SVT rapporterade · Corona 10 - from 19/4

Spanien tillåter barn att gå ut

Många föräldrar i Spanien drog en lättnadens suck på onsdagen, då regeringen beslutade att barn ska tillåtas gå ut för kortare promenader. Landet införde restriktioner, bland de strängaste i världen, för en dryg månad sedan i syfte att hindra spridningen av coronaviruset.
Lättnaderna i restriktionerna, som gäller barn under 14 år, skedde efter folkligt missnöje med karantänen. Högljudda protester har genomförts i hemmen, bland annat genom att banka med kastruller på balkongerna.
Karantänen har enligt psykologen Iban Onandia bland annat lett till ångestproblematik, aggressivitet och andra beteendeförändringar.
Spanien är ett av de värst drabbade länderna i Europa. Drygt 21 700 människor har avlidit i sviterna av covid-19. Landet har registrerat över 208 000 fall av smittan. (TT)
 
Några av de stora nyheterna just nu:
- Oljepriset på världsmarknaden dyker till nya bottennivåer i coronakrisens spår. Läs mer här och här
- Utrikesminister Ann Linde kritiserar EU-förslaget om coronaobligationer.
- Flera länder, bland annat Kina, Tyskland och Storbritannien, har börjat testa potentiella vaccin mot coronaviruset på människor.
- Folkhälsomyndigheten drar tillbaka rapport efter felaktig uppgift om antalet smittade. Läs mer här
Några ljusglimtar i coronapandemin:

•  21 april: Nioåring med covid-19 träffade 172 personer men smittade ingen. Det stärker hypotesen att barn inte smittar i lika stor utsträckning som vuxna. Läs mer här
•  20 april: Italien rapporterar det lägsta antalet nya bekräftade smittfall på ett dygn sedan den 10 mars.
•  20 april: Norge öppnade upp alla förskolor i landet. Nästa vecka planerar landet att öppna grundskolans klasser 1-4. Läs mer här
•  18 april: 125 coronasmittade personer har reagerat positivt på ebolamedicin. Läs mer här
•  15 april: Danmark öppnar upp delar av skolan igen. Läs mer här
•  14 april: Spanien, Italien och Österrike lättar på vissa restriktioner. Läs mer här
•  13 april: I Stockholm överlever 80 procent av de som får intensivvård. Läs mer här
00.17
Hej och välkomna till direktrapporteringen! Under natten kommer den gå in i ett lågintensivt flöde. Först i morgon svarar vi på frågor igen.
22.26

Vad gör covid-19 dödligt?

SVT NyheterDet är fortfarande många frågetecken kring varför sars-cov-2 går ner i kroppen hos vissa personer, och som det verkar, inte hos andra. SVT har pratat med Anders Sönnerborg, professor och överläkare, som förklarar vad som händer i kroppen från att vi blivit smittade till att vissa avlider.
21.58

Smittskyddsläkaren: Umgås inte med någon du inte brukar träffa

SVT NyheterStäm inte träff med någon du inte till vardags umgås med. Så hårt uttrycker sig Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm, i Aktuellt. Han tycker att detta krävs för att stoppa en utökad smittspridning av det nya coronaviruset, framför allt i Stockholmsområdet. 
21.44
I Frankrike har ytterligare 544 personer dött till följd av covid-19. Sammanlagt är det nu 21 340 personer som har dött till följd av sjukdomen i landet. Frankrike är det fjärde värst drabbade landet, sett till antalet döda, tätt efter Spanien, vars dödssiffra nu ligger på 21 717, det rapporterar Reuters. 
21.32
Hej
Hur kommer det sig att ni tagit bort sidan med grafer på antam smittade och avlidna i Sverige och övriga världen.
Tack för det arbete i lägger ner, Ni måste bli trött ni också.
Mvh Jan Grann
@JanGrann - Hej Jan, är det vår grafiksida du menar? Den hittar du här. 
21.11

Luftföroreningar kan ligga bakom höga dödstal i covid-19

SVT NyheterPersoner som länge bott i områden med höga halter av luftföroreningar har 15 procent större risk att dö i covid-19 än personer som bor i områden med lägre halter, visar en studie från Harvards Universitet. 
21.04
Vaccinförsök på människor godkänt i Tyskland
 
Ett projekt i Tyskland har fått grönt ljus för test på människor av ett potentiellt vaccin mot coronaviruset – ett av en handfull sådana försök i världen.
I den första fasen ska 200 fullt friska frivilliga mellan 18 och 55 år i Tyskland få olika varianter av ett möjligt vaccin.

Den tyska tillståndsmyndigheten PEI godkände på onsdagen samarbetet mellan det tyska företaget Biontech och den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer.
Försöket ska inledas "i slutet av april", enligt Biontech vd Ugur Sahin. De första resultaten väntas vara sammanställda i månadsskiftet juni-juli.
PEI skriver att den andra fasen ska innefatta även frivilliga från högriskgrupper och att målet är att ett vaccin ska vara klart "så snart som möjligt".
Biontech och Pfizer hoppas också att inom kort få godkänt av amerikanska myndigheter för tester på människor i USA.

Experter har sagt att det kan ta mellan ett och ett och ett halvt år innan ett vaccin är klart.
På torsdag inleds tester på människor i ett annat projekt, vid Oxford-universitetet och Imperial College i London. Där ska 510 frivilliga mellan 18 och 55 år delta i den första fasen.
Enligt ansvariga på Oxford-universitetet är chansen för att lyckas ta fram ett fungerande vaccin 80 procent.
Närmare 2,6 miljoner bekräftade fall av smittade finns i världen i dag, och cirka 170 000 dödsoffer har krävts enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitetet.(TT)
 
20.53
Spotify inför donationsknapp för artister

Musiktjänsten Spotify inför en ny funktion för användare som vill donera pengar direkt till sina favoritartister, för att stödja dem under coronakrisen.
Funktionen, som heter Artist fundraising pick, innebär att artister och musikskapare som är knutna till tjänsten kan lägga till en donationsknapp på sin profilsida.
"Först och främst innebär funktionen att artister som vill samla in pengar för att stödja sig själva, sina band eller sin personal kan göra så via sin artistprofil på Spotify", skriver tjänsten på sin hemsida.
Det finns också möjlighet för artister att rikta en insamling till något av de stödinitiativen som redan har lanserats för musikindustrin.
Förra månaden höjdes röster från artister om att Spotify borde dela ut högre ersättning för strömmande låtar under den pågående krisen.
Spotify har tidigare fått hård kritik för sin ersättningsmodell för anslutna artister. Bland annat har världsstjärnan Taylor Swift kallat tjänsten för ett "experiment som inte kompenserar låtskrivare och artister på ett rättvist sätt". (TT)
 
20.36

Analys: Den som tror att döden i sig fäller Trump har sannolikt fel

SVT Nyheter”Jag tvekade en stund innan jag berättade. Min fästmö som bor i New York var ju redan orolig nog för coronapandemin som det var. Men det var till sist omöjligt att låta bli, särskilt som tv-sändningarna säkerligen skulle nå henne i alla fall”, skriver SVT:s Fouad Youcefi.
20.35
Hej! Vad innebär egentligen "bekräftade fall"? Är det så att varje bekräftat fall innebär att den personen läggs in på sjukus på vård?
@Undrande - Hej, med bekräftade fall menas att personen har testat positivt för covid-19. 
20.32
Littfest överlever till nästa år

Det blir ingen Littfest i Umeå i år, men den internationella litteraturfestivalen kommer att överleva till nästa år.
Det meddelar arrangörerna på sin Facebooksida. Tack vare att en majoritet av biljettinnehavarna inte begärt sina pengar tillbaka och att bidragsgivare och samarbetspartners som Umeå kommun, Statens kulturråd med flera visat stor välvilja går ekonomin ihop.

"Littfest lever vidare – tack vare er alla. Om denna omtumlande period har skänkt oss något är det hopp om förenings- och litteratursverige. Dessa uppvisningar i omtanke har inte bara visat sig vara nödvändigt för att vi rent praktiskt ska kunna fortsätta driva Littfest kommande år, solidariteten som visats upp har också bidragit med nödvändig lust och vilja att revanschera oss – som kanske annars hade saknats efter ett förlorat år. Arbetet med Littfest 2021 kommer snart, alltså tack vare alla er som hjälpt till, att påbörjas igen. Vår enda farhåga just nu är en fortsatt pandemi", heter det i uttalandet. (TT)
 
19.51

MSB planerade stor kampanj för ”corona-appen” – skulle marknadsföras med mass-sms

Ett digitalt självtest som skulle spridas genom massutskick av sms och ge myndigheterna nya data om coronapandemin. Det var planen från MSB. Men den har stött på bitvis hård patrull visar dokument som SVT tagit del av.
19.50
I Frankrike genomförs drive-in-tester för coronaviruset. På bilden syns en fransk hälsoarbetare ta prover på en förare i Paris.
Det är nu över en månad sedan Frankrike beslutade att stänga ner landet för att förhindra spridningen av viruset.  
Foto: AFP
19.40

Miljardstöd till EU-grannar i viruskamp

EU-kommissionen erbjuder drygt 33 miljarder kronor till tio grannländer i söder och öster för att hjälpa till mot coronakrisens ekonomiska effekter.

Stödet diskuterades även när EU:s utrikesministrar höll ännu ett webbmöte om coronaläget.

- Det är väldigt viktigt att vi ger stöd till EU:s grannskap. Om man inte gör det så riskerar man också en smittspridning i EU, för en del i grannskapet ligger efter oss och då kan man få en andra våg, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Största enskilda stödposten föreslås gå till Ukraina med 1,2 miljarder euro – drygt 13 miljarder svenska kronor.

(TT)

19.07

Personer som har genomgått en organtransplantation kommer att räknas till de riskgrupper som kan få smittbärarpenning på grund av coronaviruset, enligt socialminister Lena Hallengren (S), rapporterar Dagens Nyheter. 

Ersättningen ska betalas ut till personer som inte kan jobba hemifrån men tillhör en riskgrupp och därför inte bör gå till jobbet. 

Enligt Socialstyrelsen kan även cancersjukdom, fetma och kombinationer av kroniska åkommor som hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, njursvikt, kol med flera vara riskfaktorer. 

18.53

På onsdagen rapporterades 437 nya dödsfall i Italien vilket innebär att 25 085 avlidit till följd av Covid-19 i landet, rapporterar Reuters. Det är en minskning jämfört med tisdagen då 534 dödsfall registrerades.

18.48
UD avråder fram till 15 juni onödiga resor. Om jag har nödvändig resa att gör i utlandet behöver jag ha tillstånd för de för att resa? Eller kommer jag stoppas vid gränserna?
@Iva - Det beror på vart du ska resa, men många länder har infört inreseförbud eller kräver att personer som reser till landet ska sitta i karantän innan de släpps in. Du kan också få problem med hemresan eftersom många flygresor ställts in.
18.31
Globalt har nu 2,5 miljoner fall av coronasmitta och över 160 000 dödsfall rapporterats in till Världshälsoorganisationen WHO

- Vi kommer att behöva dras med det här viruset under en lång tid och det kan lätt återetablera sig, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens på onsdagen. 
I västra Europa verkar virusspridningen ha stabiliserats och börjar till och med avta men situationen i Afrika, Central- och Sydamerika samt östra Europa är oroväckande, enligt WHO. 
 
Han säger också att WHO fått in rapporter från många länder om diskriminering relaterat till det nya coronaviruset. 

- Stigma och diskriminering är aldrig acceptabelt någonstans, någonsin och måste bekämpas i alla länder. 
17.57
I New York har 474 dödsfall rapporterats in det senaste dygnet, vilket är den lägsta dygnsnoteringen sedan första april, rapporterar Reuters. 
 
17.51
Var finns grafen där man kan se antal döda per dag med eftersläpningarna inkluderade?
Hej! Här är en skärmdump av det diagram som visades under dagens presskonferens. De gröna staplarna är "avlidendatum inrapporterade det senaste dygnet".
17.36
Jag undrar bara, varför stänger vi inte skolan, om ni sagt att man måste vara säker. Vi kan ju använda oss av distansundervisningen. Vi bär bara på smittan hem, så att antalet smittade höjs. Speciellt våra föräldrar som är i riskgruppen.
@Asgede - Enligt Folkhälsomyndigheten bedömning skulle en stängning av landets skolor ha en liten effekt på smittspridningen. Det skulle också leda till att personer som arbetar inom så kallade samhällsviktiga verksamheter, som exempelvis vården, tvingas stanna hemma eftersom de behöver ta hand om sina barn. Här kan du läsa mer.  
17.23
I staden Lahore i Pakistan är förberedelserna inför fastemånaden ramadan fler än vanligt. Bland annat desinficeras moskéer och på golven placeras markeringar ut för var man får be för att se till att den sociala distanseringen upprätthålls. 
Många länder i Mellanöstern med stor muslimsk befolkning väljer nu att stänga moskéerna helt eller begränsa verksamheten på grund av coronaviruset. Även i Sverige hålls moskéerna stängda under ramadan.
 
Foto: AFP
16.45
Stefan Löfven avslutar presskonferensen med att upprepa att varje person har ett ansvar att fortsätta följa rekommendationerna framöver.
 
- Det är fullt förståeligt att man vill veta när man kan börja leva sitt normala liv. Vi kan inte komma med något datum. Tänk inte veckor utan tänk månader, och det gäller även om det är vackert väder, säger han. 
16.41
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson: 

- I år blir det inga folksamlingar runt majbrasor eller demonstrationståg. Det här påverkar också religiösa högtider. Av smittskyddskäl håller moskéerna stängt under Ramadan som inleds imorgon. 
 
- Och det är direkt olämpligt med större bjudningar i samband med högtider, säger han. 
16.37
Socialminister Lena Hallengren (S) lyfter tillgången till skyddsutrustning. 
- Regeringen kommer imorgon att besluta att Socialstyrelsen kostnadsfritt ska erbjuda handsprit till äldreomsorgen, hemtjänsten och annan omsorg i hela landet. Det rör sig om 120 tusen liter handsprit. 
16.35
- Sommaren 2020 kommer också att bli ovanlig. Sommarplaner kommer att förändras och midsommarfirandet blir med alla sannolikhet annorlunda. Utrikesdepartementet kan komma att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor längre än 15 juni, säger statsministern.
16.33
- Alla krögare ska veta att kommuner och smittskyddsläkare kan komma att stänga restauranger och barer om man inte håller sig till reglerna, säger Löfven.
16.32
Statsminister Stefan Löfven (S) inleder presskonferensen med att säga att faran är långt ifrån över.
 
- Solen skiner så gott som över hela vårt vackra land men det är inte antalet soltimmar eller temperatur som avgör om vi ska lyssna på myndigheternas rekommendationer, säger han.

- Det är inte läge att slappna av.  Tro inte för ett ögonblick att vi tagit oss igenom krisen ännu, fortsätter han. 
16.28
Hej. Hvor mange svensker forventer man vil dø som følge av Covid-19 pandemien? Er det laget noen prognoser som ser på antall forventede dødsfall fremover?
@Gudmund - Det finns ingen sån prognos. 
16.27
Det diskuterades om barnbarn som inte ska träffa sin morföräldrar. Om morföräldrar är under 70 år...och fullt friska är det väl inga problem?
@Nettan - Det är om man tillhör gruppen 70+ - som ju blir sjukare av detta än yngre - som man ska dra ned på sina sociala kontakter, och med detta umgänget med barnbarnen. 
16.23
Hej, vill först tacka för en bra sida. Har följt den sedan utbrottets början. Det låter här som man inte behöver ta det så allvarligt och mest stanna hemma vid sjukdomssymptom. Stämmer det?
@Berit - Nej det stämmer inte. Kurvan är platt nu för att vi har hållit oss till rekommendationerna. Vi behöver fortsätta hålla oss till dem om den ska fortsätta vara platt. I och med att det tar i snitt fem dagar från att man blivit smittad till att man uppvisar symptom är dagens situation en spegling av vad vi gjorde för omkring en vecka sedan. Släpper vi på rekommendationerna nu kan vi få en ökning av smittfallen om en vecka eller så. Vi ska alltså fortsätta stanna hemma vid sjukdomssymptom, hålla avstånd till varandra och följa de övriga rekommendationerna om folksamlingar och handhygien. 
16.20
Kan någon försöka förklara. Varför kan inte 70 + umgås med sina barnbarn när barnen varken smittar eller smittas som man sa på presskonferensen.
@Eva - Mycket riktigt finns det studier som pekar på att barn inte smittar i lika hög utsträckning eller blir lika sjuka som vuxna men det finns fall där barn insjuknar och det är ingen som sagt att barn inte kan föra smittan vidare. Det som Tegnell sa på dagens presskonferens var att forskningsunderlaget fortfarande är för tunt för att dra några slutsatser. Därför är det kanske bäst att inte ta några risker.  
16.14
Jag är 70+. Inga sjukdomar! Min man op för hjärt-by-pass för en månad sedan!
Kan jag boka frissa? Är jättelånghårig!
Bor i Malmö!
Med vänlig hälsning,
AnnMarie
@AnnMarieKlingEngström - Rekommendationen är att de som är 70+ ska dra ned på sina sociala kontakter så mycket det går, oavsett hälsa. 
16.08
ber om ursäkt om detta svarats på redan. de 172 dödsfallen som registrerats senaste dygnen, har alla de också avlidit senaste dygnet eller har man testat avlidna i efterhand? och vad betyder eftersläpning?
@s. - Nej, de har inte alla avlidit det senaste dygnet. Det är en eftersläpning som i vissa fall går flera veckor bak. Eftersläpning betyder att en person avlider ett visst datum, men det tar tid innan man registrerar dödsfallet på rätt sätt och det når Folkhälsomyndigheten. Alltså kan någon gå bort 17 april, men räknas med i statistiken först i dag 22 april.
16.04
69 år o maken71år .Inga sjukdomar. Vill träffa barnbarn som är 9 o 12 år gamla.Visst kan vi väl vara inomhus om alla är friska????
@M-LOlovsson - Rekommendationen är att man inte träffar sina barnbarn om man räknas till gruppen äldre. 
16.00
Sänds inte pressträffen med Löven på vanlig tv kanal?
@Peter - Jo, i SVT2.
15.55

Tegnell: De nya fallen kommer inte från Stockholm

SVT NyheterTotalt 1937 coronasmittade personer har nu avlidit i Sverige. Det framgick av myndigheternas dagliga presskonferens på onsdagen. Merparten av de nya smittofall som rapporterats in kommer dock inte längre från Stockholmsområdet. – Att det ökar i vissa regioner tolkar vi i första hand som att man har kommit igång med antalet tester av personal inom vården, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
15.54
Storbritannien ska kontaktspåra i stor skala
Enligt den brittiske hälsoministern Matt Hancock kommer regeringen att dra igång omfattande kontaktspårning när läget med coronaviruset har stabiliserats.

- När vi nått toppen, när vi fått ner antalet nya fall, kommer vi att introducera kontaktspårning i stor skala, säger han i parlamentet.
Enligt amerikanska Johns Hopkins-universitetets statistik har drygt 130 000 bekräftat smittade personer registrerats i Storbritannien.
Över 17 400 personer som smittats av covid-19 har dött på sjukhus i landet. Men enligt en sammanställning av statistik som Financial Times gjort av dödsfall som inträffat även utanför sjukhusen kan det faktiska antalet döda vara så högt som cirka 41 000.
Samtidigt kritiserar oppositionella Labourpartiets nye ledare Keir Starmer regeringen för senfärdigt agerande.
- Vi var långsamma med nedstängning, långsamma med testning, långsamma med skyddsutrustning, säger han.
Men utrikesminister Dominic Raab, som leder regeringens arbete medan premiärminister Boris Johnson återhämtar sig från covid-19, avfärdar Starmers kritik och säger att regeringen följt experternas råd.
- Om han (Starmer) anser att han vet bättre än dem, med fördelen av efterklokhet, då är det hans beslut, säger Raab. (TT)
 
15.46
Minskad sjötrafik slår mot Sjöfartsverket

Sjöfartsverket räknar med att få ett underskott på mer än 300 miljoner kronor i år på grund av coronakrisen. Minskade intäkter från farleds- och lotsavgifter är den direkta orsaken, skriver Sjöfartstidningen.
Inställda kryssningar, begränsad färjetrafik och även minskad handelssjöfart gör att Sjöfartsverkets intäkter från avgifter sjunker.

Samtidigt är verkets egen verksamhet igång i princip som vanligt, med bland annat lotsar och annan beredskap för den fartygstrafik som pågår. Något varsel av personal är inte aktuellt.
Om coronakrisen fortsätter hela året förvärras problemet.

- Då kan underskottet bli 430 miljoner, säger Magnus Stephansson, finansdirektör på Sjöfartsverket, till tidningen.
Nu hoppas Sjöfartsverket få extra pengar från regeringen. Men till att börja med får man spara.
- Vi kommer att vara återhållsamma med satsningar på nya fartyg, nya sjösäkerhetsanläggningar och på it-lösningar, säger Magnus Stephansson. (TT)
 
15.42

Halmstadbor vill få folk att springa Coronamilen: ”Oavsett var i Sverige du är”

SVT NyheterNär andra lopp ställs in startar Halmstadborna ett nytt. Coronamilen, ett lopp där man med hjälp av tekniken följer rekommendationerna om social distansering.
15.40
Svettigt för Postnord när hemleveranser ökar
Postnord redovisar ett rörelseresultat för första kvartalet på 314 miljoner kronor, nästan en fördubbling jämfört med samma period föregående år som landade på 162 miljoner kronor.
Nettoomsättningen uppgick till drygt 9,5 miljarder kronor, i linje med samma tid i fjol, som uppgick till 9,4 miljarder kronor.
Bolaget ser tydligt att det finns ett förändrat konsumentbeteende och det är märkbart att många spenderar mer tid hemma. Hemleveranser under mars har närmare 50 procent tillväxt mot föregående år.
- De första veckorna var det svettigt, för då fick vi ställa om väldigt fort. Nu känner jag att vi har hittat ett nytt normalläge i den dagliga verksamheten och kan hantera det här väldigt bra.

Postnord har även gjort en corona–special på deras e-barometer där företaget ser att 4 av 10 jobbar hemifrån och att många spenderar sin fritid hemma, berättar vd:n Annemarie Gardshol.
- Det gör att man beställer det man vill ha på nätet och man vill ha det levererat hem. (TT)
15.37

Så kan pandemin påverka Sverigebilden

SVT NyheterFå medier i världen har missat det faktum att Sverige går sin egen väg när det gäller att hantera coronaviruset. Nu har Svenska institutet tillsatt extra rapporter som analyserar vad som sägs och skrivs om Sverige och corona.
15.29
Ännu hårdare inreseregler i kinesisk storstad

Ytterligare reserestriktioner införs i mångmiljonstaden Harbin i nordöstra Kina, där flera nya coronavirusutbrott kopplas till kinesiska medborgare som återvänder hem.
Besökare och fordon som har registrerats på andra platser får inte komma in i bostadsområden, rapporterar statliga medier. Sedan tidigare har en fyra veckor lång karantänstid införts för människor som anländer från andra länder eller orter med stor smittspridning.
Harbin har runt 10 miljoner invånare och är provinshuvudstad i Heilongjiang, som gränsar till Ryssland. Provinsen har varit tongivande i landets insatser för att identifiera smittade som kommer från Ryssland.
"Alla bekräftade fall, misstänkta fall, nära kontakter med människor utan symptom, och nära kontakter till nära kontakter bör sättas i karantän och testas", meddelar myndigheterna enligt statliga medier.
I hela Kina har över 4 600 människor rapporterats avlidna i sviterna av coronaviruset. (TT)
 
15.26
Idag togs frågan upp när man kan få träffa sina barn och barnbarn igen...
Min man och jag är båda friska pensionärer
Kan vi träffa våra barnbarn UTOMHUS om vi håller avstånd?
@Göteborgare - Hej, det kommer in massvis med frågor om detta. Folkhälsomyndigheter har inte ändrat sina råd. Det som är sagt gäller fortfarande, som det ser ut nu, gäller råden fram till den 31 december. Läs mer här. 
15.13
Antalet döda till följd av covid-19 på Engelska sjukhus stiger från 15 607 till 16 272 uppger Reuters,
15.06
En annan nyhet som kom upp på dagens pressträff var att Tillväxtverket nu har beviljat 27 000 företag ekonomiskt stöd vid korttidspermitteringar. Totalt har hela 41 000 företag ansökt om permitteringsstöd och siffran förväntas öka ytterligare.
14.39
Ännu en fråga om den felaktiga rapporteringen igår: 
 
Använder ni den här modelleringen som beslutsunderlag?  
 
– Nej det här är en helt ny typ av modell och den har inte varit beslutsunderlag hittills. Men när vi har rättat till det här felet som uppstod så kommer den fungera som beslutsunderlag framåt när vi funderar på vad vi kan lätta på i samhället, säger Anders Tegnell. 
14.39
Statsminister Stefan Löfven (S) tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller presskonferens klockan 16.30. Vi sänder den direkt här på svt.se.
14.33
Nu lämnar vi Stockholm-fokuset för en stund.
 
På pressträffen kom också en frågor om vilka andra regioner som är mest drabbade och vilka som Folkhälsomyndigheten är mest oroliga över. 
 
– Att det ökar i vissa regioner tolkar vi i första hand som att man har kommit igång med antalet tester av personal inom vården. Utvecklingen i landet ser väldigt varierande ut och är på många håll svårbedömd. Vi kan inte påstå att vi ser någon specifik region där det ser extra allvarligt ut, säger Anders Tegnell. 
14.29
Anders Tegnell bekräftar också på pressträffen att felet i rapporten från igår var just påståendet att det på varje fall av covid-19 i Stockholm skulle finnas tusen till smittade.
 
Andra delar av rapporten, som att Stockholm hade sin topp runt den 15 april och att ungefär en tredjedel av Stockholms läns befolkning kommer ha varit smittade en bit in i maj, stämmer fortfarande enligt Tegnell. 
14.25
Angående kritiken mot att Folkhälsomyndigheten fick dra tillbaka den felaktiga modellering över smittade i Stockholm som presenterades igår, gav Anders Tegnell ett rätt långt och tekniskt svar: 
 
– Såna här modeller är lite svåra. Det visade sig att man hade lagt in en felaktig variabel i början, som sedan inte hade uppdaterats när det gäller antal fall. Då gjorde modellen så att den kompenserade genom att öka en annan variabel för att nå upp till riktvärden vi mätt ute i samhället.
 
– Och det var den variabeln som var skillnaden mellan upptäckta och icke upptäckta fall. Därför blev den så gigantiskt hög. Vilket vi förstås borde ha sett många av oss, men vi är glada att det upptäcktes och att vi hann stoppa det hela innan det hann få stor spridning. Vi återkommer imorgon när vi lusläst datan igen. 
14.15
Här finns Folkhälsomyndightens officiella siffror för er som efterfrågar att se fördelningen på olika regioner: 
14.13
När det gäller IVA så har antalet personer som har fått eller får intensivvård ökat från 1 158 till 1 182 platser det senaste dygnet, där totalt 879 är män och 303 är kvinnor.
Inneliggande med covid-19 är i dag 536 patienter, tre fler patienter jämfört med tisdagen.
 
14.11
Taha Alexandersson understryker återigen hur viktigt det är att följa rekommendationerna: 
 
– Oaktat hur fint vårvädret är eller hur mycket man än ser att kurvan börjar stabiliseras så måste samhället fortsätta följa myndighetens rekommendationer och använda sitt sunda förnuft. Detta för att sjukhuspersonalen ska orka hålla ut och kunna ge vård även till det som inte är relaterat till covid-19. 
14.09
– Ingen region rapporterar en kritisk påverkan på sin katastrofmedicinska beredskap och en tredjedel av regionerna rapporterar just nu att den katastrofmedicinska beredskap är opåverkad. Det är ytterst positivt, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen.
14.05
Dock finns det fortfarande risk för eftersläpning efter påskledigheter, påpekar Anders Tegnell. 
 
Han betonar också att vi inte får tappa bort den grundläggande principen om att stanna hemma vid minsta symtom, speciellt gäller det för dem över 70 år. 
14.04
– Däremot ser vi fler konstaterat smittade i andra regioner. Men en anledning är att man har börjat testa mer personal. Uppsala och Jönköping är två regioner som har en sådan trend, men det är också två av de regioner som har kommunicerat att de har ökat antalet tester, fortsätter stadsepidemiolog Anders Tegnell.
14.03
– Det är ganska många fall här senaste dygnet, men vi ser att de inte kommer från Stockholm som fortsatt har en flack kurva. Det som syns tydligt här är att kurvan ligger väldigt rakt här, det är goda nyheter, inleder Anders Tegnell.
14.01
172 nya dödsfall till följd av covid-19 har inrapporterats i Sverige det senaste dygnet. Totalt är siffran över avlidna 1 937 personer i landet. Konstaterat smittade är totalt 16 004. 
Det visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror, som presenteras på den dagliga pressträffen i Solna. 
13.49
Vi närmar oss dagens presskonferens från Folkhälsomyndigheten i Solna, som du kan följa direkt här på SVT.   
 
Medverkande i dag är:  
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten 
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen 
Svante Werger, särskild rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 
Tim Brooks, avdelningschef, Tillväxtverket 
13.43
Är det här nya corona-testet som ni skrivit om nedan, något som privatpersoner kommer kunna köpa och själva prova hemma? Eller menar de att en läkare ska göra hembesök och göra det?
"– Eftersom det är så simpelt kan testet göras i hemmet, vilket är mycket billigare. Våra uträkningar visar att det kommer kosta 1-2 euro per test så det kommer bli något som många vill ha tillgång till"
Hej! Det är ett hemmatest som ska kunna köpas och utföras av privatpersoner.
13.20
Mitt i pågående coronakris arrangeras idag den 50-åriga traditionen Earth Day för att uppmärksamma de klimatutmaningar som världen står inför.
Vid ett av dagens direktsända evenemangen deltog den svenska klimataktivisten Greta Thunberg som i sitt tal påpekade att klimatkrisen inte får glömmas bort. 
 
- Den här dagen påminner oss om att klimatkrisen fortfarande pågår och att vi måste tackla både coronapandemin och nödläget för vårt klimat samtidigt, säger hon, enligt Reuters. 
 
12.54
En man i Afghanistans huvudstad Kabul organiserar påsar med mat som donerats av organisationen Afghanistan chamber of industries and mines till utsatta personer som befinner sig i karantän på grund av coronakrisen.
Foto: AP/TT
12.21

Ett tyskt vaccin mot coronaviruset ska börja testas på människor, efter godkännande från landets Federala institut för vacciner, rapporterar Reuters. 

I en första omgång kommer 200 friska personer mellan 18 och 55 att få flera varianter av det nya vaccinet, som är ett så kallat RNA-vaccin och ska innebära en liten risk för biverkningar.

12.10

Nytt coronatest ska ge svar på 30 minuter

Forskare på Karolinska institutet har tillsammans med forskare i Kina utvecklat ett covid-19-test som på bara en halvtimme visar om man har en aktiv covid-19-infektion – genom att visa gult eller rosa.
11.57
Medicinska experter i Sydkorea säger att man fortfarande kan få ett positivt testresultat för coronaviruset trots att man utvecklat antikroppar. Slutsatsen baseras på en undersökning gjord på ett fåtal patienter. Forskarna har velat se varför en del patienter testar positivt för coronaviruset efter att de skrivits ut från sjukhuset.

Av 25 patienter som hade antikroppar fick 12 stycken ändå ett positivt provsvar. Man vet ännu inte säkert om och hur smittsamma dessa tolv personer skulle vara, men studien tyder på att smittorisken fallit. Jeong Eun-kyeong som jobbar med studien säger att den "inte nödvändigtvis visar att patienterna är mottagliga för att bli smittade igen efter att ha fått antikroppar", rapporterar AP.
11.41
I Spanien har 435 ny dödsfall registrerats det senaste dygnet, rapporterar El País. Det är en marginellt högre siffra än på tisdagen. Totalt 21 717 personer har avlidit i landet, 208 389 har bekräftats smittade och 85 915 har friskförklarats. 

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez meddelade på onsdagen att man planerar att lätta på landets restriktioner först under andra halvan av maj, skriver Reuters. Regeringen har dock beslutat att låta barn under 14 år att ta kortare promenader, under uppsikt av en förälder. 
11.40

Sommarens pridefestival i Örebro ställs in

SVT NyheterDen 22 augusti skulle årets pridefestival i Örebro genomföras – med fest, parad, scenshow. Nu meddelar projektgruppen bakom festivalen att den i år ställs in på grund av rådande situation i samhället.
11.20
Munskydd är ju aktuellt att använda i de flesta länder när man är ute och rör på sig. Men inte i Sverige.
Tycker alla andra länder att det hjälper mot Corona utom vi?
@Munskydd - Hej! Vi skrev senast om detta den 6 april vilket du kan läsa om HÄR. Åsikterna går isär mellan olika experter och olika länder när det gäller munskydd. Folkhälsomyndighetens hållning i Sverige har än så länge varit att munskydd inte behövs i vanliga situationer ute i samhället. 
11.09
Kostnadssmäll väntar vården efter corona
 
Det kan bli ett tufft läge för sjukvården även efter det att coronakrisen är över.
 
För tillfället ställs omkring 7 000 operationer i veckan in, skriver Dagens Samhälle.
 
Totalt har antalet operationer i landet minskat med 74 procent mellan vecka 3 och vecka 15, enligt data från Svenskt perioperativt register (Spor).
Störst är nedgången i Region Jönköping (TT)
 
11.01
Kulturnyheterna måste vara den mest värdelösa delen av SVT. "Här är de nya corona-orden". Vilken viktig artikel i dessa tider, hus skulle vi klara oss utan den?
@Bengt Hej! Tack för synpunkt. Själv tyckte jag den var intressant och ett skönt avbrott från de annars rätt så tunga och trista nyheterna kring corona :)
10.26
Vilka riktlinjer ska man följa vid fotbollsträning för barn? Är det max 50 barn/ledare per träningstillfälle som gäller eller är de ett undantag och kan vara flera?
@Katharina - Hej! På Riksidrottsförbundets hemsida har RF samlat information om detta. Där står bland annat att " barn och ungdomar till och med 18 år får spela matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper. Detta gäller om man (...) tar hänsyn till förbudet för sammankomster och tillställningar med fler än 50 personer". Som jag förstår finns med andra ord inga undantag från den regeln för idrotten. 
 
10.19

Försvaret förstärker Västerbottens ambulanssjukvård

SVT NyheterFörsvarsmakten skjuter nu till totalt tio sjukvårdskunniga som kan förstärka ambulansen i Västerbotten. – De är rustade med lite annat än vi, men klarar stress och levererar när det väl gäller, säger Jonas Alex som utbildar första gruppen som anlände till Umeå igår.
10.17
Myndigheterna i Santa Clara, Kalifornien, säger att två personer hemmahörande i området kan ha dött av coronaviruset flera veckor innan USA fick sitt första bekräftade dödsfall med koppling till viruset. De två ska ha avlidit hemma den 6:e och 17:e februari. Det första officiella dödsfallet till följd av coronaviruset i USA inträffade 29 februari i delstaten Washington.
10.15

Forskaren om coronapandemins effekter: ”En slags chockdigitalisering”

Just nu pågår en ”chockdigitalisering”, enligt professor Elin Wihlborg som forskar om just digitalisering. – Det är intressant att se att människor plötsligt ordnar resfria möten, som man tidigare var så tveksam till, säger hon.
10.13
Finns det någon ersättning att söka om man vill sitta i karantän, istället för att jobba om man tillhör en riskgrupp
@Mia - Ja, det finns så kallad smittbärarpenning som man ansöker via försäkringskassan, HÄR kan du läsa mer. Om det snarare handlar om att jobba hemifrån eller sitta i karantän utan att tro sig vara smittad, så är det en fråga att ta upp med din arbetsgivare. 
10.08

Gravida Sandra från Eskilstuna fick corona

SVT NyheterSandra Bortolini i Eskilstuna var gravid i 23 veckan när hon testade positivt för covid-19. Nu vill hon lugna andra gravid kvinnor som känner oro.
10.07
Region Skåne brukar sända live på Facebook.
10.05
Hej! Tack för en toppenbra rapportering. Det pratas väldigt mycket om Stockholmsregionen i rapportering av statistik. Vad avses med Stockholmsregionen? Ingår yttre förorterna? Var går gränserna? Jag bor mellan Uppsala och Stockholm. Vad tillhör jag då?
Hej Hanna! När vi skriver Stockholm menar vi Stockholm län. Så bor du inom länsgränsen räknas du till Stockholm. Detsamma gäller när vi skriver Uppsala, då menas Uppsala län. 
10.05

De jagar smittan på Skånes äldreboenden

SVT NyheterAtt upptäcka och isolera smittbärare är avgörande i kampen för att begränsa utbredningen av covid-19 på skånska äldreboenden. Nio mobila provtagningsteam rullar just nu runtom i länet i jakt på viruset.
10.04

Borlänge kommun utreder smitta på äldreboenden – stor personalomsättning kan ha bidragit

SVT NyheterCovid-19, den sjukdom som orsakas av coronavirus, är idag spridd på de flesta äldreboendena i Borlänge kommun. Nu arbetar kommunen med en ny risk- och konsekvensanalys och hoppas på större möjligheter till provtagning av personal.
10.02
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez säger att målet är att lätta på landets restriktioner under andra halvan av maj, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.  
09.59
"Coronaskam" och "Infodemi" - har du koll på de nya orden som uppkommit i samband med coronaviruset? 
Kulturnyheterna har gjort en sammanställning som går att läsa här: 
09.59
Också Montenegro lättar på restriktionerna. Invånarna kommer att kunna vara ute till kl 23 och butiker kommer att få hålla öppet längre. Tidigare gällde ett utegångsförbud från kl 19 på vardagar, kl 13 på lördagar och kl 11 på söndagar till 05 nästa dag. Montenegro har 314 bekräftade fall och fem avlidna, enligt Johns Hopkins-universitetet. 
09.54
Var kan man följa Region Skånes pressträff?
@Lena - Den går inte att följa live här via SVT tyvärr, men några av våra duktiga lokalreportrar i Skåne kommer bevaka presskonferensen och sedan publicera en artikel efteråt. 
09.36
Diabetes2 och arbetar. Inget nytt om att vi ska hålla oss hemma?
Hej Siv! Rekommendationen är att alla som har möjligheten i största möjliga mån ska jobba hemifrån - oavsett om du tillhör riskgrupp eller ej. När det gäller diabetes som riskgrupp så finns som du kanske redan vet mer information på Folkhälsomyndighetens hemsida: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/information-till-riskgrupper/
09.33
Även Serbien lättar nu på restriktionerna. Äldre kommer att få ta promenader utomhus tre gånger i veckan. Kollektivtrafiken ska åter komma igång och skolor och förskolor öppna, rapporterar serbiska public service-kanalen RTS. 

Serbien har tidigare haft utegångsförbud 12 timmar om dagen, som gällde dygnet runt för medborgare över 65, utom på söndagar. Kollektivtrafiken stoppades och parker stängdes. Personer över 65 kan nu promenera på tisdagar, fredagar och söndagar i en halvtimme mellan klockan 18 och 01, och högst 600 meter från sitt hem. 

Landet har knappt 7 000 bekräftade fall och 130 avlidna. Drygt 650 av de smittade är sjukvårdspersonal. 
09.32
Är Malmö verkligen ett av de områden där smittan är som störst i Sverige, såsom uppges i svaret kl. 07:55?
Hej! Nej, det stämmer inte. Ber om ursäkt om det var otydligt när jag klumpade ihop "storstadsområden". Jag syftade på Stockholm och Göteborg/Västra Götaland. Tack för påpekandet!
09.28
Ericsson närmast opåverkad av coronakrisen - hittills 
Ericssons vinst blev bättre än väntat, visar kvartalsrapporten som publicerades under morgonen. 
Telekomjätten redovisar en rörelsevinst på 4,3 miljarder kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 4,9 miljarder kronor motsvarande period 2019.
 
Analytiker hade i genomsnitt räknat med att resultatet skulle landa på 4,1 miljarder kronor, enligt Refinitivs sammanställning.
 
Och även framöver är ledningen förhållandevis optimistisk. 
"Det finns osäkerhet på kort sikt beträffande försäljningsvolymer på grund av covid-19 och den makroekonomiska situationen. Men givet vad vi vet i dag har vi ingen anledning att ändra våra finansiella mål för 2020 och 2022", skriver vd Börje Ekholm i rapporten (TT). 
09.03
Betyder förseningen i rapporteringen att Sverige tar ledigt från jobbet på helger? Hur kan man fatta rätt beslut om siffrorna aldrig uppdateras i tid. Du kan tydligt se det på grafen över de döda. Andra länder har stabila grafer medan Sveriges graf hoppar och studsar.
@PrebenA - Även andra länder har en efterrapportering och justerar siffror till exempel för att man lägger till dem som avlidit hemma och på äldreboenden om man inte räknat med dem från början. 
08.52
Bensinpriserna rasar - lägsta på 11 år 
 
Bensinpriserna gör en rejäl störtdykning under onsdagsmorgonen. Literpriset har inte varit så lågt som det är nu sedan 2009, rapporterar Expressen. 

De ledande drivmedelsbolagen Circle K och OKQ8 sänkte priset för 95-oktanig bensin med 35 öre och kostar nu 12,28 kronor för en liter.
Samtidigt sänktes dieselpriset med 30 öre till 13,38 kronor. 
 
Coronapandemin har försatt oljeindustrin i en svår situation på grund av minskad efterfrågan. Världens rikaste oljeland skakas av ett prisras utan motstycke och Opec-länderna har suttit i krismöten. 
 
Världen förbrukar i vanliga fall cirka 100 miljoner fat olja per dag. Under coronakrisen har förbrukningen sjunkit med omkring 30 procent, enligt flera experter. 
08.51
Påverkas situationen för riskgrupperna om flockimmunitet uppnås ?
@BjörnBoethius - Risken att smittas minskar för alla, inklusive riskgrupper. Men immunitet behöver finnas i en större del av befolkningen än vi har nu, även i Stockholm. Viruset är dock fortfarande farligare för riskgrupper om man drabbas av det, trots flockimmunitet. 
08.46
Johan ´Giesecke sa nyss i morgonstudion att vi alla förr eller senare kommer att smittas av coronaviruset. Menar han även vi som tillhör riskgruppen?
Hej Signe! Tyvärr utvecklade han inte resonemanget ytterligare, så jag kan inte svara på den frågan just nu. Men mycket riktigt sade Johan Gisecke att han tror alla kommer smittas så småningom, och att det är därför det är så viktigt med social distansering för att undvika en topp i antal smittade, så sjukvården ska mäkta med.  
08.42
Fler experter säger sthlm är värst drabbat i sverige men är det verkligen det?
Hej Daniel! Stockholm har med stor marginal störst antal bekräftat smittade. Men ser man vill befolkningsmängd är Sörmländ och Östergötland just nu de områden som har drabbats hårdast. I Sörmland finns just nu 301 bekräftade sjukdomsfall per 100 000 invånare och i Östergötland 261 - att jämföra med Stockholms 260 fall per 100 000 invånare.
Här är FHM;s statistik (klicka dig fram på kartan till höger): https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa
08.31
Läkemedelsverket avråder: Köp inte självtest
Det finns i dagsläget inga självtester för covid-19 som är tillräckligt säkra. Därför avråder Läkemedelsverket bestämt privatpersoner från att köpa och använda testerna.
- Det allvarliga är om du får ett falskt negativt svar och agerar som om du var frisk och sprider smittan vidare. Det blir en risk för folkhälsan, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för medicinteknik vid Läkemedelsverket till Svenska Dagbladet.
 
På nätet erbjuds flera olika självtester för covid-19. En del av dessa är avsedda för privatpersoner som i hemmiljö ska kunna ta prover och tolka resultatet.
- För närvarande känner inte vi på Läkemedelsverket till att det finns några sådana tester för covid-19 som uppfyller de krav som finns i lagstiftningen som gäller för medicintekniska produkter, säger Ewa-Lena Hartman.
 
Tester måste granskas av ett oberoende certifieringsföretag och vara CE-märkta för att uppfylla kraven. Men sådana godkända tester finns i nuläget inte till försäljning för allmänheten. Även Folkhälsomyndigheten rekommenderar allmänheten att inte använda självtesterna då myndigheten anser att tillförlitligheten hos testerna är avsevärt lägre än sjukvårdens tester. (TT)
08.20
Ann Linde fick också frågan om EU:s bristande solidaritet. Unionen har kritiserats hårt för att ha reagerat för sent på nödropen från de mest drabbade länderna.
 
– Det var framför allt i början. Då var inställningen “vi måste rädda vårt eget land vår egen befolkning”. Man till och med stoppade viktig skyddsutrustning för att transporteras inom EU. Men sedan tog sig EU samman och införde den här fonden som är ett stort stöd för företag. Därefter har det blivit betydligt bättre från EU:s sida, säger utrikesministern. 
08.11
Hur ska de hårdast drabbade EU-länderna klara coronakrisen? Idag håller Europas utrikesministrar krismöte om pandemin över videolänk.  

Den stora frågan är de så kallade “coronaobligationerna” som framför allt är något som drivs på av Spanien och Italien. Men Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är inte för den lösningen.  

– Vi tycker inte det här är en särskilt bra idé. Vi vill att EU ska ha en samlad budgetprocess, att man samlar utgifter inom budgeten. Tar EU stora lån blir man skuldsatt. Budgeten kan dessutom inte stiga hur högt som helst, säger hon i Morgonstudion.  
08.00
Hur är det med säsongsinfluensan i år? Förekommer den över huvudtaget? Antal dödsfall?
Hej Ulrika! Jag har inte siffror över antal dödsfall, men här kan du se uppskattad andel av befolkningen som har influensaliknande sjukdom den här säsongen, i jämförelse med de två senaste åren: 
https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/influensa-veckorapporter/webbsok-for-influensa/sasong-2019-2020/
07.55
Nästan all rapportering om coronaviruset handlar om Stockholm och i viss mån Göteborg och Malmö. Visst, smittan har haft störst spridning där, men det kan vara intressant för oss som bor i övriga landet att få höra NÅGOT om situationen där. Hur är läget nu, hur ser prognosen ut (mer än att vi är några veckor efter)?
ToBi
Hej Birgitta! Att det varit så stort fokus på Sveriges storstadsområden beror mycket riktigt på att det är där smittan hittills varit som störst (samt i Sörmland och Östergötland). Men vi försöker tänka på dessa frågor, i går i Aktuellt hade vi exempelvis ett längre inslag om läget i olika regioner, däribland en intervju med ansvarig verksamhetschef på Universitetssjukhuset i Umeå. Vi har lokala redaktioner i hela landet som också rapporterar om läget i just deras områden. Men som sagt, bra att du lyfter detta - vi kan säkert bli ännu bättre. 
07.49
Många företag ändrar om sin produktion för att hjälpa till i bekämpningen av pandemin. 
Här är ett av de senaste exemplen från Järvsö i Hälsingland - där destilleri har omvandlats till tillverkning av desinfektionsmedel: 
07.45
Säljrekord för toapapper
Kanske inte så förvånande, men försäljningen av toalettpapper ökade med 71 procent i mars månad, i jämförelse med samma period i fjol. 
Det visar siffror från Svensk dagligvaruhandel. Andra produkter som har fått ett uppsving i coronatider är ris, pasta, konserverad mat och tvål. 
Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade totalt med 12,8 procent under mars 2020 (14,2 procent korrigerat för kalendereffekter)
07.33
Gisecke fick också en fråga om gårdagens rapport från Karolinska, som visade att 11 procent av stockholmarna kan ha varit smittade av covid-19. Men rapporten drogs sedan tillbaka av forskarna eftersom resultatet baserades på omärkta blodprov.   
– Det var ett olyckligt misstag, hur det gick till vet faktiskt inte jag, säger Johan Gisecke.  
Ska vi bortse helt från slutsatsen?  
– Nej det finns annat som stödjer att det är väldigt många smittade i Stockholm som inte har med den här undersökningen att göra. 
07.26
Siffran från Folkhälsomyndigheten i går redovisar att flest nya fall verkar ha inträffat den den 15 april, stämmer det?  
– Det tror jag är sant. Det var för en vecka sen som största antalet smittade var i Stockholm, då peakade vi. Men hela effekten av det ser vi inte ännu. Från inskjuknande till diagnos tar mellan fem och tio dagar, så det kvarstår att se, säger Johan Gisecke. 
07.14
– Det får inte bli en orättvis behandling,. Det har pratats när det gäller hjärtsjukdomar, att män går före kvinnor för att få behandling. Men så tror jag inte är fallet med covid-19, säger Johan Gisecke.
07.12
Hormoner kan vara en förklaring till att det är en skillnad mellan kvinnor och män. Men att kvinnor skulle ha bättre immunförsvar är inte en sannolik förklaring, enligt Giesecke.
07.10
– Ingen vet exakt varför det är så. Men vi ser över hela världen att det är fler kvinnor som diagnosticeras med covid-19, men fler män som dör. Men vad det beror på är oklart, säger Johan Giesecke.
07.09
Varför drabbas män hårdare än kvinnor av covid-19? Tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke är nu med i Morgonstudion och reder ut det här.  
06.58
Sydafrika satsar 270 miljarder 
Sydafrikas regering presenterar ett stimulanspaket på 500 miljarder rand (motsvarande nästan 270 miljarder kronor) för att hjälpa ekonomin under coronakrisen.
– Det här räddningsprogrammet är historiskt stort, säger president Cyril Ramaphosa. 
Landet är inne i den fjärde veckan av fem av omfattande restriktioner för att stoppa virusspridningen. Fattigdomen har ökat dramatiskt under dessa veckor på grund av att många förlorat sina jobb enligt presidenten (TT). 
 
05.46
FN varnar för hungersnöd
FN varnar för att pandemin kan utlösa hungerkatastrofer i flera länder.
– Vi är på gränsen till en hungersnöd, säger David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP. David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram WFP. Foto: Keystone/TT
04.13
Bondi beach ska öppna igen
Stranden i Sydney har varit stängd sedan den 21 mars. Men nästa vecka öppnar den delvis igen. Mellan 07 och 17 på vardagar får surfare och simmare access till stranden. Däremot får man inte sola, promenera eller jogga på stranden. 
02.58
USA:s smittskyddschef befarar värre coronavåg
800 000 personer har bekräftats smittade i USA och fler än 45 000 avlidit av viruset. Chefen för USA:s smittskyddsmyndighet befarar att en andra våg av coronasmitta kan slå till i samband med influensavågen.
- Det finns en risk att virusets attack mot vårt land nästa vinter faktiskt blir ännu svårare än den vi precis har gått igenom, säger Robert Redfield i en intervju med Washington post.
 
01.18

Inget maraton i Berlin i september

Det blir inget maratonlopp i Berlin. Tanken vara att det skulle hållas den 27 september. Mer om det kan du läsa här.

00.35
Trump vill stoppa invandringen i 60 dagar
USA:s president Donald Trump vill tillfälligt stoppa all invandring till USA på grund av viruset. Han säger att han troligtvis kommer att skriva under en presidentorder under onsdagen och att stoppet kommer att gälla i 60 dagar. 
– Genom att pausa invandringen så kommer det att hjälpa till att ställa arbetslösa amerikaner först i kön för jobb när Amerika öppnar igen, säger Trump.
Donald Trump under sin dagliga presskonferens. Foto: Yuri Gripas/POOL/TT
00.06
Nytt miljardpaket antaget av senaten i USA
Efter intensiva förhandlingar är politikerna i USA:s kongress överens om ännu ett stödpaket. Det är det fjärde och omfattar 480 miljarder dollar, ungefär 4 800 miljarder kronor. Det är främst avsett för sjukhus och småföretagare.
23.44
Hej! Nu går direktrapporteringen in i ett lågfrekvent läge. Frågor svarar vi på först i morgon bitti.
22.40

Avlidna placeras i kylcontainrar

SVT NyheterI sviterna av coronapandemin har Stockholms ordinarie bårhus blivit fulla. Nu har man börjat använda nya bårhus och containrar runt om i Stockholm. Ett problem är att anhöriga avvaktar med att hålla begravningar. – En kropp som får ligga för länge blir i väldigt dåligt skick, säger Jan Olov Andersson, vd för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.
22.15
I årets första kvartalsrapport missar Netflix analytikernas prognos för vinst, som slutar på 1:61 dollar på aktie i stället för förväntade 1:64. Omsättningen var i linje med förväntningarna, på 5,7 miljarder dollar, rapporterar Reuters.
Men när det kommer till den viktigaste siffran, antal nya abonnenter, krossar Netflix prognoserna. Under det första kvartalet fick bolaget 15,7 miljoner nya betalande kunder, att jämföra med analytikernas snittprognos på 7,4 miljoner. (TT)
 
22.06

Butiksägare väntar fortfarande på sänkt hyra

SVT NyheterDet är nu snart en månad sedan regeringen presenterade sina planer på ett stöd för sänkta hyror till olika butiksägare. Men fortfarande är det många som betalar samma hyra som tidigare. 
21.56
Youtube har undersökt vilka sökord som är populära i karantäntider och kommit fram till att klipp med rubriker som har ordet "surdeg" i titeln har fått ökad tittning med 260 procent.

Uppenbarligen är många sugna på att baka under coronapandemin, men även yoga och meditation samt alla former av fysisk träning har fler sökningar än vanligt, skriver Youtube i ett pressmeddelande.
Videoklipp med orden "things to do" i rubriken har ökat sina strömningar med över 600 procent, yogaströmningarna har tripplats och klipp med rörelse och träning mer än fördubblats.
Därför har nu Youtube Sverige satt samman spellistor med klipp som anknyter till hashtaggarna #MedMig eller #WithMe, där Youtubeprofiler uppmanar följarna att göra saker tillsammans med dem, men på distans. (TT)
 
21.41

Stjärnspelarna startar stödfond

SVT SportTennisstjärnorna Novak Djokovic, Rafael Nadal och Roger Federer får som de vill. De stora tennisorganisationerna tänker starta en stödfond till de lägre rankade spelare som knappt får mat på bordet under coronakrisen.
21.35
Storbritannien testar coronavaccin på människor
 
Ett brittiskt vaccin mot coronaviruset ska börja testas på människor från och med torsdag.
Storbritanniens hälsominister säger att regeringen satsar över 500 miljoner kronor – och kommer att göra allt för att stödja utvecklingen av vaccin som pågår i landet.

-På lång sikt är ett vaccin det bästa sättet att bekämpa coronaviruset. Det är en ny sjukdom, det är osäker vetenskap, men jag är säker på att vi kommer att ge allt vi har för att utveckla ett vaccin, säger hälsominister Matt Hancock på en tv-sänd presskonferens. (TT)
 
21.32
Enligt SR Jämtland har dom 8 döda på äldreboenden i länet. Men enligt redovisningen här på SVT har det stått att det bara är en död ganska länge nu. Vem har rätt eller släpar redovisningen så mycket från vissa kommuner?
@Frågande - Hej, SVT:s grafiksida uppdaterar löpande varje dag från det material Folkhälsomyndigheten redovisar. Just nu är siffran 1 för just Jämtland. Om SR Jämtland har en annan siffra, kan det mycket väl handla om eftersläpning. Det är Regionen som rapporterar in siffrorna till Folkhälsomyndigheten. 
21.29
Nyheterna i SVT fokuserar på förhållanden i Stockholm. Situationen i andra delar av Sverige kan vara rätt annorlunda. Vad är anledningen till det?
@Carl - Hej, just nu är det mycket rapportering kring situationen i Stockholm. Detta beror på att coronasmittans epicentrum i Sverige just nu befinner sig där. 
21.27
Många 65+ har vaccinerat sig mot lunginflammation. Finns någon studie/ erfarenheter om detta har haft någon betydelse för hur man klarar av covid 19?
@Marit - Hej Marit, så här skriver Folkhälsomyndigheten om detta:

"Nej, pneumokockvaccin ger enbart skydd mot sjukdomar som orsakas av vissa typer av pneumokocker. Det minskar därför inte risken för att få sjukdomen covid-19. Lunginflammation, som även en del av dem som insjuknat i covid-19 drabbats av, orsakas i dessa fall av det nya coronaviruset, inte av pneumokocker."
20.50

Krönika: ”Blir man immun efter att ha haft coronaviruset?”

SVT NyheterKan den som haft covid-19 räkna med att vara immun mot sjukdomen och i så fall hur länge? Och finns det en risk att bli sjuk igen kort tid efter att man tillfrisknat?  SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt reder ut vad vi vet och inte vet i nuläget om immunitet. 
20.44
Amerikansk delstat stämmer Kina för coronapandemin. 
Det var i den kinesiska staden Wuhan som utbrottet började i slutet av förra året.
Delstatens justitieminister Eric Schmitt hävdar i sin stämning att Kina har agerat vårdslöst, och att Missouri och dess invånare har förlorat tiotals miljarder dollar (motsvarande hundratals miljarder kronor) på grund av pandemin. Delstaten kräver därför ekonomisk kompensation, enligt det civilrättsliga målet.

"Kinas regering ljög för världen om faran och smittsamheten med covid-19, tystat visselblåsare, och gjorde föga för att stoppa smittspridningen", säger Schmitt i ett uttalande.
Missouri anklagar även Kina för att ha förvärrat pandemin genom att bunkra skyddsutrustning.
"De måste hållas ansvariga för sina handlingar", säger Schmitt.
Liknande stämningsansökningar mot Kina har tidigare lämnats in av amerikanska företag, men Missouri blir härmed den första delstaten i landet som stämmer Kina för virusutbrottet. (TT)
 
20.24
Irland rapporterar 44 nya dödsfall till följd av covid-19, det totala antalet döda är nu 731, enligt landets hälsomyndigheter. 
20.19
Hej!
Hittar inte vart det står om gränsen till Norge fortsatt är stängd? Om den är det hur länge är det satt datum ?
@Christina - Gränsen mot Norge är fortfarande stängd, den 15 april förlängdes stängningen i 20 dagar framöver. 
20.16
Färre blir svårt sjuka av corona i Frankrike

Coronapatienter som vårdas på intensivvårdsavdelningar i Frankrike fortsätter att minska till antalet för trettonde dygnet i rad, rapporterar tv-kanalen BFMTV.
Frankrike är ett av de länder som har drabbats hårdats av pandemin. Under det senaste dygnet har ytterligare 531 dödsfall registrerats, enligt franska folkhälsoinstitutets chef Jérome Salomon. Sammanlagt 20 796 personer i Frankrike har avlidit i covid-19 sedan utbrottet började.
Måndagens dagliga uppdatering innebar att 20 000-gränsen passerades. Salomon beskrev gränsen som symbolisk och särskilt smärtsam.
Omkring 83 000 personer Frankrike har vårdats på sjukhus för covid-19 (TT)
19.14
I Nederländerna förlängs förbudet mot större allmänna evenemang till den 1 september, uppger premiärminister Mark Rutte enligt nyhetsbyrån Reuters. Grundskolor i landet kan dock komma att öppna i maj.
19.07
I Finland rapporterade Institutet för hälsa och välfärd (THL) på tisdagen 43 nya dödsfall i covid-19. Enligt THL beror siffrorna på att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt nu rapporterat dödsfall som inträffat på äldreboenden, skriver Hufvudstadsbladet.
18.17

Analys: ”Oljepriskriget är galet, crazy, loco”

Pandemi och priskrig. Ett oljepris på minus. Det är en ding, ding värld.
18.12
2,5 miljoner människor i världen har nu bekräftats smittade med det nya coronaviruset sedan utbrottets början, enligt det amerikanska Johns Hopkinsuniversitetet.

Det värst drabbade landet, USA, närmar sig 800 000 bekräftade fall.
18.04
I Italien har 534 dödsfall till följd av covid-19 rapporterats det senaste dygnet. Det totala antalet är nu 24 684. Samtidigt bekräftas 2 729 nya smittfall, vilket innebär ett totalantal på 183 957.

Det är en uppgång sedan gårdagen, då landet rapporterade sitt lägsta antal nya smittfall på ett dygn sedan den 10 mars.
17.38
Många av er har efterlyst ett förtydligande av Folkhälsomyndighetens uppgift från dagens presskonferens om ett bekräftat covid-19-fall per 1 000 obekräftade. Folkhälsomyndigheten har nu backat från den uppgiften och gått ut med en rättelse – ni kan läsa det här.

"I en tidigare version av texten stod att det för närvarande går cirka 1 rapporterat fall av covid-19 på 1 000 fall totalt. Det stämmer inte", skriver myndigheten.
17.32
Många smittade på fängelse i Marocko

Coronaviruset har spridit sig till ett fängelse i Ouarzazate i Marocko där 68 personer, mestadels personal, har bekräftats smittade, uppger myndigheterna. Det har dock inte kommit några uppgifter om dödsfall.

Tidigare i april frigavs drygt 5 600 fångar som ett sätt att minska risken för att viruset sprids i fängelserna. Hittills har knappt 3 200 personer i Marocko konstaterats smittade med coronaviruset, varav 144 har avlidit.

Marocko har, som många andra länder, infört stränga restriktioner som förlängts till den 20 maj. Det är bland annat obligatoriskt att bära munskydd utanför hemmet. (TT)
17.31
I Storbritannien har man konstaterat 828 nya dödsfall bland smittade på landets sjukhus det senaste dygnet, rapporterar Reuters.
17.04
   center no-repeat #999999;cursor:pointer;top:-8px; border-radius: 2px;">↵

Storforspolitiker åkte till Stockholm för att få corona

Storforsdemokraten Urban Persson åkte till Stockholm för att bli smittad av corona. Nu har han JO-anmält kommunalrådet Hans Jildesten (S) för att han bad Persson att lämna ett budgetberedningsmöte för att inte smitta de närvarande. – De är hysteriska, säger Urban Persson (Storforsdemokraterna).
16.23
Berlin inför krav på munskydd i lokaltrafiken

Det tyska förbundslandet Berlin inför krav på munskydd för de som reser med lokaltrafiken.

Berlin, som både är ett eget förbundsland och Tysklands huvudstad, ansluter sig därmed till andra förbundsländer som har infört liknande regler, däribland Baden–Württemberg, Hamburg och Hessen.

Huvudstadens borgmästare Michael Müller säger att regeln träder i kraft den 27 april, och att den innebär att det kommer att vara obligatoriskt att bära skydd för munnen och näsan vid färd med tunnelbanan, spårvagnar och bussar. (TT)
16.03

Mer än en halv miljon smittade i Stockholm

Stockholm ligger långt över det globala genomsnittet för hur många som har haft covid-19. I går gick WHO ut och sa att bara några få procent av jordens befolkning är smittade, men flera studier visar nu att en tredjedel av alla stockholmare har smittats.
15.31

Veckosiffra: 161 konkurser inledda

Antalet konkurser fortsätter att öka kraftigt som en effekt av coronakrisen. Ett av bolagen som ansökte om konkurs under förra veckan var modekedjan MQ Holding.

Under vecka 16, som avslutades den 19 april, inleddes totalt 161 konkursärenden för aktiebolag, att jämföra med 100 under motsvarande vecka ett år tidigare. Det visar ny statistik från Bolagsverket.

Däremot minskade antalet konkurser under vecka 16 jämfört med veckan före, då 185 konkurser inleddes.

Beslut om företagsrekonstruktioner har också ökat markant i krisen, men även där noteras en minskning jämfört med veckan före. Under vecka 16 beslutades det om 10 företagsrekonstruktioner, jämfört med 6 stycken motsvarande vecka i fjol. Under vecka 15 i år var antalet beslutade företagsrekonstruktioner 16. (TT)

15.27

Nioåring med covid-19 träffade 172 personer – ingen smittades

En 9-årig pojke som smittades av coronaviruset i franska Alperna förde inte smittan vidare – trots att han kom i kontakt med över 170 personer, enligt en utredning. Det indikerar att barn inte för viruset vidare i lika stor utsträckning som vuxna. 
14.47
I Frankrike tror man att ungefär 2-3 procent av befolkningen har smittats av viruset. Anders Wallensten om skillnaden mot Sverige:
 
- Vad gäller att man ser låg prevalens av antikroppar i andra länder kan ha många förklaringar. En kan vara att det inte varit så stor smittspridning förstås. En annan kan vara att testerna inte är så känsliga att de plockar upp särskilt många. En tredje kan vara att man inte utsöndrar så mycket antikroppar att det plockas upp av testerna. Det finns många variabler som vi lär oss mer om allt eftersom testerna börjar användas, säger Anders Wallensten.
 
Han säger också att det finns mycket vi inte vet om hur immuniteten fungerar för de som smittats.
14.40
Biträdande statsepidemiolog om att situationen ser annorlunda ut i olika delar av landet. Ger inte ett klart svar på om restriktioner kan komma att se olika ut i olika regioner.
 
- Vi har ett väldigt Stockholmsfokus här på presentationen och det är för att epidemin framför allt är här men det är inte en garanti för att det inte kommer skjuta fart i andra delar av landet och därför har vi än så länge restriktioner hela landet. Vi kommer titta på om det kan gå att regionaliseras men jag är inte säker på det, säger Anders Wallensten.
14.23
Danmark har i dag öppnat för att tillåta folksamlingar på upp till 500 personer i sommar. Folkhälsomyndigheten har inte några liknande planer i nuläget.
 
- Nej inte i nuläget. Vi har inga planer på det just nu. Vi håller på och tittar på när det kan vara aktuellt med olika lättnader och vilka man i sådana fall ska göra först. Men som vi ser är vi uppe på en platå, faran är inte över. Vi ligger också på en annan nivå än Danmark gör redan i och med att vi har skolor och affärer öppna, så det är ett annat läge. Vi har inte lika bråttom att göra den här typen av saker, säger Anders Wallensten.
 
Han säger också att han har svårt att se att man redan nu kan säga om det är läge att resa i Europa i sommar.
14.20
I dag intensivvårdas 533 patienter för covid-19. I går var det 543 och dagen innan 545. Minskning tre dagar i rad alltså.
 
- Vi kommer inte dra några konklusioner om att det här kommer stanna av. Vi ser trender men fortsätter kvalitetssäkra siffrorna, säger Taha Alexandersson, stf beredskapschef på Socialstyrelsen.
14.19
Ni är många som frågar om detta uttalande:

"Beräkningarna tyder på att det finns ungefär 1 bekräftat fall på 1000 fall totalt."

Spolar ni tillbaka till 10.13 i direktsändningen ser ni de siffrorna i skrift från Folkhälsomyndigheten. Det kan röra sig om ett skrivfel – vi jobbar på att ta reda på det.
Ett förtydligande har nu publicerats på Folkhälsomyndighetens hemsida – ni kan läsa det här.

"I en tidigare version av texten stod att det för närvarande går cirka 1 rapporterat fall av covid-19 på 1 000 fall totalt. Det blev missvisande", skriver myndigheten.
14.12
Anders Wallensten påpekar att strategin fortsatt är att se till att sjukvården klarar av inflödet av patienter och att det ännu är många som kan smittas.
- Tillsammans kan vi bromsa den här smittan, och vi måste fortsätta göra det. Även om det nu känns som att vi nu nått den här platån, och att det inte längre ökar, innebär inte det att det inte sker mycket smittspridning. Som sagt är två tredjedelar enligt den här modellen ännu osmittade och kan smittas.
 
- Så det gäller fortfarande, stanna hemma även om du bara känner dig lite sjuk, tvätta händerna med tvål och vatten ofta, avstå från sociala sammanhang med större antal deltagare. Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus, och avstå onödiga resor. Är du över 70, stanna hemma och undvik sociala kontakter, säger Anders Wallensten.
14.07
Folkhälsomyndigheten: En tredjedel av Stockholmarna smittade till 1 maj
 
Folkhälsomyndigheten har modellerat spridningen av covid-19 i Sverige.  Det bygger på två källor: De rapporterade fallen i Stockholm från 17/2 till 10/4, och den undersökningen av drygt 700 stockholmare från slutet av mars där 2,5% testades positivt för pågående infektion. Det här är vad man kommit fram till:
 
  • Flest nya fall inträffade den 15 april.
  • Den 1 maj bedöms ungefär en tredjedel av invånarna i Stockholms län ha varit infekterade.
  • Beräkningarna tyder på att det finns ungefär 1 bekräftat fall på 1000 fall totalt.
     
Anders Wallensten påpekar att modellen visar ungefär samma sak som Tom Britton, professor i matematisk statistik, kommit fram till i sina modelleringar.
14.03
Anders Wallensten, ställföreträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten rapporterar följande:
 
- 15322 bekräftade fall, 545 av dem senaste dygnet.
- 1158 personer har vårdats på IVA hittills.
 
Både IVA-fallen och antalet rapporterade fall ligger fortsatt stabilt. Fortfarande är ungefär hälften av fallen i Region Stockholm.
 
185 nya inrapporterade dödsfall, totalt sett har 1765 människor dött i covid-19 i Sverige.
13.53
Om någon minut börjar vår direktsändning från Folkhälsomyndighetens, Socialstyrelsens och MSB:s dagliga presskonferens klockan 14. Den kan ses i videospelaren högst upp på sidan.
13.49
Kraven ökar på nytt företagsstöd

Samtal pågår mellan regeringen och samarbetspartierna Centern (C) och Liberalerna (L) om ytterligare stöd till krisdrabbade företag.

C och L vill se ett direktstöd för företag som tappat en stor del av sin omsättning. L föreslår att ett sådant stöd ska ges för företag som tappat minst 40 procent i omsättning.
– Det här kan inte vänta. Vi har bara dagar på oss. Inte veckor. Inte månader, säger L:s partiledare Nyamko Sabuni.
Hon hoppas att regeringen och samarbetspartierna ska kunna återkomma med besked innan månadsskiftet.

Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson understryker att ett omsättningsstöd är väldigt viktigt för hans parti.
– Kommer det inte på plats, så kommer vi att få ta kostnaden form av a-kassa och arbetslösa, säger han.
Jonsson hänvisar till att Danmark och Norge har infört omställningsstöd.

Finansminister Magdalena Andersson (S) utesluter inte mer stöd till företag.
– Vi tittar på alla förslag som finns uppe i debatten och vilka åtgärder som är effektivast och mest lämpliga att sätta in vid varje enskilt tillfälle, säger hon.
Andersson uppger dock att omställningsstöd är lättare sagt än gjort.
– Det blir sedan i detaljerna, för att få ett rättssäkert system, betydligt mer komplicerat, säger hon.
– Om det skulle bli verklighet så finns det många detaljer att reda ut. (TT)
13.37
Hej,
Eftersom fler och fler evenemang ställs in har jag en fråga om ni har någon information kring Håkan Hellströms fyra konserter på Ullevi i sommar. Jag har försökt hitta information själv men gått bet.
@Ann-Sofie - Göteborg direkt rapporterade senast igår att det fortfarande inte kommit något besked kring detta. 
13.24
Tongångarna låter nu som att vi har en enorm flockimmunitet i Sverige och att nästan alla får covid-19 så milt att det inte märks. Så med detta i kombo med fint väder kommer många leva på normalt. Kommers visa sig inom 2 v med en ny extrem topp kanske? Kommer sjukvården i Sverige klara av det med tanke på att det redan nu är brist på skydd och en ansträngd situation?
@Gabrielle - Experterna har sagt att vi fortfarande inte har så pass mycket flockimmunitet som behövs, i synnerhet inte sett till hela landet. Det har också hela tiden sagts att vi måste fortsätta följa rekommendationerna så att inte den kurva som nu är flack börjar skjuta i höjden för att vi släpper på restriktionerna och till exempel slutar hålla avstånd till varandra. 
13.20

EU-kommissionären: Jag hoppas vi kan resa i sommar

Full kris råder i turismsektorn i EU när gränser stängts och folk uppmanas att hålla sig hemma på grund av coronapandemin. EU-kommissionen hoppas ändå få igång resandet redan i sommar och utlovar ett särskilt toppmöte i höst om sektorns framtid.
13.14
Hej! Kan ni reda ut en enkel sak? För man blir helt förvirrad ju. Är det bra om många blir smittade? Isåfall, varför ska vi hålla social distansering? Eller ska så få som möjligt bli smittade? Isåfall, varför säger experterna att det är bra om många blir smittade? Tacksam för svar
@ProfessorKalkyl - Hej! Anledningen till att vi ska hålla fysiskt avstånd är att många människor inte ska bli smittade samtidigt, vilket lätt kan hända med ett nytt virus som detta. Blir vi det riskerar vi att överbelasta sjukvården vilket då i sin tur - i värsta fall - kan resultera i att människor dör i onödan för att de inte får vård, både i covid-19 och annat. Blir många smittade under lång tid utvecklar man så småningom så kallad flockimmunitet, som gör att sjukdomen får mindre spridning i samhället. Vi vet inte helt säkert hur länge man är immun efter att ha haft coronaviruset, men det är troligt att vi blir det åtminstone under en begränsad period. De allra flesta som får coronaviruset klarar sig bra, men faran för hälsan är större ju äldre man är. 
Ett tillägg: När Johan Giesecke säger att det är "fantastiskt" om 30 procent av stockholmarna visar sig ha smittats så syftar han också på att det medför att dödligheten i sjukdomen är låg.
13.10
I Iran har antalet dödsfall i covid-19 stigit till 5 297 och antalet bekräftade smittfall till 84 802, uppger landets hälsomyndighet enligt Reuters.
13.06
Coronapatienter kan få hjälp av musik
 
När varken vårdpersonal eller anhöriga får finnas vid coronapatienters sida kan musiken hjälpa. Det framhåller professor Eva Bojner Horwitz som ser forskningen få en ny angelägenhet.
– Det är ett enormt skarpt läge nu, säger hon.

"Musik berör utan att smitta" heter en ny flik som ligger på Kungliga Musikhögskolans hemsida där vårdpersonal med flera ska kunna få vägledning.
– Många vill veta vad det finns för vetenskapliga referenser och tanken är att man ska kunna hitta det här, säger Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa på Musikhögskolan, som bland annat har gjort forskningsstudier på hur musik används i livets slutskede på hospice i St Petersburg.

Hon framhåller att musiken kan fylla en viktig funktion för patienter, svårt sjuka i covid-19, som ligger i respirator och på grund av smittrisken inte kan vara fysiskt nära varken vårdpersonal eller anhöriga. Via den egna telefonen, eller vissa respiratorer som har musiksystem installerade, kan de sjuka få rogivande beröring.

Helt avgörande för att nå de avsedda effekterna är dock att det blir rätt musik. Patienten måste själv välja sina favoriter och Eva Bojner Horwitz aktar sig noga för att presentera några tips på allroundstycken.
– Jag fick ett samtal från någon som undrade "vilken musik ska jag spela?". Men det är den subjektiva upplevelsen som är viktig, att det blir rätt genre. Vårdpersonalen, framför allt de som skriver in patienterna, måste ta det här samtalet med en anhörig. (TT)
12.57
WHO: Viruset kommer inte från ett labb

Världhälsoorganisationen WHO säger att allt tyder på att det nya coronaviruset uppstod hos fladdermöss i Kina i slutet av 2019, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"All tillgänglig data tyder på att viruset har sitt ursprung hos djur, och att det inte har framtagits eller manipulerats i ett laboratorium eller någon annanstans", säger talespersonen Fadela Chaib vid en presskonferens i schweiziska Genève.

Det är ännu oklart hur viruset överfördes till människor, men det har "definitivt" skett via en annan djurart, tillade hon.

Påståenden har framförts om att viruset skulle ha sitt ursprung i ett laboratorium i staden Wuhan i Kina, där det först upptäcktes hos människor. Förra veckan sade USA:s president Donald Trump att den amerikanska regeringen undersöker den möjligheten.
12.46

I spåren av corona: Evas höftoperation ställdes hastigt in – kan få vänta ett år till

Coronaviruset får stora följdeffekter bortom de som drabbats av själva viruset. I spåret av pandemin har även antalet genomförda operationer minskat drastiskt i länet.
12.29

Efter coronautbrottet: Sweden Rock ställer in

Efter en 28 år lång festivaltradition ställs årets upplaga av Sweden Rock in. Det uppger ledningen på festivalens hemsida.
11.46
Världshungern kan fördubblas av covid-19
 
Antalet människor i världen som kan få akut brist på mat kan nästan fördubblas i år till 265 miljoner på grund av de ekonomiska konsekvenserna av covid-19, enligt FN:s livsmedelsprogram (WFP).
 
På grund av förlorade inkomster från turism, pengaförsändelser och andra restriktioner kopplade till pandemin kommer ytterligare 130 miljoner människor i världen stå inför akut hunger i år, rapporterar Reuters.
11.34
Brittisk coronadöd oanat hög

Virusdöden i delar av Storbritannien är ungefär 40 procent högre än vad som framkommit, enligt nya siffror från statistikmyndigheten ONS.

Det samlade antalet dödsattester i England och Wales visar enligt ONS att 13 121 personers död fram till den 10 april kan hänföras till covid-19. Regeringens tidigare siffra över covid-19-döda, som i första hand omfattar dödsfall på sjukhus, låg på 9 288.

Detta innebär också att covid-19 åtminstone tidvis nu är den vanligaste dödsorsaken på en del håll. I London förekommer covid-19 i över hälften av dödsattesterna som är daterade veckan fram till den 10 april. För England och Wales som helhet är motsvarande andel en tredjedel.

Siffrorna omfattar alltså bara England och Wales, övriga delar av Storbritannien har separata vård- och redovisningssystem. (TT)
11.12
180 miljoner kronor till sommarjobb
 
Regeringen avsätter 180 miljoner kronor under 2020 för att hjälpa kommunerna att skapa sommarjobb för ungdomar. Arbetsförmedlingen ska fördela medlen till kommunerna, med kravet att det inte ska påverka tillkomsten av redan planerade sommarjobb.
10.39
Hjälp mig att förstå. Tegnell säger att det inte finns några "säkra" antikroppstester. Samtidigt hör vi att man kollat blodet hos blodgivare och konstaterat att de har antikroppar. Varför duger testet ibland och ibland inte?
@Kudde - Testet som användes i den undersökningen är träffsäkert för negativa svar, men inte lika träffsäkert för positiva. De räknar med att alla som inte haft viruset också testade negativt. Däremot testade bara 70-80% av de som haft viruset positivt. Därför tror de att de 11% positiva svar som kom ut av undersökningen förmodligen är för lågt, att några av de positiva fallen missades.

Man får alltså falskt negativa svar. Av den anledningen duger inte det testet för att med säkerhet avgöra om någon har haft viruset eller inte - men det duger för att i den här typen av undersökning sätta ett säkert golv för hur många som smittats.
10.32
Färre än sex procent av fransmännen kommer att ha fått coronaviruset när Frankrike börjar lätta på åtgärderna i mitten av maj. En mycket lägre siffra än vad som krävs för att det ska finnas immunitet i befolkningen, enligt forskare vid Pasteurinstitutet i Paris, som gjort studien tillsammans med franska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten. 
 
- För att undvika en andra våg av smittan bör 70 procent av befolkningen vara immuna, säger Simon Cauchemez, en av forskarna, enligt den franska upplagan av The Local. 

Enligt forskarna hade nedstängningen av samhället stor betydelse för att bromsa smittspridningen men ledde också till att få fransmän utsattes för viruset och därför inte har utvecklat immunitet när åtgärderna börjar lättas. 
10.24
Frankrike stoppar alla flyg som inte kommer från schengen, rapporterar Reuters.
10.15
SAS lägger ned Hongkong-rutt

Flygbolaget SAS har beslutat att lägga ned rutten Köpenhamn–Hongkong. Coronakrisen blev dödsstöten för linjen som redan innan pandemin brottades med svaga intäkter, skriver sajten finalcall.travel.
Ursprungligen trafikerades linjen från Arlanda men på grund av svag lönsamhet flyttades den för två år sedan till Köpenhamn. SAS flyger sedan tidigare till Peking respektive Shanghai. (TT)
 
10.12
Fotbollsturneringen Gothia Cup ställs in
 
Gothia Cup, världens största ungdomsturnering i fotboll, ställs in. Efter samråd med Folkhälsomyndigheten och annan expertis fattades beslutet att ställa in turneringen för första gången sedan 1975.
 
"Vi beklagar detta och känner stor sorg över att inte få välkomna världen till Göteborg i sommar men hoppas på förståelse för situationen och att vi alla – spelare, ledare, domare, funktionärer, samarbetsföreningar och partners – ses nästa år i stället", skriver generalsekreterare Dennis Andersson i ett pressmeddelande nu på morgonen.
10.11

”Kan ett cancersjukt barn utveckla antikroppar mot covid-19?”

Hur många procent av befolkningen måste vara flockimmuna för att det ska räknas? Och kan ett cancersjukt barn utveckla antikroppar? I SVT:s Morgonstudion svarade forskaren Emma Frans på tittarnas frågor om coronaviruset.
10.07
Gröna Lund ombokar sina konserter

Konserterna fram till den 20 juni påverkas av det rådande läget med coronapandemin. Ambitionen är att boka om konserterna till längre fram i sommar alternativt till nästa år, skriver Gröna Lund i ett pressmeddelande.

Redan klara ombokningar är Saxon, som flyttas från 7 maj till 25 september, Norlie & KKV som flyttas från 29 maj till 3 september och Stiftelsen, som flyttas från 12 juni till 10 september. Bryan Ferry kommer till Gröna Lund den 27 maj 2021.

Övriga konserter, däribland Dolly Style, Einár, Stiftelsen och Korn, är under ombokning. Information om nya datum släpps löpande på Gröna Lunds hemsida.

Årets säsongskort, Gröna kortet, kommer att vara giltigt även nästa sommar, inklusive alla konserter. Nöjesparkens tänkta premiär den 25 april är framflyttad tillsvidare.
 
10.05
Danmark öppnar för folksamlingar upp till 500 personer i sommar
 
Danmark kan komma att tillåta folksamlingar på upp till 500 personer, meddelar regeringen. I nuläget är det tillåtet att ses i grupper om max 10 personer, och det kommer bestå fram till 10 maj. Därefter ska reglerna ses över och kan komma att bli mer generösa - men regeringens besked innebär att 500 personer är ett tak som kommer att hållas fram till 1 september. Det kan ses som ett besked till idrotts- och kulturvärlden om att inga evenemang större än så kommer att tillåtas under sommaren.
09.56

Bayern ställer in Oktoberfesten

Det blir ingen Oktoberfest i tyska München i år – coronaviruset sätter stopp för evenemanget, meddelar de lokala myndigheterna i delstaten Bayern. Riskerna är alltför stora så länge det inte finns något vaccin mot covid-19, förklarar regionale regeringschefen Markus Söder.
 
Årligen brukar kalaset som präglas av stora mängder öl och ompa-ompa-musik locka i storleksordningen sex miljoner människor, varav en betydande del från andra länder. Årets evenemang var planerat att äga rum mellan den 19 september och den 4 oktober. (TT)
09.47
Igår rapporterade vi om att Kroatien och Tjeckien är i samtal om att slussa turister genom säkra korridorer. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger i en intervju med portugisiska Expresso att Europa kan hitta lösningar som gör det möjligt att ha sommarsemestrar trots skyddande åtgärder. 
- Jag är optimistisk när det kommer till sommarsemestrar, säger von der Leyen och lägger till att vi har "lärt oss att leva med viruset".
09.42
Chile kommer börja ge ut intyg till de medborgare som har haft coronaviruset och är nu friskförklarade, rapporterar CNN. Intygen kommer visa vilka personer som inte längre utgör en risk för andra, enligt myndigheterna i landet. Chile har drygt 10 000 bekräftade smittfall och 139 dödsfall.
09.37
Pressträffen i Skåne klockan 11 var i morgon och inte i dag - den är nu struken från listan på dagens hållpunkter.
09.35
Sveriges statistik vad gäller antal friskförklarade avviker stort mot många andra länder inom EU och övriga världen. Sverige har märkligt få friskförklarade jmf. med andra i förhållande till smittade och tyvärr avlidna. Beror det på få tester mot andra länder?
@ClaesSjöberg - Ja, den svenska sjukvården och myndigheterna har generellt inte prioriterat att testa om de som känner sig friska också är det.
09.29
Hej!

Det är nu fullt med kollegor på kontoret jag jobbar på i Stockholm igen. Riktigt trångt i tunnelbanan, mycket trafik, många människor på trottoarerna. Verkar som att de flesta nu slutat med självkarantän i Stockholm.

Kan vi äntligen sluta bry oss om Coronan och njuta av våren?
@Dan - Nej, Folkhälsomyndigheten har specifikt varnat för att slappna av i det här läget, och menar att situationen i sjukvården hänger på att vi fortsätter följa rekommendationerna och håller avstånd till varandra.
09.06

Italien kan börja öppna den 4 maj

Det hårt virusdrabbade Italien hoppas kunna börja häva stängningen av landet om två veckor. Det skriver premiärminister Giuseppe Conte på Facebook.

I ett långt inlägg betonar han att man inte vill gå för fort fram, och aviserar mer information senare denna vecka. Att processen med återöppning ska kunna inledas den 4 maj beskriver han som "en rimlig prognos". (TT)

08.31
Här finns mer om flockimmunitet från gårdagens Aktuellt
 

Se hur matematikprofessorn räknar ut när Stockholm uppnår flockimmunitet

Tom Britton, professor i matematisk statistik, berättar om hur han har räknat ut när Stockholm kan uppnå flockimmunitet. – 30 procent av stockholmarna är smittade, säger Tom Britton.
07.59
Jag undrar över statistiken över totalt antal döda i Sverige, säg perioden februari - mars. Kan man se att fler personer har avlidit än normalt, eller är den totala mängden som avlidit i Sverige detsamma som under "normala år", och isf om man kan dra slutsatsen att många som har avlidit i covid-19 skulle ha avlidit i alla fall pga andra sjukdomar/ålder.
@Daniel - Här har SCB publicerat statistik av just den anledningen. Från den sidan kan du ladda ner ett excel-dokument som visar hur antalet dödsfall förhåller sig till ett snitt över de senaste fem åren. Sedan slutet av mars syns en tydlig överdödlighet i Sverige, som eventuellt ser ut att sjunka tillbaka mot det normala. Det är nog vanskligt att dra allt för långtgående slutsatser av enbart de siffrorna, men det är något i alla fall.
07.44
Hur ser läget ut för oss som bor utanför stockholmsområdet vad gäller flockimmunitet? Kommer vi att ha andra restriktioner? Mycket fokus på Stockholm. Vi i norrlands inland då......
@Jämte - För några veckor sedan gjorde Folkhälsomyndigheten ett test på drygt 700 slumpmässigt utvalda personer i Stockholm för att uppskatta hur många som var smittade. Den här veckan görs ett liknande test på 4000 personer över hela landet som ska testas både för pågående infektion och för antikroppar. Resultatet ska offentliggöras i slutet av månaden och väntas ge en indikation på hur smittspridningen ser ut i Sverige i stort.
 
Om det kan bli tal om olika restriktioner i olika delar av landet vet vi inte, det är en bra fråga. Men Anders Tegnell sa i går till exempel att restriktionerna inte kommer lättas på grund av att Stockholm börjar närma sig flockimmunitet, och nämnde bland annat att man var tvungen att ta hänsyn till hela landet när man värderade restriktioner. Det svaret tolkade i alla fall jag som att det inte skulle vara aktuellt att häva eller införa restriktioner i olika delar av landet - men jag vet inte.
07.40
Johan Giesecke, f.d. statsepidemiolog, numera rådgivare till WHO, gästar morgonstudion för att prata om gårdagens nyhet, att 11% av testade blodgivare i Stockholm testade positivt för antikroppar mot coronaviruset, och alltså kan påvisas ha haft det.
- Det är fantastiskt. Det är inte bara den studien som presenterades igår, utan Lisa Brouwers som är medarbetare på folkhälsomyndigheten har gjort en liknande studie och kommit fram till samma resultat med helt annan ursprungsdata, säger Johan Giesecke.
 
- Det visar att det normala är att den smittar väldigt mycket, men de som smittas märker i nästan alla fall inte att de haft den. Sen är det några som blir sjuka, några som blir svårt sjuka och några som dör. Men om man tittar på alla som smittas är det en väldigt liten andel.
 
- Det blir oerhört mycket enklare när vi kan se om människor haft sjukdomen eller inte och då antagligen är immuna. Men det kommer inte ske från ena dagen till den andra att vi släpper alla restriktioner för då kommer det tillbaka. Utan det blir en långsam nedgång, hur nära vi får vara varandra, om vi får hälsa på våra barnbarn. Allt det där kommer att ta tid. Så det tar nog till efter sommaren innan det blir någotsånär normalt.
 
Johan Giesecke bedömer att omkring 500 000-600 000 Stockholmare kan ha haft viruset. Anledningen till att han bedömer högre är delvis den andra studien han refererar till, och att det finns flera faktorer som gör att de de 11 procent som Karolinska hittat hos blodgivare är en underräkning - provet som tagits är bara tillförlitligt till 70-80% med att hitta positiva fall (men ska hitta 100% av alla negativa). Dessutom krävs att man varit frisk i två veckor för att få besöka en blodgivarcentral.
 
- Vi ser ljuset i tunneln, säger Johan Giesecke.
07.32
Tom Britton, professor i matematisk statistik, uppskattar att omkring 30 procent av befolkningen i Region Stockholm kan ha smittats av viruset redan. Enligt Johan Giesecke ligger siffran förmodligen någonstans där.
 
- Den studien jag nämnde som Lisa Brouwers [enhetschef på Folkhälsomyndigheten] och andra har gjort, den publiceras i dag. Den säger också 30 procent och den är räknad på ett helt annat sätt, säger Johan Giesecke.
 
Det ska nämnas att såväl Tom Britton som Johan Giesecke och Jan Albert (överläkare på Karolinska institutet som ligger bakom blodgivartestet) medger osäkerhet i de här beräkningarna och menar att de indikerar storleksordningen - ingen av dem påstår sig ha en idé om ett säkert antal personer. Däremot är alla överens om att en avsevärd del - Jan Albert sa att han trodde det handlade om mellan 20 och 30 procent, i gårdagens Aktuellt.
07.23
Johan Giesecke, f.d. statsepidemiolog, numera rådgivare till WHO, gästar morgonstudion för att prata om gårdagens nyhet, att 11% av testade blodgivare i Stockholm testade positivt för antikroppar mot coronaviruset, och alltså kan påvisas ha haft det.
 
- Det är fantastiskt. Det är inte bara den studien som presenterades igår, utan Lisa Brouwers som är medarbetare på folkhälsomyndigheten har gjort en liknande studie och kommit fram till samma resultat med helt annan ursprungsdata, säger Johan Giesecke.
 
- Det visar att det normala är att den smittar väldigt mycket, men de som smittas märker i nästan alla fall inte att de haft den. Sen är det några som blir sjuka, några som blir svårt sjuka och några som dör. Men om man tittar på alla som smittas är det en väldigt liten andel.
 
- Det blir oerhört mycket enklare när vi kan se om människor haft sjukdomen eller inte och då antagligen är immuna. Men det kommer inte ske från ena dagen till den andra att vi släpper alla restriktioner för då kommer det tillbaka. Utan det blir en långsam nedgång, hur nära vi får vara varandra, om vi får hälsa på våra barnbarn. Allt det där kommer att ta tid. Så det tar nog till efter sommaren innan det blir någotsånär normalt.
 
Johan Giesecke bedömer att omkring 500 000-600 000 Stockholmare kan ha haft viruset. Anledningen till att han bedömer högre är delvis den andra studien han refererar till, och att det finns flera faktorer som gör att de de 11 procent som Karolinska hittat hos blodgivare är en underräkning - provet som tagits är bara tillförlitligt till 70-80% med att hitta positiva fall (men ska hitta 100% av alla negativa). Dessutom krävs att man varit frisk i två veckor för att få besöka en blodgivarcentral.
06.41
Litet svep från Sydostasien:
Hongkong annonserar att de nuvarande restriktionerna förlängs med två veckor. De förbjuder bland annat samlingar om fler än fyra personer, och håller barer och frisörsalonger stängda. Restauranger tillåts hålla öppet men måste liksom i Sverige se till att gäster håller avstånd mellan varandra. (AP)
 
Sydkorea rapporterar ett nytt dödsfall (totalt 237) och nio nya infekterade (totalt 10683). Eftersom spridningen verkar ha avstannat eller åtminstone gå väldigt långsamt lättas flera restriktioner och gym, barer och kyrkor öppnar igen. Däremot varnas befolkningen att inte slappna av för mycket och att fortsätta hålla avstånd till varann. (AP)
 
I Kina rapporteras ytterligare elva nya fall (totalt 82758), men inga nya dödsfall (totalt 4632). Trots att antalet nya fall sjunkit dramatiskt behålls en del restriktioner i landet. (AP)
 
Indonesien förbjuder människor att resa hem till sina hemstäder och -byar efter att fastan (Ramadan) tar slut i slutet av maj. En opinionsundersökning visade tidigare att 24% av indoneserna insisterar på att få genomföra resan, som kallas Mudik, vilket fått regeringen att skrida till handling för att minimera smittspridningen. (Reuters)
05.36
Twitter skriver USA:s president Donald Trump att han ska skriva under en ”executive order”, ett särskilt presidentbeslut. Det ska tillfälligt stoppa immigrationen.
03.47
Disney permitterar 100 000 
Anställda på Disneys nöjesfält och hotell permitteras. Enligt NBC news drabbas 100 000, de flesta av dem arbetar på Disney world. 
02.55
Österrikes ministrar avstår löner
Ministrarna i den österrikiska regeringen kommer att avstå sina löner i en månad för att visa solidaritet. Deras löner kommer istället att doneras till organisationer som arbetar för att lindra utbrottet av coronaviruset. Hittills har 470 personer avlidit i Österrike efter att ha smittats.
01.22
Trump: USA köper miljoner fat olja
Efter oljeprisets historiska ras säger USA:s president Donald Trump att landet kommer att köpa 75 miljoner fat olja för att fylla på de nationella lagren.
– Vi fyller på våra nationella oljereserver, de strategiska reserverna, sa Trump på sin presskonferens.
Trump under sin dagliga presskonferens. Mandel Ngan/AFP/TT
00.59
Elbilarnas intåg i rallycross-VM försenas till 2022. Beslutet togs vid ett möte i Paris där internationella bilsportförbundet FIA stakade ut vägen tillsammans med rättighetsinnehavaren IMG och chassitillverkaren Kreisel electric. Läs mer om det här.
00.00
WHO-chefen: Har inte dolt något för USA
USA:s president Donald Trump har sagt att stödet till Världshälsoorganisationen (WHO) kommer att stoppas. Under måndagens presskonferens sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att man inte "har dolt någonting för USA".
– Vi har från dag ett varnat för att det här är en djävul som alla måste bekämpa.
 
23.41
God kväll! Jag kommer att uppdatera om de stora nyhetshändelserna under natten, men först i morgon på morgonen svarar vi på frågor.
22.25
Hittar inte svar på frågan vart jag än tittar så SVT kan kanske kan ta med den till lämplig person.
De som är i riskgrupp och får covid-19, finns det de som har haft en mild smitta eller blir alla smittade i riskgrupp allvarligt sjuka?
Är lite trött på att höra om alla som blir svårt sjuka samtidigt som det sägs att de flesta får milda symtom. Vet inte vilket ben jag ska stå på eller om man ska bege sig till ättestupan direkt.
@Lena - Hej, Lena!

Folkhälsomyndigheten skriver på sin fråga och svar-sida att människor i riskgrupperna löper en större risk att få allvarliga symtom. Att man är i riskgrupp innebär inte en garanti att man får allvarliga symtom, men risken är alltså större. Med det sagt är det alltid rådigt att följa myndigheternas rekommendationer för att undvika att bli smittad och att sprida smittan. Och det gäller för människor som både tillhör och inte tillhör en riskgrupp.
22.21
Hej, mkt bra med denna funktion. En viktig fråga: det finns patienter med svåra sjukdomar och starkt nedsatt immunförsvar, exempelvis blodcancer, som behöver blodtransfusioner. Kontrollerar man givarens blod så att blodet inte innehåller covid19?
@MS - Hej!

Enligt Geblod.se så finns det inga uppgifter om att viruset smittar genom blodtransfusioner, utan som Folkhälsomyndighetern skriver smittas det genom droppsmitta. Därför testar man på blodcentralerna inte blodet för covid-19. Dock ska blodgivare vara friska i minst 14 dagar innan man ger blod. Detta för att inte sprida vidare coronavirus på själva blodcentralerna. Mer kan du läsa på Geblods hemsida!
22.15
Fler än 20 000 coronadöda i Frankrike

Dödssiffran i Frankrikes coronautbrott har passerat 20 000, rapporterar franska medier.
På måndagskvällen meddelade Jérome Salomon, chef för den franska folkhälsomyndigheten, att sammanlagt 20 265 personer har avlidit i covid-19 sedan den 1 mars i år.
-Denna kväll har vårt land passerat en symbolisk och särskilt smärtsam punkt, sade Salomon på den dagliga pressträffen, enligt tv-kanalen BFMTV.
Den uppdaterade dödssiffran innebär att ytterligare 547 personer har avlidit. Sammanlagt har drygt 12 500 dött på sjukhus och knappt 7 800 på äldreboenden.
Sedan epidemin började har drygt 30 000 personer lagts in på sjukhus i landet med anledning av covid-19, varav 1 465 under det senaste dygnet.
Antalet som läggs in på intensivvårdsavdelningar fortsätter att minska för tolfte dagen i rad, med 208 nya personer under det senaste dygnet, enligt myndigheterna.
Nästan 5 700 covid-19-patienter vårdas på intensivvårdsavdelningar. Nästan en tredjedel av dem är under 60 år, enligt Salomon.
(TT)
22.12
Kan man inresa till Sverige när man kommer från EFTA-länderna och Schweiz?
@Céline - Ja, det kan du. EFTA-länder (Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz) är likt EU-länderna (samt Storbritannien) inte en del av inreseförbudet.

Regeringen förklarar rätt tydligt på sin hemsida, den hittar du här.
22.01
Som många vet är trycket hårt på denna chatt samtidigt som vi också främst rapporterar om det senaste som händer i Sverige och världen när det gäller coronaläget här. Har man några frågor kan det vara rådigt att först kolla in följande artikel för att se om man kan hitta svar på frågan där!
 

Guide: Här besvaras de vanligaste frågorna om coronaviruset

SVT NyheterHjälper munskydd mot coronaviruset? Vad är skillnaden på corona och covid-19? Här sammanfattas den mest efterfrågade informationen om coronaviruset och dess spridning.
21.56

SVT:s korrespondent i Tyskland ”Ett första steg mot normalitet”

SVT NyheterSVT:s korresponent Christoffer Wendick befinner sig i den tyska staden Düsseldorf och beskriver en lättnadskänsla nu när Tyskland börja minska restriktionerna. – Många hoppas att det här kommer följas av fler saker öppnas till exempel frisörsalonger, det kan låta fjuttigt i sammanhanget men många tyskar börjar bli långhåriga, säger han i Rapport.
21.30
Pinsamt - aktuellt ägnar i stort sett hela sitt program åt Stockholm och spridningen där. Jobbar SVT bara för Stockholmare?
@Imse - Hej, Imse. Anledningen till att fokus blir så stort på Stockholmsområdet i detta fall beror det på att epicentrumet av smittan i covid-19 i Sverige är just i detta område. Senare i programmet diskuteras hur dessa siffror kan appliceras på andra delar av landet. 
21.24
Tom Britton understryker att det finns en stor osäkerhet när det gäller de här beräkningarna. Han menar att många av beräkningarna ska ses som "mellan tummen och pekfingret". Men likt Jan Albert. sa tidigare i Aktuellt är det positivt när två vitt olika undersökningar kommer fram till liknande resultat.
21.19
är det bara stockholm som det gäller
@akuellt - Just undersökningen som presenteras i Aktuellt nu så är det Stockholomsområdet som forkarna har gjort det på.
21.18
Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet gästar nu Aktuellt. Hans forskning visar på att upp emot 30 procent i Stockholmsområdet alltså kan ha haft coronaviruset. Så här säger han om hur man kunnat göra beräkningarna.

– För att göra en sådan beräkning behöver man veta ett mått på hur många man i genomsnitt smittar och vilken hastighet smittan förs vidare. Det kan man se på siffror om hur många och hur fort människor dör och som insjuknar i viruset, säger han.
– Det här är ingen exakt vetenskap. Det finns stor osäkerhet kring hur stor effekt de olika åtgärdena mot viruset har haft.
21.11
Matematikern Tom Britton har tidigare varit ute i medier och sagt att närmare 30 procent kan ha haft viruset i Stockholmsområdet.

– Den här siffran på 11 procent som vi har är inte den sanna siffran som finns normalt bland människor nu i Stockholm. Den verkliga siffran är högre, säger Jan Albert.
– Det som vi har gjort innebär en osäkerhet eftersom vi bara har testat 100, och det gäller även Tom Brittons uppskattningar. Men att båda undersökningarna stämmer väl överens är jättebra. Vi har använt helt olika metoder som visar ungefär samma sak, fortsätter han.
21.09
Samtidigt är det bara en liten grupp som testats, alltså 100 personer, vid två tillfällen. Det gör att det är svårt att avgöra exakt hur stor den riktiga siffran över människor med antikroppar är.

– Det kan slå några procent hit eller dit eftersom att det är ett litet urval. Men vi är säkra på vad testen går för och den är väldigt säker när det gäller att inte säga att någon haft den här infektionen när de inte har haft den. Men den kommer inte fånga upp alla som har haft infektionen, säger Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset
21.06
Som ni ser i artikeln som är länkad nedan så har forskare i Stockholm kunnat se att minst 11 av 100 i Stockholmsområdet har antikroppar mot coronaviruset, vilket man alltså får om man haft viruset innan. Men forskarna tror att siffran är högre än så.

Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset är nu i studion i Aktuellt.

– De som ingått i testerna är blodgivare. De är utvalda för att vara extra friska och speglar inte själva befolkningen.
21.00

Nytt test: Minst 11 av 100 har antikroppar mot coronaviruset i Stockholmsområdet

SVT NyheterI ett nytt coronatest som gjorts på blodgivare i Stockholmsområdet visar det sig att minst 11 av 100 hade utvecklat antikroppar. Den egentliga siffran tros vara högre. – Det är tillräckligt mycket information för att vi inte kan hålla på den, säger Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset.
20.58
Nu klockan 21 drar Aktuellt i vanlig ordning i gång. Där gästar bland annat matematikern Tom Britton och Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset, som kommer att prata om antikroppar. Vi kommer också rapportera från sändningen i chatten.
20.54
Får dom som har symtom lämna barn på förskola eller fritids?
@Tk - De rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten är att man ska stanna hemma om man får symtom.
20.53
Angående frågan om man får åka från Danmark till Sverige, så är det uppenbarligen inga som helst problem. Har pratat med danskar som sa att det var bara att köra över Öresundsbron.
Danskar kommer just nu över för att fiska i Lagan, Laholm. Av någon anledning verkar både Danmark och Sverige bestämt att det är en nödvändig orsak till resa i dessa tider...
@BoendenäraDanmark - Hej, Boende nära Danmark. 

Det finns en viss skillnad här. I Sverige råder ett så kallat inreseförbud. Det förbudet gäller länder som ligger utanför EU (men även länder som Norge undantas). Därför är det fullt möjligt för människor att åka från Danmark över till Sverige. När det gäller Danmarks stängda gränser svarade jag på en liknande fråga lite längre ner. Scrolla gärna dit! 
20.49
Symbolisk nedgång i Italiens mörka virustal
 
Italien har för första gången sedan i februari kunnat redovisa en minskning i antalet människor i landet som är smittade av coronaviruset.

Enligt landets civilförsvarsmyndighet var på måndagen de personer som antingen vårdades på sjukhus eller återhämtade sig efter att ha varit sjuka 108 237 till antalet. Det är en minskning med 20 i förhållande till dagen innan.
En symbolisk nedgång med andra ord, men chefen för civilförsvarsmyndigheten, Angelo Borrelli, tyckte ändå att den var värd att uppmärksamma.
-För första gången ser vi en positiv utveckling när det gäller att antalet personer som just testats positivt har minskat, sade han vid måndagens pressträff.
Men dödstalet fortsätter att stiga i Italien. Antalet döda till följd av coronaviruset som redovisades på måndagen var 454. Därmed har 24 114 människor avlidit i Italien i sviterna av viruset.
Många inom sjukvården tror dock att dödstalet kan vara betydligt högre än så eftersom de som har avlidit i sina hem eller på äldreboenden inte redovisas i den italienska statistiken.
(TT)
20.37
Symbolisk nedgång i Italiens mörka virustal
 
Italien har för första gången sedan i februari kunnat redovisa en minskning i antalet människor i landet som är smittade av coronaviruset.

Enligt landets civilförsvarsmyndighet var på måndagen de personer som antingen vårdades på sjukhus eller återhämtade sig efter att ha varit sjuka 108 237 till antalet. Det är en minskning med 20 i förhållande till dagen innan.
En symbolisk nedgång med andra ord, men chefen för civilförsvarsmyndigheten, Angelo Borrelli, tyckte ändå att den var värd att uppmärksamma.
-För första gången ser vi en positiv utveckling när det gäller att antalet personer som just testats positivt har minskat, sade han vid måndagens pressträff.
Men dödstalet fortsätter att stiga i Italien. Antalet döda till följd av coronaviruset som redovisades på måndagen var 454. Därmed har 24 114 människor avlidit i Italien i sviterna av viruset.
Många inom sjukvården tror dock att dödstalet kan vara betydligt högre än så eftersom de som har avlidit i sina hem eller på äldreboenden inte redovisas i den italienska statistiken. (TT)
 
20.23

Arsenal går i bräschen – sänker lönerna

SVT SportArsenals spelartrupp och ledarstab har gått med på att sänka sina löner med 12,5 procent, meddelar Premier League-klubben på sin hemsida. Därmed går ”The Gunners” i bräschen för att reducera spelarnas ersättning i den engelska ligafotbollen.
20.06
Oljepriset rasar – lägsta på nästan 40 år
 
Oljepriset på världsmarknaden dyker till nya bottennivåer sedan rapporter kommit om att de amerikanska lagren snart är fulla.
Den amerikanska WTI-oljan befinner sig i fritt fall – priset har rasat över 70 procent under måndagen. Det är nu det lägsta sedan 1983.
Den som köpte ett fat WTI-olja vid årsskiftet fick betala runt 60 dollar. Sedan dess är jätteras närmast en underdrift för att beskriva vad som hänt med oljepriset. Under måndagen föll priset med mer än 99 procent, och ett fat handlas för runt en cent. Det är det klart lägsta priset sedan det började handlas med WTI-olja 1983.
Brentoljan har samtidigt sjunkit omkring åtta procent, till drygt 26 dollar per fat.

Fallet är det snabbaste och största någonsin när det kommer till WTI-olja. Larm om att oljelagren i framför allt Oklahoma snart är fulla låg bakom kollapsen. Dessutom fick svaga ekonomisiffror från de viktiga ekonomierna Japan och Tyskland fick marknaden att tvivla på att oljekonsumtionen kommer att återhämta sig inom en snar framtid.
-Det är ingen som vill ha oljan, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea, och tillägger att situationen är extrem:
-Det är helt galet. Jag har aldrig sett nåt liknande.
Samtidigt har den kanadensiska råoljan rasat ännu mer – och flera typer prissattes under måndagen till minus. Oljebolagen fick alltså betala för att bli av med oljan, och analytiker oroar sig för att samma sak ska hända med den amerikanska oljan, rapporterar CNBC.

Fallet kommer trots att oljeproduktionen under maj och juni kommer att minska med 9,7 miljoner fat om dagen, vilket motsvarar ungefär 10 procent av den globala tillgången på olja, enligt oljeavtalet mellan Opec och ytterligare tio oljeproducerande länder (Opec+). Men det räcker inte för att stävja de stegrande lagren av olja.
-Det är mycket som ska till för att balansera marknaden. Man tror inte att de här åtgärderna är tillräckligt stora och det kommer inte att hindra världens oljelager att fyllas upp, säger Thina Saltvedt.
 
(TT)
 
20.05

Kroatien vill slussa in turister i landet – genom säkra korridorer

SVT NyheterReserestriktionerna som kommit i svallvågorna av coronautbrottet slår hårt mot turismnäringen i världen. I Kroatien tittar man nu på om det går att få till en säker transport av turister till landet trots virusutbrottet. – Men hälsan kommer först, säger Kroatiens turismminister Gari Cappelli.
20.01
Jag hörde på ’efter fem’ idag att halsont inte verkar vara ett symtom längre på coronasmitta. Förstod jag rätt?
@Eva - Hej, Eva. 

Följande har, enligt Folkhälsomyndigheten, rapporterats som symtom: 
 

Bland de symtom som rapporterats är framförallt:
 

  • hosta
  • feber
  • andningsbesvär
  • snuva
  • nästäppa
  • halsont
  • huvudvärk
  • illamående
  • muskel- och ledvärk

Även tappat smaksinne och luktsinne har rapporterats, skriver myndigheten på sin hemsida.
19.47
Hej!
Har ställt frågan tidigare i dag.
Får man åka till Sverige från Danmark???
@PercyPålsson - Hej!

Danmark håller på att till viss del lätta på sina restriktioner. Men gränsen förblir stängd till den 10 maj som det ser ut just nu. Det innebär att om du åker från Sverige till Danmark, och inte är dansk medborgare, måste ha särskilda skäl till att få åka in i landet. Svenska ambassaden i Köpenhamn har en ganska tydlig förklaring över vad detta innbär. Det kan du läsa om här!
19.36
Är 70+, det sägs att barn inte smittar, kan jag träffa mitt symtomfria till synes friska barnbarn 10 år
@DickGustafsson - Det finns inga belägg för att barn inte kan smitta. Vi vet att barn kan bli smittade, och studier tyder på att de generellt får mildare symtom, vilket kan göra det svårare att upptäcka när de är sjuka och smittsamma. Myndigheterna understryker fortfarande kraftfullt nödvändigheten i att personer i åldern 70+ undviker att träffa anhöriga för att smittspridningen ska kunna bromsas in, och för att rädda liv.
19.32
vad Ska man göra om man anser att skolan inte gör tillräckligt för att hindra smittspridning?
@Hej - Hej, det lättaste skulle jag tro är att ta upp det du inte tycker fungerar med själva skolan i fråga.
19.31
Skyddar en vaccination mot Lunginflammation i Corona smittan?
@Jens - Nej, just nu finns det inget fungerande vaccin mot covid-19. Men man jobbar på det. Du kan läsa mer om vaccin här!
19.28
I Frankrike har dödstalet det senaste dygnet ökat med 547 till totalt 20 265, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Landet blir därmed det fjärde i världen, efter USA, Italien och Spanien, med över 20 000 dödsfall i covid-19.
19.25
Kan det bli aktuellt att endast stänga högstadiet?
Pratas inte så mycket om grundskolan längre. Som elev uppfattar jag det som att det inte görs så mycket.
@Undrar - Det finns inga planer på det i nuläget. Vad som händer framöver är tyvärr omöjligt att förutsäga – det beror helt på virusspridningen och vilka steg regeringen och myndigheterna tar för att hantera den.
19.21
Hej Joel
Ang tidigare svar: Det är verkligen inte överallt i Sverige man kan få hemleverans av mat. Bor man ute på landsbygden så finns den möjligheten oftast inte.
Mvh Lisa
@Lisa - En bra invändning – i det fallet torde det vara Ann-Sofies tips om att kontakta kommunen som gäller i första hand.
19.17
Går det att se resten av uttalandet från WHO:s generaldirektör; ”Det värsta är fortfarande framför oss” någonstans?
@Georg - Nyhetsbyrån AP skriver:

"Generaldirektören specificerade inte exakt varför han anser att utbrottet, som smittat 2,5 miljoner människor och dödat över 166 000 enligt Johns Hopkinsuniversitetet, kan bli värre".

Det citat som återges är:

"Lita på oss. Det värsta är fortfarande framför oss. Låt oss förhindra denna tragedi. Det här är ett virus som många fortfarande inte förstår."
19.12
Oljepriset rasar – lägsta sedan 1983

Priset på den amerikanska WTI-oljan befinner sig i fritt fall. Under måndagen har priset rasat med 72 procent, och är nu under fem dollar fatet. Det gör att priserna är de lägsta sedan 1983, då det handlades med WTI-olja för första gången, enligt Financial Times. (TT)
19.09
SVT · Joel Malmén Angående svar till @ensam
Alla har inte internet då kan man ringa till sin kommun som tillsammans med volontärer hjälper till med leveranser av mat.
@Ann-Sofie - Absolut – just den frågeställaren tog sig ju in på vår sajt, men jag tar med din kommentar, det är bra information.
18.59
Hej, jag har haft covid (obekräftad men symptomen stämde) och blivit frisk. Nu har jag reagerat på pollen och är lite snuvig. Maten är nästan slut och jag har ingen som kan handla åt mig men jag är orolig att folk ska bli arga när jag kliver in i mataffären med min rinnande näsa och röda ögon. Har ni några råd eller tips på hur jag ska förklara för folk eller vad jag kan säga.
@Ensam - Det finns flera företag och livsmedelskedjor som erbjuder leverans av matkassar direkt till dörren. Om du känner dig osäker på att beställa via internet föreslår jag att du googlar t.ex. "mat hemleverans", så hittar du företag. På deras hemsidor kan du leta fram deras telefonnummer – om du inte hittar det, googla företagsnamnet och lägg till "telefon", "kontakt" eller "kundtjänst". De hjälper dig säkert att beställa hem över telefon, om du behöver hjälp.
18.36
Jag är förskolelärare och har ett BMI över 40 ska jag stanna hemma eller kan jag jobba? Jag är frisk för övrigt och är 40 år.
@Diana - Socialstyrelsen rekommenderar att både personer i riskgrupp och andra som bor i deras hushåll stannar hemma. Här kan du läsa mer, inklusive en förteckning över vad Socialstyrelsen klassar som riskgrupper.

Jag skulle råda dig att ta diskussionen med din arbetsgivare.
18.32
Det värsta är fortfarande framför oss.
– Världshälsoorganisationens WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande på måndagen, enligt nyhetsbyrån AP.
18.24
Italien rapporterar på måndagen 454 nya dödsfall i covid-19 – högre än gårdagens siffra på 433, uppger landets civilskyddsmyndighet enligt Reuters.

Däremot föll antalet nya bekräftade smittfall till 2 256 – den lägsta siffran på nästan sex veckor, enligt Johns Hopkinsuniversitets siffror. Senast en lägre siffra rapporterades var den 10 mars, när utbrottet började ta fart i norra Italien.
17.59

Nervös Angela Merkel öppnar butikerna igen

Butiker i Tyskland som är mindre än 800 kvadratmeter får slå upp portarna när regeringen lättar på coronarestriktionerna. Men skolorna håller fortsatt stängt i två veckor – och först då kommer det att visa sig om beslutet leder till ökad smittspridning, enligt förbundskansler Angela Merkel.
17.43
Världshälsoorganisationen WHO har beställt 30 miljoner covid-19-tester som ska levereras under de kommande fyra månaderna, med snart nästa vecka, uppger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus enligt nyhetsbyrån Reuters.

Under april och maj kommer WHO även att leverera 180 miljoner munskydd till olika länder, meddelar han.
17.42
Hej, Låter mycket klokt beslut av Danmark att testa alla med symptom på Covid för att kontrollera smittspridningen. Varför gör inte Sverige likadant?Om Danmark kan få tag på testmaterial bör väl Sverige kunna få det. Om man inte har tillgång till hela Sverige, kunde man till att börja med, starta med Stockholm och de närliggande områdena, där man vet att smittspridningen är mycket värre än i övriga landet.
@AnnikaKünstlicher - Hej, Anna. Så sent som för tre dagar sedan kom Folkhälsomyndigheten ut med att man ska utöka testerna. Utmaningen är inte nödvändigtvis att få antalet tester på plats, utan kunna få välfungerande kedjor där testet tas, testet kan skickas på analys och där svaret sedan ska komma vården till gagn och även den testade. I den här artikeln från i fredags kan du läsa mer utförligt om det hela!
17.39
Experten tror på fotboll i sommar – utan publik

Fotboll i Italien och Sverige i juni är ingen orimlighet, men OS i Tokyo kan vara i farozonen även nästa år om det inte finns ett vaccin.
Det spår den förre statsepidemiologen Johan Giesecke.

 
När och under vilka förutsättningar kommer idrotten kunna återvända till arenorna runt om i världen? Många undrar och spekulerar, men ingen vet.
Smittskyddsexperten Johan Giesecke, rådgivare till världshälsoorganisationen WHO och tidigare statsepidemiolog, kommenterar här några av de mer eller mindre konkreta framtidsplanerna som finns i idrottsvärlden.
• OS i Tokyo, med start 23 juli nästa sommar. Forskaren Devi Sridhar, professor vid universitetet i Edinburgh med global hälsa som expertområde, anser att planerna på ett OS nästa sommar är "väldigt orealistiska" om det inte finns ett vaccin då. Giesecke ser också hinder för ett evenemang som ska samla en mängd utövare från hela världen, även om det ligger långt fram i tiden.
-Ja, det tror jag kan bli svårt och det beror inte på Sveriges hållning, utan på att andra länder kommer vara mer försiktiga på den punkten. Och ett vaccin tar längre tid än de flesta tror, säger han.

• Allsvensk premiär den 14 juni, vilket är det nya startdatumet som Svenska fotbollförbundet har tagit sikte på.
-Det finns en viss möjlighet, men i så fall utan publik skulle jag gissa. Publik blir nog inte aktuellt förrän efter sommaren, säger Giesecke och upprepar därmed den nuvarande statsepidemiologen Anders Tegnells spådom.
-Jag tror att man måste se att smittspridningen verkligen har avtagit innan man gör lättnader av den typen. Det dröjer några månader innan man kan göra det, även om det kommer se mycket bättre ut redan i slutet av maj.

• Återstart av Serie A i månadsskiftet maj/juni, inför tomma läktare. Italienska fotbollsförbundets ordförande Gabriele Gravina säger att man kan börja spela då i det hårt coronadrabbade landet.
-Det kan jag tänka mig att de går med på där. Det kommer bli väldigt olika i olika länder, men det är säkert också delvis ett politiskt beslut hur viktigt man tycker det är att matcherna spelas. Och jag har en känsla av att det spelar större roll i Italien än i Sverige och andra länder, säger smittskyddsexperten.

• Återstart av den amerikanska PGA-touren i golf den 11 juni. Den stora majoriteten av spelarna befinner sig redan i USA och målet är att åtminstone de fyra första veckornas tävlingar ska genomföras utan publik.
-Golf låter som en ganska trygg sport ur smittskyddssynpunkt, kroppskontakten är obefintlig. Jag spelar inte golf men av bilder man ser på tv verkar det vara gott om plats för de som är där, säger Giesecke.

(TT)
17.03
Eneroth om konkursbeskedet: "Inte överraskande"

– Det är naturligtvis tråkigt, men inte överraskande i ett läge där flyget i huvudsak ligger nere, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) om att Norwegian begär sitt svenska bemanningsbolag i konkurs.

TT: Förstår du kritiken från Norwegian?

– Jag kan bara förestå att det är en mycket tuff situation för Norwegian precis som för andra flygbolag, men de omfattas av det svenska kreditgarantiprogrammet och de kan använda de verktyg som finns, säger Eneroth.

Han pekar på att Norwegian kan söka både statliga kreditgarantier och statligt stöd för korttidspermitteringar.

– Korttidspermittering kan ju alla på svensk arbetsmarknad använda sig av. Jag har förstått det som att man från Norwegians sida avstått från att använda programmet, säger Eneroth.

TT: Norwegian uppger att det tar tid att få besked om lånegarantierna?

– Det är en dialog som Riksgälden och Norwegian får ha, men programmet godkändes av EU-kommissionen den 11 april och det är ett av de garantiprogram som är i gång i Europa just nu, säger Eneroth. (TT)
18.11
Alla med coronasymtom ska testas i Danmark

Alla med coronasymtom i Danmark ska testas framöver, meddelar regeringen.
– Ring om du har symtom. Så kan vi testa, och så kan vi stoppa smittkedjorna, säger hälsominister Magnus Heunicke (S) på en pressträff.

Under de senaste dagarna har vita tält slagits upp i städer över hela landet. På tälten har det suttit skyltar med texten "Covid-19 testcenter", men regeringen har fram till nu inte kommenterat vad tälten ska användas till.

– Vi har verkligen arbetat hårt för att bygga upp testkapacitet. Nu är den här, säger Heunicke.

Invånare med symtom ska dock inte bege sig direkt till tälten om de uppvisar symtom, utan ringa till sin läkare för vägledning. (TT)
16.49
Hej! Jag undrar varför FHM med flera inte rekommenderar indragna utskänkningstillstånd i Sverige, för att förebygga den uppenbara smittrisk som trängsel plus alkohol innebär. Detta torde minska trängseln och riskbeteendena avsevärt. Måste det bevisas först att någon blivit smittad på en uteservering? Eller finns laglig möjlighet att agera på en väl underbyggd misstanke?
@Hanna - Det är inte Folkhälsomyndigheten som bestämmer över sådant, men restauranger riskerar att förlora tillståndet om reglerna inte efterföljs. De får dock en varning först, tillståndet dras in om man därefter inte bättrat sig. Hittills har alla som har fått en anmärkning och där man följt upp anmärkningen bättrat sig, skriver TT.
16.41
Varför är det ingen som vågar ta i frågan om hur länge man tänker sig att det är hållbart att 1,7 miljoner i riskgrupper är isolerade? Det är en skam att frågan hela tiden undviks. Alla dessa människor är de facto under den hårdaste formen av lockdown, ska inte träffa någon ända människa på obestämd tid. Är det för att detta ohyggliga faktum inte faller in i bilden av att vi fortsatt har ett öppet samhälle som man undviker frågan?
@Glömdaochosynliga - Om du pratar om dem som är 70+ så har de fått rådet av dra ned på sina sociala kontakter eftersom de flesta som råkar illa ut på grund av coronaviruset är i den åldersgruppen. De får gå ut, men de bör - för sitt eget bästa - hålla fysiskt avstånd till andra. Det är naturligtvis också fritt fram att kommunicera med andra genom till exempel telefon.
16.35
Min mamma bor långt ifrån mig. Nu har hennes man gått bort och jag behöver vara hos henne. Jag har ingen bil utan måste i så fall åka tåg. Kan det här gälla som ett "tillåtet" fall att resa inom landet?
@Behöversvarsnabbt - Hej! Folkhälsomyndigheten avråder från resande i landet, men det är till syvene och sist upp till resenären själv att avgöra om resan kan bedömas nödvändig. Det finns ingen som kontrollerar om man har skäl till att resa eller inte.
 
16.33
Regeringen räknar nu med 270 000 korttidspermitterade i snitt per månad i år.
Det kostar staten nära 50 miljarder kronor i statligt stöd, skriver TT.
-Detta visar att krisen är väldigt djupt, men att detta också är en åtgärd som verkligen används av svenska företag, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
16.26
Coronafria kommuner oroas av hyttefolk

Drygt en fjärdedel av Norges 356 kommuner har klarat sig undan coronaviruset hittills, fem veckor efter att regeringen införde åtgärder för att stoppa smittspridningen i landet.

När det så kallade hytteförbudet hävs under måndagen är det många som jublar, men från vissa håll är tongången en annan.

- De kunde ha väntat lite längre. Människor här är skeptiska och rädda för att det kommer att ramla in stugfolk. Vi blir inte lika säkra längre, säger Marte Eide Klovning, ordförande i Utsira kommun – en av 98 kommuner som inte har någon bekräftad smitta – till NRK.

Statsminister Erna Solberg har tidigare sagt på en presskonferens att hytteförbudet inte grundar sig på risken för smittspridning utan på att kommunernas inte har kapacitet att hantera sjukdomen. Siri Helene Hauge från norska folkhälsoinstitutet anser dock att minskad rörelse inom landet har haft en effekt på smittspridningen.

- Det kan vara en tillfällighet, men också ett resultat av att vi haft mindre mobilitet i befolkningen. Hade vi inte infört de stränga åtgärderna i mars hade nog betydligt färre haft noll smittade i dag, säger Siri Helene Hauge vid norska folkhälsoinstitutet till NRK. (TT)
 
16.24
Omkring 150 personer som sitter i karantän i Bosnien-Hercegovinas huvudstad Sarajevo har börjat hungerstrejka i protest mot sin isolering i studentrum och bristen på information på hur länge de kommer vara där. Personerna är bosniska medborgare som har återvänt hem från Sverige och testades för första gången tio dagar efter att de låsts in på studentboendet, där de endast har kontakt med personal som kommer med mat och sköter säkerheten. Andra testet är schemalagt till 4 maj, vilket innebär att de kommer få tillbringa 28 dagar i isolering, skriver Al Jazeera Balkans. 
16.11
Spanien vill ha miljardfond i EU

En jättelik coronafond på motsvarande 16 000 miljarder kronor – kan det vara rätta medicinen mot pandemins ekonomiska effekter i EU?

Det hoppas i alla fall Spaniens premiärminister Pedro Sánchez som kommer att lägga fram sina planer om fonden när han och övriga stats- och regeringschefer i EU håller ett nytt webbtoppmöte på torsdag.

Det spanska förslaget går ut på att fondpengarna lånas upp, men utan förfallodatum, rapporterar tidningen El País. Räntorna ska sedan betalas med hjälp av nya EU-avgifter, exempelvis på import av varor från områden som inte har lika tuffa klimatkrav som EU.

EU har hittills enats om olika krisåtgärder på totalt motsvarande 10 000 miljarder kronor. Lägger man till medlemsländernas egna nationella åtgärder uppgår summan till nästan 37 000 miljarder kronor – 3 390 miljarder euro. (TT)
 
15.45
Vad innebär Norwegians konkursansökan för oss som har flygbiljetter senare i år?
@Johanna - Konkursansökan gäller alltså kabinpersonalen i Sverige. Men de flyglinjer som Norwegian har i Sverige berörs inte på samma sätt, förklarade koncernens vd. Men just nu flygs inga av dessa rutter i Sverige. Men han underströk att så fort restriktioner lättas och efterfrågan på flygen ökar igen är förhoppningen att man ska vara redo med bemanning på de rutterna.

Men vad som gäller just för din flygbiljett gäller det nog att kolla av med Norwegian!
15.38
– Helt avgörande för Norwegians överlevnad är hur lång den här krisen blir och hur man lyckas få sina långivare att gå med på att ta aktier och skriva ner lånen för Norwegian. Det är ett av grundkraven från den norska staten att stötta dem, säger Johanna Cervenka.
15.34
Johanna Cervenka, SVT Nyheters ekonomireporter kommenterar den pressträff som Norwegiankoncernen hade nu under eftermiddagen:
– Det var en pressad vd som vädjar för sin överlevnad. Det som lett fram till beslutet att försätta personalbolagen i konkurs är brist på pengar, alltså likviditeten, säger hon.
– Man har inte fått det statliga stöd man hoppats att få. Men man hade heller ingen lätt situation inför den här krisen.
15.27
– Nu är det också EU-regler på väg som säger att det borde ske så på det sättet, men vi vet ännu inte hur och när den stöttningen kan komma. Det har tagit för lång tid och det är därför vi tagit detta konkursbeslutet.
15.26
– Det vi frågat från svenska staten är att få likviditetshjälp. Det viktigaste för oss är att vi vill bli likabehandlade som våra konkurrenter, så som SAS. Både den svenska och danska staten äger SAS och det är vi medveten om. Men för att det ska kunna finnas konkurrens i svenskt och danskt luftrum på lika villkor så menar vi att vi att det finns utrymme till att få stöd också, säger Jacob Schram
15.22
Koncernchef Jacob Schram fick frågan om detta innebär att det inte kommer att flygas något mer i Sverige igen.

– Vi ser Norden som ett kärnområde där flyg i området nästan är att ses som inrikesflyg, så där ingår Sverige och likt Norge, säger han.
15.20
På frågan om varför beslutet tas nu när coronakrisen funnits i över en månad:

–Detta ser nu för att vi har provat att kunna begränsa kostnaderna så mycket som möjligt. Så fort flygen blev fasta på marken har vi permitterat personal i Norge och samma sak har vi försökt i Danmark och Sverige. Men där har vi inte kommit in till en hållbar lösning, vilket gjort att vi fått ta det här beslutet nu, säger koncernchefen på Norwegian.
15.15
Jag hittar inte länken till dagens presskonferens hos Folkhälsomyndigheten!
Hjälp!
15.13
Samtidigt vill Jacob Strahm understryka att dagens beslut inte påverkar driften i Sverige.
15.12
– Jag hoppas att vi kommer stärkt ur detta och att vi efter krisen kommer att kunna återanställa så många som möjligt av de som nu berörs av det här slutet, säger Norwegians koncernchef.
15.11
– Då hoppas jag också att vi kan komma starka tillbaka och kunna få tillbaka så många arbetstillfällen som möjligt, säger Norwegians koncernchef.
15.10
– Detta har varit ett extremt tungt beslut och jag vill bara beklaga för alla våra medarbetare som nu berörs av detta beslutet, säger koncernchef Jacob Strahm.

– Nu arbetar vi dygnet runt för att ta oss igenom denna krisen, fortsätter han.
15.08
Norwegians koncernchef Jacob Schram inleder med att berätta att flygbolaget Norwegian för tillfället bara har igång sju flyglinjer, samtliga i Norge och att bara ett fåtal företagets kabinpersonal arbetar.

Man har jobbat med att dra ner kostnaderna, men inte kunnat se någon annan väg än att försätta koncernens pilot- och kabinföretag i Sverige och Danmark i konkurs. Varför det inte sker i Norge är bland annat för att där finns möjlighet för företaget att permittera personal.
14.59
Nu börjar strax pressträffen med Norwegians koncernchef Jacob Schram. Om du inte ser videon, så kan du uppdatera den här sidan för att få fram rätt klipp.
14.56
Jag har hört att fetma med BMI 40 och över är en riskgrupp, är det så?
Jag jobbar inom vård och omsorg och vill gärna få ett svar.
@Marianne - Ja, Socialstyrelsen räknar nu personer med BMI över 40 som en riskgrupp.
14.48
Finns det någon som vet om Sverige har inreseförbud?
@Louise - Ja, för fyra dagar sedan meddelade regeringen att det tillfälliga inreseförbudet från länder utanför EU förlängs med 30 dagar. Det kan du också läsa om här!
14.47
Om en kvart kommer flygbolaget Norwegians koncernchef hålla en presskonferens om att Norwegians pilot- och kabinbolag i bland annat Sverige ansöker om konkurs. Den sänds här på svt.se då samt direktrapporteras här i chatten.
14.43
Precis som den franska journalisten vid presskonferensen i dag, så är jag och andra intresserade av den svenska strategin. Tegnell bad att få svara senare, vilket innebär att vi inget fick veta. Hur ser strategin ut?
@JohanL - Sverige har tidigare hållit en pressträff för utländska medier. Här kan du läsa hur man svarade då: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/utrikesministern-forsvarar-svenska-strategin-en-myt-att-livet-pagar-som-vanligt
14.39
Sverige är väl mer än Stockholm, fast det verkar inte så när ni pratar om flockimmunitet
@Claes-GSvensson - Det stämmer, och det har Anders Tegnell också pratat om att det kan krävas flockimmunitet under en lång tid innan man släpper på restriktioner just av den anledningen. 
14.36
I dagsläget finns inga planer på att släppa på några restriktioner, enligt Anders Tegnell. Att siffrorna ser ut som de gör nu beror på hur vi agerade för några veckor sedan.
14.34
Kan vi nå flockimmunitet i maj?
- Det är troligt, det är möjligt. Nu gör vi testar här under veckan och då får vi se om de tester vi gör stämmer överens med modellerna, säger Adners Tegnell.
14.33
Nu intervjuas Anders Tegnell av SVT Nyheter om testning.
- Antikroppstesterna ligger nog ganska långt fram i tiden, ett antal veckor till verkar det som.
14.32
Nu är pressträffen slut. För att sammanfatta har alltså 1580 personer avlidit med covid-19 i Sverige. av dem är 894 män och 686 kvinnor. Trenden med en "plattare kurva" håller i sig, enligt Folkhälsomyndigheten. Totalt har 14777 personer bekräftats smittade.
14.29
Den del av Sveriges strategi som inte har fungerat är att skydda de äldre, enligt Anders Tegnell.
- Samhällets funktion att skydda de äldre äldre har inte varit lika bra. En stor del av våra dödsfall kommer från äldreboenden.
14.28
Tegnell får en fråga från fransk media om Sveriges strategi.
- Vi tror att vi kan få samma resultat med frivilliga insatser. Och det kanske är lika effektivt som andra länder som har gjort det med lagliga restriktioner. 
Han säger också att det blir mer och mer osannolikt att Sverige ska införa hårdare restriktioner.
14.26
Nu en fråga om att flytta intensivvårdspatienter till Socialstyrelsen.
- Just nu är det vanligare att man flyttar patienter, det behöver dock inte vara covid-19 patienter. Eftersom det kan behöva fortsätta ske har vi tagit fram råd för hur man gör det på ett säkert sätt, säger Johanna Sandwall.
14.23
Anders Tegnell får en fråga om myndigheten tycker att att krogarna har skött sig.
- Restaurangägarna har ett stort ansvar precis som vi alla har ett kollektivt ansvar.
14.22
- Det finns ett antal olika aktörer som tittar på antikroppstester. Vi får se vilka som i slutändan har bäst kvalitet. Hittills har vi nog lite för lite data för att peka på någon av dem, säger Tegnell om tester.
14.21
Nu en fråga om flockimmunitet i Stockholm:
- Vi har inga nya data i dag. Jag tror inte att det blir bara flockimmunitet som avgör hur vi kommer göra med restriktioner, säger Anders Tegnell.
14.20
Anders Tegnell får nu en fråga om rapporterna om utelivet i Stockholm.
- Vi försöker få lite objektiva data från det, från Telia, så vi kan väl återkomma, men vi får väldigt mycket mejl från personer som tycker det har blivit mycket folk i utelivet i Stockholm.
14.18
MSB går också igenom vilka förändringar som människor har gjort.
- Som ni märker finns ingenting i den här som pekar på att människor följer råden sämre nu än för några veckor sedan.
14.17
Efter arbetslöshet oroar sig människor för att företag ska få allvarliga problem och för välfärdssystemet. Först på fjärde plats kommer oron för att sjukvården inte ska ha tillräcklig kapacitet, enligt Sifoundersökningen.
14.16
- Det finns möjligen en liten tendens till att oron sjunker, säger Svante Werger på MSB.
14.15
Nu pratar MSB, och visar en undersökning från Sifo om vad svenskarna är mest oroliga för till följd av coronaviruset. Det folk oroar sig mest för är arbetslösheten.
14.14
Socialstyrelsen vill uppmana alla som behöver söka vård att göra det.
14.13
- Vården avbokar de besök som inte behövs just nu och som man kan vänta med, men det är viktigt att du går på de besök du blir kallad till, säger Thomas Lindén.
14.11
Sjukvården är fortsatt hårt belastad, enligt Thomas Lindén på Socialstyrelsen. 
- Akutvården måste fortsatt fungera.
Socialstyrelsen har nu publicerat ett stöd till sjukvården hur de ska prioritera annan sjukvård som måste stå tillbaka för vård av covid-19.
14.09
Belastningen på intensivvården är ojämn runt om i landet, enligt Socialstyrelsen.
- För att få en jämnare belastning så utifrån de lägesbilder vi gör kommer SKR att arbeta närmare att försöka sprida belastningen över landet, säger Johanna Sandwall.
14.07
Anders Tegnell uppmanar alla att fortsätta hålla god handhygien och följa de rekommendationer som finns om social distans.
- Vi börjar få en del oroande rapporterar från runt om i landet att utelivet börjat bli trångt igen.
14.05
Enligt Tegnell är eftersläpningen av dödsfall inte lika stor längre, vilket innebär att Sverige nu har strax under 60 dödsfall per dag.
14.04
Kurvan i Västra götaland och Skåne ligger på en ganska flack kurva som i Stockholm, fast på en lägre nivå.
14.03
- Liksom tidigare så är en stor andel av fallen i Stockholmsregionen men möjligen har det börjat röra på sig, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.
14.02
Vi har nu totalt 14777 bekräftade smittade i Sverige.
14.02
Det innebär att 1580 personer nu har avlidit med covid-19 i Sverige.
14.01
Det senaste dygnet har 40 nya dödsfall rapporterats in, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.
14.00
Nu får vi veta hur många som avlider i Covid -19 men hur ser dödstalen ut ett vanligt första kvartal, tex 2018 eller 2019, så man kan sätta det i en relation.
De som söker för hjärtåkommor och stroke har ju minskat, har även dödstalen i dessa sjukdomar minskat?
@Lenaivården - Statistiska Centralbyrån försöker besvara den här frågan genom att löpande uppdatera ett excel-dokument med siffror på hur många som dött under denna vår i jämförelse med föregående år. Den kan du ladda ner härifrån. Sedan slutet av mars syns där förhöjda siffror där mellan 300 och 350 personer dött varje dag, mot en snittsiffra på ungefär 250 de senaste fem åren. Det är alltså fler som dött de senaste veckorna än vad som är normalt, sett till de senaste fem åren.
13.57
De senaste dagarna har antalet dödsfall i covid-19 legat på en jämn nivå och Folkhälsomyndigheten tror att vi nu nått en ny fas i smittspridningen. Vi får se vad de har att säga i dag under pressträffen.
13.48
Strax är det alltså dags för presskonferens med Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen. Ni kan följa sändningen här.
13.47
Aktien faller kraftigt på Oslobörsen och backar 16 procent efter beskedet att Norwegians pilot- och kabinbolag i Sverige och Danmark ansöker om konkurs, enligt TT.
13.37
Ni är många som ställer frågor om hur era resor kan påverkas. Vi kan inte svara på det, men här kan ni läsa vad som gäller rent generellt, enligt EU:s regler.

Resenärer får inga pengar när flygbolag bryter mot EU:s regler

SVT NyheterÄr du en av de tiotusentals människor som köpt biljetter till flyg som blivit inställda in på grund av coronaspridningen och reserestriktioner? Enligt EU:s regler har du rätt att få pengarna tillbaka direkt, men det lär bli svårt då krisen för passagerarflyget snabbt blir allt djupare.
13.34
Den svenska pilotföretaget i Norwegiankoncernen, Pilot Services Sweden AB, som nu sätts i konkurs, är ett rent bemanningsbolag och har runt 250 piloter på lönelistan.

– Den enda verksamhet det har är att avlöna piloter, det blir man nu av med, säger Svensk Pilotförenings ordförande Martin Lindgren.

När bolaget försätts i konkurs träder lönegarantin in i stället. (TT)
13.30
Volvo bemannar lastbilsfabrik igen

Volvos lastbilsfabrik i Göteborg bemannas igen i nästa vecka, efter en månads totalt produktionsstopp. Men någon riktig omstart är det ännu inte tal om.

– Det kommer att vara folk i fabriken. Vi kommer att starta produktion, men i vilken omfattning är oklart, säger Claes Eliasson, presschef på AB Volvo.

Företagets fabriker i Skövde och Köping, som tillverkar motorer och växellådor, har redan mjukstartat i mindre omfattning. Lastbilsfabriken på Hisingen, som stängde i slutet av mars, står dock fortfarande stilla.

Claes Eliasson beskriver det som att man ska provköra fabriken i nästa vecka.

– Vi ska se om leveranserna fungerar, både interna och externa, om förändrade arbetsmetoder fungerar, och hur många som är sjukskrivna. Det tar tid att starta upp igen, säger Eliasson.

AB Volvo ska presentera sin delårsrapport för första kvartalet på torsdag. I samband med det väntas nya besked om omstarten för koncernen som tillverkar lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner och fartygsmotorer. (TT)
13.20
"Det här är den värsta krisen någonsin för flygbranschen och vi har gjort allt vi kan för att undvika det som nu sker med våra dotterbolag i Sverige och Danmark. I likhet med våra konkurrenter, har vi bett om statligt stöd i både Sverige och Danmark. Den första formella ansökan till svenska myndigheter skickades för en månad sedan men det har fortfarande inte kommit några konkreta förslag på likviditetsåtgärder. Vi har inte tid att vänta eftersom bolaget befinner sig i akut kris", säger Norwegians koncernchef Jacob Schram enligt pressmeddelandet.
13.19
Norwegian skriver i pressmeddelandet att situationen är olika för de anställda i Norge respektive Sverige:

"I Norge finns det permitteringsmöjligheter som innebär att staten står för lönekostnaden under permitteringen. Dessvärre finns inte motsvarande permitteringsmöjligheter i Sverige och Danmark vilket innebär att kostnaderna kvarstår även om piloter och kabinpersonal inte arbetar". (TT)
13.16
Angående Norweigans konkurs - Vi resenärer som väntar på återbetalning för inställda flighter, berörs vi av detta? Kan inte på kvittot se något företagsnamn som tagit emot vår betalning, enbart en Norweigan-logga.
@Calle - Det vet vi inte – men det är alltså inte själva flygbolaget som ansökt om konkurs, utan fyra dotterbolag.
13.08
JUST NU: Norwegians pilot- och kabinbolag i Sverige och Danmark ansöker om konkurs, enligt ett pressmeddelande.

Beslutet gäller fyra dotterbolag: Pilot Services Sweden AB, Norwegian Pilot Services Denmark ApS, Norwegian Cabin Services Denmark ApS samt Norwegian Air Resources Denmark LH ApS. 

"Trots alla de åtgärder som bolaget har vidtagit för att minska kostnaderna, återstår tyvärr inget annat alternativ för styrelsen för dessa bolag att ansöka om konkurs", skrivs det.

Över 4 700 anställda berörs.

"De dotterbolag som ansöker om konkurs och avtalen med crewtjänster som har sagts upp påverkar totalt 1 571 piloter och 3 134 kabinanställda i Sverige, Danmark, Finland, Spanien, Storbritannien och USA. Cirka 700 piloter och 1 300 kabinanställda med bas i Norge, Frankrike och Italien berörs inte", står det i pressmeddelandet.
13.08
I Spanien är det 200 000 bekräftat smittade?

De måste ju ha gjort enormt många tester. Hur många är testade totalt i Sverige. Bortsett från bekräftat smittade.
Och i övriga länder.

Jämförelserna måste ju bli missvisande utifrån folkmängd och hur många varje land faktiskt testar. Eller?
Sverige testar väl få och därmed vet vi inte hur många som verkligen smittats.?
@Bekräftadsmitta - De senaste siffrorna jag kan hitta (som förmodligen inte är exakta, men kan ge en fingervisning) säger att Spanien gjort drygt 930 000 tester. I Sverige är det senaste antalet från Folkhälsomyndigheten 74 000 tester, men då inkluderas inte förra veckan. Föreställer man sig att antalet tester ökar i ungefär samma takt som den gjort hittills hamnar vi sammanlagt på cirka 100 000 tester med förra veckan.

Men du har nog rätt i att antalet "bekräftade fall" inte säger något om hur många faktiska fall som finns. Däremot kan man följa förändringen i hur snabbt smittan sprids genom att se hur stor andel som testar positivt. Vid sidan om testningen görs s.k. sentinelprovtagning, där man gör stickprovskontroller av de som söker vård med luftvägssymtom. Den senaste rapporten kan du läsa här.
 
Dessutom gjorde Folkhälsomyndigheten för några veckor sedan ett större prov i Stockholm där man delade ut tester till en slumpmässigt utvald grupp om drygt 700 personer. Av dem testade 2,5 procent positivt, vilket gör att Folkhälsomyndigheten uppskattar att nästan 60 000 stockholmare bar på viruset den aktuella veckan (26 mars - 3 april). Strax därpå sa statsepidemiolog Anders Tegnell att med tanke på den tid som gått sedan den undersökningen uppskattade han att antalet smittade i Stockholm låg mellan fem och tio procent.
 
Denna vecka samlar Folkhälsomyndigheten också in antikroppstester från ett liknande nationellt test där 4000 personer bjudits in att delta och där man förutom att se vilka som har viruset också kan se vilka som haft viruset. Den undersökningen förväntas ge en bättre bild av hur många som haft viruset, och därmed kan tänkas vara immuna mot det.
13.04
Bolsonaro coronatrotsade med kuppanhängare
 
– Vi vill inte förhandla om någonting!

Så löd budskapet från Brasiliens president Jair Bolsonaro när han talade under en protest mot coronarestriktioner – där deltagarna krävde ingripande från militären. Demonstrationer till stöd för den högerextreme presidenten, som är skarpt kritisk mot vissa delstaters åtgärder mot pandemin, hölls i flera städer under söndagen.

Själv dök Bolsonaro upp utanför arméns högkvarter i huvudstaden Brasília. Där talade han, från ett lastbilsflak, till flera hundra anhängare som samlatsi trots mot rekommendationer om att undvika folksamlingar.

– Jag är här eftersom jag har tilltro till er. Ni är här eftersom ni tror på Brasilien, sade presidenten enligt brasilianska medier.
– Nu är folket vid makten och vi vill inte förhandla om någonting.

Under manifestationen uttrycktes krav på ett militärt ingripande i hanteringen av pandemin och för en stängning av landets parlament. Vissa deltagare bar banderoller med budskapet: "militärintervention med Bolsonaro".

Presidenten, med bakgrund som yrkesmilitär, lämnade budskapen okommenterade.

– Ni måste slåss för ert land. Räkna med att er president gör vad som är nödvändigt för att garantera demokratin och det som är mest kärt för oss, vår frihet, sade han.
– Ut med den gamla politiken. Nu är det Brasilien främst, och Gud framför allt.

Vid flera tillfällen fick han pausa kort, då han började hosta. (TT)
12.50
Vi ber er ta i beaktning att vi på redaktionen inte är medicinskt utbildade, och att frågor om ert eller era familjemedlemmars medicinska tillstånd – och vidhängande risker för/vid covid-19 – måste tas med sjukvården.
12.43
Nystart för brexitsamtal – via webben

Förhandlingarna om framtida handelsavtal, fiske och annat samarbete mellan EU och Storbritannien återupptas på måndagen efter coronaavbrott i nästan en månad.

Tills vidare kommer förhandlingsgrupperna inte att mötas direkt, utan bara via webben.

"Båda sidor är överens om att organisera ytterligare förhandlingsrundor för att nå verkliga och påtagliga framsteg till i juni", sades i ett uttalande i förra veckan efter ett telefonsamtal mellan EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och hans brittiske motsvarighet David Frost.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december i år. Om inte parterna dessförinnan kan enas om handelsregler och liknande finns risk för en "hård" brexit, med hårda tullgränser och kontroller. (TT)
12.41

Nya rutiner när norska förskolor öppnar

I 39 dagar har norska förskolor hållit stängt. Nu öppnar de igen och barnen är välkomna tillbaka. – Det var länge sedan det var så enkelt att skicka i väg honom, säger Martin Skei Bakketun till NRK när han lämnar sin treårige son. Men alla föräldrar känner sig inte lika redo.
12.25
Svårt besvara barnens alla coronafrågor

För några veckor sedan svarade statsminister Stefan Löfven (S) på frågor som barn hade skickat in till SVT:s Lilla Aktuellt.

På måndagen var det dags för jämställdhetsminister Åsa Lindhagen att försöka svara på sådant som barn funderar över när det gäller just coronaviruset.

– Barn har samma rätt att få information och svar på sina frågor precis som vuxna, sade Lindhagen på en pressträff.

Ministern, tillsammans med representanter från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, MSB och Barnens rätt i samhället (Bris), fick svara på en hel del frågor, bland annat om man kommer få bada på badplatser i sommar och varför föräldrar kan jobba hemma, medan barn måste gå till skolan.

När får jag träffa min morfar igen? var en annan fråga som dök upp.

– Det går inte att svara på. Man får försöka träffas via Facetime och Skype och hålla kontakten. Det är jätteviktigt både för dig, men säkert även för din morfar, sade Sara Byfors från Folkhälsomyndigheten. (TT)
12.11
Några av er har skrivit och vittnat om plötslig arbetslöshet och akut behov av ekonomisk hjälp med månadens kostnader.

Från och med den 13 april och året ut har regeringen lättat upp villkoren för ersättning från a-kassan. Här finns mer information. Se till att bli medlem i en a-kassa direkt och kontakta dem för information om vilken ersättning du kan få.

Om a-kassan inte kan ge dig ersättning för att täcka upp dina akuta kostnader i tid – vänd dig till socialtjänsten i din kommun. Här finns mer information.
12.03
Coronakrisen kastar ut 200 000 i arbetslöshet

Nästan 100 000 fler är i dag arbetslösa jämfört med 1 mars. Fortsätter takten väntas lika många till framåt sommaren.
Men varseltakten går ner, förmodligen som en effekt av alla permitteringar.

Arbetslösheten fortsätter att öka i snabb takt. Nästan 410 000, eller 8,0 procent av arbetskraften, är nu inskrivna som arbetslösa på arbetsförmedlingarna.
Bara under förra veckan tillkom 13 200 nya arbetslösa, enligt Arbetsförmedlingens statistik.

– Om det fortsätter i den här takten är vår bedömning att vi når en topp på tio procent i sommar, säger Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. (TT)
11.46
flertal krogar har haft fler besökare än vad som rekommenderats, vad händer med dessa krogar?
@undrande - Inrikesminister Mikael Damberg (S) har flaggat för att krogar som bryter mot trängselreglerna kan komma att tvångsstängas.

– Rekommendationerna är inga tips utan regler som ska följas. Jag förutsätter att både allmänheten och krögarna tar sitt ansvar, har han tidigare sagt.

Damberg betonade att smittskyddsläkarna har mandat att omedelbart stänga ned de krogar som missköter sig.

– De kan inte räkna med att få ha öppet om de bryter mot reglerna. Det är allvar nu och många kommer kontrollera dem.
11.42
När beräknas större evenemang med fler än 50 besökare komma att tillåtas igen?
@arrangör - Det finns tyvärr ingen sådan prognos eller beräkning. Det är omöjligt att förutsäga exakt hur smittspridningen kommer att se ut framöver.
11.39
Det totala dödstalet i Iran har stigit till 5 209 och antalet bekräftade smittfall till 83 505, uppger hälsomyndigheten i landet enligt Reuters.
11.17
Antalet bekräftade smittfall i Spanien har nu överstigit 200 000, uppger landets hälsomyndighet enligt nyhetsbyrån Reuters. Det är det andra landet i världen att överstiga den siffran, utöver USA.

Det senaste dygnet har antalet dödsfall i Spanien stigit med 399 till totalt 20 852.
10.52
I Singapore har ytterligare 1425 fall av covid-19 bekräftats, den högsta ökningen hittills på en dag. Den senaste veckan har det totala antalet bekräftade fall ökat från 2800 till drygt 8000. Landet tycktes tidigare ha fått kontroll över smittspridningen. En stor andel av de nya fallen har koppling till industriområden där migrantarbetare bor i sovsalar. I Singapore (som har 5,6 miljoner invånare) finns drygt 300 000 utländska arbetare som jobbar inom konstruktion eller underhåll, de flesta från Sydasien, rapporterar BBC.
10.03
Just nu sänds en presskonferens där Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (Mp) bjuder in barn att ställa frågor till myndigheterna om coronaviruset. Den kan du se i SVT 2 eller här på SVT Play.
09.39
Nu (17/4) har socialstyrelsen kommit med riktlinjer om vilka som kan räknas som riskgrupp och som kan omfattas av smittskyddspeng. Finns det några uppgifter på om från när man kan ansöka om det om man tillhör en riskgrupp eller är det inte klart än?
@Maria - Något beslut om att införa någon sådan peng för riskgrupper eller deras anhöriga har inte tagits. Socialstyrelsens riktlinjer från i fredags kan ses som ett arbetsunderlag inför ett sådant beslut.
09.34
Thailands yta är något större än Sveriges och har ca 65 miljoner innevånare men enbart ca 2800 konstaterade fall , ca 2000 som tillfrisknat och 47 döda , Mycket generationsboende, många sociala kontakter, många marknader. Hur kan landets siffror vara så låga med tanke på hur tätt inpå varandra thailändarna lever. Klimatet? Starka maten?
@GunnarAndersson - Dessutom är det ett av de länder som hade flest resande från Wuhan under december och januari. Så det här är en mycket bra fråga, som det ännu inte verkar finnas säkra svar på. Underrapportering är förstås fortfarande en möjlighet - att utbrottet i själva verket är mycket större än det ser ut i den officiella statistiken. Som du själv är inne på kan också klimatet spela in - det verkar som att viruset trivs sämre i vissa klimat än i andra. Det har vi tagit upp i detta klipp. Dessutom har BBC Future skrivit lite längre (men tyvärr på engelska) om hur temperatur, luftfuktighet och vind kan tänkas påverka coronavirusets spridning.
09.06
Det blir inget traditionellt studentfirande i Göteborgsregionen i år, har utbildningscheferna för de kommunala gymnasieskolorna bestämt.
 
”Vi vet att årets inställande upplevs som ett mycket tråkigt ingrepp i de förväntningar man haft kring avslutandet av en lång skolgång. Vi ser dock ingen annan möjlighet utifrån det som händer runt omkring oss, i Sverige och i hela världen, än att fatta beslut om inställande av traditionellt studentfirande", skriver de i ett pressmeddelande.
 
De kommuner som berörs är: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn, Öckerö.
08.56
Dagens hållpunkter?
@Zara - Folkhälsomyndigheten, MSB och Socialstyrelsen håller i vanlig ordning presskonferens 14.00 som vi sänder. 
08.54
På vilket sätt innebär högt blodtryck en riskfaktor? Kvarstår risken även för den som medicinerar?
@GötaLazar - Det är en bra fråga och det är mycket man fortfarande inte vet. Man ska komma ihåg att när t.ex. Socialstyrelsen lyfter "riskfaktorer" så nämner de specifikt att det ännu är oklart vad som är orsakssamband och vad som är samvariation. Det kan alltså vara så att högt blodtryck i sig inte innebär en risk, men att de som har högt blodtryck ofta är äldre, och att det är åldern som är den verkliga riskfaktorn. Eller att medicineringen mot högt blodtryck kan höja risken. Jag har tyvärr inte ett bra svar, men kan tipsa om att Vetenskapsradion gjort ett bra inslag om just den här frågan.
08.08
Thailand rapporterar 27 nya coronafall i landet, vilket innebär att totalt 2792 personer bekräftats smittade i landet. Av dem hade 16 kommit i kontakt med någon som tidigare bekräftats smittad.
För tredje dagen i rad rapporterades inga nya dödsfall i landet. Totalt har 47 personer rapporterats döda i covid-19 i Thailand, rapporterar Reuters.
07.08
Vad betyder FLOCKIMUNITET?
@VeraKastenman - Med flockimmunitet (eller gruppimmunitet) avses den mekanism som minskar smittspridningen genom att en så stor andel av befolkningen blir immun mot sjukdomen, att de inte längre sprider den vidare. Det kan ske genom vaccination, eller genom att många insjuknar för att sedan tillfriskna och blir immuna.
Det är ännu inte bevisat att den som haft coronaviruset blir immun, men enligt många forskare är det förmodligen så. Däremot finns inget bra svar på hur länge en eventuell immunitet mot sjukdomen består.
04.06

Kraftigt prisras på olja – når ny bottennivå

Priset på amerikansk WTI-olja rasar 18,7 procent, till under 15 dollar per fat. Det är ännu en ny bottennotering sedan oljepriset började falla i slutet av februari och är det lägsta priset på runt 20 år.

Brentoljan har samtidigt sjunkit 1,5 procent, till 27,6 dollar per fat.

Fallet kommer trots att världens oljeländer har kommit överens om att strypa produktionen för att anpassa sig till den minskade efterfrågan i spåren av coronaviruspandemin.

(TT)

02.47
Fastlandskina rapporterar inga nya coronarelaterade dödsfall det senaste dygnet, skriver Reuters. Det är andra dagen på rad som dödssiffran för de respektive dygnen är noll.
02.15
59 miljoner europeiska jobb riskerar att påverkas av coronakrisen. Det varnar konsultbyrån McKinsey för i en ny rapport, skriver TT.
De branscher som ser ut att drabbas hårdast är hotell- och restaurangbranschen, där 74 procent av alla jobb beräknas vara i farozonen för uppsägningar eller permitteringar.

I rapporten dras paralleller till finanskrisen 2008, då det tog runt åtta år för arbetslösheten i Europa att åter nå tillbaka till samma nivåer som tidigare, skriver TT.
00.52

Säpos larm: Främmade makt utnyttjar coronakris

Säkerhetspolisen varnar för att främmande makt försöker utnyttja coronakrisen för att försvaga Sverige, rapporterar Aftonbladet.

I ett brev till säkerhetschefer på landets myndigheter med känslig verksamhet och sjukvården skriver Säpo bland annat:

”Främmande makt utnyttjar denna situation genom olika former av erbjudanden, lån och donationer som kan vara förenade med villkor om framtida samarbeten eller inflytande."

I brevet nämns "företag som behöver stärka kassan och letar efter investerare" samt "anskaffning av viktigt skyddsmaterial till sjukvården" som två sårbarheter vilka kan exploateras.

Säpochefen Klas Friberg gick ut med en liknande varning redan i slutet av mars och pekade då på att sårbarheten ökar i samband med internetuppkopplingar då många arbetar hemifrån.

(TT)

22.28
Över en miljon människor är bekräftade smittade i Europa, enligt AP.
22.16
Peru har över 15 000 bekräftade fall, näst högst i Latinamerika. Pandemin har fått miljoner människor att bli av med sina jobb.
21.02
Ni skriver
Kuba har nu över 1 000 tusen bekräftade smittade.
SVT · Prescilia Haddad

Betyder således 1000 000 ???, eller....

@nisse - Hej Nisse! En liten miss smög sig visst in i rapporteringen men det är korrigerat nu. Landet har rapporterat 1 000 bekräftade fall.
21.00
Turkiet är nu det land med flest rapporterade fall av covid-19 utanför Europa och USA. Hälsominister Fahrettin Koca meddelade på söndagen via Twitter att antalet smittade har ökat till 86 306 personer, eet är en ökning med 3 977 fall det senaste dygnet. Det skriver TT.

Den 10 mars rapporterade landet sitt första bekräftade fall av smittan och sedan dess har antalet som testats positivt stigit relativt fort. Turkiet har bland annat stängt skolor och förbjudit stora folksamlingar och i helgen råder utegångsförbud i 31 städer för andra helgen i rad, skriver TT. Man har också förbjudit resor mellan städerna.
Totalt 2 017 har rapporterats avlidna i covid-19 i Turkiet.
 
20.18
Kuba har nu över 1 000 bekräftade smittade.
20.17
Portugal har hittills klarat sig bättre än exempelvis grannlandet Spanien i kampen mot coronaviruset, trots att även Portugal har en hög andel äldre i befolkningen, med 22 procent över 65 år, skriver TT. Landet har hittills har registrerat 714 döda.
 
20.06
Turkiets president Erdogan och USA:s president Trump har gått med på att samarbeta för att skydda vården och ekonomierna från effekterna av pandemin.
19.44
Antalet dödsfall i USA på grund av covid-19 har nu passerat 40 000, skriver AFP. 774 000 är bekräftade smittade.
19.38
Det lägsta antalet nya smittade av coronaviruset på två månader rapporterats från Sydkorea. De uppmuntrande siffrorna gör att landet nu försiktigt börjar mjuka upp sina restriktioner, skriver TT.

Reglerna om socialt avståndstagande förlängdes förvisso i 16 dagar på söndagen men bland annat kyrkor kan i någon mån återuppta sin verksamhet så länge de följer uppsatta regler om desinfektion. Och utövare av populära sporter som baseboll och fotboll kan omigen mötas för matcher – men utan publik på plats.
 
19.21
Spaniens viktigaste näring, turismen, förblöder i viruskrisen. Osäkerheten om framtiden är total. Först 2022 kan läget ha normaliserats, bedömer en expert, enligt TT.
18.52
I Spanien har antalet dödsfall ökat med 410 personer, den lägsta siffran i landet sedan 22 mars. Antalet avlidna är nu 20 453.
18.35
Världens rikaste länder lovar att inte kräva in skuldbetalningar från fattiga länder under coronakrisen, skriver TT Men långt mer krävs enligt experter och hjälporganisationer.
- Skulle man gå över till en diskussion om skuldavskrivningar så kommer det ta mycket längre tid, säger Sveriges biståndsminister Peter Eriksson.
En rad låg- och medelinkomstländer sitter i skuldfällor efter att de senaste åren ha lånat friskt för att försöka nå sina utvecklingsmål. Nu möts de av högre lånekostnader än höginkomstländerna, som tack vare fortsatt billiga krediter kunnat pumpa in stimulanser i sina ekonomier.
Situationen har fått bland andra påve Franciskus och flera hjälporganisationer att trycka på för skuldavskrivningar för de fattigaste.

Så långt har inte G20-länderna velat gå – men nyligen enades de om att ge anstånd med skuldbetalningar under resten av året för över 70 länder, varav många i Afrika. Det beräknas frigöra uppemot 20 miljarder dollar som länderna skulle ha behövt betala i amorteringar och räntekostnader till stater och privata långivare.
 
18.23
Chile har nu över 10 000 bekräftade smittade, tredje högst i Latinamerika.
18.22
USA har nu över 33 900 avlidna. 

I New York har antalet smittade som vårdas på sjukhus sjunkit från 16 967 i går till 16 213 i dag. Det är alltså sjätte dagen i rad som siffran sjunker.
Antalet avlidna i delstaten har ökat med med 507 personer, jämfört med 540 dagen innan. 
- Allt pekar på att det är på väg ner, men det är inte läge att koppla av, säger guvernören  Andrew Cuomo 
Tusentals kommer nu att börja testas för att se vilka som har haft covid-19.
18.18
Är det straffbart när någon medvetet hostar på någon med frågan om man är rädd att få Corona och tycker att det är ett skämt i dessa tider? Kan man polisanmäla?
18.08
Antal bekräftade smittade i Turkiet är nu 86 306, enligt Reuters.
18.01
I Italien har antalet dödsfall ökat med 433 fall, till 23 660. 
Totalt antal bekräftade smittade i landet är nu 178 972.
17.45
Frankrikes premiärminister säger att situationen i Frankrike håller på att förbättras, "sakta men säkert", enligt Reuters. Elva dagar i rad har antalet som intensivvårdas i landet sjunkit. Antalet är nu 5 744, jämfört med 5 833 i går. 
Krisen är dock inte över, menar han. Antalet dödsfall på sjukhus har ökat från 11 842 till 12,069. 
Frankrike är med 19 323 totala dödsfall just nu tredje värst drabbat i Europa.
17.40
Oro för närstående, ensamhet eller osäkerhet kring ekonomin – nu hör många av sig till landets stödlinjer.
-Tidigare tog vi emot mellan 10-15 samtal per dag. Nu tar vi emot ungefär 100, säger Karin Schulz vid föreningen Mind som driver stödtelefonen Äldrelinjen, till TT.
 
17.15

Här testar man om vårdpersonalen är immun mot covid-19

SVT NyheterÄldreboenden och hemtjänst i Stockholm har börjat snabbtesta om de anställda har haft covid-19. Professor Åke Lundkvist vid Uppsala universitet anser att det finns sådana test som är mycket träffsäkra. Men Folkhälsomyndigheten anser att man bör vänta med den typen av tester.
16.54
Bekräftade fall i Kanada har ökat från 32 412 till 33 922, enligt Reuters. Dödsfallen har också ökat, från 1 346 till 1 506.
16.42
Tränaren Paulo Fonseca och spelarna i fotbollslaget Roma spelar utan ersättning om det blir spel igen – hela säsongen ut. Fonseca, hans medarbetare i tränarstaben och spelartruppen har erbjudit sig att avstå sina löner för mars, april, maj och juni. Det uppger italienska medier och nyhetsbyråerna AFP och Reuters.
 
16.26
Hej Prescilia Haddad,
det finns väl inget nu som hindrar folk att resa inrikes redan nu? det är ju inte olagligt, även om FHM inte rekommenderar det så begår ju folk inte ett brott. Självklart kan man redan nu resa inrikes utan problem.
@Peter - Brott eller ej, myndigheterna har varit tydliga med att man ska avstå från att resa om det inte är nödvändigt, även inom landet. 
16.09
Ryssland har coronaviruskrisen helt under kontroll, meddelar president Vladimir Putin, samtidigt som landet rapporterar 6 060 nya coronavirusfall det senaste dygnet, skriver TT.
Antalet smittade som rapporteras från landet har ökat kraftigt de senaste veckorna.
 
15.59
De stigande dödstalen i Storbritannien är "djupt oroande" och just nu finns inga planer på att lätta på de virusrestriktioner som infördes för nära fyra veckor sedan, skriver TT.
- För närvarande bör vi inte ens tänka på att lyfta restriktionerna, säger Michael Gove, minister för statsrådsberedningen, till tv-kanalen Sky News.
15.53
Kommer det är att gå över till sommaren coronaviruset jag undrar när man kan hälsa på folk igen undrar jag
@AndersEliasson - Inrikes verkar det som att vi kommer att kunna röra på oss mer än nu. Läs mer här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/da-kan-vi-resa-fritt-mellan-regionerna
15.46
Antalet avlidna i Europa har nu passerat 100 000, enligt siffror över registrerade dödsfall från Johns Hopkins university, uppger The Guardian.
Om man inte räknar med Ryssland är det nu 100 233 som avlidit i Europa. Italien är värst drabbat, 23 227 avlidna. Sedan följer Spanien, 20 453 personer och Frankrike 19 323.
15.31
Skulle vilja se statistik över antalet döda av covid 19 i ålderskategorier. Vet att jag sett någonstans, men kan inte hitta ...
Tack på förhand, ni gör ett fantastiskt jobb! Med änglars tålamod 😃🤗🌷
@Anette - Tack, Anette! Här finns statistiken du söker (välj enligt den webbläsaren du använder): https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/bekraftade-fall-i-sverige/
15.23
Storbritannien rapporterar nu att 16 060 personer har avlidit på sjukhus, jämfört med 15 464 i går.
15.11
Videon ni har lagt upp överst idag om hur lungorna påverkas är bra och pedagogisk. Men hur gör jag om jag vill länka till den i morgon?
@Lennart - Kul att du uppskattar videon. Här är direktlänk till artikeln/videon: svt.se/nyheter/inrikes/overlakaren-respiratorn-ger-oss-tid-for-att-lungan-ska-laka-sjalv
14.56
I Storbritannien har antalet döda legat på över 800 per dygn under de senaste tre dagarna, skriver TT.
Totalt har 15 464 människor i landet dött på sjukhus efter att ha insjuknat i covid-19.
- I nuläget bör vi inte ens tänka på att lyfta restriktionerna, säger Michael Gove, minister för statsrådsberedningen, till tv-kanalen Sky News.
 
14.42
Enligt Folkhälsomyndigheten är det ofta eftersläpning i rapporteringen under helgerna, varför det är svårt att dra några tydliga slutsatser från siffror som presenteras då. 
Ytterligare 29 personer har rapporterats avlidna i covid-19 i Sverige det senaste dygnet. Under de senaste dygnen har cirka 70–80 personer om dagen dött av covid-19 i Sverige. 
-Vi ligger kvar som vi gjort, som alltid är siffrorna under helgerna lite svårtolkade, de har en tendens att vara undervärderade, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.
(TT)
14.39
Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten till TT:
-Spridningen inom äldrevården har stabiliserats, den ökar inte längre.
- Inte heller dödsfallen inom äldrevården ökar, men däremot så minskar dödsfallen överhuvudtaget så att en större och större andel av dödsfallen kommer från äldrevården, säger Anders Tegnell.
 
14.29
Rekordökning av nya coronafall i Ryssland
Ryssland rapporterar 6 060 nya coronavirusfall det senaste dygnet. Det innebär att det sammanlagda antalet smittade når över 42 000 i landet som de senaste veckorna sett en stor ökning av rapporterade fall.
Under lördagen rapporterade myndigheterna drygt 4 000 nya sjukdomsfall.
Tidigare har Ryssland meddelat betydligt färre smittofall än många västeuropeiska länder i ett tidigt skede av smittspridningen, efter att ha stängt gränsen mot Kina redan i januari.
I huvudstaden har omfattande restriktioner införts för invånarna. I förra veckan sjösattes ett nytt system där Moskvaborna kan söka tillstånd för att resa med bil eller kollektivtrafik.
(TT)
14.24
127,9 miljoner dollar, motsvarande ungefär 1,3 miljarder kronor, samlades in till världshälsoorganisationen WHO under den virtuella galan "One World: Together at home", som sändes under natten till söndag, svensk tid, rapporterar CNN.
Under galan, som hölls för att hylla sjukvårdspersonal runtom i världen, uppträdde artister och andra kändisar från sina hem. Galan direktsändes både online och i olika tv-kanaler. Den går att se på SVT Play fram till och med onsdagen den 22 april.
13.47
Blir det något på tv frän Folkhälsomyndigheten idag?
@Bengan - 
Hej Bengan!
Folkhälsomyndigheten håller ingen presskonferens idag.
Däremot rapporterar de precis som vanligt de senaste siffrorna klockan 14.00. Vi uppdaterar såklart här i direktrapporten så fort vi får siffrorna.
13.45
I mars försvann toalettpapper, konserver och torrvaror snabbt från matbutikernas hyllor. Men nu har försäljningen av de varorna återgått till ungefär normala nivåer, berättar presschefen på Axfood, som bland annat äger Willys, Hemköp och Tempo, för TT.
Nu är det istället torrjäst och kryddor som är populära, då många lagar mat och bakar hemma. Fryst färdigmat och godis i förslutna påsar säljer också bättre än normalt, skriver TT.
13.32
Hej!
Får man röra sig ute med ex promenader där man inte riskerar träffa någon mer än på 2 m avstånd om man inte har hosta, men andra symtom, ex feber och halsont?
@Majsan - 
Hej! Man ska stanna hemma även om man bara uppvisar vissa av symtomen för covid-19, eller har svaga sjukdomssymtom.
13.23
Vårdpersonal ska kunna få semester hela vägen in i oktober, istället för under sommaren, det föreslår Sveriges kommuner och regioner.
Vårdförbundet å sin sida kräver att deras medlemmar ska få rätt till semester under sommaren.
Läs mer här:

Vårdpersonal kan få semester i oktober – Vårdförbundet kritiska

Sveriges kommuner och regioner har lagt fram förslaget om att vårdpersonal ska kunna få semester ända in i oktober istället för i sommar. Det för att hantera det ansträngda personalläget inom vården just nu.
13.03

40 procent färre söker vård för hjärtinfarkt

SVT NyheterAntalet personer som söker vård för hjärtinfarkt sjunker drastiskt. Jämfört med samma period 2015 till 2019 så har det i år skett en minskning med 25 procent i hela Sverige. I region Stockholm är minskningen 40 procent. – Den dominerande dödsorsaken även under coronaepidemin i Sverige kommer att vara hjärt- kärlsjukdom, säger överläkare Rickard Linder.
12.52
Slut på hamstrandet – fullt på hyllorna
I mitten av mars gapade hyllorna plötsligt tomma i butikerna. Pasta, jäst och toalettpapper gick knappt att uppbåda. Men en månad senare är ordningen i stort sett återställd.

Magnus Törnblom, presschef på Axfood, där bland annat Willys, Hemköp och Tempo ingår, bekräftar att svenskarnas inköpsmönster gått från stora inköp av torrvaror, konserver och hygienprodukter till mer normala mängder.
Försäljningen är fortsatt hög, men nu speglar inköpen hemmasittande till följd av sjukdom eller restriktioner. Många jobbar hemma och få går ut och äter på restaurang.
Torrjäst och kryddor hör till varorna som säljer bra, meddelar Kim Rydeheim, pressekreterare på Coop. Men då handlar det inte om att man köper lager på lager utan snarare för att man äter hemma. Även färdiglagad fryst mat säljer mer när hungriga skolungdomar behöver ett snabbt mål mat under hemmastudierna.
Kanske tröstäts det en del också. Godisförsäljningen har gått upp sedan förra året, men vi köper hellre godis i förslutna påsar än lösgodis.
Många vill fortfarande undvika butiker så mycket det går och trycket på online-försäljning och hemleveranser fortsätter att vara högt och väntetiderna är längre än vanligt.
(TT)
 
12.47
Spanien meddelar att ytterligare 410 människor har avlidit i sviterna av coronaviruset. Det är den minsta ökningen som rapporterats för ett dygn under de senaste fyra veckorna.
Under lördagen rapporterades att 565 personer avlidit, vilket tog det sammanlagda dödstalet till strax över 20 000 i landet, som är ett av världens hårdast drabbade.
Söndagens ökning är den lägsta sedan den 22 mars. Siffran indikerar att virusets spridning saktat ned sedan omfattande restriktioner infördes i landet i mars.
Sammanlagt har närmare 196 000 människor i Spanien konstaterats vara coronasmittade, enligt hälsodepartementet.
- Vi har lämnat de mest extrema ögonblicken bakom oss, sade premiärminister Pedro Sánchez under lördagen, men lade till att framgångarna är sköra och att de inte ska äventyras med snabba lösningar.
(TT)
 
12.31
Man ser folk i hela världen använder ansiktsmasker för att någon har tutat i dem att göra detta. Samtidigt berättar läkare, även hos Helgstudion att det kan man sluta med för dom gör överhuvudtaget ingen nytta. Kan inte Björn Eriksson eller annan expert ge klara besked om detta. En gång för alla.
@Kalle. - 
Hej Kalle!
I det här inslaget pratar Folkhälsomyndigheten om hur munskydd och andningsmasker används på ett säkert sätt. Förhoppningsvis kan det vara till hjälp:
12.05
1 700 migranter satta i läger i Panama
Runt 1 700 migranter som varit på väg mot USA har placerats i ett läger i Panama efter att flera fall av coronaviruset upptäckts i gruppen, meddelar myndigheterna.
Lägret är beläget i La Peñita i djungeln nära gränsen mot Colombia, och är byggt för runt 200 personer.
Enligt en anonym källa med insyn har sjutton migranter konstaterats smittade och har förts till annan plats.
(TT)
11.54
Coronaviruset leder till att färre barn och ungdomar aktiverar sig och rör på sig, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep, till SVT:s Helgstudion.
- Vi vet sedan tidigare att barn och unga är som mest aktiva i skolan, säger hon.
När skolan stängs, eller skolans verksamhet förändras till följd av viruset, leder det därför till att många blir mer stillasittande.
Att barn och ungdomar är stillasittande kan på sikt ge allvarliga konsekvenser, som sjukdomar i äldre ålder, eller psykisk ohälsa, säger Carolina Klüft.
11.36
Spanien rapporterar in 410 nya dödsfall, enligt Reuters. Det innebär att det totala antalet döda i landet är 20 453.
11.23
Är det Corona riskfritt at äta grönsaker och frukt från t ex Spanien och Italien?
@MonicaOlsson - 
Hej Monica!
Enligt Livsmedelsverket kan du äta frukt och grönsaker som vanligt. De vanliga råden om hygien gäller och det räcker att skölja av frukten och grönsakerna som vanligt.
Det finns inga specifika råd för frukt och grönt från Spanien och Italien (eller andra specifika länder).
Här har du en länk om du vill läsa mer om vad Livsmedelsverket skriver om detta:
11.18
Varför heter det covid 19 och inte covid 20?
@leifjohansson -
Hej Leif!
Namnet covid-19 står för "coronavirus disease 2019". De första fallen upptäcktes i slutet av 2019, därav siffran "19".
11.13
Svenske Johan flyttade till Wuhan för ett år sedan för att jobba som hockeytränare och kiropraktor. Nu har han varit 82 dagar i karantän. I inslaget här nedan berättar han om hur det känns att kunna gå ut igen:

Svenske Johan i Wuhan ute ur karantänen: Underbart

Johan Björnfot har suttit inomhus i 82 dagar i den kinesiska staden Wuhan, där viruspandemin startade. Den 14 april tog han sina första steg ute i det fria. – Det är underbart att kunna gå ut igen.
11.00
- Vi kan inte slå oss till ro nu, vi måste fortsätta öka kapaciteten i vården och se till att våra medarbetare orkar med detta, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm, i SVT:s Helgstudion.
10.59
Katja Fogelberg, intensivvårdssjuksköterska på Karolinska i Huddinge, säger att de inte har behövt välja bort patienter.
- Vi har inte stått inför situationen att ha haft för fullt, säger hon.
 
10.58
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholm, berättar i SVT:s Helgstudion att sjukvård som kan vänta har ställts in.
Men han framhåller att de som är sjuka (även i andra sjukdomar än misstänkt covid-19) ska fortsätta söka sjukvård och att man ska ringa 112 om man är akut sjuk. 
- Budskapet är: Är man sjuk, sök sjukvård, säger han.
10.47
Dagens nyheter har nio sidor med dödsannonser i söndagens tidning. Normalt brukar tidningen ha runt fyra sidor med dödsannonser, och det är coronaviruset som är orsaken till den stora ökningen.
Många samtal har kommit in till Dagens nyheter från begravningsbyråer till följd av coronaviruset, skriver tidningen.
10.38
Nu har vi två nya experter i Helgstudion som berättar om läget i vården. Det är Björn Eriksson, Stockholms sjukvårdsdirektör, samt Katja Fogelberg, intensivvårdssjuksköterska på Karolinska Huddinge. Ställ gärna era frågor till dem! Det kommer inte vara möjligt att svara på alla frågor men vi skickar med så många frågor som möjligt till experterna.
10.33
Det har kommit in läsarfrågor om det är rätt läge att placera sin pengar på aktiemarknaden just nu.
 - Det beror helt på den egna ekonomin. I allt sparande gäller det att ha ett brett sparande som är rätt placerat beroende på hur långsiktig man är. Ett buffertsparande ska till exempel vara på ett bankkonto med insättningsgaranti. Men historiskt har börsen gett en bra avkastning för svenska hushåll. Men ska man spara på börsen är det viktigt att vara långsiktig, säger Jenny Petersson, Dagens industri, i SVT:s Helgstudion.
En tidshorisont på 7-10 år är lämplig för pengar som placeras på börsen, tillägger hon.
10.24
Det kom in en läsarfråga om vad som har gjorts för att stötta privatpersoners ekonomi.
- Amorteringsfriheten är den stora grejen. Redan tidigare, om du drabbades av en plötslig förändring, så fanns det möjlighet att få det. Nu gäller det alla, säger Jenny Petersson, Dagens Industri.
10.17
- Det finns så många affärer som verkligen blöder, framförallt småhandlare, som skulle behöva stöd. Det jag saknade i budgeten var en satsning på de mindre företagen, säger Jan Nylander, ekonomijournalist, i SVT:s Helgstudion.
10.12
Det kom in en läsarfråga om några äldre herrar kan mötas utomhus, om de håller två meters avstånd.
- Jag skulle tänka mig att det är fullt möjligt, det är också viktigt med den själsliga hälsan. Det sliter mycket att vara isolerad och inte få umgås och prata och ha rutiner. Är man frisk utan symtom och håller två meters avstånd så låter det som en fin idé, säger Hedvig Glans, biträdande överläkare och chef för slutenvården på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, i SVT:s Helgstudion.
När det kommer till att träffa barnbarn ger Hedvig Glans och Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin KI, råd om att inte lägga ansvaret på barnbarnen att de ska kunna avgöra om de är tillräckligt friska för att träffa sina mor- och farföräldrar.
- Små barn förstår kanske inte riktigt det där med två meters avstånd, säger Johan von Schreeb.
- Nu behöver man ha tålamod en tid till. Den främsta orsaken till att kurvan går ner är att vi respekterar reglerna. Det är en period just nu då vi måste hålla ut och följa rekommendationerna, säger Johan von Schreeb.
09.51
Från klockan 10 kan ni läsare få svar på frågor om privatekonomi under coronakrisen.
Då gästar Jenny Petersson, Dagens Industri, och Jan Nylander, ekonomisk kommentator på SVT, studion.
Skicka gärna in era ekonomifrågor, det kommer inte vara möjligt att svara på alla frågor men vi skickar vidare så många som möjligt till experterna.
09.48
Läsar/tittarfråga: Varför används munskydd inte lika mycket i Sverige som i andra länder?
- Är man sjuk är det bra att ha munskydd på patienter, men det man har sett är att det inte skyddar från att man själv blir infekterad. Det finns också risker: Hur ska de tas av? Hur länge ska man ha på dem? I Asien använder man munskydd mer som en hänsyn för att inte smitta andra, säger Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin, i SVT:s Morgonstudio.
 
09.46
Det har kommit in en del frågor om skyddsutrustning.
- Vi har inga stora lager, men prognosen den kommande tiden ser positiv ut när det kommer till skyddsutrustning hos oss, säger Hedvig Glans, biträdande överläkare och chef för slutenvården på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, i SVT:s Morgonstudion.
Hon nämner också att tillgången på skyddsutrustning påverkas av att efterfrågan är stor över hela världen. 
- Till skillnad från lokala katastrofer och utbrott är detta globalt. Det är svårt att omfördela resurserna, för alla behöver samma sak, säger Hedvig Glans.
 
09.28
I nuläget finns ingen tidplan för när skolorna i Storbritannien ska öppna igen, rapporterar Reuters. Snart påbörjas den fjärde veckan av nedstängning av skolorna i landet.
- Jag kan försäkra skolor och föräldrar att de inte kommer att öppnas igen förrän de vetenskapliga råden indikerar att det är säkert att göra det, skriver den brittiske utbildningsministern Gavin Williamson på Twitter.
08.55
Nu är det snart dags för Helgstudion. Från 09.05 är Johan von Schreeb, professor i katastrofmedicin KI och Hedvig Glans, biträdande överläkare och chef för slutenvården på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, på plats i studion. Skicka gärna in era frågor till dem! Vi brukar få väldigt många frågor, så det kommer tyvärr inte vara möjligt att svara på alla, men vi skickar vidare så många vi kan.
08.48
Skriv gärna hur gymnasieelever drabbas psykosocialt av distansundervisningen. Alla har inte en stor vänkrets och det blir väldigt ensamt att sitta själv hemma för en 17-åring
@Lisa - 
Hej Lisa!
Jag skickar med en länk till ett inslag mina kollegor i Uppsala gjorde i samband med att hemundervisningen startade.
Här handlar det om att experter varnat för att elever med adhd-diagnos kan må sämre av hemundervisning, men i inslaget tas även upp att elever med ångest och depressionsproblematik kan drabbas hårt, bland annat för att dessa elever förlorar den struktur som skolan ger i vardagen.
Här kan du se inslaget:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/hemundervisning-samre-for-en-del-elever
08.14
Detta händer under dagen:
•  14.00: Folkhälsomyndigheten rapporterar aktuella siffror. De håller ingen presskonferens i dag, men vi uppdaterar siffrorna i direktrapporteringen.
07.36
Trump: Konsekvenser om Kina spridit viruset
Donald Trumps regering har sagt att man inte utesluter att viruset kan ha spridits – av misstag – från ett laboratorium i Wuhan i Kina. Något som chefen för det aktuella laboratoriet avvisar.
-Det (viruset) kunde ha stoppats i Kina innan det här började, men det gjorde det inte. Och nu lider hela världen på grund av det, säger Trump under den dagliga presskonferensen från Vita huset om coronapandemin.
-Om det var ett misstag så är ett misstag ett misstag. Men om de medvetet var ansvariga, ja jag menar, då är det säkert att det skulle bli konsekvenser, varnar han.
Kinesiska forskare har sagt att viruset troligen har överförts från djur till människor på en marknad som för vilda djur.
Men bara att det i Wuhan finns en anläggning med ett laboratorium som är utrustat för att hantera farliga virus har gett upphov till konspirationsteorier.
I en intervju med statliga medier som publicerades i lördags sade Yuan Zhiming, chef för laboratoriet, att "det är omöjligt att detta virus kommer från oss".
(TT)
07.14
Jag har primärprogressiv MS. Bör jag vara extra försiktig? Benen blir helt obrukbara vid hög feber. Inget annat som innebär fara vad jag vet.
@Anna -
Hej Anna!
Socialstyrelsen har i en ny rapport pekat ut riskfaktorer som kan leda till ett särskilt allvarligt sjukdomsförlopp om man insjuknar i covid-19. MS är en av riskfaktorerna de tar upp.
Ta hand om dig!
07.02
När människor försätts i karantän innebär det bättre förutsättningar för en del andra arter.
Havssköldpaddor hotas bland annat av risken att bli påkörd av båtar ute i vattnet, att fastna i skräp och att fångas av fiskare av misstag, skriver TT.
Men nu, med folktomma stränder och mindre nedskräpning, minskar riskerna för havssköldpaddorna. De kan dessutom lägga ägg i lugn och ro och para sig närmare land, något som är säkrare för det utrotningshotade djuret.
06.53
STF stänger sina fjällstationer
Svenska turistföreningen (STF) stänger alla sina fjällstationer, rapporterar Sveriges Radio Norrbotten.
STF stängde sina fjällstugor i slutet av mars och nu är det alltså fjällstationernas tur.
-Vi skulle ha haft öppet en och en halv vecka till ungefär, så det är tidigare än vanligt, säger Marit Sarri, platschef på Kebnekaise fjällstation, till radion.
Anledningen till den tidigare stängningen är reglerna och restriktionerna för att minska spridningen av covid-19. STF hoppas kunna öppna stationerna under sommaren, och att då få se en ökning till följd av restriktionerna kring att resa utomlands.
(TT)
06.36
Tiotusentals fler Stockholmare har börjat åka in till de centrala delarna av staden, jämfört med för ett par veckor sedan, rapporterar Svenska Dagbladet. Det visar siffror som Telia har tagit fram till tidningen.
Siffrorna visar först hur andelen personer som som inte lämnade hemmet under vardagarna steg till 55-58 procent från den 16 mars, då Folkhälsomyndigheten gick ut med att det var samhällsspridning i huvudstaden.
Men efter den 26 mars, då 58 procent av Stockholmarna stannade hemma, har antalet sjunkit och den 9 april låg andelen som stannar hemma på vardagarna på 50-52 procent.
Det innebär att tiotusentals fler personer i Stockholm nu lämnar sina hem på vardagarna, skriver Svd. Detta trots att rekommendationerna att arbeta hemifrån kvarstår.
03.48
Sydkorea rapporterar åtta nya coronafall det senaste dygnet. Det är första gången på två månader som antalet nya smittofall i landet är ensiffrigt, rapporterar Reuters. Fem av fallen uppges också komma från utlandet.
 
President Moon Jae-In säger att Sydkoreas framsteg ger hopp om att covid-19 går att "övervinna" i andra delar av världen, skriver TT.

- Regeringen kommer att förbereda för ett nytt vardagsliv och en ny världsordning "efter covid", säger Moon Jae-In.

Under dagen väntas regeringen meddela om restriktionerna i landet ska förlängas.

Totalt har över 10 661 personer bekräftats smittade i Sydkorea och 234 personer har rapporterats avlidna, skriver Reuters med hänvisning till landets hälsomyndighet.
03.12
Enligt en sammanställning som nyhetsbyrån AFP gjort har över 100 000 personer nu rapporterats avlidna till följd av coronaviruset i Europa. Siffran motsvarar nästan två tredjedelar av de registrerade antalet dödsfall globalt, som enligt John Hopkins University nu är över 159 000.

Viktigt att ha i åtanke är dock att alla länder registrerar och rapporterar dödsfall olika, och att det finns risker för mörkertal.
03.05
Har någon som fått intensivvård i Sverige överlevt?
@AnnaNilsson - Ja, flera. För tre dagar sedan sa David Konrad, överläkare på IVA Karolinska universitetssjukhuset att allt fler patienter skrivs ut från intensivvården på Karolinska – och att över 80 procent av de som skrivits ut överlever.
02.47
Varför rapporterar inte SVT något alls om hur stängningen av universitet och högskolor påverkar studenter? Varför finns det inga inslag om hur "distansundervisning" slår mot exempelvis de konstnärliga utbildningarna eller andra utbildningar som är mer praktiska än teoretiska? Varför rapporterar man inte om hur studenter på högskolor och universitet mår av att förlora sina studierutiner, den fysiska studiemiljön, gemenskapen och sammanhanget? Utrikesministern slog fast att "vi kan leva så här till 2022", som om vi bara tillämpar handtvätt och skydd av äldre, och inte har stängt högskolor och universitet. Varför rapporterar inte SVT om hur krisen drabbar studenter?
02.05
Hopp om frisk luft för spanska barn

Sedan nödläget infördes den 14 mars har 8,3 miljoner barn i Spanien varit tvingade att hålla sig hemma. De har inte som sina föräldrar fått möjlighet att gå och handla eller gå ut med hunden.
Men snart kan en del av dem få komma ut och leka – under begränsade former.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger att från den 27 april ska barn få möjlighet att lämna bostaden varje dag. Han vill också förlänga det nationella nödläget till den 9 maj.
(TT)
02.05
Lady Gaga, Lizzo, Paul McCartney, Stevie Wonder, Celine Dion, Alicia Keys, Elton John... Listan på de världsartister som deltar i nattens One World-gala kan göras lång. Evenemanget är ett initiativ från bland andra WHO och artisterna har en sak gemensamt med publiken: de är tillsammans – men hemma. Här kan du se hela galan direkt:
02.04
God kväll och tack för att ni följer direktrapporteringen hos oss! Vi fortsätter att uppdatera med den senaste händelseutvecklingen under natten men kommer som regel inte ha möjlighet att svara på några frågor förrän imorgon bitti.

Och ett litet tips till alla er andra som också är vakna i natt: missa inte vår direktsändning av WHO:s virtuella konsert som startar klockan 01.50 här på webben och på SVT1.
02.04

Mitt i coronapandemin ska Serena Williams tränare Patrick Mouratoglou anordna en tennisturnering på sin akademi i södra Frankrike, skriver TT. Träningsturneringen ska pågå under fem helger med start 16–17 maj, arrangeras utan publik men tv-sändas, och följa de lokala restriktionerna kring social distansering.

02.04
Män är sämre än kvinnor på att ändra sitt beteende med anledning av coronakrisen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) riktar sin informationskampanj om coronaviruset baserat på ålder och modersmål, men ser ändå ännu ingen anledning att göra det specifikt mot män.
02.06
För att frågorna vi svarar på inte ska bli för upprepande vill jag påminna om denna länk där ni hittar svar på många vanliga frågor:

Guide: Här besvaras de vanligaste frågorna om coronaviruset

SVT NyheterHjälper munskydd mot coronaviruset? Vad är skillnaden på corona och covid-19? Här sammanfattas den mest efterfrågade informationen om coronaviruset och dess spridning.
02.04
Spaniens premiärminister uppger att han kommer att be parlamentet om att förlänga nödläget i landet ytterligare 15 dagar, till 9 maj, uppger Reuters.
02.08
Den svenske toppdiplomaten och företagsledaren Erik Belfrage gick bort under natten till lördagen i covid-19, skriver Aftonbladet. Han blev 76 år.
02.08
Teheran i Iran har öppnats upp igen trots hälsomyndigheternas rekommendationer, skriver New York Times.
02.07
I Frankrike har antalet som vårdas på sjukhus sjunkit för fjärde dagen i rad. Siffran har nu gått ner från 31 190 i går, till 30 639 i dag.
Dödstalet har dock ökat från 18 681 till 19 323.
02.25
Nu gör vi av tekniska skäl en omstart av denna direktrapporteringstråd. Det är därför du inte ser äldre inlägg än detta. Här hittat ni de gamla direktrapporterna.
02.03
USA:s president Donald Trump sa på sin dagliga presskonferens om coronaläget att vissa delstater nu kommer att börja lätta på sina restriktioner.
 
- Vi fortsätter att se ett antal positiva tecken på att virusutbrottet har passerat sin topp, sa Trump.
 
I Texas och Vermont kommer en del företag att kunna öppna igen på måndagen, rapporterar Reuters. De kommer dock bibehålla starka försiktighetsåtgärder.

En del guvernörer har dock varnat för att de inte tänker öppna företag och verksamheter förrän de har en högre kapacitet för virustestning, skriver Reuters.
02.03
  • WHO samlade världens största artister i en virtuell konsert i natt.
  • SVT sände direkt SVT Play och SVT1 och programmet kommer även att gå i repris på söndag kväll i SVT1 klockan 22:45 och i SVT Play.
  • Här kan du se galan.
02.03
Inrapporterade siffror från Folkhälsomyndigheten, lördagen den 18 april:
•  111 nya dödsfall i covid-19 i Sverige.
•  Det totala dödsantalet i Sverige stiger därmed till 1 511.
  1 054 coronasmittade personer har fått intensivvård i Sverige.
•  Folkhälsomyndigheten rapporterar in att 13 822 personer har testats positivt för viruset i Sverige.