SVT rapporterade · Blåsigt i stora delar av Sverige – följ rapporteringen

Hej! Vädret verkar ha lugnat sig och det kommer inte in särskilt mycket larm längre.
Nu avslutar vi rapporteringen för idag.
11.14
NORRA OCH MELLERSTA SVERIGE
Mycket hårda vindbyar väntas i främst västra Norrland, men delvis även i östra Norrland och ner mot Dalarna. Lokalt kan det bli tal om stormbyar i Jämtland och Härjedalen. Hela väderprognosen från SVT:s väderredaktion hittar du här.
11.17
11.18

Varning för mycket hårda vindar – träd över vägar i Dalarna

I Dalarna har träd blås ner över vägen på flera håll – bland annat i Ludvika och Malung.
11.31
DALARNA
Vår reporter Niko Ago som är ute på vägarna i länet rapporterar från Ludvika-trakten att det blåser oerhört mycket och att han sett några mindre träd som hänger över vägen. Han fortsätter mot Grängesberg där ett större träd just nu blockerar väg 604.
11.34
VÄSTERNORRLAND
Så här ser det ut i Sundsvall under måndagen.
11.44
VÄSTERBOTTEN
Träd blockerar delvis vägen på E45 mellan Grundträsk och Nyängen. Det är stor påverkan på trafiken i båda riktningarna. Prognosen är att arbetet ska vara klart vid klockan 13.
11.52
DALARNA
Träd över elledning i höjd med återvinningscentralen i Vansbro, längs E16. Stor påverkan på trafiken, enligt Trafikverket. Preliminär sluttid just nu: 13:00.
11.53
VÄSTERNORRLAND
Träd över vägen mellan Omne och Mjällom på väg 848. Även i höjd med Utanede på väg 331 blockerar också ett nedfallet träd vägen.
11.59
DALARNA
Träd över vägen, E16 från Amsbergs kapell till Mellstarondellen i Borlänge. Räddningstjänsten på väg. Påverkar trafiken i båda riktningarna, enligt Trafikverket.  
12.14
DALARNA
Strömavbrott på flera håll i länet. I Svartnäs utanför Falun saknar omkring 200 hushåll el vid lunchtid och också i Rättvikstrakten är omkring 200 hushåll strömlösa. Även i Vansbro ska omkring 200 ha drabbats av strömavbrott. Även i Gagnef och i Ludvika ska vissa hushåll sakna ström vid lunchtid.

Elnätsbolaget Ellevio skriver på sin hemsida att blåsvädret har gett upphov till strömavbrott och att man jobbar så gott man kan för att kunna åtgärda dessa under eftermiddagen/kvällen.
12.20
DALARNA
Träd över väg 1024 mellan Tennäng och Evertsberg, Älvdalens kommun. Problem i trafiken i båda riktningar.  Personal på väg, enligt Trafikverket.
12.25
DALARNA
Uppdatering. E16 från Rågsveden till Industrigatan, Vansbro. Träd över elledning. Räddningstjänst på plats. Stopp i trafiken under arbetet.
12.30
VÄSTERNORRLAND
Det ligger ett flertalet träd över väg 320 mellan Sjöändan och Anundgård i båda riktningarna. Personal är på väg meddelar Trafikverket, som beräknar att vara klara vid platsen vid 14-tiden.
13.35
VÄSTERNORRLAND

Släp blåste omkull på Högakustenbron

SVT NyheterEn personbil med släp fick problem på Högakustenbron under måndagen. På grund av den kraftiga vinden blåste släpvagnen upp på mitträcket.
13.35
DALARNA
Vakthavande befäl hos polisregion Bergslagen berättar om mängden larm om nedfallna träd som kommit in under dagen. – Det smattrar in hela tiden här, säger han. 
13.37
DALARNA
Larm om träd över tak på bostadshus i Vikarbyn, Rättviks kommun inkom precis nu. 
13.41
DALARNA
Över 300 hushåll strömlösa i Leksands-trakten och lika många i Borlänge-trakten, enligt Dalaenergi. 
13.46
DALARNA
En flaggstång har knäckts i Djurås, Gagnefs kommun, längs E16 och lutar ut mot vägen, enligt Trafikverket. 
14.09
NORRBOTTEN 
På grund av hårt väder är det kolonnkörning som gäller på väg 95 från Merkenes till norska gränsen. Gäller i båda riktningarna.
14.10
NORRBOTTEN
På grund av vädret är det ändringar i Tågtrafiken mellan Gällivare och Riksgränsen, meddelar Trafikverket och hänvisar till tågbolagen för att få exakta tider-
Stationer som berörs är Kiruna, Boden C, Murjek, Nattavaara, Gällivare, Fjällåsen, Kaitum och Sjisjka.
14.17
VÄSTERNORRLAND

Över 500 hushåll i Sollefteå kommun strömlösa

SVT NyheterSedan 10-tiden har över 500 hushåll i Sollefteå kommun varit utan ström. Orsaken kan vara den kraftiga blåsten. – Det är väderrelaterat, säger Anna Gianuzzi på Eon:s pressjour.
14.27
 DALARNA 
Se bilderna från vägar där träd fallit i blåsvädret i Dalarna.
14.38
NORRBOTTEN
Vädret med hård vind har också påverkat E:10 från Svappavaara till Riksgränsen i båda riktningarna i Norrbottens län. Där gör vinden och snön att det uppstår drivbildning samt dålig sikt.

15.05
DALARNA
Över 1500 hushåll kring Siljansnäs i Leksands kommun saknar ström just nu, enligt Dalaenergi. 
15.57
JÄMTLAND
Väg 614 mellan Ytterån och Trulsta är fortfarande avstängd på grund av träd som fallit.
16.07
DALARNA
Ytterligare nedfallna träd på E16 gör att det är stopp för lastbilar mellan Floda Kyrkby och Cirkulationsplats Nordanholen. 
Även i Smedjebacken, i höjd med Flatenbergsvägen, blockerar träd vägen.
16.27
Det kommer in enormt många larm om träd som blockerar vägar. Vi kommer inte längre att rapportera om varje händelse, utan först när någon större väg påverkas.
16.47
JÄMTLAND 
Badhusparken i Östersund idag.
16.54
DALARNA 
Räddningschefen om mängden nedblåsta träd: ”Väldigt extremt”
18.34
DALARNA
Alla strömavbrott i Dalarna ska nu vara åtgärdade, enligt Dalaenergi.
19.03
NORRBOTTEN, VÄSTERBOTTEN, VÄSTERNORRLAND
SMHI har plockat bort sina vädervarningar i Norrbottens och Västerbottens inland, samt i hela Västernorrland.