SVT rapporterade · Helgstudion: Coronaviruset
*Kl 20.00: "En kväll tillsammans" i SVT1, en kväll med musik från Sveriges artistelit samtidigt som alla som vill kan bidra till Radiohjälpens kampanj för de människor som drabbats extra hårt av läget i landet just nu. Med bland andra Molly Sandén, Peter Jöback, Victor Leksell, Timbuktu och Björn Skifs
Några av de viktigaste nyheterna just nu:
-
Totalt 887 personer har avlidit till följd av covid-19 i Sverige.
-
På fredagen noterades 2 108 dödsfall i USA, visar siffror från Johns Hopkins-universitetet. Det är första gången ett enskilt land registrerat över 2 000 döda av coronaviruset på ett dygn.
-
Över 100 000 människor har avlidit i coronapandemin i världen
-
EU:s finansministrar enas om ett mångmiljardpaket mot coronakrisen. Läs mer här.
-
Löfven öppen för att stänga restauranger som inte följer smittskyddsregler. Stockholms stad ska göra en riktad insats i påsk.
-
6 till 8 procent av världens befolkning hotas av fattigdom på grund av den ekonomiska kris som ser ut att bli en effekt av pandemin, enligt rapport från hjälporganisationen Oxfam.
11 april: Spanien rapporterar på lördagen 510 döda i covid-19 under det senaste dygnet. Det är en minskning med 95 personer jämfört med fredagen och innebär att det dagliga dödstalet faller för tredje dagen i rad.
10 april: Antalet avlidna per dygn i Spanien ser ut att mattas av, även om många fortfarande dör. 605 personer avled under det senaste dygnet, vilket är det lägsta redovisade antalet de senaste 17 dagarna.
9 april: Forskare på KTH har tagit fram antikroppstest som kan komma att användas redan nästa vecka.
8 april: Goda prognoser för inrikessemester, enligt Tegnell.
8 april: Kinesiska Wuhan lyfter sin mer än två månader långa karantän.
24 mars: Coronasmittade kan behandlas med blodplasma från tidigare sjuka.
- 8 april: Kinesiska Wuhan är nu återigen öppet efter mer än två månaders karantän.
- 7 april: I Italien fortsätter antalet döda och smittade att minska. Antalet bekräftade fall är den här dagen den lägsta siffran sedan den 13 mars. Italien är det land med flest bekräftade coronarelaterade dödsfall i världen.
- 7 april: I Danmark tror statsminister Mette Fredriksen att låg- och mellanstadieskolor kan börja öppna igen från och med den 15 april. Detta för att antalet sjukhusinlagda patienter har minskat för femte dagen i rad.
Antalet IVA-vårdade ligger på 520 personer.
Fortfarande är det fler män än kvinnor som smittats, IVA-vårdats och dött till följd av coronaviruset.
Vänsterpartiet är berett att ge regeringen ökade befogenheter för att snabbt kunna införa coronarelaterade åtgärder.
Men partiet vill att lagen ska gälla i en månad i taget i stället för tre och att alla beslut i efterhand ska godkännas av riksdagen. Även Moderaterna vill att riksdagen får en slags vetorätt. (TT)
- Det är först nu det finns ett förslag. Innan har det varit ett utkast. Då har det varit synpunkter som har kommit fram som har bidragit till att vi har fått fram en bra produkt, säger Lena Hallengren.
Läkare kräver att Stockholms sjukvård går upp i katastrofläge
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms Läkarförening, kräver att Stockholms sjukvård ska gå upp i katastrofläge för att hantera den snabba tillströmningen av covid-19-patienter.
- Vi skulle kunna nyttja de knappa resurser vi har på ett mer effektivt sätt, säger han till DN.
Region Stockholm utesluter inte att det sker inom kort, uppger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Förlängt utegångsförbud i Spanien
Spaniens premiärministern Pedro Sanchez sa på lördagen att han ska begära att parlamentet förlänger landets utegångsförbud med 15 dagar till och med 26 april, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
President Donald Trump sa att många kommer att avlida och de kommande två veckorna kommer att bli svårast i USA.
1 000 militärer till New York
USA:s president Donald Trump uppger att 1 000 militärer ska placeras i New York.
Coronarelaterad sjukdom har dödat 630 personer det senaste dygnet i delstaten. Borgmästaren Bill de Blasio uppger att staden fram till maj behöver ytterligare 45 000 personer inom vården för att klara av krisen.
Många kommer att avlida och de kommande två veckorna kommer att bli svårast, sa Trump enligt Reuters.
USA:s president Donald Trump meddelar att 29 miljoner doser av malariamedicin ska lagras för behandling av coronasmittade patienter. Malariamedicinen klorokin har använts vid behandling av covid-19-patienter på flera håll i världen, men kunskapen om effekterna är fortfarande mycket begränsad. Klorokin kan också vara svårt att dosera och kan ge allvarliga biverkningar som hjärtrubbningar.
Coronadödsfallen ökar i Turkiet
Coronaviruset har krävt 501 liv i Turkiet, en ökning med 76 fall under det senaste dygnet, meddelar hälsominister Fahrettin Koca, enligt nyhetsbyrån AFP. Omkring 24 000 personer har konstaterats vara smittade, majoriteten i storstaden Istanbul.

Den brittiska artisten Marianne Faithfull vårdas för covid-19 på ett sjukhus i London, skriver Billboard.
I ett uttalande hälsar Faithfulls manager François Ravard att 73-åringens tillstånd är stabilt och att hon svarar på den behandling hon får.
Tunisiens regering får utökad makt
Tunisiens parlament har gett premiärminister Elyes Fakhfakh och hans regering stora befogenheter att styra genom dekret utan att tillfråga övriga folkvalda. Åtgärden ska hjälpa Fakhfakh att ta sig an coronapandemin och ska gälla i två månader.
Alla partier i parlamentet stöder förslaget som premiärministern i ett uttalande kallar "ett nödvändigt vapen".
553 fall av coronasmittade har konstaterats i Tunisien, 18 personer har avlidit i covid-19. (TT)
Svårt med bemanning på äldreboenden
Många äldreboenden har problem att bemanning på grund av coronapandemin eftersom personalen måste stanna hemma vid minsta tecken på förkylning, rapporterar SR Ekot.
Över 90 av landets 290 kommuner säger till Ekot att man vill ha större möjlighet att coronatesta personalen.
Det är några av åtgärderna som har införts i Frankrike där anmälningarna om våld i hemmet ökar i coronavirusets spår.
Förra veckan klev en kvinna in på ett apotek i staden Nancy i nordöstra Frankrike. Men hon var inte där för att köpa medicin. I stället uppgav hon kodordet "mask 19" som har införts som ett nödrop och som betyder att hon har utsatts för våld i hemmet. Kort därefter greps hennes partner av polisen.
Polisens ingripanden på grund av våld i hemmet har ökat med minst 36 procent i Paris och 32 procent i övriga Frankrike sedan invånarna beordrades att stanna hemma för att minska spridningen av viruset. Minst två fall handlar om mord.
-Vi anser att lärare som ingår i riskgrupper ska kunna vara hemma från jobbet utan att få löneavdrag eller att tvingas, som det ibland blivit, felaktigt gå på sjukpenning. Här borde man omfattas av smittskyddspenningen, säger förbundsordförande Åsa Fahlén till radion.
-När Folkhälsomyndigheten går ut och uppmanar folk att vara försiktiga och hålla sig undan, särskilt då personer i riskgrupper, så tycker vi det är underligt att lärare i riskgrupper inte får vara hemma med smittskyddspeng, säger Åsa Fahlén.
Landets myndigheter letar nu efter alla som deltog i massmötet i Lahore för att kunna isolera även dem, hittills uppges omkring 7 000 ha hittats.
Informationsminister Fawad Chaudhry anklagar "de religiösa ledarnas envishet" för att mötet ägde rum och att deltagarna riskerar att sprida smittan runt om i Pakistan och de övriga länder varifrån deltagarna kom.
-Alla grupper som inte lyder regeringens råd och fortsätter sina dagliga aktiviteter blir en fara för andra, säger han.
Powermetal-bandet Sabaton var på turné i Ryssland när coronakrisen slog till. Nu sitter Falubandet fast i Moskva, där det råder stränga karantänlagar, skriver dt.se.
Karantänen gäller fram till den 1 maj och bandet väntar nu på att få komma hem igen.
-Jag saknar träd och gröna skogar, men annars är det okej. Livet fungerar och för mig spelar det inte så stor roll var jag är, jag kan göra det mesta av det var jag än är, säger basisten Pär Sundström, när han under lördagen medverkade i Dalecarlia Music Awards som sändes direkt på dt.se.
(TT)
-Vi har sett bilder på något som aldrig borde ha hänt och som er offentlige tjänsteman ber jag om ursäkt, säger Sonnenholzner, som fått i uppdrag att leda kampen mot viruset.
Anhöriga till människor som har avlidit har vädjat till myndigheterna om hjälp med att ta hand om kvarlevorna, då det råder utegångsförbud i landet 15 timmar om dygnet och stadens borgmästare Cynthia Viteri beskrev situationen som helvetisk.
-Det ligger lik i hemmen, på trottoarerna, i gathörnen. Bårhusen är överbelastade av alla dödsoffer, sade Cynthia Viteri, enligt nyhetsbyrån Efe.
Hur många av dödsoffren på gatorna som drabbats av corona är ännu oklart. Ecuador har ännu bara drygt 170 bekräftade dödsfall.
På 1960-talet gav hon upp skådespeleriet och blev journalist och skrev bland annat för New York Times och Vanity Fair.
Patricia Bosworth skrev också uppmärksammade biografier om Marlon Brando, Montomery Clift och fotografen Diane Arbus. 2017 släppte hon den egna biografin "The men in my life".
stefan
Lista: Här är restriktionerna som gäller i Sverige
SVT NyheterSverige har fått både ris och ros för sitt sätt att bekämpa smittan av coronavirus. I takt med att läget förändras kan det komma fler restriktioner – men det här är de regler och råd som du måste ha koll på.Av de nya fallen gäller 25 personer som rest in i Kina från utlandet medan resterande fem alltså smittats i Kina, samtliga i provinsen Guangdong, enligt myndigheterna.
Totalt har närmare 82 000 fall av smitta och över 3 300 dödsfall rapporterats i landet sedan utbrottet startade i Wuhan i Hubeiprovinsen i december.
Generellt gäller detta: Stanna hemma så länge du känner dig sjuk, även vid milda symptom. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning.
Vänta minst två dygn efter det att du blivit frisk, innan du går tillbaka till jobbet eller skolan.
Här finns också svar på vanliga frågor:
Guide: Här besvaras de vanligaste frågorna om coronaviruset
SVT NyheterHjälper munskydd mot coronaviruset? Vad är skillnaden på corona och covid-19? Här sammanfattas den mest efterfrågade informationen om coronaviruset och dess spridning.Barnen liv har ingen betydelse?!
Forskare arbetar på att utveckla svensk corona-app
SVT NyheterAllt fler länder tar fram appar som håller koll på om du träffat en corona-smittad och säger åt dig att gå i karantän. Norge är dagar från lansering. Sverige är i planeringsstadiet och enligt SVT:s källor arbetar forskare just nu på att utveckla någon form av svensk corona-app.674 personer har avlidit senaste dygnet, enligt söndagens statistik, vilket är det lägsta antalet på tio dagar.
Totalt har drygt 12 400 människor avlidit i coronautbrottet i Spanien och över 130 000 har bekräftats smittade.
Faktum är att intensivvården har begränsad nytta och att vi troligen rel snart inte kommer att ha läkemedel som behövs. 40-talisterna och äldre är redan nu i stort sett exluderade från IVA och ändå gäller ovan.
Vad är då nyttan med att stänga ned samhället och platta till kurvan ?
Våga nu ta in en kritisk fråga. Slutnotan för de ev liv vi räddar kommer att vara enorm.
Förklaringen är att allmänna råd från en myndighet är skarpa och bindande, och inget man kan strunta i.
- Allmänna råd är inte detsamma som om min kompis rekommenderar mig att läsa en viss bok, vilket jag inte alls måste göra. Allmänna råd och rekommendationer är skarpa till sin karaktär. De måste man följa, säger Åsa Holmér, terminolog vid Språkrådet.
- För myndighetsmänniskor som skriver de här allmänna råden, som Folkhälsomyndigheten går ut med, är det skarpt läge. De menar inte att det här är tips till oss, utan något vi ska följa, säger Åsa Holmér.
- När vi står med ryggen mot väggen, när vi befinner oss i en återvändsgränd utan ljus och möjlighet att fly, när det verkar som att Gud själv inte svarar, då ska vi komma ihåg att vi inte är ensamma, predikade påven.
Palmsöndagen markerar dagen då Jesus red in i Jerusalem på en åsna och den utgör också startskottet för den stora katolska högtiden stilla veckan som sträcker sig fram till påskdagen – då Jesu återuppståndelse firas.
Men i coronatider firar de allra flesta av världens 1,3 miljarder katoliker hemifrån – liksom påven. Mässan i Peterskyrkan hölls bakom stängda dörrar och påven har börjat kommunicera med omvärlden via video för att folk inte ska samlas för att se och lyssna på honom på torget.
Spanien registrerar den minsta procentuella ökningen av insjuknade i covid-19 sedan krisen startade.
Spaniens dödstal för coronavirus har ökat med 674 till sammanlagt 12 418 under det senaste dygnet. Det är det lägsta antalet avlidna på nio dagar, uppger The Guardian.
Efter stängningen den 21 mars har flera drogförsäljare hållit sig på omkringliggande gator i stället för på den så kallade Pusher Street. Polisen har gjort flera gripanden och fynd av bland annat kokain, som till skillnad från cannabis inte tolereras av de boende i Christiania.
"De personer som deltar i de aktiviteter som pågår på Bådmandsstræde och i områdena omkring Christiania är inte välkomna i Fristaden Christiania, varken nu eller när vi öppnar igen", skriver de boende i ett pressmeddelande.
Polisen har också kommenterat situationen kring Christiania.
- Langarnas beteende är cyniskt. De utsätter människor för hälsorisker, och i de tider vi nu befinner oss i, med en coronaepidemi, gör det såklart situationen än värre då kunder och langare samlas och utsätter sig själva och befolkningen för smittrisk, säger Lars Ole Karlsen vid Köpenhamnspolisen till Ekstra Bladet.
Mvh från Anki
Storbritannien rapporterar den hittills största ökningen i antalet dödsfall under ett dygn, enligt The Guardian. Totalt har 4 934 personer avlidit på sjukhus efter att ha testat positivt för Covid-19. De senaste 24 timmarna har 621 dödsfall rapporterats in. Totalt har 47 806 personer testat positivt, enligt landets hälsomyndighet.
Frågan gäller vilket avstånd som gäller när SVT och FHM pratar om att "hålla avstånd"
I USA,CDC gäller avstånd på 6 feet, 1,83 meter.
Att var tydlig underlättar för företag och individer att förhålla sig till rekommendationer
Vi får många frågor om vilka avlidna som räknas som dödsfall till följd av Covid-19. Så här svarar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten:
- Normalt sätt är det de som vårdas för Covid-19 och avlider. Vi tittar också på alla som fått diagnosen och kollar efter 14 dagar om de lever eller finns med i dödsregistret. På så sätt missar vi ingen.
De man däremot missar, i Sverige liksom i andra länder, är de som eventuellt avlider i sitt hem och inte bekräftats smittade av coronaviruset. Därför ska Folkhälsomyndigheten titta på överdödlighet under den här perioden, vilket innebär att man tittar på hur många som normalt sett hade dött under den här perioden och hur många som dör nu.
- Först då kan man ha en verklig diskussion om hur många som gick bort, säger Tegnell.
Marocko släpper tusentals fångar
Marockos kung Muhammad VI har benådat 5 654 fångar och beordrat att de ska släppas för att försöka hindra virusspridning i landet överfulla fängelser.
Fångarna har valts ut utifrån ålder, hälsa, uppförande och hur länge de suttit inne, enligt justitiedepartementet. Det kommer att släppas i olika omgångar.
Enligt officiella siffror har 960 fall av coronasmitta upptäckts i landet och 66 personer dött i sviterna av covid-19, den sjukdom som viruset ger upphov till.
Kungen har även beordrat myndigheterna att förbättra situationen i fängelserna med anledning av viruset. Marocko har uppskattningsvis 232 fångar per 100 000 invånare.
Människorättsgrupper har uppmanat myndigheterna att släppa alla politiska fångar. Men det är oklart om någon från exempelvis rörelsen Hirak, som protesterade i norra Marocko 2016—2017, finns bland de benådade.
(TT)
Guide: Här besvaras de vanligaste frågorna om coronaviruset
SVT NyheterHjälper munskydd mot coronaviruset? Vad är skillnaden på corona och covid-19? Här sammanfattas den mest efterfrågade informationen om coronaviruset och dess spridning.Centerpartiets Annie Lööf och Anders W Jonsson vill att Moderaterna bjuds in till gemensamma överläggningar med Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet inför ett nytt ekonomiskt krispaket som sannolikt sätts in, anser de. Det skriver Lööf och Jonsson på DN Debatt på söndagen.
USA:s presidentnomineringskonvent i augusti bör genomföras virtuellt på grund av coronakrisen. Det föreslår den tidigare vice presidenten, demokraten Joe Biden, som är en av Donald Trumps huvudutmanare. Presidentvalet sker i november och på presidentnomineringskonvent avgörs slutligen vem som blir Trumps motståndare.
Nyhetsbyrån Reuters uppger på söndagen att mer än 321 000 är smittade och 9 100 har avlidit i USA på grund av coronavirus.
Här finns mer information om förbudet och vad polisen kan göra.
Kung Carl XVI Gustaf: Vi måste ställa in oss på att stanna hemma
SVT NyheterCovid-19 har Sverige och världen i sitt grepp och nu måste vi agera ansvarsfullt och osjälviskt. Det är en skyldighet vi alla har vårt land. Det säger Sveriges kung Carl XVI Gustaf i en tv-hälsning till det svenska folket.-Det är goda nyheter, men vi bör inte sänka garden, säger Angelo Borrelli, chef för institutet för civilskydd.
- Jag tackar er som stannar hemma, sa drottningen och tackade sjukvårdspersonal "som osjälviskt fortsätter sin dagliga tjänstgöring utanför hemmet till stöd för oss alla."

Storbritanniens drottning Elizabeth II höll talet från Windsor Castle. Foto: Buckingham Palace
30 000 företag riskerar att gå i konkurs inom en månad enligt Svenskt Näringsliv.
Elisabeth Svantesson, moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, anser att regeringen borde göra mer för att rädda företagen.
- Hela branscher riskerar att försvinna om vi inte vågar att göra mer, säger hon i Agenda.
Anders W Johansson, vikarierande partiledare Centerpartiet, lyfter bland annat fram hyreslättnader för företagen.
- Det är helt klart att det krävs mer åtgärder. Det är uppenbart att det här räcker inte.
- Man skulle kunna ta över betydligt mer av hyreskostnader.
Covid-19 har lyckats sprida sig inne i äldreomsorgen. Karin Tegmark Wisell, avdelningschef Folkhälsomyndigheten säger att myndigheten och kommunerna måste undersöka vad det beror på
- Det vi får tänka på är att det vi ser nu, det är konsekvenser av det som är gjort några veckor tidigare, när smittan kom in.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som är sjuk i Covid19, har lagts in på sjukhus. Det rapporterar BBC.
"På inrådan av hans läkare, har premiärministern ikväll tagits in på sjukhus för att genomgå tester", säger en talesperson för Downing Street
"Detta är en försiktighetsåtgärd eftersom premiärministern har haft fortsatta besvär tio dager efter att ha testats positivt för viruset."
Boris Johnson är 55 år gammal och har suttit i karantän i sitt residens på Downing Street sedan 26 mars.

Finns det en rekommendation att man ska sätta upp plexiglas för att skydda ex personal från kunder? Jag tänker lite att det inte fyller en funktion om man inte spritar den efter varje pass och att det ger en falsk trygghet.
Den amerikanske kommendören Brett Crozier stängdes av sedan han slagit larm om covid-19 på hangarfartyget USS Theodore Roosevelt. Nu har han själv testats positivt för coronaviruset, skriver New York Times.
I ett brev till sina överordnade begärde Crozier att de över 4 000 besättningsmännen skulle evakueras och sättas i karantän. Men i stället för att bli hörsammad anklagades han av försvarshögkvarteret Pentagon för att ha dåligt omdöme och för att ha skapat panik helt i onödan.
När Crozier i torsdags tvingades lämna fartyget i Guam hyllades han dock som en hjälte av besättningsmännen. (TT)
Guatemala vill begränsa utvisningar
Oro för coronavirusets spridning gör att Guatemala ber USA om att begränsa antalet utvisningar till landet till max 25 personer per flygplan. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Över 1 200 nya dödsfall i USA
Det senaste dygnet har 1 147 dödsfall till följd av coronaviruset registrerats i USA, enligt Johns Hopkins-universitetet på söndagskvällen lokal tid.
Det är ett av de högsta dödstalen under ett dygn i landet.
Hittills har minst 337 000 personer konstaterats vara smittade med viruset och över 9 600 personer har avlidit i landet.
I antal döda räknat är USA det tredje värst drabbade landet i världen, efter Italien och Spanien.
(TT)
Uppgifter om att kulmen när det gäller dödssiffror i coronavirusets spår kan ha nåtts i flera länder i Europa i helgen hjälpte till att få upp hoppet hos investerarna på de asiatiska börserna, när handelsveckan inleddes.
I Tokyo hade Nikkei 225 stigit 2,4 procent vid lunchpausen, och Hongkongs Hang Seng öppnade 1,1 procent uppåt.
Även Seouls Kospi klättrade och var upp 2,4 procent i början av eftermiddagen, sedan färre än 50 nya fall av smittade registrerats i Sydkorea, den lägsta siffran sedan slutet av februari.
I Shanghai och Shenzhen är börserna stängda till följd av helgdag.
TT-AFP
Samtidigt konstaterades 92 nya dödsfall, totalt har 1 434 dött till följd av corona.
Vad grundar du det här på?
- Det är nog inte livslångt men det räcker iallafall under det här utbrottet.
- Det kan de (smittfria personer, reds. anm). Det finns en studie från Singapore där man har tittat på grupper av människor som blivit smittade och identifierat den personen som har fört smittan vidare. Då vet man att vid tillfället smittan överfördes så hade han eller hon inga som helst symptom. Det finns exempel att man kan smitta ett par dagar innan. Men det är extremt ovanligt och har egentligen ingen betydelse för själva epidemin, den drivs av personer som är sjuka, men det kan förekomma.
Dagens hållpunkter
* Kl 17: Infrastrukturminister Tomas Eneroth håller pressträff. SVT Nyheter sänder direkt.
Johan Giesecke svarar:
- Ja. De träffas ju i skolan. De kan ses inomhus.
Giesecke svarar:
- Ja jag tycker det. Om Björg känner sig helt frisk så tycker jag att han kan hälsa på sin pappa, ja.
Trots att man kan smitta även om man inte har symptom?
- Det finns fall där man kan smitta utan symptom men det är marginellt.
Förfarandet gäller dock inte koncernens dotterbolag det vill säga Stockmannvaruhusen i Baltikum eller Lindex, enligt pressmeddelandet.
Gieseckes svar:
- Nej det tycker jag inte. Nu har man stängt äldreboendena. Jag tycker att Sveriges linje funkar i det här fallet.
Giesecke:
- Man ska lyssna på Folkhälsomyndigheten. Där finns den bästa expertisen. Många har blivit experter under den här tiden.
Det är ju lätt att påverkas av hur det ser ut i övriga världen där man har striktare åtgärder?
- Det är ingen skillnad egentligen. Går du ut i Stockholm klockan 21 en lördag så är det helt tomt. Folk sitter hemma. Det är det som är så trevligt i Sverige. När regeringen säger "gör så här" så gör folk så. Vi behöver inte ha poliser på gatorna, det fungerar iallafall.
Vad vet man om hur mycket munskydd funkar?
- Inom sjukvården vet man att det fungerar rätt väl, men att gå runt i samhället med munskydd är det väldigt oklart om det har någon effekt.
Giesecke:
- Jo, i princip borde det gå. Sprita av dem och sedan använda dem igen.
Giesecke:
- Nej. Det är en annan smitta.
Giesecke:
- Bevisen för att det skulle fungera är liten. I vården fungerar det bra. Men att springa runt på stan med en liten tygtrasa som blir blöt, att det fungerar finns det inte mycket bevis för.
Giesecke:
- Nej. Det sprids inte på det sättet. Viruset måste överleva i myggan tills den sticker dig, och det tror jag inte det gör. Det finns djur-coronavirus, det finns ganska många arter som drabbar djur, men det här tror jag inte.
Giesecke:
- Även äldre personer kan få det väldigt milt.
Under utbrottet har rapporter om våld i hemmet ökat globalt.
-För många kvinnor och flickor är hotet störst där de ska vara som säkrast: I sina egna hem, säger Guterres och fortsätter:
-De senaste veckorna, när den ekonomiska och sociala pressen och skräcken har vuxit, har vi sett en fruktansvärd global ökning av våld i hemmet.
TT-AFP
En man i 60-årsåldern greps i centrala Eskilstuna under söndagskvällen efter att ha hostat och spottat på förbipasserande. I samband med hostattackerna hävdade mannen att han var smittad av coronaviruset.
Mannen ska enligt polisen ha varit berusad, men ambulanspersonal som kallades till platsen bedömde att han inte var i behov av sjukvård.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/man-hostade-och-spottade-mot-folk-i-eskilstuna
Coronapandemins konsekvenser syns med all tydlighet på Norwegians trafiksiffror för mars.
På årsbasis föll de med 60 procent när Norwegian precis som alla andra flygbolag fått hålla sina plan på marken. Bolaget uppger att man justerat kapaciteten vid flera tillfällen och att de allra flesta avgångarna ställdes in från och med den 25 mars. För de flygningar som ändå genomförts hade man en kabinfaktor på 72 procent, ned 13,8 procentenheter på årsbasis.
TT
Stockholmsbörsen liksom övriga större Europabörser tog ett litet glädjeskutt på måndagsmorgonen.
Efter några minuters handel har det breda OMXS-indexet i Stockholm stigit med cirka tre procent. Aningen positiv statistik om en dämpad smittspridning i flera europeiska länder får investerarna att hoppas.
Uppgången är bred med verkstadsbolag som SKF och Sandvik högt på vinnarlistan, upp runt fyra procent. Allra bäst går investmentbolaget Kinnevik, plus sex procent.
Bland de större Europabörserna går Paris starkast, upp 3,5 procent i öppningen.
TT
Hushållens syn på bostadspriserna är nattsvart i spåren av coronapandemin.
Aldrig tidigare under 17 års tid har SEB:s boprisindikator rasat så mycket som nu.
-I viss mån är sådana här uppfattningar lite självuppfyllande, säger SEB:s privatekonom till TT.
Ingen region skonas utan raset är markant över hela landet med störst minskning i Stockholm och Skåne.
TT
Coronakrisen har slagit hårt mot flygbranschen i stort, och bolaget BRA Flyg skriver nu att biljettförsäljningen har minskat i en aldrig tidigare skådad takt.
Den 19 mars meddelade företaget att flygtrafiken skulle dras ned till ett minimum och att all personal skulle permitteras.
Nu har bolaget ansökt om företagsrekonstruktion som en konsekvens av coronakrisen.
- Efter noggranna överväganden väljer företagets styrelse att ansöka om rekonstruktion och frysa verksamheten helt. Detta kommer ge oss andrum för att ta fram en långsiktigt hållbar affärsplan. Jag beklagar innerligt hur detta påverkar anställda och kunder, säger Geir Stormorken som är flygbolaget BRA:s vd, i pressmeddelandet.
BRA Flyg skriver att de under rekonstruktionen kommer att se över företagsstrukturen och identifiera effektiviseringsmöjligheter.
Eftersom det är nära krisläge i sjukvården i Region Stockholm så undrar jag om ni kan beskriva hur samarbete mellan regioner fungerar; vanligtvis och vid krisläge.
Skickas patienter (med covid 19 eller andra vårdbehov) till andra regioner för att avlasta Stockholm till exempel?
Tack på förhand!
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att fortsätta att leda regeringsarbetet, rapporterar BBC. 55-åriga Johnson lades in på sjukhus på söndagen för "rutinmässiga kontroller" efter att han bekräftats smittad med Covid-19.
- Han har jobbat extremt hårt, lett regeringen och hållit sig ständigt uppdaterad. Så kommer det att fortsätta, säger bostadsminister Robert Jenrick till BBC på måndagen och tillägger att premiärministern mår bra och väntas vara tillbaka på sitt kontor inom kort.
Hej Till!
När det gäller mellanstadieelever så säger Johan Giesecke uttryckligen att det är okej att de träffas inomhus.
Eftersom påsken står för dörren har många frågat om det är säkert att äta lösviktsgodis. Vi har pratat med Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, om saken.
- Vad vi vet idag så finns det inget som tyder på att man kan bli sjuk av att ha ätit livsmedel med virus på. Det är på andra sätt man främst blir sjuk, säger Christina Lantz och fortsätter:
Men om du äter något som har virus på sig, borde det inte vara lätta att bli smittad?
- För varje gång vi rör vid viruset så sker det en utspädningseffekt. Det gör att risken blir smittad blir mycket mindre.
Liksom i Spanien och Italien verkar coronavirusets effekter mattats av något även i Frankrike de senaste dagarna, rapporterar The Guardian.
Data från regeringens hemsida visar att antalet smittade som lagts in på sjukhus per dygn sjunkit från 1607 den 2 april till 748 den 5 april.
Landet har totalt 93 780 bekräftade smittade och 8 093 registrerade dödsfall. På söndagen bekräftades 357 nya dödsfall, vilket är en lägre siffra än de två tidigare dygnen.
Så här skriver UD om resor:
"Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som den 14 mars 2020 beslutades till att gälla till och med den 15 juni 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut."
Samtidigt bekräftar de elva nya dödsfall vilket betyder att 163 personer har dött till följd av corona i landet.
Hej!
Enligt tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke så blir man med största sannolikhet immun mot corona efter att ha haft det.
Han säger dock att det förmodligen inte handlar om en livslång immunitet, men tillräckligt länge för att klara den pandemi vi befinner oss i nu.
-Vi ökar bemanningen med 25 procent och vi kommer att ha massiv närvaro över påsken, säger Kim Christiansen i Vestegnens polisområde i Köpenhamn.
Han berättar att 700 personer har hört av sig till polisen om olika överträdelser av smittskyddsreglerna. 80 personer är misstänkta för brott. Det handlar om bland annat om kaféer, frisörsalonger och klubbar som misstänks ha brutit mot reglerna.
TT-Ritzau
Hej!
Tiden för presskonferensen är lite osäker. Vi uppdaterar när vi vet säkert.
Före detta statsepidemiologen Johan Giesecke tror att vi kommer att nå puckeln om tre veckor och att det därefter kommer att planas ut.
Under förra veckan skrev 25 350 svenskar in sig som arbetslösa, enligt Stockholms handelskammare. En större ökning än under finanskrisen.
Det är en högre hastighet än under finanskrisen 2008.
Samtidigt som trycket ökar kraftigt på Arbetsförmedlingen så står myndigheten inför en stor reformering. Den får dock vila för stunden, enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Även om Spanien har den näst högsta dödstalet i världen, efter Italien, så har antalet dödsfall sjunkit varje dag sedan torsdagens topp 950, enligt landets hälsomyndighet.

Jazzklubben Nefertiti begärd i konkurs
SVT NyheterI söndags kom beskedet till jazzklubben Nefertitis medlemmar att dotterbolaget Nefertiti AB begärts i konkurs, enligt gp.se.Hej!
Ring 1177 och uppsök läkare för att få en korrekt bedömning.
Hej!
Här kan du läsa Livsmedelsverkets rekommendationer:
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/coronavirus/konsument#Kan%20corona%20smitta%20via%20l%C3%B6sgodis?
Han är de oroliga och ensammas kompis i coronakrisen
SVT NyheterTvå händer på ratten och blicken stadigt på vägen hindrar inte Mathias Roos från att hjälpa ensamma att prata bort en stund och vara sällskap för den som är orolig.De första 5 000 isoleringsavdelningarna kommer stå färdiga inom två veckor, och vid behov kan fler vagnar omvandlas inom 48 timmar. Varje vagn kan rymma upp till 16 patienter, tillsammans med en sjuksköterskestation, en läkarkupé och med utrymme för medicinsk utrustning och förnödenheter.
Den indiska regeringen har också instruerat fabriker knutna till järnvägen att undersöka möjligheten att tillverka sjukhussängar, bårar, masker, saneringsmedel, förkläden och medicinsk apparatur för användning på järnvägssjukhusen och andra statliga sjukhus.
Den indiska järnvägen är den fjärde största i världen och är Indiens största arbetsgivare. Den har tusentals avgångar för passagerartåg dagligen.
Hej!
Folkhälsomyndigheten har sin dagliga presskonferens klockan 14. Vi liveuppdaterar från den här i chatten!
Hej Bo!
Jodå, det finns ljusglimtar. Bland annat så rapporterade Italien det lägsta antalet dödsfall kopplat till coronaviruset på två veckor.
Vi punktar flera av de positiva nyheterna i början av liveflödet, håll utkik för fler!
"Vi röstar nej till mer makt till regeringen, som förslaget ser ut nu. KD vill att regeringen har de redskap som krävs, men riksdagen måste alltid få sista ordet", skriver KD-ledaren Ebba Busch på Twitter.
Fartyget har tillåtits att komma in till hamn sedan 200 personer ur den cirka 1 000 personer stora besättningen börjat visa symptom som påminner om covid-19. De som är sjuka behandlas i första hand ombord, och bara de som läkare bedömer som allvarligt sjuka tas i land för vård.
Fartyget har inte tillåtits i hamn sedan den 19 mars då 2 700 passagerare gick i land i Sydney utan att genomgå hälsokontroll vilket anses vara den största enskilda källan till att smittan spridits i landet. En utredning har inletts mot företaget Carnival Australia som äger The Ruby Princess för att få svar på "obesvarade frågor", enligt en poliskälla.
I Australien har hittills 5 600 personer bekräftats vara smittade av coronaviruset och 40 personer har avlidit - tio av dessa hade varit ombord the Ruby Princess.
(TT)
Risken för att viruset förs in via landgränserna har ökat, enligt regeringen som skriver att den typen av fall den senaste tiden har överskridit de fall som har registrerats på flygplatserna. Av de 38 fall som "importerades" till Kina i söndags upptäcktes 20 i provinsen Heilongjiang i nordöstra Kina, dit de smittade kommit från Vladivostok i Ryssland.
Det innebär att Europa är den kontinent i världen som har flest dödsfall i covid-19, den sjukdom som coronaviruset orsakar.
Italien är hårdast drabbat, med 15 877 dödsfall. Därefter kommer Spanien med 13 055 döda, Frankrike med 8 078 döda och Storbritannien med 4 934 döda.
Sammanlagt har strax över 70 000 människor bekräftats döda i covid-19 i världen, enligt AFP:s sammanställning.
Hej!
Kontakta vården. Du kan alltid ringa 1177 för att få en initial bedömning.
Hej!
Den sänds på SVT2.
- Det är oerhört tråkigt. Många mister sina anhöriga. Det är viktigt att alla i personalen har möjlighet att stanna hemma vid minsta symptom.
- Inför påsk när många blir lediga måste man tänka på att stanna hemma om man är sjuk, inte bara från jobbet utan även undvik resor. Om du är över 70 så stanna hemma över huvud taget. Vi kan hjälpas åt med olika åtgärder. Det är helt okej att vara ute, men fortsätt tänka på att hålla avstånd. Restauranger har lika stort ansvar att hålla avstånd på uteserveringar och sådant. Stora sociala sammanhang bör man fundera på om de måste genomföras, och likadant med resor. Fundera på om de måste göras just den här påsken.
-Det har rapporterats in avsevärt färre fall. Vinterkräksjukan brukar klinga av först om fem till åtta veckor, så det är långt tidigare jämfört med åren innan, säger Elsie Ydring, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
De fall av vinterkräksjuka som rapporteras in till Folkhälsomyndigheten återspeglar bara de patienter som behövt uppsöka vården, så det är långt ifrån alla fall som rapporteras in.
Under vecka elva rapporterades 164 fall av vinterkräksjuka, två veckor senare var det nere på 38 fall. Elsie Ydring menar dock att man ska ha i åtanke att det inte inkommit rapporter från samtliga laboratorier.
-Normalt vi får aldrig reda på exakt hur många som drabbas varje år eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig. Men eftersom det är betydligt färre fall som rapporteras in under den här tiden, kan det inte bara bero på att labben har fullt upp med annat, säger Elsie Ydring.
- Smittspridningen sker ute i samhället. Men under någon av de närmsta dagarna kommer vi att samköra de personer som har avlidit med adresser till olika äldreboenden. Det är en jätteviktig fråga, hur många av de som avlider och insjuknar som faktiskt bor på äldreboenden. Vi vet ju att det är äldre men inte hur många som bor på boenden och vilka som har privat boende.
- Under helgen har det varit noterbart färre fall än det varit på ett tag. Det är lite eftersläpning efter helgen, så vi får se det med viss försiktighet men jag tycker att den mer positiva nyheten är att influensan och vinterkräksjukan har försvunnit väldigt snabbt. Det visar att de effekterna vi har som är riktade mot alla typer av virus har en stor effekt.
- Kanske når vi toppen den här veckan för hur många som blir smittade. Sen tar det ett tag innan de blir sjuka. Någonstans där verkar fler och fler vara överrens nu, säger Anders Tegnell till SVT.
- Man ska inte ta med sina gamla anhöriga över 70. Man ska också undvika att föra smittan mellan olika delar av Sverige. Så att resa från de mest drabbade regionerna bör man vara försiktig med. Kan man tänka på de här sakerna och inte vara jättestora grupper, då kan jag tycka att det är inom vad vi tycker är rimligt resande. Var gärna ute så mycket som möjligt. Och att alltid tänka på att isolera sig om man blir minsta sjuk.
- Munskydd ska användas i vården framför allt. Att använda dem ute i samhället blir inte effektivt för något samhälle. I vissa länder har man börjat använda dem för att hindra att smitta andra. Vår linje är att är man det minsta sjuk så stannar man hemma, det är ett mycket bättre sätt att avstå från att smitta andra, säger Anders Tegnell.
- Det finns personer som smittar innan de får symptom. Enligt de flesta studier är det en liten andel. Så det stör inte vår strategi här. Men det är helt riktigt att någon andel kommer från dem, säger Anders Tegnell.
Spädbarn har corona – vårdas i respirator på Akademiska
- Dödssiffran fortsätter att stiga i USA. Landet har nu haft över 10 000 dödsfall.
- Rekordhög ökning av antalet arbetslösa i Sverige. Läs mer här.
- Storbritanniens premiärminister Boris Johnson intensivvårdas för covid-19. Läs mer här.
- Svenska myndigheter säger nej till skyddsmaterial från Kina. Läs mer här.
- Ett spädbarn vårdas på intensivvårdsavdelning för coronaviruset i Uppsala. Läs mer här.
- Flygbolaget Norwegian varslar all sin kabinpersonal i Sverige om uppsägning.
- Regeringen inför tillfällig allmän trafikplikt på ett antal flyglinjer mellan Stockholm och Norrland samt Gotland för att säkerställa ett minimum av samhällsviktig flygtrafik. Läs mer här.
För femte dagen i rad har antalet sjukhusinlagda patienter med coronasmitta minskat i Danmark, rapporterar TT. Men dödsfallen fortsätter att öka och enligt den senaste sammanställningen är antalet nu uppe i 187.
Region Uppsala: "Läget har blivit mycket ansträngt inom delar av vården”
Behovet av vård har ökar markant de senaste dagarna. Det säger Miael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör på dagens presskonferens med Region Uppsala.Både Tyskland och Österrike meddelar att de planerar att lätta på restriktionerna i landet.
- Vi försöker försiktigt att ta fram en plan över hur vi ska fortsätta efter påsk, sade Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz under en pressträff på måndagen, enligt The Guardian.
Tysklands inrikesdepartement har tagit fram en lista med åtgärder som man hoppas ska möjliggöra en gradvis återgång till det normala efter det att de nuvarande restriktionerna hävs den 19 april, skriver TT. Bland annat ska de strikta gränskontrollerna lättas, medan stora evenemang och privata fester fortsatt kommer vara förbjudna.
Bolidenanställda förstärker sjukvården
Boliden har beslutat att alla anställda i Sverige som vill jobba inom sjukvården under coronakrisen ska få tjänstledigt. Bolaget kommer också att betala ut gruvlöner till de som tillfälligt byter jobb. – Vi vill ta vårt ansvar för samhället, säger områdeschefen Hans Jönsson.Under måndagen väntades de första patienterna till fältsjukhuset i Älvsjö. Men än så länge har inte Region Stockholm börjat använda sjukhuset för patienter.
"Både under söndagskvällen och måndag morgon kan vi konstatera att vi har gott om platser för både intensivvård och slutenvård. Vi arbetar hårt för att fortsätta öka kapaciteten ytterligare vid våra akutsjukhus", säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson i ett pressmeddelande.
Han säger vidare att det känns tryggt att sjukhuset är klart och har stor vårdkapacitet om sjukvårdsbehovet skulle öka snabbt. På måndagen var över 50 intensivvårdsplatser och flera hundra vanliga slutenvårdsplatser lediga vid akutsjukhusen i Region Stockholm. (TT)
Region Uppsala kommer att erbjuda Stockholm hjälp med sjukvårdsresurser i form av helikoptertransporter och intensivvårdspersonal som följer med transporterna, meddelar Mikael Köhler, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.
– Vi fick en begäran om stöd från Region Stockholm sent på fredag eftermiddag och sade då att vi inte kunde ge ett omedelbart stöd. Men vi har utvärderat våra möjligheter, säger han på en presskonferens.
Region Uppsala uppger att man har haft svårt att bemanna sina sjukvårdsplatser under den pågående pandemin, varför det i fredags inte gick att erbjuda grannregionen hjälp. Det var ett mycket tungt besked, enligt Köhler.
Uppsala har nu också bett den regionala särskilda sjukvårdsledningen för Stockholm att precisera vilken resurs som efterfrågas, om det är personal eller material. (TT)
politi.dk
Se under “Gælder forbuddet også i private hjem”
Kenyas president Uhuru Kenyatta beslutar att fyra områden, däribland huvudstaden Nairobi, ska isoleras för att begränsa spridningen av coronaviruset. Kuststaden Mombasa samt distrikten Kilifi och Kwale omfattas också av karantänsreglerna, som ska gälla i tre veckor.
De nya föreskrifterna förbjuder flyg, tåg och vägtrafik till och från områdena.
– Transport av livsmedel och andra varor kommer att fortgå som normalt under den utlysta isoleringsperioden, säger Kenyatta.
Kenya har tidigare infört utegångsförbud mellan klockan 19.00 och 5.00 för att begränsa smittan.
Omkring 160 bekräftade fall av smittan har registrerats i Kenya, de flesta i huvudstaden. Sex människor har avlidit i sviterna av covid-19 i landet. (TT)
• Umeå–Arlanda
• Skellefteå–Arlanda
– När vi för kontakter med region Norrbotten påpekar man vikten av att kunna transportera personal, patienter och viktig materiel med flygtrafik även fortsatt i detta mycket pressade skede. Region Gotland pekar på vikten av att kunna transportera inte minst prover mellan regionsjukhuset på Gotland och Karolinska i Solna.
• Kiruna–Arlanda
• Umeå–Arlanda
• Skellefteå–Arlanda
– Vi hoppas att vi kan få igång trafiken i närtid, cirka en vecka, säger generaldirektör Lena Erixon.
– Det är inte korrekt att Norwegian säger upp alla anställda i Sverige, säger flygbolagets informationsdirektör Lasse Sandaker-Nielsen till norska E24.
– I andra delar av landet ser vi att vi kan säkerställa behovet med andra transportmedel.
– Den stora hälsoutmaningen påverkar samtliga medlemsländer, men på olika sätt, säger hon och betonar att den viktigaste uppgiften är att EU kommer stärkt ur den ekonomiska krisen.
Merkel varnar också för att det ännu inte finns möjlighet att lätta på införda restriktioner, och att när det görs så måste det ske steg för steg, skriver Reuters. (TT)
I fredags, sista dagen innan påsklovet, gick brandlarmet p.g.a. ett fel 2 gånger. Som alltid samlades skolans ca. 500 elever och lärare på fotbollsplanen där utanför båda gångerna. Under rektorns tal samlades alla så nära honom att man inte kunde röra sig ur fläcken.
Även i bamba/matsalen är vi åtminstone 150 elever samtidigt. Dock inte riktigt lika packade såklart.
Skrider inte det här i allra högsta grad mot begränsningen av folksamlingar på mer än 50 personer? Hur ser Folkhälsomyndigheten och andra ansvariga på det här? Tacksam för svar!!
– Mundskydd, andningsmasker och annan skyddsutrustning bör prioriteras för sjukvårdsarbetare på frontlinjen. Enbart munskydd kan inte stoppa pandemin – länder måste fortsätta hitta, isolera och behandla varje smittfall och spåra varje kontakt, säger han.
Sjukvården i delstaten har det senaste dygnet arbetat på maxkapacitet, och trycket på sjukhusen är "ohållbart i den här takten", säger Cuomo.
Dock rapporteras ett förhållandevis lågt antal nya bekräftade smittfall – 3 599 det senaste dygnet. Det är den lägsta dygnssiffran på nästan tre veckor.
Totalt har över 132 000 smittfall konstaterats i Italien sedan utbrottets början.
Lagrådet har efter en snabbehandling vissa invändningar mot regeringens lagförslag om ökad regeringsmakt. Bland annat tycker juristerna i Lagrådet att det är oklart hur snabbt riksdagens prövning ska ske. Att det ska ske "snarast", som regeringen skriver, bör förtydligas.
Mot bakgrund av bemyndigandets extraordinära karaktär, bör det helst ske samma dag eller senast nästa veckodag, anser Lagrådet. Lagrådet anser också att det är oklart vilka åtgärder som regeringen får vidta, även om man har förståelse för att det är svårt att precisera detta på förhand.
Lagrådet har också vissa betänkligheter på att remissinstanserna bara fick 24 timmar på sig att svara på regeringens utkast till lagrådsremiss, och på antalet och urvalet av remissinstanser. (TT)
Varför inte?. Är arbetsplatser och skolor smittbefriade?
"Jag kommer nu att bjuda in samtliga riksdagspartier till ett samtal snarast om vägen framåt", skriver hon i en kommentar till TT.
Hallengren tycker ändå att Lagrådet, trots kritik på en rad punkter, ger regeringen rätt i att det kan finnas behov av en tillfällig möjlighet för regeringen att fatta snabba beslut.
"Vi kan konstatera att lagrådet ser att det kan finnas behov av ett sådant här tillfälligt bemyndigande. Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge och där regeringen idag inte har verktyg för att till exempel snabbt kunna stänga en färjehamn eller ett köpcenter, trots att det är insatser som kan behöva göras med mycket kort varsel." (TT)
Med över 98 000 bekräftade smittfall är landet nu nära att bli det femte i världen, utöver de tre tidigare nämnda samt Tyskland, att överstiga 100 000 bekräftade smittfall.
Stor musikgala för vårdpersonal med Lady Gaga
Två timmars gala sänds på flera stora tv-kanaler och plattformar samtidigt i flera länder. Enligt artisten Lady Gaga har 35 miljoner dollar redan samlats in.Folkhälsomyndigheten: “Över tiotusen vårdplatser kan behövas”
Om pandemin i Sverige blir som i Italien så kommer sjukvården att behöva nästan tre gånger så många vårdplatser för coronasjuka som man hittills har räknat med. Det visar en ny prognos från Folkhälsomyndigheten. – Vi får hoppas att det inte blir så illa i hela Sverige, säger analyschef Lisa Brouwers.Regeringens maktförslag stöter på patrull
Lagrådet underkänner delar av regeringens lagförslag om att öka sin makt för att kunna fatta snabba beslut mot smittspridning. Oppositionen vill också se förändringar av förslaget. Socialminister Lena Hallengren (S) tacklar kritiken genom att bjuda in riksdagens partier till samtal.SVT:s Asienkorrespondent ute ur karantänen: Det är underbart!
Under 336 timmar har SVT:s korrespondent varit i karantän i Kina. Tiden har hon tillbringat på ett hotell utanför Peking, anvisat av de kinesiska myndigheterna. Nu har hon släppts ut. -Det är underbart att vara ute – det är vår i Peking!Efter veckor av mer eller mindre isolering planerar alltfler länder att öppna upp samhällena igen. Men det är lättare sagt än gjort. Risken finns att smittspridningen tar fart på nytt.
En överfull damm som kan komma att sprängas av vattenmassorna, eller en tryckkokare som riskerar att explodera. Det är två liknelser som har använts för de hårda restriktioner som en rad europeiska länder infört för att stoppa coronaviruset. Men nu planerar flera länder, däribland Tyskland och våra nordiska grannländer, att lätta på restriktionerna. Risken finns dock att smittspridningen kommer tillbaka.
– Om du trycker tillbaka något mycket, mycket hårt så kan smittspridningen – när du väl lättar på åtgärderna – studsa tillbaka vid helt fel tillfälle. Det är precis vad som har hänt vid tidigare epidemier, sade den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare, Patrick Vallance, nyligen till BBC News.
Den tidigare statsepidemiologen Annika Linde är inne på samma linje:
– Det finns en risk att smittspridningen tar fart på nytt. (TT)
– Det är allvarligt, men antalet inlagda går stadigt åt rätt håll, fortsätter hon.
– Vi presenterar i en första, försiktig fas en återöppning av Danmark. Det förutsätter att vi tar ansvar och att talen förblir stabila. Inte bara nästa vecka, men under lång tid framöver. Om vi i påsk ser att det ökar så kommer vi inte att öppna Danmark igen efter påsken.
Utrikesministern ledde till exempel måndagens regeringsmöte om coronapandemin i Johnsons frånvaro. Raab understryker att Johnson inte lämnat ifrån sig styret.
– Han har makten, men han fortsätter att lyssna till läkarnas råd om vad han ska göra härnäst. Vi har en grupp som... med högsta hastighet ser till att hans färdriktning och instruktioner verkställs, säger Raab från Konservativa partiet.
Om Johnsons tillstånd förvärras kliver utrikesminister Dominic Raab in i hans ställe. Johnsons presstalesperson säger att premiärministern "hade en komfortabel natt på St Thomas sjukhus och är vid gott mod".
– Men han är kvar för observation, sade talespersonen och lade till att det är läkarna och inga andra som bestämmer när han får lämna sjukhuset.
Johnson själv meddelade sig genom Twitter: "På min läkares inrådan åkte jag till sjukhuset för några rutintester eftersom jag fortfarande har symtom på coronavirus. Jag är vid gott mod och håller kontakten med mitt team, och vi jobbar tillsammans för att bekämpa det här viruset och hålla alla säkra".
Bostadsminister Robert Jenrick säger att han tror att Johnson kan vara tillbaka på 10 Downing Street relativt snart.
– Han kommer att stanna på sjukhus så länge han behöver, men jag har hört att han mår bra och jag ser fram emot att ha honom tillbaka på nummer 10 så snart som möjligt.
Boris Johnson lades in för provtagning på söndagen. Orsaken var att han fortfarande hade symptom på covid-19, enligt talespersonen hög feber och hosta, tio dagar efter att han testades positivt för coronaviruset. Enligt en talesperson för Johnsons kansli är sjukhusvistelsen en rent förebyggande åtgärd.
55-årige Johnson har fått fler prover tagna under måndagen, meddelar Robert Jenrick. Enligt medicinska experter har proverna troligtvis handlat om att analysera premiärministerns syresättning och hjärtfunktion. (TT)
Kaos befaras i Afrika när corona sprider sig
Coronapandemin har tagit fart över hela Afrika – nästan alla länder har nu egna fall. Men medan Sydafrika har mobila test-enheter och för statistik är situationen mycket oklar på resten av kontinenten. Det kan vara mycket värre än de drygt 400 döda som hittills uppgetts för hela kontinenten.Vem har tillsatt detta, när var och hur ?
Finns det en Demokrati och om det är så var är SVT i allmänhetens intresse att fördjupa oss okunniga ?
Motfrågor ser man sällan i rapporteringen i varje fall.
Allt sväljes med hull och hår.
Mvh
Utrikesminister Dominic Raab tar tillfälligt över styret av landet.
"Under eftermiddagen har premiärministerns tillstånd förvärrats, och på inrådan av hans medicinska team har han flyttats till sjukhusets intensivvårdsavdelning", står det i uttalandet.
55-årige Johnson lades in på sjukhus under gårdagen, tio dagar efter att han konstaterats vara smittad med coronaviruset.
Totalt har nu 13 055 personer dött till följd av covid-19 i landet, som har över 135 000 bekräftade smittfall – det högsta antalet i Europa. Italien har dock rapporterat fler dödsfall – runt 16 500.
– Vi har fått indikationer på att det förekommer fusk med korttidspermittering och det är helt oacceptabelt. Det är djupt osolidariskt mot de företag som verkligen behöver stödet, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till tidningen.
– Det här är till för företag i kris, inte för bedragare.
Bland annat har människor ringt och berättat att de tvingats gå ned i permittering under hot om uppsägning, trots att de fortfarande jobbar heltid, enligt finansministern.
Samtliga ledande index på de amerikanska börserna rusade över sju procent på handelsveckans första dag.
Förhoppningar om att spridningen av coronaviruset håller på att dämpas väcktes sedan ny statistik presenterats från USA:s hårdast drabbade stad, New York. Antalet avlidna i covid-19 det senaste dygnet minskade där med fem procent jämfört med föregående dygn.
– Det enda marknaden bryr sig om är viruset och alla positiva nyheter på den fronten väcker investerarnas köplust, säger Dennis Dick på mäklarfirman Bright Trading.
Dow Jones industriindex klättrade 7,7 procent, Nasdaqs kompositindex ökade 7,3 procent och S&P 500 steg 7,0 procent. (TT)
– Hemskt sorgliga nyheter. Hela landet tänker på premiärministern och hans familj under denna oerhört svåra tid, säger Labourledaren Keir Starmer enligt Reuters.
"Jag ber för premiärministerns snabba tillfrisknande i natt. S:t Thomas har bland den bästa sjukvårdspersonalen i världen, och han kan inte vara i bättre händer", twittrar Londons borgmästare Sadiq Khan.
– Mina tankar går till premiärministern och hans familj, medan han flyttas till intensivvården i kväll. Önskar honom ett snabbt tillfrisknande, säger brittiska handelsministern Liz Truss.
– Jag vet att han kommer att få bästa möjliga vård och kommer ut ur det här starkare än någonsin, säger finansminister Rishi Sunak. (TT)
Läkaren: Vi slås av mängden unga friska som drabbas
Vårdpersonal på Södersjukhuset i Stockholm är förvånade över andelen unga de ser med covid-19. – Vi ser fler än vi förväntat oss, unga personer utan riskfaktorer som drabbas hårt av covid-19, säger Karin Hildebrand, intensivvårdsläkare på Södersjukhuset.Jan Albert, professor i smittskydd, har sagt till SVT Nyheter att det inte är bevisat att hög exponering för viruset ökar risken för allvarligare sjukdom, men tillägger:
– Men det är biologiskt ganska rimligt att tro att hög dos kan leda till allvarligare sjukdom.
FN: ”Fruktansvärd ökning av våld i hemmet”
Våld mot kvinnor och flickor sker ofta i hemmet och eftersom coronapandemin gjort att många nu är i karantän befinner sig redan utsatta kvinnor och flickor i en extra utsatt situation. – De senaste veckorna när den ekonomiska och sociala pressen och skräcken har vuxit, har vi sett en fruktansvärd global ökning av våld i hemmet, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.Statsvetaren: ”Det här har inte hänt sedan Churchills tid”
Att Storbritanniens sittande premiärminister, Boris Johnson, läggs in för intensivvård är närmast unikt i brittisk politisk historia. Något liknande har inte hänt sedan Winston Churchills tid – och på den tiden kunde det hållas hemligt, konstaterar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns högskola.Vem är ställföreträdande för Stefan Löfvén om han skulle bli smittad?
Det har ju varit lite oklarheter där tidigare mellan Isabella Lövin och Margot Wallström.
Trump uppger också att han har beviljat New York-guvernören Andrew Cuomos begäran om att flottans sjukhusskepp USNS Comfort, som ligger dockat i staden, görs om till coronasjukhus. Skeppet har hittills använts för att avlasta sjukvården genom att behandla andra patienter än coronasmittade, men i torsdags rapporterade New York Times att endast ett tjugotal av skeppets 1 000 sjukvårdsplatser var belagda.
Han tar över om Löfven skulle bli sjuk
Om det skulle bli så att Stefan Löfven blev sjuk och under en tid inte skulle kunna leda arbetet som statsminister, vem skulle då ta över? SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein reder ut vad som gäller i en sådan situation.För att stoppa spridningen av coronaviruset införs utegångsförbud i nio saudiska städer, rapporterar landets statliga nyhetsbyrå SPA.
Invånarna i huvudstaden Riyadh och i städer som Tabuk, Dammam, Jidda och Al-Khobar får från och med nu endast lämna hemmet mellan klockan 6 på morgonen och klockan 15 på eftermiddagen för att utföra nödvändiga ärenden inom sitt bostadsområde.
Saudiarabien har drygt 2 600 bekräftade fall och hittills har 38 personer avlidit i covid-19, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet i USA. (TT)
Statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterade i dag att man inte ska räkna med några utlandsresor, ens till grannländerna, i sommar. Men då mest på grund av andra länders restriktioner. När det kan vara lämpligt att resa inrikes igen är det ingen som vet i dagsläget. Beror på hur smittspridningen fortsätter.
Vad som händer efter den 15 juni återstår att se. Ingen vet med säkerhet ännu hur
I morgonstudion den 674: www.svtplay.se
sitter man 4 personer tätt tillsammans runt det minimala skrivbordet(!) , medans man i Aktuelltsändningen samma kväll ser en mycket bättre distansering.
Behövs det verkligen två nyhetsankare i Morognstudion över huvud taget i dessa corona tider? SVT borde förgå med gott exempel!
För första gången sedan januari, då Kina började publicera uppgifter om antalet döda i sviterna av coronaviruset, finns det enligt landet inga nya dödsfall att rapportera. 32 nya fall av smittade har registrerats, där alla uppges ha smittats utomlands.
Nyheten kommer samtidigt som invånarna i Wuhan, där smittspridningen började, nu för första gången på över två månader ska få börja resa ut ur staden igen. De allra flesta har varit instängda i sina bostäder sedan den 23 januari – och först den senaste tiden gjort någon enstaka tur ut i det fria. Från och med natten till onsdag får friska invånare i Wuhan börja resa ut ur staden.
TT
- Man har egentligen inte hört så mycket mer än att hans tillstånd kraftigt försämrades igår och att det bestämdes att han skulle flyttas till intensivvårdsavdelningen, säger Jonas Sverin och fortsätter:
- Det uppgavs då att han var vid medvetande och det har spekulerats i att han hade andningssvårigheter och fick hjälp med syrgas, men man sa att han inte hade satts i respirator då, men att man ville vara i närheten av en respirator om det skulle krävas. Efter det har man inte hört mer om hans tillstånd.
- Raab är en erfaren politiker. Han var tidigare brexit-minister under Theresa Mays regering men han valde att avgå som det för två år sedan i protest mot hur hon skötte förhandlingarna. Men sedan dess har han blivit utrikesminister och ska leda landet. Han intervjuades i BBC igår och han var synbart skakad och såg faktiskt chockad ut även om han sa att läget är under kontroll.
När väntas vi få mer information om hur Boris Johnson mår?
- 10 Downing street har sagt att man ska vara väldigt transparenta med det medicinska läget och uppdatera när något nytt händer. Många kände kanske igår att man låtsades under dagen som om allt var bra och att det bara var en rutinåtgärd. Men att han plötsligt blev allvarligt sjuk har fått en del att undra om man har mörkat Johnsons hälsoläge men de säger att de kommer att uppdatera löpande hur hans läge är.
Vår reporter Emelie Svensson ger oss en uppdatering från New York:
- Det är fortfarande så att NY är den mest drabbade delstaten i USA, men man ser vissa positiva tecken. Det är färre som intensivvårdas just nu och läggs in på sjukhus. Samtidigt har dödstalen stabiliserats något och ligger på 600 personer per dygn. Men sjukvården är på maximal kapacitet och man kan inte hålla det på den här nivån under en längre tid enligt guvernören.
Vad tror man att utplaningen beror på?
Svenske Johan Björnfot har suttit i karantän i Wuhan under hela den här perioden. I Morgonstudion berättar han om livet som isolerad:
- Det har varit blandat. Det har funkat relativt bra. Jag har kunnat jobba och haft ett schema. Vissa perioder har man längtat efter att få vara utomhus och att få återgå till en normal vardag men överlag så har det fungerat okej.
Vad har varit svårast?
- Det har varit ovissheten, man var orolig i början när man inte visste hur allvarligt viruset var. Självklart har det varit ovissheten att inte veta när faran är över.
Tack Monica!
Jag undrar varför vi inte testar fler? Hur många har Sverige testat egentligen?
Blev undrande när jag hörde att man inte testat en person med sjukdomsbild som är lik Corona när personen kom till sjukhuset.
Kan tycka att det är viktigt då man kan se att nu är spridning på gång i kommunen?
/undrande
Hej!
Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att öka antalet tester.
Här kan du läsa mer:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/folkhalsomyndigheten-far-i-uppdrag-att-testa-bredare
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/labb-kan-fordubbla-coronatestningen
I mars anmäldes bland annat färre våldsbrott, skadegörelsebrott och stölder än samma månad de senaste tre åren.
I sociala medier postar poliser bilder av tomma gator och vittnar om lugna arbetspass. Och enligt Linda H Staaf, som är chef för underrättelseenheten vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), är det generellt lugnare på brottsfronten sedan coronaviruset tog Sverige i ett järngrepp.
TT
- Finland har fattat beslut om att stoppa all persontrafik mellan Sverige och Finland och Finland och Estland och även mellan Finland och Norge. Det blir stopp för den viktiga trafiken över Tornedalen för att det finns många sjuksköterskor från Finland som jobbar i Sverige. För att vården i Sverige inte ska drabbas allt för hårt så får dessa sjuksköterskor tillstånd att resa över gränsen med specialtillstånd. Men då måste man leva under karantänliknande förhållanden här i Finland. Man får bara åka direkt mellan jobbet och hemmet. Man får inte besöka affärer och inte ens gå till apotek.
- Man gör det för att det är dubbelt så många fler fall av coronaviruset i Sverige som här i finländska Lappland. Och här har man ganska begränsade resurser för att ta hand om coronadrabbade patienter, det finns få intensivvårdsplatser och man vill att alla som blir sjuka i Finland också ska få vård, fortsätter reporter Hasse Svens.
- Frakttrafiken fortsätter men det är i princip stopp för persontrafiken. Det är bara absolut nödvändig persontrafik som tillåts efter det här, säger Hasse Svens.
Finland skärper gränsreglerna – vårdpersonalen berörs inte
SVT NyheterTidigt på tisdagsmorgonen meddelade den finska regeringen att de kommer att skärpa gränsreglerna ytterligare. Däremot får vårdpersonal fortfarande röra sig fritt över gränsen och utan karantän, som tidigare.- Det handlar om att hörsamma de ropen vi får från vården. Det är de som är i frontlinjen och som möter det här fruktansvärda viruset varje dag. De behöver avlastning genom fler kollegor. Vi vet att det har funnits kompetent personal som har lämnat vården. Nu vill vi möjliggöra för dem att komma tillbaka till vården under den här perioden. För att möjliggöra för dem att hjälpa till under den här perioden, då måste man vara beredd att släppa ifrån sig personal för den nuvarande arbetsgivaren, säger Ebba Busch i Morgonstudion.
Vad skulle det här kosta?
- Jag tycker att det är en väldigt liten summa. Räknar man med att 1000 personer kommer tillbaka till vården så är det ungefär 50 miljoner, och det menar vi att staten borde gå in med.
Ja! Fråga på!
Hej!
Här berättar exempelvis en campingägare i Skåne om vilka åtgärder de har vidtagit:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/campingagare-om-corona-bara-haft-en-avbokning
Johan von Schreeb svarar:
- Man undrar så klart om det är restriktioner, rekommendationer eller lag. Man kan säga att det är en uppmaning, det är inga regler. Uppmaningarna handlar om att vi vill skydda de som är äldre och sårbara. Att om de är i en riskgrupp så löper de större risk att få komplikationer och många har också andra sjukdomar. Bästa sättet att skydda någon och sig själv är att tvätta händerna och att hålla avståndet. Ungefär som när det är kallt ute, alla vet att om man andas så kommer det som ett rökmoln från munnen, på samma sätt kan man tänka sig att det finns risk att viruset sprider sig.
Gäller det även utomhus?
- Utomhus är betydligt bättre än inomhus. Det är lättare att hålla avstånd. Framförallt om det är varmt. Med lite sunt förnuft så kan man säkert sitta två meter ifrån varandra i rätt vindriktning lutad mot en husvägg eller så. Däremot så bör man inte gå in till någon äldre för där är det en annan smittspridning och luften cirkulerar inte på samma sätt.
Spelar det någon roll hur gammal den som besöker den äldre är?
- Det spelar ingen roll. Men man kan tänka sig att de som är yngre rör sig på ett annat sätt. Men det är mer åldern på mottagaren som är viktig att ha koll på.
- Man ska vara försiktig. Orolig tycker jag inte att man ska vara. Det här är inte en sjukdom som primärt drabbar barn och det är framförallt äldre. Gravida och nyfödda är ingen riskgrupp när det gäller det här. Man kanske inte ska börja gosa med barnet på en gång eftersom man är känslig, svarar Johan von Schreeb.
Men vi har ju hört om ett spädbarn som har drabbats?
- Ja, och det blir lätt så att de enstaka som drabbas skapar stora rubriker. Men tittar man globalt så är det en extremt liten andel.
- Det finns inte bara en riskgrupp. Men ahr man sjukdomar som påverkar hjärta och lungor, framförallt kolpatienter, de med högt blodtryck och diabetes typ två vad jag förstår som har gjort att man varit extra sårbar, säger Johan von Schreeb och fortsätter:
- Mig veterligen så har inte någon som har typ 1 diabetes eller hypotereos och som annars är fullt frisk en extra sårbarhet.
- Det är många som är pollenallergiker och det börjar hända saker nu när träden börjar blomma. Då är det inte så att de är en riskggrupp för corona. Det viktiga är att man behandlar sig själv på ett optimalt sätt. Nästan alla som är pollenallergiker är experter på sin problematik. Ofta känner man igen de symptom som man brukar ha och när de är annorlunda. Om man är extra hängig eller har feber så kan man välja att stanna inne.
- Det är en sjukdom som drabbar många. Det här är betydligt smittsammare, sen är många som har omkommit. Sars-epidemin var väldigt begränsad. Den var väldigt allvarlig när man väl fick den men den var inte lika smittsam. Man lyckades begränsa den. Den här sjukdomen är mer lättflyktig och svårare att kontrollera, det är en lämskare sjukdom att försöka få stopp på, säger Johan von Schreeb.
- Frukt ska man väl alltid behandla som att någon annan har tagit i även om man inte har covid. Jag tycker att man kan tvätta frukten och om man känner sig orolig kan man väl skala äpplen och päron, säger Johan von Schreeb.
”Bara att köpa en kaffe kommer vara en obeskrivlig känsla”
I Wuhan, staden där coronaviruset först fick spridning, kan karantänen som invånarna suttit i sedan 23 januari hävas under morgondagen. Johan Björnfot som bor i Wuhan är troligen en av de svenskar som suttit i karantän längst under coronaepidemin. Snart får han gå fritt på gatorna igen."Det är olika hur länge man känner sig sjuk. Det kan gå över efter några dagar, men ibland kan det ta flera veckor. Många har feber länge. Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning du blir plötsligt mycket sämre eller får andningsbesvär."
Stockholmsbörsen inleder handelsdagen uppåt, i linje med ledande Europabörser. OMXS-index har efter fem minuters handel gått upp 2,6 procent, rapporterar TT.
Roskildefestivalen, som skulle ägt rum 27 juni – 4 juli, ställer in på grund av förbudet mot större folksamlingar i Danmark, rapporterar SVT Kultur.
Kraftig ökning av konkurserna i krisen
Antalet inledda konkurser ökar kraftigt i coronakrisen, visar färska siffror från Bolagsverket.
Under vecka 14, som avslutades den 5 april, inleddes 174 konkursärenden för aktiebolag, mot 119 under motsvarande vecka ett år tidigare. Veckan före ökade antalet inledda konkurser till 232 mot 139 ett år tidigare.
Beslut om företagsrekonstruktioner har också ökat markant i krisen.
(TT)
Stor musikgala för vårdpersonal med Lady Gaga
Två timmars gala sänds på flera stora tv-kanaler och plattformar samtidigt i flera länder. Enligt artisten Lady Gaga har 35 miljoner dollar redan samlats in.Coronakrisen slår mot potatisodlare
- Vi kan nu se att smittspridning sker i hela Region Stockholm. Tidigare har vi rapporterat en överrepresentation av antalet smittade personer per 10 000 invånare främst i stadsdelarna Spånga Tensta och Rinkeby Kista. Det tycks dessvärre hålla i sig, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm, i ett pressmeddelande.
Här kan ni se listan.
Abes nödläge väntas från midnatt
Premiärminister Shinzo Abe planerar att utlysa nödläge i delar av landet på grund av coronavirusets spridning. Åtgärden kommer bland annat att införas i huvudstaden Tokyo.
- Jag har beslutat att en situation som allvarligt påverkar människors liv och ekonomin har inträffat. I kväll planerar jag att sammankalla ett möte vid regeringshögkvarteret och utlysa nödläge, säger Shinzo Abe på tisdagen.
Han meddelade sina planer redan på måndagen, och hänvisade då till "snabba ökningar av nya fall, speciellt i urbana områden som Tokyo och Osaka".
Nödläget väntas gälla från midnatt och inledningsvis en månad framåt. Det kommer att ge de sju aktuella regionernas guvernörer möjlighet att uppmana människor att stanna hemma och företag att stänga. Det motsvarar dock inte den sorts stängning som setts på många håll i Europa och USA.
De regioner som omfattas av nödläget är Tokyo, Chiba, Kanagawa, Saitama, Osaka, Hyogo och Fukuoka.
(TT)
Finns det några siffror som visar att det har börjat lugna ner sig.
Tänker på alla skolor som är stängda?
Måste man gå med munskydd i Östersund närmare hösten?
Det polska underhuset har godkänt ett utkast till lagstiftning för att presidentvalet i maj ska kunna genomföras som poströstning, rapporterar den statliga nyhetsbyrån PAP. Orsaken är coronavirusets spridning.
Nu ska den oppositionsstyrda senaten ta ställning till utkastet. Ett eventuellt nej där kan dock senare avvisas i underhuset.
Totalt har 4 413 fall av coronaviruset rapporterats i Polen och 107 har mist livet i följderna av smittan. Antalet smittade väntas nå sin kulmen i maj eller juni. Valet är planerat till den 10 maj och kan leda till en andra valomgång två veckor senare.
Ljudboksföretagen Bookbeat och Storytel rapporterar i coronatider en anstormning av lyssnare i slutet av mars.
Storytel noterar ett dubblat antal nya kunder de sista två veckorna i mars, framgår av det börsnoterade bolagets kvartalsrapport.
Bookbeat märkte initialt en viss minskning i mitten av mars när arbetspendlandet gick ner kraftigt. Men snart vände det, med det största inflödet av nya lyssnare hittills i slutet av förra månaden. Söndagen den 29 mars sattes ett topprekord i antalet lyssnade timmar i tjänsten, enligt bolaget.
SAS har minskat sin kapacitet med över 45 procent jämfört med förra året, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Detta är en effekt av coronavirusutbrottet och de resebegränsningar som införts av regeringar i många länder. Under april kommer nästan samtliga flyg ställas in med undantag av ett fåtal inrikeslinjer i Norge och Sverige.
– För drygt en månad sedan började vi allvarligt påverkas av Coronavirus-krisen och vi befinner oss nu i en situation som vi aldrig tidigare upplevt. För första gången i SAS historia erbjuder vi inga reguljära internationella flygningar, säger Rickard Gustafson, vd för SAS.
SAS har i dagsläget tvingats permittera nästan 11 000 anställda i Skandinavien. Antalet passagerare minskade med nära 60 procent (59,6) i mars, skriver Aftonbladet.
Tack för möjligheten att få ställa frågor till er!
Man hör ofta experter säga att intensivvård/ligga i respirator är extremt tuff behandling, som att bestiga berg med 40kg packning osv..
De uttrycker att den vården klarar inte alla av, vilka syftar man på då?
Tidigare sjukdomar, ålder, immunförsvar vad?
Region Stockholm erbjuder 15 slutenvårdplatser för covid-19-patienter från Sörmland. Enligt ett pressmeddelande från Region Stockholm finns platserna främst på Karolinska i Huddinge och Södertälje sjukhus.
- Vi är vana att hjälpas åt över regiongränserna och när vi har ledig kapacitet är det självklart för oss att hjälpa Region Sörmland i det här läget. Vi har dessutom Älvsjö sjukhus som är klart och beredda att ta hand om patienter om det skulle behövas, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
Sveriges radios trafikinformation rapporterar att 15 ambulanser rullar mot Huddinge från Katrineholm, Eskilstuna och Nyköping. De beräknas vara framme vid 12-tiden.
Jag har igår vid två olika gånger ställt frågan om statistik finns tillgänglig på antalet smittade respektive avlidna KOMMUNVIS (istället för regionvis). Då fick jag inget svar.
Som av en tillfällighet ser jag att detta har offentliggjorts idag för Stockholm.
Min fråga är nu: Finns motsvarande siffror för landets övriga kommuner?
Regeringen lättar på regler om skyddsutrustning
SVT NyheterRegeringen ändrar nu reglerna för vilken typ av skyddsutrustning som får användas till exempel i vården. Hittills har Arbetsmiljöverket bara godkänt utrustning med en så kallad CE-märkning, från och med idag ska man kunna godkänna också annan utrustning som ger tillräckligt bra skydd.Jag tycker således att du ska fundera på om resan verkligen är nödvändig.
Trafikregionråd: ”Biljettkontroller pausas i kollektivtrafiken”
SVT NyheterSL ha fått hård kritik för att de utfört biljettkontroller i kollektivtrafiken under pågående pandemi. Nu backar SL och pausar kontrollerna på obestämd tid. Istället kommer biljettkontrollanter att få nya arbetsuppgifter. – Biljettkontrollanter kommer få ny uppdrag i kollektivtrafiken och istället hjälpa resenärerna i trafiken, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och högst ansvarig politiker för SL.I lördags hörde jag att vi hade bara en person som fick intensivvård pga Coronaviruset (covid19)...
Jag lyssnar några timmar på radio P1,, det är min favorit radio program ( jag lärde mig svenska tack vare P1)
Min fråga är att, hur många fick intensivvård i Sverige pga covid19...
Jag har inte gått ut på lång tid...
Mvh Saeed
”Den kraftiga ökningen i antalet rapporterade rapporterade fall från och med 13 februari beror på att sjukvården i Hubeiprovinsen tillfälligt bytte diagnostiseringsmetod.”. Det är vid grafen som visar alla smittade.
KS tar emot patienter från Sörmland
Karolinska universitetssjukhuset i Region Stockholm ska hjälpa Region Sörmland med vård av 20 coronapatienter.
"Sverige är i en svår tid och det är viktigt att vi inom sjukvården hjälps åt att ta hand om patienterna. Även om trycket är hårt även i Stockholm så gör vi nu bedömningen att vi kan avlasta Sörmland", säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande från Karolinska.
Det rör sig om totalt 20 patienter, varav fem intensivvårdspatienter och 15 patienter som är i behov av slutenvård som kommer att flyttas till Karolinska Universitetssjukhuset från Region Sörmland.
(TT)
Oförändrat läge för Johnson – kvar på sjukhus
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har tillbringat natten i intensivvård på ett sjukhus i London sedan hans coronavirussymtom förvärrats under måndagen.
På tisdagen beskrivs läget för Johnson som oförändrat.
Premiärministern lades in på sjukhus i söndags kväll, då han fortfarande hade feber och hosta trots att det gått tio dagar sedan han testats positivt för viruset.
(TT)
Konkursvågen kan bli ännu värre
Det stora blodbadet kan dock komma även efter att samhället och näringsverksamheter öppnat upp igen, varnar en konkursförvaltare.
Förra veckan registrerades nästan 50 procent fler (totalt 174 stycken) konkursärenden gällande aktiebolag jämfört med samma period 2019, visar Bolagsverkets statistik. Dessutom syns en markant ökning gällande beslut om företagsrekonstruktioner.
Inte oväntat är det framförallt storstadsregioner som Stockholm och Malmö som drabbats värst.
-Vi hade 22 000 konkurser och rekonstruktioner något år under 90-talskrisen så förmodligen har vi bara sett början, säger Lars-Henrik Andersson, vice ordförande i konkursförvaltarkollegiet Rekon.
MFF har tidigare korttidspermitterat en stor del av sin personal från den 1 april, men lönesänkningen för spelare och ledare är inte kopplad till det. De jobbar fortsatt 100 procent, men sänker ändå sin lön.
- Det var en självklarhet för både spelare och ledare att hjälpa föreningen. Det visar på en samhörighet och laganda även utanför planen som är betydelsefull för Malmö FF, säger MFF:s sportchef Daniel Andersson till klubbens hemsida.
(TT)
Förstår att ni har en enorm belastning med frågor, så jag frågar igen: Så vitt jag förstår finns det masker som är fullt godkända för vården....har själv köpt en....men varför köper inte myndigheterna upp dessa? Har du någon aning?

Nu har regeringen stöd för ny lag
Regeringen har lyssnat på oppositionen och Lagrådets synpunkter om att ge regeringen möjligheter att fatta beslut utan att först gå till riksdagen.
Det framgick efter ett flera timmars långt sammanträde med partiledarna.
- Vi är väldigt nöjda, nu har regeringen fått ett brett stöd för lagstiftning. Regeringen har lyssnat på både oppositionen och Lagrådet. Alla beslut kommer att gå till riksdagen omedelbart, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt efter mötet.
Även Moderaternas ledare Ulf Kristersson bekräftar att de är för att ge regeringen de här befogenheterna och att regeringen har lyssnat på synpunkter från oppositionen och Lagrådet.
Däremot är Moderaterna inte nöjda med hur enskilda näringsidkare ska ersättas.
(TT)
Stena Line drar ner ytterligare
Färjerederiet Stena Line varslar ytterligare 150 anställda och planerar samtidigt för att permittera 600 inom verksamheten på Nordsjön och Irländska sjön, enligt ett pressmeddelande.
Sedan tidigare har rederiet varslat närmare 1 000 medarbetare i Sverige om uppsägning i coronakrisens spår.
Bolaget utesluter inte att det kan komma ytterligare sparåtgärder och förändringar i trafiken.
Hur många är under 60?
Hur många intensivvårdas?
I Ukraina är det numera obligatoriskt att använda munskydd när man rör sig utomhus, rapporterar The Guardian. Syftet är att förhindra spridningen av Covid-19.
Dessutom införs ett förbud mot sammankomster med fler än två personer, med undantag från barn. Sedan den 12 mars är också alla skolor, restauranger, gym och caféer stängda.
Totalt 1462 personer har bekräftats smittade i landet och 45 har avlidit.
Han kallar situationen i Sörmland "ohållbar".
Ikea har tvingats stänga 300 butiker runt om i världen på grund av coronaviruset, skriver DN. Enligt Jesper Brodin, vd för Ingka Group, har möbeljättens intäkter minskat med 70 procent under vissa veckor och man räknar med att omsättningen kommer att minska med tiotals miljarder i år.
Stockholmsbörsen stiger i globalt rally
Stockholmsbörsens återhämtning fortsätter för andra handelsdagen i rad i linje med ett globalt börsrally.
OMXS-index har vid klockan 13 lyft med 3,6 procent.
Tecken på minskad smittspridning av coronaviruset i hårt drabbade europeiska länder och New York bidrar till det positiva börshumöret.
Sedan coronakraschens bottennapp på börsen den 23 mars har OMXS-index med tisdagens lyft på bara drygt två veckor rusat uppåt med cirka 20 procent. Fast för att återta hela raset till följd av coronakrisen – från börsens historiska toppnotering den 19 februari i år – måste index fortsätta uppåt med ytterligare 28 procent.
Tisdagens uppgång sker på bred front, med tungviktare som klädkedjan H&M och byggkoncernen Skanska som draglok, upp med 9,2 respektive 7,1 procent.
Bromsklossar är medicinteknikbolaget Getinge och papperstillverkaren Essity, som sjunker med drygt 1,5 procent var.
(TT)
Annars bra jobb med rapporteringen!
I resten av landet är det fortfarande tillåtet.
En uppdatering om hälsoläget väntas komma senare i dag.
Boris Johnson lades in på sjukhus i söndags kväll, då han fortfarande hade feber och hosta trots att det gått tio dagar sedan han testats positivt för viruset.
- Premiärministern var stabil över natten och är fortfarande vid gott mod. Han får andningsstöd och andas utan annan hjälp, säger Johnsons talesperson, som uppger att premiärministern inte har haft behov av respirator.
Behovet av slutenvårdsplatser på grund av covid-19 har fördubblats, enligt en ny beräkning från Folkhälsomyndigheten.
Behovet av platser inom intensivvården ligger på samma nivå, som uppskattades vid en tidigare beräkning för två veckor sedan.
Beräkningarna som gjorts ska fungera som ett stöd till landets regioner och för att sjukvården ska kunna uppskatta vårdbehovet efter coronavirusets spridning.
Det nya uppskattade behovet av vårdplatser ligger dock inom ramarna för det som regionerna har tagit höjd för i sina egna beräkningar, enligt Folkhälsomyndigheten.
Corona sätter stopp för mängder av förarprov i Gävleborg
SVT Nyheter8 000 förarprov har ställts in i Stockholm för att förhindra spridning av det nya coronaviruset. Det får följdverkningar även i Gävleborg, där många nu kan få vänta länge på att ta sitt körkort.Malmö FFs spelare går ner i lön
SVT SportSamtliga spelare och ledare i Malmö FF:s herrlag går ner i lön med sju och en halv procent för att underlätta ekonomiskt för klubben under coronakrisen. Malmö FF väljer att inte korttidspermitterar sina spelare."Att det inte presenteras någon statistik hos Folkhälsomyndigheten över antalet tillfrisknande handlar inte om att ingen tillfrisknar, utan för att den uppföljningen inte görs. Då man i Sverige inte kunnat se några kroniska fall av sjukdomen utgår man alltså ifrån att de som inte avlider blir friska.
Orsaken till att fallen inte följs upp är huvudsakligen för att det tar upp onödiga resurser på en redan belastad sjukvård, och för att man prioriterar att testa odiagnostiserade människor med symtom.
WHO har som kriterium att det krävs två negativa tester med 24 timmars mellanrum för att en person ska vara friskförklarad från covid-19. Detta test genomfördes på några av de tidiga fallen och registrerades vilket förmodligen är orsaken till att det cirkulerar siffror på friskförklarade i Sverige. Dessa ger dock inte en fullständig bild över hur många som faktiskt blivit friska."
Intervjupodden Värvet kommer bara att ägna sig åt samhällsviktiga personer under coronakrisen. Intervjuaren Kristoffer Triumf kommer att träffa allt från sjukvårdare och läkare till dagligvaruhandlare och skolpersonal.
“Tanken på den nya serien har funnits i många år, att göra en variant av Värvet där röster bortom det dagliga mediebruset får höras – och tanken var att lansera den i sommar. Nu blev det mer aktuellt i och med coronakrisen, att hylla människor som får landet att fungera trots att vi på många håll går på knäna", säger Triumf i ett pressmeddelande.
Det första avsnittet, som släpptes under tisdagen, följer en före detta narkossjuksköterska, numera enhetschef, som trots sin pensionsålder ryckt ut och jobbar genom coronakrisen.
TT
Tegnell om Hellströms konserter: ”Inte lämpligt”
SVT NyheterI juni ska Håkan Hellström fira 20 år som artist. Han gör det med flera utsålda konserter på Ullevi i Göteborg. Statsepidemiolog Anders Tegnell är dock skeptisk till att konserterna kommer att bli av.Franska regeringen inför ytterligare restriktioner i Paris. Nu förbjuds invånarna att motionera utomhus mellan klockan 10 och 19, rapporterar Reuters.
Beslutet kommer efter att flera politiker och läkare i landet uttryckt ett missnöje över att gatorna i staden fortfarande befolkas av personer som joggar eller samlas runt mataffärer, trots rådande utegångsförbud.
I texten för 14.36 står: "Försök att hålla själva begravningen skyndsamt för en mindre krets och håll en större minnesceremoni vid ett större tillfälle."
Det ska förstås vara "senare tillfälle".
"Om vi inte samhället kommer tillbaka till det normala snart, kommer vi att uppleva ett ekonomiskt bakslag som får finanskrisen att verka som ett skvalp i badkaret", skriver han.
Stefan Löfven säger att det är för tidigt att utvärdera om han är nöjd med Sveriges strategi i kampen mot corona och poängterar att det viktigaste är att rädda liv, hälsa och jobb.
Nyfödda smittade på sjukhus i Rumänien
Tio nyfödda barn har smittats av coronaviruset i Rumänien – men deras mödrar har testat negativt. De nyfödda misstänks ha fått viruset från sjukvårdspersonal, som enligt en nybliven mamma inte använde munskydd. Barnen visar inga sjukdomssymptom och de flesta är satta i hemkarantän tillsammans med sina mödrar.
- De två senaste dagarna har det känts som om jag lever i en skräckfilm, säger en mamma till lokala medier.
Sjukvårdsanställda i landet har under de senaste veckorna slagit larm om att det råder brist på skyddsutrustning. Av de drygt 4 000 personer i Rumänien som bekräftats som smittade av det nya coronaviruset arbetar omkring 700 sjukvården. Totalt har 182 personer avlidit i sviterna av coronaviruset i Rumänien.
(TT)
Idrotten: En halv miljard räcker inte
En halv miljard kronor räddar idrotten fram till månadsskiftet.
Men mer statligt stöd än så får inte Riksidrottsförbundet (RF) förrän tidigast efter sista juni.
-Vi ska försöka klara första halvåret. Men om det här består, då måste vi komma tillbaka till regeringen, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.
(TT)
Stopp för vikarier och timanställda när Finland skärper gränsreglerna
SVT NyheterDet är företag med många timanställda eller vikarier som är de stora förlorarna när Finland skärper reglerna för arbetspendling över gränsen. Permanent anställda inom pendlingsområdet kan fortsätta jobba i grannlandet.Dansbanden oroliga för att dö ut med coronan
SVT NyheterEtt flertal dansband har gått ihop och skrivit ett öppet brev till Kulturminister Amanda Lind (MP). Inga av de krisstöd som presenterats passar dansbanden och nu riskerar de att försvinna, enligt dansbandsmusikern Micke Ahlgren.Diplomat som tog ut coronaskatt hemkallad
En högt uppsatt ämbetsman på Bulgariens ambassad i Haag i Nederländerna har kallats hem sedan han tagit pengar från dem som sökt konsulär hjälp. Tjänstemannen kallade avgiften för en coronavirusskatt, uppger Bulgariens utrikesdepartement.
Chefen på den konsulära avdelningen tog 5 euro, drygt 50 kronor, av bulgariska medborgare och 10 euro från dem som inte var bulgarer men som besökte den konsulära avdelningen.
"Sådant beteende är helt oförenligt med Bulgariens diplomatiska tjänster och kan inte tolereras", skriver landets utrikesminister Ekaterina Zaharieva i ett uttalande.
(TT)
viruset av?" O s v. Det är ingen idé att fråga mitt i pågående pandemi. Det gäller, att hålla ut! Under tiden kan man lägga hopplöst stora puzzle med sådär 10.000 bitar, eller läsa en "tegelsten", skriva brev och annat, som annars inte blir av.
Jag vill TACKA ALLA, som bidrar till att underlätta för sina medmänniskor!
Sköt om Er💛🧡❤️💜
Det innebär att sammanlagt 6 159 människor avlidit till följd av covid-19, meddelar hälsodepartementet.
Omkring 213 000 människor har hittills testats för viruset, varav drygt 55 000 personer konstaterats bära på smittan.
(TT)
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson får syrgas men har inte behövt vårdas i respirator enligt den brittiska regeringen. Utrikesminister Dominic Raab beskriver det som hänt som en "chock" under en presskonferens.
– Alla våra tankar och böner är mer premiärministern. Jag är säker på att han kommer att klara sig, säger Dominic Raab.
Lufthansa lägger ner Germanwings
Det tyska flygbolaget Lufthansa meddelar att det lägger ner dotterbolaget, lågprislinjen Germanwings som en konsekvens av coronakrisen. Lufthansa gör sig också av med flera flygplan för att klara av den ekonomiska chock som flygindustrin drabbats av.
"Germanwings flygningar kommer att upphöra. Det kommer att ta månader innan reserestriktioner helt upphört och år innan den globala efterfrågan på flygresor når upp till nivåer före krisen", skriver bolaget i ett uttalande.
Bolaget gör sig av med ett 40-tal plan, enligt kommunikén där det meddelas att samtal med fackförbund inleds inom kort.
(TT)
Motorträff i Rättvik polisanmäls – samlade stort antal personer trots förbud
SVT NyheterPå grund av coronasmittan råder just nu förbud mot folksamlingar på fler än 50 personer. Men efter ett upprop på Facebook samlades nära 300 ungdomar och unga vuxna i Rättvik för en motorträff i helgen. Polis har nu upprättat anmälan om brott mot ordningslagen.Förslagen finns alla i en av de extra ändringsbudgetar som regeringen lagt fram de senaste veckorna. I paketet finns även att fribeloppet för arbetsinkomster inom CSN tas bort tillfälligt under 2020, för att läkarstudenter och andra studerande ska kunna hoppa in i exempelvis vården utan att riskera minskade studiemedel.
Det ska under 2020 bara krävas tre månaders medlemskap i en a-kassa för att kunna klara det så kallade medlemsvillkoret för ersättning. Villkoret för hur många timmar en person ska ha arbetat för att kunna få ersättning sänks också. Samtidigt höjs det högsta beloppet en person kan få som arbetslös till 1 200 kronor de första hundra dagarna. Det lägsta beloppet höjs också.
Paketet rymmer också 5 miljarder för Socialstyrelsen att handla upp skyddsutrustning, intensivvårdsutrustning och annan viktig materiel för virusbekämpning samt 1 miljard för ökade coronatester.
Riksdagens kammare beslutar om förslagen på onsdagen. (TT)
Analys: ”Många undrar varför Boris jobbade vidare”
Sedan måndag kväll får Boris Johnson intensivvård efter att hans tillstånd plötsligt försämrats. Bara timmar tidigare hade premiärministern fortsatt leda landet från sjukhussägen. Många ifrågasätter nu varför han fortsatte jobba in i det sista och inte sökte vård tidigare.- 30 000 personer är för nuvarande inlagda på sjukhus (en ökning med 305 personer jämfört med igår)
- Totalt 7131 personer intensivvårdas. 61 procent av dem är mellan 60 och 80 år gamla.
- Dödssiffran ligger nu på 10 328 vilket är en ökning från 8911 dödsfall på måndagen
- 109,069 personer har nu en bekräftat covid-19 smitta i landet.
Antalet sålda bostadsrätter störtdyker
Coronaviruset har satt tydliga spår på bostadsmarknaden. Antalet sålda bostadsrätter har de senaste veckorna minskat kraftigt, enligt nya siffror från Hemnet.
- Köpare och säljare står långt ifrån varandra, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet, till TT.
- Fram till mitten av mars hade vi väldigt höga försäljningsvolymer. Nu börjar det svänga om. På många sätt är det förväntat då köparna blir mer oroliga och restriktiva med att ge sig in i budgivningar, säger han.
Den sista veckan i mars minskade antalet sålda bostadsrätter i hela riket med 22 procent och i första veckan i april minskade det med 13 procent, visar nya siffror från Hemnet.
Den närmaste tiden förväntas trenden fortsätta och att antalet bostäder som är till salu öka.
(TT)
Stort tack för bra information och trevliga svar även på,frågor som ställts flera gånger tidigare och frågor man lätt hittar svar på själv. Jag har en fråga: om man som 70+ är ute och promenerar hur långt avstånd ska man då ha till andra som är ute och promenerar i samma park. En till två meter? Eller mer?
Jag har ingen information gällande ett uttalande från Tegnell i denna fråga. Men Livsmedelsverket skriver på sin hemsida:
"Det finns i nuläget ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten...Som alltid när man lagar och äter mat behöver händerna vara rena."
Skyddsutrustning?
"Om du har en sjukdom som generellt innebär ökad risk för allvarlig sjukdom vid luftvägsinfektioner, även om du är yngre än 70 år, bör du rådgöra med behandlande läkare kring behandling och vad du kan göra för att minska risken kopplad till sjukdomen covid-19," går det att läsa.
Lycka till!
-Vi arbetar för fullt med att ändra den förordning som reglerar vilka sjukdomar som omfattas, och tillföra covid-19 till listan, säger han.
Enligt Shekarabi har det funnits en hel del oro kring detta, bland annat hos en del vårdpersonal.
-Men det finns absolut ingen anledning till oro. Vi ska se till att det gäller retroaktivt för alla, även för studenter som gått in och arbetat i vården. Som regering är det vår uppgift att ge trygghet till den personal som genomför heroiska insatser inom vården, säger Shekarabi.
(TT)
-Om de som är sjuka inte isolerar sig i enlighet med hälsodepartementets krav och smittar någon annan, kommer vi att brottsåtala dem, säger inrikesminister Hicham Machichi.
Slopat karensavdrag långtifrån slopad
SVT Nyheter700 kronor, lika till alla, innebär det borttagna karensavdraget. Men någon helt slopad karens är det inte tal om – halva lönen försvinner.Sportevenemang ställs in, travbanorna kör utan publik och Casino Cosmopol håller stängt. Det hade ju kunnat vara goda nyheter för svenskar med problemspelande, men i själva verket ser det ut att vara tvärtom. Under de senaste två veckorna har antalet registreringar och inloggningar på onlinespel ökat med 33 procent, enligt ny statistik från Spelinspektionen.
I Spanien och Italien, som drabbats betydligt hårdare än Sverige av coronapandemin, är utvecklingen ännu tydligare. Den spanska regeringen har begränsat spelbolagens möjlighet att göra reklam, en åtgärd som även den svenska regeringen nu kikar på.
- Det är många spelbolag som lockar de kunder som normalt spelar på matcher in i nätkasinot. Vi tittar noga på extraordinära åtgärder för att skydda svenska konsumenter, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
De kommande dagarna och veckorna blir enligt Shekarabi avgörande för spelbolagens framtid.
- Ser vi att spelandet fortsätter öka på onlinekasinon kommer vi att vidta åtgärder. Vi utesluter inga alternativ, säger han.
TT
– Vi ser glimtar av hopp trots denna väldigt, väldigt smärtsamma vecka, säger Trump.
– Jag sade inte att vi kommer göra det, jag sade att vi kommer titta på det, sade han.
Tidigare under dagen riktade Trump skarp kritik mot WHO, som han anser varit för fokuserade på Kina i kampen mot coronaviruset.
"WHO sabbade det verkligen. Av någon anledning är de mestadels finansierade av USA, men ändå väldigt Kinacentrerade. Vi kommer att titta noga på det. Lyckligtvis avfärdade jag deras råd om att hålla våra gränser öppna för Kina i ett tidigt skede. Varför gav oss de en så felaktig rekommendation?" skrev han på Twitter.
– Det pratas om Sverige. Sverige lider mycket tappert. Sverige gör den här flocken, de kallar det flocken. Sverige lider mycket, mycket svårt. Det är ett sätt att göra det, men alla tittar på alla andra och hittills gör nästan alla länder samma sak som vi gör. Om vi inte gjort det hade hundratusentals fler människor dött, säger Donald Trump under pressträffen.
Diskussionen kring flockimmunitet har varit uppe flera gånger både i Sverige och internationellt de senaste veckorna. Tanken är att när 60 procent av befolkningen har smittats så uppstår en flockimmunitet och virusets spridning tappar fart. Från Folkhälsomyndighetens sida har de hela tiden förnekat att det skulle vara ett mål i Sverige. Däremot säger de att det är en slutpunkt som troligtvis kommer uppnås oavsett om vi vill det eller inte. Och att målet fram tills dess tvärtom är att förhindra spridningen så att vården lättare kan ta hand om dem som insjuknar.
Har Trump bokstavligen sagt ”USA kommer att pausa landets bidrag till världshälsoorganisationen WHO” eller sa han från början att ”USA överväger att pausa landets bidrag till världshälsoorganisationen WHO”
Jag läser olika saker på olika sider. Om han inte sa det med dessa ord, bör texten nedan anpassas...
Hur lyckas de så mycket bättre än vi?
Australiens parlament väntas under onsdagen rösta igenom ett enormt stimulanspaket på 130 miljarder australiska dollar, motsvarande runt 800 miljarder kronor.
Stödåtgärderna ska försöka mildra det som ekonomer förutspår kommer att bli den värsta lågkonjunkturen i landets historia. Australien har som många andra länder infört hårda restriktioner för att stoppa coronaviruset. Dessutom drabbades landet svårt av stora skogsbränder tidigare i år.
Det senaste dygnet har nästan 2 000 nya dödsfall registrerats i USA, den högsta dygnssiffran hittills. Totalt har över 12 800 människor avlidit i covid-19 i landet.
Innan dess hade siffrorna börjat sjunka något. President Donald Trump tror att den mörka trenden har nått toppen och vill skyndsamt lätta på restriktionerna.
- Vi vill öppna den (ekonomin) snart, det är därför jag tror att vi kanske är på väg mot den absoluta toppen av kurvan, säger Trump.
TT
- Vi har inte fått höra så mycket mer och det kommer inte komma några fler uppdateringar förrän de ordinarie presskonferenserna senare under dagen. Man trycker på att Johnsons läge är oförändrat men stabilt och att han inte har fått hjälp av respirator utan annat andningsstöd, vilket är tänkt att lugna befolkningen.
Kan man lita på de här beskeden?
- Det finns de som ifrågasätter det hela främst eftersom att man under helgen har spelat ner premiärministerns hälsotillstånd. Då kom det uppgifter om att han fortsätter leda regeringsarbetet från sin sjukhussäng. Nu i efterhand när man förstår hur sjuk han har varit inser man att det där kanske inte var helt sant.
Produktionen i Beijers park i Malmö har tidigare säsonger uppskattningsvis haft besökarantal som sammanlagt räknats i hundratusentals.
"Sommarlov" kommer att sändas dagligen 8 juni–14 augusti i SVT Barn.
TT
Antalet sålda bostadsrätter minskade dramatiskt under mars och den annars uppåtgående pristrenden mattas av, enligt nya siffror från Mäklarstatistik.
-Under våren brukar marknaderna vara positiva och priserna gå uppåt. Nu ser vi endast en svag uppgång om vi tittar tre månader tillbaka. Det kan tyda på effekterna av coronaviruset, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.
TT
Några av de som testat positivt ska ha varit symptomfria.
Men samtidigt visar nya beräkningar att det totala antalet döda i landet troligtvis blir färre än vad regeringen tidigare har räknat med.
TT
- Det är en tragedi för vårt samhälle att man som gammal inte ska ha ett tryggt boende. Det är en skandal att det har blivit på det här sättet.
Går det att säga varför?
- Det är lätt att vara efterklok. Men det är viktigt att vi provtar personalen så att de är friska. Sedan får inte smittan gå från person till person. De som går emellan måste ha skyddsutrustning så de inte sprider det här.
- Det är svårt att uttala sig om. Men i princip så ska de inte in till sjukhuset, säger Johan Styrud.
- Det är ansträngt. Vårdplatser, framförallt IVA-platser, är ansträngt. Väldigt mycket personal är hemma eftersom de inte vet om de är sjuka eller inte, fortsätter Johan Styrud.
Och de har inte underliggande sjukdomar?
- Inte vad jag vet. Man kan inte förutse vad som kommer att hända. Så man måste ha stor respekt för den här sjukdomen.
- Alla länder lider under det här. Det är såklart väldigt jobbigt i Sverige, inte minst i sjukvården. Men jämfört med situationen i New York, där jag råkar ha en släkting som jobbar, så fungerar det bra.
- De har en väldigt allvarligt situation inom vården där de redan nu inte har tillräckligt med resurser, medan vi har det jobbigt och slitigt. Men vi har plats för alla och har fortfarande en stor kapacitet kvar inom intensivvården som inte har behövts utnyttjas.
- Jag vet inte vad han menar med det. Vi som jobbar med infektionssjukdomar vet att den här typen av sjukdomar fortsätter att spridas tills vi uppnår en immunitet inom befolkningen. Något annat sätt att få stopp finns inte, säger Anders Tegnell.
- Vi vet ju att en stor andel som får covid-19 är symptomfria, det har visats i flera studier. Det finns en del som visar på att den kan vara upp till nio av tio som inte känner av så mycket av sjukdomen alls. Så det är inte förvånande, säger Anders Tegnell.
Kan man dra några slutsatser av det?
- Nej. Inte direkt. Det är viktigt att provta personalen så man vet om de är smittade eller inte.
Bör man testa all personal, även symptomfria?
- Jag jobbar även ambulanssjukvården i Stockholm, där jobbade jag igår. Vi börjar vänja oss vid rutinerna och börjar få en struktur i arbetet. På det sättet är det mer kontrollerat nu och lugnare på den fronten.
- Nej. Jag skulle inte vara ett dugg rädd för det. Det handlar inte bara om att någon skulle ha hostat på tidningen utan även om att du ska få in viruset i dig själv. Jag har inte sett det beskrivet någonstans.
- På vissa ställen har man volontärer som kanske städer eller hämtar saker. Men alla som hör av sig till sjukhusen innebär i sig en belastning för vården för någon ska ta emot de här samtalen. Då är det bra att titta först. Finns det en frivilligorganisation jag kan höra av mig till. Man kanske kan gå ihop en grupp och sen se vem man kan höra av sig till., svarar Hruska.
- Nu ska allergin vara perfekt behandlad och vara tidig med att ta sin medicin. Man kan fråga på apoteket om det finns något mer man kan ta så att man undviker att gå runt och nysa. Oavsett om det är allergi eller sjukdom. Börjar man nysa på jobbet, ja, då måste man gå hem, så får man ta sin medicin. Sociala kontakter ska alla vara restriktiva med men du ska inte nysa i närheten av andra, svarar Katrin Hruska.
- Jag tror att det är de som har varit medvetna om att risken finns. Och det är de som har drabbats tidigar. Till exempel i Asien, som Taiwan och Sydkorea. Där har man varit medvetna om hur en pandemi kan utvecklas. Man har tillexempel haft sars. Jag har kollegor i Toronto som drabbades hårt av sars och hade redan gjort det här tidigare och hade en förståelse för hur de skulle hantera detta, säger Hruska.
- Spännande fråga. Det är fantastiskt nu hur vi alla jobbar fokuserat tillsammans. Jag hoppas att vi kan hålla ihop sjukvården på samma sätt som vi gör nu, säger Hruska.
- Jag förstår att siffrorna väcker oro och man borde kanske begränsa hur många gånger per dag man ser på nyheterna. I grunden handlar det om att man försöker ta kontroll över en osäker situation. Och då får man fundera på vad man själv kan göra för att må bättre och vad man själv kan göra för att minska smittspridningen. Det hjälper inte att slaviskt följa nyheterna. Då får man bara den här oron. Media måste rapportera om de siffror som finns, så jag tycker att de gör ett bra jobb och låter folk ställa frågor.
- Jag tror vi tröstar varandra mycket och får stöd hemifrån. Man måste ge varandra utrymme för dåliga dagar.
Reuters
Några av det senaste dygnets största nyheter:
-
"Vi är i mer av ett platåläge än tidigare", säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten. Antalet nyinlagda på IVA ligger på en konstant nivå.
-
Hygien- och hälsobolaget Essity ska leverera miljontals ansiktsmasker till svensk sjukvård.
-
Hälften av alla anställda på en operationsavdelning vid Linköpings universitetssjukhus var smittade av covid-19. Upptäckten gjordes när samtliga 50 anställda testades - läs mer här.
-
Vänsterpartiet föreslår hyresstöd med upp till 75 procent.
-
Skåne ser en stigande coronatrend och har fått flera fall på äldreboenden.
-
USA:s president Donald Trump överväger att pausa USA:s betalningar till WHO.
-
Donald Trump sa att "Sverige lider mycket svårt" under sin sin dagliga presskonferens. Läs Anders Tegnell svar på uttalandet.
-
Covidsjuka brittiska premiärministerns Boris Johnsons tillstånd uppges vara stabilt.
ökningstakten i slutet av månaden sjönk ner mot mer normala nivåer.
- Vi gjorde var att vi i finansutskottet tog ett initiativ från Vänsterpartiets sida och föreslog att inga vinstutdelningar skulle tillåtas om man tog del av statens permitteringsstöd. Det är inte rimligt att om staten går in med skattepengar att ägarna sen tar ut de pengarna med andra handen. Det fick gehör och har nu röstats igenom.
- Den ena är att utbygga sjukpenningen för personer som är i riskgruppen. Det är personer som inte kan jobba hemifrån och som riskerar att fara väldigt illa om de blir smittade. Det är brådskande att se till. Det är kanske antingen via förebyggande sjukpenning eller smittbärarpengen.
Utvecklingen är betydligt beskedligare i Skåne jämfört med andra regioner, men man ser nu en stigande trend med nya fall av personer som smittats av det nya coronaviruset, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare.
- Den senaste veckan har vi i genomsnitt tolv fall per dag jämfört med sju per dag veckan innan.
Totalt vårdades under tisdagen 51 covid-19-patienter på skånska sjukhus, varav 14 i intensivvård. 16 personer har avlidit av sjukdomen. (TT)
- Vi har också ett nytt förslag idag, och det gäller de som bor i hyreslägenhet. Det är så att man har lättat på amorteringskraven för de som äger sin bostad idag. Det tycker vi är bra. Att man kan välja att amortera mindre eller inte alls under krisen.
- Men för de som bor i hyreslägenheter har inget liknande gjorts. Vi befarar att vi snart kommer hamna i en situation där många svenskar kommer att ha svårt att betala hyran. Vi riskerar att se en situation där allt från pensionärer till barnfamiljer vräks frö att de inte kan betala hyran.
- För att det ska förhindras behövs ett hyresstöd, i praktiken ett vräkningsstopp i Sverige under den här krisen. Det ska inte vara möjligt att vräka människor. Vi har pratat med hyresgästföreningen som ser behov av snabba åtgärder och som gärna samarbetar när det gäller hittar lösningar när de ska förhandla med enskilda fastighetsägare.
- Vi föreslår en fond där man kan få upp till 75 procents lägre hyra. Upp till, det kan vara mindre också i det fall att man annars kan riskera vräkning och betalningsanmärkning. Hyresvärden får stöd med tre fjärdedelar av den merkostnad som finns. Men hyresgästen ska inte vräkas, inte får vräkas och heller inte får betalningsanmärkning. Vi ser det som ett tillfälligt stöd för att undvika en vräkningsvåg.
- Vi tror att det skulle kosta 500 miljoner kronor.
Indonesien har nu fått in 20 diagnosmaskiner med en total kapacitet att utföra 10 000 tester om dagen, det rapporterar BBC. Fram tills nu har drygt 14 000 indonesier testats, det är 54 personer per miljon invånare.
Han tillägger att det samtidigt kommer att tas fram ett nytt test för att se om någon har så kallade antikroppar mot covid-19, vilket visar att de haft sjukdomen men tillfrisknat. Tidigare brittiska försök att ta fram tester av antikroppar har inte lyckats få till tillförlitliga provsvar. (TT)
Det finns dock många hjälpgrupper runtom i Sverige där de som måste vara hemma kan få hjälp att handla utan att det kostar något alls. Tex finns Facebook-gruppen "Corona - Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!" där många vill hjälpa till. De som inte har Facebook kanske kan be någon som har att hjälpa till med ett inlägg där man ber om hjälp.
Jag hoppas du hittar något bra sätt att dra ner på dessa kostnader!
Kemiföretaget Perstorp startar storskalig produktion av hand- och ytdesinfektion till svensk sjukvård, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
"Produktionskapaciteten förväntas överträffa sjukvårdens nuvarande brist på desinfektionsmedel för såväl händer som ytor, och produkterna erbjuds till självkostnadspris". Den första leveransen väntas vara levererad till Socialstyrelsen efter påsk. (TT)
91% har milda symptomen. Skulle inte flera har blivit friskförklarad?
Känns som ni ville inte svara om det har. Det är omöjligt att sjukhuset vet inte vem som har skickad hem.
För andra dagen i rad stiger antalet personer som avlidit i sviterna av coronaviruset i Spanien. Från det senaste dygnet rapporteras 757 döda.
Sammanlagt har 14 555 människor mist livet efter att ha insjuknat i sjukdomen, meddelar hälsodepartementet. Över 146 000 coronafall har konstaterats i landet, som efter Italien är det land i Europa som har drabbats hårdast av virusets framfart. (TT)
- 14.00 - Daglig presskonferens men Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
- 15.00 - Stockholm stad håller presskonferens om trafikåtgärder i Stockholm med anledning av covid-19.
Vet ni var man kan se andelen corona smittade i land för land.
Vore intressant att jämföra ex. norden med övriga världen, och inte bara antal smittad.
Att rekommendera att stanna hemma är i nuläget ungefär som om transportstyrelsen skulle rekommendera att stanna vid rött trafikljus...
Kan ni länka till lite mer kritiska men ändå sakliga rapporter och artiklar som nedanstående:
www.dagensarena.se
Tittar man just på dödssiffrorna som du nämner så ligger Sverige högst i Norden, men de är inte jämförbara med Spanien eller Italien som har ca fem gånger högre siffror än Sverige även när man tar med skillnaden i befolkningsmängd.
Vad gäller rapporter och studier så finns det fortfarande ganska begränsat med sådana eftersom pandemin fortfarande pågår, men det kommer en del studier från Kina och de länder som drabbades först och när de är gjorda på vetenskaplig grund så rapporterar vi förstås om dem.
Reglerna trädde i kraft i fredags och gäller i nuläget fram till på söndag. Säkerhetsstyrkor har instruerats att inte diskriminera personer med könsöverskridande identiteter. (TT)
Ekot, som var de som rapporterade om testresultatet i Linköping först, har skrivit att en del av personalen med milda symtom bara hade huvudvärk. Huvudvärk har inte tidigare nämnts som ett möjligt ensamt symtom på covid-19 och är nog anledningen till att dessa personer gick till jobbet ändå. Däremot har det framkommit att även personer helt utan symtom eller som i detta fall, personer med bara huvudvärk, kan testa positivt för corona.
Fler och fler anser därför att all personal i sjukvården och äldrevården bör testas för att vara på den säkra sidan. Ett problem som har nämnts med denna metod är att det bara ger en ögonblicksbild - att de som testar negativt en dag kan smittas nästa.
Vasamuseet riskerar att upphöra: ”Situationen är ohållbar”
Vasamuseet är vanligtvis Skandinaviens mest besökta museum. När besökarna nu uteblir så står museet inför både akuta och långvariga ekonomiska problem. Som yttersta konsekvens kan museet behöva upphöra med sin verksamhet, det meddelar Vasamuseet i ett pressmeddelande.Volontärarbetar på Södersjukhuset: ”Mamma är orolig”
SVT NyheterEbba Thurezon och Johanna Ekeroth går andra terminen på läkarlinjen vid Karolinska Institutet. När de fick höra att Södersjukhuset behöver ”desperat hjälp” så bestämde de sig för att hjälpa till. – Mamma är orolig nu när hon hört att läkare intensivvårdas, säger Johanna Ekeroth.Folkhälsomyndigheten tar hjälp av mobildata
Folkhälsomyndigheten tar nu hjälp av mobildata för att analysera hur människor har rört sig i Sverige i samband med coronavirusets spridning. Myndigheten kommer att få tillgång till informationen från operatören Telia.
Avsikten är att använda informationen för att studera hur rörelser i befolkningen kopplar till spridningen av covid-19 i Sverige. Uppgifterna kan också användas som underlag för beslut om eventuella åtgärder, och för att utvärdera effekten av redan vidtagna åtgärder, som rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika onödiga resor.
Detta skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Antalet nyinlagda på IVA ligger på en konstant nivå.
Totalt 687 personer kommit in på IVA hittills i Sverige, och det sker en "avplaning" i Stockholm just nu, fortsätter Tegnell.
- Men vi börjar se en viss ökning i resten av landet.
Däremot har varje land testat på samma sätt under hela perioden som visas så därför tycket Tegnell det är intressant att se utvecklingen i länderna. Han nämner att det syns att utvecklingen börjat ge neråt i Norge medan Danmark fortfarande går uppåt mer likt Sveriges kurva. Finlands kurva har varit mer ojämn med hopp och och ner och några höga staplar på slutet.
"Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. De flesta som får sjukdomen blir bara lindrigt sjuka och kommer inte att veta att det är covid-19. Här är symtom som du kan få:
Det kan börja med snuva och ont i halsen. Många får också feber, hosta, huvudvärk, och ont i leder och muskler. En del får nedsatt lukt och smak, eller blir illamående och kan få diarré. Man kan känna sig mycket trött."
Eftersom symtomen skiljer sig så mycket åt och många dessutom inte får några symtom alls går det inte att säga säkert om man har haft corona eller ej utan att testa sig.
Vad gäller sjukhusvård och IVA-vård i Sverige så finns det fortfarande lediga platser så därför säger de ansvariga att än så länge har ingen behövts prioriteras bort pga platsbrist. Däremot kan det finnas fall där individer är så svaga eller sköra att de inte skulle klara sig bättre av att få vård. Speciellt IVA-vård ska vara rätt krävande och inte alla klarar av att ta emot den vården.
Pressarkivet släpps online – Fri tillgång till 400 år av nyheter
SVT NyheterFör den som har tröttnat på dagsaktuella nyheter finns nu ett annat alternativ. På grund av ett tillfälligt avtal mellan Kungliga biblioteket och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access kan vem som helst få tillgång till tjänsten Svenska dagstidningar, som samlar nästan 400 år av nyhetsrapportering digitalt.De som arbetar inom sjukvård, äldreomsorg och hemtjänst i Stockholm ska kunna parkera gratis på ett antal öronmärkta gator och platser så länge coronakrisen pågår. Det meddelade trafikborgarrådet i Stockholm stad, Daniel Helldén (MP). Dessutom kräver nu Stockholms stad att trängselskatten ska slopas så länge Folkhälsomyndigheten uppmanar stockholmarna att undvika åka kollektivt. Läs mer här.
Volontärarbetar på Södersjukhuset: ”Mamma är orolig”
SVT NyheterEbba Thurezon och Johanna Ekeroth går andra terminen på läkarlinjen vid Karolinska Institutet. När de fick höra att Södersjukhuset behöver ”desperat hjälp” så bestämde de sig för att hjälpa till. – Mamma är orolig nu när hon hört att läkare intensivvårdas, säger Johanna Ekeroth.Rekommendationen är att stanna hemma 2 symptomfria dagar innan man kan gå tillbaka till arbete. Men finns det andra rekommendationer för familjära/släktträffar? Man har ju ett annat sätt att vara med varandra på som familj än med arbetskamrater där det råder avhållsamhet.
Måste va fler som undrar, eftersom att olika familjer tänker olika på detta. En del stirrar blint på folkhälsomyndighetens 2 symptomfria dagar och har svårt att acceptera att andra är mer avhållsamma/försiktiga. Enl artiklar så finns ju viruset längre i kroppen. Kan man inte ställa frågan på ex presskonferanser som Folkhälsomyndigheten har?
Den krisdrabbade norska flygbolaget Norwegians styrelse vill omvandla skulder till aktier i bolaget för att överleva coronakrisen. Om kapitaltillskott genom omvandlingen går att genomföra kan Norwegian kvalificera sig för statliga lånegarantier på upp till tre miljarder norska kronor, enligt bolaget.
Norwegian kallar till extra bolagsstämma för att diskutera styrelsens förslag. (TT)
"Med anledning av covid-19 kommer vi att förlora hela högsäsongen i år och räknar inte med att passagerartrafiken kommer att återhämta sig inom en överskådlig framtid", skriver Niclas Mårtensson, vd på Stena Line. Rederiet ställde in all trafik på linjen den 14 mars. (TT)
Världshandelsorganisationen WTO varnar för att världshandeln minska med upp till en tredjedel på grund av covid 19-pandemin. I en prognos gör WTO bedömningen att minskningen kan landa mellan 13 och 32 procent och organisationens generaldirektör Roberto Azevedo varnar för "den djupaste ekonomiska recessionen under vår livstid". (TT)
Vår ovanliga coronavardag
Få en inblick i svenskarnas ovanliga vardag runt om i Sverige – och hjälp SVT dokumentera coronakrisenArgentina förlänger sin karantän till att gälla april ut, det meddelande presidenten Alberto Fernandez, rapporterar CNN. Landet räknar med att nå en peak för smittspridningen i mitten av maj.
Bryggeriet gör handsprit av öl: ”Efterfrågan är överväldigande”
SVT NyheterHandsprit har blivit en bristvara i den pågående coronapandemin. Därför valde mikrobryggeriet i Karlshamn att ställa om en del av sin produktion till att göra handsprit – av gammal öl.Smittan sägs ju inte vara luftburen.
Allt vi skriver om i direktrapporteringen blir inte egna artiklar. Då skulle vi inte hinna med så många olika inlägg, och det är det direktrapporteringen är till för.
Men tack för att du läser!
Men nu min fråga varför låter myndigheterna att detta med trånga uteserveringar pågå ... Jag menar visst är det upp till var och en att ha lite förnuft ..men tydligen hjälper inte det Resturangerna bilder ju också sitt eget ris ....Jag menar Resturangerna har ju också lika mycket ansvar ... eller ?
Både statsminister Löfven och Folkmyndighetens generaldirektör Johan Carlson har också sagt att om det är många i en viss bransch som inte sköter sig så kan riktlinjerna bli hårdare, alltså att det finns en risk att alla måste stänga ner om för många inte följer reglerna.
Jag undrar angående vaccinationer av barn som FHM rekommenderar att genomföra trots coronavirus pandemin. Det står på FHM sida att barn som har infektioner och feber inte bör vaccineras.
”Folkhälsomyndighetens rekommendation
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinationer ges enligt föreskrifter om vaccination av barn i enlighet med det allmänna vaccinationsprogrammet, även under pågående utbrott. Som vanligt bör vaccination uppskjutas om barnet eller ungdomen har akut pågående infektionssjukdom (covid-19 eller annan infektionssjukdom) med allmänpåverkan och/eller feber.” (https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-varden/information-till-bvc-och-elevhalsan/)
Det finns evidens, enligt experter, att barn kan ha coronavirus och vara symptomfria. Min frågan är hur kan man vaccinera barn utan att vara säkra om de har coronavirus eller inte. Är det inte bättre att vänta med vaccinationerna för att inte riskera några liv.
Tack for er rapportering om covid.
Jag bor i Spanien. Var kan jag hitta information om vad som galler for att resa hem nu om jag inte vill sitta i karantan langre?
Tack!
I Spanien gäller just nu nationellt nödläge fram till 26 april som du säkert vet. Eftersom strikta regler råder om hur man får röra sig utanför hemmet är det inte säkert att de tillåter några resor till flygplatsen. För sådant får du söka lokal information på plats i Spanien.
De svenska rekommendationerna säger att man ska undvika icke-nödvändiga resor just nu för att inte bidra till smittspridningen, så det är något du också måste ta i beaktande.
Kvinnor får handla mat på tisdagar, torsdagar och lördagar. Övriga veckodagar är det männens tur. Den ordningen har borgmästaren i den lilla italienska orten Canonica d'Adda lagt fast för att "skydda den allmänna hälsan" i virustiderna.
Med åtgärden vill borgmästaren Gianmaria Ceria minska antalet kunder i mataffärerna och därmed smittorisken. Att bryta mot förordningen kan medföra böter på upp till 400 euro.
- Jag måste garantera allmänhetens säkerhet även om det blir kritiserat, säger borgmästaren.
Pensionären Cinzia Invernizzi, 62 år, har inga problem med nyordningen. Men en sak undrar hon över:
- Jag fattar inte varför männen får en köpdag mer när kvinnorna utför 80 procent av matinköpen.
I Canonica d'Adda har ett 20-tal personer gått bort i virussjukdomen. Orten, med cirka 4 400 invånare, ligger strax sydväst om Bergamo, det mest nedsmittade området i regionen Lombardiet.
"För närvarande finns det alltså begränsad information om covid-19 och graviditet. Vi rekommenderar att gravida kvinnor vidtar samma försiktighetsåtgärder som med alla smittsamma sjukdomar."
Läs mer om vad för rekommendationer som finns till gravida här.
Men statsepidemiolog Anders Tegnell är skeptisk till att musikevenemangen blir av.
-Oddsen är inte jättebra, säger han.
Live Nation skriver på sociala medier att de övervakar situationen och kommer att uppdatera om det blir några förändringar från den ursprungliga planen. Lollapaloozas datum är satt till den 26–28 juni och förra året lockade evenemanget över 56 000 personer.
EDM-festivalen Summerburst planerar att fira tioårsjubileum den 5–6 juni på Ullevi – och även där går det fortfarande att köpa biljetter. TT har sökt festivalens kontaktperson på Live Nation utan resultat.
Sweden Rock är planerat att dra i gång den 3–6 juni i Sölvesborg, och inte heller här vill arrangören ställa upp på en intervju. I stället hänvisar festivalens vd Mats Natvig till hemsidan.
779 personer har avlidit det senast dygnet, vilket är det hittills högsta på ett dygn sedan virusutbrottet, meddelar Cuomo.
Samtdigt har färre lagts in på sjukhus jämfört med föregående dygn. Under tisdagen var det 586 personer som behövde sjukhusvård jämfört med dygnet innan då det var 656 personer, rapporterar Reuters.
Så hanterar ”den globala folkhälsomyndigheten” coronapandemin
SVT NyheterEfter svininfluensan sågade experter WHO:s hantering av virusutbrottet. Nu är den FN-grundade världshälsoorganisationen åter i händelsernas centrum – och får både ris och ros för sitt arbete med covid-19. – Jag tycker de hittills har skött sig exemplariskt på många sätt, säger epidemiolog Joacim Rocklöv till SVT Nyheter.Rester från alkoholfri öl blir handsprit – här levereras 360 liter till vården
SVT NyheterUnder onsdagen levererades 360 liter handsprit och desinfektion till Falu lasarett. Det är öltillverkaren Spendrups som tagit vara på restetanol från tillverkningen av alkoholfri öl.Sedan den 17 mars har nedstängingen pågått, skriver France 24. Till en början skulle det pågå i 15 dagar. Sedan förlängdes det till den 15 april.
Sverige har kritiserats för att grundskolorna hålls öppna – men skolstängningar verkar inte vara en särskilt effektiv åtgärd, enligt en studie.
Fler än 100 länder har stängt sina skolor på grund av virusutbrottet, enligt en brittisk-australisk studie som har sammanfattat forskningsläget.
Det är fortfarande för tidigt att säga om skolstängningarna har varit framgångsrika eller inte, eftersom utbrottet fortfarande pågår. Men det finns tecken på motsatsen: Skolstängningarna som genomfördes under utbrottet av coronaviruset sars i Kina, Hongkong och Singapore i början av 2000-talet, verkar inte ha bidragit till att stoppa spridningstakten, skriver forskarna.
En av studierna som ingår i underlaget pekar dessutom på att skolstängningar endast minskar dödsfallen med 2–4 procent, och att åtgärden därmed är mycket mindre effektiv än andra åtgärder för att minska kontakten mellan invånarna.
(TT)
inte självaste årsdagen...;))
Han kommer bland annat svara på frågor gällande barn och coronaviruset.
Se programmet i SVT2 eller på SVT Play.
Förhoppningen: Tester av immunitet kan komma igång redan nästa vecka
SVT NyheterForskare vid Kungliga Tekniska Högskolan KTH har tagit fram ett test som snabbt kan ta reda på om en person haft covid-19 och sannolikt blivit immun mot viruset. Om antikropp-testet blir godkänt kan det börja testas på personal vid flera sjukhus i Stockholm redan nästa vecka.På grund av teknikfel saknades på onsdagen uppgifter om avlidna på vårdhem, enligt den franska vårdens generaldirektör Jérôme Salomon.
På intensivvårdsavdelningar fanns på onsdagen 7 148 coronapatienter, 17 mer än föregående dag. Ökningen är den minsta under de senaste veckorna.
Frankrike är nedstängt sedan den 17 mars. Stränga restriktioner styr människors möjligheter att röra sig. Enligt Jérôme Salomon har smittspridningen avtagit de senaste dagarna, vilket han tillskriver att restriktionerna respekteras i hög grad.
Nuvarande nedstängning gäller till den 15 april. Den kommer att förlängas, uppger en källa i presidentkansliet till AFP och tillägger att president Emmanuel Macron på måndag kväll kommer att tala till nationen och upplysa om de nya besluten i viruskampen.
Landets ekonomi krympte med 6 procent under första kvartalet jämfört med kvartalet före, enligt beräkningar från landets centralbank, som är en del av Europeiska centralbanken (ECB).
Minskningen, som beror på nedstängningen, är den kraftigaste i fransk ekonomi sedan andra världskriget och värre än nedgången 1968 då fransk ekonomi krympte med 5,3 procent under andra kvartalet till följd av strejker och massprotester bland studenter.
Enligt centralbanken innebär varje vecka av nedstängning att bruttonationalprodukten minskar med 1,5 procentenheter.
(TT)
Appen som vill öppna upp samhället
SVT NyheterEn app i mobilen för att bevisa att man är immun mot coronan. Det är ett av de vinnande bidragen i det statliga initiativet ”Hack the Crisis”, som satte nytt rekord i antal deltagare.Visas klockan 22.15 i SVT2 eller redan nu på
Utrikesbyrån - Äta fladdermus
SVT PlayJohan Ripås med gäster borrar i varför Kinas regering har så svårt att komma åt marknadshandeln med kött från vilda djur och i hur det egentligen gick till när coronaviruset spreds från djur till människa i Wuhan. Gäster: stjärnkocken Niklas Ekstedt, som själv häpnat över hygienen på Kinas matmarknader, professorn Björn Olsen, som kan allt om hur virus vandrar mellan arter, samt SVT:s utrikesreporter Tilde Lewin, som har djupstuderat den kinesiska viltköttskulturen. Del 6 av 12: Äta fladdermus.Analys: Skuldfrågan har blivit ämne för mellanstatliga utspel
SVT Nyheter74 000 döda och nästan 1,4 miljoner smittade i hela världen, och en världsekonomi i gungning. Att coronaepidemin som sveper över världen drabbar alla oavsett nationalitet och ursprung är helt klart. Men frågan om varifrån smittan kommer är fortfarande så känslig att den lett till diplomatisk konflikt på högsta nivå mellan de både supermakterna Kina och USA.Då kan vi resa fritt i Sverige
SVT NyheterAnders Tegnell har talat. Det blir troligen ingen utlandssemester i år. Däremot ser prognoserna så pass goda ut att vi med största sannolikhet kommer kunna röra oss mer fritt inom Sverige i sommar. – Vi hoppas på en bättre sommar än påsk, säger statsepidemiolog Tegnell.Angående att man ska undvika resor, är det ok att som frisk 24-årig student åka bil hem till sina föräldrar (50 år, ingen riskgrupp) över helgen? En resa från Skåne till Småland.
Skägg en riskfaktor för smitta trots andningsskydd
SVT NyheterSkägg, skäggstubb, hårslingor och annat som gör att andningsskydd inte sitter tätt mot huden kan minska skyddseffekterna med upp till 90 procent. Nu larmar arbets- och miljömedicin i Linköping.Wiens berömda hästdroskor är ett uppskattat inslag i den österrikiska huvudstadens gatuliv. Vanligtvis turister till fromma – men nu är uppdraget ett annat, nämligen att köra ut mat till äldre.
Ekipagen, av lokalborna kallade "Fiaker", ska under virusplågan tjänstgöra i ett schema som ett större hotell har organiserat. Utan gäster har hotellet funnit det för gott att i stället se till att dela ut 200–300 portioner dagligen till äldre i Wiens centrala delar.
Matleveranserna sköts av frivilliga på alla upptänkliga sätt. En av dem är Fiaker-kusken Christian Gerzabek.
- Även om affärerna avstannat måste hästarna röra på sig. De vill komma ut efter vintern, säger han.
Anneliese Nebenführ är en tacksam – det var "underbart" – mottagare av hästlevererad mat.
- Jag sade till gentlemannen i telefon att pussa hela arbetslaget.
(TT)
Ni måste ha haft väldigt många frågor som skickades till Aktuellt då en barnläkare besökte studion, bland annat min, som aldrig besvarades. Kommer detta att göra att ni har en barnläkare som kan besvara några mer frågor? Skulle vara tacksamt🙏
Vi har idag inte kännedom om andra riskgrupper för covid-19. Det är möjligt att personer med allvarlig njursjukdom, leversjukdom och personer med nedsatt immunförsvar efter transplantation eller till följd av medicinsk behandling också har ökad risk för ett allvarligare sjukdomsförlopp. Om du har en sjukdom som generellt innebär ökad risk för allvarlig sjukdom vid luftvägsinfektioner, även om du är yngre än 70 år, bör du rådgöra med behandlande läkare kring behandling och vad du kan göra för att minska risken kopplad till sjukdomen covid-19."
Toppen, får hålla utkik då! Jag har en fundering kring hur man ska tänka gällande familjeplanering. Jag har liksom tänkt att det är en icke-fråga men blev konfunderad när en gynekolog gick ut och avrådde folk från att bli gravida, och jag ville ha en second-opinion; att det ändå finns läkare till hands när man kan komma att behöva det. Kändes lite olustigt när den gynekologen sade så när man har planerat för det och tänker att det inte borde stoppa det när man såklart följer anvisningar plus att Tegnell och co sagt att gravida inte betraktas som en riskgrupp.
Diabetes uppges vara en riskfaktor för att lättare bli svårt sjuk och jag har hela tiden utgått från att det är typ 1 diabetes man pratar om, men förstår nu att så inte är fallet utan att det handlar om typ 2 diabetes - eller? Borde man inte vara lite tydligare när man rapporterar om detta, det är ju två ganska olika sjukdomar.
Danmark skickar respiratorer, ett obemannat fältsjukhus samt motsvarande runt 11 miljoner svenska kronor till Italien. Hjälpsändningen kommer sedan Italien vänt sig till danska UD med ett officiellt önskemål.
Respiratorerna tillhör det danska försvaret och hur många som ska skänkas är ännu inte bestämt. Miljonstödet ges till det italienska Röda korset.
Italien har flest registrerade dödsfall, totalt 17 669, i världen kopplade till coronaviruset.
Jag saknar liverapporter från andra länder i Europa. Och även från New York.
Var finns dem ?
I er grafik om "Åldersfördelning bland nyinskrivna patienter" (i intensivvården) saknas åldersspannet 10-19 år (däremot finns 0-9 år med). Beror det på att ingen i den åldersgruppen intensivvårdas?
Jag undrar en sak som ni på SVT kanske kan svara på.
Väldigt många företag har ju valt att ställa om produktionen för att tillverka skyddsutrustning till vården. Men de företag som har valt och göra det får de betalt eller någon form av ersättning för det?
Nils
Skolors arbete i kristid ska granskas
Alla skolor har fått anpassa arbetet efter coronapandemin. Och efter påsk inleder Skolinspektionen granskningar av skolväsendet i kristid.
- Det är en alldeles speciell situation, med en väldigt snabb händelseutveckling och konsekvenser som är svåra att överblicka. Det är en situation som ingen har kunnat förutse och öva på, säger myndighetens generaldirektör Helén Ängmo till TT.
Smittläget har lett till att gymnasieskolorna fått ställa om till distansundervisning, något som aldrig har testats i så stor skala förut. Skolinspektionen ska nu följa upp hur det fungerar.
- Arbetet inleds efter påsk. Vi ska kartlägga och ställa frågor om sådant vi vet kan vara utmaningar, som hur elever får särskilt stöd och hur elever får den undervisningstid de ska ha. Förhoppningsvis ska vi också kunna sprida goda exempel, säger Helén Ängmo och fortsätter:
- Det som är viktigt för oss är att krisen inte slår ännu hårdare mot de elever som även annars behöver extra stöd för att klara studierna och få sina betyg.
Frånvaro, på grund av befarad eller konstaterad sjukdom, har försvårat situationen för både grund- och gymnasieskolan. Är halva klassen, eller halva lärarlaget, frånvarande blir det självklart svårt att hålla kvalitet och tempo.
- Eleverna ska ju även i den här situationen få en godtagbar utbildning. Det blir vår roll att kontrollera det. Och blir det tillräckligt krisartat på flera skolor är det viktigt att vi lyfter det till regeringen, säger Hélen Ängmo.
Sedan den 18 mars rekommenderar Folkhälsomyndigheten alla gymnasieskolor och utbildningsformer för vuxna att bedriva undervisning på distans.
Det rapporterar TT.
Nekades intensivvård trots ledig plats – deras pappa dog i covid-19
SVT NyheterBröderna Gabriel och Daniel Altinsu förlorade sin pappa i covid-19 för bara ett par dagar sedan. Nu är de kritiska mot vårdens beslut att inte ge deras pappa, Hanna Altinsu, intensivvård.Det kan vi på redaktionen inte svara på, men smittspridning hänger ihop med hur tätt folk lever, bor och arbetar. Här finns en förklaring om smittspridning.
Det verkar osannolikt att tidningsjournalisterna luras. Vad skulle incitamentet vara?
Studie: Viruset kom till New York från Europa
Coronaviruset började troligen spridas i New York redan i mitten av februari och kom dit från Europa. Det visar flera nya studier, skriver New York Times.
Det skulle betyda att smittan var i omlopp i staden flera veckor innan det första fallet konstaterades.
Amerikanska forskare har i två olika studier oberoende av varandra kommit fram till att den genvariant av coronaviruset som spreds i New York i början av mars har sitt ursprung i Europa. Forskarna fann då att viruset spridits bland invånarna under längre tid än vad man tidigare vetat.
Den 31 januari stängde president Donald Trump USA:s gränser för alla resenärer från Kina. Det var inte förrän i slutet av februari som Italien började sätta sina städer i karantän och det skulle dröja till den 11 mars innan Trump stoppade resenärer från Europa
För andra dagen i rad har nästan 2 000 personer rapporterats avlidna i USA till följd av coronaviruset, vilket är den högsta dygnssiffran hittills. Landet har nu över 14 800 dödsfall, samt 430 000 smittade, enligt de senaste siffrorna från Johns Hopkins-universitetet
New York är överlägset värst drabbat. Där har 4 500 människor avlidit i sviterna av coronaviruset och antalet smittade är uppe i över 80 000.
Det rapporterar TT.
Nytt svart dygn i USA — går om Spanien
För andra dagen i rad har nästan 2 000 personer rapporterats avlidna i USA till följd av coronaviruset, vilket är den högsta dygnssiffran hittills. Landet har nu över 14 800 dödsfall, samt 430 000 smittade, enligt de senaste siffrorna från Johns Hopkins-universitetet. Landet passerar därmed Spanien på listan över länder med flest dödsfall. Listan toppas fortfarande av Italien, med nästan 18 000 döda.
Delstaten New York överlägset värst drabbad. Där har 4 500 människor avlidit i sviterna av coronaviruset och antalet smittade är uppe i över 80 000.
Amerikanska forskare har i två olika studier oberoende av varandra kommit fram till att den genvariant av coronaviruset som spreds i New York i början av mars har sitt ursprung i Europa. Forskarna fann då att viruset spridits bland invånarna under längre tid än vad man tidigare vetat.
Det rapporterar TT.
Föräldrar uppmanas hålla förskolebarn hemma
Värnamo kommun vädjar nu till föräldrar som är arbetslösa eller föräldralediga att hålla sina förskolebarn hemma. Detta för att minska smittspridningen.Stor press på vårdpersonalen – jobbar 12 timmar i sträck
Intensivvårdspersonal från Luleå och Kalix sjukhus har flyttats till Piteå sjukhus samtidigt som arbetspassen har förlängts till 12,5 timmar. En situation som innebär hög press på personalen.Första coronarelaterade dödsfallet på Gotland
Region Gotland meddelar att man nu haft sitt första dödsfall med en person konstaterat smittad av covid-19.Coronapandemin har fått till följd en kraftigt minskad bilproduktion i Europa när fabriker tvingas hålla stängt. Den europeiska branschorganisationen Acea uppger att det handlar om drygt 1,4 miljoner bilar i minskad produktion men säger att siffran kan komma att behöva revideras upp. Nästan lika många, drygt 1,1 miljoner personer, har på något sätt påverkats arbetsmässigt när fabrikerna varit stängda enligt Acea. (TT)
Marinmuseum i ekonomisk kris: ”Kan tvingas varsla personal”
Marinmuseum i Karlskronas kan tvingas varsla personal om uppsägning, då coronaviruset har slagit hårt mot museets ekonomi.Hamstrande svenskar har drivit upp priset på potatis, rapporterar atl.nu. I mars ökade försäljningen kraftigt och nådde nivåer som man annars bara ser vid storhelger som jul och påsk.
-Vi har haft en bra snurr ett par veckor med kulmen i mitten av mars då vi hade en volymökning på 257 procent mot prognos, säger Tony Gustafsson, platschef på Svegro.
Enligt Lisa Andrae, styrelseledamot i Potatisodlarna, har prishöjningen för klass 1-potatis gått från 2,50 till 2,90 kronor per kilo.
Däremot går det sämre för den potatis som normalt går till skalerierna och sedan vidare till restauranger och storkök, i och med att skolor stängt och restaurangbesöken minskat.
Det rapporterar TT.
Några av de viktigaste nyheterna just nu:
-
EU:s finansministrar enas om ett mångmiljardpaket mot coronakrisen. Läs mer här.
-
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson mår allt bättre och har kunnat lämna intensivvården.
-
Totalt 793 personer har avlidit till följd av covid-19 i Sverige
-
Löfven öppen för att stänga restauranger som inte följer smittskyddsregler. Stockholms stad ska göra en riktad insats i påsk.
-
Personer i riskgrupper, som inte kan jobba hemifrån, bör få stanna hemma med ersättning från Försäkringskassan. Det har riksdagens socialutskott enats om.
-
6 till 8 procent av världens befolkning hotas av fattigdom på grund av den ekonomiska kris som ser ut att bli en effekt av pandemin, enligt rapport från hjälporganisationen Oxfam.
Vi ställer kontinuerligt frågor om äldreboenden och hemtjänst till ansvariga och hoppas att kunna få så många svar som möjligt kring smittspridning.
Under mars reste drygt 1,3 miljoner resenärer via Swedavias tio flygplatser. Det är en minskning med 60 procent jämfört med samma månad 2019, enligt ett pressmeddelande från Swedavia.
Nedgången tilltog under mars och har fortsatt i april, med en minskning på hittills cirka 97 procent. Flera av Swedavias flygplatser saknar i dag helt reguljär flygtrafik. (TT)
Största ökningen av coronafall i Japan i Tokyo i dag
Tokyo rapporterar i dag mer än 180 nya fall av coronasmitta, vilket är det högsta dagliga hoppet i Japan hittills. Det rapporterar lokala medier uppger Reuters.
Det totala antalet coronasmittade i landet har nu ökat till minst 5 000 fall. Ökningstakten ser heller inte ut att avta trots att Tokyo och sex andra områden har försatts i officiellt nödläge.
Sedan ett antal dagar tillbaka har kurvan över antalet insjuknade i Stockholmsområdet börjat plana ut, något Folkhälsomyndigheten tolkar som att smittspridningen har stabiliserats.
TT: Hur länge kommer vi i Stockholm att befinna oss i denna fas?
- Det vet vi inte och det beror helt på om vi fortsätter att vara lika duktiga som vi har varit hittills. Men Stockholm kan nog ligga kvar där ganska länge. Kanske i några veckor. Att det blir så länge är ju ett resultat av att vi lyckats trycka ner kurvan, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.
TT: Är detta början av slutet vi ser i Stockholm, eller slutet av början?
- I så fall slutet av början.
TT: Innebär det att vi inte kommer att få en liknande situation som i Italien eller Spanien?
- Vi borde inte få en sådan utveckling, eftersom kurvan (i Stockholm) varit flack väldigt länge. Men nu gäller det att alla fortsätter att hålla i det här och att vi kämpar på i några veckor till.
De vårdar coronasjuka – SVT besöker specialavdelning i Nyköping
Coronakrisen slår hårt mot sjukvården i Sörmland. På Nyköpings lasarett har man skalat upp kapaciteten med 300 procent på två veckor. Trots det avlider många covidpatienter och personalen sätts i svåra situationer.Malmö ligger fortsatt fyra till fem veckor efter Stockholm i utvecklingen kring coronaviruset, bedömer kommunens ledningsstrateg Per-Erik Ebbeståhl.
- I det läge Stockholm är i nu förväntar vi oss att vara någonstans i slutet av maj till början på juni.
Han konstaterar att Region Skåne ligger på plats 17 bland de svenska regionerna när det gäller antalet smittade per invånare. Men ett orosmoln är att det nu också i Malmö finns smitta på äldreboenden. Det handlar om två konstaterade fall, enligt Gisela Öst, förvaltningsdirektör för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen.
Personalfrånvaron inom äldreomsorgen ligger på mellan 10 och 20 procent och samtidigt har det kommit in ansökningar från 1 400 personer som vill arbeta där.
- I dagsläget har vi tillräckligt med skyddsutrustning, säger Gisela Öst. (TT)
Ursäkta tjatet. Bor i hyreshus. Hur länge finns smittan kvar i den gemensamma tvättstugan?
Antalet smittade i Västra Götalandsregionen fortsätter att öka, även om ökningen inte tagit fart ordentligt än. Smittan har nått ett 40-tal äldreboenden, enligt Västra götalandregionen.
The Ark och Seinabo Sey spelar live i SVT:s Coronagala
SVT NyheterThe Ark, Seinabo Sey och Molly Sandén. Det är några av artisterna som kommer att hålla oss sällskap i SVT:s lördagssändning En kväll tillsammans.Premiärminister Pedro Sánchez anser att de senaste siffrorna är hoppfulla och ett tecken på att landet närmar sig början på en nedgång i smittspridningen.
- Handlar om tillfälliga hyresrabatter för företagare som drabbats av coronakrisen, särskilt utsatta branscher som restaurang, hotell och sällanköpshandeln och ”vissa andra verksamheter”
- Ska gälla 1 april-30 juni.
- För att stödet ska betalas ut krävs att fastighetsägare går med på att sänka hyran. Staten står sen för en del av sänkningen.
- Man kan få hyresstöd på upp till 50 procent av den nedsatta fasta hyran, men max 25 procent av den ursprungliga fasta hyran
- Förslaget bygger på en överenskommelse med januaripartierna
- Regeringen avsätter fem miljarder kronor för satsningen
- Förslaget måste godkännas av EU-kommissionen då det är ett statsstöd
9 april: Forskare på KTH har tagit fram antikroppstest som kan komma att användas redan nästa vecka.
8 april: Goda prognoser för inrikessemester, enligt Tegnell.
8 april: Kinesiska Wuhan lyfter sin mer än två månader långa karantän.
24 mars: Coronasmittade kan behandlas med blodplasma från tidigare sjuka.
- Totalt 793 personer har avlidit till följd av covid-19 i Sverige
- Restauranger som inte följer trängselreglerna kan stängas och man kommer att genomföra kontroller i helgen
- En studie gjord i Region Stockholm på 773 personer under 27 mars-3 april visade att 2,5 procent bar på viruset. Den kommer följas upp av en studie som görs i hela landet vecka 17.
- Det är fortfarande tryck på Stockholm
Studien är gjord på nära 800 personer i Stockholm, av dem bar 2,5 procent på viruset, säger Tegnell.
Polen förlänger sin stängning av gränserna fram till den 3 maj. Även skolor och företag fortsätter hålla stängt, meddelar premiärminister Mateusz Morawiecki.
Stängningen av företag förlängs till den 19 april. Skolor, flyg och tåg kommer att fortsätta hållas stängda i ytterligare två veckor. (TT)
- Nu får vi många signaler om att det inte följs och då är det normala att man går över till att göra kontroller, säger Tegnell.

- 8-9 dagar har man pratat om, men det är väldigt stor variation. Det är ett snitt som jag hört från Göteborg, men vi får bättre data eftersom, säger Anders Tegnell
- Res definitivt inte hem till era gamla anhöriga. Undvik stora grupper, och tänk på att hålla er hemma om ni blir det minsta sjuk. Tänk på att göra det möjligt för äldre att slippa kontakter.
- Totalt 793 personer har avlidit till följd av covid-19 i Sverige
- Restauranger som inte följer trängselreglerna kan stängas och man kommer att genomföra kontroller i helgen
- En studie gjord i Region Stockholm på 773 personer under 27 mars-3 april visade att 2,5 procent bar på viruset. Den kommer följas upp av en studie som görs i hela landet vecka 17.
Eftersom vi får många frågor om eventuella påskresor och tillställningar så kommer de punkter som Folkhälsomyndigheten tog upp:
• Noggrann med handhygien.
• Hålla avstånd ute i ute i samhället (restauranger, gym, butiker, bibliotek etc.).
• Avstå från sociala sammanhang som fester, dop, begravningar med större antal deltagare.
• Avstå från onödiga resor.
För en tid sedan besökte 107-åriga Cornelia Ras en gudstjänst i Nederländerna. Kort därefter insjuknade hon och 40 andra som närvarat vid ceremonin i covid-19.
Nu har hon, mot alla odds, överlevt viruset.
När kvinnan insjuknade den 17 mars, dagen efter hon fyllt 107 år, förväntade sig inte familjen att hon skulle överleva. Av de 40 personer som insjuknade vid gudstjänsten har tolv avlidit, men Cornelia Ras klarade att stå emot viruset.
- Hon tar inga mediciner, klarar av att gå och går ner på knä varje kväll för att tillbe gud. Som det ser ut nu kommer hon kunna fortsätta med det, säger hennes systerdotter Maaike de Groot.
På torsdagen rapporteras ytterligare 148 döda till följd av coronaviruset i Nederländerna. Totalt har runt 2 400 personer avlidit och drygt 21 700 har bekräftats smittad i landet.
Tidigare har en 104-årig man från USA tillfrisknat från covid-19.
(TT)
Stefan Löfven: Restauranger kan tvingas stänga
– Vi har sagt att vi inte är främmande för några som helst beslut om vi ser att det här har en stor påverkan. Där vi kan minska smittspridningen på ett substantiellt sätt så ska vi göra det naturligtvis. Vi är redo att fatta beslut när helst vi behöver det.
- Och så kan det bli, säger Löfven i Studio Ett.
20 000 norska kronor i böter. Det blev straffet för en man i det norska distriktet Nord-Troms som flera gånger brutit mot den karantän som han satts i på grund av coronaviruset.
Mannen skulle sitta isolerad i 14 dagar efter att ha återvänt hem till Norge från utlandet. Men han har haft kontakt med flera personer utanför sitt hem mellan den 28 mars och 3 april, enligt polisen.
Nyligen dömdes en 22-årig man från Oslo till 40 000 norska kronor i böter sedan han brutit mot karantänsregeln tre gånger. Han hade också varit utomlands.
(TT)
Sändningen börjar klockan 16.25 och går att se i videon uppe i denna direktrapportering, i SVT2 eller SVT Play.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) börjar tala.
Krishanteringsrådets möte som de haft i dag har handlat om att situationen i Sverige kommer bli värre, berättar inrikesministern.
- Vi har samarbete med universitet och högskola för att utveckla detta och med andra länder. Från och med i dag och framåt kommer fler tester att utföras, säger Johan Carlson.
- Jag vill inte se några trånga uteservering i Stockholm, eller någon annanstans, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) under den pågående presskonferensen som hålls i anslutning till att Krishanteringsrådet haft sitt tredje möte.
Inrikesminister säger att alla måste inse att "påsken inte blir som vi tänkt oss". Han upprepar tidigare rekommendationer och slår fast att det är regler som ska följas — inte tips.
- Det är inte läge att resa, inte läge att träffa många människor, utan att hålla sig hemma och minska sociala kontakter. Det gör skillnad för att minska smittspridningen och räddar liv.
Utöver det har även 350 000 uppsättningar av skyddskläder, köpts in. Liksom visir och 1,7 miljoner handskar.
Det är ett tungt ansvar och skyddsutrustningen kvarstår som en av de stora utmaningarna, enligt Olivia Wigzell.
Myndigheten för nu samtal med inblandande om hur resurerna kan komma att priorteras om ett sådan läget skulle uppstå, berättar Dan Eliasson.
Fler än 1,5 miljoner med konstaterad smitta
Antalet personer som konstaterats smittade med covid-19 överstiger nu 1,5 miljoner, enligt statistik från John Hopkins university. Här kan du följa hur coronaviruset sprider sig i Sverige och världen.
Det har även gjorts satsningar för att nå övriga 10 procent bland annat genom organisationer och trossamfund, säger Eliasson,
Våldsbrott, trafikbrott och bedrägeribrott har minskat, säger Anders Thornberg.
- Vi jobbar intensivt för att nå och förebygga de brotten, men personer som utsätts för brott i nära relationer har det ofta svårt att anmäla. Det är viktigt att kontakta polis om man hör ljud, bråk, skrik eller annan anledning till oro.
- Om forskarna samtycker kommer vi kanske att börja lätta på restriktionerna i slutet av månaden, säger premiärminister Giuseppe Conte till BBC.
Förhoppningen grundar sig i att antalet sjuka i covid-19 som intensivvårdas minskar för femte dagen i rad. Mellan tisdagen och onsdagen minskade antalet med 100 personer, däremot ökade antalet smittade med 800.
Italien tillhör de länder som drabbats hårdast av coronakrisen. Över 139 000 personer har hittills bekräftats smittade och drygt 17 600 har avlidit.
På torsdagen kom också dystra siffror från en yrkesorganisation som samlar italienska läkare – över 100 läkare har nu avlidit i sviterna av viruset.
I siffran ingår pensionerade läkare som återinträtt i tjänst sedan regeringen bett om det. Tidigare genomgångar har visat att många av läkarna som drabbats var äldre husläkare med privata mottagningar.
De nationella restriktionerna har varit en del av vardagen i en månad nu. Förutom undantag för livsmedelsbutiker och apotek har alla typer av verksamheter tvingats stänga, däribland stora industrier, restauranger och universitet.
Nu ska trängseln på Stockholms uteserveringar bort – riktad insats i påsk
SVT NyheterTrots Folkhälsomydighetens regel om förbud mot trängsel och köer på restauranger, krogar och barer är många fyllda av besökare. Stockholms Stad kommer därför göra en tillsynsinsats under påskhelgen. – Vi förutsätter att man åtgärdar det direkt, säger Kristine Fornander, tf avdelningschef på Miljöförvaltningen i Stockholms stad.Många som jag pratar om förstår inte myndigheternas språk. Dags att prata klartext när det gäller detta!
Familjen vill träffas under påsk. Mormor är inte med, men 8 vuxna mellan 18 och 62 år. Inomhus hem hos en. Vad rekommenderas Hälsomyndigheten I sådana fall?
- Det är inte läge att resa, inte läge att träffa många människor, utan att hålla sig hemma och minska sociala kontakter.
Kommer FHM m.fl att hålla presskonferenser/rapporteringar även under påsken?
Tegnell: ”Mellan fem och tio procent bär på viruset”
SVT Nyheter2,5 procent av de slumpmässigt utvalda stockholmare som testades förra veckan visade sig bära på coronaviruset. Det avslöjade statsepidemiolog Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens pressträff på onsdagen, men sade att betydligt fler än så har någon gång blivit smittade. – Vi vet är att dubbleringstiden är på sex, sju dagar så i dag bär mellan fem och tio procent på viruset, säger Anders Tegnell.Också antalet avlidna har stigit från 435 till 461 under det senaste dygnet, skriver Reuters.
66 personer har avlidit i landet och 980 har bekräftats smittade.
”Det är ett läge som man inte kunde förutse”
SVT NyheterJust nu är situationen på intensivvårdsavdelningen på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping stabil, enligt intensivvårdssjuksköterskorna Ivanka Nizic och Ellen Undevall. Samtidigt har de kastats in i en situation som de inte kunnat förutse.Internationella valutafondens chef sa i dag att världen inte upplevt en liknande ekonomisk situation sedan den stora depressionen för 90 år sedan.
Senaste nytt om coronaviruset i Sörmland
SVT NyheterCoronaviruset har spridit sig över stora delar av världen. Sörmland har drabbats hårt. Här rapporterar vi om den senaste händelseutvecklingen och hur viruset påverkar länet.Tusentals operationer ställs in – cancersjuke Ridvan en av de drabbade
SVT NyheterCoronapandemin gör att tusentals planerade operationer ställs in på landets sjukhus. Ridvan Trepca från Växjö skulle snart få lämna en tuff cancerbehandling bakom sig men nu skjuts hans operation på framtiden.Totalt är det 42 282 bekräftade fall i landet.
Det tror jag inte jag fixar!!
Efterfrågan på malt till ölbryggning har minskat under coronapandemin – vilket påverkar svenska bönder som nu är mitt uppe i vårbruket.
Tack vare en stor höstsådd är vårbruket relativt litet i år. I vanliga fall brukar omkring två tredjedelar av vårsådden bestå av korn, både till foder och till ölproduktion. En tredjedel består av havre. I år ställer lantbrukarna om för att anpassa sig till den förändrade efterfråga som uppstått till följd av coronapandemin.
- Maltkorn är väldigt svårt att sälja när det inte är några stora evenemang och restaurangerna har färre besökare. Ölkonsumtionen minskar medan efterfrågan på havre ökar kraftigt, säger Johannes Åkerblom.
I övrigt påverkas inte spannmålsproducenterna märkbart av pandemin som slår hårt mot andra branscher, påpekar Johannes Åkerblom. Andra delar av livsmedelsproduktionen, som grönsaks- och bärodling, påverkas mer eftersom de är beroende av utländsk arbetskraft.
(TT)
Enligt officiella siffror på torsdagen har Kanada nästan 20 000 fall av bekräftat smittade av coronaviruset. Antalet döda låg på samtidigt på 461.
(TT)
Varför finns det inga siffror på antal tillfrisknade i Sverige? När kommer ett vaccin? Vad innebär "platta ut kurvan"? Svaren på dessa och många andra frågor finns i nedan artikel
Guide: Här besvaras de vanligaste frågorna om coronaviruset
SVT NyheterHjälper munskydd mot coronaviruset? Vad är skillnaden på corona och covid-19? Här sammanfattas den mest efterfrågade informationen om coronaviruset och dess spridning.Den 27 mars infördes en nationell nedstängning som skulle vara i 21 dagar.
Skidanläggningarna drabbade av fjällskam?
SVT NyheterDet tycks vara många som har hörsammat uppmaningen att skippa fjällresan den här påsken. Bara ett tjugotal skidåkare klev av tåget i Björkliden på skärtorsdagen.På torsdagskvällen beslutade Spaniens kongress (parlamentets underhus) efter en lång och hård debatt mellan regering och opposition att förlänga nödläget till den 26 april.
En ytterligare förlängning till den 10 maj kommer, enligt premiärminister Pedro Sánchez. med stor säkerhet att begäras inom två veckor.
Enligt den officiella sammanräkningen har 15 238 människor avlidit. Men det verkliga antalet befaras vara betydligt högre, eftersom avlidna på vårdhem och äldreboende inte alltid testas och ingår i coronastatistiken.
Över 150 000 människor har bekräftats vara smittade i Spanien.
(TT)
Island coronatestar befolkningen för att hejda smittan
Boris Johnson har fått lämna intensivvården
SVT NyheterStorbritanniens premiärminister Boris Johnson, som sedan flera dagar vårdas på sjukhus för sin covid-19, mår nu allt bättre och har kunnat lämna intensivvården.Nu till frågan.
Bör man desinficera varor/förpackningar när man kommit hem från affären? Har hört att man rekommenderades att göra det i USA.
”Våga fråga äldre familjemedlemmar vad som är viktigt för dem”
SVT NyheterAtt ge sjukhusvård till de äldsta och mest sköra coronasmittade är inte alltid rätt väg att gå. Nu uppmuntrar akutläkaren Katrin Hruska anhöriga att våga ställa de jobbiga frågorna till sina äldre familjemedlemmar. – Det är viktigt att tänka på det här innan det händer, för när den gamla åker till sjukhus så har man svårt att få kontakt, säger hon i Aktuellt.Så här skriver Folkhälsomyndigheten:
"Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens eller smittskyddsläkarens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Detta kan till exempel innebära att begränsa antalet gäster som vistas samtidigt i en lokal. Hotell, vandrarhem och campingplatser bör också erbjuda alternativa lösningar till köer vid exempelvis incheckning, eller anvisa hur långt gästerna kan stå mellan varandra. Verksamheter bör också se till att personal och besökare har möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten samt erbjuda handsprit."
Men dör alltså viruset av detta? Eller är det bara ett allmänt städråd för att lugna nerverna? Finns det forskning på att viruset dör av "vanliga rengöringsmedel"?
Läkemedelsverket varnar för coronatesterna: ”Kan vara väldigt farliga”
SVT NyheterI sociala medier marknadsförs så kallade snabbtester som påstås ge privatpersoner möjligheten att själv testa om de är smittade av coronaviruset. Men Läkemedelsverket menar att denna typ av test inte får säljas till allmänheten – och att de kan vara ”väldigt farliga för folkhälsan.”Enligt Reuters, som hänvisar till diplomatkällor, är Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och inte minst Nederländerna överens om ett stödpaket. (TT)
EU-ländernas finansministrar har enats om ett mångmiljardpaket mot coronakrisen, skriver Frankrikes finansminister på Twitter.
(TT)
Patienter i behov av intensivvård kan felaktigt ha prioriterats bort
SVT NyheterInspektionen för vård och omsorg, IVO, har haft ett möte med Region Stockholms chefläkare med anledning av information om att patienter som borde fått intensivvård inte fått det.- Det här är ett historiskt paket som visar att Europa förmår att stå enat. Krispaketet kommer att rädda europeiska jobb och företag hjälpa Europa genom krisen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) efter att EU-länderna nått en överenskommelse om ett krispaket.
TT: Vad var Sveriges ingång i förhandlingarna?
- Framför allt tycker vi att det är viktigt att Europeiska investeringsbanken får möjlighet att låna ut stora belopp, det kommer att hjälpa svenska företag, säger Andersson.
- Det är oerhört viktigt för Sverige att det går bra för de EU-länder som har det tuffare. EU är vår viktigaste exportmarknad, säger hon.
Enligt den svenska finansministern var förhandlingarna mellan kollegorna från andra länder "väldigt tuffa".
- En av de stora frågorna har varit om euroländerna ska täcka upp för varandras möjlighet att låna pengar. Den oenigheten kvarstår, man står lika långt ifrån varandra fortfarande.
TT: Kommer det här paketet om 500 miljarder euro räcka?
- Det är omöjligt att säga. Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.
De ledande indexen vid de amerikanska börserna steg under torsdagen. Centralbanken Federal Reserves stora stödpaket riktat mot små och medelstora företag som presenterades under dagen togs emot väl av investerarna.
Banksektorn hade en bra dag. Till exempel steg J P Morgan 9,1 procent Wells Fargo 9,8 procent och Citigroup drygt 7 procent.
Under dagen meddelade Disney att deras nya strömningstjänst Disney plus nått 50 miljoner prenumeranter och det bidrog till att aktien steg. Vid stängning var aktien 3,5 procent plus.
Dow Jones industriindex steg 1,2 procent, S&P 500 gick upp 1,4 procent och Nasdaqs kompositindex ökade 0,8 procent.
Även om ni är utomhus så kan du smitta honom. Där spelar avståndet stor roll. Om du är två meter ifrån honom kan inte dropparna ta sig från dig till honom. Men å andra sidan är det oklart i vilken utsträckning viruset kan finnas kvar på trädgårdsstolar eller annat du kan tänkas röra vid medan du är där.
Nära dubbelt så hög som i USA? Är det något fel på statistiken? 800 döda i Sverige 10 miljoner innevånare motsvarar ju 28000 döda i USA som har 350 miljoner invånare.....Vad beror det på?
Och flockimmunitet.... 2.5 procent smittade i Stockholm och redan så många döda.... Vad är det som händer? Något måste vara helt galet. Det är ju rena blodbadet jämfört med Norge och
Finland!
Det gör att vi inte kan jämföra dödstal mellan länderna ännu. Ingen vet till exempel hur stor andel av Sveriges befolkning som är smittade jämfört med hur stor andel av USA:s befolkning som är smittade. Siffran skulle till exempel kunna förklaras med att viruset kom tidigare till Sverige än till USA och att en betydligt större andel av befolkningen därför har hunnit smittas här. Men om det är så eller inte vet vi inte ännu.
Av samma anledning går det inte att besvara den andra frågan.
Har det höga antalet döda i Sverige jmf med andra nordiska länder kommenterats vid något tillfälle? Är det för att folk trots allt inte är så lydiga och kloka som man påstått och sätter både sitt eget och andras liv på spel? Eller har vi ändå inte haft rätt åtgärd vid rätt tid? Kanske borde tagit i med kraftåtgärder i början så man haft tid att ta fram skyddsutrustning och annat material före stormen. Och haft tid att sprida kunskap inom äldrevården.
Sjukvården har hittills hunnit med att ta hand om patienterna men har inte onödigt många fått sätta livet till under tiden?
Ingen vet hur många som är smittade av viruset. De siffror som figurerar är antalet bekräftat smittade. Alltså de som har testats för viruset och visat sig vara smittade. Utöver det tros det finnas ett väldigt stort mörkertal med människor som har små eller inga symptom och aldrig har testats.
Det gör att vi inte kan jämföra dödstal mellan länderna ännu. Ingen vet till exempel hur stor andel av Sveriges befolkning som är smittade jämfört med hur stor andel av Norges befolkning som är smittade. Siffran skulle till exempel kunna förklaras med att viruset kom tidigare till Sverige än till Norge och att en betydligt större andel av befolkningen därför har hunnit smittas här. Men om det är så eller inte vet vi inte ännu.
Jag undrar om alla gamla blir allvarligt sjuka av infektion med Coronavirus eller förekommer det också fall med lindriga symtom i den kategorin också ?
Vi har idag inte kännedom om andra riskgrupper för covid-19. Det är möjligt att personer med allvarlig njursjukdom, leversjukdom och personer med nedsatt immunförsvar efter transplantation eller till följd av medicinsk behandling också har ökad risk för ett allvarligare sjukdomsförlopp. Om du har en sjukdom som generellt innebär ökad risk för allvarlig sjukdom vid luftvägsinfektioner, även om du är yngre än 70 år, bör du rådgöra med behandlande läkare kring behandling och vad du kan göra för att minska risken kopplad till sjukdomen covid-19."
Men vem bryr sig egentligen om just det specifika antalet? Det är ju DÖDSTALEN I FÖRHÅLLANDE TILL FOLKMÄNGD som visar huruvida samhällets insatser, både avseende beredskap, förmedlad vård och adekvat myndighetsutövning, kan anses lyckade eller misslyckade!
Och där har Sverige enligt mitt och många andras förmenande misslyckats kapitalt!
Riktig myndighetsutövning utförs med termer som "tvång" och "plikt". Inte några mjäkiga "råd och rekommendationer", som vissa medborgare gladeligen ignorerar. Att det skall vara så svårt att sätta ned foten och peka med hela handen i lägen där det faktiskt behövs.
Nu luktar ju denna fråga lite "kritik", så jag räknar därför inte med att den publiceras. SVT finansieras ju av skattemedel numera, och man biter ju inte gärna den hand som föder en...
Det är många som ställer frågor om just jämförelser i dödstal mellan länder. Men det går inte att dra några slutsatser utifrån det ännu. Först när all fakta finns på bordet kommer det att gå att göra riktiga jämförelser och då kommer garanterat frågor att börja ställas utifrån det - och med det kommer även flera artiklar i det ämnet här på SVT och i andra nyhetsmedier.
De dagliga dödsfallen i covid-19 stiger i den amerikanska delstaten New York. Det senaste dygnet har 799 personer registrerats, meddelar guvernör Andrew Cuomo. Det är ännu en gång den högsta dödssiffran hittills som rapporteras.
Antalet nya patienter som läggs in på sjukhus fortsätter dock att falla och ökningen av nya smittade planar ut, enligt guvernören.
Över 16 000 personer har avlidit i USA, ungefär hälften av dem i delstaten New York.
TT
Som utlandssvensk, undrar jag varför Hälsomyndigheterna insisterar pa att flockimmunitet är svaret.
Ingen idag sitter med ett facit i handen, det förstår jag. Däremot har tester och studier visats här i Frankrike, onsdag 8 Mars (LCI) pa en immunitet pa endast 10-15% av Covid-19 patienter, vilket är väldigt svagt. Det finns också patienter som har haft Covid-19- en andra gang. Det finns väldigt manga artiklar runt om i världen ang detta.
Nu min fraga, vad vet svenska Hälsomyndigheterna on flock immunitet som resten av världen inte vet? Anders Tegnell som vänder kappan efter vinden (ang kurver och statistik)kanske kan svara? är detta bara ett sätt att ge hopp/lugna (dom under 70 samt symptomfria) svenskarna, sa att ekonomin fortsätter cash-in i det sista?
Borde inte frågan om flockimmuniet tas upp allvarligt av era journalister?
Mycket tacksam för svar.
Mvd
Tess
P.S Behöver ingen svt link, läst allt (sitter i karantän) och inget svar där. Gärna andra internationella uppskattas om ni sitter pa några ;)
- Vi som jobbar med infektionssjukdomar vet ju att den här typen av sjukdom fortsätter att spridas tills vi uppnått en immunitet i befolkningen. Någon annat sätt att få stopp på den finns inte, sade statsepidemiologen Anders Tegnell till SVT tidigare i veckan.
Men innan flockimmunitet uppstår vill svenska myndigheter, precis som i andra länder, minska smittspridningen så att att vården har möjlighet att ta hand om dem som insjuknar.
Allvarliga våldsbrott har minskat drastiskt i Sydafrika sedan landet införde hårda virusrestriktioner och införde ett förbud mot försäljning av alkohol.
Under de första nio dagarna dödades endast 94 personer, jämfört med 326 mord samma period förra året. De anmälda våldtäkterna föll från 699 till 101.
President Cyril Ramaphosa förlängde under torsdagen nedstängningen av landet till att gälla i totalt fem veckor.
TT
Australien har hårda regler på plats som verkar fungera. Bara 52 döda på 25 miljoner innevånare. De gör mycket tester, verkar ha bra koll på C19-läget. Dessutom vet vi att de har bra sjukvård. Vi har varit i kontakt med en immigrationskonsult som säger att vi troligen kan få stanna. Vi ser inte fram emot att sitta på tre flyg, och vara på fyra flygplatser. Vilka för och nackdelar ser ni med att stanna vs. att flyga hem. Vad är er rekommendation från ett strikt medicinskt perspektiv, stanna eller åka.
Mvh
/Conny
Djurläkemedel får grönt ljus för människor
Åtgången av narkosläkemedlet propofol är stor i landet, i takt med att allt fler covidpatienter har behövts sövas i respirator.
Medicinen kan ta helt slut i Stockholm efter påskhelgen, uppger Sveriges Radio Ekot. Läkemedelsverket har nu godkänt att en veterinärmedicin med samma innehåll nu kan användas på människor.
- Det är ju en extrem situation på det sättet att intensivvården har ett mycket ökat behov överallt samtidigt. Då blir det så att vi får vara extra vaksamma och vidta en del extra åtgärder som inte är vanliga, säger Maja Marklund på Läkemedelsverket.
(TT)
- På Försäkringskassan kommer vi att satsa mer resurser på kontrollverksamhet, men för att det ska få effekt så måste vi samarbeta med andra myndigheter. Då kan vi snabbt identifiera fusk, meddela varandra och sedan stoppa utbetalningar, säger Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan.
Mvh Eva
NU-sjukvården:
27 personer varav 9 på IVA
Sahlgrenska Universitetssjukhuset:
60 personer varav 24 på IVA
Sjukhusen i Väster:
16 personer varav 5 på IVA
Skaraborgs sjukhus:
9 personer varav 3 på IVA
Södra Älvsborgs sjukhus:
23 personer varav 8 på IVA
En 101-årig man som bekräftats smittad av coronaviruset i Storbritannien har friskförklarats och fått åka hem, rapporterar The Guardian. Mannen fick tillbringa två veckor på sjukhus i staden Redditch.
Biblioteket i Mörbylånga kör hem böcker till riskgrupper i coronatider
Biblioteket i Mörbylång kommun levererar numera böcker och annan media till personer i riskgrupper. På så sätt vill man skydda dem från att smittas av coronaviruset, covid -19.Tack för bra och saklig rapportering. Jag tror att jag varit sjuk i Corona de senaste tre veckorna. Nu mår jag bättre men är så otroligt trött. Har inga övriga symtom kvar. Räknas trötthet som symtom? Det vill säga, kan jag bryta min isolering? /Johanna
I Australien har myndigheterna satt in helikoptrar och poliskontroller för att förhindra att invånarna bryter mot karantänen under påsken, rapporterar Reuters. Den som reser riskerar rejäla böter.
6152 personer har bekräftats smittade i landet, vilket är hundra fler än under gårdagen, och 53 personer har avlidit.
På torsdagen utlyste den saudiskledda koalitionen som strider mot de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen ett två veckor långt eldupphör på grund av viruset.
Den före detta filmmogulen, Harvey Weinstein, är nu fri från symptom av sjukdomen covid-19, enligt hans talesperson Juda Engelmeyer, rapporterar TT.
68-årige Weinstein dömdes den 11 mars till 23 års fängelse för sexuella övergrepp och våldtäkt. Strax efteråt uppgavs han vara smittad av coronaviruset och sattes i karantän.


"Däremot är det betydligt fler som blir allvarligt sjuka bland de som är 70 år eller äldre än det är bland de yngre."
Jag har tidigare inte uppfattat det så. Jag har uppfattat det som att det finns de som blir allvarligt sjuka i alla åldersgrupper men att AV DE SOM BLIR ALLVARLIGT SJUKA så klarar de som är 70 år eller äldre inte av det lika bra?
Vad gäller?
Eller menar ni med allvarligt sjuka att man kan bli väldigt sjuk men det behöver inte vara allvarligt för man klarar det? I så fall tror jag att det stämmer.

Lista: Tips på vad du kan göra hemma i påsk
Alla bör stanna hemma – samtidigt är det mesta stängt på hemmaplan. Men det betyder inte att det inte finns saker att göra – även om det mesta nu sker digital.Videokonferensappen Zoom får inte längre användas av lärare som bedriver distansundervisning i Singapore, meddelar landets utbildningsdepartement, rapporterar Reuters. Anledningen är att det förekommit flera säkerhetsincidenter där obehöriga fått tillgång undervisningssamtalen.
Även Tyskland och Taiwan har infört restriktioner mot användningen av appen.
Kontroller väntar i helgen för restauranger och krogar i Stockholm som kanske inte följer Folkhälsomyndighetens krav, skriver TT.
Under torsdagens pressträff meddelade Folkhälsomyndighetens att de ska genomföras kontroller på restauranger, krogar och liknande verksamheter för att se om de följer råden för att minska smittspridningen. Följs inte råden kan de komma att stängas.
I Ryssland har 1786 nya fall av coronasmitta bekräftats, rapporterar Reuters. Det är den högsta dygnsökningen hittills. Totalt 11 917 har nu bekräftats smittade i landet. Antalet dödsfall har stigit från 18 till 94.
– Det känns som om vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm, säger värden.
Gävleborgare i världen berättar om hur de upplever coronakrisen
Coronaepidemin slår lika mot alla i hela världen. Vi kontaktade några från Gävleborg som bor i andra länder för att höra hur det ser ut hos dem i Storbritannien, Spanien och Australien.Ny rapport till regeringen: Smitta inom äldreomsorgen i 15 av 21 län
Covid-19 finns nu på äldreboenden i 15 av Sveriges 21 län. Det framgår i länsstyrelsernas nya lägesrapport till regeringen. Den visar också att bristen på skyddsmaterial fortsätter öka i kommunerna.Virus stoppar korsfästelser i Filippinerna
Blodet brukar stänka och souvenirförsäljarna gör storvinster. Men i år sätter coronaviruset stopp för den smärtsamma traditionen att iscensätta Jesu korsfästelse på långfredagen i det i huvudsak katolska Filippinerna.
Kyrkan ogillar den extrema traditionen, som för djupt troende handlar om botgöring och om att få sina böner hörda, men den lockar samtidigt tusentals besökare till byarna kring San Fernando i Pampangaprovinsen. Men i år har lokala myndigheter bestämt sig för att ställa in evenemanget.
"Det är inte så att vi inte respekterar religiös övertygelse och traditioner, utan vi skyddar dem faktiskt från sjukdomen" skriver San Fernandos borgmästare Edwin Santiago i ett uttalande.
54-årige Ruben Enaje hade hoppats på att bli korsfäst för 34:e året i rad, eftersom han anser att han på så sätt sonar sina synder.
- Jag är besviken, säger Enaje, som ändå tänker bära ett träkors genom byn.
(TT)
Långt ifrån alla har tagit till sig av myndigheternas rekommendationer om att inte resa i påsk. Enligt Catharina Bråkenhielm (S), kommunalråd på Orust, ringlar sig köerna långa utanför Systembolaget och uteserveringarna är fulla på ön.
– Det här kommer märkas inom vården, säger hon till GT.
Liknande vittnesmål finns från bland annat Varberg och Gekås i Ullared, enligt tidningen.
Coronapandemin har fått många att söka digital vård istället för att gå på fysiska läkarbesök. Det visar ny statistik från Region Stockholm. Under årets första tre månader var antalet digitala besök via video på vårdcentral nästan sju gånger så många som året innan. Antalet digitala vårdärenden på 1177.se ökade med 60 procent. Även digital förnyelse av recept ökade stort med 78 procent. (TT)
Här kan fartyg sättas i karantän: ”Ganska troligt att det kommer ske”
Helsingborg ligger en av landets totalt åtta karantänshamnar. Här kan fartyg med misstänkt smitta ombord söka hjälp – och bli satta i karantän.Stopp för hemtjänst till de som inte är skrivna i kommunen
Under torsdagskvällen kom beskedet om att Karlshamns kommun inte ska ge hemtjänstinsatser för personer som är skrivna på annan ort. Detta efter den hårda belastningen efter coronaviruset.Tre nya smittfall av corona har rapporterats i Palestina. Totalsiffran är nu 266, varav 13 i Gazaremsan. Det meddelar den palestinska hälsomyndigheten.
Oron har varit stor för att smittan ska få fäste i just Gaza, på grund av isolering från omvärlden, trångboddhet bland områdets 2 miljoner invånare och eftersom det saknas tillgång till viktig medicinsk utrustning. Alla som hittills testat positivt i Gaza sitter i karantän.
- Testerna på vårt centrala laboratorie har avstannat eftersom vi inte har fler test-kit, säger en talesperson för hälsodepartementet.
Här har vi skrivit mer om situationen. Och här har vi skrivit om hur hemtjänstpersonalen kräver samma skyddsutrustning som sjukvården.
Tack ändå för att du är här och följer vår rapprotering!
Antalet som vårdas för coronaviruset i Danmark och Norge sjunker. I Norge vårdas nu 234 personer, vilket är 18 färre jämfört med fredagen, rapporterar NRK.
I Danmark minskar antalet sjukhusinlagda för åttonde dagen i rad.
- Jag tycker att det ser riktigt bra ut. Det indikerar att vi har nått toppen för den här gången, säger Allan Randrup, professor i virologi vid Köpenhamns universitet, till DR.
Skulle det kunna bli aktuellt med en funktion på denna sida där man kan välja att följa er rapportering med eller utan läsarfrågor?
Med vänlig hälsning,
Maria
De grå rutorna runt frågorna gör det i alla fall ganska lätt att hoppa över dem om man inte vill läsa.
- Det är olika över allt. I Stockholms frist har man valt att inte kalla till offentliga gudstjänsterna alls, men kyrkorna håller fortfarande öppet. På andra platser har enskilda församlingar gjort samma sak och i några stift har biskopen gått ut och gett råd inför gudstjänsterna, säger Eva Almqvist, pressekreterare på Svenska kyrkan, till SVT.
Uppsala domkyrka har valt att både livesända och kalla till sina andakter och gudstjänster, men släpper, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, in max 50 personer i kyrkan.
Från Öland och fjällvärlden är uppfattningen en annan.
50 besättningsmän ombord det franska hangarfartyget Charles de Gaulle har testats positivt för coronaviruset, enligt försvarsdepartementet. Ingen av de 50 som smittats hade hittills fått några allvarliga hälsoproblem, enligt uttalandet. (TT)
- Det är fortsatt Stockholmsfallen som dominerar i landet. Belastningen är ju hög, säger Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi, på Folkhälsomyndigheten, under presskonferensen.
Folkhälsomyndigheten får frågan hur de bedömer svenskarnas följsamhet i coronakrisen.
Brist på sjukvårdspersonal störst problem för fler IVA-platser
SVT NyheterI takt med att allt fler insjuknar i Covid-19 jobbar sjukhusen nu hårt för att öppna fler IVA-platser. Men den stora flaskhalsen är bemanningen. Om detta varnar nu ett antal inom vården som SVT Nyheter talat med. — Vi är i katastrofläge och använder oss av personal som inte har rätt utbildning eller erfarenhet, säger en ur intensivvårdspersonalen i Stockholm.- De senaste 24 timmarna har vi dessvärre sett en ökning av antalet sjukdomsfall i, kanske fem till åtta turistprovinser, inklusive Teheran, säger Kianoush Jahanpour, talesperson för hälsodepartementet.
(TT)
Men för att återgå till din fråga. Sjukhuset står redo men det har inte behövts öppnas än.
De officiella råden och rekommendationerna ändrades i torsdags eftersom Danmarks linje gått stick i stäv med flera internationella forskarstudier och danska forskares slutsatser, enligt Sundhedsstyrelsen (motsvarande svenska Folkhälsomyndigheten), rapporterar tidningen Berlingske.
"Vi ska vara tydligare och mer precisa i vår beskrivning av att på befolkningsnivå kan smittan från symtomfria vara betydlig", skriver Søren Brostrøm, chef för Sundhedsstyrelsen till Berlingske.
Sundhedsstyrelsen bedömer fortfarande, liksom svenska Folkhälsomyndigheten, att den allra största andelen av smittotillfällen orsakas av dem med symtom. Friska personer som bär på viruset i luftvägarna kan sprida smittan i "begränsad utsträckning" skriver Sundhedsstyrelsen.
247 personer som smittats av coronaviruset i Danmark har avlidit och 5 800 personer är bekräftat smittade.
(TT)
Antalet nyregistrerade valpar har gått upp och organisationen Hundar utan hem översvämmas av ansökningar om att få ta hand om en jourhund.
- Det är ungefär tre gånger fler ansökningar än vanligt. Det är fint att folk passar på att hjälpa till. Jag tror att man haft viljan att ha en hund, men nu har man möjligheten att ta hand om en också, säger Carina Olsson, ordförande för Hundar utan hem.
(TT)
Coronaviruset stoppar cellprovtagningar i flera regioner
SVT NyheterEtt tiotal regioner i Sverige stoppar cellprovtagningar för kvinnor med anledning av coronaviruset. Nu ska Socialstyrelsen ta fram riktlinjer för hur regionerna ska hantera problemet. En möjlighet som diskuteras är att kvinnor ska testa sig själva i hemmet.Finns det någon statistik på det totala antalet utförda coronatester i Sverige?
Guide: Här besvaras de vanligaste frågorna om coronaviruset
SVT NyheterHjälper munskydd mot coronaviruset? Vad är skillnaden på corona och covid-19? Här sammanfattas den mest efterfrågade informationen om coronaviruset och dess spridning.”De första fem dagarna är virusnivåerna höga”
SVT NyheterFör personer med milda symtom är coronaviruset mest smittsamt under de första fem dagarna. Det sade Folkhälsomyndigheten på långfredagens pressträff. – Virusnivåerna sjunker kraftigt efter fem dagar, säger avdelningschefen Karin Tegmark-Wisell.Festivalen skjuts i stället upp till nästa sommar, den 2-4 juli.
Varför är inte Taiwan med i er statistik? Kan det ha att göra med påtryckningar från Kina?
Den ryska huvudstaden har inte ens nått halvvägs upp till virusspridningens topp, varnar borgmästaren.
Antalet människor som vårdas för covid-19 i Moskva har fördubblats den senaste veckan.
- Jag kan säga med säkerhet: vi har ännu inte nått kulmen. Vi står snarare vid foten av denna topp, inte ens halvvägs upp, säger Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin till den statliga nyhetsbyrån Ria.
Omkring 12 000 personer har bekräftats vara smittade i tester, enligt den officiella statistiken. Nästan tre fjärdedelar av dem finns i Moskva.
(TT)
Dvs Rökare, Rökt tidigare, Aldrig rökt. Vill även kunna se åldersindelning samt antal tillfrisknade/avlidit i varje grupp.
Rätt svar är inte: rökning är farligt.
Länk e annan hänvisning önskvärd, tack.
”Efter första arbetspasset kramade vi om varandra av lättnad”
SVT NyheterUndersköterskan Therése Mechlenburg berättar om de tuffa dygnen på nyöppnade coronaavdelningen: Hur kollegorna nästan grät av oro i omklädningsrummet inför första arbetspasset – och hur de kramade om varandra av lättnad i korridoren efteråt. Se reportaget i videon här ovanför."Vi vill kunna lösa situationer där det förekommit överträdelser av restriktionerna utan att behöva använda våra befogenheter eller utfärda böter", meddelar den nordirländska polisledningen i ett uttalande.
Den 28 mars införde de nordirländska myndigheterna restriktioner för icke-nödvändiga resor och folksamlingar, samt beordrade företag att stänga sin verksamhet.
Polisen kan dela ut böter på 60 brittiska pund, motsvarande runt 750 kronor, för brott mot restriktionerna. Bötesbeloppet dubbleras varje gång brottet upprepas, till ett tak på 960 pund.
Enligt officiell statistik har 82 människor mist livet i Nordirland till följd av coronaviruset. Omkring 1 500 har bekräftats smittade av viruset.
(TT)
Samtidigt kommer siffror på att dödssiffran i landet har stigit till 8 958, rapporterar Reuters.
Under det senaste dygnet har ytterligare 570 människor avlidit vilket innebär att dödssiffran i Italien har stigit till 18 849, skriver Reuters.
Nu ska vårdpersonal coronatestas
SVT NyheterI början av nästa vecka ska cirka 18 000 vårdarbetare och patienter i Stockholms län erbjudas test för att se om de har eller har haft coronavirus. Erbjudandet gäller alla som inte redan har bekräftad corona eller väntar på provsvar.Så hur kommer viruset från att jag petar mig i ögonen till lungorna (eller övriga organ som kan (?) drabbas) om inte via blodet?
Jag jobbar i hemtjänsten och har alkomätare innan vi ska starta bilen. Min fråga är det ok att blåsa i alkomätare då det är knappt är en cm från munnen till alkomätaren, det blir fuktigt i röret när man blåser och vi kan vara flera som blåser om dagen. Smittrisk? Med tanke på Covid-19
Undran
"Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser. Dropparna faller snabbt ner genom luften och når som regel inte längre än någon meter."
I nästa vecka ska 18 000 vårdarbetare och patienter testas i Stockholm. I den första omgången av tester är inte äldreomsorgen med.
Enligt Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien, beror det på att när etikansökan gjordes för två veckor sedan såg läget värst ut på akutsjukhusen, men sedan dess har fokus mera glidit över på äldreomsorgen.
De punkter som togs upp var:
• Noggrann med handhygien.
• Hålla avstånd ute i ute i samhället (restauranger, gym, butiker, bibliotek etc.).
• Avstå från sociala sammanhang som fester, dop, begravningar med större antal deltagare.
• Avstå från onödiga resor.
- Det är inte bara de som driver verksamheterna som har ett ansvar, sa Anders Tegnell.
Länkar till både dagens och gårdagens presskonferens.
I går sa även inrikesminister Mikael Damberg (S) att de riktlinjer som finns inte är tips, utan regler. Läs mer här.
Totalt är det nu 90 676 smittade i landet, under torsdagen var det 86 334, rapporterar Reuters.
Vi ställer dagligen frågor till Anders Tegnell. Han är också samtidigt bara en av många som får komma till tals i denna pandemi som ju är väldigt komplex att förstå sig på. Sedan ska man inte glömma av att Anders Tegnell är statsepidemiolog vid den myndighet, alltså Folkhälsomyndigheten, som är ansvarig för att leda arbetet vid en epidemi/pandemi. Något som gör att det faller sig naturligt att han är den som ofta blir tillfrågad kring frågor om pandemin.
Jag funderar också på detta att myndigheternas anvisningar tolkas som tips och inte som regler. Kl 19.18 skriver ni att det enligt inrikesministern är regler, inte tips. Men till Emma som skrev kl 18.28 skriver ni att arbeta hemifrån endast är en rekommendation. En rekommendation betyder alltså att det är en regel och att Emmas arbetsgivare SKA låta alla arbeta hemifrån. Detta är väldigt motsägelsefullt! Jag tror det är därför många väljer att resa under påsken, trängas på överfulla uteserveringar osv. Kan SVT förtydliga bättre, när nu myndigheterna envisas men sin otydliga vokabulär?
Conte. Däremot kommer några butiker få öppna igen från den 14 april, som bokaffärer och barnklädesbutiker, skriver Reuters.
Bostadslösa tar in flera månader på lyxhotell
SVT NyheterBostadssökande i Göteborg tipsar varandra om att boka hotellrum per månad. Priserna är jämförbara med en hyreslägenhet i centrum. Och för hotellen är det ett sätt att försöka överleva den värsta krisen i mannaminne.Undantagstillståndet i landet har förlängts ett par veckor, medan regeringen överväger olika vägar framåt mot ett något öppnare samhälle.
605 personer har dött till följd av coronaviruset i Spanien det senaste dygnet, meddelar hälsodepartementet på långfredagen. Det är det lägsta redovisade antalet som meddelats de senaste 17 dagarna.
Den sammanlagda dödssiffran är uppe i 15 843 och antalet människor som testat positivt för smittan har passerat 157 000.
Omfattande karantänsregler har gällt i Spanien sedan mitten av mars. I de senaste smitto- och dödstalen tycker sig myndigheterna skönja ett något mer stabilt läge.
Skickar med en länk på att Wuhan öppnar upp efter elva veckor i karantän.
Jonas Sverin, live från London.
10:00 Intervju med statsminister Stefan Löfven.
10:30 Nyheter.
10.33 TV-tips i påsk. Linus Fremin & Chris Härenstam.
10:45 Läkaren Katrin Hruska om läget i vården.
11:10 Läget i Italien med bland annat Europakorrespondent Christoffer Wendick.
11:30 Inför ”En kväll tillsammans”. Mark Levengood & Kristina Henschen, Radiohjälpen.
Sändningen kan man se i den här direktrapporteringen, på SVT1 eller SVT Play.
I Turkiet har utegångsförbud införts på 31 platser runt om i landet med start midnatt natt mot lördag.
Åtgärden är ett led i bekämpningen av spridningen av coronaviruset, enligt landets inrikesdepartement.
I ett uttalande meddelar departementet att utegångsförbudet kommer att vara i kraft fram till midnatt på söndag och att det bland annat omfattar landets ekonomiska nav, mångmiljonstaden Istanbul och landets huvudstad Ankara.
Tidigare på fredagen kom beskedet från Turkiets hälsodepartement att mer än 1 000 av landets medborgare har avlidit till följd av viruset. Enligt den officiella statistiken på fredagseftermiddagen var drygt 47 000 i Turkiet bekräftat smittade av viruset.
(TT)
Sjukhuset coronatestar alla gravida på förlossningen – sju procent smittade
SVT NyheterKarolinska universitetssjukhuset i Stockholm coronatestar alla gravida kvinnor som läggs in på förlossningen. Hittills har cirka sju procent testat positivt.En journalist ställde frågan om presidenten ångrar att han inte valde att följa Sveriges linje till att hantera coronaspridningen. Se hela pressträffen här.

1 056 personer har dött av coronaviruset i Brasilien, enligt nya siffror från hälsodepartement. Ungefär 20 000 människor har konstaterats smittade. Brasilien är det latinamerikanska land som är värst drabbat av coronaviruset.
Den senaste veckan har inte män och kvinnor i Peru fått vara ute samtidigt. Måndag, onsdag och fredag fick endast männen gå ut för att handla, besöka apoteket eller uträtta andra nödvändiga ärenden och tisdag, torsdag och lördag var kvinnornas dagar. Fortsättningsvis kommer endast en person per hushåll, oavsett kön, att få röra sig utomhus dagligen, från måndag till lördag. På söndagar måste alla stanna hemma, precis som förut.


För första gången har ett enskilt land registrerat över 2 000 döda av coronaviruset på ett dygn. På fredagen noterades 2 108 dödsfall, visar siffror från Johns Hopkins-universitetet.

Jag undrar var man kan se
Hur många som har tillfrisknat ?.
Hej!
Här kan du läsa mer:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset
Reuters
Hej!
Enligt Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska universitetet, så dör viruset i höga temperaturer, typ 60-70 grader.
De gravida kvinnor som var covid19 positiva vid inskrivningen till förlossningen till Karolinska, vet man om de var helt symptomfria eller om symptomen uppstod senare?
Hej!
Det är oklart. Men av de 23 kvinnorna som varit smittade så har det bara varit ett fåtal barn som testats positivt. Ingen av de barnen har visat tecken på någon dålig effekt, de har haft viruset men inte några symptom, säger överläkare Karin Pettersson på Karolinska universitetssjukhuset.
Hej!
Det framgår inte riktigt vilken typ av hjälp du behöver. Men du kan alltid kontakta ambassaden och UD för att få råd om hemresor och liknande.
https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/vanliga-fr%C3%A5gor-och-svar/
Hej!
Om ambassaden i landet du befinner dig i är stängd så kommer du att genom knappval erbjudas kontakt med UD-jouren i Stockholm när du ringer.
Mer info och telefonnummer hittar du här:
https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/kontakta-ud-i-konsulara-arenden/
Febern upp till 38,3 och sjunker efter Alvedon, min man lika gammal blev också sjuk men han hostar så frukansvärt, ska vi söka vård? Hans hosta är mycket besvärlig. Tack
Hej!
Ja, ring sjukvårdsupplysningen på 1177 för initial bedömning så kan de guida er.
Krya på er!
Ulf Kristersson menar att där många andra länder har krislagstiftningar så brister Sverige, som har sådan lagstiftning för krig men inte för civila kriser.
TT
– Vi vet inte riktigt orsaken än men det finns inte så många saker att välja på. Antingen har man inte upprätthållit besöksförbudet eller så har personal med symtom eller som inte upplevt sig ha symtom, gått till jobbet. Eller så har det varit brist på materiel som ska skydda, säger Hallengren i DN.
På frågan varför man inte införde ett nationellt besöksförbud tidigare svarar Hallengren att det innan förbudet fanns en mycket stark rekommendation om att inte besöka äldreboenden men att det blev svårare och svårare att upprätthålla.
Det australiska fartyget med 217 passagerare, varav 128 har testats positivt för coronaviruset, har legat för ankar utanför Montevideo i Uruguay sedan den 27 mars. Under den tiden har åtta personer tagits i land och förts till sjukhus i Montevideo för intensivvård.
TT
Hur ska vi i förskolan kunna arbeta säkert?? Vi kan inte hålla rekommenderat skyddsavstånd och får hosta o nysningar rakt i ansiktet. Vi är rädda!
- Det är tydligt att Stockholm fortfarande är smittans epicentrum. Det kanske kan komma att förändras i och med påskhelgen. Man har rekommenderat folk att inte resa i landet men det verkar ha varit köer ut från Stockholm ändå.
Vad tycker du om det?
- Många kanske håller sig inom regionen och åker ut till sommarhus som ligger strax utanför kommunen. Det är kanske inte så farligt. Men man vill ju hålla spridningen från andra delar av landet så mycket som möjligt.
- Sen har vi ju rapporter om att smittan har tagit sig in på äldreboenden och det är så klart väldigt bekymmersamt eftersom ambitionen har varit att skydda de äldre.
- Man måste säga att alla gör ett fantastiskt arbete. Hela sjukvården i hela Stockholm är omställd att bara ta hand om det här. Vi gör akuta saker men nästan inget annat. Alla gör ett fantastiskt arbete, man har frigjort enormt mycket vårdplatser, man har byggt ut intensivvården i Stockholm. Det finns fortfarande lite luft kvar så vi kan ta in fler patienter, men vi är väldigt nära taket för vad vi orkar med, säger Styrud och fortsätter:
- Det finns en gräns för hur länge man kan jobba så här hårt.
- Covid-19 är en sjukdom som kan ge ganska varierande symptom. En del kan bli väldigt allvarligt sjuka och många får väldigt milda symptom. Nu har man också pratat om de asymptomatiska, de som inte har några symptom alls. Det diskuteras ifall de kan sprida smittan eller inte.
- Om det finns asymptomatiska smittbärare så kanske de nuvarande råden inte räcker till. WHO är noggranna med att man ska göra skillnad på dem som är helt asymptomatiska på de som är presymptomatiska: det vill säga att de har inga symptom vid tillfället men senare så utvecklas symptom.
- Man tror att det är de presymptomatiska som kan smitta andra. Kanske dygnet innan. Huvudsakligen smittar tror man är symptomatiska men det kan finnas en andel som smittar innan.
- Är man i det läget att man precis ska bli sjuk så verkar det som att man kan sprida enormt mycket. Är man många på ett litet område och träffas intimt så är det en risk. Därför ska man hålla den sociala distansen.
Det påstås vara en droppsmitta. Hur kan då ansiktsmasker inte fungera?
- Det smittar dels via nära kontakter mellan människor men också via droppar som uppstår när man nyser och hostar eller pratar och skrattar. Därför är rekommendationen att hålla avståndet framförallt och stanna hemma vid symptom. Det här med munskydd har diskuterats ifall det kanske också kan vara effektivt. Men det är svårt att veta i nuläget, att rekommendera allmänheten att gå runt med munskydd är kanske inte en jätteviktig åtgärd, svarar Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi.
Förmodligen? Det skapar mycket frågor.
- Ja, så är det tyvärr. Det här viruset var helt okänt för några månader sen. Mycket av den kunskap vi har är från liknande virus. Vi får hela tiden ny kunskap.
- Man kan dö av många olika orsaker, den vanligaste orsaken är kanske att lungfunktionen blir så dålig. Lungorna blir så förstörda av det här, hos en liten liten grupp, och då dör man av det, svarar överläkare Johan Styrud.
- Dels distans, det är det viktigaste. Men sen har tillgången på skyddsutrustning ökat betydligt den veckan som har gått. I intensivvården har man skyddsmask 90, man tror man är inne på en repövning igen. Det är viktigt att ha skydd, svarar Johan Styrud.
- I tidningarna så pratar de dels om att folk ska fortsätta hålla sig inne, det är påsk och fint väder, så de uppmanar folk att stå ut och hålla sig inne och inte gå till parker och stränder, säger Jonas Sverin och fortsätter:
- Just nu får man bara gå ut en gång per dag för motion och man får handla ungefär en gång i veckan. Från början skulle det här gälla till på måndag. Just nu så ligger Boris Johnson fortfarande på sjukhus och man har sagt från regeringens håll att man ska se över restriktionerna nästa vecka men att det inte ser ut som att man kommer att lyfta på dem på ett tag.
Utifrån den information du har som statsminister idag hur vill du beskriva coronaläget i Sverige?
- Det här är ett allvarligt läge. Vi har sedan en tid en allmän smitta i samhället, vi har fått in det på äldreboenden. Vi har människor som har avlidit, människor som lider och människor som sörjer. Det är allvarligt, svarar statsministern.
- De ska nog hellre de som kan det här med smittskydd ordentligt uttala sig om. En del säger att de kan se att det möjligtvis börjar plana ut i Stockholm, men mitt råd är lika fullt att det är ett fortsatt allvarligt läge. Så det är inte dags att slappna av, utan man ska hålla i och göra det som myndigheterna säger, säger Löfven.
Ni har höjt tonläget på kravet om social distansering och hotar att stänga restauranger där man inte sköter det här? Följer inte svenskar de råd som myndigheterna gett?
- Min bild är att de flesta följer rekommendationerna. Vi ser det gällande social distansering, man väljer att inte åka iväg från Stockholm. Liksom på de flesta restauranger där man håller avståndet och då fungerar det här. Men det är även några som inte bryr sig om allvaret och då måste vi ta i med hårdhandskarna.
Och de restaurangerna ska stängas?
- Om man inte sköter det här då ska man stängas tycker jag.
Är det polisen som stänger då?
- Just nu görs det stickprovskontroller under helgen och exakt hur det sköts måste ansvariga myndigheter göra. Men det kan vara så att man måste ta till Polismyndigheten också.
- Vi har inget i bakfickan just nu, men det var just för att kunna agera fort som vi gjorde upp med de andra partierna om den här speciella lagen som ska gälla under tre månader kopplat enbart till smittskyddslagen för att kunna fatta snabba beslut om så behövs, säger Löfven.
- Det beror på hur det här utvecklas. Vi vill plana ut kurvan som vi har pratat om länge för att inte få en drastisk ökning av svårt sjuka människor. Det innebär att vi får räkna med att vi får räkna med månader. Skulle sjukdomen ta fart igen under hösten då får man räkna med ännu mer dramatiska konsekvenser. Men vi kommer se fler avlidna, det är ingen tvekan om det, nu gör vi allt för att stoppa spridningen i landet. De ekonomiska konsekvenserna ser vi redan. Många har mist jobb, vi gör allt för att rädda företag och arbeten men alla kommer inte kunna räddas, säger Löfven.
- Vi hoppas att det kommer vara under kontroll och att vi kommer ha vaccin och mediciner och att det kommer vara under kontroll. Då kan man återgå successivt till det normala. Det kan ta tid innan man kan resa igen, men någon gång måste man återgå till det normala, säger Löfven.
- Vi har en blandning. Vi har en blandning av lagstiftning, förbud, rekommendationer och råd. Vi har den kulturen i Sverige, vi styr mycket via myndigheter och det finns ett förtroende. De flesta följer rekommendationerna, de flesta restaurangägarna gör det. Några gör det inte. Strategin är liknande för alla. Social distansering är ett sådant exempel, säger Löfven och fortsätter:
- Skolorna har vi fått mest frågor på. Vi har fått kritik från vissa håll. Men fler och fler har sagt att det är bra att vi inte stänger skolorna eftersom barn måste ha någonstans att vara. Vi har gjort på lite olika sätt. I exempel skolfallet är det så här långt rätt att ha dem öppna, men skulle det krävas ur ett smittskyddsperspektiv så är vi beredda att stänga skolorna längre fram.
- Det kan vara så att det handlar om vilket stadie i smittspridningsförloppet man är i. Jag tycker att den stora utvärderingen ska man göra efteråt, och det kan ta tid, säger Löfven.
- Tittar vi i övriga Västeuropa så sticker vi inte ut i den bemärkelsen, utan då är det många länder som har betydligt fler avlidna. Men låt oss göra den stora utvärderingen efteråt.
- Vi vet ännu inte vad det är. Det kan vara personal som har gått till jobbet med symptom. Man kanske inte har åtföljt besöksförbudet tillräckligt bra och det kan vara en kombination. Men vi måste undersöka det här noga så att vi vet vad som är orsaken.
- Vi kom med en stark rekommendation redan den tolfte mars. En rekommendation är enligt smittskyddslag inget tips utan så ska du göra. Då är kommunerna skyldiga att följa det. Lagen infördes eftersom vi hörde från kommunerna att det blir svårare och svårare att hålla anhöriga borta.
- Jag tänker inte gå in i en polemik om detta nu. Jag är fullt fokuserad på att stoppa smittspridningen, förse vården med resurser. Det är mitt fokus nu, säger Löfven.
- Vi har inget i bakfickan. Men på samma sätt som vi fick möjligheten att stänga skolor, på samma sätt så vill vi utöver det åtgärder för att kunna vidta snabbt. Jag har ingen lista på saker som vi skulle kunna göra. Men det skulle kunna handla om att begränsa områden, stänga ner verksamheter.
- Inte på det här temat. Vad jag ser nu så har vi de verktyg vi behöver. Sen har vi väldigt gott samarbete med riksdagen. Oppositionspartierna har tagit ansvar och levererat när vi har behövt det. Just nu kan jag inte se det, nej.
- Jag tror man kan inte snabbanta bort en kraftig övervikt just nu. Det skapar nog bara en onödig stress. Det man kan göra nu är att försöka hålla sig i så bra form som möjligt. Men inte gå in i en avancerad bantningskur.
- Det här är jätteviktigt. Jag tror att alla sjukhus i Sverige har ett tält utanför där man försöker hitta infektionspatienter och att man har uppdelade flöden för de som är smittade och inte. Det jobbas hårt med att skilja dessa patienter åt, säger Katrin Hruska som svar på en tittarfråga.
- Om man inte kommer att överleva sin covid så sätter vi in palliativ vård, alltså symptomlindrande vård. Då har vi väldigt bra verktyg. Det handlar tillexempel om att se till att man inte är torr i munnen så att man inte ligger och flämtar. Man fuktar slemhinnorna. Har man svårt att andas så är det inte i första hand syrgas som hjälper utan man får morfin och man kan få lugnande. Det finns mycket vi kan göra, man kan få väldigt fin vård.
Krister Segergren, 59, från Vimmerby är fast i Indien och gör sig beredd på att stanna i veckor – eller månader.
I början av mars var det hundratusentals svenska resenärer på semester runt om i världen. Sedan dess har allt fler tagit sig hem, rädda för att fastna i länder med stängda gränser och hårda restriktioner. Men det var inte alla som lyckades.
-Bedömningen som jag gör nu är att det är tiotusentals resenärer som fortfarande finns ute på olika destinationer, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för Svenska resebyrå- och arrangörsföreningen.
TT

USA är ett av de länder som är hårdast drabbat av coronakrise, med runt 18 000 döda samtidigt som över sex och en halv miljon människor ansökte om a-kassa i förra veckan.
President Trump sa nyligen under en presskonferens att den mentala ohälsan är ett stort problem i coronavirusets kölvatten.
Dödssiffran är också den lägsta som noterats i landet sedan den 23 mars.
(TT)
Hotet för att landet drabbas av en andra våg är inte över, varnar myndigheter, rapporterar TT.
46 nya fall av coronaviruset rapporterades under lördagen jämför med 42 i fredags. De flesta av de smittade, 42 stycken, har kommit till Kina från andra länder.
Snälla, kan ni inte från SVT:s sida länka till de HELA OCH FULLA videoklipp- och inslag som följer med det artiklar som publiceras här på SVT.se. Det enda man ser är små klipp på 1min från någon pressträff eller intervju. Säger detta för att få en helheltsbild och kontext. Annars blir det bara en referad version som är tillgänglig! Tack på förhand!
programmet som det hänvisas till i artiklarna finner du på svtplay.se
Lycka till!
"Om vi slutar med det nu skulle vi förlora allt som vi har vunnit", skriver Arvind Kejriwal, utan att ge några detaljer om hur länge restriktionerna ska förlängas.
Modi har varit under hård press om att förlänga nedstängningen av landet för att minska risken för smittspridning i Indien, där miljoner lever i slumområden och där sjukvården redan är överbelastad.
(TT)
– Vi har ingen riktigt bra förklaring till det ännu, svarade Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, till SVT. Mer kan du läsa här:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nastan-8-av-10-av-de-svarast-sjuka-i-sverige-ar-man
Hej!
Nej, det är ingen presskonferens idag. Men det kommer att komma en uppdatering angående de senaste siffrorna över smittade och avlidna.
Mer kan du läsa här: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/gransstoppet-mot-norge-forlangs-over-pask
Detta kom från en utredare på Folkhälsomyndigheten.
Men nu meddelar regeringen ett undantag.
"Det har beslutats att överseende kommer att visas för resor som syftar till att adoptera ett husdjur", skriver inrikesdepartementet.
Bakgrunden är att djurskyddsorganisationen SPA, som i linje med officiella påbud stängde sina 62 djurhem för tre veckor sedan, slagit larm om trängsel när tusentals övergivna djur nu väntar på omplacering till nya hem.
Undantaget är dock förenat med en rad förbehåll. Den som vill skaffa en fyrbent familjemedlem måste välja ut sitt adoptivdjur online, och bara en person per hushåll får göra resan till djurhemmet.
"Det kommer att möjliggöra regelefterlevnad samtidigt som otaliga djur kan räddas", skriver inrikesdepartementet.
(TT)
Finns också text + kortare videoklipp på vår sajt som går att läsa här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/socvialministern-fel-att-avskaffa-sveriges-beredskap
10 151 sjukdomsfall har registrerats och 887 har avlidit i Sverige, vilket är en ökning med 17 personer från fredagen.
Eftersom det är helg bör man ha i åtanke att det kan ske en viss eftersläpning i antalet rapporterade fall.
-Vi har lärt oss att man måste vara väldigt försiktig med att tolka siffrorna som kommer i helgerna, det är ofta eftersläpning då. Inte minst på dödsfallen, det är inte alltid man hinner med att registrera dem under helgerna, säger han.
Vilka sjukhus får testen?
Hej!
Nästa vecka kommer exempelvis 18 000 tester erbjudas till vårdarbetare och patienter i Stockholms län i en studie ledd av Karolinska universitetssjukhuset.
Provet ska visa om man har eller har haft covid-19.
I första omgången är inte äldreomsorgen med. Men den totala testkapaciteten är 200 000 stycken, vilket öppnar för att äldrevården kan ta del av testerna lite längre fram.
Jag kan dock inte svara på hur det ser ut i samtliga regioner i nuläget.
Men vi försöker hålla er uppdaterade på det allra senaste, så håll utkik här på sajten!
Här kan du läsa mer:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-ska-vardpersonal-coronatestas
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-nationell-strategi-farre-coronatester
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset
Boris Johnson meddelade att han smittats av coronaviruset 27 mars. Hans tillstånd försämrades i början av april och han fick intensivvård.
Johnson flyttades från intensivvården efter tre nätter och i fredags kunde han börja gå korta sträckor på egen hand.
-Premiärministern fortsätter att göra mycket goda framsteg, säger en talesperson vid Downing Street.
Det understryker Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Socialstyrelsen i ett gemensamt uttalande.
Fortsatt ska en lokal riskbedömning göras, med utgångspunkt i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, skriver de fyra myndigheterna:
"Riskbedömningar ska genomföras med stöd från det regionala smittskyddet, vårdhygienenheterna och i kommunerna de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna, så att såväl patientsäkerheten som skyddet av arbetstagarna säkerställs".
Förtydligandet välkomnas av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
"Det är viktigt att expertmyndigheterna har en stor samsyn i hur skyddet mot smitta ska hanteras i vård och omsorg och att det blir tydligt att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om skyddsutrustning ska tillämpas på arbetsplatserna", säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvårdsfrågor på SKR, i ett pressmeddelande.
Det förs ingen statistik i Sverige över antal tillfrisknade. Då man i Sverige inte kunnat se några kroniska fall av sjukdomen utgår man alltså ifrån att de som inte avlider blir friska.
Orsaken till att fallen inte följs upp är huvudsakligen för att det tar upp onödiga resurser på en redan belastad sjukvård, och för att man prioriterar att testa odiagnostiserade människor med symtom.
WHO har som kriterium att det krävs två negativa tester med 24 timmars mellanrum för att en person ska vara friskförklarad från covid-19. Detta test genomfördes på några av de tidiga fallen och registrerades vilket förmodligen är orsaken till att det cirkulerar siffror på friskförklarade i Sverige. Dessa ger dock inte en fullständig bild över hur många som faktiskt blivit friska.
Jag önskar ni kunde ställa svåra frågor till våra politiker. Som exempel varför man inte satt Stockholm i karantän. Det borde gjorts för länge sen. Man hävdar att den staden är Sveriges epicentrum men vågar inte agera med den kraft som krävs.
Vi ser bilder från tidningar om hur man väller ut ur stan så här i påsktider. Trafikpolisen bekräftar att så är fallet enligt en artikel. Lansbygden vill inte klä skott genom att bli sjuka p.g.a Stockholmarnas arroganta attityd.
Ibland undrar jag om inte Trump har rätt ändå
"Vår grundlag, regeringsformen, sätter stopp för begränsningar i rörelsefriheten utan stöd av lag". Mer kan du läsa här:
-Jag tycker att man överdriver skillnaderna. Att utmåla Sverige som något väldigt konstigt bygger inte på några egentliga fakta, säger han till TT.
Tegnell tror inte att strikta åtgärder som stängda gränser hjälper situationen i dagsläget, men det betyder inte att han aldrig tvivlar på den svenska linjen.
-Jag tror att alla vi som jobbar med de här frågorna tvivlar jämt på hur vi ska göra. Ingen vet vad som är rätt, alla håller på och experimenterar och försöker göra det bästa i den situation de befinner sig, säger han.
Förhoppningen är att eleverna ska kunna återvända till skolorna i september.
Bill de Blasio beordrade stängning av stadens skolor med start den 16 mars.
(TT / Reuters)
Under tisdagen, onsdagen och fredagen gjorde Stockholms stad ett 90-tal tillsynsbesök på restauranger för att se hur de följer föreskrifterna som ska hindra smittspridning. Resultatet blev att ett 20-tal restauranger fick anmärkningar, de flesta rör trängsel på uteserveringar, skriver Expressen.
Under lördagen och på måndag sker uppföljande besök. De som inte bättrat sig kommer att rapporteras till Smittskydd Stockholm som kan besluta om stängning.
Stockholm är den region som drabbats hårdast av virusutbrottet. På lördagen rapporterar Region Stockholm ytterligare 144 smittade personer. Det betyder att de totala siffrorna stiger till 4 205 konstaterat smittade och 522 avlidna i regionen.
– Vi har platser inomhus men de är spridda på olika ställen och olika sjukhus inom SU. Nu får vi samordningseffekter som är unika i det här tältet. Det är mycket enklare och mer systematiskt, säger han
Fältsjukhuset på Stockholmsmässan i Älvsjö har ännu inte tagit emot några patienter, enligt Region Stockholm.
Det första fallet upptäcktes för en dryg vecka sedan men enligt Kriminalvården finns inga tecken på att viruset fått spridning inne på fängelser och häkten.
Fem av fallen finns i region Stockholm och ett fall har konstaterats i region Nord. Ett 30-tal personer med misstänkta symtom har avskildhetsplacerats.
-De fem smittade i Stockholm har frisknat till och är åter på avdelningen och jobbar. Så totalt har vi nu en med "aktiv smitta", säger Jörgen From Nordin som är enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.
Inom Kriminalvården har man än så länge inte brist på skyddsutrustning för den personal som har kontakt med de smittade eller dem med misstänkt smitta.
-Vi har god nivå på skyddsutrustningen just nu. Vi har fått tillskott av Försvarsmakten av skyddsmasker, skyddshandskar och förkläden. Vi tillverkar själva visir så vi är mer eller mindre självförsörjande där, säger Jörgen From Nordin.
Expertens tips – så kan coronautsatta branscher överleva
SVT NyheterNärmare 20 procent av arbetstillfällena i svenska städer finns inom besöksnäring och sällanköpshandeln. Branscher som nu drabbas hårt av coronapandemin.-Den stora och snabba ökningen av antalet konkurser beror till största delen på coronakrisen. Det blir konkurser när man vrider av strömbrytaren, säger Jonas Siljhammar, Visitas vd.
88 procent av de företag inom besöksnäringen som ansökt om konkurs eller företagsrekonstruktion eller beviljats konkurs från den 16 mars till och med den 8 april i år är restauranger. 36 procent av dem finns i Stockholm.
Nedan kan du läsa en förklaring från Titti Mattsson som är professor i offentlig rätt vid Lunds universitet:
– Enligt förarbetena till regeringsformen innebär det att det behövs särskild lagstiftning för förbud mot att röra sig fritt i en “viss landsände” eller att besöka andra delar av landet. Det gäller också förbud att begränsa medborgares rätt att lämna hemorten, avspärrning av större områden så som gränszoner och delar av skärgården.
Mer kan du läsa här: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-kan-sverige-inte-utfarda-utegangsforbud
635 dödsfall i coronavirusets spår har registrerats i Frankrike mellan långfredagen och påskafton.
Totalt har 13 832 människor avlidit på landets sjukhus och äldreboenden efter att ha insjuknat i covid-19. För närvarande är det endast dödsfall som sker där som förs till statistiken. 353 av de 635 avled på sjukhus.
Vårdens generaldirektör Jérôme Salomon sade på fredagen att virusets framfart i Frankrike tycks ha nått en platå, "om än på en hög nivå".
Antalet dödsfall per dag har varierat, men 635 stycken är en minskning från torsdag och fredag, då 1 341 respektive 987 människors död rapporterades.
Se kungafamiljens påskhälsningar
SVT NyheterKungafamiljen har undvikit resor i påsk och istället samlats via videolänk och önskat varandra glad påsk. – Nu när vi inte har möjlighet att träffas går det ändå bra att göra på det här sättet, säger Kung Carl XVI Gustaf i en video som Kungahuset publicerat.Under några timmar på påskaftonen såg det ut som att dödstalet till följd av coronaviruset i USA översteg Italiens dito.
Men så presenterades de officiella siffrorna från Italien på lördagseftermiddagen och Italien – med 19 468 rapporterade coronadöda – blev åter det land i världen där flest antal människor rapporteras ha mist livet till följd av viruset.
Enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitetets sammanställning hade samtidigt 18 860 amerikaner avlidit efter att ha blivit ha insjuknat i virussjukdomen covid-19.
Siffrorna säger egentligen inte mycket eftersom Italien har drygt 60 miljoner invånare och USA 328 miljoner. Dessutom befinner sig länderna sannolikt i olika faser av pandemins verkningar och myndigheternas hantering och statistikföring kan därtill skilja sig åt.
Antalet registrerade dödsfall till följd av viruset det senaste dygnet i Italien är 619, enligt institutet för civilskydd, som ansvarar för landets officiella statistik.
– Alla vi kommer i kontakt med kan vara potentiella smittbärare, säger det nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson.
Antalet smittade stiger i alla tre länder, om än i olika takt.
Estland och Litauen tycks vara värre drabbade än Lettland, enligt den officiella statistik som gjorts tillgänglig hittills. 24 smittade har avlidit i Estland, 23 i Litauen och tre i Lettland.
Estland är det minsta av de tre länderna befolkningsmässigt, men har rapporterat flest dödsfall så här långt. Smittan upptäcktes där något tidigare än i de andra länderna, men det skiljer bara dagar. Sedan i onsdags har testverksamheten i Estland utökats för att få en bättre bild av smittspridningen, rapporterar ERR.
I Litauen, som har lite drygt dubbelt så många invånare som Estland, har sex dödsfall rapporterats bara det senaste dygnet, rapporterar LRT. 130 personer som insjuknat i virussjukdomen covid-19 får vård på sjukhus och 14 av dem ligger på intensiven.
Det allra första fallet som upptäcktes i Estland var en iransk man som kommit dit med buss från Riga i Lettland i slutet av februari. Det första fallet i Lettland upptäcktes flera dagar senare och baserat enbart på siffrorna tycks virusutvecklingen ligga något efter i landet jämfört med läget hos grannländerna i nord och syd.
Utöver de tre dödsfall som registrerats väntar smittskyddsmyndigheten på att dödsorsak ska fastställas hos åtminstone två personer som avlidit utanför sjukhus, rapporterar LSM.
Undantagstillstånd har utfärdats i alla tre baltstater med anledning av coronaviruset. Till det har kommit olika karantänsregler och reseförbud.
-Kollegorna jag pratar med säger att det är mycket corona, säger Nina Sagovinter, nationell samordnare för jourhavande präster inom Svenska kyrkan, till radiokanalen.
Det rör sig om totalt 3 268 samtal som kommit in de tio första dagarna i april. Det är strax över 1 000 samtal fler än samma tidsperiod förra året. Som en följd av det ökade trycket har man förlängt både samtalstiderna och öppettiderna för Svenska kyrkans chattrum. Allra flest samtal kommer in mellan 21-01, enligt Svenska kyrkan.
Dessa tider har man förstärkt med fler präster, men trots det har man inte möjlighet att svara på alla samtal.