Vissa av artikelns länkar, bilder och klipp kan saknas.

Spänningen trappas upp i Ukraina

Efter att stora trupper anlänt till den autonoma halvön Krim i sydöstra Ukraina har oroligheterna åter trappats upp i landet.

*Rysslands president Vladimir Putin har fått ja från ryska parlamentet att skicka trupper till Ukraina

*Ukrainas försvarsminister uppger att 6.000 soldater redan skickats in i landet. Ryssland har vägrat föra samtal med Ukraina under de nuvarande omständigheterna

*EU:s utrikesministrar kallar nu till krismöte

*SVT:s Helena Zachariasson och Charlotta Johansson direktrapporterar om den senaste händelseutvecklingen i det allt mer oroliga Ukraina.

SVT rapporterade · Spänningen stiger i Ukraina

18.29
Refat Chubarov, ledare för krimtartarernas råd, uppmanar krimtartarer att stanna hemma och inte forma motståndsrörelser. ”Bara timmar återstår till katastrofen kommer”, säger Chubarov till den ryska radiostationen Ekho Moskvy. Tartarerna utgör 12 procent av Krimhalvöns befolkning och har tagit ställning med den nya regeringen i Ukraina, det vill säga anti-Ryssland.
18.44
Oppositionsledaren Vitalij Klitjko planerar att be Ukrainas tillfällige president Oleksandr Turtjynov om en kris-session i parlamentet för att rösta om att ogiltigförklara flottbas-avtalet med Ryssland, som tillåter att Ryssland har en flottbas på Krimhalvön med närvaro av flera tusen soldater på ukrainsk territorium.
18.45
Beväpnade grupper med pansarfordon blockerar gränsbevakningens högkvarter i Sevastopol. Foto: TT.
18.54
De flesta i Krim gläds åt beskedet att Ryssland kan komma att skicka trupper till Ukraina, rapporterar SVT:s korrespondent Elin Jönsson, som är på plats i Krims regionala huvudstad Simferopol.
– Men folk verkar inte ha tagit in att det kan leda till ett riktigt krig, säger hon.
18.59
SVT:s Europakorrespondent Christian Catomeris rapporterar från Bryssel om mycket försiktiga reaktioner från EU om den nya utvecklingen mellan Ukraina och Ryssland. Inga fördömanden har ännu skett från EU men flera utrikesministrar har gått ut och sagt att situationen är allvarlig och att man måste respektera Ukraina. – Det är i enlighet med den taktik EU haft sedan protesterna i Kiev, att inte störa och respektera Ryssland. Man kan förvänta sig diplomatiska påtryckningar men inga militära från EU, säger Catomeris.
19.01
Från Nato är det också tyst. Ukraina har ett samarbetsavtal med Nato men i det står det att Nato inte har någon skyldighet att ingripa om hot mot Ukrainas territorium uppstår, upgger Christian Catomeris, SVT:s Europakorrespondent i Bryssel.
19.02
Beväpnade militärer väntar vid vad som uppges vara ryska militärfordon, utanför gränsposten vid staden Balaclava i Krim. Foto: TT.
19.04
Stefan Åsberg, SVT:s USA-korrespondent rapporterar om kraftfulla reaktioner i Washington och även en viss förundran. – Obama talade ju här i går kväll med vara 15 minuters varsel som visar hur allvarlig den här situationen är. Han varnade då Ryssland för att gå in i Ukraina, så det här ses som en provokation mot USA och framförallt mot president Obama, säger Åsberg.
19.05
SVT:s Ingeleif Öhman sammanfattar dagens dramatiska utveckling:
19.07
– Relationen mellan Putin och Obama är sval sedan tidigare. Nu står Obama inför en situation där han åter har dragit en gräns som han gjorde med Syrien och nu förväntar sig omvärlden att Obama reagerar. Han har ganska uddlösa alternativ att ta till som ekonomiska sanktioner och att det planerade G8-mötet i Sotji, säger Stefan Åsberg, vår korrespondent i Washington.
19.13
Tidigare i dag meddelade svenska utrikesdepartementet att man tills vidare avråder från icke nödvändiga resor till Ukraina samt från alla resor till halvön Krim.
19.19
”Vi är nu nära krigshandlingar mellan Ryssland och Ukraina”, skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson. Läs hans kommentar om läget i Ukraina här

Nära ett krig i Europa

svt.seVi är nu nära krigshandlingar mellan Ryssland och Ukraina. För första gången i modern tid finns risk för ett krig i Europa mellan två stora stater, skriver SVT:s utrikeskommentator Bo Inge Andersson..
19.29
Ryska parlamentet har meddelat ukrainska ledare att man kan ingripa militärt om Ukraina använder våld mot fredliga invånare i öst och i Krim, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till ukrainska parlamentets hemsida.
19.43
SVT:s korrespondent Elin Jönsson på plats i Krim i Ukraina var nyss med direkt i rapport. Hon säger att de flest där är glada och välkomnar ett ryskt militärt ingripande.
19.45
– De flesta vi pratat med är glada och inte oroliga. De verkar inte ha förstått att det kan leda till ett riktigt krig, säger Elin Jönsson.
21.01
Runt klockan 21:28, direkt efter melodifestivalen, sänder SVT 1 en extrainsatt nyhetssändning med anledning av utvecklingen i Ukraina.
21.02
Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger att han är övertygad om att Ryssland inte kommer att gå in militärt i Ukraina eftersom det skulle vara början på krig, rapporterar CNN. 
21.13
Julia Tymosjenko, Ukrainas tidigare premiärminister som friades ur fängelset för en vecka sedan, har uttalat sig och uppmanar Ukrainas folk att behålla lugnet inför provokationen och varnar för att landet ska hamna i samma situation som Georgien 2008, uppger The Guardian. 
21.16
Två ryska krigsfartyg som arbetar med ubåtsbekämpning har siktats utanför Ukrainas kust, nära Sevastopol. Detta strider mot Rysslands och Ukrainas flottbas-avtal, uppger ukrainsk militär för nyhetsbyrån Interfax. 
21.20
Vet ni inte eller missades min fråga? Jag har inte följt med så jag vet inte varför konflikten uppstått.
Här kan du läsa all vår rapportering om Ukraina. Men kort om vad som hänt i dag är att Rysslands president Putin har fått godkänt från parlamentet att skicka trupper till Ukraina. Ukraina fick en ny regering för en vecka sedan då president Janukovytj avsattes efter månader av demonstrationer då många dog och skadades. http://www.svt.se/nyheter/1852698
21.26
Om det skulle bli krig, har Ukraina chans försvara mot ryska militären eller är den ryska militären för mäktig för Ukraina?
Den ryska militären är mycket större än Ukrainas så möjligheterna för Ukraina att försvara sig är små.
21.29
Trots den senaste händelseutvecklingen i Ukraina och alla skriverier, så förvånas jag över att inte ett ord nämnts om NATO och dess hållning.

Normalt måste ju högsta beredskap gälla i alla dess instanser!

Varför denna mediala tystnad?
Vår Europakorrespondent Christian Catomeris rapporterade om Natos tystnad i Rapports sändning och här i liverapporteringen: "Från Nato är det också tyst. Ukraina har ett samarbetsavtal med Nato men i det står det att Nato inte har någon skyldighet att ingripa om hot mot Ukrainas territorium uppstår, upgger Christian Catomeris, SVT:s Europakorrespondent i Bryssel."
Natos generalsekreterare har också twittrat om situationen och uppmanat Ryssland att respektera Ukrainas suveränitet.
21.32
Till Ukraina gränsar ett antal Nato-länder, från Turkiet i söder till Polen i väster. Kommer företrädare för Nato att finnas med på det extra inkallade EU- mötet i Bryssel på Måndag? Har händelserna i Ukraina kommenterats från Nato ?
Inte mer än att Natos generalsekreterare har twittrat om situationen: https://twitter.com/AndersFoghR
22.17
" Arsenij Jatsenjuk säger att han är övertygad om att Ryssland inte kommer att gå in militärt i Ukraina". Har inte Ryssland redan gjort det? Eller vad menar han?
Det Jatsenjuk syftar på är en militär invasion i Ukraina, vilket inte skett än, men Putin har fått godkännande av ryska parlamentet att göra det. De soldater som i dag har närvaro i Ukraina ingår i det avtal om en rysk flottbas på Krimhalvön som Ukraina har med Ryssland.