn kan väl också behöva lite backup. HUR ska jag bära mig åt för att få testas?
Hej Stina vad jobbigt läge – att vilja hjälpa till men inte kunna. Eftersom jag inte är en expert inom ämnet så föreslår jag att du hör av dig till vårdguiden eller den halländska motsvarigheten och frågar hur du ska göra för att bli testad. 
11.56
Jag var sjuk länge och fick hjälp av flera att handla. Nu när jag räknar mig som frisk plus 7 dagar var det första jag gjorde att handla åt en som isolerat sig. Känns jättebra att kunna ge tillbaka, vi får hjälpas åt.
Jag har även hört av mig mycket till äldre släktingar och bekanta, ringt, smsat och skickat kort. Mycket kontakt med kompisar och bekanta via nätet, videosamtal och filmkväll på distans, så ingen ska bli tokig av social brist.
22.53
Hej! Vilken konstig fråga jag ser - smittar barn äldre? Det är klart att de gör, det vet folk i alla länder där smittan härjar som värst. Alla som har jobbat med barn vet att barnen är mästare på smittspridning. Barn och ungdomar kan vara smittade fast ha en väldigt lätt form av Covid 19 och inte visa några symptom. Det är precis därför det är extra farligt. Varför stängs inte skolor och dagis? Det känns att hela den politiken går ut på att återuppliva ättestupan! Min man är 73 år och har hjärtproblem, min son bor hos oss och jobbar, ja, precis, med barn. Vad ska vi göra? Ingen av oss kan flytta någon annanstans just nu...