SVT rapporterade · Helgstudion: Coronaviruset

Några ljusglimtar i kampen mot corona: 
 
  • I Thailand har antalet nya bekräftade fall sjunkit i sju dagar i rad. Det högsta antalet rapporterade nya fall var den 22 mars, med 188 nya fall på ett dygn. Den 4 april rapporterades bara 88. 
  • 2 april: Karolinska universitetssjukhuset plan att ge patienter blodplasma i ett försök att bota covid-19, har godkänts rapporterar TV4. Metoden har använts vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp. 
  • 2 april: På många håll tas initiativ för att lätta på trycket inom vårdsektorn. I Marks kommun snabbutbildas personal till att kunna jobba inom hemtjänsten. AB Volvo ska börja tillverka skyddsutrustning i fabriken i Tuve, där lastbilstillverkningen pausats. 
  • 29 mars: Kina ser en nedåtgående trend i den dagliga ökningen coronafall. Under lördagen rapporterades 45 nya fall jämfört med 54 fall på fredagen.
  • 28 mars: En 101-åring som smittats av corona har blivit frisk. "Herr P" har nu återförenats med sin familj sedan han skrivits ut från sjukhuset i Rimini i Italien.
Några av de senaste huvudnyheterna:
 
  • I Sverige har totalt 6 443 personer bekräftats coronasmittade och 373 avlidit. 

  • Regeringen backar om den nya lag som ska ge regeringen utökade maktbefogenheter i kampen mot coronasmittan. Förslaget har efter  kritiken från andra riksdagspartier skrivits om så att riksdagen i efterhand kommer att kunna pröva varje åtgärd.

  • I USA meddelar president Donald Trump att 1 000 soldater ska stationeras i New York för att hjälpa till i arbetet med att begränsa coronautbrottet.

  • Spanien förlänger utegångsförbudet med 15 dagar till den 26 april.

00.13
Det senaste dygnet har det kommit cirka 500 nya fall. 4947 bekräftade fall totalt. 239 personer har avlidit till följd av covid-19, enligt dagens (1 april) siffror från Folkhälsomyndigheten.
00.13
Några av de senaste huvudnyheterna:
 
  • I Sverige har cirka 500 nya fall av coronaviruset bekräftats det senaste dygnet. Totalt 5466 personer har bekräftats smittade och 282 har avlidit. 

  • Finansinspektionen slopar amorteringskravet tillfälligt. Läs mer här

  • Smitta har bekräftats på flera äldreboenden över hela landet, bland annat i Stockholm. Regeringen har infört ett förbud mot besök på äldreboenden.

  • Antalet avlidna i USA till följd av coronaviruset överstiger nu 6000 personer. President Trump har öppnat för att stänga allt inrikesflyg från de svårast drabbade regionerna.
  • Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) minskar med 3,2 procent i år, enligt Konjunkturinstitutet (KI). Läs mer här.
  • Flygbolaget SAS flaggar för att man kommer ställa in de inrikesflygningar som inte är lönsamma och vill ha stöd från staten om de ska fortsätta. 
  • Regeringen begränsar uttag av läkemedel. Läs mer här.
00.13
SAS flaggar för stopp för inrikestrafiken
- Vi har sagt att vi kommer köra så länge det är kommersiellt gångbart och det är det inte nu, säger SAS kommunikationsdirektör Karin Nyman till SVT Nyheter.
- I Norge så har man arbetat med en modell där staten har valt ut de linjerna som är viktigast och sen delat upp de på aktörerna på marknaden och hjälpt till att finansiera det. Det är en modell som man skulle kunna jobba utefter om man vill att den kommersiella inrikestrafiken ska fortgå.
00.29
Första Harry Potter släpps som gratis ljudbok
 

Den brittiska författaren J K Rowling vill muntra upp barn som blir rastlösa av allt hemmasittande i och med coronaepidemin. Därför släpps nu den första boken i Harry Potter-serien, Harry Potter och de vises sten som gratis e-bok och ljudbok.

Gratisversionen gäller för boken på engelska, spanska, franska, italienska, tyska och japanska – men tyvärr inte svenska. Den brittiska ljudboksversionen där skådespelaren Stephen Fry läser in boken har blivit mycket populär och finns nu för första gången att lyssna på i Nordamerika,skriver TT.
00.29
Över 900 000 coronasmittade i världen
Antalet smittade av coronaviruset klättrade på onsdagen över 900 000-strecket, enligt Johns Hopkins-universitetets sammanställning.
Vid 23-tiden (svensk tid) var antalet bekräftat smittade nästan 922 000.
Enligt sammanställning hade drygt 46 000 avlidit till följd av viruset vid samma tidpunkt.
Antalet tillfrisknade låg samtidigt på 192 964. (TT)
00.47
Fråga från Johan: Hur går det med de läkemedel som man gör försök med? Ges dessa till alla sjuka?

@Johan - Såvitt jag vet är det främst två läkemedel som testats på svårt sjuka patienter i Sverige, malariamedicinen klorokin och ebolamedicinen remdesivir. Nu har flera sjukhus avbrutit försöken med klorokin på grund av risken för biverkningar, bland dem hjärtdöd, vilket Göteborgs-Posten rapporterade om i går. Eftersom läkemedlen fortfarande inte är testade och godkända för allmänt bruk är det bara de som är svårast sjuka som får dem, enligt beslut av Läkemedelsverket. Tidningen Läkemedelsvärlden skrev om försöken för en vecka sedan.
01.17
Fråga från Frågvis: Varför säger FHM att munskydd inte skyddar friska från att smittas? I andra länder säger man motsatsen.
 
@Frågvis - Folkhälsomyndigheten skriver i sina råd att munskydd inte behövs i vanliga situationer ute i samhället. Det brukar också framhållas att den som är sjuk kan använda munskydd för att skydda andra. Som du skriver har myndigheterna i vissa andra länder drivit på för att invånarna ska använda munskydd, senast i Österrike där regeringen beslutat att matbutikerna måste dela ut munskydd till kunderna vid entrén. Frågan är komplex: Eftersom viruset sprids med droppsmitta kan man tänka sig att ett munskydd eller en halsduk fångar upp en del av de viruspartiklar som annars skulle ha gått från person till person, även om skyddet förstås inte kan vara hundraprocentigt.  Motargumenten är att munskydd kan skapa en falsk känsla av säkerhet och att den som bär munskydd också petar sig själv i ansiktet under av- och påtagning och därmed riskerar att få i sig viruset den vägen, vilket Karin Tegmark Wisell från Folkhälsomyndigheten talar om här
01.35
Fråga från Tim: Hur kommer det sig att halva Sveriges befolkning kommer bli smittade i April om smittan sprids när någon hostar?
 
@Tim - Det är fortfarande inte helt klarlagt hur viruset smittar - det har ju inte drabbat oss människor förut. Om det är så att de allra flesta som blir smittade får så milda symtom att de knappt märker det, eller inga symtom alls, då blir också det så kallade mörkertalet väldigt stort. Smittfallen skulle alltså vara väldigt många fler än antalet registrerade fall. Det finns också studier som tyder på att smittan kan spridas av mycket små vätskedroppar, så kallade aerosoler, som finns i utandningsluften, och att personer kan vara smittsamma innan de har börjat visa symtom. Den amerikanska public service-kanalen NPR skriver om aerosoldebatten här
02.01
Spädbarn avled i USA
Ett sex veckor gammat spädbarn i Connecticut, USA, har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset. Barnet tros vara ett av de yngsta offren för pandemin, skriver delstatens guvernör Ned Lamont på Twitter. Det framgår inte om barnet hade några underliggande sjukdomar. "Det här är ett virus som utan nåd attackerar våra mest ömtåliga. Detta understryker också betydelsen av att stanna hemma och begränsa kontakterna med andra människor", skriver Lamont . 
02.17
Fråga från Angelica: Kan man åtminstone sätta sig på sin altan/balkong om man blir sjuk i Covid? Eller är det 100% ”stängd-dörr-isolering” som gäller tills man är frisk?
 
@Angelica - Jag hittar tyvärr ingen information om den saken. Antingen är det stängda dörrar som gäller, eller så får du sitta på altan/balkong efter eget ansvar. Avgörande i så fall är förstås vilken risk det är att andra smittas. Om det är vindstilla och du inte hostar och nyser och grannarna håller sig på rejält avstånd, då kanske det är OK. Det är smittskyddslagen som reglerar vilka skyldigheter man har som smittad. Man måste till exempel berättar för andra som råkar komma i närheten att man är smittad så att de kan hålla sig undan. 
02.31
Fråga från Ellen: Hejsan. Nu när det är mycket kaos här i världen, undrar jag om det finns något slags volontärarbete man kan göra? Bor i Stockholm där det är som värst och är vid god hälsa och hade gärna velat hjälpa till till de som behöver. Är det något ni vet? Tack på förhand och ta hand om er!
 
@Ellen - Fint att du vill göra en insats! Stadsmissionen och Röda korset är två organisationer som söker volontärer, men det finns säkert många fler om du söker på internet (använd sökorden volontär Stockholm corona). En rad grupper har bildats på  Facebook för att samordna inköp av mat m.m. till personer som sitter hemma för att de tillhör en riskgrupp. Här är en lista.
03.05
Fråga från Roland: Folkhälsomyndigheten förklarar, att vi över 70 år skall undvika butiker och apotek. Men hur skall man då få sin receptbelagda medicin? Jag har inga anhöriga boende i min närhet, som kan utrustas med fullmakt att hämta ut på mina recept. Om jag skulle beställa på något ”nätapotek” måste jag ju likväl bege mig till något av PostNords, Schenkers eller DHLs utlämningsställen, och det är väl lika illa som att gå till apoteket. Ställer Folkhälsomyndigheten upp med personal??
 
@Roland - Ja, det är en knivig situation. Du kan ju försöka gå till apoteket på tider när det är lite folk i rörelse, men allra bäst är förstås om du kan få hjälp av någon snäll människa i närheten, kanske via en lokal hjälpgrupp? Lycka till och ta hand om dig!  
03.15
Inlägg från re: till tidigare inlägg om medicin på nätet: Nätapoteken har hemleverans - man måste inte gå till uthämtningsställe!
 
@re - Gäller det även receptbelagda läkemedel? I så fall borde det ordna sig för Roland!
03.27
Flera svar på kort tid på frågan om hemleverans av receptbelagda läkemedel. Ja, skriver re som påpekade att hemleveranser är möjliga. Det funkar om man har bankID, skriver Eva och Marika. Tack för ert engagemang!
03.40
Nu startar vi om direktrapporteringen med ett nytt dokument eftersom det gamla har blivit alltför tungt! Tidigare inlägg hittar ni här.
04.00
British Airways permitterar 36 000 anställda
 

Flygjätten British Airways (BA) kommer att permittera 36 000 av sina anställda, rapporterar BBC. Det motsvarar 80 procent av BA:s kabinanställda, markpersonal och de som arbetar på huvudkontoret. Ingen medarbetare ska avskedas.
Beslutet har under en veckas tid förhandlats fram med fackförbundet Unite.
I tisdags stängde BA all trafik från Londonflygplatsen Gatwick, samtliga BA-anställda där och på London City Airport ingår bland de permitterade. (TT)
04.44
USA ska evakuera kryssningsfartyg
 
USA kommer att evakuera passagerarna ombord det covid-19-drabbade kryssningsfartyget Zaandam, som i flera veckor har letat efter en hamn att lägga an i. Det sade president Donald Trump i natt svensk tid.
De som inte är amerikanska medborgare kommer att flygas till respektive hemland.
-Vi tar kanadensarna och överlämnar dem till kanadensiska myndigheter, samma sak med britterna. Vi måste hjälpa de här människorna, sade Trump enligt TT.
 
05.25
Uppgift: Nytt mångmiljardtillskott till kommuner och regioner
Kommuner och regioner kommer att få ytterligare cirka 15 miljarder kronor till följd av coronakrisen.
Tillskottet ska vara resultatet av förhandlingar mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
- Det är rimliga nivåer. Kommuner och regioner kommer att behöva väldigt mycket pengar, men exakt var vi landar kommer vi att återkomma till inom kort, säger Nyamko Sabuni (L) till Ekot, utan att bekräfta detaljerna. Kl 8.45 håller regeringen och stödpartierna presskonferens.
 
06.32
Mejerikoncernen Arla ställer in alla sina offentliga "kosläpp" i år till följd av coronaviruset. Men både mejerijätten och flera fristående mjölkbönder kommer att sända direkt på nätet när korna släpps ut på grönbete, enligt Dalarnas Tidningar.
06.33
Regeringen och samarbetspartierna är alltså överens om att ge kommuner och regioner 15 miljarder kronor i extra medel för att täcka kostnader som kopplas till coronakrisen. Någon gång under dagen kommer de att hålla en gemensam pressträff, vi återkommer om exakt tidpunkt.
06.43
De hårda karantänsreglerna i New South Wales i Australien förlängs och kommer att gälla fram till den 30 juni, meddelar polisen. De innebär att medborgarna bara får lämna hemmet för medicinsk hjälp, gå till jobbet, handla mat och annat som anses vara nödvändigt. Folksamlingar på fler än två personer är förbjudna. Den som bryter mot reglerna riskerar böter på upp emot 70 000 kronor eller fängelse. (TT)
 
06.55
Coronaviruset tycks spridas på allt bredare front i Sydamerika.  AFP har sammanställt siffror från ländernas vårdmyndigheter och från Världshälsoorganisationen (WHO).
Exakt hur många som smittats är oklart, men drygt 20 000 personer har testats positivt för virus. Det är dubbelt så många fall som hade registrerats för fem dagar sedan. Hårdast drabbast är Brasilien följt av Equador. Karantän har införts i Argentina, Chile, Colombia, El Salvador, Panama och Peru.
07.01
Efter Rapport kl 7 kommer statsepidemiolog Anders Tegnell till Morgonstudion. Ni ser intervjun i spelaren högst upp i detta flöde.
07.11
- Det blir jobbigt, men jag tror att sjukvården kommer att klara detta. Vi är på väg mot den topp på kurvan vi väntat oss,  säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Morgonstudion.
07.13
Anders Tegnell menar dock att det inte är slut på arbetet att begränsa smittspridningen, men att det faktum att flera delar av landet fortfarande är relativt förskonade talar för att vården kommer att klara av sitt arbete.
07.14
Att Sverige har fler dödsfall per invånare än våra nordiska grannar beror på att länderna är i olika stadier av smittspridning. Finland ligger ett par veckor efter oss, och i Norge har man hittills lyckats hålla smittan borta från de äldre åldersgrupperna, menar Tegnell.
07.17
- Vi har tagit oss igenom en månad och om någon vecka väntar peaken. Fram emot slutet av maj kan det börja bli lugnare i Stockholm, men då riskerar det att ta fart i landet. Men totalt lär det handla om upp emot tre månader, svarar Anders Tegnell på frågan om hur länge situationen kommer att bestå.
Anders Tegell menar dock att statminister Stefan Löfvens budskap från i går, att det handlar om flera månader, handlar om mer effekter än själva smittspridningen. Till exempel problemen i ekonomin.
07.38
Bankerna får ge alla bolånetagare undantag från amorteringsplikten. Undantaget gäller fram till juni i nästa år, enligt ett beslut från Finansinspektionen (FI). Syftet är att lindra coronakrisens effekt på hushållens ekonomi.
Myndighetens bolånerapport, som presenterats nu på morgonen, visar annars att låntagarna överlag har goda marginaler för att klara ett sämre ekonomiskt läge.
07.45
"För att banker ska kunna bevilja amorteringsfrihet krävs i dag att hushållen förlorar inkomst på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Nu föreslår FI att bankerna får möjlighet att bevilja amorteringsfrihet för samtliga nya och befintliga bolånetagare med hänvisning till den kraftiga nedgång i svensk ekonomi som följer i coronavirusets spår."
07.48
Det undantag från amorteringskravet som Finansinspektionen beslutat om syftar till att mildra de ekonomiska effekterna av coronaviruset på svenska bolånetagare. Det föreslås gälla till och med juni 2021. Då kommer FI att utvärdera läget i svensk ekonomi för att bedöma om undantaget ska förlängas eller tas bort.
08.03

Teknologiskt krig mot coronapandemin

SVT NyheterTechbranschen kraftsamlar för att hitta lösningar mot covid-19. Den globala rörelsen ”Hack the Crisis” kommer nu till Sverige.
08.11
Region Gotland och arrangererna har beslutat att ställa in årets Almedalsvecka i Visby. Det rapporterar Sveriges Radio Gotland
I rådande läge, med bland annat förbudet för folksamlingar över 50 personer, skulle det vara en omöjlighet att genomföra Almedalsveckan, meddelar regionen via sin hemsida.
Almedalsveckan, även känd som politikerveckan, skulle ägt rum i månadsskiftet juni-juli. I en intervju i onsdagens Aktuellt meddelade statsminister Stefan Löfven att han ställt in sin planerade medverkan på grund av coronakrisen.
08.25
Det blir förbjudet att äta katt- och hundkött i den kinesiska storstaden Shenzhen, rapporterar TT. 

Åtgärden är en av många som införs mot djurhandeln sedan coronaviruset började spridas i landet. I slutet av februari meddelade Kina att landet förbjuder handel och konsumtion av vilda djur. 
Forskare misstänker att coronaviruset kom till människan från djur. Några av de tidigaste fallen av smittan var hos personer som varit på en marknad i Wuhan.
08.26
Några ljusglimtar i kampen mot corona: 
 
  • 2 april: Karolinska universitetssjukhuset plan att ge patienter blodplasma i ett försök att bota covid-19, har godkänts rapporterar TV4. Metoden har använts vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp. 
  • 2 april: På många håll tas initiativ för att lätta på trycket inom vårdsektorn. I Marks kommun snabbutbildas personal till att kunna jobba inom hemtjänsten. AB Volvo ska börja tillverka skyddsutrustning i fabriken i Tuve, där lastbilstillverkningen pausats. 
  • 31 mars: Staden Wuhan, där virusutbrottet först startade, har haft inte haft några nya fall på en vecka, rapporterar nyhetsbyrån AP.
  • 29 mars: Kina ser en nedåtgående trend i den dagliga ökningen coronafall. Under lördagen rapporterades 45 nya fall jämfört med 54 fall på fredagen.
  • 28 mars: En 101-åring som smittats av corona har blivit frisk. "Herr P" har nu återförenats med sin familj sedan han skrivits ut från sjukhuset i Rimini i Italien.
08.33
Efter att ha befunnit sig i fritt fall sedan årsskiftet återhämtade sig oljepriset under torsdagen. Vid halv nio på morgonen var priset på Brentolja upp närmare sju procent sedan midnatt, och ett fat kostade 28 dollar.
Förutom oro kring coronapandemin har priset fallit på grund av ett priskrig mellan storproducenterna Saudiarabien och Ryssland. Marknaden sätter nu sitt hopp till USA, där president Donald Trump kommer att hålla möten med landets stora oljebolag. (TT)
08.38
Reuters rapporterar att Filippinernas president Rodrigo Duterte i ett tv-sänt tal har beordrat polisen att skjuta till döds de människor som bryter mot landets karantän och bråkar med polisen. På onsdagen greps flera personer i en fattig del av huvudstaden Manilla, under protester mot brist på mat. 
08.41

Professor Staffan Ingemar Lindberg: ”Demokratiska rättigheter har satts ur spel”

Staffan Ingemar Lindberg, professor på statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, anser att en del av de åtgärder som olika länder inför för att begränsa spridningen av coronaviruset har satt mänskliga och demokratiska rättigheter på undantag.
08.47
Nu inleds presskonferensen med januaripartierna.
08.49
Finansminister Magdalena Andersson (S) börjar med att berätta om de åtgärder som redan gjorts. Nu ska ännu ett krispaket presenteras för regioner och kommuner.
08.49
Regeringen och samarbetspartierna skjuter till ytterligare 15 miljarder till kommunsektorn.
08.52
Det nya tillskottet på ytterligare 15 miljarder kronor för 2020 görs för att stärka kommunsektorns förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner som vård, skola och omsorg samt kollektivtrafik, skriver regeringen på sin hemsida.

70 procent av pengarna går till kommunerna och 30 procent till regionerna.

- Vi vill i dag också signalera att vi avsätter 12,5 miljarder för 2021, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

- För en normal kommun handlar det om cirka 30 miljoner kronor varje år som statsbidraget ökar med, säger han.

08.53

- Det börjar bli många krispaket, säger finansminister Magdalena Andersson och inleder presskonferensen med en kort sammanfattning av de tidigare.

- På ett område är det klart att det behövs göra mer, och det handlar om att säkerställa ekonomin för kommunerna, säger hon.

Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källströms säger att paketet innehåller 20 miljarder kronor, vara 15 miljarder är nya pengar. (TT)

08.56
"Utbrottet av det nya coronaviruset har medfört ett kraftigt ökat antal samtal till krisinformationsnumret 113 13, som drivs av SOS Alarm. Regeringen föreslår därför att verksamhetens anslag ökas med 15 miljoner kronor under 2020 för att finansiera ökade kostnader för bemanning som den ökade belastningen medför."
08.57

Regeringen och samarbetspartierna C och L har beslutat att skjuta till ytterligare 15 miljarder kronor till kommunsektorn.

"Förstärkningen görs genom både ökade generella statsbidrag och en ökning av beloppet som ska täcka merkostnader inom hälso- och sjukvård samt omsorg", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Totalt blir det 20 extra miljarder, inkluderat de tidigare aviserade fem. Av dessa blir 12,5 miljarder permanenta anslagsökningar.

Ovanpå det lägger regeringen två miljarder extra för att klara utbrottet av coronaviruset. (TT)

09.05

Ytterligare två miljarder skjuts till hälso- och sjukvården, enligt Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Diskussioner ska inledas med SKR om att slopa prestationskraven för kömiljarden, uppger Bolund. Det handlar om två miljarder kronor innevarande år.

- Med det besked vi ger i dag är tillskottet till kommunerna 82,5 miljarder kronor över mandatperioden, säger Emil Källström. (TT)

09.05

Banker bör mot bakgrund av coronakrisen kunna ge alla bolånetagare undantag från amorteringskraven, föreslår Finansinspektionen (FI).

Annika Winsth, chefsekonom på storbanken Nordea, välkomnar förslaget. Hon ser en risk för att det kan bli "en riktigt otrevlig utveckling på bostadsmarknaden".

- Att tvinga folk till att spara via amorteringar i ett läge där allt är upp och ned, risken är att det blir kontraproduktivt, säger Annika Winsth. (TT)

09.15

Stockholm stad har fattat beslut om att ta fram en ny vårdmodell. Det handlar om särskilda vårdplatser för dem som inte kan vårdas i hemmet och har ett stort behov av omsorgsinsatser.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger att det kan bli ett snabbt sjukdomsförlopp hos äldre som är smittade.

- Region Stockholm har ett stort behov av sjukvårdsplatser för äldre, säger hon.

Stockholms stad kommer att utöka platser i korttidsvård och hemtjänsten samt ställa lokaler och viss personal till regionens förfogande. Tillgången till skyddsutrustning är avgörande för att personalen ska vara säkra och kommunen får för få leveranser av skyddsutrustning, fortsätter Jerlmyr.
- Det efterfrågas internationellt och nationellt och här har Socialstyrelsen en viktig roll.

Smittspridningen har tagit längre tid än väntat och därför gett Stockholm stad längre tid att förbereda sig och kunna öppna särskilda vårdplatser, säger äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

- Syftet med platserna är att avlasta sjukhusvården. Nästa vecka öppnar två boenden, säger Erik Slottner.

Det ena boendet ligger i Bromsten och det andra boendet i Farsta. (TT)

09.16
Banker ska få möjlighet att ge alla nya och befintliga bolånetagare ett undantag från amorteringskrav med hänvisning till spridningen av coronaviruset och dess effekter på svensk ekonomi. Undantaget gäller till och med juni 2021. På så sätt vill Finansinspektionen ge bolånetagarna ökat handlingsutrymme i denna osäkra tid, skriver FI i ett pressmeddelande.
09.18

Järvaveckan flyttas fram till 2–6 juni 2021. Anledningen är coronaviruset och dess framfart.

- Vi ser hur allvarligt läget är i Sverige och vi följer Folkhälsomyndigheten och övriga myndigheters rekommendationer och därför har vi valt att flytta fram årets Järvavecka till 2021, säger Ahmed Abdirahman, grundare och talesperson för Järvaveckan.

Schemat för årets Järvavecka kopieras rakt av och kommer i största möjliga mån gälla för 2021. Evenemanget som skulle ägt rum mellan 10–14 juni i år ställs alltså inte in, utan flyttas bara fram.

- Nu satsar vi i stället på att informera hur krisen covid-19 påverkar oss hälsomässigt och ekonomiskt i de utsatta områdena. Bland annat kommer vi nu att göra en kartläggning om kunskap och attityder i utsatta områden, säger Ahmed Abdirahman till TT.

09.47
Över 5 000 människor har nu avlidit i USA. Antalet bekräftade smittfall är 216 515.
09.48

- Vi kan inte nog stryka under betydelsen av skyddsmateriel. Det är helt avgörande för att kunna ge en trygg och säker omsorg till våra äldre, säger Erik Slottner.

Han betonar dock att han inte har några uppgifter om att det utförts vård av äldre utan utrustning.

- Men trots det råder en jättestor brist, säger han.

Slottner säger att man också önskar att fler ska kunna testas inom den kommunala omsorgen och att regeringens besked i veckan (att en miljard avsätts till testning av coronaviruset) ger hopp om att vårdpersonal ska omfattas av testningen. (TT)

10.12
Läget i Stockholm är allvarligt, understryker Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).
- Allt fler insjuknar och avlider. Vi får aldrig glömma att bakom den här statistiken om siffror över avlidna och sjuka så finns det människor, äldre som har barn och barnbarn. Alla våra tankar går till de drabbade och anhöriga.
Stockholms stads organisation ställs på prov, säger hon och tackar alla medarbetare inom kommunen.
- Det är så många som hjälper till nu för att staden ska fungera. (TT)
 
10.22

Region Skåne håller presskonferens om coronasmittan – SVT sänder live

SVT NyheterSVT Nyheter sänder live klockan 10 från Region Skånes presskonferens, den andra april. Pressträffen berör covidsituationen i Skåne.
10.40
Turkiets minister för turism förväntar sig att flygtrafiken till och från landet kommer att återgå till det normala i slutet av juni. 
Landet har hittills infört relativt milda restriktioner för att hindra smittspridningen. Drygt 15 000 fall av coronasmitta har konstaterats i Turkiet och knappt 300 människor har avlidit. 
10.49
Israels hälsominister Yaakov Litzman har konstaterats smittad av coronavirus, uppger AP. Han har lindriga sjukdomssymptom men hålls nu isolerad tillsammans med sin likaså smittade hustru. Litzman har haft mycket kontakt med premiärminister Benjamin Netanyahu, som nu satts i ny karantän. 
10.52
Pandemin sänker matpriserna
Matpriserna i världen föll rejält i mars,enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.
Organisationen mäter varje månad vad en varukorg med bland annat säd, matolja, mjölkprodukter, kött och socker kostar, och jämfört med februari var priset 4,3 procent lägre i mars.
- Skillnaden kan förklaras av efterfrågan, inte tillgången. Efterfrågan påverkas av försämrade ekonomiska utsikter, säger Abdolreza Abbassian, ekonom på FAO.
Störst var prisskillnaden för socker, där priset rasade med 19 procent jämfört med februari.
Priset på kött, mjölkprodukter och säd rasade inte lika mycket, men blev också billigare. (TT)
 
11.08

Corona på äldreboenden i stora delar av landet

I tisdags beslutade regeringen om totalt besöksförbud på Sveriges äldreboenden de närmaste tre månaderna. 
Men enligt en kartläggning från Sveriges Radio Ekot har redan minst 90 kommuner haft smittade eller misstänkt smittade covid-19-fall på sina äldreboenden.
Under veckan har 43 kommuner uppgett till Ekot att de har haft bekräftade fall på äldreboenden i kommunen och ytterligare 51 säger att de har haft misstänkta fall på äldreboenden.
Många av fallen rör Stockholmsregionen, men enligt kartläggningen finns fallen över stora delar av landet. (TT)
11.12

Stockholm vädjar om mer skyddsutrustning

SVT NyheterBoende på flera av Stockholms äldreboenden har smittats av coronaviruset. Som SVT kunde berätta på onsdagen rör det sig om minst 29 äldreboenden i Stockholm som har personer med bekräftad smitta. Stockholms stad vädjar nu om mer skyddsutrustning till den kommunala verksamheten.
11.18

Finansinspektionen slopar amorteringskravet

Bankerna får ge alla bolånetagare under coronakrisen undantag från amorteringsplikten. Undantaget gäller fram till juni i nästa år, enligt ett beslut från Finansinspektionen (FI).
11.22

H&M planerar att permittera nästan hälften av sina anställda till följd av coronakrisen, det erfar Dagens industri, som också skriver att klädjätten kommer att permittera anställda på de centrala funktionerna, varav de flesta finns i Sverige.

”Dialog med medarbetare om tillfälligt förkortad arbetstid som berör tiotusentals medarbetare globalt har inletts på flera marknader”, bekräftar kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel. 

11.40
I Spanien har ytterligare 950 personer dött till följd coronaviruset, rapporterar El País. Det är den högsta dygnsnoteringen hittills i världen och går att jämföras med Italiens högsta antal bekräftade dödsfall under ett dygn som ligger på 919.
 
Spanien har nu över 10 000 registrerade dödsfall och 110 238 har bekräftats smittade.
11.49
Över tusen personer har nu avlidit till följd av coronaviruset i Belgien, rapporterar AFP. 13 964 personer har bekräftats smittade. 
11.57

Smittade får nu behandlas med blodplasma

Det är ett forskningsprojekt på Karolinska universitetssjukhuset som vill pröva att ge patienter blodplasma i ett försök att bota covid-19. Metoden får nu användas efter att Etikprövningsmyndigheten godkänt den, rapporterar TV4 Nyheterna.

Metoden har prövats tidigare, bland annat vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp. Metoden användes också redan för hundra år sedan under den så kallade spanska sjukan.

- Den användes med gott resultat. Då såg man minskad dödlighet efter att de som hade tillfrisknat från sjukdomen donerade blod till dem som var sjuka, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till TV4 Nyheterna.

Rön från Kina visar att antikroppar i plasman har förbättrat tillståndet för ett fåtal patienter. Studien har publicerats i den amerikanska tidsskriften Journal of the American Medical Association (Jama).

(TT)

12.06
Volvo börjar tillverka skyddsvisir för sjukvårdspersonal i sin lastbilsfabrik i Tuve, rapporterar Göteborgs-Posten.

- Om allt fungerar som det ska, vilket vi såklart håller tummarna för, kommer vi kunna producera 1000 visit per dag från och med måndag, säger Claes Eliasson, presschef på Volvo, till GP.

Volvo har tidigare meddelat att man stoppar all produktion i Sverige och flera andra länder tillsvidare på grund av coronaviruset. 
12.08
Dödssiffran i Iran har stigit till 3136, efter att ytterligare 124 personer avlidit det senaste dygnet. Landet har 50 468 bekräftade fall av smittan. 
12.20
Enligt Världshälsoorganisationen WHO är över 95 procent av dem som avlidit till följd av coronaviruset i Europa över 60 år, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Hans Kluge, chef över organisationens Europakontor, påpekar dock att ålder inte är den enda riskfaktorn, och att även unga kan drabbas av svårare symtom. Mellan 10-15 procent av de unga som insjuknat på kontinenten har blivit svårt eller måttligt sjuka. 

- Unga personer är inte osynliga, sa Kluge under en presskonferens i Köpenhamn på torsdagen. 
 
Han lyfter också den mer positiva aspekten att det förkommit flera fall av personer över hundra år som vårdats på sjukhus för coronaviruset och återhämtat sig helt. 
12.30
Det kommer signaler i media från olika aktörer i Europa om att det som just nu är ”nerstängt” eller framflyttat kan tänkas börja igen i juni. Det handlar om flygbolag (Turkish Airline), idrottsförbund mm
Är det rimligt att tro på denna utveckling utifrån vad vi vet idag?
@Mats - Det är svårt att säga i detta läge. Trenden i de flesta länder är att antalet bekräftade fall fortfarande inte nått sin topp. Ingen kan säga hur brett och länge smittan kommer fortsätta sprida sig.
12.33
Jag & många därtill önskar att Sverige samarbetar & inför denna app som bla Tyskland & Danmark planerar att införa. Kan ni vänligen trycka lite på denna punkt i er kontakt med politiker & myndigheter.
Hej Anna! Vi håller på att undersöka hur svenska myndigheter ser på detta. Förhoppningsvis kan vi få svar under dagen. 
12.36
"Det är den högsta dygnsnoteringen hittills i världen"

Enligt följande källa dog 1049 i USA igår vilket är högre. www.worldometers.info
@Marcus - Enligt de uppgifter vi rapporterade var det 884 nya dödsfall i USA under onsdagen.
12.40
Hej !
Har en oro ang, min fru som är mycket känslig för infektioner. Hon har korttarmsyndrom , behöver vätska vid behov. Oron är att jag jobbar i ambulanssjukvården och vi är utsatta för infekterade pat. Vågar jag komma hem efter jobbet?
@Peter - Mitt förslag är att du ringer det nationella informationsnumret 113 13 och rådgör.
12.49

180 danska miljoner till krisande medier

SVT NyheterDanska nyhetsmedier som tappar annonsintäkter kommer att kompenseras av staten, skriver Dagens Media.
12.59

Nästan 900 000 spanjorer har förlorat sitt jobb sedan landet i mitten av mars närmast stängt igen helt i spåren av coronautbrottet, som gått hårt åt Spanien.

550 000 av dess förlorade jobb är av tillfällig art, enligt siffror från sociala myndigheter.

Antalet arbetslösa har därmed stigit till 3,5 miljoner. I den siffran ingår inte alla som nyligen förlorat sin sysselsättning eftersom alla inte har registrerat sig. (TT)

13.06

Drygt tusen miljarder svenska kronor ska garanteras från EU för att stödja korttidsarbete som följd av coronakrisen. Och nästa långtidsbudget ska göras till en egen Marshallplan, lovar kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Tanken är att arbetsgivarna kan dra ned de anställdas arbetstid i ett krisläge och i stället låta staten hjälpa till med lönekostnaden. Liknande system finns redan i flera EU-länder, bland annat Tyskland och Sverige, där regeringen nyligen föreslagit ett rejält utökande av omfattningen på grund av coronaläget.

Det som nu görs centralt från Bryssel är att man öppnar upp för att erbjuda totalt 100 miljarder euro – drygt 1 000 miljarder svenska kronor. Pengarna ska lånas upp, med löfte om att medlemsstaterna ger garantier på 25 miljarder euro.

von der Leyen hoppas på ett snabbt godkännande från medlemsstaterna.

Samtidigt föreslås ett slopande av den nationella delfinansiering som i normala fall krävs för att få EU-pengar för stora infrastrukturprojekt som motorvägar, reningsverk och broar. Större flexibilitet ges dessutom för att kunna ge tillfälligt stöd till fiskeindustrin.

Ännu fler gemensamma EU-åtgärder är på gång. Inte minst handlar det om att rita om den långtidsbudget – förkortad MFF på EU-språket – som ska gälla från år 2021-27 och som EU-länderna hittills inte har kunnat enas om.

Kommissionsordföranden vill nu göra budgeten till huvudvapen i kampen mot coronakrisens ekonomiska effekter. (TT)

13.16

Mark snabbutbildar personal till äldreomsorgen – på tre timmar

Först teori. Därefter praktiska övningar. På bara tre timmar är kursen över. I coronatider tvingas Marks kommun snabbutbilda personal till bland annat äldreboenden. – Vi ser att vår egen personal inte kommer räcka till, säger verksamhetschef Elisabeth Kroon.
13.18
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uttrycker också oro över en del åtgärder som vidtagits mot coronaviruset i medlemsländerna.
"Jag är orolig över att vissa åtgärder går för långt och jag är speciellt orolig över situationen i Ungern... Vi följer hela situationen men dessa nödåtgärder behöver vara begränsade till vad som är nödvändigt och de behöver vara proportionerliga och passande för situationen. De borde inte vara för evigt och det är väldigt viktigt att man ser över dem regelbundet."

Ungern har klubbat igenom nödlagar som innebär att regeringen i praktiken kan styra hur länge den vill utan att fråga parlamentet. Dessutom ges möjlighet att döma invånare till upp till fem års fängelse om de sprider falska nyheter om coronaviruset och regeringens sätt att bekämpa det.
13.19

Hundratals smittade av covid-19 på äldreboenden i Stockholmsregionen

Ett vårdföretag uppger att de har 230 äldre på boenden i Stockholmsregionen med covid-19, varav 50 har avlidit.
13.20

Enligt uppgifter till P4 Göteborg införs skyddsstopp på flera avdelningar på Östra sjukhuset i Göteborg från klockan 13 på torsdagen. Det är fackförbundet Kommunal som inför skyddsstoppet.

Ordförande Christine Martilla är ordförande på fackförbundet och berättar för radiokanalen att åtgärden görs för att skydda de anställda, med motiveringen att sjukhuset inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skyddsutrustning.

13.29
Dolly Parton har donerat motsvarande cirka tio miljoner kronor till forskning för att ta fram ett vaccin mot coronavirus, skriver The Guardian.
Countrystjärnan stödjer mer specifikt sin vän läkaren Naji Abumrad som forskar på Vanderbilt University hospital i Nashville. Han och Dolly Parton lärde känna varandra 2014 när hon var med i en bilolycka och fick vård på sjukhuset.
Naji Abumrads son Jad Abumrad har också intervjuat Parton för podcasten "Dolly Parton's America".
Dolly Parton skriver på Instagram att hon fått veta att Abumrad och hans team har gjort "spännande framsteg i sin coronaforskning, i jakt på ett vaccin." Nu uppmanar hon alla som har råd att donera pengar.
Parton är även aktuell med en ny sagoläsningsserie på Youtube, "Goodnight with Dolly", för att underhålla uttråkade barn och uppmuntra till läsning. (TT)
 
13.33

Antalet smittade i Japan har ökat kraftigt de senaste veckorna, efter att ha rapporterat en låg spridningstakt initialt. För att möta det växande behovet av skyddsutrustningar har Japans premiärminister Shinzo Abe presenterat ett nytt förslag om att skicka ut två ansiktsmasker av tyg till varje familj i landet, rapporterar CNN. Förslaget har både hånats och väckt ilska bland invånarna. 
Vissa menar att åtgärden kommer alldeles för sent eftersom maskerna inte ska distribueras förrän i slutet av månaden och andra påpekar att två masker ofta inte räcker åt en hel familj.

Japan har 2384 bekräftade fall av coronaviruset och 57 dödsfall, enligt statistik från Johns Hopkins University

13.39
Det rapporteras om skyddsstopp på Östra sjukhuset i Göteborg, men vad betyder det?
@Anna -  Skyddsstopp, eller skyddsombudsstopp, regleras av Arbetsmiljölagen och ger skyddsombud rätt att avbryta arbete som innebär omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv och hälsa.
13.43
Om en kvart (14.00) håller Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen sin dagliga presskonferens om coronaläget i Sverige. Den kommer att sändas högst upp på den här sidan.
14.00
Sveriges BNP kommer att minska med 15 procent under det andra kvartalet 2020, och så mycket som en halv miljon arbetstillfällen kommer att försvinna under de närmaste månaderna. Den dystra prognosen ger LO-ekonomerna i en prognos som reviderats med hänsyn till coronakrisen. 
 -Det är ett oerhört kraftigt fall, större än vad regeringen eller Konjunkturinstitutet har räknat med, säåger LO-ekonomen Håkan Hellstrand.

 
14.18
Hälften av alla britter som deltagit i en opinionsundersökning den 27-30 mars anser att deras regering var alltför långsam med att införa tvingande restriktioner för att begränsa smittspridningen. Det rapporterar Reuters.
Den 20 mars, efter att inledningsvis inte infört så många förbud, vidtog premiärminister Boris Johnsons regering en rad åtgärder. Bland annat stängdes barer, gym och restauranger. Några dagar senare stängdes alla affärer utom apotek och livsmedelsaffärer, dessutom förbjöds människor att samlas i grupper större än två.
4 procent av de 1072 som deltog i undersökningen tyckte att åtgärderna kom alltför tidigt. 
14.25
Har ni uppfattning om hur många som hör av sig och säger att de inte har skyddsutrustning? 
- Generellt så säger både äldreboende och sjukvård, men även andra yrkeskategorier, att de vill ha skyddsutrustning. Jag kan inte ge någon exakt siffra men det är många som hör av sig, säger Taha Alexandersson vid Socialstyrelsen.
14.37
Anders Tegnell om hur han ser på att så många äldre smittats på äldreboenden:
- Det är förstås väldigt allvarligt och det gäller att alla som jobbar i de här sektorerna uppmärksammar detta och jobbar ännu mer med det här. Det finns absolut en förbättring att göra. 
 
Vad är orsaken till att de smittats, beror det på besök eller bristande skyddsutrustning?
- Det är regionerna som gör den typen av undersökningar och vi har inte fått några resultat återrapporterade än. Men det är jätteviktigt att vi förstår det för att kunna diskutera hur man blir bättre. 
14.42
Hur ser det ut med avlidna utanför riskgrupperna?
- Vi håller på att ta fram den listan. Åtminstone 80 procent av de som avlidit hittills enligt våra preliminära beräkningar verkar tillhöra någon form av riskgrupp, säger Anders Tegnell till SVT. 
14.45
När tror ni att vi når kulmen? 
- Om våra prognoser stämmer kommer vi ligga på den här nivån i ytterligare ett par veckor och sen hoppas vi att vi har nått en topp, säger Anders Tegnell och fortsätter: 
- Om en månad tror jag vi är ganska nära en flockimmunitet.  
15.00
Sammanfattning av dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB: 
 
I Sverige har 500 nya fall av coronaviruset bekräftats det senaste dygnet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Totalt 5466 personer har bekräftats smittade, 429 personer vårdas på intensivvårdsavdelningar, majoriteten av dem i Stockholmsområdet, och 282 har avlidit. 
- Vi är uppe i en ny nivå av fall där vi ligger på 400-500 fall per dag och det är nog tyvärr så det kommer fortsätta ett tag framöver, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
- Vi ligger på ungefär 25-30 avlidna per dag, fortsätter han.
 
Anders Tegnell påminner igen om vikten att skydda äldre personer, eftersom det framförallt är personer över 70 som avlider av sjukdomen. 
- Vi är oroliga för gruppen äldre. Kurvan går uppåt igen. Det är väldigt olyckligt. 

Enligt Taha Alexandersson vid Socialstyrelsen finns ytterligare kapacitet att utöva intensivvård i samtliga regioner, men behovet att bygga ut och säkerställa att det finns personal börjar bli mer kritisk i vissa regioner. Region Stockholm fortsätter att vara den region som har flest patienter i behov av intensivvård. 
 - Drygt en tredjedel av våra disponibla intensivvårdsplatser är i nuläget ickebelagda. Stockholmsmässan är inte med i den här beräkningen, säger Alexandersson.

Svante Werger, strategisk rådgivare vid MSB, säger att myndigheten har levererat tält till Värmland och Uppsala som kan användas utanför sjukhus för att ta hand om patienter på ett säkert sätt. 
– Vi arbetar för att samhället som helhet ska kunna hantera den här krisen uthålligt över tid, säger han.  
15.08

Arbetslösheten i USA ökar snabbt, visar nya siffror från amerikanska myndigheter. Totalt ansökte 6,6 miljoner människor om arbetslöshetsstöd under den senaste veckan, en fördubbling sedan veckan innan.

Analytikerna trodde att siffran skulle bli betydligt lägre, med medianuppskattningar på 3,5 miljoner och den högsta uppskattningen på 5,2 miljoner.

Efter att stora delar av landet satts i karantän har ekonomin drabbats hårt, vilket nu alltså fått stora konsekvenser för jobben. Bland annat har flera stora butikskedjor sagt att tiotusentals anställda kommer att behöva sluta eftersom butikerna är stängda.

- En titt på de mest drabbade branscherna tyder på potentiella förluster av 16 miljoner jobb. Det skulle öka arbetslösheten till 12,5 procent, den högsta siffran sedan 30-talet, säger David Kelly, global strategichef på JP Morgan.

15.12
Så att hämta och lämna i skolan med tunnelbana i rusningstrafik och sen åka till äldreboendet och jobba är ingen bra idé?
Hej – och nej – Som vanligt! Folkhälsomyndigheten avråder från att åka kollektivt i rusningstrafiken. Till det tillhör personer som bor på äldreboenden en tydlig riskgrupp för att bli allvarligt sjuka eller dö av covid-19.
15.14
Antalet avlidna i Storbritannien är nu 2 921, en ökning med 569 personer det senaste dygnet.
Fram till torsdagsmorgonen hade 163 194 personer testats, av dessa fick 33 718 ett positivt resultat för coronaviruset.
15.20
Hur trovärdiga är Kina?
Hej Jonas! Det finns inget entydigt svar på din fråga men enligt en amerikansk underrättelserapport som Blomberg News refererar till kan Kina ha rapporterat ett felaktigt antal sjuka och döda.
15.25
Hej! Är flockimmunitet målet eller inte? Ska regioner i landet där läget är bra bara sitta och vänta på att bli smittade? Ska ingenting göras för att stoppa spridningen? Oerhört frustrerande att höra myndigheter nu.
Hej Maria! Statsepidemiolog Anders Tegnell har har tidigare förnekat att Sveriges strategi är flockimmunitet, även om det är något vi troligen kommer nå på sikt.
- Nej, i alla fall inte att det ska ske så snabbt som möjligt. Däremot börjar vi nå en förståelse för att viruset inte kommer att sluta spridas förrän vi når flockimmunitet. Men det måste ske lugnt, sakta och kontrollerat så att sjukvården hinner med att hantera det, vi ska inte skynda på det.
Hoppas du får en fin kväll även om du är frustrerad.
15.29

Därför kan Sverige inte utfärda utegångsförbud

Många länder har begränsat sina medborgares rörelsefrihet med anledning av det nya coronaviruset. Men det finns inte stöd i svensk lag att helt och hållet gå i andra länders fotspår.
15.30
Det har varit mycket diskussion att amorteringar för bolån ska kunna befrias men hittar inget om de som bor i hyresrätter och betalar hyra? När ska det komma på tal? Tack tack
Hej Sofia! Jag förstår att du undrar. Än så länge har det inte presenterats några åtgärder för de som bor i hyresrätter. Det har däremot efterfrågats av bland andra Hyresgästföreningen. Här kan du läsa mer:
Trevlig kväll!
15.32
Nu börjar presskonferensen med statsminister Stefan Löfven här ovan.
15.34
"Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är med uthållighet. Det här kommer inte att vara över på några veckor, utan vi talar om månader," säger statsministern.
15.35
Stefan Löfven uppmanar återigen människor att stanna hemma och inte resa över påsk och att stanna hemma, inomhus, om man har sjukdomssymptom.
15.36
"Faran är inte över. Det blir värre innan det blir bättre. Det är inte läge att slappna av och börja tumma på råd och riktlinjer," säger statsministern.
15.36
Vår förskola skickar hem barnen vid minsta förkylningssymtom och kräver sedan två helt symptomfria dagar innan återkomst. Gör fler förskolor så här? Vi har behövt vabba nästan kontinuerligt under en lång tid. Helt fria från snuva eller hosta eller det väl ganska sällan barn är. Har skollagen något att säga om detta?
Hej David! Det låter som att din förskola följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer (två symtomfria dagar). Vår förskola har samma regler. Ha en fin kväll!
15.39
Vi vet att det finns 5466 bekräftade fall av Corona i Sverige men det finns förmodligen fler fall som inte har registrerats eftersom de inte behöver medicinsk hjälp. Har vi en uppfattning om det faktiska antalet personer som har haft kontrakterat Corona?
Hej Jo! Som Folkhälsomyndigheten har konstaterat finns det ett mörkertal. Hur många det rör sig om vet man däremot inte. Trevlig kväll!
15.39
Hej! Är man säker på att man blir immun när man tillfrisknar frrån covid19? (För annars funkar ju inte sveriges flockimmunitetsstategi)
Hej Nico! Enligt de experter jag har talat med tyder mycket på att man blir immun. Däremot är det osäkert hur länge immuniteten varar.
15.42
Stefan Löfven får frågan om det faktum att smittan finns på äldreboenden i Sverige nu är ett tecken på att den svenska strategin har misslyckats. Han svarar att det här finns på äldreboenden runtom i Europa - alltså även dem som haft en annan strategi.
15.44
Sverige har inte gått ut med en prognos på hur många som kan avlida i Sverige på grund av covid-19. Stefan Löfven svarar att det är svårt att göra och att det är därför myndigheterna antagligen har dragit sig för det.
15.47
Stefan Löfven får en fråga om vad han tycker om utvecklingen i Ungern. Han säger att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har uttryckt det väl. "Allmänt sett i en svår situation kan man förstå om länder vidtar exceptionella åtgärder men det får inte ske på bekostnad av våra grundläggande värderingar och demokratin."
Han säger att han delar von der Leyens åsikt. 
15.48
Hej, vad är status på FHMs tester som skulle utföras förra veckan på slumpmässigt valda personer inom främst Stockholmsområdet? Borde ju ge en indikation på ev mörkertal av smittade.
Hej M! Här kan du läsa mer om de uttökade testerna:
15.48
Löfven får en fråga om man har lärt sig något av Stockholm som man kan tillämpa på andra delar av landet där smittan inte har fått samma spridning. "Råden gäller för hela landet."
15.49

Test av malariamedicin på coronasjuka stoppas – kan ge motsatt effekt

Flera allvarligt sjuka covid-19-patienter i Sverige har behandlats med klorikin, det aktiva ämnet i malariamedicin – något som lovordats av forskare i andra delar av världen. Nu kommer alarmerande rapporter om att läkemedlet tvärtom kan vara farligt.
– Därför har vi bestämt i Göteborg och i Västra Götaland att vi använder inte det, säger Magnus Gisslén, överläkare vid Östra sjukhuset.
15.50
Hur många beräknar man har vanlig influensa just nu. Det brukar ju avlida ganska många varje år. Är det bara convid-19 dödsfall som rapporteras.
Hej Leif! Folkhälsomyndigheten har en influensarapport här:
Klickar du vidare på sajten kan du bland annat läsa att det har varit en mild influensasäsong.
Ha det gött!
15.55
Hörde något om att direktiven för samlingar med max 50 personer gäller året ut. Stämmer det?
God afton Cajsa! Förbudet gäller tills vidare så jag kan tyvärr inte svara på om det gäller året ut. Vi får se helt enkelt. Önskar dig en go kväll!
15.56

Ett landsomfattande utegångsförbud införs i Thailand från fredag, meddelar Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha på Twitter, rapporterar The Guardian. Förbudet gäller mellan klockan 22-04 och den som bryter mot reglerna riskerar ett fängelsestraff på upp till två år. 

15.58
Hur många personer har dött av eller i sviter från vanlig influensa under samma period?
Hej Johan, hoppas den här länken ska ge dig svar på din fråga:
Allt gott!
16.00
Runt 18 000 fångar har släppts fria i Indonesien i ett försök att hindra att Covid-19 sprids på landets överfulla fängelser, rapporterar AFP. Personerna har uppmanats att självisolera sig hemma i två veckor.
Totalt 30 000 fångar ska släppas, meddelade den indonesiska regeringen på onsdagen.  
16.01
Varför stänger inte Sverige som övriga länderna Europa. Här i Nederländerna är allt stängt fram till den 28april - Sannolikheten är stor att allt stångs till den 1 juni. Vad håller ni på med?
Hej Mikaela, här kan du läsa mer om kritiken mot Sveriges strategi och Folkhälsomyndighetens svar på detsamma: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/valdigt-knepigt-att-lasa-in-en-befolkning
Trevlig kväll!
16.09

6,6 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa under förra veckan, rapporterar Omni med hänvisning till CNBC.

Veckan dessförinnan var samma siffra 3,3 miljoner, vilket då var den klart högsta siffran som någonsin uppmätts. Den tidigare högstanoteringen innan coronakrisen var nära 700 000 personer under en vecka 1982.

– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.
 

16.11
Det var ett kort inhopp för mig här i chatten. Tack för att ni följer vår direktrapportering och glöm inte att kolla in vår Se & Le-generator när ni behöver en skön paus från nyhetsflödet. Trevlig kväll vänner!

Se och le-generatorn

SVT NyheterMed SVT:s Se och le-generator får du lite andningsrum - tryck på knappen och låt maskinen välja ett klipp som garanterat får dig att dra på smilbanden.
16.14
Vi får höra nu att kurvan börjar gå uppåt. Det betyder inte per automatik att försöken att platta till den har misslyckats. Även en tillplattad kurva har en topp, men den är inte lika hög. Vi vet inte hur hög topp Sveriges kurva kommer att få - om den kommer hålla sig under sjukvårdens kapacitet (det önskvärda) eller överskrida den (det vi inte vill), men ju längre tid det tagit för en kurva att börja gå uppåt (= ju senare dag 0 inträffade) desto plattare kurva. Den svenska kurvan har varit rätt platt i ungefär en månad, vilket enligt Folkhälsomyndigheten är positivt. När kurvan börjar gå upp kommer dock ett par kritiska veckor. Enligt regeringen och myndigheterna är det speciellt viktigt att råden därför följs nu så att kurvan inte sticker iväg och får en väldigt hög topp. Folkhälsomyndigheten har ännu inte sagt om vi har sett en dag 0, men att den dagen inträffat kan man konstatera först några dagar efteråt.
Och här är en intervju med Anders Tegnell från Morgonstudion denna morgon: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tegnell-hade-kunnat-bli-mycket-varre
16.22

Migrantläger i Grekland isoleras i två veckor

Grekland isolerar migrantlägret Ritsona, åtta mil norr om Aten, i två veckor. Minst 21 personer som bor där har konstaterats smittade av coronaviruset. Nu begränsas tillgången till lägret och mat kommer att levereras till de boende, enligt migrationsdepartementet.

Constantinos Moutzouris, guvernör för de tre öar i Egeiska havet som tagit emot flest migranter, uppmanar Grekland att evakuera alla läger – som ofta är överfulla och med bristande hygien.

"Det finns en omedelbar och stor risk för att viruset ska sprida sig i lägren och konsekvenserna vore katastrofala" skriver han.

(TT)

16.26
Rysslands president Vladimir Putin uppmanar alla invånare, utom dem inom samhällsviktiga yrken, att jobba hemifrån fram till slutet av april på grund av coronaviruset.
Totalt 3548 personer har bekräftats smittade i landet och 30 dödsfall har registrerats, enligt John Hopkins Universitetets mätningar. 
 
16.28

Tretton partier i den europeiska kristdemokratiska/konservativa EPP-gruppen vill inte längre ha Fidesz och dess ledare, premiärminister Viktor Orbán, som medlem. Fidesz är sedan tidigare avstängt från gruppen.

"Vi vill framföra vår djupa oro över den politiska utvecklingen i Ungern, särskilt den lag som det parlamentet antog den 30 mars" skriver bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch i ett brev till EPP-gruppens ordförande Donald Tusk.

"Vi begär att Fidesz utesluts ur EPP", skriver de i brevet som Moderaterna uppger sig ha tagit initiativet till.

EU-kommissionen har lovat att följa vad som sker och "agera om det blir nödvändigt".

Ungerns parlament gav i måndags premiärminister Viktor Orbán och hans regering kraftigt utökade maktbefogenheter under coronakrisen. Regeringen får bland annat styra med dekret som gäller så länge som nödläget gäller, i stället för att behöva godkännas av parlamentet var 15:e dag. Dessutom öppnas för upp till fem års fängelse för den som sprider desinformation om coronaläget eller den ungerska regeringens hanterande av det. (TT)

16.46

På Latinamerikas största begravningsplats Vila Formosa i brasilianska Sao Paulo arbetar man numera i skyddsdräkt. Där har begravningarna ökat med 30 procent sedan spridningen av coronaviruset tog fart, rapporterar AP.
Samtidigt fortsätter Brasiliens president Jair Bolsonaro att ifrågasätta allvaret i situationen. Han har bland annat kritiserat andra länder som infört karantänsregler och uppmanat sina invånare att fortsätta gå till jobbet som vanligt. Foto: AP. 
17.12

350 000 strandsatta EU-medborgare hemflugna

Många flygbolag har ställt in avgångar på grund av stängda gränser och vikande passagerarantal.

EU har hjälpt medlemsstater och vissa grannländer att få hem strandade passagerare vars flyg ställts in på grund av coronaviruset. Omkring 350 000 EU-medborgare som varit fast utomlands har kunnat flygas hem, enligt en EU-tjänsteman. De flesta med reguljära eller chartrade plan. Men fortfarande uppges omkring 250 000 vara strandade.

(TT)

17.21
Vad händer med den expertgrupp som ska ge råd till FHM: har den tillsatts? vilka är de?
@Pascal - Det verkar inte så. Så här skrev Folkhälsomyndigheten i tisdags: 

"Gruppen formeras nu och de personer som kommer att ingå presenteras inom kort". 

17.24
Folkhälsomyndigheten har skrivit ett förtydligande om vad som gäller för träningsmatcher på sin hemsida
 
"Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan och det är viktigt att idrott och träning kan fortsätta. Att spela träningsmatcher utomhus kan vara okej om man håller avstånd och är högst 50 personer, så länge Folkhälsomyndighetens övriga rekommendationer följs", står det bland annat i pressmeddelandet. 
17.50
Hej, och tack för en bra rapportering!
Det verkar möjligen föreligga en viss osäkerhet angående det preparat som testas mot Corona.
Ibland anges klorokin och i andra sammanhang hydroxiklorokin.
Är inte detta två olika preparat, som inte är utbytbara?
Hej! Hydroxiklorokin är ett närbesläktat läkemedel till klorokin. Båda används mot malaria och båda har testats mot coronaviruset. 
17.51

Hennes mamma dog av corona

Många av de som avlidit i covid-19 är äldre som smittats på äldreboenden. En av de avlidna är 75-åriga Lena som gick bort tidigare i veckan efter att ha smittats på ett boende i Stockholmsområdet. Nu berättar hennes dotter Ulrika om mammans sista dagar, det snabba sjukdomsförloppet och hur hon upplevde vården.

17.55
Hur går jag med sjukintyg om jag fortfarande har ont i halsen efter en vecka men annars mår ok?
Hej! Från den 27 mars behöver du inte lämna in ett läkarintyg de första 21 dagarna du är sjuk. Om du fortfarande är sjuk efter 21 dagar måste du lämna in ett läkarintyg när du ansöker om sjukpenning. Läs mer här
18.01
Det iranska parlamentets talman, Ali Larijani, har diagnostiserats med coronaviruset, rapporterar AP. Han vårdas nu i karantän.
18.03
Kraftig ökning av virusdöda i Storbritannien
I Storbritannien har dödstalet till följd av coronaviruset stigit med 24 procent, meddelar landets hälsodepartement.
I antal räknat hade den 1 april 2 921 människor mist livet efter att ha blivit smittade. Totalt 163 194 personer har testats i Storbritannien och av dessa bar 33 718 på viruset, enligt departementet.

Efter hårt tryck från allmänheten har den brittiske premiärministern Boris Johnson också lovat att öka antalet tester. Johnson, som själv har testats positivt för viruset, gav löftet via en videolänk som lades ut på Twitter i onsdags kväll.

I den kritik om tester som riktats mot den brittiska regeringen har ofta framhållits att Tyskland har testat omkring 500 000 människor i veckan. Kapaciteten i Storbritannien har legat på cirka 13 000 i veckan.
(TT)
 
18.14
I USA har Demokraternas partikonvent, som skulle ha ägt rum i mitten av juli i Wisconsin, skjutits fram till den 17 augusti, rapporterar nyhetsbyrån AP. Beslutet kommer efter att kandidaten Joe Biden sagt att han inte tror att det är möjligt att genomföra konventet i juli på grund av coronaviruspandemin och föreslagit att det ska flyttas fram.

Under konventet väljer delegaterna den kandidat som ställs mot Donald Trump i presidentvalet i november.

 
18.39
I Italien har ytterligare 760 dödsfall registrerats under det senaste dygnet, rapporterar The Guardian. Totalt har 13 915 avlidit till följd av coronaviruset. 
 
18.53

K-pop-stjärna riskerar fängelse för aprilskämt

Kim Jae-joong påstod i ett instagraminlägg att han hade smittats av det nya coronaviruset och låg på sjukhus. Något som senare visade sig vara ett aprilskämt. Nu riskerar K-pop-stjärnan ett femårigt fängelsestraff för att ha spridit falsk information om coronaviruset, det rapporterar South China morning post.
18.57
JUST NU: Region Stockholm begär att få aktivera krislägesavtal, erfar TT. Sjukvårdspersonal kan då få långt högre lön och arbeta längre. Det är något som Vårdförbundet tidigare krävt.
19.02
Strax håller Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) och hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson pressträff.
Vi direktrapporterar vad som sägs här. 
19.14
Stockholms regionstyrelse har fattat beslut om att begära att aktivera krislägesavtal, meddelar finansregionråd Irene Svenonius (M) under en presskonferens på torsdagen.
- Vi behöver ha personal för att bemanna alla dessa IVA-platser vi ska ha för att rädda liv under coronapandemin, säger hon.
 
Avtalet innebär i korthet att sjukvårdspersonal kan schemaläggas 48 timmar i veckan och att resurser kan omfördelas lättare, samtidigt som de får betydligt högre lön. Enligt TT kommer personalen få 220 procent av lönen per timme.
- Det är också otroligt viktigt att vi rekryterar in fler kollegor som kan hjälpa till under den topp som vi väntar inom några veckor, säger Svenonius.
19.15
Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson säger att han omgående bett personal på fältsjukhuset i Älvsjö att ta emot patienter. Förhoppningen är att de första patienter ska kunna tas emot under helgen. 
 
- De kommer att öppna successivt och i en första fas ha 140 patienter som kan ökas ytterligare till 600 patienter. Vi ser över möjligheterna att kunna öka ännu mer än så, säger han.
19.16

Ytterligare 30 personer i länet med bekräftad covid-19 har avlidit.

- Det är en nästan ofattbar siffra, säger Björn Eriksson. 

Totalt 179 personer har nu avlidit.

19.18
572 personer vårdas på sjukhus i region Stockholm. 
- Vi kan se att ökningstakten håller i sig. Intensivvården följer samma mönster. De här patienter behöver framförallt andningshjälp och respiratorer, säger Björn Eriksson.

Regionen har lyckats öka intensivvårdskapaciteten med 163 procent, säger Björn Eriksson. 
- Det är en prestation vi inte sett tidigare. 
 
Björn Eriksson konstaterar att vården i Stockholm kan komma att stå inför stora påfrestningar.  
- När man passerar siffran tusen innebär det en extrem påfrestning på sjukvården och det kommer innebära extrema åtgärder, säger han. 
19.24
- Vi har en aktiv omstyrning för att jämna ut antalet patienter mellan sjukhusen till platser där vi har kapacitet, säger Björn Eriksson under presskonferensen.
19.58
Hej! Får all vårdpersonal betydligt högre lön (även de som ex jobbar inom psyk) i och med krisavtalet eller gäller det dem på ex iva, akuten och ambulansen som utsätts mest för smitta?
@Johanna - 
Hej!

Avtalet gäller all personal som arbetar med intensivvård i Region Stockholm och St Görans sjukhus.
20.02
Nu får man intrycket att alla blir allvarligt sjuka. Finns det ngn 50+ som inte blir det? Snälla intervjua äldre smittade som klarat sjukdomen bra!
@Eva - 
Hej Eva!

Vi vill självklart ta upp många av de fallen där det har gått bra, och även rapportera om andra ljusglimtar i den här krisen.
Här kan du se en intervju med Peter Törnestam som fick corona och nu blivit fullt frisk:
20.02

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ska ta ställning till om Region Stockholms begäran om att aktivera krislägesavtalet ska godkännas. Målsättningen är att kunna fatta ett beslut före veckoslutet.

-Vi tittar på om arbetsgivaren har uttömt alla möjligheter som finns i det vanliga avtalet för att säkra bemanningen. Här går det att ta ut mycket mer arbetstid från personalen under en begränsad tid, men det är inte en långsiktig lösning, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.

Den högre ersättningen börjar betalas ut när avtalet är aktiverat, och gäller alltså inte retroaktivt, enligt SKR.

20.04

Krisen i modebranschen kan få positiva miljöeffekter

Ekonomin kraschar för flera modeföretag och konsumenterna i många länder sitter i karantän. Samtidigt kan krisen vara början på en grön omställning, menar experter Kulturnyheterna pratat med.
– Det har funnits en extrem överproduktion, så dagens dramatiska situation skulle kunna leda till något positivt för miljön, säger Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. 
20.10
Jag frågar igen, vad är vitsen med masstester? Är inte risken stor att man invaggar en massa människor i tron att dom inte är smittade. Testet visar ju en ögonblicksbild, man kan ju smittas dagen efter att man blivit testad? Eller?
@Nils - 

Hej Nils!

Man tror framförallt att testerna kan hjälpa vården då det skulle innebära att man vet vilka som måste stanna hemma och vilka som kan jobba.

Det man verkligen väntar på är ett test som visar om man redan har haft corona, och därmed med störst sannolikhet är immun. Då vet man med säkerhet vilka som är säkra att ha på arbetsplatserna.

Ett sånt test förväntas komma om några veckor.
20.14
Jag undrar om huvudvärk kan vara det enda symtomet vid corona?
20.17

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren välkomnar Region Stockholms begäran att aktivera krisavtalet. Samtidigt oroar hon sig för att läkare och vårdpersonal blir hårt ansträngda när de får jobba mer.

-Vi ser risker i det här. Personalen måste få vila och återhämtning, läkarna är redan i dag exponerade och bland de yrkesgrupper som jobbar mest på svensk arbetsmarknad. Nu kommer de att få jobba ännu mer, det är ingen bra situation. Vi måste säkerställa att de får vila och återhämtning igen, säger hon.

20.23
Jag frågar också igen är det så det går. Vars vänder man sig ang jobb inom akutsjukvården??
@Linn - 

Hej!

Du kan exempelvis gå in på regionernas hemsida och klicka dig till lediga jobb-fliken.
20.29
Snart är det påsk och många högskolestudenter på studentorter åker hem till sina familjer över hela Sverige. Sen åker studenterna tillbaka igen till sina studentorter. Har Folkhälsomyndigheten några råd/riktlinjer för alla dessa tiotusentals studenter?
/Erika
@Erika - 

Hej Erika!

Det är de generella riktlinjerna som gäller. Undvik onödiga resor, men om du reser, håll avstånd, var noga med handhygienen, och stanna hemma om du har minsta symptom.

I övrigt så har flera universitet vidtagit stora åtgärder för att förhindra smittspridning genom att exempelvis endast ha distansundervisning.
20.34

Ambulansförbundet vill ha akut hjälp med framför allt skyddsutrustning från Finland. På flera platser i landet tvingas ambulanspersonal, enligt förbundet, tigga ihop utrustning eller köpa själva.

-Vi har länge riktat nödropet till vårt eget land, men tyvärr har inte den svenska staten, regeringen eller regionerna hörsammat det. Därför har vi inget annat väl än att vända oss till Finland, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet, som organiserar ambulanspersonal.

Han vittnar om att ambulanspersonal runt om i landet, och speciellt i Stockholmsregionen, är hårt pressad på grund av pandemin.

-Många känner stor ångest och har svåra sömnsvårigheter som är kopplade till en ilska över den låga beredskap, som har blivit något av Sveriges signum de senaste 20 åren. Finland har däremot förmåga att i en akut fas hjälpa oss, säger Henrik Johansson.

Att ambulanspersonalen dessutom har insjuknat efter kontakt med patienter späder på oron.

-Vi har kollegor både i respirator och på intensivvårdsavdelningar. Det är klart att det påverkar oss, säger Henrik Johansson.

Han säger att Sverige just nu är i det läge som Ambulansförbundet varnat för.

-Vi har ju inte haft beredskap ens i ett normalläge och vi ser konsekvenserna för tredje man. Man känner en bävan som samarit. Vi ska hjälpa människor, men känner att med den här underdimensioneringen och vårt dåliga smittskydd befinner oss i ett mycket svårt läge, säger Henrik Johansson.

TT

20.39

Sedan coronaviruset började spridas har antalet inställda rättegångar drastiskt ökat. På tingsrätterna ställs nu omkring 40 procent av förhandlingarna in.

Domstolsverket konstaterar i ett pressmeddelande att en viss ökning av antalet inställda förhandlingar märktes redan i början av mars, men att de ökat markant sedan mitten av mars. Från att man tidigare år ställt in cirka 700 förhandlingar per vecka har 1 300 ställts in den senaste veckan.

På tingsrätterna stoppas nu omkring 40 procent av förhandlingarna, jämfört med 20 procent tidigare. Hovrätterna ställer in drygt 30 procent av förhandlingarna, vilket är en fördubbling mot tidigare.

-Det beror på att parter, vittnen, ombud eller personal är sjuka. Det är klart att det påverkar domstolarnas verksamhet. Det är tydligt, säger Charlotte Driving, chefsjurist på Domstolsverket.

Att så många förhandlingar ställs in just nu får konsekvenser på sikt.

-Domstolarna kommer inte att kunna avgöra mål i samma takt som tidigare. Det kommer att bli en högre arbetsbelastning när man kan börja sätta ut mål igen. Det kommer att bli en puckel att ta sig över, säger Charlotte Driving.

Driving vet inte hur lång tid det kommer att dröja innan de mål som ställs in under den här veckan kommer att bli avgjorda.

TT

21.07
Uppgifter till SVT Sport: Stockholm Marathon skjuts upp.

https://www.svt.se/sport/friidrott/avslojar-stockholm-marathon-skjuts-upp
21.14
Tack för bra och tålmodigt jobb!
Letade efter presskonferens från Region Stockholm på SVTs plattformar men finns inte där, eller?

Hittade till sist Region Stockholms Youtube-kanal, där de sänder presskonferensen. Obs - börjar först efter 34 min :
 
@Kristina - 

Hej Kristina!

Använd sökfunktionen på SVT Play. Många av de presskonferenser som vi sänder live sparas på playtjänsten, men inte alla.
21.19
Andreas Hvarfner, öveläkare på intensivvårdsavdelningen på Karolinska sjukhuset, tror att intensivvårdsplatserna kommer att vara slut redan i helgen eller i nästa vecka.

- Sakta dag för dag får vi allt fler coronapatienter och vi närmar oss med raska steg ett tak, säger Hvarfner i Aktuellt.
 
21.23
- Vi kommer tvingas att prioritera på ett sätt som vi inte är vana vid, fortsätter Andreas Hvarfner.

Trots de nya vårdplatserna som tagits fram är han övertygad om att det inte kommer att räcka för att täcka behovet.

 
21.29
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Stockholm, säger i Aktuellt att man har byggt ut intensivvården i Stockholm med 163 procent på tio dagar.

- Dels försöker vi bygga ut platserna. Där är det viktiga att vi har medarbetare så vi kan öppna upp. Det andra är att se om vi kan bedriva sjukvård i andra former. Tillexempel fältsjukhuset i Älvsjö. Där tänker vi att vi kan ha sjukhuspatienter så att de akutsjukhus vi har i Stockholm kan koncentrera sig på att arbeta med intensivvård, säger Eriksson.
21.34
- Det kommer finnas möjlighet till intensivvård på fältsjukhuset men vi kommer att börja med vanlig sjukhusvård och en väldigt liten intensivvårdsdel. Men då finns möjligheten att skala upp. Och att bedriva en sjukvård som är av god kvalitet men där vår personalresurs hushålls med så att man kan vårda ganska många fler patienter i samma rum till exempel, säger Björn Eriksson i Aktuelltstudion.

Men om platserna ändå tar slut? Kan man få hjälp från andra delar av landet?

- Vi hjälps alltid åt i resten av landet och nu börjar andra regioner få ont om platser. Vi tittar på ytterligare åtgärder. Men vi behöver alltid ligga steget före och det gör vi just nu, men väldigt snabbt kan det förändras.
21.39
Överläkare Andreas Hvarfner berättar i Aktuellt om hur intensivvårdspersonalen kommer behöva prioritera bort sjuka patienter:

- Vi måste alltid göra prioriteringar i intensivvården. Vanligtvis handlar det om prioriteringar vi gör på medicinsk grund, säger han och fortsätter:

- Nu står vi istället inför en resursbrist. Det innebär att patienter som vi tidigare kunnat ägna dagar, kanske veckor åt, så de faktiskt kommer tillbaka till livet. De kanske vi inte kommer kunna ta hand om nu.
21.42

Fler än 3,9 miljarder människor – över hälften av jordens befolkning – har antingen beordrats eller uppmanats att stanna hemma i syfte att dämpa smittspridningen, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av siffror.

Påbud och uppmaningar av olika slag har gått ut i fler än 90 länder och större territorier. I 49 av dem är det strikta order, vilket kringskär vardagslivet för nästan 2,8 miljarder människor.

Över en miljon människor världen över har nu bekräftats smittade enligt Johns Hopkins Universitys siffror och antalet coronarelaterade dödsfall har överskridit 51 400.

Italien är hårdast drabbat med nästan 14 000 dödsfall, därefter kommer Spanien med 10 000 döda.

TT

21.52
- Vi ökar kapaciteten i sjukvården, vi ökar antalet IVA-platser. Just nu har vi kapacitet. Vi ser ett hot, vi försöker ligga steget före. Vi kommer behöva göra prioriteringar i hela sjukvårdssystemet för att  se till att de som behöver livräddande åtgärder ska få det, säger Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson och fortsätter:  

- Det börjar bli ett troligt scenario att vi kommer få en extrem situation och där behöver vi ställa om sjukvården på ett extremt sätt. Men vi kommer behöva fokusera på det som är allra nödvändigast i några veckor skulle jag tro.
21.55

Världsbanken lanserar en krisplan för att bistå länder som drabbas hårt av coronaviruset.

Över 15 månader ska den USA-baserade bistånds- och långivaren vara beredd att skjuta till motsvarande drygt 1 600 miljarder kronor, har dess styrelse beslutat.

I ett första steg riktas omkring 19 miljarder till det pågående arbetet med att hantera viruset i 25 länder. Däribland Indien, där ungefär tio miljarder kronor ska förstärka vårdens virustestning.

Dessutom kommer Världsbankens befintliga projekt i en rad länder att få ytterligare finansiering.

Världsbanksgruppens ordförande David Malpass säger att man agerar snabbt för att länder ska kunna möta virushotet och sedan återhämta sig snabbt från dess ekonomiska konsekvenser.

TT-Reuters-AFP

22.06
Socialminister Lena Hallengren (S) svarar i Aktuellt på frågan om personalen på äldreboenden borde ha skyddsutrustning:

- De borde ha den skyddsutrustning som krävs i situationen. Det handlar inte alltid om att ha all utrustning  hela tiden för säkerhets skull. Det måste användas på ett sätt så att vi säkrar så att personalen inte smittas eller sprider smittan vidare. Men vi kan inte ha allt material för säkerhet i alla situationer. De resurserna har vi inte.
22.11
Läser om att man får nya uppgifter hur viruset smittar. Min fråga är exakt hur smittas det? Och hur kan med säkerhet skydda sig tex om en familjemedlem är smittad och sjuk eller om man arbetar inom vården med smittade?
Snälla svara så tydligt som det bara går. Tack!
@Eva - 

Hej Eva!

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida om hur covid-19 smittar:

"Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser. Dropparna faller snabbt ner genom luften och når som regel inte längre än någon meter.
Viruset kan också överföras via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta. Man kan därför inte utesluta att smitta sker även från föremål. Det är dock ännu inte klarlagt hur länge viruset kan överleva på ytor och föremål. Material och förhållanden så som luftfuktighet, temperatur och solljus påverkar hur länge viruset överlever. Fortsatta studier får visa om spridning via ytor och föremål har någon betydelse för spridningen av covid-19.
Genom att vara noga med att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, hosta och nysa i armvecket, undvika att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun), samt att stanna hemma när man är sjuk kan alla bidra till att minska risken för smittspridning."
22.13
Lena Hallengren (S) understryker vikten för alla över 70 att följa restriktionerna:

- När vi säger att vi måste skydda gruppen äldre så är det viktigt att komma ihåg att det är en stor grupp. Det är alla över 70, där det är väldigt viktigt att man förstår att det är viktigt att hålla sig hemma och undvika onödiga sociala kontakter.
22.18

Fler personer har sökt till läkar- och sjuksköterskeprogrammet sedan ansökan öppnades, jämfört med samma period i fjol, skriver Dagens Nyheter.

Siffror från Universitets och högskolerådet (UHR) visar att läkarprogrammet har haft 23 procent fler sökande, och sjuksköterskeprogrammet 26 procent fler sökande under tidsperioden 16 mars-1 april. Ansökningsperioden pågår fortfarande.

-Det är en generell trend att rusningen till yrken som känns trygga och stabila ökar i kristider. När man ser att näringslivet har det allt svårare och allt fler företag börjar stå stilla så tänker man att nu är det läge att satsa på ett yrke som känns säkert, säger Roger Klinth, rektor på Ersta Sköndal Bräcke högskola som utbildar sjuksköterskor, till DN.

Sveriges läkarförbunds ordförande Heide Stensmyren tror att coronakrisen har fått fler att få upp ögonen för läkaryrket.

-Den har gjort det tydligt hur viktigt läkaryrket är, säger hon.

TT

22.23
Jag skulle vilja veta vilken ålder det är på våra döda i Sverige.
@Anna - 

Hej!

De flesta avlidna är 70 år och över. Flest döda finns i gruppen 80-90 år.

Här kan du se Folkhälsomyndighetens statistik:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/aktuellt-epidemiologiskt-lage/
22.36
Nu är det snart påsk och äggen brukar fyllas av godis, kan lösviktsgodis vara en smittoväg för detta virus eller kan man fortsätta köpa det?
@Jenny - 

Hej!

Så här skriver livsmedelsverket:

"Coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Det finns i nuläget ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten."

Däremot så uppmanade statsminister Stefan Löfven alla påskkärringar att "ställa kvasten på parkeringen i år".

Här svarar Livsmedelsverket på frågan om just lösviktsgodis:

https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/losviktsgodis-och-corona/
22.38

Jätteleverans kan fördubbla coronatestningen

SVT NyheterIgår natt landade ett specialchartrat plan med kinesisk testutrustning för coronavirus i Sverige. Idag packades robotar och testkit upp på SciLifeLab vid Karolinska Institutet KI i Solna. Om en vecka hoppas man kunna fördubbla landets testkapacitet.
22.47

Stockholms Lokaltrafik (SL) medger problem med trängsel, speciellt på bussarna, i strid med Folkhälsomyndighetens krav. Men på måndag ska kollektivtrafiken köra för fullt igen.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har klargjort att det utfärdats nya riktlinjer och att de som sköter kollektivtrafiken ska se till så att trängsel undviks samt att inställda turer inte är "acceptabelt".

De nya riktlinjerna kom sedan SL dragit ned på trafiken på grund av sjukdom, utom under rusningstid.

-Vi är medvetna om att det varit problem med trängsel, framför allt på bussidan, säger Helene Jakobsson, presstalesperson på SL.

Hon berättar att tunnelbanan och pendeltågen gått enligt vintertidtabell, men att trafiken dragits ner på bussar och lokalbanor.

- Nu när Folkhälsomyndighetens direktiv kommit om att vi ska köra så mycket det går är det också det budskap vi ger till våra trafikutövare. Vi tror och hoppas att det här kommer att vara på plats på måndag, men jag kan inte lova att det kommer att finnas full trafik i alla kanaler, säger Helene Jakobsson.

Hur tycker ni själva att SL lyckats följa riktlinjerna hittills?

-Vi är inte nöjda med hur det har sett ut.

 Är Folkhälsomyndighetens krav rimliga?

-Absolut, vi behöver göra det som krävs för att skydda de som inte får bli sjuka för då blir våra sjukhus överfulla, säger Helene Jakobsson. 

TT

22.55

Andrahandskedjan Myrorna stänger insamlingsboxarna och slutar ta emot skänkta varor på insamlingscentralerna på grund av coronakrisens effekter på försäljning och personalbemanning, skriver Myrorna i ett pressmeddelande.

"Myrorna hänvisar till att spara det man vill skänka hemma tills vidare eller lämna in i Myrornas butiker eller till produktionsanläggningarna i Göteborg och Stockholm".

Butikskedjans överskott går till Frälsningsarméns sociala hjälpverksamhet.

TT

23.40
Hej!
Lite ekonomi....
Jag kan verkligen inte detta, så frågan kanske är lite korkad....men ändå....
Det pratas om att Sverige ska låna pengar. Men från vem? Är inte alla länder i samma ekonomiska situation just nu? Vem kan låna ut pengar?
@Maja - Det är inte alls någon dum fråga! Staten lånar framför allt pengar av den privata sektorn, särskilt banker, pensionsfonder, försäkringsbolag och liknande, som vill placera en del av sina tillgångar i riskfria räntebärande papper (statsskuldväxlar och statsobligationer). Köparna finns både i Sverige och utomlands. Du kan läsa mer om hur det fungerar hos Riksgälden.
23.51
Jag hittar inte infon om restriktioner om Bröllop. ÄR det okej att ha mer än 50 gäster då det är ett privat evenemang? Har ni någon länk ? :)
@Diana - I Folkhälsomyndighetens senaste föreskrifter står att var och en har ett ansvar för att förhindra spridning av coronaviruset i enlighet med smittskyddslagen. Man bör därför bland annat avstå från att delta i "större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop". Generaldirektör Johan Carlson sade på presskonferensen när råden presenterades att det är allas skyldighet att följa dem.  
23.57
New York-borna uppmanas att bära ansiktsskydd
 
New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanar invånarna i storstaden att bära någon form av ansiktsskydd för att hindra smittspridning, rapporterar Reuters.
 
de Blasio sade på en pressträff att invånarna bör täcka ansiktet på något sätt när de är utomhus och nära andra människor. Det ska dock inte vara ett sådant ansiktsskydd som sjukvården använder och behöver.
 
Det kan vara "en scarf eller något du tillverkar hemma, som en bandana", säger de Blasio enligt CNN.
 
Smittskyddsmyndigheten CDC kommer eventuellt att uppmana alla amerikaner att bära ansiktsskydd, åtminstone de som befinner sig i områden med samhällsspridning. President Donald Trump kommenterade frågan på sin dagliga pressträff.
 
-Jag tror att CDC kommer att gå ut med en rekommendation och vill man följa den är det bra, men det kommer inte vara obligatoriskt, för vissa vill inte ha mask för ansiktet och det är OK. Men vill man använda en halsduk är det bra, sade Trump.
 
(TT)
00.26
Från USA kommer det nu uppgifter att covid-19 smittar både genom droppsmitta o aerosol smitta. Synpunkter på det?
@CarinaS - Aerosolsmittans betydelse har diskuterats ett bra tag och såvitt jag vet råder ännu ingen konsensus i frågan (dock har jag inte tagit del av de senaste uppgifterna från USA). Vill man följa försiktighetsprincipen är det bra att ta höjd för risken att viruset kan spridas med de små aerosoler som frigörs när man pratar eller andas med öppen mun, inte bara vid hostningar och nysningar. Forskning pågår i Lund, vilket Sjukhusläkaren skriver om.  
00.45
Det verkar inte trovärdigt att forskare på Covid-19 inte undersökt om det kan spridas med aerosoler. Det borde finnas rapporter vid det här laget. Kan ni hitta sådana och ge länkar?
@Coronavirus - Det har gjorts flera studier, men det är fortfarande oklart vilka slutsatser man kan dra av dem. En fråga är hur långt viruset kan spridas med aerosoler utandningsluften, en annan hur stora mängder som krävs för att en annan person ska bli infekterad. WHO betonar att det inte finns bevis för att smittan kan överföras på det viset. Kritiska forskare pekar i stället på gjorda studier och menar att man bör utgå från försiktighetsprincipen. Nature sammanfattar diskussionen och forskningsläget i en dagsfärsk artikel.
01.45
Riksantikvarieämbetet ska producera handsprit till vården
 
Riksantikvarieämbetets kulturvårdslaboratorium i Visby ska börja tillverka handsprit till vården, rapporterar Sveriges Radios P4 Gotland.
 
-Vi har ett välutrustat laboratorium i Visby som vi efter kontakt med Region Gotland har ställt till förfogande. Regionen har meddelat att det finns ett behov av handsprit – så nu kommer vi så fort det går börja producera för leverans, säger riksantikvarie Lars Amréus till radion.
 
10–15 personer från myndigheten kommer att arbeta med tillverkningen, dessutom ställs ytterligare personal till förfogande för Länsstyrelsen och Region Gotland.
 
-Det är informatörer och registratorer som är beredda att rycka in om läget förvärras och stötta upp krisorganisationen på ön, säger Amréus. 
(TT)
 
02.00
Oprah Winfrey donerar 10 miljoner dollar
 
Tv-stjärnan Oprah Winfrey donerar 10 miljoner dollar av sin privata förmögenhet till stöd för amerikaner som drabbats av coronavirusets effekter.
 
En miljon ska gå till en nystartad organisation för mathjälp, kallad America's Food Fund. Skådespelaren Leonardi DiCaprio och IT-jätten Apple är också engagerade i det initiativet, som riktas gentemot barn som inte längre får gratis lunch i skolan, familjer med låga inkomster, äldre och arbetslösa.

-Jag minns när jag växte upp med min mamma i Milwaukee, hur bidragen tog slut och vi behövde hjälp bara för att överleva. I sådana här tider är många fler människor utsatta, sade hon enligt nyhetsbyrån Reuters när hon offentliggjorde sina planer på sociala medier.
 
Hur Winfrey tänker använda resterande nio miljoner dollar har ännu inte framkommit. 
 
02.12
Flera lag vill avsluta nederländska ligan
 
Nederländska storklubbarna AZ Alkmaar och PSV Eindhoven gör Ajax sällskap i uppropet om att nationens ligafotboll bör avslutas i förtid på grund av den pågående pandemin.
 
"Vi anser att den rådande situationen med coronaviruset är extremt bekymmersam och att spela resten av säsongen inför tomma läktare är irrelevant", säger AZ-chefen Robert Eenhoorn till nederländsk media.
 
I går meddelade grannlandet Belgien att högstaligan avslutas med Club Brygge som mästare.
(TT)
02.58
Strandsatta svenskar på väg hem från Peru
 
Omkring 290 skandinaver som varit strandsatta i Peru är nu på väg hem, uppger Ekot i Sveriges Radio.
 
SAS-planet avgick från Lima i går och väntas landa i Köpenhamn under morgontimmarna. UD bekräftar att det finns svenskar ombord på planet, men uppger inte hur många det rör sig om.
 
Skandinaverna har varit fast i Peru på grund av de reserestriktioner som införts under coronakrisen. Resan har enligt SAS kunnat ordnas i samarbete med det danska utrikesdepartementet.
04.53
Wuhan varnas för ny smittovåg
 
På onsdag hävs avspärrningarna kring den kinesiska mångmiljonstaden Wuhan efter mer än två månaders isolering. Partichefen Wang Zhonglin uppmanar dock invånarna att fortsätta vara vaksamma och att inte lämna sina hem i onödan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
 
Det var i Wuhan som coronaepidemin startade och staden står för mer än hälften av Kinas 81 589 bekräftade smittfall.
 
Enligt officiella uppgifter har de hårda restriktionerna lyckats stoppa spridningen i Kina. De fall som upptäckts på sista tiden uppges framför allt handla om personer som har återvänt till Kina från andra länder, vilket har väckt farhågor om en ny våg av smittspridning. I går rapporterades 35 nya fall, samtliga importerade, uppger nyhetsbyrån AFP.
 
I onsdags infördes nya restriktioner i länet Jia i Henanprovinsen. Bland annat måste invånarna ha tillstånd för att få lämna sina hem. Orsaken är att en kvinna testades positivt för viruset efter att ha haft kontakt med en läkare som visade sig bära på viruset utan att ha några symtom, skriver AFP. 
06.29
Smittan slår hårt mot Spanien. 900 000 spanjorer har förlorat sina jobb, enligt SVT:s korrespondent Samir Abu Eid, som är på plats i Barcelona. Redan innan hade Spanien ett av EU:s största arbetslöshetssiffror.
06.33
Råd till anhöriga: "Ring dubbelt så ofta"
 
Besökförbudet på landets äldreboenden kan utlösa en våg av depression bland de boende.
- Och depression är en av de dödligaste sjukdomarna som finns för äldre personer, säger geriatrikprofessorn Yngve Gustafson.

De som bor på äldreboenden tillhör redan under normala omständigheter den grupp människor i samhället som lider allra mest av ensamhet. Det framgår av omfattande intervjustudier som har utförts löpande sedan flera år tillbaka av forskare vid Umeå universitet.
- Svår ensamhet och förvärrad depression är livshotande tillstånd, minst lika farliga för äldre som hjärtsvikt och cancer. Därför kan det här besöksförbudet få mycket svåra konsekvenser, om man inte får träffa sina nära och kära. Det ökar risken för depression, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet och ansvarig för forskningsprojektet Gerda.

Depression hos äldre har ofta komplexa orsaker, förklarar Yngve Gustafson. En vanlig underliggande orsak är undernäring, vilket är ett problem som drabbar närmare 30 procent av de som bor på äldreboenden. När anhöriga inte får hälsa på och hjälpa till med matningen riskerar det problemet att öka.
- Det blir som en ond spiral, som man pratar alldeles för lite om. När man äter för lite som gammal får man ofta brist på de ämnen som behövs för att bilda de signalsubstanser som behövs för att motverka ångest och depression, säger Yngve Gustafson.

Risken är då att symtomen möts med medicinering, tillägger han. Problemet är att antidepressiva läkemedel som regel inte har någon effekt på personer som är äldre än 80 år, eller som lider av demens. Det har visats i flera studier, som också slagit fast att medicineringen i stället kan ge svåra biverkningar, exempelvis hjärtrubbningar och balansproblem.
- Antidepressiva är sannolikt det läkemedel som orsakar flest fallolyckor bland äldre. Så det är ett väldigt dåligt alternativ att sätta in antidepressiva till den här gruppen, även om man tror att det gör gott, säger Yngve Gustafson.
TT: Vad ska man tänka på som anhörig i dessa tider?
- Ska man sammanfatta i ett ord så är det kärlek. Ring dubbelt så ofta, och försök gärna använda någon form av videosamtal. Man måste prova allt i det här läget, för det är oerhört utsatta människor.
(TT)
 
06.36
Vi som jobbar på reningsverk. Finns det risk att smittan överförs hos oss genom fekalier och urin?
@BrunoPowroznik - Man vet inte helt säkert, men coronaviruset verkar kunna spridas via avföring, enligt en kinesisk studie, där man undersökt 138 patienter på ett sjukhus i Wuhan. Du kan läsa mer här: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/risk-att-viruset-sprids-via-avforing
@BrunoPowroznik - Man vet inte säkert, men coronaviruset verkar kunna spridas via avföring, enligt en kinesisk studie, där man undersökt 138 patienter på ett sjukhus i Wuhan. Här kan du läsa mer: https://www.svt.se/nyheter/utrikes/risk-att-viruset-sprids-via-avforing
06.41
I Tyskland har antalet smittade av det nya coronaviruset stigit till 79 696, med 1 017 dödsfall, enligt statistik från Robert Koch institutet. Det rapporterar Reuters. Det innebär att antalet fall stigit med 6 174 från föregående dag. Dödstalet steg med 145 personer.
06.47
Thailand rapporterar 103 nya fall av coronasmittade och fyra nya dödsfall. Det skriver Reuters.
06.50
Militären hämtar döda på gatan i Ecuador

Militärer och poliser har hämtat mängder av döda kroppar på gator och i hem i Ecuadors största stad Guayaquil.
När staden och landet drabbas av coronaviruset har bårhusen överbelastats och många anställda räds att hantera smittade personers kvarlevor.
Anhöriga till människor som avlidit har den senaste tiden vädjat till myndigheterna då de tvingats ha kvar kvarlevorna hemma, samtidigt som det råder utegångsförbud i landet 15 timmar om dygnet. Filmklipp som spridits i sociala medier visar hur kroppar till synes dumpats ute på gatan.
På onsdagen syntes människor i heltäckande skyddsdräkter i staden. De bar iväg likkistor som helt och hållet lindats in i plast. Militären och polisen har hämtat kvarlevor av 150 personer de senaste tre dagarna, enligt regeringens talesperson Jorge Wated, som också bett om ursäkt i ett tv-framträdande.
Myndigheterna hade på torsdagsmorgonen lokal tid rapporterat totalt 120 virusrelaterade dödsfall i landet.
(TT)
 
06.55
I våra nordiska grannländer är dödssiffrorna per miljon invånare betydligt lägre än i Sverige (30,2 i Sverige jämfört med t ex Finland på drygt 3). Är inte det ett tecken på att Sveriges modell inte är den bästa för att hantera smittspridning och dödsfall? Eller kommer dessa länder som infört hårdare restriktioner få fler dödsfall längre fram då restriktionerna hävs pga att ingen flockimmunitet uppnåtts?
@Ulrika - Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare fått frågor om detta och han menade då att vi ligger i olika faser av smittan, alltså är det svårt att jämföra dödstalen.
07.11
Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin gästar Morgonstudion:
- Vi har minst information från Afrika. Man har inte råd att testa där.
07.13
- Jag tror att det sprider sig rätt så snabbt i Afrika. Fördelen är att befolkningen i Afrika är ganska ung. Man räknar med att det finns lika många 80-åringar i totalt i alla länderna söder om Sahara som i Italien, säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin.
07.15
Det största problemen för att få ner smittspridningen i Afrika, enligt Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin:
- Man måste tänka kostnadseffektivt. Framförallt att hålla avståndet och handhygienen. Vi måste se till att alla sjukvårdsinrättningar i världen har tillgång till rent vatten.
07.16
- Vi måste alla anstränga oss och följa de råd som finns, inte tänka "det där gäller inte mig", säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin i Morgonstudion.
07.17
Bekräftat: Stockholm Marathon skjuts upp
Efter spekulationer hit och dit är det nu bekräftat: Stockholm Marathon skjuts upp, meddelar arrangören på sin hemsida.
Med anledning av coronavirusets spridning och förbud om allmänna sammankomster med fler än 50 personer väljer arrangören att skjuta på loppet till den 5 september.
Den årliga löparfesten i huvudstaden lockade förra året 12 845 löpare till start.
(TT)
 
07.21
Om en vän fyller år och bjuder på middag, hur ska en tänka då? Hen bor i lägenhet, det kommer som minst vara fyra vuxna och två barn, det var länge sen vi sågs. Jag tänker på det här med social distansering. Vi skulle också behöva åka kommunalt dit. Svårt att hitta information om sådana här ”tillställningar”.
@Elin - Här kan du läsa om de restriktioner och råd som finns: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-detta-ar-de-nya-direktiven-fran-folkhalsomyndigheten
07.24
Finansminister Magdalena Andersson (S) gästar nu Morgonstudion:
- Det är inte pengarna som stoppar, det är personal och utrustning, säger hon om larmet från sjukvården.
På frågan om det behövs fler åtgärder för den svenska ekonomin svarar hon:
- Det handlar helt om hur utvecklingen ser ut nu om det krävs fler åtgärder. Där har vi visat att vi är snabbfotade, säger Andersson.
- På 90-talskrisen då hade vi en stor statsskuld. Där är vi väldigt långt ifrån. Där finns väldigt goda marginaler fortfarande, säger finansministern i Morgonstudion om var gränsen går.
07.26
På frågan om det behövs fler åtgärder för den svenska ekonomin.
- Det handlar helt om hur utvecklingen ser ut nu om det krävs fler åtgärder. Där har vi visat att vi är snabbfotade, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
07.27
Utrikesdepartementet vill i nuläget inte svara på hur många svenskar som befinner sig på det flyg med strandsatta skandinaver som just nu är på väg från Peru. UD säger att man får återkomma senare och att deras vision är att bistå alla svenskar utomlands.
07.29
- På 90-talskrisen då hade vi en stor statsskuld. Där är vi väldigt långt ifrån. Där finns väldigt goda marginaler fortfarande, säger finansministern i Morgonstudion om var gränsen går.
07.35
Hej! Jag har en fråga, vi säger om jag t.ex. får covid19, blir testad för det och sedan blir friskförklarad, kan jag då gå och hälsa på min mormor så bor på ett äldreboende? För om jag kan bevisa att jag har haft det och är frisk, borde ju inte jag kunna utgöra en fara henne och de andra på boendet?
@Nathalie - Hej! Det är förbjudet att besöka äldreboenden tillsvidare, detta gäller oavsett om man är frisk eller sjuk. 
07.44
I helgen öppnar fältsjukhuset i Älvsjö, där de som har covid-19 och behöver sjukvård kommer att hamna.
- Det är en bedömningen, men det vi kan säga det är att den här ökningen av sjukvårdsbehovet kommer att fortsätta den här veckan, nästa vecka och veckan efter det, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm i Morgonstudion.
07.48
Enligt Björn Eriksson är pengar inte problemet just nu. Däremot är det brist på personal.
- Vi måste ha många medarbetare i vården. Det är därför vi har gått ut till allmänheten, och vi har fått otrolig respons, men vi kommer behöva ännu fler. Alla de som jobbar i vården behöver vila och återhämtning. 
07.55
Larmade om virusspridning på fartyg – sparkas
Kommendör Brett Crozier oroades över spridningen av coronaviruset ombord amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt och vädjade i ett brev till överordnade om hjälp. Nu har han tagits bort från sin tjänst.

I brevet, vars innehåll läckt ut, beskriver han en dyster situation på fartyget och begär att de över 4 000 i besättningen evakueras och sätts i karantän.
Med hänvisning till att han överdrivit situationen, skött kommunikationen dåligt och visat dåligt omdöme tas han bort från tjänsten.
- Han såg inte till att säkerställa att det (brevet) inte kunde läcka ut och det är en del av hans plikter, säger Thomas Modly, tillförordnad chef för den amerikanska flottan.
114 av de drygt 4 000 ombord fartyget, som ligger för ankar vid Guam, har konstaterats smittade av coronaviruset.
Beslutet att straffa Crozier kritiseras från demokratiskt håll.
"Donald Trumps tillförordnade marinchef skjuter budbäraren – en kommendör som var trogen både sitt uppdrag att värna den nationella säkerheten och sin plikt att värna sin besättning", skriver presidentaspiranten Joe Biden i en kommentar efter citatet.
USS Theodore Roosevelt befann sig ute på Stilla havet när det första fallet av coronaviruset rapporterades från fartyget för en vecka sedan. Sedan dess har fartyget lagt till vid en flottbas vid Guam. De flesta har nu fått gå av och placerats i bostäder på land medan fartyget saneras.
(TT)
08.07
H&M:s försäljning rasade 46 procent i mars. (TT)
08.07
Läs mer om H&M:s delårsrapport här:

H&M:s försäljning rasade 46 procent i mars

SVT NyheterDet blev vinst under förra kvartalet, men under innevarande kvartal kommer det att bli en förlust för H&M, skriver bolaget i delårsrapporten.
08.10
Nu måste medierna verkligen våga ställa frågan: på vilka grunder skall nu patienter väljas ut till de alltför få IVA-platser och respiratorer som finns? När behovet är större än tillgången måste urvalet ske efter objektiva kriterier. Hur ser dessa ut??????
@Martin - Hej Martin! Socialstyrelsen presenterade en sådan i slutet av mars. Läs mer här och här.
08.12
Nu kommer inrikesminister Mikael Damberg (S) att medverka i Morgonstudion.
08.14
Mikael Damberg beskriver läget i Sverige som allvarligt:
- I början var det mer av en Stockholmsfråga, men nu ser vi att det sprids i hela Sverige. Vi behöver förbereda oss för att det blir värre.
08.16
Mikael Damberg berättar att han tittar med avundsjuka på Finland, som till skillnad från Sverige, inte har avvecklat civilförsvaret.
08.16
Hur påverkar detta arbetsmarknaden?
- Det kommer få en dramatisk effekt på arbetslösheten, säger Mikael Damberg.
08.18
- Vi kommer få en negativ prognos i år. Men prognosen visar också att när vi är igenom krisen kan det gå ganska högt upp. Men det är osäkra prognoser och beror på hur andra länder agerar. Gränserna har stängt och det påverkar handeln mellan länder, säger Mikael Damberg.
08.20
- Just nu handlar det om att rädda liv. Vi ska inte hamna i samma läge som Italien och Spanien. Den här här krisen kommer få stora ekonomiska effekter. Men gör stora stödpaket, i går passerade vi 100 miljarder kronor, säger Mikael Damberg.
08.34
Som vanligt när sossarna stiger i opinionsmätningarna då säger ni inte ett skit men när SD och högern gör då jävlar går det undan och visa det, ni är så genomusla hela SVTs nyhetsredaktion.
08.51
Finns det ett stort behov av blodplasma nu så allmänheten bör ge blod?
@Maria - Hej! Ja, det finns en sådan risk, här kan du läsa mer: https://www.svt.se/nyheter/en-bristsituation-kan-uppsta-ganska-snabbt
08.53
Brittiska matbutikskedjan Sainsbury’s som i samband med starten på coronakrisen i Storbritannien begränsade kunderna till att endast kunna köpa två eller tre paket av en vara säger att man nu bedömer att man kan ta bort dessa begränsningar - förutom på vissa extremt populära produkter som mjölk med lång hållbarhet, burktomater och pasta.
08.53
En vän i Canada fick inte skicka brev till Sverige ( igår) för " Sweden is not accepting any mail"
Stämmer verkligen detta??!
@Carina - Hej Carina! Enligt Postnords presstjänst tar Sverige emot paket från andra länder, däremot i mindre omfattning eftersom det går ett begränsat antal flyg nu. 
09.05

Regeringen har inga planer på att stoppa färjetrafiken till Gotland för att begränsa smittspridningen.

- Det är inte aktuellt att stoppa Gotlandstrafiken. Vi har en bra dialog med Gotlandsredieret. De har själva tagit ansvar för att reducera antalet passagerare, så det är inte någon risk för smittspridning, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

- Det är samtidigt viktigt att godstrafiken mellan Gotland och fastlandet fungerar.

Det har förekommit medieuppgifter om att regeringen överväger att stoppa resor till Gotland för dem som inte är folkbokförda på ön.

- Jag är glad över att stockholmare lyssnat på uppmaningen och bokat av sina resor och inte åker till Gotland under påsken, säger Eneroth.

09.11
Fler än 6 000 människor har nu avlidit i USA till följd av coronaviruset. 
09.37
09.54
Alldeles strax håller Stefan Ingves ett direktsänt tal med anledning av de olika åtgärder som Riksbanken har vidtagit.
09.55
Irak har portat nyhetsbyrån Reuters från landet i tre månader sedan nyhetsbyrån rapporterat att antalet smittfall i landet är mycket högre än myndigheterna sagt.
10.02
De senaste veckorna har varit några av de mest dramatiska Sverige har upplevt i modern tid. Jag har arbetat med många ekonomiska kriser, däribland tre stora i Sverige. Men jag har aldrig tidigare upplevt ett så snabbt förlopp och att det har fattats så många beslut på så kort tid, säger Stefan Ingves. Här kan man läsa Stefan Ingves hela tal.
10.04
Vi har en period bakom oss med mycket god ekonomisk utveckling och det ska vi vara tacksamma för, säger Stefan Ingves.
10.05
Om ett företag inte har efterfrågan på produkter har man sannolikt fortfarande kostnader. Det leder till varsel och uppsägningar och det är det vi har sett på senare tid, säger Stefan Ingves.
10.17

Den viktiga konjunkturmätaren inköpschefsindex visar att den privata tjänstesektorn i Sverige faller snabbt. Indexet rasade från 56,4 i februari till 46,7 i mars. Det är den snabbaste nedgången sedan indexet började mätas för 15 år sedan, och den lägsta siffran sedan 2012.

Det finns dock en viss eftersläpning på grund av allt längre leveranstider.

"Det är sannolikt mer av ett utbudsproblem än en ökad efterfrågan. Den underliggande utvecklingen kan därför vara lägre", säger Jörgen Kennemar, analysansvarig på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Jämfört med de länder som drabbats värst av coronaviruset är fallet i Sverige dock litet. I Spanien visade motsvarande siffra en nedgång från 52,1 till 23, ett ras som saknar motstycke i historien. Det ser nästan lika illa ut i Frankrike, där index faller från 52,5 till 27,4. I Tyskland rasar index från 52,5 till 31,7.

Normalt sett tyder ett indextal över 50 på tillväxt inom ekonomin, medan en siffra under 50 visar på en tillbakagång. (TT)

10.25
Det kommer en del frågor om de nya råden som presenterades tidigare i veckan så här kommer de igen i repris, från Folkhälosmyndighetens hemsida:
  • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
  • Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.
  • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
  • Arbetsgivare bör se till att personal och eventuella besökare håller avstånd. Arbetsgivare bör se till att anställda arbetar hemifrån om det är möjligt, samt
    se till att anställda undviker onödiga resor.
  • I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.

Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.

Är man över 70 bör man också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.

10.31

Fakta: Riksbankens krisåtgärder i korthet

  • Riksbanken har satt fart på sedelpressarna i coronakrisen, för att stimulera utlåning till drabbade hushåll och företag när ekonomin tvärnitar och säkra att det finns likviditet i banksystemet.
  • Stefan Ingves och hans direktion har utökat Riksbankens stödköpsprogram med 300 miljarder kronor. Stödköpen, som tidigare bara omfattat statsobligationer, omfattar nu även att inkludera bostads-, kommun- och företagsobligationer.
  • Gratis likviditetslån till företag via banker har också börjat erbjudas av Riksbanken, en åtgärd som enligt befintlig plan ska skjuta till 500 miljarder kronor i ny likviditet i banksystemet.
  • Riksbanken har också med hjälp av ett så kallat swap-avtal med USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på 60 miljarder dollar (cirka 600 miljarder kronor) börjat erbjuda bankerna billiga dollarlån så att det inte uppstår brist på dollar i banksystemet i turbulensen på världsmarknaden.
  • Riksbanken har även sänkt utlåningsräntan för lån över natten till bankerna till 0,20 procentenheter över reporäntan, från tidigare 0,75 procentenheter över. Riksbanken erbjuder samtidigt banker obegränsade mängder pengar mot säkerhet med tre månaders löptid till en ränta på 0,20 procentenheter över reporäntan.
  • Samtidigt har kraven på säkerheter för lån i Riksbanken mjukats upp, så att det nu bland annat går att använda bostadsobligationer för att låna i Riksbanken.
  • Riksbanken har också tillfälligt släppt in fler aktörer vid sidan av storbankerna som motparter i penningpolitiska transaktioner.

Källa: Riksbanken/TT

10.31
Fältsjukhus och andra temporära byggnader som behöver upprättas för att hantera spridningen av coronaviruset i Sverige ska tillfälligt slippa bygglov, meddelar regeringen som överlämnat förslaget till lagrådet. (TT)
10.35

Hur har coronakrisen förändrat vårt rörelsemönster? Det försöker it-jätten Google reda ut, baserat på platsdata från användare.

Den tydligaste trenden i Sverige: Uppsvinget för parker och andra rekreationsområden.

Besöken på platser som parker, botaniska trädgårdar och rastplatser för hundar var i slutet av mars hela 43 procent högre jämfört med ett genomsnitt för femveckorsperioden 3 januari–6 februari, det vill säga innan smittspridningen tagit fart.

Det är en större förändring än raset för kategorin "detaljhandel och rekreation" – exempelvis restauranger, caféer, köpcenter och biografer – på 24 procent, och nedgången för buss- och tågstationer och annan kollektivtrafik på 36 procent.

Besöken på arbetsplatser har minskat med 18 procent medan rörelser i hemmet ökat med 5 procent. (TT)

10.37
Rekordhög arbetslöshet i Norge
Arbetslösheten i Norge har ökat till 10,7 procent, enligt norska myndigheter. Det är den högsta siffra som noterats, och innebär att 301 000 personer är registrerade som heltidsarbetslösa.
- Vi har sett en drastisk försämring av arbetsmarknaden den senaste månaden. Många har blivit permitterade, säger Sigrun Vågeng på den norska myndigheten NAV, som motsvarar Sveriges försäkringskassa, arbetsförmedling och socialtjänst.
Räknar man även in de deltidsarbetslösa är 411 000 personer i Norge utan arbete. (TT)
 
10.40
Italien kan komma att förlänga sin karantän till 1 maj, rapporterar Reuters med hänvisning till de italienska myndigheterna. Blir det så och lättar man inte på reglerna kommer italienarna ha tillbringat drygt sju veckor hemma. Enligt det senaste officiella beskedet kommer karantänen vara till efter påsk. 
10.44
Stockholms stads äldrenämnd och krisledningsnämnd, där åtta politiska partier finns representerade, träffas på fredagen för att diskutera smittspridningen av coronaviruset på äldreboenden.
"Flera delar av stadens arbete kring corona har varit effektivt, men när det gäller äldreomsorg så ser vi en mycket oroväckande utveckling. Statsepidemiologen pekade ju särskilt på att det finns så många smittade på stadens boenden som en mycket allvarlig sak", säger Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S), i ett pressmeddelande.
Det är Socialdemokraterna som begärt det extrainkallade mötet och en fråga som partiet bland annat vill lyfta är så kallad kohortvård, som går ut på att isolera den smittade.
"Min förhoppning är att vi nu tillsammans kan besluta om ytterligare åtgärder", säger Wanngård vidare. (TT)
 
10.50
Företaget Husqvarna Group inför nu arbetstidsförkortning för 900 tjänstemän i Sverige. De flesta av dem vid anläggningen i Huskvarna. 
10.58
EU:s gemensamma reserestriktioner kan förlängas, enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Som det är nu gäller de till mitten av april. 
11.18

Corona stoppar tillverkning av corona-öl

Den mexikanska öltillverkaren Grupo Modelo som gör ölet Corona stoppar tillfälligt sin produktion sedan ölbryggning inte klassas som en nyckelverksamhet och därmed ska stoppas, enligt ett beslut från regeringen.

"Vi håller på att minska produktionen i våra anläggningar till absoluta minimum", skriver företaget i ett uttalande och tillägger att ett totalt stopp kommer inom några dagar.

Förutom Corona görs bland annat också ölsorterna Pacifico och Modelo av företaget som exporterar till 180 länder. En annan stor öltillverkare i landet – Heineken – kan också komma att stänga verksamheten under fredagen, enligt tidningen Reforma. Företaget har inte kommenterat uppgifterna.

I veckan förklarade regeringen ett nationellt hälsonödläge i landet till följd av coronapandemin. Över 1 500 fall har bekräftats i landet och 50 personer har avlidit efter att ha insjuknat.

(TT)

11.37
Antalet bekräftade fall av Covid-19 i världen har nu nått över miljonen, enligt aktuell statistik från Johns Hopkins University. Flest fall har USA (245 573), följt av Spanien (117 710) och Italien (115 242).
11.39
Ytterligare 932 dödsfall har registrerats i Spanien det senaste dygnet, rapporterar El País. Det är andra dagen i rad som landet redovisar dagliga dödssiffror på över 900 personer, men dagens siffra innebär det första minskningen i antalet dödsfall sedan 26 mars.  
Totalt 10 935 har nu avlidit i landet och 117 710 har bekräftats smittade, 7472 fler än igår. 
11.56
Försvarsmakten skjuter upp den stora övningen Aurora med 25 000 svenska och internationella deltagare som skulle hållits i maj och juni, rapporterar Ekot.
11.59
Några byar i Spanien har tagit coronakrisen i egna händer. För att skydda sig mot utomstående som kan bära på viruset har man satt upp vägbevakning och blockerat infarter med sandhögar, betongblock och staket, rapporterar El País.
Den spanska regeringen har tidigare gått ut och varnat kommunerna att de saknar befogenheter att vidta denna typ av åtgärder.
12.12

Krislägesavtalet för intensivvården aktiveras i Region Stockholm, meddelar Sveriges Kommuner och Regioner i ett pressmeddelande.

"Under ett akut krisläge, där det gäller att säkra personalförsörjningen för att kunna vårda sjuka och rädda liv, behövs en ökad flexibilitet för arbetsgivare och anställda", säger Ulf Olsson, vice ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR, i pressmeddelandet.

Beslutet kommer efter att Stockholms regionstyrelse begärt att avtalet ska aktiveras

Avtalet innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka och och att vårdpersonalen i sin tur får mer lön. En krisersättning på 120 procent av ordinarie lön betalas ut för varje arbetad timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

12.27

Sjöfartsverket delar ut skyddsmasker

1 000 skyddsmasker från Sjöfartsverket kommer att delas ut till Socialstyrelsen och Region Skåne. Myndigheten ska också skänka andra skydd, som skyddsväskor, och vätskeskydd, enligt ett pressutskick.

- Ja, det är från vårt eget lager, där har vi haft det här materialet, säger Sjöfartsverkets presschef Carl-Johan Linde till TT och fortsätter:

- Det är viktigt att vi också kan dra vårt strå till stacken och hindra vidare spridning.

750 av skyddsmaskerna skickas till Socialstyrelsen, resten fördelas till region Skåne och Västra Götland, enligt verket.

(TT)

12.42
Rekordökning av medlemmar i a-kassan
Över 125 000 svenskar gick med i a-kassan under årets första kvartalet, de flesta under mars månad, skriver Sveriges a-kassor i ett pressmeddelande.
Ökningen är markant jämfört med samma period 2019 då 5 700 nya medlemmar gick med i en a-kassa.
Regeringen annonserade ändrade regler för a-kassa tidigare i veckan, vilket man kan läsa mer om här.
12.47
Förra veckan gick Region Kalmar ut och varnade för att det finns en allmän smittspridning av corona-viruset i Torsås kommun. Nu sker samma sak i Kalmar kommun. I de flesta fall har smittan kunnat spåras till personer som varit i riskområden eller personer som träffats vid större sammankomster. Men nu finns fall där smittkällan är oklar, rapporterar SVT Småland

46 personer har konstaterats smittade i Kalmar län och tre personer har avlidit till följd av sjukdomen. 
12.51

Tiotusentals poliser och militärpoliser kommer att placeras ut över hela Frankrike under påsken för att kontrollera att de rådande karantänsreglerna efterlevs, rapporterar The Guardian.

Patrullerna kommer att upprätta kontroller på stora vägar och motorvägar i anslutning till städerna och tjänstemän i områden som vanligtvis brukar locka semesterfirare har uppmanats att göra det samma. 

12.58
Just nu håller länsstyrelsen i Norrbotten en presskonferens med anledning av coronakrisen för att ge en samlad bild av läget i länet och hur den påverkar samhällsviktig verksamhet. Den går att se här
13.17
EU säger att de är redo att bidra med 51 miljoner för att stötta Armeniens ekonomi och sjukvårdssystem som nu pressas hårt av coronavirusutbrottet, rapporterar Reuters.
Pengarna ska gå till att sjukhusutrustning och medicinsk arbetsträning för personal på sjukhus och laboratorier samt till att stödja medelstora företag. 

735 av landets tre miljoner invånare har bekräftats smittade av Covid-19 och sju personer har avlidit.
13.31
Med anledning av covid-19-pandemin sänder SVT en hälsning från Kung Carl XVI Gustaf innan Rapports 19.30-sändning på söndag kväll. Hälsningen kommer från Stenhammars slott i Sörmland, där kungen och drottningen sedan en tid tillbaka befinner sig.

Hälsningen sänds i SVT1 på söndag 5 april klockan 19.20 och på SVT Play.
13.36
Vi får ofta höra att ”kurvan måste plattas ut” o se grafiken som illustrerar det. Men jag ser sällan hur kurvorna ser ut i verkligheten för Sverige! Hur går det?
Hej Göran! Är inte helt säker på vad du menar med verkligheten men här kan du se kurvan över antalet smittade i Sverige. Och här statistik över antalet avlidna över tid. 
13.50
Finns det något som tyder på framgång med Sveriges strategi? Jämför med Norden.
Hej! Som det ser ut nu har Sverige och Norge nästan lika många bekräftade fall (över 5000) medan Danmark har nästan 3000 fall och Finland 1700, vilket är betydligt färre. Men det kan vara bra att komma ihåg att siffran påverkas av i vilken mån man testar i ett land. 
13.54
Om fem minuter håller Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen sin dagliga pressträff. Vi sänder direkt ovan.
14.27
Folkhälsomyndigheten har sagt att man vill göra 15-20 000 coronatester i veckan, hur ser det ut idag?
- I förra veckan tog vi ungefär 12 000 tester så det ökas därifrån, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
 
De slumpmässiga testerna håller på att analyseras och ska presenteras nästa vecka, enligt Wallensten.
14.32
Det är på väg att bli brist på läkemedel för intensivvården, för vilka regioner gäller det?
- Det är framför allt en oro för brist på många ställen. På några ställen i landet har man haft det svårare men jag vill inte kommentera var, säger Thomas Lindén vid Socialstyrelsen.

Varför vill du inte tala om det?
- Jag har inte en så tydlig bild av hur verkligheten ser ut så jag kan inte komma med en kvalitetssäkradbild över hur det ser ut i det olika regionerna.
14.35
Får vi räkna med fler avlidna om man inte löser läkemedelsbristen i intensivvården?
- Det beror på. Ett sätt är att vara uppfinningsrik. Ofta är de inte bara ett läkemedel som är det enda men kan behandla med. Man kan också tänka sig att man styr om läkemedlet så att det ges till de verksamheter som verkligen har behov av dem. 
14.52
Jätteras på amerikansk arbetsmarknad

Coronakrisen leder till ett stort ras för sysselsättningen i USA. Under mars försvann drygt 700 000 jobb från arbetsmarknaden, undanräknat jordbrukssektorn, visar nya siffror från landets arbetsmarknadsdepartement. Analytikerna hade förvisso väntat sig en minskning, men i snitt "bara" på 100 000 jobb.
I februari såg läget helt annorlunda ut, då tillkom 275 000 nya jobb.
Under mars steg arbetslösheten i USA från 3,5 till 4,4 procent. Ekonomerna hade räknat med en arbetslöshet på 3,8 procent.
Klart flest arbetstillfällen försvann ifrån servicesektorn, totalt 659 000. Även tillverkningsindustrin och handeln har drabbats hårt, där antalet jobb minskade med 54 000 respektive 46 000.
(TT-Reuters)
14.57
Sammanfattning av dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen: 

Sverige har nu 6 078 bekräftade fall av det nya coronaviruset och 333 avlidna, igår låg siffrorna på 5466 respektive 282. 469 personer har IVA-vårdats det senaste dygnet. 
- Per åldersgrupp ser vi att det är de äldsta som drabbas hårdast, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
- Är man över 70 ska man, även om man inte är sjuk, undvika nära kontakter med andra, fortsätter han.  

Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen på MSB, säger att påfrestningarna på sjukvård och andra samhällsviktiga verksamheter i kombination med störningar i produktions- och transportflöden har blivit så stora att de riskerar att få samhällspåverkan. 
- Det här är mycket större än något vi varit med om på senare år och svårt att förutse vad som kommer hända.
- Men vi klarar detta om alla aktörer ser till att ha koll på bortfall och vilka varor man är beroende av. MSB tillsammans med telekombolag har särskilt fokus för att minimera risken för överbelastningar. Vården är beroende av att infrastrukturen fungerar, säger hon. 
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger att det finns en läkemedelsbrist i landet. 
- Vi arbetar för att lösa det här och mobilisera fram mer läkemedel. Vi vill uppmana till att man ändrar sin praktik, i den mån man kan, så att konsumtionen hålls så låg som möjligt.
15.05
Systembolaget börjar slussa in kunder för att undvika trängsel och smittspridning, skriver TT.  100 personer har nyrekryterats för att sköta slussningen och möte den ökade kundtillströmningen.
15.08

200 miljoner i utökat mediestöd

Regeringen utökar mediestödet med 200 miljoner kronor riktat till Sveriges mediesektor som drabbas hårt till följd av coronavirusets utbredning.
– Det är oerhört angeläget med journalistik i hela landet, inte minst i tider av kris, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

Efterfrågan på nyheter är större än någonsin, säger Amanda Lind. Samtidigt har medier förlorat annonser och intäkter på oerhört kort tid. Det innebär att frilansjournalister står utan uppdrag, mediehus drabbas ekonomiskt och redaktioner tvingas permittera reportrar för att hålla kostnaderna nere.
Pengarna kommer fördelas som ett akut distributionsstöd första året och kommer att omfatta fler tidningar än driftstödet gör, bland annat gratistidningar.
Hur många jobb stödet kan rädda går inte att säga.
-Jag är medveten om att behoven är oerhört stora. Vi kommer att följa utvecklingen noga, säger Amanda Lind.
Regeringen föreslår också två tillfälliga regeländringar: Presstödet kommer tillfälligt kunna betalas ut i förhand. Det handlar om 600 miljoner kronor. Samtidigt slopas kravet på att tidningar ska ha 55 procent eget material för att ha rätt till presstöd, tillfälligt.
15.34
Coronavirusets utbredning har inneburit att annonsintäkterna rasat. Flera mediehus uppger att de kan förlora uppåt 50 procent av sina annonsintäkter under april, enligt enkätundersökning som branschorganisationen TU – Medier i Sverige gjorde tidigare i veckan.
15.43
En man i Norge har dömts till 75 dagars fängelse för att ha spottat på en polis och hotat att smitta med coronaviruset, skriver NRK. Mannen döms för hot mot tjänsteman.
15.51

Från och med nästa vecka drar SAS ner sin flygkapacitet ytterligare och behåller bara ett flygplan i trafik. Planet kommer att trafikera fem destinationer: Arlanda, Umeå, Luleå, Kiruna och Visby. All övrig inrikestrafik upphör, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

För drygt två veckor sedan pausade SAS merparten av sin trafik och permitterade 90 procent av sin personalstyrka, nästan 10 000 personer.

16.07
SVT sänder Eurovision-vecka
Eurovisionfinalen i Rotterdam fick ställas in men nu ordnar SVT istället en Eurovision-vecka för de svenska tittarna.
– Nu om någonsin behöver vi något positivt att se fram emot. Därför är det med stor glädje som vi kan berätta att vi kommer att kunna samlas framför Eurovision-sändningar i maj. Programmen kommer att se lite annorlunda ut, men vi räknar med att bjuda på en musikfest som engagerar och underhåller i sann Eurovision-anda, säger Anette Helenius, projektledare på SVT i ett pressmeddelande.
Eurovision-veckan startar lördag 9 maj med Inför ESC där David Sundin och Christer Björkman presenterar årets 41 bidrag. Via Mello-appen kommer publiken att kunna rösta om vilka 25 bidrag de vill se i final. Den 14 maj visas finalisternas bidrag i SVT och tittarna får rösta fram svenska folkets favorit.
Den 16 maj visar SVT och flera andra länder ett hyllningsprogram till de bidrag som aldrig fick chansen att tävla. Enligt Eurovisions regler får inte de låtar som vann i år tävla 2021.
16.09

Förlängd reseavrådan till 15 juni

Utrikesdepartementet förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder till den 15 juni.

"Nu är inte rätt tid att resa – varken in- eller utrikes", säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT via sms.

Icke-nödvändiga resor omfattar besöks- och turistresor. Det kan exempelvis finnas samhällsviktiga arbetsresor som bör göras ändå, har UD tidigare meddelat.

Samtidigt uppmanar UD alla utlandsresenärer som har för avsikt att återvända till Sverige inom en relativt snar framtid att resa hem snarast. Den som är ute och reser bör hålla "tät kontakt" med såväl flygbolag som rese- och försäkringsbolag.
 

16.15
Hej alla! Vi har under dagen upplevt flera tekniska problem med direktrapporteringen. En av dem har varit att det periodvis inte fungerar att svara på frågor. Vi har felanmält problemen och hoppas att ni kan ha överseende med detta idag. Och tack för att ni följer vår rapportering!
16.15
Det är mycket frågor om kurvan som kommer. Om jag förstått det rätt så är toppen på den flacka kurvan vad sjukvården klarar av men detta svar kommer inte fram i frågestunden. Har jag fel? Sven.
@SvenNilsson - Både en brant och en flack kurva har en topp, men på den flacka kurvan ligger toppen under vad sjukvården klarar av. Mer här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-maste-vi-platta-ut-kurvan
16.21
Hej!
På vilket sätt skyddas lärare och förskolepersonal?
Många är äldre och avrådda från att träffa egna barnbarn.. men andras barn går bra?
Sluta ignorera denna fråga! Varför vågar ingen svara på detta??
@Lina - Exempelvis så bedriver många grundskolor, gymnasieskolor och universitet distansundervisning för att motverka spridning. 
Både barn och vuxna ska stanna hemma om de känner sig sjuka och låta bli nära kontakt med äldre. Det finns inget som tyder på att barn smittar i högre utsträckning än vuxna. 
16.23
Är inte kurvan över antal smittade ganska ointressant med tanke på hur olika testningen är i olika länder? Kurvan över andel döda borde väl säga mer och där tycker jag inte att Sveriges kurva ser speciellt positiv ut. Den verkar inte bli särskilt platt vilket väl borde tyda på att den svenska strategin inte fungerat hittills?
Kurvan över smittade är intressant för att den visar hur snabbt smittan sprider sig och med detta om sjukvården kommer hinna ta hand om alla som behöver sjukvård. Vilket är det problem man försöker lösa med alla åtgärder - att inte överskrida sjukvårdens kapacitet. Den svenska kurvan börjar stiga nu, men den var platt länge vilket faktiskt har betydelse för hur hög den blir till slut. Mer här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/det-har-ar-dag-noll
16.31
Vad innebär UDs avrådan? Får man tillbaka pengarna för den bokade resan nu?
@Olof - Om du har bokat en paketresa har du rätt till avbokning med full återbetalning under den tidsperiod som avrådan gäller. Om du har bokat flygbiljett är lagstiftningen inte lika tydlig.
16.34
Belastningen på Vårdguiden 1177 har varit hög den senaste månaden. 
Under mars gjordes 19 miljoner besök på 1177.se. I februari låg siffran på 14 miljoner. Information om det nya coronaviruset och andra relaterade sjukdomstexter var de mest besökta, enligt ny statistik från sjukrådgivningstjänsten.

Trycket på telefontjänsten ökade också i mars. Antal mottagna samtal ökade till 780 000 jämfört med 525 000 i februari. Många samtal handlade om covid-19 men ökningen kan också bero på att många valt att göra sitt vårdärende digitalt, istället för att besöka sin vårdcentral.

 
16.51
Jag undrar varför all personal på äldreboenden och hemtjänsten testas inte. Som det är i dag så har många aktörer inte utbildad personal på dessa arbetsplatser. Våra äldre ska tas hand om.
@RaijaFri - Folkhälsomyndigheten har sagt att testerna ska utökas rejält de kommande veckorna och att det i första hand är vårdpersonal som jobbar med äldre som ska testas. Förhoppningsvis blir det så!
16.55
EU-kommissionen tar tillfälligt bort alla tull- och momsavgifter på importen av medicinsk utrustning och skyddsutrusning som används för att bekämpa coronaviruset. Det gäller bland annat ansiktsmasker, testmaterial, respiratorer. Beslutet gäller i sex månader framåt, med möjlighet till förlängning.
17.03
Finns det någon statistik över hur många test som görs i Sverige per dag?
Hej Tina! Per dag kan jag tyvärr inte svara på men enligt Folkhälsomyndigheten genomfördes 12 000 tester förra veckan. 
17.10
Vår dotter är beräknad att födas den 2:e juni. Finns det risk att även Förlossningsavdelningen och BB skall ha omvandlats till IVA då? Tack :)
@Nikos - Det ska du inte behöva vara orolig över. Någon sådan prognos har inte presenterats, och under presskonferensen idag var MSB tydliga med att vården av dem som insjuknat av coronaviruset inte får slå ut den övriga nödvändiga vården.
17.22
Många har frågat vilka läkemedel som Socialstyrelsen syftar på när de säger att det råder en läkemedelsbrist på vissa håll i landet. 
SVT har ställt frågan till Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, som svarar så här: 

"I detta avseende tittar vi särskilt på intensivvårdsläkemedel av olika typ. Det vi idag kallar brist är att vi ser bristnotering på vissa läkemedel, dvs att vårdverksamheter inte kan få besked om leveransdatum när de beställer. Vi ser inte att vårdverksamheter är utan läkemedel. Ändå har vi valt att i detta läge mana till eftertanke och hushållning i läkemedelsanvändningen."

17.31
Liksom Sveriges kung Carl Gustaf kommer Storbritanniens drottning Elizabeth att tala till nationen på söndag med anledning av coronaviruset, rapporterar BBC.
Dödssiffran i landet har ökat med 684 det senaste dygnet, totalt 3 611 personer har avlidit och 38 681 har bekräftats smittade. 
17.34

Sverige överväger anmäla Frankrike för masker

Fyra miljoner skyddsmasker som Mölnlycke importerat från Kina har stoppats i Frankrike. Den svenska regeringen överväger att anmäla ärendet till EU-kommissionen som ett regelbrott.

- Det kan vara dags för det tunga artilleriet, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Fortfarande har många länder exportrestriktioner av kritiskt sjukvårdsmaterial inom EU. Utrikesminister Ann Linde (S) och Anna Hallberg ser det som mycket allvarligt.

- Nu är det dags att ta kontakt med Frankrike igen, säger Anna Hallberg.

- Men det finns också en möjlighet att anmäla det här som ett överträdelseärende. Det här är ett brott mot reglerna för den inre marknaden.

Det allvarliga består i, anser Hallberg, att om alla länder gör som Frankrike så innebär det problem för alla, det finns inget land som klarar att försörja sig självt med till exempel skyddsutrustning.

(TT)

17.39
Tycker ni nervärderar dom som sitter och skriver. Det är ju inte meningen att man ska behöva sitta och skriva hur många gånger som helst.,
@Bergström - Detta är i första hand en kanal för nyhetsrapportering. Vi besvarar frågor i den mån det finns tid över, men det kommer in flera frågor i minuten så vi kan omöjligt hinna med alla. Och en del frågor kan vi helt enkelt inte svara på tyvärr. 
17.48
Kan staten tillhandahalla masker till de som har fatt corona sa att det kan gora ngt mer an att bara sitta hemma?
@Masker - Nej, den som är smittad behöver hålla sig hemma och undvika kontakt med andra. Masker ger inte något hundraprocentigt skydd.  
17.51

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en intervju med Dagens Nyheter att många människor i Sverige kommer att dö i covid-19.

– Vi kommer att få räkna de döda i tusental. Det är lika bra att vi förbereder oss på det. 

Löfven får bland annat frågan om hur han ser på att andra länder har valt en annan strategi än Sverige.

– Jag tycker inte att man ska dramatisera den bilden för mycket. Alla länder funderar på hur man ska göra den sociala distanseringen och hur sjukvården ska stärkas – sen gör vi på lite olika sätt. Ibland beror det också på att vi är i olika faser, säger han. 

18.14

Dortmund upplåter arenan till coronapatienter

Tyska fotbollsklubben Borussia Dortmund gör om delar av sin arena Signal Iduna Park till ett medicinskt center att använda under bekämpningen av coronapandemin.

Redan på lördagen ska man kunna testa misstänka fall av covid-19 samt inleda lättare behandling av bekräftade smittade.

"Vår arena är stadens flaggskepp... Tekniken, infrastrukturen och ytorna gör den till en perfekt plats för att hjälpa människor som potentiellt är smittade", säger Borussia Dortmunds ordförande Hans-Joachim Watzke.

Stadion, som under en fotbollsmatch har kapacitet att ta in 81 000 personer, ska vara redo att fungera som medicinskt center från och med lördag.

(TT)

18.17
I takt med att allt fler insjuknar i Covid-19 jobbar sjukhusen nu hårt för att öppna fler IVA-platser. Men den stora flaskhalsen är bemanningen. Om detta varnar nu ett antal inom vården som SVT Nyheter talat med.
- Vi är i katastrofläge och använder oss av personal som inte har rätt utbildning eller erfarenhet, säger en ur intensivvårdspersonalen i Stockholm.
18.27
Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger i ett filmat tal på fredagen att det är för tidigt att lätta på restriktionerna i landet, trots att antalet smittade just nu stiger i långsammare takt än tidigare, rapporterar Reuters.

- Regeringen och jag funderar över hur vi kan åstadkomma två saker samtidigt: värna våra medborgares säkerhet och även påbörja processen att återgå till det normala livet ett steg i taget, säger hon. 
18.30

Ytterligare 776 personer har avlidit till följd av coronaviruset i Italien, det är ungefär lika många som under gårdagen. Den totala dödsiffran i landet ligger nu på 14 681, rapporterar Reuters. 

18.39
På flera sjukhus sker stora omställningar för att kunna ta emot flera coronasjuka patienter. Här nedan ser ni två bilder från Karolinska sjukhuset i Huddinge, där man precis ställt om 23 nybyggd operationssalar till en intensivvårdsavdelning med 66 sängplatser. Foto: SVT. 
 
18.48
På fredagskvällen höll Världshälsoorganisationen WHO en presskonferens om coronavirusets framfart. 
- Det bästa sätter för länder att kunna lätta på sina restriktioner och få ner de ekonomiska effekterna är att attackera coronaviruset med ett aggressivt och omfattande paket med åtgärder som vi har talat om många gånger tidigare: hitta, testa, isolera och behandla varje fall och spåra varje kontakt, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. 
- Om länder skyndar på att lyfta sina restriktioner för snabbt kan viruset börja spridas igenom och de ekonmiska effekterna bli ännu allvarligare, fortsätter han
18.56
WHO presenterar under presskonferensen tre huvudområden som varje land bör fokusera på för att minska spridningen:
1) Se till att grundläggande åtgärder för folkhälsan är finansierade, inklusive tester och kontaktspårning.
2) Stärka grunden för hälsosystem, så att sjukvårdsarbetare får sina löner och hälso-och sjukvårdsanläggningar kan köpa in nödvändiga medicinska varor.
3) Att göra vården gratis och tillgänglig för alla. Om människor skjuter upp eller avstår från vård eftersom de inte har råd med den, skadar de inte bara sig själva, de gör covid-19 pandemin svårare att kontrollera, konstaterar WHO. 
18.58

Maja Marklund, direktör på Läkemedelsverket, delar bilden av att det finns en ökad efterfrågan på intensivvårdsläkemedel. Exempel på sådana läkemedel är antibiotika, syrgas, febernedsättande och olika infusionsvätskor.   

Maja Marklund understryker dock att det i dagsläget inte finns någon brist, även om det finns en risk för att det skall uppstå.   

- Oron är befogad. Det finns restnoteringar på intensivvårdsläkemedel, men en restnotering innebär inte att ett läkemedel kommer att ta slut, säger hon till SVT och fortsätter: 

- Det är förståeligt att en risk för brist uppstår när hela världen i princip efterfrågar samma läkemedel. Produktionen hänger inte med. 

19.06
Hej,
Jag upplever att det är otydligt om man tillhör riskgrupp om man är under 70. Ät t.ex. barn med hjärtfel riskgrupp?

SNÄLLA LÄNKA INTE TILL" här finns mer information om detta". För det finns det inte.

Ett enkelt ja eller nej:
Kan de under 70 år tillhöra riskgrupp och behöver därmed stanna hemma?

Tack på förhand!
@Oroligmamma - Ja även personer under 70 år kan tillhöra en riskgrupp. Men kombinationen hög ålder och underliggande sjukdom leder i högre grad till allvarligare symtom. Hjärt- kärlsjukdom kan innebära en förhöjd risk, enligt Folkhälsomyndigheten. Angående om man ska stanna hemma eller inte föreslår jag att du kontaktar informationsnumret 11313. 
19.33

IMF-chefen Kristalina Georgieva, som deltar i WHO:s pressträff, säger att coronaviuset har skapat en kris som inte liknar någon annan och att vi befinner oss i "mänsklighetens mörkaste timme", rapporterar CNBC

- Aldrig i Internationella valutafondens historia har vi bevittnat en världsekonomi stanna upp. Det här är långt värre än den globala finanskrisen, säger hon. 
 
Georgieva säger att hon jobbar med Världsbanken och andra internationella finansiella institutioner för att lindra de ekonomiska effekterna av krisen. 
- Vi har vår en biljon dollar stora "krigskassa" och vi är beslutsamma att använda så mycket av den som behövs, säger hon. 
19.47
Tredje gången gillt!
Finns det uppgifter hur många som blivit friskförklarade efter varit smittade?
@BerntE.T. - Hej! 223 697 personer har friskförklarats i världen och 205 personer i Sverige, enligt John Hopkins University.
19.53
WHO sade på en presskonferens i dag att det kan finnas "element av luftburen smitta" bakom covid-19-utbrottet. Det skulle i så fall innebära att mindre droppkärnor, så kallade aerosoler, kan spridas med luften och inandas. 
 
Forskare är överens om att viruset i huvudsak sprids genom droppsmitta och symptom som hostningar, nysningar eller genom beröring av smittade ytor och människor. Dessa droppar når som längst en armlängds avstånd innan de faller till marken.
Om viruset kan vara luftburet är inte vetenskapligt belagt men något som många undersöker, vilket vi skrev om tidigare i dag: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-ifragasatter-om-corona-ar-en-droppsmitta
20.05

Chefen för Frankrikes hälsomyndighet Jerome Salomon berättar på en presskonferens i kväll att antalet döda till följd av covid-19 stigit från 5 387 till 6 507. Från landets äldreboenden rapporterats om 17 827 misstänkta eller bekräftade fall.

Tidigare rapporterade Frankrike bara om dödsfall som inträffade på sjukhusen. Men sedan någon dag tillbaka har man börjat räkna och rapportera om virusrelaterade dödsfall på landets äldreboenden, vilket har ökat siffran över antalet döda kraftigt.

20.30
Vita huset meddelar att från och med i dag kommer alla människor som förväntas komma i kontakt med president Donald Trump eller vice president Mike Pence att testas för covid-19, rapporterar nyhetsbyrån AP.
20.45
Hörde på nyheterna att Sverige ska ha en totalförsvars övning och en internationell övning Aurora 20. Tycker inte detta stämmer med vår information från myndigheterna att vi inte ska förflytta oss för mycket.
Låt dessa övningar flytta ut till nästa år och låt de utländska militärerna stanna på hemmaplan och hjälp till med den inhemska befolkningens behov.
@BirgittaRAndersson - Militärövningen Aurora skjuts upp och kommer tidigast att genomföras 2021 
21.04
Hej. Det skrivs nu att det är över 1 miljon personer över hela världen som är smittade av covid19. Därför undrar jag kort och gott: Av de som sedan står som avlidna respektive friskförklarade är dessa personer inklusive ELLER exklusive den miljonen som är smittade?

Om det är inklusive smittade då borde det rimligen, i skrivande stund, vara drygt 794000 personer och inte över 1 miljon som är smittade. Men eftersom jag inte vet om det är på det sättet skulle jag gärna önska att ni kunde försöka hitta ett svar på det.

Har ni möjlighet att kolla upp det?
@Villveta - Totalsiffran gäller alla bekräftat smittade av covid-19. Avlidna och tillfrisknade är inräknade i den siffran.
I vår grafik kan du se läget land för land: 
21.23
Återbetalningar för inställda resor dröjer
Flygbolagen hävdar att både resenärer och resebyråer ska få pengarna tillbaka till för de resor som ställts in på grund av coronavirusutbrottet. Men hur lång tid det kommer kan varken SAS eller Norwegian säga i nuläget.
-Coronakrisen är något vi aldrig har varit med om förut. Vi har i nuläget ett enormt tryck på vårt kundcenter, och hanterar ärenden så fort vi har möjlighet, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian till TT.
Resebyåerna, som enligt lag ska återbetala kunder för inställda resor inom 14 dagar, har hamnat i en svår situation när de inte fått tillbaka pengar från flygbolagen.
Didrik von Seth, generalsekreterare i Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen (SRF), kallar läget akut och föreslår att en fond upprättas som resenärer kan söka ersättning från.
Civilminister Lena Micko utesluter inte att det kan komma fler åtgärder för att hjälpa resebranschen.
-Det kommer in många förslag till regeringen och Regeringskansliet om hur konsekvenserna av virusutbrottet kan mildras, vilket vi så klart välkomnar, kommenterar hon förslaget.
Den 19 mars beslutade regeringen om ett stödpaket för flygbranschen, där kreditgarantier får användas för att undvika konkurs.
21.50
Behovet av intensivvård för covid-19-patienter ökar snabbt i Stockholm. Enligt den senaste rapporten från regionen får 157 patienter intensivvård.
Även antalet iva-platser har ökat snabbt, från 90 före coronavirusets utbrott till i nuläget 250.
Den största utmaningen är inte antalet platser utan att få personalbemanningen att räcka till. Enligt Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för Läkarföreningen i Stockholm, är ett problem att många behöver vara hemma med lätta förkylningssymptom eftersom de inte kan testas för covid-19.
-Kapaciteten (för tester) ökar, men den ökar alldeles för långsamt, säger han till TT.
21.53
Tack för bra rapportering! Jag har symptom på covid 19. Jag bor i villa och undrar om jag får vara i min trädgård eller om jag måste stanna inomhus. Tacksam om ni vill hjälpa mig att förstå om jag utsätter någon för smittrisk.
@Smittad - Enligt Folkhälsomyndigheten är det bra att komma ut och få sol och frisk luft. Det viktiga om du har några symptom är att hålla avståndet till andra människor. 
22.34

Regeringen vill ha mer makt – begär att få kringgå riksdagen under coronakrisen

Regeringen vill ha mer makt att fatta beslut för att bekämpa coronasmittan utan riksdagens godkännande. I ett pm som SVT tagit del av ska den nya lagen bland annat innebära att regeringen får rätt att införa tillfälliga begränsningar för folksamlingar, stänga köpcentrum, nattklubbar och restauranger och att införa restriktioner för transportsektorn. Lagen är tänkt att gälla mellan april och september.
Regeringen har sökt stöd hos riksdagspartierna för sitt lagförslag. Moderaterna är kritiskt till delar av förslaget och vill att riksdagen ska få rätt att pröva åtgärder i efterhand och att beslut som riksdagen då röstar nej till upphävs.  
22.48
Hej har man sagt något om varför man ställt in nationella prov för niondeklassare när dessa ändå är kvar och går i skolan som vanligt? Känns tråkigt att mista den möjligheten att slipa på sina betyg inför gymnasievalet.
@Mamman - Det beror till stor del på att skolorna har en så pressad och osäker situation. Då är det inte lämpligt att skicka ut hundratusentals prov som skolpersonalen sedan ska ta hand om. 
22.51
Hur blir vi informerade om utvecklingen över helgen? Tror att många vill veta!
@EuvorBenson - Det är bara att hänga kvar här på SVT Nyheter. Vi rapporterar dygnet runt alla dagar i veckan
22.54
Unga i Turkiet får utegångsförbud
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan beordrar alla som är yngre än 20 år att inte lämna sina hem. De nya reglerna som införs med anledning av coronaviruset träder i kraft vid midnatt mot lördagen.
Drygt 30 städer, däribland huvudstaden Ankara samt Istanbul, ska också delvis isoleras. Fordonstrafik till och från städerna förbjuds i två veckors tid. Undantag görs för genomfartstrafik samt för transporter av bland annat mat och sjukvårdsmaterial.
Obligatoriskt munskydd införs för dem som ska handla i affärer eller på marknader.
Ankara har tidigare stoppat internationella flygningar, minskat inrikestrafik, stängt skolor, barer och kaféer samt ställt in större bönestunder i syfte att hindra smittan.
I slutet av mars beordrade Erdogan medborgare över 65 år samt personer med kroniska sjukdomar att stanna hemma. Över 20 000 fall virussmittan har konstaterats i Turkiet. Minst 425 personer har avlidit i sviterna av sjukdomen covid-19.
(TT)
EPA/Sedat Suna
23.28
Nu går vi över till nattbemanning i vår direktrapportering och vi kommer därför kunna svara på era frågor mindre frekvent än under dagtid. Vi fortsätter förstås att uppdatera er med de viktigaste nyheterna om coronapandemin.
23.32
Svenskt Näringsliv: 350 000 fler utan jobb

Branschorganisationen Svenskt Näringsliv har gjort beräkningar utifrån bokslut från nästan en kvarts miljon företag, och ungefär 30 000 företag riskerar konkurs vid nedstängning i en månad.
"Ett scenario där en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten skulle innebära att arbetslösheten ökar med mellan 300 000 och 350 000 personer bara genom konkurser", skriver Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, på Dagens Nyheters debattsida.
För att undvika detta vill han se ytterligare ett stödpaket på 200 miljarder kronor från regeringen. Svenskt Näringsliv vill bland annat se sänkta räntor och att företag slipper betala någon lön alls under korttidspermittering. (TT)
 
00.13
Amerikaner uppmanas bära ansiktsmask
USA:s president Donald Trump sa i kväll på en presskonferens att den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC nu ger rådet till alla i USA att skydda ansiktet. Men man ska inte använda en medicinsk mask, för de behövs inom vården.      
- Maskerna kommer att vara en frivillig sak. Det är frivilligt, du behöver inte ha en, jag själv kommer troligen inte bära någon, säger presidenten.  
Igår uppmanades boende i New York och Los Angeles att skydda ansiktet.
AP Photo/David J. Phillip
00.55
Staten, kommuner och regioner har sett extremt höjda priser på handdesinfektion och andra hygienprodukter från en av sina leverantörer – men vanliga konsumenter verkar inte behöva oroa sig för samma typer av prishöjningar, visar SVT Nyheters rundringning till ett antal apotekskedjor.
 

Apoteken: Vi kommer inte höja priserna på handsprit

Staten, kommuner och regioner har sett extremt höjda priser på handdesinfektion och andra hygienprodukter från en av sina leverantörer – men vanliga konsumenter verkar inte behöva oroa sig för samma typer av prishöjningar, visar SVT Nyheters rundringning till ett antal apotekskedjor.
01.53

Brasiliansk bönedag mot viruset

Brasiliens president Jair Bolsonaro har utlyst söndagen som nationell dag för fasta och bön för att "befria Brasilien från denna ondska", det vill säga coronaviruset.
Bolsonaro har konsekvent tonat ner faran med viruset och gått mot såväl sin egen hälsominister som de lokala guvernörer och borgmästare som infört egna restriktioner. (TT)
 
02.46

Oro för pendlare om Finland stänger gräns

Sverige och Finland diskuterar om gränsen ska hållas öppen för arbetspendling, skriver DN.
Finlands regering har beslutat att skärpa bland annat reglerna för gränspasseringar. Skärpningen väntas röstas igenom i parlamentet inom kort och sjukvården i region Norrbotten kan drabbas hårt om gränsen stängs.
 

04.03
Vet vi egentligen när det startade? Vi hade, så här i efterhand, alla symptom i höstas. En av oss i familjen var också inlagd i två veckor inkl intensivvård. Det omtalade mönstret på lungorna stämmer också. Man hittade inte vilket virus, förbryllad läkarkår. Flera frågor kring om vi besökt andra länder.
@Anonym - Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019. Virusets ursprung har spårats till en marknad i Wuhan. Forskare ser det som mest sannolikt att djur är den primära smittokällan till viruset.  Här kan du läsa mer det, bland annat om det första bekräftade fallet i Sverige.
04.42

Tre minuters tystnad i Kina

Kina sörjer de avlidna i coronavirusets spår. Flaggorna över hela landet har halats till halv stång och alla former av underhållning har ställts in. Klockan 10.00 Pekingtid under lördagen stannade landet när tre minuters tystnad observerades medan flyglarm, sirener och signaler från bilar, tåg och fartyg tjöt. I Wuhan, huvudstaden i Hubeiprovinsen där coronaviruset började spridas, ställdes alla trafikljus om till rött och all trafik stod stilla under de tre minuterna.
Under fredagen steg den officiella siffran över smittofall i landet med 19, till 81 639 personer. 3 322 människor uppges ha avlidit.
Ju Huanzong/Xinhua via AP
06.27
Coronaviruset väntas slå extra hårt i södra USA
 
New Orleans är vid sidan av storstäderna New York och Seattle en av de platser där det nya coronaviruset sprider sig snabbast i USA.
Men i New Orleans är dödstalen sju gånger så höga som i New York och tio gånger fler än i Seattle.

Hittills har över 270 människor dött av covid-19 i delstaten Louisiana. 97 procent av dem hade en underliggande sjukdom, hela 40 procent led till exempel av diabetes, enligt delstatens hälsomyndighet.

Hög förekomst av folksjukdomar som diabetes, fetma och högt blodtryck anges som skäl till att det nya coronaviruset hittills slår extra hårt i städer som New Orleans.
-Vi är helt enkelt sjukare i Louisiana och Södern än i resten av landet, konstaterar Rebekah Gee som nyligen slutat som hälsochef i Louisianas delstatsstyre och nu leder hälsovårdsavdelningen på Louisiana State University.
-Det betyder att Södern kommer att drabbas hårt av det här (coronaviruset).

I Louisianas jazziga kuststad New Orleans har till exempel 39 procent av invånarna högt blodtryck, 36 procent fetma och cirka 15 procent diabetes. Motsvarande siffror på nationell nivå är 32, 31 och 11 procent, enligt hälso- och smittskyddsmyndigheten CDC.
(TT)
 
06.44
Sydkorea låter de hårdare regler som regeringen införde för två veckor sedan gälla ytterligare 15 dagar. Målet är att få ner antalet coronasmittade till under 50 om dagen.

De gällande reglerna i Sydkorea, som skulle ha upphört på måndag, har bland annat stängt religiösa lokaler, sportanläggningar och nöjeslokaler. De kommer nu att gälla i ytterligare två veckor.
Förhoppningen är att komma ner till högst 50 nya smittade per dag.
Hälso- och välfärdsminister Park Neung-Hoo säger att det är för tidigt att lätta på karantänreglerna, bland annat med hänvisning till ett antal mindre lokala utbrott av smittade. Dessa har även fått regeringen att fortsatt hålla landets skolor stängda.

Våren har kommit och allt fler rapporter kommer om att invånarna i landet bryter mot sina karantäner och umgås utomhus, vilket oroar regeringen.
-Vi är medvetna om att många medborgare känner sig utmattade och håglösa under denna sociala distansering. Men om vi lättar på reglerna kommer alla de hårda ansträngningarna vi har tillämpat hittills ha varit förgäves, säger hälsovårdsministern.

Sydkorea har hyllats för sina omfattande tester och för att landet efter ett initialt stort utbrott har fått ner antalet nya smittade, och hållit den relativtlåga siffran på omkring 100 nya fall per dag.
Under lördagen rapporterades 94 nya fall av smittade i landet och tre personer avled i covid-19. Totalt har drygt 10 000 smittats och 177 personer avlidit.
 
(TT)
06.46
Antalet anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har ökat kraftigt då bland annat resor och evenemang har ställts in på grund av coronaviruset, rapporterar Sverige Radio Ekot.
Under de senaste veckorna har det kommit in 600–700 ärenden till ARN med tydlig koppling till coronakrisen.
-I mars hade vi en ökning på 30 procent (jämfört med förra året) på myndigheten och på reseavdelningen är ökningen mer än en fördubbling. Och ser man på den avdelningen som hanterar inställda evenemang är det en sjuttioprocentig ökning, säger Marcus Isgren, ordförande och chef vid ARN, till radion.

I stället för att ge pengarna tillbaka är det många företag som erbjuder tillgodocheckar när evenemang ställs in – men som konsument har man alltid rätt till att få pengarna tillbaka.
(TT)
07.05
Coronasmittad Pink skänker miljoner
Sångerskan Pink uppger på Twitter att hon och hennes treårige son drabbades av covid-19 för två veckor sedan. Hennes läkare hade tillgång till tester och kunde därmed konstatera att de hade fått smittan. Nu är båda friskförklarade och sångerskan meddelar samtidigt att hon också skänker motsvarande cirka tio miljoner kronor uppdelat till två olika krisfonder i USA.

Pink, eller Alecia Beth Moore som hon egentligen heter, kallar bristen på tester "ett sorgligt skämt och ett stort misslyckande för regeringen". Sångerskan uppmanar till gratis tester i stor skala.
Hon passar också på att hylla alla hjältar inom sjukvården i sina inlägg, som avslutas med en uppmaning till alla att stanna hemma kommande två veckor.
(TT)
07.17
07.28
En del av er skriver in här och beskriver missförhållanden i arbetsmiljön och på arbetsplatser. Inkom gärna med tips till oss via länkarna i artikeln här nedan. Man får vara anonym. 
07.32
Det första fallet av coronavirus har bekräftats på Falklandsöarna i Sydatlanten. En patient testades positiv efter att ha kommit in till sjukhuset med symptom den 31 mars och har nu isolerats, enligt myndigheterna på ögruppen.

Falklandsöarna, med sina 3 400 invånare, tillhör Storbritannien och tester har skickats till Storbritannien för att analyseras.

Andra länder eller platser som inte officiellt rapporterat några coronafall är Samoa, Turkmenistan, Nordkorea och baser på Antarktis.
 
07.53
Förra veckan gick FHM ut med att man skulle testa flera hundra slumpvisa människor för att bättre se den allmänna spridningen i samhället, har dom redovisat något resultat från detta?
@Andreas - Hej! Än så länge har inget resultat redovisats, utan det verkar som att insamlingen och testningen pågår fortfarande. SvD pratade med en av deltagarna i testet häromdagen här. 
07.57
Har ni någon Helgstudio på svt i dag lördag?
@Helgstudio - Hej, ja det sänds en Helgstudio mellan kl. 09-12. Går att se här, på SVT Play eller direkt på teven. 
08.06
I tråden av frågor svarar ni en person med tydlig covid 19 att hon ska hålla avstånd till andra människor enl folkhälsomyndigheten, men myndigheten säger att man SKA STANNA HEMMA när man har symptom. Vore tacksam om ni förtydligar/rättar det. Detta är den viktigaste åtgärden enligt alla tunga namn i TV!
@Maria - Hej Maria, det stämmer. Har man minsta förkylningssymtom ska man i dagsläget stanna hemma. Men om man har tillgång till en egen uteplats där man inte riskerar att komma nära andra människor är det okej att hämta lite luft och få lite dagsljus. Huvudsaken är att man inte utsätter andra personer för smitta.
08.10
Hur gör jag om jag vill bli testad av de som testas slumpvis? Jag har på tisdag varit hemma 4v och min hosta försvinner inte.
@Mia - Urvalet görs slumpmässigt, och det går inte att anmäla sig själv. 
08.12
@HelenaWedin och @Andreas, angående stickprovstestningen som FHM håller på med: Anders Wallensten fick fråga vid gårdagens presskonferens. Svarade att det går bra och resultat presenteras nästa vecka. Men så har Wallensten sagt i Helgstudion förr, hoppas det inte blir fler förseningar!
@Johan - Då hoppas vi på besked nästa vecka då!
08.17
Presskonferens idag eller imorgon?
@Tobbe - Folkhälsomyndighetens pressträffar brukar utgå på helgerna, om det inte har hänt något särskilt. Vi har inga besked om några andra pressträffar i nuläget, men det kan alltid ändras.
08.19
Dagens hållpunkter: 
Kl. 14: EVENTUELLT pressträff med Folkhälsomyndigheten. Utgår vanligtvis på helger om inget särskilt ska presenteras. 
08.29
Klockan 09.10 gästas Helgstudion av Jan Albert, professor i smittskydd, och Anna-Lena Spetz, professor i immunologi. Ställ dina frågor till dem här i chatten - märk dem Helgstudion!
08.38
Presidentens coronatrots väcker ilska i Chile
 
Chiles president Sebastián Piñera – som länge pressats av massiva protester – väcker ny ilska efter ett besök på torget Plaza Italia i huvudstaden Santiago, där utegångsförbud råder.

Torget har varit centrum för den regeringskritiska protestvåg som skakat landet under flera månader men som avstannat i och med åtgärderna mot coronaviruset. Minst 31 människor har mist livet, 3 000 skadats och 30 000 gripits under protesterna.

Foton på en president som ledigt poserar framför ett monument på det tomma torget där slagord klottrats med krav på hans avgång har fått stor spridning på sociala medier.

"President Piñera promenerar runt på Plaza Italia samtidigt som regeringen uppmanar människor att hålla sig hemma – detta är en provokation, ovärdig en statschef mitt under en pandemi", skriver Heraldo Muñoz, ledare för det socialdemokratiska oppositionspartiet PPD, på Twitter.
Piñera beskriver besöket som resultatet av ett infall på väg hem från jobbet.

"Jag tog en bild och fortsatte sedan vidare. Jag beklagar om detta kan ha misstolkats", twittrar presidenten.
(TT)
08.50
Japan bekräftade 314 nya fall av covid-19  och sex nya dödsfall under fredagen, rapporterar CNN. Det är första gången landet har haft fler än 300 nya fall på ett dygn. Av de nya fallen var 89 stycken i Tokyo. Totalt har 3 632 fall och 80 dödsfall bekräftats i Japan. 

08.55
Trump uppmanar amerikaner att bära ansiktsskydd - men väljer att inte göra det själv 
09.18
- Jag har inte läst alla studier i ämnet, men det är mycket diskussion om munskydden gör någon nytta alls. Det är inte säkert om rekommendationerna från USA stämmer helt enkelt, säger smittskyddsprofessor Jan Albert i Helgstudion. om munskyddsuppmaningarna i USA.
09.23
Hjälper svininfluensavaccin mot covid-19?
- Nej tyvärr, det är en helt annan sjukdom, säger Anna-Lena Spetz, professor i immunologi i Morgonstduion.
09.27
Smitta på vårdboenden i 35 danska kommuner
 
I över en tredjedel av Danmarks kommuner har coronasmitta spridit sig till vårdboenden eller äldreboenden, enligt en kartläggning DR Nyheder gjort.
35 av Danmarks 98 kommuner har registrerat in fall på ett eller flera boenden. I vissa fall har även personal smittats.
80 procent av de boende på vårdhemmen i landet lider av demens och andra underliggande sjukdomar, enligt Nis Peter Nissen, direktör i Alzheimerföreningen.
-Det är det här vi har fruktat. Nu kan vi se att smittan på allvar kommer in på vårdhemmen där några av landets mest sjuka och svaga bor, säger Nis Peter Nissen till radion.
(TT)
 
09.32
Nya uppgifter från Kina går på tvärs mot WHO:s uppfattning om att coronasmitta utan symptom är relativt ovanligt. I de kinesiska provtagningar som nu utförs visar det sig att fyra av fem som testat positivt för corona inte visat symptom alls.

I Kina utförs det numera provtagningar av personer som reser in i landet utifrån. Sedan den 1 april publiceras siffror på antalet personer som testats positivt för coronaviruset utan att visa några symptom.

Redan första dagen visade det sig att 130 av totalt 166 nya fall som testat positivt var symptomfria, skriver tidskriften British medical journal, BMJ, vilket Svenska Dagbladet har uppmärksammat.
- Det är ett litet stickprov och mer data kommer att bli tillgängliga.Det är heller inte tydligt exakt hur de här fallen har identifierats.  Men låt oss säga att de kan generaliseras, och även om de är tio procent fel, så talar det här för att viruset är överallt, säger Tom Jefferson, epidemiolog och forskare vid Centret för evidensbaserad medicin vid Oxford-universitet, till BMJ.

Tom Jefferson menar att resultaten är mycket viktiga och säger också att det är troligt att viruset cirkulerat längre än vad man tidigare trott och att en stor del av befolkningen redan har exponerats.
 
(TT)
09.57
Coronaskeptiska Bolsonaro tar till bönevapen
Brasiliens president Jair Bolsonaro har utlyst söndagen till en nationell dag för fasta och bön för att "befria Brasilien från denna ondska", det vill säga coronaviruset.
Bolsonaro har konsekvent tonat ner faran med viruset och gått mot såväl sin egen hälsominister som de lokala guvernörer och borgmästare som infört egna restriktioner. Hans hantering av krisen ogillas av en majoritet av befolkningen, enligt två färska opinionsmätningar.

Över 9 000 fall av virussmittan har konstaterats i Brasilien. Minst 359 personer har avlidit i sviterna av covid-19.
(TT)
10.03

En sjuksköterskas dagbok

Sofia Lindström är specialistsjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala, på centralintensiven, CIVA. Efter att ha vårdat patienter med Covid-19 har hon känt sig krasslig och innan hon får arbeta måste hon testas för att se om hon är smittad.
10.29
- Det är förstås väldigt betungande - särskilt när det inte går bra för patienter. Vi pratar alltid med varandra på jobbet - även om vi kanske inte hinner prata så mycket. Men vi har asntällt en psykolog just nu för att anställda ska kunna prata av sig,  säger Maria Cronhjort, överläkare på Södersjukhuset, om mötet med svårt sjuka coronapatienter och hur det påverkar sjukvårdspersonalen i Morgonstudion.
10.33
Satt just och läste om nyheter från kina!
Vaffan hände med den???
Tog ni bort den???
@Pelle - Det inlägget flyttades precis högst upp i flödet,det måste ha skett när du läste. Den finns som sagt högst upp. 
10.39
- Det viktigaste för oss i vården när det gäller skydd är att följa hyginerutinerna med handtvätt och spritning. När vi går närmare patienterna ska vi ha tät andningsmask, med visir och munskydd.
Men då bedömningen kring vad som behövs i olika moment varierar från anställd till anställd gör utsattheten lite mer osäker att bedöma uppger Maria Cronhjort, överläkare på Södersjukhuset i Morgonstudion.
10.46
Sida ger stöd till barn som blir utan skola
Enligt FN:s utbildningsorgan Unesco påverkas drygt 1,5 miljarder barn av att skolor stängts i 185 länder till följd av coronapandemin. Biståndsmyndigheten Sida anpassar därför ett stort utvecklingsstöd till utbildningssystem i 67 låginkomstländer.
Sida är en stor givare till utbildningsfonden Global partnership for education (GPE). I de länder där utbildningsfonden verkar påverkas 383 miljoner barn av att skolorna stängt. Nu omfördelas motsvarande drygt 2,5 miljarder kronor för att möta coronakrisen på utbildningsområdet.

 
10.56
I Indien har 601 nya fall av smitta bekräftats det senaste dygnet - vilket är den högsta siffran hittills för landet,skriver CNN. De uppskjutande siffrorna kopplas till en religiös sammankomst som hölls i en moské i New Dehli i mars. Människor från hela Indien och även från andra länder deltog i sammankomsten. Hittills har 647 fall kunnat koppals direkt till den. 
 Indien är nu uppe i totalt  3 082 fall av smitta och 86 dödsfall. 
11.01
Siffrorna för antalet smittade i Indonesien är nu uppe i totalt 2092 fall, varav 106 har tillkommit. Tio nya dödsfall har bekräftats och ligger på totalt 191. 
11.10
Cirka kl. 11.35 gästar konsumentombudsmannen Helgstudion - passa på att skicka in frågor om coronas påverkan på er som konsumenter här i chatten. Märk frågorna med Helgstudion.
11.23
I Thailand har antalet nya bekräftade fall per dygn sjunkit sex dagar i rad, från 143 fall den 29 mars till 89 nya fall den 4 april, skriver CNN. 
Totalt har landet 1978 sjukdomsfall och 19 bekräftade dödsfall. 
11.44
Georgien har nu under lördagen haft sitt första dödsfall till följd av covid-19. Det ska röra sig om en 79-årig kvinna med andra underliggande sjukdomar, rapporterar the Guardian. 
Totalt har landet haft 157 bekräftade fall av covid-19.
11.56
Antalet sjukdomsfall i Spanien ökade på ett dygn från 117 710 till  124 736, enligt Reuters. Ökningen per dygn i antalet dödsfall minskade för andra dagen i rad , med 809 dödsfall det senaste dygnet jämfört med 932 dygnet dessförinnan.  Totalt har 11 744 personer avlidit till följd av covid-19 i Spanien. 
SVT:s korrsepondent Samir Abu Eid kommenterade  läget i Helgstudion.
- Landet befinner sig i chocktillstånd, men det man också rapporterar härifrån är att 
man tror sig nu har nått toppen och hoppas de här siffrorna ska vända neråt om några dagar. 
12.04
Ni är många som ställer frågor kring vad man har för rättigheter om man exempelvis vill avboka en resa till följd av coronapandemin. Det är svårt för oss att svara på generellt vad som gäller, det beror på företaget och vilken typ av biljett man köpt. Men många företag har valt att lätta på sina avbokningsregler. Här finns information:

Vill du avboka din resa? Detta gäller!

SVT NyheterKonsumentverket får just nu många frågor kring vad som gäller om man vill avboka en resa på grund av oro för coronaviruset. Men reglerna är lite snåriga.
 

12.06
Hämtmat? Vi rekommenderas att stödja restauranger genom att köpa hämtat - men är det verkligen säkert? Jag kan ju inte veta om kocken är sjuk/smittbärare?
@LiseLaurén - Hej! Så här skriver Folkhälsomyndigheten om det: Det finns inga uppgifter om att personer smittats genom att ha ätit mat eller druckit vatten. Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta, det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser.
12.10
Italien som var det första land i Europa som drabbades hårt. Det rapporterades dagligen om läget där. Den sista tiden har det inte hörts någonting om hur det är där. Varför får man ingen information hur det går för dem i nuläget?
@JanNilsson - Hej! De senaste siffrorna jag sett är från fredagen. Ytterligare 776 personer har avlidit till följd av coronaviruset i Italien, det är ungefär lika många som under torsdagen. Den totala dödsiffran i landet ligger nu på 14 681, rapporterar Reuters. 
12.13
Vet vi om det blir pressträff idag eller inte?
@Anna - Vi har inte fått något besked om att det ska bli presskonferens idag, men vi kommer naturligtvis att uppdatera här om det skulle bli en presskonferens.
12.19
Ingenting är sig likt under den kristna kyrkans största högtid, påsken.
I Stockholms stift kommer kyrkorna inte att vara öppna för gudstjänst på vanligt sätt, men i vissa andra delar av landet bedöms det vara fortsatt möjligt.
 
Svenska kyrkan har tagit fram en guide för hur man kan hålla sin egen gudstjänst i hemmet. Man börjar med att tända ett ljus. I guiden går det sedan att hitta de bibeltexter som brukar läsas på respektive dag, liksom en länk till en blogg där en präst reflekterar över de aktuella texterna. Detta kan ses som en motsvarighet till predikan. Man kan sedan formulera sin egen bön, eller använda den bön som anges i guiden. Via Spotify, som guiden länkar till, kan man lyssna på en psalm och sjunga med.
Därefter följer "herrens bön" och "välsignelsen" som står utskrivna i guiden.
Det hela kan avrundas med en kopp kyrkkaffe. Även om man är ensam när man dricker den, så kan man tänka att man är en del av ett stort sammanhang, tipsar guiden.
Kollekt kan sedan betalas via Swish, plus- eller bankgiro.
(TT)
 
12.22
Världen över har nu över en miljon människor konstaterats smittade av det nya coronaviruset. 58 631 människor har avlidit, enligt Reuters. Smittan har konstaterats i över 200 länder sedan den startade i Kina i december förra året.
12.23

Hjälp SVT dokumentera coronakrisen: Bidra med en video från din nya vardag

SVT NyheterVi befinner oss just nu i en både ovanlig och orolig tid, där coronakrisen påverkar vår vardag på olika sätt – runt om i Sverige.
13.06
13.19
Antalet dödsfall kopplade till covid-19 i Nederländerna ökade med 164 på ett dygn, vilket resulterar i totalt 1651 dödsfall i landet. Antalet konstaterade sjukdomsfall är i dagsläget 16 627. Det nederländska nationella hälsoinstitutet uppger dock att de faktiska siffrorna både vad gäller dödsfall och antal smittade är högre än de officiella siffrorna då testningen inte varit tillräckligt omfattande, skriver Reuters. 
13.19
13.23
Kuwait har nu under lördagen haft sitt första dödsfall kopplat till covid-19, skriver Reuters. 
Antalet sjukdomsfall ökade med 62 stycken under det senaste dygnet till totalt 479. 
13.25
13.34
Jag är övertygad om att jag varit sjuk i cirka två veckor. Har haft lindriga symptom men framförallt hosta, i början intensiv sen med sjok av segt, ljust slem. Den har nu upphört. Kan jag friskförklara mig nu?
@EvaNyberg - Rekommendationen i dagsläget är att stanna hemma ytterligare två dagar efter att samtliga symtom på sjukdom avtagit, alltså när man känner sig helt frisk. 
13.38

Stockholms Lokaltrafik, SL, uppmanar resenärer att stanna hemma, om man inte har en viktig samhällsfunktion. I en annons skriver de: ”Välkommen ombord – du som har en viktig samhällsfunktion. Vi ber alla er andra att inte resa med oss just nu". Det rapporterar Aftonbladet.

– Tanken med det här att vi vill uppmana alla resenärer att verkligen fundera på om man måste resa med oss eller inte. Har man inget annat alternativ får man givetvis resa, säger Helene Jakobsson, presstalesperson på SL till tidningen. 

Vad som anses vara en viktig samhällsfunktion anges inte.

Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare uppmanat alla att undvika kollektivtrafik i rusningstid. 

13.41
Stockholms stad och övriga kommuner i länet kommer att få en leverans av skyddsutrustning från Socialstyrelsen.

Stockholms kommuner får mer skyddsutrustning

SVT NyheterStockholms stad och övriga kommuner i länet kommer att få en leverans av skyddsutrustning från Socialstyrelsen. – Stockholm har under en längre tid påtalat detta behov och varje leverans är av stor betydelse. Utrustningen beräknas täcka de mest prioriterade verksamheternas behov i två till fyra dagar, säger Stockholms stads finansborrgarråd Anna König Jerlmyr (M).
">https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/stockholms-kommuner-far-mer-skyddsutrustning
13.43
Hur gick det med frågan om pressträff idag
@Lk - Som det står skrivet i hållpunkterna utgår vanligtvis pressträffen på helgerna om inget särskilt händer eller ska presenteras. Får vi veta att det ska hållas en pressträff kommer vi uppdatera informationen om detta.
14.00
Av de drygt 6000 konstaterade fall av corona i Sverige, hur många får sjukhusvård i aktuellt läge? Hur stor andel av de som får sjukhusvård får den mer avancerade IVA-behandlingen?
Siffrorna förändras kontinuerligt men man kan möjligen se något mönster?
@staffanmellbourn - FHM har inte en sammanställning där de separerar fallen som sjukhusvårdas från antalet bekräftade fall totalt. Däremot har de, såväl som vi och svenska intensivvårdsregistret, siffror över hur många som intensivvårdats. Det går dock inte att utläsa av den statistiken hur många som intensivvårdas i detta nu och vilka som skrivits ut. Vissa av regionerna har dock egna sammanställningar som är mer detaljerade. Se ex Stockholms här, från igår, och här är dagens lägesuppdatering från Västra Götalandsregionen.
14.00
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez förlänger undantagstillstånd i landet till 26 april, enligt El Pais. Det rapporter Reuters.
14.03
373 bekräftade dödsfall av covid-19 i Sverige 
Hittills har 6 443 personer smittats av coronaviruset, varav 89 nya sedan den senaste uppdateringen, och totalt 373 dödsfall kopplat till covid-19 bekräftats. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik, som nyss offentliggjorts. 
Antalet IVA-vårdade ligger på 520 personer.
Fortfarande är det fler män än kvinnor som smittats, IVA-vårdats och dött till följd av coronaviruset.
 
14.44
14.50
Antal döda stämmer ju inte. 1avliden Norrbotten men det är ju 4 st. Och varit så i flera dagar. Så det kan ju vara flera stycken till som är missade i Sverige
@Ricky -  Hej! Såhär svarade en kollega till mig i SVT Norrbottens egen coronachatt: "Vi får in många kommentarer kring att vi skulle rapportera in fel dödsantal och coronasmittade. Men detta är dock inte sant, utan vi följer Region Norrbottens statistik och siffror. Däremot verkar Folkhälsomyndigheten släpa efter med sina siffror över Norrbotten, vilket Region Norrbottens smittskyddsläkare Anders Nystedt bekräftat. Han förstår inte heller varför FHM är sena med sina uppdateringar."
15.24
Vi får många frågor om medicinska tillstånd, och huruvida man tillhör en riskgrupp. Vi kan inte göra några medicinska bedömningar, utan ber er kontakta vården.
15.30
Uppsala klarar inte att hjälpa Stockholm
Region Uppsala kommer inte kunna avlasta region Stockholm i arbetet med covid-19.
- Vi har helt enkelt själva för mycket att stå i för att kunna hjälpa till, säger Mikael Köhler vid Region Uppsala.
Det var på fredagen som Region Stockholm bad om hjälp från kollegerna i Uppsala, framför allt när det gäller bemanningen av intensivvårdplatser. Men svaret är alltså negativt.
- Som det ser ut i nuläget så har vi inte möjlighet att göra det, men vi kommer att fatta ett nytt beslut under måndagen. Kanske ser situationen annorlunda ut då, det beror lite på hur många nya patienter vi får under helgen, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala.
Han understryker att det var tungt att ge beskedet till Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
- Att fatta det beslutet var bland det jobbigaste jag har gjort, jag känner Björn personligen så det var verkligen inte roligt.
Region Uppsala uppger att man även där har haft svårt att bemanna sina sjukvårdsplatser under den pågående pandemin.
- Antalet fall i region Uppsala stiger snabbt, med tanke på regionens storlek har vi ett ganska högt antal smittade per invånare, säger Mikael Köhler och fortsätter:
- Syrgasåtgången på Akademiska är 100 procent högre än normalfallet den här tiden på året, det ger en fingervisning om trycket.
För att vårda de fall av covid-19 som nu kommer in har man i Region Uppsala utökat kapaciteten med 24 nya IVA-platser. Ytterligare åtta tillkommer under nästa vecka,
- Vi vill självklart hjälpa till, men det är inte möjligt just nu. Vi kan själva behöva hjälp snart, säger Köhler.
(TT)
15.36
Hej!
Förstår att ni inte hinner svara på allt, så provar skicka igen. Vad menar Anders Tegnell med uttrycket "äldre äldre"? Är äldre personer 70-79 t ex och äldre äldre personer över 80?
@Birgitta - Hej! Det han menar med "äldre äldre" är personer över 70 år och äldre, enligt den pressträff han höll häromdagen. Titta på klippet så ser du: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/antalet-aldre-coronasjukar-okar-olyckligt
16.30
Ni är flera som har frågor om vad man får och inte får göra. Här finns en lista med råd och restriktioner:

Lista: Här är restriktionerna som gäller i Sverige 

SVT NyheterSverige har fått både ris och ros för sitt sätt att bekämpa smittan av coronavirus. I takt med att läget förändras kan det komma fler restriktioner – men det här är de regler och råd som du måste ha koll på.
16.31
Välbärgade erbjuds lyxkarantän i Schweiz
Coronakrisen har fått den globala hotell- och turistindustrin att mer eller mindre kollapsa. Men vissa företag har lyckats hitta en nisch som håller dem flytande.
Det schweiziska företaget Le Bijou, som hyr ut lyxlägenheter, riktar sig nu till välbärgade kunder som vill ha det särskilt bekvämt under tiden i karantän. Företaget erbjuder tillägg såsom leverans av matvaror eller hämtmat till dörren, läkarbesök och virustest på rummet.
I slutet av februari började plötsligt de vanliga formerna av bokningar minska snabbt när utländska turister inte längre anlände i samma utsträckning, berättar Le Bijous vd Alexander Hubner. Samtidigt började andra bokningar göras för ovanligt långa tidsperioder – två veckor eller längre.
- Vi insåg att vi behövde erbjuda en ny tjänst och anpassa oss så fort som möjligt, så då började vi erbjuda de här karantänslägenheterna, säger Hubner.
Det är inte vem som helst som kan checka in i lägenheterna. Vanligtvis kostar de upp till 2 000 schweizisk franc (närmare 21 000 kronor) natten att hyra, även om Hubner säger att han pressat priset för karantänslägenheterna.
(TT)
 
16.36
Detta är en teoretisk fråga och har ni inte svaret eller tid så skippa frågan. Jag bor i en studentkorridor (delar kök), hur skulle karantän fungera i en sådan situation?
@Johannes.K - Hej! Bra fråga, jag antar att du menar hur du ska agera om du är sjuk. Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor, så då får du undvika det gemensamma köket när andra är där.
16.36

OS-byn i Tokyo kan bli temporärt sjukhus

SVT SportOS-byn i Tokyo, som just nu är under konstruktion, kan komma att användas som ett temporärt sjukhus. Det meddelar Tokyos guvenör, Yuriko Koike.
16.40
Brittisk coronakritik: "Målat in oss i hörn
De långtgående restriktioner som införts i Storbritannien för att bromsa coronautbrottet väntas inte kunna lyftas förrän i slutet av maj. Men nu ifrågasätts nedstängningen av en av regeringens egna experter.

Downing Street har stängt ner det mesta i landet och beordrat invånarna att hålla sig hemma om de inte har något absolut nödvändigt ärende att uträtta. En del har dock börjat fråga sig om nedstängningen av ekonomin på sikt kommer att kräva fler liv än åtgärderna räddar på kort sikt.
- Vi vill hamna i en situation där vi, åtminstone till i slutet av maj, har möjlighet att ersätta den fullständiga nedstängning som vi har nu med ett antal mindre långtgående åtgärder, som mer grundar sig på teknologi och testande, säger regeringsrådgivaren Neil Ferguson, professor vid Imperial College i London, till BBC Radio.

Till en början använde sig Storbritannien av mindre restriktiva åtgärder, liknande dem som används i Sverige. Men premiärminister Boris Johnson beslutade att skärpa reglerna sedan beräkningar av Ferguson pekat mot att totalt en kvarts miljon människor i landet skulle kunna riskera att mista livet i utbrottet.
En annan av regeringens främsta rådgivare, professor Graham Medley, varnar för att nedstängningen både kommer att skada ekonomin och människors hälsa.
- Om vi fortsätter med nedstängningen köper det oss mer tid, vi kan tänka över detta ytterligare, men det löser ingenting, säger han till tidningen The Times.
- Vi har lite grann målat in oss i ett hörn, för nu är frågan: Hur går vi vidare härifrån? I stora drag: Ska vi fortsätta skada barn för att skydda sårbara personer, eller inte?

Enligt nya siffror på lördagen har närmare 42 000 testat positivt för viruset i Storbritannien och 4 313 avlidit efter att insjuknat i covid-19, enligt hälsodepartementet.
Regeringen hoppas kunna snabba på testandet för att få en bild av hur många som kan ha utvecklat immunitet mot viruset. Hälsominister Matt Hancock har satt ett mål om att man ska kunna genomföra 100 000 tester per dag i slutet av april. Det har dock ifrågasatts från vissa håll med anledning av brist på både nödvändiga kemikalier och testkit.
(TT)
 
16.46
Om man hade beordrat alla att bära munskydd när viruset konstaterades i Sverige, skulle alla som inte visste att de gick omkring med smittan utan symptom, inte spridit viruset till andra människor, eller hur?? Vill ha svar på detta!!
@Vivi-AnnBäckman - Hej! Munskydd ger inte fullgott skydd. Här kan du se Åsa Melhus, professor i klinisk bakteriologi vid Uppsala universitet, reda ut hur det fungerar: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kan-munskydd-stoppa-corona
16.49
Jag är 75 år, frisk, och misstänker att jag har haft covid 19. Har jag nån möjlighet
Att bli testad, för att se om jag kan återgå till att hämta barnbarn på förskola, osv?
@Inger - Hej! Den som är över 70 år ska undvika sociala kontakter, alltså ska du inte träffa barnbarn. Sjukvården prioriterar provtagning för följande två grupper: Personer som är i behov av vård på sjukhus och personal inom sjukvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19.
16.52
Hörde att 1/4 av personalen på IVA på ett sjukhus i Sthlm är sjukskrivna för förkylningssymtom. Vad gör det om de jobbar trots att de har Corona ( om de mår bra alltså ), om de bär skyddsutrustning?? Nu är det slut med ”allas lika värde”, för platserna på IVA räcker inte till. Detta för att det först och främst saknas personal! Kan inte sjukvårdspersonal hjälpa till från olika delar av Sverige, där de behövs bäst just nu?
@Carina - Hej! Sjukvårdspersonal har ju inte skyddsutrustning hela dagarna, och de måste träffa kolleger, äta lunch, ta sig till jobbet osv, så det finns stor risk att de smittar personer om de går till jobbet sjuka i covid-19. 
16.53
Hemarbete fick fler att köpa datorer
Coronakrisen får mycket försäljning att backa – men inte den av it. Det visar ny statistik från branschorganisationen Elektronikbranschen.
I mars ökade försäljningen inom hemelektronikbranschen med två procent jämfört med samma månad i fjol.
Främst ökade försäljningen av stationära datorer, med 36 procent, medan bärbara datorer ökade med 12 procent.
Elektronikbranschens vd Klas Elm, tror att ökningen kan bero på att fler nu jobbar hemifrån.
"Det är tydligt att ändrade arbetsförhållanden lett till en rusning efter datorer och annan IT-utrustning", säger han enligt ett pressmeddelande.
Elm tror att trenden kan hålla i sig.
"Jag tror denna kris kommer att leda till att vi även fortsättningsvis kommer att se ökat hemarbete och fler möten på distans."
Även stora och små tv-skärmar ökade i försäljning i mars.
Andra produkter, som mobiltelefoner, minskade dock i försäljning – med 9 procent.
(TT)
 
16.56
Många stockholmare brukar åka ut i skärgården till påsk. Men nu vädjar Värmdö kommun att avstå från besök på öarna.

Värmdö vädjar: Åk inte ut i skärgården!

SVT NyheterMånga stockholmare brukar åka ut i skärgården till påsk. Men nu vädjar Värmdö kommun att avstå från besök på öarna.
17.18
JUST NU: Nya siffror från Stockholm: Ytterligare 225 personer har konstaterats smittade med covid-19. Totalt har 2849 personer konstaterats smittade i Stockholm. 225 personer har avlidit, enligt Region Stockholm.  
17.56
Ett femårigt barn i Storbritannien har avlidit efter att ha testats positivt för coronaviruset. Barnet ska redan ha legat på sjukhus och haft flera underliggande sjukdomar innan hen smittats av viruset. Dödsfallet var 1 av 708 nya coronadödsfall i landet sedan fredagen och totalt har 4313 britter som konstaterats ha smittan avlidit.
18.10
V vill begränsa förslag om mer regeringsmakt
Vänsterpartiet är berett att ge regeringen ökade befogenheter för att snabbt kunna införa coronarelaterade åtgärder.
Men partiet vill att lagen ska gälla i en månad i taget i stället för tre och att alla beslut i efterhand ska godkännas av riksdagen. Även Moderaterna vill att riksdagen får en slags vetorätt. (TT)
18.39
Regeringen backar om den nya lag som ska ge regeringen utökade maktbefogenheter i kampen mot coronasmittan. Enligt vad SVT erfar har förslaget efter kritiken från andra riksdagspartier skrivits om så att riksdagen i efterhand kommer att kunna pröva varje åtgärd som regeringen vidtar inom ramen för den nya lagen.
 
Enligt socialminister Lena Hallengren (S) handlar regeringens lagförslag om utökade befogenheter inte om att kringgå riksdagen.
- Det är först nu det finns ett förslag. Innan har det varit ett utkast. Då har det varit synpunkter som har kommit fram som har bidragit till att vi har fått fram en bra produkt, säger Lena Hallengren.
20.19
Myndigheterna i den italienska regionen Lombardiet, som drabbats svårt av coronaviruset, beordrar nu alla medborgare som rör sig utomhus att bära skyddsmask.
20.36
Antalet dödsfall i Frankrike med koppling till coronaviruset skjuter i höjden. Sammanlagt 7 560 människor har avlidit på sjukhus och äldreboenden sedan den 1 mars. Över 6 800 intensivvårdas, meddelar hälsodepartementet. Tiotals patienter har evakuerats med tåg från huvudstaden Paris, där sjukhusen är överbelastade. Över 68 600 personer i Frankrike – ett av de länder som drabbats hårdast av pandemin – har konstaterats bära på virussmittan.
 
21.24

Över 60 000 människor har avlidit på grund av coronavirus och drygt 1,1 miljoner har insjuknat, uppger den franska nyhetsbyrån AFP på lördagskvällen.
21.47

Läkare kräver att Stockholms sjukvård går upp i katastrofläge

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms Läkarförening, kräver att Stockholms sjukvård ska gå upp i katastrofläge för att hantera den snabba tillströmningen av covid-19-patienter.

- Vi skulle kunna nyttja de knappa resurser vi har på ett mer effektivt sätt, säger han till DN.

Region Stockholm utesluter inte att det sker inom kort, uppger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

21.57

Förlängt utegångsförbud i Spanien 

Spaniens premiärministern Pedro Sanchez sa på lördagen att han ska begära att parlamentet förlänger landets utegångsförbud med 15 dagar till och med 26 april, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

22.28

1 000 militärer till New York

USA:s president Donald Trump uppger att 1 000 militärer ska placeras i New York.

Coronarelaterad sjukdom har dödat 630 personer det senaste dygnet i delstaten.

Många kommer att avlida och de kommande två veckorna kommer att bli svårast, sa Trump enligt Reuters

23.27
USA:s president Donald Trump meddelar att 29 miljoner doser av malariamedicin ska lagras för behandling av coronasmittade patienter. Malariamedicinen klorokin har använts vid behandling av covid-19-patienter på flera håll i världen, men kunskapen om effekterna är fortfarande mycket begränsad. Klorokin kan också vara svårt att dosera och kan ge allvarliga biverkningar som hjärtrubbningar
23.28
Coronadödsfallen ökar i Turkiet
Coronaviruset har krävt 501 liv i Turkiet, en ökning med 76 fall under det senaste dygnet, meddelar hälsominister Fahrettin Koca, enligt nyhetsbyrån AFP. Omkring 24 000 personer har konstaterats vara smittade, majoriteten i storstaden Istanbul.
23.35
Den brittiska artisten Marianne Faithful vårdas för covid-19 på ett sjukhus i London, skriver Billboard.
I ett uttalande hälsar Faithfulls manager François Ravard att 73-åringens tillstånd är stabilt och att hon svarar på den behandling hon får.