SVT rapporterade · Hur blir påskvädret?

10.01
Vi tänkte ta oss ut i naturen och grilla i påsk. Vilken dag skulle du rekommendera och är det torrt i skog och mark?
Hälsningar Kristina i Vaxholm
@KristinaiVaxholm - Det beror lite på, torsdag och fredag är bäst vädermässigt, då är det varmast och störst solchanser men vill du grilla nära torrt gräs så är det bättre på måndag när det passerat en del nederbörd och gräset är blött.
Det är stor risk för gräsbrand men inte så stor risk för skogsbrand så att grilla på ett fält med torrt fjolårsgräs är en riktigt dålig ide.
Alltså: torsdag eller fredag :) 
10.04
Vilken dag blir det varmast i Alvestatrakten
@Ullis - Torsdag och fredag! Mindre blåsigt under fredagen så då upplevs nog vädret som varmast. Temperaturen fortsätter vara ganska hög under lördag och söndag men då blir det mer moln. Kallare på måndag.
10.05
Kan man ha sån tur det det blir sol vid kusten i sundsvall
@Annika - Absolut! Torsdag och fredag ser soliga ut! En del vackra moln kommer nog dyka upp men jämnmulet blir det inte.
10.07
Undrar hur vädret blir i Gbs’s skärgård i helgen?
@AndersBohman - Ganska blåsigt idag, fredag mindre blåsigt och halvklart, på lördag börjar det blåsa upp och molnen tätnar och till på söndag blir det blåsigt med skurar.
10.10
Man brukar ju prata om "typiskt påskväder". Men varför är det så att varma dagar kan blandas med snöslaskdagar? Just i påsktider menar jag...
@Birgitta - Dels är det för att påsken ligger vid olika tider olika år, en sen påsk brukar bli varmare än en tidig påsk tillexempel. Men sen beror det också på det som brukar kallas aprilväder:
solen står nu så högt att marken värms upp och därför börjar det bildas molntussar som kan växa till sig och ge skurar/snöbyar, på vintern stås solen lägre och vädret blir inte lika varierat. På sommaren är det varmare och då bildas det inte skurar/snöbyar i molnen lika lätt som under våren.
10.10
När kommer våren på riktigt
@Jimmy - Beror på var du bor!
10.11
Blir det generellt ett typiskt påskväder i år?
@J-Å - Det finns nog inget som är typiskt påskväder eftersom påsken ligger på olika tider olika år men vi kommer få både sol och lite värme men också nederbörd och blåst så kallar man påskväder varierat väder så blir det nog vanligt påskväder i år :)
10.14
Hur kommer påskvädret att kännas som i Visby med omnejd? Är det vinterjackan som gäller?
Det beror på hur frusen du är! Men blåsigt blir det så vindtät jacka rekommenderar jag :)
Soligast torsdag, fredag och lördag så då kan det nog bli riktigt skönt väder om man hittar ett ställe i lä.
10.15
Kommer sommaren tidigare eller senare än normalt i år (eller som normalt)?
@J-Å - Det är för tidigt att säga något om sommaren nu, den meteorologiska definitionen av sommar är medeltemperatur på 10 grader eller mer 5 dygn i följd och det har vi inte ens i närheten av nu.
10.18
Hur blir vädret Kangos
Blåsigt idag, mindre blåsigt imorgon då blir det halvklart och temperaturen stiger uppemot nollgradigt som varmast mitt på dagen. Lördagsvädret blir ganska likt fredagsvädret men med större solchanser, på söndag drar det in snö och så blir det blåsigare igen.
10.18
Kan man generellt uttala sig om hur åsksäsongen kommer att se ut i år? Mer/mindre åska än normalt?
@J-Å - Det är lite för tidigt! Åska gör det mest på sommaren.
10.20
Vilken är din bästa kollega?
@Nils - Du såklart Nils!
10.20
När tror du våren kommer på riktigt?
@Jimmy - Beror på var i landet du syftar på, i söder har våren redan anlänt!
10.24

Det kommer in massor med frågor! Jag gör mitt bästa för att svara så snabbt jag kan :)

Bild från Uppsala (Gamla Uppsala) tagen av Naomi Cook.
10.32
Maxtemperatur i påsk i Kalmar län (södra delen)?
@J-Å - Kan bli varmast på söndag med ca 13 grader men då ser det ut att vara mulet så det upplevs nog varmare/blir varmare i lä under fredagen. Temperaturen under fredagen ser ut att nå upp emot ca 11 grader men som sagt var så kan man nog få det riktigt skönt i solen i lä.
10.32
Hej hej! Hoppas på sol på dig & mig. Kram
10.33
Jag tänkte byta mina vinterdäck i göteborgsområdet, när är det bäst att göra detta? Tråkigt att stå i regnet och göra detta ;)
@Anders - inte söndag, fredag blir nog bäst för då blåser det också minst :)
10.34
Påskväder är lite aprilväder tycker jag, för att det är lite lurigt. ena minuten sol och skönt, andra minuten kallt och blåsigt. Så vad tycker du, ska vi inte byta namn på påskvädret?
@Hassan - Vi kan kalla det aprilväder :)
10.36
Har man tidigare år kunnat se hur påskvädret påverkar spridning av patogener, för att ta ett nutida problem?
@Patrik - Den frågan kan jag inte svara på, vad jag förstår är det fortfarande omtvistat vilket väder som sprider smittan snabbast...
10.37
Det var i förrgår som jag promenerade runt en byggnad, ena sidan hade sol där var det inte så blåsigt. Men andra sidan av byggnaden där det var skugga var det mycket blåsigt. Varför blåste så himmla mycket där det var skugga?
@LarsåkeJohansson - Det råkade nog bara vara så att vinden låg på från den riktningen där det också var skugga.
10.43
Vilken ort har värmerekordet genom alla tider under påskhelgen?
@J-Å - den frågan är svår eftersom påsken kan ligga på olika tider olika år men år 2000 blev det 26,4 grader i Målilla.
10.46
Var uppe på alperna för länge sedan men en sak som slog mig är detta
.varför faller det mera nederbörd på högland än lågland?

MVH Jens af Linkers
@Jens - När luften lyfts, upp på grund av att marken är högre i bergen, så kyls den av. När luften kyls av bildar vattenångan i luften moln. Ju mer luft som höjs/kyls av desto mer vatten i molnen och när molnen inte längre kan "hålla" vattnet/isen i kvar faller det ner som nederbörd.
Kort svar: luften hävs upp och därför får vi mer nederbörd där.
10.48
Glad Påsk,jag upplever att det blåser mycket mer än tidigare,jag bor vid kanten av Kilsbergen i närke,om det är så,varför.
@HansÖstlund - Det har varit blåsigt ett tag och en anledning är att vi har fått in många lågtryck den här vintern/våren vilket har fört med sig mild luft och blåsigt väder. Vissa vintrar/vårar tar lågtrycken en sydligare bana över kontinentala Europa och då brukar det bli mindre blåsigt hör och också kallare.
10.50
Varför blåser det mera när det soligt?

Lars Johansson
@LarsåkeJohansson - Blåst uppstår i skillnaden mellan värm luft och kall luft, just nu när det är aprilväder kan det bli väldigt byig vind i och med att solen nu står högt och värmer upp marken samtidigt som luften är kall, då börjar luften röra på sig = blåsigt
10.51
När kommer vädret bli 20 grader igen?
@Melina - Det dröjer ett tag till :)
10.52
En annan fråga: varför brukar det ofta vara BLÅSIGT SOM FXN när det är soligt?
@LarsåkeJohansson - Blåst uppstår i skillnaden mellan värm luft och kall luft, just nu när det är aprilväder kan det bli väldigt byig vind i och med att solen nu står högt och värmer upp marken samtidigt som luften är kall, då börjar luften röra på sig = blåsigt
10.56
Jag tror det var förra våren som jag kollade på ogimet (en väder statstik plats) på Bogata (colombias huvudstad) då var det så att plasterna nära berget hade fått inka med nederbörd just den dagen (cirka 8 mm) och centrala bogata hade fått 50 mm och södra delen av Bogata cirka 8 mil från centrala delen hade fått hela 80 mm.
Nu undrar jag varför hade södra delen fått så mycket, vilka faktorer ligger bakom detta?
@AlmaIvanovic - Nu vet jag inte exakt hur terrängen ser ut där men en förklaring skulle kunna vara att det blir "regnskugga" på ena sidan av ett berg och på andra sidan faller allt. En annan förklaring skulle kunna vara att det rörde sig om kraftiga skurar och då kan det bli jättemycket regn på en plats samtidigt som det nästan inte faller någonting någon kilometer bort, det händer ofta på sommaren i Sverige.
Om det handlade om regnskurar så är det ganska slumpmässigt var skuren faller ner.
10.59
varför är det ibland så att i höger höjd (2500 m) blåser det inte så mycket kanske 1-2 m/s medans i lågland 15-25 m/s? vad är orsakerna och faktorerna?

jens af linkers
@Jens - Det kan bero på många faktorer men en är att det kan bli förstärkning i vinden i dalar när den liksom inte kan ta vägen någon annan stans. Men då krävs det att vinden har en liknande riktning som dalen har.
11.07
Vi behöver regn här i Uppsala, när kommer det?
@Odlingslottsodlaren - Det kommer nog lite regn/blötsnö natt mot söndag, under söndagen och måndagen kan det bli aprilväder med skurar till och från :)
11.12
Jag upplever att det under denna vinter och tidig vår blåst mer än vanligt. Stämmer det och i så fall vad beror det på?
@Mikael - Vi har fått in många lågtryck med blåst och mild luft den här vintern/våren. I vanliga fall brukar lågrycken ta en sydligare bana över kontinentala Europa på vintern, då får vi kallare och mindre blåsigt väder men i år har lågtrycken tagit en nordligare bana.
11.13
Tusen tack för alla intressanta frågor! Jag har svarat på så mycket som möjligt men nu är det dags för mig att ta min kvast och flyga till blåkulla ;)Foto: Ing-Marie o Evald Öhrnstedt
11.14
Glad Påsk på Blåkulla! .-)