SVT rapporterade · Chatta med smittskyddsläkare Hans Boman

Hej! Tack för alla frågor. Nu stänger vi chatten!
13.26
Stämmer det att man endast fångar upp 2/3 av coronasmittade genom att ta test i näsan (eftersom alla inte har viruset där)? Finns det i så fall inget bättre sätt att provta på?
Normalt tar man prov i både näsa och svalg och här får man god känslighet, alltså hittar betydligt mer än två tredjedelar./ Hans Boman
13.27
Vad är medelåldern för intensivvårdade i Västernorrland hittills och hur många har skrivits ut från IVA respetive hur många har avlidit trots iva här?
Jag har inte tillgång till de uppgifterna där jag sitter nu. / Hans Boman
13.27
Corona kmr ju från djuren. Skulle våra vilda djur här i Sverige kunna bära på så här farliga smittor. Förekommer det nå tester på tex råttor som befinner sig i vår närhet ? Rävar som stryker omkring ? M fl
Coronavirus förekommer hos många djurslag. Men covis-19 sprids inte av djur i Sverige./ Hans Boman
13.27
Om man är njurtransplanterad och äter imun hämmande medicin, tillhör man då riskgruppen ?
Ja det är man. / Hans Boman
13.28
Hej. Hur ska ni kolla att krogarna i stan sköter sig ? Jag såg själv i helgen när jag åkte förbi i bil att några ställen såg väldigt fullt ut där kan ingen hålla avstånd.
Miljökontoren i kommunerna håller ögonen på krogarna. / Hans Boman
13.30
Nu är Hans Boman på plats i TV-huset i Sundsvall. Under en timme chattar han med publiken om coronaviruset – passa på att ställa din fråga! Vår reporter Monica Östermark står som avsändare – men det är alltså Hans Boman som svarar på frågorna.
13.32
Normalt tar man prov i både näsa och svalg och här får man god känslighet, alltså hittar betydligt mer än två tredjedelar.
13.33
Hej!

Om man är mitt i livet, typ 45år, med barn i lågstadiet. T.ex. ingår i tre riskgrupper. (diabetes, högt blodtryck, hjärtinfarkt) Hur ska man agera då? Pratas väldigt lite om de som har skolbarn och ingår i riksgrupper! FHM´s riktlinjer går isär för denna grupp.
Om någon i familjen blir sjuk, måste man hålla avstånd och exempelvis sova i olika rum. Självklart ska man också vara noga med handhygien. Barnen kan fortsätta gå i skolan./ Hans Boman
13.39
Vet man egentligen när corona viruset började sprida sig i vårt land? Kan det ha skett en spridning redan under jan-feb men att det uppmärksammades inte förän efter sportlovet då tester började genomföras?
Exakt när det började spridas vet man inte men sannolikt i slutet av februari. / Hans Boman
13.34
Grannen vill bjuda på middag vi är bli fem. Är det okej. Eller ska man sitta hemma hela tiden.
Om man är 70+ bör man hålla sig för sig själv. Annars är det okej om man är noga med hygienreglerna/ Hans Boman
13.36
Kan man skriva en fråga som inte publiceras offentligt men ändå få ett svar?
Nej tyvärr.
13.36
Hej
Hur ser region på inresande turister från runtomkring i Sverige?
Vissa regioner som är måttligt påverkade av Corona typ Gotland. Är orolig att med turister riskerar de en ny våg av corona.
Är det rimligt att tro att vi öppnar för inhemska turister i juni ?
Man avråder generellt från icke nödvändiga resor, men det är inte detsamma som ett reseförbud. Det är för tidigt att säga hur länge avrådan från resor kommer att kvarstå. / Hans Boman
13.38
I slutet av maj brukar golfsäsongen dra i gång här i Ånge Kommun. Folk brukar då samåka, de flesta 2 och 2. Hur ser du på det om 2 personer från olika hushåll åker bil tillsammans?
Det går bra om båda är symtomfria. / Hans Boman
13.38
Vad händer om man utövar fysisk aktivitet, t ex löpning, om man är smittbärare utan symptom? Ökar eller minskar risken för att sjukdom bryter ut?
Jag har inte sett några data på det, så jag kan inte svara./ Hans Boman
13.43
Kommer du stänga de restauranger och uteserveringar som inte följer rekommendationerna?
Ja, det kan bli aktuellt.
13.44
Då det mesta gått över (om något år?) kommer man att medvetet vidareföra viruset till alla?
Alltså då sjukvården hinner
Nej det kommer man inte att göra.
13.45
Ingår i riskgrupp och är redan idag svårt sjuk. Hur skyddar jag mig om någon i min familj blir sjuk i Covid-19? Med tanke på de skyddskläder som används i vården känns handtvätt och olika sovrum inte nog.
Det är sådana åtgärder du nämner som gäller i hemmiljön. Det är viktigt att hålla avstånd till den som är sjuk./ Hans Boman
13.46
Delar inte din bild att restauranger och uteserveringar håller rekommendationerna från FoHM. Är du beredd att stänga ner discon inte sköter sig? Om inte kommunerna gör kontroller ofta nu och de som serverar vid bar, gör framkomligheten trång och borden och de får stänga så finns två scenarier.
1. Vi får en brant kurva i länet av smittade och många döda inom äldrevården och ett fullt sjukhus.
2. Regeringen måste stänga alla restauranger för att kommuner inte gör sitt jobb och smittskyddsläkare är för fega och saknar handlingskraft .

Orättvist mot oss som gjort allt vi kan och följer råden vilket innebär att vi måste neka gäster och måste använda personal till bordsservering.
Miljökontoren kontrollerar restauranger och liknande och klagomål från allmänheten följs upp. Om de som driver matstället inte följer föreskrifterna blir det aktuellt med nedstängning. / Hans Boman
13.49
Om jag har Corona men inte några symtom. Finns det då ändå virus i saliv liknande? Dvs om jag nyser pga av pollenallergi, finns det då Coronavirus i de droppar som slungas ut?
Smittsamheten är normalt alltid låg eller obefintlig innan symtom brutit ut. Teoretiskt kan virus finnas i de droppar som uppstår vid nysningar.
13.49
Hur vet man om det är allergi eller Corona?
Allergimedicinerna brukar underlätta lite i vanliga fall men har aldrig tagit bort symtomen helt tidigare säsonger heller.
Man bör använda sina allergimediciner och om de har den effekt som de brukar , är det troligt att besvären beror på allergi och inte corona./ Hans Boman
13.51
Jag är 62, har diabetes typ 2, inga övriga sjukdomar. Har inte heller högt blodtryck. Det är många år sedan jag var förkyld men vet ju att ingen har motståndskraft mot detta nya virus.

Tillhör jag en riskgrupp o skulle jag få intensivvård vid vehov? Eller är jag för gammal?
Ja, att ha diabetes innebär att man tillhör en riskgrupp. Du skulle absolut få intensivvård om du får covid-19. / Hans Boman
13.53
Om jag har en mild variant av civid-19 är det skadligt att sitta ute och sola? Föröka sig viruset snabbare?
Nej det är inte skadligt och viruset förökar sig inte snabbare i en sådan situation. / Hans Boman
13.54
Hej
Jag har haft en långvarig förkylning med slemhosta ögoninflammation mm. Strax innan skaffade vi hund och jag fick kli i ögonen men hann aldrig ta allergiprover innan jag blev förkyld. Vissa symtom som kli i ögon och näsa och slembildning och slemhosta nu och då utan att jag känner mig trött dröjer sig kvar. Problemen blir betydligt mindre med antihistamin.Jag får inte ta allergiprover pga mina symtom. Hur länge måste jag vänta? Det är ju tvärstopp i vården. Vi måste ju göra oss av med hunden om det är den som ger mig symtom.
Det låter som om dina besvär har en allergisk komponent. Det här måste du diskutera med din vårdcentral./ Han Boman
13.56
Kan man låna en bil som stått i en månad men ägaren har Covid-19?
Ja, det finns inget levande virus kvar i bilen efter så lång tid./ Hans Boman
13.57
I vilken omfattning är det personer med utländsk bakgrund som drabbats i Västernorrland? Har du någon bild av hur väl kommunerna lyckats nå invandrar gruppering framförallt nyanlända i länet?
Det är endast få personer med utländsk bakgrund bland de smittade i vårt län. Jag vet att informationsinsatser görs mot invandrargrupper. / Hans Boman
13.57
Jag har en fråga kring barnbarn. Maken är 65+ med reumatism och äter cellgifter. Jag är 58 år och röker. Kan vi ha vårt barnbarn en helg. Han är 7år och går i första klass i en annan kommun.
Ja, om ert barnbarn mår bra kan han vara hos er. Om han är sjuk ska han vara hemma./ Hans Boman
13.57
I Stockholm genomförs imunitetstester. Är det på gång även här för både och omsorg så vi kan skydda äldre bättre? Dvs imuna jobbar med de äldre.
De immunitetstester som görs nu sker i forskningssyfte det dröjer sannolikt ytterligare några veckor innan vi kommer att kunna göra såna tester här i länset. / Hans Boman
14.00
Hej varför redovisar ni inte hur många fall det är i varje kommun?

Man har fortfarande känsla att smittan inte kommit hit på allvar, det är i någon annan kommun i länet som smittan är tänker man.
Smittade finns i alla länets kommuner, men i någon kommun är det få smittade vilket innebär en risk för utpekande om vi redovisar statistiken. Det är viktigt att vi följer smittförebyggande rekommendationer i hela länet.
14.02
Kan du komma att stänga Birsta om köpcentret inte kan genomföra de rekommendationer som finns och butiker inte har åtgärder så besökare trängs i butiken?
Nej, de enda inrättningar som kan stängas ner är restauranger och caféer och dylikt. Inte butiker och köpcenter. / Hans Boman
14.02
Behöver jag torka av varorna när jag får hem dom från matvaruaffären ?
Smittar Coronaviruset via kläder?
Det skadar inte att torka av varorna, viruset smittar bara om det  finns sekret från exempelvis nysningar och hostningar på kläderna.
14.02
Hej Hans,

Varför går inte Smittskyddet ut med rekommendationer om att alla i hemtjänsten alltid ska ha på sig skyddsutrustning vid varje besök?!
Våra rekommendationer grundar sig på de rekommendationer Folkhälsomyndigheten ger ut och skyddutrustning rekommenderas bara om brukaren har symtom.
14.04
Jag har Reumatoid Artrit och äter låg dos kortison 3,75 kg + rätt hög dos Methotrexate, immunsänkande medel. Räknas jag till riskgrupperna?
Ja du hör till riskgruppen./ Hans Boman
14.04
Hur stort är trycket på iva här i Regionen för tillfället. Hur nära är vi att slå i taket vad gäller personer som bedöms ha nytta av sjukvård och antal platser. Orolig eftersom många slarvar nu och vi riskerar brant kurva snart.
För närvarande vårdas åtta patienter på IVA vilket är långt under maxkapaciteten. Vi har idag inte en situation där vi är nära att slå i taket. Utan vården klarar situationen mycket bra./ Hans Boman
14.09
Hej!
Jag har lungemfysem, snart 67 år.
Vågar jag gå till min hårfrisör?
Jag är erbjuden att komma tidigt på morgonen, innan andra frisörer och kunder kommer.
Jag kan ta med två munskydd, ett till henne o ett till mig själv.
Mvh Agneta
Ja, du vågar gå till din frisör. Och det är bra att gå tidigt på morgonen som du beskriver. Munskydd behövs egentligen inte. / Hans Boman
14.09
I söndags skötte jag om en covid-19 positiv person, nu på lördag är det utekalas för barnbarn (3år) . Kan jag vara med eller ska jag låta bli ?
Om du mår bra kan du vara med./ Hans Boman
14.09
Om man har varit sjuk när kan man ta prov om man har antikroppar för covid-19
Sådana tester är ännu inte tillgängliga men kommer förhoppningsvis om några veckor. / Hans Boman
14.09
Eftersom Västernorrland är så drabbade av att ålderdomshemmet har fått in covid 19 smitta är det då inte läge nu att testa all vårdpersonal inom äldreomsorgen?
Testning av vårdpersonal kommer att utökas inom några dagar./ Hans Boman
14.10
Är Corona extra farligt om man har en autoimmun sjukdom i grunden som Reumatism och är överviktig och har pollenallergi och är i 50 års åldern.. ?
Av de sjukdomar du nämner kan mycket kraftig övervikt vara en riskfaktor. Reumatism i sig är ingen riskfaktor, men om man tar immunhämmande läkemedel hör man till riskgrupp./ Hans Boman
14.10
Hur stor överkapacitet finns det i nuläget vad gäller antal vårdplatser? Samt specifikt intensivvårdspatienter i Västernorrland ? Finns det risk för selektering om vi får en brant kurva nu när folk struntar i rekommendationer när de shoppar på Birsta och går på restauranger?
Vi planerar för att ha cirka 35 IVA platser och sammanlagt 200 vårdplatser och i nuläget ligger vi långt under de nivåerna. Någon selektering ska inte behöva förekomma. Samtidigt är det viktigt att alla fortsätter att följa alla rekommendationer./ Hans Boman
14.11
Var först hemma 4 veckor m förkylningssymtom. Jobbade 1 vecka och fick tillbaka illamåendet och halsbesvären. Kan det bli så?
Ja, förmodligen har du drabbats av ett par olika infektioner. Ingen av dem verkar ha ett förlopp som är typiskt för covid-19. / Hans Boman
14.14
Varför ställa in alla operationer, vi verkar inte ha så många fall som kräver intensivvård. Vissa planerade operationer borde ha kunnat genomföras i t.ex Sollefteå som vad jag vet inte har några i vård av covid19.
Vi måste ha kapacitet om antalet insjuknade ökar vilket kan bli fallet de närmaste veckorna. Covid-19 patienter vårdas även på Sollefteå sjukhus./ Hans Boman
14.14
Västernorrland har misslyckats med det som var Sveriges strategi. Dvs skydda de äldre, Vilka åtgärder togs direkt för att hindra att smitta skulle nå äldreboenden?
Den kommunala vården har hela tiden haft liknande arbetsrutiner som de inom regionen för att förhindra smittspridning. De smittspridning som ägt rum är att rekommendationerna inte följts på enstaka boenden.
14.18
jag undrar om man sätter in Remdesivir eller Calquence här i Sundsvall om man har svårt sjuka i Covid-19?
Dessa mediciner kan komma att användas även här i Västernorrland. / Hans Boman
14.18
Hemtjänstbrukare i sverige är 170.000 och så tillkommer alla fantastiska anställda. När ska anställda inom hemtjänsten få tillgång till att alltid ha iaf munskydd som standard som skyddar både brukare och anställda mot att få eller sprida runt smittan i samhället?

Vi vet ju redan hur det blivit och hur många som blivit sjuka och eller dött på äldreboenden. Har man inte lärt sig något alls av det så man kan ha bättre framförhållning i hemtjänstvård? FHMs råd och direktiv håller ju inte alls, att ha munskydd enbart vid misstanke när fakta talar för att man smittar innan man uppvisar symptom = livsfarligt roulettespel! Sverige har en hög dödsrate redan och hur många fler liv ska riskeras innan FHM ändrar direktiv och gör nåt? Vad tycker du?
Folkhälsomyndighetens rekommendationer grundar sig på vetenskapliga fakta och expertbedömning och Västernorrland följer dessa rekommendationer.  /Hans Boman
14.20
Vårdas alla IVA-patienter för närvarande i Sundsvall?
Ja, för närvarande vårdas alla IVA patienter i Sundsvall./ Hans Boman
14.21
Varför får de som har långvarig rethosta i Västerbotten/ Robertsfors jobba inom kommun när de jobbar som assistenter.? De får inte ta covid19 prover heller. Det verkar som regionen tillåter att man har symtom inom vården trots att de man jobbar med är i riskgrupper.

Varför?
Efter en akut luftvägsinfektion kan man få långvarig rethosta trots att själva infektionen gått över. Man har sannolikt gjort bedömningen att dessa personer är smittfria trots kvarstående rethosta./ Hans Boman
14.23
Törs man äta importerad frukt och grönsaker från exv Spanien?
Ja, det törs man. / Hans Boman
14.24
Hur ser vården ut på äldreboenden om man inte får åka till sjukhus om man har Corona. Rädd att min pappa inte ska få tex syrgas och träffa läkare. Är vården likvärdig för alla på äldreboenden?
Ja vården är likvärdig och bedrivs baserat på individuella vårdplaner. / Hans Boman
14.25
Hej! Jag funderar om ett välkontrollerat högt blodtryck är en riskfaktor vid Covid 19? Har i 5 år ätit blodtrycksmedicin och trycket är mer än normalt. 50 år plus det, en stor riskfaktor?
Högt blodtryck är en hög riskfaktor, men det är en stor fördel om det är välbehandlat. / Hans Boman
14.27
Varför kan inga myndigheter och regioner samt ansvariga personer erkänna att det finns brist på skyddsutrustning? Nu ändrar FHM endast till lägre skyddsnivå för personalen som skall vårda äldre. Jag anser att det pågår en mörkläggning av situationen.
Tillgången på skyddutrustning har varit ett problem men för närvarande är läget gott. Att Folkhälsomyndigheten ändrat rekommendationen beror på att man fått mera kunskap om hur smittspridning sker vid covid-19. / Hans Boman
14.28
Finns tillgång till syrgas vid samtliga Covid-vårdplatser i länet?
Ja, det gör det vid samtliga covidvårdplatser på länets sjukhus. / Hans Boman
14.34
Här kommer en fråga som vi fått i vår andra chatt. / Monica 
"Fråga till Hans Boman: Hur ska jag tolka antal smittade jämfört med antal dödsfall i Västernorrland? Det ser ut som förhållandevis många dödsfall på antal smittade jämfört med andra regioner i Sverige."
Sign /"Britten"
 
I många regioner togs många prover på personer som insjuknat efter utlandsresor i början av utbrottet. Här hann vi inte ta så många prover av den typen innan provtagningsindikationen ändrades till provtagning på enbart sjukhusvårdade och äldre personer på äldreboende. Det innebär att vi i Västernorrland nästan enbart tagit prover på sjuka personer och då blir dödligheten högre./ Hans Boman