Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Fredsavtal nu påskrivet

Oppositionen och presidenten har nu skrivit på ett överenskommelse om hur man ska få slut på Ukrainas kris. Uppgörelsen innebär bland annat att det ska hållas ett nyval till presidentposten senast i december.Beskedet möttes både med jubel och skepsis från demonstranternas sida. Maidanrådet, som företräder många demonstranter, har godkänt att oppositionen undertecknar uppgörelsen. Dock med villkoret att nuvarande inrikesministern och chefsåklagaren utesluts från poster i en eventuell interimsregering.

SVT:s liverapportering återupptas om nyhetsläget motiverar det.

SVT rapporterade · Live från Kiev 21 februari

13.05
Rörigt i Radan (parlamentet) tidigare idag. Känslorna svallar. Foto: Maksym Marusenko/TT
13.30
En journalist från spanska tidningen El Mundo har tweetat en bild på 40 poliser från staden Lviv i västra Ukraina som uppges befinna sig på barrikaderna tillsammans med demonstranterna.
13.31
i Kiev
13.32



Polens utrikesminister twittrade för en stund sedan att han och den tyska utrikesministern Steinmeier nu går för att möta aktivister på torget. Det för att diskutera utkastet till uppgörelsen.
13.39
Det så kallade Maidanrådet, som samlar företrädare för organisationer som deltar i demonstrationerna på Självständighetstorget, vägrar godta Janukovytjs plan för att lösa krisen. Det uppger tv-kanalen Inter. Istället för nyval till presidentposten i december kräver man Janukovytjs omedelbara avgång och nyval redan i april.
13.46
Bedömmare har tidigare talat om Janukovytjs "söndra och härska"-strategi för att hantera massprotesterna. Liksom när han erbjöd oppositionsledarna regeringsposter sätter dagens medgivanden Jatsenjuk, Klytjko och Tiahnybok i en svår sits: Eftergifterna är tillräckligt långtgående för att ses som en politisk kompromiss, men inte tillräckligt för att blidka dem som stått på Maidan i 3 månader. Vill de riskera att ses som oflexibla och tjurskalliga - eller förlora ännu mer av stödet på torget?
13.48
Tidningen The Guardian rapporterar att Tysklands urikesminister Steinmeier nu återvänt från samtalen med oppositionen. "Det ser mer ljust ut", sa han till tidningen apropå en fråga om avtalet håller
13.54
Oppositionsledaren Klytjko säger till den tyska tidningen Bild att oppositionen kommer att underteckna en överenskommelse med president Viktor Janukovytj, men att fler samtal krävs, skriver Reuters.
14.16
En talesman för polska utrikesministeriet säger nu att Maidanrådet, som företräder många demonstranter, nu röstat för att underteckna ett avtal som ska lösa krisen, skriver Reuters.
14.17


Också tyska UD bekräftar att Maidanrådet nu godkänner att de tre politiska oppositionsledarna skriver på en överenskommelse med president Janukovytj.
14.18
Men det verkar finnas ett "men": Demonstranterna ställer krav på att nuvarande inrikesministern och chefsåklagaren utesluts från poster i en eventuell interimsregering, säger oppositionsledaren Oleh Tiahnybok till Reuters.
14.24


Redaktören för den engelskspråkiga tidningen Kyiv post i vimlet på Majdan.
14.36
Vilka ideologier har oppositionspartierna?
Udar vill föra Ukraina närmare EU och, liksom många andra östeuropeiska "nypartier", bekämpa korruption. Klytjko är tidigare världsmästare i tungviktsboxning och ett välkänt ansikte i Ukraina. Han saknar tidigare politisk erfarenhet.
Jatsenjuks parti är egentligen en sammanslutning av en rad mindre partier, som formellt leds av den fängslade ex-premiärministern Julia Tymosjenko. Fosterlandet står relativt nära Udar politiskt (EU, antikorruption, företagsvänlighet, högre levnadsstandard etc), men dras med att man faktiskt regerat under kaotiska former och utan att infria många ukrainares förhoppningar om ett bättre liv efter den orangea revolutionen 2004.
Svoboda är ett extremnationalistiskt populistparti med ofta antisemitisk retorik som blev fjärde största parti i parlamentsvalet 2012. EU-medlemskap står inte på agendan.
14.36
Vilka är de tre politiska oppositionsledarna som skriver på en överenskommelse med president Janukovytj?
Det är partiledarna för de tre oppositionspartierna i Ukrainas parlament: Arsenij Jatsenjuk ("Fosterlandet"), Vitalij Klytjko (UDAR) och Oleh Tiahnybok ("Frihet").
14.46
Jag har följt händelserna i Ukraina de senaste veckorna och det slår mig att medier i framförallt EU aldrig går in på vad det är för krafter som driver den beväpnade gatukampen. Det är ingen hemlighet att striderna på gatorna i Kiev står mellan ultranationalister och regeringens försvarsstyrkor. Hur kommer det sig det inte berättas om mer?
Det berättas om ultranationalister, andra beväpnade oppositionella, poliser och säkerhetsstyrkor och krypskyttar - men också om äldre kvinnor som kommer till Självständighetstorget om dagarna för att göra Molotovcocktails. Särskilt de senaste dagarna går det inte att dra en sådan rak linje, är jag rädd.
15.03
Ukrainas president Viktor Janukovytj och oppositionen har nu skrivit på en överenskommelse för att få ett slut på krisen.
15.03
Vi kommer nu att ta en paus i liverapporteringen från Kiev. Men naturligtvis kan ni fortsätta följa utvecklingen här på svt.se/nyheter. Vi återupptar liverapporteringen om nyhetsläget förändras.