SVT rapporterade · Ställ dina frågor om företagande i coronakrisen

Tack för alla frågor, nu avslutar vi dagens chatt!
Hälsnigar Niklas Jonsson, Almi
14.51
Hej! Här kan du ställa dina frågor till Niklas Jonsson, vd och ansvarig för företagsrådgivning och finansiering på Almi Nord. Du kan skicka in frågor redan nu – men frågorna publiceras och besvaras först när Niklas är på plats, klockan 13.
12.45
region västerbotten har ordnat ett stöd för små företag (upp till 9 pers) där man kan ansöka om bidrag för exempelvis utveckling / utbildning. Detta fanns som nyhet igår, dock hittar jag ingenstans vart man ansöker? Hur ska man gå till väga?
Hej Anna!
Gå in på region Västerbottens hemsida och titta på aktuella företagsstöd. Där finns information att få!
Hälsningar Niklas
12.45
Hejsan.Jag har en företag. Den är registrera hos Bolagsverket sen 2003 och jag hade moms, F.skatt och arbetsgivare till 2018 gick i privat konkurs .sen när konkurs tag slut, fick jag skattfrihet hela 2019.Då fick jag börja om frön Borjan.Jag startade danskurs och matlagning kurs. Örter blandnings kurs i grupp.Nu på grund av Corona viruset har jag tvingat att stänga av alla verkssmhete tills när det lungna sig tänkter börja igen .Nu jag kan betala min hyra hem, inget pengar för mat, mediciner. Jag har skickat stöd ansökan till Union A-Kassa och jag har registreras på arbetsförmedlingen sen 19/03/2020 . Men A-kassa vill inte ersätta mig dem krev att jag muste skicka intig på avsägninupp kontrakt på min arbetslokal.Men jag vill inte bli av med min hyres arbetslokalen därför att jag vill förtsäta jobba sen efter Corona viruset är over. Då jag vill fråga dig om du kan hjälpa mig att få stöd för denna Corona viruset tiden att jag överleva .MvhJulieth Åman
Hej Julieth!
Min rekomendation är att du kontaktar hyresvärden i första hand. Almi har inte den typen av stöd som du efterfrågar!
Hälsningar Niklas
12.59
Hej!
Nu är jag på plats och skall försöka svara på era frågor efter bästa förmåga!
Hälsar Niklas
13.01
Hej! Har hört att man som liten företagare kan söka företagslån hos Almi som en hjälpinsats under denna oroliga tid. Stämmer detta? Hur går jag tillväga mer exakt isåfall?
Hej Maria!
Det stämmer att vi har lån för de företag som blivit drabbade av den krisen vi är inne i. Det finns möjlighet att söka lån och få hjälp med att få rådgivning utifrån ditt företags situation. Du söker lånet via almi.se.
Hälsnignar Niklas
13.07
Hej! Vill du beskriva hur dessa nya reglerna skall hanteras av företagarna vad gäller permitteringar mm. Får en känsla att många har svårt att förstå vad och hur det är tänkt,
Hej Ingemar!
Gå in på verksamt.se. Där finns en rad länkar bland annat  reglerna om vad som gäller inom olika områden. Bland annat det du efterfrågar, men även mycket mer!
Hälsnigar Niklas
 Här är en länk där du kan läsa mer!
Hälsar Niklas
13.08
Det finns möjlighet att söka lån och få hjälp med att få rådgivning utifrån ditt företags situation.
13.11
Hej!
Har enskild firma och har senaste åren varit nära att bli utbränd. Har levt till stor del på sparade och lånade pengar vilket gjort att jag har väldigt låg sgi. Har därför varken råd att leva på sjukskrivning eller a-kassa. Kan inte heller få något lån. Vad kan jag göra nu när jag inte får något jobb eller har några sparpengar kvar?
Hej Thomas!
Eftersom jag inte jobbar med de frågor som du ställer så kan jag dessvärre inte ge dig något svar. Är ledsen för det och känner verkligen med alla företagare som liter just nu!
Hälsnignar Niklas
13.12
Om man blir tvungen att använda alt Korttidsarbete som enda utväg och det inte kommer in några inkomster så att det ej går att ta ut/ge någon lön har man då ändå rätt till stödet eller bygger det på att man verkligen tar ut/ger en lön?
Hej Henke! Det här är inte riktigt mitt område, me som jag förstår det är att du kan minska  arbetstid och få stöd från staten för att täcka delar av kostnaden.
Hälsar Niklas
https://tillvaxtverket.se/om-tillvaxtverket/samlad-information-om-covid-19/korttidsarbete.html
Här kommer en länk där du kan läsa mer!
Hälsar Niklas
13.26
Jag har hört talas om att Almis ”Corona brygglån” bara skulle vara till för ftg som hade positivt kassaflöde innan krisen. Dvs ej till Startuper.
Hur ligger det till ?
Hej Staffan! Det går att få lån även för startups. Alltså de som saknat verksamhet före krisen eller gått med förlust. Det vi bedömer är att det finns en bärkraft i företagett. Det nya brygglånet kopplat till coronakrisen, som har mer förmånliga villkor med en ränta på 4,95 procent, har en begränsning på maximalt 500 000 kronor för startupbolag.
Hälsningar Niklas
13.51
Vad har du för allmänna råd eller tips att ge till alla företag som ser sitt företag "blöder" och ser sina livsverk haverera...tror att det behövs att nån beskriver att det finns ett i ljus i företagandet
Hej Ingemar!
Det är viktigt att man trots allt inser att den tid vi är i nu kommer att gå över. Hur det ser ut för varje enskilt företag beror mycket på hur långt stopp vi kommer att ha. Det jag vill uppmana är att man hoppas på det bästa, men planerar för att detta kan pågå ett tag. Kontakta banken eller oss på Almi för att simulera hur företaget drabbas i olika scenarier. Vi lider med alla entreprenörer som lever i den här ovissheten och försöker hjälpa er med det vi har i vår verktygslåda. Önskar att jag kunde ge ett bättre svar!
Hälsnignar Niklas
Hälsningar Niklas