Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Blodigaste dagen hittills


Detta har hänt:

* Minst 70 personer ska ha dött under torsdagen, uppger demonstranternas medicinska team. En parlamentstalesperson talar om minst 50 döda. 

* Beväpnade demonstranter har anfallit polisens barrikader och polisen har fått tyngre vapen. Det har kommit rapporter om krypskyttar i centrala Kiev.

* EU har beslutat att gå vidare med sanktioner mot de ansvariga för våldet.

SVT:s Ella Berger rapporterar om händelseutvecklingen tillsammans med reporter Bert Sundström på plats i Ukraina. 

    SVT rapporterade · Live från Kiev (torsdag)

    10.21
    Enligt Reuters ligger femton övertäckta kroppar på marken nära Självständighetstorget i Kiev. En Reutersfotograf säger sig ha sett tio kroppar på torget och fem framför Hotel Ukraina. Samtidigt talar inrikesdepartemententet i Kiev bara om en död i dagens våldsamheter, vilket ska vara en polis.
    10.22
    Enligt officiella siffror från hälsodepartementet har nu dödstalen i Kiev stigit till 28 döda.
    10.22
    Riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin (M), utsänd av Europarådet, säger till TT att hon i dag sett ett 20-tal svårt skadade bäras iväg till ambulanser.
    10.23
    Nya strider i centrala Kiev har brutit ut i dag. Enligt medier på plats handlar det om beväpnade demonstranter som anfallit polisens barrikader. Den vapenvila som utlystes i går är därmed bruten.
    10.28



    10.30
    Minst tio liv har krävts i det åter uppblossande våldet i Kiev i dag, rapporterar AFP. Reuters talar dock om 15 döda, enligt deras team på plats.
    10.31
    SVT:s utrikespolitiska kommentator Bo Inge Andersson säger: "Uppgifterna om ett stort antal döda kroppar, som har hittats, är oerhört allvarliga. Det förändrar med ett slag det redan spända läget i Ukraina. Men det stod klart tidigt i dag att den vapenvila som skulle ha förhandlats fram i natt inte håller."
    10.39
    SVT:s utrikespolitiska kommentator Bo Inge Andersson fortsätter:
    Det är de tre ”etablerade” oppositionsledarna vars partier finns med i parlamentet, som har förhandlat fram denna vapenvila.
    Men det finns grupper inom oppositionen som inte accepterar denna vapenvila som ”de etablerade” har förhandlat fram. Dessa grupper har fortsatt att kämpa mot säkerhetsstyrkorna. Det är av allt vad vi kan förstå hittills i denna situation som de tragiska dödsfallen ägt rum.
    Det skapar en hotfull stämning som kan leda till ännu mer våld och totalt kaos. Hur det hela har gått till vet vi inte i detalj än.
    10.42
    En scen som mötte SVT:s utsände Bert Sundström på hans hotell. Han rapporterar om döda och skadade som bärs ut och in ur hotellet.
    10.42
    Kyiv Post Skriver om 35 död idag.

    www.kyivpost.com
    Det trillar in nya uppgifter om antalet döda hela tiden. Det cirkulerar flera olika siffror, vi har ännu ingen fastställd siffra.
    10.49
    Bert Sundström, SVT:s reporter på plats:
    Från mitt hotellrumsfönster står jag och ser ut över torget Maidan och det är en ganska stadig trafik av ambulanser som kommer till det norvädsta hörnet och lastar in skadade och döda.
    10.50
    President Janukovytj möter just nu utrikesministrarna från Polen, Frankrike och Tyskland, enligt Reuters.
    Samtidigt hälsar Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev att Ukrainas regering måste samla kraft för att skydda människor och rättsvårdande myndigheter, så att den inte blir "en trasa som man torkar av fötterna på".
    10.52
    Antalet döda idag är uppe i minst 17, skriver nyhetsbyrån AFP.
    10.54
    SVT:s reporter på plats Bert Sundström:
    Från min fotografs rum ser man bort mot regeringskvarteren där det bitvis pågår intensiv skottlossning. Där brinner det också och militären syns med pansarfordon. Det är ett väldigt spänt läge. Och även från det hållet av hotellet ser man också människor bäras in och ut på bårar från vårt hotell.
    11.01
    Vy mot Självständighetstorget under den tidiga morgonen idag.
    11.06
    I scener liknande ett inbördeskrig kommer flera ukrainska medierapporter om att Majdan-deltagare beskjuts när de rör sig utanför barrikaderna. Transporter med skadade körs i konvoj.
    Arsenij Jatsenjuk, en av oppositionsledarna, säger till ukrainska Kanal 5 att det nu är svårt att kontrollera vad som händer på Majdan.
    11.06
    Det är svårt att tolka det som händer på Självständighetstorget, och gatorna upp därifrån mot parlamentet och runt vårt hotell just nu. Men jag har själv sett flera skadade bäras in, eller ut från vårt hotell. En illa skjuten man såg ut att vara nära att förblöda i lobbyn innan han bars ivär till ambulans på bår. Det är mycket dramatsikt, minst sagt. På torgets scen, som jag ser från fönstret, manar aktivister sjukvårdare till de platser där sårade finns. Åt andra hållet mer intensiv skottlossning.
    11.08
    EU:s tre utsända utrikesministrar träffar just nu den ukrainske presidenten Viktor Janukovytj, rapporterar Reuters. Det är ministrarna från Tyskland, Polen och Frankrike som diskuterar en eventuell politisk lösning av krisen med Janukovytj.
    11.09
    Kiev verkar nu vara både en belägrad och en avspärrad stad. Tågtrafiken från västra Ukraina har stoppats. Här inne i centrum fungerar ingenting som vanligt. Demonstrationsledare manar parlamentsledamöter från president Janukovytjs parti att ta sig till parlamentet och försöka inleda samtal för att nå en kompromisslösning. "Vi måste ju kunna tala med varandra" säger talaren...
    11.10

    Från Kyiv post, så som jag läser det pratar de om döda idag.

    10 3 15 7 = 35 idag.

    www.kyivpost.com


    Men ni kanske kan bringa klarhet i siffrorna?
    Det stämmer att Kyiv Posts reportrar säger sig ha sett 35 döda nu på förmiddagen. Men ännu är läget mycket kaotiskt och det finns få, om några, officiella uppgifter. I sådant läge behöver specifika siffror tas med en nypa salt. Svårt skadade kan uppfattas som döda, samma person kan räknas flera gånger etc - och framför allt finns ännu ingen överblick. Därför försöker vi vara &#
    återhållsamma i rapporteringen kring specifika siffror.
    11.11
    Svar till Musse: SVT:s Bo Inge Andersson:
    Det är en oerhört allvarlig situation.
    Men jag menar nog att det är för tidigt att ännu tala om ett inbördeskrig även om situationen just på Maidan under långa stunder har varit krigsliknande. Men än så länge har – vad vi vet – inte militären satts in mot civila, även om uppgifter finns om att en ny terrorlag som antogs igår underlättar insättandet av militär. Och om ingen medling mellan parterna lyckas så är utsikterna ytterst dystra.
    11.13
    Vem bröt vapenvilan?
    Situationen är mycket spänd och det är svårt att säga vem som gjorde vad först. Molotovcocktails kastades från Majdan och säkerhetsstyrkor öppnade eld. Ett problem är att de oppositionsledare som godkände vapenvilan inte kan sägas kontrollera vad som faktiskt pågår på torget och styr inte vad alla enskilda grupper gör.
    Myndigheterna säger att det var beväpnade demonstranter som fört sköt mot kravallpolis i regeringskvarteren och att polisen såg sig tvingad att besvara elden. Demonstranterna säger att det var tvärt om. Men det verkar stämma att det finns krypskyttar utplacerade på taken i området här och att det skjuts med skarp ammunition från bada håll.
    11.24
    Är det säkert att resa till Kiev men att stanna utanför citykärnan?
    I princip ja. Men det är mycket av det praktiska som inte fungerar som det sak. Transporter till exempel. Och situationen kan förändras till det värre mycket mycket snabbt precis överallt i staden är jag rädd.
    11.27
    En fotograf från Reuters rapporterar nu att han räknat till 21 kroppar i civila kläder på Självständighetstorget.
    11.30
    Det är jättebra att få en proffsig information, från Dig Bert. Men hur farligt är det , där du befinner dig. Hotell Ukraina.
    Jag skulle säga att det inte är farligt inne i hotellet. Men lite farligt är det nog ändå. Någon satte en kula i putsen över min fotograf, Antons, fönster när han stod och filmade . Och om några krypskyttar riktar sina vapen mot hotellet från torget vet vi inte. Runt om hotellet - ganskanär - brinner bildäck, sårade forslas fram och tillbaka, och skotten ekar...
    11.31
    Igår läste jag att personer från KHERSON, var på väg med tåg till Maidan, som var betalda att bråka och skada demonstranterna. Har också hört att ryska specialtränade skickats? Nu skriver ni att tågtrafiken västerifrån stoppats? Betyder det att söderifrån och österifrån kan personer fortfarande åka?
    Tåg västerifrån (Lviv, Tjernovtsi, Ivano-Frankivsk) går enligt de senaste informationerna från Interfax-Ukraina, men med förseningar och ändrade färdvägar. Så kallade "titusjky", betalada provokatörer, sägs ha varit ett stadigt inslag i oroligheterna den senaste tiden. Likaså har rykten florerat om att ryska specialstyrkor deltar, men de är vad vi vet obekräftade.
    11.32
    Hur mycket inflytande har USA i händelserna?
    Agerar EU på egen hand med Carl Bildt som ledare?
    USA har nog begränsat inflytande i denna konflikt. Ukraina känns som en väldigt europeisk angelägenhet. Mitt emellan EU och Ryssland. Tror inte att man kan säga att Bildt "leder" EU i denna fråga.
    11.33
    Minst 25 personer har dödats i Kiev i det senaste våldsutbrottet, rapporterar nu AFP.
    11.34
    På bilderna som visas från er TV-länk tycks folk mest ströva omkring. Har läget lugnat ned sig nu eller är dessa TV-bilder missvisande?
    Under några timmar under morgon och förmiddag har båda saker pågått samtidigt. Trots att skottlossning pågått i närheten har talarna på scenen aldrig upphört och folk strövar omkring hela tiden. Det blir en märklig känsla. Folk "sttrövade omkring" också precis utanför vår hotellentré samtidigt som sjukvårdspersonal precis innanför dörrarna försökte rädda livet på
    11.36
    Hur rapporteras händelserna som pågår i Rysk media?
    I statskontrollerad rysk media beskylls ofta väpnade nynazistiska grupper för att försöka genomföra en statskupp i Ukraina med ekonomiskt och politiskt stöd från USA och EU. Man pratar mycket om hur lag och ordning har kollapsat i Ukraina som en följd av oroligheterna, och citerar såklart flitigt ryska politiker när de talar om vikten av att det ukrainska brödrafolket behåller sina band till Ryssland.
    11.38
    Kan någon sammanfatta vad som är upprinnelsen till de demonstrationer och stridigheter som pågår på torget? Otäcka bilder!
    Hej Anna, här kan du läsa mer om vad som har hänt: http://www.svt.se/nyheter/varlden/protesterna-i-ukraina-detta-har-hant
    11.39
    Demonstranter försöker tvinga bort poliserna från torget, det genom att ta poliser till fånga och leda dem bort från torget, enligt Reuters.
    11.39
    Mina vänner i Kiev och på Maidan säger att det är krypskyttar som skjuter folk. Vad är sant?
    Ja, under dagen har det kommit en rad rapporter om krypskyttar på Kievs gator. Både opposition och myndighetsstyrkor säger sig ha blivit beskjutna av dessa.
    12.15

    Reporter på The Guardian.
    12.18
    SVT:s kommentator Bo Inge Andersson:
    Det ryska utrikesministeriet säger i ett uttalande att hot om sanktioner (straffåtgärder) mot Ukraina är olämpliga och kan förvärra situationen.

    Det är det beslut som EU ska träffa på ett krismöte på torsdagseftermiddagen Ryssland syftar på. EU kommer troligen att fatta beslut om att en del ledande personers bankkonton inom EU fryses och man kommer att stoppa inresa i EU för dessa personer.
    12.18

    The
    12.27
    Det kommer nu krav på ett extrainsatt möte i parlamentet. Mötet ska hållas vid klockan två svensk tid. Kraven kommer från oppositionen och minst 10 ledamöter som stödjer regeringen, skriver BBC.
    12.34
    En av de ledande oppositionsledarna, Arseny Yatsenyuk, säger nu att prickskyttar på Ukraina Hotel skjuter på demonstranter på torget.
    13.00
    Polisen i Kiev uppmanar invånarna att inte gå ut, rapporterar AFP.
    Samtidigt uppger Interfax att borgmästaren i Kiev, Volodymyr Makeyenko, har beordrat att tunnelbanesystemet ska öppnas igen. Han ska också ha lämnat Regionernas parti, som president Janukovytj leder, skriver TT.
    13.13
    Det kommer in rapporter från flera håll att demonstranter hävdar att prickskyttar befunnit sig på hotell Ukrainas tak. TT har även talat med en demonstrant som sett en prickskytt på hotellets femte våning.
    13.13
    -Han sköt ihjäl tio personer. Många är skadade, de är tagna till sjukhus. Jag såg en död person. Jag såg blod. Det är fruktansvärt. Det är verkligen krig, säger han.
    13.17
    Chefen för stadsadministrationen i Kiev och president Janukovytjs tidigare allierade Volodimir Makejenko säger att han lämnar det styrande Regionernas parti som han ser som ansvarigt för blodbadet. "Inte en enda politiker har dött, inte en enda oligark. Jag har begravt tiotals vanliga människor varje dag", säger han i ett uttalande på Youtube.
    13.24
    Finns det någon vetskap om vilken sida dessa krypskyttar tillhör?
    Militären? Någon extremistgrupp? Är de titusjkys?
    Under de senaste timmarna har det publicerats videor som visar såväl prickskyttar i inrikesstyrkornas uniformer (av USA-stödda Radio Free Europe), men också där prickskyttar skjuter från ett fönster och inte är klädda i officiell uniform (av statliga ryska Russia Today). Inget utesluter att de sistnämnda är provokatörer, "titusjkys", men de presenteras som oppositionella. Informationskriget i full gång.
    13.28
    President Janukovytjs skyller det senaste våldet på demonstranterna, enligt The Guardian. Ett uttalande från hans stab lyder: ”De skjuter för att döda. Bland de döda finns dussintals poliser”. Demonstranterna å sin sida säger att poliserna har avfyrat flera skottlossningar, ett påstående som också styrks av flera videos som cirkulerar.
    13.34
    SVT:s Bo Inge Andersson kommenterar uppgifterna om krypskyttar: Uppgifterna finns och vad jag vet kommer de från de oppositionella som tidigare har talat om krypskyttar på regimsidan. Men samtidigt är läget just nu oerhört oöverskådligt. Båda sidor beskyller varandra för att skjuta med skarpa skott. Det är ett propagandakrig som också pågår just nu.
    13.36
    Hur mycket vet ni om läget ute i landet?
    SVT:s Bo Inge Andersson: Ja, det är inte bara i Kiev som protesterna äger rum. I den västra delen av Ukraina (som före andra världskriget var polskt) har det också ägt rum protester och ockupationer. I den västliga staden Ternopil rapporterats det om att säkerhetsstyrkor har gått över till de oppositionella. Uppgifterna kommer från polska medier. Något liknande skedde igår enligt nyhetsbyrån Reuters tv-service i väst
    13.38
    Jag får känslan av att det drar ihop sig till ännu mer våldsamheter och en offensiv från makten, vad tror ni händer idag?
    Det är oerhört svårt att säga, varje timme tycks läget ändra sig på Maidan (Självständighetstorget). Det stora antalet döda civila kommer naturligtvis att göra stämningen ännu mera upprörd bland de oppositionella. Frågan är hur det blir mot kvällen. Om det blir några stora demonstrationer då och hur kravallpolisen då reagerar. Vi vet inte. Det går bara att följa händelserna timme f
    13.41
    SVT:s Bert Sundström befinner sig just nu på Självständighetstorget i Kiev. - Det är ett beslutsamt och spänt lugn i luften. Demonstranterna städar upp och samtidigt förbättrar de barrikader, och samlar ihop gatstenar, säger han.
    13.42
    "Det ligger i doft av brända däck i luften", rapporterar Bert Sundström från Självständighetstorget.
    13.44
    Enligt Bert Sundström, vår reporter på plats i Kiev är det fler människor samlade en bit bort från torget, mot parlamentet. ”Men vi går inte ditåt, läget är för osäkert och det ryktas om att prickskyttar skjuter från taken i det området”.
    13.49
    Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har i ett telefonsamtal med ukrainske presidenten Janukovytj varnat honom för att försöka dra ut på tiden, och manar honom att acceptera ett erbjudande från EU att stödja samtal mellan Ukrainas ledning och oppositionen.
    13.51
    - Det ser ut som att EU vill gå in och försöka medla, vilket kan leda till ny rysk irritation över att väst blandar sig i krisen i Ukraina, säger Bo Inge Andersson, SVT:s utrikespolitiske kommentator.
    13.52
    - Ur rysk synvinkel tillhör ju Ukraina den ryska sfären, medan EU har försökt knyta Ukraina närmare sig genom ett samarbetsavtal som Janukoviytj sa nej till i november i fjol. Det var ju det som utlöste protesterna i landet i höstas, säger Bo Inge Andersson, SVT:s utrikespolitiske kommentator.
    13.59
    Guardians reporter har sett fyra poliskrypskyttar som skjuter på demonstranter:


    14.00
    Guardians reporter har sett 21 döda kroppar i centrala Kiev:

    14.01
    EU tycks ha enats om ett utkast till ett ministeruttalande om sanktioner mot dem i Ukraina som är ansvariga för våldet; i sanktionerna ingår vapenembargo, rapporterar Reuters.
    14.01
    Samtalen mellan president Janukovytj och Polens, Frankrikes och Tysklands utrikesministrar pågår fortfarande. Det skriver Tysklands utrikesdepartement på Twitter.
    14.02
    Nu skiner solen över Majdan. Folk därnere är sina vanliga vänliga jag igen. Folk städar upp efter förmiddagens kaos, men dom samlar också gatstenar och släpar bensin och molotovcocktails till strategiska positioner vid barrikaderna. I kvarteren upp mot regeringsbyggnaderna är det mer spänt. Bildäck brinner och den svarta röken är tät. Men jag hör ingen skottlossning. Kanske den finns, men i så fall långt mer sporadisk än i morse.
    14.04
    Hur kan man använda prickskyttar mot sitt eget folk? Folk som vill skapa en bra framtid för sina barn.
    14.06
    Hur är läget nu? På bilderna (Live-sändning) ses demonstranter lulla omkring ganska avslappnat. Hur ser det ut på torget Majden: har demonstranterna tagit tillbaka den (sjätte)del poliserna hade tagit från demonstranterna, so det rapporterades om tidigare?
    Det finns inga poliser på Majdan. Hela torget - såvitt jag kan se - är demonstranternas territorium. Men folk på torget oroas fortfarande över att krypskyttar kan finnas på taken eller i fönster högt upp i husen som omger torget.
    14.11
    Kan ni inte zooma in Hotel Ukraina's tak så dessa prickskyttar filmas?
    Kamerorna som ligger ute med livebilder kan inte SVT styra över. Om kryskyttar har skjutit från de övere våningarna på hotell Ukraina vet jag inte. Men jag tror inte det. Jag har ointe hört något som får mig att tro det, varken sköttlossning eller kommentarer. Däremot vet jag att hotellet blivit beskjutet idag från andra sidan - alltså inte från torget.
    15.27
    Minst 100 personer har dödats i dag och 500 har skadats, säger chefen för demonstranternas medicinska team till CNN.
    15.30
    Minst 100 personer har dödats i dag och 500 har skadats, säger chefen för demonstranternas medicinska team till CNN.
    15.33



    Ian Traynor är Europakorrespondent på den brittiska tidningen The Guardian.



    15.35
    De båda sidorna levererar olika dödssiffror, demonstranterna talar om över 100 döda under dagen i dag och en parlamentstalesperson uppger att minst 50 personer har mist livet i dag.
    15.37
    President Putin i Ryssland skickar nu ett sändebud till Kiev för att försöka förhandla med oppositionen, efter att president Janukoviytj ska ha bett om Rysslands hjälp, rapporterar Reuters.
    15.40

    Demonstranter försöker städa upp på Frihetstorget mitt i kaoset.

    15.50

    Här är en video som just nu sprids på nätet. Videon sägs visa hur regeringskritiska demonstranter skjuts av kravallpolis i Kiev. Uppgifterna är inte bekräftade och avsändaren är okänd. Vi vill också varna för väldigt starka bilder.

    16.41
    16.43
    Nu twittrar Frankrike och Polens utrikesministrar att mötet med president Janukovytj är över. De ska nu träffa företrädare för oppositionen för att pröva ett förslag på överenskommelse. Mötet med Janukovytj har enligt den franske utrikesministern varat i fem timmar.
    16.47
    Blommor läggs på den ukrainska flaggan som täcker en död demonstrant.
    16.49
    För en stund sedan hölls en gudstjänst på Självständighetstorget som sändes via bland annat kanalen Espreso TV. Ceremonin avbröts tvärt av att en talare klev upp och varnade demonstranterna för krypskyttar på Hotell Ukrainas tak, varpå folksamlingen framför scenen snabbt skingrades.
    16.56
    Nu uppger en av cheferna för demonstranternas sjukvårdsteam att minst 70 personer dödats idag, torsdag, skriver AP.
    16.59
    Det regionala parlametet i Rivne, en region i nordvästra ukraina, har idag röstat för att frånta den regerinsstödda regionala administrationen all makt. ”Vi har tagit över ansvaret för att styra Rivne-regionen själva", uppger en ukrainsk nyhetsbyrå enligt BBC.
    17.03
    Rivne ligger väl ändå i nordvästra Ukraina?
    Det har du alldeles rätt i. Vi ändrar genast. Tack för påpekandet. /Daniel Gazett, reporter.
    17.05
    Hur tar man hand om de döda i detta kaos? Och vilka är krypskyttarna som till och med skjuter frivillig vårdpersonal? Är det regeringsstyrkorna som ligger bakom?
    Det har kommit rapporter om att döda kroppar legat längs gatorna idag. Man har även burit in skadade människor på hotell nära centrum, samt i kyrkor. Demonstranterna har egna sjukvårdsteam som tar hand om döda och skadade. Det är svårt att säga helt säkert vem som ligger bakom skjutningarna då det är rörigt kring torget, men de uppgifter vi får tyder på att krypskyttarna är insatta från regeringshå
    17.15
    Tyska BildZeitung har livekamera från Kiev!
    www..bild.de
    Scrolla ner en bit på sidan!
    Se längst upp i liveflödet så ser du att vi också sänder en livelänk från Frihetstorget. Ha det så fint! /Daniel Gazett, reporter.
    17.18
    Håller med Ragnar om än från en annan sida....går inte att komma igenom SVT's granskning. Det är bra att ni är skeptiska till mycket som sägs och visst ska ni rapportera det som är bekräftat och från etablerade medier men det är väl ganska uppenbart var ansvaret ligger för mångas död.
    Channel5 i Ukraina ses som ett etablerat medium i andra västliga public service kanaler men i Sverige? Icke. Våga visa sanningen.
    Källkritik är en av hörnstenarna i vårt journalistiska arbete på SVT. Men självklart är det så att ett stort ansvar vilar på regeringens trupper.
    17.39
    Fortfarande ingen fördjupning eller rapportering från övriga landet? Vilka samtal förs mellan människor utanför den lokala" underhållningsarenan"?
    Vi försöker fånga upp oroligheter i övriga delar av landet så gott det går, men rapporteringen är ganska tunn jämfört med Kiev.
    17.51
    17.55
    En text diskuteras nu bland utrikesministrarna i Bryssel. Med förslag om att frysa tillångar i Europa tillhörande ansvariga för våldet, och även hindra dem att resa in i EU, enligt Italiens utrikesminister Emma Bonnino till Reuters
    17.56
    En skottskadad demonstrant tas om hand.
    17.57
    Enligt Ukrainska medier och flera personer på plats har tunnelbanan i Kiev åter börjat rulla. Dock är flera hållplatser i centrum avstängda, rapporterar BBC.
    17.59
    Enligt Italiens utrikesminister vill man gå vidare med sanktionerna inom några timmar, rapporterar Reuters.
    18.00
    En man som skottskadats i benet bärs iväg för att få vård.
    18.07
    Rysslands president Vladimir Putin kommer att skicka en delegation till Ukraina, efter en begäran från Viktor Yanukovich. Syftet är, enligt ryska myndigheter, att medla mellan regeringen och oppositionen.
    18.11
    ...eu besvarar våld med ord om frusna tillgångar för J....hans bastu är 2000 kvadratmeter stor..i hans datcha...och dörrarna i hans palats kostar 60 000 E....styck! Vad bryr han sig om frusna tillgångar utomlands, putin ger honom en av sina miljarder bara..har Bildt sagt något efter EU-mötet?
    18.11
    EU-mötet pågår fortfarande. Ännu inga kända slutsatser
    18.18
    EUs utsända utrikesministrar i Kiev stannar där tom i m orgon, enligt Le Monde.
    18.50
    Nu har vi fått igång livesändningen igen. Just nu hålls en presskonferens efter utrikesministrarnas möte i Bryssel.
    18.56
    Bilder från Självständighetstorget vittnar om lugn efter en kaotisk dag. En person talar på scenen och demonstranterna står samlade.
    18.56
    Är det sant att Polisen lämnat? förstör barrikaderna osv
    källa: swedish.ruvr.ru
    Det verkar som att kravallpolisen dragit sin undan för tillfället, ja. Det är lugnt på Självständighetstorget just nu.
    18.58
    Kravet från vita huset är fortfarande att presidentens säkerhetsstyrkor ska dras tillbaka från kievs centrala delar och även amerikanska sanktioner ska vara nära.
    19.01
    Vi har fått med oss vår USA-korrespondent Stefan Åsberg direkt från Washington som uppdaterar om reaktionerna från amerikanskt håll.
    21.25
    Nattmörkret har sänkt sig över Majdan och Kiev. Men torget töms aldrig och jag hör ständigt talarnas entusiasmerande maningar till demonstranterna på torget. Jag kommer att höra dem varje minut hela natten. Det är aldrig tyst. Så var det förra gången jag var här. Och så var det varje dag och varje natt under de nästan två månader jag var här under den orangea revolutionen. Det är fullständigt osannolikt hur människor här håller ut och kämpar för det de tror på trots att de efter tre månader inte har uppnått någonting alls. Häpnadsväckande!
    21.34
    Men det finns också frågor att ställa demonstranterna. De som rustar sig för våld hävdar att de tvingas till det av regeringen. Men när bensindunkar och molotovcocktails går i langningskedjorna upp till barrikaderna när hotellet där jag bor känns det inte riktigt som fredligt törstande efter demokrati. Å andra sidan har varenda en av de människor jag talat med som håller i en molotovcocktail, en gatsten eller en träpåk varit vänlig, artig, hyfsat välformulerad och bestämd i uppfattningen att det är ett fritt och demokratiskt land de slåss för. Men: kan man göra det med brinnande bildäck? Och hur många gummikulor, chockgranater och mördande skott från krypskyttar får man använda sig för att slå tillbaka en statskupp, som regeringen - och Ryssland - säger?
    21.43
    BBC rapporterar från Ukrainas parlament. Man ska i dag ha röstat för att fördöma den senaste tidens våld, förbjuda användande av vapen mot demonstranterna samt dra tillbaka trupper och polis. 239 av 450 parlamentsledamöter närvarande vid omröstningen, de flesta från oppositionen.
    21.44
    Det påstås att flera familjer från ukrainska regeringen har lämnat landet och en del har landat på Arlanda idag eller är på väg hit!
    Det stämmer att det ryktas om att familjer till högt uppsatta - ministrar bland annat - och deras familjer har flugits ut ur landet. Dessa uppgifter har dock inte kunnat bekräftas.
    Skall dock tilläggas att inget i dessa rykten pekar på att politiker skulle flugits till Sverige, endast att de ska ha lämnat Ukraina.