SVT rapporterade · Corona 9 - from 17/4

Inrapporterade siffror från Folkhälsomyndigheten, lördagen den 18 april:
•  111 nya dödsfall i covid-19 i Sverige.
•  Det totala dödsantalet i Sverige stiger därmed till 1 511.
  1 054 coronasmittade personer har fått intensivvård i Sverige.
•  Folkhälsomyndigheten rapporterar in att 13 822 personer har testats positivt för viruset i Sverige.
    Några ljusglimtar i coronapandemin
    •  18 april: 125 patienter med covid-19 har reagerat positivt på ebolamedicin. 
    •  15 april: Danmark öppnar upp delar av skolan igen. 
    https://www.svt.se/nyheter/nyhetstecken/danmark-oppnar-skolorna
    •  15 april: Viss ljusning efter påskhelgen, biträdande statsepidemiologen "Försiktigt positiv". 
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/viss-ljusning-i-svenska-utvecklingen-av-coronasmittan-forsiktigt-positivt
    •  14 april: Spanien, Italien och Österrike lättar på vissa restriktioner.  
    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/forsta-vardagen
    •  13 april: I Stockholm överlever 80 procent av de som får intensivvård. 
    •  9 april: Forskare på KTH har tagit fram antikroppstest. 
    • WHO samlar världens största artister i en virtuell konsert i natt.
    • SVT sänder direkt från 01:50. 
    • Sändningen går att se i SVT1 eller SVT Play.
    • Den kommer även att gå repris på söndag kväll i SVT1 klockan 22:45 och i SVT Play.
    • Här kan du se galan.
    USA:s president Donald Trump sa på sin dagliga presskonferens om coronaläget att vissa delstater nu kommer att börja lätta på sina restriktioner.
     
    - Vi fortsätter att se ett antal positiva tecken på att virusutbrottet har passerat sin topp, sa Trump.
     
    I Texas och Vermont kommer en del företag att kunna öppna igen på måndagen, rapporterar Reuters. De kommer dock bibehålla starka försiktighetsåtgärder.

    En del guvernörer har dock varnat för att de inte tänker öppna företag och verksamheter förrän de har en högre kapacitet för virustestning, skriver Reuters.
    22.11
    Godkväll! Nu gör vi av tekniska skäl en omstart av denna direktrapporteringstråd. Det är därför du inte ser äldre inlägg än detta. Här hittat ni de gamla direktrapporterna.
    22.15
    Några ljusglimtar i coronapandemin
    22.16
    31 miljoner kronor. Så mycket har Radiohjälpens insamling hittills fått ihop till riskgrupper som kan drabbas extra hårt av pandemin.
    – Det finns ett starkt engagemang och solidaritet runt om i Sverige, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen.

    Radiohjälpen har fått ihop tiotals miljoner kronor till riskgrupper

    31 miljoner kronor. Så mycket har Radiohjälpens insamling hittills fått ihop till riskgrupper som kan drabbas extra hårt av pandemin. – Det finns ett starkt engagemang och solidaritet runt om i Sverige, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen.
    22.16
    Sida stödjer sex afrikanska länder med 20 miljoner kronor för att underlätta arbetet med sexuell hälsa under coronapandemin, skriver TT.
    - I alla kriser drabbas kvinnor och flickor allra värst, säger generaldirektör Carin Jämtin.
    22.17
    Kina har infört strängare restriktioner för hur forskarrön om coronavirusets ursprung får publiceras, rapporterar CNN.

    Enligt den nya policyn måste alla akademiska artiklar om virussjukdomen covid-19 underkastas extra förhandsgranskning innan de kan offentliggöras, skriver TT. 
    Nu citerar CNN ett direktiv från departementet för vetenskaplig utbildning: "Akademiska artiklar om spårning av virusets ursprung måste hanteras strikt och fast."
    22.17
    Den brittiska tullen har hittat 14 kilo kokain gömt i en försändelse med munskydd. Fyndet gjordes när en polskregistrerad bil undersöktes i Dover.
    - Det här beslaget är ytterligare bevis för att de kriminella nätverken försöker utnyttja coronautbrottet för sina egna ändamål, säger Darren Herbert vid myndigheten National Crime Agency (NCA), som hanterar grov och organiserad brottslighet, skriver TT. 
    22.17

    Personalens larm från äldrevården: chefer säger nej till skydd och tester

    På flera håll har det blossat upp konflikter när chefer inom äldreomsorgen avvisat krav på bättre skyddsutrustning och tester av covid-19-smitta. Anställda berättar för SVT om en stark oro för att man själv ska drabbas – men framför allt för att man ska sprida smittan till de äldre.
    22.18
    För mycket tung information just nu? Här är något som nog kommer att få dig att le:

    Se och le-generatorn

    Med SVT:s Se och le-generator får du lite andningsrum - tryck på knappen och låt maskinen välja ett klipp som garanterat får dig att dra på smilbanden.
    22.18
    Coronakrisen riskerar att leda till omfattande psykisk ohälsa i samhället, enligt en ny rapport.
    Inte minst kan vårdpersonal och personer som intensivvårdats drabbas av exempelvis depression eller posttraumatisk stress, konstaterar Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i Region Stockholm i en rapport enligt TT.
    22.18

    Fotbollsproffset Kamal insjuknade i Covid-19

    Den 2 april ringde Kamal Mustafa, 28, ambulansen efter att ha känt sig sjuk i flera dagar. Nu, efter över två veckor sjukhuset har han äntligen börjat tillfriskna. – Läkarna säger att vi får ta det dag för dag nu, säger han.
    22.18
    Flera av Europas största fotbollsligor lär spelas utan publik.
    I Sverige är huvudspåret fortfarande att ha fulla läktare om säsongen startar i juni.
    Men statsepidemiologen Anders Tegnell ser det som för optimistiskt.
    - Jag har svårt att se att det blir matcher med publik förrän tidigast till hösten, säger han, uppger TT.
    22.19
    Något åt det mer lättsamma hållet:

    Coronaeffekten: Försäljningen av sexleksaker skjuter i höjden

    I flera länder har försäljningen av sexleksaker ökat när fler tvingas stanna hemma till följd av coronavirusets framfart. Trots att Sverige har betydligt mildare restriktioner märks effekten även här. – Folk är uttråkade och vill ha roligt, säger Evelina Odle på en av nätbutikerna som säljer sexleksaker. 
    22.19
    Danmarks smittskyddsinstitut avråder från att öppna högskolor, restauranger och kaféer, skriver TT.
    "Utifrån en realistisk bedömning av danskarnas beteende kan det i dagsläget inte förordas att gå så långt", skriver Kåre Mølbak, direktör på Statens serum institut, i rapporten.
    22.19
    Tack för era frågor! Påminner om att vi inte är experter och därför inte kan göra expertutlåtanden. Många frågor har ställts många gånger tidigare. Läs gärna frågorna i den här artikeln för att få svar på de vanligaste frågorna: 

    Guide: Här besvaras de vanligaste frågorna om coronaviruset

    Hjälper munskydd mot coronaviruset? Vad är skillnaden på corona och covid-19? Här sammanfattas den mest efterfrågade informationen om coronaviruset och dess spridning.
    SVT · Prescilia Haddad
    22.20
    USA ger besked om restriktioner
     
    USA:s president Donald Trump ska informera om nationella riktlinjer för när och hur landet ska återhämta sig från den ekonomiska krisen, uppger AP.
    Riktlinjerna syftar till att lätta på restriktionerna i områden som inte är drabbade i stor utsträckning, men samtidigt behålla restriktionerna i värre drabbade delar av landet.
    Vägen tillbaka till en normal vardag kommer dock, enligt riktlinjerna, ta betydligt längre tid än vad Trump tidigare hade uppgett.
    22.55
    Brasiliens president Jair Bolsonaro har sparkat hälsominister Luíz Henrique Mandetta, skriver ex-ministern på Twitter, enligt TT.
    Beskedet kommer efter oenighet kring hur coronapandemin ska hanteras. Bolsonaro har vänt sig mot att restriktioner införts för att hindra smittspridning eftersom det slår mot ekonomin. Presidenten har även uttryckt att virusutbrottets allvar överdrivits.
    22.55
    Utbrottet av coronaviruset kantas av många frågetecken, menar både Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab. Händelserna i Kina måste utvärderas på vetenskapligt vis, menar Raab, skriver TT.
    - Vi kommer att behöva ställa tuffa frågor om hur det började och hur det hade kunnat stoppas tidigare, säger han på torsdagen.
    22.55
    Vi har jämfört antalet operationer under en normalvecka i sjukvården med hur många operationer som genomförs nu – för att se hur coronaviruset påverkar antalet operationer som kan genomföras i svensk sjukvård. 
    23.57
    USA ger besked om restriktioner
     
    USA:s president Donald Trump väntas vid midnatt svensk tid informera om nationella riktlinjer för landet stegvis ska börja lätta på sina coronarestriktioner. Redan nu har CBS News tagit del av ett 18 sidor långt dokument med namnet "Opening Up America Again". 
    I dokumentet beskrivs kriterier för när en delstat kan börja lätta på sina restriktioner, bland annat ska staten i fjorton dagar i rad ha haft ett minskande antal inrapporterade smittofall.
    När kriterier är uppnådda kan staten övergå till det som beskriv som fas 1, fas 2 och fas 3.
    I fas 1 kan sportanläggningar och nöjesarenor öppna upp och de upprätthåller social distansering. I fas 2 kan skolor öppna upp och människor kan återgå till icke-nödvändiga jobb. Även barer kan öppna igen. I fas 3 kan riskgrupper lämna sin självkarantän.
    00.35

    Trump: Kulmen är bakom oss

    - Våra experter säger att kurvan har planats ut och att vi har nått kulmen, det säger Donald Trump under hans  dagliga presskonferens om coronapandemin i USA.

    Alex Wong/Getty Images
    00.46
    Trump: Nästa steg är att öppna landet

    Enligt USA:s president Donald Trump minskar antalet nya fall av coronaviruset och man ska nu successivt börja öppna landet igen.
    - Utifrån de senaste uppgifterna är våra experter överens om att vi kan påbörja nästa front i vårt krig, det vi kallar "öppnar USA igen". Och det är vad vi gör, vi öppnar upp vårt land, säger Trump under den dagliga presskonferensen om coronaviruset från Vita huset.

    Enligt presidenten ska man i tre faser återställa USA:s ekonomiska verksamheter.
    - Vi öppnar inte allt på en gång, utan ett försiktigt steg i taget. Några delstater kommer att kunna öppna upp snabbare än andra, säger Trump.
    Han påpekar också att det är delstaternas guvernörer, inte Vita huset, som ansvarar för processen att ta bort restriktioner.
    - Om de behöver förbli stängda, tillåter vi dem att vara det.(TT)
     
    01.51
    G7 samarbetar för världsekonomin

    G7-länderna ska samarbeta för att återuppliva världsekonomin i coronakrisens kölvatten.
    "G7-ledarna har gett i uppdrag till sina ministrar att samarbeta för att förbereda G7-länderna på att öppna upp på ett säkert sätt och på ett fundament som ska hjälpa länderna att återskapa ekonomisk tillväxt", heter det i ett uttalande från Vita huset.
    Gruppen, som just nu leds av USA:s president Donald Trump, sammanträdde via länk på torsdagen. (TT)
     
    02.11
    IMF: Ingen tillväxt i Sydamerika och Karibien  
    Tillväxten i Sydamerika och Karibien under åren 2015 till 2025 förmodas sluta på noll, enligt en analys från Internationella valutafonden. Orsaken uppges vara coronapandemin i kombination med andra problem de senaste åren. 
     
    02.38
    Hej!
    Finns det några uppgifter om hur det kommer gå för våra muséer? Hur många kommer vara kvar när Coronapandemin är över?
    @Sonja - Hej! Flera museer har larmat om extremt ansträngd ekonomi då vissa är beroende av entréintäkter men har tvingats stänga till följd av coronautbrottet. Hur det ser ut i framtiden kan vi tyvärr inte sia om men idag, fredag, ska Centralmuseernas samarbetsråd ha ett möte med Kulturdepartementet. Museerna vill ha extra anslag av staten. Det återstår att se vad som kommer ut av mötet. 
    02.44
    Enighet om öppning av Danmark

    Det danska folketinget har förhandlat fram förutsättningar för hur landet ska öppnas upp igen, skriver flera partiledare på sociala medier.
    "Efter en lång kvälls förhandlingar är det nu många som kan återvända till arbetet och en mer normal vardag", skriver Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.
    Många företag kommer att tillåtas att återuppta sina verksamheter från och med måndag, men bland annat högskolor och restauranger måste fortsatt hålla stängt.
    Statsminister Mette Frederiksen säger att danskarna fortsättningsvis måste hålla avstånd till varandra.
    "Allt – allt!– hänger fortsatt på det beteende som vi alla uppvisar. Vi ska hålla ihop genom att hålla avstånd", skriver hon på Facebook. (TT)
     
    04.42
    Äldre som dör i covid-19 kan ha missats i statistiken
     
    Personer som insjuknar och dör på äldreboenden testat inte alltid för covid-19, det visar en granskning från Sveriges Radio Ekot. Hur många dödsfall till följd av coronaviruset som missas på grund av det här kan Folkhälsomyndigheten inte ge någon uppskattning om.
    04.46
    Kinas ekonomi rasar nära 7 procent

    Kinas ekonomi tappar 6,8 procent under det första kvartalet enligt officiella siffror. Det är den första nedgången sedan 1992, då man började redovisa BNP kvartalsvis.
    Även om en kraftig nedgång var väntad så är det här mer än vad de flesta experter hade väntat sig och nedgången äter upp en 6-procentig uppgång från 2019 års sista kvartal. (TT)
     
    05.37
    UD flyger hem fler svenskar

    Fler svenskar strandsatta utomlands flygs i dagarna hem, rapporterar TV4 Nyheterna. Sammanlagt handlar det om fyra flygplan med svenskar som har fått hjälp av Utrikesdepartementet.
    - På fredagen kommer det två plan med svenska hemvändare och det är från Gambia och Marocko. Och på måndag kommer det ytterligare två från Jordanien och Tunisien, säger utrikesminister Ann Linde till TV4.
    Runt 4 900 svenskar har enligt TV4 hittills fått hjälp av UD och ambassader att ta sig hem, nästan ytterligare lika många svenskar vill hem.
    - Alla kommer nog inte att kunna få hjälp, för det kommer att vara omöjligt för vissa att helt enkelt få möjlighet att ta sig till någon flygplats om det överhuvudtaget går att få tillstånd att flyga därifrån, säger Ann Linde. (TT)
     
    06.16
    V vill låta vårdpersonal åka taxi

    Vänsterpartiet föreslår att personal i intensivvården och i äldrevården ska få åka taxi utan kostnad från och till jobbet. Det kan minska smittrisk och samtidigt stötta en taxibransch i kris, poängterar partiet.

    Regeringen bör stå för notan genom att betala regionernas och kommunernas kostnader för resorna, enligt V.

    - Det är så viktigt att personalen håller sig frisk och slipper trängas på spårvagnar, bussar och tunnelbana, säger Nooshi Dadgostar, vice ordförande för V och kandidat att ta över efter Jonas Sjöstedt som partiledare i höst, rapporterar TT.
    06.39
    Wuhan skriver upp det officiella dödstalet med 50 procent
    Den kinesiska staden Wuhan - epicenter för coronavirusutbrottet - skriver upp det officiella dödstalet med hela 50 procent: från 2 579 till 3 869.
     
    Wuhans arbetsgrupp för förebyggande och kontroll uppger att anledningen till de uppskrivna talen bland annat är att man tidigare missat patienter som avlidit innan de lyckats ta sig till sjukhus, sena eller felaktiga inrapporteringar samt problem att hantera statistik från  privata sjukhus och andra tillfälliga vårdinrättningar, rapporterar The Guardian.
    06.43
       center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-1px; border-radius: 0px 0px 2px 2px;">↵

    Snabbt sjunkande bostadspriser på grund av covid-19

    SVT NyheterNu börjar virusutbrottet märkas även på bostadsmarknaden, där priserna sjunker snabbt. Mest dramatisk blev nedgången i Stockholm i slutet på mars, då bostadsrättspriserna föll med fyra procent, enligt analysföretaget Valueguard.
    07.03
    Trumpadvokat får lämna fängelse tidigare

    Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen kommer släppas ut ur fängelset i förtid på grund av coronaviruset, skriver CNN.

    Cohen dömdes till tre års fängelse i december 2018 för att ha betalat mutor till två kvinnor under 2016 års presidentvalsvalkampanj och för att ha ljugit för kongressen under de så kallade Rysslandsutredningarna. 

    Han skulle egentligen få lämna fängelset i november 2021. Men efter att åtminstone 14 interner och sju personer ur personalstyrkan konstaterats vara smittade med covid-19 har fängelset i Otisville, NY, nu börjat släppa ut ett antal fångar i förtid. Det handlar om icke-våldsamma fångar och personer med svagare hälsa. Cohen kommer att få avtjäna återstoden av sitt straff i husarrest. 
    07.20
    Norsk myndighet varnar för desinformation

    Den norska myndigheten National sikkerhetsmyndighet varnar för ökad spridning av desinformation och menar att coronapandemin kan utgöra en grogrund för falska nyheter. Det skriver man i en ny rapport.

    - Tro inte på allt som sprids i sociala medier om covid-19 och pandemin, och tänk dig för om du sprider obekräftad information vidare, säger Norges justitieminister Monica Maeland till NRK
    07.35
    Kubanska läkare väcker debatt i Argentina

    Argentinas regering överväger just nu att ta hjälp av 200 läkare från Kuba för att hantera coronapandemin. De kubanska läkarna skulle i så fall hjälpa till när sjukvården når sin maxbelastning, vilket väntas ske någon gång runt mitten av maj månad, skriver Clarin.
    Förslaget har väckt starka protester, främst från oppositionspolitiker som menar att man i första hand borde satsa på att ta hem de Argentinska läkare som just nu befinner sig i utlandet. I många kritiska inlägg på sociala medier lyser också en politisk misstro gentemot Kuba igenom.

    Under torsdagen trendande hashtaggarnar  #AgentesCubanos (kubanska agenter) och #NoAlosMedicosCubanos (Nej till de kubanska läkarna) i Argentina. 
    07.48

    Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har landat på jorden

    SVT NyheterDen svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har landat på jorden efter 205 dagar i rymden. Den planet som hon nu återvänder till är inte densamma längre – virusfarsoten har vänt upp och ned på det mesta i världen.
    07.56
    Kinas ekonomi backar för första gången på decennier

    Kinas ekonomi tappar 6,8 procent under det första kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol, enligt officiella siffror.
    Nedgången är den första sedan 1992, då Kina började redovisa BNP kvartalsvis och den äter upp en 6-procentig uppgång från 2019 års sista kvartal.

    - Man skulle kunna säga att siffran är så dålig att den måste vara sann, säger ekonomen Robert Bergqvist, till TT.


     
    08.03
    USA-besked lyfter börserna i Asien
    Asienbörserna stiger på fredagen efter att Donald Trumps planer för att återöppna den amerikanska ekonomin lett till rejäl börsoptimism, skriver Reuters.

    MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive Japan stiger 2,5 procent medan Tokyobörsens Nikkei-index stiger med 3,0 procent.Shanghaibörsen stiger 1,1 procent och i Hongkong stiger Hang Seng-index med 2,5 procent.
     
    08.09
    Nu frågestund med Emma Frans. Ni ser intervjun i spelaren ovan.

    08.15
    Smittar döda kroppar? Ska jag vänta med att ta avsked av pappa till efter han dött för att inte dra hem smitta till familjen som av olika skäl inte klarar att smittas?

     
    - Det finns inga belägg för att vistas i samma rum skulle vara en risk. Det här är ju en droppsmitta som smittar via droppar när man hostar, nyser, andas och pratar och det gör ju inte en avliden person.
     
    - Men att ha fysisk kontakt med en död person bör man ju generellt undvika när det kommer till smittsamma sjukdomar, säger Emma Frans.
    08.19
    I andra länder, tex i Kina och i Iran, har man sprayat desinfektionsmedel på gatorna. Varför gör man inte detta i Sverige?
     
    - Det är framför allt för att det inte finns några belägg för att det skulle vara effektivt. Vissa åtgärder gör man ju kanske för att skapa en känsla av trygghet i befolkningen eller kanske signalera handlingskraft. Det är svaret, det finns ingen bevisad effekt, säger Emma Frans.
    08.24
    Krävs det ett vaccin innan jag kan träffa min gamla mormor? /Sofia
     
    - Det är väldigt svårt att säga. Jag antar att mormor hör till gruppen 70+. Att behöva skydda riskgrupper är något jag tror vi kommer behöva göra ett tag till. Om man behöver vänta på ett vaccin eller inte är svårt att veta. Det beror också på hur man definierar träffa. Att träffas utomhus med distans kan ju vara ett sätt. Man pratar om att ändra begreppet social distansering till att istället prata om fysisk distansering, säger Emma Frans.
    08.27
    Vad krävs för att man ska kunna släppa på restriktioner för konserter, fotbollsmatcher, etc?
     
    - Det beror på vad man menar. De riktigt stora eventen kommer kanske dröja. Fotbollsmatcher kommer man kanske kunna spela utan publik. Men återigen, det finns fortfarande stora oklarheter kring hur stor den här spridningen har varit och hur snabbt vi kommer nå den här flockimmuniteten. Har vi flockimmunitet då kanske vi kan lätta på de här restriktionerna. Man får nog avvakta lite och se, säger Emma Frans.
    08.34
    Kan man utsättas för en kontrollerad mängd virus som sannolikt ger lindrig sjukdom men ändå skapar immunitet? /Christer
     
    - Det är en väldigt intressant fråga. Man diskuterar just nu mycket hur virusmängden påverkar. I nuläget finns inte tydliga bevis för att virusmängden är avgörande för hur pass sjuk man blir. Det finns förmodligen ganska många olika faktorer som påverkar hur pass sjuk man blir, som ålder och underliggande sjukdom, kanske också genetiska skillnader.
     
    - Samtidigt vet man att många utan riskfaktorer som drabbats allvarligt är sjukvårdspersonal och de vet man ju utsätts för höga virusmängder.

    - Att på något sätt utsätta sig för lite virus är lite rysk roulett i nuläget skulle jag säga i och med att vi vet så lite. Det finns också lite oklarheter i hur bra immunsvar man har om man bara exponeras för en mildare infektion, säger Emma Frans.
    08.40
    Om man blir smittad av corona ska man fortsätta amma sin bebis på 7 månader? /Sara
     
    - WHO har rekommendationer och de menar att man absolut kan fortsätta amma sitt barn men att man ska tänka på hygienen. De rekommenderar också att man har ansiktsmask när man ammar och att man är noggrann med att ha rena händer. Men viruset förs inte över genom bröstmjölken, säger Emma Frans. 
    08.51
    Pressträff kl 9 med idrottsministern

     
    Idrottsminister Amanda Lind och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson håller pressträff i dag, fredag, med anledning av de 500 miljoner kronor i stöd till idrotten som regeringen tidigare presenterat. Ni kan följa den via SVT Forum. Vi kommer också återge de viktigaste punkterna här i direktrapporteringen. 
    09.00
    Vi har en resa bokad till USA den 13 juli. Finns det någon chans att den blir av?
    @Lisa - Hej Lisa! Det är en väldigt svår fråga att svara på i nuläget. Det vi vet är att UD:s avrådan från icke-nödvändiga resor gäller fram tills 15 juni och sedan kommer ett nytt beslut att tas, läs mer om det här. USA:s president Donald Trump har en plan om att stegvist lätta på restriktionerna som finns i landet, men det beror på hur utveckllingen ser ut i den specifika delstaten. Läs mer om det här.
    09.02
    Nu börjar pressträffen med idrottsminister Amanda Lind (MP). Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson finns med på länk.
     
    - Jag vill börja med att uppmana alla att följa Folkhälsomyndighetens råd, säger Amanda Lind.
    09.04
    Amanda Lind inleder med att tala om hur coronapandemin har haft stor påverkan på idrottsrörelsen. Många stora sportevenamang har ställts in, säger hon.
    09.07
    Fler verksamheter får öppna i Danmark
     
    Efter tidigare besked om öppnade skolor ska nu många mindre företag i Danmark få återuppta verksamheten igen. Det handlar i första hand om verksamheter där det är svårt att hålla avstånd, som frisörer och körskolor – men inte restauranger.

    I nästa vecka kommer det gå att till exempel åter få håret klippt, ta körlektioner, eller för den delen skaffa sig en tatuering. Det är verksamheter som varit stoppade med hänvisning till att de innebär automatisk närhet – och därmed risk för smittspridning – mellan människor.

    Statsminister Mette Frederiksen betonar samtidigt att danskarna måste vara så försiktiga som omständigheterna tillåter. "Allt – allt!– hänger fortsatt på det beteende som vi alla uppvisar. Vi ska hålla ihop genom att hålla avstånd", skriver  Mette Frederiksen på sin Facebook-sida.

    (TT)
    09.11
    Regeringen, C och L har avsatt 500 miljoner för att mildra de ekonomiska effekterna av coronaepidemin på idrottsrörelsen i Sverige.
     
    - I dag kan jag meddela att principen för hur de här medlen kommer att användas är klara, säger Amanda Lind.
     
    • Riksidrottsförbundet har fått uppdraget av regeringen att fördela pengarna.
    • Riksidrottsförbundet ska sedan redovisa vilka insatser som gjorts gällande inställda evenemang och idrottsverksamheters upprätthållande. Särskilt för barn och unga.
    09.15
    Att Sverige har en samlad och ansvarstagande idrottsrörelse i Sverige är en väldig styrka, säger idrottsministern.
     
    - Riksidrottsförbundet förstår värdet av elitidrott, breddidrott och framför allt barn- och ungdomsidrott. Att den samlade idrottsrörelsen under Riksidrottsförbundet fördelar det statliga stödet utan detaljstyrning från regering och riksdag är en bra ordning vi har i Sverige. Det är idrotten som själv vet var pengarna behövs och var de gör mest nytta, säger Amanda Lind.
    09.18
    Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ska nu förklara hur fördelningen av pengar ska gå till i lite närmare detalj.
     
    Men först vill han vill ge en blomma till det ”politiska systemet”. Pengarna kom snabbt och villkoren är alldeles utmärkta, menar han.
    09.20
    - Den vanligaste frågan vi får är: ’När kommer pengarna’. Svaret är att de kommer vid midsommar, säger Björn Eriksson.

    Det är så lång tid det tar att se över ansökningar och väga olika intressen mot varandra förklarar han.
    09.30
    Är det presskonferens kl 14 som vanligt idag
    @Magganjohansson - Hej Maggan! Ja, det är det. SVT:s sändning börjar klockan 13.55 och går att se i videon som ligger i den här direktrapportering, i SVT2 eller SVT Play.
    09.31
    Riksidrottsförbundets arbete utgår just nu från fyra övergripande principer förklarar Björn Eriksson:
     
    • Solidaritetsprincipen. Nu ska idrottsrörelsen solidariskt ställa upp och försöka lösa det här på bästa sätt, säger Eriksson.
    • Överlevnad. Det finns delar av idrottsrörelsen som lider svårt. Det måste vi ha som fokus, säger Eriksson.
    • Fokus på barn och ungdomar.
    • Fördelning. Specialidrottsförbunden kommer tilldelas en särskild pott för de större sakerna förklarar Eriksson. Men RF kommer också göra något ovanligt i sammanhanget. Man kommer ansvara för fördelningen till de olika idrottsföreningarna i landet.
       
    - Det är för att få en rättfärdighet i hela landet. Det ska inte vara så att hockey gör på ett sätt, fotboll på ett tredje och friidrott på ett fjärde, säger Eriksson.
    09.40
    Hållpunkter fredag 17 april:
    • 14.00 - Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller daglig pressträff. SVT Nyheter sänder från klockan 13.55 på SVT.se, SVT Play och SVT2.
    09.42
    Dagens hållpunkter?
    @Jessika - Hej Jessica! Nu ligger hållpunkterna högst upp i den här direktrapportingen. Det som gäller i dag är:
     
    • 11.00 - Region Stockholm håller presskonferens. SVT Stockholm sänder inte på plats men direktrapporterar här.
    • 11.00 - Region Västra Götaland håller presskonferens. SVT Väst sänder och direktrapporterar här.
    • 14.00 - Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap håller daglig pressträff. SVT Nyheter sänder från klockan 13.55 på SVT.se, SVT Play och SVT2.
    09.48
    Svenska ministrar riktar sig till omvärlden
     
    Just nu pågår en presskonferens riktad till utländska medier. Där bland annat utrikesminister Ann Linde (S) och socialminister Lena Hallengren (S) medverkar. 
     
    "Det är en myt att livet pågår som vanligt i Sverige", säger Ann Linde som förklarar att många delar av det svenska samhället har stängt ned och att många företag lider ekonomiskt av minskad aktivitet. 

     
    Även Lena Hallengren lyfter bilden av Sverige som sprids i omvärlden.
     
    - Jag noterar att det finns en bild av att Sverige agerat radikalt annorlunda i den här krisen jämfört med andra länder. Jag delar inte den bilden, säger Lena Hallengren.
     
    Sverige har agerat annorlunda på två sätt säger hon. Genom att inte stänga skolor och genom att inte införa regler som tvingar människor att stanna hemma.
     
    Sverige har rekommendationer som riktas till allmänheten och de har varit framgångsrika förklarar Hallengren.
    09.48
    Klockan 11.10 kommer statsminister Stefan Löfven (S) hålla pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. SVT Nyheter sänder direkt här på SVT.se, SVT Play och SVT2.
    09.53
    Johan Carlson, generaldirektör för folkhälsomyndigheten förklarar att den svenska modellen med rekommendationer är hållbar över tid.


    Medan andra länder som gått in i så kallad ”lock down” nu måste fundera över hur man ska öppna upp samhället igen har Sverige en modell som kan fungera över lång tid, säger han.
    09.56
    En fråga från AP

    Anders Tegnell har nämnt att flockimmunitet kan inträffa i Sverige redan i maj. WHO har sagt att hela idéen med flockimmunitet är osäker. Hur kommer det här yttra sig i Sverige?
     
    - Svaret är att vi inte vet än. Vi vet väldigt lite om hur immunitet fungerar i relation med det här viruset. Låt oss vänta och se, säger Johan Carlsson.
    10.02
    Det ställs en fråga om Sveriges väg jämfört med andra länder och situationen på svenska äldreboenden.

     
    - Det är för tidigt att utvärdera strategier och det är också för tidigt att utvärdera skillnader mellan olika länder, säger Lena Hallengren.
     
    - Förberedelserna på landets äldreboenden var antagligen inte tillräckligt bra. Det är en erfarenhet vi delar med flera länder, säger Johan Carlsson.
    10.06
    Tysk tv ställer en fråga om debattartikeln i DN vilken 22 svenska forskare riktade kritik mot Folkhälsomyndigheten. 
    - Har du sett någon fråga där forskarsamhället håller med varandra fullständigt, säger Johan Carlsson.
    - Det finns också en stor del av forskarsamhället i Sverige som står bakom oss, fortsätter han. 
    10.08
    En fråga från finsk tv.
     
    Vad händer om situationen förvärras i Sverige? Kan det bli hårdare restriktioner, i likhet med andra europeiska länder?
     
    - Det finns en verktygslåda för allt och jag vill inte spekulera om vad vi eventuellt skulle göra, säger Johan Carlsson.
     
    - Vi har en rad åtgärder som vi anser vara stabila just nu.
    10.15
    Hej!
    Var kan man se presskonferensen riktad till utländska medier?
    Tack!
    @Niklas - Hej Niklas! Norska VG sänder den bland annat.
    10.19
    Regeringen vill ge extra stöd till forskning med anledning av coronaviruset, skriver Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.
    10.19
    BBC ställer en fråga om eventuella lättnader i restriktioner.
     
    - Vi kan förhoppningsvis se något mer avslappnade regler innan sommarledigheten, säger Johan Carlsson. Men betonar att allt beror på hur situationen utvecklar sig.
     
    Han upprepar att den svenska modellen är hållbar över tid.
     
    - Jag är mer oroad över länder som har stängt ned helt och inte ser en förbättring, säger han.

    Lena Hallengren fyller i:
    - Som statsministern sa i går finns inga planer på att lätta på restriktioner ännu, säger hon.
    10.20
    Utrikesminister Ann Linde informerar om de svenska reserekommendationerna till andra länder.

    - Vi har rekommendationer om att inte resa någonstans som gäller till den 15 juni. Därefter ska vi utvärdera på nytt. Men vi tror att det fortsatt kommer vara extremt svårt att resa till stora delar av världen efter 15 juni, säger Ann Linde.
    10.22
    SL skriver i ett pressmeddelande att de vill påminna människor om att fortsätta undvika kollektivtrafiken. 

    Resandet har hittills minskat med 60 procent, enligt SL.

    "För att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om avstånd på 1,5 meter ska kunna följas bör antalet resenärer vara cirka 30 procent av den normala beläggningen."
    10.30
    Det är några som frågar om läkemedel mot coronaviruset som till exempel Remdesevir. Här är några artiklar som SVT Nyheter har skrivit på ämnet:

    • Läkemedelstester mot corona planeras i Sverige
    • Ny medicin mot covid-19 testas i storstäderna
    • Därför tros malarialäkemedel fungera mot corona
    • Läkemedelsbranschen: Rekordmånga studier för att ta fram läkemedel
    10.45
    Duterte hotar med militära åtgärder
     
    Militär och polis kan sättas in mot människor som inte följer de restriktioner som införts i Filippinerna med anledning av coronaviruset, meddelar president Rodrigo Duterte.

    I går rapporterades en stor ökning av antalet bilar på huvudstaden Manilas gator, som tidigare varit nästan tomma sedan restriktionerna infördes för en månad sedan. Bara personer med samhällsviktiga arbeten och människor som köper mat eller medicin får lämna sina hem i de områden som omfattas av restriktionerna i landet.

    Ungefär hälften av landets 110 miljoner invånare omfattas av begränsningarna.
    - Jag ber bara om lite disciplin. Annars, om ni inte tror mig, så kommer militären och polisen att ta över, säger presidenten i ett tv-sänt tal.

    Tiotusentals människor har varnats eller gripits sedan de gått ut utan giltiga orsaker, enligt polisen.
    Över 380 människor har rapporterats döda i sviterna av coronaviruset i landet, men siffran väntas stiga kraftigt.

    (TT)
    10.51
    Hej, om man haft covid-19 (bekräftat), och känner sig helt frisk, kan man då besöka sina äldre föräldrar/släktingar eller bör man fortsätta att hålla distans?
    @UlrikeW - Hej Ulrike! Äldre personer uppmanas att begränsa sina nära kontakter, och övriga uppmanas i sin tur att inte ha någon närkontakt med äldre om det inte är helt nödvändigt. Läs mer här och här.
    10.54
    Tyskland: Utbrottet under kontroll
     
    Coronaviruset är under kontroll tack vare den senaste månadens restriktioner, meddelar Tysklands hälsominister Jens Spahn.
    Smittspridningen har sjunkit markant i landet.

    De strikta restriktionerna i Tyskland som har lett till att många människor stannar hemma har varit framgångsrika, enligt hälsoministern.
    - Utbrottet är – i dag – under kontroll och hanterbart igen, säger han och lägger till att vården inte än så länge blivit överbelastad.

    Varje person i landet som bär på coronaviruset smittar i genomsnitt 0,7 annan person, visar nya siffror från Robert Koch-institutet, landets smittskyddsmyndighet.

    Talet är en viktig faktor för politiker när de bedömer hur viruset ska hanteras. Regeringen planerar att lätta på de restriktioner som införts i landet, där skolor och de flesta företag har stängts för att stävja virusets spridning.

    Från och med måndag ska butiker med lokaler på upp till 800 kvadratmeter få öppna om de följer uppsatta hygienregler. Skolor ska börja öppna igen den 4 maj.
    Fortfarande gäller regeln om att inte fler än två personer får samlas, förutom familjer som bor ihop, och stora evenemang är fortsatt förbjudna fram till den 31 augusti.

    (TT)
     
    10.57

    Brist på testpinnar i länet – slutar testa vårdpersonal för corona

    SVT NyheterTillgången på skyddsutrustning och förbrukningsmaterial är ett orosmoment bland många vårdanställda. Nu rapporterar Region Västerbotten att de har brist på bland annat provtagningspinnar, vilket leder till att regionen slutar testa vårdpersonal från och med lördag.
    11.01
    Alldeles strax börjar regionernas presskonferens.
     
    • För Region Stockholm. SVT Stockholm sänder inte på plats men direktrapporterar här.
    • För Region Västra Götaland. SVT Väst sänder och direktrapporterar här.
    11.04

    Då är det snart pressträff med statsminister Stefan Löfven tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Johan Carlson, generaldirektör för folkhälsomyndigheten. Ni ser den direkt i spelaren här ovanför.

    11.12

    Vi har tidigare sagt att vi kommer få räkna avlidna i tusentals och det är det vi gör nu. Det är inte förvånande men oerhört sorgligt. Bakom varje siffra finns en människa, säger Stefan Löfven på pressträffen.

    11.13

    Löfven berömmer sjukvården och förklarar hur Sverige fördubblat antalet IVA-platser på bara några månader.

    - Pengar kommer inte vara ett problem, säger han.

    11.15
    - Vi har en allvarlig situation inom äldreomsorgen. Många dödsfall har skett just där. På grund av att olika länder redovisar statistik på lite olika sätt är det svårt att jämföra dödsfall i covid-19. Men det vi kan säga är att insatserna för att skydda våra äldre behöver intensifieras, säger Löfven.
    11.21
    Fler grupper ska kunna testas säger socialminister Lena Hallengren.

    - Vi kan i dag presentera Sveriges nya nationella strategi för utökad diagnostik av covid-19, säger hon.
     
    - Exempel på grupper som skulle kunna omfattas är: Polis, personal i räddningstjänst men också ytterligare grupper i samhällskritisk verksamhet.
    11.23
    Vi talar nu om testning av personer med symtom. I ett andra steg ska man kunna genomföra så kallade immunitetstester.
     
    - Vi vill så klart testa fler och vi kommer testa fler men det måste ske inom ordnade former, säger Hallengren.
    11.25
    Man ska i Sverige kunna testa mellan 50 000 - 100 000 personer i veckan säger socialminister Lena Hallengren. Det är dock svårt att veta exakt när man är uppe i de nivåerna. Det kommer ta åtminstone några veckor, enligt Hallengren.
    11.28
    Folhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att det är viktigt att undvika en undanträngningseffekt när man skalar upp testningen. Alltså att personer som vill testa sig av eget intresse tränger bort de högst prioriterade grupperna - det vill säga sjuka personer och personal inom samhällskritisk verksamhet.
    11.34
    Syftet med den nya strategin är att etablera tester mot själva viruset, inte antikroppstester.

    - Där är vi inte framme än, inget land har bra tester, men vi kommer förhoppningsvis dit i en snar framtid, säger Carlson.

    Idén är att stärka provtagningen av patienter och personal och även att hitta andra vägar för att testa personer som stannat hemma för att se om de kan gå till jobbet. Förutom sjukvård handlar det om personer inom polis, räddningstjänst och andra viktiga samhällsviktiga funktioner. Syftet är också att få en bild av hur smittan ser ut i samhället.

    - Så småningom kan man komma till ett läge med tester som kan erbjudas allmänheten i största allmänhet, men där är vi inte nu, säger Carlson.
     
    11.39
    För att kunna hantera utökad testning ska regionala laboratorier kunna stödja varandra och de ska också kunna ta hjälp av statliga laboratorier - genom exempelvis universiteten - förklarar Carlson. Det finns också en rad privata aktörer som nu ställer om sin verksamhet till testning av covid-19.
     
    - Det är något vi är väldigt glada över, säger Carlson.
    11.40
    Testerna ska också användas för att få en bild av hur smittspridningen ser ut i samhället. Man tidigare gjort en sådan studie i Stockholm. Nu ska man genomföra ytterligare 4-5 studier i andra regioner berättar Johan Carlson.
    11.44
    Någon exakt siffra på hur många människor som omfattas när man talar om samhällsviktiga funktioner kan Johan Carlson inte säga, men framhåller att det handlar om tiotusentals personer. Han varnar också för att mindre seriösa tester kommer ut på marknaden.

    - Det finns en stor risk att man använder sig av tester som inte är bra men som tar upp resurser av hela systemet. Vi försöker hålla god kontroll på det här så det blir bra. Vi har fångat upp seriösa laboratorier, säger Carlson.
     
    11.46
    Det här kommer att bli långvarigt, varje person i vårt land har ett stort ansvar på sina axlar. Sverige kommer att ta sig igenom krisen, och ju bättre vi sköter stunden här och nu och följer myndigheternas rekommendationer, desto bättre kommer vi ur det här, säger Stefan Löfven.
     
    11.49
    Vi har tidigare fått, och får återkommande frågor, angående vad som gäller för studenter som inte kommer kunna få något sommarjobb i år med anledning av coronavirusutbrottet. Arbetsförmedlingens presstjänst skriver så här till SVT Nyheter:

    "Den som deltar i en utbildning eller har ferieuppehåll har vanligtvis inte rätt till arbetslöshetsersättning. Detta gäller till exempel skollov eller tid mellan utbildningar som a-kassan bedömer utgör olika delar av samma utbildning. Det finns dock vissa undantag från huvudregeln som gör att den arbetssökande under vissa förutsättningar kan kombinera heltids- eller deltidsstudier med ersättning. För att ta reda på vad som gäller ta kontakt med din a-kassa."
    11.49
    Kommer ni bara testa personer med symtom, och inte asymtomatiska personer inom vård och omsorg?

    - Svar nej, det är naturligtvis situationsanpassat. Har man ett utbrott på ett äldreboende blir det naturligtvis läge att testa brett även om man inte har symtom, säger Johan Carlson.
    12.04
    Hur stor andel inom resp. åldersgrupp av dem som bekräftats smittade har avlidit?
    T ex 65 - 70, 70 - 75, 75 - 80 och över 80?
    Hej Göran, här kan du kolla statistiken själv: https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa
    12.11
    Fortsatt ökning i Västra Götaland
    Antalet coronasmittade fortsätter att öka i Västra Götalandsregionen. Men det går fortsatt sakta.
    - Det går långsamt. Men vi har nog inte nått kulmen än, säger smittskyddsläkaren Leif Dotevall.
    Enligt de senaste siffrorna från Västra Götalandsregionen behöver just nu 66 personer intensivvård på grund av covid-19. Det totala antalet bekräftat smittade var på fredagsmorgonen 1 242.
    - I en mening har vi blivit förskonade, vi har ungefär en tredjedel så många fall per 100 000 invånare som Stockholmsregionen. Men vi får inte släppa garden än, faran är inte över än, säger Leif Dotevall.
    Västra Götalandsregionen har hittills 67 bekräftade dödsfall i Covid-19.
    (TT)
    12.15
    Spanska myndigheter meddelar att ytterligare 348 personer har avlidit i covid-19. I Spanien har nu totalt 19 478 dött i sjukdomen, enligt Sky News.
    12.18
    Fotbollsstjärnan Norman Hunter död i covid-19

    Leeds-profilen Norman Hunter har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset, uppger brittiska medier. Den defensive mittfältaren gjorde 28 landskamper för England och var med i truppen som tog VM-guld i fotboll på hemmaplan 1966, dock utan att få spela.

    Hunter, som blev 77 år gammal, blev en stor profil även för en svensk publik genom "Tipsextra", framför allt i början av 70-talet då Leeds var ett storlag i England med stjärnor som Billy Bremner, Jack Charlton och Terry Yorath.

    Han vann engelska ligan två gånger med Leeds under sina 14 år i klubben och spelade även final i dåvarande Europacupen 1975 mot Bayern München. Den matchen förlorade dock Leeds med 0–2.

    Hunter togs in på sjukhus den 10 april efter att ha konstaterats varit smittad av coronaviruset.

    (TT)

    12.33
    I Schweiz har nu 1059 personer avlidit i sviterna av covid-19. Antalet bekräftade fall ligger just nu på 27,078, enligt myndigheterna. Det rapporterar Reuters.
    12.43
    Den norska tidningen VG varnar nu norrmän från att åka över gränsen och handla i Sverige. Gör du det kan du förlora din sjukpenning, skriver tidningen.
    Det är det norska Arbets- och socialdepartementet som ligger bakom de nya reglerna som alltså säger att den som bryter mot reserekommendationerna och tvingas i karantän vid hemkomst i Norge kan bli utan sjukpenning.
    Läs mer här:

    Drar du til Sverige for å handle nå? Da kan du miste sykepengene

    Regjeringen struper nå grepet på harryhandlerne. Nå kan du miste retten til sykepenger dersom du drar over grensen for å handle.
    12.49
    Coronaviruset skjuter upp R Kelly-rättegång
     
    Rättegången mot r'n'b-sångaren R Kelly skjuts upp ännu en gång – till slutet av september, skriver NME. Tidigare beslutade en amerikansk domare om att flytta fram rättegången på grund av en "orealistisk tidtabell". Nu anges orsaken till den ytterligare fördröjningen vara coronavirusets utbrott.

    R Kelly skulle ha ställts inför rätta för sexuella övergrepp, utpressning och mutbrott i New York. Sångaren är även åtalad för sexbrott i Minnesota och barnpornografibrott i Chicago – där han i nuläget sitter häktad.
    (TT)
     
    12.56
    Storbritannien gör som Sverige och utökar antalet yrkesgrupper som testas för covid-19. Hädanefter kommer bland annat poliser, brandmän och personal inom rättsväsendet att testas för sjukdomen, uppger Reuters.

     
    13.01

    I dag inleder Finland peppkampanjen Finland fixar det. Syftet är att stödja medborgarnas tro på framtiden och att uppmuntra folket att göra goda gärningar. På finska kallas kampanjen Suomi toimii och har hashtagen #suomitoimii.

    Kampanjen som ska hjälpa finländarna genom coronakrisen lanseras i dag klockan 14.00 på en gemensamm pressträff med statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö. Ni kan följa sändningen genom YLE.

    13.16
    Varför väljer ni visa bilder från kinesiska sjukhus när ni rapporterar om Corona? Finns det någonstans i era kanaler man kan se aktuella bilder om hur det egentligen ser ut i de svenska sjukhus som har högst belastning just nu?
    @Cristina - Av förklarliga skäl är det svårt att få tillstånd att filma just där belastningen är som högst. Men här är en unik inblick i hur det kan se ut på en intensivvårdsavdelning i Sverige.
    13.47

    Oslo öppnar ölkranarna - men tidigast i maj

    För knappt fyra veckor sedan, den 21 mars, beslutade Oslo kommun om ett totalstopp för alkoholförsäljning på barer och restauranger. Detta efter att man bedömt att restaurangbranschen inte klarade av att leva upp till smittskyddsreglerna. Oslo är den enda kommunen i Norge som infört ett sådant förbud.

    Men nu kommer alltså ett efterlängtat besked för dem som längtar ut till uteserveringarna.

    – Vår målsätting är att kunna öppna i maj, säger Victoria Marie Evensen (Ap) som ansvarar för utskänkningstillstånden i Oslo, till NRK.

    13.56
    Kommunal: Personal ska ha rätt till skyddsmask

    Munskydd räcker inte – personal inom äldreomsorgen ska ha rätt till skyddsmask om man misstänker coronasmitta, kräver fackförbundet Kommunal.

    - Det är ett minimum, säger förbundets ordförande Tobias Baudin.
     
    Kommunal gick på fredagen ut med information till sina drygt 20 000 skyddsombud i landet om att man kräver bättre skyddsutrustning. Är det så att personal misstänker smitta på exempelvis ett äldreboende så är det skyddsmask som gäller. Annars hotar förbundet med skyddsstopp, vilket betyder att personalen slutar att utföra arbetsuppgifter där de riskerar att smittas av coronaviruset.
    (TT)
    14.01
    67 nya dödsfall inrapporterade under fredagen - totalt 1 400 personer har avlidit till följd av covid-19 i Sverige.
    14.04
    145 000 personer har avlidit till följd av coronaviruset i hela världen, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef, Folkhälsomyndigheten.
    14.07
    Totalt 1 400 personer har avlidit till följd av covid-19 i Sverige. 67 fall rapporterades in det senaste dygnet.
     
    - Vi ser en nedgående trend, säger Karin Tegmark Wisell.

    - Det är fortfarande ett stort antal avlidna per dag men vi ser inte en uppgång utan snarare en avmattning. 
    14.14
    Karin Tegmark Wisell berättar om myndighetens uppdrag att testa fler personer. 

    - 20 000 har provtagits senaste veckan, berättar hon under presskonferensen.
    Tidigare i dag sa socialminister Lena Hallengren (S) att man siktar på att kunna genomföra runt 100 000 test i veckan. Men att det ligger några veckor fram i tiden.
    14.17
    IVA-kapaciteten fortsätter öka och det finns planer på att utöka antalet intensivvårdsplatser ytterligare, säger Olivia Wigzell, generaldirektör, Socialstyrelsen.
    14.19
    Antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelningar med covid-19 ligger på en stabil nivå säger Olivia Wigzell.

    Totalt vårdas 856 personer på intensivvårdsavdelningar runt om i landet. 528 av dem har covid-19 och 328 har inte covid-19. Det betyder att majoriteten av patienterna på intensivvårdsavdelingar just nu är covidfall.
    14.33
    Sofia Wallström, generaldirektör, Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) informerar om den tillsyn man ska genomföra på äldreomsorgen. Ivo har fått i uppdrag att genomföra 1 000 tillsynsinsatser i äldreomsorgen runt om i Sverige.
     
    - Att vi agerar som tillsymyndighet innebär inte att vi letar fel i en ansträngd situation. Vi vill att vår tillsyn ska bidra till lärande och förbättringsåtgärder.

     
    Sofia Wallström säger att insatserna kommer att göras digitalt eller via telefon.

    - Vi vill att vår tillsyn ska bidra till lärande och förbättringsåtgärder. Följsamhet till basala hygienrutiner har effekt, säger hon.
     
    14.36
    - Samhället fungerar, säger Svante Werger, särskild rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, vid dagens presskonferens med anledning av den samlade nationella lägesbilden.

    Werger säger att det inte skett några större förändringar sedan förra veckan. Vården är det område som tydligast har påverkats av det nya coronaviruset.
    14.54
    Socialstyrelsen får frågan om hur många gånger patienter har flyttats mellan regioner?
     
    - Vi har ingen totalsiffra på hur mycket det har skett men vi har uppgifter om att det har skett i ganska många fall.
     
    Går det att säga vilka regioner som har efterfrågat detta mest?
     
    - Nej eftersom vi inte har siffror per region. Men Region Sörmland är en region som har fått hjälp och använt den nationella kapaciteten för att erbjuda vård, säger Olivia Wigzell.
    15.26
    Lunds stadspark stängs– ingen Valborgsfest
    Spontanfesten på sista april i Lund brukar dra uppemot 30 000 deltagare – men i år bryts traditionen i studentstadens stadspark. Kommunen har tidigare vädjat till allmänheten att undvika festdeltagande, och nu kommer besked om att stadsparken kommer spärras av, rapporterar Sydsvenskan.
    - Vi kommer passa på att utföra underhållsarbete i parken under dagen, säger kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) till tidningen.
    Landets största sista april-firanden brukar äga rum i studentstäderna Uppsala och Lund – där tusentals ofta partajar tillsammans ute i parkerna.
    (TT)
     
    15.27
    Enl dagens presskonferens visade bilden att det är 1400 personer avlidna men FHM sa att det är 14.000!
    @Vadgäller? - Hej! Ja det var en felsägning av Folkhälsomyndigheten. Rätt är 1400, alltså det som står på bilden och det vi rapporterat här.
    15.29
    Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, redogör under presskonferensen för den studie som gjorts på 700 personer i Stockholm. Av de 700 påvisade 18 smitta.
    - Studien är för liten för att säga något säkert. Men det var några symtom som stack ut. Lukt- och smakbortfall tycks vara signifikant. Så även diarré, säger Tegmark Wisell och förtydligar att de symtomen även förekommer i andra infektioner och sjukdomar och inte ska ses som en bekräftelse av covid-19.
    Här kan ni läsa mer om testet: 

    Ny rapport från Folkhälsomyndigheten: Alla smittade hade symtom

    SVT NyheterFolkhälsomyndigheten testade 773 personer i Stockholm i början på april. Testresultaten visar nu att alla som testades positivt för covid-19 hade symtom. Det symtom som tydligast skiljer smittade från andra var smakbortfall, luktbortfall och diarré.

     
    15.33
    Finns det något sätt att ta arbetsgivarna ”i örat” de skiter ju i detta att de som kan bör arbeta hemma. Blir ju onödig belastning och smittspridning på pendeltåg, bussar och spårvagnar (skriver från Göteborg). FHM och regeringens uttalanden på presskonferenser känns ju väldigt långt ifrån verkligheten..
    @Marie - Hej! Då det är en rekommendation till arbetsgivare är det svårt, men viktigt att komma ihåg att arbetsgivaren har ansvar för medarbetares arbetsmiljö, enligt Arbetsmiljölagen. Jag skulle därför råda dig att kontakta skyddsombud om det finns på ditt företag så kan de föra en dialog med arbetsgivaren. 
    15.35
    Rapport: 300 000 dör i coronasjukdom i Afrika
    Minst 300 000 människor i Afrika kommer sannolikt att avlida till följd av coronavirusutbrottet och 29 miljoner riskerar extrem fattigdom, bedömer FN-organet Uneca, som begär ekonomisk hjälp till kontinenten.

    De 54 länderna i Afrika har hittills rapporterat färre än 20 000 bekräftade fall av coronaviruset, vilket är en liten del av de fler än två miljoner bekräftade fall som rapporterats globalt. Men WHO befarar att uppemot tio miljoner människor kan insjukna i Afrika inom tre till sex månader.
    "För att skydda och bygga vårt gemensamma välstånd behövs minst 100 miljarder dollar för ett omedelbart säkerhetsnät för hälsa och sociala frågor", skriver Uneca i en rapport.
    Organisationen har tagit fram fyra scenarier med utgångsläge i olika grader av förebyggande åtgärder från afrikanska regeringar. Om inga åtgärder vidtas kommer över 1,2 miljarder människor att smittas och 3,3 miljoner avlida i sviterna av sjukdomen covid-19, enligt beräkningarna. Många länder har dock redan vidtagit olika slags åtgärder.
    I bästa fall, om omfattande åtgärder införs på kontinenten, kommer 122,8 miljoner människor smittas och 300 000 personer avlida, enligt rapporten.
    Kampen mot sjukdomen försvåras av att många inte har möjlighet att tvätta sig i hemmet och att tillgången till sjukvårdsplatser är väldigt liten i många länder.
    (TT)
     
    15.38
    Hur många fler nya bekräftade fall är det sen igår? Hittar bara hur många fall totalt, inte hur många fler idag.
    @Jack - Hej! Det är 226 bekräftade fall det senaste dygnet. Här kan du se mer statistik: https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa
    15.39
    Positiv börsstart i New York
    USA-börserna stiger vid öppning. S&P 500 lyfter 2,2 procent medan Dow Jones avancerar lika mycket. Nasdaqs kompositindex ligger i sin tur på plus 1,4 procent.
    Det glada börshumöret kopplas till bland annat besked om en positiv läkemedelsstudie mot coronaviruset från bolaget Gilead som rusar drygt elva procent. Dessutom ges stöd i form av president Donald Trumps besked i går om att gradvis öppna upp det amerikanska samhället igen.
    (TT)
     
    15.44
    Ni kanske har besvarat frågan tidigare men då har jag tyvärr missat det: hur många av de 1400 avlidna hittills är personer som bor på ett äldreboende eller motsvarande? alternativt, hur många av de avlidna är över 80 år?
    @Angelica - Hej! Igår sa Folkhälsomyndigheten att en tredjedel av alla avlidna med covid-19 är från äldreboenden. Eftersom det sedan dess har tillkommit 67 dödsfall så skulle jag säga att den bedömningen står sig även i dag, men några exakta siffror har vi inte fått i dag. 896 personer av de avlidna är över 80 år, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa
    15.51
    Ryssland godkänner omstritt läkemedel
    Rysslands regering godkänner hydroxiklorikin, en substans i malarialäkemedel, för behandling av coronasmittade patienter.
    Beslutet strider mot internationella farhågor om hur säker och effektiv substansen är mot covid-19.

    Det ryska beskedet följer sedan Kina donerat över 68 000 tablettförpackningar, vilket i sin tur föregicks av ett telefonsamtal mellan presidenterna Vladimir Putin och Xi Jinping på torsdagskvällen.
    Tabletterna ska skickas till sjukhus som vårdar patienter med positiva testsvar för coronavirus eller som misstänks bära på smittan. Hur läkemedlet verkar ska övervakas av den ryska hälsomyndigheten.
    Svåra biverkningar
    Hydroxiklorokin och klorokin har under årtionden använts mot malaria. Båda testas världen runt för att få svar på om substanserna är lämpliga i behandlingen av virussjukdomen covid-19.
    Svåra biverkningar är kända. Så här ser svenska Läkemedelsverket på saken:
    "Tillgängliga data om effekt och säkerhet vid behandling av covid-19 med klorokin och hydroxiklorikin är i nuläget mycket begränsade. Behandling av patienter med covid-19 med dessa läkemedel bör därför i nuläget ske inom kliniska studier."
    USA:s president Donald Trump är en stor förespråkare av klorokin i coronakampen. Substansen skulle kunna bli "en av de viktigaste milstolparna i medicinhistorien", har han twittrat.
    Moskva varnar
    På fredagen registrerade Ryssland 32 008 personer smittade av coronavirus, en ökning med 4 070 under det senaste dygnet – flest hittills. Antalet döda i covid-19 var 273, en ökning med 41.
    Moskva, Europas största stad med tolv miljoner invånare, är nedstängd sedan slutet av mars. Men många moskoviter gäckar restriktionerna och vice borgmästaren Anastasia Rakova varnar för svåra tider.
    "Kulmen på sjukligheten kommer troligen om två, tre veckor", säger hon i en video utlagd i sociala medier.
    (TT)
     
    15.59
    Coronadöda på brittiska sjukhus nästan 15 000
    Antalet människor i Storbritannien som avlidit på sjukhus till följd av coronaviruset är 14 576, enligt fredagens siffror från det brittiska hälsodepartementet. Det senaste dygnet har 847 personer mist livet.
    Storbritannien införde strikta karantänsregler den 23 mars med anledning av pandemin, och meddelade i torsdags att man förlänger stängningen av landet med minst tre veckor.
    Enligt hälsodepartementet har totalt cirka 109 000 britter testats positivt för covid-19.
    (TT)
     
    16.04
    Det är ju 598 bekräftat smittade fall idag som är nya? Var får du siffran om 200+ ifrån? Länken du hänvisar till fungerar inte från min iphone. Tack.
    @@ylva - Hej! Jag var nog otydlig. Den siffran jag nämnde är antal sjukdomsfall per dag (17 april), enligt Folkhälsomyndigheten. Det är alltså inte samma sak som hur många nya fall som rapporterats in under ett dygn, eftersom de nya fallen som rapporterats in kan hamna utspridda på flera dagar då det finns en viss eftersläpning. Hoppas att det blir tydligare.
    16.07
    Om man tittar i stapel diagramet på antal avlidna 15-17:e så står det 45, 38 samt 4st. Var kommer antalet 67 ifrån som ni skriver om idag?
    @OlaH - Hej! Det beror på att det är viss eftersläpning i rapporteringen (se mitt svar på frågan nedan) Det är alltså 67 nya dödsfall som rapporterats in det senaste dygnet, men det betyder inte att de alla har avlidit det senaste dygnet. Siffrorna i diagrammet visar vilken dag dödsfallet har skett, men de staplarna kan ju komma att uppdateras de närmsta dagarna. 
    16.09
    Finns det någon prognos för när undervisning kommer kunna bedrivas på plats igen på högskolor och universitet?
    @Lisa - Svar från Björn Fridén, pressekreterare hos utbildningsminister Anna Ekström: "Det finns i dagsläget inga datum vad det gäller att högskolor och universitet ska återgå till det normala. Det beror hel och hållet på smittskyddsläget"
    16.24
    Jag förstår inte den bild som visas varje dag. Det är en topp, gul eller om den är orange. Sedan en mörkblå kurva. Jag förstår att taket på den blå kurvan är sjukvårdskapacitet.
    Men kurvan ser lika ut varje dag tycker jag. Vad vill man visa med att visa denna kurva varje dag?

    @KerstinVestholm - Hej Kerstin! Jag utgår ifrån att det är kurvan som avser IVA-platserna du syfter på? I den som visades i dag på presskonferensen var den första stapeln från den 9 april - då fanns det 1001 IVA-platser. Den 16 april, som är den sista stapeln, fanns det 1072 platser - det är alltså antal IVA-platser som den kurvan visar och som succesivt har ökat under de senaste dagarna. Samt därmed också taket, som du nämnde. Hoppas detta gör det tydligare. 
    SVT/Socialstyrelsen
    16.33
    Senaste nytt om händelseutvecklingen i Sverige:
    16.40
    Hej.
    Har ni hört om förlängning av restriktionerna, t ex 50-personersregeln ?
    @Stefan - Hej Stefan! Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd har den 31 december 2020 som slutdatum. De kan upphävas före slutdatum, eller förlängas, om det behövs.
    16.43
    Norge planerar allsång
    Flera festligheter väntas ställas in under Norges nationaldag 17 maj. Men i stället planeras nu en massiv allsång.
    - Alla är eniga om att det här är en bra idé. Klockan 13.00 på nationaldagen så blir det salut. Det blir 21 skott med fem sekunders mellanrum. Och direkt efter det blir det norska solistkårens tur att sjunga och vi öppnar våra fönster, går ut på gatan, med två meters avstånd, och sjunger tillsammans "Ja vi elsker". Jag hoppas att också kungen kommer att sjunga med, säger Norges kulturminister Abid Q. Raja på en presskonferens under fredagen.
    16.47
    Kan jag resa till Stockholm från Umeå över valborgshelgen? Eller är risken för stor? Ska endast träffa min bror
    @Tor - Hej Tor! Alla avråds från icke-nödvändiga resor. Läs mer om Folkhälsomyndighetens råd till privatpersoner här.
    16.51
    Ikea-varuhus som varit stängda sedan mars kan komma att åter öppnas i maj.
    Flera varuhus runt om i Europe och Nordamerka stängde ner med anledning av virusutbrottet, rapporterar Reuters.
    16.57
    Hi, is there any information on the amount of people who were tested for the virus? To get a better picture of the situation, is such a number available? It would be great if you could include it in your graphs.
    @Tibor - Hi Tibor! As of 1 pm on April 15th 74 600 people have been tested in Sweden. These numbers are updated once a week, and you can find more information (in Swedish) here.
    17.12
    Fetma räknas som riskfaktor
    Personer med fetma räknas nu som en riskgrupp, enligt Socialstyrelsens utredning. Åtta grupper identifieras och det är de som löper störst risk att bli särskilt sjuka av corona. Det kan också ligga till grund för vilka som ska kunna få smittskyddspeng för att stanna hemma för att undvika smitta.
    Här är riskfaktorerna:
    • Äldre än 70
    • Aktiv cancerssjukdom
    • Pågående eller nyligen avslutad behandling för cancersjukdom (utom hormonell adjuvant behandling)
    • Samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt- och kärlsjukdom (kärlkramp, hjärtsvikt, stroke), hypertoni, diabetes med komplikationer, kronisk njursjukdom och njursvikt, kronisk lungsjukdom (annan än astma) eller kronisk leversjukdom
    • Fetma (BMI 40 eller mer)
    • Neuromuskulär sjukdom (till exempel parkinson, ms, ALS)
    • Intellektuell funktionsnedsättning och rörelsenedsättning (flerfunktionsnedsättning)
    • Annat allvarligt hälsotillstånd som innebär ökad mottaglighet och risk för allvarligt sjukdomsförlopp 
    17.21
    Jag har nu sett att fetma räknas som en riskgrupp nu. Jag är snart höggravid och har gått upp jättemycket i vikt och är härmed överviktig nu. Räknas jag som en riskgrupp?
    Hej Mia!
    Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida
    "Det finns få studier på gravida med covid-19. För närvarande finns det alltså begränsad information om covid-19 och graviditet. Det finns hittills inget som tyder på att graviditet innebär en särskild riskfaktor om du blir smittad med covid-19, trots att andra sjukdomar orsakade av coronavirus (t.ex. SARS och MERS) har inneburit en högre risk för gravida.

    Däremot kan risken för att bli allvarligt sjuk i samband med en lunginflammation generellt vara något högre för gravida, särskilt i slutet av graviditeten. Vi rekommenderar därför att gravida kvinnor vidtar försiktighetsåtgärder mot smitta."

    17.42
    82 döda i Finland
    Det senaste dygnet har sju personer dött av viruset i Finland. Det innebär att minst 82 personer dött av viruset i landet. 
    18.17
    Hej, Varför står inte rökning med som riskfaktor?
    Hej Stefan!
    Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida om rökning: "

    Kunskapsläget om samband mellan tobaksrökning och hur svårt sjuk man blir vid covid-19 är fortfarande oklart. Tillgängliga studier visar att personer som röker eller som har rökt är överrepresenterade bland de svåra fallen av covid-19. Studierna är få och av osäker kvalitet, därför behövs mer kunskap.

    Vi vet sedan tidigare att tobaksrökning ökar risken för allvarliga symtom vid luftvägsinfektioner som till exempel influensa.

    18.28
    Socialstyrelsen skriver att de som bor med någon som tillhör en riskgrupp bör skydda den personen och tillfälligt avstå arbete utanför hemmet om arbetssituationen är sådan att Folkhälsomyndighetens råd för smittskydd inte kan följas.
    18.40
    Att bland annat Karolinska prioriterat bort patienter i behov av intensivvård - betyder det att människor har avlidit trots att det funnits 70 lediga sängar på IVA? Det är ju skandal i sådana fall.
    Hej Jonas!
    Vårdpersonal larmar om att patienter som behöver intensivvård prioriteras bort. Så nu inleder Inspektionen för vård och omsorg ett tillsyn. Mer om det kan du läsa här.
    18.59
    Nytt datum för allsvenska premiären
    Tanken är att herrallsvenskan, som är uppskjuten, ska starta den 14 juni. Svenska cupen är även den uppskjuten och är tänkt att spelas i månadsskiftet maj/juni. Läs mer om det här.
    19.10
    17 000 vårdanställda smittade i Italien
    Var tionde smittad i Italien är vårdanställd, 17 000, uppger hälsomyndigheten. Men myndigheten har inte rapporterat antal dödsfall. Enligt sjukvårdsförbundet har 125 läkare dött. 
    19.46
    Den 18 mars hade en halv miljard personer fått begränsande restriktioner, skriver TT. Sedan rusade det i väg: en miljard den 23 mars, två miljarder den 24 mars, tre miljarder den 25 mars, fyra miljarder den 7 april, och nu 4,5 miljarder.
    19.51
    Är det sant att man i Sverige struntar i remdesivir som har varit rekommenderat från andra länder som en bra behandling mot covid-19
    @Anders - Jag skulle inte påstå att Sverige "struntar" i läkemedlet. På Karolinska sjukhuset i Stockholm, Skånes universitetssjukhus i Lund och på Sahlgrenska i Göteborg undersöks nu effekten av Remdesivir på både svår och mildare coronainfektion. Här kan du läsa mer: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ebolamedicin-uppges-radda-svart-coronasjuka
    19.58
    Hej! Förstår jag det rätt: att astma inte är en riskfaktor?
    @LinaMark - Det verkar vara oklart om personer med astma tillhör riskgruppen. Här kan du läsa mer om astma och corona: https://astmaoallergiforbundet.se/nyheter/fragor-och-svar-om-nya-coronaviruset/
    20.10
    Kommunernas spariver är en av anledningarna till att coronasmittan slår hårt mot landets äldreboenden, uppger TT.
    Epidemin blottar brister som har funnits inom äldreomsorgen i många år, enligt äldreforskare.
     
    20.13
    Antalet nya fall av coronaviruset minskar i USA och landet ska nu successivt börja öppna igen, meddelar president Donald Trump, enligt TT.
    Antalet döda som registrerats har däremot varit högst hittills det senaste dygnet, då "troliga" fall räknas med för första gången.
     
    20.22
    Tobias Baudin, fackförbundet Kommunals ordförande, kräver att personal inom äldreomsorgen ska ha rätt till skyddsmask om man misstänker coronasmitta, skriver TT. Munskydd räcker inte.
    20.33

    Larm om att patienter prioriteras bort – IVO gör tillsyn på Karolinska

    SVT NyheterVårdpersonal i Stockholm larmar om att patienter i behov av intensivvård prioriteras bort – trots att det finns lediga platser. Nu inleder IVO en tillsyn på Karolinska universitetssjukhuset.
    20.43

    Europas grönsaksbod hotas – skördearbetare saknas

    SVT NyheterI länder som Spanien, Italien och Frankrike riskerar skördar av grönsaker och frukt att förfaras på grund av den arbetsbrist som skapats i coronapandemins spår. De omfattande reserestriktionerna hindrar de hundratusentals utländska säsongsarbetare som vanligtvis arbetar med skördarna där från att lämna sina hemländer, och hela Europa riskerar att drabbas.
    20.52
    Läs gärna denna artikel, här finns svar på vanliga frågor:

    Guide: Här besvaras de vanligaste frågorna om coronaviruset

    SVT NyheterHjälper munskydd mot coronaviruset? Vad är skillnaden på corona och covid-19? Här sammanfattas den mest efterfrågade informationen om coronaviruset och dess spridning.
    21.04
    Betydligt färre lämnar blod i samband med coronavirusets spridning i samhället. Ändå råder ingen akut blodbrist, då åtgången på blod i vården har minskat, skriver TT.

    I Stockholm och Göteborg har cirka 30 procent färre lämnat blod den senaste månaden jämfört med föregående år, enligt blodcentralernas nätverk Geblod.
    21.14
    Jag är 70 om några dagar. Jag har inga av riskfaktorerna. Måste jag verkligen vara isolerad från folk? Har aldrig varit särskilt drabbad av influensa.
    @MonikaEdlen - Att vara 70 eller äldre är att tillhöra en riskgrupp. Det är den främsta riskfaktorn, även om det känns tråkigt. Här kan du läsa mer om hur du som är över 70 bör tänka: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/information-till-aldre/
    21.23
    Det kurdstyrda området i nordöstra Syrien rapporterar att ett första fall av coronaviruset har bekräftats av världshälsoorganisationen WHO.
    En företrädare för sjukhuset i Qamishli, som står under den syriska regeringens kontroll, förnekar att sjukhuset haft några fall av covid-19. 
    21.32
    Här får du en paus från all tung information, se 85-åriga Ulla njuta av en konsert på äldreboendet:

    Ulla, 85, fick drömkonsert på äldreboendet: ”Får tårar”

    SVT NyheterPå ett äldreboende i Jämjö fick de äldre njuta av en konsert som Marinens musikkår höll på fredagen. Detta för att ge guldkant i vardagen för äldre som nu inte kan träffa sina anhöriga under coronautbrottet. – Jag tycker att det är helt underbart, säger Ulla Eliasson, boende på Annagården.
    21.41
    Serie A har varit pausad sedan den 9 mars – men om en och en halv månad kan ligan vara i gång igen.
    Det meddelar ordföranden för det italienska fotbollsförbund (FIGC), Gabriele Gravina, enligt TT.
     
    21.51
    Andrew Cuomo, guvernör i delstaten New York, går till hårt angrepp mot Donald Trump. Presidenten vältrar över ansvaret för viruskrisen på delstaterna och gynnar storföretagen framför samhällets hårdast drabbade grupper, anser guvernören.
    Trump borde enligt Cuomo stiga upp (ur sängen) och bege sig till arbetet i stället för att titta på tv.
     
    22.00
    Tunisiens president, Kais Saied, meddelar att nedstängningen av samhället förlängs återigen. Landet stängde ned 20 mars och har 822 bekräftade fall och 37 avlidna.
    22.30
    Planerna på att arrangera OS i Tokyo nästa år är "väldigt orealistiska".
    Det vidhåller forskaren Devi Sridhar på Edinburghs universitet – såvida inte ett vaccin mot coronaviruset tagits fram till nästa sommar, skriver TT.
    - Det skulle vara en "game changer", säger hon till BBC.
     
    22.30
    Över 150 000 personer världen över har nu bekräftats avlidna i covid-19, enligt data från John Hopkins University.
    Viktigt att komma ihåg är att det alltså handlar om fall som registrerats som coronadödsfall. Eftersom olika länder har olika rutiner för att räkna och rapporterar dessa innebär det att den faktiska dödssiffran kan vara högre.
    23.18
    God kväll och tack för att ni följer vår direktrapportering! Vi fortsätter självklart att uppdatera här under natten, men kommer som regel inte ha möjlighet att svara på frågor.
    23.28
    Nyfiken på hur elitidrottarnas vardag ser ut i karantänstider? Här kan du se hur "Mondos" hemmaträning går till:

    ”Mondos” motivationsproblem under karantänen

    I princip hela idrottsvärlden står stilla. För historiens bästa stavhoppare, Armand Duplantis, förpassas numera träningen till trädgården i Louisiana. Men när de flesta tävlingarna ställs in, däribland säsongens stora mål OS, blir motivationen ett problem för 20-åringen.
    23.32
    Danmarks gruppregel förlängs in i maj

    Förbudet för danskarna att samlas fler än tio personer förlängs fram till den 11 maj, meddelar landets regering. Gruppregeln om stopp för mer än tio personer infördes den 17 mars.

    Bestämmelsen gäller både för både offentliga utrymmen och privata arrangemang. Men bara under påskveckan registrerade den danska polisen 56 överträdelser mot samlingsförbudet.

    Regeringen har tidigare utfärdat ett förbud mot "större församlingar" fram till utgången av augusti månad. Det är dock inte helt klart hur många människor "större församlingar" omfattar.

    Förlängningen av gruppregeln sker samtidigt som delar av det danska samhället gradvis öppnar igen.

    (TT)

    00.24
    USA:s president Donald Trump sa på en presskonferens i Vita huset under fredagen att USA förmodligen går mot 60 000 till 65 000 coronadödsfall totalt. Presidenten gick dock inte närmare in på vad prognosen grundade sig på. Tidigare har amerikanska experter talat om att 100 000 till 200 000 amerikaner kan dö av viruset. 
     
    I dagsläget har över 37 000 personer rapporterats avlidna i covid-19 i landet, enligt John Hopkins University.

    På presskonferensen presenterade Trump också ett stödpaket för det amerikanska jordbruket. Enligt presidenten kommer jordbruksdepartementet skjuta till 19 miljarder dollar och paketet kommer bland annat bestå av direktbetalningar till lantbrukare och massköp av produkter, såsom kött och mejeriprodukter, som ska gå till personer som behöver det.
    01.37

    På grund av coronapandemin har den ekonomiska aktiviteten i Chile varit satt på paus i 45 dagar. Nu säger president Sebastián Piñera att man förbereder en "progressiv" omstart, skriver TT.

    - Vi förbereder oss för en gradvis öppning eller återöppning, med många försiktighetsåtgärder, säger presidenten.

    Fler än 9 200 fall av covid-19 har bekräftats i Chile och 116 personer har avlidit. Landets ekonomi väntas backa 2,5 procent på grund av pandemin, uppger TT.

    02.21
    Nigerias president Muhammadu Buharis stabschef, Abba Kyari, har dött efter att ha insjuknat i covid-19, skriver Reuters. Kyari testade positivt för corona i slutet av mars och avled på sjukhus, uppger flera lokala medier.
    02.39
    Brasiliens president vill öppna gränserna
    Brasiliens president Jair Bolsonaro vill att landets gränser öppnas för att få igång ekonomin, skriver TT.
    Bolsonaro har flera gånger liknat covid-19 vid en "liten influensa" och sparkade nyligen hälsoministern i landet efter oenigheter om hur pandemin ska hanteras.
    Medan den tidigare ministern, Luíz Henrique Mandetta, tog ställning för omfattande restriktioner har presidenten uttryckt att utbrottets allvar är överdrivet och vänt sig mot åtgärder som slår mot ekonomin. 

    Över 33 000 personer har bekräftats smittade av viruset och fler än 2100 personer har rapporterats avlidna i landet, enligt John Hopkins University.

    04.29

    Flera hundra personer trotsade regler om social distansering och samlades under fredagen i Huntington Beach i Kalifornien för att protestera mot den amerikanska delstatens coronarelaterade restriktioner, rapporterar CNN enligt TT.

    Liknande protester har genomförts i flera andra delstater, och president Donald Trump skrev i en rad inlägg på Twitter under fredagen att delstaterna Minnesota, Michigan och Virginia måste "befrias".

    TT skriver vidare att Trump under Vita husets dagliga presskonferens fick frågan om delstaterna borde lyfta sina stanna hemma-order.

    - Nej, men jag tycker att delar av vad de har gjort är för mycket, svarade han.

    06.51
    Senaste nytt om händelseutvecklingen i Sverige:
    Totalt 1 400 har avlidit i Sverige till följd av covid-19. Under fredagen uppgav Folkhälsomyndigheten att 67 nya dödsfall rapporterats in under det senaste dygnet.
    • Antalet tester för covid-19 kommer utökas. Nu ska även bland annat polis och räddningstjänst testas.
      07.06
      Trycket på Arbetsförmedlingen är hårt på grund av coronakrisen. Fackförbundet ST som har många medlemmar på Arbetsförmedlingen anser att extrapengarna myndigheten fått i vårbudgeten inte räcker, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
      Arbetsförmedlingen fick 330 miljoner extra i den nya budgeten. Men myndigheten hade redan tidigare begärt 200 miljoner för att klara av att öppna fler kontor, rapporterar Ekot.
      400 personer ska rekryteras till Arbetsförmedlingen.
      07.23
      Flera personer som har deporterats från USA till Guatemala var smittade av coronaviruset, enligt Alejandro Giammattei, Guatemalas president.
      Deporteringsflygen stoppades under en veckas tid på grund av viruset, men planen började flygas igen i måndags, skriver TT/Reuters.
      Oron i Guatemala är stor för att deporterade migranter ska ta med sig viruset in i landet, men den amerikanska regeringen har pressat landet att fortsätta ta emot migranterna.
      07.46
      60 nya dödsfall och 578 nya konstaterat smittade personer, de siffrorna rapporterade Mexiko in under fredagen, skriver TT/Reuters. Totalt har 550 personer dött i landet till följd av viruset, enligt Johns Hopkins-universitetet.
      08.10
      Gamla lämnades att dö på vårdhem
      31 människor har avlidit på ett kanadensiskt vårdhem där gamla människor i behov av vård lämnats vind för våg av sina vårdare. Dödsfallen har inträffat på bara några veckor. Två personer hade varit döda i dagar utan att någon märkt det. Minst fem av dödsfallen har konstaterad koppling till coronaviruset. De andra dödsfallen utreds.
      Händelserna vid vårdhemmet Residence Herron i en förort till Montreal utreds som grov försumlighet. När hälsomyndigheterna kallats till platsen efter att de flesta i personalen lämnat vårdhemmet hittades boende som var uttorkade och inte hade fått mat på flera dagar.
      Endast två sjuksköterskor fanns på plats för att ta hand om 130 boende.
      (TT)
      08.36
      Några ljusglimtar i coronapandemin
      15 april: Viss ljusning efter påskhelgen, biträdande statsepidemiologen "Försiktigt positiv"
      14 april: Spanien, Italien och Österrike lättar på vissa restriktioner. 
      13 april: I Stockholm överlever 80 procent av de som får intensivvård.
      9 april: Forskare på KTH har tagit fram antikroppstest.
      8 april: Goda prognoser för inrikessemester, enligt Tegnell.
      8 april: Kinesiska Wuhan lyfter sin mer än två månader långa karantän. 
      24 mars: Coronasmittade kan behandlas med blodplasma från tidigare sjuka.
      07.49
      Hållpunkter under lördagen:
      09.00-12.00: SVT sänder Helgstudion.
      Se programmet i spelaren ovan
      Programmet innehåller bland annat:
      09.05: Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi och Roland Söderholm, överläkare i internmedicin på Södertälje sjukhus, gästar studion.
      10.33: Matti Sällberg, professor Karolinska institutet, gästar studion för att tala om vaccin och medicin.
      11.10: Corona-läget i våra grannländer. Direktrapporter från Danmark, Finland och Norge.  

       
      • 14.00: Siffror från det senaste dygnet presenteras av Folkhälsomyndigheten. Det är ännu oklart om det blir en presskonferens i eftermiddag, vi håller er uppdaterade om detta.
      09.00
      Har ni aktuella siffror för antal smittade och avlidna i Sverige 18 april? Tack.
      @IkaJorum - Hej! Folkhälsomyndigheten presenterar siffrorna från det senaste dygnet klockan 14 varje dag. Titta in här igen vid den tiden, vi rapporterar siffrorna så fort de kommer. Ha en fin lördag!
      09.06
      Ska man gå och jobba ifall någon i familjen har Covid - 19 symtom? Ifall den andre inte uppvisar symptom? /Patrik
      @Patrik - Hej Patrik! Såhär skriver Folkhälsomyndigheten om detta:
      "Så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har några symtom kan de göra som vanligt och gå till skolan, förskolan eller jobbet. I familjer eller hushåll där någon är sjuk är det viktigt att vara uppmärksam på symtom."
      Här har du länken till Folkhälsomyndighetens frågor och svar-sida där de har skrivit detta: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/
      Ha en fin helg!
      09.11
      Det är många av er som vill ha svar på frågor i Helgstudion, så det är tyvärr inte möjligt att svara på alla. Men vi vidarebefordrar så många frågor som möjligt till experterna.
      09.26

      30 procent av de aktiva i öppenvården svarar att det är ”bristfällig” eller ”mycket bristfällig” tillgång till skyddsutrustning, enligt en enkätundersökning som Sveriges läkarförbund (SLF) gjort. Läs mer här:

      Läkarförbundet varnar för brist på skyddsutrustning i öppenvården

      SVT NyheterI en enkätundersökning som Sveriges läkarförbund (SLF) gjort svarar över 30 procent av skyddsombuden i öppenvården att tillgången till skyddsutrustning är bristfällig.
      09.32
      Specialistläkaren Sumaya Al-Shakarji berättar i sin videodagbok om läget på Rinkeby vårdcentral i Stockholm.
      Läs mer och titta på videodagboken här:

      Läkaren Sumaya: ”I början av pandemin var det ganska rörigt”

      SVT NyheterCoronapandemin har inneburit nya rutiner för många – inte minst de som jobbar inom vården. – I början var det ganska rörigt med nya direktiv flera gånger om dagen, säger Sumaya Al-Shakarji, specialistläkare.
      09.44
      Anders Wallensten som är biträdande statsepidemiolog svarade på några tittarfrågor i Helgstudion:
      Borde man inte ändra riskåldersgruppen till 60 år istället? 
      -Man kan diskutera det men de allvarligaste fallen är den äldre åldersgruppen och tittar man på den stora totalen är det en stor skillnad från 70 år och uppåt.
      Kan vi få se en masstestningen av coronaviruset? 
      -All testning måste ha ett vettigt syfte, vi testar inte bara för testa. De som behöver testas bör kunna testas. Det innebär bland annat alla som läggs in på sjukhus som är misstänka för covid-19 och vårdpersonal som jobbar nära med sjuka som ska veta om de ska vara hemma eller inte hemma. 
       
      09.55
      Kan man låta barnen leka vid lekplatser? 
      -Klart man ska låta sina barn leka ute. Det här är något vi måste vi hantera under lång tid. Barn måste få vara ute och motionerna annars kommer de må dåligt av andra anledningar. Det finns forskning som säger att viruset kan leva kvar på ytor under en längre tid men det betyder inte att det är tillräckligt mycket av viruset för att infekteras, säger Emma Frans som är doktor i medicinsk epidemiologi.
      Emma Frans tillägger också att det viktigaste är handhygienen, hålla avstånd och säger att det är självklart att barn måste få vara ute. 
      10.07
      Vad är flockimmunitet? 
      Det är när tillräckligt många personer är immuna i samhället för att hela befolkningen ska bli skyddad. Det uppstår via vaccination eller att många har genomgått infektionen och sen bli immuna. Hur många som behövs beror på hur smittsam den är men ungefär 50-60 procent behöver vara immuna för att det ska bli flockimmunitet. Man vet dock inte hur långvarig den här immunitet är, det är ett nytt virus och vi vet inte så mycket om det ännu. Vi kan ändå anta att en viss immunitet uppstår, säger Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi.
      10.10
      Om någon i ens familj är sjuk i covid-19 så får man fortfarande gå till jobbet själv om man är frisk, men man måste vara uppmärksam på symtom.
      - Har man möjlighet att jobba hemifrån är det bra att göra det generellt, men framför allt i sådana situationer, säger Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi, i SVT:s Helgstudion.
       
      10.17
      Klockan 10.33 kommer Matti Sällberg, professor Karolinska institutet, till Helgstudion för att prata om vaccin och medicin. Skicka gärna in era frågor till honom så skickar vi vidare dem till studion.
      10.46
      Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet, svarar just nu på era frågor om vaccin och medicin i Helgstudion.
      Coronaviruset verkar inte kunna förändra sig lika mycket som andra RNA-virus, säger han i programmet. Det är goda nyheter för möjligheterna att ta fram ett vaccin.
      Läsarfråga: Om det inte går att få fram ett vaccin, vad skulle det innebära?
      - Det skulle bli väldigt problematiskt, men det tror jag är osannolikt. Det här är ett virus som har genomgått sin stora förändring och bara det är en bra grundförutsättning för att ta fram ett vaccin, säger Matti Sällberg.
       
      11.12
      Nu är de medicinska experterna som deltar i den här morgonens Helgstudion klara för idag. Men programmet fortsätter fram till klockan 12.00 med bland annat direktrapporter från våra grannländer Danmark, Finland och Norge.
      Här är de experter som deltar i Helgstudion imorgon, söndag: 
      •  Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid institutionen för folkhälsovetenskap.
      •  Hedvig Glans, biträdande överläkare och chef för slutenvården på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
      • Jenny Petersson, Dagens industri, och Jan Nylander, ekonomisk kommentator på SVT, gästar studion och pratar om privatekonomi under coronakrisen.
      11.54
      Antalet dödsfall i USA har ökat och ligger nu på nästan 37 000. 700 000 personer har konstaterats vara smittade av viruset i landet.
      Protester mot reglerna om social distansering har dykt upp på flera håll i landet. Bland annat i delstaterna Ohio, Texas, Michigan, Virginia och Oklahoma, rapporterar CNN.
      11.55
      Så här är corona-läget i våra grannländer: 

      I Norge lanserades i torsdags en ny smittspridningapp "smittestopp" och redan nu har över en miljon har laddat ner den. Man hoppas att 60 procent ska ladda ner den vilket innebär 3- 3,5 miljon av befolkningen.

      - Den funkar så att om jag är på jobbet och någon i min närhet är smittad så får jag reda på det och får då sitta i karantän i 14 dagar för att se om jag blir sjuk, säger Joakim Reigstad från NRK.  

      I Danmark är Sverige ett stort samtalsämne.

      - Alla pratar om Sverige här, man tycker att det är galet att Sverige har varit så slapphänt och man följer utvecklingen noga, säger frilansjournalisten Anna Gjöres. 

      Finland som klarat smittspridningen bäst av alla de nordiska länderna hittills, införde redan tidigt tuffa regler: Man får inte röra sig mer än nödvändigt, man ska hålla sig hemma, allt är stängt, man får inte träffa mer än 10 personer samtidigt och personer över 70 år ska hålla sig inne. 

      - Det är klart befolkningen följer råden bra, men visst märks det att folket är trötta. Spritförsäljningen har ökat, mentala hälsan har blivit sämre och våldet har ökat. De tuffa reglerna har sitt pris, säger SVT:s Finlandskorrespondent Hasse Svens i Helgstudion.
       
      12.16
      Andrea Bocellis påskkonsert "Music for hope", som sändes från det hårt virusdrabbade Lombardiet i Italien, har nu över 37 miljoner tittare på Youtube, skriver TT. I konserten sjöng Bocelli i och utanför Duomokatedralen, och i sändningen syns bilder från europeiska storstäder som är tömda på folk.
       
      12.20
      Cooköarna fria från corona
      Cooköarnas premiärminister Henry Puna säger att Stillahavsnationen är fri från covid-19.
      Hundratals tester har genomförts på ön och alla har kommit tillbaka med negativt resultat, sade Puna under ett tal till nationen på fredagskvällen, rapporterar Cook Island News.
      Nu ska de åtgärder som infördes mot coronaviruset i mars lättas. Skolorna öppnar igen på måndag, resor inom landet tillåts, vissa sporter får återupptas och kaféer och restauranger kan öppna igen så länge avstånd mellan människor kan säkerställas.
      (TT)
       
      12.33
      Över 1 000 personer har dött till följd av coronaviruset i Afrika, rapporterar AP. Totalt 19 800 personer, i 52 av Afrikas 54 länder, har konstaterats smittade av viruset. Enligt Världshälsoorganisationen WHO är det dock troligt att mörkertalet är stort, då möjligheten att utföra tester har varit liten i många av länderna.
      13.01
      Konsumentverket har sedan 1 mars fått in 117 anmälningar mot flygbolag från missnöjda biljettinnehavare. Källor inom resebranschen bekräftar för SVT att flygbolag väljer att bryta mot EU:s regelverk för att överleva coronakrisen.

      Resenärer får inga pengar när flygbolag bryter mot EU:s regler

      SVT NyheterÄr du en av de tiotusentals människor som köpt biljetter till flyg som blivit inställda in på grund av coronaspridningen och reserestriktioner? Enligt EU:s regler har du rätt att få pengarna tillbaka direkt, men det lär bli svårt då krisen för passagerarflyget snabbt blir allt djupare.
      13.15
      Trots farhågor – vitare påsk för svensken

      Det blev färre påsksnapsar i Sverige i år. Preliminära siffror från Systembolaget visar att alkoholkonsumtionen runt om i landet gick ner med tre procent jämfört med i fjol, skriver DN.

      - Inköpen under påskveckan hamnade på 13,7 miljoner liter alkoholhaltig dryck, 3 procent lägre än inköpen på Systembolaget under påskveckan 2019, 14,1 miljoner liter, säger systembolagets vd Magdalena Gerger i en intervju med tidningen.
      (TT)
       
      13.35
      Drottning Elizabeth, som fyller 94 år den 21 april, ställer in sitt födelsedagsfirande. Den brittiska monarken har också bett om att de traditionsenliga salutskotten som brukar skjutas från olika platser i London under kungliga födelsedagar ska ställas in, då hon tycker det är olämpligt att genomföra under coronakrisen, rapporterar Reuters.
      13.39
      För att hylla sjukvårdspersonal kommer en virtuell konsert arrangeras natten mot söndagen. Där kommer bland andra J Balvin, Celine Dion och Stevie Wonder uppträda.

      WHO samlar världens största artister i virtuell konsert

      SVT NyheterLåter det osannolikt att J Balvin, Celine Dion och Stevie Wonder uppträder under samma kväll? Det är just vad de ska göra. De, och många andra av världens största artister, ska uppträda i en virtuell konsert som arrangeras av WHO natten mot söndagen. SVT kommer att sända den direkt.
      13.44
      Nordkorea verkar bekräfta coronavirusfall
      Fall av coronavirus har bekräftats i Nordkorea, medger myndighetsföreträdare. Tidigare har diktaturen hävdat att inga fall förekommit.
      Medgivandet skedde i föreläsningar som statliga representanter höll inför organisationer och grannsamverkansgrupper i landet, rapporterar radiokanalen Radio Free Asia med hänvisning till flera källor. I anförandena hette det att covid-19-fall bekräftades redan i slutet av mars, men man talade inte om hur många.
      Sjukdomsfall ska ha förekommit i huvudstadsområdet Pyongyang och i provinserna Södra Hwanghae och Norra Hamgyong.
      (TT)
       
      13.50
      E-handelsjätten Amazon har börjat använda värmekameror i sina lagerlokaler för att upptäcka feber hos sina medarbetare, rapporterar Reuters. Personer har konstaterats smittade på fler än 50 lager i USA som tillhör Amazon.
      13.54
      Hur blir det med SVT 2, kl 14 idag?
      @Sonja - Hej Sonja! Folkhälsomyndigheten håller ingen presskonferens idag, men de kommer fortfarande att rapportera in siffror klockan 14.00, precis som vanligt. Vi följer givetvis detta i vår rapportering.
      14.12
      Hej!
      Kommer den virtuella konserten inatt sändas på tv eller bara på nätet?

      Tacksam för svar!
      @Sara - Hej Sara! Den sänds bland annat i SVT1. Sändningen startar klockan 01.50.
      14.13
      Kan jag resa till Etiopien 1 juni?
      @MohammedSaed - Hej! UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder till och med den 15 juni 2020. Du kan läsa mer här: https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/
      14.17
      Hej!
      Är det okej att vara ute med snuva som orsakas av pollenallergi samt med behov av att snyta sig ofta?
      @@InteCOVID-19 -
      Hej!
      Såhär skriver Folkhälsomyndigheten om detta:
      ”Både covid-19 och pollenallergi kan ge milda förkylningssymtom. Därför är det svårt att till en början bedöma om dina symtom beror på allergi eller om du smittats av sjukdomen.

      Se till att stanna hemma även om du får milda symtom som snuva, lätt hosta eller ont i halsen. Medicinera som vanligt för din allergi. Om symtomen inte förvärras, medicineringen hjälper och du bedömer att dina symtom sannolikt beror på allergi behöver du inte vara hemma.

      Tillkommer nya symtom som du inte kopplar till din allergi eller om du får feber, ska du stanna hemma tills dessa symtom försvinner och ytterligare två dagar.”

      Här kan du läsa mer: 

      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/pollenforskaren-sa-vet-du-att-det-allergi-och-inte-ar-covid-19

      14.25
      Kan det finnas virus på t.ex apelsiner jordgubbar och div. grönsaker och hur ska man i så fall förhålla sig till det
      @BrittMartinsson -
      Hej Britt!
      I denna frågan hänvisar jag till Livsmedelsverket. 
      De skriver att risken för att smittas av coronaviruset är mycket liten när man tar på, eller äter, frukt och grönsaker.
      Här kan du läsa mer:
      14.44
      Åter: ljusglimtar?
      @Xz - Hej! Nu är ljusglimtarna tillbaka bland de pinnade inläggen (de som syns längst upp i chatten).
      14.54
      Kan man se konserten efteråt på SVT play?
      @A - Ja, den kommer att finnas på SVT Play du kommer att kunna se den i upp till 72 timmar efter sändningsdatumet. Här är länken: https://www.svtplay.se/video/26401930/one-world-together-at-home
      14.55
      Hur hög temperatur ska man ha för att det ska räknas som feber?
      @Gunilla - Temperaturer på 38 grader och högre räknas som feber. 
      14.56
      Hur många bekräftade fall av Covid 19 finns det i Saudiarabien?
      @Ibrahim. - Saudiarabien har 7142 bekräftade fall hittills, enligt Johns Hopkins university.
      15.02
      Hur har Folkhälsomyndigheten förklarat skillnaden i smittspridning mellan Sverige och våra grannländer, om man räknar bort den effekt smittan på äldreboenden i Sverige medför? Verkar som Sveriges kurva, även när man räknar bort de dödsfall som avser äldre på äldreboenden, är mycket brantare. Tack på förhand för klargörande!
      Mvh, Anna Lena
      @AnnaLena - Till en början pratades det mycket om att länderna låg på olika nivåer i utvecklingen av virusspridningen. Men jämför man Sverige med våra nordiska grannländer så ligger vi högre i både antal och andel, även om man tar i beaktande att de inte kommit lika långt som oss i utvecklingen. Enligt Tom Britton, professor i matematisk statistik, beror det på att vi har valt olika strategier. Läs mer här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/matematikprofessorn-grafen-ar-missvisande
      15.09
      Jag ska städa hos en barnfamilj och hos ett par. Finns det risk att det kan sitta virus på dörrhandtag diskbänk etc. De har inga symtom de som bor där.
      @Matilda - Enligt Livsmedelsverket behöver du inte oroa dig. Risken för att bli smittad med coronavirus genom så kallad indirekt kontaktsmitta som när man rör vid ytor eller redskap bedöms vara mycket liten. Det har inte rapporterats att någon har smittats med det nya coronaviruset genom att ta på ytor eller föremål där viruset finns. Läs mer här: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/coronavirus/konsument
      15.11
      Totalt 15 464 personer har avlidit på sjukhus i Storbritannien. Siffran ökade alltså med 888 personer. 357 023 personer har testats, av dem har 114 217 fått ett positivt resultat, uppger landets hälsominister enligt Reuters.
      15.17
      Känner oro för småbarnsföräldrarna! Är de i riskzonen?? Man ska äta bra, motionera lagom och sova mycket.
      @MarianneJonsson - Att enbart vara småbarnsförälder utan att tillhöra en riskgrupp, utgör ingen större fara. Här kan du läsa mer om riskgrupperna: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/ovrigt/identifiering-av-riskgrupper-covid19.pdf
      15.17
      Kommer den direktsända konserten att sändas i SVT-Play också?
      @HelleNoorlindBrage - Ja, den kommer att sändas i SVT Play.
      15.23
      Minst 20 personer som arbetar i Afghanistans president Ashraf Ghanis palats har testats positivt för coronaviruset, skriver TT.
      Den 70-årige presidenten har beslutat att begränsa huvuddelen av sin kontakt med personalen till digital kommunikation, uppger regeringskällor. Han uppges endast träffa en handfull av sina medarbetare personligen.
       
      15.30
      Sveriges utrikesminister Ann Linde twittrar att ett plan med svenskar har landat i Sverige:
      "Igår landade flyg från Marocko där @SwedeninMA och UD hjälpte ett 100-tal svenskar & ytterligare 200 EU-medborgare att återvända hem. I morse landade ett extrainsatt flyg från Gambia med ett 200-tal svenskar efter ett nära samarbete mellan UD, ambassadören @maria_leissner & @SAS."
      15.32
      Hej! Räknas gravida i riskgrupp i Sverige? Ska man åka till jobbet om man är gravid eller jobba hemifrån?
      @Melissa - Gravida tillhör inte en riskgrupp i Sverige. Enligt WHO finns det inget som tyder på att gravida drabbas värre. Läs mer här: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding
      15.37
      Ser att människor i vissa stater i USA "protesterar" emot social distansering. Jag tänker så det knakar, men jag förstår inte vad syftet är att protestera mot det? Tror man att det är en politisk sak att hålla en social distans? Förstår man inte hur farligt viruset är för folkhälsa och samhälle, eller vad är det frgan om egentligen med dessa protester? Förklara gärna!
      @Louise - Det handlar om att folk till exempel anser att delstaten inte ska avgöra om en person ska hålla sig hemma heller vems arbete som är samhällsviktigt.
      15.44
      Jag fick för drygt två veckor sedan tryck över bröstet, torrhosta och lite ont i lungorna. Dock ingen feber. Hostan sitter kvar till viss del. Kan jag ha eller haft corona?
      @Markus - Vi kan inte säga om du har varit smittad eller inte, men med tanke på symptomen du har rekommenderas du att stanna hemma till dess att du varit symptomfri i två dagar.
      15.50
      Hur ser situationen ut i Grekland? Kan man åka dit? Är flygplatsen stängd? Kan man få pengar tillbaka i fall det går inte att resa?
      @Gabrielebellokantor - UD avråder från alla icke nödvändiga resor utomlands just nu. Läs mer här: https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/utlandsresor--avradan-for-alla-lander/
      15.53
      Om det är ok enligt livsmedelsverket att äta hämtat o s v varför är det då viktigt att inte peta sig i ansiktet (mun) med otvättade händer. Enligt Tegnell så dör virus i magen om man äter upp det. Förstår inte skillnaden...
      @Catrin - Att du inte ska ta dig i ansiktet handlar mycket om att viruset inte ska nå slemhinnor, till exempel dina ögon.
      15.59
      Kroatien förlänger nedstängningen av samhället till 4 maj, men ska även se över möjligheten att successivt lätta på restriktionerna, uppger Reuters. 
      Kroatien har 1 832 bekräftade fall och 39 avlidna. 
      16.06
      Jag förstår att en del av er kan känna att det är svårt att ta in tuff information. Påminner därför om detta, som kanske kan göra er lite gladare: 

      WHO samlar världens största artister i virtuell konsert

      SVT NyheterLåter det osannolikt att J Balvin, Celine Dion och Stevie Wonder uppträder under samma kväll? Det är just vad de ska göra. De, och många andra av världens största artister, ska uppträda i en virtuell konsert som arrangeras av WHO natten mot söndagen. SVT kommer att sända den direkt.
      16.12
      När man rapporterar avlivna per dag,, är det totalt avlivna i Sverige eller bara personer som har avlivit på covid19
      @Paula - Det handlar om personer som avlidit i covid-19.
      16.15
      Uzbekistan förlänger restriktionerna i landet till 10 maj.
      16.25
      Antalet smittade med coronavirus kan vara tiotals gånger högre än vad man tidigare trott, enligt en studie från det ansedda Stanford-universitet i USA, rapporterar The Guardian.
      Slutsatsen bygger på testresultat från 3 330 personer i kommunen Santa Clara i Kalifornien. Forskarna letade efter antikroppar mot virussjukdomen covid-19. Metoden var stickprov i ett finger. Provsvaret visade om personen haft viruset och tillfrisknat, skriver TT.
      16.29
      Hur vanligt är det att vara smittad utan ha feber? Har haft hostattacker som jag inte haft på över 20år, sjukdomskänsla men har varken feber eller har ont i halsen.
      @Marcus - Att ha lindriga symptom är vanligt när man är smittad. Det behöver dock inte betyda att du är det. Oavsett bör du vara symptomfri i två dagar innan du träffar andra.
      16.37
      Varje gång jag jobbar med direktrapporteringen här brukar jag påminna om en länk som förhoppningsvis gör er lite glada. Här kommer den:

      Se och le-generatorn

      SVT NyheterMed SVT:s Se och le-generator får du lite andningsrum - tryck på knappen och låt maskinen välja ett klipp som garanterat får dig att dra på smilbanden.
      16.57
      Invånare i New York kan nu rapportera folk som inte håller social distans, enligt CNN. Invånarna uppmuntras nu att med hjälp av en ny tjänst fotografera när många människor är samlade på en plats, och skicka bilden till ett nummer som går till myndigheterna.
      17.11
      Är ju över 10% döda av de smittade är det sån i alla länder?
      @ole - Det finns inga siffror på hur många som är smittade i Sverige. Den siffran som finns handlar om bekräftade smittade, men antalet faktiska smittade är oklart.
      17.17
      I Heliga gravens kyrka i Jerusalem har den heliga elden tänts, skriver TT. Tiotusentals ortodoxa kristna vallfärdar vanligtvis dit för att bevittna händelsen, som infaller lördagen innan den ortodoxa påsken inleds. Men i år omöjliggörs detta av de strikta karantänsregler som införts för att förhindra spridningen av coronaviruset.
       
      17.28
      Kanadas premiärminister, Justin Trudeau, säger enligt AP att Kanada och USA har kommit överens om att fortsätta hålla gränsen stängd för icke nödvändiga resor i 30 dagar till.
      17.40
      Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, poängterar att läget på intensivvården i Stockholm fortfarande är ansträngt.
      - Vi vårdar fler än dubbelt så många patienter som normalt på intensivvården. Arbetssituationen för våra medarbetare är väldigt pressad, säger Sparrelid till TT.
      - Antalet patienter ser inte ut att öka heller, men att det lättar är lite för tidigt att säga, fortsätter hon.
      17.53
      Till er som undrar kring vilka det är som har avlidit: Den värst drabbade åldersgruppen är personer 80–90 år, som står för 617 av dödsfallen, enligt TT. 342 avlidna var över 90 år. Endast 23 personer under 50 har avlidit i covid-19 i Sverige.
      17.58
      En del butiker har fått öppna i Teheran i Iran, efter att dödstalet sjönk till 73, det lägsta i landet på över en månad, enligt The Guardian.
      17.59
      Kanadas bekräftade fall har ökat från 30 670 till 32 412. Antalet avlidna har ökat från 1 250 till 1 346, uppger Reuters.
      18.03
      Dödssiffran i Spanien är nu över 20 000. Efter en ökning med 565 virusdöda det senaste dygnet landade lördagens facit på 20 043, enligt hälsodepartementet. Bara i USA och Italien är siffrorna ännu mer dystra, skriver TT.
      Antalet bekräftade coronasmittade i landet har stigit till över 191 000. Men trenden pekar neråt vad gäller avlidna, inlagda på sjukhus och intensivvårdade, uppger epidemiologen Fernando Simón som koordinerar hälsodepartementets insatser.
       
      18.13
      Spaniens officiella dödstal är ifrågasatt. Enligt kritiker har omfattningen underrapporterats eftersom bara de som testats positivt ingår, skriver TT. Det betyder att icke-testade avlidna på vårdhem och äldreboende inte synts i statistiken från flera av landets 17 autonoma regioner som själva sköter hälsovården.
      18.20
      Även Azerbajdzjan förlänger restriktionerna i landet till 4 maj.
      18.41
      För första gången sedan 1 april ligger det dagliga dödstalet i New York under 550. 540 dödsfall rapporterades.
      Sjukhusen rapporterar dock över 2 000 fall av nya covid-19-patienter varje dag. 
      - Vi är inte på platån längre, men vi är fortfarande inte i ett bra läge, varnade han dock, och påminde om att mer än 2 000 människor det senaste dygnet lagts in för sjukhusvård på grund av coronaviruset, säger guvernören Andrew Cuomo.
      18.53
      För att frågorna vi svarar på inte ska bli för upprepande vill jag påminna om denna länk där ni hittar svar på många vanliga frågor:

      Guide: Här besvaras de vanligaste frågorna om coronaviruset

      SVT NyheterHjälper munskydd mot coronaviruset? Vad är skillnaden på corona och covid-19? Här sammanfattas den mest efterfrågade informationen om coronaviruset och dess spridning.
      19.04
      Turkiet har nu 82 329 bekräftade fall enligt landets hälsominister, och är nu landet med flest bekräftade fall i Mellanöstern.
      19.14
      Den svenske toppdiplomaten och företagsledaren Erik Belfrage gick bort under natten till lördagen i covid-19, skriver Aftonbladet. Han blev 76 år.
      19.21
      Teheran i Iran har öppnats upp igen trots hälsomyndigheternas rekommendationer, skriver New York Times.
      19.23
      I Frankrike har antalet som vårdas på sjukhus sjunkit för fjärde dagen i rad. Siffran har nu gått ner från 31 190 i går, till 30 639 i dag.
      Dödstalet har dock ökat från 18 681 till 19 323.
      19.33
      Uttråkad nu i coronatider? Här får du något kul att göra:

      Så gör du för att skicka in din video

      SVT NyheterPå SVT Nyheter vill vi berätta era historier från coronavardagen. Därför vill vi nu få in era videoklipp på hur dagarna ser ut under coronakrisen.
      19.43
      Marocko förlänger restriktionerna till 20 maj, enligt The Guardian. Landet har 2670 bekräftade fall, 137 dödsfall.
      19.51
      Jag bara undrar när ska detta ta slut
      @MarkusJönsson - Tyvärr finns det inget svar på den frågan just nu. Jag förstår att det känns tungt och jobbigt, men försök hålla modet uppe ett tag till.
      20.27
      Spaniens premiärminister uppger att han kommer att be parlamentet om att förlänga nödläget i landet ytterligare 15 dagar, till 9 maj, uppger Reuters.
      22.22

      Mitt i coronapandemin ska Serena Williams tränare Patrick Mouratoglou anordna en tennisturnering på sin akademi i södra Frankrike, skriver TT. Träningsturneringen ska pågå under fem helger med start 16–17 maj, arrangeras utan publik men tv-sändas, och följa de lokala restriktionerna kring social distansering.

      23.21
      God kväll och tack för att ni följer direktrapporteringen hos oss! Vi fortsätter att uppdatera med den senaste händelseutvecklingen under natten men kommer som regel inte ha möjlighet att svara på några frågor förrän imorgon bitti.

      Och ett litet tips till alla er andra som också är vakna i natt: missa inte vår direktsändning av WHO:s virtuella konsert som startar klockan 01.50 här på webben och på SVT1.
      01.32
      Hittar inte Konserten som sänds nu, kan ni va snäll å länka?
      Tack på förhand !
      @Panik - Hej! Vi på SVT startar vår sändning klockan 01.50 på SVT1 och här på webben. Vi sänder sedan hela den två timmar långa livegalan direkt.
      01.50
      Lady Gaga, Lizzo, Paul McCartney, Stevie Wonder, Celine Dion, Alicia Keys, Elton John... Listan på de världsartister som deltar i nattens One World-gala kan göras lång. Evenemanget är ett initiativ från bland andra WHO och artisterna har en sak gemensamt med publiken: de är tillsammans – men hemma. Här kan du se hela galan direkt:
      01.59
      Hopp om frisk luft för spanska barn

      Sedan nödläget infördes den 14 mars har 8,3 miljoner barn i Spanien varit tvingade att hålla sig hemma. De har inte som sina föräldrar fått möjlighet att gå och handla eller gå ut med hunden.
      Men snart kan en del av dem få komma ut och leka – under begränsade former.
      Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger att från den 27 april ska barn få möjlighet att lämna bostaden varje dag. Han vill också förlänga det nationella nödläget till den 9 maj.
      (TT)