SVT rapporterade · Stockholmarnas beteende i coronatider

10.34
Hur tänker ni som går ut på stan och trängs?
10.39
Skämmigt av dessa egoister.
Bara struntar i allt utom sig själv, mest 40 och 50 talister
10.41
Jag upplever att många inte lever upp till rekommendationerna. Förstår exempelvis inte varför man måste ta med sig hela familjen in i mataffären med barnvagnar och "minikundvagnar" till barnen i dessa tider. Skulle vara bra om man införde rekommendationer kring detta såsom att handla en och en om möjligt.
10.41
Uppför er som om ni vill fortsätta att leva!!!!
10.41
Asdåligt beteende.

Skäms på Er som nonchalerar FHM:s rekommendationer.
Krögarna borde ta ett MYCKET större ansvar, men som alltid är det pengarna som styr!
10.41
Jag är väldigt glad att vi inte har utegångsförbud som i andra länder, men är därför är det ju extra viktigt att folk håller avstånd. Och det tycker jag de flesta här i Stockholm är jättedåliga på. Ser att det är väldigt tomt inne på alla restauranger men inte utanför och folk går inte undan när de möter någon, står nära varandra vid rödljus och i glassköer. Det är verkligen inga två meter!
Men tycker också att många butiksinnehavare, kioskägare osv tar dåligt ansvar. De måste säga till de som köar och markera upp hur man ska stå.
10.46
Om det går åt skogen kan man ju iallafall inte skylla allt på Tegnell...
10.46
Indfør muligheden for at give bøder.
10.46
Jag upplever att det är rätt många Stockholmare som inte följer myndigheternas rekommendationer. Man trängas med varandra i matbutiker och köpcentra, sitter alldeles för nära i restauranger, samlas och umgås i stora grupper. Det är faktiskt så att en stor andel av befolkningen i Stockholm struntar i reglerna helt och hållet. Det är mycket bekymmersamt och beklagligt och det kommer tyvärr synas i statistiken om ca 2 veckor.
10.46
Notera att det alltid är krftiga telefotobilder. De flesta sköter sig bra. Att gå på stan eller i parker är inget problem. Några få tråkiga ställen. Det finns massor av tomma platser på bra resturanger så det behövs ingen trängsel. Kanske dags att statuera exempel på dom som fuskar. FHM ser nog mest till hela systemet men det fult när några uttnyttjar frihetsgraden på ett sätt som kanske att man måste stänga ner.
10.46
Arrogansen hos Stockholmare är slående. Det handlar snarare om dumhet/okunnighet än egoism. Under helgen såg man fler människor på uteserveringar och tätt intill varandra runt om i stan än man vanligtvis gör en helg i mitten av april!
10.49
Tyvärr så blir man både ledsen ☹️ och arg 😡 på att folk inte kan förstå att de har fått frihet under ansvar i Sverige 🇸🇪 jämfört med många andra länder där det är nödläge och utegångsförbud 🇪🇸.
10.49
Strängare regler. Stäng de. De har fått sin chans nu utekrogarna.
Och vi fattar inte...
10.49
Folk verkar tro att det inte smittar om man är nära andra människor så länge man är utomhus.
10.53
Var och handlade mat i Västberga i södra Stockholm och blev positivt överraskad över hur man valt att göra där. Handsprit till alla som kommer in, regelbundna meddelanden i högtalarna om att hålla avståndet samt personal i gula västar på golvet som ser till att kunderna inte står för nära varandra. Mycket bra!
@Karl, roligt att höra om ett bra exempel!
10.53
Vad håller folk på med?! Om jag tvingas sköta mina studier på distans så tycker jag f** att alla andra också kan hålla sig inne....
10.54
Upplever under mina promenader att människor inte håller avstånd. Både gående o cyklister. Då jag tillhör en riskgrupp och nu är förkyld så vill jag både för deras och min skull att avstånd respekteras. Sträcker ut en gåstav för att slippa mötas för nära.
11.09
Folk går i bredd, det är svårt att ta sig fram, folk kan inte sluta pladdra högt i mobil eller med varandra. Smittan sprids av denna självupptagenhet. Den här självupptagenheten kommer att bli vår död om inte beteenden ändras. Har lust att säga: du är inte jordens mitt, men du är en liten prick, bland alla andra prickar.
11.10
Som stockholmare skäms jag att läsa om dessa dryga människor som verkar tro att de är odödliga och utsätter andra för risker.
11.12
Stockholmarna är som strutsar, om jag stoppar huvudet i sanden så finns det inte. Inte undra på att stockholmarna anses som dumma. Bor själv i Stockholm men kommer från Norrland och har mer vett i skallen
11.27
@Elisabeth. Det finns inte så många infödda stockholmare längre. Stockholmare är ett fenomen av människor från alla delar av Sverige.
11.27
Vilken värld lever Stockholmare i följ reglerna detta kommer innebära att mera personer kommer att smittas se till att klargöra att detta betteende kan leda till böter och att man måste bli mer strängare till de som inte följer reglerna från folkhälso myndigheten speciellt de som bor i Stockholm ( de leker med sina liv de anser inte allvaret med covid-19)
11.27
Jag tycker att alla stockholmare som inte tar sitt ansvar i denna coronapanemi borde skämmas!! Till alla politiskt ansvariga: Inför de förbud som behövs för att begränsa smittspridningen!
11.28


Hej!

Det är olika attityder när det gäller att hålla avstånd i olika butiker. I en Coop butik sätter butikschef och personal upp skyltar om att hålla avstånd mm som kommer centralt ifrån. Men själva bryr de sig inte att hålla anstånd och visa respekt mot kunder. Det är nu fler kunder som hellre väljer andra butiker och mathem istället. Saknas det utbildning hos chefen och personalen? Om man bara skickar skyltar och inte lever därefter så blir det ganska meningslöst. Sedan har vi en annan butik i närheten där är det tvärtom. Butikschefen visar vänligt men tydligt vad som gäller i butiken. Han har nu fått en del av Coop kunderna!




11.28
Jag har varit tvungen att åka tunnelbana två gånger senaste veckan. Båda gångerna har det kommit in någon som hostar och/eller snörvlar mycket, helt utan hänsyn till andra runt omkring. Men på det stora hela tror jag att många gör som man ska. Det är mer folk utomhus än vanligt, men ganska tomt inomhus -- folk håller avstånd i mataffärer.
11.29
Håller med föregående ang stockholmarnas beteende. Bor själv i Stockholm och tar det här på största allvar. Det verkar inte hjälpa med eget ansvar, dom förstår inte. Hur ska smittspridningen kunna stoppas när det finns så många idioter?
11.28
Jag har jobbat hemifrån sedan 3-4 vecker och festar inte, handlade mat en månad sedan och nu handlar jag online. vad tror folk att ska hända om man är ute på restauranger och bar? Tänk på hjältar som jobbar inom vården att rädda liven och för andras skull stanna hemma.
11.29
Att vissa är mer korkade än andra är väl ett dagens understatement
11.39
folkhälsomyndigheten och regeringen borde se den här !!!!!! folk tar inte ansvar tänk på sjukvården om inte klarar av !!!!!! ?? verkligen orolig över det
@ida Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten har kommenterat helgen säger att vi kan få problem längre fram om folk inte följer rekommendationerna. Här kan du läsa mer.
11.49
SL borde skriva ”reserverat” på tre av fyra stolar i tågens fyror. Då hade folk suttit mera utspritt.
11.53
Till er alla som struntar i att vissa hänsyn och anser sig "inte var riskgrupp":
Ni smittar andra. Detta gör att sjuka, som Ni smittat, är så många att sjukvården måste strukturera om för att klara av att ta hand om patienterna och slutat behandla andra som behöver vård. T.ex har mer eller mindre alla behandlande operationer blivit inställda. Utredningar vid misstänkt cancer är mer eller mindre inställda. Detta innebär att inom några år kommer väldigt många barn förlora sina mammor. Andra sin mormor, syster, dotter i bröstcancer och/eller annan cancertyp. Detta är NI direkt skyldiga till på grund av ert ego. Coniv19 patienter som dör, gör det utan att ha sina närmaste hos sig, d.v.s patienter som Ni smittat. Anhöriga får aldrig mer se sina älskade eftersom att Ni inte visat hänsyn då det var viktigare att få dricka alkohol!
Ni kanske inte blir sjuka men kommer definitivt att leva vidare i ett samhälle som kommer att fördöma er.
12.08
@ Louise. Ska man bo här ett antal år för att bli så korkad? Då får man se till att man flyttar härifrån innan. Ung som gammal skäms på er!!
12.16
Seriöst inför riktiga förbud eller stäng Sthlm så smittspridningen upphör.
12.41
Det hålls inte avstånd på de flesta caféer och krogar jag gått förbi på Söder. Stäng dem eller tillåt bara take away med en kund i taget som får handla. Många som inte verkar bry sig tyvärr.
12.41
Varför stänger inte myndigheten restauranger som inte följer rekommendationerna? Dom tar ju inte heller sitt ansvar. Flathet!!
12.42
Hej! Bedrövliga exempel på trängsel i media. Vill dock betona att vissa krogar tar distansieringen på fullt allvar och har till och med särskilda av perfonalen sim säger till folk att hålla avstånd. Dock är ju goda exempel inte så medialt slående.
12.54
Flock mentalitet, gamla vanor och oförmåga att tänka kritiskt under anthropocene tiden. Plast i allt man äter framför allt i fisk, och till och med brist på skyddskläder för dem som tar hand om smittade patienter.
13.22
Jag tycker att det fungerar bra i butiksköer i Stockholm. I en del butiker är det dock trångt och svårt att hålla avstånden. På ett sätt tänker jag att om människor umgås ute och inte träffar riskgrupper så kan de väl få göra det. Det viktiga är väl att de inte sprider det vidare till riskgrupper. Om enskilda människor vill ta risken och sätta sig ute på trånga uteserveringar så kan de väl få göra det. Det är minst lika trångt på skolor och förskolor. Dessutom är det väl bra om de som får milda symptom kan smittas och bli immuna. Den stora gruppen som hamnar i intensivvård verkar ju vara riskgrupperna. Hur många av de som är i riskgrupperna som sitter på de trånga uteserveringarna vet man ju inte, men antagligen inte en procentuellt så betydande grupp. Äldreomsorgen verkar inte fungera och verkar ha väldigt många extra anställda som kommer och går där finns det säkert en hel del att göra.
13.22
Hoppas vi få se en större debatt om ålderismen efter corona. Mycket av det som händer i frågan bottnar i detta. Inte allt med mycket. Tyvärr.
13.23
Hoppas vi får en större debatt om ålderismen efter corona.
13.30
Har flera bekanta som i helgen lagt upp bilder på när de varit ute och festat på krogen. Inte särskilt folktomt. Jag blir förbannad över att folk inte fattar att de riskerar både liv och hälsa för andra, och att den redan ansträngda sjukvården kommer att bli än värre för all sjukvårdspersonal som redan går på knäna, och dessutom orsakar att andra som behöver vård av andra orsaker inte kan få det. SKÄMS på er!!
I helgen beställde vi utemöbler från Ikea och valde att hämta ut vid butiken. De har löst det på ett föredömligt sätt med att man får ett mobilnummer att ringa när man anländer till parkeringen, och så kommer en personal ut till bilen med det man beställt. Fantastiskt bra!
Däremot såg vi en hel del 70-plus:are som strosade in och ut ur varuhuset. Så det är inte bara ungdomar som beter sig som idioter - det finns i alla åldrar. Superkorkat och superegoistiskt oavsett.
13.58
Sverige får sluta dalta. Dags att visa vad som gäller. Följ reglerna eller ta konsekvenserna. Bötfälla på plats. Så det blir kännbart
13.59
Behöver ibland röra mig i centrala Stockholm. Söder är klart värst. Människorna där beter sig som att Corona inte finns. Var på Petrus vid Mariatorget. Ingen distansering när man sitter på serveringen
14.29
Bötfäll inte restaurangägarna om dom misslyckas med att hålla isär gästerna tillräckligt, bötfäll istället personerna som inte bryr sig om att hålla avstånd!! Det kommer få folk att tänka till en extra gång. Sluta vara så jävla mesiga hela jävla tiden!!
14.32
vad fattar inte folket i detta landet ?? krogen och sånt får vänta varför leker dom med sina egna liv och oss andra ..blir så arg och ledsen på detta .
14.35
Första två veckorna efter Lövfvens tal till nationen var Stockholm folktomt.
Vid påsken och framåt känns det som de flesta tappat rädslan / respekten för viruset. Folk rör sig som vanligt ute på gatorna. Oroväckande!
14.38
"Skall titta på de som inte sköter sig".... Det är väl bara att bötfälla direkt samt stänga, tycker direktiven har varit tillräckligt tydliga. Sluta fjanta och ta i med hårdhandskarna, det handlar om människoliv!
14.55
Jeg er chokeret over disse fotos, og det i en by hvor sundhedssektoren har svært ved at følge med. Gør som os i Danmark, lav regler.
Sveriges dødelighed er skyhøj.
15.27
Dom unga tar inte detta på alvar .Stäng alla pubar och resturanger för detta kan Regeringen göra på nolltid
15.27
Håller inte med om att alla beter sig oansvarigt. De enda som inte hållit avstånd senaste gångerna jag varit ute är folk som har munskydd, tydligen tror de att man blir immun av såna. Och på 24 av 29 krogar måste ju riktlinjerna ha följts eftersom bara 5 fick nedslag?
15.27
Otroligt att det finns så många tröga människor i detta landet. Ert beteende är ett slag i ansiktet på alla som sliter inom vården.Fattar ni inte att när sjukhusplatserna är slut så är det kört för de som blir sjuka.
16.05
Tog en biltur till Vaxholm i helgen och där var det endast den allra minsta restaurangen med uteservering som glesat ut bland borden. En stor samling med MC folk fikade och umgicks glatt. 50 personers gränsen blev nog uppnådd med råge. Känns som att Vaxholms kommun missat att kontrollera sina caféer.
16.05
Helt klart mer folk ute i Sthlm jämfört med för några veckor sedan. Det verkar som om att gemene mans reaktion är att hamstra toalettpapper i ett par veckor och sedan tro att det är över.

Om frihet under ansvar inte funkar, så stäng ned då!
16.05
Låt det hända nu: Ett par veckors STÄNGNING av de barer och uteserveringar som inte sköter sig. FHMs uppmaningar verkar ju inte följas!
16.05
Var man än ser så ser man krogar på ens färd genom stockholm
Och överallt sitter alla för nära varandra
Det är inte alls bra i dessa för a l la MÅSTE Följa råden från f h m

Det är ju faktiskt livsviktigt

Så snälla gäster pä krogen

Sprid ut er På två meter

Låt oss alla överleva detta!!!!!

16.06
Mycket folk på uteserveringarna i sthlm, fortfarande en del som går och hostar rätt ut bland folk på stan även om det minskat en del. De få gånger jag behövt åka pendeltåg har det varje gång suttit minst någon gubbe som hostar rätt ut. Fullsatt även inne på en del restauranger. Förvånad över att det är så många 70+ som är ute och inte håller avstånd. Att yngre inte tänker på att de själva kan bli sjuka samt framförallt smitta andra är kanske lite mer logik i även om det så klart är förkastligt. Överlag känns det som att många sthlmare (spec de med högre inkomster) beter sig som små barn och ska trotsa de allmänna reklamationerna. Nåt stort fel är det ju på folk här i sthlm tyvärr.
16.28
ser ut som Stockholmare är ett Flockdjur
16.28
Varför är det så svårt att förstå allvaret i detta, man blir mörkrädd när man ser/läser/hör hur vi i Stockholm struntar i allt. Vi fortsätter leva som vanligt...."Det händer inte mig" attityd.
Varför gör vi på detta viset???
16.28
Tror tyvärr problemet är att myndigheternas instruktioner inte är tillräckligt konsekventa. Folk rekommenderas att hålla avstånd och undvika att röra sig i folksamlingar om inte nödvändigt, men vad som är nödvändigt är väldigt individuellt. Dessutom ska barnen fortsätta gå till skolan och rekommenderas att gå till idrottsaktiviteter vilket leder till att många föräldrar fortsätter att leva på som vanligt. Jag tror vi behöver strikta förbud och konsekventa instruktioner. Alla oavsett ålder borde hålla sig hemma och inte bara vissa och resten ”får ta sitt ansvar”. Alldeles för luddigt för svenska folket!
16.36
Stäng alla uteserveringar det finns nog inget annat alternativ . Folk som bor här i Stockholm vet inte vad distansering innebär. Befarar att vi kommer att se en ökning av smittan om några veckor igen.
16.48
Fattar inte varför folk inte kan ta detta på allvar. Slå igen alla uteserveringar och pubar om dom inte följer reglerna.
17.15
Nu stänger vi den här chatten. Tack för att du har delat med dig!