SVT rapporterade · Berätta om din kontakt med vården i coronatider

Har du fått den vård du behöver eller upplever du att det är svårt att få rätt vårdkontakt under coronapandemin? Skriv till oss här. Vill du att vi lyfter din historia i våra nyheter kan du mejla stockholm@svt.se
14.16
Har tappat luKt och smak.. så frustrerande jag känner inget.. har gått över två veckor nu.. ibland känner jag att jag blir tungandad.. väldigt obehagligt
14.18
När jag och min make var sjuka - där han var sjuk i över tre veckor och var illa däran. Vi hade folk i telefon, ambulanspersonal och annan som sa det troligtvis är corona men att vi kan hålla oss hemma bara. Detta gick ej till sist då min man inte kunde somna pga andningsnöden var så påtaglig. Och har aldrig sett honom så innan. Vi ringde vårdcentral som bad oss komma till tält o bli testade. Väl på plats sa de att de ej alls testar folk för corona där o undrade vem som hade skickat oss dit. De kollade min mans värden o sa han är okej nog att klara sig hemma. Senare tillfälle efter tre/fyra veckor sov han inte alls o fick åka in till akuten(råd av 1177) och väl där så fick han gå in i avskiljt rum. Men där kollade de också bara hans värden och sa att man bara har corona i MAX två veckor så det är ej längre corona (och när läkaren hade sagt det tog hon av sig sin skyddsmask... !!!)....

Jag är bara oerhört tacksam att min man blev frisk igen till sist för vården av honom har varit enormt hjälplös. Jag har varit så himla rädd, han med. Och INGEN har tagit tester på oss. INGEN.

Och att en läkare tar av sig sin skyddsmask för makens symptom varat i mer än två veckor, UTAN att ta test, känns inte så bra...
14.19
Fick remiss att jag skulle gå och få ett blodprov taget för att kontrollera njurfunktionen.
När jag kom till sjukhusets lab blev jag nekad.
Hur mycket får vården haverera?
14.24
Stämmer man får inte komma till vårdcentral på grund av Corona inte bra
14.49
Inte ens när du har legat inne i 4 dygn på Infektionskliniken testar de dig för C-vid. Nej du får åka hem med oron att smitta ner hela familjen.
14.50
Hade varit i kontakt med vården två gånger på grund av svåra andningssvårigheter och fått veta att jag med största sannolikhet fått viruset. En kväll blev det riktigt illa men jag beslöt mig för att avvakta med kontakt med vården. Bedömde att jag inte skulle kunna få vård när jag inte kunde prata och be om den så jag väntade till dagen därpå. Det var nog ett ganska dumt beslut men det gick då bra den gången. Ringde dagen efter till 1177 och efter en lång väntan fick jag veta av mannen som svarade att jag bara hade en panikattack och inte skulle slösa vårdens resurser då jag helt klart inte var sjuk. Jag försökte påtala att jag inte kunde andas och hostade och att det hållit på i en vecka. Det var fortfarande en panikattack enligt honom. När han ville avrunda samtalet sa han "Men du ska ringa oss om du får svårt att andas, det är väldigt viktigt. Lova mig att ringa om du inte kan andas!" Jag blev helt paff, hela samtalet hade gått ut på att jag inte kunde andas och det där blev svaret. Det var som om han inte lyssnat på vad jag sagt.

Vårdcentralen var till skillnad från mannen på 1177 helt fantastisk. De gav mig bra råd som hjälpte.
14.50
Varit på planerade besök hos min husläkare 2 ggr, tagit blodtryck och tagit blodprov. Mycke färre patienter på vårdcentralen men mycke bra service o bemötande! Liljeholmens vårdcentral
14.50
Som lite äldre erfaren ser jag mina läkare må än lite sämre. Sjukvården har haltat år innan viruset presenterade sig. Nu svajjar systemet så det verkligen känns.
14.50
Jag var sjuk i 7 veckor. Har svår astma och fick problem med att det kom upp vätska från lungorna. En dag kändes det som att jag höll på att drunkna trots att jag satt upp.
Försökte med vårdcentral men de vägrade ta emot. Försökte med närakut men de vägrade också. Enda var akuten, men dit vägrar jag gå om jag inte verkligen tror jag håller på att dö. Så jag satt i bilen utanför akuten i många timmar. Tur nog blev det bättre till slut.
14.50
Varit sjuk i 9 veckor, utan få någon som helst kontroll. Trots att jag sedan andra veckan haft väldigt ont i hjärtat sen andra veckan, och tryck i lungorna hela perioden. 1177 var väldigt omtänksamma, lät mig få tala med en läkare - men som bara sa att det förmodligen var corona och att jag bara skulle vara hemma.


14.51
Misstanke om covid efter symtom av väldig trötthet, tungandad, frossa,huvudvärk mm. Är för övrigt i riskgrupp. Ville provtas men man måste vara akut sjuk och behöva läkarvård för att få träffa läkare. Bara att avvakta! 🤔
14.51
När man väl lyckas få en tid och är där, sjukhus eller Vårdcentral så gör dom alltid allt för sin patient. Vårdpersonal, alla kategorier, är alltid omhändertagande och skickliga med få undantag i Sverige.
14.51
Jag hade varit på middag hos en kompis och hans sambo som sedan testades positiva. Jag fick alla symptom utom huvudvärk och testades inte men hade med säkerhet covid-19. Ja behövde host medicin och som gammal astmatiker viss hjälp med andning! Nu är ja frisk men får fortsätta med inhalering på grund av lungproblem.

Detta är i en kommun på B nere i Dalsland.

Dom enda som kunnat hjälpa mig är läkare i Kry appen!
14.53
Katastrof att Sverige har så otydliga instruktioner för vårdcentraler. Märker på TV att man inte vill prata om detta. Det handlar om allas liv
14.54
Kan inte Isabel få komma till den avdelning som vårdar Covid19-sjuka som ej behöver intensivvård? Personalen där skulle kunna ta de prover som behövs och sedan bedöma om hon behöver vård på sjukhuset eller hemma. På den avdelningen finns ju redan smittan och man vet hur man ska hantera den. Just nu behöver vi befrias från gammal byråkrati som bara krånglar till det.
Hej! Isabel har fått beskedet att hon inte är tillräckligt sjuk för att vårdas på sjukhus. Även om man inte är i behov av intensivvård så ska man bedömas vara akut sjuk för att vårdas för covid-19. 
14.58
Jag blev sjuk 26 februari efter en resa till sydafrika och var sedan sjuk tom 19 april. Jag fick INGEN hjälp någonstans. Inga prov togs. Vårdcentral hänvisade till 1177 och 1177 hänvisade till min vårdcentral. Ingen instans ville ta emot mig. Den 31 mars fick jag efter tjat komma till min vårdcentral och de tog sänka och lyssnade på lungorna utomhus. Jag vill ta ett prov nu för att se om det är covid 19 jag haft NU! Hostar fortfarande och jobbar som lärare,det känns inte tryggt.
14.58
Nu sitter jag fats i väntan på Astma och Kol sköterskor för att få fortsatt hjälp med min astma och eftersviterna av Covid19. Kry läkarna kan fortsätta skriva ut inhalatorer. Men fysisk undersökning på närhälsan i Orten B nere i Dalsland är omöjlig på gränsen till obefintlig!
14.59
Fick inte komma till Vårdcentralen med min 1-åriga dotter när hon i över ett dygn haft tjutande och högfrekvent andning. 1177 sa att vi skulle till Vårdcentralen och inte till akuten. Och Vårdcentralen sa att vi inte fick komma dit eftersom hon var snorig och kunde ha covid-19. Slutade med att vi struntade i allt och åkte till akuten som direkt gav henne Betapred och inhalation med kortison. Där blev vi istället ifrågasatta för att vi inte hade åkt till Vårdcentralen. Känner tyvärr flera som råkat ut för liknande problem med sina barn.
15.06
Min son har körtelfeber ( inne på 3:e veckan, han fick sitta utomhus och göra ett test som jag fick tjata för att han skulle få). Har svåra symptom med hög feber, svårt att svälja, ont i buk, gula ögonvitor. Varit i kontakt med sjukvården flera ggr men ingen vill undersöka honom eller ta leverprover. Man kommer inte in på vårdcentralen om man har feber och halsont! Vad ska man göra? Jag kommer göra en anmälan och det tycker jag alla andra också ska göra som inte får sin vård tillgodosedd.
15.07
Har kontaktat min vårdcentral angående biverkningar av en nyligen insatt medicin och fick svar inom några timmar och kan när som helst få råd och hjälp via 1177 av min läkare eller annan som är i tjänst när behov uppstår. Stort tack till Ektorps vårdcentral.
15.13
Ringde till 1177 som hänvisade till VC. VC tog inte emot mig eftersom de testar inte. Ringde igen till 1177 som sa: stanna hemma om du andas. Var hemma med feber som kom och försvann i 5 veckor. Hade långvarig rethosta.
15.14
Jag har fått väldigt fin hjälp av närhälsan. Dom har tagit emot mej i en särskild byggnad och kontrollerat
Puls, andning, syresättning och även EKG. Det har även tagits virusprov. På vissa håll har man möjlighet men framför allt kanske vilja. Stor eloge till Opaltorgets närhälsa.
15.14
Hej! Upplever att dom är "rädda" att ta i mot överhuvudtaget när man söker vård hos vårdcentralen är i Västerås. Har sedan några veckor tillbaka fått ont i nacke och axel och känselbortfall i mina fingrar i höger hand och det är något jag vill har hjälp med. Det är inget som kommer o går utan känselbortfall är det hela tiden under dygnet samt minskad styrka i handen och smärtan är inget som minskar. All vårdpersonal läkare/sjuksköterska/undersköterska är väl inte satt på att jobba med Corona sjuka patienter? Ska vi andra få men för livet för att vi inte får vård?
15.14
Våran på 1,5 år son hade feber med hosta, kräkningar och diarré i nästan 1 månad. Blev skickade överallt men ingen tog något prov på honom. Efter 5 besök av olika akutmottagningar och vårdcentraler, samt samtal till 1177 tog man äntligen en sänka. Kraftig lunginflamation och utskrivet antibiotika, äntligen. Blev kry efter 1 dag. Detta var i början av denna kris.
15.14
Har inte haft kontakt med vården
15.15
Ett ordinarie läkarbesök samt en starroperation har jag själv ställt in. Vill ej komma i närheten av sjukvården. Dessutom måste jag åka kommunalt, vilket jag inte vill!
15.27
Insjuknade i slutet av december i vad som nu beskrivs som typiska symptom på Coronavirus, med flertal mkt höga febertoppar, hosta, muskelvärk och ont i lungorna. Låg sjuk tills mitten av februari. Jobbat på en högskola under hösten där jag haft kontakt med många personer från bl a Kina. Hade vaccinerat mig mot ett flertal sjukdomar under hösten. Besökte en vårdcentral i januari då jag var mkt. dålig. Träffade på en sur oengagerad läkare som jag kände direkt att det inte fungerade med. Fick nästan tvinga mig till att få prover, tagna, hade då mkt hög sänka samt markant högt blodtryck. Coronatest fanns ju inte på kartan i januari.
Jag har inte varit så sjuk sedan jag var barn och hade mässlingen, då höll jag på att dö.
Jag kan inte känna lukt och smak fortfarande. Har tappat allt förtroende för vården och anser att det behövs många förändringar inom sjukvårds-Sverige. Att vi här i detta landet skulle vara bättre på att hindra smitta än t ex våra nordiska grannländer ser jag som ett enda stort hån.
15.27
Instämmer helt i moment 22. Upplevde samma sak från min vårdcentral och blev efter kontakt med 1177 hänvisad till närakuten. Men insåg att skulle jag dit så skulle jag hamna i coronasväng. Det jag behövde var ett CRP-prov för att veta om jag hade bakterie eller inte, men som sagt detta nekades av min vårdcentral och vart jag då skulle vända mig visste de inte.
15.27
Det är tyvärr svårt att känna förtroende för läkarkåren när allt de verkar ha i huvudet är att bli av med en så fort som möjligt. Fyra läkarbesök och ingen hjälp alls. De vet inte vad problemet är, men ”tror nog inte att det är något farligt”. Men de är pigga på att skriva ut starka värkstiillande och antiinflammatoriska läkemedel.
15.27
Upptäckte en knöl i bröstet, fick komma till vårdcentralen inom 2 timmar, dagen därpå blev jag undersökt med mammografi samt provtagning, 3 veckor efter blev jag opererad (för 3 veckor sedan) nu väntar jag på att påbörja strålning. I mitt fall gick detta med rekordfart pga Covid19, och i Sthlm.
15.27
Min syster är sjuk sen en månad med Corona men ingen vill ta emot henne inom vården och hon nekas även coronatest då det enligt de bara de inlagda som kan testas. Senast hon ringde bad de henne att komma in om hon inte kan andas själv!
15.28
Sjuk i 9 veckor. Aldrig testats. Haft ambulanspersonal 3 gånger. De har försökt få in mig pga svåra bestående andningssvårigheter sedan start. Kontakt med mina fantastiska husläkare via Kry-app och tfn som ringer mig varje vecka. Låg på sjukhus en natt efter urval vid stuga vid entré akut och fick komma till akutsjukhusets hjärt/lung-akut. Fick ekg, blodprov och skiktröntgen av lungor pga mina kraftiga andningssvårigheter sedan 8 veckor och Covid-19-bil hem igen. Men ingen test om Covid-19. Behöver rehab inte minst pga att min astma också blivit sämre pga Covid-19.
15.28
Har astma och blev jättesjuk. Trångt i luftrören och svårt att andas Tog så många doser luftrörsvidgande man får/dygn men det hjälpte inte. Kunde knappt gå eller prata utan att hosta jättemycket men fick inte komma in till vårdcentralen för att få hjälp med andningen. För det var inte tillräckligt illa.. Pratade i telefon med läkare som sade att jag får vila och komma in om jag inte kan andas.
15.28
Jag upplever att vårdcentralerna är restriktiva med allt nu, även med att remittera för tillstånd som sannolikt kan vara cancer. Vet inte vad det beror på dock.
15.28
Har ställt tandläkarbesök pga covid-19
15.32
Hej, jag har varit sjuk sedan den 9/3 i misstänkt Covid19. Har haft alla symptom. Jag är fortfarande sjuk. Är inne på min 10:e vecka. Den 11/3 pratade jag med VC och då tyckte de att jag skulle åka till sjukhuset för provtagning den 12/3. Men samma dag kom beslut om att endast personer som blir inlagda på sjukhus skulle testas.

Därefter har jag haft telefonkontakt med vården ett 30 tal gånger under denna tid, men jag har hela tiden fått höra att de ”inte vill ha in sådana som mig”, utan hänvisad till egenvård och att jag inte är tillräckligt sjuk för att vårdas på sjukhus. Jag brukar inte ha högt blodtryck, men ligger nu på ca 185-200/ 105-110, har ibland en vilopuls på 120 och jag orkar gå endast gå 30 meter. Vid ett tillfällen har pulsen legat på 157. Jag har ofta andnöd och tryck över bröstet. Har legat på en syresättning på ca 90-94% periodvis. Jag har haft cirkulationsrubbingar och min kroppstemperatur har varit nere på 34,6 C. Kan inte sova för vaknar av att jag inte får luft, d.v.s. jag har andnöd. Har hostat sönder min hals och luftrör är fulla med segt slem.

Vid tre tillfällen har jag fått komma ner på VC så de har lyssnat på lungorna. Någon gång föreslog de att de skulle lyssna på mina lungor utomhus vid en temperatur på 7 grader. En gång har jag ringt 112 och då kom vårdpersonalen och tog ett EKG ute i ambulansen. Vid sista besöket fick jag penicillin utskrivet utan någon provtagning. Endast ett prov har tagits på mig under dessa veckor och det är en snabbssänka. Jag upplever nu att jag inte får den hjälp jag behöver för att känna mig trygg. Nu har jag utvecklat som nervryckningar i händerna. Det känns som om jag har åldrats minst 10 år dessa veckor och har gått från att vara en aktiv person till att inte orka göra något alls eftersom det nu känns som om lungorna vill hoppa ur kroppen.

Samtidigt vill jag säga att personerna jag har haft kontakt med inom vården har varit gulliga och har velat hjälpa till så gott de har kunnat. Men jag känner att de inte riktigt har vetat hur de ska aggera och inom min regionen har det varierat på hur du som partient har blivit bemött då vi patienter pratar med varandra via sociala medier.

Så min slutsats är att personerna inom vården vill hjälpa av hela sitt hjärta men att organisationen inte har övat elller gjort en riskinventering som hanterar en kris av denna omfattning. Detta trots att det har funnits expertis som har varnat att omfattande pandemier kan komma.

Fler och mer tydliga och övergripande direktiv hade i denna kris varit bra kan jag tycka. Det känns som om de skjuter lite från höften.

Ödmjukast Carola
15.33
Jag jobbar på vårdcentral. Våra sköterskor kan ta blodprover med skyddsutrustning på. Sedan kan läkaren undersöka och remittera ändå. Mycket kan göras via video. Visst, mycket oklara direktiv, men med sunt förnuft kommer man kohandla långt!
15.42
KS lab har lämnat sina kroniska patienter åt sitt öde.

Jag tillhör riskgrupp men kan inte lämna mina labprover på KS lab då dom ej skapat separat tid eller ställe för oss i riskgrupp att lämna prover. Pga cellgifter måste jag lämna blodprover varannan vecka men i samma hus där jag ska lämna prover tar läkarmottagningar emot infektionspatienter med misstänkt corona.

Dom hänvisar bara till en buss utanför Karolinska i Solna eller Huddinge men jag kan inte ta mig dit och då finns inget alternativ. Dom säger att vi kan boka tid på lokala labbet men vad hjälper det om man måste åka samma hiss som covid patienter dit?

Jag har föreslagit att dom ska öppna lokala labbet en timma tidigare för riskgrupper. Eller åka runt och ställa tält eller bil för provtagning utanför labbet en gång i veckan men dom vägrar titta på lösningar och hänvisar bara till Solna. Dit jag inte kan ta mig utan ny smittorisk.
16.05
Det här är inte klokt! Min syster blev sjuk igen efter en kort period då hon mådde bra. Denna andra sjukdomsperiod har hållt i sig i snart fyra veckor. Hon har ont i bröstet, hosta, svindel och ont i magen – ett möjligt tecken på låg syressättning och att organen tar stryk. Men det bidde bara en telefondiagnos – läkaren var enbart intresserad av om hon har andnöd när hon ligger ner. Hon lider av ångestproblematik och behöver även psykologisk hjälp att hantera det här. Synd när hon precis hittat ett jobb hon klarar av.
16.16
Jag arbetar i hemtjänsten. Vi har inget skydd för att förebygga att vi som inte har symtom, men kan bära på smittan ändå, sprider det vidare till de brukare vi vårdar. Det finns endast två "akutkit" på grupplokalen att tillgå om vi får ett coronafall att ta hand om. Då vi meddelar sköterskan att vi ser att en brukare har förkylningssymtom så tas ändå inga prover. De vill att vi avvaktar tills de får feber eller blir sämre för det finns bara ett par "provtagningskit".
16.17
Mina mamma är 65 år och tillhör riskgruppen på grund av reumatism. Hon tar injektioner som gör henne extra känslig för sjukdomar som påverkar lungor och luftrör. Hon har haft symptom på covid sedan början av mars med feber som kommer och går och andnöd. Man kan höra att hon har tungt att andas. Vi har flera gånger ringt sjukvårdsupplysningen och blivit hänvisade till vårdcentralen. Men på vårdcentralen vill de inte boka en tid till henne eftersom de inte vill få in corona viruset i sin verksamhet. Sedan en vecka tillbaka har hon en riktigt otäck hosta, lider av yrsel och klagar över smärtor i nedre ryggen. Vi är rädda att hennes njurar påverkas av detta men vården verkar inte bry sig alls. Vad ska vi göra? Vem ska vi kontakta? Har funderat på att helt enkelt köra henne till akuten men mamma själv är helt i mot det.
16.17
Har både gjort lungröntgen och bentätshetprov senaste månaden. Inga problem alls.
Ska lämna blodprov nästa vecka.
Så har jag det i Alingsås.
16.18
Min tonåring är svårt deprimerad och jag är hemma med svårt sjukt barn (VAB för dem äldre än 12 år) och i samband med ändring av mediciner så ville BUP att vi skulle gå till vårdcentralen för att mäta blodtrycket. Efter övertalning av personalen så lyckades jag tjata mig till att vi skulle få komma. "Egentligen kan vi inte ta emot för vi har så mycket nu." sa de...
16.30
Jag behöver göra en koloskopi enligt Ersta sjukhus men vågar inte pga smittorisk då jag lever med nedsatt immunförsvar och är multisjuk.
16.30
Jag hade feber i sju veckor och en del andra märkliga symptom, och hamnade i precis samma moment 22. Vårdcentralerna ville inte ta emot mig för provtagning pga febern utan hänvisade till akuten om läget skulle förvärras. Men det skulle ju kunna ha varit någonting helt annat än covid som låg bakom febern och som behövde diagnosticeras och behandlas. Kändes mycket märkligt att det plötsligt inte fanns någon annan vård tillgänglig för mig än akutvård, risken att missa allvarliga tillstånd som inte manifesteras i akut sjukdom måste ju öka lavinartat när man inte kan göra ett vanligt blodprov på patienter med symptom...!
16.31
Hej,
Till Villrådig, ang mamma på immunförsvarssupprimerande mediciner,
Ledsen att lägga mig i men jag går på samma sorts sprutor mot reumatism.

Ni måste åka in till akuten. Hon kan ha fått en bakteriell unginflammation (det fick jag), eller påverkan på njurar, lever mm, eller låg syresättning. Finns också risk för sepsis (blodförgiftning). Vårdcentralerna och 1177 kan inte dom här medicinerna, därför jätteviktigt att hon kommer till sjukhus. Absolut miniminivå är annars en snabbsänka, syresättningstest och lyssna på lungorna om hemsjukvården kan komma till er. Men jag tror ni bör åka in akut nu.
16.35
Till dig som jobbar inom hemtjänsten ( publicerad kl 16:16) , det är därför jag valt att tillfälligt avbryta min hemtjänst trots att jag behöver hjälp med att duscha mm. De får hämta mina sopor utanför dörren 1ggr/ v. Det har varit svårt, speciellt när jag åkte på "trolig Corona" i början av mars. Jag får återk hög feber, har andningsproblem & ont i lungorna & kroppen fortfarande. Min läkare ringde igår, sa att om jag hade tur så är jag immun, men att det inte är nåt att lita på så håll dig undan så gott det går. Det sa även ambulanspersonalen när jag fick hjälp att andas. Men den kommun jag bor i säger att det inte finns några Coronasmittade inom äldreomsorgen i nuläget, alla är friska... det stämmer inte riktigt. Jag tycker dock synd om er i hemtjänsten som är tvungna att utsätta både er själva & brukarna för risker!
16.35
Jag har gått med tandvärk sedan några veckor, men folktandvården i Gävle har varit ovillig att ge mig en tid då jag tillhör flera riskgrupper och de kan inte garantera att jag inte blir smittad vid besök och behandling. De vill att jag klarar mig fortsatt på Ipren och Alvedon var 6:e timma. Vet inte hur länge jag kommer klara av att gå med tandvärk. Är rädd för komplikationer.
16.38
Väntar på svar på EEG, som gjordes mitten av mars. Här blivit ordinerad medicin, trots en enstaka händelse. Mycket dyr medicin, att ta (För säkerhets skull). Här ringt och frågat på mottagningen om svar på EEG, men får svaret att jag får vänta.
17.16
Ringer Kry pga uppsvullnat ögonlock efter 54 dagars sjukdom. Berättar min sjukdomshistoria. Dom säger att jag omedelbart måste åka in för att kolla lungor, EKG etc. Säger att min VC inte tar emot men ok. Ringer VC (Åsö Vårdcentral), dom tar inte emot, men kan erbjuda ett videosamtal (vilket jag precis har haft med Kry). Finns också alternativet närakuten (Rosenlund). Åker dit, dom tar min puls och syreupptagning i tältet. Bra värden. Jag ber att få hjälp med mitt öga samt kolla lungor och EKG eftersom jag varit sjuk i 54 dagar. Dom hänvisar till min VC. Säger att min VC inte tar emot. Dom säger att VC måste ta emot och om dom inte tar emot så ska jag säga att närakuten har sagt att dom måste ta emot....
17.16
Jag har liknande situation. Var långtidssjukskriven innan det här och går på arbetsrehabilitering nu när jag blev sjuk i vad läkare antar är corona . Enligt försäkringskassan måste jag ha läkarintyg efter 8:de dagen , eftersom jag är heltidsjukskriven och arbetstränar så gäller inte 3 veckor . Behöver ett fysiskt möte på vårdcentralen för att få ett sjukintyg vilket är omöjligt i dagsläget . Jag har kämpat för att få hjälp och när Capio onlineversion hjälpte mig att boka en telefontid med min vårdcentral och det inte fanns någon ledig så bokade jag på den som låg närmast mig . Då tyckte de på onlinetjänsten att jag skulle lista mig på den vårdcentralen så det onte skulle bli problem . Sagt och gjort så fick jag prata med dom och dom rekommenderade mig att åka till ett ”corona liknande ” ställe ett tält utanför en vårdcentral. På fråga hur jag kom dit det hade dom inget svar på . Inte kommunalt, taxi eller sjuktransport pga smittorisken . Sen kontaktades jag av försäkringskassan då som ville ha intyg . Och nu har jag plötsligt ingen vårdcentral eftersom dom jag listade mig hos hade listningsstopp nu under corona och menar att jag tillhör den gamla och den gamla vårdcentralen vägrar ta emot mig . Eftersom jag inte orkar mer tjafs och samtal som inte leder nån vart så får jag sitta och jobba hemifrån några timmar per dag trots att jag har feber och är väldigt krasslig . Är dessutom ensam med 3 barn . Vården är förjävligt . Bara moment 22 , hopplöst.
17.17
Jag åkte in till akuten pga andningssvårigheter! Fick jättefint bemötande och provtagning för Covid 19 direkt där. Sen blev jag flyttad till Epidemiavdelningen och fick även där ett fantastiskt bemötande av all vårdpersonal och inga som helst problem med provtagningar och skiktröntgen. Allt gick i 120 :) Visade sig vara proppar i lungan i slutändan. 1 vecka senare fick min man åka upp också och även han fick ett fantastiskt bemötande med provtagningar och röntgen. Halmstad sjukhus ska tilläggas.
17.17
I Alingsås tar min privata tandläkare emot, var där förra veckan.
Kul att något fungerar.
17.17
Har varit på besök hos min husläkare, gjort provtagningar på lab mm och allt funkar perfekt! Vill rikta stort tack för alla i vården som kämpar och tar sig tid för oss som bara har ”vanliga” -om än besvärande sjukdomar.
17.17
Är patient hos psykiatrin och all gruppbehandling är inställd. Att träna på gymmet där och ha kontakt med vården var jätteviktigt för min psykiska hälsa och jag har blivit mer deprimerad och mår skit.
17.17
Vi inom hemtjänsten åker hem till sjuka brukare med covid 19 och utför omsorg. Enklast vore ju att primärvården skickar hem en sjuksköterska som får ta proverna / hembesök så inte en sjuk person med feber och symptom ska behöva ta sig ut och uppsöka vården. Vi inom hemtjänsten har idag full skyddsutrustning och det borde väl primärvården oxå ha ??
17.18
Mina alla kontakter och erfarenhet av vården har varit under all kritik. Man vill inte vara sjuk nu och inte tidigare, verken barn eller vi vuxna vill behöva hjälp av vården efter vi får samma svar och ingen hjälp. Glad att jag inte är gammal, men även barn får inte träffa doktor med minsta symptom. Personalen som jobbar gör vad de kan men systemet är rutten tyvärr.
17.42
Jobbar på en kvälls och helgmottagning. Vi tar emot alla patienter, de som är sjuka och påverkade får självklart träffa en läkare. Det gäller oavsett covid-19 eller ej. Om det sen finns något läkaren kan göra för patienten, det är en annan fråga. Vet inte vilka prover som efterfrågas här i reportaget, men det finns ju ingen "bot" mot covid-19 så frågan är vad proverna skulle visa?
18.14
Förstår inte varför just sjukvården blivit till den heliga ko som ingen tillåts kritisera. Det var dåligt innan pandemin, men nu har de verkliga bristerna visat sig vara förskräckliga, inte minst för de äldre. Mina erfarenheter är att man måste ha personliga kontakter för att få en tillfredsställande nivå på sjukvården när man behöver det. Man får åka långa sträckor för att få komma till en läkare/mottagning där man blir bra bemött, prover tas, remisser skrivs och man får adekvat vård. Detta kostar den enskilde patienten stora pengar. Bor man i glesbygd är sjukvården mkt dålig med t ex icke fullt behöriga läkare, det har jag själv råkat ut för. Möjligheter att klaga är inte tillräckliga och det blir i allmänhet inga kännbara följder för den som felbehandlar en patient. Själv har jag bott i Finland när jag var yngre, sjukvården var på topp och mkt professionell välutbildad personal. Något att ta efter för Sverige, kan man tycka.
18.32
Jag var sjuk i början av mars. Att få träffa en läkare var inte lätt. Ingen vill ta emot mej trots att jag inte hade Corona. Slemhosta och feber. Vårdcentralen i Skogås sa nej. Läkar appar sa nej. När jag blev mycket sämre. Började jag om. Ringde 1117 som hänvisade till Globen. Fick tid där men senare bokade de av. Tillslut när jag tog de emot mej på skogås vårdcentral men jag fick inte gå in. Blev undersök ute på gata med feber och hosta. Inget tält. Till Sist är Corona hemskt men jag känner i dag att jag hoppas av mitt hela hjärta att jag inte blir sjuk igen, för vart ska jag då vända mej. Är faktiskt riktigt förbannad på sjukvården idag
18.32
Jag har varit i kontakt med 1177, Rosenlunds närakut, SÖS och Sophiahemmet pga en bruten handled. Mkt gott och proffsigt omhändertagande. Stort tack till sjukvården.
18.33
Omöjligt att få hjälp under dessa tider. Varit hemma i 7 veckor. När jag varit hemma i 5 veckor sa läkare på videosamtal att det kan vara corona med milda symtom och att jag måste vara hemma. Nu idag fick jag veta att det sedan två veckor tillbaka var ok att gå tillbaka till jobbet efter ha varit hemma 7 dagar om man bara har haft hosta. Suck ! Har nu varit hemma 6 veckor i onödan. Får tyvärr inte någon hjälp med min hosta och problem med rösten. Men hoppas det skall gå nu på måndag med vad som verkar vara nya direktiv.
18.46
Jag har inte fått den hemtjänst jag har rätt till pga reumatism sedan mitten av mars. Planeringsansvarig på hemtjänstbolaget rekommenderade mig att inte släppa in dom i lägenheten då hon vet att jag är riskgrupp och hon sa själv att dom inte har kontroll över vilka i personalen som är smittade eller ej.
Så jag har pausat dom. Det är jättetufft men bättre än att dö av corona.
19.25
Carola N, jobbar själv inom vården, stämmer det att du har syresättning 90-94 procent ska du åka akut till infektionsnod eller akuten!
19.26
Jobbar på en akutmottagning i en glesbygdskommun och både vi och primärvården här tar emot alla patienter som behöver vår hjälp. Coronasmittade eller inte.
19.26
Jag har varit sjuk med div förkylningssymtom i fyra veckor. Min regionsdrivna hälsocentral har varit fantastisk och bemött mig med den vård, undersökning och behandling som jag behövt. De jag träffat och pratat med har varit mycket empatiska, förstående och gett aktuell information från FoHM och regionen.
19.26
Jag har varit hemma med Covid-19 symptom sedan den 18/3. Jag har hela tiden varit mer eller mindre sängliggande, att hålla fast vid karantänen har knappt varit en utmaning, jag har inte orkat något annat. Men jag har aldrig varit så dålig att jag behövt söka akut vård, jag har klarat mig med vila, andningsövningar och Alvedon. Min kontakt med vården består i 4 videomöten med min husläkare. Det har inte varit några problem att bli förlängt sjukskriven. MEN i mina intyg står att jag är sjukskriven för ihållande förkylningssymptom, inte ett ord om misstänkt Covid-19, så jag kommer aldrig komma med i någon statistik över hur många som faktiskt är sjuka. Jag tror vi är väldigt många som är i samma situation.
19.27
Jag har varit sjuk sedan andra veckan i februari. Vårdcentralen tar inte emot mej och vill inte testa mej för covid. Men sen har jag även hört att när man varit sjuk så länge i covid så visar inte proverna något längre, vet inte om det är sant.
Men hur länge ska man orka detta?
Man får ju ingen hjälp någonstans...
19.27
27 april sökte jag distriktssköterska på Capio läkarhus i Göteborg för ont i lilltån och svullen fot, hon tillkallade läkare vilket renderade remiss till Sahlgrenska sjukhuset där man konstaterade blodpropp i benet, några cm från ljumsken. Har därefter fått all nödvändig hjälp. Tack !
19.32
Ringde min vårdcentral i april då jag var sjuk.fick tid bara ett par timmar efter till en annan vårdcentral som fungerade som deras infektionsnod.Blev väldigt förvånad men glad att träffa en läkare som gjorde en bra undersökning av mig.
20.08
Feber och andtäppa i sju veckor. Ett läkarbesök som konstaterade att jag inte var tillräckligt sjuk för mer åtgärder. Sedan ett onlinemöte i veckan med läkare som inte vet vad man ska göra av mig. Jag fick diagnos trolig Covid 19, men det finns ingen hjälp eller rehab för oss långvarigt sjuka.
20.22
Ringde 1177 i veckan pga av frågor om hjärtat. De bad mig göra ett blodtryck och sade åt mig att åka till SÖS. Jag frågade om det var så bra med tanke på Corona, hon sade att säkerhetsavstånd etc följdes. Valde att inte åka eller ringa sjukhuset.
Hade nog bara tagit en plats i onödan.
20.22
Har varit hemma från jobbet 5 veckor med milda förkylningssymtom. När jag nu ville förnya sjukintyget, då jag fortfarande har låg feber, fick jag komma till vårdcentralen och bli testad för covid19. Läkaren ansåg först att jag ju borde fått bli testad tidigare eftersom jag jobbar inom psykiatrin, men min chef har skickat förfrågan till regionen och blivit nekad att testa någon på vår arbetsplats. Så jag blev testad på vårdcentralen idag. Om det är negativt kan jag gå tillbaka till jobbet nästa vecka. Jag får svar på måndag. Håller tummarna.
20.22
Har en multifunktionshindrad son med nedsatt lungfunktion som givetvis tillhör riskgrupp. Då hans mamma blev dålig i feber och halsont ringde vi 1177 som helt enkelt konstaterade att hon minsann inte skulle testas oavsett.

Jag blev så irriterad att jag då ringde direkt till Helsingborgs sjukhus för att se om det kanske gick att lösa på det viset men fick då en väldigt oförskämd person i örat som klargjorde att jag minsann inte skulle ringa dit och störa överhuvudtaget i dessa tider. Detta var i mitten av April tror jag.

Även då hans personliga assistenter varit sjuka och vi ringt 1177 har vi fått veta att dessa ej ska testas. Det är ren skandal hur dåligt det fungerar.
21.06
Insjuknar i mitten på mars. Genomgått fyra faser med många olika symtom. Ringer 1177 när jag får problem med andningen. Får till svar "Att det finns inget de kan göra, blir det värre får jag ringa igen" Blir mycket snabbt riktigt sjuk och får stora problem med andningen och hallucinationer. Bor själv orkar inte ringa ambulans, någon gång i denna fasansfulla fas släpper viruset greppet om lungorna och vandrar ner i tarmar och organ som reagerar mycket kraftigt, buken och alla organ infekterade, ringer 1177 igen som säger " vi tar bara emot personer med andningssvårigheter" . Det här är också en fas där jag kämpar för att inte organen skall ge upp. Medföljande diarré i 17 dagar och ont runt hjärtat. Ringer ambulans då jag inte orkar mer, de tar mig till tältet där läkaren inte tror på mina symptom då " viruset inte beter sig så som jag beskriver. Det här är bara min egen upplevelse, har du haft ångest och oro? " " Nej svarar jag, jag är orolig över inflammationen runt hjärtat och orkar inte med mer virusattacker, jag är extremt trött" Blir inte undersökt. Ambulans kollar Ekg och syremättnad i blodet i vila , visar inget. Orkar inte argumentera när jag inte blir trodd. Ambulansen är snälla och
kör mig hem då jag är för svag att gå själv. Vårdcentralen har sjukskrivit mig vecka för vecka men ej undersökt mig fysiskt. V 9 nu är jag sjukskriven en vecka till, men sen ska jag arbeta igen då jag inte längre ska smitta. Jag tror mina organ som lever, hjärta och njurar är skadade av inflammationen, men har inte blivit undersökt och är fortfarande extremt trött. Försäkringskassan informerar om jag blir fortsatt sjukskriven måste jag prövas mot andra arbeten. Trots att det är en sjukdom i en pandemi som vi inte vet något om. Vilket jag upplever är ett stresspåslag som inte alls gynnar tillfrisknande. Vet inte om kroppen kommer orka med återgång till arbete samtidigt som jag misstänker att det kommer bli mycket svårt att ens bli undersökt framöver eller få uppföljning av den kraftiga inflammation som påverkade alla mina organ. Då det varit omöjligt att få bli testad. Jag var inte i riskgrupp och i god kondition. Har förstått att det är jättemånga som jag som verkar helt falla mellan stolarna som varit och är allvarligt drabbade av viruset under lång tid. Det är mycket beklagligt. Vi behöver också undersökas,följas upp, rehabilitera och få medicinskt stöd framöver.
21.07
Jag och min man har varit sjuka i snart 10 veckor. Sedan mitten februari. Svullen hals. Magont. Feber (varje dag kväll cirka 37,5). Andfådd. Andnöd. Snuva. Tryck över bröst. Vältränad. Ingen riskgrupp. Aldrig sjuk tidigare. Jag har varit inne två ggr på sjukhus akuten. De gör inget. Tar syresättning, feber och puls. Är det ok så får man gå hem. Fått prata med läkare i 5 minuter. Ingen koll av lungor. Andning? Provtagning så att andra organ fungerar? Jag undrar varför vi inte har en diskussion i Sverige om detta. Att sjukdomsperioden är minst 10 veckor. Att konvalescensen är lång. Ser bara 2-6 veckor, för de som är allvarligt sjuka 6veckor. Vad är jag? Mild sjukdom? 10 veckor? Hur länge till ska detta vara? Orolig. Blir jag och min man någonsin bra igen? Vad kan vi göra för att bli bättre? Ingen hjälp och ingen diskussion? Hur får vi hjälp?
21.08
Ringer Kry pga uppsvullnat ögonlock efter 54 dagars sjukdom. Berättar min sjukdomshistoria. Dom säger att jag omedelbart måste åka in för att kolla lungor, EKG etc. Säger att min VC inte tar emot men ok. Ringer VC (Åsö Vårdcentral), dom tar inte emot, men kan erbjuda ett videosamtal (vilket jag precis har haft med Kry). Finns också alternativet närakuten (Rosenlund). Åker dit, dom tar min puls och syreupptagning i tältet. Bra värden. Jag ber att få hjälp med mitt öga samt kolla lungor och EKG eftersom jag varit sjuk i 54 dagar. Dom hänvisar till min VC. Säger att min VC inte tar emot. Dom säger att VC måste ta emot och om dom inte tar emot så ska jag säga att närakuten har sagt att dom måste ta emot.... fortsättning följer.
21.08
Bedrövligt. Min pappa kunde knappt andas men 1177 rådgiv oss att stanna hemma. 11 dagar efter samtalet blev han svimfärdig och 41 graders feber. De ville inte sicka ut ambulans så jag körde in själv . Han ligger i nuet i respirator och track. Det har gått 12 dagar nu .
21.09
Jag arbetar som sjuksköterska och insjuknade väldigt plötsligt och fort för 4 veckor sedan med initialt influensa liknande symtom. Jag åkte hem direkt efter de riktlinjer vi har och blev dirigerad till ett s. K. Corona tält. Jag blev undersökt med alla prover som är rekommenderade, både venösa och artäriella, EKG, spo, ja, det mesta men blev nekad till själva corona provet. Läkaren sade till mig att hennes bedömning med tanke på symtom var att det är Corona jag hade. Blev hemskickad med en lapp i handen om vad covid-19 är samt att hålla mig isolerad. Kvällen därefter var jag tvungen att söka igen, hade fått fler symtom som vidrig muskelvärk, huvudvärk, illamående och krävde att få ta ett corona prov, detta gick DR med på, efter ny undersökning och provtagning så gick jag ut och väntade på samtal från DR gällande resultat av testet. Efter ngn timme ringer läkaren upp och säger att de kasserat mitt prov och att jag ska testas via min arbetsgivare, läkaren sa att min arbetsgivare visste vart jag skulle vända mig etc. Jag ringer min chef som inte visste ngt om det, att riktlinjerna inte gällde min arbetsplats ännu. Jag låg hemma i krämpor som tilltog dag för dag och jag trodde att nu var min tid kommen. Ringde 1177 flera gånger, blev hänvisad till olika ställen som i sin tur hänvisade mig tillbaka, min vårdcentral vägrade att ta emot mig, ingen ville ta emot mig för provtagning /uppföljning av mitt mående. Dag 26 i min sjukdom fick jag komma och lämna åtminstone prover, utomhus, dock togs inga övriga kontroller eller lyssnade på mina lungor. Blev sjukskriven per telefon och fortsatt uppmaning att vara hemma och vila.... Ja, vid detta laget är jag så pass allmänpåverkad så måste ha hjälp med det mesta. Musklerna börjar förtvina, smärtan i precis hela kroppen går inte att beskriva, mina vader som nu svullnat upp känns som om de ska explodera, fått blåsor på händerna,..... Listan tar inte slut, det enda jag konstaterat är att jag är lämnad av sjukvården som jag arbetat i i 30 år åt mitt öde, känns som jag bara sakta tynar bort och ingen hjälp verkar finnas. Är orolig för blodproppar, tia, synen har blivit suddig och balansen finns knappt kvar. Lider med er andra, vi får kämpa i vår ensamhet och bara hoppas att man vaknar även imorgon.....
21.19
Min funktionshindrade son som tillhör riskgrupp har haft små febertoppar samt en del ovanliga symptom den senaste månaden. Han pratar ej och det är därför svårt att avgöra hur han känner men han sover iaf även oroligt och dåligt senaste tiden. Enligt 1177 ska han inte testas oavsett.

Sonens assistenter som också varit sjuka i perioder vägras också provtagning vilket gör att det är otroligt svårt för oss att skydda vår son. Ber vi ordinarie personal stanna hemma för lättare symptom och tar in vikarier vi inte ens känner är det nya risker involverade.
21.42
Sammanfattning;
-Man har vägrat testa min funktionshindrade son med nedsatt lungfunktion trots febertoppar och en del andra symptom senaste månaden.
-Man vägrade testa hans mamma då hon var riktigt sjuk i feber och halsont för en månad sedan.
-Man har konstant vägrat testa samtliga hans assistenter vilka vid olika perioder varit mer eller mindre dåliga och sjuka.

Det känns därför stört omöjligt för oss att verkligen skydda vår son så länge vi konstant måste gissa oss fram och famla i mörker. Provtagningar och vetskap hade underlättat fruktansvärt mycket men det känns ju fortfarande helt omöjligt att få genomfört. Tragiskt och dåligt, och jag lider med alla andra som har det ännu värre och verkligen blivit riktigt sjuka utan att få hjälp. Är livrädd för att det ska drabba min underbara son.

Tack för ordet.