SVT rapporterade · Marmorstein svarar - 23 april

17.11
Nu måste jag tyvärr logga ut för den här gången. Stort tack för era intressanta frågor och ledsen att jag inte hann svara er alla. Hörs en annan gång!
17.10
Hur skulle en riksdag utan MP eller Liberalerna de ut?
@Gabriel - Hej Gabriel. om den här mätningen skulle vara valresultat så skulle högeroppositionen alltså M, KD och SD få 169 mandat och C, S och V 180. Därmed skulle vi hamna i ett liknande läge som efter förra valet där Centerpartiets ställningstagande skulle avgöra vem som blir statsminister och där Vänsterns indirekta stöd skulle vara en förutsättning för att S skulle kunna regera vidare. Men det här är bara en mätning, mycket kan hända på de 871 dagar som återstår till valet. 
17.06
När tar regeringen beslut om skydd för särskilt utsatta sjuka grupper?
När kommer smittskyddspengen att börja gälla.
@GunillaBerglund - Hej Gunilla. Det är högst oklart. Riksdagen har ju krävt att regeringen ska utvidga smittbärarpenningen så att den omfattar personer i riskgrupper och i fredags listade Socialstyrelsen vilka sjukdomar eller tillstånd som det handlar om. Men som jag har förstått det är det trots det svårt att avgränsa. Sedan skulle det kosta en del också, vad jag förstår omkring fem miljarder i månaden för de 200 000 personer som ingår i de här riskgrupperna. Det är ju en stor ökning mot de knappt 2500 personer som hittills i år har beviljats den här ersättningen. Så det korta svaret är att jag inte vet men eftersom riksdagen har krävt detta så borde det komma ett besked om inte alltför avlägsen framtid. 
17.02
Frågor som berör den dåliga beredskap som Sverige har, t ex av icke-existerande lager av skyddsutrustning etc., samt varför äldreomsorgen blivit satt på undantag under så många år - effekterna ser vi nu i antalet avlidna, kommer inte just dessa ämnen vara avgörande när partipolitiken tar vid på riktigt inför nästa val? Det finns ju en hel del att förklara här och ta ansvar för.
@Mona - Hej Mona, jag tror absolut att en av de viktigaste frågorna i efterdebatten kommer att vara beredskapen men det är inte säkert att den blir avgörande i nästa val. Sen är det också så att väljarna är mer benägna att rösta på vad partier vill göra framåt, snarare än på vad de har gjort och här tror jag att frågor som ekonomi, jobb och sjukvård kommer ligga högt på agendan även hösten 2022. 
16.59
Hej! Undrar om Regeringen går in och stöder eller köper upp viktiga svenska företag som hotas av konkurs eller redan hamnat i den situationen, för att förhindra att utländska aktörer köper upp dem? Om inte, varför???
@Kristina - Hej Kristina, det finns en sådan diskussion och det bottnar ju i att EU-kommissionen sagt att det är en mer möjlig väg än att sätta upp gemensamma regler för att hindra utländska uppköp. Men det skulle ju potentiellt kunna handla om väldigt stora belopp som staten måste gå in med. Parallellt pågår ju en diskussion om det skulle vara önskvärt att staten tillfälligt fick en del av ägandet i bolag i utbyte för sitt kapitaltillskott som man gjort under tidigare kriser. Men inget av detta har konkretiserats än och det är långtifrån säkert att vi landar där. 
16.53
Hur nöjda är den samlade företagsvärlden med de åtgärder som regeringen hittills har gjort? Är det en splittrad bild?
@J-Å - Hej J-Å, intrycket jag får är att företagsvärlden tycker att det januaripartierna har gjort är bra och välkommet men att det inte räcker. De vill kort sagt ha mer vilket inte borde förvåna någon. Även nationalekonomerna är relativt eniga om att det behövs mer, liksom högeroppositionen. Även C och L vill ha mer direktstöd till företagen så trycket på att göra mer ökar naturligtvis. Hittills har beskedet från regeringen varit att man tittar på frågan och stänger inga dörrar. 
16.49
Det tycks som om EUsamarbetet är ett av Coronavirusets största offer. Schengenavtalet har satts ur spel ( och Macron tänker behålla gränskontrollerna ett bra tag läste jag idag) . Maastrichtavralet med begränsat budgetunderskott är puts väck. Tyskland och Holland - bråkar med Italien och Spanien om lån för att komma på fötter igen..Hur ställer Sverige sig i denna fråga? Och även på det symboliska planet så är EU flaggan frånvarande på Löfvens presskonferenser..
Kort sagt Hur sjuk är EU som du ser det?

Ps: Formulera gärna om min fråga om den är för långrandig:)
Samt tack för ett bra jobb.
@UlrikEriksen - Hej Ulrik, jag skulle säga att domaren är ute i den frågan. Du har en poäng i att EU, i krisens inledning inte fungerade som det är tänkt och det blev uppenbart att länderna står sig själva närmast. Men nu den senaste tiden har EU ändå försökt att samla ihop sig med gemensamma krispaket, gemensamt inreseförbud osv. Ikväll möts EU-ledarna för ytterligare ett videomöte där stötestenen är om euroländerna gemensamt ska låna upp pengar genom så kallade coronaobligationer men det tror jag du redan känner till. Kort sagt så är det för tidigt att svara på hur sjuk patienten egentligen är. 
16.44
Vet inte om jag frågar till rätt person men regeringen har bestämt att max antal är 50 pers. Men vad har regeringen tänkt till exempel mataffär. Många besöker ICA, Willys, Coop, mm varje dag. Gäller 50-regeln för alla eller bara för sammankomster, fester, barer, restauranger?
@Anonym - Hej Anonym, lagen gäller offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som förenklat kan sammanfattas som något där det finns en arrangör och som allmänheten har tillträde till. Men 50 gränsen finns även i Folkhälsomyndighetens allmänna råd som också ska följas även om det inte finns någon sanktionsmöjlighet som det gör genom ordningslagen. Du kan läsa mer på Folkhälsomyndighetens hemsida. 
16.41
Tror du att migrationsfrågan blir något mer nedtonad när krisen är över, och att SD då får en mer nedtonad roll (och att de tappar ytterligare i framtida undersökningar).
@J-Å - Hej J-Å, migrationsfrågan har hamnat i skymundan men den har inte försvunnit från dagordningen och jag tror att den kommer finnas kvar även inför nästa val. SD kommer göra vad de kan för att det ska bli så och de kommer som alltid ställa invandringens kostnader mot tex välfärden och vinna viss terräng för det i en djupare ekonomisk kris. Samtidigt så tror jag att den klassiska vänster-högerkonflikten kommer bli viktigare för väljarna igen när frågor om ekonomi och jobb hamnar högt på agendan och det kommer trycka undan den kulturella värderingskonflikten eller gal-tan som dominerat svensk politik på senare år och gynnat SD. 
16.31
Hej Elisabeth.
Vad menar du med att medvinden för S inte kommer att räcka fram till kommande val?
Betyder det att uppgången inte fortsätter som hittills eller menar du att S kommer att backa till neråt 23% igen?
@Plakettis - Hej Plakettis, det jag menar är att jag inte tror att den här kriseffekten kommer hålla i sig ända fram till nästa val, kriseffekter brukar vara ganska kortvariga. Dessutom är väljarkåren som bekant väldigt rörlig. Ekonomiska kriser och skenande arbetslöshet riskerar också alltid att slå mot sittande regering, om det blir så den här gången återstår att se. Med det sagt så är det självklart så att om Sverige kommer väl ur den här krisen så kommer S fortsatt belönas för det, åtminstone en tid. 
16.22
Hur statistiskt säkerställd är SD:s nedgång?
@PerArneAndersson - Hej Per-Arne, SD:s och L:s nedgång och S uppgång är de tre förändringar som är statistiskt säkerställda i denna mätning.
08.34
Här svarar SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein kl 16.05 i direktsändning på frågor om det politiska läget. Efter sändningen svarar hon på fler frågor i chatten. STÄLL DINA FRÅGOR REDAN NU!