SVT rapporterade · Helgstudion: Coronaviruset
- I Thailand har antalet nya bekräftade fall sjunkit i sju dagar i rad. Det högsta antalet rapporterade nya fall var den 22 mars, med 188 nya fall på ett dygn. Den 4 april rapporterades bara 88.
- 2 april: Karolinska universitetssjukhuset plan att ge patienter blodplasma i ett försök att bota covid-19, har godkänts rapporterar TV4. Metoden har använts vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp.
- 2 april: På många håll tas initiativ för att lätta på trycket inom vårdsektorn. I Marks kommun snabbutbildas personal till att kunna jobba inom hemtjänsten. AB Volvo ska börja tillverka skyddsutrustning i fabriken i Tuve, där lastbilstillverkningen pausats.
- 29 mars: Kina ser en nedåtgående trend i den dagliga ökningen coronafall. Under lördagen rapporterades 45 nya fall jämfört med 54 fall på fredagen.
- 28 mars: En 101-åring som smittats av corona har blivit frisk. "Herr P" har nu återförenats med sin familj sedan han skrivits ut från sjukhuset i Rimini i Italien.
I Sverige har totalt 6 443 personer bekräftats coronasmittade och 373 avlidit.
Regeringen backar om den nya lag som ska ge regeringen utökade maktbefogenheter i kampen mot coronasmittan. Förslaget har efter kritiken från andra riksdagspartier skrivits om så att riksdagen i efterhand kommer att kunna pröva varje åtgärd.
I USA meddelar president Donald Trump att 1 000 soldater ska stationeras i New York för att hjälpa till i arbetet med att begränsa coronautbrottet.
Spanien förlänger utegångsförbudet med 15 dagar till den 26 april.
I Sverige har cirka 500 nya fall av coronaviruset bekräftats det senaste dygnet. Totalt 5466 personer har bekräftats smittade och 282 har avlidit.
Finansinspektionen slopar amorteringskravet tillfälligt. Läs mer här.
Smitta har bekräftats på flera äldreboenden över hela landet, bland annat i Stockholm. Regeringen har infört ett förbud mot besök på äldreboenden.
- Antalet avlidna i USA till följd av coronaviruset överstiger nu 6000 personer. President Trump har öppnat för att stänga allt inrikesflyg från de svårast drabbade regionerna.
- Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) minskar med 3,2 procent i år, enligt Konjunkturinstitutet (KI). Läs mer här.
- Flygbolaget SAS flaggar för att man kommer ställa in de inrikesflygningar som inte är lönsamma och vill ha stöd från staten om de ska fortsätta.
- Regeringen begränsar uttag av läkemedel. Läs mer här.
Den brittiska författaren J K Rowling vill muntra upp barn som blir rastlösa av allt hemmasittande i och med coronaepidemin. Därför släpps nu den första boken i Harry Potter-serien, Harry Potter och de vises sten som gratis e-bok och ljudbok.
Gratisversionen gäller för boken på engelska, spanska, franska, italienska, tyska och japanska – men tyvärr inte svenska. Den brittiska ljudboksversionen där skådespelaren Stephen Fry läser in boken har blivit mycket populär och finns nu för första gången att lyssna på i Nordamerika,skriver TT.
Vid 23-tiden (svensk tid) var antalet bekräftat smittade nästan 922 000.
Enligt sammanställning hade drygt 46 000 avlidit till följd av viruset vid samma tidpunkt.
Antalet tillfrisknade låg samtidigt på 192 964. (TT)
@Johan - Såvitt jag vet är det främst två läkemedel som testats på svårt sjuka patienter i Sverige, malariamedicinen klorokin och ebolamedicinen remdesivir. Nu har flera sjukhus avbrutit försöken med klorokin på grund av risken för biverkningar, bland dem hjärtdöd, vilket Göteborgs-Posten rapporterade om i går. Eftersom läkemedlen fortfarande inte är testade och godkända för allmänt bruk är det bara de som är svårast sjuka som får dem, enligt beslut av Läkemedelsverket. Tidningen Läkemedelsvärlden skrev om försöken för en vecka sedan.
Flygjätten British Airways (BA) kommer att permittera 36 000 av sina anställda, rapporterar BBC. Det motsvarar 80 procent av BA:s kabinanställda, markpersonal och de som arbetar på huvudkontoret. Ingen medarbetare ska avskedas.
Beslutet har under en veckas tid förhandlats fram med fackförbundet Unite.
I tisdags stängde BA all trafik från Londonflygplatsen Gatwick, samtliga BA-anställda där och på London City Airport ingår bland de permitterade. (TT)
De som inte är amerikanska medborgare kommer att flygas till respektive hemland.
-Vi tar kanadensarna och överlämnar dem till kanadensiska myndigheter, samma sak med britterna. Vi måste hjälpa de här människorna, sade Trump enligt TT.
Tillskottet ska vara resultatet av förhandlingar mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.
- Det är rimliga nivåer. Kommuner och regioner kommer att behöva väldigt mycket pengar, men exakt var vi landar kommer vi att återkomma till inom kort, säger Nyamko Sabuni (L) till Ekot, utan att bekräfta detaljerna. Kl 8.45 håller regeringen och stödpartierna presskonferens.
Exakt hur många som smittats är oklart, men drygt 20 000 personer har testats positivt för virus. Det är dubbelt så många fall som hade registrerats för fem dagar sedan. Hårdast drabbast är Brasilien följt av Equador. Karantän har införts i Argentina, Chile, Colombia, El Salvador, Panama och Peru.
Myndighetens bolånerapport, som presenterats nu på morgonen, visar annars att låntagarna överlag har goda marginaler för att klara ett sämre ekonomiskt läge.
"För att banker ska kunna bevilja amorteringsfrihet krävs i dag att hushållen förlorar inkomst på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Nu föreslår FI att bankerna får möjlighet att bevilja amorteringsfrihet för samtliga nya och befintliga bolånetagare med hänvisning till den kraftiga nedgång i svensk ekonomi som följer i coronavirusets spår."
Teknologiskt krig mot coronapandemin
SVT NyheterTechbranschen kraftsamlar för att hitta lösningar mot covid-19. Den globala rörelsen ”Hack the Crisis” kommer nu till Sverige.Åtgärden är en av många som införs mot djurhandeln sedan coronaviruset började spridas i landet. I slutet av februari meddelade Kina att landet förbjuder handel och konsumtion av vilda djur.
- 2 april: Karolinska universitetssjukhuset plan att ge patienter blodplasma i ett försök att bota covid-19, har godkänts rapporterar TV4. Metoden har använts vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp.
- 2 april: På många håll tas initiativ för att lätta på trycket inom vårdsektorn. I Marks kommun snabbutbildas personal till att kunna jobba inom hemtjänsten. AB Volvo ska börja tillverka skyddsutrustning i fabriken i Tuve, där lastbilstillverkningen pausats.
- 31 mars: Staden Wuhan, där virusutbrottet först startade, har haft inte haft några nya fall på en vecka, rapporterar nyhetsbyrån AP.
- 29 mars: Kina ser en nedåtgående trend i den dagliga ökningen coronafall. Under lördagen rapporterades 45 nya fall jämfört med 54 fall på fredagen.
- 28 mars: En 101-åring som smittats av corona har blivit frisk. "Herr P" har nu återförenats med sin familj sedan han skrivits ut från sjukhuset i Rimini i Italien.
Förutom oro kring coronapandemin har priset fallit på grund av ett priskrig mellan storproducenterna Saudiarabien och Ryssland. Marknaden sätter nu sitt hopp till USA, där president Donald Trump kommer att hålla möten med landets stora oljebolag. (TT)
Professor Staffan Ingemar Lindberg: ”Demokratiska rättigheter har satts ur spel”
Staffan Ingemar Lindberg, professor på statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, anser att en del av de åtgärder som olika länder inför för att begränsa spridningen av coronaviruset har satt mänskliga och demokratiska rättigheter på undantag.70 procent av pengarna går till kommunerna och 30 procent till regionerna.
- Vi vill i dag också signalera att vi avsätter 12,5 miljarder för 2021, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.
- För en normal kommun handlar det om cirka 30 miljoner kronor varje år som statsbidraget ökar med, säger han.
- Det börjar bli många krispaket, säger finansminister Magdalena Andersson och inleder presskonferensen med en kort sammanfattning av de tidigare.
- På ett område är det klart att det behövs göra mer, och det handlar om att säkerställa ekonomin för kommunerna, säger hon.
Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källströms säger att paketet innehåller 20 miljarder kronor, vara 15 miljarder är nya pengar. (TT)
Regeringen och samarbetspartierna C och L har beslutat att skjuta till ytterligare 15 miljarder kronor till kommunsektorn.
"Förstärkningen görs genom både ökade generella statsbidrag och en ökning av beloppet som ska täcka merkostnader inom hälso- och sjukvård samt omsorg", skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Totalt blir det 20 extra miljarder, inkluderat de tidigare aviserade fem. Av dessa blir 12,5 miljarder permanenta anslagsökningar.
Ovanpå det lägger regeringen två miljarder extra för att klara utbrottet av coronaviruset. (TT)
Ytterligare två miljarder skjuts till hälso- och sjukvården, enligt Miljöpartiets språkrör Per Bolund.
Diskussioner ska inledas med SKR om att slopa prestationskraven för kömiljarden, uppger Bolund. Det handlar om två miljarder kronor innevarande år.
- Med det besked vi ger i dag är tillskottet till kommunerna 82,5 miljarder kronor över mandatperioden, säger Emil Källström. (TT)
Banker bör mot bakgrund av coronakrisen kunna ge alla bolånetagare undantag från amorteringskraven, föreslår Finansinspektionen (FI).
Annika Winsth, chefsekonom på storbanken Nordea, välkomnar förslaget. Hon ser en risk för att det kan bli "en riktigt otrevlig utveckling på bostadsmarknaden".
- Att tvinga folk till att spara via amorteringar i ett läge där allt är upp och ned, risken är att det blir kontraproduktivt, säger Annika Winsth. (TT)
Stockholm stad har fattat beslut om att ta fram en ny vårdmodell. Det handlar om särskilda vårdplatser för dem som inte kan vårdas i hemmet och har ett stort behov av omsorgsinsatser.
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) säger att det kan bli ett snabbt sjukdomsförlopp hos äldre som är smittade.
- Region Stockholm har ett stort behov av sjukvårdsplatser för äldre, säger hon.
Stockholms stad kommer att utöka platser i korttidsvård och hemtjänsten samt ställa lokaler och viss personal till regionens förfogande. Tillgången till skyddsutrustning är avgörande för att personalen ska vara säkra och kommunen får för få leveranser av skyddsutrustning, fortsätter Jerlmyr.
- Det efterfrågas internationellt och nationellt och här har Socialstyrelsen en viktig roll.
Smittspridningen har tagit längre tid än väntat och därför gett Stockholm stad längre tid att förbereda sig och kunna öppna särskilda vårdplatser, säger äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).
- Syftet med platserna är att avlasta sjukhusvården. Nästa vecka öppnar två boenden, säger Erik Slottner.
Det ena boendet ligger i Bromsten och det andra boendet i Farsta. (TT)
Järvaveckan flyttas fram till 2–6 juni 2021. Anledningen är coronaviruset och dess framfart.
- Vi ser hur allvarligt läget är i Sverige och vi följer Folkhälsomyndigheten och övriga myndigheters rekommendationer och därför har vi valt att flytta fram årets Järvavecka till 2021, säger Ahmed Abdirahman, grundare och talesperson för Järvaveckan.
Schemat för årets Järvavecka kopieras rakt av och kommer i största möjliga mån gälla för 2021. Evenemanget som skulle ägt rum mellan 10–14 juni i år ställs alltså inte in, utan flyttas bara fram.
- Nu satsar vi i stället på att informera hur krisen covid-19 påverkar oss hälsomässigt och ekonomiskt i de utsatta områdena. Bland annat kommer vi nu att göra en kartläggning om kunskap och attityder i utsatta områden, säger Ahmed Abdirahman till TT.
- Vi kan inte nog stryka under betydelsen av skyddsmateriel. Det är helt avgörande för att kunna ge en trygg och säker omsorg till våra äldre, säger Erik Slottner.
Han betonar dock att han inte har några uppgifter om att det utförts vård av äldre utan utrustning.
- Men trots det råder en jättestor brist, säger han.
Slottner säger att man också önskar att fler ska kunna testas inom den kommunala omsorgen och att regeringens besked i veckan (att en miljard avsätts till testning av coronaviruset) ger hopp om att vårdpersonal ska omfattas av testningen. (TT)
- Allt fler insjuknar och avlider. Vi får aldrig glömma att bakom den här statistiken om siffror över avlidna och sjuka så finns det människor, äldre som har barn och barnbarn. Alla våra tankar går till de drabbade och anhöriga.
Stockholms stads organisation ställs på prov, säger hon och tackar alla medarbetare inom kommunen.
- Det är så många som hjälper till nu för att staden ska fungera. (TT)
Region Skåne håller presskonferens om coronasmittan – SVT sänder live
SVT NyheterSVT Nyheter sänder live klockan 10 från Region Skånes presskonferens, den andra april. Pressträffen berör covidsituationen i Skåne.Organisationen mäter varje månad vad en varukorg med bland annat säd, matolja, mjölkprodukter, kött och socker kostar, och jämfört med februari var priset 4,3 procent lägre i mars.
- Skillnaden kan förklaras av efterfrågan, inte tillgången. Efterfrågan påverkas av försämrade ekonomiska utsikter, säger Abdolreza Abbassian, ekonom på FAO.
Störst var prisskillnaden för socker, där priset rasade med 19 procent jämfört med februari.
Priset på kött, mjölkprodukter och säd rasade inte lika mycket, men blev också billigare. (TT)
Corona på äldreboenden i stora delar av landet
Men enligt en kartläggning från Sveriges Radio Ekot har redan minst 90 kommuner haft smittade eller misstänkt smittade covid-19-fall på sina äldreboenden.
Under veckan har 43 kommuner uppgett till Ekot att de har haft bekräftade fall på äldreboenden i kommunen och ytterligare 51 säger att de har haft misstänkta fall på äldreboenden.
Många av fallen rör Stockholmsregionen, men enligt kartläggningen finns fallen över stora delar av landet. (TT)
Stockholm vädjar om mer skyddsutrustning
SVT NyheterBoende på flera av Stockholms äldreboenden har smittats av coronaviruset. Som SVT kunde berätta på onsdagen rör det sig om minst 29 äldreboenden i Stockholm som har personer med bekräftad smitta. Stockholms stad vädjar nu om mer skyddsutrustning till den kommunala verksamheten.Finansinspektionen slopar amorteringskravet
Bankerna får ge alla bolånetagare under coronakrisen undantag från amorteringsplikten. Undantaget gäller fram till juni i nästa år, enligt ett beslut från Finansinspektionen (FI).H&M planerar att permittera nästan hälften av sina anställda till följd av coronakrisen, det erfar Dagens industri, som också skriver att klädjätten kommer att permittera anställda på de centrala funktionerna, varav de flesta finns i Sverige.
”Dialog med medarbetare om tillfälligt förkortad arbetstid som berör tiotusentals medarbetare globalt har inletts på flera marknader”, bekräftar kommunikationsdirektör Kristina Stenvinkel.
Smittade får nu behandlas med blodplasma
Det är ett forskningsprojekt på Karolinska universitetssjukhuset som vill pröva att ge patienter blodplasma i ett försök att bota covid-19. Metoden får nu användas efter att Etikprövningsmyndigheten godkänt den, rapporterar TV4 Nyheterna.
Metoden har prövats tidigare, bland annat vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp. Metoden användes också redan för hundra år sedan under den så kallade spanska sjukan.
- Den användes med gott resultat. Då såg man minskad dödlighet efter att de som hade tillfrisknat från sjukdomen donerade blod till dem som var sjuka, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, till TV4 Nyheterna.
Rön från Kina visar att antikroppar i plasman har förbättrat tillståndet för ett fåtal patienter. Studien har publicerats i den amerikanska tidsskriften Journal of the American Medical Association (Jama).
(TT)
- Om allt fungerar som det ska, vilket vi såklart håller tummarna för, kommer vi kunna producera 1000 visit per dag från och med måndag, säger Claes Eliasson, presschef på Volvo, till GP.
Volvo har tidigare meddelat att man stoppar all produktion i Sverige och flera andra länder tillsvidare på grund av coronaviruset.
Hans Kluge, chef över organisationens Europakontor, påpekar dock att ålder inte är den enda riskfaktorn, och att även unga kan drabbas av svårare symtom. Mellan 10-15 procent av de unga som insjuknat på kontinenten har blivit svårt eller måttligt sjuka.
- Unga personer är inte osynliga, sa Kluge under en presskonferens i Köpenhamn på torsdagen.
Är det rimligt att tro på denna utveckling utifrån vad vi vet idag?
Enligt följande källa dog 1049 i USA igår vilket är högre. www.worldometers.info
Har en oro ang, min fru som är mycket känslig för infektioner. Hon har korttarmsyndrom , behöver vätska vid behov. Oron är att jag jobbar i ambulanssjukvården och vi är utsatta för infekterade pat. Vågar jag komma hem efter jobbet?
180 danska miljoner till krisande medier
SVT NyheterDanska nyhetsmedier som tappar annonsintäkter kommer att kompenseras av staten, skriver Dagens Media.Nästan 900 000 spanjorer har förlorat sitt jobb sedan landet i mitten av mars närmast stängt igen helt i spåren av coronautbrottet, som gått hårt åt Spanien.
550 000 av dess förlorade jobb är av tillfällig art, enligt siffror från sociala myndigheter.
Antalet arbetslösa har därmed stigit till 3,5 miljoner. I den siffran ingår inte alla som nyligen förlorat sin sysselsättning eftersom alla inte har registrerat sig. (TT)
Drygt tusen miljarder svenska kronor ska garanteras från EU för att stödja korttidsarbete som följd av coronakrisen. Och nästa långtidsbudget ska göras till en egen Marshallplan, lovar kommissionsordförande Ursula von der Leyen.
Tanken är att arbetsgivarna kan dra ned de anställdas arbetstid i ett krisläge och i stället låta staten hjälpa till med lönekostnaden. Liknande system finns redan i flera EU-länder, bland annat Tyskland och Sverige, där regeringen nyligen föreslagit ett rejält utökande av omfattningen på grund av coronaläget.
Det som nu görs centralt från Bryssel är att man öppnar upp för att erbjuda totalt 100 miljarder euro – drygt 1 000 miljarder svenska kronor. Pengarna ska lånas upp, med löfte om att medlemsstaterna ger garantier på 25 miljarder euro.
von der Leyen hoppas på ett snabbt godkännande från medlemsstaterna.
Samtidigt föreslås ett slopande av den nationella delfinansiering som i normala fall krävs för att få EU-pengar för stora infrastrukturprojekt som motorvägar, reningsverk och broar. Större flexibilitet ges dessutom för att kunna ge tillfälligt stöd till fiskeindustrin.
Ännu fler gemensamma EU-åtgärder är på gång. Inte minst handlar det om att rita om den långtidsbudget – förkortad MFF på EU-språket – som ska gälla från år 2021-27 och som EU-länderna hittills inte har kunnat enas om.
Kommissionsordföranden vill nu göra budgeten till huvudvapen i kampen mot coronakrisens ekonomiska effekter. (TT)
Mark snabbutbildar personal till äldreomsorgen – på tre timmar
Först teori. Därefter praktiska övningar. På bara tre timmar är kursen över. I coronatider tvingas Marks kommun snabbutbilda personal till bland annat äldreboenden. – Vi ser att vår egen personal inte kommer räcka till, säger verksamhetschef Elisabeth Kroon.Ungern har klubbat igenom nödlagar som innebär att regeringen i praktiken kan styra hur länge den vill utan att fråga parlamentet. Dessutom ges möjlighet att döma invånare till upp till fem års fängelse om de sprider falska nyheter om coronaviruset och regeringens sätt att bekämpa det.
Hundratals smittade av covid-19 på äldreboenden i Stockholmsregionen
Ett vårdföretag uppger att de har 230 äldre på boenden i Stockholmsregionen med covid-19, varav 50 har avlidit.Enligt uppgifter till P4 Göteborg införs skyddsstopp på flera avdelningar på Östra sjukhuset i Göteborg från klockan 13 på torsdagen. Det är fackförbundet Kommunal som inför skyddsstoppet.
Ordförande Christine Martilla är ordförande på fackförbundet och berättar för radiokanalen att åtgärden görs för att skydda de anställda, med motiveringen att sjukhuset inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skyddsutrustning.
Countrystjärnan stödjer mer specifikt sin vän läkaren Naji Abumrad som forskar på Vanderbilt University hospital i Nashville. Han och Dolly Parton lärde känna varandra 2014 när hon var med i en bilolycka och fick vård på sjukhuset.
Naji Abumrads son Jad Abumrad har också intervjuat Parton för podcasten "Dolly Parton's America".
Dolly Parton skriver på Instagram att hon fått veta att Abumrad och hans team har gjort "spännande framsteg i sin coronaforskning, i jakt på ett vaccin." Nu uppmanar hon alla som har råd att donera pengar.
Parton är även aktuell med en ny sagoläsningsserie på Youtube, "Goodnight with Dolly", för att underhålla uttråkade barn och uppmuntra till läsning. (TT)
Antalet smittade i Japan har ökat kraftigt de senaste veckorna, efter att ha rapporterat en låg spridningstakt initialt. För att möta det växande behovet av skyddsutrustningar har Japans premiärminister Shinzo Abe presenterat ett nytt förslag om att skicka ut två ansiktsmasker av tyg till varje familj i landet, rapporterar CNN. Förslaget har både hånats och väckt ilska bland invånarna.
Vissa menar att åtgärden kommer alldeles för sent eftersom maskerna inte ska distribueras förrän i slutet av månaden och andra påpekar att två masker ofta inte räcker åt en hel familj.
Japan har 2384 bekräftade fall av coronaviruset och 57 dödsfall, enligt statistik från Johns Hopkins University.
Enligt Taha Alexandersson vid Socialstyrelsen finns ytterligare kapacitet att utöva intensivvård i samtliga regioner, men behovet att bygga ut och säkerställa att det finns personal börjar bli mer kritisk i vissa regioner. Region Stockholm fortsätter att vara den region som har flest patienter i behov av intensivvård.
- Drygt en tredjedel av våra disponibla intensivvårdsplatser är i nuläget ickebelagda. Stockholmsmässan är inte med i den här beräkningen, säger Alexandersson.
Svante Werger, strategisk rådgivare vid MSB, säger att myndigheten har levererat tält till Värmland och Uppsala som kan användas utanför sjukhus för att ta hand om patienter på ett säkert sätt.
Arbetslösheten i USA ökar snabbt, visar nya siffror från amerikanska myndigheter. Totalt ansökte 6,6 miljoner människor om arbetslöshetsstöd under den senaste veckan, en fördubbling sedan veckan innan.
Analytikerna trodde att siffran skulle bli betydligt lägre, med medianuppskattningar på 3,5 miljoner och den högsta uppskattningen på 5,2 miljoner.
Efter att stora delar av landet satts i karantän har ekonomin drabbats hårt, vilket nu alltså fått stora konsekvenser för jobben. Bland annat har flera stora butikskedjor sagt att tiotusentals anställda kommer att behöva sluta eftersom butikerna är stängda.
- En titt på de mest drabbade branscherna tyder på potentiella förluster av 16 miljoner jobb. Det skulle öka arbetslösheten till 12,5 procent, den högsta siffran sedan 30-talet, säger David Kelly, global strategichef på JP Morgan.
Därför kan Sverige inte utfärda utegångsförbud
Många länder har begränsat sina medborgares rörelsefrihet med anledning av det nya coronaviruset. Men det finns inte stöd i svensk lag att helt och hållet gå i andra länders fotspår.Test av malariamedicin på coronasjuka stoppas – kan ge motsatt effekt
Flera allvarligt sjuka covid-19-patienter i Sverige har behandlats med klorikin, det aktiva ämnet i malariamedicin – något som lovordats av forskare i andra delar av världen. Nu kommer alarmerande rapporter om att läkemedlet tvärtom kan vara farligt.– Därför har vi bestämt i Göteborg och i Västra Götaland att vi använder inte det, säger Magnus Gisslén, överläkare vid Östra sjukhuset.
Ett landsomfattande utegångsförbud införs i Thailand från fredag, meddelar Thailands premiärminister Prayut Chan-o-cha på Twitter, rapporterar The Guardian. Förbudet gäller mellan klockan 22-04 och den som bryter mot reglerna riskerar ett fängelsestraff på upp till två år.
6,6 miljoner amerikaner anmälde sig arbetslösa under förra veckan, rapporterar Omni med hänvisning till CNBC.
Veckan dessförinnan var samma siffra 3,3 miljoner, vilket då var den klart högsta siffran som någonsin uppmätts. Den tidigare högstanoteringen innan coronakrisen var nära 700 000 personer under en vecka 1982.
– USA:s arbetsmarknad är i fritt fall, säger Gregory Daco, chefsekonom vid Oxford Economics, till Reuters.

Se och le-generatorn
SVT NyheterMed SVT:s Se och le-generator får du lite andningsrum - tryck på knappen och låt maskinen välja ett klipp som garanterat får dig att dra på smilbanden.Migrantläger i Grekland isoleras i två veckor
Grekland isolerar migrantlägret Ritsona, åtta mil norr om Aten, i två veckor. Minst 21 personer som bor där har konstaterats smittade av coronaviruset. Nu begränsas tillgången till lägret och mat kommer att levereras till de boende, enligt migrationsdepartementet.
Constantinos Moutzouris, guvernör för de tre öar i Egeiska havet som tagit emot flest migranter, uppmanar Grekland att evakuera alla läger – som ofta är överfulla och med bristande hygien.
"Det finns en omedelbar och stor risk för att viruset ska sprida sig i lägren och konsekvenserna vore katastrofala" skriver han.
(TT)
Tretton partier i den europeiska kristdemokratiska/konservativa EPP-gruppen vill inte längre ha Fidesz och dess ledare, premiärminister Viktor Orbán, som medlem. Fidesz är sedan tidigare avstängt från gruppen.
"Vi vill framföra vår djupa oro över den politiska utvecklingen i Ungern, särskilt den lag som det parlamentet antog den 30 mars" skriver bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch i ett brev till EPP-gruppens ordförande Donald Tusk.
"Vi begär att Fidesz utesluts ur EPP", skriver de i brevet som Moderaterna uppger sig ha tagit initiativet till.
EU-kommissionen har lovat att följa vad som sker och "agera om det blir nödvändigt".
Ungerns parlament gav i måndags premiärminister Viktor Orbán och hans regering kraftigt utökade maktbefogenheter under coronakrisen. Regeringen får bland annat styra med dekret som gäller så länge som nödläget gäller, i stället för att behöva godkännas av parlamentet var 15:e dag. Dessutom öppnas för upp till fem års fängelse för den som sprider desinformation om coronaläget eller den ungerska regeringens hanterande av det. (TT)

På Latinamerikas största begravningsplats Vila Formosa i brasilianska Sao Paulo arbetar man numera i skyddsdräkt. Där har begravningarna ökat med 30 procent sedan spridningen av coronaviruset tog fart, rapporterar AP.
350 000 strandsatta EU-medborgare hemflugna
Många flygbolag har ställt in avgångar på grund av stängda gränser och vikande passagerarantal.
EU har hjälpt medlemsstater och vissa grannländer att få hem strandade passagerare vars flyg ställts in på grund av coronaviruset. Omkring 350 000 EU-medborgare som varit fast utomlands har kunnat flygas hem, enligt en EU-tjänsteman. De flesta med reguljära eller chartrade plan. Men fortfarande uppges omkring 250 000 vara strandade.
(TT)
"Gruppen formeras nu och de personer som kommer att ingå presenteras inom kort".
Det verkar möjligen föreligga en viss osäkerhet angående det preparat som testas mot Corona.
Ibland anges klorokin och i andra sammanhang hydroxiklorokin.
Är inte detta två olika preparat, som inte är utbytbara?
Hennes mamma dog av corona
Många av de som avlidit i covid-19 är äldre som smittats på äldreboenden. En av de avlidna är 75-åriga Lena som gick bort tidigare i veckan efter att ha smittats på ett boende i Stockholmsområdet. Nu berättar hennes dotter Ulrika om mammans sista dagar, det snabba sjukdomsförloppet och hur hon upplevde vården.I antal räknat hade den 1 april 2 921 människor mist livet efter att ha blivit smittade. Totalt 163 194 personer har testats i Storbritannien och av dessa bar 33 718 på viruset, enligt departementet.
Efter hårt tryck från allmänheten har den brittiske premiärministern Boris Johnson också lovat att öka antalet tester. Johnson, som själv har testats positivt för viruset, gav löftet via en videolänk som lades ut på Twitter i onsdags kväll.
I den kritik om tester som riktats mot den brittiska regeringen har ofta framhållits att Tyskland har testat omkring 500 000 människor i veckan. Kapaciteten i Storbritannien har legat på cirka 13 000 i veckan.
Under konventet väljer delegaterna den kandidat som ställs mot Donald Trump i presidentvalet i november.
K-pop-stjärna riskerar fängelse för aprilskämt
Kim Jae-joong påstod i ett instagraminlägg att han hade smittats av det nya coronaviruset och låg på sjukhus. Något som senare visade sig vara ett aprilskämt. Nu riskerar K-pop-stjärnan ett femårigt fängelsestraff för att ha spridit falsk information om coronaviruset, det rapporterar South China morning post.Ytterligare 30 personer i länet med bekräftad covid-19 har avlidit.
- Det är en nästan ofattbar siffra, säger Björn Eriksson.
Totalt 179 personer har nu avlidit.
Regionen har lyckats öka intensivvårdskapaciteten med 163 procent, säger Björn Eriksson.
Avtalet gäller all personal som arbetar med intensivvård i Region Stockholm och St Görans sjukhus.
Vi vill självklart ta upp många av de fallen där det har gått bra, och även rapportera om andra ljusglimtar i den här krisen.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ska ta ställning till om Region Stockholms begäran om att aktivera krislägesavtalet ska godkännas. Målsättningen är att kunna fatta ett beslut före veckoslutet.
-Vi tittar på om arbetsgivaren har uttömt alla möjligheter som finns i det vanliga avtalet för att säkra bemanningen. Här går det att ta ut mycket mer arbetstid från personalen under en begränsad tid, men det är inte en långsiktig lösning, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.
Den högre ersättningen börjar betalas ut när avtalet är aktiverat, och gäller alltså inte retroaktivt, enligt SKR.
Krisen i modebranschen kan få positiva miljöeffekter
Ekonomin kraschar för flera modeföretag och konsumenterna i många länder sitter i karantän. Samtidigt kan krisen vara början på en grön omställning, menar experter Kulturnyheterna pratat med.– Det har funnits en extrem överproduktion, så dagens dramatiska situation skulle kunna leda till något positivt för miljön, säger Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet.
Hej Nils!
Man tror framförallt att testerna kan hjälpa vården då det skulle innebära att man vet vilka som måste stanna hemma och vilka som kan jobba.
Det man verkligen väntar på är ett test som visar om man redan har haft corona, och därmed med störst sannolikhet är immun. Då vet man med säkerhet vilka som är säkra att ha på arbetsplatserna.
Ett sånt test förväntas komma om några veckor.
Här kan du läsa om symptomen vid corona:
https://www.1177.se/Stockholm/sa-fungerar-varden/varden-i-stockholms-lan/om-corona/covid-19--coronavirus-nat/?gclid=EAIaIQobChMI2P2F96vK6AIVkIKyCh04ZgZ4EAAYASAAEgIzjvD_BwE
Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren välkomnar Region Stockholms begäran att aktivera krisavtalet. Samtidigt oroar hon sig för att läkare och vårdpersonal blir hårt ansträngda när de får jobba mer.
-Vi ser risker i det här. Personalen måste få vila och återhämtning, läkarna är redan i dag exponerade och bland de yrkesgrupper som jobbar mest på svensk arbetsmarknad. Nu kommer de att få jobba ännu mer, det är ingen bra situation. Vi måste säkerställa att de får vila och återhämtning igen, säger hon.
Hej!
Du kan exempelvis gå in på regionernas hemsida och klicka dig till lediga jobb-fliken.
/Erika
Hej Erika!
Det är de generella riktlinjerna som gäller. Undvik onödiga resor, men om du reser, håll avstånd, var noga med handhygienen, och stanna hemma om du har minsta symptom.
I övrigt så har flera universitet vidtagit stora åtgärder för att förhindra smittspridning genom att exempelvis endast ha distansundervisning.
Ambulansförbundet vill ha akut hjälp med framför allt skyddsutrustning från Finland. På flera platser i landet tvingas ambulanspersonal, enligt förbundet, tigga ihop utrustning eller köpa själva.
-Vi har länge riktat nödropet till vårt eget land, men tyvärr har inte den svenska staten, regeringen eller regionerna hörsammat det. Därför har vi inget annat väl än att vända oss till Finland, säger Henrik Johansson, ordförande för Ambulansförbundet, som organiserar ambulanspersonal.
Han vittnar om att ambulanspersonal runt om i landet, och speciellt i Stockholmsregionen, är hårt pressad på grund av pandemin.
-Många känner stor ångest och har svåra sömnsvårigheter som är kopplade till en ilska över den låga beredskap, som har blivit något av Sveriges signum de senaste 20 åren. Finland har däremot förmåga att i en akut fas hjälpa oss, säger Henrik Johansson.
Att ambulanspersonalen dessutom har insjuknat efter kontakt med patienter späder på oron.
-Vi har kollegor både i respirator och på intensivvårdsavdelningar. Det är klart att det påverkar oss, säger Henrik Johansson.
Han säger att Sverige just nu är i det läge som Ambulansförbundet varnat för.
-Vi har ju inte haft beredskap ens i ett normalläge och vi ser konsekvenserna för tredje man. Man känner en bävan som samarit. Vi ska hjälpa människor, men känner att med den här underdimensioneringen och vårt dåliga smittskydd befinner oss i ett mycket svårt läge, säger Henrik Johansson.
TT
Sedan coronaviruset började spridas har antalet inställda rättegångar drastiskt ökat. På tingsrätterna ställs nu omkring 40 procent av förhandlingarna in.
Domstolsverket konstaterar i ett pressmeddelande att en viss ökning av antalet inställda förhandlingar märktes redan i början av mars, men att de ökat markant sedan mitten av mars. Från att man tidigare år ställt in cirka 700 förhandlingar per vecka har 1 300 ställts in den senaste veckan.
På tingsrätterna stoppas nu omkring 40 procent av förhandlingarna, jämfört med 20 procent tidigare. Hovrätterna ställer in drygt 30 procent av förhandlingarna, vilket är en fördubbling mot tidigare.
-Det beror på att parter, vittnen, ombud eller personal är sjuka. Det är klart att det påverkar domstolarnas verksamhet. Det är tydligt, säger Charlotte Driving, chefsjurist på Domstolsverket.
Att så många förhandlingar ställs in just nu får konsekvenser på sikt.
-Domstolarna kommer inte att kunna avgöra mål i samma takt som tidigare. Det kommer att bli en högre arbetsbelastning när man kan börja sätta ut mål igen. Det kommer att bli en puckel att ta sig över, säger Charlotte Driving.
Driving vet inte hur lång tid det kommer att dröja innan de mål som ställs in under den här veckan kommer att bli avgjorda.
TT
https://www.svt.se/sport/friidrott/avslojar-stockholm-marathon-skjuts-upp
Letade efter presskonferens från Region Stockholm på SVTs plattformar men finns inte där, eller?
Hittade till sist Region Stockholms Youtube-kanal, där de sänder presskonferensen. Obs - börjar först efter 34 min :
Hej Kristina!
Använd sökfunktionen på SVT Play. Många av de presskonferenser som vi sänder live sparas på playtjänsten, men inte alla.
- Sakta dag för dag får vi allt fler coronapatienter och vi närmar oss med raska steg ett tak, säger Hvarfner i Aktuellt.
Trots de nya vårdplatserna som tagits fram är han övertygad om att det inte kommer att räcka för att täcka behovet.
- Dels försöker vi bygga ut platserna. Där är det viktiga att vi har medarbetare så vi kan öppna upp. Det andra är att se om vi kan bedriva sjukvård i andra former. Tillexempel fältsjukhuset i Älvsjö. Där tänker vi att vi kan ha sjukhuspatienter så att de akutsjukhus vi har i Stockholm kan koncentrera sig på att arbeta med intensivvård, säger Eriksson.
Men om platserna ändå tar slut? Kan man få hjälp från andra delar av landet?
- Vi hjälps alltid åt i resten av landet och nu börjar andra regioner få ont om platser. Vi tittar på ytterligare åtgärder. Men vi behöver alltid ligga steget före och det gör vi just nu, men väldigt snabbt kan det förändras.
- Vi måste alltid göra prioriteringar i intensivvården. Vanligtvis handlar det om prioriteringar vi gör på medicinsk grund, säger han och fortsätter:
- Nu står vi istället inför en resursbrist. Det innebär att patienter som vi tidigare kunnat ägna dagar, kanske veckor åt, så de faktiskt kommer tillbaka till livet. De kanske vi inte kommer kunna ta hand om nu.
Fler än 3,9 miljarder människor – över hälften av jordens befolkning – har antingen beordrats eller uppmanats att stanna hemma i syfte att dämpa smittspridningen, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av siffror.
Påbud och uppmaningar av olika slag har gått ut i fler än 90 länder och större territorier. I 49 av dem är det strikta order, vilket kringskär vardagslivet för nästan 2,8 miljarder människor.
Över en miljon människor världen över har nu bekräftats smittade enligt Johns Hopkins Universitys siffror och antalet coronarelaterade dödsfall har överskridit 51 400.
Italien är hårdast drabbat med nästan 14 000 dödsfall, därefter kommer Spanien med 10 000 döda.
TT
- Det börjar bli ett troligt scenario att vi kommer få en extrem situation och där behöver vi ställa om sjukvården på ett extremt sätt. Men vi kommer behöva fokusera på det som är allra nödvändigast i några veckor skulle jag tro.
Världsbanken lanserar en krisplan för att bistå länder som drabbas hårt av coronaviruset.
Över 15 månader ska den USA-baserade bistånds- och långivaren vara beredd att skjuta till motsvarande drygt 1 600 miljarder kronor, har dess styrelse beslutat.
I ett första steg riktas omkring 19 miljarder till det pågående arbetet med att hantera viruset i 25 länder. Däribland Indien, där ungefär tio miljarder kronor ska förstärka vårdens virustestning.
Dessutom kommer Världsbankens befintliga projekt i en rad länder att få ytterligare finansiering.
Världsbanksgruppens ordförande David Malpass säger att man agerar snabbt för att länder ska kunna möta virushotet och sedan återhämta sig snabbt från dess ekonomiska konsekvenser.
TT-Reuters-AFP
- De borde ha den skyddsutrustning som krävs i situationen. Det handlar inte alltid om att ha all utrustning hela tiden för säkerhets skull. Det måste användas på ett sätt så att vi säkrar så att personalen inte smittas eller sprider smittan vidare. Men vi kan inte ha allt material för säkerhet i alla situationer. De resurserna har vi inte.
Snälla svara så tydligt som det bara går. Tack!
Hej Eva!
Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida om hur covid-19 smittar:
"Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser. Dropparna faller snabbt ner genom luften och når som regel inte längre än någon meter.
- När vi säger att vi måste skydda gruppen äldre så är det viktigt att komma ihåg att det är en stor grupp. Det är alla över 70, där det är väldigt viktigt att man förstår att det är viktigt att hålla sig hemma och undvika onödiga sociala kontakter.
Fler personer har sökt till läkar- och sjuksköterskeprogrammet sedan ansökan öppnades, jämfört med samma period i fjol, skriver Dagens Nyheter.
Siffror från Universitets och högskolerådet (UHR) visar att läkarprogrammet har haft 23 procent fler sökande, och sjuksköterskeprogrammet 26 procent fler sökande under tidsperioden 16 mars-1 april. Ansökningsperioden pågår fortfarande.
-Det är en generell trend att rusningen till yrken som känns trygga och stabila ökar i kristider. När man ser att näringslivet har det allt svårare och allt fler företag börjar stå stilla så tänker man att nu är det läge att satsa på ett yrke som känns säkert, säger Roger Klinth, rektor på Ersta Sköndal Bräcke högskola som utbildar sjuksköterskor, till DN.
Sveriges läkarförbunds ordförande Heide Stensmyren tror att coronakrisen har fått fler att få upp ögonen för läkaryrket.
-Den har gjort det tydligt hur viktigt läkaryrket är, säger hon.
TT
Hej!
De flesta avlidna är 70 år och över. Flest döda finns i gruppen 80-90 år.
Här kan du se Folkhälsomyndighetens statistik:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/aktuellt-epidemiologiskt-lage/
Hej!
Så här skriver livsmedelsverket:
"Coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Det finns i nuläget ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten."
Däremot så uppmanade statsminister Stefan Löfven alla påskkärringar att "ställa kvasten på parkeringen i år".
Här svarar Livsmedelsverket på frågan om just lösviktsgodis:
https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/losviktsgodis-och-corona/
Jätteleverans kan fördubbla coronatestningen
SVT NyheterIgår natt landade ett specialchartrat plan med kinesisk testutrustning för coronavirus i Sverige. Idag packades robotar och testkit upp på SciLifeLab vid Karolinska Institutet KI i Solna. Om en vecka hoppas man kunna fördubbla landets testkapacitet.Stockholms Lokaltrafik (SL) medger problem med trängsel, speciellt på bussarna, i strid med Folkhälsomyndighetens krav. Men på måndag ska kollektivtrafiken köra för fullt igen.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har klargjort att det utfärdats nya riktlinjer och att de som sköter kollektivtrafiken ska se till så att trängsel undviks samt att inställda turer inte är "acceptabelt".
De nya riktlinjerna kom sedan SL dragit ned på trafiken på grund av sjukdom, utom under rusningstid.
-Vi är medvetna om att det varit problem med trängsel, framför allt på bussidan, säger Helene Jakobsson, presstalesperson på SL.
Hon berättar att tunnelbanan och pendeltågen gått enligt vintertidtabell, men att trafiken dragits ner på bussar och lokalbanor.
- Nu när Folkhälsomyndighetens direktiv kommit om att vi ska köra så mycket det går är det också det budskap vi ger till våra trafikutövare. Vi tror och hoppas att det här kommer att vara på plats på måndag, men jag kan inte lova att det kommer att finnas full trafik i alla kanaler, säger Helene Jakobsson.
Hur tycker ni själva att SL lyckats följa riktlinjerna hittills?
-Vi är inte nöjda med hur det har sett ut.
Är Folkhälsomyndighetens krav rimliga?
-Absolut, vi behöver göra det som krävs för att skydda de som inte får bli sjuka för då blir våra sjukhus överfulla, säger Helene Jakobsson.
TT
Andrahandskedjan Myrorna stänger insamlingsboxarna och slutar ta emot skänkta varor på insamlingscentralerna på grund av coronakrisens effekter på försäljning och personalbemanning, skriver Myrorna i ett pressmeddelande.
"Myrorna hänvisar till att spara det man vill skänka hemma tills vidare eller lämna in i Myrornas butiker eller till produktionsanläggningarna i Göteborg och Stockholm".
Butikskedjans överskott går till Frälsningsarméns sociala hjälpverksamhet.
TT
Lite ekonomi....
Jag kan verkligen inte detta, så frågan kanske är lite korkad....men ändå....
Det pratas om att Sverige ska låna pengar. Men från vem? Är inte alla länder i samma ekonomiska situation just nu? Vem kan låna ut pengar?
-Jag minns när jag växte upp med min mamma i Milwaukee, hur bidragen tog slut och vi behövde hjälp bara för att överleva. I sådana här tider är många fler människor utsatta, sade hon enligt nyhetsbyrån Reuters när hon offentliggjorde sina planer på sociala medier.
- Och depression är en av de dödligaste sjukdomarna som finns för äldre personer, säger geriatrikprofessorn Yngve Gustafson.
De som bor på äldreboenden tillhör redan under normala omständigheter den grupp människor i samhället som lider allra mest av ensamhet. Det framgår av omfattande intervjustudier som har utförts löpande sedan flera år tillbaka av forskare vid Umeå universitet.
- Svår ensamhet och förvärrad depression är livshotande tillstånd, minst lika farliga för äldre som hjärtsvikt och cancer. Därför kan det här besöksförbudet få mycket svåra konsekvenser, om man inte får träffa sina nära och kära. Det ökar risken för depression, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet och ansvarig för forskningsprojektet Gerda.
Depression hos äldre har ofta komplexa orsaker, förklarar Yngve Gustafson. En vanlig underliggande orsak är undernäring, vilket är ett problem som drabbar närmare 30 procent av de som bor på äldreboenden. När anhöriga inte får hälsa på och hjälpa till med matningen riskerar det problemet att öka.
- Det blir som en ond spiral, som man pratar alldeles för lite om. När man äter för lite som gammal får man ofta brist på de ämnen som behövs för att bilda de signalsubstanser som behövs för att motverka ångest och depression, säger Yngve Gustafson.
Risken är då att symtomen möts med medicinering, tillägger han. Problemet är att antidepressiva läkemedel som regel inte har någon effekt på personer som är äldre än 80 år, eller som lider av demens. Det har visats i flera studier, som också slagit fast att medicineringen i stället kan ge svåra biverkningar, exempelvis hjärtrubbningar och balansproblem.
- Antidepressiva är sannolikt det läkemedel som orsakar flest fallolyckor bland äldre. Så det är ett väldigt dåligt alternativ att sätta in antidepressiva till den här gruppen, även om man tror att det gör gott, säger Yngve Gustafson.
TT: Vad ska man tänka på som anhörig i dessa tider?
- Ska man sammanfatta i ett ord så är det kärlek. Ring dubbelt så ofta, och försök gärna använda någon form av videosamtal. Man måste prova allt i det här läget, för det är oerhört utsatta människor.
Militärer och poliser har hämtat mängder av döda kroppar på gator och i hem i Ecuadors största stad Guayaquil.
När staden och landet drabbas av coronaviruset har bårhusen överbelastats och många anställda räds att hantera smittade personers kvarlevor.
Anhöriga till människor som avlidit har den senaste tiden vädjat till myndigheterna då de tvingats ha kvar kvarlevorna hemma, samtidigt som det råder utegångsförbud i landet 15 timmar om dygnet. Filmklipp som spridits i sociala medier visar hur kroppar till synes dumpats ute på gatan.
På onsdagen syntes människor i heltäckande skyddsdräkter i staden. De bar iväg likkistor som helt och hållet lindats in i plast. Militären och polisen har hämtat kvarlevor av 150 personer de senaste tre dagarna, enligt regeringens talesperson Jorge Wated, som också bett om ursäkt i ett tv-framträdande.
Myndigheterna hade på torsdagsmorgonen lokal tid rapporterat totalt 120 virusrelaterade dödsfall i landet.
Med anledning av coronavirusets spridning och förbud om allmänna sammankomster med fler än 50 personer väljer arrangören att skjuta på loppet till den 5 september.
Den årliga löparfesten i huvudstaden lockade förra året 12 845 löpare till start.
I brevet, vars innehåll läckt ut, beskriver han en dyster situation på fartyget och begär att de över 4 000 i besättningen evakueras och sätts i karantän.
Med hänvisning till att han överdrivit situationen, skött kommunikationen dåligt och visat dåligt omdöme tas han bort från tjänsten.
- Han såg inte till att säkerställa att det (brevet) inte kunde läcka ut och det är en del av hans plikter, säger Thomas Modly, tillförordnad chef för den amerikanska flottan.
114 av de drygt 4 000 ombord fartyget, som ligger för ankar vid Guam, har konstaterats smittade av coronaviruset.
Beslutet att straffa Crozier kritiseras från demokratiskt håll.
"Donald Trumps tillförordnade marinchef skjuter budbäraren – en kommendör som var trogen både sitt uppdrag att värna den nationella säkerheten och sin plikt att värna sin besättning", skriver presidentaspiranten Joe Biden i en kommentar efter citatet.
USS Theodore Roosevelt befann sig ute på Stilla havet när det första fallet av coronaviruset rapporterades från fartyget för en vecka sedan. Sedan dess har fartyget lagt till vid en flottbas vid Guam. De flesta har nu fått gå av och placerats i bostäder på land medan fartyget saneras.

H&M:s försäljning rasade 46 procent i mars
SVT NyheterDet blev vinst under förra kvartalet, men under innevarande kvartal kommer det att bli en förlust för H&M, skriver bolaget i delårsrapporten.Stämmer verkligen detta??!
Regeringen har inga planer på att stoppa färjetrafiken till Gotland för att begränsa smittspridningen.
- Det är inte aktuellt att stoppa Gotlandstrafiken. Vi har en bra dialog med Gotlandsredieret. De har själva tagit ansvar för att reducera antalet passagerare, så det är inte någon risk för smittspridning, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
- Det är samtidigt viktigt att godstrafiken mellan Gotland och fastlandet fungerar.
Det har förekommit medieuppgifter om att regeringen överväger att stoppa resor till Gotland för dem som inte är folkbokförda på ön.
- Jag är glad över att stockholmare lyssnat på uppmaningen och bokat av sina resor och inte åker till Gotland under påsken, säger Eneroth.
Den viktiga konjunkturmätaren inköpschefsindex visar att den privata tjänstesektorn i Sverige faller snabbt. Indexet rasade från 56,4 i februari till 46,7 i mars. Det är den snabbaste nedgången sedan indexet började mätas för 15 år sedan, och den lägsta siffran sedan 2012.
Det finns dock en viss eftersläpning på grund av allt längre leveranstider.
"Det är sannolikt mer av ett utbudsproblem än en ökad efterfrågan. Den underliggande utvecklingen kan därför vara lägre", säger Jörgen Kennemar, analysansvarig på Swedbank, i ett pressmeddelande.
Jämfört med de länder som drabbats värst av coronaviruset är fallet i Sverige dock litet. I Spanien visade motsvarande siffra en nedgång från 52,1 till 23, ett ras som saknar motstycke i historien. Det ser nästan lika illa ut i Frankrike, där index faller från 52,5 till 27,4. I Tyskland rasar index från 52,5 till 31,7.
Normalt sett tyder ett indextal över 50 på tillväxt inom ekonomin, medan en siffra under 50 visar på en tillbakagång. (TT)
- Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
- Idrottsföreningar bör om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus och begränsa antalet åskådare. Om det är möjligt att anordna träningar och träningsmatcher utan att riskera sprida smitta kan aktiviteterna hållas, om inte bör de ställas in.
- Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.
- Arbetsgivare bör se till att personal och eventuella besökare håller avstånd. Arbetsgivare bör se till att anställda arbetar hemifrån om det är möjligt, samt
se till att anställda undviker onödiga resor. - I kollektivtrafik och allmänna färdmedel bör antalet resenärer begränsas, och antalet turer anpassas så att trängsel kan undvikas.
Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.
Är man över 70 bör man också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.
Fakta: Riksbankens krisåtgärder i korthet
- Riksbanken har satt fart på sedelpressarna i coronakrisen, för att stimulera utlåning till drabbade hushåll och företag när ekonomin tvärnitar och säkra att det finns likviditet i banksystemet.
- Stefan Ingves och hans direktion har utökat Riksbankens stödköpsprogram med 300 miljarder kronor. Stödköpen, som tidigare bara omfattat statsobligationer, omfattar nu även att inkludera bostads-, kommun- och företagsobligationer.
- Gratis likviditetslån till företag via banker har också börjat erbjudas av Riksbanken, en åtgärd som enligt befintlig plan ska skjuta till 500 miljarder kronor i ny likviditet i banksystemet.
- Riksbanken har också med hjälp av ett så kallat swap-avtal med USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på 60 miljarder dollar (cirka 600 miljarder kronor) börjat erbjuda bankerna billiga dollarlån så att det inte uppstår brist på dollar i banksystemet i turbulensen på världsmarknaden.
- Riksbanken har även sänkt utlåningsräntan för lån över natten till bankerna till 0,20 procentenheter över reporäntan, från tidigare 0,75 procentenheter över. Riksbanken erbjuder samtidigt banker obegränsade mängder pengar mot säkerhet med tre månaders löptid till en ränta på 0,20 procentenheter över reporäntan.
- Samtidigt har kraven på säkerheter för lån i Riksbanken mjukats upp, så att det nu bland annat går att använda bostadsobligationer för att låna i Riksbanken.
- Riksbanken har också tillfälligt släppt in fler aktörer vid sidan av storbankerna som motparter i penningpolitiska transaktioner.
Källa: Riksbanken/TT
Hur har coronakrisen förändrat vårt rörelsemönster? Det försöker it-jätten Google reda ut, baserat på platsdata från användare.
Den tydligaste trenden i Sverige: Uppsvinget för parker och andra rekreationsområden.
Besöken på platser som parker, botaniska trädgårdar och rastplatser för hundar var i slutet av mars hela 43 procent högre jämfört med ett genomsnitt för femveckorsperioden 3 januari–6 februari, det vill säga innan smittspridningen tagit fart.
Det är en större förändring än raset för kategorin "detaljhandel och rekreation" – exempelvis restauranger, caféer, köpcenter och biografer – på 24 procent, och nedgången för buss- och tågstationer och annan kollektivtrafik på 36 procent.
Besöken på arbetsplatser har minskat med 18 procent medan rörelser i hemmet ökat med 5 procent. (TT)
- Vi har sett en drastisk försämring av arbetsmarknaden den senaste månaden. Många har blivit permitterade, säger Sigrun Vågeng på den norska myndigheten NAV, som motsvarar Sveriges försäkringskassa, arbetsförmedling och socialtjänst.
Räknar man även in de deltidsarbetslösa är 411 000 personer i Norge utan arbete. (TT)
"Flera delar av stadens arbete kring corona har varit effektivt, men när det gäller äldreomsorg så ser vi en mycket oroväckande utveckling. Statsepidemiologen pekade ju särskilt på att det finns så många smittade på stadens boenden som en mycket allvarlig sak", säger Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S), i ett pressmeddelande.
Det är Socialdemokraterna som begärt det extrainkallade mötet och en fråga som partiet bland annat vill lyfta är så kallad kohortvård, som går ut på att isolera den smittade.
"Min förhoppning är att vi nu tillsammans kan besluta om ytterligare åtgärder", säger Wanngård vidare. (TT)
Corona stoppar tillverkning av corona-öl
Den mexikanska öltillverkaren Grupo Modelo som gör ölet Corona stoppar tillfälligt sin produktion sedan ölbryggning inte klassas som en nyckelverksamhet och därmed ska stoppas, enligt ett beslut från regeringen.
"Vi håller på att minska produktionen i våra anläggningar till absoluta minimum", skriver företaget i ett uttalande och tillägger att ett totalt stopp kommer inom några dagar.
Förutom Corona görs bland annat också ölsorterna Pacifico och Modelo av företaget som exporterar till 180 länder. En annan stor öltillverkare i landet – Heineken – kan också komma att stänga verksamheten under fredagen, enligt tidningen Reforma. Företaget har inte kommenterat uppgifterna.
I veckan förklarade regeringen ett nationellt hälsonödläge i landet till följd av coronapandemin. Över 1 500 fall har bekräftats i landet och 50 personer har avlidit efter att ha insjuknat.
(TT)
Den spanska regeringen har tidigare gått ut och varnat kommunerna att de saknar befogenheter att vidta denna typ av åtgärder.
Krislägesavtalet för intensivvården aktiveras i Region Stockholm, meddelar Sveriges Kommuner och Regioner i ett pressmeddelande.
"Under ett akut krisläge, där det gäller att säkra personalförsörjningen för att kunna vårda sjuka och rädda liv, behövs en ökad flexibilitet för arbetsgivare och anställda", säger Ulf Olsson, vice ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR, i pressmeddelandet.
Beslutet kommer efter att Stockholms regionstyrelse begärt att avtalet ska aktiveras.
Avtalet innebär bland annat att den ordinarie arbetstiden höjs till 48 timmar per vecka och och att vårdpersonalen i sin tur får mer lön. En krisersättning på 120 procent av ordinarie lön betalas ut för varje arbetad timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.
Sjöfartsverket delar ut skyddsmasker
1 000 skyddsmasker från Sjöfartsverket kommer att delas ut till Socialstyrelsen och Region Skåne. Myndigheten ska också skänka andra skydd, som skyddsväskor, och vätskeskydd, enligt ett pressutskick.
- Ja, det är från vårt eget lager, där har vi haft det här materialet, säger Sjöfartsverkets presschef Carl-Johan Linde till TT och fortsätter:
- Det är viktigt att vi också kan dra vårt strå till stacken och hindra vidare spridning.
750 av skyddsmaskerna skickas till Socialstyrelsen, resten fördelas till region Skåne och Västra Götland, enligt verket.
(TT)
46 personer har konstaterats smittade i Kalmar län och tre personer har avlidit till följd av sjukdomen.
Tiotusentals poliser och militärpoliser kommer att placeras ut över hela Frankrike under påsken för att kontrollera att de rådande karantänsreglerna efterlevs, rapporterar The Guardian.
Patrullerna kommer att upprätta kontroller på stora vägar och motorvägar i anslutning till städerna och tjänstemän i områden som vanligtvis brukar locka semesterfirare har uppmanats att göra det samma.
735 av landets tre miljoner invånare har bekräftats smittade av Covid-19 och sju personer har avlidit.
Hälsningen sänds i SVT1 på söndag 5 april klockan 19.20 och på SVT Play.
Varför vill du inte tala om det?
Coronakrisen leder till ett stort ras för sysselsättningen i USA. Under mars försvann drygt 700 000 jobb från arbetsmarknaden, undanräknat jordbrukssektorn, visar nya siffror från landets arbetsmarknadsdepartement. Analytikerna hade förvisso väntat sig en minskning, men i snitt "bara" på 100 000 jobb.
I februari såg läget helt annorlunda ut, då tillkom 275 000 nya jobb.
Under mars steg arbetslösheten i USA från 3,5 till 4,4 procent. Ekonomerna hade räknat med en arbetslöshet på 3,8 procent.
Klart flest arbetstillfällen försvann ifrån servicesektorn, totalt 659 000. Även tillverkningsindustrin och handeln har drabbats hårt, där antalet jobb minskade med 54 000 respektive 46 000.
Sverige har nu 6 078 bekräftade fall av det nya coronaviruset och 333 avlidna, igår låg siffrorna på 5466 respektive 282. 469 personer har IVA-vårdats det senaste dygnet.
Anneli Bergholm Söder, chef för operativa avdelningen på MSB, säger att påfrestningarna på sjukvård och andra samhällsviktiga verksamheter i kombination med störningar i produktions- och transportflöden har blivit så stora att de riskerar att få samhällspåverkan.
- Men vi klarar detta om alla aktörer ser till att ha koll på bortfall och vilka varor man är beroende av. MSB tillsammans med telekombolag har särskilt fokus för att minimera risken för överbelastningar. Vården är beroende av att infrastrukturen fungerar, säger hon.
200 miljoner i utökat mediestöd
Regeringen utökar mediestödet med 200 miljoner kronor riktat till Sveriges mediesektor som drabbas hårt till följd av coronavirusets utbredning.
– Det är oerhört angeläget med journalistik i hela landet, inte minst i tider av kris, säger kulturminister Amanda Lind (MP).
Från och med nästa vecka drar SAS ner sin flygkapacitet ytterligare och behåller bara ett flygplan i trafik. Planet kommer att trafikera fem destinationer: Arlanda, Umeå, Luleå, Kiruna och Visby. All övrig inrikestrafik upphör, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
För drygt två veckor sedan pausade SAS merparten av sin trafik och permitterade 90 procent av sin personalstyrka, nästan 10 000 personer.
Förlängd reseavrådan till 15 juni
Utrikesdepartementet förlänger sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder till den 15 juni.
"Nu är inte rätt tid att resa – varken in- eller utrikes", säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT via sms.
Icke-nödvändiga resor omfattar besöks- och turistresor. Det kan exempelvis finnas samhällsviktiga arbetsresor som bör göras ändå, har UD tidigare meddelat.
Samtidigt uppmanar UD alla utlandsresenärer som har för avsikt att återvända till Sverige inom en relativt snar framtid att resa hem snarast. Den som är ute och reser bör hålla "tät kontakt" med såväl flygbolag som rese- och försäkringsbolag.
På vilket sätt skyddas lärare och förskolepersonal?
Många är äldre och avrådda från att träffa egna barnbarn.. men andras barn går bra?
Sluta ignorera denna fråga! Varför vågar ingen svara på detta??
Trycket på telefontjänsten ökade också i mars. Antal mottagna samtal ökade till 780 000 jämfört med 525 000 i februari. Många samtal handlade om covid-19 men ökningen kan också bero på att många valt att göra sitt vårdärende digitalt, istället för att besöka sin vårdcentral.
"I detta avseende tittar vi särskilt på intensivvårdsläkemedel av olika typ. Det vi idag kallar brist är att vi ser bristnotering på vissa läkemedel, dvs att vårdverksamheter inte kan få besked om leveransdatum när de beställer. Vi ser inte att vårdverksamheter är utan läkemedel. Ändå har vi valt att i detta läge mana till eftertanke och hushållning i läkemedelsanvändningen."
Sverige överväger anmäla Frankrike för masker
Fyra miljoner skyddsmasker som Mölnlycke importerat från Kina har stoppats i Frankrike. Den svenska regeringen överväger att anmäla ärendet till EU-kommissionen som ett regelbrott.
- Det kan vara dags för det tunga artilleriet, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).
Fortfarande har många länder exportrestriktioner av kritiskt sjukvårdsmaterial inom EU. Utrikesminister Ann Linde (S) och Anna Hallberg ser det som mycket allvarligt.
- Nu är det dags att ta kontakt med Frankrike igen, säger Anna Hallberg.
- Men det finns också en möjlighet att anmäla det här som ett överträdelseärende. Det här är ett brott mot reglerna för den inre marknaden.
Det allvarliga består i, anser Hallberg, att om alla länder gör som Frankrike så innebär det problem för alla, det finns inget land som klarar att försörja sig självt med till exempel skyddsutrustning.
(TT)
Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en intervju med Dagens Nyheter att många människor i Sverige kommer att dö i covid-19.
– Vi kommer att få räkna de döda i tusental. Det är lika bra att vi förbereder oss på det.
Löfven får bland annat frågan om hur han ser på att andra länder har valt en annan strategi än Sverige.
– Jag tycker inte att man ska dramatisera den bilden för mycket. Alla länder funderar på hur man ska göra den sociala distanseringen och hur sjukvården ska stärkas – sen gör vi på lite olika sätt. Ibland beror det också på att vi är i olika faser, säger han.
Dortmund upplåter arenan till coronapatienter
Tyska fotbollsklubben Borussia Dortmund gör om delar av sin arena Signal Iduna Park till ett medicinskt center att använda under bekämpningen av coronapandemin.
Redan på lördagen ska man kunna testa misstänka fall av covid-19 samt inleda lättare behandling av bekräftade smittade.
"Vår arena är stadens flaggskepp... Tekniken, infrastrukturen och ytorna gör den till en perfekt plats för att hjälpa människor som potentiellt är smittade", säger Borussia Dortmunds ordförande Hans-Joachim Watzke.
Stadion, som under en fotbollsmatch har kapacitet att ta in 81 000 personer, ska vara redo att fungera som medicinskt center från och med lördag.
(TT)
- Vi är i katastrofläge och använder oss av personal som inte har rätt utbildning eller erfarenhet, säger en ur intensivvårdspersonalen i Stockholm.
- Regeringen och jag funderar över hur vi kan åstadkomma två saker samtidigt: värna våra medborgares säkerhet och även påbörja processen att återgå till det normala livet ett steg i taget, säger hon.
Ytterligare 776 personer har avlidit till följd av coronaviruset i Italien, det är ungefär lika många som under gårdagen. Den totala dödsiffran i landet ligger nu på 14 681, rapporterar Reuters.


Maja Marklund, direktör på Läkemedelsverket, delar bilden av att det finns en ökad efterfrågan på intensivvårdsläkemedel. Exempel på sådana läkemedel är antibiotika, syrgas, febernedsättande och olika infusionsvätskor.
Maja Marklund understryker dock att det i dagsläget inte finns någon brist, även om det finns en risk för att det skall uppstå.
- Oron är befogad. Det finns restnoteringar på intensivvårdsläkemedel, men en restnotering innebär inte att ett läkemedel kommer att ta slut, säger hon till SVT och fortsätter:
- Det är förståeligt att en risk för brist uppstår när hela världen i princip efterfrågar samma läkemedel. Produktionen hänger inte med.
Jag upplever att det är otydligt om man tillhör riskgrupp om man är under 70. Ät t.ex. barn med hjärtfel riskgrupp?
SNÄLLA LÄNKA INTE TILL" här finns mer information om detta". För det finns det inte.
Ett enkelt ja eller nej:
Kan de under 70 år tillhöra riskgrupp och behöver därmed stanna hemma?
Tack på förhand!
IMF-chefen Kristalina Georgieva, som deltar i WHO:s pressträff, säger att coronaviuset har skapat en kris som inte liknar någon annan och att vi befinner oss i "mänsklighetens mörkaste timme", rapporterar CNBC.
- Aldrig i Internationella valutafondens historia har vi bevittnat en världsekonomi stanna upp. Det här är långt värre än den globala finanskrisen, säger hon.Finns det uppgifter hur många som blivit friskförklarade efter varit smittade?
Chefen för Frankrikes hälsomyndighet Jerome Salomon berättar på en presskonferens i kväll att antalet döda till följd av covid-19 stigit från 5 387 till 6 507. Från landets äldreboenden rapporterats om 17 827 misstänkta eller bekräftade fall.
Tidigare rapporterade Frankrike bara om dödsfall som inträffade på sjukhusen. Men sedan någon dag tillbaka har man börjat räkna och rapportera om virusrelaterade dödsfall på landets äldreboenden, vilket har ökat siffran över antalet döda kraftigt.
Låt dessa övningar flytta ut till nästa år och låt de utländska militärerna stanna på hemmaplan och hjälp till med den inhemska befolkningens behov.
Om det är inklusive smittade då borde det rimligen, i skrivande stund, vara drygt 794000 personer och inte över 1 miljon som är smittade. Men eftersom jag inte vet om det är på det sättet skulle jag gärna önska att ni kunde försöka hitta ett svar på det.
Har ni möjlighet att kolla upp det?
Regeringen vill ha mer makt – begär att få kringgå riksdagen under coronakrisen

Branschorganisationen Svenskt Näringsliv har gjort beräkningar utifrån bokslut från nästan en kvarts miljon företag, och ungefär 30 000 företag riskerar konkurs vid nedstängning i en månad.
"Ett scenario där en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten skulle innebära att arbetslösheten ökar med mellan 300 000 och 350 000 personer bara genom konkurser", skriver Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, på Dagens Nyheters debattsida.
För att undvika detta vill han se ytterligare ett stödpaket på 200 miljarder kronor från regeringen. Svenskt Näringsliv vill bland annat se sänkta räntor och att företag slipper betala någon lön alls under korttidspermittering. (TT)

Apoteken: Vi kommer inte höja priserna på handsprit
Staten, kommuner och regioner har sett extremt höjda priser på handdesinfektion och andra hygienprodukter från en av sina leverantörer – men vanliga konsumenter verkar inte behöva oroa sig för samma typer av prishöjningar, visar SVT Nyheters rundringning till ett antal apotekskedjor.Brasiliansk bönedag mot viruset
Bolsonaro har konsekvent tonat ner faran med viruset och gått mot såväl sin egen hälsominister som de lokala guvernörer och borgmästare som infört egna restriktioner. (TT)
Oro för pendlare om Finland stänger gräns
Sverige och Finland diskuterar om gränsen ska hållas öppen för arbetspendling, skriver DN.
Finlands regering har beslutat att skärpa bland annat reglerna för gränspasseringar. Skärpningen väntas röstas igenom i parlamentet inom kort och sjukvården i region Norrbotten kan drabbas hårt om gränsen stängs.
Tre minuters tystnad i Kina
Under fredagen steg den officiella siffran över smittofall i landet med 19, till 81 639 personer. 3 322 människor uppges ha avlidit.

Men i New Orleans är dödstalen sju gånger så höga som i New York och tio gånger fler än i Seattle.
Hittills har över 270 människor dött av covid-19 i delstaten Louisiana. 97 procent av dem hade en underliggande sjukdom, hela 40 procent led till exempel av diabetes, enligt delstatens hälsomyndighet.
Hög förekomst av folksjukdomar som diabetes, fetma och högt blodtryck anges som skäl till att det nya coronaviruset hittills slår extra hårt i städer som New Orleans.
-Vi är helt enkelt sjukare i Louisiana och Södern än i resten av landet, konstaterar Rebekah Gee som nyligen slutat som hälsochef i Louisianas delstatsstyre och nu leder hälsovårdsavdelningen på Louisiana State University.
-Det betyder att Södern kommer att drabbas hårt av det här (coronaviruset).
I Louisianas jazziga kuststad New Orleans har till exempel 39 procent av invånarna högt blodtryck, 36 procent fetma och cirka 15 procent diabetes. Motsvarande siffror på nationell nivå är 32, 31 och 11 procent, enligt hälso- och smittskyddsmyndigheten CDC.
De gällande reglerna i Sydkorea, som skulle ha upphört på måndag, har bland annat stängt religiösa lokaler, sportanläggningar och nöjeslokaler. De kommer nu att gälla i ytterligare två veckor.
Förhoppningen är att komma ner till högst 50 nya smittade per dag.
Hälso- och välfärdsminister Park Neung-Hoo säger att det är för tidigt att lätta på karantänreglerna, bland annat med hänvisning till ett antal mindre lokala utbrott av smittade. Dessa har även fått regeringen att fortsatt hålla landets skolor stängda.
Våren har kommit och allt fler rapporter kommer om att invånarna i landet bryter mot sina karantäner och umgås utomhus, vilket oroar regeringen.
-Vi är medvetna om att många medborgare känner sig utmattade och håglösa under denna sociala distansering. Men om vi lättar på reglerna kommer alla de hårda ansträngningarna vi har tillämpat hittills ha varit förgäves, säger hälsovårdsministern.
Sydkorea har hyllats för sina omfattande tester och för att landet efter ett initialt stort utbrott har fått ner antalet nya smittade, och hållit den relativtlåga siffran på omkring 100 nya fall per dag.
Under lördagen rapporterades 94 nya fall av smittade i landet och tre personer avled i covid-19. Totalt har drygt 10 000 smittats och 177 personer avlidit.
Under de senaste veckorna har det kommit in 600–700 ärenden till ARN med tydlig koppling till coronakrisen.
-I mars hade vi en ökning på 30 procent (jämfört med förra året) på myndigheten och på reseavdelningen är ökningen mer än en fördubbling. Och ser man på den avdelningen som hanterar inställda evenemang är det en sjuttioprocentig ökning, säger Marcus Isgren, ordförande och chef vid ARN, till radion.
I stället för att ge pengarna tillbaka är det många företag som erbjuder tillgodocheckar när evenemang ställs in – men som konsument har man alltid rätt till att få pengarna tillbaka.
(TT)
Pink, eller Alecia Beth Moore som hon egentligen heter, kallar bristen på tester "ett sorgligt skämt och ett stort misslyckande för regeringen". Sångerskan uppmanar till gratis tester i stor skala.
Hon passar också på att hylla alla hjältar inom sjukvården i sina inlägg, som avslutas med en uppmaning till alla att stanna hemma kommande två veckor.
(TT)
Falklandsöarna, med sina 3 400 invånare, tillhör Storbritannien och tester har skickats till Storbritannien för att analyseras.
Andra länder eller platser som inte officiellt rapporterat några coronafall är Samoa, Turkmenistan, Nordkorea och baser på Antarktis.
Torget har varit centrum för den regeringskritiska protestvåg som skakat landet under flera månader men som avstannat i och med åtgärderna mot coronaviruset. Minst 31 människor har mist livet, 3 000 skadats och 30 000 gripits under protesterna.
Foton på en president som ledigt poserar framför ett monument på det tomma torget där slagord klottrats med krav på hans avgång har fått stor spridning på sociala medier.
"President Piñera promenerar runt på Plaza Italia samtidigt som regeringen uppmanar människor att hålla sig hemma – detta är en provokation, ovärdig en statschef mitt under en pandemi", skriver Heraldo Muñoz, ledare för det socialdemokratiska oppositionspartiet PPD, på Twitter.
Piñera beskriver besöket som resultatet av ett infall på väg hem från jobbet.
"Jag tog en bild och fortsatte sedan vidare. Jag beklagar om detta kan ha misstolkats", twittrar presidenten.
35 av Danmarks 98 kommuner har registrerat in fall på ett eller flera boenden. I vissa fall har även personal smittats.
80 procent av de boende på vårdhemmen i landet lider av demens och andra underliggande sjukdomar, enligt Nis Peter Nissen, direktör i Alzheimerföreningen.
-Det är det här vi har fruktat. Nu kan vi se att smittan på allvar kommer in på vårdhemmen där några av landets mest sjuka och svaga bor, säger Nis Peter Nissen till radion.
I Kina utförs det numera provtagningar av personer som reser in i landet utifrån. Sedan den 1 april publiceras siffror på antalet personer som testats positivt för coronaviruset utan att visa några symptom.
Redan första dagen visade det sig att 130 av totalt 166 nya fall som testat positivt var symptomfria, skriver tidskriften British medical journal, BMJ, vilket Svenska Dagbladet har uppmärksammat.
- Det är ett litet stickprov och mer data kommer att bli tillgängliga.Det är heller inte tydligt exakt hur de här fallen har identifierats. Men låt oss säga att de kan generaliseras, och även om de är tio procent fel, så talar det här för att viruset är överallt, säger Tom Jefferson, epidemiolog och forskare vid Centret för evidensbaserad medicin vid Oxford-universitet, till BMJ.
Tom Jefferson menar att resultaten är mycket viktiga och säger också att det är troligt att viruset cirkulerat längre än vad man tidigare trott och att en stor del av befolkningen redan har exponerats.
Bolsonaro har konsekvent tonat ner faran med viruset och gått mot såväl sin egen hälsominister som de lokala guvernörer och borgmästare som infört egna restriktioner. Hans hantering av krisen ogillas av en majoritet av befolkningen, enligt två färska opinionsmätningar.
Över 9 000 fall av virussmittan har konstaterats i Brasilien. Minst 359 personer har avlidit i sviterna av covid-19.
(TT)

En sjuksköterskas dagbok
Sofia Lindström är specialistsjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala, på centralintensiven, CIVA. Efter att ha vårdat patienter med Covid-19 har hon känt sig krasslig och innan hon får arbeta måste hon testas för att se om hon är smittad.Vaffan hände med den???
Tog ni bort den???
Enligt FN:s utbildningsorgan Unesco påverkas drygt 1,5 miljarder barn av att skolor stängts i 185 länder till följd av coronapandemin. Biståndsmyndigheten Sida anpassar därför ett stort utvecklingsstöd till utbildningssystem i 67 låginkomstländer.
Sida är en stor givare till utbildningsfonden Global partnership for education (GPE). I de länder där utbildningsfonden verkar påverkas 383 miljoner barn av att skolorna stängt. Nu omfördelas motsvarande drygt 2,5 miljarder kronor för att möta coronakrisen på utbildningsområdet.
man tror sig nu har nått toppen och hoppas de här siffrorna ska vända neråt om några dagar.
Vill du avboka din resa? Detta gäller!
SVT NyheterKonsumentverket får just nu många frågor kring vad som gäller om man vill avboka en resa på grund av oro för coronaviruset. Men reglerna är lite snåriga.I Stockholms stift kommer kyrkorna inte att vara öppna för gudstjänst på vanligt sätt, men i vissa andra delar av landet bedöms det vara fortsatt möjligt.
Därefter följer "herrens bön" och "välsignelsen" som står utskrivna i guiden.
Det hela kan avrundas med en kopp kyrkkaffe. Även om man är ensam när man dricker den, så kan man tänka att man är en del av ett stort sammanhang, tipsar guiden.
Kollekt kan sedan betalas via Swish, plus- eller bankgiro.
Hjälp SVT dokumentera coronakrisen: Bidra med en video från din nya vardag
SVT NyheterVi befinner oss just nu i en både ovanlig och orolig tid, där coronakrisen påverkar vår vardag på olika sätt – runt om i Sverige.Stockholms Lokaltrafik, SL, uppmanar resenärer att stanna hemma, om man inte har en viktig samhällsfunktion. I en annons skriver de: ”Välkommen ombord – du som har en viktig samhällsfunktion. Vi ber alla er andra att inte resa med oss just nu". Det rapporterar Aftonbladet.
– Tanken med det här att vi vill uppmana alla resenärer att verkligen fundera på om man måste resa med oss eller inte. Har man inget annat alternativ får man givetvis resa, säger Helene Jakobsson, presstalesperson på SL till tidningen.
Vad som anses vara en viktig samhällsfunktion anges inte.
Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare uppmanat alla att undvika kollektivtrafik i rusningstid.
Stockholms kommuner får mer skyddsutrustning
SVT NyheterStockholms stad och övriga kommuner i länet kommer att få en leverans av skyddsutrustning från Socialstyrelsen. – Stockholm har under en längre tid påtalat detta behov och varje leverans är av stor betydelse. Utrustningen beräknas täcka de mest prioriterade verksamheternas behov i två till fyra dagar, säger Stockholms stads finansborrgarråd Anna König Jerlmyr (M).Siffrorna förändras kontinuerligt men man kan möjligen se något mönster?
Antalet IVA-vårdade ligger på 520 personer.
Fortfarande är det fler män än kvinnor som smittats, IVA-vårdats och dött till följd av coronaviruset.
- Vi har helt enkelt själva för mycket att stå i för att kunna hjälpa till, säger Mikael Köhler vid Region Uppsala.
Det var på fredagen som Region Stockholm bad om hjälp från kollegerna i Uppsala, framför allt när det gäller bemanningen av intensivvårdplatser. Men svaret är alltså negativt.
- Som det ser ut i nuläget så har vi inte möjlighet att göra det, men vi kommer att fatta ett nytt beslut under måndagen. Kanske ser situationen annorlunda ut då, det beror lite på hur många nya patienter vi får under helgen, säger Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Uppsala.
Han understryker att det var tungt att ge beskedet till Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
- Att fatta det beslutet var bland det jobbigaste jag har gjort, jag känner Björn personligen så det var verkligen inte roligt.
Region Uppsala uppger att man även där har haft svårt att bemanna sina sjukvårdsplatser under den pågående pandemin.
- Antalet fall i region Uppsala stiger snabbt, med tanke på regionens storlek har vi ett ganska högt antal smittade per invånare, säger Mikael Köhler och fortsätter:
- Syrgasåtgången på Akademiska är 100 procent högre än normalfallet den här tiden på året, det ger en fingervisning om trycket.
För att vårda de fall av covid-19 som nu kommer in har man i Region Uppsala utökat kapaciteten med 24 nya IVA-platser. Ytterligare åtta tillkommer under nästa vecka,
- Vi vill självklart hjälpa till, men det är inte möjligt just nu. Vi kan själva behöva hjälp snart, säger Köhler.
(TT)
Förstår att ni inte hinner svara på allt, så provar skicka igen. Vad menar Anders Tegnell med uttrycket "äldre äldre"? Är äldre personer 70-79 t ex och äldre äldre personer över 80?
Lista: Här är restriktionerna som gäller i Sverige
SVT NyheterSverige har fått både ris och ros för sitt sätt att bekämpa smittan av coronavirus. I takt med att läget förändras kan det komma fler restriktioner – men det här är de regler och råd som du måste ha koll på.Coronakrisen har fått den globala hotell- och turistindustrin att mer eller mindre kollapsa. Men vissa företag har lyckats hitta en nisch som håller dem flytande.
Det schweiziska företaget Le Bijou, som hyr ut lyxlägenheter, riktar sig nu till välbärgade kunder som vill ha det särskilt bekvämt under tiden i karantän. Företaget erbjuder tillägg såsom leverans av matvaror eller hämtmat till dörren, läkarbesök och virustest på rummet.
I slutet av februari började plötsligt de vanliga formerna av bokningar minska snabbt när utländska turister inte längre anlände i samma utsträckning, berättar Le Bijous vd Alexander Hubner. Samtidigt började andra bokningar göras för ovanligt långa tidsperioder – två veckor eller längre.
- Vi insåg att vi behövde erbjuda en ny tjänst och anpassa oss så fort som möjligt, så då började vi erbjuda de här karantänslägenheterna, säger Hubner.
Det är inte vem som helst som kan checka in i lägenheterna. Vanligtvis kostar de upp till 2 000 schweizisk franc (närmare 21 000 kronor) natten att hyra, även om Hubner säger att han pressat priset för karantänslägenheterna.
OS-byn i Tokyo kan bli temporärt sjukhus
SVT SportOS-byn i Tokyo, som just nu är under konstruktion, kan komma att användas som ett temporärt sjukhus. Det meddelar Tokyos guvenör, Yuriko Koike.Downing Street har stängt ner det mesta i landet och beordrat invånarna att hålla sig hemma om de inte har något absolut nödvändigt ärende att uträtta. En del har dock börjat fråga sig om nedstängningen av ekonomin på sikt kommer att kräva fler liv än åtgärderna räddar på kort sikt.
- Vi vill hamna i en situation där vi, åtminstone till i slutet av maj, har möjlighet att ersätta den fullständiga nedstängning som vi har nu med ett antal mindre långtgående åtgärder, som mer grundar sig på teknologi och testande, säger regeringsrådgivaren Neil Ferguson, professor vid Imperial College i London, till BBC Radio.
Till en början använde sig Storbritannien av mindre restriktiva åtgärder, liknande dem som används i Sverige. Men premiärminister Boris Johnson beslutade att skärpa reglerna sedan beräkningar av Ferguson pekat mot att totalt en kvarts miljon människor i landet skulle kunna riskera att mista livet i utbrottet.
En annan av regeringens främsta rådgivare, professor Graham Medley, varnar för att nedstängningen både kommer att skada ekonomin och människors hälsa.
- Om vi fortsätter med nedstängningen köper det oss mer tid, vi kan tänka över detta ytterligare, men det löser ingenting, säger han till tidningen The Times.
- Vi har lite grann målat in oss i ett hörn, för nu är frågan: Hur går vi vidare härifrån? I stora drag: Ska vi fortsätta skada barn för att skydda sårbara personer, eller inte?
Enligt nya siffror på lördagen har närmare 42 000 testat positivt för viruset i Storbritannien och 4 313 avlidit efter att insjuknat i covid-19, enligt hälsodepartementet.
Regeringen hoppas kunna snabba på testandet för att få en bild av hur många som kan ha utvecklat immunitet mot viruset. Hälsominister Matt Hancock har satt ett mål om att man ska kunna genomföra 100 000 tester per dag i slutet av april. Det har dock ifrågasatts från vissa håll med anledning av brist på både nödvändiga kemikalier och testkit.
Att bli testad, för att se om jag kan återgå till att hämta barnbarn på förskola, osv?
Coronakrisen får mycket försäljning att backa – men inte den av it. Det visar ny statistik från branschorganisationen Elektronikbranschen.
I mars ökade försäljningen inom hemelektronikbranschen med två procent jämfört med samma månad i fjol.
Främst ökade försäljningen av stationära datorer, med 36 procent, medan bärbara datorer ökade med 12 procent.
Elektronikbranschens vd Klas Elm, tror att ökningen kan bero på att fler nu jobbar hemifrån.
"Det är tydligt att ändrade arbetsförhållanden lett till en rusning efter datorer och annan IT-utrustning", säger han enligt ett pressmeddelande.
Elm tror att trenden kan hålla i sig.
"Jag tror denna kris kommer att leda till att vi även fortsättningsvis kommer att se ökat hemarbete och fler möten på distans."
Även stora och små tv-skärmar ökade i försäljning i mars.
Andra produkter, som mobiltelefoner, minskade dock i försäljning – med 9 procent.
Värmdö vädjar: Åk inte ut i skärgården!
SVT NyheterMånga stockholmare brukar åka ut i skärgården till påsk. Men nu vädjar Värmdö kommun att avstå från besök på öarna.Vänsterpartiet är berett att ge regeringen ökade befogenheter för att snabbt kunna införa coronarelaterade åtgärder.
Men partiet vill att lagen ska gälla i en månad i taget i stället för tre och att alla beslut i efterhand ska godkännas av riksdagen. Även Moderaterna vill att riksdagen får en slags vetorätt. (TT)
- Det är först nu det finns ett förslag. Innan har det varit ett utkast. Då har det varit synpunkter som har kommit fram som har bidragit till att vi har fått fram en bra produkt, säger Lena Hallengren.
Över 60 000 människor har avlidit på grund av coronavirus och drygt 1,1 miljoner har insjuknat, uppger den franska nyhetsbyrån AFP på lördagskvällen.
Läkare kräver att Stockholms sjukvård går upp i katastrofläge
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms Läkarförening, kräver att Stockholms sjukvård ska gå upp i katastrofläge för att hantera den snabba tillströmningen av covid-19-patienter.
- Vi skulle kunna nyttja de knappa resurser vi har på ett mer effektivt sätt, säger han till DN.
Region Stockholm utesluter inte att det sker inom kort, uppger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Förlängt utegångsförbud i Spanien
Spaniens premiärministern Pedro Sanchez sa på lördagen att han ska begära att parlamentet förlänger landets utegångsförbud med 15 dagar till och med 26 april, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
1 000 militärer till New York
USA:s president Donald Trump uppger att 1 000 militärer ska placeras i New York.
Coronarelaterad sjukdom har dödat 630 personer det senaste dygnet i delstaten.
Många kommer att avlida och de kommande två veckorna kommer att bli svårast, sa Trump enligt Reuters.

I ett uttalande hälsar Faithfulls manager François Ravard att 73-åringens tillstånd är stabilt och att hon svarar på den behandling hon får.